Kramfors. Trafiksimulering i VISSIM. Upprättad av: Henrik Carlsson, tfn: , Box 4107, Solna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kramfors. Trafiksimulering i VISSIM. Upprättad av: Henrik Carlsson, tfn: , Box 4107, Solna"

Transkript

1 Vägverket Konsult Affärsområde Väg och Trafik Trafikanalys och ITS Kramfors Trafiksimulering i VISSIM Upprättad av: Henrik Carlsson, tfn: , Box 4107, Solna Granskad av: Lennart Lundström, tfn: , Drottninggatan 6, Gävle 1(23)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MODELLERING VISSIM Tillvägagångssätt Avgränsningar Modelleringsdetaljer Resultatparametrar Kalibrering UTVÄRDERINGSALTERNATIV RESULTAT TRAFIKFLÖDEN Trafikflöden UA Trafikflöden UA 1b Trafikflöden UA 1c KÖLÄNGDER Väg 90 Torggatan Väg 90 Ringvägen SLUTSATSER OCH DISKUSSION (23)

3 1 Modellering Mikrosimuleringsverktyg erbjuder möjligheter att på en mycket detaljerade nivå granska effekterna på trafikprocessen av olika åtgärdsförslag. Därför har mikrosimuleringsverktyget VISSIM valts som analysverktyg för studien av Kramfors tätort. 1.1 VISSIM I detta avsnitt beskrivs diverse förutsättningar och detaljer runt modelleringen. Mer information om modelleringen finns i Bilaga Tillvägagångssätt Trafikunderlaget utgörs av trafikmätningar utförda av Vägverket Konsult Trafik i Härnösand. Mätningarna har utförts med slangsensorer i 17 punkter vid två olika tillfällen under 2006 och 2007, se figur 2. I ett första skede byggs det nuvarande trafiknätet upp i VISSIM. Trafiken till detta nät anges med hjälp av en OD-matris som beskriver resemönster mellan 18 noder i nätverket. Denna matris har skattats med hjälp av en gravitationsmodell som minimerar skillnaden till de observerade flödena (trafikmätningar med slang) i nätverket. Nulägesnätet används sedan för att kalibrera trafiken i nätverket till att passa trafiken i Kramfors. Kalibreringar görs mot de flöden som tagits fram med hjälp av slangmätningar i Kramfors samt mot kölängder och restider som räknats på plats i Kramfors under de timmar som ska simuleras. Trafiken i nätverket valideras sedan för att inga felaktiga beteenden ska ha kommit med i modellen. Ibland när kalibrering sker kan det förekomma att vissa ändringar som görs i modellen endast gäller för den trafiksituation som kalibreringen gjorts mot. Detta kan leda till att trafiksituationen inte alls stämmer när det görs förändringar i vägnätet. För att minimera risken för detta görs en validering mot en annan känd trafiksituation, i det här fallet förmiddagens max-timme. Om det visar sig att modellens beteende stämmer mot de observationer som gjorts betyder det att det troligtvis inte finns några extrema felaktigheter i den kodning som gjorts. När kalibreringar och valideringar gjorts byggs de utvärderingsalternativ som ska studeras. De inställningar som kodades i nulägesnätet behålls för utvärderingsalternativet. 3(23)

4 1.1.2 Avgränsningar Modellområdet som studeras i Kramfors begränsas av Ringvägen/väg 90 i norr, Ringvägen med anslutningar i öster och söder samt av väg 90 med anslutningar samt Järnvägsgatan och Jättestagatan i väster. 90 Järnvägsgatan Figur 1: Modellområde Jättestagatan Modelleringsdetaljer All trafik i nätverket styrs av dynamiska ruttval. Detta innebär att indata till programmet endast utgörs av en matris som beskriver antal resor till och från de 18 noderna som angivets i nätverket. Vilka rutter fordonen sedan väljer avgörs av restid och reslängd i VISSIM-modellen. Cirkulationsplatserna har kodats med reducerade hastigheter i dess geometriska krökningar. Det innebär att fordonen håller en lägre hastighet genom cirkulationen än den för tillfället av fordonet önskade hastigheten. Dessa reducerade hastigheter i cirkulationen ger en mer verklighetstrogen hastighetshållning av fordonen i nätverket. För att hantera konflikter vid infart i cirkulationen har företrädesregler kodats in på de olika benen i cirkulationen. Även i de korsningar där väjningsplikt gäller kodas 4(23)

5 dessa företrädelseregler. Tidsättning och strategi för den kodningen finns beskriven i detalj i Bilaga 1. På Torggatan i riktning mot väg 90 samt på norra delen av Ringvägen, öster om korsningen med väg 767 (Finnmarksvägen) och väg 90 riktning öster ut, har extra kostnader lagts på länkarna. Detta har gjorts för att styra trafiken så att den mer svarar upp mot de trafikmätningar som gjorts. När ett tåg passerar genom Kramfors antas en bomfällningstid på två och en halv minut. I Utvärderingsalternativen antas fyra stycken tåg passera genom Kramfors under maxtimman. Gångtrafik över väg 90 vid Torggatan har kodats in i modellen efter de observationer som gjorts på plats. Trafiken anges per tiominutersintervall över de två övergångsställen som finns i anslutning till korsningen. Det norra övergångsstället är det mest trafikerade och har en trafik på ungefär 1-2 passager i minuten. Det södra har ungefär hälften av denna trafik. I nuläget trafikeras Stationsgatan av trafikanter i båda riktningarna med en vändplan i norr. Möjlighet finns att köra i låg hastighet (5-10 km/h) via torgytan vid Kurredoren och på så sätt fås en koppling mellan Torggatan och Stationsgatan. Vid uppbyggandet av nätverket har inte kopplingen mellan Torggatan och Stationsgatan tagits med eftersom fordon vid denna passage endast kan färdas i en riktning åt gången. Trafiksituationen vid denna passage/vändplan är för komplex för att kunna simuleras på ett tillförlitligt sätt. För att fånga upp denna trafiksituation i modellen användes den trafikmätning som gjordes direkt söder om vändplanet. I denna mätpunkt mäts både den trafik som vänder i vändplanet samt den trafik som använder torgytan för passager mellan Torggatan och Stationsgatan. I modellen anlades sedan en nod till vändplanet där inflödet till modellen var lika med den södergående trafiken från mätpunkten och där flödet ut ur modellen var lika med den norrgående trafiken. Ovan nämnda tillvägagångssätt gör att nulägestrafiken beskrivs på ett tillförlitligt sätt. Den framtida trafiksituationen på Stationsgatan är dock svår att sia om. I ombyggnadsalternativen som studerats i modellen antas att trafikflödena på Stationsgatan är oförändrade (se resonemang under avsnitt 4). En warm-up -period på 30 minuter har använts innan resultaten har börjat registreras. Detta för att systemet inte ska inledas utan fordon i nätverket. 5(23)

6 1.1.4 Resultatparametrar Utdataparametrar från simuleringarna är kölängder vid korsningspunkterna och trafikflöden på ett 20-tal länkar. Trafikflöden Trafikflöden har mätts på cirka 20 stycken länkar i nätverket. Resultatet från VISSIM anges i fordon per timma. För att göra resultaten mer överskådliga har dessa timvärden räknats om till dygnsvärden genom antagandet att trafiken under maxtimman utgör 10 % av dygnstrafiken. Flödena som presenteras i utvärderingsalternativen ska inte ses som exakta värden utan mer som riktpunkter. Kölängder Kölängder har mätts i korsningarna väg 90 Torggatan och väg 90 Ringvägen. Dessa data används främst för att kunna uppskatta längd på de magasin som används för trafik som ska svänga av väg 90. Utdata från VISSIM avseende kölängder ges i längd i antal meter. Ett fordon betraktas vara i kö under följande förutsättningar: Ett fordon börjar befinna sig i kö när hastigheten understiger 5 km/h och avståndet till framförvarande fordon är högst 20 m. Fordonet betraktas sedan befinna sig i kö tills det att hastigheten överstiger 10 km/h Kalibrering När nätverket är färdigbyggt och trafiken är inlagd kan vissa justeringar behöva göras för att få trafiksituationen i nätverket att stämma överens med det verkliga trafikläget. Detta görs genom att stämma av vissa parametrar i VISSIM-nätet mot observationer som gjorts i fält. I Kramfors har kalibrering gjorts mot trafikflöden, kölängder i korsningarna längst väg 90 samt restider längs väg 90 mellan korsningarna med norra respektive södra delen av Ringvägen. Dessutom har okulär kalibrering gjorts. Detta innebär att trafiken i modellen studeras visuellt för att upptäcka eventuella felaktiga förarbeteenden. I figuren nedan visas det jämförelser som gjorts mot de uppmätta trafikflödena i nätverket mellan klockan 16 och 17. I Kolumnen Vardagsmedel anges det flöde som erhållits från trafikmätningarna. I kolumnen VISSIM anges det flöde som mätts upp i VISSIM-modellen och i kolumnen Gravit.modell anges det flödet som räknats fram med gravitationsmodellen. 6(23)

7 Punktnummer Vägnamn Tis Ons Tors Vardagsmedel Vissim Gravit.modell Mätår Ringvägen, mot kläppv mot Bruksgatan Industrivägen, mot Ringv mot herrgårdsv Limstagatan, mot Ringv Mot Fridhemsv Limstagatan, mot Ringv mot Kungsgatan Gumåsvägen. Mot Ringvägen Mot Bergomsv Ringvägen, mot Kungsg mot Gumåsvägen Kungsgatan, mot Ringv Mot Drottninggatan Kungsgatan, mot Ringvägen mot Gränsgatan Ringvägen mot Kyrkviksv mot Kungsgatan Gränsgatan, mot ringvägen mot Kyrkviksv Jättestagatan mot RV mot Krongatan Jättestagatan mot RV mot Björnstagatan RV90 mot Norr mot söder Björnstagatan mot RV mot Victoriag Stationsgatan mot Limstagatan Mot Ringvägen Torggatan mot RV mot Biblioteksgatan Strandgatan mot RV mot Greisgatan Figur 2: Trafikflöden på länkar i nätverket. Vardagsmedel anger mätresultat från trafikmätningar, Vissim anger resultat från simuleringar i nulägesalternativet och Gravitmodell anger resultat från gravitationsmodellen. Även mot restiderna längs väg 90 har kalibreringar gjorts, den genomsnittliga restiden i norrgående riktning är i modellen 85 sekunder under eftermiddagen. Den genomsnittliga restiden för den södergående trafiken är något kortare; 78 sekunder. Restidsobservationerna har gjorts på väg 90 mellan korsningen med Ringvägen i norr och i söder. Resultaten från modellen stämmer bra överens med de observationer som gjorts via restidsmätningar. 7(23)

8 2 Utvärderingsalternativ I utvärderingsalternativen görs vissa förändringar i vägnätet. Därefter används trafiken som togs fram i nulägesalternativet i den nya modellen. Den dynamiska ruttvalsfunktionen gör att trafikanterna i nätverket väljer nya resvägar i modellen. Valen bestäms av restid och reslängd för olika resvägar mellan start och målpunkt. I UA 1 har följande ändringar gjorts: Cirkulationsplats byggd i korsningen Ringvägen/väg 90/767 (Finnmarksvägen) Cirkulationsplats byggd där nya vägen/bron över väg 90 och Järnvägsgatan ansluter mot Ringvägen Cirkulationsplats byggd vid väg 90 korsning med Ringvägen ( kopplat till ny väg/bron över väg 90 och Järnvägsgatan) Gångtrafikanter styr trafiksignalerna i korsningen väg 90/Torggatan Utökad tågtrafik (4 tåg per timme) I UA 1b har följande ändringar gjorts: Ändringar enligt UA 1 Korsningen väg 90 Ringvägen (tidigare Jättestagatan) behålls i nuvarande utformning I UA 1c har följande ändringar gjorts: Ändringar enligt UA 1 Limstagatan öppnas enkelriktat för trafik norröver, hastighetsbegränsning 5 km/h Hastigheten på Stationsgatan sänks till 15 km/h Förutom de tre alternativen ovan har ytterligare ett alternativ studerats. Detta alternativ är i stort sett likadant som UA1 men med den skillnad att trafik som färdas norrut på väg 90 får ett betydligt längre magasin vid högersväng in mot Torggatan. Detta alternativ används för att studera hur långa köer det kan uppstå för högersvängande trafik i denna korsning. Resultatet används sedan för att bestämma minsta längd på magasinet. I utvärderingsalternativen styrs trafiksignalerna i korsningen väg 90/Torggatan av gångtrafikanter. Detta innebär att signalerna på Torggatan tas bort (visar grönt hela tiden) och att signalerna på väg 90 släcks ner så länge det inte finns några fotgängare som vill passera över väg 90. Trafikanter från Torggatan har väjningsplikt mot trafik på väg 90. 8(23)

9 När det anländer en fotgängare till något av de två övergångställena tänds signalerna och visar rött för trafikanterna som färdas längs väg 90. Trafikanter som kommer från Torggatan måste lämna företräde till gångtrafikanter. När ett tåg passerar genom korsningen fälls bommar ner över Torggatan och hindrar trafikanter att färdas till eller från Torggatan. Trafikanter som färdas längs väg 90 påverkas dock inte av tågpassagen utan har grönt. Figur 3: Gångtrafikanter passerar väg 90 och endast trafik från Torggatan tillåts köra. Dessa trafikanter lämnar dock företräde till gångtrafiken 9(23)

10 3 Resultat I föreliggande avsnitt redovisas preliminära resultat av simuleringarna. 3.1 Trafikflöden Trafikflödena avser flöde under eftermiddagens maxtimme. Dygnstrafiken kan grovt uppskattas genom att räkna med att maxtimmestrafiken utgör cirka 10 % av dygnstrafiken. Enligt dessa antagande ser dygnstrafiken i nuläget ut enligt figuren nedan: Järnvägsgatan 90 Figur 4: Trafikflöde efter simuleringar med nulägesalternativet 10(23)

11 3.1.1 Trafikflöden UA 1 Efter ombyggnaderna i UA1 sker en omläggning av trafiken och de nya flödena presenteras i figuren nedan: Figur 5: Trafikflöden i UA1 Ur figuren ovan går det se att det sker en ganska kraftig ökning av trafiken på norra delen av Ringvägen. Flödet ökar här från 4090 fordon per dygn i nulägesalternativet till 5080 fordon i jämförelsealternativet. Detta motsvarar en trafikökning på denna väg med 24 %. Denna ökning beror troligtvis på att mycket trafik som ska till och från de centrala delarna av Kramfors tar denna väg istället för Torggatan. En annan orsak är troligtvis att Gränsgatan har stängts och att den största andelen av trafiken som tidigare gick här (66 %) har flyttats till Kungsgatan. När detta sker blir det mer lockande för trafikanter som ska färdas norr ut på väg 90 att åka Ringvägen öster ut för att sedan svänga av på väg 90 i korsningen med väg 767 (Finnmarksvägen). Detta medför även att trafiken på Ringvägen öster om Kungsgatan får ett ökat flöde; från 3500 till 4590 fordon per dygn. Denna ökning beror troligtvis även på att trafik som 11(23)

12 kommer söder ifrån och ska till de centrala delarna av Kramfors i större utsträckning väljer södra anslutningen av Ringvägen istället för Torggatan. Att fler fordon åker öster ut på Ringvägen från Kungsgatan medför att trafikökningen väster om denna gata inte blir så kraftig; från 5550 till 5820 fordon per dygn. Den ökade trafiken på de östra delarna av Ringvägen märks också på väg 90 förbi Kramfors tätort där trafiken minskar från 5900 fordon per dygn till 4300 fordon per dygn. Även på Torggatan sker en minskning av trafiken; från 3720 till 2640 fordon per dygn. Denna minskning beror på den ökade tågtrafiken och de längre väntetiderna vid bomfällningarna. Antalet fordon som passerar över den nya överfarten över väg 90 antas i detta alternativ bli runt 5000 fordon per dygn. 12(23)

13 3.1.2 Trafikflöden UA 1b I UA 1b, där korsningen väg 90 - Ringvägen behåller dagens utformning, sker inga större förändringar i flöde jämfört med UA1. Figur 6: Trafikflöden i UA 1b I figur 6 ovan går det se att flödena i UA 1b är näst intill oförändrade jämfört med UA 1. Detta betyder att valet av korsningstyp inte påverkar trafikflödet i nätverket. Största flödesförändringen sker längs väg 90, precis norr om korsningen, där flödet ökar från 4300 fordon per dygn i alternativet med cirkulation till 4500 fordon per dygn i alternativet med bibehållen utformning. 13(23)

14 3.1.3 Trafikflöden UA 1c I UA 1c, där Limstagatan öppnas för enkelriktad trafik, minskar trafiken på väg 90 genom Kramfors ytterligare. De nya flödena visas i figur. Figur 7: Trafikflöden i UA 1c Att trafiken på väg 90 genom Kramfors minskar beror främst på att de trafikanter som har sina startresor på Stationsgatan och ska norr ut nu kan utnyttja Limstagatan för att ta sig ut till de östra delarna av Ringvägen och därifrån vidare norr ut. Flödet på den enkelriktade delen av Limstagatan blir 610 fordon per dygn, vilket motsvarar ett fordon per minut under maxtimman. Att fler trafikanter använder den enkelriktade delen av Limstagatan för att ta sig vidare norr ut syns även på den östra delen av Limstagatan där trafikflödet ökat till 3840 fordon per dygn jämfört med de 3150 fordon som trafikerade denna gata i alternativet där Limstagatan inte var öppen för enkelriktad trafik. Flödet på den nya överfarten minskar något till 4840 fordon men istället sker en liten ökning av trafikanter på Ringvägen norr om Bruksgatan. Det går även att se en minskning av 14(23)

15 trafik på södra delen av Ringvägen mellan Drottninggatan och Kungsgatan; från 5820 till 5470 fordon per dygn. Denna minskning beror på att fler fordon använder sig av Limstagatan. 3.2 Kölängder Kölängder har beräknats för korsningen väg 90 Torggatan och korsningen väg 90 Ringvägen. Medelkön är beräknad som den genomsnittliga kölängden för varje tidssteg under maxtimmen. Maxkön är den genomsnittliga maximala kölängden av varje körning. Maxköerna är främst intressanta längs väg 90 då de kan användas till att bestämma den minsta längden på magasin för fordon som ska svänga av väg 90 in på Torggatan respektive anslutningen till Ringvägen Väg 90 Torggatan I denna korsning är det främst vid tågpassager som långa kölängder uppstår. Trafikanter som kommer söderifrån på väg 90 och som ska svänga höger in på Torggatan drabbas av de längsta köerna. Figur 8: Trafikanter som kommer söderifrån på väg 90 står i kö för att svänga in på Torggatan. Magasinet för dessa trafikanter har i det här alternativet förlängts. I figuren ovan har en kö bildats i magasinet för fordon som färdas på väg 90 och ska svänga höger in på Torggatan. Den maximala kölängden i detta magasin är 80 meter. Resultaten från simuleringarna visas i tabellen nedan och är uppmätta från trafikljusen i korsningen. 15(23)

16 Tabell 1: Kölängder på väg 90 (Rv90) och Torggatan Rv90 från söder Torggatan Rv90 från norr Torggatan vid jvsignal Medel Max Medel Max Medel Max Medel Max Ur tabellen går det även se att de maximala kölängderna på väg 90 från norr är 33 meter. På Torggatan, direkt vid korsningen med väg 90 växer köerna till 25 meter. När tåget passerar denna korsning används även en signal längre upp på Torggatan (mot centrum) vid bommen till järnvägen. Från denna bom växer köerna som längst ungefär 35 meter Väg 90 Ringvägen I alternativet med bibehållen utformning i korsningen mellan väg 90 och Ringvägen (tidigare Jättestagatan) uppstår aldrig några längre köer. I figuren nedan väntar två bilar på att få köra in på Ringvägen från väg 90. Ett fordon står på Ringvägen och väntar på att svänga ut på väg 90. Figur 9: Korsningen väg 90 - Ringvägen i UA 1b. Ur tabellen nedan går att se att de längsta köerna i denna korsning uppstår för trafikanter som kommer från Ringvägen och ska svänga ut på väg 90. Dessa köer blir som längst 24 meter. För trafikanter som kommer söderifrån på väg 90 blir de längsta köerna cirka 15 meter. 16(23)

17 Tabell 2: Kölängder i korsningen väg 90 (Rv90) - Ringvägen Ringvägen mot RV90 Rv90 från söder Jättestagatan från norr Medel Max Medel Max Medel Max Inte heller i alternativet med cirkulationsplats i denna korsning uppstår några längre köer. Figur 10: Cirkulationsplats i korsningen väg 90 - Ringvägen I figur 10 ovan visas cirkulationsplatsen i korsningen mellan Ringvägen och väg 90. Köerna på benen in i cirkulationen växer aldrig längre än knappa 30 meter enligt simuleringarna. Den längsta kön uppstår för trafikanter som kommer söder ifrån på Ringvägen (den nya övergången över väg 90). På väg 90 söderifrån ökar köerna något. I tabellen nedan visas resultaten från simuleringarna. 17(23)

18 Tabell 3: Kölängder i cirkulationsplatsen Ringvägen väg 90 (RV90) RV90 från söder RV90 från norr Jättestagatan från norr Ringvägen från söder Medel Max Medel Max Medel Max Medel Max (23)

19 4 Slutsatser och diskussion Den ökade tågtrafiken gör att det blir mindre attraktivt för fordon att utnyttja Torggatan i utvärderingsalternativen. Denna korsning är den enda kvarvarande där biltrafiken korsar järnvägen i samma plan. I utvärderingsalternativen antas 4 tåg passera Kramfors under maxtimman och vid varje passage antas det vara en bomfällning på två och en halv minut. Detta leder till att trafiken på Torggatan över järnvägen är avstängd under tio minuter av maxtimman. Den minskade trafiken på Torggatan bidrar även till att trafiken längs väg 90 minskar. En stor del av den trafik som tidigare kom från norr eller söder på väg 90 och skulle vidare mot de centrala delarna av Kramfors använder i utvärderingsalternativen norra och södra delen av Ringvägen istället. Detta leder till att trafiken på Ringvägen ökar. En annan orsak till att trafiken på Ringvägen ökar är att den största delen av trafiken som tidigare trafikerade Gränsgatan i utvärderingsalternativen flyttats till Kungsgatan. Detta medför att det blir mer attraktivt för trafikanter som reser i relationer mellan denna gata och norr ut att använda östra delarna av Ringvägen istället för att använda väg 90. Den nya överfarten som kopplar samman södra delen av Ringvägen med väg 90 får en dygnstrafik på ungefär 5000 fordon. Om Limstagatan öppnas för enkelriktad trafik kommer den att trafikeras av ungefär 600 fordon per dygn. Detta bidrar till att trafiken även ökar på de östra delarna av denna gata. Flödet på denna väg är dock svårsimulerat på grund av vägnätet i området. Det finns en smitväg upp till Torggatan som inte kan simuleras i VISSIM. Om ett fåtal fordon använder denna väg under maxtimman kan det få stor inverkan på den simulerade dygnstrafiken på den enkelriktade delen av Limstagatan. I och med att det är relativt få trafikanter som trafikerar denna väg kan små förändringar av trafiken under maxtimman ge procentuellt sett stora förändringar på dygnstrafiken. Från simuleringarna av kölängder i korsningen mellan väg 90 och Torggatan går det se att magasinet för högersvängande fordon från söder växer upp till 80 meter. Detta betyder att magasinet behöver sträckas ner mot den norra utfarten från Jättestagatan. För vänstersvängande fordon från norr växer kön upp till cirka 35 meter som längst. I alternativet med bibehållen utformning av korsningen väg 90 Ringvägen uppstår inga direkta köer. Den längsta kön uppstår för trafikanter som kommer från Ringvägen och som ska vidare ut på väg 90. Denna kö är dock endast 24 meter som längst. Även i alternativet med cirkulationsplats i denna korsning uppstår inga längre köer. 19(23)

20 Att uppskatta hur trafiken på Stationsgatan kommer att förändras när resecentrum är fullt utbyggt är komplicerat eftersom gatans funktion och utformning blir annorlunda i flera avseenden. Resecentrum i sig kommer att medföra tillkommande trafik men flera faktorer som i dag gör att trafikanter väljer Stationsgatan kommer att ändras. Förmodligen kommer trafiken på sikt att öka men i vilken omfattning är svårbedömt. En av faktorerna som gör det svårt att bedöma är att målpunkter som finns i dag försvinner och nya tillkommer. Som exempel kan nämnas att det i dag finns det tre matställen längs gatan och efter utbyggnad så kommer troligtvis en restaurang/kafé att finnas i eller i anslutning till stationsbyggnaden. En annan faktor är att det idag är relativt lätt att köra Stationsgatan och vidare norrut till Torggatan och sedan ut på väg 90 och vice versa. Detta kommer att försvåras när bomfällningarna blir tätare och längre. Ytterligare en faktor är att skyltad hastighet på Stationsgatan idag är 50 km/h. Efter utbyggnad med upphöjda passager för oskyddade trafikanter, vändplats för bussar och längsgående p-platser på båda sidor kommer hastigheten att skyltas till 30 km/h men verklig hastighet blir troligtvis lägre än så, ca 15 km/h. Denna hastighetssänkning kan antas leda till att trafikanter som i dag använder Stationsgatan som genomfartsgata väljer andra vägar när framkomligheten minskar. Med utgångspunkt i ovan beskrivna osäkerhetsfaktorer har bedömningen gjorts att trafikflödet på Stationsgatan kommer att vara lika med idag. Bedömningen har gjorts i samråd med Kramfors kommun. I ett kompletterande PM som beskriver Resecentrums funktion och användning har en grov trafikprognos för Stationsgatan tagits fram vilken utgör underlag för beräkningar av buller och luftkvalitet. 20(23)

21 Bilaga 1 Modellförutsättningar VISSIM Reducerade hastighetsareor För att återskapa en mer realistisk hastighetshållning genom cirkulationsplatserna har reducerade hastighetsareor kodats in i utredningsalternativen. Över dessa areor håller fordonen en lägre hastighet än den i övrigt önskade. Areorna i respektive scenario visas som gröna rektanglar i bilderna nedan. Alla areorna har kodats med en tillåten hastighet på 25 km/h för personbilar och 20 km/h för tunga fordon. Figur 11: Reducerade hastighetsareor i nya cirkulationen vid korsningen mellan väg 90 och Ringvägen. De svagt grönmarkerade ytorna representerar områden där fordonen tvingas hålla en lägre hastighet 21(23)

22 Figur 12: Reducerade hastighetsareor i nya cirkulationen vid korsningen väg 90/väg 767 (Finnmarksvägen) Simuleringar Alla alternativ som studerats har simulerats sju gånger. Det som skiljer mellan de olika simuleringarna av samma alternativ är förarparametrarna. Dessa parametrar styr vilka avstånd olika trafikanter önskar hålla till framförvarande fordon, acceleration, önskad hastighet, vid vilken tidpunkt fordonet anländer till modellen, med mera. Dessa parametrar slumpas till de olika fordonen och kan medföra att resultaten skiljer mellan olika simuleringar av samma alternativ. Det resultat som redovisas är ett aritmetiskt medelvärde av de olika simuleringarna och antas vara mer representativt för de olika alternativen. Konflikthantering I korsningarna har lokala konflikthanteringar kodats in. Rekommenderade värden enligt VISSIM-manualen använts för accepterade tidsluckor och avstånd till korsande fordon. Nedan beskrivs hur konflikterna har hanterats i de korsningar och cirkulationer som har använts i modellerna. 22(23)

23 Minsta accepterade tidslucka: 3 sekunder Minsta headway: 5 meter Figur 13: Exempel på konflikthantering vid väjningsplikt. Samma regler gäller vid cirkulationer. 23(23)

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar

Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar Området Vårvik med ny bro i Trollhättan Kompletterande simuleringar 2018-09-19 Under våren 2018 genomfördes en trafikanalys för Vårvik (fd Knorren) och Hjulkvarnelund i Trollhättan (Trafikanalyser Vårvik

Läs mer

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats

Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats UPPDRAG Analys TA-plan Fisksätra tpl UPPDRAGSNUMMER 7001219000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys TA-plan Fisksätra trafikplats Sweco har fått i uppdrag av Nacka

Läs mer

PM: Trafikanalys Skra Bro

PM: Trafikanalys Skra Bro 2016-04-28 Lina Svensson PM: Trafikanalys Skra Bro Med anledning av framtida exploateringar i området vid Skra Bro har en trafikanalys gjorts internt på Trafikkontoret för att säkerställa kapaciteten på

Läs mer

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen

Sweco TransportSystem AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm. En del av Sweco-koncernen 02-01 Utkast 03 Trafiksimulering Åkersberga UPPDRAGSNUMMER 7000826000 DEL 3: VISSIM 2018 UA4 OCH STRESSTEST 1. Bakgrund På uppdrag av Österåkers Kommun genomförde Sweco under sommaren 2015 mikrosimuleringar

Läs mer

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun

PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet, Lerums kommun Handläggare Cecilia Norberg Tel +46 10 505 31 38 Mobil +46 73 066 92 80 E-post cecilia.norberg@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Jakob Aldén Datum 2017-01-27 Projekt-ID 723019 PM Kapacitetsanalys Dergårdsområdet,

Läs mer

Trafikering

Trafikering Huddinge kommun planerar för en utbyggnad av Gräsvretens industriområde och en ny in-och utfart till området. Kommunen behöver stöd med att bedöma trafikmängder till och från det planerade området, få

Läs mer

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson

TÄBY SIMHALL. Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen. Rapport Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen Rapport 2016-02-04 Upprättad av: Frida Aspnäs, Tobias Thorsson TÄBY SIMHALL Kapacitetsanalys Stora Marknadsvägen KUND Täby Kommun KONSULT WSP Analys &

Läs mer

Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , VATTENFALLS FRAMTIDA ANGÖRING FRÅN STÅLGATAN. Trafikutredning

Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , VATTENFALLS FRAMTIDA ANGÖRING FRÅN STÅLGATAN. Trafikutredning VATTENFALLS FRAMTIDA ANGÖRING FRÅN STÅLGATAN Trafikutredning 2017-05-29 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2013-000404, 2017-05-29 VATTENFALLS FRAMTIDA ANGÖRING FRÅN STÅLGATAN Trafikutredning

Läs mer

Trafikutredning Tosterö

Trafikutredning Tosterö Svenska Hem Entreprenad Stockholm 2017-10-17 Datum 2017-10-17 Uppdragsnummer 1320022838 Utgåva/Status Version 1 Eva-Lena Nilsson Malin Lagervall Johan Wahlstedt Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

ICA Grytan, Västerås - Trafikanalys med hjälp av trafiksimulering i Vissim. Uppdragsnr: (11)

ICA Grytan, Västerås - Trafikanalys med hjälp av trafiksimulering i Vissim. Uppdragsnr: (11) \\ser71sth1se.se.wspgroup.com\projects\7021\2013\10189249 - ICA Grytan, Västerås\5_Beräkningar\Vissim\Rapport\PM Trafikanalys ICA Grytan.docx Mall: Memo.dot ver 1.0 Uppdragsnr: 10189249 1 (11) PM ICA Grytan,

Läs mer

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg

ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Arbetsrapport ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Kapacitetsstudie trafikplats Vasatorp utblick 2030 Malmö 2015-09-25 ÅVS E4/E6/E20 Helsingborg Kapacitetsstudie trafikplats Vasatorp utblick 2030 Arbetsrapport Datum

Läs mer

Kallebäck - Trafikanalys

Kallebäck - Trafikanalys Uppdragsansvarig Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Trafikkontoret, Göteborgs stad Joachim Karlgren Datum 2017-07-07 Projekt-ID 735243 Kallebäck - Trafikanalys 1 Bakgrund Kallebäcksmotet

Läs mer

Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering

Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN KSN-2014-132 Underlag till arbetet med Översiktsplan för Uppsala kommun 2014-09-11 UNDERLAGSRAPPORT: Kapacitetsstudie kring Uppsala resecentrum - Mikrosimulering RAPPORTFÖRFATTARE

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet

Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet Sid 1(13) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Rapport, daterad 2017-06-16 Karl Borgstrand karl.borgstrand@karlstad.se Trafik-PM till detaljplaner i Dingelsundet Karlstads kommun Webbplats karlstad.se E-post

Läs mer

TRAFIKPLATS REBBELBERGA

TRAFIKPLATS REBBELBERGA Trafikteknisk utredning för TRAFIKPLATS REBBELBERGA Objektnummer: 8850565 Maj 2012 Denna trafiktekniska utredning har utförts i april till maj 2012 av följande projektorganisation: Beställare Trafikverket

Läs mer

Utredning Emmabodavägen kort sammanfattning

Utredning Emmabodavägen kort sammanfattning Utredning Emmabodavägen kort sammanfattning Projektets bakgrund: Emmabodavägen är planerad att ändra karaktär från industrigata till stadsmässig gata. Trafiksäkerhetsåtgärd för att skydda oskyddade trafikanter,

Läs mer

Trafikanalys Packhusgatan

Trafikanalys Packhusgatan Ramböll Sverige AB --- Karlstads kommun Trafikanalys (Koncept 1) Malmö 2008-09-09 Karlstad kommun Trafikanalys Datum 2008-09-09 Uppdragsnummer Utgåva/Status Koncept 1 Jan Hammarström Uppdragsledare Anna

Läs mer

PM 2. Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar Inledning

PM 2. Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar Inledning Uppdragsnr: 10183321 1 (8) PM 2 Sickla Vägplan: Trafiksimuleringar 14-09-30 \\SER01COL1SE\Common Projects\5661\10183321\3_Dokument\36_PM_Rapport\Trafik\PM 2 - Sickla köpkvarter trafiksimuleringar_140921.docx

Läs mer

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ

TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ RAPPORT TRAFIK- OCH KAPACITETSANALYS AV STORGATAN I VÄXJÖ FÖRHANDSKOPIA 2017-08-18 UPPDRAG 278989, Korsningar Storgatan- Smedjegatan/Arabygatan Titel på rapport: Trafik- och kapacitetsanalys av Storgatan

Läs mer

Trafikanalys, Tungelsta

Trafikanalys, Tungelsta PM Trafikanalys, Tungelsta 2017-12-15 1 (10) PM Trafikanalys, Tungelsta 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av planerad exploatering i Tungelsta

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Hårstorp 1:1 industri

Hårstorp 1:1 industri Ramböll Sverige AB Trafikanalys -Korsningen Gronvägen--- Finspångs Tekniska Verk Linköping 2007-02-26 Finspångs Tekniska Verk Trafikanalys -Korsningen Gronvägen Datum 2007-02-26 Uppdragsnummer Utgåva/Status

Läs mer

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering

Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering 1 (10) PM Trafikanalys av Backavägen med mikrosimulering Ansvarig mikrosimulering: Författare detta PM: Granskning mikrosimulering: Granskning detta PM: Sebastian Hasselblom Sebastian Hasselblom Sandra

Läs mer

Trafiklots förbi vägarbete. Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd

Trafiklots förbi vägarbete. Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd Trafiklots förbi vägarbete Verktyg för att ta fram förlängd restid och kötid för vägarbeten med olika längd och trafikmängd Titel: Trafiklots förbi vägarbete - Verktyg för att ta fram förlängd restid och

Läs mer

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG

TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG TRAFIKUTREDNING NYTT VERKSAMHETSOMRÅDE I ROSERSBERG 2012-10- INNEHÅLL Bakgrund och Syfte 3 Förutsättningar 3 Effekter av planerat verksamhetsområde 3 Framkomlighet 3 Alternativ 1 - anslutning till Skansvägen

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET KARLSTADS KOMMUN TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET FÖRSTUDIE TRAFIKLÖSNING FÖR SKUTBERGETS ENTRÉ OCH TEMAPARK 2018-02-26 TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET Förstudie trafiklösning för Skutbergets entré och temapark Karlstads

Läs mer

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING PM TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING 19 MARS 2012 Titel: Trafikanalys i Ljungby centrum Status: Koncept Datum: 2012 03 19 Beställare: Ljungby kommun Kontaktperson:

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HAMNEN, YSTAD

TRAFIKUTREDNING HAMNEN, YSTAD PM TRAFIKUTREDNING HAMNEN, YSTAD SLUTVERSION 2017-09-22 Tyréns AB 205 19 Malmö Besök: Isbergs gata 15 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986 2(19) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Trafikutredning Storvreta

Trafikutredning Storvreta Trafikutredning Storvreta 2008.05.22 Resultat från trafikanalyser Projektorganisation Uppsala kommun Projektledare Pernilla Hessling, Stadsbyggnadskontoret Uppdragsansvarig Handläggare Trafiksimulering

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

TRAFIKMODELL ÖSTERSUND

TRAFIKMODELL ÖSTERSUND UPPDRAGSNUMMER: 7000177 TRAFIKMODELL ÖSTERSUND KAPACITETSUTREDNING FÖR NYEXPLOATERING VID LILLÄNGE HANDELSOMRÅDE SWECO TRANSPORTSYSTEM SARA JOHANSSON Sweco Ändringsförteckning Version Datum Förändring

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors.

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Sida: 1 (4) Detta beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Allmänt Ådalsbanan är den 18 mil långa järnvägen mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Ådalsbanan

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Granskning av trafikförslag utifrån kapacitet och utformning

Granskning av trafikförslag utifrån kapacitet och utformning 1 PM 2017:90 Matilda Segernäs 2017-11-06 Granskning av trafikförslag utifrån kapacitet och utformning Flaket 10, Ica Kvantum Åhus Innehåll 1. Inledning 2 2. Förutsättningar för beräkningar 4 2.1 Trafikmängd

Läs mer

Trafikanalys. Alingsås Östra Ängabo

Trafikanalys. Alingsås Östra Ängabo Trafikanalys Alingsås Östra Ängabo Sammanfattning Vectura har på uppdrag av Alingsås kommun fått i uppdrag att göra en översyn kring hur trafikflödet som genereras från planerad bebyggelse i Östra Ängabo

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012 BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012 Trafiksimulering har gjorts för den nya utformningen av Västerbroplan och korsningen / Rålambshovsvägen, både alternativet

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin

UPPDRAGSLEDARE. Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV. Joacim Thelin UPPDRAG Trafikanalys HÖR UPPDRAGSNUMMER 7001006000 UPPDRAGSLEDARE Joacim Thelin UPPRÄTTAD AV Joacim Thelin DATUM Trafikanalys HÖR Sweco har fått i uppdrag av Sundbybergs stad att utreda två olika alternativ

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

TRAFIKMODELL ÖSTERSUND

TRAFIKMODELL ÖSTERSUND UPPDRAGSNUMMER: 7001358 TRAFIKMODELL ÖSTERSUND KAPACITETSUTREDNING FÖR NYEXPLOATERING VID LILLÄNGE HANDELSOMRÅDE SWECO SOCIETY JOACIM THELIN SARA JOHANSSON repo002.docx 2013-06-14 Sweco 1 Inledning Bakgrund

Läs mer

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna

Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Kapacitetsutredning Kristineberg - Vallentuna Sweco TransportSystem Kapacitetsutredning ERIK FRANSSON MARTIN HOLMSTEDT 1 (9) -14 S w e co Luntgatan 28 Box 3063 SE-600 03 Norrköping, Sverige Telefon +46

Läs mer

RAPPORT. Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen KUNGÄLVS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO SOCIETY AB

RAPPORT. Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen KUNGÄLVS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO SOCIETY AB KUNGÄLVS KOMMUN Trafikanalys Uddevallavägen/Kongahällagatan/Trollhättevägen UPPDRAGSNUMMER 12601187 SWECO SOCIETY AB ROYA ELYASI - POUR IBIS FELIU NIVA MARCUS TORSTENFELT Rapporten är framtagen av Sweco

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

Trafikutredning Måby Hotell

Trafikutredning Måby Hotell Peab Fastighetsutveckling Sverige AB Stockholm 2018-08-10 Datum 2018-08-10 Uppdragsnummer 1320035340 Utgåva/Status 1.0 Svante Nyberg Svante Nyberg Andreas Samuelsson Anna-Karin Ekman Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN

M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN M: Trafikprognoser i ÖP 2030 VÄXJÖ KOMMUN Oktober 2011 Denna utredning har utförts under dec 2010 till okt 2011 av följande projektorganisation: Konsult Tyréns AB Kungsgatan 6 252 21 HELSINGBORG Tel: 010-452

Läs mer

Trafikanalys av Leråkersmotet

Trafikanalys av Leråkersmotet Uppdragsledare Johan Hallberg Handläggare Robin Hjalmarsson Mottagare Göteborgs stad Trafikkontoret Anna Fant E-post johan.hallberg@afconsult.com Datum 2017-12-19 Projekt ID 742436 Trafikanalys av Leråkersmotet

Läs mer

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET

TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET KARLSTADS KOMMUN TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET 2018-09-11 TRAFIKUTREDNING SKUTBERGET Karlstads Kommun KONSULT WSP Advisory 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org

Läs mer

ARBETSPLAN VÄG 222, Skurubron - Boovägen. Ny Påfartsramp vid Björknäs Objektnummer: Tekniskt PM Trafik SAMRÅDSHANDLING

ARBETSPLAN VÄG 222, Skurubron - Boovägen. Ny Påfartsramp vid Björknäs Objektnummer: Tekniskt PM Trafik SAMRÅDSHANDLING ARBETSPLAN VÄG 222, Skurubron - Boovägen Ny Påfartsramp vid Björknäs Objektnummer: 8446032 2010-12-15 SAMRÅDSHANDLING Objektdata Vägnr: 222 Vägnamn: Objektnamn: Objektnr: 8446032 Kommun: Län: Dokumentdata

Läs mer

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7

PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 PM TRAFIKANALYS FÖR DETALJPLAN ÄPPLET 7 Stockholm-Globen 2017-09-25 WSP Sverige AB WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 T: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org. nr: 556057-4880

Läs mer

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron.

Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och Söder om Vallsundsbron. 14 PM UPPDRAG Trafikanalys Östersund UPPDRAGSNUMMER 12601307 UPPDRAGSLEDARE Sara Johansson UPPRÄTTAD AV Sara Johansson DATUM 2018-03-25 VERSION 1.7 Trafikanalys: Utbyggnad av bostäder i Frösö Park och

Läs mer

Trafikanalys Nacka Strand

Trafikanalys Nacka Strand UPPDRAG Nacka Strand UPPDRAGSNUMMER 435762 UPPDRAGSLEDARE Emma Wiklund UPPRÄTTAD AV Tan Na Cheng DATUM 23-8-9 Trafikanalys Nacka Strand Inledning Denna behandlar trafikanalysen gjord med Capcal för förmiddagens

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson

UPPDRAGSLEDARE. Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV. Johanna Johansson UPPDRAG Trafikutredning Primus UPPDRAGSNUMMER 3780081000 UPPDRAGSLEDARE Mauricio Ruiz UPPRÄTTAD AV Johanna Johansson DATUM 01 REVIDERAT 09 Trafikutredning Primus Stockholm stad vill möjliggöra för nya

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Trafikanalys Västra Ursvik

Trafikanalys Västra Ursvik memo02.docx 2012-03-2814 UPPDRAG Trafiktekniskt stöd Ursvik SH UPPDRAGSNUMMER 7002080 UPPDRAGSLEDARE Björn Jerbic UPPRÄTTAD AV Magnus Fransson, Johanna Johansson DATUM 2017-06-22 REVIDERAD 2017-12-13 Trafikanalys

Läs mer

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen

Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 (8) PM Trafikanalys, öppnande av Gredbyvägen 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Eskilstuna kommun analyserat trafikkonsekvenser av att öppna Gredbyvägen för genomfartstrafik med ett

Läs mer

RAPPORT. Simulering av variabel hastighet i korsning

RAPPORT. Simulering av variabel hastighet i korsning RAPPORT Simulering av variabel hastighet i korsning Dokumenttitel: Simulering av variabel hastighet i korsning Skapat av: Johnny Alf Dokumentdatum: 2011-03-08 Dokumenttyp: Rapport DokumentID: Ärendenummer:

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Trafikanalys, Jordbro

Trafikanalys, Jordbro PM Trafikanalys, Jordbro 2017-08-08 1 (21) PM Trafikanalys, Jordbro 1 Inledning och syfte M4Traffic AB har på uppdrag av Haninge kommun analyserat trafikkonsekvenser av den förtätning av Jordbro som planeras

Läs mer

PM Mesosimulering, restider. Väg 57 Gnesta - E4. Södertälje kommun, Stockholms Län. Projektnummer: PM Mesosimulering, restider

PM Mesosimulering, restider. Väg 57 Gnesta - E4. Södertälje kommun, Stockholms Län. Projektnummer: PM Mesosimulering, restider Väg 57 Gnesta - E4 Södertälje kommun, Stockholms Län Projektnummer: 107262 2015-09-18 1 Dokumenttitel: PM Trafik Skapat av: Anders Bernhardsson Dokumentdatum: 2015-09-18 Dokumenttyp: Rapporter/PM/Utredningar

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION

PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION PM TRAFIKUTREDNING VID BURLÖV STATION GRANSKNING 17-11-08 1. Bakgrund Syftet med uppdraget är att utreda lämplig utformning och placering för busshållplatslägen samt korsningslösning för två korsningar.

Läs mer

ATRIUM LJUNGBERG AB. Kapacitetsanalys Sickla industriväg-smedjegatan. Granskningsversion Stockholm

ATRIUM LJUNGBERG AB. Kapacitetsanalys Sickla industriväg-smedjegatan. Granskningsversion Stockholm ATRIUM LJUNGBERG AB Kapacitetsanalys Sickla industriväg-smedjegatan Granskningsversion 2016-10-11 Stockholm Kapacitetsanalys Sickla industriväg- Smedjegatan Datum 2016-10-11 Uppdragsnummer 1320023808 Utgåva/Status

Läs mer

Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska

Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska 1 (20) PM Trafikanalys av Per Dubbsgatan vid Sahlgrenska Som underlag till detaljplan för vård och forskning vid Per Dubbsgatan Ansvarig trafikanalys: Sebastian Hasselblom 2018-09-03 WSP Analys & Strategi

Läs mer

PM TRAFIKANALYS NOBELBERGET

PM TRAFIKANALYS NOBELBERGET UPPDRAG Nobelberget UPPDRAGSNUMMER 700700 UPPDRAGSLEDARE Magdalena Lundberg UPPRÄTTAD AV Linda Ramstedt DATUM 2016-12-08 Samrådsversion Innehåll Trafikanalys Nobelberget 3 Förutsättning 4 Genomförande

Läs mer

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet

Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Nacka Kommun Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Version 5.2 Stockholm 2015-08-20 Kompletterande Trafikutredning Planiaområdet Datum 2015-08-20 Uppdragsnummer Utgåva/Status Version 5.2 Carl Chytraeus

Läs mer

PM Trafikanalys Spekeröds handelsområde och verksamheter

PM Trafikanalys Spekeröds handelsområde och verksamheter Konsult: ÅF Infrastructure AB Uppdragsansvarig: Åsa Nyqvist Beställare: Stenungsunds kommun Kontaktperson: Marcus Broman Interngranskare: Johan Hallberg Handläggare: Robin Hjalmarsson Datum: 2017-02-15

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra

Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Skövde kommun Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Göteborg, 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Trafikutredning Planprogram Hentorp Södra Datum 2011-01-19 Reviderat 2011-04-13 Uppdragsnummer 61441038924

Läs mer

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog

PM Trafikflöden i Östersund och Odenskog PM Trafikflöden i Östersund och 2010-02-08 Upprättad av: Oskar Lundblad Haggren RAPPORT 2010-02-08 Kund Jenny Jernström Östersunds kommun, Samhällsbyggnad, Plan och Bygg, 831 82 Östersund Konsult WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Arbetsmaterial trafikanalys

Arbetsmaterial trafikanalys memo02.docx 2012-03-2814 UPPDRAG Väg 84, Ljusdal UPPDRAGSNUMMER 2412668000 UPPDRAGSLEDARE Lars Bleckur UPPRÄTTAD AV Andrew Cunningham (Jennie Marklund, uppdatering). DATUM 2017-02-28 VERSION Arbetsmaterial

Läs mer

PM TRAFIKALSTRING & BULLER

PM TRAFIKALSTRING & BULLER PM TRAFIKALSTRING & BULLER Bakgrund Torsås kommun planerar att planlägga ett nytt område för handel/centrumändamål på ca 1,3 ha norr om Bergkvaravägen inom Torsås 2:42. Rubricerat PM syftar till att studera

Läs mer

Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl.

Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl. -14 UPPDRAG Detaljplan Gärestad 1:13 UPPDRAGSNUMMER 3840317000 UPPDRAGSLEDARE Anna Magnusson UPPRÄTTAD AV Daniel Henricson DATUM REVIDERAD 2018-02-13 Trafikutredning detaljplan Gärestad 1:13 m.fl. Bakgrund

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

Trafikprognos Sparråsvägen

Trafikprognos Sparråsvägen Trafikprognos Sparråsvägen 2014-04-02 2(10) Beställare Kontakt Kungälv Kommun Björn Carlsson Konsult ÅF Infrastructure AB Uppdragsledare Åsa Nyqvist Trafikprognos Carlos Moran Handläggare Emelie Heijmans

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN

PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN COOP FASTIGHETER AB PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN - VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN Falun 2015-04-23 PM TRAFIKUTREDNING E16 HANRÖLEDEN VÄG 293 LEKSANDSVÄGEN STIGAREGATAN I FALUN Datum 2015-04-23

Läs mer

Trafikutredning Myggenäs. Trafikförsörjning till fastighet Myggenäs 1:114 m.fl. Ändrad och kompletterad efter samråd

Trafikutredning Myggenäs. Trafikförsörjning till fastighet Myggenäs 1:114 m.fl. Ändrad och kompletterad efter samråd Ändrad och kompletterad efter samråd Beställare: TJÖRNS KOMMUN Fakturaservice 47180 SKÄRHAMN Beställarens representant: Marcelo Arancibia Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun

Nya Öjersjövägen. Trafikutredning. Partille kommun Trafikutredning Nya Öjersjövägen Partille kommun ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE-40151 Göteborg Sverige Telefon +46 10 505 00 00, Säte i Stockholm, www.afconsult.com Org.nr 556185-2103,

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå

PM Trafik. 1. Förutsättningar. Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Trafik Datum 2014-06-04 Uppdrag Planförfattare Från Till nummer Trafikutredning detaljplan ETERN 3, Umeå Planavdelningen Umeå kommun Mats Burström, Gustav Edvinsson, Ramböll Sv AB Anders Dieter Aubry,

Läs mer

ÖSTRAND BIORAFFINADERI. Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar, trafik. Innehåll:

ÖSTRAND BIORAFFINADERI. Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN. 1 Bakgrund. 2 Förutsättningar, trafik. Innehåll: ÖSTRAND BIORAFFINADERI Trafikutredning avseende ANSLUTNING TILL JÄRNVÄGSGATAN Innehåll: 1. Bakgrund 2. Förutsättningar, trafik 3. Bedömning av framkomlighet 1 Bakgrund SCA planerar för en utbyggnad av

Läs mer

SÖDRA STADEN. Mikrosimulering med Vissim. Rapport Reviderad: Upprättad av: Emmi Ebbesson, Cisilia Hildebrand

SÖDRA STADEN. Mikrosimulering med Vissim. Rapport Reviderad: Upprättad av: Emmi Ebbesson, Cisilia Hildebrand SÖDRA STADEN Mikrosimulering med Vissim Rapport 2015-12-04 Reviderad: 2015-12-22 Upprättad av: Emmi Ebbesson, Cisilia ans/äta 12/.docx SÖDRA STADEN Mikrosimulering med Vissim KUND Uppsala Kommun KONSULT

Läs mer

Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg

Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg VTI notat 41 2004 VTI notat 41-2004 Effekter av dedicerade körfält för tung trafik på flerfältsväg Författare Johan Janson Olstam FoU-enhet Trafik- och säkerhetsanalys Projektnummer 50439 Projektnamn Omkörningsrestriktion

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun. Vägnät i Horsås. Granskningshandling. Göteborg Ramböll Sverige AB Trafik och gatustruktur--- Skövde kommun Göteborg 2008-02-07 Skövde kommun Datum 2008-02-07 Uppdragsnummer Utgåva/Status Hans Wiktorsson Stephan Schumpp/Staffan Sandberg HW Uppdragsledare

Läs mer

TRAFIKANALYS FANFAREN

TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTADS KOMMUN TRAFIKANALYS FANFAREN KARLSTAD 2017-06-22 TRAFIKANALYS FANFAREN Karlstad Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10 7225000

Läs mer

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

S we c o In fra s tru c tur e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm SOLLENTUNA KOMMUN Väsjö Trafikanalys Uppdragsnummer 2127109000 Version 0.95 Sweco Infrastructure AB Sthlm Trafikanalys Martin Holmstedt och Andrew Cunningham 1 (15) S w e co Skolgatan 2 B SE-891 33 Örnsköldsvik,

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan 1 Bilaga 1 Vad gör bussen långsam? I följande avsnitt ges en mer noggrann beskrivning av de fem stråken där medelhastigheten i hög- och/eller lågtrafiken och där körtidskvoten mellan bil är låg i hög-

Läs mer

Uddvägen trafikutredning

Uddvägen trafikutredning ATRIUM LJUNGBERG AB Stockholm 2013-09-09 Datum 2013-09-09 Uppdragsnummer 61141250524000 Utgåva/Status Version 1 CHYTRAEUS CARL Carl Chytraeus Ragnar Oscarson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP

TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP TRAFIKKONTORET GÖTEBORGS STAD TRAFIKUTREDNING ÖSTRA KÅLLTORP PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Virginsgatan, vy från väster PROJEKTNR.

Läs mer

TRAFIK PÅ RISSNELEDEN

TRAFIK PÅ RISSNELEDEN TRAFIK PÅ RISSNELEDEN Analys av Rissneleden som stadsgata L:\7020\2010\Lingonskogen\trafik ver WSP Analys & Strategi 2010-11-11 2 (6) Bakgrund Ett planprogram för del av Sundbyberg 2:26 Lingonskogen har

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2

1 Bakgrund 1. 2 Nuläge Trafikflöde och hastighet Kollektivtrafik 2. 3 Nyetablering 2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Nuläge 1 2.1 Trafikflöde och hastighet 1 2.2 Kollektivtrafik 2 3 Nyetablering 2 3.1.1 Sikt 3 3.1.2 Avfartsramp E20 Väg 509 5 3.1.3 Tillgänglighet och trafiksäkerhet

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Kapacitetsanalys - Aspen Strand

Kapacitetsanalys - Aspen Strand Konsult: ÅF Infrastructure AB Uppdragsansvarig: Johan Hallberg Handläggare: Robin Hjalmarsson Beställare: Lerums kommun, sektor samhällsbyggnad Kontaktperson: Joel Petersson Berge Datum: 17-06- Kapacitetsanalys

Läs mer