Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2002-2007"

Transkript

1 Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän Fastighetsgruppen,,,,,

2 INLEDNING/BAKGRUND Våren 2001 sattes arbetet igång med benchmarking inom fastighetsområdet. Deltagande kommuner var,, och. kommun har deltagit i arbetet från och med 2002 via sitt fastighetsbolag, men har sedan det redovisade året 2004 inte lämnat underlag. De siffror som har i sitt benchmarking arbete inom fastighetsgruppen är från och med de hyror som kommunen debiteras av fastighetsbolaget och de redovisar totalt per kvm vad de betalar per verksamhetsbestånd har inget material lämnats från. Arbetet präglades i början mycket av diskussioner om vad det var vi skulle göra och arbetet i början kom in på om fastighetssiffrorna skulle ställas i relation till brukarna av fastigheterna. Beslutet blev dock att inte blanda in andra benchmarking grupper eller blanda in deras material i vårt projekt. Gruppen valde rätt så omgående att koncentrera sig på verksamhetsfastigheter: Omsorg Grundskola Förskola Idrottsfastigheter Räddningstjänst Övriga förvaltningskontor hade en färdig modell med en struktur som passade och som användes internt. Denna modell gjorde att arbetet kom i gång och framtagande av redovisningsmaterial gjordes för år I arbetet under 2001 väcktes frågan om att knyta en referensgrupp till arbetet. Så gjordes också och i januari 2002 var första gången som fastighetsfolk var med. Referensgruppen har bland annat haft synpunkter på uppbyggandet av modellen, ingående fastigheter och vilket redovisningsmaterial som skulle ingå. Modellen har förändrats utifrån de synpunkter vi fått från referensgruppen. I modellen har till och med 2005 följande fastighetsgrupper ingått: Skola/Barnomsorg 0-16 år inkl idrottsfastigheter avsedda för skolverksamhet Förvaltningslokaler för central kommunal administration Räddningstjänst Omsorg I 2006 års arbete har de ingående fastighetsgrupperna ytterligare koncentrerats och från och med detta år ingår numera bara två fastighetsgrupper: Skola/Barnomsorg 0-16 år inkl idrottsfastigheter avsedda för skolverksamhet Omsorg De nyckeltal som numera redovisas har istället utökats och omfattar i denna rapport nedanstående nyckeltal: Total kostnad per fastighetsgrupp, kr/kvm Totalkostnad exkl kapitalkostnad per fastighetsgrupp, kr/kvm Förbrukningskostnader per fastighetsgrupp, kr/kvm Uppvärmningskostnader per fastighetsgrupp, kr/kvm Förbrukning uppvärmning, kwh/kvm Uppvärmningskälla totalt för de två fastighetsgrupperna, % De tre sista nyckeltalen redovisas bara för åren 2006 och 2007.

3 KORT PRESENTATION AV FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN I RESPEKTIVE KOMMUN LYSEKILS KOMMUN Fastighetsavdelningen i förvaltar de flesta fastigheter där kommunen har sina verksamheter. Fastighetsskötseln sker i egen regi medan underhåll till största delen handlas upp och utförs av entreprenörer. Totalt förvaltas cirka kvm, varav är verksamhetslokaler. Ytorna fördelar sig på skolverksamhet 0-16 år kvm, gymnasiet kvm, omsorgslokaler kvm. Övriga lokaler fördelar sig på förvaltningslokaler, is- /simhall, industri-/företagslokaler, samlingslokaler samt avställda f.d. bostadsfastigheter. Internhyror för cirka kvm infördes under 2005 och tillsammans med gymnasiets kvm innebär det att det finns internhyra för cirka kvm. Gymnasiets hyresbelopp indexuppräknas årligen medan övriga internhyror fastställes av kommunstyrelsen. Kommunen har där det varit möjligt ersatt tidigare el- och oljeuppvärmning med uppvärmning via fjärrvärme. Om möjlighet ges i framtiden kommer fler fastigheter att konverteras till fjärrvärme. En utredning pågår som under 2008 skall resultera i beslut om organisationsform för fastighetsenheten. MUNKEDALS KOMMUN Fastighetsenheten i är tre anställda. Fastighetsskötsel köps av det kommunala bostadsbolaget, Munkbo. Fastighetsenheten förvaltar ca m 2,fördelat på m 2 skolfastigheter varav m 2 är idrottshallar, m 2 omsorgsfastigheter och m 2 är brandstationer. Resterande del är sådana fastigheter som inte är med i jämförelsen, som till exempel ishallen, vårdcentralen i och Hedekas, veterinärstation i Dingle, möjligheten, gamla brandstation i Dingle, Industrihotell med mera. Under 2007 försåldes vårdcentralerna i Hedekas och, veterinärstation i Dingle samt industrihotellet. Ett stort antal av kommunfastigheterna i centrala har, från och med 2007, anslutits till fjärrvärme som distribueras av Uddevalla Energi AB. Hedekas skola har försetts med värmepumpar för bergvärme. TANUMS KOMMUN Kommunens fastighetsförvaltning ligger organisatoriskt som en avdelning under samhällsbyggnadsförvaltningen och har tekniska nämnden som beslutande organ. Avdelningen har följande personal: Fastighetschef, Arbetsledare, Ekonomiassistent, Administratör, Energi/ventilationstekniker, 2 drifttekniker, 7,4 fastighetsskötare samt 1,4 städare. Fastighetsavdelningen förvaltar cirka kvm fördelat på kvm skollokaler 0-16 år och kvm omsorgslokaler. Övriga ytor består av bland annat industri- och förvaltningslokaler. Internhyror har funnits sedan 1992.

4 Avdelningen har genom avtal teknisk drift och skötsel av s Bostäder AB, det kommunala bostadsföretaget. Förvaltningsentreprenaden av s Bostäder AB består av cirka kvm bostäder och lokaler.

5 Kommentar till nyckeltal Nyckeltal och kvalitetsmått inklusive analys Skolfastigheter, totalt Kr/kvm Kr/kvm Skolfastigheter, totalt: har haft höga driftkostnader för sina skolfastigheter men tendensen är nu att kostnaderna minskar. Tillförlitligheten i den ekonomiska redovisningen är något osäker då förändringar gjorts under åren och detta kan ha påverkat kostnadsbilden. har under projekttiden haft internhyreskontrakt som reglerat vilka skyldigheter och rättigheter fastighetsförvaltningen har gentemot sina hyresgäster. Höjningen 2002, 2003 samt 2005 beror främst på ett högre underhåll. Den sjunkande totalkostnaden 2006 och 2007 beror främst på lägre underhålls- och kapitalkostnader. har höjda underhålls och kapitalkostnader för sina skolfastigheter pga högre underhållsbehov på skolfastigheterna. Budgeten på 60 kr/m2 har fördelats med 89 kr/m2 till skolfastigheterna. Samtidigt sänks förbrukningskostnaderna med 18 kr/m2.

6 Skolfastigheter, totalt exkl kapitalkostnad Kr/kvm Kr/kvm Skolfastigheter, totalt exkl kapitalkostnad: har ett relativt nytt/nyrenoverat fastighetsbestånd, vilket också ger låga underhålls- och driftkostnader. Det upphandlade elpriset per kwh är lägre än hos de andra jämförda kommunerna de tre senaste åren år har s skolfastigheter haft ett underhåll på 89 kr/m2

7 Skolfastigheter, förbrukningskostnader Kr/kvm Kr/kvm Skolfastigheter, förbrukningskostnader: I detta nyckeltal ingår följande kostnader för fastigheterna; el, fjärrvärme,fast bränsle, olja samt vatten och avlopp. har arbetat aktivt med att övergå från olja till bergvärme och fjärrvärme, vilket gör att kostnaden ligger på en lägre nivå. har upphandlat el till ett lägre pris än övriga kommuner de tre sista åren. har ett lägre nyckeltal som en följd av övergång till fjärrvärme. Sänkningen skulle varit högre om man hade haft ett lägre energipris (el).

8 Skolfastigheter, uppvärmningskostnader Kr/kvm Kr/kvm Skolfastigheter, uppvärmningskostnad: I detta nyckeltal ingår de energislag som värmer fastigheten och i de fall där inte undermätare finns på el, används schablonen 60 procent uppvärmning och 40 procent verksamhetsel av total elkostnad. har de senaste åren övergått till uppvärmning med fjärrvärme och 70 % av skolytorna värms nu på detta sätt. Detta innebär att kostnaderna kan hållas nere då detta är ett förhållandevis billigt uppvärmningssätt i jämförelse med andra alternativ. har arbetat aktivt med att övergå från olja till bergvärme och fjärrvärme, vilket gör att kostnaden ligger på en lägre nivå. har upphandlat el till ett lägre pris än övriga kommuner under perioden. s sänkning beror på övergång till fjärrvärme.

9 Skolfastigheter, förbrukning uppvärmning KWh/kvm KWh/kvm Skolfastigheter, förbrukning uppvärmning: I de fall inte undermätare finns används schablonen 60 procent uppvärmning och 40 procent verksamhetsel av total elförbrukning. Tekniken för värmeåtervinning via ventilationen saknas på flera byggnader i. Det finns även en kultur i att ha varma lokaler. har en månatlig uppföljning av energiförbrukningen, samt en relativt hög teknisk status avseende energianvändning. Verksamheten har i många fall undermätare och kan se den faktiska förbrukningen när det gäller uppvärmningen. Den lägre energiåtgången 2007 beror bland annat på att det året var 3 procent varmare än 2006.

10 Omsorgsfastigheter, totalt Kr/kvm Kr/kvm Omsorgsfastigheter, totalt: har äldre renoverade fastigheter. Ytan per boende är hög. En stor ombyggnad har skett på Allegården under 2006 och har hög andel nybyggt och en standard som är högre än normen, samt stora ytor per boende. Höjningen 2006 beror främst på avräkningsfakturor på el, där fel preliminär förbrukning debiterats i flera år. Sett över hela perioden är det sänkta underhålls- och kapitalkostnader som möter de höjda förbrukningskostnaderna. I har mer underhåll utförts på fastigheterna samt att renovering och ombyggnad har gjorts i en av omsorgsfastigheterna. Detta innebär en högre kvm-pris, men också bättre kvalitet på fastigheterna.

11 Omsorgsfastigheter, totalt exkl kapitalkostnad 400 Kr/kvm Kr/kvm Omsorgsfastigheter, totalt exkl kapitalkostnad I har mer underhåll utförts på omsorgsfastigheterna. s högre nyckeltal 2006 beror främst på avräkningsfakturor på el, där fel preliminär förbrukning debiterats i flera år. Sänkningen i beror främst på övergång till fjärrvärme. Har endast en fastighet kvar med oljeuppvärmning. Underhållskostnaderna är fördelade enligt 41 kr/m2 för omsorgsfastigheter (av totalt 60 kr/m2).

12 Omsorgsfastigheter, förbrukningskostnader Kr/kvm Kr/kvm Omsorgsfastigheter, förbrukningskostnader: I detta nyckeltal ingår följande kostnader för fastigheterna; el, fjärrvärme,fast bränsle, olja samt vatten och avlopp. I värms omsorgsfastigheterna huvudsakligen upp med fjärrvärme, vilket påverkat att totala de förbrukningskostnaderna är låga. Övergång från främst olja till fjärrvärme i har sänkt kostnaderna års högre nyckeltal i beror främst på avräkningsfakturor på el, där fel preliminär förbrukning debiterats i flera år. Det är främsta orsaken till att kostnaden sjunker 2007.

13 Omsorgsfastigheter, uppvärmningskostnad Kr/kvm Kr/kvm Omsorgsfastigheter, uppvärmningskostnad: I detta nyckeltal ingår de energislag som värmer fastigheten och i de fall där inte undermätare finns på el, används schablonen 60 procent uppvärmning och 40 procent verksamhetsel av total elkostnad. I finns tre omsorgsfastigheter varav två värms upp med fjärrvärme och ett med olja. Uppvärmning med fjärrvärme är betydligt billigare per kvm än med olja I har sänkningen berott på övergång från olja till fjärrvärme. har arbetat aktivt med att övergå från olja till bergvärme och fjärrvärme, vilket gör att kostnaden ligger på en relativt låg nivå. har också i det flesta fall undermätare till uppvärmningen och använder därmed den faktiska förbrukningen i beräkningen av uppvärmningskostnaden. har det högsta nyckeltalet, vilket också speglar sig i det högsta värdet på förbrukningen gällande uppvärmningen.

14 Omsorgsfastigheter, förbrukning uppvärmning KWh/kvm KWh/kvm Omsorgsfastigheter, förbrukning uppvärmning: I detta nyckeltal ingår de energislag som värmer fastigheten och i de fall där inte undermätare finns på el, används schablonen 60 procent uppvärmning och 40 procent verksamhetsel av total elförbrukning. I har verksamheten önskemål om varmare lokaler och det syns i den relativt höga förbrukningen. Det tre procent varmare året 2007 syns i sjunkande förbrukning. I har sänkningen berott på övergång från olja till fjärrvärme.

15 Uppvärmningskälla 2006 & % 80% 60% 40% 20% 0% Fast bränsle Fjärrvärme Olja Övrig eluppvärmning El. värmepump %-andel kvm El, värmepump Övrig eluppvärmning Olja Fjärrvärme Fast bränsle Skol- och omsorgsfastigheter, andel uppvärmningskälla: Under 2006 hade enbart olja och el för uppvärmning. Under 2007 har genomslag skett genom konvertering till alternativa värmekällor. har en medveten strategi att konvertera från olja till alternativa energilösningar och arbetet har fortsatt Skola och gymnastik i Fjällbacka har nu värme via värmepump och 2008 kommer även Fjällbacka service samt några mindre anläggningar att gå från olja till värmepump. I har ingen förändring skett när det gäller uppvärmningskällorna.

16 BILAGA 1 Nuvarande modell är uppbyggd på bland annat redovisningssiffror och driftstatistik. Grundmaterialet omfattar följande: Bokfört värde. Byggår samt år för ev. större renovering. Yta. Olja Oljeförbrukning kbm. Fjärrvärme Fjärrvärmeförbrukning kwh El Elförbrukning kwh VA Vattenförbrukning kbm Sophämtning Underhåll (planerat/löpande) Reparationer (akut underhåll) Fastighetsskötsel (lön fastighetsskötare, jour och beredskap, alla kostnader för maskiner och fordon, grönyteskötsel, köpta tjänster såsom snöröjning, slamsugning, serviceavtal, besiktningar/myndighetskrav etc, förbrukningsmaterial Larmkostnader Fastighetsförsäkringar Administration för fastighetsavdelningen Avskrivningar Ränta Detta grundmaterial har tagits fram för varje enskild fastighet som ingår i de olika fastighetsgrupperna och summeras till en total per fastighetsgrupp. Det sker också en summering av de ingående fastighetsgrupperna till en total. I modellen sker en vidare förädling av materialet enligt nedanstående uppsummering. Denna sker per fastighetsgrupp och totalt av de ingående fastighetsgrupperna. Siffrorna redovisas totalt och per kvm: DRIFTSKOSTNADER Administration Fastighetsförsäkringar Sophämtning Mediaförsörjning Olja Fjärrvärme El VA Fastighetsskötsel Larmkostnader Fastighetsskötsel UNDERHÅLLSKOSTNADER Underhåll (planerat/löpande) Reparationer (akut underhåll) KAPITALKOSTNADER Ränta Avskrivningar

17 Oljeförbrukning Fjärrvärmeförbrukning Elförbrukning Vattenförbrukning

Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006

Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006 Benchmarkingprojekt Norra Bohuslän 2000-2006 Fastighetsgruppen,,,,, INLEDNING/BAKGRUND Våren 2001 sattes arbetet igång med benchmarking inom fastighetsområdet. Deltagande kommuner var,, och. kommun har

Läs mer

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 Blad 1 RIKTLINJER FÖR INTERNHYRA Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 INNEHÅLL Sid. 1. Inledning 2 2. Driftkostnad 2 3. Planerat

Läs mer

Budget Status: 2009-12-15

Budget Status: 2009-12-15 Budget Status: 2009-12-15 Budget 2010 Not (belopp i kkr) Rörelsens intäkter Årsavgifter och hyror Årsavgifter, bostäder 29 453 Hyror, lokaler 1 129 Hyror, p-platser 335 Summa avgifter/hyror 30 917 Övriga

Läs mer

Summa intäkter 31 001 500

Summa intäkter 31 001 500 HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING STORSTUGAN I TÄBY Budget BRF Storstugan 2010 Status: 2009-12-04 Not Budget 2010 Rörelsens intäkter Årsavgifter och hyror Årsavgifter, bostäder 29 452 500 Hyror, lokaler 1 129 000

Läs mer

Fastighetsnyckeltal 2018 SAMMANDRAG REGIONER - FOU-FONDEN FÖR REGIONERNAS FASTIGHETSFRÅGOR. Fastighetsnyckeltal

Fastighetsnyckeltal 2018 SAMMANDRAG REGIONER - FOU-FONDEN FÖR REGIONERNAS FASTIGHETSFRÅGOR. Fastighetsnyckeltal Fastighetsnyckeltal 2018 SAMMANDRAG REGIONER - FOU-FONDEN FÖR REGIONERNAS FASTIGHETSFRÅGOR Fastighetsnyckeltal 2018 1 Förord Varje år samlar regionerna in nyckeltal för fastighetsområdet. Insamlingen är

Läs mer

Budget Status: 2010-10-15 Budget 2011 (belopp i kkr)

Budget Status: 2010-10-15 Budget 2011 (belopp i kkr) Brf Storstugan Budget 2011 Budget Status: 2010-10-15 Budget 2011 (belopp i kkr) Not Rörelsens intäkter Årsavgifter och hyror Årsavgifter, bostäder 29 452 Hyror, lokaler och antennplatser 1 236 Hyror, p-platser

Läs mer

R E S U L T A T R Ä K N I N G

R E S U L T A T R Ä K N I N G R E S U L T A T R Ä K N I N G SAMMANSTÄLLNING 1997-01-01-1996-01-01 INTÄKTER Avgifter 2 290 896 2 242 950 Hyresintäkter 182 952 169 712 Övriga intäkter 18 290 278 857 S:A INTÄKTER 2 492 138 2 691 519 KOSTNADER

Läs mer

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter

Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Revisionsrapport Kommunstyrelsens hyressättning av kommunens fastigheter Alf Wahlgren, uppdragsledare Bengt-Åke Hägg, projektledare Fredrik Anderberg, projektmedarbetare Klippans kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Effektivisera din fastighet med hjälp av vår bokserie REPAB Fakta. Incit AB Lena Johansson Walter

Effektivisera din fastighet med hjälp av vår bokserie REPAB Fakta. Incit AB Lena Johansson Walter Effektivisera din fastighet med hjälp av vår bokserie REPAB Fakta Incit AB Lena Johansson Walter lena.walter@incit.se 2 Agenda Vad är REPAB Faktaböcker? - Underhållskostnadsboken vanliga /antikvariska

Läs mer

Fastighetsnyckeltal 2017 LANDSTING OCH REGIONER FOU FONDEN FÖR LANDSTINGS OCH REGIONERS FASTIGHETSFRÅGOR

Fastighetsnyckeltal 2017 LANDSTING OCH REGIONER FOU FONDEN FÖR LANDSTINGS OCH REGIONERS FASTIGHETSFRÅGOR Fastighetsnyckeltal 2017 LANDSTING OCH REGIONER FOU FONDEN FÖR LANDSTINGS OCH REGIONERS FASTIGHETSFRÅGOR Förord Varje år samlar landstingen och regionerna in nyckeltal för fastighetsområdet. Insamlingen

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Sida 1 av 12 SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2012 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten

Läs mer

Statusrapport. Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14

Statusrapport. Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14 Statusrapport Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14 R Wallin Telefon 011-23 05 34 roger.wallin@se.ey.com Innehåll 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning... 2 2.1 Syfte... 2 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 428 Gläntan i Vallentuna Nuvarande årsavgift 722 kr/m2 och år Budgeterad årsavgift 722 kr/m2 och år FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 kvm bostadsyta 3 489 Styrelsens förslag RÖRELSENS INTÄKTER Budget

Läs mer

PM Organisering och bedömd besparingspotential

PM Organisering och bedömd besparingspotential Rapporten upprättad av: Roger Bengtsson, Seniorkonsult Per Nilsson, Seniorkonsult PM Organisering och bedömd besparingspotential Ängelholms kommun 2011-03-07 Innehållsförteckning Sid 1 INLEDNING... 3 1.1

Läs mer

3 Redovisning från kommunens bolag

3 Redovisning från kommunens bolag 3 Redovisning från kommunens bolag 54 www.munkedal.se Koncernen Munkedals kommun KONCERNEN MUNKEDALS KOMMUN Kommunala bolag Förutom kommunen omfatts koncernen av följande bolag: Munkedals Bostäder AB Bolaget

Läs mer

11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14

11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14 11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Grunduppgifter... 3 2 Föreningens anskaffningskostnad... 3 3 Finansiering... 4 4 Föreningens utgifter... 5 4.1 Drifts-

Läs mer

myter om energi och flyttbara lokaler

myter om energi och flyttbara lokaler 5 myter om energi och flyttbara lokaler myt nr: 1 Fakta: Värmebehovet är detsamma oavsett vilket uppvärmningssätt man väljer. Det går åt lika mycket energi att värma upp en lokal vare sig det sker med

Läs mer

Erfarenheter från n ett helhetsgrepp gällande g energi- och miljöå i fastigheter. Stefan Jansson Fastighetschef

Erfarenheter från n ett helhetsgrepp gällande g energi- och miljöå i fastigheter. Stefan Jansson Fastighetschef Erfarenheter från n ett helhetsgrepp gällande g energi- och miljöå öåtgärder i fastigheter Stefan Jansson Fastighetschef Företaget KFAB Helägt kommunalt bolag KFAB:s verksamhet är uppdelad i två affärsområden,

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Sida 1 av 7 SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2017 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten

Läs mer

Bedömning av bostadsrätt. Sammanfattning

Bedömning av bostadsrätt. Sammanfattning Sida 1 / 6 Adress: Förening: Organisationsnr: Värderingsdatum: Kärrhöksgatan 9B HSB Brf Kranskötaren i 757200-9194 Kommun: Bostadsyta: Andelstal: 63,5 m² 1,26% Räkenskapsår: 2008 Sammanfattning Sid Marknadsvärde

Läs mer

11-ÅRSKALKYL BRF STORA MAGASINET UB *ORG NR*

11-ÅRSKALKYL BRF STORA MAGASINET UB *ORG NR* 11-ÅRSKALKYL BRF STORA MAGASINET UB *ORG NR* 2017-06-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Grunduppgifter...3 2. Föreningens anskaffningskostnad...3 3. Finansiering...3 4. Föreningens utgifter...4 4.1. Drifts- och

Läs mer

IMD Individuell Mätning och Debitering

IMD Individuell Mätning och Debitering IMD Individuell Mätning och Debitering Rekommendation träffat mellan SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen Anders Johansson SABO IMD-rekommendationen Generell rekommendation för hela IMD-området

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2019 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten och byggnader.

Läs mer

R E S U L T A T R Ä K N I N G

R E S U L T A T R Ä K N I N G R E S U L T A T R Ä K N I N G SAMMANSTÄLLNING 1996-01-01-1995-01-01 - 1996-12-31 1995-12-31 INTÄKTER Avgifter 2 242 950 2 185 224 Hyresintäkter 169 712 171 336 Övriga intäkter 278 857 78 148 S:A INTÄKTER

Läs mer

Koncernen Munkedals kommun

Koncernen Munkedals kommun Koncernen Munkedals kommun Kommunala bolag Förutom kommunen omfattas koncernen av följande bolag: Munkedals Bostäder AB Bolaget ägs till 100 procent av Munkedals kommun. Bolaget skall äga, förvalta och

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Sida 1 av 7 SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2016 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Sida 1 av 12 SKOPANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Huddinge kommun Organisationsnummer 717905-1300 2017 Denna plan har upprättats med följande huvudrubriker. A. Allmänna förutsättningar B. Beskrivning av fastigheten

Läs mer

Delårsrapport INNEHÅLL

Delårsrapport INNEHÅLL Delårsrapport PER AUGUSTI 2010 med prognos TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet INNEHÅLL ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL UPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 VIKTIGA HÄNDELSER 2 UPPFÖLJNING AV MÅL OCH NYCKELTAL 3 KVALITETSARBETE

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 577 Älvsjö i Centrum Nuvarande årsavgift 798 kr/m2 och år Budgeterad årsavgift 814 kr/m2 och år FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 kvm bostadsyta 6 159 Styrelsens förslag RÖRELSENS INTÄKTER Budget 2012

Läs mer

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten

Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015. Fastighetsverksamheten Verksamhetsplan Teknik- och Samhällsbyggnadsnämnden 2015 jobbar med förvaltning, drift, underhålls- och investeringsprojekt för fastigheter inom skola, vård/omsorg samt fritid. Verksamheten omfattas numera

Läs mer

Grans Naturbruks gymnasium

Grans Naturbruks gymnasium Grans Naturbruks gymnasium Beskrivning av fastigheten Mark Idag nyttjas ca 250 ha mark i verksamheten varav ca 59 ha är arrenderad. NLL äger 173 ha mark uppdelat på fem fastigheter i huvudsak åkermark

Läs mer

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Medarbetarna ska utvecklas inom sitt arbetsområde,

Läs mer

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad.

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. FASTIGHETSKONTORET 2007-08-29 B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. Fastighetskontoret Mats Mattsson 2007-08-29 /WA i i/wy 11., ni) Avtalsbilaga

Läs mer

Slutlig 120911 Södertörns nyckeltal. Verksamhetslokaler 2011

Slutlig 120911 Södertörns nyckeltal. Verksamhetslokaler 2011 l Slutlig 120911 Södertörns nyckeltal Verksamhetslokaler 2011 2(22) Innehållsförteckning Sida 1 Sammanfattning 3 2 Bakgrund 4 3 Nulägesbeskrivning 4 4 Resultat 5 4.1 Fastighetsförvaltning 7 4.2 Lokalanvändning

Läs mer

UTKAST / RP

UTKAST / RP BILAGA 1 UTKAST 2018-02-13 / RP BRF Getingen i Kalmar Org.nr 96????-???? Lgh nr Lgh-typ Plan Area Insats Andelstal Mån.avgift Årsavgift % 1001 1 rok 1 27 Hyresrätt 1002 1 rok 1 27 Hyresrätt 1003 1 rok

Läs mer

R E S U L T A T B U D G E T

R E S U L T A T B U D G E T Brf Solregnet Org.nr 716421-9631 Upprättad: 2004-11-30 Reviderad: 2005-01-15 R E S U L T A T B U D G E T 2005 för perioden 1 januari till och med 31 december (INTÄKTER) ÅRSAVGIFTS- OCH HYRESINTÄKTER Kr

Läs mer

Bostadsrättsföreningen/ApartHotel/Attaché/

Bostadsrättsföreningen/ApartHotel/Attaché/ Kostnadskalkylför BostadsrättsföreningenApartHotelAttaché 76962761993 Stockholmsstad 113 Innehållsförteckning Sid 1. Allmännaförutsättningar 3 2. Beskrivningavtomträtten 3 3. Beräknadkostnadförföreningensfastighetsförvärv

Läs mer

Budget 2014. Kundnamn: Vattuormen 35-40 Brf

Budget 2014. Kundnamn: Vattuormen 35-40 Brf Budget 2014 Kundnamn: Vattuormen 35-40 Brf Förvaltare: LWA Fastighetsnummer: 12275 Medlemsnr: 17145 Budgetår: 2014 Adress: Garvar Lundins Gränd 5 Budgetens startmånad: 1 112 20 Stockholm Utfall t.o.m månad:

Läs mer

Reviderade principer för stadsintern hyressättning avseende bostadsrätter. Genomförandebeslut.

Reviderade principer för stadsintern hyressättning avseende bostadsrätter. Genomförandebeslut. Sida 1 (5) Handläggare Nina Wahlman Fält 08-508 270 93 Nina.wahlman.falt@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2017-03-14 Reviderade principer för stadsintern hyressättning avseende bostadsrätter. Genomförandebeslut.

Läs mer

KOSTNADSKALKYL. Riksbyggens Bostadsrättsförening Guldspiran i Malmö

KOSTNADSKALKYL. Riksbyggens Bostadsrättsförening Guldspiran i Malmö KOSTNADSKALKYL Riksbyggens Bostadsrättsförening Guldspiran i Malmö Kostnadskalkyl enligt bostadsrättslagen 1991:614 för Riksbyggens Bostadsrättsförening Guldspiran i Malmö, Malmö kommun, Skåne län Organisationsnummer

Läs mer

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Bakgrund Landstinget i Östergötland arbetar med energifrågan på många olika sätt. Dels genomförs energiprojekt, både stora och små, dels satsas

Läs mer

2014 Budget 2015 Utfall Belopp Kommentar Möjliga hyresintäkter Hyresintäkter 301100 Hyresintäkter, bostäder 116 127 301200 Hyresintäkter lokaler, momsregistrerade 94 193 301220 Hyresintäkter butiker, momsregistrerade

Läs mer

Teknisk fastighetsförvaltning. Grundbegrepp drift och underhåll

Teknisk fastighetsförvaltning. Grundbegrepp drift och underhåll Teknisk fastighetsförvaltning Grundbegrepp drift och underhåll Förvaltningsföretag: bolag vars verksamhet består i att äga och förvalta fast eller lös egendom, t.ex. fastigheter eller värdepapper. Förvaltning:

Läs mer

Kallelse till föreningsstämma

Kallelse till föreningsstämma Kallelse till föreningsstämma Datum: Torsdag den 21 maj 2015 Tidpunkt: kl 19.00 Lokal: Samlingslokalen port H Dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Val av stämmoordförande 4.

Läs mer

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB

SLUTLIG RAPPORT. Antal sidor: 11 ENERGIEFFEKTIVISERINGSSTÖD BROMÖLLA KOMMUN. Malmö 2015-03-31. Marika Andersson COWI AB Antal sidor: 11 SLUTLIG Malmö COWI AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26 211 43 MALMÖ Telefon 1 85 25 Telefax 1 85 25 1 Dokumentnr: 1(1) dat. / Date of rev. FAKTA TITEL: SLUTLIG REVISION NR: DATUM: BESTÄLLARE:

Läs mer

Bilaga. Beräkningar av kostnader för Idrotts- och fritidsanläggningar 2011

Bilaga. Beräkningar av kostnader för Idrotts- och fritidsanläggningar 2011 Bilaga Beräkningar av kostnader för Idrotts- och fritidsanläggningar 2011 Beräkningar av kostnader för Idrotts- och fritidsanläggningar 2011 Åse & Vistehallen Fastigheten där Åse & Vistehallen finns innehåller

Läs mer

Sida 1 av 21. Södertörns nyckeltal

Sida 1 av 21. Södertörns nyckeltal Sida 1 av 21 Södertörns nyckeltal Verksamhetslokaler 212 Sida 2 av 21 Innehållsförteckning Sida 1 Sammanfattning 3 2 Bakgrund 4 3 Nulägesbeskrivning 4 4 Resultat 5 4.1 Fastighetsförvaltning 6 4.2 Lokalanvändning

Läs mer

Sida 1 av 21. Södertörns nyckeltal. Verksamhetslokaler 2016

Sida 1 av 21. Södertörns nyckeltal. Verksamhetslokaler 2016 Sida 1 av 21 Södertörns nyckeltal Verksamhetslokaler 2016 Oktober 2017 Sida 2 av 21 Innehållsförteckning Sida 1 Sammanfattning 3 2 Bakgrund 4 3 Nulägesbeskrivning 4 4 Resultat 5 4.1 Fastighetsförvaltning

Läs mer

Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål

Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål 2015-03-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Klimatrapport 2013. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se

Klimatrapport 2013. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Klimatrapport 2013 IFL Kämpasten AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Företagsuppgifter IFL Kämpasten AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta Axelsson Denna rapport

Läs mer

Underhåll av fastigheter. Söderhamns kommun. Revisionsrapport 2010-12-12. Lennart Elfving

Underhåll av fastigheter. Söderhamns kommun. Revisionsrapport 2010-12-12. Lennart Elfving Underhåll av fastigheter Söderhamns kommun Revisionsrapport 2010-12-12 Lennart Elfving 1. Inledning/bakgrund I kommunens balansräkning utgörs en stor del av tillgångsmassans värde av fastigheter. Det är

Läs mer

Jämförelse objekttyp 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% Matkostnader & övriga utgifter. Bilkostnader. Utgifter boende netto.

Jämförelse objekttyp 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% Matkostnader & övriga utgifter. Bilkostnader. Utgifter boende netto. Kalkyl Jämförelse objekttyp One Tonne Life Nyproduktion Äldre fastighet Produktionskostnad/inköpspris 5 127 601 4 023 180 4 099 200 Utgifter boende netto 14 906 12 541 16 965 Bilkostnader 4 249 3 646 5

Läs mer

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station KF 12:1 Samhällsbyggnadskontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:662-207 Strategienheten 2016-12-15 1/2 Handläggare Patrik Wirsenius 0152-293 30 KF 12:2 Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum

Läs mer

RIKTLINJER OCH BUDGET 2014

RIKTLINJER OCH BUDGET 2014 RIKTLINJER OCH BUDGET 2014 VERKSAMHETENS HUVUDSAKLIGA INRIKTNING 2014 Styrelsen räknar med att 2014 kommer att präglas av ett medelstort underhållsprojekt, trapphusrenoveringen och arbetet med energisparfrämjande

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

Konvertering från olja till pellets

Konvertering från olja till pellets En rapport om Konvertering från olja till pellets Saxnäs Skola 2004 Av Tommy Danvind Uppdaterad 2005-10-13 2006-04-05 Innehållsförteckning. 1 Förord 2 Sammanfattning 3 Arbetsgång.. 4 Förutsättninar 5 Beräkningar

Läs mer

Nedanstående framtida räntor är antagna för framtida omsättningar; 2014 =2,0% 2015 = 1,7% 2016 = 2,0% 2017 = 2,75% 2018 = 3,0%

Nedanstående framtida räntor är antagna för framtida omsättningar; 2014 =2,0% 2015 = 1,7% 2016 = 2,0% 2017 = 2,75% 2018 = 3,0% Föreningens lånekorg är stor därför är alla ränteförändringar av stor vikt. Nedan föreningens lånekorg per 1 december 2014 då budgeten presenterades på info/diskussionsmöte. Nedanstående framtida räntor

Läs mer

Förnybar energi - vilka möjligheter finns för växthus?

Förnybar energi - vilka möjligheter finns för växthus? Förnybar energi - vilka möjligheter finns för växthus? SLF Projekt: Studie av förnybara energikällors förutsättningar att tillgodose växthusodlingens behov av konkurrenskraftig energi Partnerskap Alnarp

Läs mer

Södertörns Nyckeltal. Jämförelse av Lokalkostnader 2006

Södertörns Nyckeltal. Jämförelse av Lokalkostnader 2006 Södertörns Nyckeltal Jämförelse av Lokalkostnader 26 POSTADRESS Ekonomikontoret BESÖKSADRESS TELEFON 8-535 32 8 TELEFAX E-POST bo.garneij@huddinge.se 2(26) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 3 2 Bakgrund

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

SICKLA STRAND NO. 1719. Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN

SICKLA STRAND NO. 1719. Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN SICKLA STRAND NO. 1719 Revidering av EKONOMISK PLAN FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA KOMMUN 1 Revidering av EKONOMISK PLAN för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SICKLA STRAND NO. 1719 NACKA

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2011

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2011 646 Kandelabern 269 Nuvarande årsavgift 809 kr/m2 och år erad årsavgift 809 kr/m2 och år FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2011 kvm bostadsyta 11 365 Styrelsens förslag 2011 B/P % Prognos Utfall 2009 RÖRELSENS

Läs mer

Beslutsunderlag investeringsbegäran

Beslutsunderlag investeringsbegäran Verksamhet Gata & park Fastighetsbeteckning Projektets benämning Reinvestering maskiner och utrustning Ev. bokfört värde på anläggning Investeringen avser: Nybyggnad Ombyggnad Tillbyggnad Övrigt X Tänk

Läs mer

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Tekniska nämnden UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inkl. GC-vägar, skötsel av statsbidragsberättigade

Läs mer

B O K L O K D R A K F L Y G A R E N

B O K L O K D R A K F L Y G A R E N K O S T N A D S K A L K Y L F Ö R B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G E N B O K L O K D R A K F L Y G A R E N M A L M Ö K O M M U N ORG NR: 769635-6620 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Styrelsen för Brf Soltunet

Styrelsen för Brf Soltunet Styrelsen för Brf Soltunet med org.nr 71 64 22-1231 får härmed avge KVARTALSRAPPORT för perioden 1 januari - 30 september 2015 Sidan Förvaltningsberättelse samt ekonomisk redogörelse 1 Resultaträkning

Läs mer

Hjärtligt välkomna till. RB Brf Ladusvalan i Lund RIKSBYGGENS BRF LADUSVALAN I LUND 1

Hjärtligt välkomna till. RB Brf Ladusvalan i Lund RIKSBYGGENS BRF LADUSVALAN I LUND 1 Hjärtligt välkomna till Informationsmöte för RB Brf Ladusvalan i Lund RIKSBYGGENS BRF LADUSVALAN I LUND 1 Hållpunkter Polisen Informera om trygghet Porttelefoner Budget år 2010 Planerat underhåll år 2010

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Budget 2017 Brf Vita byn

Budget 2017 Brf Vita byn Budget 217 Brf Vita byn Innehållsförteckning Resultat (utfall, prognos och budget) 3 Likviditetsbudget 4 Sammanställning lån 4 Utveckling räntekostnader 4 Förändring eget kapital 5 Förändring underhållsfond

Läs mer

Konvertering från olja till pellets

Konvertering från olja till pellets En rapport om Konvertering från olja till pellets Saxnäs Skola 2004 Av Tommy Danvind Uppdaterad 2005-10-13 Innehållsförteckning. 1 Förord 2 Sammanfattning 3 Arbetsgång.. 4 Förutsättninar 5 Beräkningar

Läs mer

Brf Betonggjutaren 4(12) 717600-2967. 2005-01-01 2004-01-01 Resultaträkning Not -2005-12-31-2004-12-31

Brf Betonggjutaren 4(12) 717600-2967. 2005-01-01 2004-01-01 Resultaträkning Not -2005-12-31-2004-12-31 Brf Betonggjutaren 4(12) 2005-01-01 2004-01-01 Resultaträkning Not -2005-12-31-2004-12-31 RÖRELSENS INTÄKTER Årsavgifter 3 531 696 3 531 696 Hyresintäkter 467 661 411 172 Övriga rörelseintäkter 0 200 Summa

Läs mer

B O K L O K V I K H E M S V A L L E N

B O K L O K V I K H E M S V A L L E N K O S T N A D S K A L K Y L F Ö R B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G E N B O K L O K V I K H E M S V A L L E N S T A F F A N S T O R P K O M M U N ORG NR: 769636-3725 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA

Läs mer

Klimatrapport 2013. Radisson Blu Sky City Hotel. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6)

Klimatrapport 2013. Radisson Blu Sky City Hotel. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Klimatrapport 2013 Radisson Blu Sky City Hotel Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Företagsuppgifter Radisson Blu SkyCity Hotel, kontaktperson är Maria Wiklund Denna rapport

Läs mer

RÖRELSENS INTÄKTER

RÖRELSENS INTÄKTER Höjning Tkr 4960 Hälsovården SFF 46,1% 982 Bromma U- o I U- o I GA1 GA2 GA3 GA4 Avser tusentals kronor - tkr 2016 2017 Belopp Procent Belopp Procent Belopp Procent Belopp Procent Årsavgift samfällighet

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Lutan i Malmö nr 2256. Budget 2007-2008. Avseende perioden 2007-09-01 -- 2008-08-31

HSB Bostadsrättsförening Lutan i Malmö nr 2256. Budget 2007-2008. Avseende perioden 2007-09-01 -- 2008-08-31 HSB Bostadsrättsförening Lutan i Malmö nr 2256 Budget -2008 Avseende perioden -09-01 -- 2008-08-31 Datum: -09-26 Upprättad av: Adelaide Yamoah, tfn: 040-35 77 75 Innehållsförteckning Sidan Förutsättningar

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012

FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 646 Kandelabern 269 Nuvarande årsavgift 771 kr/m2 och år Budgeterad årsavgift 771 kr/m2 och år FÖRSLAG TILL RESULTATBUDGET ÅR 2012 kvm bostadsyta 11 365 Styrelsens förslag RÖRELSENS INTÄKTER Budget 2012

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjningstrategi, interna hyror samt tomställda lokaler

Riktlinjer för lokalförsörjningstrategi, interna hyror samt tomställda lokaler Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Lokalförsörjningsstrategi Melleruds kommuns strategi för lokalförsörjning utgår från att kommunens lokaler ska svara upp mot behoven som finns i den kommunala verksamheten.

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Skattsedeln 6

Bostadsrättsföreningen Skattsedeln 6 Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Skattsedeln 6 får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari 2010-31 december 2010 Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Ställda

Läs mer

Huvuddel. Personnummer:

Huvuddel. Personnummer: 1(4) Tentamen 031215 Fastighetsförvaltning VBE 030 Tentamenstid: 5 timmar Tentamen är indelad i följande huvuddelar: Huvuddel Maximalt möjlig poäng Fastighetsföretagande 4 Fastighetsekonomisk bedömningsmodell

Läs mer

12 Augusti Nu ligger skolans framtid i dina händer. Välkommen! Sponsorer

12 Augusti Nu ligger skolans framtid i dina händer. Välkommen! Sponsorer 12 Augusti 2013 Nu ligger skolans framtid i dina händer. Sponsorer Välkommen! Dagordning 12 Augusti 2013 Michael Hansson (Ordförande) välkomnar. Summering av vad som pågått under året som gått fram tills

Läs mer

Föreningslokalen Blå huset efter takrengöring och målning. Budget 2017

Föreningslokalen Blå huset efter takrengöring och målning. Budget 2017 November 2016 Föreningslokalen Blå huset efter takrengöring och målning Budget 2017 Denna budget för 2017 fastställdes av föreningens styrelse vid sitt möte den 14 november 2016. Månadsavgifterna 2017

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Anticimex Energideklaration. Besiktningsuppgifter. Byggnadsuppgifter. Personuppgifter. Besiktningsdatum: 2008-11-25

ÅTGÄRDSRAPPORT. Anticimex Energideklaration. Besiktningsuppgifter. Byggnadsuppgifter. Personuppgifter. Besiktningsdatum: 2008-11-25 ÅTGÄRDSRAPPORT Anticimex Energideklaration SE-QE-Energi-SD-700, bil 2, Åtgärdsrapport, utg 7 2009-03-16 Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Skoghem 21 Byggnadens adress: Skoghemsvägen 2 A, 217 74 Malmö

Läs mer

Borätt-analys - ekonomisk analys av bostadsrättsförening

Borätt-analys - ekonomisk analys av bostadsrättsförening Borätt-analys - ekonomisk analys av bostadsrättsförening Brf Gjutaren 14 Birkagatan 24 Stockholm Byggnadsår / förvärv : 1905 / 1992 Lägenheter 26 1569 kvm - därav hyreslägenheter 0 kvm ca Medelstorlek

Läs mer

2010-11-08. Sven-Olof Klasson

2010-11-08. Sven-Olof Klasson Sven-Olof Klasson Espedalen Espedalen Bovärdar Antal Åldersstruktur hyresgäster Espedalen 2010 120 103 100 80 73 60 58 52 50 63 59 51 40 28 20 19 6 0 0-6 7-16 17-19 20-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65-74

Läs mer

B O K L O K S M A R A G D E N

B O K L O K S M A R A G D E N K O S T N A D S K A L K Y L F Ö R B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G E N B O K L O K S M A R A G D E N M Ö R B Y L Å N G A K O M M U N ORG NR: 769635-3056 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

B O K L O K V E N D E L S R O ORG NR:

B O K L O K V E N D E L S R O ORG NR: KOSTNADSKALKYL FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN B O K L O K V E N D E L S R O STAFFANSTORP KOMMUN ORG NR: 769636-1422 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR 2 B. BERÄKNADE KOSTNADER FÖR FÖRENINGENS

Läs mer

B O K L O K D R A K F L Y G A R E N

B O K L O K D R A K F L Y G A R E N K O S T N A D S K A L K Y L F Ö R B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G E N B O K L O K D R A K F L Y G A R E N M A L M Ö K O M M U N ORG NR: 769635-6620 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Fastighetsägarens perspektiv

Fastighetsägarens perspektiv Fastighetsägarens perspektiv Bakgrund o underlag Erfarenheter från BeBo Egna synpunkter/erfarenheter Sandviksvägen, Växjö Kenneth Faaborg Hyresbostäder i Växjö AB Svensk Energiutbildning AB Inbjudan kurs:

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. Felix Krause Sonja Pagrotsky

Sveriges Kommuner och Landsting. Felix Krause Sonja Pagrotsky Sveriges Kommuner och Landsting Felix Krause Sonja Pagrotsky Agenda Uppvärmning Intressebevakning 2014 års nyckeltal Aktuella projekt Uppvärmning SKL:s organisation Vad heter SKL:s ordförande och vd? Landsting

Läs mer

B O K L O K F Y R E N ORG NR:

B O K L O K F Y R E N ORG NR: KOSTNADSKALKYL FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN B O K L O K F Y R E N ÄNGELHOLMS KOMMUN ORG NR: 769635-9459 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR 2 B. BERÄKNADE KOSTNADER FÖR FÖRENINGENS FASTIGHETSFÖRVÄRV

Läs mer

SYSSELSÄTTNINGSEFFEKTER AV ETABLERING AV ANSTALT. Christian Skarman

SYSSELSÄTTNINGSEFFEKTER AV ETABLERING AV ANSTALT. Christian Skarman SYSSELSÄTTNINGSEFFEKTER AV ETABLERING AV ANSTALT Christian Skarman 1 Metod Två scenarier ett med 150 anställda och ett med 300 anställda Beräkningarna av den indirekta sysselsättningseffekten är gjorda

Läs mer

Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet

Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet Sammanfattande resultatrapport energieffektiviseringsprojektet 2010-2014 Energieffektivisering i Söderhamns kommun Under 2010-2014 har Söderhamn deltagit i Energimyndighetens energieffektiviseringsprojekt.

Läs mer

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Klimatrapport 2012 Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Företagsuppgifter IFL Kämpasten AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta Axelsson Denna rapport täcker verksamhetsåret

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 6 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 7443 EN ISO/IEC 17020 Energideklaration M AJ E L D E N 22 Storsvängen 34 602 43 Norrköping Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 Energiexpert: Niklas Sjöberg Certifierad

Läs mer

Riktvärde 75% Budget: Redovisning : Differens (kr): Differens (%): Utfall :

Riktvärde 75% Budget: Redovisning : Differens (kr): Differens (%): Utfall : Period: Januari-sep 2018 Belopp i tkr MÅNADSRAPPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Totalt SHB: Riktvärde 75% Budget: Redovisning 1801-1809: Differens (kr): Differens (%): Utfall 1701-1709: Intäkter 91 521,0

Läs mer

Styrelsen för Hsbs Brf Strandpiparen 1934 i Göteborg

Styrelsen för Hsbs Brf Strandpiparen 1934 i Göteborg Styrelsen för Org.nr: 757200-8998 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Resultaträkning 2016-12-31 2015-12-31 Rörelseintäkter Nettoomsättning

Läs mer