Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Stockholms län 4,7 miljarder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Stockholms län 4,7 miljarder"

Transkript

1 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Stockholms län 4,7 miljarder Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna i Stockholms län kostade sjukfrånvaron 4,7 miljarder kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

2 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

3 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

4 Sjukanmälningstalet 2010 och 2011 Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

5 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Uppsala län 740 miljoner Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna i Uppsala län kostade sjukfrånvaron 740 miljoner kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

6 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

7 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

8 Sjukanmälningstalet 2010 och 2011 Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

9 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Sörmland 530 miljoner Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna i Sörmland kostade sjukfrånvaron 530 miljoner kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

10 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

11 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

12 Sjukanmälningstalet 2010 och 2011 Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

13 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Östergötland 870 miljoner Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna i Östergötland kostade sjukfrånvaron 870 miljoner kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

14 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

15 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

16 Sjukanmälningstalet 2010 och 2011 Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

17 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Jönköpings län 730 miljoner Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna i Jönköpings län kostade sjukfrånvaron 730 miljoner kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

18 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

19 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

20 Sjukanmälningstalet 2010 och 2011 Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

21 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Kronoberg 390 miljoner Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna i Kronoberg kostade sjukfrånvaron 390 miljoner kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

22 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

23 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

24 Sjukanmälningstalet 2010 och 2011 Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

25 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Kalmar län 460 miljoner Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna i Kalmar län kostade sjukfrånvaron 460 miljoner kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

26 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

27 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

28 Sjukanmälningstalet 2010 och 2011 Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

29 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna på Gotland 110 miljoner Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna på Gotland kostade sjukfrånvaron 110 miljoner kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

30 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

31 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

32 Sjukanmälningstalet 2010 och 2011 Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av Previas sjuk- och frisktjänst.

33 Pressmeddelande Sjukfrånvaro kostade arbetsgivarna i Blekinge 310 miljoner Andelen anställda som sjukanmälde sig var konsekvent högre under 2011 jämfört med året innan. Under 43 av årets 52 veckor var sjukanmälningstalet i landet högre än under För arbetsgivarna i Blekinge kostade sjukfrånvaron 310 miljoner kronor under förra året. Det visar ny statistik från hälsoföretaget Previa. Det genomsnittliga sjukanmälningstalet för hela landet var 3,08 procent, att jämföra med 2,83 procent under Statistiken bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Sjukanmälningstalet utgörs av antalet nya sjukanmälningar och anmälningar om vård av sjukt barn varje vecka, dividerat med det totala antalet anställda som omfattas av sjukoch frisktjänsten. En anledning till ökningen under 2011 kan vara att många var noggrannare med handhygienen under 2010 än förra året, en möjlig effekt av larmet om svininfluensan under hösten 2009, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa. Under 2011 var en anställd i genomsnitt sjukskriven eller hemma för vård av sjukt barn under 5,6 dagar. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan var förkylning och vård av sjukt barn, som stod för 27 procent vardera av sjukanmälningarna. Allmänna sjukdomsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, med 10 procent, medan maginfluensa och vinterkräksjuka stod för 8 procent av sjukanmälningarna. Både den anställda och arbetsgivaren tjänar på att den som är sjuk stannar hemma i stället för att sprida smittan vidare på jobbet. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning, säger Urban Svensson. Så kan arbetsgivare hålla nere sjukskrivningarna Underlätta god handhygien. Fyll på tvål och pappershanddukar på toaletterna och se till att det finns handdesinfektionsmedel. Stanna hemma. Uppmuntra medarbetarna att stanna hemma vid feber och förkylningssymtom. Man är som mest smittsam de första dagarna av en förkylning. En tobaksfri arbetsplats. En rökare har i genomsnitt åtta sjukdagar mer per år än en ickerökare. Erbjud professionell hjälp till den som vill sluta, och överväg rökförbud under arbetstid. Arbeta hälsofrämjande. Långvarig sjukskrivning beror ofta på psykosociala problem, belastningsskador eller ohälsosamma levnadsvanor. Förebygg genom ett långsiktigt hälsofrämjande arbete som involverar de anställda.

34 Fakta om sjukskrivning - Sjukanmälan ska göras till arbetsgivaren den första dagen man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Den som är arbetslös, egen företagare eller föräldraledig ska i stället sjukanmäla sig till Försäkringskassan. - Den första sjukdagen är en karensdag; då får man ingen sjuklön. - Den som har varit sjuk, börjar arbeta och därefter insjuknar på nytt inom fem dagar slipper karensdagen. - Under dag 2-14 betalar arbetsgivaren sjuklön, motsvarande 80 procent av den ordinarie lönen. - Den som är sjukskriven längre än en vecka måste ha ett läkarintyg. - Om man är sjuk längre än 14 dagar betalar Försäkringskassan sjukpenning, motsvarande 80 procent av årsinkomsten upp till kronor. Efter ett år sjukskrivning trappas sjukpenningen ner. För mer information Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa: , urban.svensson@previa.se Katrin Malm, marknads- och informationschef på Previa: , katrin.malm@previa.se

35 Bilaga: Sjukanmälningar till Previa Så gjordes beräkningarna För att beräkna arbetsgivarnas kostnader har antalet sjukdagar per anställd under dag 2-14 multiplicerats med SCB:s uppgift om medelantalet anställda i landet Vård av sjukt barn ingår inte i beräkningen, eftersom Försäkringskassan står för den kostnaden. Resultatet har multiplicerats med den genomsnittliga sjuklönekostnaden inklusive sociala avgifter för en anställd under dag 2-14, baserat på SCB:s uppgift om den genomsnittliga månadslönen under I beräkningen ingår endast kostnaden för den sjuklön företaget betalar för den anställda under sjukfrånvaron, inte kostnaden för eventuell vikarie. Statistiken över sjukfrånvaro bygger på Previas sjuk- och frisktjänst, som omfattar nära anställda. Tjänsten utnyttjas framförallt av stora och medelstora arbetsgivare. De anställda som omfattas är jämnt fördelade över landet och finns inom både privat och offentlig sektor. När medarbetarna blir sjuka eller behöver vara hemma för vård av barn ringer de till Previa för att rapportera sin frånvaro. De får prata med en sjuksköterska och får tillgång till medicinsk rådgivning. I samband med sjukanmälan noteras orsak och symtom. Tjänsten syftar till att ge medarbetarna medicinsk rådgivning på ett lättillgängligt sätt och till att reducera arbetsgivarnas kostnader för sjukfrånvaro. För att bidra med kunskapsunderlag till samhällsdebatten om hälsa och arbetsliv kommunicerar Previa offentligt valda delar av den statistik som genereras i sjuk- och friskanmälan. Statistiken är avidentifierad av hänsyn till integriteten hos de arbetsgivare och anställda som omfattas. De vanligaste orsakerna till sjukanmälan under 2011 Orsak/symtom Andel av samtliga sjukanmälningar VAB 27 % Förkylning 27 % Allmänna sjukdomsbesvär 10 % Maginfluensa/vinterkräksjuka 8 % Mag-/tarmbesvär 7 % Huvudvärk/yrsel 5 % Besvär i ländrygg/höft 3 % Besvär i nacke/bröstrygg/axlar 2 % Besvär i knä/fot 2 % Operation/konvalescens 2 % Influensa 2 % Övriga 7 % På grund av avrundningar summerar inte ovanstående tabell till 100 procent.

Ökande kostnader för sjukfrånvaro i Blekinge

Ökande kostnader för sjukfrånvaro i Blekinge Pressmeddelande 3-04-23 Ökande kostnader för sjukfrånvaro i Blekinge Sjukfrånvaron kostade Blekinges arbetsgivare 317 miljoner kronor under förra året. Det är en ökning med 7 miljoner jämfört med 1. Uppgifterna

Läs mer

Pressmeddelande 2011-06-XX

Pressmeddelande 2011-06-XX Pressmeddelande 2011-06-XX Inför midsommar Var sjunde anställd i Stockholms län dricker alkohol minst tre i veckan Var sjunde anställd i Stockholms län, 14 procent, dricker alkohol tre dagar i veckan eller

Läs mer

Hälften av de anställda i Stockholms län rör på sig för lite

Hälften av de anställda i Stockholms län rör på sig för lite Pressmeddelande 2011-04-12 Hälften av de anställda i Stockholms län rör på sig för lite Hälften av de anställda i Stockholms län, 49 procent, har en stillasittande fritid eller erar endast lätt. Det visar

Läs mer

Pressmeddelande

Pressmeddelande Pressmeddelande 2011-10-02 Inför kanelbullens dag: Yngre stockholmare äter mer sötsaker än äldre Nästan varannan anställd i Stockholms län under 35 år, 47 procent, äter gärna sötsaker som godis, kaffebröd

Läs mer

Pressmeddelande 2010-01-04

Pressmeddelande 2010-01-04 Pressmeddelande 2010-01-04 Dags för nya vanor: Var femte anställd i Stockholms län har högt blodtryck I början på året satsar många på att förändra sina levnadsvanor och det kan behövas. Nästan var femte

Läs mer

Bilaga 1: Resultat från Previas undersökning i Stockholms län. Använder du snus eller tuggtobak? Pressmeddelande 15 juli

Bilaga 1: Resultat från Previas undersökning i Stockholms län. Använder du snus eller tuggtobak? Pressmeddelande 15 juli Pressmeddelande 15 juli Var fjärde anställd man i Stockholms län snusar Hela 23 procent av de manliga anställda i Stockholms län snusar. Bland de kvinnliga anställda snusar 4 procent. Fler än en av tio

Läs mer

Bilaga: Andel anställda på riksnivå med besvär i nacke, skuldror och axlar

Bilaga: Andel anställda på riksnivå med besvär i nacke, skuldror och axlar Pressmeddelande 2011-04-27 Inför arbetsmiljödagen den 28 april: Fyra av tio anställda i Stockholms län har besvär i nacke, skuldror och axlar Mer än fyra av tio anställda i Stockholms län, 42 procent,

Läs mer

Varannan anställd i Blekinge tänker inte på jobbet under semestern

Varannan anställd i Blekinge tänker inte på jobbet under semestern Pressmeddelande 10 juli Varannan anställd i Blekinge tänker inte på jobbet under semestern Drygt varannan anställd i Blekinge, 55 procent, tänker sällan eller aldrig på jobbet under semestern. Det visar

Läs mer

Sex av tio anställda i Blekinge är överviktiga

Sex av tio anställda i Blekinge är överviktiga Pressmeddelande 30 oktober Sex av tio anställda i Blekinge är överviktiga Sex av tio anställda i Blekinge, 60 procent, är överviktiga. Bland anställda över 50 år har hela 68 procent ett BMI över 25, medan

Läs mer

Kvinnor bäst på att äta frukost i Stockholms län

Kvinnor bäst på att äta frukost i Stockholms län Pressmeddelande 2011-09-29 Kvinnor bäst på att äta frukost i Stockholms län Nästan alla anställda kvinnor i Stockholms län, 95 procent, äter frukost på morgonen. Det kan jämföras med att 11 procent av

Läs mer

Fyra av tio män i Stockholms län skippar frukten

Fyra av tio män i Stockholms län skippar frukten Pressmeddelande 17 juni Fyra av tio män i Stockholms län skippar frukten Fyra av tio manliga anställda i Stockholms län, 40 procent, äter inte frukt varje dag. Tre av tio män, 29 procent, äter inte heller

Läs mer

Flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling

Flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling Flexibel sjukskrivning för personer i cancerbehandling Kombinera behandling med arbete en möjlighet för dig Att få diagnosen cancer innebär att mycket i vardagen förändras. Sjukdomen påverkar ork och förmåga.

Läs mer

Förbättra sjuktalen med Sjuk & Frisk. Sjuk & Frisk Anmälan, rådgivning & statistik OMTANKE + HANDLINGSKRAFT + NYTÄNKANDE

Förbättra sjuktalen med Sjuk & Frisk. Sjuk & Frisk Anmälan, rådgivning & statistik OMTANKE + HANDLINGSKRAFT + NYTÄNKANDE Förbättra sjuktalen med Sjuk & Frisk Sjuk & Frisk Anmälan, rådgivning & statistik OMTANKE + HANDLINGSKRAFT + NYTÄNKANDE Positiva effekter, enkel administration Euro Accidents tjänst Sjuk & Frisk ger en

Läs mer

Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik

Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik Förbättra sjuktalen med Sjukanmälan Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik O M TA N K E + H A N D L I N G S K R A F T + N Y TÄ N K A N D E Så här funkar det DAG EURO ACCIDENT DAG FÖRSÄKRINGSKASSAN

Läs mer

Förbättra sjuktalen med Sjukanmälan. Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik OMTANKE + HANDLINGSKRAFT + NYTÄNKANDE

Förbättra sjuktalen med Sjukanmälan. Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik OMTANKE + HANDLINGSKRAFT + NYTÄNKANDE Förbättra sjuktalen med Sjukanmälan Sjukanmälan Anmälan, rådgivning & statistik OMTANKE + HANDLINGSKRAFT + NYTÄNKANDE Positiva effekter, enkel administration Euro Accidents tjänst Sjukanmälan ger en god

Läs mer

LIV LIV LIV LIV LIV LIV. För ett. För ett. För ett. För ett. För ett. För ett. friskare. friskare. friskare. friskare. friskare.

LIV LIV LIV LIV LIV LIV. För ett. För ett. För ett. För ett. För ett. För ett. friskare. friskare. friskare. friskare. friskare. DU BLÄDDRAR MED HJÄLP AV PILTANGENTERNA Förbättra sjuktalen med Sjuk & Frisk SJUK & FRISK ANMÄLAN, RÅDGIVNING & STATISTIK OMTANKE HANDLINGSKRAFT NYTÄNKANDE POSITIVA EFFEKTER ENKEL ADMINISTRATION» Euro

Läs mer

Gränsvärdena för BMI ska ses som riktmärken och gäller för vuxna personer med normal muskelmassa.

Gränsvärdena för BMI ska ses som riktmärken och gäller för vuxna personer med normal muskelmassa. Pressmeddelande 2010-09-03 Fem av tio anställda i Stockholms län är överviktiga 54 procent av de anställda i Stockholms län är överviktiga, med ett BMI på över 25. Och hela 14 procent har ett så högt BMI

Läs mer

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering JUNI 2018 Foto: Jonas Kullman Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Att du som medarbetare ibland

Läs mer

Landstingskontoret. Sjukfrånvaron i Stockholms läns landsting redovisning av statistik för 2001

Landstingskontoret. Sjukfrånvaron i Stockholms läns landsting redovisning av statistik för 2001 Landstingskontoret Sjukfrånvaron i Stockholms läns landsting redovisning av statistik för 2001 1 Landstingskontoret 2002-05-17 Avd för Arbetsgivarfrågor Jannike Wenke, tfn 08-737 51 54 Mats Perming, tfn

Läs mer

Sid 1 - HIR-konferens Vilken är min sjukpenninggrundande inkomst?

Sid 1 - HIR-konferens Vilken är min sjukpenninggrundande inkomst? Sid 1 - HIR-konferens 2018-10-01 Vilken är min sjukpenninggrundande inkomst? Vad är sjukpenninggrundande inkomst (SGI)? SGI är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket du tjänar

Läs mer

Din väg tillbaka. så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning

Din väg tillbaka. så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning Din väg tillbaka så fördelas ansvaret vid din sjukskrivning Allmänt Det är Försäkringskassan som bedömer om du har rätt till sjukpenning Att vara sjukskriven är en aktiv behandling. Det ska finnas en plan

Läs mer

Varannan kvinna i Dalarna känner sig ofta trött

Varannan kvinna i Dalarna känner sig ofta trött Pressmeddelande 29 november Varannan kvinna i Dalarna känner sig ofta trött Varannan anställd kvinna i Dalarna känner sig ofta trött, och var fjärde kvinna sover oroligt eller har svårt att somna på kvällarna.

Läs mer

Fyra tips till arbetsgivare för att hjälpa sina medarbetare till mindre stress och bättre sömn

Fyra tips till arbetsgivare för att hjälpa sina medarbetare till mindre stress och bättre sömn Pressmeddelande 2011-08-10 Kvinnor sover sämre än män i Stockholms län Kvinnliga anställda har generellt sett svårare att sova än sina manliga kollegor. Hela 29 procent av kvinnorna i Stockholms län sover

Läs mer

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage

Pressmeddelande 18 maj. Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig mage Pressmeddelande 18 maj Kvinnor visar mer stressymptom än män: Var fjärde kvinna i Stockholms län lider av orolig Kvinnliga anställda upplever mer symptom på stress än sina manliga kollegor. Exempelvis

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas.

Läs mer

Fler än hälften av de anställda i Skåne och Blekinge stressar på jobbet

Fler än hälften av de anställda i Skåne och Blekinge stressar på jobbet Pressmeddelande 2010-10-28 Fler än hälften av de anställda i Skåne och Blekinge stressar på jobbet En majoritet av de anställda i Skåne och Blekinge, 55 procent, upplever kontinuerligt stress på jobbet.

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd. Läkarintyg Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m.

6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m. . 1 (8) 6 kap. Lön under sjukfrånvaro m. m. Rätten till lön under sjukfrånvaro 1 Varje arbetstagare har rätt till lön under sjukfrånvaro enligt bestämmelserna i detta kapitel. Dessutom gäller lagen (1991:1047)

Läs mer

Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan?

Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan? Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan? Den nya influensan A (H1N1) kännetecknas av att den är mycket smittsam och att en stor del av befolkningen riskerar att samtidigt insjukna under en kort period.

Läs mer

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 September 2009 Rapport från Soliditet: Inkomstutveckling 2008 Soliditets granskning av totalt 5,4 miljoner deklarationer, motsvarande cirka 75 procent av samtliga

Läs mer

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL)

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) 20 december 2018 Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) Med anledning av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 har nu

Läs mer

Ung Cancer Myndighetsguide: FÖRSÄKRINGS- KASSAN FÖR NÄRSTÅENDE

Ung Cancer Myndighetsguide: FÖRSÄKRINGS- KASSAN FÖR NÄRSTÅENDE Ung Cancer Myndighetsguide: FÖRSÄKRINGS- KASSAN FÖR NÄRSTÅENDE Försäkringskassan för närstående Här hittar du vanliga frågor och svar om försäkringskassan för dig som är närstående till någon som har drabbats

Läs mer

Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag. 19 december 2018 Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande

Läs mer

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd

Sjukpenning. Om du saknar anställning eller är ledig. Om du är anställd Sjukpenning Du har rätt till sjukpenning från när du inte kan arbeta på grund av sjukdom. Du kan få sjukpenning i högst 364 dagar under en 15-månaders period. I vissa fall kan tiden förlängas. Ordlista

Läs mer

Välkommen till en förmånlig arbetsplats! Våra förmåner gör skillnad

Välkommen till en förmånlig arbetsplats! Våra förmåner gör skillnad Välkommen till en förmånlig arbetsplats! Våra förmåner gör skillnad Grattis, du har valt en arbetsgivare med ett av de bästa kollektivavtalen Inom Region Uppsala har vi ett viktigt uppdrag. Det är tack

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för PASS 17. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av en ändring i Sjuklönelagen från

Läs mer

Rehabiliteringsprocessen till vägs ände?

Rehabiliteringsprocessen till vägs ände? Rehabiliteringsprocessen till vägs ände? Lars Johansson, Teknikföretagen Per Helin, Försäkringskassan Dag 180 i sjukperioden Anställd dyker upp på jobbet, berättar att hen inte längre får sjukpenning,

Läs mer

Bilaga 1. Mom 2:2 Medarbetaren ska fr o m åttonde sjukdagen styrka sjukfrånvaron med läkarintyg, vilket tillställs arbetsgivaren så snart som möjligt.

Bilaga 1. Mom 2:2 Medarbetaren ska fr o m åttonde sjukdagen styrka sjukfrånvaron med läkarintyg, vilket tillställs arbetsgivaren så snart som möjligt. 11 Sjuklön, sjukdrag m m har följande lydelse fr.o.m. 2019-01-01: 11 SJUKLÖN, SJUKAVDRAG M M MOM 1 Rätt till sjuklön Mom 1:1 Rätt till sjuklön föreligger för medarbetare under de första 14 kalenderdagarna

Läs mer

Friskare barn i Leksand

Friskare barn i Leksand Friskare barn i Leksand Mål bästa föredömet för god hygien bland svenska förskolor Syfte Lära barnen goda hygienrutiner tidigt i livet som främjar god hälsa och välbefinnande Tryggare personal och föräldrar

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T Redogörelsetext för ändringar och tillägg i BEA 06 och BEA T Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFR

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Sjukskrivning. och. rehabilitering

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Sjukskrivning. och. rehabilitering TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun Sjukskrivning och rehabilitering I arbetsmiljöpolicyn framhåller Hudiksvalls kommun vikten av tidig och aktiv rehabilitering för att sjukskrivna medarbetare så fort det är

Läs mer

Blekinge. Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige under sommaren?

Blekinge. Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige under sommaren? Blekinge Dalarna Östergötland Örebro Västra Götaland Västmanland Västernorrland Västerbotten Värmland Uppsala Södermanland Stockholm Skåne Norrbotten Kronoberg Kalmar Jönköping Jämtland Halland Gävleborg

Läs mer

Systema(skt rehabiliteringsarbete

Systema(skt rehabiliteringsarbete Systema(skt rehabiliteringsarbete Hur kan man arbeta proak.vt med sjukfrånvaron? Frukostmöte 160920 Rehabilitering och arbetsanpassning Definitioner Rehabilitering Är ett samlingsbegrepp för åtgärder

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för Avtal om studentmedarbetaranställning Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i PAN

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i PAN Redogörelsetext för ändringar och tillägg i PAN Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet om ändringar och

Läs mer

Sjukpenning. Ordlista. A-kassa A-kassa betyder arbetslöshetsförsäkring som du kan få när du är arbetslös.

Sjukpenning. Ordlista. A-kassa A-kassa betyder arbetslöshetsförsäkring som du kan få när du är arbetslös. Sjukpenning Ordlista A-kassa A-kassa betyder arbetslöshetsförsäkring som du kan få när du är arbetslös. Föräldraledig Du är föräldraledig när du får föräldrapenning för att du tar hand om ditt barn och

Läs mer

Etableringsersättning

Etableringsersättning Svenska Etableringsersättning Etableringsersättning FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE Den här information vänder sig till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.

Läs mer

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009 Hela Sverige Fakta om analysen Analysen bygger på statistik för 2009 från SCB, för sjukfrånvaron i privat och offentlig vård, för sjukperioderna 15-89 dagar

Läs mer

Etableringsersättning

Etableringsersättning Etableringsersättning FÖR DIG SOM ÄR NY I SVERIGE Den här information vänder sig till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare. 1 2 När gäller etableringsersättning?

Läs mer

Välkommen till en förmånlig arbetsplats!

Välkommen till en förmånlig arbetsplats! Välkommen till en förmånlig arbetsplats! Våra förmåner gör skillnad regionuppsala.se regionuppsala.se Grattis, du har valt en arbetsgivare med ett av de bästa kollektivavtalen Inom Region Uppsala har vi

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Besöksnäring, Energi, Fastighet och Näringsliv, Flygplatser, Konsult och Service, Musei- och Arkeologisk verksamhet,

Läs mer

Extra pengar om du blir sjuk

Extra pengar om du blir sjuk 1 2009-04 Extra pengar om du blir sjuk fakta om ags avtalsgruppsjukförsäkringen AGS gäller om du: är under 65 år; har varit anställd i 90 dagar. Du kan räkna in tidigare anställningar hos privat eller

Läs mer

Viktiga ändringar som rör Tekoavtalet IF Metall och Tjänstemannaavtalet TEKO

Viktiga ändringar som rör Tekoavtalet IF Metall och Tjänstemannaavtalet TEKO Viktiga ändringar som rör Tekoavtalet IF Metall och Tjänstemannaavtalet TEKO Karensavdrag istället för karensdag Från och med den 1 januari 2019 ändras Sjuklönelagen och Socialförsäkringsbalken bl.a. på

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Läns- och regionmuseer, Trafik samt Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar

Läs mer

Sjuklöneperioden år 2005 kvartal 1 3

Sjuklöneperioden år 2005 kvartal 1 3 Sjuklöneperioden år 2005 kvartal 1 3 Statistiken över sjuklöneperioden bygger på ett urval av arbetsgivare och deras utbetalningar av sjuklön till sina anställda under sjuklöneperioden. Insamlig sker kvartalsvis

Läs mer

Jobbhälsobarometern. Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24. Trenden negativ - färre helårsfriska

Jobbhälsobarometern. Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24. Trenden negativ - färre helårsfriska Jobbhälsobarometern Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24 Trenden negativ - färre helårsfriska Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern är ett samarbete mellan FSF, Föreningen Svensk

Läs mer

Lättläst. Till dig som är arbetsgivare

Lättläst. Till dig som är arbetsgivare Lättläst Till dig som är arbetsgivare Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i stort sett alla som bor eller arbetar

Läs mer

Obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro Bilagor:

Obligatorisk redovisning av sjukfrånvaro Bilagor: Cirkulärnr: 2005:4 Diarienr: 2005/0180 P-cirknr: 2005-2:1 Nyckelord: Sjukfrånvaro Handläggare: Kerstin Blomqvist Måns Norberg Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Sektionen för

Läs mer

en handbok om rehabilitering

en handbok om rehabilitering Vägen tillbaka en handbok om rehabilitering Tillbaka till jobbet Som förtroendevald i FTF har du många uppgifter. En av dem är att stötta sjukskrivna medlemmar på din arbetsplats till att komma tillbaka

Läs mer

Om sjukförsäkringen Luleå den 27 november 2012

Om sjukförsäkringen Luleå den 27 november 2012 Om sjukförsäkringen Luleå den 27 november 2012 Försäkringsaktuellt Rehabiliteringskedjan Lite siffror om utvecklingen Förslag om andra sjuklöneveckan Försäkringskassans förändringsarbete Regelförändringar

Läs mer

REHABILITERINGSRUTINER. Övertorneå kommun

REHABILITERINGSRUTINER. Övertorneå kommun REHABILITERINGSRUTINER Övertorneå kommun 2019-01-18 Innehåll REHABILITERINGSRUTINER... 3 1. Inledning... 3 2. Sekretess och tystnadsplikt... 3 3. Rutin vid sjukanmälan... 3 Medarbetare... 3 Närmaste chef...

Läs mer

Enkät rörande sjukkontakt

Enkät rörande sjukkontakt 2008-01-09 1 (6) Personal- och organisationsutskottet Enkät rörande sjukkontakt Sedan januari 2006 gäller att närmsta chef ska ta kontakt med den anställde under de första fem dagarna när någon är sjukskriven.

Läs mer

Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL.

Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL. Bilaga 1 19 Sjuklön 1. Rätt till sjuklön Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL. Enligt SjLL gäller rätten till sjuklön fr.o.m. den första anställningsdagen. Vid anställning

Läs mer

Inhyrda medarbetare i vården

Inhyrda medarbetare i vården Inhyrda medarbetare i vården Inledning Under senare år har landstingens användning av inhyrda medarbetare i vården diskuterats intensivt. Kritikerna menar att anlitandet av bemanningsanställda försämrar

Läs mer

Karensavdrag en mer rättvis självrisk (Ds 2017:18)

Karensavdrag en mer rättvis självrisk (Ds 2017:18) ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-27 2017-0090 Er referens S2017/02900/SF Enheten för sjukförmåner Niklas Österlund niklas.osterlund@inspsf.se Karensavdrag en mer rättvis

Läs mer

Hjälp! Jag har blivit anställd.

Hjälp! Jag har blivit anställd. Hjälp! Jag har blivit anställd. Innehåll Din guide till en bra start på jobbet!...3 1. Att tänka på innan min anställning...4 2. Att tänka på under min anställning...5 Kollektivavtal...5 Mobiltelefon...5

Läs mer

När du är sjukskriven

När du är sjukskriven När du är sjukskriven När du är sjukskriven Har du koll på dina rättigheter som sjukskriven? Det kan vara mycket att hålla reda på samtidigt som du ska försöka bli frisk igen. Unionen hjälper dig att

Läs mer

RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING

RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING RIKTLINJER 2 Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetsinriktad art som ska hjälpa sjuka och skadade

Läs mer

Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom

Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom 1 Innehållsförteckning Förord sid 3 Sammanfattning och slutsatser sid 4 Resultat av Unionens undersökning av arbete vid sjukdom sid

Läs mer

Hälsobarometern NUMMER 1, 2014

Hälsobarometern NUMMER 1, 2014 Hälsobarometern NUMMER 1, 2014 Nummer 1, 2014 Hälsobarometern Länsförsäkringars Hälsobarometer ska visa vad svenska företag tror om sjukskrivningen i landet, vad sjukskrivningarna kan bero på och hur företagarna

Läs mer

Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner!

Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner! Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner! Som anställd inom Region Gävleborg har du tillgång till ett av Sveriges bästa kollektivavtal, ett avtal som är framförhandlat mellan de fackliga

Läs mer

Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner!

Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner! Våra förmåner gör skillnad Välkommen till en arbetsplats med riktigt bra förmåner! regiongavleborg.se Grattis, du har valt en arbetsgivare med ett av de bästa kollektivavtalen Som anställd inom Region

Läs mer

Vad kallar man de viktigaste orsakerna till lönsammare företag? Anita och Björn till exempel.

Vad kallar man de viktigaste orsakerna till lönsammare företag? Anita och Björn till exempel. Vad kallar man de viktigaste orsakerna till lönsammare företag? Anita och Björn till exempel. Vad som gör företag framgångsrika är inte alltid det du tror. Visst är det viktigt med affärsplaner, distributionsmodeller

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM

FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM Vilka regler gäller för ersättning? LO-TCO Rättsskydd AB FRÅN KAOS TILL KLARHET Reglerna i socialförsäkringssystemet är inte lätta att hålla reda på. Inte ens för dem som ska

Läs mer

Sjukskrivna medarbetare? Nya regler fokuserar på tidiga insatser

Sjukskrivna medarbetare? Nya regler fokuserar på tidiga insatser Arbetsgivardag i Malmö 13 november Sjukskrivna medarbetare? Nya regler fokuserar på tidiga insatser Catharina Bäck, Svenskt Näringsliv och Kristina Svensson, Försäkringskassan Sjukfrånvarons utveckling

Läs mer

en hälsoförsäkring från Euro Accident

en hälsoförsäkring från Euro Accident en hälsoförsäkring från Euro Accident OMTANKE HANDLINGSKRAFT NYTÄNKANDE FRISKA FÖRETAG SKAPAR LÖNSAMMA AFFÄRER» Det ska vara enkelt att utveckla företagets hälsosituation. Därför har vi tagit fram Friska

Läs mer

Avtalsändringar angående karensavdrag. i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel

Avtalsändringar angående karensavdrag. i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel Avtalsändringar angående karensavdrag i Svenska kyrkans avtal 17 gällande från den 1 januari 2019 avtalstext samt information och exempel - avtalstext samt information och exempel. Sida 2 (27) Del 1 Avtalsändringar

Läs mer

Vad händer OM JAG BLIR SJUK? Information om vilka regler som gäller vid sjukskrivning och rehabilitering.

Vad händer OM JAG BLIR SJUK? Information om vilka regler som gäller vid sjukskrivning och rehabilitering. Vad händer OM JAG BLIR SJUK? Information om vilka regler som gäller vid sjukskrivning och rehabilitering. 2014 Ditt eget ansvar Ditt eget ansvar Sjukanmäl dig Registrera i PS Självservice Sjukanmäl dig

Läs mer

Hantera sjukfrånvaro

Hantera sjukfrånvaro Löneguide nr 5 för dig som är eller ska bli löneadministratör. Hantera sjukfrånvaro Senast uppdaterad: 2019-01-18 Din guide är Sebastian Bäckström, på konsultfirman Selegu AB. Han är partner och lärare

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17

Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17 Redogörelsetext för ändringar och tillägg i Allmänna bestämmelser, AB 14 och 17 Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation har enats med Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Att tänka på ifall man vill löneväxla

Att tänka på ifall man vill löneväxla Löneväxling 1 2 Löneväxling Löneväxling, eller löneavstående, innebär att man avstår från en del av den framtida löneutbetalningen eller en kommande löneökning för att istället erhålla någon annan erbjuden

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Ändringar i Allmänna anställningsvillkor

Ändringar i Allmänna anställningsvillkor Bilaga 2 SIF & CF Ändringar i Allmänna anställningsvillkor 1 Omfattning Stycke ett får följande nya lydelse Avtalet gäller för samtliga medarbetare i företag anslutna i Almega Tjänsteförbunden, Almega

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

RAPPORT Hälsoekonomisk analys av Sveriges 100 största företag 2011

RAPPORT Hälsoekonomisk analys av Sveriges 100 största företag 2011 RAPPORT Hälsoekonomisk analys av Sveriges 1 största företag 211 En delundersökning om Strategi och hälsa hos svenska storföretag genomförd av i samarbete med Fakta om undersökningen Syfte Beräkna den ekonomiska

Läs mer

https://www.youtube.com/watch?v=r9yuidnmcsw&feature=youtu.be Om du blir sjuk och inte kan arbeta Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Sjuklön Sjukpenning

Läs mer

Enkät rörande sjukkontakt

Enkät rörande sjukkontakt 2007-05-02 1 (6) Personal- och organisationsutskottet Enkät rörande sjukkontakt Sedan januari 2006 gäller att närmsta chef ska ta kontakt med den anställde under de första fem dagarna när någon är sjukskriven.

Läs mer

Mer information till arbetsgivare om sjuklön

Mer information till arbetsgivare om sjuklön Mer information till arbetsgivare om sjuklön FK 527 Utgivare: Försäkringskassan Avdelningen för sjukförsäkring, VO Utveckling och stöd Reviderad: 2018-12-17 Kontaktinformation för arbetsgivare Kundcenter

Läs mer

ORIGINAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. Ärende: Konsekvensändringar 1 Branschavtal Energi. Parter: EnergiFöretagens Arbetsgivareförening EFA

ORIGINAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. Ärende: Konsekvensändringar 1 Branschavtal Energi. Parter: EnergiFöretagens Arbetsgivareförening EFA ORIGINAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende: Konsekvensändringar 1 Branschavtal Energi Parter: EnergiFöretagens Arbetsgivareförening EFA Ledarna SEK0 Sveriges Ingenjörer Unionen Tid: den 7 december 2018 1 Parterna

Läs mer

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser

Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser Hygienrutiner i skolan Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser 2018-02-14 2 (5) Råd till skolans personal gällande smittförebyggande insatser God hygien är avgörande för att undvika

Läs mer

PATIENTENS VÄG. Dokumentet följer filmen Patientens väg i bild och text Område kommunikation, SUS 1

PATIENTENS VÄG. Dokumentet följer filmen Patientens väg i bild och text Område kommunikation, SUS 1 PATIENTENS VÄG Här beskrivs patientens väg genom sjukskrivningsproseccen. Du får förståelse för Rehabkedjan och kan använda dokumentet som en kom ihåg. Dokumentet följer filmen Patientens väg i bild och

Läs mer

REHABILITERINGSRUTINER. Övertorneå kommun

REHABILITERINGSRUTINER. Övertorneå kommun REHABILITERINGSRUTINER Övertorneå kommun 2015-10-13 Kommunledningsförvaltningen Den 15/12-2014 fastställdes en ny rehabiliteringspolicy för Övertorneå kommun (bilaga 1). Nu läggs resurser på att skapa

Läs mer

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. 20 december 2018 Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande överenskommelser

Läs mer

Sjukfrånvarons utveckling

Sjukfrånvarons utveckling Dialogmöte den 16 november 2015 Hallands, Jönköpings och Västra Götalands län Sjukfrånvarons utveckling Peje Bengtsson, analytiker vid avdelningen för analys och prognos Sid 1 16 november 2015 Dialogmöte

Läs mer

Vem vinner på en bra arbetsmiljö?

Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Illustration: Robert Nyberg. Är arbetsmiljö viktigt? Vilka är de viktigaste fackliga områdena? Är det anställningstrygghet och uppenbara plånboksfrågor om lön och skydd

Läs mer

AGS-KL Rehabiliteringsstöd. För arbetsgivare inom kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag

AGS-KL Rehabiliteringsstöd. För arbetsgivare inom kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag AGS-KL Rehabiliteringsstöd För arbetsgivare inom kommun, landsting, region, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist,

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd pension, itp 2 Din tjänstepension i Alecta Informationen i den här broschyren vänder sig till dig som har förmånsbestämd pension itp 2 i Alecta. Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Personalhandläggare Eva-May Malmström Fastställd 2013-01-07. Rutiner vid medarbetares sjukfrånvaro och arbetslivsinriktade rehabilitering

Personalhandläggare Eva-May Malmström Fastställd 2013-01-07. Rutiner vid medarbetares sjukfrånvaro och arbetslivsinriktade rehabilitering Personalhandläggare Eva-May Malmström Fastställd 2013-01-07 Rutiner vid medarbetares sjukfrånvaro och arbetslivsinriktade rehabilitering Innehåll 2 (16) Inledning... 3 Ansvar... 3 Förebyggande insatser...

Läs mer