Arbetsprocess för skriftliga omdömen och framåtsyftande planering, år 1-9 Bild år 1. Du är aktiv och vågar uttrycka dig i bild.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsprocess för skriftliga omdömen och framåtsyftande planering, år 1-9 Bild år 1. Du är aktiv och vågar uttrycka dig i bild."

Transkript

1 Bild år 1 utvecklar sitt kunnande för att främja lust och vilja att på ett personligt sätt framställa bilder med hjälp av hantverksbaserade metoder och tekniker, samt modell inom dator- och videolänk, Förmåga att framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker. Du är aktiv och vågar uttrycka dig i bild. Du är aktiv och skapar egna bilder genom att komma med egna förslag på att lösa uppgifterna. blir medveten om bilden som språk och dess roll och användning i skilda sammanhang och kulturer, samt utvecklar förmåga att kommunicera med hjälp av egna och andras bilder, Förmåga att använda bilder för att berätta, beskriva och förklara. Du berättar om en bild som du gjort. Du berättar om andras bilder. utvecklar förmågan att analysera och samtala om bilder och förståelse av att bilden bär betydelser, skapar mening och har ett innehåll utöver det föreställande, 1 (98)

2 Bild år 2 utvecklar sitt kunnande för att främja lust och vilja att på ett personligt sätt framställa bilder med hjälp av hantverksbaserade metoder och tekniker, Förmåga att framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker. Du är aktiv, skapar egna bilder och vågar uttrycka dig i bild. Du illustrerar en berättelse eller en händelse. Du är aktiv och arbetar kreativt genom att ta egna initiativ och komma med egna förslag på att lösa uppgifter. Du illustrerar en berättelse eller händelse självständigt utifrån egna idéer. Du provar olika tekniker och material. Du känner till olika redskap och dess användning samt hur man vårdar dem. Du vågar blanda färger för att få nya nyanser. Du använder flera olika tekniker och material och har förståelse för dess olika egenskaper. Du blandar färger medvetet för att få fram olika nyanser. blir medveten om bilden som språk och dess roll och användning i skilda sammanhang och kulturer, samt utvecklar förmåga att kommunicera med hjälp av egna och andras bilder, Förmåga att använda bilder för att berätta, beskriva och förklara. Du berättar om en bild som du har gjort och delger andra dina tankar. Du berättar om och reflekterar kring andras bilder och delger dina tankar och idéer. utvecklar förmågan att analysera och samtala om bilder och förståelse av att bilden bär betydelser, skapar mening och har ett innehåll utöver det föreställande, 2 (98)

3 Bild år 3 utvecklar sitt kunnande för att främja lust och vilja att på ett personligt sätt framställa bilder med hjälp av hantverksbaserade metoder och tekniker, Förmåga att framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker. Du är aktiv och skapar egna bilder. Du vågar uttrycka dig i bild och form. Du illustrerar en berättelse till ett arbetsområde. Du är aktiv och arbetar kreativt genom att ta egna initiativ och komma med egna förslag på att lösa uppgifter. Du illustrerar en berättelse eller ett arbetsområde självständigt utifrån egna idéer. Du provar flera olika tekniker och material. Du känner till olika redskap och dess användning samt hur man vårdar dem. Du använder flera olika tekniker och material och har förståelse för dess olika egenskaper. Du blandar färger för att få nya nyanser. Du blandar färger medvetet för att få fram olika nyanser. blir medveten om bilden som språk och dess roll och användning i skilda sammanhang och kulturer, samt utvecklar förmåga att kommunicera med hjälp av egna och andras bilder, Förmåga att använda bilder för att berätta, beskriva och förklara. Du berättar om en bild som du gjort och delger dina tankar. Du berättar om och reflekterar kring andras bilder och delger dina tankar och idéer. utvecklar förmågan att analysera och samtala om bilder och förståelse av att bilden bär betydelser, skapar mening och har ett innehåll utöver det föreställande, 3 (98)

4 Bild år 4 utvecklar sitt kunnande för att främja lust och vilja att på ett personligt sätt framställa bilder med hjälp av hantverksbaserade metoder och tekniker, Förmåga att framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker. Du deltar aktivt, skapar egna bilder och former. Du slutför dina arbeten. Du framställer bilder med hjälp av olika tekniker, material och redskap. Du känner till olika redskap och dess användning samt hur man vårdar dem. Du arbetar målmedvetet, självständigt och kreativt, genom att ta egna initiativ och komma med egna förslag. Du slutför dina arbeten. Du är väl förtrogen med olika tekniker och material och förstår dess olika egenskaper. blir medveten om bilden som språk och dess roll och användning i skilda sammanhang och kulturer, samt utvecklar förmåga att kommunicera med hjälp av egna och andras bilder, utvecklar förmågan att analysera och samtala om bilder och förståelse av att bilden bär betydelser, skapar mening och har ett innehåll utöver det föreställande, Förmåga att kommunicera med bilder och att granska och tolka bilder och former. Förmåga att identifiera några konstnärer och deras verk. Du berättar om olika sorters bilder och fäster uppmärksamhet på olika detaljer, former och tekniker. Du skapar för ett särskilt syfte. Du känner till några konstnärer och deras verk. Du kan variera ditt arbetssätt så att det passar till uppgiften. Du reflekterar kring olika sorters bilder och tolkar vad som menas med dem. Du känner till flera konstnärer och känner igen deras verk. tillägnar sig bild- och kulturhistorisk allmänbildning, 4 (98)

5 Bild år 5 utvecklar sitt kunnande för att främja lust och vilja att på ett personligt sätt framställa bilder med hjälp av hantverksbaserade metoder och tekniker, Förmåga att framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker. Du deltar aktivt, skapar egna bilder och slutför dina arbeten. Du framställer bilder med hjälp av olika tekniker, material och redskap. Du arbetar målmedvetet, självständigt och kreativt, genom att ta egna initiativ och komma med egna förslag. Du slutför sina arbeten. Du känner till olika redskap och dess användning samt hur man vårdar dem. Du är väl förtrogen med olika tekniker och material och förstår dess olika egenskaper. Du kan variera ditt arbetssätt så att det passar till uppgiften. blir medveten om bilden som språk och dess roll och användning i skilda sammanhang och kulturer, samt utvecklar förmåga att kommunicera med hjälp av egna och andras bilder, utvecklar förmågan att analysera och samtala om bilder och förståelse av att bilden bär betydelser, skapar mening och har ett innehåll utöver det föreställande, Förmåga att kommunicera med bilder och att granska och tolka bilder och former. Förmåga att identifiera några konstnärer och deras verk. Du berättar om olika sorters bilder och fäster uppmärksamhet på olika detaljer, former och tekniker. Du skapar för ett särskilt syfte. Du känner till några konstnärer och deras verk. Du reflekterar kring olika sorters bilder och tolkar vad som menas med dem. Du skapar för att kommunicera med andra och ge uttryck för en idé. Du känner till flera konstnärer och känner igen deras verk. tillägnar sig bild- och kulhistorisk allmänbildning, 5 (98)

6 Bild år 6-9 utvecklar sitt kunnande för att främja lust och vilja att på ett personligt sätt framställa bilder med hjälp av hantverksbaserade metoder och tekniker samt metoder inom dator- och videoteknik, Förmåga att ta ansvar för att skapa och framställa egna bilder och former. Du skapar egna bilder enligt instruktioner och använder materialet på ett ändamålsenligt sätt. Du skapar och framställer bilder av hög kvalitet. Du utgår ifrån egna kreativa idéer och löser självständigt problem som uppstår i bildarbetet. Du tillämpar tidigare genomgångna metoder och tekniker. blir medveten om bilden som språk och dess roll och användning i skilda sammanhang och kulturer samt utvecklar förmåga att kommunicera med hjälp av egna och andras bilder, Förmåga att förstå och använda bilder. Du använder egna och andras bilder när du planerar och gestaltar dina idéer. Du använder och kombinerar egna och andras bilder när du planerar och gestaltar dina idéer. Du förstår och reflekterar över deras innehåll och uttryck. utvecklar förmågan att analysera och samtala om bilder och förståelse av att bilden bär betydelser, skapar mening och har ett innehåll utöver det föreställande, Förmåga och säkerhet att kommunicera med egna och andras bilder för att nå ut med budskap. Du framställer bilder som tydligt visar dina idéer och ditt budskap. Du deltar i samtal om bilder. Du framställer bilder självständigt med säkerhet och variation. Bilderna visar tydligt dina idéer och ditt budskap. Du tolkar och analyserar bilder samt använder grundläggande termer och begrepp. 6 (98)

7 Bild år 6-9 tillägnar sig såväl en bildoch kulturhistorisk allmänbildning som kunskaper om arkitekturens och formgivningens betydelse för den egna miljön, Förmåga att identifiera utmärkande drag från konstens olika historiska tidsepoker och kulturområden. Du känner till några konstnärer och tidsepoker samt olika bildkategorier. Du analyserar olika konstnärers verk, tidsepoker och kulturer samt granskar kritiskt bilder inom olika kategorier. blir förtrogen med kulturverksamhet inom bildens område samt dess professionella yrkesutövare. 7 (98)

8 Engelska år 1 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, uppfatta andras åsikter och erfarenheter, Förmågan att växelvis fungera som lyssnare och talare. Förmågan att förstå talad engelska. Du lyssnar och förstår att man kan säga olika saker på språket engelska. Du använder hälsningsfraser Good morning, Hello Du härmar sånger, ramsor och enkla hälsningsfraser. Du lyssnar och visar att du förstår innebörden genom att t ex rita en färg eller peka på en bild. Du använder hälsningsfraser på eget initiativ. Du kommer ihåg sånger, ramsor och enkla hälsningsfraser. Du förstår innehållet i någon sång eller ramsa och/eller använder dig av några enkla fraser. 8 (98)

9 Engelska år 2 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, uppfatta andras åsikter och erfarenheter, Förmåga att förstå talad engelska. Förmåga att vid avlyssning följa med i ett naturligt taltempo. Förmåga att växelvis fungera som lyssnare, talare, läsare och skrivare. Du lyssnar och förstår enkla vardagliga ord, uppmaningar och fraser inom välbekanta områden t ex yellow, red, sit down, please! Du läser ord med bild som stöd t ex om djur, färger, frukter. Du lyssnar och förstår vardagliga ord och uppmaningar. Du säger och använder enkla, vardagliga ord och fraser på eget initiativ. Du läser enkla ord utan bilder till hjälp. Du skriver och kombinerar ord och bild. Du skriver enkla fraser. 9 (98)

10 Engelska år 3 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, uppfatta andras åsikter och erfarenheter, Förmåga att förstå talad och skriven engelska. Förmåga att växelvis fungera som lyssnare och talare alternativt läsare och skrivare. Förmåga att vid läsning, förstå och tillgodogöra sig meningar och fraser av varierande svårighetsgrad. Du lyssnar, förstår och säger enkla vardagliga fraser och uppmaningar inom välbekanta områden, t ex It s a red house, Point at the door, please. Du använder några välbekanta ord för t ex djur, färger och siffror samt deltar i enkla dialoger t ex What s your name? My name is Du lyssnar, förstår och säger ett stort antal vardagliga fraser och uppmaningar. Du använder välbekanta ord i meningar och dialoger. Du läser och förstår enkla meningar t ex I like milk, I can see a ball. Du läser och förstår längre meningar t ex: I can see a ball up in the tree. Förmåga att binda samman satser och meningar. Du skriver svar på enkla frågor. Du förmedlar något i enkel skrift. 10 (98)

11 Engelska år 4 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, uppfatta andras åsikter och erfarenheter, använda sin engelska för att kommunicera i tal, delta aktivt i samtal, uttrycker sina egna tankar på engelska, använda engelska muntligt i olika sammanhang för att berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, analysera, bearbeta och förbättra språket mot allt större variation och säkerhet, Förmåga att förstå talad och skriven engelska. Förmåga att vid avlyssning följa med i ett naturligt taltempo och förstå de viktigaste regionala varianterna av engelska. Förmåga att hur klart och sammanhängande samt med vilken ledighet, variation och språklig säkerhet eleven kan uttrycka och förmedla ett budskap. Förmåga att eleven artikulerar så tydligt att det som sägs är lätt att förstå. Förmåga att vid läsning förstå och tillgodogöra sig texter av varierande svårighetsgrad. Du lyssnar och förstår berättelser, beskrivningar och instruktioner inom välbekanta områden, t ex I play tennis every Monday, take out your books, please, and look at page eleven. Du för en dialog med hjälp av kända fraser. Du läser och förstår korta vardagliga texter. Du slår upp en del okända ord i lexikon. Du lyssnar och förstår berättelser, beskrivningar och instruktioner i kända situationer och sammanhang, t ex: Draw a picture of., my mum has long dark hair and she is 45 years old., Work in pairs and write a short story about. Du samtalar om ett intresse eller en erfarenhet. Du svarar på frågor om innehållet i en text och resonerar kring den. Du använder lexikon som ett hjälpmedel. Förmåga att skriva klart och tydligt. Du skriver enkla meningar och korta meddelanden. Du skriver en enkel text utifrån ett givet ämne. Förmåga att binda samman satser och meningar. Förmåga att växelvis fungera som lyssnare, talare, läsa och skriva. Du använder dig ofta av de grammatiska reglerna du lärt dig. Du använder dig av de grammatiska reglerna du lärt dig. 11 (98)

12 Engelska år 5 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, uppfatta andras åsikter och erfarenheter, använda sin engelska för att kommunicera i tal, utveckla sin förmåga att delta aktivt i samtal, uttrycker sina egna tankar på engelska, använda engelska muntligt i olika sammanhang för att berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, analysera, bearbeta och förbättra språket mot allt större variation och säkerhet, Förmåga att förstå talad och skriven engelska. Förmåga att förstå helhet och sammanhang samt att dra slutsatser om en framställnings syfte. Förmåga att bidra till att utveckla och avsluta ett samtal. Förmåga att använda strategier för att lösa språkliga problem. Förmåga att klart och sammanhängande samt med ledighet, variation och språklig säkerhet uttrycka och förmedla ett budskap. Förmåga att artikulera så tydligt att det som sägs är lätt att förstå. Förmåga att vid läsning, förstå och tillgodogöra sig texter av varierande svårighetsgrad. Du lyssnar och förstår berättelser, samtal och beskrivningar inom olika områden, t ex draw a picture of.., my mum has long dark hair and she is 45 years old, work in pair and write a short story about, Du berättar begripligt om dig själv och andra. Du för fram ett budskap i spontan dialog med andra. Du läser olika typer av texter anpassade för elever i år 5, både skönlitterära och faktabaserade. Du svarar på frågor om innehållet i en text. Du lyssnar och förstår berättelser, samtal, beskrivningar och instruktioner inom flera olika områden, t ex: restaurangbesök, roliga historier. Du presenterar dig med ett ledigt språk och har ett bra uttal. Du uttrycker i dialog dina egna tankar och åsikter. Du läser med flyt olika typer av texter, både skönlitterära och faktabaserade. Du har en strategi för att ta dig igenom en okänd text och förstår sammanhanget i den utan att kunna översätta varje ord. 12 (98)

13 Engelska år 5 läsa olika slags texter för upplevelser, information och kunskaper, delta aktivt vid skriftlig kommunikation, uttrycka sig varierat och säkert i skrift för att berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, Förmåga att skriva klart och tydligt. Förmåga att binda samman satser och meningar. Förmåga att inleda, bidra till att utveckla och avsluta en skriftväxling. Förmåga att växelvis fungera som lyssnare och talare alt. läsare och skrivare. Kunskaper om levnadssätt och samhällsförhållanden i engelskspråkliga länder. Förståelse för hur den egna språkinlärningen går till. Du skriver en begriplig text på egen hand eller i samarbete med andra. Du för enkla anteckningar. Du skriver ett mycket enkelt personligt brev. Du tillämpar ofta de grammatiska reglerna du lärt dig. Du känner till något om vardagslivet i något land där engelska används. Du reflekterar och vet hur du lär dig språket på ett för dig bra sätt. Du skriver en längre sammanhängande text. Du har ett utvecklat ordförråd och i stort sett korrekt stavning, när du uttrycker dig i skrift. Du tillämpar grammatiska regler i dina texter. Du gör jämförelser och drar paralleller mellan ett engelskspråkligt land och den svenska kulturen Du reflekterar över och drar slutsatser om hur du lär dig. Du använder flera olika strategier för att lära dig språket. 13 (98)

14 Engelska år 6 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, Lyssna Förmåga att förstå talad engelska, följa med i ett naturligt taltempo och förstå de viktigaste varianterna av engelska. Du lyssnar och förstår enkla instruktioner, beskrivningar och berättelser t ex restaurangbesök, roliga historier. Du förstår tydligt tal, förstår instruktioner, beskrivningar och berättelser som handlar om kända förhållanden och egna intresseområden. delta aktivt i samtal, uttrycka egna tankar samt uppfatta andras åsikter och erfarenheter, muntligt berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, Tala Förmåga att bidra till att utveckla och avsluta ett samtal och att anpassa språket efter olika talsituationer. Du uttrycker i dialog dina egna tankar och åsikter. Du berättar på enkelt språk om något förberett. Du deltar i samtal om kända ämnen och egna intresseområden och du förstår och använder vardagsfraser. Du berättar om något förberett. Du uttrycker en uppfattning och besvarar frågor under lektionerna. kommunicera i tal på engelska, läsa olika slags texter för upplevelse information och kunskaper, Läsa Förmåga att förstå och tillgodogöra sig texter av varierande svårighetsgrad. Du läser och uppfattar innehållet i enklare texter anpassade efter ålder och mognad. Du läser och uppfattar innehållet i texter anpassade efter ålder och mognad. 14 (98)

15 Engelska år 6 utvecklar sin förmåga till skriftlig kommunikation, uttrycka sig varierat och säkert i skrift, Skriva Förmåga att uttrycka sig i skrift genom en presentation, berättelse eller beskrivning. Du skriver korta enklare texter, berättelser och beskrivningar på förståelig enkel engelska. Du skriver korta texter, berättelser och beskrivningar på förståelig engelska och använder ordbok. berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter,. reflektera över levnadssätt och kulturer i engelsktalande länder och göra jämförelser med egna erfarenheter, Realia Kunskaper om levnadssätt och samhällsförhållanden i engelskspråkiga länder. Du känner till något om vardagslivet i några länder där engelska används. Du känner till något om förhållandena i några länder där engelska används gör jämförelser mellan de olika kulturerna. planera, genomföra och utvärdera uppgifter på egen hand och i samarbete med andra, Ansvar Utveckla sin förståelse för hur den egna språkinlärningen går till. Du reflekterar och vet hur du lär dig språket på ett bra sätt. Du reflekterar och drar slutsatser om hur du lär dig. 15 (98)

16 Engelska år 7 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, Lyssna Förmåga att förstå talad engelska, följa med i ett naturligt taltempo och förstå de viktigaste varianterna av engelska. Du förstår tydligt tal, förstår enkla instruktioner, beskrivningar och berättelser som handlar om kända förhållanden och egna intresseområden. Du förstår talad engelska, även regionala varianter i instruktioner, beskrivningar och berättelser som handlar om kända förhållanden och egna intresseområden. delta aktivt i samtal, uttrycka egna tankar samt uppfatta andras åsikter och erfarenheter, muntligt berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, Tala Förmåga att bidra till att utveckla och avsluta ett samtal och att anpassa språket efter olika talsituationer. Du deltar i samtal om kända ämnen och egna intresseområden och du förstår och använder vardagsfraser. Du berättar om något förberett. Du uttrycker en uppfattning och besvarar frågor under lektionerna. Du deltar aktivt i samtal om kända ämnen och egna intresseområden. Du berättar något förberett med sammanhang. kommunicera i tal på engelska, läsa texter för upplevelse information och kunskaper, Läsa Förmåga att förstå och tillgodogöra sig texter av varierande svårighetsgrad. Du läser och uppfattar innehållet i texter anpassade efter ålder och mognad. Du läser, uppfattar och reflekterar över innehållet i texter anpassade efter ålder och mognad. 16 (98)

17 Engelska år 7 utvecklar sin förmåga till skriftlig kommunikation, uttrycka sig varierat och säkert i skrift, Skriva Förmåga att uttrycka sig i skrift genom en presentation, berättelse eller beskrivning. Du skriver korta enkla texter, berättelser och beskrivningar på förståelig engelska och använder ordbok. Du skriver texter, berättelser och beskrivningar på ett ledigt och förståligt språk med god språkriktighet. berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, reflektera över levnadssätt och kulturer i engelsktalande länder och gör jämförelser med egna erfarenheter, Realia Kunskaper om levnadssätt och samhällsförhållanden i engelskspråkiga länder. Du känner till vardagslivet i några länder där engelska används. Du känner till förhållandena i några länder där engelska används och uppfattar kulturella likheter och skillnader. planera, genomföra och utvärdera uppgifter på egen hand och i samarbete med andra, Ansvar Utveckla sin förståelse för hur den egna språkinlärningen går till. Du reflekterar och vet hur du lär dig språket på ett bra sätt. Du reflekterar och drar slutsatser om, hur du lär dig. 17 (98)

18 Engelska år 8 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, Lyssna Förmåga att förstå talad engelska, följa med i ett naturligt taltempo och förstå de viktigaste varianterna av engelska. Du förstår talad engelska, även regionala varianter, i enkla instruktioner, beskrivningar och berättelser som handlar om kända förhållanden och egna intresseområden. Du förstår talad engelska, även regionala varianter, i instruktioner, beskrivningar och berättelser av okänd karaktär. delta aktivt i samtal, uttrycka egna tankar samt uppfatta andras åsikter och erfarenheter, muntligt berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, Tala Förmåga att bidra till att utveckla och avsluta ett samtal och att anpassa språket efter olika talsituationer. Du deltar aktivt i samtal om kända ämnen och egna intresseområden och försöker använda ett varierat språk. Du förbereder och presenterar ett givet ämne och berättar med sammanhang. Du försöker vara muntligt aktiv under lektionerna. Du bidrar till att föra samtalet framåt. Du berättar spontant och utan förberedelse något som du sett, hört, upplevt eller läst. Du är muntligt aktiv under större delen av lektionen. kommunicera i tal på engelska, läsa texter för upplevelse information och kunskaper, Läsa Förmåga att förstå och tillgodogöra sig texter av varierande svårighetsgrad. Du läser och uppfattar innehållet i texter anpassade efter ålder och mognad. Du läser och förstår huvuddelen i enklare sakprosa och skönlitteratur. 18 (98)

19 Engelska år 8 utvecklar sin förmåga till skriftlig kommunikation, uttrycka sig varierat och säkert i skrift, Skriva Förmåga att uttrycka sig i skrift genom en presentation, berättelse eller beskrivning. Du skriver texter med varierat innehåll och använder ordbok. Du skriver texter med varierat innehåll och sammanhang samt med en relativt god språkriktighet. berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, reflektera över levnadssätt och kulturer i engelsktalande länder och gör jämförelser med egna erfarenheter, Realia Kunskaper om levnadssätt och samhällsförhållanden i engelskspråkiga länder. Du känner till förhållanden i några länder där engelska används och uppfattar kulturella likheter och skillnader. Du har kunskaper om förhållanden och kulturtraditioner i några länder där engelska har en central ställning och gör vissa jämförelser med den egna kulturen. planera, genomföra och utvärdera uppgifter på egen hand och i samarbete med andra, Ansvar Utveckla sin förståelse för hur den egna språkinlärningen går till. Du har förmåga att använda olika tillvägagångssätt. Du använder lämpliga hjälpmedel för att lösa uppgifter, som har skiftande karaktär och syfte. 19 (98)

20 Engelska år 9 fördjupar sin förståelse av talad engelska i olika situationer och sammanhang, Lyssna Förmåga att förstå talad engelska, följa med i ett naturligt taltempo och förstå de viktigaste varianterna av engelska. Du förstår regionalt färgat tal i instruktioner, beskrivningar och berättelser. Du tillgodogör dig, sammanfattar och kommenterar innehållet i tydligt talat språk från olika språkområden. delta aktivt i samtal, uttrycka egna tankar samt uppfatta andras åsikter och erfarenheter, muntligt berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, kommunicera i tal på engelska, Tala Förmåga att bidra till att utveckla och avsluta ett samtal och att anpassa språket efter olika talsituationer. Du deltar aktivt i samtal om kända ämnen och med hjälp av olika strategier bidrar du till att kommunikationen fungerar. Du berättar med sammanhang något som du sett, hört eller upplevt. Du är muntligt aktiv under större delen av lektionen och uttrycker och argumenterar för din uppfattning. Du har flyt i språket och anpassar ditt språk till olika situationer. Du använder strategier som omformuleringar och förklaringar för att komma förbi språkliga hinder. läsa texter för upplevelser information och kunskaper, Läsa Förmåga att förstå och tillgodogöra sig texter av varierande svårighetsgrad. Du läser och förstår huvuddelen i enklare sakprosa och skönlitteratur. Du läser och kommenterar lättlästa texter av varierande längd på sakprosa och skönlitteratur. 20 (98)

21 Engelska år 9 utvecklar sin förmåga till skriftlig kommunikation, uttrycka sig varierat och säkert i skrift, Skriva Förmåga att uttrycka sig i skrift genom en presentation, berättelse eller beskrivning. Du skriver texter med varierat innehåll och sammanhang samt med en relativt god språkriktighet. Du skriver varierat och anpassar språket till olika mottagare. Du skriver med god språkriktighet. berätta, beskriva och förklara samt motivera sina åsikter, reflektera över levnadssätt och kulturer i engelsktalande länder och gör jämförelser med egna erfarenheter, Realia Kunskaper om levnadssätt och samhällsförhållanden i engelskspråkiga länder. Du har kunskaper om förhållanden och kulturtraditioner i några länder där engelska har en central ställning och gör vissa jämförelser med den egna kulturen. Du har sådana kunskaper om förhållanden i några länder där engelska har en central ställning att du kan diskutera likheter och skillnader vid en jämförelse med det egna landet. planera, genomföra och utvärdera uppgifter, på egen hand och i samarbete med andra, Ansvar Utveckla sin förståelse för hur den egna språkinlärningen går till. Du har förmåga att använda olika tillvägagångssätt. Du använder lämpliga hjälpmedel för att lösa uppgifter, som har skiftande karaktär och syfte, 21 (98)

22 Hem- och konsumentkunskap år 5 självständigt och i grupp utföra uppgifter i hushållet, Förmåga att arbeta självständigt och använda kunskaper i praktiska moment. Du lagar en enkel måltid efter instruktion och handledning. Tillsammans med en kamrat lagar du mat och bakar enligt de metoder du lärt dig. förstår måltidens betydelse för gemenskap, hälsa och kultur, Förmåga att skapa en trevlig måltidsmiljö. Du dukar inbjudande och med rätt bestick och porslin. Du visar på ett trevligt bordskick t ex sitter kvar till alla har ätit upp. förstår hur handlingar i hushållet samspelar med hälsa och miljö såväl lokalt som globalt, Förmåga att förstå sambandet mellan kost, hälsa och miljö. Du tar hänsyn till kost-, hälso- och miljöfrågor t ex spolar upp vatten i diskhon istället för diska under rinnande vatten. Du väljer och motiverar metod med hänsyn till exempelvis miljön t ex väljer rätt spisplatta efter storleken på kastrullen. lär sig planera sin ekonomi utifrån egna och hushållets resurser, Förmåga att göra ekonomiska överväganden. Du planerar din egen ekonomi t ex Vad ska veckopengen räcka till? Du förstår hur familjens ekonomi samspelar med handlingsmöjligheter i hushållet t ex en familj har flera barn som ska på klassresa. utvecklar skicklighet i att organisera, tillaga och arrangera måltider med ett demokratiskt och jämställt förhållningssätt, Förmåga till samarbete och att färdigställa en gemensam uppgift. Du planerar efter handledning en måltid/ mellanmål tillsammans med en kamrat och genomför arbetet. Du visar ansvar genom att i en grupp föreslå lösningar på givna arbetsuppgifter t ex komponera en näringsriktig måltid/ett mellanmål 22 (98)

23 Hem- och konsumentkunskap år 8 självständigt och i grupp utföra uppgifter i hushållet samt förstå måltidens betydelse för gemenskap, Förmåga att använda kunskaper och arbeta självständigt med praktiska moment. Du arbetar efter de vanligaste metoderna i t ex matlagning och bakning efter instruktion och handledning. Du använder de vanligaste bak- och matlagningsmetoderna utan handledning. förstår hur handlingar i hushållet samspelar med hälsa och miljö såväl lokalt som globalt, lär sig planera hushållets ekonomi utifrån dess resurser, granskar och värderar information och reklam och agerar efter detta, Förmåga att förstå sambandet mellan kost, hälsa och miljö. Förmåga att göra ekonomiska överväganden. Förmåga att bedöma reklam och information. Du ger exempel på grundläggande samband mellan kost, hälsa och miljö. T ex skriver du i din utvärdering att för att göra måltiden komplett borde vi även servera en sallad med linser. Du hushåller med de resurser vi tillhandahåller. T ex du är sparsam och väljer att bara tillaga så mycket potatis/pasta el ris som du tänker äta upp. Du särskiljer information från reklam. Du använder dina kunskaper om kost/hälsa och miljö och reflekterar över olika beslut i din vardag. T ex man kan göra egen sportdryck istället för att köpa dyr och söt. Du reflekterar själv t ex i din utvärderingsbok över ingredienser i ett recept som kan verka dyra. T ex du föreslår att vi använder potatis istället för aubergine till moussaka när det inte är säsong Du värderar reklambudskap. utvecklar skicklighet i att organisera, tillaga och arrangera måltider med ett demokratiskt och jämställt förhållningssätt, Förmåga till jämställt samarbete och kring en gemensam uppgift. Efter handledning planerar och genomför du tillsammans med en kamrat en hälsoriktig måltid. T ex ni väljer själva någon köttfärsrätt med tillbehör. Du tar ansvar och föreslår lösningar på givna arbetsuppgifter i grupp. T ex ni ska planera och genomföra en festlig måltid med en bestämd budget 23 (98)

24 Hem- och konsumentkunskap år 9 självständigt och i grupp utföra uppgifter i hushållet, förstå måltidens betydelse för gemenskap, hälsa och kultur, förstå hur handlingar i hushållet samspelar med hälsa och miljö såväl lokalt som globalt, lär sig planera sin ekonomi utifrån egna och hushållets resurser, Förmåga att använda kunskaper och arbeta självständigt med praktiska moment. Förmåga att utveckla kunskaper om hur historiska och kulturella traditioner inverkar. Förmåga att förstå sambandet mellan kost, hälsa och miljö. Förmåga att göra ekonomiska överväganden. Du arbetar efter de vanligaste metoderna i t ex matlagning och bakning efter instruktion och handledning. Du känner till svenska och utländska matkulturer. T ex vad är svensk husmanskost? Du ger exempel på grundläggande samband mellan kost, hälsa och miljö. T ex om man inte äter frukost är det svårt att orka med skoldagen. Du ser samband mellan din privata och hemmets ekonomi. T ex om du har en dyr hobby kanske inte din månadspeng är så hög. Du använder de vanligaste bak- och matlagningsmetoderna utan handledning. Du använder din kunskap i olika matlagningssammanhang. T ex du känner till kopplingen mellan religion och livsmedel. Du använder dina kunskaper om kost/hälsa och miljö och reflekterar över olika beslut i din vardag. T ex man kan göra egen sportdryck istället för att köpa dyr och söt. Du kan göra en egen budget och föra kassabok baserat på t ex barnbidraget eller månadspeng. T ex du lägger in köp av dyrare kläder och skor säsongvis i din budget. granskar och värderar information och reklam och agera efter detta, Förmågan att bedöma reklam och information. Du särskiljer information från reklam. Du värderar reklambudskap. utvecklar skicklighet i att organisera, tillaga och arrangera måltider med ett demokratiskt och jämställt förhållningssätt, Förmåga till jämställt samarbete och kring en gemensam uppgift. Efter handledning planerar och genomför du tillsammans med en kamrat en hälsoriktig måltid. T ex ni väljer själva någon köttfärsrätt med tillbehör. Du tar ansvar och föreslår kreativa lösningar på givna arbetsuppgifter i grupp. T ex ni ska planera och genomföra en festlig måltid med en bestämd budget 24 (98)

25 Idrott och hälsa år 1 utvecklar förmågan att leka, motionera, idrotta själv och tillsammans med andra, utvecklar en god kroppsuppfattning och en fördjupad rörelseförmåga, Du främjar hälsan genom regelbunden fysisk aktivitet. Du utvecklar allsidiga rörelsemönster. Du deltar i olika moment av undervisningen. T ex deltar i lekar, spel och rörelse till musik. Du utvecklar de motoriska grundformerna. T ex Du hoppar, går, rullar, hänger, kryper. Du utför olika övningar i undervisningen tillsammans med andra. Du deltar aktivt i olika grupperingar. Du använder de motoriska grundformerna och kombinerar dem vid olika aktiviteter. Du kombinerar olika rörelser vid t ex spel, hopp, redskapsbanor. 25 (98)

26 Idrott och hälsa år 2-3 utvecklar kunskaper att kritiskt bemöta missförhållande som kan förekomma vid fysisk aktivitet, utvecklar kunskaper och beredskap för handlande vid nödsituationer i och vid vatten, utvecklar förmågan att leka, motionera, idrotta själv och tillsammans med andra, Du har förståelse för din omgivning. Du hanterar nödsituationer samt är trygg i vatten. Du främjar hälsan genom regelbunden fysisk aktivitet. Du genomför övningar på ett säkert sätt. T ex Du följer instruktioner under övningar. Du vistas i vatten på ett säkert sätt. T ex I år 2 simmar du 25 m bröstsim samt 10 på rygg. I år 3 simmar du 25 m bröstsim samt 10 på rygg på djupt vatten. Du deltar i olika moment av undervisningen. T ex Deltar i lekar, spel och dans. Du skapar tillsammans med andra en bra arbetsmiljö under lektionerna. T e x i förhållande till dig själv och andra utför du lekar, spel och aktiviteter på ett säkert sätt. Du kan tillsammans med andra utföra olika övningar i undervisningen och deltar efter aktivitetens idé. Du deltar aktivt i olika grupperingar och följer regler. utvecklar en god kroppsuppfattning och en fördjupad rörelseförmåga, Du utvecklar allsidiga rörelsemönster. Du utför olika motoriska grundformer. T ex Du kan hoppa, springa, rulla, hänga, krypa. Du behärskar de motoriska grundformerna och utvecklar din motorik. Du förbättrar och kombinerar olika rörelser vid t ex. hopp, löpning, redskapsbanor. 26 (98)

27 Idrott och hälsa år 4-5 utvecklar kunskaper att kritiskt bemöta missförhållande som kan förekomma vid fysisk aktivitet, Du har kunskaper om förhållanden som påverkar hälsa och arbetsmiljö. Du agerar på ett sätt som främjar arbetsmiljön. T ex Du följer givna instruktioner. Du ger synpunkter på åtgärder som förbättrar ditt och andras arbetsklimat. T ex Du påtalar brister som kan förekomma, samt agerar på ett säkert sätt under lektionerna. utvecklar förmågan att leka, motionera, idrotta själv och tillsammans med andra, Du främjar hälsan genom regelbunden fysisk aktivitet och bibehåller/förbättrar din fysiska och psykiska hälsa. Du deltar aktivt under olika moment av undervisningen. Du kan tillsammans med andra utföra olika övningar i undervisningen och deltar efter aktivitetens idé. utvecklar kunskaper kring friluftsliv och orientering, utvecklar kunskaper och beredskap för handlande vid nödsituationer i och vid vatten, Du har kunskaper kring friluftsliv samt förmåga att orientera i närmiljö. Du hanterar nödsituationer samt är trygg i vatten. Du orienterar i närmiljön med hjälpmedel samt visar grundläggande kunskaper inom allemansrätten. T ex Du kan orientera i känd miljö med hjälp av karta. Du simmar och vistas i vatten på ett säkert sätt samt har förståelse för nödsituationer som kan uppstå i/vid vatten. T ex i år 4 simmar du 100 m varav 25 på rygg på djupt vatten. I år 5 simmar du 200 m varav 50 på rygg på djupt vatten. Du visar kunskaper inom bad-, båt- och isvett. Du orienterar i känt område samt tolkar grunderna i kartan, du reflekterar och har förståelse för vår allemansrätt. Du kan de vanligaste karttecknen och agerar utifrån reglerna i allemansrätten vid vistelse i naturen. 27 (98)

28 Idrott och hälsa år 4-5 utvecklar en god kroppsuppfattning och en fördjupad rörelseförmåga, Du utvecklar allsidiga rörelseaktiviteter samt får kunskaper om hur den egna kroppen fungerar. Du utför de motoriska grundformerna och tillämpar dem vid olika tillfällen. T ex Du utför grundformer på ändamålsenligt sätt vid lekar, spel, dans gymnastik. Du behärskar grundformerna och utför dem med takt, rytm och tempo beroende på aktivitet. T ex Du kan leka, spela, dansa i olika takt och tempo. 28 (98)

29 Idrott och hälsa år 6-7 utvecklar kunskap om vad som främjar hälsan, Du har kunskaper om hur den egna kroppen fungerar samt hur denna kan påverkas genom bl.a. fysisk aktivitet och friluftsliv. Du känner till olika träningsformer och pekar på dess olika inverkan för den egna hälsan. T ex Du kan ge förklaringar till begreppen kondition, styrka och rörlighet. Du pekar på samband mellan hur fysisk aktivitet, kost och livsstil kan påverka din hälsa. T ex Du praktiserar dina kunskaper och kan förklara hur man lever hälsosamt. utvecklar en positiv självbild, Du har kunskaper om hur du kan bibehålla och förbättra din självbild. Du deltar i olika moment av undervisningen. T ex Du deltar i bollspel, dans, konditionsövningar. Du prövar på nya områden själv och tillsammans med andra. T ex utvecklar en egen dans, lek eller spel, själv eller tillsammans med andra samt vågar ge uttryck för känslor och stämningar. utvecklar förmågan att leka, motionera, idrotta själv och tillsammans med andra, Du visar förmågan att delta i olika aktiviteter med syfte att främja psykiskt och socialt välbefinnande. Du deltar i olika grupp- och lagaktiviteter. Du samarbetar i en undervisningsgrupp oavsett sammansättning och aktivitet. utvecklar kunskaper om friluftsliv och förmågan att orientera, Du har inblickar kring friluftsliv samt förmågan att orientera. Du orienterar med hjälpmedel i din närmiljö samt känner till grunderna inom friluftslivet. T ex orienterar med hjälp av karta i närområdet. Du klär dig på ett ändamålsenligt sätt vid vistelse i naturen under olika årstider. Du orienterar säkert i din närmiljö med olika hjälpmedel. T ex Du är rätt klädd vid utomhusaktiviteter och kan läsa av en karta. 29 (98)

30 Idrott och hälsa år 6-7 utvecklar förmågan att hantera nödsituationer, Din förmåga att hantera nödsituationer. Du hanterar grunderna vid en olycka/skada. T ex: Du vet hur man larmar och kan lägga en person i stabilt sidoläge. Du kan hantera olika sorters nödsituationer t ex ABC. utvecklar en god kroppsuppfattning och en fördjupad rörelseförmåga, Din förmåga att använda kroppen för sammansatta och kompletta rörelser. Du deltar i olika övningsmoment på ett ändamålsenligt sätt. T ex Du kan följa enklare instruktioner och utföra dem med kontroll. Du deltar med en god kroppskontroll vad gäller precision, takt och tempo, inom flera olika områden. T ex kan utföra danser, spel, lekar med god kroppskontroll och i rätt tempo/takt. 30 (98)

31 Idrott och hälsa år 8-9 utvecklar kunskap om vad som främjar hälsan, Du har kunskaper om hur den egna kroppen fungerar samt hur denna kan påverkas genom bl.a. fysisk aktivitet och friluftsliv. Du känner till olika träningsformer och pekar på dess olika inverkan för den egna hälsan. T ex Du kan ge förklaringar till begreppen kondition, styrka och rörlighet. Du pekar på samband mellan hur fysisk aktivitet, kost och livsstil kan påverka din hälsa. T ex Du praktiserar dina kunskaper och kan förklara hur man lever hälsosamt utvecklar förmågan att välja och värdera rörelser ur ett hälsoperspektiv, Du har förmåga att reflektera och värdera fysiska aktiviteter ur ett individ- och samhällsperspektiv. Du väljer och värderar övningar som främjar din egen hälsa. T ex Du kan avgöra vilken övning som främjar din kondition, styrka eller rörlighet. Du reflekterar över aktiviteter som främjar din egen och andras hälsa samt bemöter missförhållanden som kan råda vid olika fysiska aktiviteter. T ex Du ger förslag på olika träningsformer. Du ger synpunkter på missförhållanden, som kan uppstå under en lektion. utvecklar förmågan att leda och organisera aktiviteter, Du har förmågan att ta ansvar för upplägg och genomförande av aktivitet. Du genomför aktiviteter för egen motion. T ex Du tar ansvar för din uppvärmning inför en aktivitet. Du planerar, organiserar och genomför moment där du leder andra. T ex Du planerar aktivitet och leder en grupp under en uppvärmning och en huvudövning. 31 (98)

32 Idrott och hälsa år 8-9 utvecklar en positiv självbild, Du har kunskaper om hur du kan bibehålla och förbättra din självbild. Du deltar i olika moment av undervisningen. T ex Du deltar i bollspel, dans, konditionsövningar. Du prövar på nya områden själv och tillsammans med andra. T ex utvecklar en egen dans, lek eller spel, själv eller tillsammans med andra samt vågar ge uttryck för känslor och stämningar. utvecklar förmågan att leka, motionera, idrotta själv och tillsammans med andra, Du visar förmågan att delta i olika aktiviteter med syfte att främja psykiskt och socialt välbefinnande. Du deltar i olika grupp- och lagaktiviteter. Du samarbetar i en undervisningsgrupp oavsett sammansättning och aktivitet. utvecklar kunskaper om friluftsliv och förmågan att orientera, utvecklar förmågan att hantera nödsituationer, Du har inblickar kring friluftsliv samt förmågan att orientera. Din förmåga att hantera nödsituationer. T ex Du orienterar med hjälp av karta i okända marker samt känner till rätt och fel då du vistas i naturen Du hanterar grunderna i första hjälpen T ex Du vet hur man larmar och kan lägga en person i stabilt sidoläge. Du klär dig på ett ändamålsenligt sätt vid vistelse i naturen under olika årstider. Du orienterar med god säkerhet i okänd terräng samt har goda kunskaper inom friluftsliv T ex Du är rätt klädd vid utomhusaktiviteter och kan läsa av en karta. Du kan hantera olika sorters nödsituationer. T ex L-ABC. utvecklar en god kroppsuppfattning och en fördjupad rörelseförmåga Din förmåga att använda kroppen för sammansatta och komplexa rörelse Du deltar i olika övningsmoment på ett ändamålsenligt sätt T ex Du kan följa enklare instruktioner och utföra dem med kontroll Du deltar med en god kroppskontroll vad gäller precision, tak och tempo inom flera olika områden. T ex kan utföra danser, spel, lekar med god kroppskontroll samt temp/takt 32 (98)

33 Matematik år 1 gör matematiken lustfylld, Förmågan att använda, utveckla och uttrycka kunskaper i matematik: Taluppfattning och räkning Du visar att du förstår hur man läser, skriver, jämför, delar upp och räknar med talen Taluppfattning och räkning Du använder dina kunskaper inom större talområden. skapar tilltro till det egna tänkandet, använder matematik i olika situationer, tolkar, jämför och värderar lösningar, använder enkla matematiska modeller, Uppgifter och situationer som förekommer i skola och samhälle t ex förmåga att upptäcka mönster och samband, föreslå lösningar, göra överslag, reflektera över och tolka sina resultat samt bedöma deras rimlighet. Självständighet, kreativitet, klarhet, noggrannhet och färdighet. Förmåga att uttrycka sina tankar muntligt och skriftligt med hjälp av det matematiska symbolspråket och med stöd av konkret material och bilder. Du fortsätter på och hittar på enkla talmönster. Du räknar och löser enklare problem. Rumsuppfattning och geometri Du namnger och ritar en kvadrat, rektangel, triangel och cirkel. Mätning Du jämför och gör enkla mätningar inom längd, massa och volym. Du avläser tid hel, halv, kvart i och kvart över. Du löser och gör egna mer komplicerade tal- och geometriska mönster. Du löser problem som kräver ett/flera räknesätt och lösningar i fler än ett led. Rumsuppfattning och geometri Du beskriver och jämför enkla geometriska figurer. Mätning Du använder några vanliga måttenheter inom längd, massa och volym. Du kan klockan och beräknar enklare tidsskillnader. Statistik Du avläser enkla tabeller och diagram. Statistik Du kan fylla i en enkel tabell och utifrån tabellen göra ett enkelt diagram. 33 (98)

34 Matematik år 1 Redovisning och matematiskt språk Dina redovisningar går att följa och förstå. Redovisning och matematiskt språk Dina redovisningar är klara, tydliga och lätta att förstå. argumenterar för sitt tänkande och dra slutsatser både muntligt och skriftligt, kan förstå matematikens språk, formulerar och lösa matematiska problem, Förmåga att följa, förstå och pröva matematiska resonemang: Elevens förmåga att ta del av och använda information i såväl muntlig som skriftlig form, t ex förmåga att lyssna till, följa och pröva andras förklaringar och argument. Förmåga att självständigt och kritiskt ta ställning till matematiskt grundade beskrivningar och lösningar på problem som förekommer i olika sammanhang i skola och samhälle.. Delaktighet och resonemang Du deltar när vi pratar matematik och kan förklara hur du tänker. Förståelse och metod Du förklarar och beskriver muntligt ett matematiskt problem på ett sätt som går att följa och förstå. Delaktighet och resonemang Du kommer med idéer och förslag på lösningar. Förståelse och metod Du förklarar och beskriver ett matematiskt problem genom att t ex rita en förklarande bild, göra en räknesaga eller i handling visa begrepp som t ex vänster, höger. 34 (98)

35 Matematik år 2 gör matematiken lustfylld, skapar tilltro till det egna tänkandet, använder matematik i olika situationer, tolkar, jämför och värderar lösningar, använder enkla matematiska modeller, Förmågan att använda, utveckla och uttrycka kunskaper i matematik: Uppgifter och situationer som förekommer i skola och samhälle t ex förmåga att upptäcka mönster och samband, föreslå lösningar, göra överslag, reflektera över och tolka sina resultat samt bedöma deras rimlighet. Självständighet, kreativitet, klarhet, noggrannhet och färdighet. Förmåga att uttrycka sina tankar muntligt och skriftligt med hjälp av det matematiska symbolspråket och med stöd av konkret material och bilder. Taluppfattning och räkning Du förstår hur man läser, skriver, jämför, delar upp och räknar med talen Du fortsätter på och hittar på enkla talmönster. Du räknar och löser enklare problem. Rumsuppfattning och geometri Du namnger och ritar en kvadrat, rektangel, triangel och cirkel. Du fortsätter på och hittar på enkla geometriska mönster. Mätning Du jämför och gör enkla mätningar inom längd, massa och volym. Taluppfattning och räkning Du använder dina kunskaper inom större talområden. Du löser och gör egna mer komplicerade talmönster. Du löser problem som kräver ett/flera räknesätt och lösningar i fler än ett led. Rumsuppfattning och geometri Du beskriver och jämför enkla geometriska figurer. Du fortsätter på och hittar på mer komplicerade geometriska mönster. Mätning Du använder några vanliga måttenheter inom längd, massa och volym. Du avläser tid hel, halv, kvart i och kvart över. Du kan klockan och beräknar enklare tidsskillnader. Statistik Du avläser enkla tabeller och diagram. Statistik Du kan fylla i en enkel tabell och utifrån tabellen göra ett enkelt diagram. 35 (98)

36 Matematik år 2 Redovisning och matematiskt språk Dina redovisningar går att följa och förstå. Redovisning och matematiskt språk Dina redovisningar är klara, tydliga och lätta att förstå. argumenterar för sitt tänkande och dra slutsatser både muntligt och skriftligt, kan förstå matematikens språk, formulerar och löser matematiska problem, Förmåga att följa, förstå och pröva matematiska resonemang: Elevens förmåga att ta del av och använda information i såväl muntlig som skriftlig form, t ex förmåga att lyssna till, följa och pröva andras förklaringar och argument. Förmåga att självständigt och kritiskt ta ställning till matematiskt grundade beskrivningar och lösningar på problem som förekommer i olika sammanhang i skola och samhälle. Delaktighet och resonemang Du deltar när vi pratar matematik och kan förklara hur du tänker. Förståelse och metod Du förklarar och beskriver Muntligt ett matematiskt Problem på ett sätt som går att följa och förstå. Delaktighet och resonemang Du kommer med idéer och förslag på lösningar. Förståelse och metod Du förklarar och beskriver ett matematiskt problem genom att t ex rita en förklarande bild, göra en räknesaga eller i handling visa begrepp som t ex vänster, höger. 36 (98)

37 Matematik år 3 göra matematiken lustfylld, skapar tilltro till det egna tänkandet, använder matematik i olika situationer, tolkar, jämför och värderar lösningar, använder enkla matematiska modeller, Förmågan att använda, utveckla och uttrycka kunskaper i matematik: Uppgifter och situationer som förekommer i skola och samhälle t ex förmåga att upptäcka mönster och samband, föreslå lösningar, göra överslag, reflektera över och tolka sina resultat samt bedöma deras rimlighet. Självständighet, kreativitet, klarhet, noggrannhet och färdighet. Förmåga att uttrycka sina tankar muntligt och skriftligt med hjälp av det matematiska symbolspråket och med stöd av konkret material och bilder. Taluppfattning och räkning Du visar att du förstår t ex hur man läser, skriver, storleksordnar och delar upp tal inom talområdet Du använder skriftliga räknemetoder inom addition och subtraktion när talen och svaren ligger inom talområdet Du ser samband mellan de fyra räknesätten och förklarar genom att rita en bild, skriva en räknehistoria eller använda material. Du beskriver, fortsätter på och gör enkla talmönster. Du kan praktiskt dela upp helheter i olika delar samt beskriva, jämföra och namnge delarna t ex 1/2, 1/3, 1/4. Taluppfattning och räkning Du använder dina kunskaper inom större talområden. Du använder dina kunskaper för att räkna inom större talområden. Du visar sambandet mellan räknesätten genom att använda matematiskt språk. Du beskriver, löser och gör egna mer komplicerade tal mönster. Du beskriver och jämför storleksförhållanden genom att dela upp helheter T ex 1/2=2/4, 1/3=2/6, 1/4=2/8. Du kontrollerar om lösningen är rimlig genom att t ex uppskatta med hjälp av överslagsräkning. Du reflekterar och kontrollerar om dina lösningar i alla led är rimliga. 37 (98)

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Engelska Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven utvecklar sin förmåga att använda engelska för att kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9

Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9 Mål- och bedömningsmatris Engelska, år 3-9 Bedömningens inriktning Receptiva färdigheter: Förmåga att förstå talad och skriven engelska. Förmåga att förstå helhet och sammanhang samt att dra slutsatser

Läs mer

Idrott och hälsa Friluftsliv, allemansrätt och orientering

Idrott och hälsa Friluftsliv, allemansrätt och orientering Friluftsliv, allemansrätt och orientering Har kännedom om allemansrätten. Vet gränserna för skolans område. Kan orientera sig på skolgården med hjälp av en enkel karta. Har kunskap om lämplig klädsel i

Läs mer

Elevens namn: Klass: Har ännu ej startat arbetet mot detta mål (har ej påbörjat arbetet i detta moment)

Elevens namn: Klass: Har ännu ej startat arbetet mot detta mål (har ej påbörjat arbetet i detta moment) ÅR 1-4 BILD 1 (1) År 1-4 Bild - kunna framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker, - kunna använda egna och andras bilder för att berätta, beskriva eller förklara - - ha grundläggande

Läs mer

Läroplanens mål. Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå.

Läroplanens mål. Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå. Läroplanens mål Målen för eleverna i grundskolan är i läroplanen uppdelad i mål att sträva mot och mål att uppnå. Mål att sträva mot är det som styr planeringen av undervisningen och gäller för alla årskurser.

Läs mer

Engelska. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret

Engelska. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret Uppsala musikklasser 2009 Engelska Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret kunna läsa och förstå mycket enkla texter ha ett elementärt ordförråd kunna berätta om sig själv på

Läs mer

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer.

Utbildningen i engelska har dessutom som syfte att vidga perspektiven på en växande engelsktalande omvärld med dess mångskiftande kulturer. Kursplan i engelska Ämnets syfte och roll i utbildningen Engelska är modersmål eller officiellt språk i ett stort antal länder, förmedlar många vitt skilda kulturer och är dominerande kommunikationsspråk

Läs mer

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret.

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret. Röda tråden i engelska år F-9 Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med: Viktoriaskolans kursplan i Engelska I år 2 arbetar eleverna med: UPPNÅENDEMÅL ENGELSKA, ÅR 5 TIPS År 2 Eleven skall Tala - kunna delta i enkla samtal om vardagliga och välbekanta ämnen, - kunna i enkel

Läs mer

Kursplanernas uppnåendemål för år 3 (svenska, svenska som andraspråk och matematik) samt. uppnåendemål för år 5 i alla ämnen.

Kursplanernas uppnåendemål för år 3 (svenska, svenska som andraspråk och matematik) samt. uppnåendemål för år 5 i alla ämnen. Kursplanernas uppnåendemål för år 3 (svenska, svenska som andraspråk och matematik) samt uppnåendemål för år 5 i alla ämnen (ur LPO 94) Mål att uppnå anger den miniminivå av kunskaper som alla elever skall

Läs mer

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3 Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 1-3 Enligt de kursplaner som styr undervisningen i olika ämnen, finns nationella mål uppställda vad eleven ska ha uppnått kunskaper i skolår fem. I

Läs mer

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i.

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. IUP år 8 1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. 2. Elever besvarar frågeställningar kring sin utveckling inom ämnet. Ett formulär gemensamt för alla ämnen används av eleven.

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Mål att sträva mot. Hämtat ur Grundskolans kursplaner och betygskriterier år 2000 reviderad version 2008

Mål att sträva mot. Hämtat ur Grundskolans kursplaner och betygskriterier år 2000 reviderad version 2008 Mål att sträva mot Hämtat ur Grundskolans kursplaner och betygskriterier år 2000 reviderad version 2008 Bild sid 2 Engelska sid 3 Hem- och konsumentkunskap sid 4 Idrott och hälsa sid 5 Matematik sid 6

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i idrott och hälsa

Lokal pedagogisk planering i idrott och hälsa Lokal pedagogisk planering i idrott och hälsa Moment: Rörelse årskurs 1-3 - röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang samt skapa ett bestående intresse - samarbeta och visa respekt för andra - Grovmotoriska

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Centralt innehåll. Rörelse. Hälsa och livsstil. Friluftsliv och utevistelse. Ämnesspecifika begrepp. Rörelse. Hälsa och livsstil.

Centralt innehåll. Rörelse. Hälsa och livsstil. Friluftsliv och utevistelse. Ämnesspecifika begrepp. Rörelse. Hälsa och livsstil. MOTORIK Fysiska aktiviteter, rörlighet och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

Kursplan för Matematik

Kursplan för Matematik Sida 1 av 5 Kursplan för Matematik Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Grundskolan har till uppgift att hos eleven utveckla sådana kunskaper i matematik som behövs för

Läs mer

Kursplan - Grundläggande engelska

Kursplan - Grundläggande engelska 2012-11-02 Kursplan - Grundläggande engelska Grundläggande engelska innehåller fyra delkurser, sammanlagt 450 poäng: 1. Nybörjare (150 poäng) GRNENGu 2. Steg 2 (100 poäng) GRNENGv 3. Steg 3 (100 poäng)

Läs mer

Mål och betygskriterier för muntlig produktion. År 9. Du ska kunna - delta aktivt i samtal kring välbekanta ämnen

Mål och betygskriterier för muntlig produktion. År 9. Du ska kunna - delta aktivt i samtal kring välbekanta ämnen Mål och betygskriterier för muntlig produktion. År 9 - delta aktivt i samtal kring välbekanta ämnen - muntligt berätta och beskriva något - argumentera för en uppfattning Du formulerar dig begripligt och

Läs mer

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 4-5

Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 4-5 Individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen år 4-5 Enligt de kursplaner som styr undervisningen i olika ämnen, finns nationella mål uppställda vad eleven ska ha uppnått kunskaper i skolår fem. I

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Södra Innerstadens SDF Sofielundsskolan

Södra Innerstadens SDF Sofielundsskolan LOKAL KURSPLAN I Idrott och Hälsa Mål som eleverna lägst ska ha uppnått uttrycker en lägsta godtagbar kunskapsnivå. Skolan och skolhuvudmannen ansvarar för att eleverna ges möjlighet att uppnå denna. De

Läs mer

Eleven skall kunna framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker,

Eleven skall kunna framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker, BILD kunna framställa bilder och former med hjälp av olika redskap och tekniker, kunna använda egna och andras bilder för att berätta, beskriva eller förklara, ha grundläggande förmåga att granska och

Läs mer

Mål- och bedömningsmatris Moderna språk, år 7-9.

Mål- och bedömningsmatris Moderna språk, år 7-9. Gunnarsbyskolan 1 Mål- och bedömningsmatris Moderna språk, år 7-9. TALA Grundläggande kvalitet Högre kvalitet Utmärkt kvalitet Kunna delta i samtal om vardagliga ämnen. Kunna muntligt berätta något om

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Kursplaner och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Reviderad 2016 Kommunal vuxenutbildning på

Läs mer

Betygskriterier i ENGELSKA för Torskolan. Åk 8 7/6 2007

Betygskriterier i ENGELSKA för Torskolan. Åk 8 7/6 2007 Betygskriterier i ENGELSKA för Torskolan. Åk 8 7/6 2007 Lyssna och förstå Förstå tydlig engelska, inom för eleven kända områden. Förstå tydlig engelska från olika delar av den engelskspråkiga världen.

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Språk och kommunikation en i ämnesområdet språk och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga

Läs mer

Kravnivåer engelska år 8 Godkänt

Kravnivåer engelska år 8 Godkänt Kravnivåer engelska år 8 Godkänt förstå enkelt talad engelska, från olika delar av världen, som rör för eleven kända ämnen eller intresseområden. på ett begripligt sätt delta i samtal om vardagliga ämnen

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Engelska, år 7-9 2009-09-01 Studieplan och bedömningsgrunder i Engelska för år 7 Moment Mål innehåll Bedömningsgrund Läsa

Engelska, år 7-9 2009-09-01 Studieplan och bedömningsgrunder i Engelska för år 7 Moment Mål innehåll Bedömningsgrund Läsa Studieplan och bedömningsgrunder i Engelska för år 7 Moment Mål innehåll Bedömningsgrund Läsa Skriva Tala Lyssna Realia Reflektera Kunna läsa enklare skönlitterära och andra berättande texter, t.ex. Of

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

3.4 IDROTT OCH HÄLSA

3.4 IDROTT OCH HÄLSA 3.4 IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor be tydelse för

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i idrott och hälsa i grundskolan 3.4 IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07

Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07 Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07 HEM SKRIV UT Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i hem- och konsumentkunskap ger kunskaper för livet i hem och familj samt förståelse för det värde

Läs mer

Kursplan för Moderna språk

Kursplan för Moderna språk Kursplan för Moderna språk Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i moderna språk syftar till att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Att kunna använda

Läs mer

Individuell utvecklingsplan HT Namn. Myrans Heldagsskola

Individuell utvecklingsplan HT Namn. Myrans Heldagsskola Individuell utvecklingsplan HT 2014 Namn Grundsärskolans kursplan Myrans Heldagsskola Bild Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga

Läs mer

Särskild Utbildning För Vuxna

Särskild Utbildning För Vuxna Engelska 1, 100 p (ENSENG51) Genom undervisningen i kursen engelska ska eleven ges förutsättningar att utveckla följande: Förståelse av talad och skriven engelska samt förmåga att tolka innehållet. Förmåga

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

LPP Idrott och hälsa Tema 4 Samhälle och utevistelser

LPP Idrott och hälsa Tema 4 Samhälle och utevistelser 1 Centralt innehåll tema 4: Åk 6 Åk 7-9 Rörelse Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap. Olika idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik. Takt

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17 Idunskolans lokala pedagogiska planering Läsåren 2015/16 och 2016/17 Kommunikation Språket är elevens främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom kommunikation utvecklar eleven sin identitet,

Läs mer

Broskolans röda tråd i Idrott och hälsa

Broskolans röda tråd i Idrott och hälsa Broskolans röda tråd i Idrott och hälsa Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Ämnet engelska behandlar kommunikation på engelska samt kunskaper om de områden där engelska används. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang.

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret

Elevens namn: Klass: Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret ÅR 6-7 BILD 1 (2) Lärande Elevens namn: Klass: År 6-7 Bild Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret Eleven skall: - ha förmåga att se och framställa bilder och former med hjälp av

Läs mer

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter:

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter: Matematik 1-5 Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och

Läs mer

ENGELSKA. Årskurs Mål att uppnå Eleven skall:

ENGELSKA. Årskurs Mål att uppnå Eleven skall: 1 SKOLHAGENSKOLAN, TÄBY OMDÖMESKRITERIER 2006-06-15 ENGELSKA Årskurs 6 Mål att uppnå Eleven skall: LYSSNA, TALA Förstå tydligt och enkelt tal samt enkla texter och berättelser. Kunna delta aktivt i enkla

Läs mer

Nationella skolplaner i hemkunskap (hämtat från skolverket)

Nationella skolplaner i hemkunskap (hämtat från skolverket) skolplaner i hemkunskap (hämtat från skolverket) Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i hem- och konsumentkunskap ger kunskaper för livet i hem och familj samt förståelse för det värde dessa

Läs mer

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn Kvibergsnässkolan Individuell Utvecklingsplan Skriftligt omdöme för Elevens namn Termin Träningsskolan I läroplan för det obligatoriska skolväsendet står att läsa: Skolan ansvarar för att varje elev som

Läs mer

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK 5 ÅK 2 ÅK 3 Ämnesområden som är bekanta för eleverna Intressen, personer och platser Vardagsliv och levnadssätt i olika sammanhang och områden där engelska används Enkla instruktioner

Läs mer

Idrott & Hälsa. Lgr11. Kent Andersson, Kumla

Idrott & Hälsa. Lgr11. Kent Andersson, Kumla Idrott & Hälsa Lgr11 Syfte Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse

Läs mer

SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9

SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9 SPRÅKVAL ÅRSKURS 6-9 INNEHÅLL: 1. Nationella mål 2. Lokala mål 3. Nationella strävansmål 4. Kursplan 5. Betygskriterier 1. Nationella mål Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret.

Läs mer

Idrott och hälsa. Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Idrott och hälsa. Centralt innehåll. I årskurs 1 3 Idrott och hälsa och hälsofrämjande levnadsvanor är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av idrott, fysiska aktiviteter och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse

Läs mer

Tala, skriva och samtala

Tala, skriva och samtala Tal och skrift Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar Engelska åk 4-6 - Centralt innehåll Språkliga strategier Förstå och göra sig förstådd, delta och bidra till samtal

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk

3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk 3.7.4 Modersmål - meänkieli som nationellt minoritetsspråk Tornedalingar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk meänkieli är ett officiellt nationellt minoritetsspråk.

Läs mer

Lek, idrott, orientering, simning, motorik

Lek, idrott, orientering, simning, motorik Lek, idrott, orientering, simning, motorik Årskurs och tidsperiod Grundsärskolan v. 35-43. Övergripande mål från läroplanen - Kan arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

Ämnet Idrott och hälsa i Måsöskolan

Ämnet Idrott och hälsa i Måsöskolan Ämnet Idrott och hälsa i Måsöskolan Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor

Läs mer

Lokal arbetsplan i engelska. Lokal planering i engelska år 2

Lokal arbetsplan i engelska. Lokal planering i engelska år 2 Lokal arbetsplan i engelska Lokal planering i engelska år 2 Moment Mål att sträva mot - Tala - Utvecklar sin förmåga att använda engelska för att i tal och skrift. - Utvecklar sin förmåga att aktivt i

Läs mer

Engelska åk 5 höstterminen 2013

Engelska åk 5 höstterminen 2013 gelska åk 5 höstterminen 2013 Under hösten kommer vi att jobba utifrån olika temaområden i engelska. Några områden handlar om länder, intressen och partyinbjudningar. Vi utgår från ett läromedel i engelska

Läs mer

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk 3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Judar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk jiddisch är ett officiellt nationellt minoritetsspråk. De nationella

Läs mer

Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14.

Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14. Idrott och hälsa Lokal pedagogisk arbetsplan vt-14. Skolans värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Matematik... 2. Svenska... 4. Svenska som andraspråk... 5. Idrott och hälsa... 6. Musik... 7. Biologi... 7. Fysik... 8. Kemi... 8. Geografi...

Matematik... 2. Svenska... 4. Svenska som andraspråk... 5. Idrott och hälsa... 6. Musik... 7. Biologi... 7. Fysik... 8. Kemi... 8. Geografi... 2010-08-23 Lokal kursplan år 2 Matematik... 2 Svenska... 4 Svenska som andraspråk... 5 Idrott och hälsa... 6 Musik... 7 Biologi... 7 Fysik... 8 Kemi... 8 Geografi... 9 Historia... 9 Religion... 10 Samhällskunskap...

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teckenspråk för hörande

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet teckenspråk för hörande Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation Bo skola Matematikmål år - Namn: Strävansmål: Vi strävar efter att varje elev ska Utveckla goda baskunskaper i de fyra räknesätten Utvecklar en god förståelse för matematik och matematiska begrepp att

Läs mer

Kunskapsmål. F 3 Lilla Järnåkra/Vegaskolan, Lund. Mål att uppnå i slutet av det tredje skolåret. Bild. Engelska. Svenska Svenska som andraspråk

Kunskapsmål. F 3 Lilla Järnåkra/Vegaskolan, Lund. Mål att uppnå i slutet av det tredje skolåret. Bild. Engelska. Svenska Svenska som andraspråk Bild Svenska Svenska som andraspråk Engelska Matematik Kunskapsmål F 3 Lilla Järnåkra/Vegaskolan, Lund NO S0 Idrott & Hälsa Musik Mål att uppnå i slutet av det tredje skolåret Mer information, se www.skolverket.se

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

IDROTT OCH HÄLSA. Syfte

IDROTT OCH HÄLSA. Syfte IDROTT OCH HÄLSA Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om

Läs mer

Tema: Den mänskliga resan Inspirationstema: Leonardo Da Vinci Vt 2010

Tema: Den mänskliga resan Inspirationstema: Leonardo Da Vinci Vt 2010 Kompendium åk 1-3 Tema: Den mänskliga resan Inspirationstema: Leonardo Da Vinci Vt 2010 Namn: Klass: Övergripande tema mål: Med detta tema vill vi att eleverna skall få kunskap, insikt och förståelse gällande:

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Vilket kunnande bedöms i grundskolan? Information till grundskolans elever och föräldrar i Ludvika kommun

Vilket kunnande bedöms i grundskolan? Information till grundskolans elever och föräldrar i Ludvika kommun Vilket kunnande bedöms i grundskolan? Information till grundskolans elever och föräldrar i Ludvika kommun Innehållsförteckning Förord sidan 2 BILD. 3 ENGELSKA 4 HEM- och KONSUMENTKUNSKAP 5 IDROTT OCH HÄLSA

Läs mer

Centralt innehåll. Problemlösning. Taluppfattning och tals användning. Tid och pengar. Sannolikhet och statistik. Geometri.

Centralt innehåll. Problemlösning. Taluppfattning och tals användning. Tid och pengar. Sannolikhet och statistik. Geometri. MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Broskolans röda tråd i Hemkunskap

Broskolans röda tråd i Hemkunskap Broskolans röda tråd i Hemkunskap Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Engelska... 2. Svenska... 6. Svenska som andraspråk... 7. Idrott och hälsa... 8. Musik... 9. Biologi... 10. Fysik... 11. Kemi... 11. Slöjd...

Engelska... 2. Svenska... 6. Svenska som andraspråk... 7. Idrott och hälsa... 8. Musik... 9. Biologi... 10. Fysik... 11. Kemi... 11. Slöjd... 2010-08-23 Lokal kursplan år 3 Engelska... 2 Svenska... 6 Svenska som andraspråk... 7 Idrott och hälsa... 8 Musik... 9 Biologi... 10 Fysik... 11 Kemi... 11 Slöjd... 12 Geografi... 13 Historia... 13 Religion...

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Södra Innerstadens SDF Sofielundsskolan

Södra Innerstadens SDF Sofielundsskolan LOKAL KURSPLAN I Hem- och konsumentkunskap Mål som eleverna lägst ska ha uppnått uttrycker en lägsta godtagbar kunskapsnivå. Skolan och skolhuvudmannen ansvarar för att eleverna ges möjlighet att uppnå

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Mål och betygskriterier i Engelska

Mål och betygskriterier i Engelska Mål och betygskriterier i Engelska Mål för år 7 För att uppnå nivån godkänd i engelska krävs förutom att eleven behärskar nedanstående moment att han/hon deltar aktivt i lektionsarbetet muntligt såväl

Läs mer

Nationella Strävansmål Spanska

Nationella Strävansmål Spanska Nationella Strävansmål Spanska Moment Nationella Strävansmål ur Lpo 94 Skolan skall i sin undervisning i moderna språk sträva efter att eleven; Tala - utvecklar sin förmåga att använda språket för att

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

MÅL ATT UPPNÅ (FRÅN SKOLVERKET)

MÅL ATT UPPNÅ (FRÅN SKOLVERKET) ENGELSKA B MÅL ATT UPPNÅ (FRÅN SKOLVERKET) Du skall förstå vad som sägs i längre sekvenser av sammanhängande tydligt tal som förmedlas direkt eller via medier och där innehållet kan vara obekant för dig

Läs mer

LÄSÅRSPLANERING I HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Lpo 94

LÄSÅRSPLANERING I HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Lpo 94 Årskurs 9 Arbetsområde: Matlagning och Bakning i teori och praktik Strävansmål: utvecklar tilltro till den egna förmågan att självständigt och tillsammans med andra utföra uppgifter i hushållet samt utvecklar

Läs mer

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Spanska år 7 Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Inledning I kapitel 5 ska du få lära dig att berätta om du har något husdjur och om du har något annat favoritdjur. Du ska även få lära dig alfabetet

Läs mer

LOKAL KURSPLAN HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP

LOKAL KURSPLAN HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP LOKAL KURSPLAN HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Skolåren 5, 6, 7, 8, 9 FUNÄSDALENS och BRUKSVALLARNAS skola. 2008 Eva Tollin INNEHÅLL: Mål att sträva mot. sid. 1 Kursplan åk 5 sid. 2 Kursplan åk 6 sid. 3 Kursplan

Läs mer

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i.

1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. IUP år 7 1. Eleverna hämtar på skolans hemsida formuläret som ska fyllas i. 2. Elever besvarar frågeställningar kring sin utveckling inom ämnet. Ett formulär gemensamt för alla ämnen används av eleven.

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer