U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N"

Transkript

1 UTBILDNINGAR HÖSTEN 16

2 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror också att människor får bättre hälsa av att arbeta i effektiva och välfungerande verksamheter. Vi tror på ett arbetsliv där det finns plats och utvecklingsmöjligheter för alla. Sådana arbeten skapas av lönsamma företag. Därför hör allt samman, lönsamhet, effektivitet, arbetsmiljö och hälsa. Ur den här tron föds våra utbildningar om personalfrågor. Utbildningar för ett effektivt och hälsosamt arbetsliv. I den här katalogen kan du läsa om de öppna utbildningar som vi arrangerar löpande. Många av dem kan vi också ordna som företagsinterna utbildningar på plats hos er. Kontakta oss för en offert! Förutom utbildningar ordnar vi regelbundet konferenser om aktuella ämnen. Håll utkik på eller prenumerera på våra nyhetsbrev och inbjudningar.

3 Program Information om program, tider och lokaler för utbildningarna finns på metodicum.se. Anmälan Anmäl dig enkelt på ett av tre sätt, fyll i formuläret på: mejla anmälan till: utbildning@metodicum.se eller ring: Du är också alltid välkommen att kontakta oss med frågor, önskemål och idéer! Våra ämnen Vi har ett stort nätverk av forskare, konsulter och experter som erbjuder spetskompetens framförallt inom nedanstående ämnesområden. Hitta din utbildning via färgkodningen och ta del av expertkunskaperna! Personalekonomi

4 MED DE NYA STRESSREGLERNA Psykosocial arbetsmiljö vad, vem, hur? Utbildningen ger en god grund att stå på för att föra in sociala och organisatoriska aspekter i arbetsmiljöarbetet. Du lär dig både om lagar och regler, med tyngdpunkt på den nya föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö och om aktuell forskning. Roller, ansvar och mandat tydliggörs. Du får tips om konkreta metoder och verktyg från våra erfarna utbildare Pärerik Nawrin och Torbjörn Jansson. Utrymme ges till praktiska övningar, diskussioner och dina egna frågor. Vad säger lagar och föreskrifter? Fokus på den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö Forskningens erfarenheter? Arbetsmiljöpolicyn om organisatorisk och social arbetsmiljö Metoder för att kartlägga den organisatoriska och sociala arbetsmiljön Det sociala stödet Förebygga och hantera kränkningar och mobbning Vem gör vad i arbetet med organisatorisk och social arbetsmiljö? HR-ansvariga, arbetsmiljösamordnare eller med liknande ledningsfunktion, huvudskyddsombud, företagshälsovården.

5 PRAKTISKA VERKTYG Vad chefen behöver veta om stress I arbetet mot stress på arbetsplatsen har chefen en speciell roll. Chefen bör aldrig se stress enbart som ett individproblem, utan har också ansvar för att det inte finns organisatoriska och sociala faktorer som skapar stress och ohälsa på arbetsplatsen. Samtidigt har chefen ofta själv en utsatt roll med krav både uppifrån och nerifrån, som kan skapa stress. Välkommen till en utbildning som ger dig som chef både kunskap och konkreta verktyg för att bekämpa skadlig stress. Utbildare är Pia Ståhl, ledarskapsutvecklare, kommunikolog och förändringsledare. Ledarskap och medarbetarskap i det nya arbetslivet Hur upptäcker och hanterar man signaler på stress och ohälsa? Hur upptäcker man risker för stress i organisationen? Hur hittar man stresshanteringsstrategier som fungerar? Hur genomför man en förändring bort från stress utan att processen i sig blir stressande? Vad händer när man blir stressad? - stressfysiologi Forskning och teorier om stress (KASAM, flykt & kamp, krav-kontroll, mm) Chefer med personalansvar.

6 SYSTE MATISK METOD Konstruktiv konflikthantering för en god arbetsmiljö För att skapa en god arbetsmiljö organisatoriskt och socialt är det nödvändigt att vara duktig på konflikthantering. Här får du veta varför konflikter uppstår och varför de måste hanteras när vi vill kunna samarbeta effektivt. Men framför allt får du praktiska verktyg som hjälper dig att stoppa en destruktiv konfliktutveckling och gör det möjligt att skapa konstruktiva och hållbara vinna-vinna-lösningar. Eva Grundelius leder utbildningen. Hur konflikter är nödvändiga för att skapa tillit och struktur Hållbar kommunikation för att undersöka och lösa konflikter Säkerställa att lyssnandet fungerar utan missförstånd Förstå och använda Konflikttrappan för att sätta stopp i tid Analysera en konflikt och ta reda på vilka regler som ska gälla Leda parterna till en hållbar lösning och kunna ombestämma sig Använda olika samtalsklimat för att stödja respektive gränssätta Ge återkoppling som verkligen håller att bygga vidare på Använda AFS 2015:4 för att förebygga och hantera konflikter Installera en rutin som effektivt motverkar kränkande särbehandling I första hand chefer, arbetsledare, fackligt engagerade och HR-personal.

7 LÄR DIG GRÄNSSÄTTA EFFEKTIVT Misskötsel på arbetet förebygg och hantera med hållbar kommunikation Lär dig använda den grundläggande juridiken som ska gälla på alla arbetsplatser och att förebygga och hantera misskötsel genom att arbeta systematiskt. Vi övar praktiskt på att använda olika slag av kommunikation situationsanpassat. Två mycket användbara böcker ingår i kursavgiften. Utbildningen leds av Eva Grundelius som är författare, metodutvecklare och kommunikationskonsult. Fem skyldigheter som följer av anställningsavtalet Vad är misskötsel i juridisk mening? Vilka verktyg finns för att förebygga och hantera misskötsel? Hur använder man hållbar kommunikation för att förebygga och stoppa misskötsel? Hur skapar man rätt samtalsklimat för gränssättning respektive samverkan? Hur genomför man ett korrigerande samtal som är rättssäkert och effektivt? Hur skapar man tydliga spelregler för kommunikation och samarbete i en arbetsgrupp? Kursen vänder sig i första hand till dig som har ett arbetsgivaransvar eller är fackligt aktiv.

8 LEDARSKAP FÖR HÄLSA OCH EFFEKTIVITET Utvecklas som ledare via reflektion Hur gör de bästa ledarna? Lär dig hur du kan använda systematisk reflektion för att utveckla ett ledarskap som främjar både verksamhetens effektivitet och medarbetarnas hälsa. Det behöver inte vara någon motsättning mellan ett ledarskap som effektivt och kraftfullt driver verksamheten framåt, och ett ledarskap som värnar om medarbetarna. Framgångsrika ledare gör båda delar. Hur de gör det är ämnet för Johan Larssons forskning. Här får du ta del av hans rön. Dessutom får du ta del av reflektionsverktyget Ledarskapsbokslut, och testa att använda det för att utveckla ditt eget ledarskap. Vilken roll spelar människosynen i ett framgångsrikt ledarskap? Vad kännetecknar framgångsrika chefers ledarskap? Aktuell ledarskapsforskning, som jag har nytta av i vardagen Vilka strategier för ledarskapsutveckling kan jag använda mig av? Hur kan jag använda verktyget ledarskapsbokslut? Utbildningen vänder sig till dig som chef, ledare eller projektledare, eller som har ett allmänt intresse för ledarskapsfrågor.

9 ATTITYD OCH BETEENDEFÖRÄNDRING Ergonomi som fungerar Vi vet idag mycket om hur man kan undvika belastningsbesvär, men den kunskapen tillämpas inte alltid. Är det arbetsgivarens eller arbetstagarens ansvar? Vad krävs för att det ska börja fungera? Ergonomi handlar om samspelet mellan människa, arbetsuppgift och arbetsmiljön. Bättre ergonomi ger ökad produktivitet och bättre kvalitet, eftersom bättre ergonomi är bättre funktionalitet. Det finns alltså all anledning att satsa på ergonomiförbättringar, speciellt sådana som också tillämpas. Utbildare är Jan-Erik Ståhl, ergonom och Pia Ståhl, ledarutvecklare och förändringsledare. Vad är belastningsbesvär och vad kan besvären bero på? Lönar det sig med ergonomiförbättringar? Varför gör man inte rätt? Hur kan vi sätta mål som ger mening i arbetsmiljöarbetet? Hur ser ansvarsfördelningen ut på arbetsplatsen? Belastningsföreskriften, hur görs riskbedömningar? Utbildningen vänder sig främst till chefer och skyddsombud, men även andra som är intresserade av verkligt arbetsmiljöarbete genom beteendeförändring.

10 ARBETSRÄTT OCH PRAKTIK Alkohol och droger i arbetslivet arbetsrätt och praktiska åtgärder Vad kan arbetsgivaren göra för att förebygga och åtgärda problem med alkohol och droger? Vad är tillåtet i arbetsrätten? Vad är mest effektivt enligt senaste forskning? Utbildningen leds av arbetsrättsexpert Annamaria Westregård och alkoholforskare Ulric Hermansson. Hur omfattande är alkohol- och narkotikaproblem på arbetet? Vilka är de grundläggande arbetsrättsliga principerna? Vilka motiv finns för att upptäcka och åtgärda? Vad säger lagen om åtgärder som alkohol- och drogtester? Vilka rättigheter och skyldigheter har arbetsgivare och arbetstagare att agera och att verka för en säker arbetsmiljö? Hur kan man upptäcka alkohol- och drogproblem på arbetsplatsen? Hur kan arbetsgivare hantera svåra fall? Utbildningen vänder sig i första hand till chefer och personalansvariga, fackliga företrädare, företagshälsovården, och andra som är intresserade av att hantera och förebygga problem med alkohol och droger på arbetsplatsen.

11 FRAMTAGEN AV PARTERNA Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Lär dig allt du behöver för att hantera rehabiliteringsärenden medmänskligt och professionellt, arbetsrättsligt korrekt och ekonomiskt effektivt. Vår tredagarsutbildning tar ett helhetsgrepp på rehabilitering utifrån ett chefsperspektiv. Den tar upp allt från praktiska frågor som blankettstöd till övergripande frågor som arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Utbildare är Jan-Åke Brorsson, Berit Bäckström och Thomas Aronsson. Vilket ansvar har du som chef, formellt och praktiskt? Vilka lagar styr och hur ska de tolkas? Hur samverkar du med Försäkringskassan och facket? Hur går en rehabutredning till? Hur ska rehabplanen se ut? Hur påverkas företagets ekonomi? Chefer med personalansvar, personal-/rehabhandläggare, fackliga företrädare och företagshälsovården. Alla som vill hantera rehabiliteringsprocessen snabbt och korrekt.

12 Tror du som vi på Metodicum att det är lönsamt för företag och organisationer att satsa på de anställdas hälsa? Då är våra utbildningar och produkter för dig. Läs mer på: metodicum.se för mer information om våra tjänster.

13

14 FORSKNING OCH PRAKTIK Att schemalägga för hälsa och effektivitet i vård och omsorg Dygnet runt-verksamhet, många olika kompetenser och budgetpress gör schemapusslet inom vård och omsorg särskilt svårlöst. Arbetstiderna får inte slita ut personalen i förtid eller äventyra patientsäkerheten. Vad kan arbetsgivaren göra? Vad kan den anställde göra? Hur skapar man långsiktigt hållbara scheman? Denna endagsutbildning kombinerar forskning med praktik. Utbildare är Göran Kecklund, forskningschef vid Stressforsknings institutet, och Ulla Olofsson arbetsmiljöstrateg i Västerbottens läns landsting. Vilka hälsorisker finns med nattarbete och oregelbunda arbetstider? Hur skapas långsiktigt hållbara scheman? Hur ska man tänka kring trötthet och säkerhet? Vad kan den anställde själv göra för att undvika sömnproblem? Vilka fem grundfaktorer finns för att skapa hälsosamma scheman? Hur säkerställer man rätt kompetens på rätt plats i rätt tid? Vilka arbetstidsmodeller fungerar bra för vård och omsorg? Utbildningen vänder sig till schemaläggare, chefer med verksamhets ansvar, HR-personal, arbetsmiljöstrateger, skyddsombud m.fl.

15 EXPERTUTBILDNING Bemanning och schemaläggning från A till Ö Under denna utbildningsdag får du lära dig att planera, bemanna och schemalägga din verksamhet så att den fungerar så bra som möjligt. Steg för steg får du lära dig processen från behov till optimalt schema. Vi testar olika schemaläggningsmetoder och diskuterar vanliga fällor som man bör undvika. Utbildare är Myrna Palmgren, doktor i optimeringslära. Hon arbetar för närvarande med planering och styrning inom Region Östergötland. Strategisk planering, taktisk planering, operativ planering Hur avgör man bemanningsbehovet? Vad är chefens roll i schemaläggningen? Fördelar och nackdelar med fasta scheman och önskescheman? Vilka är de vanligaste problem som schemaläggare råkar ut för? Vad är rimligt att kräva av schemaverktyg? Förändra befintliga scheman Du som arbetar med schemaläggning och bemanning eller är chef med verksamhetsansvar.

16 EXPERTUTBILDNING Allt du behöver veta om juridiken kring arbetstider Välkommen till en riktig expertutbildning om arbetstidsreglerna! Här får du veta det som är svårt att läsa sig till. Hur begränsande är reglerna i Arbetstidslagen och EUs arbetstidsdirektiv? Var finns gråzonerna? Vad kan vi lära av rättspraxis? Vilka möjligheter och risker finns? Du får svar på just dina konkreta frågor. Utbildare är John Wahlstedt, biträdande arbetsrättschef på Teknikföretagen. John har bland annat varit nationellt ansvarig för att förhandla om arbetstider för Sverige vid översynen av EUs arbetstidsdirektiv. Vilka regler i EU-direktivet och i lagen är förhandlingsbara? Vilka avspeglingar ger lagarna i kollektivavtalen? Hur har arbetstidslagen och EU-direktivet tolkats i domstolarna? Vilka sanktioner finns? Vilka möjligheter finns att lösa problemen genom kollektivavtal eller förläggning av arbetstid? Du som förhandlar om arbetstider eller är schemaspecialist, chef eller skyddsombud i verksamheter där arbetstiderna ändras ofta.

17 PRAKTISK, HANDGRIPLIG UTBILDNING Att införa rätt till heltid Under denna utbildningsdag får du ta del av kunskap om att införa rätt till heltid i offentlig sektor på bästa sätt och så att verksamhetens kvalitet ökar, inte dess kostnader. Utbildningen genomförs i mindre grupp så att det finns gott om utrymme för dina frågor. Utbildare är Sven Fernlund Skagerud, projektledare för införandet av heltid i bland annat Hofors, Avesta och Falun. Vilken planering och målsättning behövs? Vad krävs för att projektet ska ha framgång? Går det att införa heltid utan att öka kostnaderna eller minska personalen? Vilka kända arbetstidsmodeller finns, grundmodeller och påbyggnader? Hur påverkas organisationen och medarbetarna av förändringen? Vilken projektledning behövs? Utbildningen vänder sig till ansvariga i kommuner som arbetar med att införa rätt till heltid eller står i begrepp att införa det, t.ex. projektledare, verksamhetschefer, personalchefer, enhetschefer och fackliga representanter, politiker.

18 RÄKNA PÅ HÄLSOFÖRÄNDRINGAR Personalekonomi Med kunskaper i personalekonomi kan du räkna på strategiska hälso- och arbetsmiljösatsningar och få fram både beslutsunderlag och argument som ledningen lyssnar på. Du lär dig räkna på såväl hälsofrämjande som förebyggande och rehabiliterande åtgärder, men får också en god grundförståelse för alla kostnader och intäkter relaterade till personalen och deras arbetade timmar. Utbildningen är på två plus två dagar med en hem uppgift mellan kurstillfällena. Utbildare är Thomas Aronsson personalekonom, konsult och författare. Vilka intäkter och kostnader påverkas av hälsa och hälsoförändringar? Hur ska man räkna på rehabilitering respektive förebyggande och hälsofrämjande åtgärder? Hur kan man utvärdera hälsoförbättrande åtgärder med hjälp av ekonomiska efterkalkyler? Vilka är de ekonomiska utgångspunkterna för olika aktörer inom hälsoområdet? Vilka etiska hänsyn är viktiga vid ekonomisk kalkylering inom hälsoområdet? Personalchefer, ekonomichefer, personalhandläggare, controllers, ekonomer, huvudskyddsombud, rehabiliteringshandläggare och rehabiliterings konsulter, företagshälsovården, rehabiliteringsansvariga, arbetsmiljöinspektörer, regionala skyddsombud, och arbetsmiljö ansvariga inom fackliga organisationer, hälsokoordinatorer, hälso specialister m.fl.

19 SEX STRATEGISKT VIKTIGA NYCKELTAL Hälsobokslut Att bara följa sjukfrånvaron i en personalstyrka ger ofta en för grund förståelse för att arbeta strategiskt med hälsofrågor. Med denna modell för hälsobokslut får du överblick över de ekonomiska konsekvenserna av hälsoläget i din organisation. Du kan följa utvecklingen med hjälp av sex nyckeltal och sätta in effektiva åtgärder. På denna utbildning lär du dig vad hälsobokslutet mäter och varför, och hur det kan användas som underlag för en hållbar personalpolitik. Utbildningen leds av Thomas Aronsson, personal ekonom, konsult och författare. Hur mäter man de ekonomiska konsekvenserna av hälsa och ohälsa i organisationen? Vad är ett hälsobokslut och vad används det till? Vilka nyckeltal är relevanta för att styra verksamheten? Hur ska man tolka resultaten? Hur kan hälsobokslut öka lönsamheten? Personalchefer, personalhandläggare, ekonomichefer, controllers, ekonomer, hälsocoacher, rehabkonsulter och andra som är intresserade av sambandet mellan hälsa och ekonomi.

20 KURSTILLFÄLLEN OCH PRISER Psykosocial arbetsmiljö vad, vem hur? STOCKHOLM, SEPTEMBER STOCKHOLM, OKTOBER GÖTEBORG, 7-8 NOVEMBER STOCKHOLM, DECEMBER kr. Ergonomi som fungerar STOCKHOLM, 21 SEPTEMBER kr. Vad chefen behöver veta om stress STOCKHOLM, SEPTEMBER STOCKHOLM, 30 NOVEMBER-1 DECEMBER kr. Misskötsel på arbetet STOCKHOLM, 4-5 OKTOBER STOCKHOLM, DECEMBER kr. Alkohol och droger i arbetslivet STOCKHOLM, 18 OKTOBER kr. Arbetsgivarens rehabansvar STOCKHOLM, OKTOBER kr. Hälsobokslut STOCKHOLM, OKTOBER kr. Konstruktiv konflikthantering för en god arbetsmiljö STOCKHOLM, OKTOBER kr. Utvecklas som ledare via reflektion STOCKHOLM, 21 OKTOBER kr. Bemanning & schemaläggning från A till Ö STOCKHOLM, 2 NOVEMBER STOCKHOLM, 3 NOVEMBER GÖTEBORG, 23 NOVEMBER GÖTEBORG, 24 NOVEMBER STOCKHOLM, 19 DECEMBER STOCKHOLM, 20 DECEMBER kr. Personalekonomi STOCKHOLM, NOVEMBER DECEMBER kr. Att införa rätt till heltid STOCKHOLM, 8 DECEMBER kr. Allt du behöver veta om juridiken kring arbetstider STOCKHOLM, 22 NOVEMBER kr. Att schemalägga för hälsa och effektivitet i vård och omsorg STOCKHOLM, 10 NOVEMBER kr. I priserna ingår utbildningsmaterial, lunch och fika. Moms tillkommer. OBS! Ändringar kan förekomma! Se mer på för uppdaterad information metodicum.se info@metodicum.se

Utbildningar hösten 2015

Utbildningar hösten 2015 Utbildningar hösten 2015 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror också att människor får bättre

Läs mer

U T B I L D N I N G A R VÅ R E N

U T B I L D N I N G A R VÅ R E N UTBILDNINGAR VÅREN 17 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Välkommen! I den här katalogen kan du läsa om de öppna utbildningar som Metodicum arrangerar. Många av dem

Läs mer

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N UTBILDNINGAR HÖSTEN 17 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Välkommen! I den här katalogen kan du läsa om de öppna utbildningar som Metodicum arrangerar. Många av

Läs mer

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N

U T B I L D N I N G A R H Ö S T E N UTBILDNINGAR HÖSTEN 18 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror att människor mår bra av att

Läs mer

Utbildningar våren 2015

Utbildningar våren 2015 Utbildningar våren 2015 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror också att människor får bättre

Läs mer

U T B I L D N I N G A R VÅ R E N

U T B I L D N I N G A R VÅ R E N UTBILDNINGAR VÅREN 18 Vi drömmer om arbetsplatser att längta till och arbeten att älska för alla Vi tror att personal som mår bra skapar framgångsrika verksamheter. Vi tror att människor mår bra av att

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd

Läs mer

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016

Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet. Att arbeta i staten 2016 Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet Att arbeta i staten 2016 Systematiskt arbetsmiljöarbete En liten film om SAM https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-ochinspektioner/arbeta-med-arbetsmiljon/

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö En del av det systematiska arbetsmiljöarbetet Roger Edsand Ny föreskrift - anledning Människor ska inte behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt?

Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? Organisatorisk och social arbetsmiljö- Varför är det viktigt? www.feelgood.se Faktorer som främjar hälsa Gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande) Kontroll i arbetet (inflytande och stimulans)

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni?

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Upplever ni att sjukskrivningarna p g a psykisk ohälsa ökar hos er? Varför tror ni? AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö www.feelgood.se Faktorer som bidrar till ohälsa Faktorer som främjar hälsa Höga krav och små möjligheter att påverka Bristande medmänskligt stöd i arbetsmiljön

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Föreskrifter om. Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om. Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö. Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Ulrich Stoetzer Med Dr, psykolog Sakkunnig organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder Föreskrifterna förtydligar

Läs mer

Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst

Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst Jennie Karlsson arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region öst Arbetsmiljön Arbetsmiljölagen Föreskrifter (AFS) Alla förhållanden: fysiska, organisation At:s företrädare: Skyddsombud Drivs av: Arbetsmiljöverket

Läs mer

Frågor och svar kampanj OSA-kollen

Frågor och svar kampanj OSA-kollen 2018-05-22 Frågor och svar kampanj OSA-kollen Här har vi samlat exempel på frågor och svar som vi tror kan komma när vi genomför lanseringskampanjen för OSA-kollen. Du kan använda underlaget för att själv

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE VAD KAN VI GÖRA FÖR ERT FÖRETAG? Psykisk ohälsa är ett växande problem. Psykisk ohälsa är ett stort problem på många arbetsplatser och medför höga

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Externremiss september 2014 AFS 2015:X Innehåll Organisatorisk och social arbetsmiljö Innehåll...

Läs mer

Ledarskapsutveckling i Sigtuna kommun 2011

Ledarskapsutveckling i Sigtuna kommun 2011 Ledarskapsutveckling i Sigtuna kommun 2011 Ledarskapet är avgörande för våra förutsättningar att vara en av landets mest attraktiva kommuner att leva och verka i Chefer är företrädare för kommunen som

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Arbetsmiljö- och hälsastrategi Datum Arbetsmiljö- och hälsastrategi Antagen av kommunstyrelsen 2016 Antagen av: Kommunstyrelsen 2016-04-05, 73 Dokumentägare: Personalavdelningen Ersätter dokument: Dokumentnamn: Arbetsmiljö- och hälsastrategi

Läs mer

Körschema för OSA-utbildningen

Körschema för OSA-utbildningen Körschema för OSA-utbildningen Här finns stöd för dig som ska planera och genomföra Suntarbetslivs OSA-utbildning. Du hittar en översikt över hela utbildningen samt ett körschema för alla delar med förslag

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna YTTRANDE Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Ledarna Sveriges chefsorganisation är en facklig organisation

Läs mer

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om Organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade ohälsan Ge stöd till arbetsgivare och arbetstagare 2 Arbetsmiljölagen: vidta alla åtgärder

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsgivarverket Ulrich Stoetzer Med Dr, Psykolog Sakkunnig Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 1 Nya föreskrifter för att.. Minska den arbetsrelaterade

Läs mer

AFS 2015:4. Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö.

AFS 2015:4. Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö. Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö www.feelgood.se AFS 2015:4 1 Ersätter: Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön (AFS 1980:14) Föreskrifter om kränkande särbehandling (AFS 1993:17)

Läs mer

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkstad Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Målet med dagen är att Få en inblick i och förståelse för OSA Förstå hur dessa frågor kan integreras i ett systematiskt arbetsmiljöarbete Få

Läs mer

Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog 2018 för öppna utbildningar och föreläsningar

Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog 2018 för öppna utbildningar och föreläsningar Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog 2018 för öppna utbildningar och föreläsningar Vi på Helsa Företagshälsovård hoppas kunna inspirera dig och din arbetsplats till godare

Läs mer

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 November 2016 Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 Hur kan man arbeta med den nya föreskriften och få strategi och kultur att samverka? Frida Norrman & Johanna Rådeström Organisationspsykologer,

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö CHECKLISTA: Organisatorisk och social arbetsmiljö datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Syftet med denna checklista är att identifiera vilken beredskap verksamheten har för att genomföra ett

Läs mer

Sven Lindblom 1

Sven Lindblom 1 2016-05-02 Sven Lindblom 1 Organisatorisk och social arbetsmiljö (kallas här OSA) AFS 2015:4 Syfte Kränkande särbehandling Tillämpningsområde Till vem föreskrifterna riktar sig Definitioner Systematiskt

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 15 KS/2017:162

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 15 KS/2017:162 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Personalutskott 2017-06-02 1 (1) Sida 15 KS/2017:162 Riktlinjer mot kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier, diskriminering och repressalier

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

SKYDDSROND: Arbetstid. datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetstid datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning Gemensam bas för chefer och skyddsombud Varsågod en kostnadsfri utbildning för bättre arbetsmiljö! Som delaktig i arbetsmiljöarbetet finns stora möjligheter att påverka

Läs mer

Kursutbud Arbetsmiljö

Kursutbud Arbetsmiljö Kursutbud Arbetsmiljö Yrkesmästaren Vi ser utbildning som en pågående process genom yrkeslivet. Arbetsuppgifter förändras kontinuerligt vilket medför att lärande är nödvändigt för att effektivisera det

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Webbkonferens om nya föreskriften AFS 2015:4 SKL och Pacta, i samarbete med Suntarbetsliv 1 Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, 5 april

Läs mer

ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA

ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA ARBETSMILJÖUTBILDNINGAR FÖR SKYDDSOMBUD, ARBETSLEDARE, CHEFER MED FLERA Välkommen till ABF Skånes arbetsmiljöutbildningar ABF har en lång erfarenhet av samhälls- och arbetlivsutveckling. En del av detta

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan mot kränkande särbehandling Handlingsplan mot kränkande särbehandling DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 20180305--tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning

Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning Utvecklande kunskap i takt med framtiden En utbildning är en investering för framtiden, både för den enskilde medarbetaren och för företaget. En hög

Läs mer

Nya AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö 1 dag

Nya AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö 1 dag Nya AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö 1 dag Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i

Läs mer

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet

SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ. En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet SAM+OSA= BRA ARBETSMILJÖ En LATHUND för hur man inkluderar organisatoriska och sociala perspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet Med den här lathunden vill din fackliga organisation informera om

Läs mer

Organisatorisk & social arbetsmiljö. Gunnar Sundqvist, utredare, SKL

Organisatorisk & social arbetsmiljö. Gunnar Sundqvist, utredare, SKL Organisatorisk & social arbetsmiljö Gunnar Sundqvist, utredare, SKL Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, 31 mars 2016 Upplägg Regeringens initiativ - Arbetsmiljöstrategi &

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2018-02-06 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Arbetsmiljöenheten Kommunledningskontoret Adress

Läs mer

Arbetsmiljö- och hälsoarbetet integreras i den dagliga verksamheten = ett kvalitetsarbete som bidrar till verksamhetens utveckling

Arbetsmiljö- och hälsoarbetet integreras i den dagliga verksamheten = ett kvalitetsarbete som bidrar till verksamhetens utveckling Arbetsmiljö- och hälsoarbetet integreras i den dagliga verksamheten = ett kvalitetsarbete som bidrar till verksamhetens utveckling Reagera Rehabilitering Förebyggande/risker Arbetsmiljö Främjande/förbättra

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog för öppna utbildningar och föreläsningar

Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog för öppna utbildningar och föreläsningar Hej! Anmälningsinformation hittar du på baksidan. Utbildningskatalog för öppna utbildningar och föreläsningar Bli en bättre chef Målet med utbildningen är att du som chef/ledare ska känna dig starkare

Läs mer

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4 Bilagor: AFS 2015:4

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4 Bilagor: AFS 2015:4 Cirkulärnr: 15:40 Diarienr: 15/06402 P-cirknr: 15-2:17 Nyckelord: Arbetsmiljö, föreskrift 2015:4 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Frida Kertz och Lina Cronebäck Avd för arbetsgivarpolitik Arbetsrätt

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen.

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Antagna av kommunfullmäktige 13 mars 2014 (Ersätter tidigare beslutad hälsopolicy KS 2004-08-25 samt Arbetsmiljöbestämmelser med riktlinjer för systematiskt

Läs mer

2016 Expertpanel arbetshälsa, maj 2016

2016 Expertpanel arbetshälsa, maj 2016 2016:1 Expertpanel arbetshälsa, maj 2016 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om expertpanelen... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De vanligaste arbetsmiljöproblemen... 5 Vad orsakar stress i jobbet?...

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg DET HÅLLBARA LEDARSKAPET Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg charlotte.rawall@pbm.se AGENDA Arbetsmiljöforskning om friska arbetsplatser Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar. December 2016

Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar. December 2016 Förtroendevaldas arbetsgivarroll och arbetsmiljöansvar December 2016 Introduktion Den här webb-presentationen riktar sig till förtroendevalda politiker i kommuner landsting och regioner. Den är tänkt att

Läs mer

Företagshälsovården behövs för jobbet

Företagshälsovården behövs för jobbet Företagshälsovården behövs för jobbet Det är viktigt att de anställda mår bra i sitt arbete och att arbetsmiljön är sund och säker. Det finns ett samband mellan olika psykosociala faktorer i arbetsmiljön,

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN 2017-05-17 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN Svedala kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare som prioriterar utvecklingen av våra verksamheter och medarbetare. Vårt arbetsklimat ska präglas av hållbarhet,

Läs mer

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare.

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare www.av.se Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Huvudansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ligger på arbetsgivaren. Den rättsliga

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

IT-skyddsrond, en metod för ökad användbarhet

IT-skyddsrond, en metod för ökad användbarhet 1 IT-skyddsrond, en metod för ökad användbarhet Carola Löfstrand Arbetsmiljöspecialist Vision Medarbetardriven verksamhetsutveckling - genom digitalisering Hur fånga upp medarbetarnas behov och göra dom

Läs mer

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud 1. Är du skyddsombud eller huvudskyddsombud? g är ensamt skyddsombud, då det inte finns något huvudskyddsombud fråga

Läs mer

Micke Svedemar Kontaktombudsman

Micke Svedemar Kontaktombudsman Micke Svedemar Kontaktombudsman E-mail: ms@sulf.se http://www.sulf.se Äntligen måndag. Eller! Hjärnan är ett underbart organ. Det börjar arbeta så fort du vaknar på morgonen och slutar inte fungera förrän

Läs mer

Så skapar du en god digital arbetsmiljö

Så skapar du en god digital arbetsmiljö Så skapar du en god digital arbetsmiljö Från planering till användande med ett förebyggande perspektiv Roger Edsand ur GP 22 september 2018 Intraservice Vi utbildar både dig som är medarbetare och chef.

Läs mer

Arbetsmiljöprogram

Arbetsmiljöprogram PROGRAM 1 (8) INLEDNING I Regionplanen för perioden -2019 framgår det att regionen ska utvecklas som arbetsplats med ledarskap och medarbetarskap som proaktivt påverkar arbetsmiljön i positiv riktning

Läs mer

Fördjupad uppföljning arbetsmiljö 2019

Fördjupad uppföljning arbetsmiljö 2019 Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-06 Diarienummer:0061/19 Handläggare Katrin Gundersen Telefon: 031-368 55 12 E-post: katrin.gundersen@gotalejon.goteborg.se Fördjupad uppföljning

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 3

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 3 Sid av 8 Orsakerna till förändringar i verksamheten kan vara många. Oftast är det en strävan till högre effektivitet som för privata företag ska resultera i bättre lönsamhet. Lönsamhet är för alla företag

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården Hanna

Läs mer

Övergripande handlingsplan för arbetsmiljö och hälsa vid miljöförvaltningen

Övergripande handlingsplan för arbetsmiljö och hälsa vid miljöförvaltningen Övergripande handlingsplan för arbetsmiljö och hälsa vid miljöförvaltningen - 2018 Inledning Arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverket Arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets föreskrift om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Känns det överväldigande eller för tidskrävande att uppfylla de nya kraven? Experthjälp finns att få!

Känns det överväldigande eller för tidskrävande att uppfylla de nya kraven? Experthjälp finns att få! CHECKLISTAN Känns det överväldigande eller för tidskrävande att uppfylla de nya kraven? Experthjälp finns att få! Boka en gratis konsultation så visar våra experter exempel på verktyg och metoder för ett

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2017-05-08 SN 2017/0319.11.01 0480-453819 Socialnämnden Hälsosamma scheman Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Regional strategi för arbetsgivarpolitik

Regional strategi för arbetsgivarpolitik Regional strategi för arbetsgivarpolitik Vår vision Socialdemokratisk arbetsgivarpolitik ska stärka personalens arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är viktigt både för den enskilde men också för kvaliteten

Läs mer

En hälsosam arbetsplats. Hållbar Stad Öppen För Världen

En hälsosam arbetsplats. Hållbar Stad Öppen För Världen En hälsosam arbetsplats Hållbar stad Stad öppen Öppen för För världen Världen Genom att utveckla metoder och modeller är avsikten att stärka arbetsmiljöarbetet i organisationen utifrån såväl ett hälsofrämjande

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR Typ av dokument: Policy Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Arbetsmiljö och lika villkor Ansvarig förvaltningsenhet: Personalenheten Ersätter dokument: Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret HR och kommunikation Dokumentansvarig befattning: HR strateg Revidering: vid inaktualitet Uppföljning: som en del av internkontrollen Riktlinjer för arbetslivsinriktad

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD SVERIGES BYGGINDUSTRIER ARBETAR FÖR SÄKRA ARBETSPLATSER Våra arbetsplatser ska vara säkra, trygga

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 2016 Tills vidare vid beslut Dokumentansvarig Senast reviderad

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Arbetsmiljöpolicy Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetsbelastning datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Arbetsmiljö Arbetsmiljölagen Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Bedrivas systematiskt Ansvarsfördelning Tillsyn / Påföljder Arbetsmiljö Arbetsmiljöförordningen

Läs mer

Viktiga förutsättningar för chef. Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Returnera skriftligt

Viktiga förutsättningar för chef. Följs upp varje år Den som fördelat bokar samtal Ta upp det som du kom fram till i uppgiften. Returnera skriftligt SAM - forts 1 Övning 2 Viktiga förutsättningar för chef Uppgiftsfördelning Kunskaper Vilka arbetsuppgifter har delegerats till chefen? Vilka är lätta att klara? Vilka är svåra? Berätta för varandra hur

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete och Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA)

Systematiskt arbetsmiljöarbete och Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) 1 Systematiskt arbetsmiljöarbete och Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) Inledning En tillfredsställande arbetsmiljö är av godo för både arbetsgivare och arbetstagare inom Svenska kyrkan. Utgångspunkten

Läs mer