Verksamhetsplan för tekniska kontoret 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan för tekniska kontoret 2015"

Transkript

1 Verksamhetsplan Verksamhetsplan för tekniska kontoret 2015 TN 2014/ Tekniska nämnden har i uppdragsplanen för år 2015 fastställt fem målområden och 20 konkreta mål för tekniska kontorets verksamhet. Detta dokument utgör kontorets verksamhetsplan som redovisar vad kontoret gör för att nå målen. TEKNISKA KONTORET

2 2 (13) Verksamhetsplan 2015 Det öppna kontoret Vision Vi har ett gott bemötande, god tillgänglighet och trovärdighet. Medborgare och företag når enkelt rätt kompetens och får relevant information. Mål 1 Entreprenörernas leverans motsvarar den kvalitet och den volym som vi har upphandlat. Måluppfyllelse: Målet följs upp via kontorets egna kontroller och systematiserad avtalsuppföljning. Metod för egna kontroller och uppföljning av städning i område 4 tas fram och implementeras. Metod för kontorets arbete med systematiserad avtalsuppföljning tas fram och implementeras. Ett pilotprojekt genomförs med ett GPS-baserat verktyg för att förenkla och förbättra avtalsuppföljningen av den eget upphandlade skolskjutsen. Mål 2 Andelen kunder som får en första återkoppling inom 24 timmar ökar mellan åren och närmar sig 100 procent. Måluppfyllelse: Metoder för att mäta tid för återkoppling i företagsärenden respektive medborgarärenden tas fram.

3 3 (13) Definition av vad en första återkoppling innebär tas fram och kommuniceras inom kontoret. Varje verksamhet går igenom dagens arbetssätt och förutsättningar för att kunna leverera återkoppling inom 24 timmar. Metod tas fram för mätning av tid för återkoppling i företagsärenden respektive medborgarärenden Mål 3 Det finns en kontinuerlig och nära samverkan mellan kommunens kontor och förvaltningar i företagsärenden, både för befintliga företag och för nya. Kontoret deltar aktivt i etableringsgruppen. Kontoret deltar aktivt i SESAM-arbetet. Mål 4 Samtliga elever och föräldrar ska ha fått relevant information gällande sin skolskjuts. Måluppfyllelse: Minst 90 procent av eleverna/föräldrarna upplever att de har fått tillräcklig information om sin skolskjuts. Brevutskick, med information och erbjudande om skolskjuts (den egna upphandlade skolskjutsen) samt information om elevportalen, genomförs. Specifik information om färdsätt, regler och trafiksäkerhetsfrågor via elevportal eller brevutskick ges till alla elever med rätt till skolskjuts. En förenklad inloggningsfunktion till elevportalen implementeras. Brevutskick med bokningsinstruktioner, till föräldrar med barn som nyttjar skoltaxi, genomförs.

4 4 (13) Mål 5 Samtliga kunder inom färdtjänst och parkeringstillstånd ska ha fått relevant information om aktuell tjänst. Måluppfyllelse: Minst 90 procent av kunderna ska uppleva att de har fått relevant information gällande färdtjänst och parkeringstillstånd. Nya kunder inom färdtjänsten får alltid både muntlig och skriftlig information. Kundundersökningar genomförs. Resultatet från kundundersökningarna används för att öka måluppfyllelsen. Mål 6 80 procent av kunderna som ansöker om färdtjänsttillstånd ska få ett beslut inom sex veckor. Handläggningstiden följs upp varje månad. Kontoret ser över resursplanering och arbetssätt för effektivare handläggning. Internationell samverkan Mål 7 Kontoret ska bevaka och initiera extern/internationell projektfinansiering.

5 5 (13) Kontoret deltar aktivt i kommunens grupp för internationell samverkan. Mall för förstudie i projektmodellen kompletteras med text om extern/internationell finansiering. Kontoret söker, då det är möjligt, finansiering från extern part t. ex. Trafikverket, Boverket, Jordbruksverket eller Skogsstyrelsen. Hållbarhet Vision I Norrköpings kommun är det lätt att förflytta sig till fots, med cykel, med kollektivtrafik och med fossilfria transportmedel. Bilanvändandet minskar till förmån för mer hållbara transporter. Viktiga biotoper för biologisk mångfald utvecklas och bevaras. Kunskapen om tillståndet för hotade arter och naturtyper är god och värdefull natur skyddas. Mål 8 Andelen resor som utförs till fots ökar jämfört med Måluppfyllelse 1: Målet följs upp genom en resvaneundersökning Måluppfyllelse 2: Minst två åtgärder genomförs för att främja resor till fots. Möjlighet till utökad vinterväghållning av gångbanor utreds. En påverkansaktivitet för att främja resor till fots genomförs. Metod för att mäta antalet fotgängare tas fram för att användas som indikator.

6 6 (13) Mål 9 Andelen korta cykelresor (0-5 km) ska fram till 2018 öka till minst 20 procent av alla korta resor (2014 var andelen 16 procent) och andelen längre cykelresor (>5 km) till minst 10 procent av alla de långa resorna (2014 var andelen 7 procent). Måluppfyllelse: Målet följs upp med en resvaneundersökning Måluppfyllelse 2: Minst två åtgärder genomförs för att främja resor med cykel. Analys av vilka åtgärder som krävs för att uppfylla målet genomförs. Förbättring av cykelvägvisningen i staden. En påverkansaktivitet för att främja cykling genomförs. Mål 10 Tekniska kontoret ska öka förutsättningarna för att fler ska välja att resa kollektivt. Måluppfyllelse 1: Östgötatrafikens mätningar används som indikator. Måluppfyllelse 2: Kontoret genomför en utredning kring hur driftsäkerheten på spårvägen kan öka. Måluppfyllelse 3: Kontoret genomför en utredning kring hur restiden i kollektivtrafiken kan optimeras. Måluppfyllelse 4: Kontoret genomför en utredning kring utveckling av realtidsinformation för kollektivtrafiken i hela kommunen.

7 7 (13) Inventering samt åtgärdsförslag med kostnadsuppskattning och tidplan genomförs för de mest frekventa orsakerna till driftstörningar på spårvägen. Inventering samt åtgärdsförslag med kostnadsuppskattning och tidplan genomförs för de typiska fördröjningar som förlänger restiden inom kollektivtrafiken. Inventering av vilka hållplatser som har stort antal påstigande och som saknar realtidsinformation genomförs. Utifrån inventeringen tas åtgärdsförslag med kostnadsuppskattning och tidplan fram. Mål 11 Tekniska kontoret ska bidra till den gröna omställningen genom att vara energisnål, öka det förnybara samt minska utsläpp i olika former. Måluppfyllelse: Tekniska kontoret ska bidra till att luftföroreningar i gaturum minskar jämfört med år Kontoret ser över möjligheten att öka miljökraven vid upphandlingar. Genomförande av utvalda åtgärdsförslag i riktlinjer för parkering. Möjligheterna att använda zeolit för att binda partiklar utreds. Arbete för att leda trafik runt staden sker inom projektet ÖP staden.

8 8 (13) Mål 12 Tekniska kontoret ska tillsammans med andra berörda kontor arbeta aktivt för att klimatanpassa kommunen. Måluppfyllelse: Årlig redovisning av vilka åtgärder som har genomförts för att hindra negativ påverkan på grund av klimatförändringar och vilka som finns med i kommande planer. Klimatanpassningsåtgärder redovisas i projektens slutrapporter. Kontoret deltar aktivt i kommunens dagvattengrupp. Kontoret sammanställer redovisning av vilka åtgärder som har genomförts för att hindra negativ påverkan på grund av klimatförändringar och vilka åtgärder som finns med i kommande planer. Mål 13 Tekniska kontoret ska utveckla kunskapen om värdefull natur för att öka den biologiska mångfalden. Måluppfyllelse: Minst tre naturvårdsinventeringar ska genomföras. Minst fyra av kommunens ansvarsarter inventeras Brandinsekter i Rödgölens naturreservat inventeras Död ved i naturreservatet Jursla gammelskog inventeras

9 9 (13) Mål 14 Tekniska kontoret ska bevara och öka förutsättningarna för biologisk mångfald Måluppfyllelse 1: Naturvårdsåtgärder ska genomföras i minst tre landområden. Måluppfyllelse 2: Minst två naturvårdsåtgärder ska genomföras i vattenmiljöer. Måluppfyllelse 3: En översikt över skötselbehovet för detaljplanelagd naturmark tas fram. Gränsmarkering av Getåravinens naturreservat Restaurering av Kimstad ekbacke Röjning/gallring i minst ett område på detaljplanelagd naturmark Åtgärda vandringshinder för fisk vid Jonsbergs kvarn Ett mindre vandringshinder för fisk åtgärdas. En översikt över skötselbehovet för detaljplanelagd naturmark tas fram Trafiksäkerhet Vision Norrköping kommuns trafiksystem har uppnått nollvisionen. Barnens säkerhet är i fokus. Mål 15 Tekniska kontoret ska utveckla trafiksäkra livs- och lekmiljöer för barn. Måluppfyllelse 1: Arbete med säkra skolvägar har genomförts för minst tre skolenheter per år. Måluppfyllelse 2: Tekniska kontoret ska sammanställa en redogörelse för åtgärder som har genomförts för att skapa trafiksäkra livs- och lekmiljöer för barn i bostadsområden.

10 10 (13) Trafiksäkerhetsåtgärder genomförs vid Sprängstensgatan i Vilbergen (Jönsbergska skolan). Trafiksäkerhetsåtgärder genomförs vid Gotthemsgatan (Skarphagsskolan). Samarbetet med utbildningskontoret utvecklas för projektet med skolresplaner. Trafiksäkerhetsåtgärder genomförs vid en skola som går med i skolresplaneprojektet. Kontoret sammanställer en redogörelse av åtgärder som har genomförts för att skapa trafiksäkra livs- och lekmiljöer för barn i bostadsområden. Mål 16 Trafiksäkerheten vid skolskjutsens hållplatser och/eller uppsamlingsplatser ska öka. Måluppfyllelse: En inventering samt korrigering av hållplatser genomförs i minst ett av kommunens åtta skolskjutsområden. En inventering och trafiksäkerhetsbedömning av hållplatser/uppsamlingsplatser genomförs i Skärblacka. De hållplatser/uppsamlingsplatser som vid inventeringen visar sig ha förhöjd trafiksäkerhetsrisk ska flyttas, modifieras eller få en åtgärdsplan. Trygghet och tillgänglighet Vision I Norrköpings kommun finns attraktiva offentliga miljöer för alla invånare och besökare. Alla platser är utformade så att de är tillgängliga, trygga och säkra för alla.

11 11 (13) Mål 17 Tekniska kontoret ska arbeta med jämlikhet och jämställdhet genom att främja lika rättigheter och möjligheter att delta i samhällslivet oberoende av kön, förutsättningar och bakgrund. Måluppfyllelse: Tekniska kontoret ska bidra till att Norrköpings resultat i Kolla läget har ökat inom mätområden transport och fysisk tillgänglighet jämfört med år Hållplatser som byggs om eller nyanläggs prövas utifrån måluppfyllelsen när de planeras. Tekniska kontoret utvecklar Ektorpsparksparken med aktiviteteter för olika åldrar vilket främjar integration. En lekmiljö med större tillgänglighet än idag byggs i parken. Förutsättningarna för att öka antalet offentliga toaletter i stadens centrala delar undersöks. Mål 18 Tekniska kontoret ska aktivt arbeta med tillgängliga och trygga utomhusmiljöer. Måluppfyllelse: Kontoret genomför en utredning där platser som upplevs som otrygga respektive har brister i tillgänglighet identifieras, åtgärder föreslås och vilka åtgärder som har genomförts redovisas.

12 12 (13) Kontoret deltar i trygghetsvandringar och tillgänglighetspromenader. Kontroll av efterlevnad av riktlinjer för uteserveringar genomförs. Belysning av Femöresbron genomförs. Kontoret genomför en utredning där platser som upplevs som otrygga identifieras, åtgärder föreslås och vilka åtgärder som har genomförts redovisas. Kontoret genomför en utredning där platser som har brister i tillgänglighet identifieras, åtgärder föreslås och vilka åtgärder som har genomförts redovisas. Mål 19 Alla Norrköpingsbor ska ha ett grönområde inom gångavstånd från sin bostad Måluppfyllelse 1: Minst två nya lekplatser har anlagts eller totalrenoverats varje år. Måluppfyllelse 2: Tekniska kontoret ska öka kvaliteten på befintliga mindre grönområden i delar av staden där många inte har gångavstånd till ett grönområde (0,3 ha). Lekmiljön i Brånnestad (Murkelgatan) totalrenoveras. Lekmiljön i Rambodal (Rambogatan) totalrenoveras. Lekmiljön i Lindö (Kompassgatan) totalrenoveras. Tekniska kontoret utför, i samråd med närboende, utveckling av Smedstuguplan.

13 13 (13) Mål 20 Minst 90 procent av eleverna känner sig trygga med den skolskjuts som utförs med egen upphandlad skolskjuts. En förarträff med fokus på trygghet och trafiksäkerhet genomförs. Kontoret arbetar aktivt tillsammans med transportör och skola vid utredning och uppföljning av eventuella incidenter och klagomål. Med hjälp av information från pilotprojektet med GPS-baserat verktyg för avtalsuppföljning kommer kontoret följa upp trygghetsrelaterade parametrar såsom hastighet samt tid och plats för hämtning och lämning av barnen. Kontoret bevakar och följer upp att avtalsenliga säkerhetsgenomgångar med elever och förare genomförs.

Tekniska nämndens uppdragsplan 2015

Tekniska nämndens uppdragsplan 2015 Tekniska nämndens uppdragsplan 2015 2015-03-12 Uppdragsplan 2015 TN-2014/0721 Antagen vid tekniska nämndens möte den 12 mars 2015. I enlighet med styrmodellen för Norrköpings kommun tar nämnderna varje

Läs mer

Uppdragsplan 2017 TEKNISKA NÄMNDENS UPPDRAG TILL TEKNISKA KONTORET. TN 2016/0351. Antagen av tekniska nämnden den 14 december 2016

Uppdragsplan 2017 TEKNISKA NÄMNDENS UPPDRAG TILL TEKNISKA KONTORET. TN 2016/0351. Antagen av tekniska nämnden den 14 december 2016 Uppdragsplan 2017 TEKNISKA NÄMNDENS UPPDRAG TILL TEKNISKA KONTORET TN 2016/0351. Antagen av tekniska nämnden den 14 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 2 Förord Tekniska nämndens

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Diarienummer: KS 2014/0271 Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2015-2018 2 MÅLOMRÅDEN, ÖVERGRIPANDE MÅL OCH MÅLUPPFYLLELSE Kommunfullmäktige tog den 26 januari 2015 beslut

Läs mer

Uppdragsplan Tekniska nämndens uppdrag till samhällsbyggnadskontoret Antagen vid tekniska nämndens möte den 14 februari 2019 UPPDRAGSPLAN 2019

Uppdragsplan Tekniska nämndens uppdrag till samhällsbyggnadskontoret Antagen vid tekniska nämndens möte den 14 februari 2019 UPPDRAGSPLAN 2019 Uppdragsplan 2019 Tekniska nämndens uppdrag till samhällsbyggnadskontoret Antagen vid tekniska nämndens möte den 14 februari 2019 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 2 Ordföranden har ordet

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Diarienummer: KS 2014/0271 Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2015-2018 2 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING BUDGET 2017 NORRKÖPINGS KOMMUN Kommunfullmäktige tog den 26 januari 2015

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Diarienummer: KS 2014/0271 Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2015-2018 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun 2 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015 för tekniska nämndens verksamhet

Kvalitetsrapport 2015 för tekniska nämndens verksamhet RAPPORT 1(31) Handläggare, titel, telefon Pernilla Thörnqvist, kvalitetsutvecklare 011-15 15 78 Kvalitetsrapport 2015 för tekniska nämndens verksamhet Bakgrund Enligt kommunens styrmodell ska förvaltningarna

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2012/2011 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2012/2011 års siffror) REDOVISNING 1(9) Handläggare, titel, telefon Ylva Persson, enhetschef 011-157775 Kvalitetsredovisning 2013 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

TN 2015/ Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

TN 2015/ Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? TN 2015/0208-1 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning november 2014 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn med skolskjuts. Syftet

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: uppfyllelse: (Inom parentes 2013/2012 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: uppfyllelse: (Inom parentes 2013/2012 års siffror) REDOVISNING 1(11) Handläggare, titel, telefon Pia Lilja, vik. enhetschef 011-156044 Kvalitetsredovisning 2014 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 Stadsbyggnadskontorets verksamhetsplan 2017 Fastställd av stadsbyggnadskontorets ledningsgrupp 2017-03-13 SPN 2017/0017 012 Dokumentet beskriver hur stadsbyggnadskontoret ska arbeta

Läs mer

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön

(tkr) Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön Budget 2016-2019, Norrköpings kommun (tkr) Antal: 33 Tekniska nämnden Summa: 26 252 Samtliga poster (även det som låg i plan), exklusive uppräkning av pris och lön 2016: 26 252 2017: 49 613 2018: 73 173

Läs mer

På hållbar väg i Norrköpings kommun

På hållbar väg i Norrköpings kommun 2011-09-23 På hållbar väg i Norrköpings kommun Vad är Hållbart Resande? Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar om att påverka människors attityder och beteenden och påverka resandet innan

Läs mer

Skolvägsplan för XXX-skolan

Skolvägsplan för XXX-skolan 2011-03-22 Skolvägsplan för XXX-skolan Innehåll Skolvägsplan... 3 Arbetssätt... 3 Arbetsgång... 3 Skolan... 4 Vi som tagit fram planen... 4 Resvanor... 5 Dagens resvanor... 5 Önskade resvanor... 5 Hur

Läs mer

Riktlinje för handläggning av skolskjuts, elevresor och kommunal service

Riktlinje för handläggning av skolskjuts, elevresor och kommunal service Politisk riktlinje 2018-03-22 Riktlinje för handläggning av skolskjuts, elevresor och kommunal service TN 2017/0749 Beslutad av tekniska nämnden den 22 mars 2018. Dokumentet ersätter tidigare riktlinjer

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2015-11-18 TN-2015/0558 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning oktober 2015 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn som reser

Läs mer

Uppdelningen tydliggör vilken del av verksamheten som statistiken beskriver.

Uppdelningen tydliggör vilken del av verksamheten som statistiken beskriver. REDOVISNING 1(12) Handläggare, titel, telefon Ylva Persson, enhetschef 011-157775 Kvalitetsredovisning 2015 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig, medveten

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Diarienummer: KS 2014/0271 Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2015-2018 2 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING BUDGET 2015 NORRKÖPINGS KOMMUN Kommunfullmäktige tog den 26 januari 2015

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2010/2009 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2010/2009 års siffror) REDOVISNING 1(7) 2011-10-13 TN-309/2011 009 Handläggare, titel, telefon Birgit Wadstein, verksamhetschef 011-15 77 62, 0730-20 19 62 Kvalitetsredovisning 2011 för färdtjänst och skolskjuts En kvalitetsredovisning

Läs mer

Kvalitetsrapport 2016 för tekniska nämndens verksamhet

Kvalitetsrapport 2016 för tekniska nämndens verksamhet RAPPORT 1(37) Handläggare, titel, telefon Pernilla Thörnqvist, kvalitetsutvecklare 011-15 15 78 Kvalitetsrapport 2016 för tekniska nämndens verksamhet Bakgrund Enligt kommunens styrmodell ska förvaltningarna

Läs mer

Att göra en skolreseplan handledning för kommuner

Att göra en skolreseplan handledning för kommuner Att göra en skolreseplan handledning för kommuner Innehåll Inledning... 3 Förberedelser... 4 Val av skola... 4 Organisation och ansvarsfördelning... 4 Dialog och förankring... 4 Beskrivning av skolan...

Läs mer

Riktlinje för handläggning av skolskjuts, elevresor och kommunal service

Riktlinje för handläggning av skolskjuts, elevresor och kommunal service Politisk riktlinje 2019-05-15 Riktlinje för handläggning av skolskjuts, elevresor och kommunal service TN 2019/0260 Beslutad av tekniska nämnden den 15 maj 2019. Dokumentet ersätter tidigare politisk riktlinje

Läs mer

2014-01-21. Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

2014-01-21. Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2014-01-21 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning november-december 2013 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn med skolskjuts.

Läs mer

Hur upplever föräldrar och barn skolskjutsen i Norrköping? Enkätundersökning oktober 2010

Hur upplever föräldrar och barn skolskjutsen i Norrköping? Enkätundersökning oktober 2010 Hur upplever föräldrar och barn skolskjutsen i Norrköping? Enkätundersökning oktober 2010 Rapport upprättad av Nathalie Randeniye, Manpower student, januari 2011 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Riktlinje för handläggning av skolskjuts och reseersättning

Riktlinje för handläggning av skolskjuts och reseersättning Politisk riktlinje 2013-12-12 Riktlinje för handläggning av skolskjuts och reseersättning Grundskolan Särskolan Gymnasieskolan TN 2013/0145 Beslutad av tekniska nämnden den 12 december 2013. Riktlinjen

Läs mer

Att göra en skolreseplan handledning för kommuner

Att göra en skolreseplan handledning för kommuner Att göra en skolreseplan handledning för kommuner Innehåll Inledning... 3 Förberedelser... 4 Val av skola... 4 Organisation och ansvarsfördelning... 4 Dialog och förankring... 4 Beskrivning av skolan...

Läs mer

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september

Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september 1(5) UNDERLAG Dnr 49-5199/11 2011-08-22 Landsbygdsavdelningen E-post: nyttlandsbygdsprogram@jordbruksverket.se Dialog om framtida miljöersättningar, 9 september Jordbruksverket och Skogsstyrelsen har fått

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun

Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun IDÉBESKRIVNING Säkra och trygga skolvägar i Nacka kommun 2013-03-26 Eva Scharin POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG. NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718

Läs mer

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2011/2010 års siffror)

I uppföljningsarbetet har följande kvalitetskriterier beaktats: Resultat/procent av uppfyllelse: (Inom parentes 2011/2010 års siffror) REDOVISNING 1(8) 2012-11-01 Handläggare, titel, telefon Ylva Persson, enhetschef 011-157775 Kvalitetsredovisning 2012 för färdtjänst och skolskjuts Det systematiska kvalitetsarbetet innebär en långsiktig,

Läs mer

MÖTA handläggarträff, avlopp. 21 oktober 2015 Anette Fagerlund

MÖTA handläggarträff, avlopp. 21 oktober 2015 Anette Fagerlund MÖTA handläggarträff, avlopp 21 oktober 2015 Anette Fagerlund AVLOPP i Norrköpings kommun Resurser VA rådgivning Enskilda avlopp 25 pe < Reningsverk markbäddar Möten/Samordning TP/VP/Behovsutredning Mallar/Rutiner/Riktlinjer

Läs mer

Mall för skolreseplan

Mall för skolreseplan Mall för skolreseplan - för skolor i Norrköpings kommun - Läsåret 2011/2012 1 (4) Beskrivning av skolan I denna del beskrivs den aktuella skolan avseende nuläge och brister. Beskrivningen bör innehålla

Läs mer

Antagen av Byggnads- och miljöskyddsnämnden 2015-03-18 56.

Antagen av Byggnads- och miljöskyddsnämnden 2015-03-18 56. Uppdragsplan 2015-03-18 Byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdragsplan 2015 Dnr 2014/62 Foto: Hans Eklund Antagen av Byggnads- och miljöskyddsnämnden 2015-03-18 56. Uppdragsplanen är byggnads- och miljöskyddsnämndens

Läs mer

Skrymmande packning får inte tas med i bussen, som till exempel: cyklar, skidor och pulkor, stora hockeytrunkar och liknande.

Skrymmande packning får inte tas med i bussen, som till exempel: cyklar, skidor och pulkor, stora hockeytrunkar och liknande. Att åka Skolbuss Åka skolbuss Att åka skolbuss till och från skolan är en nödvändighet för många elever. Här får du svar på de vanligaste frågorna om skolskjuts samt information om hur vi tillsammans kan

Läs mer

Risk & Väsentlighet väsentliga processer (Trafiknämnden)

Risk & Väsentlighet väsentliga processer (Trafiknämnden) 9 (13) Risk & Väsentlighet väsentliga processer - 2015 (Trafiknämnden) IT Informationssäkerhet Att avtalen för support och felavhjälpning inte är utformade efter verksamhetssystemens tillgänglighetskrav

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden

Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden REVISIONSRAPPORT 1(9) KR-2014/ 0012 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av tekniska nämnden Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Ansvarsområde...

Läs mer

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen 2017 2020 i samverkan med: I denna sammanställning finns åtgärderna i Utmaningar för ett hållbart

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Beslutat av kommunstyrelsen den 9 september 2015 147 Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 Trafiksäkerhetsprogrammet är ett

Läs mer

Skrymmande packning får inte tas med i bussen, som till exempel: cyklar, skidor och pulkor, stora hockeytrunkar och liknande.

Skrymmande packning får inte tas med i bussen, som till exempel: cyklar, skidor och pulkor, stora hockeytrunkar och liknande. Att åka Skolbuss Åka skolbuss Att åka skolbuss till och från skolan är en nödvändighet för många elever. Här får du svar på de vanligaste frågorna om skolskjuts samt information om hur vi tillsammans kan

Läs mer

Skolvägsplan. Näsviken skola

Skolvägsplan. Näsviken skola Skolvägsplan Näsviken skola 15-03-04 Beskrivning av skolan Om skolan Näsvikens skola ligger 1.5 mil från Hudiksvall vid Södra Dellens södra del. Området erbjuder vacker natur med närhet till både skog

Läs mer

Gator och parkers strategiska arbete för en trygg och levande stadsmiljö

Gator och parkers strategiska arbete för en trygg och levande stadsmiljö Gator och parkers strategiska arbete för en trygg och levande stadsmiljö Sammanfattning Detta dokument utgår från Tekniska nämnden med inriktning på Gator och parker. Dokumentet presenterar sektionens

Läs mer

SKOLSKJUTSENS A-Ö. Kollektivtrafiknämnden, april 2007

SKOLSKJUTSENS A-Ö. Kollektivtrafiknämnden, april 2007 SKOLSKJUTSANSVARIG Varje skola har en skolskjutsansvarig som handlägger skolans skolskjutsfrågor. SKOLSKJUTSFORMER Skolskjuts bedrivs SKOLTAXI Vid skoltaxi skall särskilt beaktas: Skolbarn skall till och

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Att åka. Skolbuss. norrkoping.se

Att åka. Skolbuss. norrkoping.se Att åka Skolbuss norrkoping.se Åka skolbuss Att åka skolbuss till och från skolan är en nödvändighet för många elever. Här får du svar på de vanligaste frågorna om skolskjuts samt information om hur vi

Läs mer

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska.

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer 20101201 Kommunstyrelsen POLITISKA VERKSAMHETSMÅL FÖR MILJÖ Förklaring av politiska verksamhetsmål De politiska verksamhetsmålen skall stödja de politiska

Läs mer

Riktlinjer för elevresor och för skolskjuts för elever i gymnasiesärskola

Riktlinjer för elevresor och för skolskjuts för elever i gymnasiesärskola 2011-06-13 Dnr:2011/106-UAN-610 VÄSTERÅS STAD Riktlinjer för elevresor och för skolskjuts för elever i gymnasiesärskola RIKTLINJER FÖR ELEVRESOR I GYMNASIET OCH FÖR SKOLSKJUTS FÖR ELEVER I GYMNASIESÄRSKOLA

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Skellefteås satsningar på Näringsliv. Infrastruktur Bostäder

Skellefteås satsningar på Näringsliv. Infrastruktur Bostäder Medborgardialog Skellefteås satsningar på Näringsliv Infrastruktur Bostäder VARFÖR EN TRAFIKSTRATEGI? Avsiktsförklaring samt samarbetsavtal med Trafikverket Avsiktsförklaringen innebär att kommunen och

Läs mer

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken

Överlämnande av ansvar för Beställningscentral och transportörsavtal i den särskilda kollektivtrafiken 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2012-09-12 Dnr SBN 2012-25 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Charlotta Holmgren Samhällsbyggnadsnämnden Överlämnande av ansvar för Beställningscentral

Läs mer

2014-04-07 Uppdragsplan för kommunstyrelsens kontor 2014 KS 2014/0100

2014-04-07 Uppdragsplan för kommunstyrelsens kontor 2014 KS 2014/0100 Uppdragsplan 2014-04-07 Uppdragsplan för kommunstyrelsens kontor 2014 KS 2014/0100 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 april 2014. KOMMUNSTYRELSENS KONTOR Om uppdragsplanen I enlighet med styrmodellen för

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Angered godkänner föreliggande förslag till riktlinjer för skolskjutsar i Angered.

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Angered godkänner föreliggande förslag till riktlinjer för skolskjutsar i Angered. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-07-12 Diarienummer: N131-0597/11 Sektor Utbildning Paulina Henriksson Telefon: 031-365 29 02 E-post: paulina.henriksson@angered.goteborg.se Förslag till riktlinjer för skolskjuts

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

Riktlinje Skolskjuts i Karlskoga kommun

Riktlinje Skolskjuts i Karlskoga kommun Riktlinje Skolskjuts i Karlskoga kommun Fastställd av: BUN 20140616 68 Revideras senast: 2016-06-30 Innehåll Riktlinje - Skolskjuts i Karlskoga kommun... 3 Omfattning... 3 Angränsande styrdokument... 3

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Att åka. Skoltaxi. norrkoping.se

Att åka. Skoltaxi. norrkoping.se Att åka Skoltaxi norrkoping.se Åka skoltaxi Den här broschyren är för dig som har beviljats skoltaxi. Att åka skoltaxi till och från skolan är en nödvändighet för många elever. Här får du svar på de vanligaste

Läs mer

Tekniska kontorets kvalitetsrapport 2014

Tekniska kontorets kvalitetsrapport 2014 1(22) Handläggare, titel, telefon Pernilla Thörnqvist, kvalitetsutvecklare 011-15 15 78 Tekniska nämnden s kvalitetsrapport 2014 Bakgrund Enligt kommunens styrmodell ska förvaltningarna redovisa sitt kvalitetsarbete

Läs mer

Uppdragsplan. Byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdragsplan Dnr 2015/0077

Uppdragsplan. Byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdragsplan Dnr 2015/0077 Uppdragsplan 2015-12-09 Byggnads- och miljöskyddsnämndens uppdragsplan 2016 Dnr 2015/0077 Antagen av Byggnads- och miljöskyddsnämnden 2015-12-09 285, 2015 Uppdragsplanen är byggnads- och miljöskyddsnämndens

Läs mer

Trafiksäkerhetsutveckling

Trafiksäkerhetsutveckling Trafiksäkerhetsutveckling Trafiknämndens mål: Med hänsyn till nollvisionen inom trafiksäkerheten bör snabba och effektiva åtgärder genomföras så att antalet dödade och svårt skadade på sikt minskar till

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun?

Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? 2013-12-16 TN-295/2012 623 Hur väl fungerar skolskjutsen i Norrköpings kommun? Enkätundersökning november-december 2012 SAMMANFATTNING Varje år genomförs en enkätundersökning bland föräldrar som har barn

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

Regler och riktlinjer Skolskjutsverksamheten för skolorna inom Ödeshögs kommun

Regler och riktlinjer Skolskjutsverksamheten för skolorna inom Ödeshögs kommun Regler och riktlinjer Skolskjutsverksamheten för skolorna inom Ödeshögs kommun Antagna av barn- och utbildningsnämnden 2002-09-09, 62/2002 Kompletterade 2005-01-31, BUN 4/2005 Växelvis boende, sid 3 1

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Sida 1 (7) 2017-04-20 Handläggare Magdalena Möne 08-508 262 47 Till Trafiknämnden 2017-05-18 Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster. Svar på remiss från

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Tekniska nämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 17 november 2015 Plats och tid Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum

Läs mer

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan 2008-11-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykelstrategi... 3 3 Handlingsplan... 5 - Sid 2 - 1 Inledning Kalmar har som mål att bli en

Läs mer

Miljöaspekt Befolkning

Miljöaspekt Befolkning Miljöaspekt Befolkning - Reviderat förslag av miljöbedömningsgrund för Nationell plan 20170116 Definition Miljöaspekten Befolkning kan vara mycket bred. I denna miljöbedömningsgrund är aspekten reducerad

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kronobergs län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra

Läs mer

FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT

FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT FOTGÄNGARNAS FÖRENING; FOT FOT främjar fotgängarnas intressen i samhällsplaneringen Människan till fots ska vara utgångspunkt för utvecklingen av staden och trafiken. Särskild hänsyn ska tas till funktionshindrade,

Läs mer

Riktlinje. Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458

Riktlinje. Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458 Riktlinje 2019-03-29 Tjänstemannariktlinje för styrmodellen i Norrköpings kommun KS 2019/0458 Fastställd av kommundirektören den 28 februari 2011. Redaktionella ändringar införda den 10 maj 2011 och den

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Ånge kommun

Skolskjutsreglemente för Ånge kommun Skolskjutsreglemente antagen av kommunfullmäktige 2010-02-22, 8 Dnr ks 10/16. Skrivfelsrättad av hum punkt 10 2010-09-29 Skolskjutsreglemente för Ånge kommun 1 LAGTEXT OCH FÖRORDNINGAR 2 2 DEFINITIONER

Läs mer

Skolskjutsreglemente för Mörbylånga kommun

Skolskjutsreglemente för Mörbylånga kommun Dokumentansvarig David Idermark, 0485-471 13 david.idermark@morbylanga.se Handbok REGLEMENTE Beslutande Kommunfullmäktige 164 2016-06-21 Giltighetstid 1 juli 2016 1(6) Dnr Dnr 2015/000447-003 Beteckning

Läs mer

Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab. Henric Wahlgren

Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab. Henric Wahlgren Hållbar stadsutveckling Skeppsbron och Citylab Henric Wahlgren 0725-749327 Henric.wahlgren@sodramunksjon.se Filmtajm! https://youtu.be/1az2ge5mcvi Vi bygger knutpunkten i framtidens Jönköping Södra

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar

Säkra och trygga skolvägar Säkra och trygga skolvägar Vägverket Region Mitt Britt-Inger Gustafsson Samhällsavdelningen Nattviksgatan 8 871 24 Härnösand britt-inger.gustafsson@vv.se 0611-441 83, 070-521 50 23 Samhällsmål och styrande

Läs mer

Verksamhetsplan. Stadsbyggnadskontorets verksamhetsplan (7)

Verksamhetsplan. Stadsbyggnadskontorets verksamhetsplan (7) Verksamhetsplan 1 (7) 2015-05-04 Stadsbyggnadskontorets verksamhetsplan 2015 Fastställd av stadsbyggnadskontorets ledningsgrupp 2015-05-04 SPN 2015/0176 Dokumentet beskriver hur stadsbyggnadskontoret ska

Läs mer

HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD. Version 1.0

HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD. Version 1.0 HÅLLBART RESANDE MED HJÄLP AV INDIKATORER FRÅN TRAST; TRAFIK FÖR EN ATTRAKTIV STAD Version 1.0 Ett verktyg för att underlätta att hållbart resande prioriteras i planeringen. November 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende. Henrik Petzäll Trafikkontoret

Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende. Henrik Petzäll Trafikkontoret Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende Henrik Petzäll Trafikkontoret VISION Attraktiv cykelstad för alla Attraktiv cykelstad Tillgång till cykelbanor Trivsamma, trygga, rena & snygga cykelvägar

Läs mer

Skolskjutsregler i Västerviks kommun för elever i grundskola och förskoleklass

Skolskjutsregler i Västerviks kommun för elever i grundskola och förskoleklass 2013-10-04 Skolskjutsregler i Västerviks kommun för elever i grundskola och förskoleklass Allmänt Enligt 10 kap 32, 33, 40 i skollagen är kommunen skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts om det behövs

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad:

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar Uppdaterad: 20171213 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade

Läs mer

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors

Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan skolskjuts vid särskilda skäl för 4 barn boende i Ytterklintfäboda/Stenfors Ansökan Enligt bifogade ansökningar om skolskjuts vid särskilda skäl, ansöker vårdnadshavare för 4 barn boende i Ytterklintfäboda

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur- och fritidskontorets verksamhetsplan 2016 KFN 2015/

Verksamhetsplan Kultur- och fritidskontorets verksamhetsplan 2016 KFN 2015/ Verksamhetsplan 2015-12-15 Kultur- och fritidskontorets verksamhetsplan KFN 2015/0440-1 012 Antagen av kultur- och fritidschefen 15 december 2015. Detta är kultur- och fritidskontorets verksamhetsplan

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

INTRESSENTER I BYGGSKEDET

INTRESSENTER I BYGGSKEDET SWEPOMM 2 014-11- 20 MINNESANTECKNINGAR F RÅN W ORKSHOP INTRESSENTER I BYGGSKEDET 1 1. VILKEN KVALITET VILL VI UPPNÅ I BYGGSKEDET? Upprätthåll samma framkomlighet som före byggstart. Öka upplevelsen om

Läs mer

En god ljudmiljö i Örebro kommun

En god ljudmiljö i Örebro kommun En god ljudmiljö i Örebro kommun Örebro kommuns åtgärdsprogram mot buller enligt förordningen om omgivningsbuller (SFS 2004:675) Bullerseminarium 26 mars 2013 Tidplan 11 maj 2012: Kartläggningen presenterades

Läs mer

Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015

Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015 Verksamhetsplan 2015-01-19 Samverkansplan för hållbart resande i Norrköpings kommun 2015 Dokumentet är beslutat och antaget den 2014-01-14 av styrgruppen för Hållbart Resande. I gruppen ingår kommunstyrelsens

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster Skarpnäck stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-20 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 08-50815000 Inger Bogne Telefon: 08 50815450 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd

Läs mer

Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg

Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg Hållbar stad öppen för världen Social hållbarhet i fysisk planering i Göteborg Verktyg och processer kopplade till mål Ulrika Lundquist och Jessica Andersson 20190903 Globalt 1 kap1 : syftar till att

Läs mer

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse

Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse Målområden, övergripande mål och måluppfyllelse NORRKÖPINGS KOMMUN 2011-2014 Kommunfullmäktige tog den 29 augusti 2011 beslut om 6 målområden, 23 övergripande mål och målupp fyllelse för dem, diarienummer

Läs mer

Tillgänglighet sida 1

Tillgänglighet sida 1 Beskrivning och beräkningsmetod av utfallsindikatorer som hör till hållbarhetsaspekten: TILLGÄNGLIGHET Aspekt Tillgänglighet Utfallsindikatorer Objektiv EN/Acc-I-O1 Kvot av genomsnittlig restid mellan

Läs mer

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017 Trafikverket Resvanor Partille Kommun 217 1 Sammanfattning Bakgrundsvariabler: Det är något fler män än kvinnor som svarat på undersökningen och ungefär hälften av respondenterna är mellan 45-64 år. Cirka

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Cykelbana längs Flatenvägen. Genomförandebeslut

Cykelbana längs Flatenvägen. Genomförandebeslut Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr T2017-02807 2017-10-30 Handläggare Pernilla Johnni Tfn 08-508 27 650 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Cykelbana längs Flatenvägen. Genomförandebeslut Förslag

Läs mer

Årlig uppföljning av skolskjutsavtalen

Årlig uppföljning av skolskjutsavtalen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-05-15 Barn- och utbildningsnämnden Årlig uppföljning av skolskjutsavtalen Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden som har verksamhetsansvaret för skolskjutsfrågor

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING

HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING HANDLINGSPLAN FÖR ÖVERENSKOMMELSE OM CYKELPENDLING Bakgrund För att nå klimatmålet om en fossilfri ekonomi år 2030 krävs en omställning till ett hållbart transportsystem. En överflyttning av fler arbetsresor

Läs mer

Tekniska nämndens bidrag till Umeås folkhälsa

Tekniska nämndens bidrag till Umeås folkhälsa Folkhälsa Tekniska nämndens bidrag till Umeås folkhälsa Möjligheten att leva sitt liv som man önskar Hållbar livsstil Delaktighet och inflytande Möjlighet till rekreation och rörelse i park och naturmiljöer

Läs mer

Så skapar vi en attraktiv cykelstad

Så skapar vi en attraktiv cykelstad Så skapar vi en attraktiv cykelstad Cykelprogram för en nära storstad 2015-2025 Malin Månsson, trafikkontoret Göteborg 2035 150 0000 Fler invånare 70 000 80 000 nya bostäder 80 000 nya arbetstillfällen

Läs mer

Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg!

Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg! Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg! Projektet En lättare framtid arbetar nu med att se över barnens resvanor och skolvägar inom Norrtälje kommun. För att detta arbete ska bli så bra som möjligt

Läs mer