Friidrottsskolan för äldre aktiva eller andra ledare i klubben

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Friidrottsskolan för äldre aktiva eller andra ledare i klubben"

Transkript

1 Att leda

2 Eftersom du har valt att ta del av det här häftet som handlar om att leda en friidrottsskola är du antagligen verksam i en klubb som har bestämt sig för, eller åtminstone funderar på, att arrangera en friidrottsskola. Ett klokt val! Friidrottsskolan är viktig för alla inblandade: För barnen som är med, för ledarna och för klubben. Friidrottsskolan för barnen En friidrottsskola är en möjlighet för er i klubben att ge barn en fin och minnesvärd första upplevelse av friidrott förhoppningsvis också en upplevelse som väcker deras lust att fortsätta friidrotta. Aktiviteterna i friidrottsskolan ska vara spännande, varierade och lekbetonade. Friidrottsskolan för äldre aktiva eller andra ledare i klubben Tusentals tonåringar har fått sina allra första erfarenheter av ledarskap just i friidrottsskolan. Erfarenheter som kan vara utvecklande på många plan. Som ledare i friidrottsskolan får man framför allt lära sig att leda träning för barn, men ledaruppgiften kan också handla om att rekrytera andra ledare, att göra en träningsplanering, att annonsera och marknadsföra friidrottsskolan, att söka sponsorer till friidrottsskolan, att boka arena och köpa fika/mat, att prata med barnens föräldrar om friidrott och mycket annat. Friidrottsskolan för klubben För en friidrottsklubb är friidrottsskolan ett utmärkt tillfälle att visa att man finns, och att visa skollediga barn och ungdomar hur roligt det kan vara att springa, hoppa och kasta. På sommarlovet är det många andra aktiviteter som tar uppehåll och friidrottsskolan är därför ett utmärkt tillfälle att visa upp friidrotten för barn som ägnar fritiden åt andra aktiviteter under terminerna. Friidrottsskolan......är öppen för alla som vill vara med...leds av engagerade och kunniga ledare...tar tillvara barnens nyfikenhet och friidrottsintresse...erbjuder en varierad och mångsidig träning (snabbhet, styrka, uthållighet, rörlighet, koordination)...ger en möjlighet att prova på många av friidrottens löp-, hopp- och kastgrenar...kan genomföras inomhus eller utomhus, på sommaren eller vintern, på eller utanför friidrottsarenan...genomförs med övningar och utrustning som är anpassade till barnens nivå...är mer än idrott. Det handlar också om att lära sig lyssna och följa instruktioner, att vara en bra kompis, att förstå att mat och dryck, vila och sömn påverkar barnens ork och prestation.

3 Ledarskapet Med den här texten vänder vi oss direkt till dig som ska vara ledare i friidrottsskolan! Du är viktig! Som ledare är du viktig för de barn du leder, för den klubb du är verksam i och för hela friidrotts- Sverige. I friidrottsskolan kommer du att ge många barn sina första fina minnen av friidrott och förhoppningsvis skapa ett intresse som gör att de vill fortsätta friidrotta även efter friidrottsskolan. Det är du som lockar fram skrattet med roliga övningar. Det är du som peppar och stöttar. Du är en förebild och du överför många viktiga värderingar till barnen. Ett ledaruppdrag är en fin chans till egen personlig utveckling. Som ledare kommer du att ställas inför situationer där dina egna värderingar prövas, liksom din förmåga att lösa problem och organisera en verksamhet. Du kommer hela tiden att lära dig något nytt. Utnyttja din kunskapstörst och förundras över hur mycket det finns att ta in om du bara vill. I friidrottsskolan kommer du att möta många olika barn och inget barn det andra likt. De kan vara glada, ledsna, trygga, självsäkra, osäkra, envisa, finurliga, lata, ambitiösa, noggranna, slarviga, charmiga, egoistiska, pratiga, tillbakadragna o.s.v. Som ledare är det en utmaning att möta alla dessa barn och egenskaper. Med utgångspunkt i din kunskap, ditt engagemang och ditt tålamod tar du hand om deras friidrottsträning och skänker dem mycket glädje, gemenskap, spänning och utveckling. Ge barnen utmaningar på lagom nivå, så att de får uppleva glädjen av att lära sig nya saker! Har du hjärtat med dig eller längtar du bara efter att komma hem efter träningen? Kom ihåg att engagemang och glädje smittar! Du är en förebild. Skapa din egen tränarstil, som du alltid kan stå för. Ge beröm det stärker barnens självförtroende! Använd rösten och språket på ett medvetet sätt! Se till att skapa utrymme för glädje och skratt i friidrottsskolan! Förklara på olika sätt för att så många barn som möjligt ska förstå vad du menar. Var omklädd och kom i tid till träningen. Det signalerar engagemang och respekt! Lyssna på barnen och ta till dig av deras åsikter! Var snäll och glad, och tänk positivt! Håll ihop gruppen! Se till så att alla är med. Som tränare representerar du din klubb. Du är klubbens ansikte utåt och allt du gör kommer att påverka hur barn och föräldrar ser på klubben! Läs på, planera och kom förberedd till varje pass! Kom ihåg att deltagarna i friidrottsskolan är unga människor som ska utvecklas med hjälp av härliga idrottsupplevelser! Var tydlig när du pratar med barnen, behåll lugnet och ha tålamod! Rör på dig under träningen, så att du hinner se och lyssna på alla barn. Ju mer uppmärksamhet du ger barnen, desto viktigare kommer de att känna sig! Fokusera på det du gör var närvarande! Låt livet utanför träningen pausa för en stund. Som tränare representerar du friidrotten. Du kommer att påverka hur barn och föräldrar uppfattar friidrott!

4 Om någon vill gå hem Ibland är det lite svårare än vanligt att vara ledare. Det kan till exempel hända att någon vill gå hem istället för att stanna kvar på friidrottsskolan. Prata lugnt med barnet och försök ta reda på vad det är som vill att han/hon vill gå hem. Ge beröm och bekräftelse. Försök få barnet att fortsätta träningen. Om barnet har gjort sig illa: Ta reda på var det gör ont och hur det gick till när skadan uppstod. Vid behov: Kontakta anhörig och berätta om vad som har hänt. Stanna kvar och fortsätt prata med barnet tills han/hon är beredd att fortsätta träna, eller blir hämtad av anhörig. Om någon skadar sig Så här kan ni göra för att snabbt behandla tre vanliga typer av skador som kan uppkomma i friidrottsskolan: Sårskador Gör rent med vatten eller koksaltlösning Lägg på plåster eller steril kompress för att skydda mot bakterier Fotledsstukning Ta av skon Tryck med handloven på det skadade stället Lägg tryckförband med elastisk binda, nedifrån och upp Låt tryckförbandet sitta i maximalt 20 minuter Linda av och låt blodet strömma i 10 minuter Upprepa behandlingen under minst en timmes tid Håll foten i högläge under hela behandlingen för att få ner svullnaden Näsblödning Tryck över näsryggen i 15 minuter Stoppa in bomull eller papper i näsan Se till att barnet inte snyter sig under de närmaste timmarna Tänk på att aktiva med lindriga skador kan vara utmärkta medhjälpare till er som är ledare. De kan till exempel hjälpa till att flytta häckar, kratta hoppgrop, lägga upp ribba, bära tillbaka kastredskap o.s.v.

5 Atle & Frida Barnen i er friidrottsskola kommer att hälsas välkomna till friidrotten av ledarna, av klubben och av karaktärerna Atle & Frida. Materialet är framtaget i samarbete mellan friidrottsförbunden i Sverige, Norge och Danmark. Atle & Frida är två nioåringar som introducerar friidrott för nya barn och ungdomar. Materialet bygger på ett antal lektioner, som kan genomföras under en vecka i friidrottsskolan. Målgruppen är unga nybörjare i friidrott och målet att de nya friidrottarna och deras föräldrar snabbt ska få en förståelse för vilka moment friidrottens löp-, hopp- och kastgrenar består av. När du använder Atle & Fridamaterialet i friidrottsskolan fokuserar du som ledare på det som barnen lär sig inte hur fort, långt eller högt de kan hoppa, kasta eller springa. Materialet består av en serietidning där barnen kan följa historien om Atle & Frida och deras första möte med friidrott. Genom att läsa tidningen kan både barn och föräldrar lära sig något om vad friidrott är, om hur man förbereder sig för ett träningspass, om hur man uppträder mot kompisar och ledare i friidrotten, om säkerhet på idrottsplatsen, och framför allt om friidrottens olika grenar. Åtta av sidorna i tidningen är lektionsplaner, där ledarna förklarar för Atle & Frida hur man gör en specifik gren. När barnen har testat grenen och svarat på några förståelsefrågor enligt lektionsplanen i detta utbildningsmaterial kan de få ett klistermärke att klistra in på rätt sida i tidningen. När barnen har gått igenom de åtta lektionerna och fått sina åtta klistermärken delar du ut guldmedaljen. Arbeta med Atle & Frida i friidrottsskolan Om ni använder Atle & Frida-materialet kan friidrottsskolan bli både roligare och mer lärorik. Materialet fokuserar på inlärningen av de olika grenarnas specifika färdigheter och kan förstärka barnens egen förståelse för vad de gör i friidrottsskolan, samtidigt som föräldrarna även om de inte följer barnen på träningen får en inblick i vad deras barn har lärt sig. Några konkreta tips på hur Atle & Frida-materialet kan integreras i friidrottsskolan: Inled friidrottsskoleveckan med att dela ut tidningar till barnen och läsa välkomsttexten och presentationen av karaktärerna Atle, Frida, Krister, Johanna och Martin på sid 4-5. Börja varje pass med högläsning ur serietidningen om den/de grenar barnen kommer att få prova på idag. Det kan vara ledarna som läser, eller så kan barnen delas in i mindre grupper där de äldre barnen läser för de yngre. Det går också bra att avsluta passet med högläsning så att barnen får varva ned och repetera vad de har lärt sig under dagen i friidrottsskolan. Sätt in klistermärken i barnens tidningar direkt efter att de har fått prova/lära sig en gren. Be dem också att ta hem, visa upp klistermärket och berätta för föräldrar, syskon och kompisar vad de har lärt sig. Ge barnen i uppgift att läsa avsnitt i tidningen mellan träningspassen, antingen själva eller tillsammans med föräldrar/syskon. Avsluta friidrottsskolan med att dela ut medaljerna. Gör gärna medaljutdelningen till något speciellt, så att barnen får känna att de har förtjänat sin medalj.

6 Aktivitetspasset I rutorna nedan beskrivs fyra principer för hur bra barn- och ungdomsträning i friidrott kan bedrivas. Tillsammans kallas de ofta levande träning. Ju fler ledare som finns runt en grupp desto lättare är det att utforma träningen utifrån dessa principer. Låt gärna de föräldrar som följer med sina barn till friidrottsskolan hjälpa till på olika sätt. Så mycket aktiv tid som möjligt De aktiva lär sig mer av att prova själva än av att stå och vänta på sin tur. Generellt behöver de inte heller särskilt lång tid för återhämtning mellan övningarna/försöken. Ett knep för att kunna hålla ett högt tempo i träningen är att se till att alltid vara flera ledare med varje grupp. På så sätt kan ni dela in barnen i mindre grupper när det behövs. I löpning är det lätt att aktivera många samtidigt, men när ni tränar hopp och kast är det bra med mindre grupper. Så lite väntetid som möjligt Ju yngre barnen i friidrottsskolan är desto mindre mogna för att stå i kö är de. Om många blir otåliga och vill smita före, småretas eller knuffas blir träningen rörig och barnen okoncentrerade. För att undvika onödig köbildning kan ni till exempel bygga upp en hinderbana på väg tillbaka till kön, alternativt lägga fram ärtpåsar och hinkar för prickkastning eller hopprep så att det finns något roligt för barnen att göra medan de väntar på sin tur. Lekar och övningsformer där alla känner att de kan lyckas Det är viktigt att ni som ledare ser och uppmärksammar individerna och deras färdigheter och inte bara ser gruppen. Observera att mycket aktiv tid inte betyder att alla ska anstränga sig maximalt hela tiden eller att man måste skynda sig. Alla ska ges möjlighet att träna i en takt som passar dem. Stor variation i valet av övningar Tänk på att använda många olika övningar i varje träningspass. Variation är både roligt och utvecklande! Inled passet med en uppvärmning som t ex kan innehålla en stunds rörelse till musik, en rolig lek eller något bollspel. Avsluta uppvärmningen med några tänjningsövningar. Sträva efter att få med minst en ny lek, en ny friidrottsgren och ett nytt tävlingsmoment varje dag. Under en vecka i friidrottsskolan bör alla grengrupper (sprint, häck, hopp, kast och distanslöpning) finnas med på programmet. Det är också viktigt att tänka på att variera intensiteten i träningspasset så att barnen inte behöver köra flera lätta eller flera jobbiga övningar efter varandra. Anpassa övningar och redskap så att alla får en utmaning på lagom nivå. Försök gärna låta hela gruppen göra samma övning, men med olika svårighetsgrad. Om många tycker att en övning är för svår fundera på hur ni kan förenkla den. Omvänt kan det vara bra att förbereda ett svårare alternativ för dem som behöver utmanas. Häcklöpning och kast är grenar som lätt kan anpassas för att ge varje barn en lagom utmaning. Variera avstånd och höjd på häckarna beroende på vem som springer. På samma sätt kan ni variera storlek, form och tyngd på kastredskapen. I varje pass bör några övningar genomföras i lag, så att barnen får känna att de klarar av saker tillsammans. Stafettlöpning brukar alltid vara ett uppskattat inslag i träningen. Dessutom kan man utforma en stafett nästan hur som helst!

7 Lektionsplaner LEKTIONSPLANER FÖR PRAKTISKA INSLAG I serietidningen om Atle & Frida finns åtta lektionsplaner som handlar om friidrottens olika grenar. Här kommer tips om hur ni kan jobba med att introducera grenarna i friidrottsskolan. Tipsen består både av färdigheter att fokusera på och av övningar att använda i träningen. Efter att ni har låtit barnen testa en gren kan ni befästa deras kunskaper genom att: Gå igenom punktlistan för att påminna barnen om vad det var de lärde sig. Dela ut klistermärken. Låta barnen berätta hur det kändes att testa grenen. Vad var roligast? Var det något som var svårt? Skulle man kunna göra grenen roligare om man gjorde på något annat sätt? Hur då i så fall? Om man ytterligare vill betona lärandet i friidrottsskolan kan barnen få uppdrag av olika slag. Här några exempel från de olika grengrupperna: Löpning Visa tre bra uppvärmningsövningar för löpning! Visa en stående start, där du själv bestämmer när du ska börja springa! Spring 30 meter så snabbt du kan eller så fint du kan! Visa att du kan ställa in startblocken och starta på eget kommando! Spring så fort du kan över fem låga hinder! Visa 15 meter löpning med höga knälyft och stora armrörelser! Spring i tre minuter i så jämn fart du kan! Kast Visa tre bra uppvärmningsövningar för kast! Välj ett passande redskap och visa en stöt! Välj ett passande redskap och visa ett slungkast! Välj ett passande redskap och visa ett överhandskast! Kasta så långt du kan! Kasta så rakt du kan! Hopp Visa tre bra uppvärmningsövningar för hopp! Visa att du kan hoppa längdhopp, gärna med uthopp på både vänster och höger ben! Visa att du kan hoppa höjd, gärna med flera olika stilar! Gör fem grodhopp utan att stanna! Hoppa enbenshopp, 15 meter på varje ben, så fort som möjligt eller med så långa steg som möjligt!

8 Lektion Springa fort (sprint) sid. 7 Färdigheter: Barnet ska kunna... starta från olika positioner och reagera på olika sorters signaler. öka farten lite i taget upp till hög fart. springa så snabbt som möjligt med upprätt kroppshållning, fotisättningar som inte bromsar upp farten och balanserande armrörelser. Övningar Låt barnen göra sprintövningar både med och utan skor och växla mellan att springa på löparbana och gräs. Reaktionsstarter från olika positioner, t.ex. sittande, liggande på rygg, stående på knä, med fötterna utanför händerna. Startövningar: Stående start, halvstående start, start från gående, start från långsam löpning, stående start med händerna i marken, start med parallella fötter, stafett start etc. Frekvenslöpning: Låt barnen springa med hög frekvens över ribbor, låga häckar, växla mellan låga och höga knälyft etc. Spring 60-meterslopp i hög fart: Första 15 meterna med spända axlar, därefter 15 meter som vanligt, sedan 15 meter med armarna helt avslappnade vid sidorna och sedan 15 meter som vanligt igen för att göra barnen medvetna om hur det ska kännas i kroppen när man springer fort. Kombination hopp/löpning, exempelvis tio vristhopp med övergång till löpning, sex jämfotahopp med övergång till löpning eller 10 meter hoppsasteg med övergång till löpning. Lektion Stöt (kula) sid. 11 Färdigheter: Barnet ska kunna hålla kulan på innersta fingerleden och trycka in den mot halsen med handflatan pekande framåt och armbågen pekande ut från kroppen. inta utgångsläge för stående stöt med lite mer än axelbredd mellan fötterna, sidan i stötriktningen och bakre benets knä böjt. hämta kraft från bakre benet i utstöten. stöta ut kulan snett uppåt med en snabb armsträckning. Övningar för glidteknik: Stående stöt där kroppsdelarna vrids/trycks uppåt/framåt i ordningen ben-höft-bröst-arm. Stegansats till slagläge med ryggen i stötriktningen. Glidsteg till slagläge utan kula tryck ifrån med bakre benets häl, hoppa lågt framåt i ringen och landa med bakre benets höft rakt ovanför foten samtidigt som främre benets fot landar precis innanför stopplankan Full kulstöt med glidsteg Säkerhet Det är mycket viktigt att ingen befinner sig i nedslagsområdet vid all kastträning. Pränta in att barnen bara får stöta och hämta redskap efter klartecken från dig som ledare. Metodtips För att hålla ett högre tempo när barnen stöter kula kan de spridas ut runt hela nedslagsområdet och stöta in i nedslagsområdet från alla håll. Om ni använder andra redskap än hårda kulor går det bra att använda gräsmattan på innerplan och ställa upp barnen längs en linje och stöta in mot gräsplanen, eller runt fotbollsplanens mittcirkel och stöta utåt.

9 Lektion Springa över något (häck) sid. 15 Färdigheter: Barnet ska kunna... starta från olika positioner och reagera på olika sorters signaler. passera låga hinder utan att sluta springa, med så liten fartförlust som möjligt. passera hinder på jämnt avstånd och på varierande avstånd. springa med hög stegfrekvens. Övningar Börja med att springa över låga hinder, t ex mattor, lådor och skumgummibitar med varierande avstånd och höjder. Först spontant i olika riktningar och därefter på bana. Sätt ut 4-6 banor med varierande höjd och avstånd på häckarna/hindren. Första häcken bör dock stå på samma ställe så att barnen blir säkra på det avståndet. Låt dem prova alla banorna och komma med synpunkter på hur det kändes. Häckstafett i kurirform. Se till att ha korta avstånd för att stimulera hastighet och frekvens. Betonar även tävlingsmomentet. Det är lätt att det slarvas med tekniken (passagen) om häckarna är för låga, därför bör någon gångövning finnas med där man betonar skillnaden mellan främre och bakre benets rörelse. Gärna också en övning där man betonar målinlöpningen, det är annars lätt att barnen stannar upp vid sista häcken. Det är sällan man på träning springer ända in i mål. Häckstafett rundbana. En kvadratisk bana med fyra lika sidor där lagen startar i var sitt hörn med växlingar vid varje hörn. En slags jaktstafett. Lektion Hoppa högt (höjd) sid. 16 Färdigheter: Barnet ska kunna hoppa upp med en fot. springa en j-formad ansats och avsluta med ett upphopp. hoppa upp med ett kraftigt knälyft. hoppa upp och sedan landa med ryggen på mattan. Övningar Indianhopp där barnen hoppar lite högre varannan gång och lite lägre varannan gång. Indianhopp i kurva där barnen får markera upphopp varje gång hoppbenet sätts i marken. Kurvlöpning där barnen får hoppa över flera låga häckar. Saxhopp med ansats. Flopphopp med ansats; utan ribba eller med gummiband istället för ribba. Säkerhet Lär barnen att alltid springa över häckarna från rätt håll. Träningshäckar och mjuka hinder oftast är lätta och flyttar på sig om man slår i. Tävlingshäckar, däremot, är både hårda och tunga och välter bara åt ena hållet.

10 Lektion Överhandskast (spjut) sid. 22 Färdigheter: Barnet ska kunna hålla redskapet med kastarmen sträckt bakåt, handflatan på kasthanden vriden uppåt och samtidigt peka med andra handen i kastriktningen. göra ett impulssteg, hålla kvar armarna i rätt läge och behålla en upprätt kroppshållning med främre axeln något högre än bakre. kasta ut redskapet i en hög båge genom att dra kastarmens armbåge uppåt-framåt efter att främre foten fått markkontakt. sikta och kasta rakt framåt. Lektion Springa länge (medeldistans) sid. 23 Färdigheter: Barnet ska kunna springa i jämn fart i några minuter. höja och sänka farten på kommando. springa med avslappnad överkropp. springa med ett leende på läpparna uppleva glädje i löpningen. Övningar Prickkastning: Lägg ut ett antal rockringar med varierande avstånd som barnen kan sikta på. Spjutet ska alltid fastna med spetsen i marken. Tänk på säkerheten: Alla står bakom den som kastar! Gående spjutkast: Barnen kastar lätta spjutkast medan de går på gräset. Det viktiga är att de lär sig känna igen hur det känns i kroppen när spjutet går rakt framåt och i en fin båge. Stående spjutkast: Betona att kastet börjar från underkroppen och att armbågen inte förs nedåt. Överstegslöpning med sidan i kastriktningen: Håll spjut i höger hand och vänster axel något högre än höger axel. Accelerera rytmiskt, upprätt kroppshållning med aktiv fotisättning. Överstegslöpning med impulssteg: Betona rytmisk acceleration och upprätt kroppsposition. Övningar Tekniskt sett är medel-långdistanslöpning kanske den enklaste av friidrottens grenar. För att skapa variation kan det vara bra att välja olika underlag och olika miljöer att springa i. Löparbana, grusvägar, skogsterräng, gräsmattor o.s.v. Inled med 15 minuter jogg eller löpning i varierad fart, varvat med gång och stretching. Stegringslopp/koordinationslopp, 4-6 lopp à meter med avslappnad löpning och gångvila. Lättare intervallöpning, 6x2 minuter med två minuters vila. Sträva efter att hålla en jämn fart så att barnen hinner lika långt på varje lopp.

11 Lektion Slungkast (diskus) sid. 28 Färdigheter: Barnet ska kunna inta utgångsställning för stående kast med lite mer än axelbredd mellan fötterna, sidan i kastriktningen och bakre benets knä böjt. svinga redskapet bakåt. accelerera redskapet genom att hämta kraft från bakre benet med handen långt utanför kroppen. stå kvar utan att tappa balansen efter utkastet. sikta och kasta rakt framåt. Säkerhet Det är mycket viktigt att ingen befinner sig i nedslagsområdet vid all kastträning. Pränta in att barnen bara får kasta och hämta redskap efter klartecken från dig som ledare. Tänk också på att en kastbur kan ge falsk säkerhet. Diskusar kan träffa buren och studsa snett i burgaveln. Kastredskap som är mjukare än riktiga diskusar är ett sätt att öka säkerheten. Övningar Rytmisk försväng, där barnen svingar redskapet långt fram och långt bak med handen långt utanför kroppen. Stående kast, med diskus eller med mjukare redskap. Diskusdans: I den här övningen ska barnen dansa fram längs löparbanans linjer utan kastredskap i handen. Utgångsläge med vänster kroppssida (om de är högerhänta) i riktningen de ska förflytta sig, frånskjut med vänster fot, lågt hopp framåt med ett varvs rotation i luften och landning på först höger, sedan vänster fot på samma linje. Övningen upprepas så länge barnen klarar att hålla balansen. Sydafrikan: Utgångsläge med vänster sida i kastriktningen. Gör rytmiska försvängar. När diskusen är längst bak i sin bana, skjut ifrån med vänster fot och hoppa framåt, rotera ett varv i luften och landa först på höger fot, sedan på vänster. Slunga armen långt utanför kroppen och kasta iväg diskusen. Metodtips För att hålla ett högre tempo när barnen kastar kan de radas upp längs en av gräsplanens linjer, med några meters avstånd mellan varje barn. Om du som ledare vill hinna titta på varje barns kast kan de kasta i tur och ordning, från höger till vänster eller vänster till höger medan du går förbi och tittar på dem, en i taget. Annars kan alla barn kasta samtidigt på din signal. Lektion Hoppa långt (längd), sidan 30 Färdigheter: Barnet ska kunna springa en rytmisk ansats. göra uthoppet på en fot och i hög fart. hålla balansen genom luftfärden. landa med fötterna framför kroppen. Övningar Indianhopp där barnen hoppar lite högre varannan gång och lite lägre varannan gång. Slalomlöpning runt koner på en linje, m. Lägg ut några rockringar på banan på en meter lång sträcka och låt barnen sikta och göra uthopp med rätt fot från varje ring. Hoppa över låga häckar och landa med andra benet. Längdhopp med kort ansats (max 10 löpsteg). Metodtips När barnen hoppar längdhopp med landning i hoppgropen går det utmärkt att springa ansatsen från innerplanen. Då kan fler barn hoppa samtidigt.

12 LEKTIONSPLANER FÖR TEORETISKA INSLAG Med serietidningen om Atle & Frida finns alla möjligheter att bredda och fördjupa barnens engagemang och förståelse så att friidrottsskolan blir mer än bara idrott. Kontakta idrottskonsulenten i ditt SISU-distrikt innan friidrottsskolan börjar, så kan ni rapportera den tid ni lägger på strukturerade samtal med barnen som Lärande för barn. Lärande för barn är en metod som bygger på att alla är delaktiga när de tar till sig nya kunskaper och ny förståelse. Metoden riktar sig mot barn i åldrarna 7 12 år och kan ske med alla sinnen involverade. Det kan ibland handla om att samtala och diskutera sig fram till nya kunskaper, ibland om att rita eller dramatisera. Kreativitet och skapande är i fokus! Så här kan ni arbeta med lärande för barn, med utgångspunkt i berättelsen om Atle & Frida: Lektion Äta och dricka Titta på sidan 6 i tidningen, där Atles mamma säger till Atle att komma in och äta frukost. Uppgift till barnen: Berätta/rita vad du brukar äta till frukost! Lektion Packa väskan Titta på sidan 6 i tidningen, bilden där Atles mamma visar vad hon har packat i Atles väska. Uppgift till barnen: Berätta/rita vad du har med dig till träningen! Titta på sidan 9 i tidningen, där Johanna säger till barnen att dricka. Uppgift till barnen: Varför tror ni det är viktigt att dricka när man tränar? Vad är bra att dricka när man tränar? Titta på sidan 13 i tidningen, där Krister säger till Atle och Frida att komma ihåg att äta. Uppgift till barnen: Vad är bra att äta när man ska träna? Lektion Föräldraengagemang Titta på sidan 19 i tidningen, där Fridas pappa frågar hur barnen har haft det i friidrottsskolan. Uppgift till barnen: Brukar era föräldrar fråga hur ni har det på friidrotten? Är det viktigt att föräldrarna är nyfikna på vad ni gör?

13 Lektion Säkerhet Titta på sidan 9 i tidningen, där Johanna hälsar barnen välkomna till friidrottsskolan. Uppgift till barnen: Berätta varför det är viktigt att se sig för på friidrottsarenan! Titta på sidan 20 i tidningen, där Krister påminner Atle om cykelhjälmen. Uppgift till barnen: Vad behöver ni tänka på när ni är i trafiken på väg till och från friidrottsskolan? Rita er väg till och från friidrottsarenan och markera farliga korsningar etc i trafiken. Lektion Berätta en friidrottssaga Titta på sidan 21, där Martin hittar på en saga om pojken Mombolubadamdam som kastar spjut i skogen, och på sidan 29 där Frida berättar om att hon drömde att hon var en ninja som svävade fram. Uppgift till barnen: Kan ni också hitta på en saga eller dröm som har med friidrott att göra? Lektion Friidrott på tv Titta på sidan 27, där Atles familj tittar på EM-finalen i diskus på tv. Uppgift till barnen: Vilken friidrottsgren tycker ni är roligast att se på?

14 Lektion Friidrottsredskapen Titta på sidan 28, där Johanna visar några olika redskap som finns i förrådet. Uppgift till barnen: Gå till förrådet och visa allt som finns där. Fråga om de kan gissa vad allt ska användas till! Rita de olika redskapen och skriv vad det är och vilken gren de tillhör. Lektion Att vara en bra kompis Titta på sidan 28, där Frida säger till Atle att hon trodde att de skulle cykla tillsammans till träningen och på sidan 31, där Atle ber om ursäkt för att han glömde. Uppgift till barnen: Berätta hur man är när man är en bra kompis! Hitta på och spela upp korta scener för varandra för att visa hur man är när man är en bra kompis.

15 Planering Att göra en detaljerad planering för träningen ger trygghet för er som är ledare. Samtidigt är det viktigt att vara lyhörd och flexibel för att träningspasset ska bli roligt. Vissa lekar och övningar kan fungera bra med en grupp vid ett visst tillfälle, men bli helt misslyckade en annan gång. Ta för vana att planera mer än ni egentligen behöver eftersom något moment i passet kan gå snabbare än ni tänkt er. Det gör inget om ni inte hinner med allt ni planerat! Det är viktigt att skapa en trygg inramning på varje dag i friidrottsskolan. Inled och avsluta därför varje dag i friidrottsskolan med en stunds samling där hela gruppen sitter still. I början av dagen kan ni till exempel introducera några av de grenar och lekar barnen kommer att få testa idag och på den avslutande samlingen passar det bra att fråga barnen vad de tyckte om dagens pass, och hälsa dem välkomna tillbaka imorgon. Det är bra om ni gör något kul i slutet av passet eftersom det sista barnen gör är det de kommer minnas bäst! Kom ihåg att alla pass inte måste innehåll friidrott. Frågesport, korvgrillning, bad m.m. kan också ingå i friidrottsskolan. Några tips: Dela in deltagarna i grupper med ca tio barn per grupp och försök fördela ledarna så att varje grupp har minst två ledare och att vana och nya ledare får jobba tillsammans och lära av varandra. Använd gärna namnskyltar (i olika färger om ni har flera grupper). Skapa trygghet i gruppen redan första dagen. Använd gärna det första passet till samarbetsövningar som hjälper till att skapa stämning och samhörighetskänsla. Börja varje dag med en ledarsamling en stund innan barnen kommer. Då hinner ni gå igenom planen för dagens pass och göra eventuella ändringar, t.ex. om någon ledare blivit sjuk. Se till att det alltid finns en förbandsväska på idrottsplatsen, att alla ledare vet var den finns och hur man använder den.

16 Hjälpmedel för er planering På de följande två sidorna finns dels förslag på ett informationsblad som ni kan dela ut till alla föräldrar som lämnar barn i friidrottsskolan, dels förslag till planeringsschema som ni kan använda för er vecka i friidrottsskolan. Dokumenten finns som ifyllningsbara pdf-filer på Ungdom Friidrottsskola. Som helhet kan en vecka i friidrottsskolan innehålla dessa pusselbitar : Presentation av ledare och deltagare Presentation av friidrott: Löpning, hopp och kast Samtal och/eller föredrag om träning, kamratskap, utrustning, säkerhet, kost och vila Friidrottslektioner om löpning: springa fort (sprint), springa över något (häck) och springa länge (medel-långdistans) Friidrottslektioner om hopp: hoppa högt (höjd och stav) och hoppa långt (längd och tresteg) Friidrottslektioner om kast: stöt (kula), slungkast (diskus och slägga) och överhandskast (spjut) Lekar och stafetter, varje dag Aktiviteter utanför idrottsarenan (hinderbana i skogen, grilla, bada eller något annat) Tävlingsförberedelser och tävling Veckoavslutning/prisutdelning

17 Välkommen till friidrottsskolan i Löparköpings IF Till dig som har barn med i friidrottsskolan Friidrottsskolan inleds med en samling varje dag klockan: Friidrottsskolan avslutas sedan klockan: Det är bra om ditt barn har med sig: Som förälder får du gärna hjälpa till genom att: Under friidrottsskolan kommer ditt barn att få prova på att: Vattenflaska, frukt och rena kläder Ta tid, kratta grop, bära redskap m m Springa, hoppa och kasta Om ditt barn trivs i friidrottsskolan är han/hon välkommen till vår ordinarie träning. Kontakta följande person för mer information: Leif Lundsten, tel En ledare i vår friidrottsskola kommer i tid är kvar på idrottsplatsen tills alla barn gått eller blivit hämtade ler och är glad när han/hon pratar med barnen har tålamod har alltid ledartröjan på sig har alltid mobiltelefonen avstängd lär sig alla deltagares namn är rättvis låter varje barn vara med på sina villkor

18 Veckoplanering Klubb: Planering för vecka: Ledare: Löparköpings IF 26 Rebecca, Soran, Kalle Grupp MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 1 Sprint Presentation, samarbetsövningar Säkerhet Diskus Lekar, stafetter Häck Friidrott på tv Stafetter Spjut Föräldraengagemang Fritt val: Testa stav, tresteg eller slägga Friidrottens redskap FÖRRMIDDAG 2 Längd Presentation, samarbetsövningar Säkerhet Kula Lekar, stafetter Höjd Friidrott på tv Stafetter Sprint Föräldraengagemang Tävlingsförberedelser Friidrottens redskap 3 Kula Presentation, samarbetsövningar Säkerhet Sprint Lekar, stafetter Spjut Friidrott på tv Stafetter Längd Föräldraengagemang Tävlingsförberedelser Friidrottens redskap Lunch 1 Höjd Packa väskan Lek Distans Att vara en bra kompis Kula Äta och dricka Längd Utflykt (grilla/ bada) Berätta en friidrottssaga Mångkamp Medaljutdelning EFTERMIDDAG 2 Spjut Packa väskan Lek Häck Att vara en bra kompis Distans Äta och dricka Diskus Utflykt (grilla/ bada) Berätta en friidrottssaga Mångkamp Medaljutdelning 3 Häck Packa väskan Lek Diskus Att vara en bra kompis Höjd Äta och dricka Distans Utflykt (grilla/ bada) Berätta en friidrottssaga Mångkamp Medaljutdelning

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Grundläggande principer för träningspasset: Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Välj lekar och övningar

Läs mer

Träningsprogram för olika grenar

Träningsprogram för olika grenar Träningsprogram för olika grenar Här följer ett antal träningsprogram som samtliga har fokus på grenteknisk och koordinativ utveckling. Kombinera gärna dessa program med något av specialprogrammen för

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Löpkoordination och snabbhet 1,5. Styrketräning (skivstångsteknik) 2. Hoppkoordination och hoppstyrka 1,5

Löpkoordination och snabbhet 1,5. Styrketräning (skivstångsteknik) 2. Hoppkoordination och hoppstyrka 1,5 Handledning för utbildning i de praktiska delarna F RIIDROTT F ÖR UNGDOM 1 4-17 ÅR Denna handledning är till för FC och deras utbildare. Det är vår förhoppning att dessa med stöd av handledningen ska kunna

Läs mer

Svensk friidrotts utbildningsstege 1: KULA

Svensk friidrotts utbildningsstege 1: KULA Svensk friidrotts utbildningsstege 1: KULA KULA: Gemensamt för rotationsteknik och glidteknik Inledning I kulstötning finns två vitt skilda tekniker, glidstil, eller också kallat O'Brien-stil, och rotationsstil.

Läs mer

Friidrottsskola 2012 Sid 2

Friidrottsskola 2012 Sid 2 Friidrottsskola 2012 Sid 2 Svensk Friidrott 2012 Häftet får skrivas ut, kopieras och distribueras fritt i alla föreningar som arrangerar friidrottsskola. Foto omslag: Daniel Bergin, Louise Persson Foton

Läs mer

Pass 1: Styrka och kondition

Pass 1: Styrka och kondition Pass 1: Styrka och kondition Ett komplett träningspass för hela kroppen som utvecklar både styrka och kondition. Förbered kroppen genom valfri uppvärming i cirka 10 minuter innan du börjar. Utfall Stå

Läs mer

Grentekniker. Grundläggande principer för träningspasset: 1. Uppvärmning lekar, övningar mm

Grentekniker. Grundläggande principer för träningspasset: 1. Uppvärmning lekar, övningar mm Grentekniker Grundläggande principer för träningspasset: - Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. - Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet

Läs mer

Lär dig bli en joggare

Lär dig bli en joggare Lär dig bli en joggare Träna, svettas, promenixa, leka, vardagsmotionera Hur kommer en igång med träning? Hur ska en lägga upp det? Här får du tips på hur du kan bli träningssmart. Alla tips är skonsamma

Läs mer

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström.

Passet är framtaget av Lotta Rahm och granskat av sjukgymnast Roy Sandström. Gymmix Balansboll Att träna med en balansboll är roligt och utmanande. Bollen är ett instabilt underlag som gör att tankarna kan bara vara på ett ställe när du tränar, på bollen och den övningen du gör

Läs mer

Hoppkoordinationsträningen grundar sig på ett antal övningar som ligger som bas och som sedan kan varieras och utvecklas.

Hoppkoordinationsträningen grundar sig på ett antal övningar som ligger som bas och som sedan kan varieras och utvecklas. Söndagen den 17 nov 2013 Dalarnas Friidrottsförbund Grunderna i hopp Friidrott består av löpning, hopp och kast. Hoppgrenarna är fyra till antalet, längd, tresteg, höjd och stav. Alla fyra är komplexa

Läs mer

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning väldigt viktigt Sommarträning är inget tvång men det är bra om du försöker träna under sommaren. Hinner och kan du köra 2-3 pass i veckan löpande under

Läs mer

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min)

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min) SPELKLAR Del 1 Löpning (8 min) Löpning - rakt fram Löpövningarna går mellan 6-8 parallella konor. Avstånd mellan käglorna ca 6-7 meter. Alla löpövningar utförs 2 ggr. Två spelare startar samtidigt vid

Läs mer

Tony Kumpula

Tony Kumpula Tony Kumpula 0922-10175 070-3131866 Tony.kumpula@haparanda.se KULSTÖTNING PRAKTIK MEDICINBOLL "När man klarar av att utföra övningarna med medicinboll, kan man börja använda kulor istället" 1. FRAMÅTSTÖT

Läs mer

Fysträning 2011. Individuella träningspass under Juli månad. 3 träningspass per vecka Växla mellan passen. Kondition / benstyrka

Fysträning 2011. Individuella träningspass under Juli månad. 3 träningspass per vecka Växla mellan passen. Kondition / benstyrka Individuella träningspass under Juli månad 1 Mängd: Längd: Pass 1: 3 träningspass per vecka Växla mellan passen 90 minuter Kondition / benstyrka Uppvärmning - 15 minuter löpning 70% fart Tänjningar framför

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Allsidiga uppvärmningsprogram

Allsidiga uppvärmningsprogram 2016/17 Allsidiga uppvärmningsprogram BARN & UNGDOM SANDÅKERNS SK, UMEDALENS IF, IBK DALEN (Översatt av Andreas Ågren) Översatt från: Syfte Genom att barn och ungdomar deltar i dessa uppvärmningsprogram

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid!

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! JULUTMANINGEN Utrustning: klubba, boll, två koner. Regler: Teknikövningarna sida 2-5 - görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! Styrkeövningarna sida 6-15 görs enligt antal gånger

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering.

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Kullerbyta Var mjuk i kroppen och rund som en boll. Rulla rakt fram och

Läs mer

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal.

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal. Programmet är till för dig som inte har konditionsidrottat på några år och målet med programmet är att du efter 12 veckor minst ska klara av att springa 5 kilometer. Några träningsvarianter att ha koll

Läs mer

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar.

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar. KNÄKONTROLL-FOTBOLL Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor men är bra skadeförebyggande träning för alla ungdomar. Var noggranna när ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Kari Kiviniemi Spjuttränare Södertälje IF

Kari Kiviniemi Spjuttränare Södertälje IF Kari Kiviniemi Spjuttränare Södertälje IF Innehåll Teori Grundläggande biomekanik Grunder i spjutkastningens teknik Spjutkastets tre grundfaser Praktik Teknikgenomgång Teknikövningar/Drills Kastlängd biomekaniska

Läs mer

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan:

Grundläggande styrkeprogram att köra 3 gånger i veckan: EGENTRÄNING 2012 Följande program är framtaget för att ge er spelare de bästa förutsättningarna inför säsongen 2013. Tanken med programmet är inte att ni ska bygga kroppen och öka kondititionen utan återhämta

Läs mer

CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik. Kursmaterial

CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik. Kursmaterial CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik Kursmaterial Gymnastik Säkerhet inför gymnastik När det gäller gymnastiken är det också ytterst viktigt med säkerhet. Huvudansvaret för säkerheten

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern år.

Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern år. . KNÄKONTROLL-FOTBOLL Knäkontrollprogrammet är speciellt framtaget för flickor i åldern 12-16 år. Var noggranna när ni gör övningarna. Det som står med kursiv stil är extra viktigt att tänka på under övningarna

Läs mer

SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019

SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019 SOMMARTRÄNINGSPROGRAM 2019 Sommarträningsprogram för klubbens tävlingsspelare i U11 - U13 spelare respektive U15 U19 spelare. Vi ber er föräldrar att hjälpa era barn (framför allt U11 och U13) följa det

Läs mer

Innehåll. Att vara ny 3. Vad är intropass? 3. Genomförande 3. Att leda träningarna 4. Viktiga egenskaper 4. Upplägg 4. Effektivisera träningen 5

Innehåll. Att vara ny 3. Vad är intropass? 3. Genomförande 3. Att leda träningarna 4. Viktiga egenskaper 4. Upplägg 4. Effektivisera träningen 5 I N T R O P A S S I N T R O P A S S Innehåll Att vara ny 3 Vad är intropass? 3 Genomförande 3 Att leda träningarna 4 Viktiga egenskaper 4 Upplägg 4 Effektivisera träningen 5 Informationsblad 5 Träningsprogram

Läs mer

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar.

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar. 1 https://tranarpasset.com/2016/06/28/trana-med-kroppen/ TRÄNA MED KROPPEN Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt.

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt. Tyngdlyftning Vill du utveckla din träning på gymmet? Vill du bli stark, rörlig och explosiv? Behöver du träna på att koordinera din kropp? Då kan du låta dig inspireras av tyngdlyftning. 1 Tyngdlyftning

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

NYTT SUPERPASS gör dig stark och till en bättre löpare på en gång

NYTT SUPERPASS gör dig stark och till en bättre löpare på en gång NYTT SUPERPASS gör dig stark och till en bättre löpare på en gång IFO_SV_05_EB_150389_Loeb_med_udfordringer 40 Bli superstark på din löprunda Här är ett nytt superträningspass för dig som tycker om att

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

Målvaktsträning i Sunderby SK, år. En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C

Målvaktsträning i Sunderby SK, år. En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C Målvaktsträning i Sunderby SK, 10-12 år En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C Syfte och mål Syftet är att vägleda lagens ledare så att

Läs mer

Fakta om friidrott VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Fakta om friidrott VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Fakta om friidrott Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar de olika grenarna inom friidrott, hur de går till och dess regler. I boken presenteras även några

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Att tänka på inför friidrottstävling

Att tänka på inför friidrottstävling Att tänka på inför friidrottstävling Före tävling Tävlingar får ni reda på via friidrottsgruppen eller så läser ni själva på Smålands Friidrottsförbunds hemsida www.smfif.se och där under Tävlingar. Då

Läs mer

1. ENBENSKNÄBÖJ FOTBOLL

1. ENBENSKNÄBÖJ FOTBOLL 1. ENBENSKNÄBÖJ A. HÄNDERNA PÅ HÖFTERNA Gör en knäböj med god kontroll på knäet. Rörelsen ska vara långsam och med en mjuk vändning. Håll bäckenet i en vågrät position. Det är viktigt att knäet går rakt

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

Träningsprogram under sommaruppehållet. med Löpning passet och Stretchprogram

Träningsprogram under sommaruppehållet. med Löpning passet och Stretchprogram Hej Fotbollspelare! Lycka till med. Här kommer ert träningsprogram under sommaruppehållet. Vi måste säga att det är extremt viktigt att ni gör detta ordentligt då säsongen kommer komma igång i samma puls

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

Försäsongs träning för U15 /U16

Försäsongs träning för U15 /U16 Försäsongs träning för U15 /U16 Del 1 Övningar PUSH UPS (armhävningar) Bröst, triceps och axel muskelträning Bröstkorgen ända ner i marken, upp med sträckta armar. De första passen kan man för att det

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik Fallteknik Anfallsinriktning

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

GC PERFORMANCE FYSTRÄNING (V.8-11) Prehab/ Återhämtning. Pass #2. Inväntar istider

GC PERFORMANCE FYSTRÄNING (V.8-11) Prehab/ Återhämtning. Pass #2. Inväntar istider FYSTRÄNING (V.8-11) MÅNDAG Vecka 8 TISDAG ONSDAG TORSDAG Pass #1 PreGame Vecka 9 Vecka 10 Vecka 11 FREDAG LÖRDAG SÖNDAG Prehab/ Återhämtning Pass #2 Det här schemat för den här perioden är designat för

Läs mer

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner.

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Här är ett träningsprogram som, med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Så kör du övningarna:» Gör så många repetitioner som möjligt

Läs mer

Åsa IF:s Innebandyskola

Åsa IF:s Innebandyskola Åsa IF:s Innebandyskola Mål: Genom lek och glädje stimulera barnen att vilja gå till innebandyn. Av gemenskapen med lagkamrater känna en social trygghet både på och utanför planen. Förkunskaper: Det krävs

Läs mer

Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk

Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk Göteborg 20170621 Sommarträning 2017 C-pojk & B-pojk Av Christan Greven Tips och råd Anpassa schemat efter dig. Till exempel om du känner att 8 st armhävningar är för lite. Gör 10 st på varje set, eller

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 Snabbhetsövningar Snabbhetspass 1 1) Kvicka fötter Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 2) Sidohopp Stå bredvid linjen och hoppa

Läs mer

Glöm inte av att ha en underbar sommar, så ses vi v.30 Mvh Tränarna

Glöm inte av att ha en underbar sommar, så ses vi v.30 Mvh Tränarna Hej! För att underhålla och bibehålla formen du kämpat dig till under vintern och våren gäller det att hålla igång även under sommaren. Vad som är bra är att det räcker med 3 pass i veckan för att just

Läs mer

Sommarprogram TSLK 2012

Sommarprogram TSLK 2012 Sommarprogram TSLK 2012 Träningen som vi gör under sommar och höst gör vi för att bli bättre skidåkare och för att klara de stora krafterna som vi utsätts för i skidbacken och det kommer minska skaderisken.

Läs mer

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Här följer några sidor off-ice övningar och några enkla träningspass för dig som vill träna lite mer hemma men har svårt att hitta på bra övningar

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik -Fallteknik

Läs mer

SSLK Sommarträning U14:1 19/20

SSLK Sommarträning U14:1 19/20 SSLK Sommarträning U14:1 19/20 Schema KONDITIONSTRÄNING Aerob träning 1 (A1) Lågintensiv kontinuerlig belastning 55-65% av VOmax. Arbetstid 60-120min. Välj en ganska jämn terräng som tillåter ett kontinuerligt

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Vi har schemalagt mellan 3-4 träningspass per vecka, med start tisdagen den 5 juni. Totalt är det 36 pass schemalagt.

Vi har schemalagt mellan 3-4 träningspass per vecka, med start tisdagen den 5 juni. Totalt är det 36 pass schemalagt. Hej, Här finner ni träningsprogrammet för sommaren 2012. Träningen har 5 olika teman; allmänstyrka, bålstyrka, spänst/snabbhet, balans/koordination och kondition. Det finns 2 träningspass inom varje tema

Läs mer

S N A B B H E T S T R Ä N I N G 1

S N A B B H E T S T R Ä N I N G 1 SNABBHETSTRÄNING 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INFORMATION 3 UPPVÄRMNING 3 MOBILITY/FLEXIBILITY 3 ACTIVATION 6 PRECOMPETITION 7 SAMMANFATTNING 21 2 INfORMATION Uppvärmningen är baserat på MAP-systemet som är

Läs mer

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips Copyright 2006 Exercise Organizer 1 onsdag 29. november 2006 Exercise Organizer Instruktör: Leg. Kiropraktor Kim Eriksson Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar 1 Armsving Stå med det ena benet

Läs mer

Tematräning F00 Skotteknik

Tematräning F00 Skotteknik Tematräning F00 Skotteknik Olika typer av passningar Inledningsvis börjar jag med att presentera lite olika avslut och passningar. Dessa kan alla användas i de olika övningarna som presenteras sedan. Sträva

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3 Nu går vi in i vecka 3, nu kommer nya övningar och nytt intervallpass. Kom ihåg att utmana dig själv på alla pass. Lycka till! MÅNDAG STYRKETRÄNING Övning

Läs mer

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Du ska träna minst 2-3 pass i veckan från och med v31 (28 juli). Passen tränar fyra olika områden; Uthållighet, Snabbhet, Styrka och Teknik. Kombinera gärna uthållighetspass

Läs mer

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från

Träningsprogram. Programmet är framtaget i samarbete med erfarna sjukgymnaster och fystränare från Träningsprogram - Kom igång med din träning med hjälp av BungyPump! I detta träningsprogram har vi samlat tips och övningar för hur du ökar din förbränning med BungyPump! Programmet är framtaget i samarbete

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

Träningsprogram Ope Inter Egen träning

Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogrammet är inspirerat av MAQ-modellen (Muscle Action Quality) och knäkontroll, men anpassat för att ni enkelt ska kunna utföra det hemma utan andra redskap

Läs mer

Sommarprogram för Årsta F03

Sommarprogram för Årsta F03 Sommarprogram för Årsta F03 Här kommer lite inspiration för vad man kan träna på under sommaren. Ingenting är obligatoriskt men vill ni träna finns dessa program som inspiration. Sommaren är en perfekt

Läs mer

Målvakten. i innebandy. Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna

Målvakten. i innebandy. Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna Målvakten i innebandy Målvaktens roll Har stor betydelse för laget finns bara en på planen. Aldrig målvaktens fel behöver alltid hjälp av utespelarna Lätt att bli självkritisk alla skall uppmuntra målvakten

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

Fotstabilitet 10 min 2 ggr i veckan lägger du in där det passar dig. Även eventuella rehab övningar

Fotstabilitet 10 min 2 ggr i veckan lägger du in där det passar dig. Även eventuella rehab övningar VECKA 27 MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG Ledigt Ledigt Ledigt Ledigt C3+bålprog C3 Ledigt Ledigt VECKA 28 MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG Fotboll Fotboll Fotboll Fotboll

Läs mer

Träna med hantlar 1 RG

Träna med hantlar 1 RG Träna med hantlar 1 RG Hantlar med handtag är bra för tetraplegiker. Hantelträning är förmodligen en av de äldsta formerna av träning men också en av de mest effektiva om man snabbt vill utveckla styrka.

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

Heleneholms IF instruktionsguide vid friidrottstävlingar

Heleneholms IF instruktionsguide vid friidrottstävlingar Heleneholms IF instruktionsguide vid friidrottstävlingar Innehåll 1. Värt att tänka på inför en tävling... 3 1.1 Läs tävling-pm... 3 2. Klubbprofil & Material... 4 2.1 Klubbkläder... 4 2.2 Spikskor...

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

48 Av träningsexpert Martin Kreutzer Foto: wichmann+bendtsen Stylist: Charlotte Høyer

48 Av träningsexpert Martin Kreutzer Foto: wichmann+bendtsen Stylist: Charlotte Høyer Få stark och fast rumpa med BACKLÖPNING Drömmer du om en fast och välformad rumpa och superbra kondition är backträning lösningen. Genom att pressa dig själv uppför branta backar pressar du kroppen ner

Läs mer

1 Uppvärmningprogram. 1.1 Bröstrygg

1 Uppvärmningprogram. 1.1 Bröstrygg Rörlighetsövningar För en bandyspelare är det viktigt med bra rörlighet i ben och bål. Vi har satt ihop förslag till två rörlighetsprogram som kan användas dels före ett träningspass och dels som ett enskilt

Läs mer

Copyright I FORM/Bonnier Publications.

Copyright I FORM/Bonnier Publications. Är du redo att köra för fullt? Programmet bjuder på hård träning, men 10 minuter går snabbt och i gengäld kan du säga farväl till ett kilo rent fett och välkomna vackra och friska muskler, som du inte

Läs mer

Seven days without strength training makes one weak!

Seven days without strength training makes one weak! Seven days without strength training makes one weak! Övningar för sommaruppehållet 2016 Nu är vi där igen. Den del av året där du får ta lite extra ansvar för din egen träning. Precis som förra året så

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Det bästa träningspasset är det som du genomför! Kvalitet i varje minut!

Det bästa träningspasset är det som du genomför! Kvalitet i varje minut! Inledning Det bästa träningspasset är det som du genomför! Kvalitet i varje minut! All sommarträning ska loggas i Funbeat. Gå in på www.funbeat.se (eller appen Funbeat ) och skapa ett eget konto. Lägg

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com Övningskompendium SBTF UTBILDNING NIVÅ 1 Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté Framställt av Emanuel Christiansson & Sandra Rusk www.svenskbordtennis.com

Läs mer

Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar

Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar Namn-nata Att lära sig de andra gruppmedlemmarnas namn Uppvärmning och att skapa en positiv atmosfär Gruppmedlemmarna ställer sig i en ring. Ledaren står

Läs mer

Uppvärmning 2 min promenad 5 min jogging c:a 1 km max 70% HF 10 min varierad jogg m hopsa-steg, indianhopp, hälkick, knälyft etc Uthållighet.

Uppvärmning 2 min promenad 5 min jogging c:a 1 km max 70% HF 10 min varierad jogg m hopsa-steg, indianhopp, hälkick, knälyft etc Uthållighet. 5 Dagar före 10 min varierad jogg m hopsa-steg, indianhopp, hälkick, knälyft etc Uthållighet 50 m Start Löp 150 m sväng vänster 85-90 % puls löp längs max 32 sek löpn! mållinjen Gå 50 m 50 m 50 m max 37

Läs mer