Välkommen till SPARREHOLM. Porten mot Båven

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till SPARREHOLM. Porten mot Båven"

Transkript

1 Välkommen till SPARREHOLM Porten mot Båven

2 Katrineholm 39 min Norrköping 1h 14 min Eskilstuna 39 min Strängnäs 46 min SPARREHOLM Skavsta 37 min Nyköping 40 min Stockholm 1h 20 min Gnesta 27 min Fakta om Sparreholm Sparreholm ligger så mitt i Sörmland man kan komma och i ett typiskt sörmländskt landskap. Mjukt kuperat med en blandning av skog, vatten och kulturlandskap. Samhället kallas Porten mot Båven. Båven är Sörmlands största och vackraste sjö, en inlandssjö med skärgårdskänsla. Tätorten är uppvuxen runt järnvägen och träindustrin vid Båven. Järnåldersgravfälten söder om orten visar att här har det bott människor i minst år. När Sparreholm var som störst hade tätorten ca invånare. Idag bor det ca 750 personer i Sparreholm. Orten har 99 företag. Det största, Sparreholms Åkeri, har 29 anställda. Här finns ett 15-tal aktiva föreningar.

3 Sparreholm 2019 Sparreholms vision Vårt läge sporrar och utmanar. Med storstaden och Europa runt hörnet är Sparreholm den öppna porten till Båvens insjöskärgård, som med sitt rika djurliv är en njutning för alla. Vi välkomnar omvärlden och samverkar med drivkrafter som får orten att sjuda av liv och aktivitet. Med vårt kulturarv som grund skapar vi en bygd som präglas av engagemang, närhet och livskvalitet för alla generationer. I augusti 2013 drog Sparreholms Bygderåd igång ett Leaderprojekt som vi döpt till Hela Sparreholm ska blomstra. Under ett år ska vi arbeta med att marknadsföra Sparreholm som den pärla orten är. Vi jobbar aktivt med att locka både inflyttare och besökare till vårt samhälle. Läs mer om Sparreholm på

4 Sparreholms styrkor Närhet: Sparreholm ligger inom pendlingsavstånd från arbetsmarknader i flera större städer. Kommunikationer: orten ligger i korsningen mellan de två vägar som leder i norr/sydlig och väst/ostlig riktning genom Sörmland. Med buss kan man ta sig till antingen Flen eller Gnesta för vidare transport med tåg. Bredband: arbete pågår med att få tillgång till fiberbaserat bredband, både i tätorten och på landsbygden. Attraktivt boende: tätorten består till största delen av villor med relativt stora trädgårdar. Men här finns också radhus och lägenheter. Ett seniorboende planeras centralt i samhället. Vid sjön Båven finns en populär kommunal badplats, fina promenadvägar längs stranden och en välskött båthamn. I samhället finns familjepark och en frisbeegolfbana. Hälsans stig går genom samhället. Offentlig service: skola f-6, barnomsorg, äldreboende, idrottshall och postservice. Privat service: livsmedelsaffär med fullt sortiment, restaurang, grilloch spelbutik, bensinstation, friskvård, massage och hudvård, konferenser och bröllop, ridskola, hästutbildningar. Kultur: Sparreholms slott och museer, Gråfors nostalgimuseum, Båvens Spinnhus, Sinnenas och minnenas trädgård, hembygdsgård och Folkets hus. Natur: sjön Båven, Sparreholms Ekhagar, Jaktstugeskogen och Hyltingeravinen. Goda sociala strukturer: orten har ett rikt föreningsliv. Kyrkan erbjuder allt från barntimmar till äldreverksamhet. I Sparreholms Bygderåd samlas ortens eldsjälar i olika projekt. På gång: Fabriken butiker, vandrarhem och restaurang. Äppelcenter restaurang, försäljning av Sparreholmsmust, mötesplats. Äventyrsbana för cyklister i alla åldrar. Hela Sparreholm ska blomstra Leaderprojekt med syfte att marknadsföra Sparreholm.

5 Röster från Sparreholm Magnus Svensson, eldsjäl: Den första tiden försökte han hålla tyst och inte lägga sig i. Men det gick förstås inte. Magnus Svensson är en obotlig entreprenör och eldsjäl som nu brinner för Sparreholm. Egentligen var familjen Svensson ute efter ett sommarhus på landet när de började titta på hus i Sparreholmstrakten. - Vi tittade på ett stort gammalt hus i Årdala och jag såg bara möjligheter. Men min fru var klokare, hon såg allt jobb och allt besvär med ett så stort hus. Så vi valde ett mindre hus i samhället istället och det ångrar vi inte, berättar Magnus. Magnus, som är uppvuxen i Hälsingland, såg och uppskattade likheterna mellan landskapen. Skogarna, sjöarna och kulturlandskapet. Och för tre år sedan bestämde sig familjen för att flytta permanent till Sparreholm. - För mig är Sparreholm framför allt nära. Det är nära till skogen och sjöarna. Det är nära till skolan och affären. Men det är också nära till Stockholm och till Skavsta flygplats och därmed nära till hela Europa. För mig är det viktigt. Som den entreprenör han är har Magnus börjat bygga upp ett företagande kopplat till Sparreholm. I ortens gamla Gästgiveri står de vackra gröna flaskorna med Gastronomigruppens Sparreholmsmust sida vid sida. Det är 2013 års skörd som just har levererats från musteriet. I år var ett 30-tal sparreholmare med och skördade äpplen från hela byn. Magnus och hans must har bara börjat sitt arbete för att sätta Sparreholm på kartan som ett äppelcentrum i länet. Just nu pågår ett intensivt arbete med att starta en restaurang med äppeltema i verkstadslängan intill Gästgiveriet. - Äpplet har alltid haft en central roll i Sörmland, vi har fler unika äppelsorter än något annat län. Jag vill skapa en mötesplats med äpplet i centrum mitt i Sörmland. Och mer mitt i Sörmland är Sparreholm kan man inte komma.

6 Cecilia Palmaer, företagare: Med 29 anställda är Sparreholms Åkeri ortens största arbetsgivare. Det är också ett familjeföretag med Cecilia Palmaer som tredje generationens åkare. - Det var inte alls självklart att jag skulle jobba i företaget, säger hon. Det var farfar Gustav Andersson som 1946 startade åkeriet. Så småningom tog pappa Claes vid och numera är det Cecilia och hennes bror Mathias Andersson som driver företaget. Därmed är Cecilia en av Sparreholms 99 företagare och också den som har flesta anställda. - Familjeföretag är ganska vanliga i den här branschen. Men det var inte alls självklart för min del. Jag studerade marknadsföring och ekonomi och var inte inställd på att flytta tillbaka till Sparreholm. Ändå blev det så. Först gick flyttlasset till Årdala men när familjens dotter skulle börja första klass beslutade man att flytta in till tätorten, till ett hus knappt 50 meter från skolan. - Vi flyttade in för att det var så mycket lättare att bo i samhället. Vi fick nära till jobbet och nära till både skola och dagmamma. Åkerinäringen är en tuff bransch, utsatt för hård konkurrens inte minst från europeiska företag. Sparreholms Åkeri har hittat sin nisch och kör de 19 lastbilarna längs olika linjer i närområdet inom en radie av ungefär tio mil. - Vårt största problem är faktiskt att hitta personal och det i sin tur beror på att det finns så få lediga hus i Sparreholm och inte en enda byggklar tomt. Om man jobbar som chaufför vill man inte gärna pendla för att komma till jobbet. Lastbilschaufförer har tuffa arbetstider, de börjar oftast tidigt, före sex, och vet aldrig riktigt när de kommer hem. Att bo på den ort man jobbar blir därför väldigt viktigt. - Det är klart att det finns en oro för vad som händer med skolan, att det ska bli ännu svårare att hitta personal. Skola, förskola och affär är det första man frågar efter om man har familj, konstaterar Cecilia.

7 Björn Johansson, handlare: Sedan 1996 har antalet livsmedelsbutiker i Sverige minskat med nästan stycken. Ofta handlar det om butiker på landsbygden som tappar kunder till större matbutiker på större orter. I Sparreholm har utvecklingen varit den motsatta. Här återöppnades livsmedelsbutiken för 1,5 år sedan och nu går affärerna bra. Säkert fanns det många sparreholmare som kände sig uppgivna när livsmedelsaffären stängde för drygt två år sedan. Affären som inte bara sålde livsmedel utan även var postombud och apoteksombud. Men det fanns flera grupper som inte var beredda att ge upp. - Det blev ett väldigt tjat. Jag blev flitigt uppvaktad och alla ville samma» Det blev ett väldigt tjat.«sak, säger Björn Johansson och skrattar. Björn Johansson driver sedan tio år tillbaka livsmedelsbutiken Tempo i Malmköping och det var flera som insåg att här fanns utrymme för samordningsfördelar. När Björn till slut lät sig övertalas lyckades en grupp sparreholmare också få Posten att våga satsa på orten igen. Så nu har samhället inte bara livsmedelsbutik utan även post och försäljning av receptfria läkemedel. Och affärerna går bra för Tempo och Björn Johansson. - Det har verkligen gått över förväntan. Vi är sju personer som jobbar i butiken, även om inte alla jobbar heltid. I snitt har vi 250 köp per dag och det är bra. Det är möjligt att det spelade in att butiken var nedlagd i ett halvår. Sparreholmsborna hann sakna möjligheten att handla nära. - Om du fråga ICA så går det inte att driva en livsmedelsbutik på en sådan här liten ort. Jag tycker att vi har bevisat motsatsen, säger Björn Johansson.

8 Jenny Bergman, nyinflyttad: Studier, kärlek och attraktiva boendemiljöer. Det är i nämnd ordning de vanligaste skälen till att vi flyttar. - För oss är det här en attraktiv boendemiljö. Vi har fått nära till jobben, nära till skolan och nära till Kevins farmor. Det kan inte vara bättre, säger Jenny Bergman. Jenny Bergman har ingen egen koppling till Sparreholm, hon är uppvuxen i Västerås. Hennes sambo Paul är ursprungligen engelsman och hamnade i Simora i Årdala av en slump. - Min son Kevin och jag flyttade först till Paul i Simora. Men i våras bestämde vi oss för att leta efter ett hus i samhället istället. Till slut hittade de ett hus med perfekt» För oss har flytten verkligen förenklat vardagen.«läge. 70-talsvillan på Dalgatan har gärden och kohagar inpå knuten, det är nästan på landet. Ändå har åttaåriga Kevin inte mer än 200 meter i stort sett bilfri väg till skolan och kompisar i grannhusen. - Vi tittade på hus i Skebokvarn också men valde Sparreholm eftersom det finns både affär och skola här. För oss har flytten verkligen förenklat vardagen. Vi jobbar båda två i Sparreholm och har fått gångavstånd till jobbet. Kevin slipper skolskjutsen och vi tillbringar betydligt mindre tid i bilen. Vi ser bara fördelar med att bo här.

9 Sara Holmstedt, återvändare: Hon växte upp i Sparreholm på 80-talet men studier tog henne först till London och sedan Stockholm och där blev hon kvar. - Ända tills det var dags för vår dotter att börja på dagis. Då kunde vi inte längre tänka oss att bo i innerstan. Vi flyttade hit för barnens skull, säger Sara Holmstedt. Det vita lilla huset på södersidan av Kyrkdalen är alldeles nyrenoverat. Genom de stora fönstren i vardagsrummet ser man Skarvnäsviken, där isen precis har lagt sig. - Jag är uppvuxen med den här utsikten. Mina föräldrar bor bara två hus härifrån, säger Sara. För en utbildad formgivare och illustratör som Sara är utbudet av jobb i Flens kommun inte stort. Ändå valde hon och hennes sambo att sälja den attraktiva lägenheten i centrala Stockholm och flytta till Sparreholm. - Vi insåg att vi skulle bli tvungna att pendla för att få de jobb vi vill ha och hade det bara handlat om oss hade vi gärna bott kvar i Stockholm. Men vi kommer båda från småorter och kunde inte tänka oss att våra barn skulle växa upp utan att kunna röra sig fritt. Så det var för barnens skull vi valde Sparreholm. Tryggheten på en liten ort skapar självständiga barn, menar Sara. - Holly är bara sju men hon kan utan problem springa över till kompisarna längre bort på gatan och hon är snart stor nog att gå hem själv från skolan. Det är klart att det finns risker i alla miljöer, men tryggheten gör barnen självständiga och modiga. Närheten är viktigt för oss. Vi hade aldrig flyttat till Sparreholm om inte skolan fanns här.» Det var för barnens skull vi valde Sparreholm.«

10 Habib Aissaoui, entreprenör: I mars/april är det premiär för lågprisvaruhuset Fabriken, som öppnar på gamla DaxDoor-området i Sparreholm. - Hittills har allt gått enligt planerna, säger entreprenören Habib Aissaoui. Habib Aissaoui har stora planer för DaxDoor-området. Till att börja kommer Fabriken att anställa 30 personer. Och fler kan det bli. - Vi vill skapa en handelsplats mitt i Sörmland med plats för flera aktörer. Klädförsäljning kommer» Det ska vara billigt att bo, äta och handla här. «att vara en del av verksamheten. Men det ska också finnas restaurang och vandrarhem på området, säger Habib. Sedan i våras har han och hans anställda jobbat med att förvandla fabriksområdet till en handelsplats. Byggnader har sålts och flyttats från platsen, man har tömt och röjt och snyggat upp. Nu är utomhusarbetet i stort sett klart och arbetslagen flyttar inomhus för att ta itu med interiörerna. Om allt fortsätter att gå enligt plan öppnar Fabriken i mars/april. Habib har ett tydligt och klart koncept för sin verksamhet, ett koncept som han delar med storheter som IKEA och Gekå:s i Ullared. - Det ska vara billigt att bo, äta och handla här. Därför kommer jag att driva både restaurangen och vandrarhemmet i egen regi. Jag kan inte tvinga en annan entreprenör att hålla de priser jag tycker att vi ska ha. Vi kommer inte att tjäna några pengar på restaurangen, men vi ser det som en service till våra kunder, säger han. För Sparreholms del innebär Habibs satsning ett stort tillflöde av besökare. Hur stort går än så länge bara att gissa. - Vi kommer aldrig att bli lika stora som Ullared. Men vi kan skapa ett Ullared i miniatyr, säger Habib.

11 Kvarteret Kapellet Det råder brist på bostäder i Sparreholm. Men i kvarteret Kapellet, mitt i tätorten, planeras nu för ett 55+ boende troligen i form av parhus. - Vi kommer att bjuda in till en informationsträff under våren, säger Peter Israelsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Flen. I kvarteret Kapellet finns det plats för nio hus: fyra parhus och en enfamiljsvilla. Den nya detaljplanen antogs av Flens fullmäktige i januari Sedan dess har inte mycket hänt. Men det ska det bli ändring på nu, lovar Peter Israelsson. - Vi har flera byggföretag som är intresserade av att bygga 55+ boende på tomten. Vår plan är att bjuda in de företag som har visat intresse till en informationsträff i Sparreholm så fort som möjligt. Där får de presentera sina förslag och berätta vad de har tänkt sig. Det kommer också att finnas möjlighet att göra intresseanmälningar, förklarar Peter Israelsson. Kvarteret Kapellet har allt som krävs för ett seniorboende. Det ligger centralt i tätorten, nära affär och kommunikationer. Men också nära Båven och den vackra naturen runt Sparreholm. Tanken är att ett 55+ boende ska kunna frigöra större villor i Sparreholm som är lämpliga för barnfamiljer. För den som är intresserad av att bygga nytt finns det just nu inga lediga tomter i Sparreholm. Det finns sedan tidigare ett planförslag på tomter på det område som kallas Hyltingestrand, mellan tätorten och Hyltinge kyrka. Här finns plats för ett villaområde med utsikt över Skarvnäsviken och det böljande kulturlandskap som omger Sparreholm. - Tyvärr har vi inte kommit igång med detaljplanearbetet för Hyltinge strand. Vi har personalbrist på samhällsbyggnadsförvaltningen och har blivit tvungna att prioritera. Just nu arbetar vi med att marknadsföra de tomter som redan finns färdiga i kommunen, säger Peter Israelsson.

12 Marianne Fröberg, delägare Båvens Spinnhus: Det tog tre år från idé till förverkligande. I augusti 2013 kunde Marianne Fröberg och de övriga delägarna i Båvens Spinnhus med stolthet inviga Sörmlands första ullspinneri. Sörmland är numera Sveriges fårtätaste län. Här finns 600 fårägare och får. - Egentligen är det konstigt att det inte har funnit något ullspinneri tidigare. Vi är det sjunde spinneriet i landet och trenden pekar mot att det kommer att bli fler, säger Marianne. De vackra blå maskinerna i Båvens spinnhus surrar och brummar och förvandlar ull till garn i olika naturfärgade nyanser. Intresset för att lämna in sin ull och hämta ut den i form av garn är stort just nu står ett 50-tal kunder i kö. - Vi är inte uppe i vår fulla produktionskapacitet än. Vi håller fortfarande på med att ställa in maskiner och organisera arbetet för att få ut optimal kapacitet. Företaget har ändå hunnit ta fram några egna produkter, bland annat en vävd matta och fem olika mönsterkit för stickintresserade. Spinneriets butik är öppen fredagar mellan 12 och 15 men produkterna går också att beställa via hemsidan. - Mattan är en helt oväntad framgång. Vi har redan sålt 13 stycken och har beställning på flera. Mönsterkiten är också efterfrågade. Det är en fantastisk bransch där nyheter sprids via sociala medier och mun mot mun-metoden. Vi har inte behövt marknadsföra oss alls, konstaterar Marianne. Idag arbetar två personer heltid i spinneriet. Men tankar finns redan på att utveckla verksamheten ytterligare med ett färgeri och kunna producera färgat garn. - Vi vill gärna vara med och sätta Sparreholm på kartan. Ett bättre läge för ett ullspinneri är svårt att föreställa sig, säger Marianne.

13 Stefan Gråfors, samlare: - Det gäller att utnyttja synergieffekterna. Samlingarna på Sparreholms slott och mina samlingar kompletterar varandra. När Fabriken kommer igång och Magnus Svensson öppnar sin restaurang kommer vi tillsammans att erbjuda en helhet, säger Stefan Gråfors, som driver Gråfors Nostalgimuseum i Sparreholm. Till våren är det åtta år sedan Stefan och Britt-Marie Gråfors flyttade till Sparreholm och äntligen fick utrymme att skapa ett nostalgimuseum. - Det var egentligen en slump att» Tillsammans kommer vi att kunna locka riktigt mycket folk till orten.«vi hamnade just här. Vi behövde ett stort hus som låg vid en bra väg och vi var och tittade på flera olika alternativ. Men en dag ringde Britt-Marie och sa: jag har hittat det! Sedan dess har paret utvecklat sin verksamhet och har idag besökare från hela Mellansverige. - Nu är vi båda snart pensionärer och kan arbeta ännu mer med museet och vi har massor med idéer. Tillsammans med andra aktörer i Sparreholm kommer vi att kunna locka riktigt mycket folk till orten framöver, säger Stefan Gråfors.

14 Ekbackens skola Ekbackens skola ligger precis som det låter i en ekbacke mitt i Sparreholm granne sjön Båven, mitt i naturen och samtidigt nästan mitt i samhället. Eleverna kan till fots gå en historisk vandring från järnåldersfälten söder om tätorten via stormaktstidens slottsbyggen till järnvägssamhället och på köpet få en bild av hur Sverige har vuxit fram. Ekbacken invigdes Men den gamla skolbyggnaden revs 1978 och gav plats åt den skola som finns idag. Skolan har i år 79 elever från förskoleklass till åk 6. Just nu är barnen på Ekbacken är fördelad på årskullar. Det innebär att klasserna är små, i snitt tio-elva elever i varje klass. Tidigare har Ekbacken haft så kallad b-form, med två årskurser i varje klass. Slöjd, språkval och hemkunskap har barnen på Malmaskolan i Malmköping, en mil från Sparreholm. Ekbacken har ett eget kök och en egen husmor som lagar maten till både skolbarnen och barnen på förskolan Sparven. På skolan finns också fritidshem med plats för ett 40-tal barn och Sparreholms bibliotek, som har öppet en eftermiddag i veckan. Eftersom skolan ligger i en backe är skolgården kuperad och inbjuder till lek i klätterställningar, på gräsytor och fotbollsplan. Här finns också Sparreholms bästa pulkabacke! Nu hotas Ekbacken av nedläggning trots att skolan är i bra skick och inte har några behov av upprustning. Den är tillgänglighetsanpassad, har bra ventilation och ett nytt värmesystem. Skolan har också Flens bästa befolkningsprognos enligt Statistiska Centralbyrån. Redan 2016 förväntas behovet av antalet platser på skolan öka från 67 till 87 och därefter fortsätter kurvan uppåt. I Sparreholm pågår just nu ett mycket aktivt arbete bland föräldrar och andra ortsbor för att rädda Ekbackens skola. Läs mer på

15 125 Beräknat behov Beräknat behov Diagrammet visar SCB:s prognos för behovet av antalet platser på Ekbacken från 2014 till 2025.

16 Text och foto: Lena Wistrand Layout: Jenny Hammarlund Omslagsbild: Erik Jacobsson

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<<

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<< >>s kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013

Kungsörs kommun. Flytta till Kungsör. presenterar. Boendeguide 2012/2013 Flytta till Kungsör Kungsörs kommun presenterar Boendeguide 2012/2013 Välkommen att upptäcka ditt eget kungarike - Kungsör Kunglig historia Kungsör har växt fram på det område vid Mälarens strand, där

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun Vision för Tierps kommun Innehåll 2 Grund för visionsdokumentet 3 Varför en vision? 3 Vem skapar framtiden? 3 Hur tar vi fram en vision? 4 Våra utmaningar

Läs mer

Dialogmöte. Lenhovda 2014 05 26

Dialogmöte. Lenhovda 2014 05 26 2014-06-24 Dialogmöte Lenhovda 2014 05 26 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Jimmi Olsson, näringslivsutvecklare

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

att anta vision för Sparreholm med följande lydelse:

att anta vision för Sparreholm med följande lydelse: 1 (11) DATUM 2012-03-02 Beslutad av Kommunfullmäktige den 26 april 2012 Ortsutveckling Sparreholm - redovisning av projektet samt förslag till vision och handlingsplan. Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun

Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Ny översiktsplan för Gnosjö kommun Vad tycker du? Varför en ny översiktsplan? Denna broschyr vänder sig till dig som bor och lever i Gnosjö kommun. Du kanske bor ute på landsbygden i en villa och driver

Läs mer

42 tomter med bästa läge

42 tomter med bästa läge 42 tomter med bästa läge Hotellet med vackra rum och mysiga små stugor lockar både golfare och företagsresenärer. Här finns bra konferensmöjligheter, fina rum för privata fester och välfylld vinkällare.

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Vill bo nära naturen och nära staden...

Vill bo nära naturen och nära staden... Vill bo nära naturen och nära staden... Älska Säffle! Älska Säffle 1 Välj dina egna vägar. 2 Älska Säffle Allt nära Är du en av många människor som bär på en dröm om ett bra boende? Vill bo nära naturen

Läs mer

Letar du efter din egen plats på landet? Kanske vi kan hjälpa dig?

Letar du efter din egen plats på landet? Kanske vi kan hjälpa dig? Letar du efter din egen plats på landet? Kanske vi kan hjälpa dig? Projektet Bo i Himmeta-Bro kom till på initiativ av Himmeta- Bro bygderåd och finansieras delvis av EUunderstöd. Vårt uppdrag är att samla

Läs mer

Färdplan Flen. FUTURE Researchbased. STRATEGY Futurebased. ACTION Strategy enforcement. Visionsworkshop 3 18 januari 2012. strategy.

Färdplan Flen. FUTURE Researchbased. STRATEGY Futurebased. ACTION Strategy enforcement. Visionsworkshop 3 18 januari 2012. strategy. Färdplan Flen Visionsworkshop 3 18 januari 2012 FUTURE Researchbased foresight STRATEGY Futurebased strategy ACTION Strategy enforcement Workshop 18 januari Välkomna! Kort tillbakablick Idéer till åtgärder

Läs mer

HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se

HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se HERRGÅRDSÄNGEN Förverkliga drömmen om ett lantligt boende www.longvalley.se För snart 10 år sedan beslutade vi att lämna stressen och bilköerna för att hitta en bättre balans i vårt liv och boende. Vi

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR 2014 FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR VÄLKOMMEN ATT VÄXA MED OSS! Huddinge kommun växer snabbt. Idag har kommunen över 100 000 invånare, vilket gör den till störst i länet efter Stockholms

Läs mer

Värden hjälpte dem att skiljas

Värden hjälpte dem att skiljas Värden hjälpte dem att skiljas När Eva och Jake Palm skulle skiljas fick de hjälp av sin hyresvärd. Jake kunde flytta till en trea ett stenkast bort medan Eva bodde kvar. Det gjorde skilsmässan lättare.

Läs mer

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

Ormbergsskolan. Trygghet som skapar lärlust

Ormbergsskolan. Trygghet som skapar lärlust S KO L O M R Å D E B J Ö R K S K ATA N L U L E Å Ormbergsskolan Trygghet som skapar lärlust 2 Ur trygghet föds nyfikenhet och lust att lära Grunden för Ormbergsskolans koncept är den trygghet som finns

Läs mer

BO i FÖRSLÖV. Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN. Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur

BO i FÖRSLÖV. Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN. Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur BO i FÖRSLÖV Vi bygger för framtiden BÅSTADHEM LINÄNGEN Nya toppmoderna lägenheter, nära service och natur FÖRSLÖVS HISTORIA Efter istiden hade människor vandrat in söderifrån via en fast landbrygga från

Läs mer

Granne med naturen NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR.

Granne med naturen NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO Unnarydsvägen, Godegård Granne med naturen BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. Att bo bra är viktigt för oss och för våra hyresgäster. Vi förvaltar bostäder, skapar service

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE 1

SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE 1 SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE KRONANDALEN MED OMGIVNINGAR Datum 50423 Plats Spirans förskola Deltagare Boende och intressenter i Kronandalen, Luleå kommun Processledare Strategisk Arkitektur DIALOGMÖTE _

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg Välkommen hem Äppelträdgården är inget vanligt bostadsområde, hastigt hoprafsat för att tjäna snabba pengar. Så vill vi inte jobba. Därför började vi med att verkligen tänka efter: hur ser ett optimalt

Läs mer

VACKRA VYER ÖVER SILJAN TA RÖDA SPÅRET GENOM TÄLLBERGS BY

VACKRA VYER ÖVER SILJAN TA RÖDA SPÅRET GENOM TÄLLBERGS BY TÄLLBERG VACKRA VYER ÖVER SILJAN Myresjöhus kan nu erbjuda åtta fantastiska tomter, några med utsikt över Siljan, belägna i Tällberg vid Siljans sydöstra strand. Tällberg är en liten turistby där man har

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Skola, service och omsorg. Omsorg

Skola, service och omsorg. Omsorg Vision för omsorgen Det finns ett trygghets- och serviceboende i närheten av Åsen. Var och en får vård efter behov. Regelbunden utomhusvistelse för alla, minst en gång i veckan. Regelbundna aktiviteter

Läs mer

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM

VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM VÄLKOMEN TILL ETT UNIKT BOENDE MED NATURUPPLEVELSER OCH LIVSKVALITETER I CENTRUM Ydre kommun Ydre är en av Sveriges minsta kommuner med en befolkning på ca 4000 personer, vilket samtidigt kanske är den

Läs mer

Projekt Bygdens Marknad

Projekt Bygdens Marknad Projekt Bygdens Marknad Ett litet bildspel om vad vi åstadkommit hittills. Första träffen 4 mars - Bygdens Vecka 20-25 augusti 2012. Monika Hulthe Projektet har 12 delmål 1. Att få ihop en grupp producenter

Läs mer

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013 ARBETSPLAN för Ryttarlidens förskola 2012/2013 Innehållsförteckning Välkommen till oss på Rýttarliden 1 Avdelningsinformation 2 Vår grundidé 3 Vår profil 4 Att få syn på lärandet genom pedagogisk dokumentation

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse.

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Singö Fogdö Intresseförening har som mål att långsiktigt rädda Singö skola och att tillgodose

Läs mer

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version Pedagogisk omsorg i hemmet 2012, reviderad version Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem

Läs mer

Larsberg Centrum - Lidingö. Hållbarhet Hälsa Närservice Mötesplats

Larsberg Centrum - Lidingö. Hållbarhet Hälsa Närservice Mötesplats Larsberg Centrum - Lidingö Hållbarhet Hälsa Närservice Mötesplats Framtidens mötesplats Hälsa. Tillsammans John Mattsons mål är att skapa en mötesplats på Lidingö där hållbarhet, hälsa och närservice är

Läs mer

Boende som har allt. Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna

Boende som har allt. Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna Boende som har allt Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna Vi bygger nytt Nära storstaden och naturen Mitt i Kinna, bara ett stenkast från affärscentrumet Mor Kerstins torg bygger Marks Bostads AB

Läs mer

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information Pedagogisk omsorg i hemmet Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem som finns för barn mellan

Läs mer

Kommande bostadsprojekt.

Kommande bostadsprojekt. Kommande bostadsprojekt. K Malmbryggshagen tredje etappen 112 bostäder K Strandängen, Brandholmen 179 bostäder K Jakten, Brandholmen 130 bostäder K Västra Skeppsbron, Hamnen 200 bostäder K Linjalen, Fågelbo

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev mars 2015 Hej! Här kommer årets andra Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompete nsutvecklande

Läs mer

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse

Topphemligt Boende. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik Vercruysse Topphemligt Boende Från övergivet hus till lyxbostad, galleri, restaurang och boutique. Graanmarkt 13 i Antwerpen blev Ilse Cornelissens och Tim Van Gelovens drömprojekt. Text Cecilia Öfverholm Foto Frederik

Läs mer

PJÄTTERYD. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning 2014-08-29

PJÄTTERYD. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning 2014-08-29 PJÄTTERYD Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN Sammanfattning 2014-08-29 Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan Samrådsredogörelse medborgardialog del Pjätteryd 2014-05-20 Samrådsredogörelse,

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD

LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD LAPPETORP VID HAVET BO I NYKÖPINGS VACKRA SKÄRGÅRD Skärgårdsliv på Lappetorp. 13 kilometer nordost om Nyköping ligger Lappetorp. Här bygger vi en levande skärgårdsmiljö med nya permanenthus. Området består

Läs mer

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se Ja till framtiden! Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel del bra saker som politiker.

Läs mer

INSTRUMENT- FABRIKEN

INSTRUMENT- FABRIKEN KONTOR LAGER Projekt INSTRUMENT- FABRIKEN 12-4000m 2 NORRA ULVSUNDA I BROMMA erbjuder ett fantastiskt läge i ett expansivt och centralt område med goda kommunikationer - till mycket konkurrenskraftiga

Läs mer

En ovanligt fantastisk adress.

En ovanligt fantastisk adress. S a n n e g å r d e n residens - En ovanligt fantastisk adress. Som på Manhattan fast hemma i Göteborg. Bilden är en illustration. Avvikelser mot slutligt utförande kan förekomma. En vacker fasad på en

Läs mer

Är det du som ska skapa. framtidens boende. för människor som vill leva nära naturen bara fyra hållplatser från Stockholms centrum

Är det du som ska skapa. framtidens boende. för människor som vill leva nära naturen bara fyra hållplatser från Stockholms centrum Är det du som ska skapa framtidens boende för människor som vill leva nära naturen bara fyra hållplatser från Stockholms centrum Några saker vi tycker känns bra: Att bygga hus som folk vill bo i. Att

Läs mer

Välkommen till ett nytt mässår!

Välkommen till ett nytt mässår! mässan där dina kunder bygger och bor Välkommen till ett nytt mässår! 2011 arrangerar vi nio nya bomässor i Sverige. Vi är en av Skandinaviens största aktörer och har visat att vårt koncept är en säker

Läs mer

Himmeta. -Den öppna, ljusa bygden

Himmeta. -Den öppna, ljusa bygden Himmeta -Den öppna, ljusa bygden Välkommen till Himmeta En plats för barnen I Himmeta får barnen: barnomsorg i Himmetamodellen, med en kombination av dagbarnvårdare och förskolan Lingonet som ligger vid

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen

Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Minnesanteckningar från möte med Nätverket av Bygderåd 150107 på Järnvägshotellet i Flen Närvarande: Yvonne Nilsson Gauffin Flens Hembygdsförening, Krister Karlsson och Mats Frankenberg Vadsbro-Blacksta

Läs mer

Anmäl intresse www.boinassjo.se. Bo i. Nässjö

Anmäl intresse www.boinassjo.se. Bo i. Nässjö Anmäl intresse www.boinassjo.se Bo i Nässjö Välkommen att hyra en av våra nyrenoverade lägenheter i centrala Nässjö Våra lägenheter ligger i centrala Nässjö bara några kvarter från stationen, stadshuset,

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Djäkneboda byaplan 2006

Djäkneboda byaplan 2006 Bakgrund: Djäkneboda byaplan 2006 -Erbjudande i april 2005 om att delta i projektet Kompetenscirkeln med uppdrag att skapa en Byaplan Idégrupp startades -Deltog i projektträff i juni 2005 i Sikeå -Arbetet

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

En undersökning om samhällsservice i tätort

En undersökning om samhällsservice i tätort En undersökning om samhällsservice i tätort och på landsbygden d 20-204 Service för en fungerande vardag En god samhällsservice behövs för att få vardagen att fungera där man bor. TNS Sifo har på uppdrag

Läs mer

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland

Kardía. fåglar en sol. ett berg en gungställning. ett träd. en bro. gräs. en å. Substantiv. Hanna Hägerland Kardía fåglar en sol ett berg en gungställning ett träd en bro gräs en å Substantiv Hanna Hägerland Innehåll Vad är substantiv? 2 Substantivens ordlista 3 Ringa in substantiv 4 Substantiv i bestämd form

Läs mer

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik.

2(5) Kommunikationerna till och från Nynäshamn är goda. Det finns motorväg Nynäshamn Stockholm och tät pendeltågstrafik. Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategin är en långsiktig plan som beskriver hur kommunikationen ska bidra till att nå Nynäshamns kommuns övergripande mål enligt Mål och budget. Syftet med kommunikationsstrategin

Läs mer

Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller.

Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller. Långbroparken. Moderna bostäder i sekelskifteshus mitt i en av Stockholms vackraste parkidyller. Upplev en fantastisk bokvalitet i en kulturskyddad park femton minuter från city. Nu öppnar sig en helt

Läs mer

Kursgårdar. Bommersvik, Södertälje

Kursgårdar. Bommersvik, Södertälje UGL-guiden erbjuder endast kvalitetssäkrade kurser som alla uppfyller Försvarsmaktens krav på kvalitet, kursinnehåll och handledarkompetens. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och ändringar. För

Läs mer

www.perboquist.se För visningstider och mer information besök vår hemsida

www.perboquist.se För visningstider och mer information besök vår hemsida Underbart läge Äspö/Södra Finnö Vid vattnet med stort altandäck och brygga ligger detta trevliga hus i mycket gott skick. 61+20 kvm. 4 rum och kök. Året runt vatten, dusch och vattentoalett. Friköpt tomt

Läs mer

Plugga på Riksgymnasiet bo på elevhem

Plugga på Riksgymnasiet bo på elevhem Plugga på Riksgymnasiet bo på elevhem Plugga på Riksgymnasiet bo på elevhem Att börja på gymnasiet kan kännas både spännande och kanske lite skrämmande. Så är det för de flesta. Vad vill jag läsa? Och

Läs mer

Frönäs ligger ca 5 minuters gångavstånd från centrum, tåg och bussar.

Frönäs ligger ca 5 minuters gångavstånd från centrum, tåg och bussar. 2015 07 28 Fräkengränd 6 Fräkengränd 6 Frönäs Gnesta kommun består av orterna Gnesta, Björnlunda, Stjärnhov och Laxne, med 10 000 invånare vintertid respektive 40 000 invånare sommartid. Gnesta centrum

Läs mer

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen Kapitel 3 Från Kråset till Damsängen Kråset mot Åsvallehult Efter Vriggebodammen kommer vi fram till Hjälmarydsbron i Sveagatans förlängning, norr om den finns Kråset som under en lång tid varit en omtyckt

Läs mer

Vi bygger bättre boenden för de många människorna

Vi bygger bättre boenden för de många människorna Vi bygger bättre boenden för de många människorna Vi måste bygga mer Det råder stor brist på bostäder och det måste byggas mer, det vet vi alla. Sedan början av 90-talet, då vi senast hade balans, har

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Bjuvs kommun. Grupp 10. Anna Andersson. Jenny Ekberg. Anders Fex. Marianne Lindkvist

Bjuvs kommun. Grupp 10. Anna Andersson. Jenny Ekberg. Anders Fex. Marianne Lindkvist Bjuvs kommun Grupp 10. Anna Andersson Jenny Ekberg Anders Fex Marianne Lindkvist Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Demografi... 4 Fördelning av yrken inom kommunen... 4 Inkomst...

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Befolkning med tillgång till fiber

Befolkning med tillgång till fiber Bredband Vision och Beslut Målet är att uppfylla Regeringens vision om 90% av befolkningen bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s senast 2020 dvs fiber... -> 2020, statliga pengar 3.25 miljarder, 113 (!)

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

TOMTER OCH TOMTRÄTTSAVTAL

TOMTER OCH TOMTRÄTTSAVTAL BYGG SJÖNÄRA PÅ EDÖ TOMTER OCH TOMTRÄTTSAVTAL För vackrare boende. Vi samarbetar med ÅV-Bygg i Åsbro AB. 1 EDÖ På Edö får du svårslagen utsikt! Tack vare höjden kan du få sjöutsikt åt två håll samt vacker

Läs mer

Hagabo. Älmhult Haganäs. Här bygger vi livskvalitet

Hagabo. Älmhult Haganäs. Här bygger vi livskvalitet Hagabo Älmhult Haganäs Här bygger vi livskvalitet Hagabo» Ett rogivande boende med närhet till centrum « Ett boende att älska I Älmhults nya och naturnära bostadsområde Hagabo planerar vi för tolv moderna

Läs mer

Nära hem. Sommarkvällen börjar bli sen och vi spelar några hål till. Säsongen har startat på Woodlands. Vi smakar på det ljuvaste golflivet.

Nära hem. Sommarkvällen börjar bli sen och vi spelar några hål till. Säsongen har startat på Woodlands. Vi smakar på det ljuvaste golflivet. Nära hem Sommarkvällen börjar bli sen och vi spelar några hål till. Säsongen har startat på Woodlands. Vi smakar på det ljuvaste golflivet. AV T O M A S H A G F E L D T 3 0 Golf Digest woodlands2.indd

Läs mer

Dialogmöte. Älghult 2014 06 03

Dialogmöte. Älghult 2014 06 03 2014-06-24 Dialogmöte Älghult 2014 06 03 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Anders Svensson, ekonomi och

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Funderar du på att bo i Kramfors kommun?

Funderar du på att bo i Kramfors kommun? Funderar du på att bo i Kramfors kommun? När du får uppehållstillstånd i Sverige är det viktigt att hitta en bostad och ett arbete i en kommun där du och din familj trivs. Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen

Läs mer

INVESTERA I DALARNA MORA BORLÄNGE FALUN

INVESTERA I DALARNA MORA BORLÄNGE FALUN INVESTERA I DALARNA MORA BORLÄNGE FALUN DALARNA DALARNA sträcker sig från fjällen kring Grövelsjön i norr ner till Dalälvslandskapet och den bördiga jorden i söder. Från vildmark och skidorter i väster

Läs mer

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om att bygga och bo vår stadsbyggnadspolitik

V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g. Moderaterna i Tyresö om att bygga och bo vår stadsbyggnadspolitik V i by gger fram tiden s Ty resö an sv ar och u tv eck lin g Moderaterna i Tyresö om att bygga och bo vår stadsbyggnadspolitik februari 2014 In ledn in g Moderaterna har en vision som handlar om att utveckla

Läs mer

Ekbacken Radhus. 8 flexibla radhus i Stadsskogen Alingsås

Ekbacken Radhus. 8 flexibla radhus i Stadsskogen Alingsås Ekbacken Radhus 8 flexibla radhus i Stadsskogen Alingsås Stadsskogen - Alingsås nya stadsdel Den nya stadsdelen i Alingsås, Stadsskogen, kommer att erbjuda närmare 1000 nya hem och är ett av Västsveriges

Läs mer

Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö

Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Journalnummer: 2008-5618 Projektägare: Karlskrona kommun Näringslivsenheten 2011-09-28 1. Slutrapport: Projekt Uppstart byutveckling i Holmsjö Journalnummer:

Läs mer

hemma hos i Norra Ängby Bromma, Stockholm

hemma hos i Norra Ängby Bromma, Stockholm hemma hos i Norra Ängby Bromma, Stockholm Tänk så olika 153 kvadratmeter kan se ut! Familjerna Brumér- Nylin och Gunnarsson-Lindqvist har nu bott ett år i sina nya hus i Bromma. I ett av hemmen får färg

Läs mer

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson

FOTOGRAFiSKA. intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson FOTOGRAFiSKA intervju med Fotografiskas grundare Per Broman och utställningsansvariga Min-Jung Jonsson Text: Erica Hjertqvist och Julia Hörnell Foto: Julia Hörnell Layout: Erica Hjertqvist och julia hörnell

Läs mer

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag.

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag. Samhällsservice Cecilia och Jo han har en dotter som är 3 år. Hon he ter Astrid och går på förskolan. En dag när Cecilia hämtar Astrid ser hon det här anslaget. Jag förstår anslag. SOMMARFEST! Alla föräldrar

Läs mer

Majavallen. Kalmar Lindsdal. Kom som du är. Lev som du vill.

Majavallen. Kalmar Lindsdal. Kom som du är. Lev som du vill. Majavallen Kalmar Lindsdal Kom som du är. Lev som du vill. Majavallen» Kul i stadens vimmel, men ännu skönare att komma hem igen « Det lätta livet i Lindsdal I Lindsdal får du vara precis den du är. Leva

Läs mer

En levande landsbygd - Stavsjö

En levande landsbygd - Stavsjö En levande landsbygd - Stavsjö En fö rstudie Stavsjö augusti 2013 Gunnar Casserstedt 073-068 3700, e-post gunnarcasserstedt@hotmail.com Kiladalens Intresseförening Den föreliggande rapporten är en kortfattad

Läs mer

NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT. Södertull, Södra Tullgatan 3

NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT. Södertull, Södra Tullgatan 3 NYRENOVERAT SEXTIOTAL MED UTSIKT Södertull, Södra Tullgatan 3 3 Nyrenoverat på Södertull I ett av Malmö Citys bästa lägen kan vi erbjuda effektiva och representativa kontorslokaler i ett klassiskt sextiotalshus

Läs mer

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne

BättRe liv i Skåne Skåne. Region Skåne Bättre liv i Skåne Bättre liv i Skåne Grafisk formgivning: Annelie Christensen, Enheten för kommunikation, Region Skåne Fotograf: Kasper Dudzik, Ingram, Dan Ljungsvik, Håkan Sandbring Tryck: AM-Tryck &

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

HÄRADSBÄCK. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning rev 2014-08-29

HÄRADSBÄCK. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning rev 2014-08-29 HÄRADSBÄCK Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN Sammanfattning rev 2014-08-29 Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan Samrådsredogörelse, Version Familjefestivalen 2014-08-29 Kontakt:

Läs mer

Visionen om BROHUSPARK. -en park för dina sinnen 2012-01-13

Visionen om BROHUSPARK. -en park för dina sinnen 2012-01-13 Visionen om BROHUSPARK -en park för dina sinnen 2012-01-13 N Helsingborg Landskrona Lund BROHUSPARK Lomma Alnarp Brohusparks placering 2 Malmö Köpenhamn Vår vision I en stor ny stadsomvandling kommer de

Läs mer

2400mm. Vi kan golv i alla former!

2400mm. Vi kan golv i alla former! 2400mm Vi kan golv i alla former! Vi kan kalla oss proffs Att kalla sig proffs betyder inte bara att man är mycket skicklig på sitt jobb och lämnar ett högkvalitativt resultat efter sig, det innebär också

Läs mer

Prästgärdets Seniorboende

Prästgärdets Seniorboende Prästgärdets Seniorboende Sinnenas seniorboende Ta ett dopp i Ljustern på morgonen eller strosa bland blommorna på Prästgärdet. Småprata lite med grannarna och duka upp till surströmmingsskiva på den mysiga

Läs mer