Bedömning för undervisning och lärande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bedömning för undervisning och lärande"

Transkript

1 Modul: Bedömning för lärande och undervisning i matematik Del 1: Bedömning för undervisning och lärande Bedömning för undervisning och lärande Mikael Holmquist, Göteborgs universitet och Astrid Pettersson, Stockholms universitet Syftet med denna text är att belysa bedömning i ett mer övergripande perspektiv bland annat vad som påverkar bedömning och bedömningens konsekvenser. Texten avser också att ge en introduktion till övriga delar i modulen. Bedömning är ett komplicerat begrepp. Enligt Nationalencyklopedin (NE, 2000-) är bedömning ett värderande utlåtande vanligen grundat på sakliga överväganden. I utbildningssammanhang är det också vanligt att bedömning tolkas som värderande utlåtande och då i form av betyg. I ett brett anglosaxiskt språkbruk används begreppet assessment som i översättning har flera och delvis bredare betydelser. Här finns bedömning och värdering men också analys, kartläggning, uppföljning och utvärdering. Även i vårt språkbruk innebär bedömning ofta också kartläggning och analys och inte enbart värdering. Snarare är det kanske så att värderande omdömen ska undvikas för att bedömning ska vara ett konstruktivt verktyg för elevers lärande och lärares undervisning. Vilka mål och riktlinjer finns för bedömning av elevers kunskaper för gymnasieskolan? Dessa framgår av läroplanen, som har kompletterats med allmänna råd (Skolverket, 2012). I läroplanens text (Skolverket, 2011) om Bedömning och betyg framgår elevens centrala roll genom formuleringen målet är att varje elev tar ansvar för sitt lärande och sina studieresultat, och kan bedöma sina studieresultat och utvecklingsbehov i förhållande till kraven för utbildningen. (sid 14). I riktlinjerna står att Läraren ska fortlöpande ge varje elev information om framgångar och utvecklingsbehov i studierna, samverka med vårdnadshavare och informera om elevernas skolsituation och kunskapsutveckling, och redovisa för eleverna på vilka grunder betygsättning sker. (sid 15) Vidare står om lärarens skyldigheter vid betygsättningen. Dessa citeras redan här även om betygsättning kommer att behandlas senare i denna modul, i Del 7. Läraren ska vid betygsättningen utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskraven som finns för respektive kurs, beakta även sådana kunskaper som en elev har tillägnat sig på annat sätt än genom den aktuella undervisningen, och utifrån de nationella kunskapskrav som finns för respektive kurs allsidigt utvärdera varje elevs kunskaper. (sid 15). 1 (8)

2 I början av 1990-talet lämnade Sverige det relativa betygsystemet och gick över till ett mål - och kunskapsrelaterat betygsystem. Detta system ställer större krav på lärare som ska utföra bedömningen. De måste kunna verbalisera och argumentera för sin bedömning i relation till kunskapskraven. Dessutom måste de också kunna använda bedömningen för att utveckla undervisningen, så att eleverna får möjlighet att utveckla sina förmågor. Bedömning präglar mycket av det vi gör och lär oss, inte minst i skolan och kan betraktas som en ständig följeslagare till undervisning. Bedömning påverkar alla inblandade inte minst lärare och elever och har från att vara något nästan odiskutabelt lyfts fram mer och mer som ett område som måste problematiseras (Carlsson, Gerrevall & Pettersson, 2007). Kunskapssyn, ämnessyn, lärandesyn och bedömning Bedömning speglar synen på kunskap och synen på lärande. Men, bedömning speglar också ämnessynen. Vad är matematik? Hur ser jag som lärare på ämnet matematik? Enligt Nationalencyklopedin är matematik en abstrakt och generell vetenskap för problemlösning och metodutveckling. Wallin (2008) menar att matematik har två sidor. Det är en abstrakt vetenskap, en skön konst med ett värde i sig. Men matematik är också ett effektivt hjälpmedel för att förstå den värld vi lever i och är också ett nyttigt hjälpmedel i vetenskap, teknik och ekonomi. Synen på skolmatematiken har ändrats genom årtiondena och är nära förknippad med vad kunskaperna i matematik ska användas till. I ämnesplanen för matematik står att ytterst handlar matematiken om att upptäcka mönster och formulera generella samband. (Skolverket, 2011, sid.90). Att bli medveten om sin egen syn på kunskap, ämne och lärande och jämföra den med läroplanens och ämnesplanernas är en viktig grund för diskussioner om vad som bedöms och varför. Vilken syn har jag på kunskap, vad är kunskap i matematik för mig? Vilken syn har jag på mina elevers lärande, lär sig alla mina elever matematik på samma sätt eller lär de sig på olika sätt? Och i så fall på vilka sätt? Men, undervisning och bedömning speglar också vår elevsyn och vår syn på elevens roll i undervisning, bedömning och lärande. Ser vi eleverna som objekt för vår undervisning och bedömning eller ser vi eleverna som delaktiva i sin kunskapsutveckling och i vår undervisning? Vilken syn har våra elever på matematik och bedömning? Vad kan jag som lärare lära mig av detta och vilka konsekvenser får det för min undervisning? 2 (8)

3 Bedömningens olika syften Bedömning har olika syften och får därför olika konsekvenser. Bedömning i formativt syfte Vid bedömning i formativt syfte är utgångspunkten utveckling och fördjupning av lärande och undervisning. Bedömning i formativt syfte består enligt Black & Wiliam (2009) av tre processer; att fastställa var eleven är i sitt lärande, vart han/hon ska nå och vad som behövs för att komma dit. Läraren är ansvarig för att designa och implementera en effektiv lärandemiljö och eleven är ansvarig för sitt lärande i denna miljö. I dessa processer ingår att tydliggöra intentionerna med undervisning och lärande och kriterierna för bedömning, att använda olika metoder för att belysa vad eleven visar för kunskap samt att ge återkoppling som för elevers lärande framåt. Det har visat sig att återkoppling, som är inriktat mot vad eleven konkret har visat eller inte visat för kunskap i lösandet av en viss uppgift, är mer effektiv för elevens lärande än en mer allmän återkoppling om elevens visade kunskaper i matematik. Genom att observera och fråga eleverna medan de är engagerade i olika matematikaktiviteter kan läraren få viktig information om elevernas färdigheter, tankeprocesser och attityder och därigenom kunna ge adekvat återkoppling i en naturlig situation. Läraren måste dock ha en klar uppfattning om vad han/hon vill bedöma och frågorna måste vara formulerade på ett sätt som gör att svaren ger önskad information (Hodgen & Wiliam, 2006). Som hjälp för bedömning i formativt syfte finns olika arbetsformer och material, som kommer att behandlas i Del 3 och Del 4. Black & Wiliam (1998a,b) behandlar vad som kan förhindra elevers lärande. De menar att det finns en tendens hos lärare att bedöma kvantitet snarare än kvalitet och att rikta större uppmärksamhet mot poängsättning och betygsättning än att ge eleverna råd om hur de kan förbättra sitt lärande. Eleverna måste kunna bedöma sin egen kunskap och förstå hur de ska gå vidare för att lära sig mer. Eleven måste således få vara aktiv i bedömningen av sitt lärande. Självbedömning, såväl elevens som lärarens, är en viktig del i den formativa processen liksom att undervisningen anpassas till resultaten av bedömningen, vilket kommer att behandlas i Del 3 och Del 4. Bedömning i summativt syfte Syftet med en bedömning kan förutom att vara att förbättra undervisning och lärande också vara för bedömning av kunskap för att exempelvis sätta ett betyg. Bedömning i summativt syfte ska ge en samlad bild av vad en elev har visat för kunskaper i matematik. Den bedömningen görs ofta i slutet av en termin eller en kurs för att ge ett omdöme eller ett betyg till skillnad från bedömning för undervisning och lärande som sker kontinuerligt. De nationella kursproven, högskoleprovet och de nationella och internationella utvärderingarna är exempel på bedömning i summativt syfte. Det hindrar dock inte att en bedömning i summativt syfte också kan användas formativt. Detta kommer att behandlas i senare delar. 3 (8)

4 Allt hänger ihop För att bedömning ska kunna ha möjlighet att vara ett kraftfullt verktyg för undervisning och lärande måste bedömning ses i ett sammanhang. Ett sådant sammanhang (Pettersson, 2010) kan ses som uppbyggt av relationer mellan kunskap, bedömning, lärande och lärtillfällen (i denna modul är lärtillfällen = undervisning). Relationen mellan bedömning och kunskap, illustrerar en bedömning i summativt syfte och då är övriga relationer inte i fokus. Vid en sådan bedömning finns ringa intresse för hur eleven har lärt sig eller i vilka situationer som han/hon lärt sig. En bedömning i formativt syfte tar hänsyn till alla inbördes relationer mellan kunskap, bedömning, lärande och undervisning. Den innefattar också återkoppling både till elevers visade kunskaper och till undervisningen. Det är alltså en bedömning som sker kontinuerligt och vars användningsområde är att utveckla och förbättra såväl lärande som undervisning. Utgångspunkten är det valda kunskapsinnehållet. Utifrån resultatet av bedömningen av elevens visade kunskaper påverkas såväl det fortsatta urvalet av kunskapsinnehåll för undervisningen, undervisningsmetoderna och elevens strategier men också den bedömning som senare kommer att ske. Frågorna är i detta fall många som kan ställas. Här ges några exempel. Varför visas den kunskap som visas? Visas den kunskap som jag som lärare förväntade skulle visas? Hur planerar jag som lärare min undervisning utifrån resultatet av bedömningen och de mål som ska nås? Får eleverna möjlighet att allsidigt visa sin kunskap? I vilken utsträckning anser eleverna att de får visa sin kunskap? och får konsekvenser All bedömning får konsekvenser och det på många olika nivåer, på nationell, kommunal, skol- klass- och individnivå (Pettersson m.fl., 2010). Resultat från bedömningar som internationella och nationella undersökningar kan få konsekvenser på styrdokument och resurs- 4 (8)

5 fördelning och på den allmänna debatten om skolan. Den kan också få konsekvenser på allmänhetens syn på skolan och kunskapsnivån i landet. Det är då väsentligt att vara medveten om vad de olika utvärderingarna på internationell, nationell och kommunal nivå mäter och vad de inte mäter, annars finns risk för att exempelvis de politiska besluten på olika nivåer blir missriktade. Men dessa utvärderingar kan också bilda grund för konstruktiva diskussioner på skolnivå om exempelvis kunskapssyn, ämnessyn, prioriteringar av innehåll, resurser och metoder. Inledningsvis skrev vi att bedömning är en ständig följeslagare till undervisning. Det innebär att bedömning får konsekvenser för bland annat undervisningens innehåll och form, men också för den enskilde eleven. Vad kan då bedömning innebära för den enskilde? Konsekvenserna av bedömning kan illustreras med följande figur (Pettersson, 2007): En bedömning som stödjer och stimulerar lärandet innebär att elevens kunnande analyseras och värderas så att eleven utvecklas i sitt lärande och känner tilltro till sin egen förmåga jag kan, vill, vågar. I stället för en bedömning som leder till en dom och kanske till ett fördömande jag kan inte, vill inte, vågar inte. Bedömning har ofta förknippats med prov och betyg och då haft en negativ klang för många. Bedömning kan upplevas som en dom, ett fördömande och som en återvändsgränd för vidare lärande. Om bedömning används konstruktivt kan den ha en kraftig utvecklingspotential för undervisning och lärande. Bedömningsprocessen Bedömningsprocessen börjar redan vid planeringen av ett arbetsområde. Vilket matematikinnehåll ska fokuseras och vilka förmågor ska detta innehåll tillämpas på? En viktig ut- 5 (8)

6 gångspunkt i planeringen är att bestämma vad som är väsentligt att kunna i matematik och därmed väsentligt att bedöma. I bedömningssammanhang är begreppet validitet viktigt, bedömningens trovärdighet eller giltighet, och har med innehållet att göra. Det är framförallt två faktorer som kan störa validiteten, ett är att det som bedöms är irrelevant, ett annat är att det som bedöms visserligen är relevant, men innefattar endast en del av det som ska bedömas. Det är då inte representativt. Styrdokumenten framhåller att bedömningen i matematik bland annat ska avse förmågan att använda, utveckla och uttrycka kunskaper i matematik liksom förmågan att följa, föra och bedöma matematiska resonemang. Om man vid bedömning bara fokuserar på elevens förmåga att lösa uppgifter, där endast ett svar är korrekt, kan bedömningen visserligen vara relevant men det saknas viktiga områden som ska bedömas och då är bedömningen inte representativ. Med utgångspunkt i ämnesplanen väljs förmågor och vilket kunskapsinnehåll som ska behandlas. Efter dessa val måste beslut fattas om hur bedömningen ska gå till så att eleverna ges möjlighet att visa olika förmågor. Det är endast förmågor och kunskaper som eleven visat som kan bedömas. Vilka situationer och vilka uppgifter ska då användas för att eleverna ska ha möjlighet att visa sina förmågor och kunskaper, så att dessa kan bedömas utifrån kunskapskraven. Det är viktiga beslut som måste tas. Detta kommer att behandlas senare i modulen, i Del 5 och Del 6. Nästa steg är att analysera elevens visade kunskaper och tolkning av dessa, till exempel. Vilka förmågor har eleven visat och vilket centralt innehåll har förmågorna tillämpats på? Vad har eleven visat att hon/han har förstått och/eller missförstått och vilka lösningsstrategier har eleven använt sig av? Vilka kvaliteter har elevens lösningar? Slutligen dras slutsatser av analysen för att kunna bestämma vad som ska dokumenteras och kommuniceras. Analysen får konsekvenser för vilken återkoppling som bör ges men också för elevens lärande och för den fortsatta undervisningen. Analysen av elevens visade kunskaper gör bara nytta för elevens lärande om den kommer eleven till del och diskuteras med eleven. Det kan göras på olika sätt och i olika omfattning och kallas ofta för återkoppling. Sadler (1989) framhåller att återkoppling behövs för att fylla gapet mellan vad eleven har visat för kunskap och vad hon/han bör göra för att nå målet. Återkoppling innebär att matematikkunskaper fokuseras, att den kunskap som eleven visat bekräftas och att missuppfattningar uppmärksammas. Men i återkopplingen ligger också att ge eleven hjälp att komma vidare och ge information om vad som menas med kunskapskvaliteter. Återkopplingen tar också hänsyn till vad eleven har visat, vad eleven ska nå för mål och hur målen kan nås. En viktig del i återkopplingen är dialogen mellan lärare 6 (8)

7 och elev. Att eleven får komma till tals och berätta exempelvis om i vilken utsträckning han/hon fått möjlighet att visa sina kunskaper och i vilken utsträckning eleven har varit aktiv i undervisningen och bedömningen samt om eleven skulle föredra att bli bedömd på ett annat sätt än vad som skett. En viktig aspekt för elevens lärande är hur eleven tolkar den återkoppling som ges (Black & Wiliam, 1998a; Hattie & Timperly, 2007; Sadler 1989, 1998). Därför måste eleven betraktas som en aktiv mottagare till återkopplingen och en aktiv medverkande i sin egen lärandeprocess. I vissa fall används bedömning summerande, i form av ett betyg eller provresultat. I andra fall omfattar det en hel process från det att elevernas förkunskaper diagnostiseras, genom diagnoser under hela processen, så att undervisningen kan anpassas och nå fram till ett slutresultat. Ett slutresultat som kan få till följd att undervisningen ändras radikalt för att bättre svara mot elevernas lärandebehov, men det kan också vara en bekräftelse på att det som gjorts har varit framgångsrikt. Referenser Black, P. & Wiliam, D. (1998a). Assessment and classroom learning. Assessment in Education; Principles, Policy & Practice, 5(1), Black, P. & Wiliam, D. (1998b). Inside the black box: Raising Standards through classroom assessment. London: Kings College of Education. Black, P. & Wiliam, D. (2009). Developing the theory of formative assessment. Educational Asseessment, Evaluation and Accountability, 21, Carlsson, C-G., Gerrevall, P. & Pettersson, A. (2007). Bedömning av yrkesrelaterat kunnande. Stockholm: HLS Förlag. Hattie, J. & Timperly, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77(1), Hodgen, J. & Wiliam, D. (2006). Mathematics inside the black box. Assessment for learning in the mathematics classroom. London: Department of Education Professional Studies. Kings College.NE.se [Elektronisk resurs]. (2000-). Malmö: Nationalencyklopedin. Pettersson, A. (2007). Pedagogisk bedömning bedömning för lärande. I M. Olofsson. (red). Bedömning, flerspråkighet och lärande. Symposium Stockholm: HLS Förlag. Pettersson, A. (2010). Bedömning av kunskap för lärande och undervisning. I S. Eklund. (red). Bedömning för lärande en grund för ökat kunnande. Stockholm: Stiftelsen SAF i samarbete med Lärarförbundet. Pettersson, A., Olofsson, G., Kjellström, K., Ingemansson, I., Hallén, S., Björklund Boistrup, L. & Alm, L. (2010). Bedömning av kunskap - för lärande och undervisning i matematik. Matematikdidaktiska texter del 4. Stockholms universitet: MND. 7 (8)

8 Sadler, R. (1989). Formative assessment and the design of instructional systems. Instructional Science, 18(2), Sadler, R. (1998). Formative assessment; Revising the territory. Assessment in Education; Principles, Policy & Practice, 5(1), Skolverket. (2011). Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola Stockholm: Skolverket. Skolverket. (2012). Bedömning och betygsättning i gymnasieskolan. Allmänna råd. Stockholm: Skolverket. Wallin, H. (2008). Matematik som vetenskap. Från högskoleföreläsning vid Umeå universitet. 8 (8)

Bedömning i matematikklassrummet

Bedömning i matematikklassrummet Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Bedömning i matematikklassrummet Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping och Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet Bedömning är

Läs mer

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik BEDÖMARTRÄNING - MATEMATIK ÅRSKURS 6 Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik ASTRID PETTERSSON PROFESSOR, STOCKHOLMS UNIVERSITET Bedömning är en ständig följeslagare till undervisning

Läs mer

FORMATIV BEDÖMNING FÖR SKOLUTVECKLING: LIKVÄRDIG BEDÖMNING OCH REDSKAP FÖR LÄRANDE. Monica Liljeström Pedagogiska institutionen Umeå Universitet

FORMATIV BEDÖMNING FÖR SKOLUTVECKLING: LIKVÄRDIG BEDÖMNING OCH REDSKAP FÖR LÄRANDE. Monica Liljeström Pedagogiska institutionen Umeå Universitet FORMATIV BEDÖMNING FÖR SKOLUTVECKLING: LIKVÄRDIG BEDÖMNING OCH REDSKAP FÖR LÄRANDE Monica Liljeström Pedagogiska institutionen Umeå Universitet 1 Erfarenhet och forskning har visat att elevernas kunskapsutveckling

Läs mer

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik BEDÖMARTRÄNING - MATEMATIK ÅRSKURS 6 Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik ASTRID PETTERSSON PROFESSOR, STOCKHOLMS UNIVERSITET Bedömning är en ständig följeslagare till undervisning

Läs mer

Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium

Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium Bedömning och betygssättning på Kungsholmens Gymnasium/Stockholms musikgymnasium Inledning Denna text syftar till att klargöra regler kring bedömning och betygssättning och beskriva hur vi på Kungsholmens

Läs mer

Anna Öhman. Lic-forskarskolan i yrkesämnenas didaktik. Karlstads Universitet

Anna Öhman. Lic-forskarskolan i yrkesämnenas didaktik. Karlstads Universitet Anna Öhman Lic-forskarskolan i yrkesämnenas didaktik Karlstads Universitet Bedömningssamtal i frisörutbildningen Bedömning av yrkeskunnande inom hantverksprogrammets frisörutbildning Ett multimodalt perspektiv

Läs mer

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen

C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen C. Stöd för lärarlagets lägesbedömning av undervisningsprocessen Det här materialet är riktat till lärare och lärarlag och är ett stöd för skolans nulägesbeskrivning av matematikundervisning. Målet är

Läs mer

Bedömning av muntliga prestationer

Bedömning av muntliga prestationer Modul: Bedömning för lärande och undervisning i matematik Del 6: Muntliga bedömningssituationer Bedömning av muntliga prestationer Karin Rösmer, Karin Landtblom, Gunilla Olofsson och Astrid Pettersson,

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(5) 2012 12-16 Kursbeskrivning för kursen Analys och bedömning av kunskaper i matematik 7,5 hp Välkommen till kursen Kursen är på

Läs mer

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth Varierad undervisning och bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2016-11-30 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

PRIM-gruppen har på uppdrag av Skolverket utarbetat ett webbaserat

PRIM-gruppen har på uppdrag av Skolverket utarbetat ett webbaserat Katarina Kjellström Ett bedömningsstöd för grundskolans matematiklärare På Skolverkets webbplats finns nu ett fritt tillgängligt bedömnings stöd. Artikel författaren har deltagit i arbetet med att ta fram

Läs mer

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth Varierad undervisning och bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2013-01-22 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Kunskapskrav och nationella prov i matematik

Kunskapskrav och nationella prov i matematik Kunskapskrav och nationella prov i matematik Luleå universitet 16 mars 2012 PRIM-gruppen Astrid Pettersson Disposition PRIM-gruppens uppdrag Bedömning Lgr 11 och matematik Det nationella provsystemet PRIM-gruppens

Läs mer

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik. PRIM-gruppen Gunilla Olofsson

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik. PRIM-gruppen Gunilla Olofsson Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik PRIM-gruppen Gunilla Olofsson PRIM-gruppen Forskningsgruppen för bedömning av kunskap och kompetens Gruppen utvecklar olika instrument för

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Problemlösning Del 5: Bedömning i problemlösning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström (2012) Originalartikel från modul, Taluppfattning och tals användning, åk 1-3 Termen bedömning,

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

BETYG GYMNASIESKOLAN

BETYG GYMNASIESKOLAN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BETYG GYMNASIESKOLAN Diskussionsmaterial Vad är detta? I materialet ges förslag på hur man kan arbeta med fortbildning i lärargrupper runt betyg i gymnasieskolan. Det kan i sin

Läs mer

Vad bedöms och vad bedöms inte?

Vad bedöms och vad bedöms inte? Bedömning och betyg i årskurs 7 9, gymnasieskolan och vuxenutbildningen Avsnitt 2: Att avgöra vad som ska bedömas I artiklarna används begreppet skola. Med skola avses skolverksamhet där undervisning sker

Läs mer

Den formativa bedömningens dubbla fokus

Den formativa bedömningens dubbla fokus Den formativa bedömningens dubbla fokus Diana Berthén Universitetslektor, Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet Specialpedagogiska institutionen Vad är formativ bedömning? /Berthén,

Läs mer

Att undvika att det rör sig om helt separata delar Mats Burström

Att undvika att det rör sig om helt separata delar Mats Burström Att undvika att det rör sig om helt separata delar Mats Burström 120827 Många skolor brister i utvärderingen av elevernas kunskapsutveckling. På en del skolor utgår inte lärarnas bedömningar från de nationella

Läs mer

Problemlösning, öppna frågor och formativ bedömning, hur? Margareta Bynke & Anna Gullberg Malmö Högskola, 2013

Problemlösning, öppna frågor och formativ bedömning, hur? Margareta Bynke & Anna Gullberg Malmö Högskola, 2013 Problemlösning, öppna frågor och formativ bedömning, hur? Margareta Bynke & Anna Gullberg Malmö Högskola, 2013 www.mentimeter.com 1.Skapa en fråga. 2.Låt klassen få rösta. Tag fram mobiltelefonen (det

Läs mer

Skriftliga omdömen och betygssättning i praktiken

Skriftliga omdömen och betygssättning i praktiken Skriftliga omdömen och betygssättning i praktiken Hur ser vägen från kursplaner till skriftliga omdömen och betyg ut i praktiken? Vilka tankesteg tar läraren på vägen? Referenspunkter för skriftliga omdömen

Läs mer

Luleå universitet 16 mars 2012 PRIM-gruppen Astrid Pettersson

Luleå universitet 16 mars 2012 PRIM-gruppen Astrid Pettersson Kunskapskrav och nationella prov i matematik Luleå universitet 16 mars 2012 PRIM-gruppen Astrid Pettersson Disposition PRIM-gruppens uppdrag Bedömning Lgr 11 och matematik Det nationella provsystemet PRIM-gruppens

Läs mer

Visible teaching visible learning. Formativ bedömning en väg till bättre lärande

Visible teaching visible learning. Formativ bedömning en väg till bättre lärande Bedömning Summativ Formativ bedömning en väg till bättre lärande Gunilla Olofsson Formativ ------------------------------------------------- Bedömning som en integrerad del av lärandet Allsidig bedömning

Läs mer

Formativ bedömning i matematikklassrummet

Formativ bedömning i matematikklassrummet Modul: Taluppfattning och tals användning Del 4: Formativ bedömning Formativ bedömning i matematikklassrummet Peter Nyström, NCM Termen bedömning, eller pedagogisk bedömning kan uppfattas väldigt olika,

Läs mer

BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9)

BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9) Diskussionsmaterial Vad är detta? I materialet ges förslag på hur man kan arbeta med fortbildning i lärargrupper runt betyg i årskurs

Läs mer

Vad bedöms och vad bedöms inte?

Vad bedöms och vad bedöms inte? Bedömning och betyg i årskurs 4 6 Del 2: Att avgöra vad som ska bedömas Vad bedöms och vad bedöms inte? Astrid Pettersson, Stockholms universitet Det mesta vi gör innebär att göra val. Vad ligger då till

Läs mer

Bedömning som ett sätt att utveckla matematikundervisningen. Per Berggren och Maria Lindroth

Bedömning som ett sätt att utveckla matematikundervisningen. Per Berggren och Maria Lindroth Bedömning som ett sätt att utveckla matematikundervisningen Per Berggren och Maria Lindroth 2012-01-10 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar

Läs mer

Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling

Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling 2018 2019 Planen antagen av skolledningen 2018-05-24 Processbeskrivning och handlingsplan för matematikutveckling Inför varje nytt läsår ska

Läs mer

Bedömning av matematiska förmågor. Per Berggren och Maria Lindroth

Bedömning av matematiska förmågor. Per Berggren och Maria Lindroth Bedömning av matematiska förmågor Per Berggren och Maria Lindroth 2013-01-08 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP 2013-10-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/211-619 Utbildningsnämnden Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet

Läs mer

Läroplansträff Välkomna

Läroplansträff Välkomna Läroplansträff 2013-11-08 Välkomna Program för förmiddagen 8.30 Kort återblick från förra träffen 8.50 Genomgång i grupper av kap 8 i Hatties bok 9.30 Kaffe 9.50 Vilken effekt har feed-back på elevernas

Läs mer

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall

Bedömning för lärande. Sundsvall Bedömning för lärande Sundsvall 2012-03-29 Program 2012-03-29 13.00 Inledning 13.45 Lärande samtal Ca 15.00 fika finns att hämta 16.00 Återsamling frågandets betydelse 16.30 Avslutar dagen Från dokumentation

Läs mer

Karlshamn 20/ Bedömning i matematik

Karlshamn 20/ Bedömning i matematik Karlshamn 20/9 2011 Bedömning i matematik Ur Lgr-11 kap 2 Kunskaper Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av matematiskt tänkande för vidare studier och

Läs mer

Stockholm 15 mars 2013

Stockholm 15 mars 2013 Stockholm 15 mars 2013 Att fundera på Vilket är skolans huvudsakliga uppdrag??? Att fundera på Vad är kunskap? Vilka kunskaper är viktiga? Omsorg kontra kunskaper? Hur ser kunskapsuppdraget ut? Att fundera

Läs mer

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i MAtematik. En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6.

DIAMANT. NaTionella DIAgnoser i MAtematik. En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6. DIAMANT NaTionella DIAgnoser i MAtematik En diagnosbank i matematik för skolåren före årskurs 6 Matematikdelegationens betänkande Det är vår övertygelse att alla barn och ungdomar som kan klara en normal

Läs mer

lärande i klassrummet?

lärande i klassrummet? Vad säger forskningen om Vad säger forskningen om lärande i lärande i klassrummet? klassrummet? Vad är BfL? Fem strategier Andreia Balan Andreia Balan Utgångspunkter Förändrad kunskapssyn - lärande är

Läs mer

Betyg, bedömning och utvecklingssamtal

Betyg, bedömning och utvecklingssamtal Betyg, bedömning och utvecklingssamtal Forum, F-varningar, betygsregistrering och utvecklingssamtal I skollagen 15 kap. 20 står följande: Minst en gång varje termin ska rektorn se till att eleven ges en

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Formativ bedömning. - några grunder. Niklas Gustafson

Formativ bedömning. - några grunder. Niklas Gustafson Formativ bedömning - några grunder Niklas Gustafson niklas.gustafson@mah.se 1 Bedömningssystem ändras/reformeras. Leder till: Bedömningspraktiken förändras i skolorna. (Skolverket) 2 Först Summativ bedömning

Läs mer

Dokumentera och utveckla

Dokumentera och utveckla Matematik Förskoleklass Modul: Förskoleklassens matematik Del 12: Dokumentera och utveckla Dokumentera och utveckla Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med att aktivera eleverna som resurser för varandra Aktivera eleverna som ägare av lärandeprocessen Andreia Balan Uppföljning - diskussion Beskriv vilken

Läs mer

Riktlinjer för betygssättning. Al-Salamahskolan

Riktlinjer för betygssättning. Al-Salamahskolan Riktlinjer för betygssättning Al-Salamahskolan Ang. terminsbetyg och slutbetyg Punkterna under den här rubriken är endast sammanfattningar av vår styrdokument se skolverkets hemsida Formativa arbetssätt

Läs mer

M A X A D I N P E D A G O G I S K A P L A N E R I N G

M A X A D I N P E D A G O G I S K A P L A N E R I N G M A X A D I N P E D A G O G I S K A P L A N E R I N G Linus Schrab Pedagogisk konsult Maxa din pedagogiska planering Varför planera? Vad säger Skolverket? lgr 11 / gy 11 Programplaner Ämnesplaner Kursplaner

Läs mer

Workshop: Bedömning i verksamhetsförlagd utbildning på avancerad nivå med hjälp av AssCE. Gunilla Mårtensson och Anna Löfmark

Workshop: Bedömning i verksamhetsförlagd utbildning på avancerad nivå med hjälp av AssCE. Gunilla Mårtensson och Anna Löfmark Workshop: Bedömning i verksamhetsförlagd utbildning på avancerad nivå med hjälp av AssCE Gunilla Mårtensson och Anna Löfmark Workshopens huvudfråga Kan AssCE-formuläret på avancerad nivå användas i alla

Läs mer

Lena Alm, Inger Ridderlind

Lena Alm, Inger Ridderlind Bedömning och dokumentation av matematikkunskaper Lena Alm, Inger Ridderlind Läs mer på www.prim-gruppen.se Skriv till oss info@prim-gruppen.se Innehåll i detta pass Lärande, bedömning och diagnostiskt

Läs mer

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik. PRIM-gruppen Katarina Kjellström

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik. PRIM-gruppen Katarina Kjellström Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik PRIM-gruppen Katarina Kjellström PRIM-gruppen Forskningsgruppen för bedömning av kunskap och kompetens Gruppen utvecklar olika instrument för

Läs mer

2015-03-11. Kunskapskrav. Materialet består av flera olika komponenter.

2015-03-11. Kunskapskrav. Materialet består av flera olika komponenter. Bedömning för lärande i matematik Dagens innehåll Biennette i Malmö 15 mars 2015 Katarina Kjellström Olika bedömningsstöd i matematik Vad är syftet med bedömningsstödet för åk 1-9 Vilka har arbeta med

Läs mer

Bedömning för lärande. Per Berggren och Maria Lindroth 2012-11-13

Bedömning för lärande. Per Berggren och Maria Lindroth 2012-11-13 Bedömning för lärande Per Berggren och Maria Lindroth 2012-11-13 Förmågor - Bild Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth

Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth 2016-05-10 Utvärdering av den nya betygsskalan samt kunskapskravens utformning Skolverket 2016 Resultat i sammanfattning

Läs mer

Betygsskalan och betygen B och D

Betygsskalan och betygen B och D REVIDERAD 2016 STÖDMATERIAL Betygsskalan och betygen B och D Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@fritzes.se Beställningsnr:

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Aktivera eleverna som ägare av lärandeprocessen Andreia Balan Strategi 5 - eleverna som ägare av lärandeprocessen Grundtanke: att stödja lärandeprocessen genom ökad metakognition

Läs mer

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärare Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärares möte med eleven Förmåga Acceptabel Bra Mycket bra Bedöma och dokumentera enskilda elevers behov och anpassa undervisningen

Läs mer

Översikt över innehåll

Översikt över innehåll 1 (7) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt

Läs mer

Strukturerad undervisning för ökad måluppfyllelse. Per Berggren och Maria Lindroth

Strukturerad undervisning för ökad måluppfyllelse. Per Berggren och Maria Lindroth Strukturerad undervisning för ökad måluppfyllelse Per Berggren och Maria Lindroth 2017-09-18 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar

Läs mer

Motivationshöjande och strukturerad matematikundervisning som skapar bättre förutsättningar. Per Berggren och Maria Lindroth

Motivationshöjande och strukturerad matematikundervisning som skapar bättre förutsättningar. Per Berggren och Maria Lindroth Motivationshöjande och strukturerad matematikundervisning som skapar bättre förutsättningar Per Berggren och Maria Lindroth 2017-03-21 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna

Läs mer

Pia Thornberg Handledarutbildning Matematiklyftet 13 februari Modulkunskap - Bedömning

Pia Thornberg Handledarutbildning Matematiklyftet 13 februari Modulkunskap - Bedömning Pia Thornberg Handledarutbildning Matematiklyftet 13 februari 2017 Modulkunskap - Bedömning Bedömning i modulerna Synliggöra missuppfattningar Konstruera uppgifter Intervjuer Diagnoser Uppgiftens potential

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola rn Beslut Enköpings kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola efter tillsyn i Westerlundska gymnasiet belägen i Enköpings kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Westerlundska gymnasiet genomförde

Läs mer

Forskning visar att elever behöver bli

Forskning visar att elever behöver bli LISA BJÖRKLUND Att fånga elevers kunnande I denna artikel presenteras ett material som kan vara en hjälp i arbetet med att dokumentera elevens kunskapsprocess, Analysschema i matematik för skolår 6 9.

Läs mer

Betyg och bedömning. Föreläsning den 18 februari Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik.

Betyg och bedömning. Föreläsning den 18 februari Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. Betyg och bedömning - hur tar jag reda på vad elever kan? Föreläsning den 18 februari 2013 Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Lars Nohagen 1 Vad är en bedömning -

Läs mer

Kursplanen i ämnet matematik

Kursplanen i ämnet matematik DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet matematik Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Variation i undervisning och bedömning. Per Berggren och Maria Lindroth 2013-04-23

Variation i undervisning och bedömning. Per Berggren och Maria Lindroth 2013-04-23 Variation i undervisning och bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2013-04-23 Bedömning Att göra det viktigaste bedömbart och inte det enkelt bedömbara till det viktigaste. Astrid Pettersson, PRIM-gruppen

Läs mer

Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram 1 (5) Bedömningsunderlag gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Prioriterad tillsyn 1 Undervisning och lärande Skolan ska se till att den ordinarie undervisningen utgår från och genomförs på

Läs mer

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ett nytt betygsystem Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ny skollag 1/7-2011 Ny läroplan Lgr 2011 Mål och riktlinjer Kursplaner Syfte och mål för ämnet Centralt innehåll 1-3, 4-6, 7-9 Kunskapskrav

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(6) 2013 02-20 Kursbeskrivning för kursen Analys, bedömning och betygssättning av matematikkunskaper - ingår i Lärarlyftet 7,5 hp

Läs mer

Analys, en del i det systematiska kvalitetsarbetet

Analys, en del i det systematiska kvalitetsarbetet Analys, en del i det systematiska kvalitetsarbetet Vad är det som gör att det blir som det blir? Analysens mål är att förstå och förklara vad som kan ha inverkat på måluppfyllelse och resultat och vad

Läs mer

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan Bedömning och betygssättning - Allmänna råd för gymnasieskolan Allmänt om bedömning och betygssättning Betygssättning är myndighetsutövning som kräver en rättssäker hantering Beslut måste grundas på dokumentation

Läs mer

3. Nyanserad och framåtriktad respons

3. Nyanserad och framåtriktad respons 3. Nyanserad och framåtriktad respons Respons är ett centralt begrepp inom bedömning för lärande. I den engelska forskningslitteraturen, och i viss mån även i Sverige, går den under namnet feedback. Det

Läs mer

Variation i undervisning och bedömning. Per Berggren och Maria Lindroth

Variation i undervisning och bedömning. Per Berggren och Maria Lindroth Variation i undervisning och bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2012-03-06 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

Fånga alla elever i klassrummet effektiv undervisningsstruktur i matematik som gör alla elever delaktiga. Per Berggren och Maria Lindroth

Fånga alla elever i klassrummet effektiv undervisningsstruktur i matematik som gör alla elever delaktiga. Per Berggren och Maria Lindroth Fånga alla elever i klassrummet effektiv undervisningsstruktur i matematik som gör alla elever delaktiga Per Berggren och Maria Lindroth 2017-11-14 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik

Läs mer

Pedagogik AV, Utbildningsvetenskaplig kärna III, Grundlärare, Förskoleklass - åk 3, 15 hp

Pedagogik AV, Utbildningsvetenskaplig kärna III, Grundlärare, Förskoleklass - åk 3, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Pedagogik AV, Utbildningsvetenskaplig kärna III, Grundlärare, Förskoleklass - åk 3, 15 hp Education MA, Educational Science for Primary School Teacher Education Programme 1-3, Preschool,

Läs mer

10 kap. Grundskolan. Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan

10 kap. Grundskolan. Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan IUP och omdöme me i Skollagen 2010:800 10 kap. Grundskolan [ ] Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan 12 Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare ha ett utvecklingssamtal

Läs mer

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Utvecklingspaket 2012-06-13 Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Introduktion Examensmålet ska ligga till grund för planeringen av utbildningen och undervisningen

Läs mer

Regelbunden tillsyn av skolenhet

Regelbunden tillsyn av skolenhet 1 (5) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasiesärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Arbetsplatsförlagt lärande

Läs mer

Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik. Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht MN023

Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik. Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht MN023 Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht 2014 6MN023 Kursnamn: Matematik för åk F 3, kurs 2, 7,5 hp Termin: H 14 Kurskod: 6MN023

Läs mer

Utvärderingskulturen i matematikundervisningen

Utvärderingskulturen i matematikundervisningen Utvärderingskulturen i matematikundervisningen i Sverige Peter Nyström Umeå universitet Tillämpad utbildningsvetenskap Umeå forskningscentrum för matematikdidaktik Europaparlamentet (2007): I utbildningssystemen

Läs mer

VFU i matematik ht 2015 MÅL

VFU i matematik ht 2015 MÅL VFU i matematik ht 2015 MÅL Syftet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om och utveckla förmågan att leda och undervisa i matematik utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt i relation till

Läs mer

Generella förmågor. Presentation 10 min paus Presentation varvat med 3 bikupor & bensträckare Exitticket efter slutfilmen KASAM bikupor & bensträckare

Generella förmågor. Presentation 10 min paus Presentation varvat med 3 bikupor & bensträckare Exitticket efter slutfilmen KASAM bikupor & bensträckare Generella förmågor i läroplanen påverkar måluppfyllelsen Fahrudin Zejnic och Gudrun Löwendahl Björkman 2 Presentation 10 min paus Presentation varvat med 3 bikupor & bensträckare Exitticket efter slutfilmen

Läs mer

Hur är läget på din skola?

Hur är läget på din skola? Hur är läget på din skola? Vad kan du göra för att din skola ska vara trygg och nå goda resultat? Du som är rektor har en avgörande roll för att motivera hela skolan att arbeta för att nå goda resultat

Läs mer

Bedömning. Formativ bedömning - en väg till bättre lärande. Formativ bedömning. Formativ bedömning. Visible teaching - visible learning

Bedömning. Formativ bedömning - en väg till bättre lärande. Formativ bedömning. Formativ bedömning. Visible teaching - visible learning Formativ bedömning - en väg till bättre lärande Inger Ridderlind Stina Hallén www.prim-gruppen.se Bedömning Bedömning av kunskap - summativ Bedömning för kunskap - formativ Från att mäta kunskap till pedagogisk

Läs mer

Diskussionsfrågor om de gymnasiegemensamma ämnena

Diskussionsfrågor om de gymnasiegemensamma ämnena DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GYMNASIESKOLAN Diskutera Diskussionsfrågor om de gymnasiegemensamma ämnena I den nya gymnasieskolan finns nio ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan engelska, historia,

Läs mer

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2014-05-23

bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2014-05-23 Varierad undervisning och bedömning Per Berggren och Maria Lindroth 2014-05-23 Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Konstnärliga fakulteten LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

Betygsskalan och betygen B och D

Betygsskalan och betygen B och D Betygsskalan och betygen B och D Betygsstegen B och D grundar sig på vad som står under och över i kunskapskraven för betygen E, C och A. Betygen B och D speglar en kunskapsprogression där eleven har påvisbara

Läs mer

Lärande bedömning. Anders Jönsson

Lärande bedömning. Anders Jönsson Lärande bedömning Anders Jönsson Vart ska eleven? Var befinner sig eleven i förhållande till målet? Hur ska eleven göra för att komma vidare mot målet? Dessa tre frågor genomsyrar hela boken ur ett formativt

Läs mer

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola

Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet. Borlänge grund- och gymnasieskola Riktlinjer för Studiehandledning på modersmålet Borlänge grund- och gymnasieskola Innehåll Vad är studiehandledning? 3 Studiehandledning ur ett interkulturellt perspektiv 3 Studiehandledning möjliggör

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Älmhults kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Haganässkolan 1 belägen i Älmhults kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Haganässkolan 1

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Dokumentera och utveckla

Dokumentera och utveckla Matematik Förskola Modul: Förskolans matematik Del 12: Dokumentera och utveckla Dokumentera och utveckla Ola Helenius, NCM, Maria L. Johansson, Luleå tekniska universitet, Troels Lange, Malmö universitet,

Läs mer

Bedömning i skolan vad och varför?

Bedömning i skolan vad och varför? Bedömning och betyg i årskurs 4 6 Del 1: Bedömningar har olika syften Bedömning i skolan vad och varför? Åsa Hirsh, Jönköping University och Göteborgs universitet Alla lärare ägnar sig åt bedömning, oavsett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Bårslövs skola belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik

Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik Utveckla din bedömarkompetens Bedömning av kunskap för lärande och undervisning i matematik En teoretisk bakgrund av Astrid Pettersson, professor vid Stockholms universitet 1 Bedömning är en ständig följeslagare

Läs mer

07-03-09 TORULF PALM 1

07-03-09 TORULF PALM 1 07-03-09 TORULF PALM 1 Prov, betyg och bedömning Torulf Palm Institutionen för Matematik, Teknik och Naturvetenskap Umeå universitet 07-03-09 TORULF PALM 2 Händelser från skolvardagen Martin har bedömt

Läs mer

1. Samlande uppdragsvision och lärandeavpassade förutsättningar

1. Samlande uppdragsvision och lärandeavpassade förutsättningar Skolinspektionen gav universitetslektorerna Jan Håkansson och Daniel Sundberg, Linnéuniversitetet, i uppdrag att ta fram en forskningsöversikt som skulle belysa sambanden mellan olika undervisningsfaktorer

Läs mer

Regelbunden tillsyn av skolenhet

Regelbunden tillsyn av skolenhet 1 (5) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Grundsärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Bedömning och betygssättning

Läs mer