UTREDNING - INOMHUSMILJÖ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTREDNING - INOMHUSMILJÖ"

Transkript

1 UTREDNING - INOMHUSMILJÖ Hur ser din inomhusmiljö ut under ytan?

2 Vi har resurserna du behöver Auktoriserade provtagare med lång erfarenhet av skadeutredningar Innemiljöutredare med lång erfarenhet av fukt-, kondens- och vattenskador i olika typer av byggnader och konstruktioner Bild på äkta hussvamp (Serpula Lacrymans) Läckage i vattenledning under diskbänk som orsakat mögeltillväxt Klädgarderob, där grannens badrum haft läckage i dusch Bristande fönsterunderhåll som orsakat rötskador Felaktig takfotskonstruktion som resulterat i påväxt Bristfällig vindsisolering som gett omfattande fuktskador i innertak Fukt orsakar problem En av de största orsakerna till problem i byggnader och inomhusmiljöer är fukt! Det finns många skäl till varför du bör vara uppmärksam på förekomst av fukt i din byggnad. Det kan orsaka besvär i form av hälsopåverkan och skapa överkänslighetsreaktioner. Fukten kan ge upphov till mikrobiell tillväxt (mögel), i form av både bakterier och svampar som i svåra fall kan vara en hälsofara. Om fukt tränger in i en byggnadskonstruktion där det finns näring i form av cellulosa (trä, papp, isolering m.m.) och lagom temperatur, finns risk för mikrobiell tillväxt. Om du känner dig osäker, eller misstänker att du har fuktskador eller början till sådana i din byggnad, är det en god idé att ta kontakt med oss som är proffs på att ta hand om fukt och fuktskadornas följder. Inom Relita har vi resurser att hantera hela kedjan från undersökning, provtagningar och analys av läget till sanering och återställande. Vi på Relita har många års erfarenhet av fukt- och mögelskador och våra innemiljöutredare har gedigen utbildning och är också auktoriserade provtagare. Vissa fuktskador är uppenbara och lätta att se, men det kan också finnas dolda problem i byggnadskonstruktionen som orsakar dålig inomhusmiljö, och dessa kan vara svåra som lekman att upptäcka. Det är kostsamt att låta fukt påverka och skada byggnadsmaterial i tak, vägg, golv och fasader.

3 Rötskadad badrumströskel orsakad av fel fall på golv Vindsutrymme med hög luftfuktighet Läckage i fönsterkarm som orsakat tillväxt Fasad med felaktigt utfört putsskikt Yttertak med bristande underhåll och spräckta takpannor Krypgrund med hög luftfuktighet Felaktiga luftrörelser i byggnad som orsakat fukt och mögel Problemen med inomhusmiljön kan ofta vara komplexa och orsakerna inte alltid så självklara. Det krävs oftast en bred erfarenhet och en metodisk undersökning för att kunna utreda problem med inomhusmiljön. Vi på Relita har kompetent personal med lång erfarenhet av innemiljöutredningar och problem i byggnadskonstruktioner. I det nordiska fastighetsbeståndet finns allt ifrån den lilla sommarstugan till det stora kontors- eller industrikomplexet. Vi på Relita hanterar i dag fastighetsbestånd som sträcker sig från 1300-talets stenhus till dagens högteknologiska nybyggnationer. Vid åtgärdande av innemiljöproblem i olika typer av byggnader gäller det att ha kunskaper om hur man utför både utredning, torkning, sanering och återställning. Detta för att på bästa sätt ta hänsyn till byggnadens bevarande och för att undvika att problemen återkommer. Välmående människor i välmående byggnader är vår strävan!

4 Vi har resurserna du behöver Auktoriserade provtagare med lång erfarenhet av skadeutredningar Fukttekniker med lång erfarenhet av fukt-, kondens- och vattenskador Byggdoktor Avfuktare Luftrenare Värmemattor, IR-lampor, hjälpfläktar Framför allt har vi kunskap! Äkta hussvamp (Serpula Lacrymans) Värmefotografering av golv för att finna läckage Stor vattenläcka genom golv vintertid Vattenskador / Fuktskador / Åtgärdsmetoder Ibland finns källan till problemen, själva grundorsaken, på en annan plats i eller utanför byggnaden, och för att kunna förstå sambanden krävs både kunskap och lång erfarenhet. Det har vi på Relita! En del problem kan uppträda periodvis beroende på väderlek och luftrörelser. Om fukt och mögel finns dolda i konstruktionen under en tid, kan det med tiden bli så omfattande skador att man blir tvungen att riva delar av byggnaden. Detta kan bli både dyrt och omständigt varför vi rekommenderar att ta tag i begynnande fuktproblem i ett tidigt skede. Med en väl genomförd avfuktning kan man minska behovet av andra ingrepp som rivning eller ombyggnad och därmed spara både tid, pengar och miljö. Vi på Relita har många års erfarenhet av fukt- och mögelskador och våra innemiljöutredare har gedigen utbildning och är också auktoriserade provtagare. Vi hjälper dig att hitta orsaker till lukt och ohälsa i din byggnad. Vi använder oss av den senaste tekniken och avancerade instrument för fuktmätningar och vi har stor kännedom om såväl byggkonstruktioner som hur olika material påverkas i fuktiga miljöer. Vår kompetens och våra erfarna fukttekniker ger dig tryggheten att få en fuktutredning som du kan lita på!

5 Värmeplattor används för att torka ur en konstruktion Installerad fuktavkännare i vindsutrymme Fuktmätning i samband med torkning/avfuktning Fast installation av avfuktare i vindsutrymme Provtagning i en krypgrund Vattenrör med rosthål i villagrund Med våra åtgärdsförslag hjälper vi dig att minimera risken för framtida fuktproblem och i slutänden också lägre kostnader för ditt fastighetsunderhåll. Du erhåller alltid en bra dokumentation med rapport och åtgärdsförslag, något som också försäkringsbolagen kräver. Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsförslag eller en helt vanlig rådgivning. Vi arbetar över hela landet (och även utanför) och huvudkontoret finner du i den vackra studentstaden Uppsala.

6 Vi har resurserna du behöver Auktoriserade provtagare med lång erfarenhet av skadeutredningar Innemiljöutredare med lång erfarenhet av fukt-, kondens- och vattenskador i olika typer av byggnader och konstruktioner Bild på äkta hussvamp (Serpula Lacrymans) Asbest i eternitplattor. Kan påträffas t.ex. i väggar, tak på fasader och balkongräcken Asbest i kakelfog och kakelfix PCB i dilfogar på fasader PCB i mjukfog runt dörrar Bristfällig vindsisolering som gett omfattande fuktskador i innertak Inomhusmiljö Materialprovtagningar För att säkerställa en fuktskadas mikrobiella status bör man ta prover på eventuell förekomst av svampar och bakterier (mögel). Genom detta kan man också få svar på vilken typ av organismer de är och om de t.ex. är toxinproducerande. Luftprovtagningar Genom luftprovtagningar kan man få svar på luftens kemiska profil och vilka ämnen som t.ex. relaterar till fuktorsakade emissioner och även kunna spåra vilka de troliga källorna till emissionerna är. Dålig inomhusluft kan förorsaka alltifrån lukter och obehag till medicinska besvär och ohälsa. Därför bör man ta tidiga reaktioner på största allvar och göra en utredning av lokalen. Miljöinventeringar I vår byggnadsmiljö och omgivning kan det förekomma flera olika typer av gifter och icke tillåtna material. Några av dessa är t.ex.: PCB (Polyklorerade bifenyler), en industrikemikalie som är fettlöslig vilket gör att det kan anrikas i kroppens fettvävnad. PCB har tidigare använts som isolator i kondensatorer och transformatorer. Fogmassor (mjukfogar) var ett annat vanligt användningsområde. PCB har konstaterats vara cancerframkallande och påverkar även foster. Asbest är en långfibrig mineral med många värdefulla tekniska egenskaper och har därför tidigare använts i massor av områden såsom: brandskydd på stål och ventilationsanläggningar, soprumsväggar, värmeisolering på rör (rörböjar), armering i olika byggskivor, golvplattor och under plastmattor. Som armering i kakelfix och fog samt i målarfärger mm. Asbest är förbjudet i Sverige sedan 1982, och det är lagkrav på att sanera bort om man hittar asbest. Vatten Många olika typer av vattenprover kan krävas med hänsyn till miljön. Rent vatten är vår viktigaste resurs och fastighetsägarens ansvar för vatten i och utanför fastigheten sträcker sig långt. Vi hanterar många olika typer av provtagningar på vatten. Oljor All hantering av oljor kräver noggrannhet och myndighetskraven kring oljehantering i både ren form och som spill, är mycket höga. Vi utför många typer av provtagningar gällande oljor. Radon är en ädelgas som är radioaktiv och ökar risken för lungcancer. I inomhusmiljön finns det reglerat via lag hur hög radonhalten får vara. Radon i inomhusmiljön orsakar ca 500 lungcancerfall årligen. Fastighetsägare är skyldiga att kontinuerligt kontrollera radonhalten och åtgärda vid förhöjda värden. Vi utför flera olika typer av radonmätningar och kan också utföra åtgärder i form av radonsanering.

7 Krypgrunder Varför uppstår mögelskador? Mögel och svamp behöver fukt. När relativa fuktigheten ligger över 70-75% kan tillväxt ske. Utomhus går relativa fuktigheten ofta över 70% och inne i en krypgrund kan fuktigheten bli högre än så en stor del av året. Det innebär att mögel kan växa till och bli ett problem med tiden. Vissa hus med krypgrund får akuta mögelproblem redan efter ett par år, medan andra endast får en mindre påväxt efter många år. Det man kan vara säker på är att alla hus med uteluftventilerad krypgrund löper risk att få mögelproblem, även om krypgrunden utförts efter konstens alla regler. Sommartid, när luften är varm och kan bära mera vatten, är krypgrunden fortfarande sval. När uteluften kommer in i den svala grunden kyls den ner vilket innebär att den relativa fuktigheten ökar. Ofta skapas även kondens på kalla ytor i grunden vilket ökar fuktbelastningen. Ett genomsnittligt år kommer den relativa fuktigheten inne i krypgrunden då att ligga över 70% under stora delar av sommarhalvåret. till stor del med uteluften som fukten kommer in i grunden. Ökad ventilation snarare ökar fuktigheten och gör grunden ännu kallare, vilket kan påskynda mögeltillväxten. Installationen Installationen av en avfuktare är förhållandevis enkel, men kräver en hel del kunskap och erfarenhet, varför vi absolut rekommenderar att en fackman anlitas. Varje krypgrund är unik, vilket innebär att installationen kommer att utformas lite olika från fall till fall. Teckningen ovan visar schematiskt hur en installation kan komma att se ut. Vad kan man göra? En bra och säker åtgärd är att ändra klimatet i krypgrunden från ett fuktigt till ett torrt klimat, då kommer inte svamp och mögel att trivas längre. Den enklaste och säkraste åtgärden är att installera en luftavfuktare som torkar den fuktiga luften på plats i grunden. Många försöker att minska fuktigheten genom att öka ventilationen i krypgrunden, i tron att man ersätter den fuktiga luften med frisk luft, men det är faktiskt

8 Pakettgolv med underliggande fuktproblem Larmcentral dygnet runt! För att nyttja Relitas breda tjänsteutbud krävs inget avtal, men avtalskunder prioriteras vid hög belastning. Genom anslutning till Relita får fastighets- och anläggningsförvaltare samt husägare tillgång till nyckelförvaltning och kompetent personal för drift och underhåll - dygnet runt! Bli avtalskund - Teckna avtal med oss! VÄXEL UPPSALA STOCKHOLM NORRTÄLJE VÄSTERÅS ENKÖPING TIERP SALA ÖSTHAMMAR GÄVLE BORLÄNGE info@relita.se facebook: RELITA Recover Nordic Group

Relita RING Vi har alltid jobbat enligt mottot att utföra arbetet när kundens behov uppstår, oavsett tidpunkt på dygnet.

Relita RING Vi har alltid jobbat enligt mottot att utföra arbetet när kundens behov uppstår, oavsett tidpunkt på dygnet. Relita Relitagruppen bildades i april 1996 med ambitionen att bli ett fullserviceföretag inom sanerings-, fastighets- och skadeservice. Relita, som har sitt huvudkontor i Uppsala och lokalkontor i övriga

Läs mer

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson Markfukt Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson 1 Markfukt Vad är markfukt? Skador/Åtgärder Källförteckning Slutord 2 Vad är markfukt? Fukt är vatten i alla sina faser,

Läs mer

Probaco en erfaren aktör i ny kostym

Probaco en erfaren aktör i ny kostym Om Probaco Probaco en erfaren aktör i ny kostym Hej! Det är vi som är Probaco! Vi kanske ser nya ut, men i själva verket är vi ett gäng erfarna aktörer inom skadeservicebranschen som verkar ihop i en ny

Läs mer

om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM

om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM 1 Vatten är grunden för liv & mögel Vatten är grunden för allt liv. Därför söker vi människor efter dessa dyra droppar i öknar och på Mars. Men ibland

Läs mer

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Folkhälsomyndighetens vägledning Fredrik Haux, Folkhälsomyndigheten Orsaker till fukt och mögelproblem Läckage från tak, fönster, tvätt/diskmaskiner m.m. Hög luftfuktighet

Läs mer

Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 6 Oktober 2015

Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 6 Oktober 2015 Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 6 Oktober 2015 Per-Eric Hjelmer, Miljö- och hälsoskyddsinspektör, Hälsoskydd Fleminggatan 4, Box 8136, 104 20 Stockholm Telefon: 08-508 28891 per.eric.hjelmer@stockholm.se

Läs mer

Säby gård, Häststall 2015-04-28

Säby gård, Häststall 2015-04-28 Säby gård, Häststall 2015-04-28 Provtagningar gällande mögelpåväxt i stallbyggnad Relita Avfuktning AB Växel huvudkontor: 018-10 94 25 E:post: avfuktning@relita.se Libro Ringväg 18 www.relita.se 752 28

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008

300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008 300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008 Mer än varannan villa med krypgrund fuktskadad I mer än vartannat

Läs mer

Hälsosamt och tryggt hemma. Våra tjänster för husägare

Hälsosamt och tryggt hemma. Våra tjänster för husägare Hälsosamt och tryggt hemma. Våra tjänster för husägare Hur mår ni hemma hos dig? Anticimex Överlåtelsebesiktning Den viktigaste undersökningen innan du skriver på kontraktet. köper Att bo i hus kan vara

Läs mer

Läckagelokalisering. Dolda rörsystem

Läckagelokalisering. Dolda rörsystem Läckagelokalisering Dolda rörsystem När du vet vad som läcker, men inte var det läcker. Aquademica lokaliserar läckage i allt från kall- och varmvatten, värme- och kylsystem, avloppsledningar, fjärrvärmerör

Läs mer

Fuktaspekter vid åtgärder i förorenade byggnader. Ingemar Samuelson Byggnadsfysik SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Fuktaspekter vid åtgärder i förorenade byggnader. Ingemar Samuelson Byggnadsfysik SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Fuktaspekter vid åtgärder i förorenade byggnader Ingemar Samuelson Byggnadsfysik SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Fukt kan medverka till problem Tillväxt av mikroorganismer Kemisk nedbrytning av

Läs mer

U PPSALA S UNNERSTA 99:5 Rosenvägen 16

U PPSALA S UNNERSTA 99:5 Rosenvägen 16 U PPSALA S UNNERSTA 99:5 Rosenvägen 16 Överlåtelsebesiktning Adress Telefon Org nr E-post E-post Forsbyv 1 74140 Knivsta 0707-911491 556866-0095 info@besiktningsmaninfocus.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRANSKNING

Läs mer

AKtuellt dec 2010. Oktoberseminariet

AKtuellt dec 2010. Oktoberseminariet AKtuellt dec 2010 I det här numret av AKtuellt, det sista för det här året, presenteras innehållet i vårt seminarium som arrangerades den 7 oktober. Du kan även läsa en artikel angående risker med, och

Läs mer

Fukt i fastighet och våtrum

Fukt i fastighet och våtrum Fukt i fastighet och våtrum Västra avdelningen 3 juni 2009 1 Vattenskadorna i våtrum ökar Försäkringsbolagen Volymen vattenskador ökar Fastighetsbeståndets ålder Miljonprogrammet står inför renovering

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande,

Läs mer

MANUAL. Avfuktare X-serien

MANUAL. Avfuktare X-serien MANUAL Avfuktare X-serien Innehållsförteckning Introduktion... 2 Allmänt om avfuktare... 2 Relativ luftfuktighet (RF) vs fuktkvot i trä (FK)... 4 Vridpotentiometer (gäller endast X2)... 5 Strömställare

Läs mer

Torsviks Förskola Fukt och inomhusmiljö 2009-04-16

Torsviks Förskola Fukt och inomhusmiljö 2009-04-16 Torsviks Förskola Fukt och inomhusmiljö 2009-04-16 1 Genom att arbeta objektivt samt integrera erfarenhet och den senaste kunskapen skapar AK-konsult Indoor Air AB förutsättningar för en god innemiljö

Läs mer

TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER

TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Tolkning av mätvärden Vid en skadeutredning i en uteluftsventilerad krypgrund mäter

Läs mer

TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER

TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER TOLKNING AV UPPMÄTTA VÄRDEN OCH ANALYSER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Tolkning av mätvärden Vid en skadeutredning i en uteluftsventilerad krypgrund mäter

Läs mer

Husköpar- guide. Viktig information till dig som ska köpa hus. Vad kan du förvänta dig? Vem ansvarar för fel? Dolda fel eller osynliga fel?

Husköpar- guide. Viktig information till dig som ska köpa hus. Vad kan du förvänta dig? Vem ansvarar för fel? Dolda fel eller osynliga fel? Vad kan du förvänta dig? Husköpar- guide Vem ansvarar för fel? Dolda fel eller osynliga fel? Besiktningen hjälper dig. Viktig information till dig som ska köpa hus. Om fel upptäcks. Är du på väg att köpa

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

Fukt inomhusmiljö FTF 130211

Fukt inomhusmiljö FTF 130211 Fukt inomhusmiljö FTF 130211 PROGRAM: 09.00 09.30 Kaffe/Inledning 09.30 12.30 Fuktiga byggnader, AK-Konsult Fukt i luft Fukt i material Fukttransport Fuktskador 12.30 13.30 Lunch 13.30 14.15 Lennart Larsson:

Läs mer

Din kompletta partner

Din kompletta partner Din kompletta partner för fastigheten Brandsanering Avfuktning Socialsanering Luktsanering med ozonering Tvätt & Textilvård Asbestsanering Klottersanering Ventilationssanering Betongslipning Rivning och

Läs mer

SWESIAQ:s enkät till innemiljöutredare

SWESIAQ:s enkät till innemiljöutredare SWESIAQ:s enkät till innemiljöutredare Sammanställning av enkätsvar redovisad vid SWESIAQ:s/VVS-tekniska föreningens innemiljökonferens: Innemiljö 2008 Anders Lundin, miljöinspektör Arbets- och miljömedicin,

Läs mer

Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen?

Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen? Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen? Ventilation i simhallar 2012-11-15 AK-konsult Indoor Air AB Fukt i luft AK-konsult Indoor Air AB I vilka former finns fukt? Ånga Flytande Fruset

Läs mer

PM Information efter branden 2011-06-13 Peter Göltl. Bakgrund. Branden

PM Information efter branden 2011-06-13 Peter Göltl. Bakgrund. Branden PM Information efter branden 2011-06-13 Peter Göltl Bakgrund Branden På morgonen den 4 maj eldhärjas delar av byggnader i vilka KTH bedriver utbildningsverksamhet för blivande Arkitekter. Trots flera oberoende

Läs mer

Riskinventering av fastigheter

Riskinventering av fastigheter er HÄR ÄR ETT EXEMPEL på hur en riskinventering av en fastighet kan genomföras. Notera att detta bara är ett exempel, och inte skall ses som ett komplett underlag för hur en inventering skall utföras.

Läs mer

Isover Vario Duplex. Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05

Isover Vario Duplex. Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05 Isover Vario Duplex Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05 Isover Vario Duplex Isover Vario Duplex är en ny intelligent ångbroms som genom att anpassa sig efter luftens relativa fuktighet minskar risken

Läs mer

Riskinventering av fastigheter

Riskinventering av fastigheter Malmö stad Miljöförvaltningen er HÄR ÄR ETT EXEMPEL på hur en riskinventering av en fastighet kan genomföras. Notera att detta bara är ett exempel, och inte skall ses som ett komplett underlag för hur

Läs mer

U PPSALA V ÄSTERÅKERS-BJÖRK 4:9 Västeråkers-Björk 88

U PPSALA V ÄSTERÅKERS-BJÖRK 4:9 Västeråkers-Björk 88 U PPSALA V ÄSTERÅKERS-BJÖRK 4:9 Västeråkers-Björk 88 Överlåtelsebesiktning Adress Telefon Org nr E-post E-post Forsbyv 1 74140 Knivsta 0707-911491 556866-0095 info@besiktningsmaninfocus.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Inventering och sanering av PCB

Inventering och sanering av PCB Inventering och sanering av PCB Illustration: Mentor Demjaha Ditt ansvar som fastighetsägare Vad är PCB? PCB (polyklorerade bifenyler) är en grupp svårnedbrytbara organiska klorföreningar som började framställas

Läs mer

Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär

Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär När man misstänker att det finns hälsobesvär kopplade till en byggnad, är det ibland svårt att veta hur man ska agera. Även om

Läs mer

Riskkonstruktioner och inomhusmiljöproblem i ett förändrat klimat. Erica Bloom, IVL Svenska Miljöinstitutet

Riskkonstruktioner och inomhusmiljöproblem i ett förändrat klimat. Erica Bloom, IVL Svenska Miljöinstitutet Riskkonstruktioner och inomhusmiljöproblem i ett förändrat klimat Erica Bloom, IVL Svenska Miljöinstitutet Riskkonstruktioner i byggnader Vi når inte miljömålen! Exempel med siffror Fukt Exempel riskkonstruktioner

Läs mer

MANUAL AVFUKTARE.

MANUAL AVFUKTARE. MANUAL AVFUKTARE www.drybox.se Innehållsförteckning Introduktion...... Allmänt om avfuktare... 2 Relativ luftfuktighet (RF) vs fuktkvot i trä (FK)... Vridpotentiometer (gäller endast X2)... 5 Strömställare

Läs mer

VISBY KV SOLROSEN 1 SÄVSKOLAN. F-HUSET SKADEINVENTERING BYGG OCH VVS 2011-11-18

VISBY KV SOLROSEN 1 SÄVSKOLAN. F-HUSET SKADEINVENTERING BYGG OCH VVS 2011-11-18 VISBY KV SOLROSEN 1 SÄVSKOLAN. F-HUSET SKADEINVENTERING BYGG OCH VVS 2011-11-18 UPPDRAGSGIVARE Region Gotland Samhällsbyggnadsförvaltningen Visborgsalle 19 621 81 Visby KONSULT Engma AB Västerhejde Bjärs

Läs mer

Fukt- och mögelskadad krypgrund Ett faktum för 175 000 svenska villaägare

Fukt- och mögelskadad krypgrund Ett faktum för 175 000 svenska villaägare Fukt- och mögelskadad krypgrund Ett faktum för 175 000 svenska villaägare En rapport från Anticimex september 2004 1(12) 1. Sammanfattning Ny rapport från Anticimex slår fast att krypgrund är en riskkonstruktion:

Läs mer

U PPSALA K LOCKARÄNGARNA 2:2 Klockarängarna 1

U PPSALA K LOCKARÄNGARNA 2:2 Klockarängarna 1 U PPSALA K LOCKARÄNGARNA 2:2 Klockarängarna 1 Överlåtelsebesiktning Adress Telefon Org nr E-post E-post Forsbyv 1 74140 Knivsta 0707-911491 556866-0095 info@besiktningsmaninfocus.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Minska risken för vattenskador vid ombyggnad av flerfamiljshus Kvalitetssäkra!

Minska risken för vattenskador vid ombyggnad av flerfamiljshus Kvalitetssäkra! Minska risken för vattenskador vid ombyggnad av flerfamiljshus Kvalitetssäkra! Eva Sikander eva.sikander@sp.se www.sp.se Syfte 1,4 miljoner lägenheter och 600 000 småhus har våtrum och rörinstallationer

Läs mer

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Svenska Luftvårdsföreningen 2006-04-06 Eva Sikander Energiteknik, Byggnadsfysik Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Kan man utföra energisnåla

Läs mer

Hur mår huset? En rapport om de vanligaste skadorna i småhus

Hur mår huset? En rapport om de vanligaste skadorna i småhus Hur mår huset? En rapport om de vanligaste skadorna i småhus 1 Vanligt med skador i småhus Att bo i hus kan vara fantastiskt, skönt, trivsamt och alldeles underbart. Men också något som skapar oro och

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande, konstruktion och material i byggnaden och dess riskkonstruktioner.

Läs mer

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Lars Olsson P (3) Hållbar Samhällsbyggnad

Kontaktperson Datum Beteckning Sida Lars Olsson P (3) Hållbar Samhällsbyggnad Kontaktperson Lars Olsson 2016-12-20 6P09890 1 (3) Hållbar Samhällsbyggnad 010-516 50 23 lars.olsson@sp.se Byggsystem Direkt Sverige AB Staffan Hvidberg Box 127 312 22 LAHOLM Fuktsäkerhetsbedömning av

Läs mer

BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1. Golvkonstruktioner och fukt. Platta på mark

BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1. Golvkonstruktioner och fukt. Platta på mark BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1 Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Golvkonstruktioner och fukt Grundläggning mot mark Platta på mark Platta på mark

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande, konstruktion och material i byggnaden och dess riskkonstruktioner.

Läs mer

Agenda. ..tillfälliga fabriker i lera och lort. Svårigheter för byggbranschen. Torbjörn Hall. Problem i byggbranschen. Inte konstigt att det blir fel:

Agenda. ..tillfälliga fabriker i lera och lort. Svårigheter för byggbranschen. Torbjörn Hall. Problem i byggbranschen. Inte konstigt att det blir fel: Torbjörn Hall & Chalmers 4 sep 2003 - Fuktproblem i byggbranschen som kan ge problem med inomhusmiljön Torbjörn Hall Dagens kunskapslägen jft med med för 3000 år sedan lagen om spetälska på hus Gamla testamentet

Läs mer

Anders Jansson, RISE Byggnadsfysik och innemiljö FUKT, BYGGNADSTEKNIK OCH RISKKONSTRUKTIONER FÖR HÄLSOSKYDDSINSPEKTÖRER

Anders Jansson, RISE Byggnadsfysik och innemiljö FUKT, BYGGNADSTEKNIK OCH RISKKONSTRUKTIONER FÖR HÄLSOSKYDDSINSPEKTÖRER FUKT, BYGGNADSTEKNIK OCH RISKKONSTRUKTIONER FÖR HÄLSOSKYDDSINSPEKTÖRER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Anders Jansson, RISE Byggnadsfysik och innemiljö Auktoriserad

Läs mer

Anders Jansson, RISE Byggnadsfysik och innemiljö

Anders Jansson, RISE Byggnadsfysik och innemiljö FUKT, BYGGNADSTEKNIK OCH RISKKONSTRUKTIONER FÖR HÄLSOSKYDDSINSPEKTÖRER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Anders Jansson, RISE Byggnadsfysik och innemiljö Auktoriserad

Läs mer

Enheten för hälsoskydd Michael Ressner

Enheten för hälsoskydd Michael Ressner Enheten för hälsoskydd Michael Ressner tel. 075-247 3146 e-post: michael.ressner@socialstyrelsen.se www.socialstyrelsen.se/halsoskydd Fastighetsägares gares egenkontroll Nationellt tillsynsprojekt under

Läs mer

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare Sanering av PCB Information till fastighetsägare 2 FOTO: Leif Gustavsson, LG foto Visste du att... Fastighetsägare är enligt lag skyldiga att undersöka om PCB finns i byggnader byggda eller renoverade

Läs mer

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare 1 VÄLJ RÄTT AVFUKTARE Välj den avfuktare som passar ditt behov bäst. Här får du råd på vägen. Du kan också alltid kontakta oss så hjälper vi dig. KRYPGRUND

Läs mer

Erfarenheter från renoverings- och byggprocessen ur ett fuktperspektiv

Erfarenheter från renoverings- och byggprocessen ur ett fuktperspektiv Erfarenheter från renoverings- och byggprocessen ur ett fuktperspektiv Vad är fuktsäkerhetsprojektering? "Systematiska åtgärder i projekteringsskedet som syftar till att säkerställa att en byggnad inte

Läs mer

Fokus på Fukt Vasavägen 97 i Järfälla

Fokus på Fukt Vasavägen 97 i Järfälla Fokus på Fukt Vasavägen 97 i Järfälla Metoder och Fallgropar vid handläggning av klagomålsärende med innemiljöproblem Helena Fornstedt Järfälla kommun F.o.m. 1 dec 2012 jobbar jag som innemiljöutredare

Läs mer

Fukt- och mögelskadad krypgrund

Fukt- och mögelskadad krypgrund Fukt- och mögelskadad krypgrund Ett faktum för 175 000 svenska villaägare En rapport som baseras på 4.626 överlåtelsebesiktningar av villor 2001-2003, spridda över hela Sverige. 1. SAMMANFATTNING.....................................................................

Läs mer

Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder.

Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder. Granab Ventilationssystem för effektiv undergolvventilation. Tillförlitligt system till låg totalkostnad för skolor, allmänna lokaler och bostäder. GRANAB Undergolvventilationssystem i kombination med

Läs mer

UTREDNING. Ocabs arbetsordernummer: H7204381. Beställare: Eva Norrgård Vartoftagatan 9 11830 Stockholm. Kund/beställares referensnummer: -

UTREDNING. Ocabs arbetsordernummer: H7204381. Beställare: Eva Norrgård Vartoftagatan 9 11830 Stockholm. Kund/beställares referensnummer: - UTREDNING Ocabs arbetsordernummer: H7204381 Kund/beställares referensnummer: - Beställare: Eva Norrgård Vartoftagatan 9 11830 Stockholm Objektets adress: Ljungvägen 16 Sorundan Besiktningsdag: 2016-04-01

Läs mer

EFFEKTIVA LÖSNINGAR FÖR EN SUND BOENDEMILJÖ

EFFEKTIVA LÖSNINGAR FÖR EN SUND BOENDEMILJÖ EFFEKTIVA LÖSNINGAR FÖR EN SUND BOENDEMILJÖ KRAFTFULLA PRODUKTER FÖR PÅLITLIG RADONSANERING AV BOSTÄDER 1 EFFEKTIVA ÅTGÄRDER VID HÖGA VÄRDEN AV RADON I BOENDEMILJÖ. Radon är en radioaktiv gas som är osynlig

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING 2015-07-28 ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Krokom Aspås-Lien 3:36 Nedre Gräftevägen 10, 835 94 Aspås Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 063-123530 Organistaionsnummer: 556669-0144, F-skattesedel

Läs mer

EFFEKTIVA LÖSNINGAR FÖR EN SUND BOENDEMILJÖ

EFFEKTIVA LÖSNINGAR FÖR EN SUND BOENDEMILJÖ EFFEKTIVA LÖSNINGAR FÖR EN SUND BOENDEMILJÖ KRAFTFULLA PRODUKTER FÖR PÅLITLIG RADONSANERING AV BOSTÄDER 1 D B C 1 SÅ HÄR FUNGERAR RADONSANERING MED CORROVENTAS PRODUKTER. Radon tränger upp i boendemiljön

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Spara och bevara. Disposition. Utmaningar Energioptimering av gamla kyrkor kultur kontra miljö

Spara och bevara. Disposition. Utmaningar Energioptimering av gamla kyrkor kultur kontra miljö Energioptimering av gamla kyrkor kultur kontra miljö Tor Broström Professor i kulturvård vid Uppsala Universitet Campus Gotland Centrum för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader

Läs mer

Fukt och luktfria ventilerade golv.

Fukt och luktfria ventilerade golv. Fukt och luktfria ventilerade golv. Optivent stoppar effektivt farliga ångor och giftiga gaser från att komma ut i rumsluften och gör att Du kommer att må mycket bättre på din arbetsplats eller i ditt

Läs mer

D J U P V I K 1:55. Erlands gata 6 Borgholm. Överlåtelsebesiktning för Säljare HMP Karlsson s AB Besiktningsman Rune Karlsson

D J U P V I K 1:55. Erlands gata 6 Borgholm. Överlåtelsebesiktning för Säljare HMP Karlsson s AB Besiktningsman Rune Karlsson HMP Karlsson s AB Besiktningsman Rune Karlsson D J U P V I K 1:55 Erlands gata 6 Borgholm Överlåtelsebesiktning för Säljare 2016-09-01 Besiktningsman Rune Karlsson Uppdragsnr 2016-121 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Fukt kontrollmetoder. Vad beror fuktfläcken på? Hur och när ska man göra fuktronder?

Fukt kontrollmetoder. Vad beror fuktfläcken på? Hur och när ska man göra fuktronder? Fukt kontrollmetoder Hur och när ska man göra fuktronder? Vad beror fuktfläcken på? Det har uppstått en missfärgning i taket i en lokal, vi vet inte varför. Hade vi kunnat förebygga den och hur skulle

Läs mer

Olika typer av fuktrelaterade miljöproblem i byggnader Växt av mögel/bakterier på ytor (kondens, köldbryggor, låg ventilation och hög fuktbelastning)

Olika typer av fuktrelaterade miljöproblem i byggnader Växt av mögel/bakterier på ytor (kondens, köldbryggor, låg ventilation och hög fuktbelastning) Mätmetoder för fukt, mögel och mikrobiella komponenter i innemiljön Docent Dan Norbäck (dan.norback@medsci.uu.se) Olika typer av fuktrelaterade miljöproblem i byggnader Växt av mögel/bakterier på ytor

Läs mer

SWESIAQ-MODELLEN - EN METOD FÖR BÄTTRE INNEMILJÖUTREDNINGAR. Anders Lundin Centrum för Arbets- och miljömedicin Stockholms läns landsting

SWESIAQ-MODELLEN - EN METOD FÖR BÄTTRE INNEMILJÖUTREDNINGAR. Anders Lundin Centrum för Arbets- och miljömedicin Stockholms läns landsting SWESIAQ-MODELLEN - EN METOD FÖR BÄTTRE INNEMILJÖUTREDNINGAR Anders Lundin Centrum för Arbets- och miljömedicin Stockholms läns landsting anders.lundin@sll.se, tfn 08-12337176 Hälsoskyddsnätverket 19 november

Läs mer

Socialstyrelsen. Länsträff miljö- och hälsoskydd 2 september 2010, Köping

Socialstyrelsen. Länsträff miljö- och hälsoskydd 2 september 2010, Köping Socialstyrelsen Länsträff miljö- och hälsoskydd 2 september 2010, Köping Patrik Hultstrand, Utredare Socialstyrelsen Heléne Gårdebrink, Utredare Socialstyrelsen Nationellt tillsynsprojekt 2010 Fastighetsägares

Läs mer

PM: FÖRSKOLOR, LIDINGÖ STAD

PM: FÖRSKOLOR, LIDINGÖ STAD Lidingö Stad Fastighetskontoret Sven Riddarström 181 82 Lidingö PM: FÖRSKOLOR, LIDINGÖ STAD Sammanfattning, utförda fuktriskinventeringar och fuktutredningar Fuktriskinventeringar L:\309x\2009\10121857

Läs mer

Förslag till Rivningsplan enligt PBL 10 kap 6 p 5 och 6. Datum: Kontaktuppgifter Fastighetsbeteckning. Information om fastigheten Byggår

Förslag till Rivningsplan enligt PBL 10 kap 6 p 5 och 6. Datum: Kontaktuppgifter Fastighetsbeteckning. Information om fastigheten Byggår Förslag till Rivningsplan enligt PBL 10 kap 6 p 5 och 6 Datum: Kontaktuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetsägare Adress Postadress Telefon E-post Byggherre (om annan än ovan) Namn Adress Postadress

Läs mer

Stockholmskontoret växer. AK-konsults Stockholmskontor har under hösten förstärkts med två nya medarbetare, Jonas Winther och Henrik Sjölund.

Stockholmskontoret växer. AK-konsults Stockholmskontor har under hösten förstärkts med två nya medarbetare, Jonas Winther och Henrik Sjölund. Oktober 2014 Stockholmskontoret växer AK-konsults Stockholmskontor har under hösten förstärkts med två nya medarbetare, Jonas Winther och Henrik Sjölund. aktuellt Henrik har läst Byggteknik och Design

Läs mer

PROJEKT. Bostadstillsyn i flerbostadshus i Falköping och i Skövde

PROJEKT. Bostadstillsyn i flerbostadshus i Falköping och i Skövde PROJEKT Bostadstillsyn i flerbostadshus i Falköping och i Skövde 2018-04-18 ADRESS Hertig Johans torg 2 541 83 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST info@miljoskaraborg.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Materialspecifikation för Isover InsulSafe

Materialspecifikation för Isover InsulSafe Materialspecifikation för Isover InsulSafe 2009-09-10 Tillhörande handling nr 1 Material Brandegenskaper Korrosion Lösfyllnadsisolering av glasull utan bindemedel tillverkad av Saint Gobain Isover AB.

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande,

Läs mer

BESIKTNINGSOBJEKTET. Tule 31, Ynglingavägen 14, Djursholm, Danderyds kommun. Annelie Liljegren, del av tiden Anders Tjärnvall, del av tiden

BESIKTNINGSOBJEKTET. Tule 31, Ynglingavägen 14, Djursholm, Danderyds kommun. Annelie Liljegren, del av tiden Anders Tjärnvall, del av tiden 5 BESIKTNINGSOBJEKTET Fastighet Tule 31, Ynglingavägen 14, Djursholm, Danderyds kommun Lagfaren ägare Annelie Liljegren Uppdragsgivare Annelie Liljegren Närvarande vid besiktningen Annelie Liljegren, del

Läs mer

MANUAL. Avfuktare DH4

MANUAL. Avfuktare DH4 MANUAL Avfuktare DH4 Innehållsförteckning Innehåll Introduktion... 3 Allmänt om avfuktare... 3 Relativ luftfuktighet vs fuktkvot i trä... 4 Strömställare... 5 Strömställarlägen... 5 RF% FUKT FLÄKT Funktion/Användningsområde...

Läs mer

Ombesiktning / Komplettering

Ombesiktning / Komplettering SE-QE-SD-720 728 Besiktningsprotokoll VD Ombes/ Kompl B12 Utg.4 2013-03-11 2010 Anticimex Ombesiktning / Komplettering Varudeklarerat är ett samarbete mellan Svensk Fastighetsförmedling och Anticimex Försäkringar

Läs mer

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen

Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Varför luften inte ska ta vägen genom väggen Arne Elmroth Professor em. Byggnadsfysik, LTH Lunds Universitet Några Begrepp Lufttäthet- Förhindrar luft att tränga igenom byggnadsskalet Vindtäthet- Förhindrar

Läs mer

Capellavägen 11 Järfälla

Capellavägen 11 Järfälla SKÄLBY 3:1252 Capellavägen 11 Järfälla Överlåtelsebesiktning för säljare 2014-12-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRANSKNING AV TILLHANDAHÅLLNA HANDLINGAR SAMT INFORMATION FRÅN UPPDRAGSGIVAREN...2 2 OKULÄR BESIKTNING...3

Läs mer

Ö STHAMMAR 60:11 Högbergsgatan 28

Ö STHAMMAR 60:11 Högbergsgatan 28 Ö STHAMMAR 60:11 Högbergsgatan 28 Överlåtelsebesiktning Adress Telefon Org nr E-post Faktorns Gata 5A 0707-911491 556866-0095 info@besiktningsmaninfocus.se 74139 Knivsta INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRANSKNING

Läs mer

SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN

SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN SPRAYISOLERING FRÅN ISOGREEN Sprayisolering Sprayisolering är en tvåkomponentsprodukt i vätskeform som med särskild utrustning sprayas med högtryck i utrymmen där den expanderar till över hundra gånger

Läs mer

Eva Gustafsson. Civilingenjör Byggdoktor/Diplomerad Fuktsakkunnig VD. 070-249 00 91 eva.gustafsson@conservator.se

Eva Gustafsson. Civilingenjör Byggdoktor/Diplomerad Fuktsakkunnig VD. 070-249 00 91 eva.gustafsson@conservator.se Eva Gustafsson Civilingenjör Byggdoktor/Diplomerad Fuktsakkunnig VD 070-249 00 91 eva.gustafsson@conservator.se Västervik 2015-11-12 Lite fuktteori Tilläggsisolering generellt Renovering och tilläggsisolering

Läs mer

Vattensäkert kök. Upptäck läckan i tid! Spar pengar och besvär! Diskbänksinsats Vitvaruunderlägg Golvskydd Tätning

Vattensäkert kök. Upptäck läckan i tid! Spar pengar och besvär! Diskbänksinsats Vitvaruunderlägg Golvskydd Tätning Vattensäkert kök Upptäck läckan i tid! Spar pengar och besvär! Diskbänksinsats Vitvaruunderlägg Golvskydd Tätning Tätskikt som samlar upp och leder fram smygläckage. Minimerar risken för fukt-, mögel-

Läs mer

Fukt, allmänt. Fukt, allmänt. Fukt, allmänt

Fukt, allmänt. Fukt, allmänt. Fukt, allmänt Fukt, allmänt Fukt finns överallt Luften Marken Material Ledningar 1 Fukt, allmänt Fuktproblem, exempel Mögel, röta, lukt Hälsoproblem i byggnader Korrosion (rost) Kondens Isbildning Fuktrörelser, krympning

Läs mer

Strandgatan 17, Sundellsgatan 3a-h. Läderlappen bostad AB. Läderlappen bostad AB. Strandgatan 17, 953 32 HAPARANDA. växlande molnighet.

Strandgatan 17, Sundellsgatan 3a-h. Läderlappen bostad AB. Läderlappen bostad AB. Strandgatan 17, 953 32 HAPARANDA. växlande molnighet. Sid 1 (9) Besiktningsnr: ÖSS-4215-16538242 Fastighetsbeteckning: Läderlappen 2 Fastighetens adress: Fastighetsägare, namn: Uppdragsgivare, namn: Uppdragsgivare, adress: Strandgatan 17, Sundellsgatan 3a-h

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

Ö STHAMMAR Ö REGRUND 51:3 Östergatan 1

Ö STHAMMAR Ö REGRUND 51:3 Östergatan 1 Ö STHAMMAR Ö REGRUND 51:3 Östergatan 1 Överlåtelsebesiktning Adress Telefon Org nr E-post E-post Forsbyv 1 74140 Knivsta 0707-911491 556866-0095 info@besiktningsmaninfocus.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRANSKNING

Läs mer

Bra att veta om ditt trygghetsavtal.

Bra att veta om ditt trygghetsavtal. Anticimex Trygghetsavtal Bra att veta om ditt trygghetsavtal. Information att spara! Anticimex Trygghetsavtal ett unikt försäkringspaket. Med Anticimex Trygghetsavtal har du nu ett unikt försäkringspaket

Läs mer

BESIKTNINGSOBJEKTET. Eric Gellerstedts dödsbo. Eric Gellerstedts dödsbo

BESIKTNINGSOBJEKTET. Eric Gellerstedts dödsbo. Eric Gellerstedts dödsbo 5 BESIKTNINGSOBJEKTET Fastighet Skuld 18, Norevägen 17, Djursholm, Danderyds Kommun Lagfaren ägare Eric Gellerstedts dödsbo Uppdragsgivare Eric Gellerstedts dödsbo Närvarande vid besiktningen Christina

Läs mer

Fuktsakkyndige og deres rolle i svenske byggeprosjekter. Hva gjør våre naboer for å oppnå god fuktsikkerhet?

Fuktsakkyndige og deres rolle i svenske byggeprosjekter. Hva gjør våre naboer for å oppnå god fuktsikkerhet? Fuktsakkyndige og deres rolle i svenske byggeprosjekter Hva gjør våre naboer for å oppnå god fuktsikkerhet? Fuktsikker prosjektering, kontroll og utførelse Anders Kumlin Företagsfakta 19 anställda Omsättning

Läs mer

Fuktsäkra konstruktioner

Fuktsäkra konstruktioner Fuktsäkra konstruktioner Fuktsäkra tak Fuktsäkra väggar Fuktsäkra grunder Relaterad information Kontaktpersoner Ingemar Samuelson Tel: 010-516 51 59 Fuktsäkra tak Taket skall leda bort regnvatten. Denna

Läs mer

Bra att veta om ditt trygghetsavtal.

Bra att veta om ditt trygghetsavtal. Anticimex Trygghetsavtal Bra att veta om ditt trygghetsavtal. Information att spara! Anticimex Trygghetsavtal ett unikt försäkringspaket. Med Anticimex Trygghetsavtal har du nu ett unikt försäkringspaket

Läs mer

BESIKTNINGSOBJEKTET. Josefin Stålvant och Andreas Kindahl. Josefin Stålvant. Olof Stålvant Desirée Stålvant Per Lundman, del av besiktningstiden

BESIKTNINGSOBJEKTET. Josefin Stålvant och Andreas Kindahl. Josefin Stålvant. Olof Stålvant Desirée Stålvant Per Lundman, del av besiktningstiden 5 BESIKTNINGSOBJEKTET Fastighet Idegranen 2, Ringvägen 3, Enebyberg, Danderyds Kommun Lagfaren ägare Josefin Stålvant och Andreas Kindahl Uppdragsgivare Josefin Stålvant Närvarande vid besiktningen Olof

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande, konstruktion och material i byggnaden och dess riskkonstruktioner.

Läs mer

Utlåtande överlåtelsebesiktning Uppdragsnummer Motala kommun Långskogen 235 Fastighetsbeteckning: Varv 7:5 Datum

Utlåtande överlåtelsebesiktning Uppdragsnummer Motala kommun Långskogen 235 Fastighetsbeteckning: Varv 7:5 Datum 1(6) Utlåtande överlåtelsebesiktning Uppdragsnummer 11112 Motala kommun Långskogen 235 Fastighetsbeteckning: Varv 7:5 Datum 2011-07-07 2(6) Överlåtelsebesiktning Överlåtelse av fast egendom enligt Jordabalken

Läs mer

Nallebjörnens förskola Lidingö

Nallebjörnens förskola Lidingö Nallebjörnens förskola Lidingö Förenklad rapportering 2010-02-08 Ordernr: 18495 AK-konsult Indoor Air AB Vi löser fukt- och miljöproblem i byggnader Postadress 163 29 Spånga Besöksadress Stormbyvägen 2-4

Läs mer

BESIKTNINGSOBJEKTET. Lahäll 5:26, Tibblevägen 27, Lahäll, Täby kommun. Inga-Lill Hallberg

BESIKTNINGSOBJEKTET. Lahäll 5:26, Tibblevägen 27, Lahäll, Täby kommun. Inga-Lill Hallberg 5 BESIKTNINGSOBJEKTET Fastighet Lahäll 5:26, Tibblevägen 27, Lahäll, Täby kommun Lagfaren ägare Bo Hallberg Inga-Lill Hallberg Uppdragsgivare Bo Hallberg Närvarande vid besiktningen Bo Hallberg Inga-Lill

Läs mer

BESIKTNINGSPROTOKOLL

BESIKTNINGSPROTOKOLL BESIKTNINGSPROTOKOLL Kund: Peter Åkerström Adress: Ekmans väg 26, 192 79 Sollentuna Dokument ID: A-mm5249 Datum: 2015-09-21 & 2015-09-24 Inspektionstyp: Fukt- och mögelutredning Besiktningstekniker: CWB,

Läs mer