Alltid utgå från mitten-mitten och inåtböjden (magen) på stocken ska vara längst ner eller på insidan av stommen. Loda stockarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alltid utgå från mitten-mitten och inåtböjden (magen) på stocken ska vara längst ner eller på insidan av stommen. Loda stockarna."

Transkript

1 Timringstips av 9 Flytta ner stomme för att fortsätta bygga Markera ett lod på varje knutskalle. Slå snöre i våg på översta varvet av stockar, markera med slåsnöre. Man kan också spika en läkt vid våglinjen för att kunna lägga ett vattenpass på. Mät och markera avståendet från den stående grunden till den slagna våglinjen (detta moment kan ersätta att slå ett våg streck på stockarna). Gör en streckmarkering mellan både stockarna i varje hörn (för att se till att dom är rätt nedsatta vid monteringen). Skriv krysset i mitten på varje knutskallen. Numrera varje knutskalle och anteckna hur markeringen är gjord. Lägg det översta varvet på stommen längst ner och se till att snörslået är i lod och att krysset stämmer. Om man har en öppning kan man har en stock som täcker båda kortstockar eller kan man spika plank på båda sidor som är i våg. För säkerhetsskull kan man även slå ett vågsnöre på båda stocknarna. Timra rundtimmer Alltid utgå från mitten-mitten och inåtböjden (magen) på stocken ska vara längst ner eller på insidan av stommen. Loda stockarna. Kortdymling konisk Lämpar sig till rundtimmer eftersom den håller stocken på plats och låser innerst. Kortdymlingen kan vara 8+8cm och bredast i mitten. Stocken ska nypa där det är som bredast. Hålet ska vara 13cm på varje stock. Borra hål i nedre stocken och kila fast dymlingen. Placera den andra stocken ovanför och borra sedan hål när knuten är gjord på övre stocken och den ligger i lod. Tänk även på att långdraget kommer där och att det börjar nypa några cm ovanför det. Numrering av stockar på stomme Man kan ha som system att börja markeringen till vänster av dörröpningen och arbeta sig medurs. Hörn numrering Varje hörn består av 2 knutskalle kolumner och man arbetar sig i zikzak frånb nedesta 1. Fördel: Om man är flera som monterar stommen och att man har sin hörnbokstad att följa. Nackdel: Ger ingen intuitiv indikation på hur många varv man gjort (man få dela med två). Vägg numrering Varje stock heter likadant på varje knutskalle. Fördel: Ger bra indikation på hur många varv man kommit upp i. Enkelt att sortera stockarna inför montering Nackdel: Om det är en knut som är vändbar, omöjligt att se vad som är yttervägg eller inneväg om inget slitage eller färg finns. Unik bokstav för varje knutskallerad Varje knutskallerad har en unik bokstav. Fördel: Passar till komplexa byggnader där det finns mellanväggar. Nackdel: Man får snabbt ett stort antal bokstäver att hålla reda på. Dubbel mot dom två andra sätt att markera stockarna.

2 Timringstips av 9 Bygga träställning Spiror: Lodräta delarna som håller upp bommarna Bom: Vågräta delarna där man ställer plank på Knap: Det som man fäster lodrätt på stommen Plank: Där man ska gå Foträcke: Spikas i fothöjd längst med huset Räcke: Spikas 1,1m från planken Regla upp diagonalt Rundtimmer Rundtimmer sjunker nån procent mer när det spricker och torkar. Dumt att ha för brett långdrag då det spricker där det är minst tjocklek och flärpar ut sig och inte blir tätt. Insågningar När man lägger innetaket mot väggbandet. Bilningsteknik Beror på yxa och kroppshållning: Nedåt, sidleds Rationalisera och Effektivisera Sätta upp realistiska mål och följa upp. Blir mer nerv i det hela. Tänka igenom dom olicka moment och se hur man kan effektivisera. Långdrag Långdrag ska inte vara för djupt. Blir inte så tätt, spricker lättare Kantfasning på knutskallar. 3-4 cm eller ibland 1700 tal är dom djupare som 8 kantsknut Smalare långdrag mer press Bredare får mer stabilitet jämnare vägg jämnare inomhus för isolering Idag mer stil i tänkande Såtar i norra dalarna är störrre mindre vid siljan. Kommer från runttimmer tradition Förr i runttimmer hade dom ganska brett långdrag. Eftersom dom sällan dymlande blev stockarna mer stabila. Annars är på rundtimmer allt en enda stor såt. Då brukar man ha relativt smalt mångdrag. Behåll trädets naturliga radie när man bandar till en såt, kolla på årsringarna.

3 Timringstips av 9 Alternativt sätt i dom olika moment på timring av Siljansknuten Det vanliga är att man ritar alla delar på överknuten med en gång. Ett annat sätt är att göra halsningen och sedan kommer stocken ner. Då markerar man med penna där tröskeln är. Där katten ska vara lägger man på 1 cm och sidan mot knutskallen har man en markering där avståndet ska vara när det ligger mot nästa stock. Det är ett tillvägagånsätt hämtat från arbte med rundtimmer. Sexkantsknut Göra halsning utöver stockbearbetningen Lyfttekniker Dom flesta skador på timmerhus är syllstocken. Måste veta vad man gör, ibland risker. Läge/Målet Målet kanvara att byta syll, rikta stomme. I mellanväggar, mellanvåningar. Läget. Ibland ta bort lite sten, placea kudde o lyfta. Domkrafter och lyftkuddar Pallning ska ha stabilitet, ingen spik Kudden lyfter 20 cm i taget. Kraften vid knutkedjan. Pallra Stengrund: och kommer inte åt. Använda bjälkar 15x15 och bulta i stommen. Här används domkraft, kommer inte åt med kuddar. I vårat fall med Bäckby lyfta inifrån. Använda följare. Använda 2 följare brevid varandra. En som man lyfter med, en som man pallrar under. Använda domkrafter på ton. Material Stolpar 15x 15cm Gängstänger på 45 cm. Bult Läge varje sida 30 stockar, 15 gängstänger Bra att ha 2"5 och lägga snett för att lyfta. Kan även ha i hörnen med en diaogonal. Skruvar på 15 cm torks. Vissa skruvar kan brista och andra är segare. Bra att ha en tät friktionsyta mellan ytorna. Tänka på hur många skruvar som behövs för att fästa olika. Räkna hållfasthet. Alltid tänka vad som kan hända Säkerhet för mig och mina medarbetare. Huset kan rasa, har man försäkring.

4 Timringstips av 9 För pallning använda stor bas och sedan mindre och mindre. Hantera yxa Inte vara rädd. Jobba avslapnat och gardera sig med stöd av yxan mot ytan inne i knuten. Gåt Standart mått på en gåt Om man har höga fönster och dörrar används kraftig gåt. På 6 timmer har man vanligtvis en gåt på 125x75mm och tappen 40x40 mm. Om man har större hus, tyngre och 2våningshus 100x125mm med tappar på 50x50mm Material till gåtar: fura är stabilare, fetare. Gran kan vrida sig ibland och dåligt om det är gångjärn. Ibland har man en granslana som käpp. Man gör L-gåt i rundtimmer, timret är som foder. Bättre att justera i spåret. Dreva bakom spåret. Knutskalle Knutskalle göras i våg eller lite lutandes utåt. Dubbelkatt blir lite mer utsatta än enkattsknut som siljansknuten. Men 6 kantsknut lämna 7mm mellan knuskallar. Med tiden trycks dom ihop och då kommer inte vatten in. På rundtimmer helst använda dubbelkatt, blir snyggare, kommer från tradition av rännknut. Siljansknut är mer passande för blockat timmer. Bjälkar och åsar När man laxar in bjälkar och åsar gå över mitten på mötande stock så det inte finns risk för kantring. Ovala knutskallar på 6-kantsknut

5 Timringstips av 9 Ovalt 8-tums block med ovala knuten. Det blir finare att ovalera en 6-kantsknut om det är lite grövre virke. Uppsågning virke Kvartssågning gör att man får mycket stående årsringar vilket är bra för hållbarhet för tex fönster Dörrar: Slå naren från 2 olika håll. Göra liten kilsågning, nån mm då händer det inte så mycket när det krymper. Märgspricka, inte ha med märgen som är svagare. Kvaliteten av virke är avgörande när man göra fönster och dörrar. Mycket kärna, tänka i ett större tidsperspektiv. Drevning Med lindrev, inte sätta stift för nära kanten. Ska vara ordentligt tryck i långdraget. Tak Urgröpta stockar som överlappar Pärla på spånten under tegeltak, behövs inte papp, Kallvind, ibland kan man se att man använt packad mossa. På tak kan man ha packad mossa och näver på det. Planktak med överlappande och pärlad på under och kanske översida. Röstesågning Spån till isolering: 4 balar/ m3 Timra hus på plats När man timrar på plats viktigt att det inte kommer in fukt i isoleringen, lindrev är känsligare än mossa då det suger upp mer fukt. Om man under produktionstid har undvikit blånad har man goda förutsättningar att det kommer hålla länge. Är det fuktigt och blåser mycket på ett utsatt ställe kan fukt tränga in sig mellan knutarna. En lösning kan vara att klä med knutlåda eller tjära knutarna. Spräcka sten med kil Slå lagom gärna med en tyngre handslägga. Inte ha för bråttom. Låta stenen vila och låta stenen vila och sätta sig. Marknad för timmerhus Ett timrat hus kostar ca 2-3 miljoner. Om man skiljs kan man få ut 1 miljon om man säljer huset. Sälen kan man få tillbaka det. I sthlm kan man även tjäna pengar på det. Nu är det högkonjonktur på renovering. Rot och generationsskifte står för den ökningen.

6 Timringstips av 9 När man får bidrag går det inte att kombinera med rotavdrag. Nytimra och hitta kanaler för att få ut sina hus på marknaden. Så det blir lite mer konsthantverk av det. Stolpunderrede Orsaker: skydda sig från djur Man är rädd att få in hål i golvet. Djuren ska inte ska kunna ta sig in. Gjordes ibland i halvstockar. Ibland har dom haft stålnät och sten från golvet. Kilade golven när dom torkade för att få dom tätt. Kraftiga dörrar. Man la aldrig mossa i långdrag och knutar, skulle vara lite ventilation. 2 typer tappande och ridande. I norra Siljan använde man torrfura i syll och mushylla, man drog inte in heller mushyllan. klimatet är torrare. I leksandområdet har man dragit in mushyllan. Ridande har en tröskel men man har övergått senare till tappade stolpar. Från början var det rundtimmer, man hade mer material. Sen kom man mer in till blockat. I Orsa bara en planka 3x10 som planka och infälld stolpe utan tapp. Man kan även dymla eller göra en fast tapp. Där det finns skiffer har man stalplat stolpar. Senare har man svarvat stolpar. Klotsunderrede: syll och mushylla är samma stock. I Leksandtrakten 8 block sågat så det bara är kärna kvar. Såga fasetter för avrinning. Kan använda sig av en mall för att få rätt bredd på halsningen så att den matchar stolpbredden. Mushyllor kan se ut som en båge eller plank. Viktigt att mushylla är skyddad med vägglivet. Är det förtak kan man dra ut ena sidan så att cc är samma som på stommen. Stolparna ska sitta stum i mushyllan. När man står på taket på ett 2 våningshärbre med underrede kan det svaja till rejält. Men det är sällan att ett härbre rasar från underredet. Idé till byggnad En farstu som är timrad med 2 narade dörrar, blir som en sluss. då kan man ha enklare dörrar. Huset kan vara i regelstomme, kan ha synliga bjälkar, ha runda åsar man fäller in i regelstommen. 10 cm mellan murad skorsten till vägg. Förr gjorde man smäkra timmerhus. Nu har vi så mycket fintmaskinellt runtomkring så när man gör timmerhus idag blir dom orta för grova. Torrt Virke

7 Timringstips av 9 Lufttorkat virke slår sig mindre än maskinellt torkat, speciellt viktigt om man ska göra fönster. Man kan även såga först lite grövre och sen när det torkat såga ner till önskad dimension. För att se om virke har vridit sig: hugga, barka och rita lodlinje in på ändarna och se om den har vridit sig. Naturligt isoleringsmaterial För väggar och ibland golv, använder sig av Thermocell, ett isoleringmaterial av trä med lagom densitet. Ergonomi och lyft Lyfta, väga och rulla istället för att dra. Viktigt att träna. Bra att lyfta på em när man är uppvärmd. Lyssna på sin kropp Tjurved På barrträd bildas tjurved på nedsidan av sluttningen, på lövträd blir tjurveden på ovansidan av sluttningen. När man sågar en bjälke som inte har tjurved och vill behålla maximal styrka, spara kärnan neråt. Placering av dymlingar Behövs inte så många dymlingar. Om man ser att stocken har tendens att vrida sig (sol- eller rätvind) kan man dymla på varsin sida. Placering av dymlingar vid öppningar av dörr och fönster: först har vi bredden på dörren eller fönstret mellan karmarna. Bredden som ska sågas upp är 5cm xtra på varje sida, plussa på 6 cm för sågning av gåtspår och 15 cm in borra dymlng. På nästa varv borra 15 cm längre in. Laxknutar Vid slätlaxknut låsa knuten men en dymling på 20mm. En laxknut med hak behöver inte dymlas. Ansvar vid husbyggnation Man har ett stort ansvar när man ritar och bygger hus. Inte endast när man bygger det. under hela byggnadens livstid. Dymla Ju äldre byggnader ju färre dymlingar. Låste i dörrar och fönster med gåtar och i knutarna På laggtak låser varje stock på röstet, eller en ås för varje stock. Sekelskifte började man dymla. borrarna kom, blockat är mindre stabil är rundtimmer Man valde bort förr solvint, rätvint och tjurved som stockmaterial. Material till dymlingar: senvuxengran, torrfura Ibland hade man midja på mitten, kom från kortdymlingar.

8 Timringstips av 9 Panel Började på 1600 för herrgårdar, 1700 talets slut började bönderna med det. Det tål en del rörelse från stomme men det är bra att vänta några år Först var det okantat lockpanel. Sen kom det spontade brädor med en list, ibland en hyvlad fasett. Nu har man rektangulära. Estetisk men skyddade timret, blev lite isolering. Hörde ihop med raka knuten och inte lika hänsynsfull timring. På vissa trakter har man klätt med väggar med spån. Bilning Byggde först i rundtimmer sen blockade man det. Ibland en sida, ibland bara insida bilade man stockarna. I Norra dalarna och Härjedalen kom det i slutet av Virke Om man ska använda trä som ska vara starkt och inte så grovt används björk. På furu: Randbarka längst med stockarna stimulerar tjärbildning. Kapa toppen stimulerar kärnbildning. Loftgång Grus under fotbräda på loftet för att inte få vattenansamling där. Virke till åsar Används oftast gran då det är lättare och tål belastning bättre. Om man lägger in färsk gran som ås får man ofta vitmögel. Bättre att ha torrt. Till åsar kan man använda gran som dött på rot, som stått där i 10år. Ett ämne som heter lignin försvinner men det är ändå överdimensionerat som ås och som material till stomme. Stolpunderede Samma cc mått stolpar som stomme eller cc på åtminstone att ytterkanten på stommmens vilområde är på cc på stolparna. Torvtak Man använder inte plåt på torvtak. Kan ske en process med metallen mot jorden. Balkskor Ankarskruv eller ankarspik som är lite räfflad. Är relativt lätta att slå ut. Är gjorda för att hålla bra för belastning i sidled. Mura skorsten

9 Timringstips av 9 Konsitens, viktigast att det är tätt, gör inget att det är snett, bra om det är lite snett. Lyfta-Rikta Hus Användes förr i tiden: Kil Hävstänger Man flyttade ner och plocka upp hus ofta Ska man ha bjälke bäst att ha kärna upp, splinten är draghårdare. Samma sak om det är mycket kvist, ha uppåt. Inte vara för snabb att ge ett pris och välja arbetsmetodik. Måste hinna sätta sig och fundera över bästa metodik. Bra att vara minst 2 pers, framför allt vid renoveringar. Försöka att inte ha kunder med sig, för respekt av sitt yrke, av säkerhetsskäl. Kan bli stressande att ha någon bredvid sig, man kan behöva vara själv vid olika funderingar, kan uppfattas att man inte kan.

2015-05-11 Examensarbete Sjövik - Marco Izzo 1

2015-05-11 Examensarbete Sjövik - Marco Izzo 1 201-0-11 Examensarbete Sjövik - Marco Izzo 1 Projektledning för Musikstugan som är till musiklinjen på Sjövik Folkhögskola. Ska användas som inspelningstudio och som öppen scen. Stommen är i 6 tum fura,

Läs mer

DETALJERAD MONTERINGSANVISNING

DETALJERAD MONTERINGSANVISNING DETALJERAD MONTERINGSANVISNING Utplacering av grundstenarna Placera ut de grundstenar som friggeboden skall vila på. Se till så att Du har stadigt under grundstenarna. Var noga med att alla grundstenar

Läs mer

Monteringsanvisning. Bruks Stuga 10m 2. v1.1

Monteringsanvisning. Bruks Stuga 10m 2. v1.1 Monteringsanvisning Bruks Stuga 10m 2 v1.1 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Vad jag gjorde innan

Vad jag gjorde innan Vad jag gjorde innan alltså innan jag timrade om ladugården. Jo, kameran togs fram. Jag gick runt och fotade detaljer och helheter, närbilder på knutar och på andra finurliga lösningar. Kröp över allt

Läs mer

Monteringsanvisning. Norrsele Stuga 25m 2. v1.2

Monteringsanvisning. Norrsele Stuga 25m 2. v1.2 Monteringsanvisning Norrsele Stuga 25m 2 v1.2 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Monteringsanvisning. Bure stuga 25m 2. med loft. v1.0

Monteringsanvisning. Bure stuga 25m 2. med loft. v1.0 Monteringsanvisning Bure stuga 25m 2 med loft v1.0 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor

Läs mer

Fjällnäs Stuga 25m 2

Fjällnäs Stuga 25m 2 Monteringsanvisning Fjällnäs Stuga 25m 2 med loft v1.2 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande

Läs mer

Stolpverk i timringstradition

Stolpverk i timringstradition Stolpverk i timringstradition Enkel handledning i projektet - Historisk Träbyggnadshantverk är hållbart. Av Jonas Granström och Ulrik Hjort Lassen Att bygga en takstol av odimensionerat virke med enkla

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Lusthus

MONTERINGSANVISNING Lusthus UTG 2013 MONTERINGSANVISNING Lusthus www.grastorpstugan.se VIKTIG INFORMATION (Lusthus) Husen är före leverans behandlade med en färglös impregnerande grundolja. Denna behandling ger ett temporärt skydd

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställande sätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta eller

Läs mer

Bure stuga 25m 2 med loft

Bure stuga 25m 2 med loft Monteringsanvisning Bure stuga 25m 2 med loft v1.8 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor

Läs mer

Monteringsanvisning Botnia Friggebod 15

Monteringsanvisning Botnia Friggebod 15 Monteringsanvisning Botnia Friggebod 15 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se

Läs mer

Svarttjärn bastu 25m 2

Svarttjärn bastu 25m 2 Monteringsanvisning Svarttjärn bastu 25m 2 v1.3 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Harry

Montering & Bruksanvisning Harry Montering & Bruksanvisning Harry Rev.nr: 140828 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege PM70-5957 Förord: För monteringsanvisning

Läs mer

Monteringsanvisning Funkis 11

Monteringsanvisning Funkis 11 Monteringsanvisning Funkis 11 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka

Läs mer

Monteringsanvisning.

Monteringsanvisning. Hustyp SMEAN Monteringsanvisning. De första bladen i denna monteringsanvisning innehåller råd som ni kan ha mycket glädje av när ni ska montera er stuga. Har ni några frågor när ni läst igenom denna text

Läs mer

Monteringsanvisning. Nyliden Stuga 25m 2. v1.9

Monteringsanvisning. Nyliden Stuga 25m 2. v1.9 Monteringsanvisning Nyliden Stuga 25m 2 v1.9 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Innan du påbörjar monteringen skall du kontrollera följande! Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid

Innan du påbörjar monteringen skall du kontrollera följande! Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid Monteringsanvisning Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid Innan du påbörjar monteringen, studera ritningen och gå igenom materialet i paketet (paketen). Eventuella reklamationer på grund av

Läs mer

Monteringsanvisning. Nyby Stuga 25m 2. med loft. v1.2

Monteringsanvisning. Nyby Stuga 25m 2. med loft. v1.2 Monteringsanvisning Nyby Stuga 25m 2 med loft v1.2 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor

Läs mer

Monteringsanvisning. Heden Förråd 25m 2. v1.3

Monteringsanvisning. Heden Förråd 25m 2. v1.3 Monteringsanvisning Heden Förråd 25m 2 v1.3 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Monteringsanvisning. Nyby Stuga 25m 2. med loft. v1.7

Monteringsanvisning. Nyby Stuga 25m 2. med loft. v1.7 Monteringsanvisning Nyby Stuga 25m 2 med loft v1.7 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor

Läs mer

Monteringsanvisning. Svergo Bod 15m 2. v1.5

Monteringsanvisning. Svergo Bod 15m 2. v1.5 Monteringsanvisning Svergo Bod 15m 2 v1.5 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Jutis Funkishus 15m 2

Jutis Funkishus 15m 2 Monteringsanvisning Jutis Funkishus 15m 2 v1.3 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i

Läs mer

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Karlskoga socken och kommun, Värmland Renovering 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

Monteringsanvisning. Bruks Bod 15m 2. v1.4

Monteringsanvisning. Bruks Bod 15m 2. v1.4 Monteringsanvisning Bruks Bod 15m 2 v1.4 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Montageanvisning Maximal Compactkarm

Montageanvisning Maximal Compactkarm Montageanvisning Maximal Compactkarm 1. Börja med att ta ur bågen ur karmen genom att dra ur sprinten i det övre gångjärnet. Tryck med en skruvmejsel in det undre fjädringslåset och vrid till. För sprinten

Läs mer

Monteringsanvisning Byggstommar.se

Monteringsanvisning Byggstommar.se Monteringsanvisning Byggstommar.se 1. Markera väggblockens placering på grundplattans (alt bjälklagets) långsidor. Markera ett streck 1200mm från gaveln, ett streck 2400mm från gaveln osv, 1200 mm mellan

Läs mer

Bruks Stuga/Bastu 5m2

Bruks Stuga/Bastu 5m2 Monteringsanvisning Bruks Stuga/Bastu 5m2 v1.4 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i

Läs mer

ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM

ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM MONTERINGSANVISNING Plint & Syll ritning Örnen 20 5400 x 3700 Ca 100 mm Fritt 5385 2060 1827,5 1977,5 3655 Måtten avser utvändigt syllram med centrum på mitten samt ev. mellanvägg

Läs mer

Monteringsanvisning. Heden Förråd 25m 2. v1.0

Monteringsanvisning. Heden Förråd 25m 2. v1.0 Monteringsanvisning Heden Förråd 25m 2 v1.0 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Monteringsanvisning Örnen 10

Monteringsanvisning Örnen 10 Monteringsanvisning Örnen 10 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka till

Läs mer

Monteringsanvisning. Jonsbastu 9 kvm

Monteringsanvisning. Jonsbastu 9 kvm Monteringsanvisning Jonsbastu 9 kvm Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid Innan du påbörjar monteringen, studera ritningen och gå igenom materialet i paketet (paketen). Eventuella reklamationer

Läs mer

Trähuset. Pelle-ved 6

Trähuset. Pelle-ved 6 Trähuset Pelle-ved 6 Jag önskar er lycka till med stugan eller boden ni har köpt. Obs! Det krävs lite händighet att montera en bod eller stuga. Läs monteringsanvisningen noga innan ni ringer Trähuset Lycka

Läs mer

Monteringsanvisning Classic & Funkis Flex 15m2. Byggstommar.se

Monteringsanvisning Classic & Funkis Flex 15m2. Byggstommar.se Monteringsanvisning Classic & Funkis Flex 15m2 Byggstommar.se Tack för ert val av Friggebodsstomme! Läs monteringsinstruktionen noga vid montering för bästa resultat. Lycka till! Byggstommar i Mönsterås

Läs mer

Mötet mellan de två olika byggnaderna.

Mötet mellan de två olika byggnaderna. Hantverkarens dokumenation Årås Stall och vagnsförråd, Gullspång. 2013 Byggnaden är byggd av 6½tums timmer och är 31.5 m lång och 8,5 m bred och ca 9 m hög i nock och har tjänat som stall och vagnsförråd

Läs mer

Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem

Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem Tack för ditt köp av Herrljunga ledstångsfabriks räckessystem. Vi önskar dig all lycka med monteringen av ditt nya räcke och hoppas att instruktionerna är tydliga.

Läs mer

Monteringsanvisning Standardförråd 14,9 kvm

Monteringsanvisning Standardförråd 14,9 kvm Monteringsanvisning Standardförråd 14,9 kvm Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid Innan du påbörjar monteringen, studera ritningen och gå igenom materialet i paketet (paketen). Eventuella reklamationer

Läs mer

Hemfjäll Stuga 25m 2

Hemfjäll Stuga 25m 2 Monteringsanvisning Hemfjäll Stuga 25m 2 med loft v1.1 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande

Läs mer

ANGÅENDE REGLARNAS TJOCKLEK

ANGÅENDE REGLARNAS TJOCKLEK Montera din Celine 15 MULTI så här: *Stugan levereras i väggblock; 12 st med bredden 1200 mm och 2 st med bredden 472 mm. *Fönster, dörr och foder levereras omonterade, för att monteras efter målning.

Läs mer

Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar

Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen ber vi dig noggrant läsa igenom denna monteringsanvisning steg för steg samt titta på

Läs mer

Sommarstuga med alla reglar

Sommarstuga med alla reglar Sommarstuga med alla reglar Planlösning och mått Golvreglar och plintar D=200 200x200 45x220 Golvreglarna har två funktioner. 1) att bära upp huset 2) att vara utrymme för golvisolering I vårt hus har

Läs mer

Månäs Stuga 25m 2 med loft

Månäs Stuga 25m 2 med loft Monteringsanvisning Månäs Stuga 25m 2 med loft v1.2 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor

Läs mer

Monteringsanvisning Ugglan 9

Monteringsanvisning Ugglan 9 Monteringsanvisning Ugglan 9 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka till

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se MONTERINGSANVISNING www.isotimber.se Isolerande och bärande väggsystem IsoTimber är ett väggsystem för ytterväggar och innerväggar. IsoTimber är trä och luft, inga andra material. IsoTimber väggsystem

Läs mer

Montera Basic Vindskydd 12m2-24m2-36m2 eller större.

Montera Basic Vindskydd 12m2-24m2-36m2 eller större. Montera Basic Vindskydd 12m2-24m2-36m2 eller större. Vindskydd Basic har impregnerad stomme samt täckväggar. Vindskyddet kräver därför mycket ringa underhåll. Placera Vindskyddet i en riktning som normalt

Läs mer

Isolera väggar. YTTERVÄGG UTIFRÅN: Två lager isolering

Isolera väggar. YTTERVÄGG UTIFRÅN: Två lager isolering Isolera väggar En yttervägg kan isoleras antingen utifrån, vilket är mest lämpligt, eller inifrån. Isolerar du utifrån kan du välja mellan att använda ett eller två lager isolering. Även mellanväggar kan

Läs mer

Skånska Grindar - Instruktioner

Skånska Grindar - Instruktioner Mätning av grindar...2 Gjutning av plintar...2 Målning...3 Montering av gångjärn...4 245 62 Hjärup 1(7) Mätning av grinder Mätning av grindar När man mäter och sätter upp en enkelgrind eller en dubbelgrind,

Läs mer

Monteringsanvisning Falken 10

Monteringsanvisning Falken 10 Monteringsanvisning Falken 10 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka

Läs mer

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Syll: Sylltätningslist ingår som monteras mellan betongplatta och syll för att få riktigt tätt mot fukt och drag. Impregnerad syll 45x145mm levereras med för fastsättning

Läs mer

Uppfästning av panel. Dyckert och dorn är bra för att undvika skador på panelen. En bra idé är att fixera panelen med ett panelclips eller spikbleck.

Uppfästning av panel. Dyckert och dorn är bra för att undvika skador på panelen. En bra idé är att fixera panelen med ett panelclips eller spikbleck. Uppfästning av panel Panelen kan antingen skruvas eller spikas i läkten. Panelens profil avgör vilken sorts uppfästning som är lämpligast att använda. För att panelen inte ska spricka är det bra att förborra

Läs mer

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST En välskött fasad är en investering som ger dig ett hus med högre värde och med rätt isolering en bättre ekonomi. Trä är ett levande

Läs mer

Att göra något jag inte kan och aldrig har gjort, inte veta hur lång tid det tar och inte heller veta hur mycket arbete det kan bli.

Att göra något jag inte kan och aldrig har gjort, inte veta hur lång tid det tar och inte heller veta hur mycket arbete det kan bli. Att göra något jag inte kan och aldrig har gjort, inte veta hur lång tid det tar och inte heller veta hur mycket arbete det kan bli. När vi köpte vårt torp mitt i den ångermanländska tallskogen sa Lagården

Läs mer

Monteringsanvisning. Bräska Bastu 10m 2. v1.4

Monteringsanvisning. Bräska Bastu 10m 2. v1.4 Monteringsanvisning Bräska Bastu 10m 2 v1.4 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Monteringsanvisning. Laisan Bastu 10m 2. v1.5

Monteringsanvisning. Laisan Bastu 10m 2. v1.5 Monteringsanvisning Laisan Bastu 10m 2 v1.5 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1.

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

att spänna murarsnöre eller spraya med märkfärg.

att spänna murarsnöre eller spraya med märkfärg. 1. Mät ut och markera ungefärlig storlek och placering på ditt altanbygge genom att spänna murarsnöre eller spraya med märkfärg. 2. Markera altanens höjd på husfasaden med ett kritsnöre 3. Ta bort all

Läs mer

Monteringsanvisning. Örnäs Stuga 15m 2. v1.0

Monteringsanvisning. Örnäs Stuga 15m 2. v1.0 Monteringsanvisning Örnäs Stuga 15m 2 v1.0 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Monteringsanvisning. Skansnäs Bastu 7m 2. v1.0

Monteringsanvisning. Skansnäs Bastu 7m 2. v1.0 Monteringsanvisning Skansnäs Bastu 7m 2 v1.0 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställande sätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta eller

Läs mer

Monteringsanvisning. Tjakke 15m 2. v1.0

Monteringsanvisning. Tjakke 15m 2. v1.0 Monteringsanvisning Tjakke 15m 2 v1.0 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

Monteringsanvisning för Glaspartier Ultra

Monteringsanvisning för Glaspartier Ultra 2011-02-15 ULTRA Monteringsanvisning för Glaspartier Ultra Skjutbara fönsterpartier 2 och 3-delade 2+2 spv och 3+3 spv Skjutbara dörrpartier 2 och 3-delade 2+2 spv och 3+3 spv Fasta fönster 1, 2, och 3-delade

Läs mer

Montering och bruksanvisning. PVC fönster

Montering och bruksanvisning. PVC fönster Montering och bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Drevisolering, alternativt fogskum Leverans och lagring

Läs mer

Monteringsanvisning. Forsnäs Förråd 15m 2. v1.0

Monteringsanvisning. Forsnäs Förråd 15m 2. v1.0 Monteringsanvisning Forsnäs Förråd 15m 2 v1.0 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande sidor i monteringsanvisningen.

Läs mer

2 SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS RIKTLINJER FÖR ATT BYGGA TERRÄNGHINDER

2 SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDETS RIKTLINJER FÖR ATT BYGGA TERRÄNGHINDER Hinderkonstruktioner och virkesdimensioner för flyttbara terränghinder Bakgrund Val av material Sammanfogningsteknik Kanter och hörn Springor Markförankring Förstärkning av hinder Stagning Hindrets profil

Läs mer

Monteringsanvisning Falken 15

Monteringsanvisning Falken 15 Monteringsanvisning Falken 15 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka

Läs mer

Monteringsanvisningar Vindskydd Stabil Gran

Monteringsanvisningar Vindskydd Stabil Gran Monteringsanvisningar Vindskydd Stabil Gran FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställandesätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta

Läs mer

Solbacka Stuga 25m 2 med loft

Solbacka Stuga 25m 2 med loft Monteringsanvisning Solbacka Stuga 25m 2 med loft v1.0 Tack för att du valde en stuga från Baseco. Innan ni påbörjar monteringen, öppna paketen och sortera upp materialet efter plocklistan på kommande

Läs mer

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage

Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Leveransbeskrivning Norrlandsgarage Syll: Sylltätningslist ingår som monteras mellan betongplatta och syll för att få riktigt tätt mot fukt och drag. Impregnerad syll 45x145mm levereras med för fastsättning

Läs mer

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja

Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Anvisningar steg för steg Bygg en trädkoja Välj ett träd Välj ett friskt träd med lämplig form det är avgörande för att trädkokan ska bli solid och stabil. Lämpliga träd för en trädkoja är bokar, ekar,

Läs mer

Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti. Mottagningskontroll. Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint!

Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti. Mottagningskontroll. Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint! Monteringsanvisning PVC 2-delat skjutparti Mottagningskontroll Viktig information innan ni monterar produkten från Fönsterfint! Se över produkterna innan ni installerar. Eventuella fraktskador ska anmälas

Läs mer

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013)

Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) Monteringsanvisning Tunnbastu (1013) 1 Montera bastun på ett plant underlag. Obs! Del 1 hör ej till leveransen. Montera bastuns bas, delarna passar i de utskurna spåren. Skruva ihop delarna (skruvhål finns

Läs mer

Markisen. fulländar terrassen. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del

Markisen. fulländar terrassen. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del Markisen fulländar terrassen Det är bra med ett färgprov, men rita även in markisen på ett foto av huset. Välj rätt färg Markisen påverkar husets utseende en hel del Hur kommer det att se ut? Du kan välja

Läs mer

Montering och Bruksanvisning PVC fönster

Montering och Bruksanvisning PVC fönster Montering och Bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Rev.nr 130206 Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Leverans

Läs mer

Monteringsanvisning Standardförråd 9,9 kvm

Monteringsanvisning Standardförråd 9,9 kvm Monteringsanvisning Standardförråd 9,9 kvm Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid Innan du påbörjar monteringen, studera ritningen och gå igenom materialet i paketet (paketen). Eventuella reklamationer

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Garage Holger

Montering & Bruksanvisning Garage Holger Montering & Bruksanvisning Garage Holger Rev.nr: 140702 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege FRD44-3857 Förord: För monteringsanvisning

Läs mer

Monteringsanvisning Säkerhetsytterdörr RC 2

Monteringsanvisning Säkerhetsytterdörr RC 2 Monteringsanvisning Säkerhetsytterdörr RC 2 Rev.nr 140619 Vattenpass Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Hammare Vinkelhake Såg Drevisolering Samt penna, 2st 1,5m träribbor och kilar av torrt, hårt virke

Läs mer

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05

Bruksanvisning. Så ska framtiden byggas. Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong. Kan laddas ned från www.bewi.com. Godkännandebevis 0204/05 Bruksanvisning Så ska framtiden byggas Nu också NBI-godkänt för fiberarmerad betong Godkännandebevis 0204/05 Kan laddas ned från www.bewi.com Grundarbete Grundarbete Sidan 2 Flexibel bredd Sidan 3 Flexibel

Läs mer

Monteringsanvisning Slagport

Monteringsanvisning Slagport Monteringsanvisning Slagport Rev.nr 150112 Vattenpass Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Vinkelhake Såg Drevisolering Penna Kilar av torrt, hårt virke eller plast Nr. 32 / 12.01.2015 Att tänka på: Leverans

Läs mer

Monteringsanvisning Attefallstomme 25m2 med loft.

Monteringsanvisning Attefallstomme 25m2 med loft. Monteringsanvisning Attefallstomme 25m2 med loft. 1. Ta fram 2st 45x220mm reglar och lägg dem förskjutna bredvid varandra enligt (bild 1). Längden ska bli totalt 6000mm eftersom längden på stugan är totalt

Läs mer

BYGG SÅ HÄR 4 TILLÄGGSISOLERA YTTERVÄGGEN INVÄNDIGT

BYGG SÅ HÄR 4 TILLÄGGSISOLERA YTTERVÄGGEN INVÄNDIGT BYGG SÅ HÄR 4 TILLÄGGSISOLERA YTTERVÄGGEN INVÄNDIGT ISOLERA INÅT OM FASADEN ÄR VACKER OCH VÄRD ATT BEVARA Väljer du att isolera ytterväggen inåt finns två sätt: med Vägg-/Bjälklagsskiva Trä som beskrivs

Läs mer

Skansens hus berättar

Skansens hus berättar Skansens hus berättar En vandring på Skansen för dig som vill veta mer om svensk byggnadstradition På Skansen finns 150 kulturhistoriska byggnader. Nästan alla är byggda i trä. Så var det i Sverige till

Läs mer

Vind-/regnskydd Bilaga 1

Vind-/regnskydd Bilaga 1 Vind-/regnskydd Bilaga 1 Här kommer Hans Mårtenssons ritning och byggbeskrivning av ett ganska avancerat vindskydd Om du inte vill bygga exakt efter ritningen så tror vi i alla fall att du kan ha stor

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Förrådsbod

MONTERINGSANVISNING Förrådsbod UTG 3 MONTERINGSANVISNING Förrådsbod Norsk monteringsanvisning följer efter den Svenska www.grastorpstugan.se VIKTIG INFORMATION Husen levereras obehandlade. För att undvika svamp och mögelangrepp på träytorna

Läs mer

Tips och Råd. Hör gärna av dig, så skickar vi dig en byggkalkyl och ger råd och tips i alla dessa frågor.

Tips och Råd. Hör gärna av dig, så skickar vi dig en byggkalkyl och ger råd och tips i alla dessa frågor. Tips och Råd Här får du några användbara tips för montering och skötsel av din stuga från Polhus. Läs gärna igenom hela texten, det kan finnas något litet guldkorn som underlättar arbetet och som man kanske

Läs mer

Engelholm Audio Dämpvägg

Engelholm Audio Dämpvägg Engelholm Audio Dämpvägg Engelholm Audio s dämpvägg är enkel, funktionell och estetiskt tilltalande. Engelholm Audio s högtalare presterar mycket väl i rum där Engelholm Audio s dämpvägg nns. En enkel

Läs mer

VikaVimoTimmerhus. Hus av högsta kvalitet!

VikaVimoTimmerhus. Hus av högsta kvalitet! VikaVimoTimmerhus Hus av högsta kvalitet! 2 Välkommen till VikaVimo Timmerhus AB VikaVimo Timmerhus är byggföretaget som specialiserat sig på att leverera äkta handbilade fulltimmerhus, tillverkade enligt

Läs mer

Monteringsanvisning. Solo enkelglassystem. Placering av luckorna Våra partier kan öppnas både från vänster och höger. Övre spårprofiler.

Monteringsanvisning. Solo enkelglassystem. Placering av luckorna Våra partier kan öppnas både från vänster och höger. Övre spårprofiler. 20190529 Monteringsanvisning Solo enkelglassystem Skjutparti HVF eller BA-parti Gavelspets Bröstning Fast VSA-VSH Placering av luckorna Våra partier kan öppnas både från vänster och höger Vänsteröppnat

Läs mer

Det här behöver du när du sätta upp persienner:

Det här behöver du när du sätta upp persienner: MÅTTAGNING För att Du skall bli nöjd med dina solskyddsprodukter, är det givetvis viktigt att måttagningen blir rätt gjord. Måtten skall alltid anges i millimeter, eftersom precision vid montering av alla

Läs mer

Timra ett hus själv! Friggebod, timringskurs SSTF. Ur August Holmbergs byggnadslära

Timra ett hus själv! Friggebod, timringskurs SSTF. Ur August Holmbergs byggnadslära Timra ett hus själv! Ja, svårare än så är det faktiskt inte - här får du en introduktion av tillvägagångssätt samt tips på hur du kan gå vidare och söka såväl teoretisk som praktisk kunskap. Säga vad man

Läs mer

Monteringsanvisning Förråd 9

Monteringsanvisning Förråd 9 Monteringsanvisning Förråd 9 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka till

Läs mer

DUSCHVÄGG RUND ART MONTERINGSANVISNING

DUSCHVÄGG RUND ART MONTERINGSANVISNING DUSCHVÄGG RUND ART. 52111 MONTERINGSANVISNING 873 X 873 MM HÖJD: 1850 MM MED JUSTERBAR SKRUV FÖR CENTRERING AV DÖRRAR - SNABBT & ENKELT Produktens utseende kan vara ändrad sedan instruktionen trycktes

Läs mer

Monteringsanvisningar Uteboxen Standard

Monteringsanvisningar Uteboxen Standard Monteringsanvisningar Uteboxen Standard FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställandesätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta

Läs mer

RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10

RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10 RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10 ANVISNINGAR OCH FÖRKLARINGAR VID ISOLERING AV LÄGENHETSFÖRRÅD 2015-02-23 AB SKÅNSKA TEKNIK-& KONSULTTJÄNSTER ARBETSNUMMER 15005 AB Skånska Teknik- & Konsulttjänster Hyllie

Läs mer

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt

Isolera källare. KÄLLARE: Inifrån. Viktigt KÄLLARE: Inifrån Isolera källare Det bästa sättet att tilläggisolera källaren är utvändigt. Genom att placera värmeisoleringen på utsidan blir källarväggen varm och torr, vilket är bra ur fuktsynpunkt.

Läs mer

Så här bygger du en Byggmax Friggebod 15m 2

Så här bygger du en Byggmax Friggebod 15m 2 Monteringsanvisning Så här bygger du en Byggmax Friggebod 15m 2 Säsong 2010 Angående reglarnas tjocklek Alla reglar i denna byggsats är med en tjocklek som varierar mellan 42 till 45 mm beroende på vissa

Läs mer

Träslag. Tall. Björk

Träslag. Tall. Björk Träslag. Du kan säkert namnet på flera vanliga träd som växer i sverige. Här ska du få lära dig lite mer om diverse träslag som är vanliga i slöjdsammanhang. Samtidigt som du läser och försöker lära dig

Läs mer