För upphandlare: vägledning och bedömning vid avtalsuppföljning av socialt ansvarsfull produktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För upphandlare: vägledning och bedömning vid avtalsuppföljning av socialt ansvarsfull produktion"

Transkript

1 Bilaga: och bedömning socialt ansvarsfull produktion 1 [19] För upphandlare: vägledning och bedömning vid avtalsuppföljning av socialt ansvarsfull produktion 1. Känner ni till leverantörskedjan för varor/tjänster som levereras enligt avtalet och har ni bedömt riskerna för var det kan förekomma problem med att uppfylla de sociala och miljömässiga kraven? (Ja/Nej. Om ja, vänligen beskriv leverantörskedjan.) Här förväntas leverantören ge en så fullständig beskrivning som möjligt av sin leverantörskedja, det vill säga var all tillverkning av de varor som levereras inom avtalet sker. För tjänsteleverantörer gäller dels att de ska beskriva var de varor som är en del av leveransen produceras, dels att de ska beskriva var tjänsterna har utförts. De flesta leverantörer har mest insyn i det första (närmaste) tillverkningsledet, vilket man bör ha förståelse för. Men ju mer leverantören känner till om framställningen, ju större möjligheter har de att bemöta eventuella sociala och miljömässiga risker. Det är därför positivt om leverantören känner till eventuella underleverantörsled, samt var och hur insatsvaror och råvaror framställs. Det är också trovärdigt om leverantören erkänner de bitar av leverantörskedjan som de ännu inte känner till, samt gärna visar att de ämnar ta reda på mer. Det kan vara svårt att bedöma huruvida leverantören verkligen redogjort för hela produktionskedjan eller inte, om man inte är insatt i den specifika industrin. Om leverantören detaljerat kan redogöra för hela tillverkningen, inklusive underleverantörer i ett par led och deras lokalisering, är det dock rimligt att anta att leverantören har god information om sin leverantörskedja. Om ni fortfarande är osäkra kan ni även ta hjälp av branschorganisation eller dylikt för att få reda på basfakta om den specifika industrin. Här ska leverantören även beskriva vilka risker för avvikelser gentemot de sociala och miljömässiga kraven som de känner till i de olika leden och vilka rutiner de har för att bedöma risker. Leverantören ska visa att de har analyserat riskerna när det gäller hela leverantörskedjan, gärna inklusive insatsvaror och råmaterial för de produkter som levereras i aktuellt kontrakt. Det kan inte förväntas att de känner till alla risker, men att de redogör för hur långt de tagit reda på hittills och vilka rutiner de har på plats. En riskanalys kan exempelvis omfatta en kartläggning av underleverantörer; antal underleverantörer, underleverantörer i så kallade högriskländer eller där underleverantörer ofta byts ut. Vi är även intresserade av om leverantören har analyserat riskerna när det gäller insatsvaror och råmaterial i de produkter som levereras i aktuellt kontrakt. Vi förväntar oss inte att leverantören känner till allt, utan vill veta att de har en riskbild klar för sig och vad de har tagit reda på hittills. En seriös riskbedömning tar även hänsyn till olika problem i olika länder och branscher. Sker till exempel tillverkningen i låglöneländer har man exempelvis

2 2 [19] uppmärksammat minimilönerna och brister i arbetsmiljön. Sker tillverkningen i Kina har man uppmärksammat landets brist på fria fackföreningar med kränkningen av ILO:s konvention 98 som följd. Gäller det tillverkning av textilier eller livsmedel kan frågan om barnarbete vara aktuell. Det är meriterande om leverantören även beskriver vilken metod de använder för att bedöma riskerna i leverantörskedjan, och ännu bättre om det inbegriper att ha rutiner för att hämta in information från lokala experter/organisationer. Förmågan att kunna redogöra för reella risker tyder på att leverantören arbetar seriöst. Kan det utläsas att leverantören har tagit del av lokal lagstiftning stärker det bilden av att de har hanterar riskerna på ett ansvarsfullt sätt. Riskanalysen ska vara pågående eftersom riskerna för negativ påverkan på mänskliga rättigheter förändras över tiden i och med att leverantörens verksamhet utvecklas. GRÖNT ges om: Leverantören markerat Ja, samt i beskrivningen: kan redovisa länder (och i vissa fall regioner/orter) för en i princip obruten leverantörskedja, det vill säga tillverkningen i flera led inklusive något om råmaterial och insatsvaror. kan beskriva stora delar av leverantörskedjan detaljerat och trovärdigt, men erkänner att man ännu inte känner till alla underleverantörsled, (men planerar att ta reda på det). GULT ges om: Leverantören markerat Ja, men inte ger någon beskrivning som bestyrker detta. Leverantören markerat delvis, men ger begränsad information eller om redovisningen på annat sätt verkar ofullständig (brist på detaljer, stora luckor i tillverkningskedjan eller dylikt). RÖTT ges om: Leverantören markerat nej. Om leverantören inte kan redovisa någonting om var produktionen äger rum. 2. Ställer ni sociala/miljömässiga krav på era leverantörer som motsvarar villkoren i detta avtal? (Ja/Nej. Om ja, beskriv vad som eventuellt skiljer sig åt.)

3 3 [19] Under denna fråga ska leverantören redogöra för om deras uppförandekod/policy/avtalstext överensstämmer med de sociala/miljömässiga kraven som framgår av avtalet. Saknas någon del måste leverantören utveckla varför så är fallet samt ange när de planerar att åtgärda denna skillnad. Helst ska de sociala/miljömässiga kraven som era avtalsleverantörer använder sig av finnas i ett formellt antaget dokument som är förankrat i högsta ledningen i form av en officiell uppförandekod eller policy. Dokumentet bör även vara publikt tillgängligt. Om leverantören ännu inte antagit en sådan policy är ett alternativ att de har en avtalstext som innehåller samtliga delar i kravställan. Leverantörens uppförandekod/policy/avtalstext bör omfatta grundläggande och internationellt erkända konventioner, det vill säga: FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, FN:s vägledande principer för mänskliga rättigheter och leverantör, ILO:s åtta kärnkonventioner,fn:s barnkonvention, FN:s deklaration mot korruption och tillverkningslandets arbetsmiljö- och arbetsrättslagstiftning samt nationell lagstiftning kring yttre miljöhänsyn. GRÖNT ges om: Leverantören ställer krav exakt motsvarande era till sina leverantörer, samt bifogar eller länkar en uppförandekod eller dylikt, som underbygger detta. Leverantören uppger att de lägger med kraven i uppförandekoden i avtal med sina leverantörer. Exempel på en trovärdig uppförandekod eller dylikt kan vara att den innehåller: Referenser anges till samtliga ovan internationella konventioner. Att innehållet har antagits av styrelse och behandlats av ledningen. Att kraven relaterar till den specifika produkt som leverantören levererar. Leverantören kan även få grönt om den har samtliga krav med i en avtalstext till sina leverantörer. GULT ges om: Leverantören svarar ja och ställer krav, men att dessa inte omfattar alla våra krav. Leverantören ställer krav, men har en bristande uppförandekod eller policy. Exempel på bristande uppförandekod eller dylikt kan vara att:

4 4 [19] Policyn saknar referenser till samtliga av oss nämnda internationella konventioner, Ingenting tyder på att policyn är förankrad och integrerad i varken ledningen, styrelsen eller verksamheten. Kraven är mycket allmänt hållna. Svarar Ja, men inte redovisar att det ställer några sociala/miljömässiga krav på sina leverantörer. RÖTT ges om: Leverantören svarar Nej Svarar ja men inte kan redovisa att det ställer några sociala/miljömässiga krav på sina leverantörer. 3. Kräver ni att era leverantörer för gällande avtal ställer motsvarande krav på sina eventuella underleverantörer? (Ja/Nej. Om ja, beskriv hur). Här vill vi veta att leverantörsansvaret inte stannar vid första ledet av leverantörer utan omfattar även underleverantörer eftersom att det är vanligt att det förekommer mer problem gällande arbetsvillkor och miljöförhållanden i underleverantörsleden. Vi har förståelse för om leverantören inte alltid har full kontroll på hela leverantörskedjan, men vill gärna se att denne sökt förmå sina underleverantörer kring samma krav. GRÖNT ges om: Leverantören svarar Ja och kan beskriva att de inkluderar kraven i sina kontrakt med underleverantörer. GULT ges om: Leverantören svarar Ja, men inte ger någon beskrivning eller en beskrivning som inte är trovärdig. Leverantören svarar Ja, men endast delvis kräver att samma krav gäller underleverantörer, eller är mindre trovärdig. RÖTT ges om: Leverantören svarar nej och inte kräver att samma krav gäller underleverantörer.

5 5 [19] Leverantören svarar ja men uppenbart inte kräver att samma krav gäller underleverantörer. 4. Känner ni till och minimerar ni risker för kränkningar av de mänskliga rättigheterna vid framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal? (Ja/Nej. Om ja, beskriv hur). FN: s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter: Här vill vi kunna se att leverantören har påbörjat arbetet med att identifiera och minimera de eventuella risker som finns för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i leverantörskedjan. FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna består dels av de medborgerliga och politiska rättigheterna, dels av de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna. Kränkningar mot de mänskliga rättigheterna kan därför vara allt från att en tillverkare i leverantörskedjan betalar så låga löner så de anställda inte kan täcka basbehov som mat och husrum, eller att en leverantör av telekom tjänster har förlagt delar av sin leverantörskedja till en diktatur som innebär att företaget lämnar ut känslig information om politiska motståndare. Leverantören förväntas här fördjupa de delar av den riskanalys som de redogjort för i fråga 1, som gäller mänskliga rättigheter. Riskanalysen ska vara pågående eftersom riskerna för negativ påverkan på mänskliga rättigheter förändras över tiden i och med att leverantörens verksamhet utvecklas. Om leverantören svarar Ja och kan beskriva ett antal identifierade risker för kränkningar av mänskliga rättigheter i dess leverantörskedja, samt beskriva vilka åtgärder man vidtagit för att försöka minimera dessa risker. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av detta arbete är knapphändigt, ofullständigt, irrelevant eller av annan anledning inte trovärdigt. Om leverantören svarar Nej, men utan beskrivning. 5. Tillser ni att det inte förekommer barnarbete vid framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal? FN:s barnkonvention och ILO-konvention 138: (Ja/Nej. Om ja, beskriv hur).

6 6 [19] FN:s barnkonvention artikel 21 och ILO-konvention 138. Här vill vi veta hur leverantören arbetar för att säkerställa att det inte förekommer barnarbete (upp till 15 år) och att de följer reglerna för under vilka villkor unga arbetare (mellan år) ska arbeta, i framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal. Leverantören ska ange hur de tagit reda på om det finns risk att barnarbete förekommer (de får gärna hänvisa till riskanalysen i fråga 1), hur de minimerar den risken (till exempel genom utbildningar, revisioner, klagomålssystem) och hur de hanterar barnarbete om det upptäcks i framställningen av varor och tjänster som levereras enligt detta avtal (till exempel genom att ha en policy för avvikelser eller erfarenhet från tidigare fall). Att avvikelser förekommit kan accepteras så länge leverantören kan visa att man hanterat dessa på korrekt sätt och arbetar aktivt för att förebygga liknande händelser i framtiden. Det kan generellt bedömas som mer trovärdigt att leverantören kan redogöra för identifierade problem samt visa på åtgärder, än att de menar att inga problem förekommer, åtminstone om deras leverantörskedja inbegriper framställning i riskländer/låglöneländer. Om leverantören svarar Ja och kan beskriva detaljerat och trovärdigt hur de försöker se till att det inte förekommer barnarbete och att regler för unga arbetare följs. Beskrivningen ska vara tillräckligt detaljerad för att få en klar uppfattning om att leverantören känner till vilka risker för barnarbete som finns och att de vidtagit lämpliga åtgärder för att göra något åt dessa (kan vara i form av policies, utbildningar, dialog med leverantörer med mera). Beskrivningen kan gärna innehålla något om hur eventuella avvikelser i leverantörskedjan åtgärdats som tyder på att man ser till barnets bästa i första hand, och till exempel bidragit till att barnet kunnat återgå till skola istället. Observera att det är trovärdigt om leverantören identifierat delar av leverantörskedjan där det kan finnas risk för barnarbete (till exempel gruvbrytning eller bomullsodling), men som de ännu inte kunnat nå på grund av att det är långt ifrån deras kontraktspartners. Om leverantören dessutom har någon plan för hur man kan påverka även denna del i kedjan framöver är detta meriterande. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av hur man ser till att det inte förekommer barnarbete hos leverantörerna är knapphändig, ofullständig, irrelevant eller av annan anledning inte trovärdig. Om leverantören svarar Nej, men inte ger någon beskrivning.

7 7 [19] 6. Tillser ni att det inte förekommer tvångsarbete vid framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal? (ILO 29 och 105). (Ja/Nej Om ja beskriv hur). Internationella Arbetsorganisationens (ILO) konventioner 29 och 105. Här vill vi veta hur leverantören arbetar för att säkerställa att det inte förekommer tvångsarbete i framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal. Leverantören ska ange hur de tagit reda på om det finns risk att tvångsarbete förekommer (de får gärna hänvisa till riskanalysen i svaret på fråga 1), hur de minimerar den risken (till exempel genom utbildningar, revisioner, klagomålssystem) och hur de hanterar tvångsarbete om det upptäcks i framställningen av varor och tjänster som levereras enligt detta avtal (till exempel genom policy för avvikelser eller erfarenhet från tidigare fall). Att avvikelser förekommit kan accepteras så länge leverantören kan visa att man hanterat dessa på korrekt sätt och arbetar aktivt för att förebygga liknande händelser i framtiden. Det kan generellt bedömas som mer trovärdigt att leverantören kan redogöra för identifierade problem samt visa på åtgärder, än att de menar att inga problem förekommer (givet att deras leverantörskedja inbegriper framställning i högriskländer/låglöneländer). En relativt vanlig form av tvångsarbete (i vissa länder) är att migrantarbetare fråntas sina identitetshandlingar och/eller sätts i skuld via agenter som tagit ut avgifter för att de ska få sin anställning; detta i kombination kan leda till att arbetstagaren är knuten till sin arbetsgivare. Om leverantören svarar Ja och kan beskriva detaljerat och trovärdigt hur de försöker se till att det inte förekommer tvångsarbete. Beskrivningen ska vara tillräckligt detaljerad för att få en klar uppfattning om att leverantören känner till vilka risker för tvångsarbete som finns och att de vidtagit lämpliga åtgärder för att göra något åt dessa (kan vara i form av policies, utbildningar, dialog med leverantörer med mera). Observera att det är seriöst om leverantören identifierat delar av leverantörskedjan där det kan finnas risk för tvångsarbete (till exempel i Malaysia, i gruvbrytning av vissa mineraler), men som de ännu inte kunnat nå på grund av att det är långt ifrån deras kontraktspartners. Om leverantören dessutom har någon plan för hur man kan påverka även denna del i kedjan framöver är detta meriterande. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av hur man ser till att det inte förekommer tvångsarbete hos leverantörerna är knapphändig, ofullständig, irrelevant eller av annan anledning inte trovärdig.

8 8 [19] Om leverantören svarar Nej, men inte ger någon beskrivning. 7. Motverkar ni diskriminering och trakasserier vid framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal? (ILO 100 och 111). (Ja/Nej. Om ja, beskriv hur). Internationella Arbetsorganisationens (ILO) konventioner 100 och 111. I denna fråga förväntas leverantören beskriva hur risker för diskriminering och trakasserier bemöts och förebyggs. Att leverantören inte gör skillnad på arbetstagare utifrån exempelvis hudfärg, kön, civilstånd, graviditet, religion, sexuell orientering eller politiska åsikter. Exempelvis kan leverantören redovisa en tydlig kommunikation till underleverantören om att fackliga rättigheter är något man värnar om och visa att leverantören aktivt informerat de anställda om detta på lokalt språk. Om leverantören svarar Ja och kan redogöra för vilka metoder/vilket arbetssätt som används för att motverka den typ av diskriminering som identifierats inom ramen för dess riskanalys (kan vara diskriminering mot fackligt aktiva, kvinnor, migrantarbetare, minoritetsgrupper, vissa sjukdomsdrabbade med mera). Beskrivningen ska vara tillräckligt detaljerad för att få en klar uppfattning om att leverantören känner till vilka risker för diskriminering som finns och att de vidtagit lämpliga åtgärder för att göra något åt dessa (kan vara i form av policies, utbildningar, dialog med leverantörer med mera). Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av hur man motverkar diskriminering hos leverantörerna är knapphändig, ofullständig, irrelevant eller av annan anledning inte trovärdigt. Om leverantören svarar Nej, men utan beskrivning. 8. Skapar ni förutsättningar för att det förekommer en dialog om arbetsvillkoren mellan arbetstagare och arbetsgivare? (ILO 87 och 98)? (Ja/Nej. Om ja, beskriv hur ni gör detta och om det för närvarande finns fackliga organisationer eller kommittéer med arbetstagarrepresentanter.)

9 9 [19] Internationella Arbetsorganisationens (ILO) konventioner 87 och 98. Dialog och i förlängningen förhandling mellan arbetsgivare och arbetstagare är grundläggande för att få till bra arbetsvillkor på en arbetsplats. Den här frågan syftar därför till att ta reda på i vilken omfattning det förekommer fackliga organisationer vid framställningen av varorna/tjänsterna som levereras enligt detta avtal. Om det inte förekommer facklig organisering är vi intresserade av om det förekommer andra typer av organiserade försök till dialog med de anställda, till exempel genom kommittéer av något slag. Bifoga gärna gällande kollektivavtal om det finns I länder som i sin lagstiftning förbjuder fri organisering (Kina, Vietnam med flera länder) kan vi inte förvänta oss fria fackföreningar men det finns andra sätt att underlätta dialogen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Till exempel kan man även i Kina uppmuntra till att de anställda får välja sina egna fackliga representanter (även om deras organisation måste ansluta sig till det statliga enda tillåtna facket). Här ska leverantören gärna redovisa sådana aktiviteter i svaret. Om leverantören svarar Ja och kan beskriva hur de verkar för dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare i leverantörskedjan. Beskrivningen bör innehålla något som visar på att leverantören känner till den fackliga situationen, gärna visa på facklig verksamhet samt kollektiva förhandlingar hos leverantörer. Om leverantören svarar Ja och ger en beskrivning som visar på annan typ av dialog hos leverantörerna än facklig sådan (i brist på facklig verksamhet eller i länder med lagstiftning som inskränker facklig verksamhet), exempelvis arbetstagarledda kommittéer av olika slag som har en kontinuerlig dialog med arbetsgivaren gällande arbetsvillkor/arbetsmiljö. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av hur man skapar förutsättningar för dialog är knapphändig, ofullständig, irrelevant eller av annan anledning inte trovärdigt. Om leverantören svarar Nej, men utan beskrivning. 9. Tillser ni att nationell arbetsrättslagstiftning följs vid framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal? (Ja/Nej. Om ja, beskriv hur).

10 10 [19] Arbetsrätt, inklusive lagstiftning om minimilön, och det socialförsäkringsskydd som gäller i tillverkningslandet. Här vill vi veta hur leverantören tagit reda på om de eller deras underleverantör följer den nationella lagstiftningen gällande arbetsrätt, (inklusive lagstiftning om minimilön, övertidsersättning och socialförsäkringsskydd), hur de minimerar risken för att den inte följs samt hur de hanterar eventuella brister som upptäcks. Att avvikelser förekommit kan accepteras så länge leverantören kan visa att man hanterat dessa på korrekt sätt och arbetar aktivt för att förebygga liknande händelser i framtiden. Det ska generellt bedömas som mer trovärdigt att leverantören kan redogöra för identifierade problem samt visa på åtgärder, än att de menar att inga problem förekommer. Vanligt förekommande avvikelser under denna del är alltför omfattande övertid, fel övertidsersättning, allt för låga löner (lägre än minimilönerna, eller att minimilönerna inte täcker basbehoven) och att samtliga anställda omfattas av alla lagenliga socialförsäkringar. Det är även vanligt förekommande i många länder att inhyrd eller korttidsanställd personal har sämre villkor än den fasta personalen och att detta utnyttjas av arbetsgivaren på ett otillbörligt vis. Om leverantören svarar Ja och kan beskriva detaljerat och trovärdigt hur de försöker se till att det inte förekommer avvikelser mot arbetsrättslagstiftningen. Beskrivningen bör innehålla detaljer som visar på att det finns kunskaper om vad arbetsrättslagstiftningen föreskriver och rutiner för att förebygga avvikelser gentemot dessa krav. Det ska till exempel finnas tidsredovisningssystem, lönespecifikationer, system för att personalen får kopior på sina anställningsavtal, känner till alla sina rättigheter och skyldigheter som arbetstagare genom skriftlig och muntlig information på det lokala språket, speciellt utsedd ansvarig personal och rutiner för att se till att kortidsanställd eller inhyrd personal har samma arbetsvillkor som övrig personal). Beskrivningen ska även gärna ta upp hur leverantören analyserat löneläget i de länder där avtalet framställs (vilken är minimilönen och hur står sig denna i jämförelse med basbehov som mat, bostad, skolgång, sjukvård och sparande i detta område) och i det fall leverantören kommit fram till att minimilönen i regionen inte täcker basbehoven ska det gärna framgå att han tagit upp detta med sin leverantör/sina leverantörer och att de påbörjat en handlingsplan för höjda löner. Beskrivningen bör innehålla något om hur avvikelser kring arbetsvillkor i leverantörskedjan åtgärdats. Här kan man vara relativt säker på att det måste ha förekommit några avvikelser/problem någon gång om framställningen inbegriper låglöneländer.

11 11 [19] Om tillverkningen sker i frizoner eller länder där arbetsrätten är starkt begränsad, bör leverantören visa att de känner till detta och har en utarbetat strategi som ser till att de ändå söker hålla nationell arbetsrättslagstiftning som standard. Observera att det är trovärdigt om leverantören identifierat delar av leverantörskedjan där det kan finnas risk för avvikelser mot nationell arbetsrättslagstiftning och att leverantören i dessa fall kan uppvisa någon plan eller idéer för hur man kan påverka även denna del i kedjan framöver. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av hur man ser till att det inte förekommer avvikelser mot nationell arbetsrättslagstiftning är knapphändig, ofullständig eller av annan anledning inte trovärdig. (Se ovan för vad en bra beskrivning ska innehålla åtminstone delar av). Om leverantören inte kan uppge några avvikelser mot nationell arbetsrättslagstiftning trots framställning i högriskländer/låglöneländer med kända avvikelser mot arbetsrättslagstiftning. Om leverantören svarar Nej, men inte ger någon beskrivning. 10. Tillser ni att nationell lagstiftning följs för arbetarskydd och arbetsmiljö, vid framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal? (Ja/Nej. Om ja, beskriv hur). Det arbetarskydd och den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet. Arbetsmiljöområdet är det område där det förekommer i särklass mest avvikelser mot kraven. Arbetsmiljöarbete bör vara förebyggande och kontinuerligt för att förhindra brister. Det är avgörande med gedigna hälsooch säkerhetsrutiner. Inom denna fråga ryms även att kontrollera att brandskydd och rutiner för detta sköts. Vi vill veta hur leverantören har tagit reda på om deras leverantör följer den nationella lagstiftningen gällande arbetarskydd och arbetsmiljö, hur de minimerar risken för att den inte följs samt hur de hanterar eventuella brister som upptäcks. I vissa länder finns frizoner som är undantagna den nationella lagstiftningen och där skyddet för arbetare kan vara svagare. I de fall tillverkningen sker i sådana frizoner bör leverantören så långt som möjligt ändå följa den nationella lagstiftningen. Det är meriterande om leverantören verkar kunnig och insatt kring den nationella lagstiftningen.

12 12 [19] Om leverantören svarar Ja och kan beskriva detaljerat och trovärdigt hur de försöker se till att det inte förekommer avvikelser mot nationell lagstiftning för arbetarskydd och arbetsmiljö. Beskrivningen bör innehålla detaljer som visar på att det finns rutiner för att förebygga hälso- och säkerhetsproblem; det som ska finnas på plats bör till exempel vara hälso- och säkerhetskommittéer, speciellt utsedd ansvarig personal, rutiner för att undersöka och förbättra arbetsmiljön (ljudnivå, utsläpp, ventilation tillgång till vatten, toaletter, ljusnivå, utrymmningsplaner och samma sak ska gälla för sovsalar och kök etc), rutiner för att se till att personalen har tillgång till lämpligt arbetsskydd, hälso- och säkerhetspolicies, hälso- och säkerhetsutbildningar, brandövningar, dialog med leverantörerna kring hälsa- och säkerhet med mera). Beskrivningen bör innehålla något om hur avvikelser kring hälso- och säkerhet i leverantörskedjan åtgärdats. Här kan man vara relativt säker på att det måste ha förekommit några avvikelser/problem någon gång om tillverkningen inbegriper något moment som innebär arbetsmiljörisker (kontrollera gentemot riskanalysen i fråga 1 samt eventuellt komplettera med egen kunskap om arbetsmiljörisker i denna typ av industri). Observera att det är mer trovärdigt om leverantören identifierat delar av leverantörskedjan där det kan finnas risk för avvikelser mot nationell lagstiftning för arbetarskydd och arbetsmiljö (till exempel i gruvbrytning, beredning som färgning och blekning). Om leverantören har någon plan för hur man kan påverka även denna del i kedjan framöver är detta meriterande. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av hur man ser till att det inte förekommer avvikelser mot nationell lagstiftning för arbetarskydd och arbetsmiljö är knapphändig, ofullständig eller av annan anledning inte trovärdig. (Se ovan för vad en bra beskrivning ska innehålla åtminstone delar av). Om leverantören inte kan uppge några avvikelser mot nationell lagstiftning gällande arbetsskydd och arbetsmiljö trots till exempel industriell tillverkning som inbegriper kemikaliehantering. Om leverantören svarar Nej, men inte ger någon beskrivning.

13 13 [19] 11. Kontrollerar ni tillverkarens/tillverkarnas yttre miljöpåverkan vid framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal? (Ja/Nej. Om ja, beskriv hur). Den miljöskyddslagstiftning som gäller i tillverkningslandet. Här vill vi veta att leverantören lever upp till den miljöskyddslagstiftning som råder i landet. Här bör leverantören exempelvis redogöra för att leverantören och underleverantören har fungerande vattenrening, avfallshantering och förvarar kemikalier på rätt sätt (om framställningen av varan/tjänsten ger upphov till något behov av detta). Vi vill veta hur leverantören och underleverantörer följer den nationella lagstiftningen gällande miljöskydd (de får gärna referera till riskanalysen i 1), hur de minimerar risken för att den inte följs (till exempel genom utbildningar, revisioner, klagomålssystem) samt hur de hanterar eventuella brister som upptäcks (till exempel genom policy för avvikelser eller erfarenhet från tidigare fall). Att avvikelser förekommit kan accepteras så länge leverantören kan visa att man hanterat dessa på korrekt sätt och arbetar aktivt för att förebygga liknande händelser i framtiden. Det ska generellt bedömas som mer trovärdigt att leverantören kan redogöra för identifierade problem samt visa på åtgärder, än att de menar att inga problem förekommer givet att det förekommer några miljörisker. Leverantören ska också nämna eventuella certifieringar gällande miljö som finns i leverantörskedjan. Om leverantören svarar Ja eller Delvis och kan beskriva detaljerat och trovärdigt hur de försöker se till att det inte förekommer avvikelser mot nationell miljölagstiftning. Beskrivningen bör innehålla detaljer som visar på att det finns kunskaper om vad miljölagstiftningen föreskriver och rutiner för att förebygga avvikelser gentemot dessa krav. Det ska till exempel finnas system för att kontrollera utsläpp till vatten och luft och kemikalie- och avfallshantering, speciellt utsedd ansvarig personal och rutiner för att se till att miljöskyddet upprätthålls kontinuerligt på arbetsplatsen/erna. Beskrivningen bör innehålla något om förekomst av myndighetskontroll av miljölagstiftningen och eventuell risk för korruption i att få olika tillstånd/översyn med mera. Observera att det är trovärdigt om leverantören identifierat delar av leverantörskedjan där det kan finnas risk för avvikelser mot nationell miljölagstiftning och att leverantören i dessa fall kan uppvisa någon plan eller idéer för hur man kan påverka även denna del i kedjan

14 14 [19] framöver. Detta gäller framför allt delar av kedjan som kan vara starkt miljöpåverkande, som läkemedel, plast- eller metallframställning. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av hur man ser till att det inte förekommer avvikelser mot nationell miljölagstiftning är knapphändig, ofullständig eller av annan anledning inte trovärdig. (Se ovan för vad en bra beskrivning ska innehålla åtminstone delar av). Om leverantören inte kan uppge några avvikelser mot nationell miljölagstiftning trots att framställningen av denna typ av vara har kända miljöeffekter i sin tillverkning. Om leverantören svarar Nej, men inte ger någon beskrivning. 12. Motverkar ni korruption i leverantörsledet vid framställningen av de varor och tjänster som levereras enligt detta avtal? (Ja/Nej. Om ja, beskriv och ge gärna exempel på hur). FN:s deklaration mot korruption. Här vill vi veta hur leverantören arbetar för att förebygga och upptäcka korruption. Både i den egna organisationen och hos underleverantörer. Både leverantören och deras underleverantörer bör ha ett system på plats för att förebygga och upptäcka korruption. Leverantören bör kommunicera tydligt till sina underleverantörer att korruption aldrig kan tolereras. En riskbedömning bör göras minst varje år gällande korruption och hur dessa risker ska hanteras. Utbildning och noggranna rutiner för bokföring och redovisning är också viktiga redskap för att förebygga korruption. Utförs utbildning av medarbetare i särskilt utsatta delar av verksamheten. För att upptäcka korruption bör det finnas ett system där anställda anonymt ska kunna avslöja misstänkt korruption. Alla anställda ska känna till systemet och hur man går till väga för att anonymt anmäla korruption. Här vill vi veta hur leverantören tagit reda på hur deras leverantör arbetar för att förebygga och upptäcka korruption (till exempel genom riskanalysen), hur de minimerar risken för att korruption förekommer (till exempel genom utbildningar, revisioner, klagomålssystem) samt hur de hanterar fall av misstänkt korruption (till exempel genom en policy för avvikelser eller erfarenhet från tidigare fall). Det är viktigt att leverantören har en tydlig nolltolerans mot korruption. Eftersom arbetet mot korruption utvecklats och stärkts relativt nyligen måste vi visa viss förståelse för att alla förebyggande åtgärder inte är på plats än, men det ska finnas en tydlig tidsram för när dessa ska införas.

15 15 [19] Om leverantören svarar Ja och kan beskriva detaljerat och trovärdigt hur de försöker motverka korruption. Beskrivningen bör innehålla detaljer som visar på att det finns kunskaper om var korruption kan förekomma (gärna referens till riskanalysen i 1.2), visar att leverantören har ett system för nolltolerans mot korruption genom hela leverantörskedjan, att det förekommer utbildningar, att det finns möjlighet att anmäla anonyma varningar, noggrann bokföring och ekonomisk revision och att det görs riskbedömningar årligen över korruption i kedjan. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av hur man ser till att det inte förekommer korruption är svepande, ofullständig eller av annan anledning inte trovärdig. (Se ovan beskrivning av de delar som ska ingå i en bra beskrivning; om bara ett fåtal av dessa punkter är med kan markeringen bli gul). Om leverantören svarar Nej, men inte ger någon beskrivning. 13. Har sociala revisioner avseende att följa de sociala/miljömässiga kraven genomförts hos de leverantörer som levererar enligt avtalet? (Ja/Nej. Om ja, bifoga gärna revisionsprotokoll). Här vill vi veta i vilken grad leverantören genomfört sociala revisioner och kontrollerar om kraven följs. Styrkande dokumentation kan vara ett revisionsprotokoll, en granskningsrapport eller dylikt. Det kan också vara en tidplan för genomförda inspektioner. Eller om leverantören kan ange hur många revisioner som är genomförda, hur många avvikelser och hur många åtgärder de vidtagit för leverantörer som är aktuella för gällande avtal. Granskningar gällande socialt ansvar kan ske på många sätt, allt från interna kontroller till revisioner från revisionsbolag. Det kan vara väl så bra om bolaget har byggt upp egen kompetens med interna revisioner, men då bör de kunna redogöra för att de har gjort det. Det finns både kontroller som utförs av flerpartsinitiativ där fack och intresseorganisationer har insyn som t ex Fairtrade eller FWF (Fair Wear Foundation) och kontroller som genomförs av företagsinitiativ som BSCI (The Business Social Compliance Initiative ) eller SA8000 (Social Accountability 8000). Det förekommer fusk med sociala revisioner och du bör därför granska dessa särskilt noga. Ett revisionsprotokoll utan anmärkning är mindre trovärdigt än ett protokoll med avvikelser och en handlingsplan för att rätta till dessa.

16 16 [19] Om leverantören svarar ja, och bifogar dokumentation som verkar gedigen och är aktuell, samt om revisioner gjorts på relativt stor del (uppemot hälften åtminstone) av avtalets leverantörer i en relevant del av leverantörskedjan (det vill säga ställt emot RISKEN för avvikelser). Dokumentation som styrker grön markering är dels revisionsprotokoll eller annan rapport från en granskning, men det kan också vara en tidplan för genomförda inspektioner eller en förteckning över hur många revisioner som är genomförda, hur många avvikelser och hur många åtgärder de vidtagit för leverantörer som är aktuella för gällande avtal. En gedigen granskning/revision ska till exempel redogöra för samtliga av de etiska kraven, innehålla redogörelse för metod och visa att den som granskat varit på plats i produktionen. Seriösa granskningar tar även upp anställdas åsikter alternativt synpunkter från lokala fack och organisationer. Ytterligare exempel på en gedigen och seriös granskning är att den redogör detaljerat och förståeligt om eventuella missförhållanden och åtgärdsplaner. Om det är väldigt många leverantörer som är granskade och aktiva i gällande avtal räcker det med ett par representativa exempel på dokumentation. om leverantören svarar ja, men endast kan uppvisa att man reviderat en mindre del och/eller irrelevanta delar (ställt gentemot RISK för avvikelser) av leverantörskedjan. om leverantören inte bifogar någon dokumentation eller beskrivning eller om beskrivningen och/eller dokumentationen är för svag och odetaljerad. RÖD ges: Om leverantören svarar nej, men inte backar upp det med någon beskrivning eller dokumentation. 14. Har ni rutiner för att hantera avvikelser från de sociala/miljömässiga kraven enligt avtal? (Ja/Nej. Om ja, beskriv dessa rutiner). Här vill vi veta att leverantören har rutiner för att hantera avvikelser gentemot kraven. Leverantören ska kunna redogöra för åtgärdsplaner med

17 17 [19] tidsangivelser. Vi vill kunna se vilka problem som identifierats och vilket förbättringsarbete som bedrivs. Kravet är inte att inga avvikelser mot kraven förekommer, för det gör det sannolikt, åtminstone om företagets leverantörskedja innebär framställning i låglöneländer/högriskländer. Kravet är att leverantören har rutiner för att åtgärda och förebygga avvikelser. Det är med andra ord mer trovärdigt om leverantören kan redogöra för identifierade problem samt visa på åtgärder, än att de menar att inga problem förekommer. Om leverantören svarar ja och kan visa på rutiner som t ex kartläggning av risker, utbildningar och revisioner samt kan redovisa exempel på identifierade avvikelser och tydliga mål och tidsplaner för att hantera dessa (givet att leverantörskedjan berör några uppenbara riskländer/låglöneländer). Om leverantören svarar ja och kan visa på rutiner som t ex kartläggning av risker, utbildningar och revisioner och på ett övertygande sätt visar att det inte förekommer avvikelser i leverantörskedjan (givet att leverantörskedjan inte berör några uppenbara riskländer/låglöneländer). Om leverantören svarar Ja eller Delvis men inte kan redovisa några konkreta avvikelser och/eller planer för att hantera dessa (trots att leverantörskedjan berör några uppenbara riskländer/låglöneländer), eller/och Om leverantören svarar Ja eller Delvis men inte kan visa på några trovärdiga rutiner som t ex kartläggning av risker, utbildningar eller revisioner. Om det finns stora brister i rutinerna som exempelvis brist på åtgärdsplaner för avvikelser eller brist på tidsangivelser för åtgärderna. Om leverantören svarar Nej eller Devis, men inte kan redogöra för några konkreta rutiner, avvikelser och åtgärdsplaner (dvs inte anger någon vettig beskrivning av rutinerna). 15. Genomförs andra insatser för att upprätthålla de sociala/miljömässiga kraven, såsom till exempel utbildningsinsatser, förändrade inköpsmetoder eller klagomålsmöjligheter? (Ja/Nej. Om ja, beskriv dessa insatser).

18 18 [19] I detta svar vill vi att kunna se om leverantören implementerat någon klagomålshantering (sk. Whistle-blowing) eller vidtagit några åtgärder inom utbildning och/eller förändrade inköpsmetoder i syfte till att se till att underleverantörerna har möjlighet att kunna följa de sociala/miljömässiga kraven. Ofta är det genom sådana åtgärder som en leverantör kan få till mer långsiktigt positiva effekter och det stödjer därför sannolikheten att våra krav följs. Vad gäller klagomålshantering vill vi veta om de anställda i produktionen eller andra som berörs av framställningen av varorna/tjänsterna, kan klaga om de anser att de sociala/miljömässiga kraven inte följs. Eftersom detta område är relativt nytt i kravställan så kan vi nog förvänta oss att flera leverantörer inte har byggt upp denna funktion ännu, men vi vill se att leverantören har planer för detta. Vad gäller utbildning kan leverantören visa att de informerat sina leverantörer om de sociala/miljömässiga kraven. Om de i ovan fråga visat att de har en egen uppförandekod/policy/avtalstext som innehåller alla delar i de sociala och miljömässiga kraven räcker det att de beskriver hur dessa kommunicerats nedåt i ledet. De förväntas beskriva på vilket sätt de leverantörer som är aktuella för avtalet har tagit del av kraven. Om de bifogar dokumentation styrker det bedömningen. Exempel på relevant dokumentation kan vara en rapport från en utbildning där kraven diskuterats, alternativt en uppställning i punktform över de tillfällen då ledning och/eller arbetare har haft dialog kring kraven. Om de översatt uppförandekoden/policyn/kraven till lokala språk är det meriterande. Om leverantören svarar Ja och kan beskriva någon utbildningssatsning som genomförts tillsammans med en eller flera av dess leverantörer, samt utbildningens syfte, innehåll och resultat. Om leverantören svarar Ja och kan beskriva hur de integrerar inköpsarbetet med arbetet med de sociala och miljömässiga kraven genom att t ex premiera underleverantörer som satsar på förbättrade villkor. Om leverantören svarar Ja och kan beskriva någon annan insats som bedöms som viktig för att de sociala/miljömässiga kraven ska uppfyllas. Leverantören markerar Ja eller Delvis och säger sig ha informerat leverantörerna och kan redogöra för detta, till exempel om Leverantören har översatt koden till lokala språk. Eller att Leverantören har genomfört utbildningar kring koden för fabriksledning och/eller anställda som berörs ner i leverantörskedjan.

19 19 [19] Om leverantören svarar Ja och kan beskriva hur deras klagomålsinstans fungerar samt att denna verkar vara uppbyggt så att intressenter i leverantörskedjan har en möjlighet att använda denna (till exempel finns tillgänglig på lokalt språk, är nåbar per lokalt nummer, involverar någon lokal organisation/expert), Eller om leverantören kan visa planer på hur de tänker bygga upp denna möjlighet som verkar vara uppbyggt så att intressenter i leverantörskedjan har en möjlighet att använda denna (till exempel finns tillgänglig på lokalt språk, är nåbar per lokalt nummer, involverar någon lokal organisation/expert). Om leverantören svarar Ja på minst tre av de ovanstående punkterna ges Grönt. Om leverantören svarar Ja men beskrivningen är knapphändig, ofullständig, irrelevant eller av annan anledning inte trovärdig. Leverantören markerar Ja och säger sig ha informerat underleverantören om kraven, men ger en ofullständig eller icke trovärdig redogörelse för hur detta gått till, Exempel kan vara att leverantören bara redovisar att de skickat koden till underleverantören för underskrift. Om leverantören svarar Ja, men beskrivningen av detta arbete är knapphändigt, ofullständigt, irrelevant eller av annan anledning inte trovärdigt. Om leverantören gjort en satsning (t ex på nya inköpsmetoder), men inte alls gjort något på utbildning och inte ger några planer på klagomålsfunktioner eller tvärtom har byggt upp klagomålsfunktion, men inte gjort någon satsning på inköpsmetoder eller utbildning. Om leverantören svarar Nej, men inte ger någon beskrivning. Leverantören markerar Nej, dvs. inte säger sig ha informerat underleverantörerna om koden.

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (12) Bedömningsmall Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod Centrala grundförutsättningar: Frågorna avser tillverkningsprocessen

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility CampusPharma AB Karl Gustavsgatan 1A 411 25 Göteborg, Sverige Telefonnummer: 031 20 50 20 info@campuspharma.se http://www.campuspharma.se/ CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY

Läs mer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer

Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Bilaga Uppförandekod för Leverantörer Godkänd av Senaste förändring Gäller from: Sid. Regionfullmäktige 2013-02-04 2013-12-01 1(5) Sveriges regioner och landstings uppförandekod för leverantörer Sveriges

Läs mer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer

SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 1.0 1 (7) SOS Alarms uppförandekod för leverantörer Revisionshistorik 2017Dokumentnamn: Version: Sida: Uppförandekod för leverantörer 1.0 2 (7) Version Datum Utfärdat av

Läs mer

Hållbarhetsregler för leverantörer

Hållbarhetsregler för leverantörer 1 (5) Hållbarhetsregler för leverantörer Genom att leverantören skriver under affärsavtalet intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i detta dokument

Läs mer

MALL FÖR BEDÖMNING AV SVAR FRÅN LEVERANTÖRERNA

MALL FÖR BEDÖMNING AV SVAR FRÅN LEVERANTÖRERNA MALL FÖR BEDÖMNING AV SVAR FRÅN LEVERANTÖRERNA Anvisningar för utvärdering och jämförelse av svaren i det frågeformulär som används för uppföljning av uppförandekod. Centrala utgångspunkter Frågorna gäller

Läs mer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer

SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer SJ koncernens Uppförandekod för leverantörer I SJs uppförandekod för leverantörer anger vi våra grundläggande krav vad gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, miljö och affärsetik. SJ förväntar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:4 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sociala krav vid upphandling uppförandekod för leverantörer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet Landstingsdirektören framhåller

Läs mer

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017

Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner. Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Arbetsrättsliga villkor i enlighet med ILO:s kärnkonventioner Lisa Sennström Upphandlingskonferensen 23 november 2017 Nya bestämmelser om arbetsrättsliga villkor Ny lagstiftning från den 1 juni 2017 Vad

Läs mer

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling

Västa Götalandsregionens Strategidokument. avseende. Sociala aspekter i samband med upphandling 1(1) 2007-07-03 Dnr Västa Götalandsregionens Strategidokument avseende Sociala aspekter i samband med upphandling Dokumentet består av: Uppförandekod för leverantörer Handlingsplan Uppförandekod för leverantörer

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer Antagen KL

Uppförandekod för leverantörer Antagen KL Rev. VD GEAB 2018-06-11 / 20180524-203 Sida 1(5) Uppförandekod för leverantörer Antagen KL 2018-05-21 Gävle Energi ska på ett affärsmässigt sätt aktivt bidra till utvecklingen av hållbara och effektiva

Läs mer

Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer

Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Fastställd 2018-08-15 1 Migrationsverkets uppförandekod för leverantörer Om Migrationsverkets uppdrag Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva

Läs mer

Verksamhetsstrategier för Fair Action

Verksamhetsstrategier för Fair Action Verksamhetsstrategier för Fair Action Antagen av styrelsen den 29 april 2015 Fair Action är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Vi arbetar för en hållbar värld där mänskliga rättigheter

Läs mer

Val av leverantör och leverantörens ansvar

Val av leverantör och leverantörens ansvar - förord De flesta företag kräver en bra produkt och kvalitet till ett motsvarande relevant pris av sina leverantörer. Vi på Nudie Jeans tycker dessutom att det är mycket viktigt att ta ett större ansvar

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer 2019 Dokumentägare: Group Sourcing Uppförandekod för leverantörer 1 Introduktion PostNords målsättning är att vara ledande inom hållbarhet i branschen. Det ställer krav på att vi, tillsammans med våra

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Habo Gruppen AB UPPFÖRANDEKOD

Habo Gruppen AB UPPFÖRANDEKOD Habo Gruppen AB 2013-01-01 UPPFÖRANDEKOD Habogruppens uppförandekod för leverantörer 1. INTRODUKTION Inom Habogruppen är socialt ansvarstagande en viktig del i affärskapet. Vi tar vårt ansvar för en hållbar

Läs mer

Hållbar upphandling för en hållbar utveckling

Hållbar upphandling för en hållbar utveckling Hållbar upphandling för en hållbar utveckling Hållbar Upphandling Sveriges regioner och landsting ansvarar för att alla invånare har tillgång till en god och väl fungerande hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Mänskliga rättigheter är en av huvudprinciperna som vägleder Åkes Sportservice AB i våra dagliga handlingar.

Mänskliga rättigheter är en av huvudprinciperna som vägleder Åkes Sportservice AB i våra dagliga handlingar. Uppförandekod Introduktion Åkes Sportservice AB:s uppförandekod är skriven i enlighet med The World Federation of the Sporting Goods Industry (WFSGI)s vägledande principer för uppförandekoder samt FN:s

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS 1. Inledning För oss på Martinsons är det naturligt att gå i utvecklingens första led. Vi är en föregångare inom det industriella

Läs mer

Denna specifikation (öppen PDF) lägger fast de krav som en möbelproducent ska uppfylla avseende Socialt ansvar.

Denna specifikation (öppen PDF) lägger fast de krav som en möbelproducent ska uppfylla avseende Socialt ansvar. 3. Socialt ansvar Denna specifikation (öppen PDF) lägger fast de krav som en möbelproducent ska uppfylla avseende Socialt ansvar. För att få märka sin möbel med Möbelfakta ska verkställande direktör eller

Läs mer

KINNARPS UPPFÖRANDEKOD KINNARPS UPPFÖRANDEKOD

KINNARPS UPPFÖRANDEKOD KINNARPS UPPFÖRANDEKOD 1 KINNARPS UPPFÖRANDEKOD 2 INLEDNING Kinnarps, som grundades av Jarl och Evy Andersson 1942, har sina rötter i den svenska landsbygden. Från början var Kinnarps ett litet familjeföretag, men har idag vuxit

Läs mer

Sinfras uppförandekod för leverantörer

Sinfras uppförandekod för leverantörer Sid: 1 08-52509940 s uppförandekod för leverantörer är en inköpscentral och har högt uppställda krav och förväntningar på ramavtalsleverantörer som upphandlas av för våra medlemmars räkning. För är hållbarhet

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER Ragn-Sellskoncernen 2 (5) Detta dokument är en lokal översättning av Ragn-Sells Code of Conduct for Supplier som antogs den 15 oktober 2018. Tänk på att det är den engelska

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer April 2011 Uppförandekod för leverantörer INLEDNING Att bedriva affärsverksamhet med en högt ställda etiska krav är grundläggande för Sodexo. Därför har vi utvecklat denna Uppförandekod för att tydliggöra

Läs mer

Sociala kontraktsvillkor

Sociala kontraktsvillkor 1 [16] Sociala kontraktsvillkor Leverantören ska ha dokumenterade rutiner som syftar till att varor eller tjänster som levereras enligt detta [ramavtal/kontrakt] är framställda under förhållanden som är

Läs mer

Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande

Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande Vägledning vid kontraktsvillkor gällande socialt ansvarstagande Detta är en vägledning för entreprenörer som har Trafikkontorets sociala kontraktsvillkor inskrivna i sina avtal. Syftet är att underlätta

Läs mer

Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling

Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling Socialt ansvarstagande i upphandling Våra inköp verktyg för att nå en hållbar utveckling Miljökrav i alla upphandlingar Uppförandekod för leverantörer Socialt ansvarstagande i upphandling Varför spelar

Läs mer

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2

Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 1(6) Riktlinjer för Hållbar 1 upphandling inom Landstinget i Uppsala län 2 Bakgrund och omfattning Landstinget i Uppsala län är certifierat enligt ISO 14001 och arbetar systematiskt med miljöfrågor. I

Läs mer

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Diarienr. 2014/996-KS nternati Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar Beslutad av kommunstyrelsen den 4 mars 2015, 72 program policy handlingsplan riktlinje Riktlinje för hållbarhetskrav i upphandlingar

Läs mer

Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern. Antagen av kommunfullmäktige

Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern. Antagen av kommunfullmäktige Inköpspolicy för Nyköpings kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-14 Dnr KK15/49 2/11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Övergripande förhållningssätt... 4 3.1 Koppling till

Läs mer

Nya EU-direktiven DIREKTIV 2014/24/EU (LOU) DIREKTIV 2014/25/EU (LUF) DIREKTIV 2014/23/EU (Koncessioner) Nya EU-direktiven Offentlig upphandling ges en framträdande roll i Europa 2020-strategin, som ett

Läs mer

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter

Strategisk Planering. Etiska krav och rutiner för uppföljning på stenprodukter och andra byggprodukter TN 188/11 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2011-10-03 Diarienummer 1491/11 Strategisk Planering Urban Ledin Telefon 031-368 25 44 E-post: urban.ledin@trafikkontoret.goteborg.se Etiska krav och rutiner för

Läs mer

ERICSSONS Uppförandekod

ERICSSONS Uppförandekod ERICSSONS Uppförandekod Syfte Denna uppförandekod har utvecklats för att skydda de mänskliga rättigheterna, främja rättvisa anställningsförhållanden, säkra arbetsförhållanden, ansvarsfull hantering av

Läs mer

IMFs modell för internationellt ramavtal

IMFs modell för internationellt ramavtal IMFs modell för internationellt ramavtal INLEDNING 1. Den ekonomiska globaliseringen minskar hindren för handel med varor och tjänster och överföring av kapital, och den gör det möjligt för transnationella

Läs mer

Våra etiska regler Uppförandekod

Våra etiska regler Uppförandekod Våra etiska regler Uppförandekod ABA Skol AB erbjuder det bästa inom bild- & lekmaterial, läromedel och skolmöbler till de viktigaste människorna i världen! Vi är ett företag som säljer bild-, förbruknings-

Läs mer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer

Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Vattenfalls uppförandekod för leverantörer Inledning Vattenfall tillhandahåller energi för dagens samhälle och bidrar till morgondagens energisystem. Vi åtar oss att bedriva vår affärsverksamhet i enlighet

Läs mer

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan

Hållbar upphandling Gemensamt projekt Inköp med socialt ansvar ger hållbar upphandling Uppförandekod Verktyg för påverkan Hållbar upphandling Hållbar upphandling Gemensamt projekt Stockholms Läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne är huvudmän för framförallt sjukvård men också för kollektivtrafik och hållbar

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR DIÖS ANSTÄLLDA För att skapa långsiktiga värden för ägare, hyresgäster, medarbetare, samarbetspartners och samhälle

Läs mer

Hur står det till med kycklingarna P i Thailand?

Hur står det till med kycklingarna P i Thailand? Hur står det till med kycklingarna P i Thailand? Hållbarhetskollen Tjänsten vänder sig till SKI:s kunder, d.v.s. kommuner, landsting och dess bolag Samordnad uppföljning av: etiska och sociala krav djurskyddskrav

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 2015-09-10 Sida 1 Ellevio Ellevio AB är ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi ser till att elen kommer fram till mer än 900 000 hem och arbetsplatser från Halland i söder

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:21-003 Policy för inköp och upphandling Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-23 194 Policy för inköp och upphandling Flens kommun handlar varor och tjänster för betydande

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Vår uppförandekod. (Code of Conduct)

Vår uppförandekod. (Code of Conduct) Vår uppförandekod (Code of Conduct) 2012 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder gentemot omvärlden

Läs mer

PREEMS UPPFÖRANDEKOD

PREEMS UPPFÖRANDEKOD PREEMS UPPFÖRANDEKOD Preems uppförandekod beskriver de värderingar och etiska riktlinjer företaget står för och värdesätter. Den är vägledande för att bidra till goda affärer som skapar hållbar utveckling

Läs mer

TEXTILE SOLUTIONS. Leverantörsbedömning

TEXTILE SOLUTIONS. Leverantörsbedömning TEXTILE SOLUTIONS Företag Varumärke/Varumärken Ange samtliga varumärken som ni lämnar information om via det här formuläret. Kontaktperson (namn) Kontaktperson (e-post) Kontaktperson (telefon) 2 Inköp

Läs mer

Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56

Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-11-20 FALKENBERG 328 Antagande av ny s k uppförandekod i samband med offentliga upphandlingar. Dnr KS 2012-56

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige V E N T U S N O R D E N O2 02 Innehållsförteckning 03 Inledning 03 Kunder och vårt arbete 03 Våra medarbetare 03 Arbetsmiljö 04 Särskilda riktlinjer för din tjänst 04 Språk och bemötande 04 Alkohol och

Läs mer

Affärssed och etik för leverantörer

Affärssed och etik för leverantörer Affärssed och etik för leverantörer syfte och omfattning Vi räknar med att våra leverantörer, liksom våra underleverantörer, som en del av sitt åtagande att göra affärer med Veoneer kommer att implementera

Läs mer

Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner?

Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner? Hur kan man ställa krav på ILO:s kärnkonventioner? Nationella Kansliet Hållbar Upphandling Karin Lonaeus I Hållbarhetsstrateg I karin.lonaeus@sll.se I www.hållbarupphandling.se Visste ni att..? 2015 fanns

Läs mer

NATIONELL SAMORDNING HÅLLBAR UPPHANDLING

NATIONELL SAMORDNING HÅLLBAR UPPHANDLING NATIONELL SAMORDNING HÅLLBAR UPPHANDLING Ett samarbete mellan Sveriges landsting och regioner Karin Lonaeus Hållbarhetsstrateg Nationella Kansliet Hållbar Upphandling karin.lonaeus@sll.se www.hållbarupphandling.se

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER INLEDNING Brunngård Group AB är ett inköpsorienterat grossisthandelsföretag utan egen tillverkning, med en företagskultur som framhåller engagemang,

Läs mer

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109

15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 25 (37) 2016-06-20 Kf Ks 203 15. Motion om krav på kollektivavtal vid kommunala upphandlingar svar Dnr 2016/58-109 Sara Rais från Socialisterna Välfärdspartiet har

Läs mer

Självutvärdering för leverantörer

Självutvärdering för leverantörer Självutvärdering för leverantörer Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Miljö 3. Affärsetik 4. Arbetsmiljö och sociala villkor 5. Föreningsfrihet 6. Arbetstid 7. Löner 8. Tvångsarbete 9. Barnarbete 10.

Läs mer

Code of Conduct Uppförandekod

Code of Conduct Uppförandekod Code of Conduct Uppförandekod Inledning och bakgrund Femtorp AB förser marknaden med söta livsmedel och dessertprodukter från de främsta tillverkarna. Våra kunder kan förvänta sig en hög servicegrad, kunskap

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5)

UPPHANDLINGSPOLICY. Datum RF Diarienr (5) UPPHANDLINGSPOLICY Datum RF 2018-02-27 Diarienr 1503081 1 (5) Upphandling är en strategiskt viktig fråga för. Upphandling ska utgå från välfärdens och medborgarnas behov och målet är att skapa goda affärer.

Läs mer

Vägledning för avrop från Litteratur

Vägledning för avrop från Litteratur för avrop från Litteratur Version 1 Datum Sid 2 (11) Innehåll 1 Om vägledningen... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Utveckling av vägledningen... 4 2 Ramavtalsområde... 5 2.1 Allmän information... 5 2.2 Definitioner...

Läs mer

Ethical Trading Initiative (ETI)

Ethical Trading Initiative (ETI) INITIATIV Sammanfattning Fair Wear Foundation (FWF) för textilindustrin med fokus på arbetsvillkor i. Fair Labor Association (FLA) verifieringssystem som arbetar för förbättring av arbetsvillkoren bland

Läs mer

SKRIVELSE 2013-04-10 LS 1303-0353

SKRIVELSE 2013-04-10 LS 1303-0353 Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-04-10 LS 1303-0353 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3*04-23 0001 9 Revidering av landstingets uppförandekod för leverantörer

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

SWEDEGAS Uppförandekod

SWEDEGAS Uppförandekod SWEDEGAS Uppförandekod 2018-03-08 Innehåll Uppförandekod för Swedegas som arbetsgivare, samarbetspartner och samhällsaktör samt för Swedegas leverantörer... 3 Vision... 3 Swedegas kärnvärden... 3 Framtid...

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod

Sinfras interna uppförandekod Sid: 1 s interna uppförandekod Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn (LUF 2016:1146). Syftet är att

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar

Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar Rutin för att ställa och följa upp etiska krav i Lunds kommuns upphandlingar Kommunkontoret Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Läs det här först Lunds kommun har beslutat att etiska

Läs mer

Säkerhet i fokus. Ansvarskod för leverantörer

Säkerhet i fokus. Ansvarskod för leverantörer Säkerhet i fokus Ansvarskod för leverantörer Specialfastigheters ambition är att vara det fastighets bolag som bäst kan förutse och tillfredsställa hyresgästernas behov av ändamålsenliga och säkra lokaler

Läs mer

Socialt ansvarstagande i upphandling. Uppförandekod för leverantörer

Socialt ansvarstagande i upphandling. Uppförandekod för leverantörer Socialt ansvarstagande i upphandling Uppförandekod för leverantörer Hållbar upphandling med gemensam styrka Gemensam uppförandekod för leverantörer Sedan 2006 samarbetar Stockholms läns landsting, Region

Läs mer

Social uppförande kod AB Sporrong. Lagliga krav

Social uppförande kod AB Sporrong. Lagliga krav Social uppförande kod AB Sporrong Lagliga krav Vår allmänna regel är att alla våra leverantörer, i all sin verksamhet måste följa nationell lagstiftning i de länder där de verkar. Skulle något av Sporrongs

Läs mer

Uppförandekod för personal på Rala

Uppförandekod för personal på Rala Dokument: Version 1.0 Code of Conduct för personal på Rala Rala AB Styrelsen beslut December 2013 Innehåll Innehåll... 2 Introduktion... 3... 3 Våra affärsprinciper... 3 Respekt för mänskliga rättigheter...

Läs mer

KONE Code of Conduct. KONE kräver att företagets leverantörer läser och följer de principer som definieras nedan.

KONE Code of Conduct. KONE kräver att företagets leverantörer läser och följer de principer som definieras nedan. KONE Code of Conduct KONE har som mål att vara en attraktiv affärspartner och eftersträvar pålitliga, rättvisa relationer som gagnar både KONE och dess leverantörer. Av sina leverantörer förväntar sig

Läs mer

SKF etiska riktlinjer. för leverantörer och underleverantörer

SKF etiska riktlinjer. för leverantörer och underleverantörer SKF etiska riktlinjer för leverantörer och underleverantörer SKF etiska riktlinjer för leverantörer och underleverantörer SKFs leverantörer och underleverantörer spelar en viktig roll i vår efterfrågekedja

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. UPPFÖRANDEKOD Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. VÅR VISION: FÖRETAG OCH TEKNIK I VÄRLDSKLASS För att

Läs mer

Uppförandekod (Code of Conduct)

Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod (Code of Conduct) Våra åtaganden Vår uppförandekod definierar hur vi alla arbetar i Kährs Groups verksamheter globalt och vi är stolta över den etiska affärssed som är etablerad inom bolaget.

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Etiska och sociala krav vid Upphandling

Etiska och sociala krav vid Upphandling Etiska och sociala krav vid Upphandling Rolf Robèrt Etiska och sociala krav - bakgrund Rättsläget avseende möjligheten att ställa etiska och sociala krav i samband med offentlig upphandling har länge varit

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad

Liten guide om offentliga upphandlingar. Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Liten guide om offentliga upphandlingar Till stöd för dig som förhandlar och/eller sitter i samverkan som förtroendevald i Vision Stockholms stad Innehåll Varför en guide? Sid. 3 ILO:s åtta kärnkonventioner

Läs mer

RUSTA UPPFÖRANDEKOD 2012 RUSTA AB 1

RUSTA UPPFÖRANDEKOD 2012 RUSTA AB 1 RUSTA UPPFÖRANDEKOD 2012 RUSTA AB 1 INNEHÅLL 1 Rusta uppförandekod... 3 2 Lagliga krav... 3 3 Affärsetik... 4 4 Barnarbete... 4 5 Säkerhet... 4 6 Arbetarnas rättigheter... 6 7 Arbetsmiljö i fabrikerna...

Läs mer

HUR VI GÖR. Västerås 2014-02-17. Olov Andersson

HUR VI GÖR. Västerås 2014-02-17. Olov Andersson HUR VI GÖR Som riktlinjer och i vissa stycken krav i vår verksamhet har vi formulerat en samling policys. Som intressent till vårt bolag ser vi gärna att ni bekantar er med vår hållning i dessa frågor.

Läs mer

VERSION: 1.0 DATUM: UPPFÖRANDEKOD. Svenska kraftnäts uppförandekod för leverantörer

VERSION: 1.0 DATUM: UPPFÖRANDEKOD. Svenska kraftnäts uppförandekod för leverantörer VERSION: 1.0 DATUM: 2019-06-05 UPPFÖRANDEKOD Svenska kraftnäts uppförandekod för leverantörer SVENSKA KRAFTNÄT Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för

Läs mer

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan 1 Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter Mellan Elanders ( Bolaget ) och UNI Global Union ( UNI ) 2 1. Inledning: 1.1

Läs mer

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V)

Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: RI (Dnr 125-1294/2010) Införande av en uppförandekod för leverantörer Motion (2010:13) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB INLEDNING Denna uppförandekod är i första hand ett verktyg och en vägledning för att beskriva och påverka Hako Ground & Gardens beteende och kultur. Det är våra gemensamma

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

LK Gruppens uppförandekod för leverantörer

LK Gruppens uppförandekod för leverantörer LK Gruppens uppförandekod för leverantörer 1. Inledning LK Gruppen är verksam i en omvärld som förväntar sig att företag är medvetna om sin påverkan på samhället inom områden som miljö, ekonomi och sociala

Läs mer

Policy för hållbar utveckling

Policy för hållbar utveckling Moraknivs utgångspunkt är att ett väl fungerande samhälle bygger på hållbar utveckling, vilket för oss innebär en väl avvägd balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvarstagande. Detta dokument

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

Upplands Motor Holding AB Uppförandekod

Upplands Motor Holding AB Uppförandekod Upplands Motor Holding AB Uppförandekod Beslutad av koncernledningen En god verksamhet med sunt förnuft Upplands Motors sätt att arbeta baseras på våra värderingar och den kultur som beskrivs i våra medansvarig-

Läs mer

ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER

ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER ELECTROLUX ARBETSPLATSSTANDARD FÖR LEVERANTÖRER Observera att detta är en översättning av den ursprungliga arbetsplatstandarden för leverantörer på engelska. Översättningen finns endast i informationssyfte.

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer

Uppförandekod för leverantörer Uppförandekod för leverantörer 1 Inledning 1.1 Uppförandekodens grundval: Internationella standarder Denna uppförandekod ( uppförandekoden ) grundar sig på de allmänna principerna i FN:s allmänna förklaring

Läs mer

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10

Så kan VGR bli en Fairtrade-region. Ägarutskottet 2015-03-10 Så kan VGR bli en Fairtrade-region Ägarutskottet 2015-03-10 Rättvis handel Minimilön Facklig organisationsrätt Icke-diskriminering och inget barnarbete Demokratiutveckling Minimipris* Fair Trade-premie*

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

Revisionsrapport. - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav

Revisionsrapport. - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav Revisionsrapport - Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav Reviderat företag: Leverantören till OKQ8 fossilt bränsle Plats: Huvudkontor Revisionsdatum: 6/5 2014 Revisor: Sara Gripstrand, Goodpoint

Läs mer

ja till socialt ansvar

ja till socialt ansvar ja till socialt ansvar www.unglobalcompact.org Grunden är FN s globala fördrag vi säger ja till socialt ansvar I en värld där orättvisorna är stora och många textilföretag blundar väljer vi på Segers att

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJER RUTIN ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen RIKTLINJER Fastställda av: Generalsekreteraren

Läs mer

Enkätfrågor till uppföljning av Uppförandekoden

Enkätfrågor till uppföljning av Uppförandekoden Enkätfrågor till uppföljning av Uppförandekoden Södertälje kommuns och dess bolags uppförandekod 1 Har ert företag en egen uppförandekod? Om ja, vänligen ladda upp er egen uppförandekod. 2 Har ert företag

Läs mer