Alltid utgå från mitten-mitten och inåtböjden (magen) på stocken ska vara längst ner eller på insidan av stommen. Loda stockarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alltid utgå från mitten-mitten och inåtböjden (magen) på stocken ska vara längst ner eller på insidan av stommen. Loda stockarna."

Transkript

1 Timringstips av 9 Flytta ner stomme för att fortsätta bygga Markera ett lod på varje knutskalle. Slå snöre i våg på översta varvet av stockar, markera med slåsnöre. Man kan också spika en läkt vid våglinjen för att kunna lägga ett vattenpass på. Mät och markera avståendet från den stående grunden till den slagna våglinjen (detta moment kan ersätta att slå ett våg streck på stockarna). Gör en streckmarkering mellan både stockarna i varje hörn (för att se till att dom är rätt nedsatta vid monteringen). Skriv krysset i mitten på varje knutskallen. Numrera varje knutskalle och anteckna hur markeringen är gjord. Lägg det översta varvet på stommen längst ner och se till att snörslået är i lod och att krysset stämmer. Om man har en öppning kan man har en stock som täcker båda kortstockar eller kan man spika plank på båda sidor som är i våg. För säkerhetsskull kan man även slå ett vågsnöre på båda stocknarna. Timra rundtimmer Alltid utgå från mitten-mitten och inåtböjden (magen) på stocken ska vara längst ner eller på insidan av stommen. Loda stockarna. Kortdymling konisk Lämpar sig till rundtimmer eftersom den håller stocken på plats och låser innerst. Kortdymlingen kan vara 8+8cm och bredast i mitten. Stocken ska nypa där det är som bredast. Hålet ska vara 13cm på varje stock. Borra hål i nedre stocken och kila fast dymlingen. Placera den andra stocken ovanför och borra sedan hål när knuten är gjord på övre stocken och den ligger i lod. Tänk även på att långdraget kommer där och att det börjar nypa några cm ovanför det. Numrering av stockar på stomme Man kan ha som system att börja markeringen till vänster av dörröpningen och arbeta sig medurs. Hörn numrering Varje hörn består av 2 knutskalle kolumner och man arbetar sig i zikzak frånb nedesta 1. Fördel: Om man är flera som monterar stommen och att man har sin hörnbokstad att följa. Nackdel: Ger ingen intuitiv indikation på hur många varv man gjort (man få dela med två). Vägg numrering Varje stock heter likadant på varje knutskalle. Fördel: Ger bra indikation på hur många varv man kommit upp i. Enkelt att sortera stockarna inför montering Nackdel: Om det är en knut som är vändbar, omöjligt att se vad som är yttervägg eller inneväg om inget slitage eller färg finns. Unik bokstav för varje knutskallerad Varje knutskallerad har en unik bokstav. Fördel: Passar till komplexa byggnader där det finns mellanväggar. Nackdel: Man får snabbt ett stort antal bokstäver att hålla reda på. Dubbel mot dom två andra sätt att markera stockarna.

2 Timringstips av 9 Bygga träställning Spiror: Lodräta delarna som håller upp bommarna Bom: Vågräta delarna där man ställer plank på Knap: Det som man fäster lodrätt på stommen Plank: Där man ska gå Foträcke: Spikas i fothöjd längst med huset Räcke: Spikas 1,1m från planken Regla upp diagonalt Rundtimmer Rundtimmer sjunker nån procent mer när det spricker och torkar. Dumt att ha för brett långdrag då det spricker där det är minst tjocklek och flärpar ut sig och inte blir tätt. Insågningar När man lägger innetaket mot väggbandet. Bilningsteknik Beror på yxa och kroppshållning: Nedåt, sidleds Rationalisera och Effektivisera Sätta upp realistiska mål och följa upp. Blir mer nerv i det hela. Tänka igenom dom olicka moment och se hur man kan effektivisera. Långdrag Långdrag ska inte vara för djupt. Blir inte så tätt, spricker lättare Kantfasning på knutskallar. 3-4 cm eller ibland 1700 tal är dom djupare som 8 kantsknut Smalare långdrag mer press Bredare får mer stabilitet jämnare vägg jämnare inomhus för isolering Idag mer stil i tänkande Såtar i norra dalarna är störrre mindre vid siljan. Kommer från runttimmer tradition Förr i runttimmer hade dom ganska brett långdrag. Eftersom dom sällan dymlande blev stockarna mer stabila. Annars är på rundtimmer allt en enda stor såt. Då brukar man ha relativt smalt mångdrag. Behåll trädets naturliga radie när man bandar till en såt, kolla på årsringarna.

3 Timringstips av 9 Alternativt sätt i dom olika moment på timring av Siljansknuten Det vanliga är att man ritar alla delar på överknuten med en gång. Ett annat sätt är att göra halsningen och sedan kommer stocken ner. Då markerar man med penna där tröskeln är. Där katten ska vara lägger man på 1 cm och sidan mot knutskallen har man en markering där avståndet ska vara när det ligger mot nästa stock. Det är ett tillvägagånsätt hämtat från arbte med rundtimmer. Sexkantsknut Göra halsning utöver stockbearbetningen Lyfttekniker Dom flesta skador på timmerhus är syllstocken. Måste veta vad man gör, ibland risker. Läge/Målet Målet kanvara att byta syll, rikta stomme. I mellanväggar, mellanvåningar. Läget. Ibland ta bort lite sten, placea kudde o lyfta. Domkrafter och lyftkuddar Pallning ska ha stabilitet, ingen spik Kudden lyfter 20 cm i taget. Kraften vid knutkedjan. Pallra Stengrund: och kommer inte åt. Använda bjälkar 15x15 och bulta i stommen. Här används domkraft, kommer inte åt med kuddar. I vårat fall med Bäckby lyfta inifrån. Använda följare. Använda 2 följare brevid varandra. En som man lyfter med, en som man pallrar under. Använda domkrafter på ton. Material Stolpar 15x 15cm Gängstänger på 45 cm. Bult Läge varje sida 30 stockar, 15 gängstänger Bra att ha 2"5 och lägga snett för att lyfta. Kan även ha i hörnen med en diaogonal. Skruvar på 15 cm torks. Vissa skruvar kan brista och andra är segare. Bra att ha en tät friktionsyta mellan ytorna. Tänka på hur många skruvar som behövs för att fästa olika. Räkna hållfasthet. Alltid tänka vad som kan hända Säkerhet för mig och mina medarbetare. Huset kan rasa, har man försäkring.

4 Timringstips av 9 För pallning använda stor bas och sedan mindre och mindre. Hantera yxa Inte vara rädd. Jobba avslapnat och gardera sig med stöd av yxan mot ytan inne i knuten. Gåt Standart mått på en gåt Om man har höga fönster och dörrar används kraftig gåt. På 6 timmer har man vanligtvis en gåt på 125x75mm och tappen 40x40 mm. Om man har större hus, tyngre och 2våningshus 100x125mm med tappar på 50x50mm Material till gåtar: fura är stabilare, fetare. Gran kan vrida sig ibland och dåligt om det är gångjärn. Ibland har man en granslana som käpp. Man gör L-gåt i rundtimmer, timret är som foder. Bättre att justera i spåret. Dreva bakom spåret. Knutskalle Knutskalle göras i våg eller lite lutandes utåt. Dubbelkatt blir lite mer utsatta än enkattsknut som siljansknuten. Men 6 kantsknut lämna 7mm mellan knuskallar. Med tiden trycks dom ihop och då kommer inte vatten in. På rundtimmer helst använda dubbelkatt, blir snyggare, kommer från tradition av rännknut. Siljansknut är mer passande för blockat timmer. Bjälkar och åsar När man laxar in bjälkar och åsar gå över mitten på mötande stock så det inte finns risk för kantring. Ovala knutskallar på 6-kantsknut

5 Timringstips av 9 Ovalt 8-tums block med ovala knuten. Det blir finare att ovalera en 6-kantsknut om det är lite grövre virke. Uppsågning virke Kvartssågning gör att man får mycket stående årsringar vilket är bra för hållbarhet för tex fönster Dörrar: Slå naren från 2 olika håll. Göra liten kilsågning, nån mm då händer det inte så mycket när det krymper. Märgspricka, inte ha med märgen som är svagare. Kvaliteten av virke är avgörande när man göra fönster och dörrar. Mycket kärna, tänka i ett större tidsperspektiv. Drevning Med lindrev, inte sätta stift för nära kanten. Ska vara ordentligt tryck i långdraget. Tak Urgröpta stockar som överlappar Pärla på spånten under tegeltak, behövs inte papp, Kallvind, ibland kan man se att man använt packad mossa. På tak kan man ha packad mossa och näver på det. Planktak med överlappande och pärlad på under och kanske översida. Röstesågning Spån till isolering: 4 balar/ m3 Timra hus på plats När man timrar på plats viktigt att det inte kommer in fukt i isoleringen, lindrev är känsligare än mossa då det suger upp mer fukt. Om man under produktionstid har undvikit blånad har man goda förutsättningar att det kommer hålla länge. Är det fuktigt och blåser mycket på ett utsatt ställe kan fukt tränga in sig mellan knutarna. En lösning kan vara att klä med knutlåda eller tjära knutarna. Spräcka sten med kil Slå lagom gärna med en tyngre handslägga. Inte ha för bråttom. Låta stenen vila och låta stenen vila och sätta sig. Marknad för timmerhus Ett timrat hus kostar ca 2-3 miljoner. Om man skiljs kan man få ut 1 miljon om man säljer huset. Sälen kan man få tillbaka det. I sthlm kan man även tjäna pengar på det. Nu är det högkonjonktur på renovering. Rot och generationsskifte står för den ökningen.

6 Timringstips av 9 När man får bidrag går det inte att kombinera med rotavdrag. Nytimra och hitta kanaler för att få ut sina hus på marknaden. Så det blir lite mer konsthantverk av det. Stolpunderrede Orsaker: skydda sig från djur Man är rädd att få in hål i golvet. Djuren ska inte ska kunna ta sig in. Gjordes ibland i halvstockar. Ibland har dom haft stålnät och sten från golvet. Kilade golven när dom torkade för att få dom tätt. Kraftiga dörrar. Man la aldrig mossa i långdrag och knutar, skulle vara lite ventilation. 2 typer tappande och ridande. I norra Siljan använde man torrfura i syll och mushylla, man drog inte in heller mushyllan. klimatet är torrare. I leksandområdet har man dragit in mushyllan. Ridande har en tröskel men man har övergått senare till tappade stolpar. Från början var det rundtimmer, man hade mer material. Sen kom man mer in till blockat. I Orsa bara en planka 3x10 som planka och infälld stolpe utan tapp. Man kan även dymla eller göra en fast tapp. Där det finns skiffer har man stalplat stolpar. Senare har man svarvat stolpar. Klotsunderrede: syll och mushylla är samma stock. I Leksandtrakten 8 block sågat så det bara är kärna kvar. Såga fasetter för avrinning. Kan använda sig av en mall för att få rätt bredd på halsningen så att den matchar stolpbredden. Mushyllor kan se ut som en båge eller plank. Viktigt att mushylla är skyddad med vägglivet. Är det förtak kan man dra ut ena sidan så att cc är samma som på stommen. Stolparna ska sitta stum i mushyllan. När man står på taket på ett 2 våningshärbre med underrede kan det svaja till rejält. Men det är sällan att ett härbre rasar från underredet. Idé till byggnad En farstu som är timrad med 2 narade dörrar, blir som en sluss. då kan man ha enklare dörrar. Huset kan vara i regelstomme, kan ha synliga bjälkar, ha runda åsar man fäller in i regelstommen. 10 cm mellan murad skorsten till vägg. Förr gjorde man smäkra timmerhus. Nu har vi så mycket fintmaskinellt runtomkring så när man gör timmerhus idag blir dom orta för grova. Torrt Virke

7 Timringstips av 9 Lufttorkat virke slår sig mindre än maskinellt torkat, speciellt viktigt om man ska göra fönster. Man kan även såga först lite grövre och sen när det torkat såga ner till önskad dimension. För att se om virke har vridit sig: hugga, barka och rita lodlinje in på ändarna och se om den har vridit sig. Naturligt isoleringsmaterial För väggar och ibland golv, använder sig av Thermocell, ett isoleringmaterial av trä med lagom densitet. Ergonomi och lyft Lyfta, väga och rulla istället för att dra. Viktigt att träna. Bra att lyfta på em när man är uppvärmd. Lyssna på sin kropp Tjurved På barrträd bildas tjurved på nedsidan av sluttningen, på lövträd blir tjurveden på ovansidan av sluttningen. När man sågar en bjälke som inte har tjurved och vill behålla maximal styrka, spara kärnan neråt. Placering av dymlingar Behövs inte så många dymlingar. Om man ser att stocken har tendens att vrida sig (sol- eller rätvind) kan man dymla på varsin sida. Placering av dymlingar vid öppningar av dörr och fönster: först har vi bredden på dörren eller fönstret mellan karmarna. Bredden som ska sågas upp är 5cm xtra på varje sida, plussa på 6 cm för sågning av gåtspår och 15 cm in borra dymlng. På nästa varv borra 15 cm längre in. Laxknutar Vid slätlaxknut låsa knuten men en dymling på 20mm. En laxknut med hak behöver inte dymlas. Ansvar vid husbyggnation Man har ett stort ansvar när man ritar och bygger hus. Inte endast när man bygger det. under hela byggnadens livstid. Dymla Ju äldre byggnader ju färre dymlingar. Låste i dörrar och fönster med gåtar och i knutarna På laggtak låser varje stock på röstet, eller en ås för varje stock. Sekelskifte började man dymla. borrarna kom, blockat är mindre stabil är rundtimmer Man valde bort förr solvint, rätvint och tjurved som stockmaterial. Material till dymlingar: senvuxengran, torrfura Ibland hade man midja på mitten, kom från kortdymlingar.

8 Timringstips av 9 Panel Började på 1600 för herrgårdar, 1700 talets slut började bönderna med det. Det tål en del rörelse från stomme men det är bra att vänta några år Först var det okantat lockpanel. Sen kom det spontade brädor med en list, ibland en hyvlad fasett. Nu har man rektangulära. Estetisk men skyddade timret, blev lite isolering. Hörde ihop med raka knuten och inte lika hänsynsfull timring. På vissa trakter har man klätt med väggar med spån. Bilning Byggde först i rundtimmer sen blockade man det. Ibland en sida, ibland bara insida bilade man stockarna. I Norra dalarna och Härjedalen kom det i slutet av Virke Om man ska använda trä som ska vara starkt och inte så grovt används björk. På furu: Randbarka längst med stockarna stimulerar tjärbildning. Kapa toppen stimulerar kärnbildning. Loftgång Grus under fotbräda på loftet för att inte få vattenansamling där. Virke till åsar Används oftast gran då det är lättare och tål belastning bättre. Om man lägger in färsk gran som ås får man ofta vitmögel. Bättre att ha torrt. Till åsar kan man använda gran som dött på rot, som stått där i 10år. Ett ämne som heter lignin försvinner men det är ändå överdimensionerat som ås och som material till stomme. Stolpunderede Samma cc mått stolpar som stomme eller cc på åtminstone att ytterkanten på stommmens vilområde är på cc på stolparna. Torvtak Man använder inte plåt på torvtak. Kan ske en process med metallen mot jorden. Balkskor Ankarskruv eller ankarspik som är lite räfflad. Är relativt lätta att slå ut. Är gjorda för att hålla bra för belastning i sidled. Mura skorsten

9 Timringstips av 9 Konsitens, viktigast att det är tätt, gör inget att det är snett, bra om det är lite snett. Lyfta-Rikta Hus Användes förr i tiden: Kil Hävstänger Man flyttade ner och plocka upp hus ofta Ska man ha bjälke bäst att ha kärna upp, splinten är draghårdare. Samma sak om det är mycket kvist, ha uppåt. Inte vara för snabb att ge ett pris och välja arbetsmetodik. Måste hinna sätta sig och fundera över bästa metodik. Bra att vara minst 2 pers, framför allt vid renoveringar. Försöka att inte ha kunder med sig, för respekt av sitt yrke, av säkerhetsskäl. Kan bli stressande att ha någon bredvid sig, man kan behöva vara själv vid olika funderingar, kan uppfattas att man inte kan.

LIGGTIMMERHUs. tillsyn och reparation. Byggnadsstyrelsen Fortifikationsförvaltningen Riksantikvarieämbetet

LIGGTIMMERHUs. tillsyn och reparation. Byggnadsstyrelsen Fortifikationsförvaltningen Riksantikvarieämbetet LIGGTIMMERHUs tillsyn och reparation Byggnadsstyrelsen Fortifikationsförvaltningen Riksantikvarieämbetet LIGGTIMMERHUs tillsyn och reparation Författare: Lay-out och textbearbetning: Illustrationer och

Läs mer

Starka lösningar till hela tomten

Starka lösningar till hela tomten STENSÄTTARENS BÄSTA KNEP Starka lösningar till hela tomten Om du funderar på att lägga stenar eller sätta stenplattor i trädgården så får du här ovärderliga tips och goda råd. Gör Så Här har följt ett

Läs mer

Timra ett hus själv! Friggebod, timringskurs SSTF. Ur August Holmbergs byggnadslära

Timra ett hus själv! Friggebod, timringskurs SSTF. Ur August Holmbergs byggnadslära Timra ett hus själv! Ja, svårare än så är det faktiskt inte - här får du en introduktion av tillvägagångssätt samt tips på hur du kan gå vidare och söka såväl teoretisk som praktisk kunskap. Säga vad man

Läs mer

Guide till växthusbygge

Guide till växthusbygge Guide till växthusbygge Denna lilla guide har vi gjort för att kunna dela med oss våra idéer, lösningar och misstag till alla andra som har funderingar på att skaffa ett växthus. När vi köpte vårt växthus

Läs mer

Råd till när man tar ämnen till pilbågar

Råd till när man tar ämnen till pilbågar Råd till när man tar ämnen till pilbågar Till pilbågskurs i Stjärnsund, 2015 Markus Nyström Att kunna köpa sågat timmer på Bauhaus är givetvis ett modernt fenomen. Historiskt sett har folk i alla tider

Läs mer

Hur många saker i trä kan du hitta i rummet på bilden?

Hur många saker i trä kan du hitta i rummet på bilden? Bygg i trä med Fixa & trixa Har du tänkt på hur mycket trä vi har runt omkring oss? Titta dig omkring så får du se. Ta sedan bort allting som är i trä. Då blir det inte speciellt mycket kvar, eller hur?

Läs mer

ORNUNGA GAMLA KYRKAS TAKSTOLAR

ORNUNGA GAMLA KYRKAS TAKSTOLAR 1 (23) Kyrkorna som kulturarv II KUO780, 7,5 hp Johan Mårtensson ORNUNGA GAMLA KYRKAS TAKSTOLAR 2 (23) Innehållsförteckning Innehåll 1. Ornunga gamla kyrka...3 2. Kvalitéer och virkesval...5 3. Beredning

Läs mer

tre träslöjder läggning svepteknik korgflätning 3-72

tre träslöjder läggning svepteknik korgflätning 3-72 tre träslöjder läggning svepteknik korgflätning 3-72 insidan textiljakt Natten till den 14 augusti härjades Sävargården av en eldsvåda, som av allt att döma var anlagd. En epidemi av pyromanbränder har

Läs mer

BELÄGGNING OCH TROTTOARER 1.1 Gatorna i Norrmalm har grusbeläggning, med undantag av Alholmsgatan, delar av Christinegatan samt Jakobsgatan och Kvastbergsgatan, som alla har asfaltbeläggning. Grus kan

Läs mer

Renoveringsråd för äldre hus i Tanum

Renoveringsråd för äldre hus i Tanum Renoveringsråd för äldre hus i Tanum Renoveringsråd för äldre hus i Tanum ansvarig utgivare Miljö och byggnadsnämnden, Tanums kommun text och foto Cecilia Wingård 2013 illustrationer Frank Boberg, Maja

Läs mer

Informationsblad för Skånska Gårdar nr 2/2009. Årsmöte i Arrie

Informationsblad för Skånska Gårdar nr 2/2009. Årsmöte i Arrie Informationsblad för Skånska Gårdar nr 2/2009 Årsmöte i Arrie Arrie gamla kyrka. Målning av Lars Gullstrand 1881. Vi samlas i huset längst till höger på målningen, men observera att kyrkan är ombyggd och

Läs mer

Källarens räddning mot fukt och mögel

Källarens räddning mot fukt och mögel Isola System ProTop Platon underlagstak Källarens räddning mot fukt och mögel Diffusionsöppet System Platon Fuktskydd underlagstak för med källarvägg klisterkant Torra och sunda hus System Platon Xtra

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

radhusprojektet. planeringsarbete för renovering och inredning av durats lägenheter.

radhusprojektet. planeringsarbete för renovering och inredning av durats lägenheter. radhusprojektet. planeringsarbete för renovering och inredning av durats lägenheter. Jenny Nordlund Examensarbete 2014 Yrkeshögskolan Novia Formgivning, Åbo Trä och möbel abstrakt. Med åbobaserade Arkitektkontor

Läs mer

SPIS 16. Monteringsanvisning Skötsel- och eldningsinstruktion

SPIS 16. Monteringsanvisning Skötsel- och eldningsinstruktion SPIS 16 Monteringsanvisning Skötsel- och eldningsinstruktion INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 1 VIKTIGA PUNKTER... 1 FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 Bygganmälan Avstånd till brännbar byggnadsdel Bärande underlag Eldstadsplan

Läs mer

Att tilläggsisolera hus fakta, fördelar och fallgropar

Att tilläggsisolera hus fakta, fördelar och fallgropar Att tilläggsisolera hus fakta, fördelar och fallgropar Vi har fått det betydligt varmare i vårt hus under vinterhalvåret och svalare på sommaren. En nöjd tilläggsisolerare Deltagare projekt för tilläggsisolering

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! LÄRARHANDLEDNING MAJ 2014. Hus och hem. Hus och husbyggnation, förr och nu

SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! LÄRARHANDLEDNING MAJ 2014. Hus och hem. Hus och husbyggnation, förr och nu SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! LÄRARHANDLEDNING MAJ 2014 Hus och hem Hus och husbyggnation, förr och nu Studiematerial med lärarhandledning för självständiga studier för årskurs 6-9 Foto: Marie Andersson

Läs mer

Agrarhistoria i Västra Götaland. Ta hand om din jordkällare

Agrarhistoria i Västra Götaland. Ta hand om din jordkällare Agrarhistoria i Västra Götaland Ta hand om din jordkällare Innehåll Jordkällaren ett domedagsverk 3 Tillsammans kan vi göra skillnad 4 Liten jordkällarhistoria 5 Jordkällarens grundkonstruktion 7 Kallmurning

Läs mer

Det är skillnad på virke och virke!

Det är skillnad på virke och virke! nr01/2012 Ett magasin för dig som bygger hemma. Niclas byggde sitt drömhus! FRÅN 300:per kvm Tema Trä Världsnyhet! Kampanj! Från planta till planka. Mest och bäst virke ur varje stock. Sid 4 7 Målade vindskivor

Läs mer

Monteringsanvisning Örnen 10

Monteringsanvisning Örnen 10 Monteringsanvisning Örnen 10 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka till

Läs mer

HUSEN SOM BLEV ÖVER - varsam renovering ger nytt liv

HUSEN SOM BLEV ÖVER - varsam renovering ger nytt liv Agrarhistoria i Västra Götaland HUSEN SOM BLEV ÖVER - varsam renovering ger nytt liv Gårdssmedjan på gården Kullen i Gudhem, Falköpings kommun. Läs på sidan 12 om om hur renoveringen gick till. Projektansvarig:

Läs mer

Svenska husgruppen. Magazine. Nr 2 REPORTAGE. Extremt låg elräkning. Att bygga i Åre. Genuint dalahantverk. Skärpta energikrav.

Svenska husgruppen. Magazine. Nr 2 REPORTAGE. Extremt låg elräkning. Att bygga i Åre. Genuint dalahantverk. Skärpta energikrav. Svenska husgruppen Nr 2 REPORTAGE Magazine Extremt låg elräkning Att bygga i Åre Genuint dalahantverk Skärpta energikrav 4VM-hus TREND TIDLÖS TRADITION FÖRSTÄRK INTRYCKET AV DITT DRÖMHUS MED EN ÄKTA LEKSANDSDÖRR

Läs mer

PROFFSGUIDEN. Spara tid. med rätt spik. och pengar. i alla lägen ELLER HAMMARE TILL PANELEN? Liggande eller stående panel?

PROFFSGUIDEN. Spara tid. med rätt spik. och pengar. i alla lägen ELLER HAMMARE TILL PANELEN? Liggande eller stående panel? PROFFSGUIDEN VI FÅR SOMMARENS PROJEKT ATT SNURRA. 2015 NR 2. SPIKPISTOL ELLER HAMMARE TILL PANELEN? VILKET ÄR SÄKRAST I REGNET? Liggande eller stående panel? Undvik backjobb FÖR DÖRRMONTAGET WOODY TIPSAR

Läs mer

Metoder för att skapa delaktighet

Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Presentation- och Lära känna-metoder Ballongen Dela upp gruppen två och två, ge varje par två ballonger och en penna som fäster på ballongen.

Läs mer

Överlevnadshandbok för grupp

Överlevnadshandbok för grupp Överlevnadshandbok för grupp Innehåll Inledning...3 1. Läge...4 2. Bygga ett vindskydd...4-5 2,2 Material som är bra att använda...4-5 3. Ved, Mat & Vatten...5-7 3,2 Ved...5 3,3 Vatten...5 3,4 Mat (vinter,

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Av Marie Hansson Just nu talas det mycket i agilityvärlden om running contacts. Man ser framför sig de hundar som i absolut högsta fart rusar

Läs mer

Tilläggsisolera. Tillägsisolera och spara pengar!

Tilläggsisolera. Tillägsisolera och spara pengar! Tilläggsisolera Tillägsisolera och spara pengar! Så enkelt det var att isolera Nu sparar vi pengar Tips, råd och monteringsanvisningar Det lönar sig att tilläggsisolera Att tilläggsisolera ditt hus är

Läs mer