Förutsättningar till flerårsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förutsättningar till flerårsplan"

Transkript

1 Förutsättningar till flerårsplan - Social- och äldrenämnden SÄN/:30

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde och nyckeltal Kund Kunden i fokus Mångfald Kunskap och lärande Trygghet och hälsa Samhälle och miljö Hållbar tillväxt Näringsliv och arbete Miljö och klimat Medarbetare Stolta medarbetare Ekonomi Ekonomiskt resultat Kvalitet och effektivitet Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 2(26)

3 1 Sammanfattning Social- och omsorgskontoret ser en rad utmaningar inför den kommande planperioden: Att kunna rekrytera och behålla kompetent personal är nämndens största utmaning. Särskilt utmanande är situationen för socialsekreterare inom myndighetsutövningen, det vill säga inom barn och unga, ekonomiskt bistånd samt LSS-handläggning. Att inte ha en stabil personalsituation samt svårigheter att besätta vakanta tjänster innebär stora risker för kvaliteten för brukarna, rättssäkerheten, arbetsmiljön och ekonomin. Under ska Upplands Väsby kommun ta emot 138 flyktingar för bosättning och hantera 154 asylplatser för ensamkommande barn. Hur många personer som Upplands Väsby kommer att ta emot kommande år är svårt att förutsäga men det kommer sannolikt ligga på en högre nivå än under. Det innebär att det sannolikt finns ett behov om cirka 90 lägenheter årligen för mottagande av flyktingar. Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att vara återhållsam gällande assistansersättning vilket kommer innebära att fler personer med personlig assistans kommer att övergå som kommunalt ansvar med ökade kostnader som följd för kommunen. Verksamheterna inom särskilt boende har olika inriktningar för att attrahera nuvarande och kommande kunder. En utmaning i och med att särskilt boende i Väsby stöd och omsorg från konkurrerar på en marknad med LOV (Lagen om valfrihetssystem) blir att lyckas med att hålla en hög kvalitet och attraktion så att kommande kunder väljer särskilt boende i kommunal regi. Risken är annars att en situation med många tomplatser uppstår. Att klara finansieringen av ökade volymer och nödvändiga resursförstärkningar. 2 Ansvarsområde Social- och äldrenämnden är huvudman för och ansvarar för att tillhandahålla och fullgöra kommunens uppgifter inom följande ansvarsområden: individ- och familjeomsorg äldreomsorg stöd till personer med funktionsnedsättning kommunal hälso- och sjukvård arbetsmarknadsinsatser flykting- och integrationsfrågor bostadsanpassning Social- och omsorgskontoret är uppdelat i tre verksamheter: beställaravdelningen för äldre och funktionsnedsättning, individ- och familjeomsorgen och Väsby stöd och omsorg, som är den kommunala utföraren av tjänster inom nämndens ansvarsområde. Kontorets uppgifter omfattar bland annat finansiering med pengsystem både för kommunala utförare och fristående huvudmän, säkerställande av konkurrensneutralitet, regelbunden rapportering till fullmäktige hur välfärdstjänster utvecklas och hur den ekonomiska ställningen är under budgetåret, säkerställande av balans i tillgång och efterfrågan utifrån kundbehov, konkurrensneutral information om tjänsteutbud, samråd med dem som nyttjar nämndens tjänster med mera. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 3(26)

4 3 och nyckeltal Perspektiv: 3.1 Kund Kunden i fokus handlar om att ge medborgare och kunder inom nämndens olika verksamhetsområden god kvalitet inom områdena tillgänglighet, delaktighet och bemötande. I avtal och överenskommelser förtydligas även ytterligare villkor och kvalitetskrav utifrån lagkrav, men även krav som utgår från den kvalitet som nämnden har beslutat ska gälla. Avtal och överenskommelser följs upp regelbundet och resultaten rapporteras till nämnden kontinuerligt under året. Kundundersökningar, där kunden tillfrågas hur den upplever kvaliteten, ger viktiga fingervisningar om vad som kan förbättras och utvecklas ytterligare. Inom äldreomsorgen finns en årlig nationell undersökning som genomförs av Socialstyrelsen. Inom boende och daglig verksamhet LSS köper kommunen en undersökning som genomförs vartannat år och vars resultat kan jämföras med andra kommuner i Stockholmsområdet. För att säkerställa insatsernas utförande till rätt tid för kunden avser social- och omsorgskontoret att införa digitalt tidmätningssystem inom hemtjänsten under planperioden. Kundens avgift baseras på den faktiska insatstiden. För att utveckla kvaliteten vidare vill social- och omsorgskontoret arbeta för att genomföra kundundersökningar inom de områden där kommunen hittills saknar uppgifter om den kundupplevda kvaliteten. En handlingsplan har därför tagits fram för hur kontoret har tänkt att arbeta med detta under kommande tre år. Parallellt med detta finns en handlingsplan för att arbeta med att förtydliga vad kunden kan förvänta sig av de insatser som nämnden har beviljat i så kallade kvalitetsgarantier. Om kunden upplever att den inte får det som den kan förvänta sig ska detta hanteras som en synpunkt/klagomål, vilket bidrar till att felaktigheter eller kvalitetsbrister uppmärksammas och därmed kan åtgärdas. I kundundersökningen inom hemtjänst 2014 fanns det inget mått som var sämre än länsgenomsnittet. Däremot fanns det förbättringsområden inom särskilt boende för äldre som låg under länsgenomsnittet och vars resultat bör förbättras. et är att uppnå minst länsgenomsnittet. Social- och omsorgskontoret kommer möta upp de verksamheter som ligger under genomsnittet och kräva in handlingsplaner för hur de ska arbeta för att förbättra sina resultat. Kommunfullmäktiges mål: Kunden i fokus Nämndmål Medborgare och kunder inom social- och äldrenämndens ansvarsområde ska uppleva god tillgänglighet, delaktighet och ett gott bemötande. Nyckeltal Andel verksamhetsområden med undersökningar som mäter kunders upplevda kvalitet (av totalt 17 st) Andel verksamhetsområden som har kvalitetsgarantier Andelen som är nöjd med de aktiviteter som erbjuds på sitt äldreboende (totalt kommungenomsnitt) Resultat Läns snitt Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 4(26)

5 Nämndmål Nyckeltal Andel kunder som är nöjda med de aktiviteter som erbjuds på sitt särskilda boende (kommunal utförare) Andelen som tycker att maten på sitt äldreboende smakar bra (totalt kommungenomsnitt) Andelen som tycker att maten på sitt särskilda boende smakar bra (kommunal utförare) Andel som upplever att måltiden på sitt äldreboende är en trevlig stund på dagen (totalt kommungenomsnitt) Andel kunder som upplever att måltiden på sitt särskilda boende är en trevlig stund på dagen (kommunal utförare) Resultat Läns snitt Utmaningar och risker Social- och omsorgskontoret ser en rad utmaningar inför den kommande planperioden. Utifrån ett integrationsperspektiv handlar det om planering och förberedelse inför hur olika verksamheter, såsom boendestöd, daglig sysselsättning, hemtjänst och hem för vård eller boende (HVB), ska riktas till nya målgrupper och deras behov. I nuläget är det osäkert vilket stöd av social omsorg som ensamkommande barn och nyanlända som bosätter sig i kommunen är i behov av. En annan utmaning är att hantera mängden ansökningar inom LSS och psykisk ohälsa, vilka har ökat progressivt de senaste åren. En utredning har initierats för att ta reda på varför ansökningarna kontinuerligt ökar. Fler ansökningar och beviljade insatser påverkar såväl personalresurser som utredningstider, samtidigt som kostnaderna ökar för dessa insatser. Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att vara återhållsam gällande assistansersättning vilket kommer innebära att fler personer med personlig assistans kommer att övergå som kommunalt ansvar med ökade kostnader som följd för kommunen. En osäkerhetsfaktor som kommer att få konsekvenser framöver är planerade förändringar i betalningsansvarslagen, vilken kommer att beslutas och implementeras under närmaste året. Förändringen påverkar antalet dagar som kommunen har på sig att bereda kommunala insatser innan betalningsansvaret inträder för personer som blir utskrivna från sjukhusen. En risk är att biståndshandläggarna kan behöva tjänstgöra även på helger och att en hemtagningsgrupp med stor tillgänglighet kan komma att behöva etableras. Kontoret ser även utmaningar inom den kommunala hälso- och sjukvården, vilken kommer att behöva utvecklas under de närmaste åren för att höja kompetensen och tillgodose det hälso-och sjukvårdsbehov som kunderna har i särskilt boende. Fram till och med har kommunen stöd av statliga stimulansmedel för ökad bemanning inom äldreomsorgen. En risk är att kunderna kommer att uppleva en minskad kvalitet när dessa extra personalresurser försvinner. Personligt ombud är ett stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning. Ombudsverksamheten Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 5(26)

6 i Upplands Väsby kommun omfattar 75 procent av en heltidstjänst. En utmaning är att tillgodose behovet med nuvarande stora tillströmning av nya klienter. Det finns en ständig kö på cirka 10 personer, vilket gör att ett ombud på heltid behövs från och med att nytt avtal ska tecknas våren. Verksamheten regleras av en förordning om statsbidrag för personligt ombud. Statsbidraget per hel ombudstjänst och år är kronor. Det är en utmaning att utveckla brukarinflytandet även inom de myndighetsutövande verksamheterna. Det finns metoder att prova för att brukarna inom barn och ungdom ska få komma till tals, men hittills har det inte varit möjligt att genomföra detta på grund av tidsbrist. För att det ska vara genomförbart framöver krävs att resurserna är fulltaliga. Ytterligare en utmaning för social- och omsorgskontoret är att skapa en tydlighet i vem som gör vad när flera aktörer är inblandade i ett ärende. I dag är det ofta otydligt för brukarna hur det fungerar. Det behöver utvecklas fler tydliga samverkansprocesser och brukarnas feedback på hur det fungerar behöver inhämtas. Kommunfullmäktiges mål: Mångfald Mångfald inom nämndens verksamhetsområden handlar dels om att kunna erbjuda kunden möjlighet att välja mellan olika alternativ där kommunen beslutat införa LOV. Dels om att aktivt arbeta med att erbjuda olika inriktningar inom exempelvis särskilda boenden och sysselsättningar, vilka utgår från kundernas behov och önskemål. Nämndmål Det ska finnas en mångfald av utförare som uppfyller nämndens kvalitetskrav. Nyckeltal Till detta nämndmål kopplas inte något nyckeltal. Resultat Länssnitt Utmaningar och risker Social- och omsorgskontoret ser ett ökat behov av bostad med särskild service, vilket innebär att kommunen behöver budgetera för fortsatt byggnation av särskilda bostäder. Ett alternativ är att inrätta ett valfrihetssystem där leverantörerna står för sina verksamhetslokaler, som ett komplement till kommunens egna verksamheter. När kommunen ska bygga en gruppbostad uppgår kostnaden till cirka 18 miljoner kronor per enhet. Kommunen har behov av sex gruppbostäder under de närmaste åren, varav tre enheter kommer ersätta äldre gruppbostäder som avvecklas. Investeringsmedel är avsatta för fyra av dessa nybyggnationer. Nybyggda lokaler innebär högre hyreskostnader. Det är en utmaning att täcka dessa kostnader inom budget för kommande år. Kontoret har påtalat behov av att upprätta plan för inre underhåll, samt avsätta medel för detta, i såväl befintliga som nytillkommande lokaler där nämnden står som ansvarig för lokalerna. På social- och omsorgskontoret saknas funktion och fastighetskompetens för att arbeta med dessa frågor. Det saknas även kompetens och resurser för att arbeta med hyressättningar av de lägenheter som finns idag. Kommunen har också behov av HVB som idag tillgodoses genom placeringsköp utanför kommunen till förhållandevis höga kostnader per plats. Det finns behov av att utreda om det går att tillgodose dessa behov inom kommunen genom nybyggnation eller valfrihetssystem. För särskilt boende för äldre har valfrihetssystemet lett till god platstillgång och mångfald under den kommande planperioden. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 6(26)

7 Ytterligare en utmaning är att säkerställa uppföljningen av de olika utförarna av insatser. I de upphandlingar som görs gemensamt med andra kommuner i länet finns förutsättningar för en bättre uppföljning av utförarna än tidigare. Kommunfullmäktiges mål: Kunskap och lärande Att inte klara skolan är en stark riskfaktor i en människas liv. I allt arbete inom social- och omsorgskontoret ska vi ha barn och deras skolsituation i fokus. Skolorna efterfrågar mer stöd från socialtjänsten kring elever i behov av särskilt stöd. Det är viktigt att upprätthålla ett stabilt samarbete med kontinuitet där alla parter har ett gemensamt mål, tydligt uppdrag samt realistiska förväntningar på varandra. Nämndmål Social- och äldrenämnden ska bidra till barn och ungdomars skolutveckling samt funktionsnedsatta och äldres möjlighet till utveckling. Nyckeltalen är nya från och med. Nyckeltal Kännedom om stöd från familj och skolservice.* Andel personer inom daglig sysselsättning och daglig verksamhet som erbjuds möjlighet till praktik Resultat Länssnitt Utmaningar och risker Social- och omsorgskontoret arbetar med möjligheterna kring att hitta praktikplatser för målgruppen personer med psykisk ohälsa i enlighet med det handikappolitiska programmet. Det är en utmaning att hitta lämpliga praktikplatser för målgruppen, och det krävs mycket arbete tillsammans med utföraren (Väsby stöd och omsorg) för att etablera kontaktytor och samarbetspartners på arbetsmarknaden. En annan utmaning handlar om att skapa processer för att systematiskt följa upp beställningar samt att sammanställa och redovisa resultat av individuppföljningar för att kunna följa kvaliteten på den omsorg som kommunen finansierar. Social- och omsorgskontoret avser även att erbjuda utförarnas personal olika föreläsningar/seminarier för att öka kompetensen vid minst ett par tillfällen per år. En annan utmaning är att stödja samhällsvårdade barn för goda skolresultat samt att nå ut med det stöd som finns inom socialtjänsten för pedagoger och familjer. För att förbättra samarbetet med skolorna behöver processer och forum utvecklas. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 7(26)

8 Kommunfullmäktiges mål: Trygghet och hälsa Nämndmål Social- och äldrenämnden ska engagera och underlätta för ideella krafter inom vård och omsorg. Social och äldrenämnden ska stärka individens förmåga att leva ett självständigt liv och ha en trygg boendesituation. Social- och äldrenämnden ska arbeta förebyggande och erbjuda tidiga insatser. Nyckeltal Till detta nämndmål kopplas inte något nyckeltal Andel personer i % som fullföljer öppenvårdsprogrammen Fenix och KBT. Antal hushåll med långvarigt försörjningsstöd (minst10 av 12 månader) Andelen personer i % i försökslägenheter som får eget hållbart boende i förhållande till det totala antalet försökslägenheter Andel beslut i % om öppenvård för barn och ungdom Resultat Länssnitt Utmaningar och risker Allt fler äldre lever ensamma och kontoret vill undersöka möjligheten att införa insatser för social samvaro i syfte att minska ensamhet, oro och isolering. Att äta i sällskap skulle också kunna leda till att äldre personer äter bättre, vilket exempelvis minskar risk för fallolyckor. Idag finns antingen hemtjänst eller särskilt boende. Med insatser av social samvaro kan gränsen mellan dessa två olika insatser suddas ut något, vilket kan leda till att färre ansöker om särskilt boende på grund av ensamhet och oro. Andra stora utmaningarna är ökningar inom samhället av droger och våld samt bostadslöshet. Samhällets preventionsarbete behöver utvecklas och socialtjänsten behöver verka för att det finns en kontorsövergripande struktur för samverkan kring barn och ungdomar. Alla aktörer behöver ta sitt ansvar för preventionsarbetet och tidig upptäckt av problem. Idag upptäcks till exempel beroendeproblematik hos unga många gånger när missbruket redan har eskalerat till ett tungt missbruk vilket gör behandling kostsammare och svårare och inte alls lika framgångsrik. Det behöver också utvecklas verktyg för screening för tidig upptäckt som kan användas i olika utredningsprocesser. Det våldspreventiva arbetet behöver utvecklas och en viktig arena för detta är att nå ut till skolorna. För att stärka individens förmåga att leva ett självständigt liv vill social- och omsorgskontoret arbeta för att personal på kontoret respektive hos utförarna ska få utbildning i hbtq-frågor. Det är ett viktigt kunskapsområde för hela kommunen och för alla verksamheter, såväl för tjänstemän som för utförare. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 8(26)

9 Social- och omsorgskontorets arbete för en trygg boendesituation kommer underlättas genom det samverkansavtal som kommunen upprättat med Väsbyhem och Rikshem och som ger minst tre procent av fastighetsbeståndet för lägenheter till nyanlända, försökslägenheter och servicebostäder. Kontakten och samarbetet med övriga bostadsföretag är också en viktig del i detta arbete. Perspektiv: 3.2 Samhälle och miljö Inom kommunen finns ett bra samarbete mellan de olika kontoren för en långsiktig planering av bostadsområden. Social- och omsorgskontoret deltar aktivt i arbetet med översiktsplan för att nämndens målgruppers intressen ska tillvaratas. Kommunfullmäktiges mål: Hållbar tillväxt Nämndmål Arbeta för att det ska finnas attraktiva boenden för social- och äldrenämndens målgrupper. Nyckeltal Mottagning av flyktingar enligt överenskommelse. Andel i procent av överenskommelse Andel nya kunder som väljer kommunal utförare inom särskilt boende. (Kommunal utförare) Resultat Länssnitt Andel nya kunder som väljer kommunal utförare inom särskilt boende är ett nytt nyckeltal från och med Utmaningar och risker Under ska Upplands Väsby kommun ta emot 138 flyktingar för bosättning och hantera 154 asylplatser för ensamkommande barn. Därutöver kommer ett antal personer på egen hand bosätta sig i kommunen. De 138 flyktingar som ska tas emot för bosättning består av personer som har fått uppehållstillstånd och väntar på en kommunplacering. Cirka hälften av dem är ensamstående och uppskattningsvis kommer det behövas i storleksordningen 90 lägenheter för att klara mottagandet. Under kom det flyktingar till Sverige varav ensamkommande barn. Migrationsverkets prognoser för hur stort inflödet av flyktingar till Sverige blir under och är mycket osäkra och utfallet kommer bero på vilka åtgärder som bland annat EU vidtar. UNHCRs bedömning är att lika många kommer söka sig till Europa under som under, det vill säga cirka en miljon människor. Hur många personer som Upplands Väsby kommer att ta emot kommande år är alltså svårt att förutsäga men det kommer sannolikt ligga på en högre nivå än under. Det innebär att det sannolikt finns ett behov av minst lika många lägenheter som under årligen de kommande åren för mottagande av flyktingar. Upplands Väsby har också ett åtagande att tillhandahålla 154 asylplatser för ensamkommande barn under. Hur stort inflöde av barn som det kommer att resultera i är också väldigt svårt att förutsäga och beror i stor utsträckning på det faktiska inflödet av flyktingar till Sverige. Även om de beräknade asylplatserna skulle vara tillräckliga är det omöjligt att veta hur många barn det innebär Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 9(26)

10 för just Upplands Väsby. Det beror i sin tur på i vilken takt Migrationsverket behandlar asylsökningarna för just de barn som kommunen har tagit emot. Flyktingmottagandet innebär också risker för ekonomin. I underlaget till flerårsplanen förutsätter social- och äldrenämnden att de ersättningar som erhålls från Migrationsverket täcker kostnaderna för mottagande, integrationsinsatser och ansvar för ensamkommande barn. I det antagandet ingår också att det till de flyktingar som mottas, tas fram bostäder med hyresnivåer som de klarar av att betala med sin etableringsersättning. Detta för att undvika kostsamma lösningar med ekonomiskt bistånd i form av tillfälligt boende, i annat än undantagsfall. Resurserna i form av medarbetare för mottagande och administration kommer att behöva öka i samma takt som volymerna. Kommunfullmäktiges mål: Näringsliv och arbete Nämndmål Företag och samarbetspartners inom socialoch äldrenämndens verksamhetsområde ska uppleva god service och ett gott samarbetsklimat. Social och äldrenämnden ska stärka individers möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Nyckeltal NKI hemtjänstutförare Andel personer i % år i egen försörjning efter insats på WorkCenter Andel personer i % över 25 år i egen försörjning efter insats på WorkCenter Andel som deltar i aktivitet med syfte att etablera sig på arbetsmarknaden efter aktualisering hos Vägval unga Resultat Länssnitt % 70% 71% 72% 73% NKI hemtjänstutförare är nytt nyckeltal från och med Utmaningar och risker I takt med att antalet mottagare av försörjningsstöd minskat så står de personer som nu beviljas insats hos WorkCenter generellt längre från arbetsmarknaden. Den förändrade målgruppen har inneburit att WorkCenter har fått ändra sitt arbetssätt och att deltagarna har behov av ett annat stöd i form av rehabilitering och utredning av arbetsförmåga. För att lyckas med att etablera deltagarna på arbetsmarknaden behövs fortsatt och fördjupat samarbete med andra aktörer, till exempel arbetsförmedlingen, för att förbättra och utveckla arbetsmarknadsinsatserna. Det samordningsförbund som kommer att startas för Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna tillsammans med landstinget, arbetsförmedlingen och försäkringskassan, kommer vara en viktig aktör i arbetet med att skapa bättre förutsättningar för att stärka individers möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. En annan utmaning är att lyckas med uppdraget att utöka antalet feriejobb. Att tidigt få en kontakt med arbetsmarknaden är viktigt. En särskild grupp är ensamkommande flyktingbarn som med sin kortare svenska skoltid behöver en kontakt med arbetsmarknaden som en integrationsinsats. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 10(26)

11 Kommunfullmäktiges mål: Miljö och klimat Nämndmål Nyckeltal Resultat Läns snitt Social- och äldrenämnden ska verka för minskad miljöpåverkan och klimatsmarta lösningar. Andel enheter som har miljömål inklusive handlingsplaner och uppföljning Antal aktiviteter som genomförts för att öka kunskapen och medvetenheten hos våra kunder och medarbetare om vår miljöpåverkan. (Kommunal utförare) Nyckeltalen är nya för år Utmaningar och risker Perspektiv: 3.3 Medarbetare Kommunfullmäktiges mål: Stolta medarbetare Nämndmål Medarbetarna inom social och äldrenämnden ska ha relevant kompetens, känna engagemang, må bra och vara nöjda med sin arbetssituation. Nyckeltal Social- och omsorgskontoret arbetar med flera projekt för digital utveckling inom äldreomsorgen och avser att utveckla digitaliseringen även inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning. Resultat Läns snitt Hållbart medarbetarengagemang Bemötandeindex Personalomsättning myndighetsenheten för äldre Personalomsättning myndighetsenheten för funktionsnedsatta Personalomsättning ekonomiskt bistånd Personalomsättning barn och ungdom 12% 11% 10% 10% 12% 11% 10% 10% 31,3% 12% 11% 10% 10% 15,8% 12% 11% 10% 10% Korrekt resultat för personalomsättningen för myndighetsenheterna för äldre och funktionshindrade har inte kunnat tas fram på grund av felaktigheter i dataunderlaget Utmaningar och risker Att kunna rekrytera personal och behålla kompetent personal är nämndens största utmaning. Särskilt utmanande är situationen för socialsekreterare inom myndighetsutövningen, det vill säga barn Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 11(26)

12 och unga, ekonomiskt bistånd samt LSS. Det råder en stor konkurrenssituation om de personer som är intresserade av att arbete inom dessa områden. För att skapa en stabil personalsituation måste det vara attraktivare att arbeta med dessa frågor i Upplands Väsby kommun än på andra arbetsplatser. Att inte ha en stabil personalsituation samt svårigheter att besätta vakanta tjänster innebär stora risker för kvaliteten för brukarna, rättssäkerheten, arbetsmiljön och ekonomin. För att lyckas med att behålla och rekrytera medarbetare behöver en rad områden förbättras. Samarbetet med socialhögskolan behöver utvecklas för att tidigt knyta kontakter med nya medarbetare, exempelvis genom att erbjuda praktikplatser och feriearbete. Det gäller också att förbättra kommunikationen externt kring vad som är bra med att arbeta i Upplands Väsby kommun. Att man får vara delaktig i verksamhetsutvecklingen, att medarbetarna trivs och att det är bra arbetslivsvillkor. Med en bristsituation av socialsekreterare behöver det också prövas vilka andra yrkesgrupper som kan komplettera socionomerna för arbetsuppgifter som inte kräver den kompetensen. Inom barn- och ungdomsvården har antalet ärenden ökat. Allt fler anmälningar och anmälningar avseende barn i behov av stöd görs. Det senaste året har antalet barn som det initierats ärenden för ökat med knappt 10 procent. De kommande åren innebär befolkningsprognosen dessutom att antalet unga ökar i kommunen. Enligt prognosen, inklusive flyktingmottagande, är ökningen 13 procent fram till år. För att säkra barn- och ungdomsvårdens kvalitet och ekonomi behövs en stabil personalsituation. För att möjliggöra detta krävs en satsning så att det kan säkerställas att arbetsplatsen har tillräckliga resurser och en arbetsbelastning som möjliggör en bra uppföljning. Ändrad lagstiftning enligt socialtjänstlagen kräver mera utredningsresurser där social- och omsorgskontoret har skyldighet att utreda alla barn som bevittnat eller varit utsatta för våld. Lagstadgade tidsgränser för förhands- och skyddsbedömningar kräver också ökade resurser. Även ansökningar inom LSS och socialpsykiatrin har ökat. Försäkringskassan omprövar och avslår assistansersättning i högre utsträckning, vilket får till följd att det kommunala ansvaret måste prövas. Det i sin tur kräver mer personella resurser för handläggning. Bedömningen är att socialtjänsten behöver tillföras resurser för myndighetsutövning inom barn- och ungdomsvården samt LSS. Dessutom behöver åtgärder genomföras för att behålla och rekrytera nya medarbetare. Ett program för detta ska arbetas fram, vilket innebär satsningar på kompetensutveckling, mentorskap, anställningsvillkor och andra insatser som kan göra att kontoret både på kort och lång sikt säkrar upp bemanningen och därmed höjer kvaliteten och sänker kostnaderna i socialtjänsten. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 12(26)

13 Perspektiv: 3.4 Ekonomi Ekonomiperspektivet ska säkerställa att långsiktig ekonomisk hållbarhet råder och att verksamheterna bedrivs ändmålsenligt och kostnadseffektivt. Kommunfullmäktiges mål: Ekonomiskt resultat Nämndmål Social- och äldrenämndens ekonomi ska vara i balans. Nyckeltal Resultatavvikelse av omslutning, i procent Resultat Länssnitt 0, Utmaningar och risker En stor utmaning för kontoret är kostnaderna för placering av barn och unga. Kostnadsnivån vid ingången av är cirka sex miljoner kronor över budget och genom de åtgärder som vidtas under året beräknas kostnadsnivån vara fyra miljoner kronor över budget vid årets slut. Även under var kostnaderna på denna nivå och budgeten skulle behöva höjas med fyra miljoner kronor för kommande år. Riskerna för högre kostnader är betydande men bedöms kunna hanteras med buffertmedel. I budgetförslaget i underlaget till flerårsplan beräknas kostnaderna för vården av ensamkommande flyktingbarn och mottagandet av flyktingar täckas av intäkterna från Migrationsverket. Kostnaderna för såväl omhändertagande om barnen som resurser för mottagande och administration kommer att öka. Riskerna för att kostnaderna framöver inte kommer täckas är dels eventuella förändringar i ersättningarna från staten, att marknadspriserna för vård av ensamkommande barn kan komma att överstiga ersättningarna från staten samt att boende inte kan anordnas för flyktingar som kommunen tar emot och att dyra lösningar för tillfälligt boende uppstår. Motsvarande risker finns för ekonomiskt bistånd till flyktingar. I dagsläget täcks de kostnaderna av intäkterna för schablonbidrag för nyanlända flyktingar. Om inte mottagna flyktingar kommer in i etableringsfasen och får etableringsersättning på grund av brist på förskoleplatser och skolplatser kommer fler behöva ekonomiskt bistånd till sin försörjning. Likaså kan kostnaderna öka om det inte finns bostäder till de flyktingar som kommunen tar emot, utan att det måste ordnas tillfälliga boenden till dem. En utmaning för social- och omsorgskontoret är att behålla och rekrytera personal, främst socionomer. Vakanserna skapar högre arbetsbelastning för medarbetarna. Inom myndighetsenheterna har en del av behovet tillgodosetts med inhyrd personal som i längden blir mer kostsamt. En volymökning utöver budget kan ge stora effekter på kostnaderna speciellt inom inom området funktionsnedsatta. Kommunen har idag för få bostäder med särskild service enligt LSS. En ny gruppbostad beräknas stå klar i början av och ytterligare sex gruppbostäder är beställda. Totalt handlar det alltså om sju nya boenden om sammanlagt 41 platser. 27 platser av dessa avser ersättning för ej fullvärdiga bostäder och resterande 14 platser avser nytillskott. Att bygga nya bostäder med särskild service är Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 13(26)

14 långsiktiga projekt som tar två till tre år. Detta utgör en risk då kommunen under tiden får placera boenden utanför kommungränsen, ofta till en högre snittkostnad per dygn och kund än vad som beräknas för egna boenden. När dessa förutsättningar till fleråringsplan skrivs är hyresnivåerna för de nybyggda gruppbostäderna inte framräknade, men de kommer med all sannolikhet ligga högre än idag. I de fall kommunen inte kan verkställa ett beslut där personer beviljats ett LSSboende kan kommunen dömas att betala vite. Inom äldreomsorgen kommer antalet personer över 80 år att öka med närmare 23 procent under planeringsperioden, vilket ger effekter på behov av särskilt boende, korttidsplatser samt hemtjänst. Verksamheterna inom särskilt boende för äldre har olika inriktningar för att attrahera nuvarande och kommande kunder. En utmaning i och med att särskilt boende i Väsby stöd och omsorg från konkurrerar på en marknad med LOV blir att lyckas med att hålla en hög kvalitet och attraktion så att kommande kunder väljer särskilt boende i kommunal regi. Risken är annars att en situation med många tomplatser uppstår Ekonomisk översikt Volymer och kostnadsnyckeltal Äldreomsorg Volym Hemtjänst, kostnad för larmutryckningar samt larminstallationer, tkr Hemtjänst, antal utförda timmar Korttidplatser äldre, antal årsplatser Bokslut Prognos Kostnad per årsplats, tkr Särskild boende äldre, antal årsplatser Kostnad per årsplats, tkr Äldreomsorg Befolkningsprognosen redovisar en kraftig ökning av antalet personer över 80 år och äldre under perioden -, vilket ger effekter på volymerna. Större restriktivitet råder redan idag vid bedömning av och i samtliga beslut om särskilt boende, korttidsboende och hemtjänst. Prognosen för innebär 2,3 miljoner kronor högre kostnad för hemtjänst respektive 1,5 miljoner kronor för korttidsboende. Bedömningen är att nivåerna är rimliga för kommande budgetperiod. Prognosen för särskilt boende beräknas hamna något lägre än budget för att därefter öka under planperioden. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 14(26)

15 Stöd till personer med funktionsnedsättning Volym Bokslut Prognos Boende LSS och SoL, antal årsplatser varav LSS-boende vuxna Kostnad per årsplats, tkr varav barn/ungdomboende enligt LSS Kostnad per årsplats, tkr varav LSS-personer med SoL-boende Kostnad per årsplats, tkr HVB SoL Kostnad per årsplats, tkr varav psykiatriboende Kostnad per årsplats, tkr Daglig verksamhet enli LSS, antal platser Kostnad per plats, tkr Personlig ass enligt LSS, antal timmar SFB, ersättning till Fk, antal personer Särskilt boende LSS Den senaste inventeringen från januari visar på ett behov om 25 platser på gruppbostad och mellan sju och 22 platser på servicebostad. Inventeringen ger inte svar på när i tiden som detta behov kommer att uppstå, då det beror på när de enskilda personerna själva väljer att ansöka om insatsen. De beställningar av gruppbostäder om 18 platser som planeras stå klara under innebär tre nya platser. Resterande 15 platser avser ersättningar för ej fullvärdiga boenden. Socialpsykiatri Social- och omsorgskontorets ambition är att arbeta för att förkorta tiden för boendeplaceringar, samt för att förstärka resurser inom boendestöd respektive daglig sysselsättning så att fler personer inom socialpsykiatrin ska klara av att bo kvar hemma. Samtidigt visar uppgifter från Röda Korset, Centrum för kunskapsutveckling samt region Skånes team för krigs- och tortyrskadade att den psykiska ohälsan bland flyktingar ökar i Sverige. Orsaken är att många flyktingar upplevt krig och svåra trauman varpå de utvecklar en psykisk ohälsa. Det är svårt att bedöma exakta volymer, men antalet personer i behov av socialpsykiatri kommer sannolikt att öka på sikt. Prognosen för är något högre än budget och därför är bedömningen att behovet kommer att öka under planperioden. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 15(26)

16 Individ och familjeomsorg Volym Bokslut Prognos Ekonomiskt bistånd Antal hushåll/månad Medelbistånd i kr per hushåll o månad Bruttokostnad totalt i mkr 19,9 22,0 19,0 19,2 20,2 22,2 Ekonomiskt bistånd flykting hushåll/månad 13, Ekonomiskt bistånd flykting mkr 1,8 3,0 4,0 7,0 7,9 8,2 Insatser Våld i nr mkr 4,0 2,5 4,0 4,0 4,0 4,0 Institutionsplaceringar barn o ungdom Antal årsplatser 18, , Kostnad per dygn i kr Familjehem Antal årsplatser 86,1 83,0 78,8 78,8 78,8 78,8 Kostnad per dygn i kr Bruttokostnad totalt i mkr 50,5 45,7 49,8 50,2 50,2 50,2 Ensamkommande barn ant Ensamkommande barn mkr ,6 122,9 161,5 192,8 226,7 Institutionsplac. vuxn Antal årsplatser totalt 8 7,5 7,4 7,4 7,4 7,4 Kostnad per dygn totalt Bruttokostnad totalt i mkr 4,9 5,2 5,2 5,2 5,2 5,2 Volymuppgifter för ensamkommande barn avser antalet vid årets slut och kostnaderna för placeringen. Ekonomiskt bistånd Antal hushåll med försörjningsstöd har minskat jämfört med tidigare budgetbeslut. Prognosen för innebär tre miljoner kronor lägre kostnad. Bedömningen är att nivån är rimlig för kommande budgetperiod. Prisuppräkning med en procent motsvarar 0,2 miljoner kronor. Med det stora antalet nyanlända som ska in i etableringsuppdraget är det troligen så att fler än tidigare efter genomgången etablering inte kommer att vara självförsörjande utan kommer ha behov av ekonomiskt bistånd. Därmed bedöms behovet av ekonomiskt bistånd öka från. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 16(26)

17 Ekonomiskt bistånd till flyktingar Nyanlända personer som kommer till Upplands Väsby som flyktingar kan behöva ekonomiskt bistånd om inte annan försörjning i form av arbete eller statliga ersättningar kan täcka levnadskostnaderna. Kommunens kostnader har hittills kunnat täckas med schablonbidrag från Migrationsverket. I snitt fick 13 nyanlända hushåll per månad bistånd under. Med ett ökat antal flyktingar kommer allt fler behöva ekonomiskt bistånd från kommunen. Kommunen har ett åtagande att ta emot 138 flyktingar för bosättning under och det mesta talar för att åtagandet kommer ligga kvar på den nivån eller öka de kommande åren. Men behovet av stöd kommer inte bara öka för de flyktingar som kommer på grund av åtagandet. Även antalet flyktingar som egenbosatt sig i kommunen och anknytande familjemedlemmar till dessa och ensamkommande flyktingbarn kommer att öka. Kostnaden för biståndet per hushåll beräknas öka. En faktor som gör att kostnaderna kommer att öka är att det behövs bostäder till de flyktingar som mottas och till de anknytande familjer som kommer till kommunen. När ett eget boende inte kan ordnas behöver socialtjänsten gå in med bistånd för tillfälligt boende. Det kostar cirka kronor per månad för ett hushåll. Antalet som behöver beviljas tillfälligt boende bedöms öka vilket kommer öka medelbiståndet. Bostadsbristen innebär också att flyktingarna hamnar i boende där hyresnivån inte täcks av de statliga bidrag de kan söka eller kontraktet inte medger statliga bidrag till exempel inneboendekontrakt. Tidigare har de allra flesta flyktinghushållen som kommit till Upplands Väsby klarat sin egen försörjning med de ersättningar som de kan få från statliga myndigheter efter att de ganska snabbt kunnat gå in i etableringsinsatserna hos arbetsförmedlingen. I nuläget kan många nyanlända inte starta sin etablering eftersom man inte får plats för barn i skola eller förskola vilket innebär att man blir hänvisad till ekonomiskt bistånd från kommunen för sin försörjning i väntan på att kunna starta etableringen. Insatser vid våld i nära relationer Antalet våldsutsatta som vänder sig till socialtjänsten ökar stadigt och i årsutfall var fyra miljoner kronor. Prognosen är att kostnaderna hamnar på fyra miljoner kronor även. en för insatser till våldsutsatta behöver ökas till motsvarande belopp. Prisuppräkning med en procent motsvarar 40 tusen kronor. Beroende en för köp av insatser för beroende är på en nivå som motsvarar behoven. Prisuppräkning med en procent motsvarar 50 tusen kronor. Barn och ungdom Kostnadsnivån vid ingången av är cirka sex miljoner kronor över budget och genom de åtgärder som vidtas under året beräknas kostnadsnivån vara fyra miljoner kronor över budget vid årets slut. Orsakerna är ett ökat behov av placeringar. Även under var kostnaderna på denna nivå och budgeten skulle behöva höjas med fyra miljoner kronor för kommande år. Riskerna för högre kostnader är dock betydande men bedöms kunna hanteras med buffertmedel. Prisuppräkning med en procent motsvarar 0,5 miljoner kronor. Ensamkommande barn Upplands Väsby har ett åtagande att tillhandahålla 154 asylplatser för ensamkommande flyktingbarn. Prognosen för utvecklingen av antalet ensamkommande barn som kommer att mottagas av kommunen är oerhört osäker. En rad faktorer som ligger långt utanför kommunens kontroll påverkar det möjliga utfallet. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 17(26)

18 En faktor är inflödet till Sverige och om prognos som låg till grund att Upplands Väsbys andel blev 154 asylplatser håller. Andra faktorer är i vilken takt Migrationsverket beslutar om uppehållstillstånd för de ensamkommande barn som redan har kommit, i vilken grad dessa barn får uppehållstillstånd och i vilken grad verkställighet av avslagen kan genomföras. Kostnaderna för de placeringar som kommunen kommer att behöva göra är också osäkra då eventuell brist av platser kan uppstå och därmed driva upp priserna utöver den nivå som ersättningarna från staten täcker. I de prognoser som ingår i flerårsplaner räknas med ett snittpris för placeringarna på kronor per dygn och en ersättning, som tidigare, på kronor per dygn, vilket tillsammans med ersättningarna för utförda utredningar täcker kostnaderna även för personal inom socialtjänsten för arbetet med ensamkommande. I tabellen ovan presenteras ett scenario som helt bygger på att de 154 asylplatserna täcker Migrationsverkets behov av platser, att de fylls på i en takt då Migrationsverket fattar beslut om uppehållstillstånd efter 18 månader för de personer som tidigare mottagits samt att 60 procent av dessa får uppehållstillstånd. Detta skulle innebära att kommunen tar emot 59 nya ensamkommande under, 125 under, 134 under och 97 under. I ett alternativt scenario där inflödet till Sverige under innebär att de 154 asylplatserna inte räcker till kostnaderna och volymerna kunna utvecklas så här: Detta alternativ skulle innebära att kommunen tar emot 102 nya ensamkommande under, 125 under, 134 under och 97 under. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 18(26)

19 Ekonomiskt läge Prognos (baserad på februari månads resultat) Social- och omsorgskontoret lämnar ett prognostiserat resultat med en budget i balans. Nämnd +/-0,0 miljoner kronor Beställaravdelningen för äldre och funktionsnedsättning (+/-0,0 miljoner kronor): Buffert +3,0 miljoner kronor Täcker prognostiserat underskott inom äldreomsorgen. Ledning +/-0,0 miljoner kronor Central administration samt biståndsbedömning +/-0,0 miljoner kronor Äldreomsorg -3,2 miljoner kronor +0,6 miljoner kronor särskilt boende, vilket beror på en plats mindre än budgeterat. -1,5 miljoner kronor korttidsboende, på grund av två fler årsplatser än budgeterat. -2,3 miljoner kronor avser fler timmar utförd hemtjänst jämfört med budget. Omsorg om funktionsnedsatta +0,2 miljoner kronor -1,8 miljoner kronor avser psykiatriboende, vilket beror på fler årsplatser än budgeterat. +0,9 miljoner kronor avser en vårdplats mindre inom övriga SoL-boenden. +1,0 miljoner kronor inom övriga insatser LSS och SoL samt högre intäkter än budget. Individ och familjeomsorgen (+/-0,0 miljoner kronor): -4,0 miljoner kronor avser placeringskostnader för barn och unga vilket beror på fler årsplatser mot budgeterat. Det finns risker för högre kostnader. För att klara ett resultat på -4,0 miljoner kronor krävs att den handlingsplan som tagits fram fungerar och att prognos för tillkommande placeringar uppfylls. -1,5 miljoner kronor avser kostnader för skyddat boende och insatser till våldsutsatta. +3,0 miljoner kronor avser lägre prognostiserade kostnader för försörjningsstöd. +2,5 miljoner kronor avser buffert. Väsby stöd och omsorg (+/-0,0 miljoner kronor): En detaljerad åtgärdsplan är under upprättande. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 19(26)

20 Ekonomiska konsekvenser av förändringar - I flerårsplan - är social- och äldrenämndens kommunersättning för, med en uppräkning om 0,5 procent, 730,3 miljoner kronor. Nämndens äskande om totalt 747,8 miljoner kronor för betyder alltså en höjning med 17,5 miljoner kronor. Förändringarna redovisas nedan under rubrikerna volymförändringar, löne- och prisuppräkning och övriga förändringar. Utifrån ett nämndperspektiv är det svårt att hitta några ytterligare besparingsåtgärder. Redan idag råder stor restriktivitet vid bedömningar och det finns litet utrymme att minska volymerna ytterligare. Droger och våld ökar i samhället vilket kräver preventiva insatser, befolkningsprognosen visar på en ökning av antalet äldre och flyktingmottagandet kommer med största sannolikhet ligga på en högre nivå än. Som tidigare beskrivits är personalfrågan nämndens största utmaning för planperioden och en omfattande satsning måste därför göras. Effekterna av denna satsning kommer inte synas under, men på lång sikt resulterar den i lägre kostnader, högre kvalitet och en attraktiv arbetsplats Volymförändringar Förändring/verksamhet Netto Netto Volymförändr Volymförändr Volymförändr Netto Antal Mkr Antal Mkr Antal Mkr Kommunersättning 719,1 719,1 719,1 Volymförändringar: Försörjningsstöd hushåll -30-3, ,0 0 0,0 Skyddat boende kostnad 1,5 1,5 1,5 Placering BoU 4,0 4,0 4,0 SÄBO 2 1,2 5 3,0 9 5,4 Korttidsplatser 2 1,6 2 1,6 2 1,6 Hemtjänst timmar , , ,2 Boende enl LSS vuxna 4 3,4 7 5,9 10 8,4 Psykiatriboende 1 0,6 3 1,7 6 3,3 LSS-personer med SoLboende -1-1,1-1 -1,1-1 -1,1 Daglig verksamhet enl LSS 4 1,0 7 1,8 10 2,6 Personlig ass enligt LSS , , ,2 Summa volymförändringar 13,6 22,8 34,1 Kostnaderna för försörjningsstöd beräknas sjunka under med tre miljoner kronor och ligga kvar på den nivån under för att sedan öka på grund av svårigheter för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden efter genomgången etablering hos arbetsförmedlingen. en för skyddat boende behöver öka med 1,5 miljoner kronor då behoven av insatser har ökat. Kostnaderna för placering av barn och unga har ökat på grund av allt fler placeringar på HVB. en behöver förstärkas med fyra miljoner kronor. Risker finns för högre kostnader men kan motverkas med en satsning på att säkra personalresurserna för utredning och uppföljning genom att skapa en attraktiv arbetsplats. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 20(26)

21 Volymerna kommer att öka generellt inom äldreomsorgen. Särskilt boende ökar med två årsplatser vilket motsvarar en nettokostnad för köp av verksamhet om 1,2 miljoner kronor, korttidsboende ökar med två årsplatser, motsvarande 1,6 miljoner kronor, och hemtjänsttimmarna höjs med timmar, motsvarande 2,9 miljoner kronor. Volymförändringarna inom omsorg om funktionsnedsatta kommer öka avseende särskilt boende LSS med fyra årsplatser, vilket motsvarar en nettokostnad för köp av verksamhet om 3,4 miljoner kronor. Även daglig verksamhet LSS behöver öka med fyra årsplatser, vilket betyder 1,0 miljoner kronor, personlig assistans med timmar, vilket motsvarar 1,5 miljoner kronor samt psykiatriboende med en årsplats, vilket motsvarar 0,6 miljoner kronor. LSS-personer med SoL-boende kommer att minska med en årsplats under, vilket motsvarar en nettokostnadsminskning för köp av verksamhet om 1,1 miljoner kronor. Pris och löneuppräkning Förändring/verksamhet Pris och löneökningar: Netto Netto Volymförändr Volymförändr Volymförändr Netto Antal Mkr Antal Mkr Antal Mkr PO 39,5% till 38,33% -0,7-0,7-0,7 Pris och löneökningar (enligt direktiv 0,5%) Löneuppräkning 0,5% 0,4 0,4 0,4 Prisuppräkning 0,5% 3,6 3,6 3,6 Pris och löneökningar utöver direktiv Löneuppräkning utöver 0,5% 1,1 1,1 1,1 Prisuppräkning utöver 0,5% 3,8 3,8 3,8 Summa pris- och löneökningar 8,2 8,2 8,2 Enligt budgetdirektiven ska pris och löneuppräkning redovisas i två delar. Dels vad 0,5 procent kostar och dels vad nämnden räknar med behov utöver 0,5 procent. Uppräkning med 0,5 procent för löner innebär 0,4 miljoner kronor. Nämnden räknar med att lönerna kommer öka med två procent i underlaget vilket innebär ett ökning av kostnaderna med totalt 1,6 miljoner kronor. Stor del av socialtjänstens myndighetsutövande personal är yrkesgrupper där det råder brist på personer som väljer att arbeta inom socialtjänsten vilket innebär en konkurrenssituation om resurserna som driver upp lönenivåerna. Uppräkning med 0,5 procent för övriga priser innebär 3,6 miljoner kronor. Nämnden räknar med att priserna kommer öka med cirka en procent i underlaget vilket innebär ett ökning av kostnaderna med totalt 7,4 miljoner kronor. Merparten av prisuppräkningarna är kostnadsökningar för volymer. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 21(26)

22 Övriga förändringar Förändring/verksamhet Effektiviseringar mm: Övr förändringar Netto Netto Volymförändr Volymförändr Volymförändr Netto Antal Mkr Antal Mkr Antal Mkr Kordinator SOK 0,7 0,7 0,7 Väsby direkt extra från 1,6 1,6 1,6 Ökad lokalkostnad 96:an 0,5 0,5 0,5 Återställningskostnad 96:an 0,5 Samordningsförbund 0,7 0,7 0,7 Satsning myndighetsutövande personal 1,5 1,5 1,5 Lokalkostnader LSS- boende 2,2 5,6 7,2 Effektiviseringar Minskning av overhead IFO -0,8-0,8-0,8 Summa effektiviseringar mm. 6,9 9,8 11,4 Summa förändringar 28,7 40,8 53,7 Summa kommunersättning 747,8 759,9 772,8 En nyinrättad koordinatorstjänst med ansvar för samordningen av hela välfärdsområdets arbete inrättas under. Till och med finansierades del av Väsby direkt av centrala medel. Från och med är dock kostnaden på 1,6 miljoner kronor flyttad till nämnderna utan medföljande finansiering. Kommunens stödboende för personer som genomgår missbruksbehandling, 96:an, behöver flytta till nya lokaler då nuvarande hyresvärd inte är intresserad av förlängning. Inga nya lokaler är i nuläget klara men det beräknas en ökad lokalkostnad med 0,5 miljoner kronor från och med och återställningskostnader på 0,5 miljoner kronor. Samordningsförbundet, för Upplands Väsby, Sollentuna och Sigtuna tillsammans med landstinget, arbetsförmedlingen och försäkringskassan, som kommer att starta under hösten innebär en kostnad för kommunen om 0,7 miljoner kronor. Vilka effekter samordningsförbundets verksamhet kommer attt få är för tidigt att spekulera i då verksamhetsplan för förbundet inte tas fram och fastställs förrän under hösten. Som redovisas under medarbetaravsnittet, 3.3, är personalsituationen inom socialtjänstens myndighetsutövande delar ansträngt och en rad olika åtgärder behöver vidtas för att skapa en attraktivare arbetsplats. En del är att förstärka resurserna för att göra arbetsbelastningen lägre och skapa en arbetsplats dit kompetenta medarbetare söker sig. En för låg bemanning är kanske den största riskfaktorn för ökade kostnader för insatser då tid för kvalitativa utredningar och uppföljningar saknas. underlaget innehåller en satsning på 1,5 mkr för åtgärderna i medarbetaravsnittet. Satsningen bedöms motverka ytterligare volymökningar för insatser. Social- och äldrenämnden, Förutsättningar till flerårsplan - 22(26)

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2016-2018. Social- och äldrenämnden

Verksamhetsplan med budget 2016-2018. Social- och äldrenämnden Verksamhetsplan med budget - Social- och äldrenämnden 1 Sammanfattning Arbeta med nämndens besparingskrav, vilket uppgår till totalt 9,5 mkr, varav 7 mkr avser besparingskrav enligt Flerårsplan och 2,5

Läs mer

Månadsrapport november Social- och äldrenämnden

Månadsrapport november Social- och äldrenämnden Månadsrapport november Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 11 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-15 Socialförvaltningen 1 (6) Ansa Haapala Stabschef Diarienummer 2015/SN 0179-003 Socialnämnden Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare

Kommunfullmäktige (5) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ansvar för verksamheter som bedrivs med kommunala utförare Kommunfullmäktige 2015-05-18 1(5) 18 Ändring av social- och äldrenämndens reglemente med anledning av att kommunstyrelsens välfärdsutskott upphör och inrättande av social- och omsorgskontor (KS/2015:143)

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2013-09-11 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2014-2016 Social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden

Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Styrdokument, plan 2014-09-08 Dnr SÄN/2013:259 Konkurrensutsättningsplan 2015-2017 social- och äldrenämnden Nivå: Social- och äldrenämnden Antagen: Social- och äldrenämnden den 15 oktober 2013 Reviderad:

Läs mer

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen oktober 2017 Ekonomisk uppföljning Socialförvaltningen oktober 2017 Socialförvaltningen per oktober 2017 Socialförvaltningen Tkr Intäkt Kostnad Resultat Prognos Fg. Prognos förändr. Pr. IFO myndighet 141 463-164 463-23

Läs mer

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53

Äldreomsorg. Ålder 2015 2016 2017 65-w år 7265 7453 7593 Behov 3,2% 232 238 243 Kapacitet 190 190 190 Differens - 42-48 -53 Bilaga: Uppföljning av strategisk lokalförsörjningsplan 2015-2017 för äldreomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning och individ och familjeomsorg Äldreomsorg Upplands Väsby kommun har olika

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 30 november Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 30 november 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 264 837-258 627 6 210

Läs mer

Avstämning budget 2015

Avstämning budget 2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-01-20 Dnr: 2015/53-IFN-041 Urban Soneryd - aj744 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Avstämning budget 2015

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

Lägesrapport april Socialnämnd

Lägesrapport april Socialnämnd Lägesrapport april 2019 Socialnämnd 1 Innehållsförteckning 1 Verksamhetsuppföljning... 3 1.1 Nuläge... 3 1.2 Framtid... 3 1.3 Vad behövs för att klara framtiden... 4 2 Ekonomisk uppföljning i Mnkr... 5

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

Flyktingersättning och planering. Eva Sahlén Västerås stad

Flyktingersättning och planering. Eva Sahlén Västerås stad Flyktingersättning och planering Eva Sahlén Västerås stad Stadens flyktingmottagande Antal mottagna flyktingar 2000-2016 Både ABO och EBO med uppehållstillstånd 1310 619 639 696 548 526 433 455 325

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Bilaga 2, SN 145/2018 Sida 1 av 8. Verksamhetens nyckeltal

Bilaga 2, SN 145/2018 Sida 1 av 8. Verksamhetens nyckeltal Sida 1 av 8 Verksamhetens nyckeltal Socialnämnden, 3 Sida 2 av 8 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Statistik... 3 2 Sida 3 av 8 1 Sammanfattning Utredningstid över fyra månader på BoU fortsätter

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden

Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden Verksamhetsplan med budget 2017-2019 Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och uppdrag... 4 3.1 Medborgare... 4 3.2 Samhälle och miljö... 11 3.3 Medarbetare...

Läs mer

Uppföljningsrapport, november 2018

Uppföljningsrapport, november 2018 Uppföljningsrapport, november 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos november månad, socialnämnden: -3,5 mnkr (-5 mnkr) (Prognos inom

Läs mer

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017 FÖRDJUPAD PROGNOS med ekonomiskt utfall till och med april för Nämnden för arbete och välfärd -04 1 (5) Sammanfattning Efter årets första fyra månader pekar prognosen mot ett underskott på -7,4 mkr för.

Läs mer

Ekonomisk rapport efter maj 2016

Ekonomisk rapport efter maj 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-06-03 SN 2015/0525.03.01 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter maj 2016 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3-2013 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN T3: 2013 Brukarenkät visar positiva resultat avseende nöjdhet, handläggning, tillgänglighet samt delakaktighet i handläggningsprocessen Medarbetarindex

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Risker i ekonomin 2017 per

Risker i ekonomin 2017 per Risker i ekonomin 2017 per 2017-10-30 Område Ekonomisk Sannolikhet Risken omfattar risk, Negativa Risker Plan och exploatering 0,5 Medel Svårbedömt vilken andel personalkostnader som belastar investeringsprojekt

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2015

Ekonomisk rapport efter september 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-10-15 SN 2014/0652.03.01 Tel 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -03-10 DNR SN.065 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN - ÅRSBOKSLUT (T3): 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten; 4,5 (5-gradig skala) Fortsatt hög andel som är nöjda

Läs mer

SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010

SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010 SOCIALTJÄNSTEN Bokslut T1 2010 -Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten -Fortsatt hög andel nöjda och delaktiga i handläggningsprocessen -Bedömningen är att beslut är välgrundade och korrekta

Läs mer

PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030

PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030 RAPPORT PROGNOS FÖR SOCIALTJÄNSTENS BEHOV AV BOSTÄDER 2015-2030 2014-12-01 Lotta Nordkvist SÄN 2014/503-709 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset,

Läs mer

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-04-22 Handläggare, titel, telefon Lotta Rengart, ekonomistrateg 011-153312 Vård- och omsorgsnämnden Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Plan för hållbart boende

Plan för hållbart boende OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Camilla Viberg 218-3-8 OSN-218-174 Anders Stjernlöf Petra Sundström Maarit Rajamäki Omsorgsnämnden Plan för hållbart boende 218-222 Förslag till beslut

Läs mer

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen november 2017

Ekonomisk uppföljning. Socialförvaltningen november 2017 Ekonomisk uppföljning Socialförvaltningen november 2017 Socialförvaltningen per november 2017 Socialförvaltningen Tkr Intäkt Kostnad Resultat Prognos Fg. Prognos förändr. Pr. IFO myndighet 156 340-181

Läs mer

Uppföljningsrapport, augusti 2017

Uppföljningsrapport, augusti 2017 Efter juli månad visar prognosen för socialnämnden på ett negativt resultat. Under sommarmånaderna har kostnader inom verksamhetsområde Vuxen ökat. Det är främst kostnader för vård av missbrukare enligt

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos Socialnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos Socialnämnd Kvartalsrapport mars och prognos 1 2018 Socialnämnd Innehållsförteckning 1 Periodens resultat...3 1.1 Driftredovisning...3 1.2 Investeringsredovisning...4 2 Viktiga händelser i verksamheten...4 3 Prognos

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Nämnden beställer verksamhet Från Division Social omsorg i Internöverenskommelsen Från hemtjänstleverantörer enligt LOV (privata och DSO) Från privata särskilda boenden

Läs mer

Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden

Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden Sida 1 av 7 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Marja Hedin Kvalitets- och utvecklingschef 2019-04-15 SN-2019/145 Socialnämnden Synpunkter på föreslagna budgetramar 2020 för Socialnämnden SN-2019/145

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden -03-23 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) perioden % Verksamhetens

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument, reglemente Sida 1(8) Reglemente för socialnämnden Utöver vad som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Socialnämndens verksamhetsområde 1 Ansvar

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden

Verksamhetsplan med budget Social- och äldrenämnden Verksamhetsplan med budget 2017-2019 Social- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och uppdrag... 3 3.1 Medborgare... 4 3.2 Samhälle och miljö... 11 3.3 Medarbetare...

Läs mer

Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017

Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017 Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017 Nuläge, ekonomi 2014 Resultaträkning, tkr Budget jan-aug Resultat jan-aug Avvikelse Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Intäkter avvikelsen

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per juli 2016

Ekonomiskt bokslut per juli 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-08-12 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per juli 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Månadsrapport september

Månadsrapport september Månadsrapport september Socialnämnden Sep Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016

Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-11-11 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per oktober 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Socialnämnden bokslut

Socialnämnden bokslut - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Socialnämnden bokslut 2015 2016-01-15 1) Resultatavstämning (måluppfyllelse) 2) Ekonomi 3) Statistik/nyckeltal - attraktiv och hållbar i alla delar, hela

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Behov och prioriteringar 2019 och framåt. Socialnämnden

Behov och prioriteringar 2019 och framåt. Socialnämnden Behov och prioriteringar 2019 och framåt Socialnämnden 2018-03-22 Omvärld utmaningar Oro i omvärlden, risk för ändrade flyktingströmmar Bostadsbrist, hög arbetslöshet, utanförskap social oro/ökande klyftor/polarisering

Läs mer

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018

Förutsättningar till Flerårsplan 2016-2018 Förutsättningar till Flerårsplan - Individ- och familjeomsorg LEX SÄN -03-31 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Lokalförsörjningsplan 2017-2026 Socialnämnden Inledning Det finns många osäkerhetsfaktorer i lokalförsörjningsplanen. Den ekonomiska situationen i samhället påverkar inflyttningen och nybyggnationen i

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2016-02-19 Diarienummer AMN-2016-0053 Arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsberättelse 2015 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 En måluppföljning ska göras per tertial 2 augusti 2014. Samtliga mål som ska mätas under 2014 och finns i Kommunplanen ska följas upp och kommenteras. Samtliga

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden -04-14 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-11-06. Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289. Beslut

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-11-06. Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289. Beslut Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-11-06 65 Verksamhetsplan och internbudget 2016 för socialnämnden SN-2015/289 Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå socialnämnden att fastställa

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Utgångsläget inför budget Individ- och Familjeförvaltningen Utgångsläge inför

Utgångsläget inför budget Individ- och Familjeförvaltningen Utgångsläge inför Innehåll Utgångsläget inför budget 2017... 3 Individ- och Familjeförvaltningen... 4 Utgångsläge inför 2017... 4 Jämförelse budget 2016 och 2017... 5 Intäkter... 5 Övriga kostnader... 5 Personalkostnader...

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2016

Ekonomisk rapport efter september 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-10-13 SN 2015/0525.03.01 Tel: 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2016 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Uppföljningsrapport, september 2017

Uppföljningsrapport, september 2017 Ekonomiskt utfall Socialnämndens utfall och prognos redovisas i dokumentet Delårsbokslut mål och ekonomi augusti 2017. Verksamhetsvolymer exklusive ensamkommande barn Antal klienter med pågående aktivitet

Läs mer

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-15 Percy Carlsbrand Ekonomichef 08-555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 - Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:265 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33

Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-02-02 13 Begäran från socialnämnden om medel för full kostnadstäckning för mottagandet av ensamkommande för 2017 SN-2017/33 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015

Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Marie Öberg 2015-04-10 OSN-2015-0153 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut och prognos per mars 2015 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta,

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Socialnämnden Okt Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

KOMMUN KONTORET FOR HALSA VARD OCH OMSORG

KOMMUN KONTORET FOR HALSA VARD OCH OMSORG Uppsala KOMMUN KONTORET FOR HALSA VARD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Ylva Opard 2014-11-10 NHO-2013-0198.10 Nämnden för hälsa och omsorg Ekonomiskt bokslut och prognos per oktober 2014 Förslag

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010 Socialnämnden VERSAMHETSUPPFÖLJNING FÖRVALTNINGSCHEFENS SAMMANFATTNING Socialnämnden redovisar ett överskott på 5 400 tkr gentemot budget. En del av förklaringen

Läs mer

Ekonomisk rapport efter april 2015

Ekonomisk rapport efter april 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-05-15 SN 2014/0652.03.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter april 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Bred delaktighet, samarbete och samråd. Socialdepartementet

Bred delaktighet, samarbete och samråd. Socialdepartementet Bred delaktighet, samarbete och samråd Förändrade förutsättningar 2014 sökte 7049 ensamkommande barn asyl i Sverige. 2015 sökte 35 369 ensamkommande barn asyl. Prognos för 2016 27 000 ensamkommande. 2014

Läs mer

Ekonomisk rapport efter oktober 2016

Ekonomisk rapport efter oktober 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-11-09 SN 2015/0525.03.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter oktober 2016 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018

Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018 Ekonomisk plan fo r Sto d och service som syftar till en budget i balans 2018 Bakgrund Stöd och service redovisar i utgången av augusti en prognos på ett nollresultat mot budget för 2017. Insatsen personlig

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN 2017.047 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNINGEN 2017-08-02 DNR SN 2017.047 LARS NÄSLUND SID 1/1 CONTROLLER LARS.NASLUND @VALLENTUNA.SE

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Sida 1 (7) 2017-11-01 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

1 (5) Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden. Datum Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden Tertial

1 (5) Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden. Datum Delårsrapport Arbetsmarknadsnämnden Tertial Delårsrapport 1-2016 1 (5) Arbetsmarknadsnämnden Datum 2016-05-14 Delårsrapport 1-2016 Arbetsmarknadsnämnden Tertial 1 2016 2 (5) 1 Årsprognos för nämndens driftresultat Enligt Migrationsverkets prognoser

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer