Välkommen till SPARREHOLM. Porten mot Båven

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till SPARREHOLM. Porten mot Båven"

Transkript

1 Välkommen till SPARREHOLM Porten mot Båven

2 Katrineholm 39 min Norrköping 1h 14 min Eskilstuna 39 min Strängnäs 46 min SPARREHOLM Skavsta 37 min Nyköping 40 min Stockholm 1h 20 min Gnesta 27 min Fakta om Sparreholm Sparreholm ligger så mitt i Sörmland man kan komma och i ett typiskt sörmländskt landskap. Mjukt kuperat med en blandning av skog, vatten och kulturlandskap. Samhället kallas Porten mot Båven. Båven är Sörmlands största och vackraste sjö, en inlandssjö med skärgårdskänsla. Tätorten är uppvuxen runt järnvägen och träindustrin vid Båven. Järnåldersgravfälten söder om orten visar att här har det bott människor i minst år. När Sparreholm var som störst hade tätorten ca invånare. Idag bor det ca 750 personer i Sparreholm. Orten har 99 företag. Det största, Sparreholms Åkeri, har 29 anställda. Här finns ett 15-tal aktiva föreningar.

3 Sparreholm 2019 Sparreholms vision Vårt läge sporrar och utmanar. Med storstaden och Europa runt hörnet är Sparreholm den öppna porten till Båvens insjöskärgård, som med sitt rika djurliv är en njutning för alla. Vi välkomnar omvärlden och samverkar med drivkrafter som får orten att sjuda av liv och aktivitet. Med vårt kulturarv som grund skapar vi en bygd som präglas av engagemang, närhet och livskvalitet för alla generationer. I augusti 2013 drog Sparreholms Bygderåd igång ett Leaderprojekt som vi döpt till Hela Sparreholm ska blomstra. Under ett år ska vi arbeta med att marknadsföra Sparreholm som den pärla orten är. Vi jobbar aktivt med att locka både inflyttare och besökare till vårt samhälle. Läs mer om Sparreholm på

4 Sparreholms styrkor Närhet: Sparreholm ligger inom pendlingsavstånd från arbetsmarknader i flera större städer. Kommunikationer: orten ligger i korsningen mellan de två vägar som leder i norr/sydlig och väst/ostlig riktning genom Sörmland. Med buss kan man ta sig till antingen Flen eller Gnesta för vidare transport med tåg. Bredband: arbete pågår med att få tillgång till fiberbaserat bredband, både i tätorten och på landsbygden. Attraktivt boende: tätorten består till största delen av villor med relativt stora trädgårdar. Men här finns också radhus och lägenheter. Ett seniorboende planeras centralt i samhället. Vid sjön Båven finns en populär kommunal badplats, fina promenadvägar längs stranden och en välskött båthamn. I samhället finns familjepark och en frisbeegolfbana. Hälsans stig går genom samhället. Offentlig service: skola f-6, barnomsorg, äldreboende, idrottshall och postservice. Privat service: livsmedelsaffär med fullt sortiment, restaurang, grilloch spelbutik, bensinstation, friskvård, massage och hudvård, konferenser och bröllop, ridskola, hästutbildningar. Kultur: Sparreholms slott och museer, Gråfors nostalgimuseum, Båvens Spinnhus, Sinnenas och minnenas trädgård, hembygdsgård och Folkets hus. Natur: sjön Båven, Sparreholms Ekhagar, Jaktstugeskogen och Hyltingeravinen. Goda sociala strukturer: orten har ett rikt föreningsliv. Kyrkan erbjuder allt från barntimmar till äldreverksamhet. I Sparreholms Bygderåd samlas ortens eldsjälar i olika projekt. På gång: Fabriken butiker, vandrarhem och restaurang. Äppelcenter restaurang, försäljning av Sparreholmsmust, mötesplats. Äventyrsbana för cyklister i alla åldrar. Hela Sparreholm ska blomstra Leaderprojekt med syfte att marknadsföra Sparreholm.

5 Röster från Sparreholm Magnus Svensson, eldsjäl: Den första tiden försökte han hålla tyst och inte lägga sig i. Men det gick förstås inte. Magnus Svensson är en obotlig entreprenör och eldsjäl som nu brinner för Sparreholm. Egentligen var familjen Svensson ute efter ett sommarhus på landet när de började titta på hus i Sparreholmstrakten. - Vi tittade på ett stort gammalt hus i Årdala och jag såg bara möjligheter. Men min fru var klokare, hon såg allt jobb och allt besvär med ett så stort hus. Så vi valde ett mindre hus i samhället istället och det ångrar vi inte, berättar Magnus. Magnus, som är uppvuxen i Hälsingland, såg och uppskattade likheterna mellan landskapen. Skogarna, sjöarna och kulturlandskapet. Och för tre år sedan bestämde sig familjen för att flytta permanent till Sparreholm. - För mig är Sparreholm framför allt nära. Det är nära till skogen och sjöarna. Det är nära till skolan och affären. Men det är också nära till Stockholm och till Skavsta flygplats och därmed nära till hela Europa. För mig är det viktigt. Som den entreprenör han är har Magnus börjat bygga upp ett företagande kopplat till Sparreholm. I ortens gamla Gästgiveri står de vackra gröna flaskorna med Gastronomigruppens Sparreholmsmust sida vid sida. Det är 2013 års skörd som just har levererats från musteriet. I år var ett 30-tal sparreholmare med och skördade äpplen från hela byn. Magnus och hans must har bara börjat sitt arbete för att sätta Sparreholm på kartan som ett äppelcentrum i länet. Just nu pågår ett intensivt arbete med att starta en restaurang med äppeltema i verkstadslängan intill Gästgiveriet. - Äpplet har alltid haft en central roll i Sörmland, vi har fler unika äppelsorter än något annat län. Jag vill skapa en mötesplats med äpplet i centrum mitt i Sörmland. Och mer mitt i Sörmland är Sparreholm kan man inte komma.

6 Cecilia Palmaer, företagare: Med 29 anställda är Sparreholms Åkeri ortens största arbetsgivare. Det är också ett familjeföretag med Cecilia Palmaer som tredje generationens åkare. - Det var inte alls självklart att jag skulle jobba i företaget, säger hon. Det var farfar Gustav Andersson som 1946 startade åkeriet. Så småningom tog pappa Claes vid och numera är det Cecilia och hennes bror Mathias Andersson som driver företaget. Därmed är Cecilia en av Sparreholms 99 företagare och också den som har flesta anställda. - Familjeföretag är ganska vanliga i den här branschen. Men det var inte alls självklart för min del. Jag studerade marknadsföring och ekonomi och var inte inställd på att flytta tillbaka till Sparreholm. Ändå blev det så. Först gick flyttlasset till Årdala men när familjens dotter skulle börja första klass beslutade man att flytta in till tätorten, till ett hus knappt 50 meter från skolan. - Vi flyttade in för att det var så mycket lättare att bo i samhället. Vi fick nära till jobbet och nära till både skola och dagmamma. Åkerinäringen är en tuff bransch, utsatt för hård konkurrens inte minst från europeiska företag. Sparreholms Åkeri har hittat sin nisch och kör de 19 lastbilarna längs olika linjer i närområdet inom en radie av ungefär tio mil. - Vårt största problem är faktiskt att hitta personal och det i sin tur beror på att det finns så få lediga hus i Sparreholm och inte en enda byggklar tomt. Om man jobbar som chaufför vill man inte gärna pendla för att komma till jobbet. Lastbilschaufförer har tuffa arbetstider, de börjar oftast tidigt, före sex, och vet aldrig riktigt när de kommer hem. Att bo på den ort man jobbar blir därför väldigt viktigt. - Det är klart att det finns en oro för vad som händer med skolan, att det ska bli ännu svårare att hitta personal. Skola, förskola och affär är det första man frågar efter om man har familj, konstaterar Cecilia.

7 Björn Johansson, handlare: Sedan 1996 har antalet livsmedelsbutiker i Sverige minskat med nästan stycken. Ofta handlar det om butiker på landsbygden som tappar kunder till större matbutiker på större orter. I Sparreholm har utvecklingen varit den motsatta. Här återöppnades livsmedelsbutiken för 1,5 år sedan och nu går affärerna bra. Säkert fanns det många sparreholmare som kände sig uppgivna när livsmedelsaffären stängde för drygt två år sedan. Affären som inte bara sålde livsmedel utan även var postombud och apoteksombud. Men det fanns flera grupper som inte var beredda att ge upp. - Det blev ett väldigt tjat. Jag blev flitigt uppvaktad och alla ville samma» Det blev ett väldigt tjat.«sak, säger Björn Johansson och skrattar. Björn Johansson driver sedan tio år tillbaka livsmedelsbutiken Tempo i Malmköping och det var flera som insåg att här fanns utrymme för samordningsfördelar. När Björn till slut lät sig övertalas lyckades en grupp sparreholmare också få Posten att våga satsa på orten igen. Så nu har samhället inte bara livsmedelsbutik utan även post och försäljning av receptfria läkemedel. Och affärerna går bra för Tempo och Björn Johansson. - Det har verkligen gått över förväntan. Vi är sju personer som jobbar i butiken, även om inte alla jobbar heltid. I snitt har vi 250 köp per dag och det är bra. Det är möjligt att det spelade in att butiken var nedlagd i ett halvår. Sparreholmsborna hann sakna möjligheten att handla nära. - Om du fråga ICA så går det inte att driva en livsmedelsbutik på en sådan här liten ort. Jag tycker att vi har bevisat motsatsen, säger Björn Johansson.

8 Jenny Bergman, nyinflyttad: Studier, kärlek och attraktiva boendemiljöer. Det är i nämnd ordning de vanligaste skälen till att vi flyttar. - För oss är det här en attraktiv boendemiljö. Vi har fått nära till jobben, nära till skolan och nära till Kevins farmor. Det kan inte vara bättre, säger Jenny Bergman. Jenny Bergman har ingen egen koppling till Sparreholm, hon är uppvuxen i Västerås. Hennes sambo Paul är ursprungligen engelsman och hamnade i Simora i Årdala av en slump. - Min son Kevin och jag flyttade först till Paul i Simora. Men i våras bestämde vi oss för att leta efter ett hus i samhället istället. Till slut hittade de ett hus med perfekt» För oss har flytten verkligen förenklat vardagen.«läge. 70-talsvillan på Dalgatan har gärden och kohagar inpå knuten, det är nästan på landet. Ändå har åttaåriga Kevin inte mer än 200 meter i stort sett bilfri väg till skolan och kompisar i grannhusen. - Vi tittade på hus i Skebokvarn också men valde Sparreholm eftersom det finns både affär och skola här. För oss har flytten verkligen förenklat vardagen. Vi jobbar båda två i Sparreholm och har fått gångavstånd till jobbet. Kevin slipper skolskjutsen och vi tillbringar betydligt mindre tid i bilen. Vi ser bara fördelar med att bo här.

9 Sara Holmstedt, återvändare: Hon växte upp i Sparreholm på 80-talet men studier tog henne först till London och sedan Stockholm och där blev hon kvar. - Ända tills det var dags för vår dotter att börja på dagis. Då kunde vi inte längre tänka oss att bo i innerstan. Vi flyttade hit för barnens skull, säger Sara Holmstedt. Det vita lilla huset på södersidan av Kyrkdalen är alldeles nyrenoverat. Genom de stora fönstren i vardagsrummet ser man Skarvnäsviken, där isen precis har lagt sig. - Jag är uppvuxen med den här utsikten. Mina föräldrar bor bara två hus härifrån, säger Sara. För en utbildad formgivare och illustratör som Sara är utbudet av jobb i Flens kommun inte stort. Ändå valde hon och hennes sambo att sälja den attraktiva lägenheten i centrala Stockholm och flytta till Sparreholm. - Vi insåg att vi skulle bli tvungna att pendla för att få de jobb vi vill ha och hade det bara handlat om oss hade vi gärna bott kvar i Stockholm. Men vi kommer båda från småorter och kunde inte tänka oss att våra barn skulle växa upp utan att kunna röra sig fritt. Så det var för barnens skull vi valde Sparreholm. Tryggheten på en liten ort skapar självständiga barn, menar Sara. - Holly är bara sju men hon kan utan problem springa över till kompisarna längre bort på gatan och hon är snart stor nog att gå hem själv från skolan. Det är klart att det finns risker i alla miljöer, men tryggheten gör barnen självständiga och modiga. Närheten är viktigt för oss. Vi hade aldrig flyttat till Sparreholm om inte skolan fanns här.» Det var för barnens skull vi valde Sparreholm.«

10 Habib Aissaoui, entreprenör: I mars/april är det premiär för lågprisvaruhuset Fabriken, som öppnar på gamla DaxDoor-området i Sparreholm. - Hittills har allt gått enligt planerna, säger entreprenören Habib Aissaoui. Habib Aissaoui har stora planer för DaxDoor-området. Till att börja kommer Fabriken att anställa 30 personer. Och fler kan det bli. - Vi vill skapa en handelsplats mitt i Sörmland med plats för flera aktörer. Klädförsäljning kommer» Det ska vara billigt att bo, äta och handla här. «att vara en del av verksamheten. Men det ska också finnas restaurang och vandrarhem på området, säger Habib. Sedan i våras har han och hans anställda jobbat med att förvandla fabriksområdet till en handelsplats. Byggnader har sålts och flyttats från platsen, man har tömt och röjt och snyggat upp. Nu är utomhusarbetet i stort sett klart och arbetslagen flyttar inomhus för att ta itu med interiörerna. Om allt fortsätter att gå enligt plan öppnar Fabriken i mars/april. Habib har ett tydligt och klart koncept för sin verksamhet, ett koncept som han delar med storheter som IKEA och Gekå:s i Ullared. - Det ska vara billigt att bo, äta och handla här. Därför kommer jag att driva både restaurangen och vandrarhemmet i egen regi. Jag kan inte tvinga en annan entreprenör att hålla de priser jag tycker att vi ska ha. Vi kommer inte att tjäna några pengar på restaurangen, men vi ser det som en service till våra kunder, säger han. För Sparreholms del innebär Habibs satsning ett stort tillflöde av besökare. Hur stort går än så länge bara att gissa. - Vi kommer aldrig att bli lika stora som Ullared. Men vi kan skapa ett Ullared i miniatyr, säger Habib.

11 Kvarteret Kapellet Det råder brist på bostäder i Sparreholm. Men i kvarteret Kapellet, mitt i tätorten, planeras nu för ett 55+ boende troligen i form av parhus. - Vi kommer att bjuda in till en informationsträff under våren, säger Peter Israelsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Flen. I kvarteret Kapellet finns det plats för nio hus: fyra parhus och en enfamiljsvilla. Den nya detaljplanen antogs av Flens fullmäktige i januari Sedan dess har inte mycket hänt. Men det ska det bli ändring på nu, lovar Peter Israelsson. - Vi har flera byggföretag som är intresserade av att bygga 55+ boende på tomten. Vår plan är att bjuda in de företag som har visat intresse till en informationsträff i Sparreholm så fort som möjligt. Där får de presentera sina förslag och berätta vad de har tänkt sig. Det kommer också att finnas möjlighet att göra intresseanmälningar, förklarar Peter Israelsson. Kvarteret Kapellet har allt som krävs för ett seniorboende. Det ligger centralt i tätorten, nära affär och kommunikationer. Men också nära Båven och den vackra naturen runt Sparreholm. Tanken är att ett 55+ boende ska kunna frigöra större villor i Sparreholm som är lämpliga för barnfamiljer. För den som är intresserad av att bygga nytt finns det just nu inga lediga tomter i Sparreholm. Det finns sedan tidigare ett planförslag på tomter på det område som kallas Hyltingestrand, mellan tätorten och Hyltinge kyrka. Här finns plats för ett villaområde med utsikt över Skarvnäsviken och det böljande kulturlandskap som omger Sparreholm. - Tyvärr har vi inte kommit igång med detaljplanearbetet för Hyltinge strand. Vi har personalbrist på samhällsbyggnadsförvaltningen och har blivit tvungna att prioritera. Just nu arbetar vi med att marknadsföra de tomter som redan finns färdiga i kommunen, säger Peter Israelsson.

12 Marianne Fröberg, delägare Båvens Spinnhus: Det tog tre år från idé till förverkligande. I augusti 2013 kunde Marianne Fröberg och de övriga delägarna i Båvens Spinnhus med stolthet inviga Sörmlands första ullspinneri. Sörmland är numera Sveriges fårtätaste län. Här finns 600 fårägare och får. - Egentligen är det konstigt att det inte har funnit något ullspinneri tidigare. Vi är det sjunde spinneriet i landet och trenden pekar mot att det kommer att bli fler, säger Marianne. De vackra blå maskinerna i Båvens spinnhus surrar och brummar och förvandlar ull till garn i olika naturfärgade nyanser. Intresset för att lämna in sin ull och hämta ut den i form av garn är stort just nu står ett 50-tal kunder i kö. - Vi är inte uppe i vår fulla produktionskapacitet än. Vi håller fortfarande på med att ställa in maskiner och organisera arbetet för att få ut optimal kapacitet. Företaget har ändå hunnit ta fram några egna produkter, bland annat en vävd matta och fem olika mönsterkit för stickintresserade. Spinneriets butik är öppen fredagar mellan 12 och 15 men produkterna går också att beställa via hemsidan. - Mattan är en helt oväntad framgång. Vi har redan sålt 13 stycken och har beställning på flera. Mönsterkiten är också efterfrågade. Det är en fantastisk bransch där nyheter sprids via sociala medier och mun mot mun-metoden. Vi har inte behövt marknadsföra oss alls, konstaterar Marianne. Idag arbetar två personer heltid i spinneriet. Men tankar finns redan på att utveckla verksamheten ytterligare med ett färgeri och kunna producera färgat garn. - Vi vill gärna vara med och sätta Sparreholm på kartan. Ett bättre läge för ett ullspinneri är svårt att föreställa sig, säger Marianne.

13 Stefan Gråfors, samlare: - Det gäller att utnyttja synergieffekterna. Samlingarna på Sparreholms slott och mina samlingar kompletterar varandra. När Fabriken kommer igång och Magnus Svensson öppnar sin restaurang kommer vi tillsammans att erbjuda en helhet, säger Stefan Gråfors, som driver Gråfors Nostalgimuseum i Sparreholm. Till våren är det åtta år sedan Stefan och Britt-Marie Gråfors flyttade till Sparreholm och äntligen fick utrymme att skapa ett nostalgimuseum. - Det var egentligen en slump att» Tillsammans kommer vi att kunna locka riktigt mycket folk till orten.«vi hamnade just här. Vi behövde ett stort hus som låg vid en bra väg och vi var och tittade på flera olika alternativ. Men en dag ringde Britt-Marie och sa: jag har hittat det! Sedan dess har paret utvecklat sin verksamhet och har idag besökare från hela Mellansverige. - Nu är vi båda snart pensionärer och kan arbeta ännu mer med museet och vi har massor med idéer. Tillsammans med andra aktörer i Sparreholm kommer vi att kunna locka riktigt mycket folk till orten framöver, säger Stefan Gråfors.

14 Ekbackens skola Ekbackens skola ligger precis som det låter i en ekbacke mitt i Sparreholm granne sjön Båven, mitt i naturen och samtidigt nästan mitt i samhället. Eleverna kan till fots gå en historisk vandring från järnåldersfälten söder om tätorten via stormaktstidens slottsbyggen till järnvägssamhället och på köpet få en bild av hur Sverige har vuxit fram. Ekbacken invigdes Men den gamla skolbyggnaden revs 1978 och gav plats åt den skola som finns idag. Skolan har i år 79 elever från förskoleklass till åk 6. Just nu är barnen på Ekbacken är fördelad på årskullar. Det innebär att klasserna är små, i snitt tio-elva elever i varje klass. Tidigare har Ekbacken haft så kallad b-form, med två årskurser i varje klass. Slöjd, språkval och hemkunskap har barnen på Malmaskolan i Malmköping, en mil från Sparreholm. Ekbacken har ett eget kök och en egen husmor som lagar maten till både skolbarnen och barnen på förskolan Sparven. På skolan finns också fritidshem med plats för ett 40-tal barn och Sparreholms bibliotek, som har öppet en eftermiddag i veckan. Eftersom skolan ligger i en backe är skolgården kuperad och inbjuder till lek i klätterställningar, på gräsytor och fotbollsplan. Här finns också Sparreholms bästa pulkabacke! Nu hotas Ekbacken av nedläggning trots att skolan är i bra skick och inte har några behov av upprustning. Den är tillgänglighetsanpassad, har bra ventilation och ett nytt värmesystem. Skolan har också Flens bästa befolkningsprognos enligt Statistiska Centralbyrån. Redan 2016 förväntas behovet av antalet platser på skolan öka från 67 till 87 och därefter fortsätter kurvan uppåt. I Sparreholm pågår just nu ett mycket aktivt arbete bland föräldrar och andra ortsbor för att rädda Ekbackens skola. Läs mer på

15 125 Beräknat behov Beräknat behov Diagrammet visar SCB:s prognos för behovet av antalet platser på Ekbacken från 2014 till 2025.

16 Text och foto: Lena Wistrand Layout: Jenny Hammarlund Omslagsbild: Erik Jacobsson

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<<

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<< >>s kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Fakta och statistik om Sparreholm Sammanställt av Ekonomi och strategi från senast tillgängliga uppgifter

Fakta och statistik om Sparreholm Sammanställt av Ekonomi och strategi från senast tillgängliga uppgifter Fakta och statistik om Sparreholm Sammanställt av Ekonomi och strategi 2011-04-05 från senast tillgängliga uppgifter Antal invånare i tätorten Sparreholm År 1990 1991 1992 1993 1994 Invånare 957 948 911

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun Lokal Utvecklingsplan 2012-2017 Värne - Mellby Eksjö Kommun Innehållsförteckning Inledning Bygdeprofil Viktiga frågor för bygden Swot-analys Handlingsplan Hur går vi vidare Sammanfattning Inledning Värne

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism - HD

Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism - HD Sida 1 av 16 ÄNGELHOLM 23 juni 2016 21:00 Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism Under många år har den lilla badorten vid havet levt upp på sommaren och somnat in under vinterhalvåret. I takt

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Vad tycker du? Varför en ny översiktsplan? Denna broschyr vänder sig till dig som bor och lever i Gnosjö kommun. Du kanske bor ute på landsbygden i en villa och driver

Läs mer

Värden hjälpte dem att skiljas

Värden hjälpte dem att skiljas Värden hjälpte dem att skiljas När Eva och Jake Palm skulle skiljas fick de hjälp av sin hyresvärd. Jake kunde flytta till en trea ett stenkast bort medan Eva bodde kvar. Det gjorde skilsmässan lättare.

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Historik INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN

Historik INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN INTRAPRENADEN RAMSJÖBYGDEN Historik 1952-1971 2500 invånare Egen kommun med god ekonomi. Inkomster från skog, järnväg och industri och Bolidens guldgruva Järnvägsstation. Skola, Barnomsorg. Äldreboende

Läs mer

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Praktikfall 6 Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Anna Carlsson Käck Anledningarna till att man väljer att starta eget är säkert lika många som det finns egenföretagare.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 7 00,00%. Kön Antal Procent. Kvinna 6 55,3%. Man,68% Totalt 7 00,00% Medelvärde,5.

Läs mer

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se Ja till framtiden! Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel del bra saker som politiker.

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27 Handläggare Datum Sofie Nyström 13 2013-09-27 Det här är Trekanten Trekanten ligger mellan Kalmar och Nybro och det är ungefär 15 kilometer till båda städerna. Namnet Trekanten kommer från den trekantsyta

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

alla vill ha sjöutsikt

alla vill ha sjöutsikt 1 770 personer i tomtkö och alla vill ha sjöutsikt Ödeshögs Mekaniska, en pigg 19-åring Lärlingsutbildning ska ge fler svetsare Internetförsäljning sätter Ödeshög på kartan Trehörnasjön 1 770 personer

Läs mer

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA Läs vårt valmanifest så förklarar vi varför Trelleborgs grönaste valmanifest 2018 Tänk om vi bygger en kommun utifrån barnens bästa. Om vi låter barnens behov och

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Läge för läger? Planerar ni för lagets eller föreningens nästa träningsläger?

Läge för läger? Planerar ni för lagets eller föreningens nästa träningsläger? Läge för läger? Planerar ni för lagets eller föreningens nästa träningsläger? Flen - staden mellan sjöarna - är ett nära och förmånligt alternativ i hjärtat av Sörmland! Flens kommun - hjärtat av Sörmland

Läs mer

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur Kungariket expanderar Bygg nytt i Skillinge sjönära boende i vacker natur Nu expanderar Kungariket - byggstart i Skillinge Fortfarande litet och genuint Nu är området Skillingeudd redo att börja bebyggas

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta.

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta. Stormöte 2013-03-06 Syftet med mötet var att träffas för att prata om Åsljungas framtid. Hur få vi det mer lockande att bo och leva i Åsljunga? Uppslutningen blev mycket stor. Tydligt var att byborna ville

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4 SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat Besöksadress: Ballebovägen 4 bygger 58 nya lägenheter påe-post: info@bollebo.se Hemsida: www.bollebo.se

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

Välkommen till Österåker

Välkommen till Österåker Välkommen till Österåker Välkommen till oss i skärgårdskommunen Österåker! Antal invånare: 43 400 (fördubblas under sommaren) Medelålder: 40 år Företag: Drygt 6 600 registrerade företag, Österåkers kommun

Läs mer

Granne med naturen NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR.

Granne med naturen NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO Unnarydsvägen, Godegård Granne med naturen BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. Att bo bra är viktigt för oss och för våra hyresgäster. Vi förvaltar bostäder, skapar service

Läs mer

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun Vision för Tierps kommun Innehåll 2 Grund för visionsdokumentet 3 Varför en vision? 3 Vem skapar framtiden? 3 Hur tar vi fram en vision? 4 Våra utmaningar

Läs mer

STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland

STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland Presentation På vackra Öra holme, söder om Marsunds bro, i Hammarlands kommun är nu ett bostadsområde planlagt och färdigställt.

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT

MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningsperiod: Juli/augusti 2016 Metod: Telefonintervju Antal svar: 150 Målgrupper: Åldersgrupper;,, 45-59, 60-74 Ansvarig hos Bergs Kommun:Anders

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version Pedagogisk omsorg i hemmet 2012, reviderad version Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem

Läs mer

Nygatan 38. Län Södermanland Gatuadress Nygatan 38 Kommun Flen Storlek 3.0 rum / 95 m² Område Sparreholm Tillträde tidigast 2013-02-01

Nygatan 38. Län Södermanland Gatuadress Nygatan 38 Kommun Flen Storlek 3.0 rum / 95 m² Område Sparreholm Tillträde tidigast 2013-02-01 Län Södermanland Gatuadress Kommun Flen Storlek 3.0 rum / 95 m² Område Sparreholm Tillträde tidigast 2013-02-01 www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Nu säljs denna fina lägenhet i Sparreholm. Lägenheten

Läs mer

Nygatan 38. Län Södermanland Gatuadress Nygatan 38 Kommun Flen Storlek 3.0 rum / 95 m² Område Sparreholm Tillträde tidigast 2013-02-01

Nygatan 38. Län Södermanland Gatuadress Nygatan 38 Kommun Flen Storlek 3.0 rum / 95 m² Område Sparreholm Tillträde tidigast 2013-02-01 Län Södermanland Gatuadress Kommun Flen Storlek 3.0 rum / 95 m² Område Sparreholm Tillträde tidigast 2013-02-01 www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Nu säljs denna fina lägenhet i Sparreholm. Lägenheten

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Artikel 9 av 9 Projekt Kaxås Familjen Andersson är första familj inom ramen för Projekt Kaxås att flytta till byn. Strax

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013 Flytta till Kungsör Kungsörs kommun presenterar Boendeguide 2012/2013 Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike - Kungsör Kunglig historia Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Glesbygd mitt i smeten vill se mer

Glesbygd mitt i smeten vill se mer Sida 1 av 9 ÄNGELHOLM 9 juli 2016 08:00 Glesbygd mitt i smeten vill se mer grönska Trots att det varit en motig start bakas det nu för fullt på byns enda bageri. Och några av ortens eldsjälar vill se en

Läs mer

Dialogmöte. Lenhovda 2014 05 26

Dialogmöte. Lenhovda 2014 05 26 2014-06-24 Dialogmöte Lenhovda 2014 05 26 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Jimmi Olsson, näringslivsutvecklare

Läs mer

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Detta kapitel syftar till att beskriva kommunen samt de förutsättningar som ligger till grund för översiktsplaneringen. Poängteras bör att presentationen är en nulägesbeskrivning

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl -

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl - SÖLVESBORG - av naturliga skäl - Jag pendlar en halvtimme inåt landet. När jag kommer hem och öppnar bildörren känner jag lukten av hav, det är underbart. Jimmy, 42 år värme och engagemang Sölvesborg är

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2013 är en grön oas i Västerås. Friluftsmuseet grundades 1921 och idag finns här ett 40-tal hus och gårdar som tillsammans ger en bild av Västmanland i äldre

Läs mer

Sörmland - Nära Stockholm

Sörmland - Nära Stockholm Sörmland - Nära Stockholm SÖRMLAND - NÄRA STOCKHOLM Bostäder Det har länge funnits goda förutsättningar att bosätta sig i Sörmland. Det vackra landskapet har inbjudit till ett boende i högsta klass oavsett

Läs mer

Skola, service och omsorg. Omsorg

Skola, service och omsorg. Omsorg Vision för omsorgen Det finns ett trygghets- och serviceboende i närheten av Åsen. Var och en får vård efter behov. Regelbunden utomhusvistelse för alla, minst en gång i veckan. Regelbundna aktiviteter

Läs mer

Vindeln det är här det händer

Vindeln det är här det händer Det här är Vi. Vindeln det är här det händer Kombinationen av trygg boendemiljö, vacker natur och aktiva och engagerade människor gör Vindeln till en intressant kommun i ständig utveckling. Vi ser oss

Läs mer

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information Pedagogisk omsorg i hemmet Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem som finns för barn mellan

Läs mer

Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling

Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling Raka besked för Strängnäs Kommuns utveckling sén Fotograf: PO Ro Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Datum: Den nya gatan är endast sex tomter. Allt styrs av efterfrågan. Vi går igång ganska snart med att tillgängliggöra dem.

Datum: Den nya gatan är endast sex tomter. Allt styrs av efterfrågan. Vi går igång ganska snart med att tillgängliggöra dem. Datum:2018-02-21 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar Vinningarådet Tid och plats Vinninga 2018-02-21 Deltagare Närvarande: Från Vinninga 20 personer. Jonas Sundström, Rasmus Möller, Malin Olsson Lundqvist,

Läs mer

Sörmland - Nära Stockholm

Sörmland - Nära Stockholm Sörmland - Nära Stockholm En känsla av Sörmland: - Länet som har allt och som kommer att få mer. Det ska vi ta vara på! Landshövding Liselott Hagberg SÖRMLAND - NÄRA STOCKHOLM Bostäder Det har länge funnits

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

BO i FÖRSLÖV. Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN. Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur

BO i FÖRSLÖV. Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN. Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur BO i FÖRSLÖV Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur FÖRSLÖVS HISTORIA Efter istiden hade människor vandrat in söderifrån via en fast landbrygga från

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre!

Styrelsens förslag till Valprogram. Växjö kan bättre! Styrelsens förslag till Valprogram Växjö kan bättre! Vi tycker att Växjö är en bra kommun att leva i. Många vill bo och verka här och det välkomnar vi. Men mycket i Växjö går åt fel håll. Klyftorna mellan

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

KVARTERET SÖDERHÖJDEN

KVARTERET SÖDERHÖJDEN KVARTERET SÖDERHÖJDEN SNAPPHANEVÄGEN, JÄRFÄLLA 120 LÄGENHETER VÄLKOMMEN TILL KVARTERET SÖDERHÖJDEN HAR DU FUNDERAT PÅ ATT BO I JÄRFÄLLA OM INTE, GÖR DET NU. JÄRFÄLLA ÄR ETT LÄTT VAL FÖR DIG SOM VILL BO

Läs mer

Anteckningar från möte med Bygderåden den 25 april 2017

Anteckningar från möte med Bygderåden den 25 april 2017 Anteckningar från möte med Bygderåden den 25 april 2017 Plats: Folkets Hus i Sparreholm Närvarande: Se närvarolista Nyinflyttadelista: Carla ser till så att Krister Karlsson får listan till sin privata

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar

Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar Salemstaden fyller 50 år. Några av de första som flyttade in i de nya radhusen på Snickarstigen var Britt Stadener, Kerstin och Lars-Göran Alfredson.

Läs mer

Det är här det händer

Det är här det händer Det är här det händer En del av Värmland och Dalslands kanal Foto: Rikard Ohlin Svensbyn är en bra start när du ska uppleva Sillerud Att kalla butiken i Svensbyn för enbart en lanthandel känns inte riktigt

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Tävelsås. Öppet hus. Söndagen den 24 augusti 2014 Kl 13.00 17.00 www.tavelsas.se. Välkomna!

Tävelsås. Öppet hus. Söndagen den 24 augusti 2014 Kl 13.00 17.00 www.tavelsas.se. Välkomna! Tävelsås Öppet hus Söndagen den 24 augusti 2014 Kl 13.00 17.00 www.tavelsas.se Välkomna! Tävelsås sockenråd bjuder in dig/er till öppet hus! Sockenrådet väcktes till liv igen under 2013. När vi hade vårt

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

BOSTAD Men att bygga själv visade sig lättare sagt än gjort.

BOSTAD Men att bygga själv visade sig lättare sagt än gjort. BOSTAD Ingen kunde föreställa sig att byggprojektet skulle ta sådan tid. - Jag ville bygga för att jag och min son skulle få ett eget boende, han var sex år då. När bygget var klart var han 20 och utflugen,

Läs mer

Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018

Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018 Plan för pedagogisk omsorg 2014 2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-09-29, 81 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 Politisk utgångspunkt

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande:

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande: 1 Luleå 2015-11-20 Till/ Framtidens skola Luleå kommun 971 85 Luleå Synpunkter på del av materialet Framtidens skola i Luleå avseende förskolor på Hertsön I Underlag för fortsatt utredning av skolstruktur

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

Vardagen blir roligare i kollektivhus

Vardagen blir roligare i kollektivhus Vardagen blir roligare i kollektivhus Mer gemenskap, större delaktighet, billigare boende och roligare vardag. Det är några av de faktorer som lockade Mathilda Andersson Nwachukwu och Rafael Jensen att

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr TENGBOM: SKOLA MÄLARÄNG F-9, 2017-08-15 REV. 2018-03-19 Koncept- och gestaltningsbeskrivning 2 Inledning. Mellan Mälarhöjden och Bredäng i sydvästra Stockholm planeras ett nytt område - Mälaräng. Tanken

Läs mer