Kommunikation genom fåglar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunikation genom fåglar"

Transkript

1 1 Kommunikation genom fåglar Ett projekt med femårsavdelningen Dokumenterat av Ann-Christin Andersson & Therese Andersson Frejaparkens förskola

2 2 Vad säger läroplanen? Lärandet skall baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Barngruppen ska ses som en viktig och aktiv del i utveckling och lärande. Förskolan skall ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer. De ska få hjälp att känna tilltro till sin egen förmåga att tänka själv, handla, röra sig och att lära sig dvs. bilda sig utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska. Detta förhållningssätt förutsätter att olika språk och kunskapsformer och olika sätt att lära balanseras och bildar en helhet (Skolverket 2006:6)

3 3 Bakgrund Barnen på avdelning Tor skulle flyttas till avdelning Munin. Tre av pedagogerna skulle följa med barnen till den nya avdelningen. För att miljön på barnens nya avdelning skulle spegla barnens intresse, erfarenheter och kunskaper fick barnen vara med och påverka hur miljön skulle formas till olika lärmiljöer. Barnen besökte avdelningen två gånger under våren. Vid första tillfället fick rita utifrån frågeställningen Vad vill ni arbeta med samt leka med på Er nya avdelning? Vid andra besöket gavs barnen möjlighet till att komplettera sina ritningar. Pedagogerna reflekterade över bilderna och gjorde en sammanställning av alla barnens bilder. Sammanställningen presenterades för barnen. Allt sattes upp på dokumentationsväggen för att barnen skulle ges möjlighet till att reflektera vidare över sina ritningar samtidigt som pedagoger uppmuntrade barnen att göra ändringar om de ville.

4 4

5 5 Pedagogers mål: Pedagogernas mål är att använda sig av ett tematisktarbetssätt som skapar nyfikenhet och kreativitet hos barnen. Pedagogerna vill stimulera och utmana barnen genom att de får använda sig av olika uttryckssätt och tekniker samtidigt som vi utforskar vår omvärld fåglarna i den.

6 6 Adam och Emil ritade fåglar på sina ritningar, vilket de berättade om när vi reflekterade tillsammans i grupp. Pojkarna berättade att det var i naturhörnan som de ville att fåglarna skulle vara placerade. Pedagogen ställde följande fråga: Hur ska vi göra för att få fåglar till vår naturhörna? Emil förklarar att man kan skicka brev till fåglarna. Adam oroar sig för hur fåglarna ska få posten till sig. Pedagogen menar att det få förbli brevbärarens problem men att det annars finns flyttfåglar som förflyttar sig för att anlända till varmare ställen. Pojkarna menar på att de behöver hjälp att skriva brevet och det blir Niklas som vill ta sig an uppdraget. När Niklas skrivit färdigt då viker han pappret som ett flygplan och sedan kastar han det utför trappan från avd. Tor.

7 När hösten anländer och terminen börjat ställer pedagogen frågan om det är någon som har hört något om brevet som Adam och Emil skickat iväg? Det resulterar i att Kim vill skriva ett nytt brev till flyttfåglarna 7

8 8 Kim ber pedagogen om hjälp med att skriva. Hon berättar vad som ska skrivas, vilket pedagogen skriver med stora bokstäver på ett papper. Därefter skriver Kim texten på datorn och infogar ett hjärta. När Kim är har skrivit färdigt på datorn gör hon ett kuvert som brevet ska ligga i.

9 9 Kims brev: KÄRA FLYTTFÅGLAR! DETTA BREV ÄR SPECIELLT FÖR ER. VI KAN INTE VÄNTA TILLS NI ÖPPNAR BREVET. KOM OCH HÄLSA PÅ OSS! HÄLSNINGAR KIM

10 Vi går och postar brevet till flyttfåglarna 10

11 11 Ett brev kommer.. Adam upptäcker ett brev som kommer som ett flygplan. De andra barnen rusar in och tittar ut genom fönstret för att se om de ser några spår efter fågeln som de tror har lämnat brevet. Syftet med brevet är att genom fantasi skapa kommunikation mellan barn och flyttfågel och att inspirera till nyfikenhet att veta mer.

12 12 Brevet: Hejsan barnen! I slutet av juni flög en brevduva i kapp mig. Hon hade ett flygplan med sig ja, ett flygplan som var vikt av ett papper. I pappersflygplanet stod ett meddelande från en pojke som heter Niklas. Känner ni honom? Niklas berättade att ni barnen, som tidigare gått på Tor och som skulle börja på Munin, var intresserade av fåglar. Är det ni som Niklas menar och stämmer detta? Niklas berättade också att ni har spanat på fåglar ute på gården och att ni var intresserade av hur vi sitter och hur våra fötter ser ut?? Hur som helst är jag på väg till Norrlands skogar och dess fjälltrakter eftersom räven har span på oss. Man vill ju inte bli mat till en räv heller!!! Hur som helst hör jag av mig inom kort så håll ögon och öron öppna så får ni snart se ett spår av mig. På återseende

13 13 Berätta vad ni vet om fåglar? Ida: Att de har spetsig näbb och spetsiga klor på fötterna. De har jättebra vingar. Adam: De har jättelånga klor och små ben. Små huvuden. Emil: Ankor har stora huvud. Ida: De har jättespetsiga ögon och öron. Adam: Man kan inte se öronen. Ida: Öronen sitter innanför fjädrarna. De hör ändå.

14 14 Nästa brev från flyttfågeln anländer och då är det Moa som hittar brevet. Hejsan barnen! Hoppas att allt bara är bra med Er! Tack för brevet och de fina teckningarna. Jag tänker så på Er. Med mig är allt bara bra. Jag har för tillfället hört talas om att räven är på väg till Norrland och därför gömmer jag mig extra bra. Ja, närmare bestämt i ett träd. I ett väldigt högt träd. Det är ett träd som har en vit stam med svarta fläckar på. För att ni ska kunna bekanta er med mig så tänkte jag att ni skulle få en liten present av mig, men först så måste ni rita av mig. Sedan efter att ni ritat av mig så kommer det att anlända en present inom de närmaste dagarna. Det skulle vara så kul med lite teckningar här uppe i Norrland. Det är så tråkigt att behöva gömma sig hela tiden. Jag måste sluta, men i vanlig ordning håll ögon och öron öppna så hör jag snart av mig.

15 När barnen spetsar sina ögon, det vill säga tittar noggrannare och gör jämförelser, börjar de diskutera om breven kommer från två skilda fåglar. Ida tycker att det är som ett puzzel. Förra gången var det en näbb och den här gången är det en klo och fjädrar. Något barn säger att det är en död fågel. Kevin tror inte att fågeln är död. Något barn förklarar att breven inte är från samma fågel men både Idun och Emil hävdar att så är fallet. Det slutar med Att Ida hämtar pärmen och visar puzzelbitarna. 15

16 I brevet frågar avsändaren om barnen kan rita en teckning på fåglar som de kan skicka iväg? Något barn berättar att de inte kan rita fåglar men både Hanna och Ida berättar att de kan hjälpa de barn som behöver ha idéer och hjälp. Pedagogen synliggör att Santino har en örn på sin tröja. Leo visar/pekar på bilden som Filip tittar på, det vill säga. dokumentationen från Hanna och Ida när de ritade fåglar. 16

17 Vi ritar fåglar 17

18 Kim gör en saga om fåglar 18 Kim berättar om en händelse om fåglar. Pedagogen frågar henne om hon vill göra en saga om det hon berättar om. Pedagogen uppmuntrar Kim att rita de olika händelserna i sagan och sedan fotograferar Kim och pedagogen tillsammans de olika bilderna. Bilderna läggs in i Photo story och sedan skriver Kim berättelsen till de olika bilderna. Sedan väljer hon musiken till sagan.

19 19 Ett samtal vid frukosten Emil: Vi har inte skickat brev till flyttfåglarna. Vi har skickat brev till brevfåglarna! Pedagogen: Hur vet du att brevfåglarna får breven? Emil: För flyttfåglarna tar inte emot brev. Pedagogen: Hur vet du det? Emil ser fundersam ut. Emil: För det har jag läst med Erik. Pedagogen tar pappret med barns frågor och läser vad det står: Näsan sitter på näbben där man äter. Hur kan de då lukta? Marinell: Nä! Näsan sitter där! (Pekar på överläppen). Pedagogen: Hur vet du det? Marinell: Jag har sett det på en död fågel.

20 Barnen fick i uppdrag att skapa en fågelfot av materialet rödlera. Vi tittade gemensamt i fågelboken innan vi påbörjade arbetet. Först började barnen att banka leran och sedan började barnen forma och skapa med leran. Under arbetsprocessen så förekommer också rollek, vilken härleds till familjelek med mamma, pappa och barn 20

21 Vad vet ni om fåglar? 21 Pedagogerna reflekterar om fåglar tillsammans med barnen och frågar dem vad de vet om fåglar. De har spetsiga näbbar De har ovalt huvud, så bara hälften Hål i näsan Klor på fötterna De har näbbar Om de inte har näbbar så kan de inte ta saker Små vanliga fåglar har jättebra vingar som de kan flyga jättebra med De har fötter så här, spetsiga och orange De har litet och stort huvud. Örnarna har ett stort och ankorna också Örnar har större fötter Öronen sitter innanför de svarta fjädrarna. De har vanlig näsa ovanför näbben.

22 Vad vill ni veta mer? 22 Pedagogerna som använder ett utforskande arbetssätt och utgår från barnens intresse frågar barnen vad de vill veta mer om fåglar Varför har örnar större fötter? Hur kan fåglar höra när fjädrarna är så tjocka? Hur ser öronen ut på fåglar? Näsan sitter på näbben där man äter. Hur kan de då lukta?

23 Hur ska vi göra för att få svar på våra frågor? 23 Pedagogerna fortsätter med sitt utforskande arbetssätt och frågar barnen hur de ska göra för att få svar på frågorna Vi kan gå på fågeljakt med kikaren vi fick! Kanske spionera jättemycket med kikaren? Vi kan ringa på hus och fråga vad de vet om fåglar! Biblioteket! Gå på utflykt och hitta fåglar!

24 Processen: Att göra en fågel 24 Sammanfattning av fågelprojektets delar som tillsammans bildade en helhet Barnens intresse och erfarenheter för fåglar togs tillvara De frågor som barnen ställde sig blev utgångspunkt för fortsatt arbete Barnen lyssnade till sagan om Ikaros fall och fick därefter i uppdrag att göra en fågel med vingar som skulle vara rörliga. Fågeln döptes till Molly. Barnen ritade och utvecklade en gemensam ritning på hur fågeln kunden se ut ett samarbete. Barnens lärande utvecklades genom olika uttryckssätt så att alla barn kunde vara delaktiga Pedagogerna blandade fantasi, fakta, teori och praktik för att utmana barnen i olika uttryckssätt. Pedagogerna uppmuntrade samarbete och meningsfullhet genom att utgå från barnens intresse, erfarenheter och kulturer. Parallellt med Molly arbetade en grupp barn med att utforma en brevlåda till allt brevskrivande som väckts i projektet. Pedagogerna synliggjorde barnens utveckling och lärande genom återkommande reflektioner genom dokumentationerna som arbetats fram Bildspel på fågeln Molly visar processen i sin helhet

Förskolor som kunskapar. som gör skillnad och öppnar upp för olika möten.

Förskolor som kunskapar. som gör skillnad och öppnar upp för olika möten. Förskolor som kunskapar som gör skillnad och öppnar upp för olika möten. Foto: Omslagsbild: Svetlana Sturesson Emma Hervén och och Annika Tanja Lenander Svensson Innehålllsförteckning Förord...4 Förskollärare,

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer

Lärplattan, Förskolan & Jag

Lärplattan, Förskolan & Jag Lärplattan, Förskolan & Jag Från omtänk Till nytänk En rapport om arbete med lärplatta i förskolan Erika Olsson September 2012 www.erikaolsson.se Inledning Mitt arbete med lärplatta under våren har varit

Läs mer

GPP kring vardagliga situationer

GPP kring vardagliga situationer Humlan Humlan är en avdelning med totalt 15 barn i åldrarna 1-4 år, 6 flickor och 9 pojkar. 8 barn födda 2011 3 barn födda 2010 4 barn födda 2009 Arbetslaget består av 3 pedagoger: 2,55 tjänst Vi på Aleskogens

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Kvalitetsredovisning Erici förskola Läsåret 2013/2014 Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter

Läs mer

Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik

Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik LÄRARUTBILDNINGEN Självständigt arbete, 15 hp Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik Hur synliggörs och väcks barnens nyfikenhet av teknik? Ansvarig institution: Institutionen för utbildningsvetenskap

Läs mer

Pia Williams & Niklas Pramling

Pia Williams & Niklas Pramling Att bli en berättande person: Samverkan mellan bibliotek och förskola i syfte att främja barns språkutveckling Pia Williams & Niklas Pramling Innehåll Förord... 4 Inledning... 5 Rapportens disposition...

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning och verksamhetsplan 2012. Österåkers kommun

Verksamhetsbeskrivning och verksamhetsplan 2012. Österåkers kommun Verksamhetsbeskrivning och verksamhetsplan 2012 Österåkers kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vårt uppdrag... 3 Vår värdegrund... 3 Våra honnörsord... 3 Självkänsla... 3 Nyfikenhet... 3 Medmänsklighet... 4 Det

Läs mer

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor

Ge mig tiden så kan jag. Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor Ge mig tiden så kan jag Entreprenörskap på Önsta-Gryta förskolor 2 Självkänsla bygger företagsamma barn Vi på Önsta-Gryta förskolor i Västerås kom i kontakt med projektet Entreprenörskap i skolan och projektledaren

Läs mer

1. På väg genom skogen

1. På väg genom skogen Hur gick det sen? Vt 2010 Val av tema Det finns många anledningar till att jag valde boken "Hur gick det sen?" av Tove Jansson. Men den huvudsakliga anledningen är ändå när jag tänker tillbaka den exponering

Läs mer

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET Vt 2014 I grovplaneringen definieras hur verksamheten i stora drag ska läggas upp, sett till hur varje månad planeras samt vilket/vilka tema(n) som ska arbetas med under

Läs mer

bygg- och konstruktionsprojekt

bygg- och konstruktionsprojekt skolportens numrerade artikelserie för utvecklingsarbete i skolan bygg- och konstruktionsprojekt för barn 1-3 år Författare: Annika Johansson Kristina Laestander Roos Artikel nummer 9/2008 Denna artikel

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TRANÄNGEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TRANÄNGEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN TRANÄNGEN LÄSÅRET 2013-2014 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...4 Organisation och förutsättningar...4

Läs mer

Information från förskolan Båten Augusti 2014

Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information och viktiga datum Kajutan 070-169 85 18 Ankaret 070-169 83 98 Åran 070-169 83 99 Bojen 070-169 85 15 Bryggan 070-169 84 00 Seglet 070-169 85 14

Läs mer

Verksamhetsplan. Rapphönan 14/15

Verksamhetsplan. Rapphönan 14/15 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Rapphönan 14/15 1 Innehållsförteckning Kommunens vision 3 Verksamhetsidé 4 Vision 5 Förskolans uppdrag 6 Våra

Läs mer

Dator en sökmotor på förskolan

Dator en sökmotor på förskolan EXAMENSARBETE Våren 2012 Lärarutbildningen Dator en sökmotor på förskolan En kvalitativ studie om hur datorer används som ett pedagogiskt redskap på förskolan. Författare Soodabeh Haji Akhondi Handledare

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Apelgården. Ansvarig förskolechef Leif Brink

Kvalitetsredovisning 2008/2009. Apelgården. Ansvarig förskolechef Leif Brink Kvalitetsredovisning 2008/2009 Apelgården Ansvarig förskolechef Leif Brink Innehåll 1. Inledning 2 2. Grundfakta 3 3. System för kvalitetsarbete 3 4. Föregående års åtgärder för utveckling 4 5. Områden

Läs mer

NATURVETENSKAP/ TEKNIK

NATURVETENSKAP/ TEKNIK MARIA ENGMAN GRANQVIST SAGAN PETTER OCH HANS FYRA GETTER UR ETT NATURVETENSKAPLIGT PERSPEKTIV NATURVETENSKAP/ TEKNIK LEK MATEMATIK SPRÅK RÖRELSE SKAPANDE BARNS INFLYTANDE DRAMA NATURVETENSKAP OCH TEKNIK

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN LÄSÅRET 2013-2014 Teman under året: Konst, Babblarna och Gummi-Lisa 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag

Läs mer

Lärarstudenten provade samma aktivitet dagen efter men med barnen i det röda huset.

Lärarstudenten provade samma aktivitet dagen efter men med barnen i det röda huset. Storkprojektet Under årets Falsterbo Birdshow fick vi på Snusmumriken kontakt med Emma Ådahl från Naturskyddsföreningen i Skåne, som är projektledare för storkprojektet. Emma introducerade oss i storkprojektets

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Sammanfattning Förskolan Ekbacken är en nybyggd förskola, formad i sin fysiska miljö för att skapa förutsättningar för att den pedagogiska inriktningen

Läs mer

Lärande och utveckling genom leken.

Lärande och utveckling genom leken. Lärande och utveckling genom leken. En studie om pedagogers syn på lekens betydelse för förskolebarns lärande och utveckling. Ann-Charlotte Augustsson och Cecilia Jacobsson Handledare: Maj Arvidsson Examinator:

Läs mer

Social kompetens i förskolan. Social competence in preschool

Social kompetens i förskolan. Social competence in preschool Institutionen för samhälls Och beteendevetenskap Social kompetens i förskolan En studie om pedagogers arbetssätt kring barns sociala kompetens. Social competence in preschool A study about preschool teachers

Läs mer

BYGG OCH KONSTRUKTION. en av flera lekhörnor i förskolan

BYGG OCH KONSTRUKTION. en av flera lekhörnor i förskolan Institutionen för pedagogik och didaktik BYGG OCH KONSTRUKTION en av flera lekhörnor i förskolan Ann Cathrine Mathson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp. Januari 2010

Läs mer

En värld av verklighet och fantasi

En värld av verklighet och fantasi Malmö högskola Lärarutbildningen Lek Fritid Hälsa Examensarbete 10 poäng En värld av verklighet och fantasi Barns bild- och formskapande i förskolan A world between reality and fiction Children s picture

Läs mer

Hur skapar man en god lärmiljö i en skola för alla?

Hur skapar man en god lärmiljö i en skola för alla? Högskolan Kristianstad Lärarutbildningen Examensarbete HT 2004 Hur skapar man en god lärmiljö i en skola för alla? Författare: Johanna Ifwarsson Helena Wendel Handledare Siv Wilborgsson Hur skapar man

Läs mer

Verksamhetsplanering höstterminen-2014

Verksamhetsplanering höstterminen-2014 Verksamhetsplanering höstterminen-2014 Inledning I juni hade vi en utvärderingsdag där vi utvärderade terminen som varit. Nu har vi uppdaterat verksamhetsplaneringen för ht- 2014 och gjort ändringar utifrån

Läs mer

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Utveckling och lärande Den pedagogiska verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010 Marstrandshagens förskola, Nora kommun

Kvalitetsredovisning 2010 Marstrandshagens förskola, Nora kommun Kvalitetsredovisning 2010 Marstrandshagens förskola, Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet Rektor och utvecklingspedagog lämnade ett förslag på prioriterat målområde till arbetslaget, tillsammans

Läs mer