Nyheter för överförmyndare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyheter för överförmyndare"

Transkript

1 Nyheter för överförmyndare Avdelningen för juridik Eva von Schéele April maj 2016 RÄTTSFALL OCH DOMAR Rätt att ta del av allmän handling En journalist begärde att få ut uppgifter om vilka personer som har i uppdrag att vara god man åt ensamkommande barn i en viss kommun och hur många ensamkommande barn respektive god man har hand om. Överförmyndaren beslutade att avslå journalistens begäran med stöd av 32 kap. 4 OSL att uppgifter som gäller ensamkommande barn är mycket känsliga och barnen befinner sig i en mycket utsatt situation, bl.a. med tanke på smugglares och andras kontroll över var dessa barn befinner sig. Inte heller hade journalisten angett syftet med sin begäran vilket krävs för att överförmyndaren ska kunna göra en menprövning. Journalisten överklagade beslutet till Kammarrätten. Domstolen avslog överklagandet och i sina skäl redogjorde den bl.a. för bestämmelserna i 2 kap. 3 första stycket TF, 2 kap. 7 TF liksom 32 kap. 4 OSL där man presumerar sekretess. Vidare anför domstolen att då syftet var att granska de gode männens arbete står det inte klart att uppgifterna kan röjas utan att de enskilda lider skada eller men. Kammarrätten i Jönköping, mål nr , meddelad Anordnande av förvaltarskap - fullmakt PL är allvarligt sjuk i MS och har en förordnad god man sedan flera år. IL, mor till PL, har ansökt om upphörande av godmanskap och anordnande av förvaltarskap istället. Bakgrunden är en konflikt mellan IL och PLs hustru, AL, avseende vården av PL. Tingsrätten beslutar att anordna fullt förvaltarskap för PL och förordnar ES till förvaltare. AL samt de tre gemensamma barnen med PL överklagar tingsrättens dom och yrkar att förvaltarskapet upphävs och i andra hand att förvaltarskapet upphävs och godmanskap anordnas. Som god man föreslås i första hand AL och i andra hand Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: info@skl.se Org nr:

2 April maj (8) ES. Man yrkar också på begränsningar i uppdraget om ES förordnas till ställföreträdare. Överförmyndaren anför följande: PLs hälsotillstånd är sådant att det inte finns risk för att han vidtar åtgärder som är skadliga för honom själv. Inte heller finns anledning att befara att någon i hans omgivning skulle vidta sådana åtgärder. Med hänsyn till detta och att en konflikt mellan PLs anhöriga inte i sig utgör grund för förvaltarskap är det tillräckligt att PLs hjälpbehov tillgodoses med ett godmanskap. AL uppfyller de formella kraven för en lämplig god man. ES är dock mest lämpad som god man. Om AL, utan att vara god man, ska ha rätt att företräda PL måste hon grunda det på den generellt utformade fullmakten som skrevs I och med att förvaltare har förordnats har den fullmakten upphört att gälla. PLs tillstånd är sådant att han inte kan återkalla en fullmakt och inte heller kontrollera hur fullmäktigen fullgör sitt uppdrag. Fullmakten kan därför inte, enligt överförmyndarens mening, inte göras gällande även om förvaltarskapet skulle upphävas. I hovrättens skäl anges att PL på grund av sjukdom är ur stånd att vårda sig och sin egendom. Det står emellertid klart att PLs hälsotillstånd är sådant att det inte finns risk för att han vidtar åtgärder som är skadliga för honom och hovrätten håller i övrigt med överförmyndarens bedömning om de anhöriga. Hjälpbehovet kan därför tillgodoses på ett mindre ingripande sätt genom förvaltarskap. Det ska därmed upphöra. Frågan blir då om behovet av hjälp ska tillgodoses med ett godmanskap eller med stöd av den fullmakt PL utfärdade till AL 2011 samt med annan informell hjälp av anhöriga. Hovrätten lämnar här en intressant tolkning, s. 7-10, vilka sidor rekommenderas att läsa. Slutklämmen är dock att rättsläget är oklart vad gäller utfärdade fullmakter då fullmaktsgivaren inte kan vare sig återkalla det eller kontrollera hur den används. Det finns därför behov av ett godmanskap avseende bevaka rätt och förvalta egendom. Vad sedan gäller uppdraget att sörja för PLs person kan det tyckas att behovet kan tillgodoses genom omsorgslagstiftningen och anhörigas insatser. Men med hänsyn till det som kommit fram i den medicinska utredningen bedömer hovrätten att godmanskap även ska anordnas för uppdraget att sörja för PLs person. AL förordnas därefter till god man i alla tre delar. Hovrätten för Västra Sverige, mål nr ÖÄ , meddelad

3 April maj (8) Upphörande av förvaltarskap AA har ansökt om att förvaltarskapet för honom ska upphöra. Han uppger att han skrevs ut från tvångsvården (LPT) för nästan ett år sedan och har i samråd med psykiatrin slutat medicinera. Han mår bra och hans hälsotillstånd och personliga tillstånd har förbättrats i sådan grad att han inte längre är i behov av förvaltare. Av ingivet läkarintyg framgår att AAs livssituation är en annan än då förvaltarskapet anordnades och även hans psykiska mående har förbättrats. Förvaltarskapet ska därför upphöra vad gäller att bevaka AAs rätt och förvalta hans egendom. Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål nr ÖÄ , meddelad Upphörande av godmanskap Överförmyndaren begärde hos tingsrätten att godmanskapet för LH skulle upphöra. Då tingsrätten kontaktade LH uppgav denne att han ville detsamma. Tingsrätten beslutade därefter att godmanskapet skulle upphöra. LH överklagade beslutet och anförde att han ville behålla AÅ som god man. Överförmyndaren har i sitt yttrande angivit att AÅ entledigats från sina uppdrag som ställföreträdare i aktuell kommun på grund av olämplighet, att LH sagt till överförmyndaren att han ville att godmanskapet skulle upphöra och att flera förfrågningar skickats utan något svar. Hovrätten har därefter förelagt LH att lämna sin inställning till godmanskap om AÅ inte kan vara god man. LS har då svarat att AÅ varit hans personliga stöd i snart fyra år, att behöver en god man och att detta ska vara AÅ. I sitt beslut anger hovrätten att LHs inställning inte kan uppfattas på annat sätt än att han motsätter sig att någon annan än AÅ utses till god man. Enligt överförmyndaren är AÅ inte lämplig som god man. I denna situation finns inget annat alternativ än att upphäva godmanskapet. Tingsrättens beslut kvarstår därför. Hovrätten för Nedre Norrland, mål nr ÖÄ , meddelat Rätt att ta del av allmän handling LS har hos överförmyndaren begärt att få ta del av en handling gällande hans farbror, som har god man. Begäran avser utlämnande av överförmyndarens beslut att entlediga en god man och förordna en annan. LS önskade se beslutet med motiveringen av entledigandet. Överförmyndaren avslog begäran och anförde som skäl att LS inte tillhörde den krets av personer som enligt 16 kap. 7 FB har en ovillkorlig rätt att ta del av överförmyndarens akt. Det ansågs inte heller stå klart att utlämnandet kunde ske utan att den entledigade gode mannen lider skada eller men enligt 32 kap. 4 OSL.

4 April maj (8) LS har i sitt överklagande vidhållit sin begäran och anfört att han är en av hans farbrors närmaste släktingar. Farbrodern har inga egna barn utan LS själv och hans tre syskon är farbroderns närmaste släktingar. De har också mest kontakt med farbrodern. I kammarrättens skäl hänvisas till dels 32 kap. 4 OSL, dels till 16 kap, 7 FB. Till närmaste släktingar kan hänföras bröstarvingar, föräldrar och syskon. Det är inte nödvändigt att sökanden är den som i släktledshänseende står den hjälpbehövande allra närmast (prop.1987/88:124 s. 175). Högsta förvaltningsdomstolen har i avgörandet HFD 2013 ref. 73 anfört att den krets som har rätt till insyn bör vara begränsad, samtidigt som bestämmelsen ska ge nära släktingar möjlighet att tillvarata den enskildes intressen. Vem som är närmste släkting får avgöras från fall till fall. Enligt kammarrättens bedömning får LS anses vara en av farbroderns närmaste släkting i den mening som avses i 16 kap. 7 FB. Han har därför rätt att ta del av den aktuella handlingen. Kammarrätten i Göteborg, mål nr , meddelad Talerätt för förvaltare vid LPT Förvaltningsrätten beslutade att den slutna psykiatriska tvångsvården av LB skulle övergå i öppen psykiatrisk tvångsvård. Sedan 2010 är A-KL förordnad förvaltare för LB i alla delar. A-KL yrkar att kammarrätten, med ändring av förvaltningsrättens dom, beslutar att den slutna psykiatriska tvångsvården för LB ska fortsätta. Frågan i målet är inledningsvis om A-KL har rätt att överklaga förvaltningsrättens dom. Mot bakgrund av att förvaltare saknar talerätt enligt LPT, samt med beaktande att en förvaltare inte normalt företräder den enskilde i frågor som gäller vård, finner kammarrätten att A-KL inte har rätt att överklaga förvaltningsrättens dom. Överklagandet avvisas därmed. Kammarrätten i Jönköping, mål nr , meddelad Rätt att ta del av allmän handling KL begärde att få ett utdrag från överförmyndaren som visar hur många uppdrag en viss förvaltare har samt vilka förordnanden som ingår i dessa uppdrag. Överförmyndaren avslog KL:s begäran.

5 April maj (8) KL överklagade överförmyndarens beslut till Kammarrätten som avslår överklagandet. Domstolen skriver i sina skäl att det omvända skaderekvisitet i 32 kap. 4 OSL innebär en presumtion för sekretess. Enligt kammarrättens bedömning omfattas gode män och förvaltare av begreppet enskild i bestämmelsen (RÅ 1992 not 331 och RÅ 1993 not 710). Kammarrätten i Sundsvall, mål nr , meddelad Personlig assistans vem kan ansöka? J-ÅS har en förvaltare som har i uppdrag att förvalta hans egendom och en annan som ska bevaka hans rätt. Den senare är dessutom god man för att sörja hans person. Frågan i målet är om J-ÅS haft rätt att självständigt ansöka om insatser enligt LSS. Vård- och omsorgsnämnden i den aktuella kommunen har avvisat J-ÅS ansökan om LSS-insatser då nämndens mening är att detta ingår i uppdraget bevaka rätt för vilket det finns en förvaltare och inte sörja för person där en god man är förordnad. Den senare uppfattningen framförde förvaltningsrätten i den överklagade domen. I kammarrättens skäl anför domstolen att av lagstiftning, förarbeten och praxis går det inte att utläsa någon klar gräns mellan vad som ska anses ingå i uppdragen att bevaka rätt respektive sörja för person. Mycket talar för att det i båda uppdragen kan inrymmas en rättighet eller skyldighet att ansöka om insatser enligt LSS. Enligt kammarrättens mening är LSS-området ett område inom vilket en enskild som regel bör tillerkännas viss självständighet, trots förekomsten av förordnad förvaltare. Kammarrätten anser mot denna bakgrund att J-ÅS haft rätt att, utan samtycke från sin förvaltare, ansöka om LSS-insatser. Kammarrätten i Göteborg, mål nr , meddelad Anvisningskommunerna får ta hem tillfälligt placerade ensamkommande barn I två domar har Kammarrätten i Göteborg fastställt socialnämndens i anvisningskommunen beslut, efter överklagande av de ensamkommande barnen till förvaltningsrätten, att de ungas behov kan tillgodoses genom en placering på kommunens HVB-hem för ensamkommande barn. De ensamkommande barnen hade under hösten 2014 tillfälligt placerats i andra kommuner på grund av att anvisningskommunen saknade möjligheter att akut tillgodose samtliga ensamkommande barns behov av insatser inom kommunen, eftersom man tagit emot fler ensamkommande barn än vad som tidigare beräknats.

6 April maj (8) Nämndens beslut om omplacering har föregåtts av en utredning av de individuella behoven för varje barn. Man har också framhållit att insatsen oberoende av kostnadsaspekten skapar en bättre sammanhållen bild av respektive barns hela livssituation utifrån upparbetade kontaktnät som finns med bl.a. skola, vårdcentral och barnpsykiatri. Kammarrätten i Göteborg, mål nr och , meddelade JO Ingen tillsyn under drygt två år JO har utdelat kritik till en överförmyndare i ett godmanskap på grund av att myndigheten under drygt två år inte utövat någon tillsyn över den gode mannens uppdrag. JO Dnr , Omsorgsnämndens felaktiga hantering av frågor om godmanskap och förvaltarskap JO har riktat kritik mot en omsorgsnämnd där en god man lämnat fullmakt i en begränsad fråga till ett ombud. Omsorgsnämnden har ansett att fullmakten inte är giltig utan att uppge orsaken till ställningstagandet och kritiseras därför. I ett annat ärende kritiseras samma omsorgsnämnd förutom fråga om fullmakt inte ha ombesörjt att tolk fanns tillgänglig. Slutligen får omsorgsnämnden kritik för att inte ha kommunicerat med det ombud den gode mannen överlämnat en fullmakt till. JO Dnr , och , Övrigt Framtidsfullmakter Enligt uppgift från justitiedepartementet i maj säger man att ambitionen är att en proposition ska kunna överlämnas till riksdagen under hösten för ett ikraftträdande under Medicinska åldersbedömningar, Ju2016/03931/Å Regeringen har beslutat att ge Rättsmedicinalverket i uppdrag att genomföra medicinska åldersbedömningar. Senast den 15 november 2016 ska verket

7 April maj (8) redovisa hur dessa bedömningar görs och beskriva hur sådana ska genomföras över tid och processen för dessa. Denna process ska vara rättssäker. Korruption även inom överförmyndarens tillsyn? SKL hade nyligen ett besök från Nationella Operativa Avdelningen (NOA) och den Nationella korruptionsgruppen. Anledningen till besöket var att gruppen länge granskat vård och omsorg och då uppstod frågor/farhågor om korruption beträffande gode män och i förlängningen även överförmyndarna i deras tillsynsverksamhet. Nedan angivna texter (är bara en bråkdel) kommer från ett skriftligt material vi fick av korruptionsgruppen som man använder vid föreläsningar. Polisen informerade vid mötet att dess uppdrag är att ha ett nationellt ansvar att (under ledning av Riksenheten mot korruption) utreda: Kriminaliserad korruption Rösträttsbrott Komplex och omfattande brottslighet av ledande befattningshavare som missbrukat eller utnyttjat den makt som följer befattningen Brott som har samband med sådan brottslighet t.ex. trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott, tjänstefel, skattebrott. Vad är då korruption? Korruption är inte ett rättsligt begrepp utan man preciserar det straffbara området såsom tagande och givande av muta o.s.v. Exempel: När någon utnyttjar sin position för att gynna sig själv, eller att någon annan försöker påverka en sådan person till ett visst beslut. Olika typer av korruption beroende på samhälle. Behovsdriven korruption Girighetskorruption Vänskapskorruption maktmissbruk till förmån för vänner, dvs. en utvidgad nepotism (svågerpolitik). Det moraliskt kritiska ordet blir då missbruk. Det finns olika sätt att påverka, t.ex. att påverka/utnyttja någon som man känner eller som är i släktskap.

8 April maj (8) Svenska Riskområden Riskområden offentlig sektor Upphandling/inköp Tillsyn, tillstånd, certifiering Utbetalningar/inbetalningar Känslig eller strategisk information Vanliga brottstyper som utreds: Bl.a. Vård och omsorg testamente, gåva, lån. Mutbrott 5a BrB, tagande av muta. Även en god man bli misstänkt för detta brott. Alla ärenden rörande korruption ska ledas av Riksenheten mot korruption där enbart specialiståklagare arbetar. * Det finns sålunda all anledning att fundera på det ovan sagda och ha det med sig detta i sin tillsyn. Skatteverkets rapport om digital myndighetspost I mars överlämnade Skatteverket en rapport om digital myndighetspost, Mina Meddelanden, till regeringen enligt det uppdrag verket fått. Fråga för överförmyndare har uppkommit då personer som redan har e-legitimation och därefter fått en förvaltare ska kunna skyddas från att använda detta digitala instrument. Man bör vara uppmärksam på frågan då t.ex. många företag gör reklam för sina dyra små-lån och dessa kan ansökas genom e-legitimation. SKL har uppmärksammat Skatteverket på problemet. Tack, överförmyndaren I Norrländska Socialdemokraten fanns en insändare från en tacksam god man som prisade Överförmyndarnämndens i Luleå noggrannhet och hjälpsamhet. Detta erkännande kan alla behöva i dessa dagar då media inte alltid varit så välvilligt inställd till verksamheten. Insändaren biläggs detta nyhetsbrev.

Nyheter för överförmyndare

Nyheter för överförmyndare Nyheter för överförmyndare Avdelningen för juridik Eva von Schéele Januari 2016 RÄTTSFALL OCH DOMAR I vilket uppdrag ingår att ansöka om särskilt boende? Sörja för person eller bevaka rätt? G H-K är förordnad

Läs mer

Nyheter för överförmyndare

Nyheter för överförmyndare Nyheter för överförmyndare Avdelningen för juridik Eva von Schéele Januari februari 2017 RÄTTSFALL OCH DOMAR Anordnande av godmanskap räcker inte med att överförmyndaren frågat 600 personer (bl.a) ML ansökte

Läs mer

Nyheter för överförmyndare

Nyheter för överförmyndare Nyheter för överförmyndare Avdelningen för juridik Kalle Larsson Våren 2019 Hej, Efter en intensiv start på året närmar sig sommaren. Då antalet rättsfall och annan information är mer än vanligt kommer

Läs mer

Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare. God man och förvaltare

Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare. God man och förvaltare Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare God man och förvaltare Den som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp att bevaka sin

Läs mer

Nyheter för överförmyndare

Nyheter för överförmyndare Nyheter för överförmyndare Avdelningen för juridik Eva von Schéele Juli-augusti-september 2016 RÄTTSFALL OCH DOMAR Ensamkommande barn särskilt bidrag Ett ensamkommande barn ansökte genom sin gode man hos

Läs mer

Nyheter för överförmyndare

Nyheter för överförmyndare Nyheter för överförmyndare Avdelningen för juridik Eva von Schéele Mars - juni 2017 RÄTTSFALL OCH DOMAR Dödsbodelägare solidariskt ansvarig för obetald skatteskuld En dödsbodelägare, NN, har överklagat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 oktober 2018 Ö 302-18 PARTER Klagande LG Ombud: PG Ombud: P-AH Motpart Överförmyndaren i Lerums kommun 443 80 Lerum SAKEN Anordnande

Läs mer

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

Framtidsfullmakt samt anhörigas behörighet att rättshandla i vissa fall

Framtidsfullmakt samt anhörigas behörighet att rättshandla i vissa fall Stadsledningskontoret Juridiska avdelningen PM Sida 1 (5) 2017-06-14 behörighet att rättshandla i vissa fall Den 1 juli 2017 träder en ny lagstiftning ikraft angående framtidsfullmakt. Samtidigt införs

Läs mer

Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap

Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap Läkarintyg för godmanskap och förvaltarskap 1 september 2016 Hanna Fransson Överförmyndarnämnden Växjö kommun Överförmyndarens verksamhet Se till att underåriga och personer som inte själva kan bevaka

Läs mer

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn

Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn PM 2017-06-14 Avdelningen för juridik Emilia Danielsson Mia Hemmestad Eva von Schéele Ändrade åldersbedömningar av ensamkommande barn Allmänt om åldersbedömningar Frågan om en ensamkommande asylsökande

Läs mer

Att anmäla behov av god man eller förvaltare

Att anmäla behov av god man eller förvaltare Att anmäla behov av god man eller förvaltare När den egna förmågan inte räcker till IBLAND BEHÖVER MAN HJÄLP Du som jobbar i socialtjänsten eller sjukvården kommer ibland i kontakt med personer som inte

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut (Förslag

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

Nyheter för överförmyndare

Nyheter för överförmyndare Nyheter för överförmyndare Avdelningen för juridik Kalle Larsson Sommaren 2019 Hej, Här kommer andra summeringen av aktuella nyheter för överförmyndare under våren 2019. SKL:s juridiska rådgivning för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 april 2018 Ö 4310-17 PARTER Klagande Överförmyndaren i Tranås kommun 573 82 Tranås Motpart AH SAKEN Upphörande av godmanskap ÖVERKLAGAT

Läs mer

Ansökan om god man / förvaltare

Ansökan om god man / förvaltare Ansökan om god man / förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är

Läs mer

Ansökan (anhörig-ansökan) avseende god man eller förvaltare

Ansökan (anhörig-ansökan) avseende god man eller förvaltare Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap. 4 respektive 7 får göras av den enskilde, dennes make eller sambo eller närmaste släktingar. Syftet med blanketten är att

Läs mer

Nyheter för överförmyndare

Nyheter för överförmyndare Nyheter för överförmyndare Avdelningen för juridik Oktober december 2018 Eva von Schéele Rättsfall och domar Högsta domstolen beviljar en person med ME/CFS god man En fyrtio-årig kvinna ansökte om få ett

Läs mer

Åtagande av uppdrag som god man/förvaltare

Åtagande av uppdrag som god man/förvaltare Introduktion Överförmyndaren Varje kommun är ålagd att tillsätta en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. I Lidingö stad finns en överförmyndare vilken är vald av kommunfullmäktige. Med stöd av föräldrabalkens

Läs mer

Överförmyndarnämnden. God man Förvaltare

Överförmyndarnämnden. God man Förvaltare Överförmyndarnämnden God man Förvaltare Överförmyndare Måste finnas i kommunen Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige för 4 år Förvaltningsmyndighet Kontrolleras av Länsstyrelsen och JO Välkommen

Läs mer

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Dagordning Styrande lagstiftning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården Samordnad individuell plan

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man/förvaltare (ställföreträdare) enligt 11:4, 11:7 FB (föräldrabalken) kan göras av den som ansökan gäller, dennes make/maka/sambo och närmaste släktingar,

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare När en anmälan om behov kommer in tar överförmyndarnämnden ställning till om förutsättningar finns för att nämnden ska ansöka hos

Läs mer

Ändringar i föräldrabalken fr.o.m. den 1 juli 2006 (SFS 2006:557) och fr.o.m. den 1 oktober 2006 i trafikskadelagen (SFS 2006:560)

Ändringar i föräldrabalken fr.o.m. den 1 juli 2006 (SFS 2006:557) och fr.o.m. den 1 oktober 2006 i trafikskadelagen (SFS 2006:560) Cirkulärnr: 2006:38 Diarienr: 2006/1602 Handläggare: Eva von Schéele Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2006-06-21 Mottagare: Överförmyndaren/ Överförmyndarnämnden Rubrik: Ändringar i föräldrabalken

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl 2 (6) Innehållsförteckning Allmänt... 2 Förordnande av god man.......2 Förordnande av förvaltare... 2 Anmälningsskyldighet...

Läs mer

godmanskap & förvaltarskap

godmanskap & förvaltarskap godmanskap & förvaltarskap Enköping Heby Håbo Knivsta Tierp Uppsala Älvkarleby Östhammar Överförmyndaren I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Överförmyndaren utövar

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 31 maj 2018 Ö 5846-17 PARTER Klagande CA Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat MB Motpart Överförmyndarnämnden Varberg/Falkenberg

Läs mer

Nationella riktlinjer för överförmyndare kontroll av en persons lämplighet som ställföreträdare

Nationella riktlinjer för överförmyndare kontroll av en persons lämplighet som ställföreträdare Dalarna, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Västernorrland, Västra Götaland och Östergötland. Nationella riktlinjer för överförmyndare kontroll av en persons lämplighet som ställföreträdare Beslutsdatum 2019-04-25

Läs mer

Omsorgsnämndens anmälan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7

Omsorgsnämndens anmälan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7 TORSBY7160e, v 1.0, 2009-11-13, Omsorgsnämndens anmälan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7 Socialnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till överförmyndaren

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare, Medicin-rehabkliniken, Gällivare sjukhus enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7

Anmälan om behov av god man eller förvaltare, Medicin-rehabkliniken, Gällivare sjukhus enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 Anmälan om behov av god man eller förvaltare, Medicin-rehabkliniken, Gällivare sjukhus enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 Anmälan om behov gäller: Godmanskap Förvaltarskap Person anmälan gäller

Läs mer

Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7

Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 Socialtnämnden har enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till

Läs mer

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå Insänds till Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Jag behöver hjälp

Läs mer

Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden INFORMATION FÖR SOCIALTJÄNSTEN - BEHOV AV GOD MAN Här nedan finner du som arbetar inom socialtjänsten information om hur du bör gå tillväga om du ser: att en vuxen person är i behov av god man eller förvaltare.

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande, den som har behov av förvaltare Jag behöver

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer Vistelseadress

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ Ansökan avser, den som har behov av förvaltare ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken

Läs mer

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå Insänds till Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå Sökande, den som har behov av god man EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Jag behöver hjälp

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man Sida 1(5) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man Ansökan om god man (se mer information sista sidan) Anmälan om behov av god man (se mer information sista sidan) 1. Person

Läs mer

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats)

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats) Köping7000, v4.2, 2018-05-30 ANMÄLAN OM BEHOV AV GOD MAN ELLER FÖRVALTARE Blanketten är avsedd för socialtjänsten och sjukvården 1 (6) Västra Mälardalens överförmyndarnämnd Personuppgifterna i denna blankett

Läs mer

Pernilla Krusberg. Avdelningen för juridik

Pernilla Krusberg. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 09:65 Diarienr: 09/4938 Handläggare: Avdelning: Pernilla Krusberg Datum: 2009-11-03 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Landstingsstyrelsen Kommunstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnder

Läs mer

Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor

Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor Godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken (hjälp) Förvaltarskap enligt 11 kap 7 föräldrabalken (skydd) Godmanskap Vid sjukdom,

Läs mer

Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare

Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare * Obligatoriska fält 0 Introduktion 0.1 Genom att jag klickar Slutför i sista steget av denna e-tjänst, eller skriver ut och skickar in underskriven pappersblankett,

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden

Anmälan till överförmyndarnämnden Anmälan till överförmyndarnämnden Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 Socialnämnden är enligt 5 kap 3 socialtjänstförordningen och 15 6 p LSS skyldig

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. Överförmyndarnämnden utövar tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. 3 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN I varje kommun ska det finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd.

Läs mer

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ

Insänds till Umeå Tingsrätt Box UMEÅ Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ Den enskilde som ansökan avser, den som har behov av god man ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Läs mer

Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1(6) Ansökan eller anmälan om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Överförmyndarverksamheten Den enskilde, det vill säga den som har behov av hjälp, och dennes närmaste anhöriga är behöriga att ansöka

Läs mer

Godmanskap. hur fungerar det? Stockholm den 11 april 2018 Eva von Schéele

Godmanskap. hur fungerar det? Stockholm den 11 april 2018 Eva von Schéele Godmanskap hur fungerar det? Stockholm den 11 april 2018 Eva von Schéele Disposition Överförmyndare/överförmyndarnämnd Barn God man/förvaltare Anhörigbehörighet Framtidsfullmakter Överförmyndare (ÖF) En

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut GOD MAN

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 22 februari 2019 i ärende Adm dnr 87/19 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

Ansökan (egen-ansökan) avseende god man eller förvaltare

Ansökan (egen-ansökan) avseende god man eller förvaltare Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap. 4 respektive 7 får göras av den enskilde, dennes make eller sambo eller närmaste släktingar. Syftet med blanketten är att

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 12 oktober 2011 KLAGANDE Socialnämnden i Luleå kommun Box 212 971 07 Luleå MOTPART AA Vårdnadshavare: BB Vårdnadshavare: CC ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET.

GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. GOD MAN OCH FÖRVALTARE. SÅ HÄR FUNKAR DET. Överförmyndarnämnden kontrollerar att förmyndare, gode män och förvaltare utför sitt uppdrag korrekt. 3 ÖVERFÖRMYNDARFÖRVALTNINGEN I varje kommun ska det finnas

Läs mer

Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL. Den 24 februari 2014

Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL. Den 24 februari 2014 Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL Den 24 februari 2014 Vad innebär SoL? Socialtjänstlag (2001:453) Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas

Läs mer

Anhörigas ansökan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7

Anhörigas ansökan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7 Anhörigas ansökan avseende god man/förvaltare enligt FB 11:4 respektive 11:7 Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt 11 kap 4 respektive 7 får göras av bl a den hjälpbehövandes make eller

Läs mer

ansöka om god man eller förvaltare

ansöka om god man eller förvaltare Överförmyndarnämnden Information ansöka om god man eller förvaltare Viktigt att känna till om godmanskap Godmanskap är en frivillig insats som förutsätter samarbete mellan den gode mannen och huvudmannen.

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet)

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) 1. Person ansökan gäller (den enskilde) namn Vistelseadress

Läs mer

God man eller förvaltare

God man eller förvaltare 1 God man eller förvaltare Ett stöd i ekonomiska frågor och hjälp med intressebevakning Information från överförmyndaren 2 Vem hjälper mig när jag inte själv kan sköta min ekonomi eller söka bidrag eller

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Ansökan om god man/förvaltare Ansökan kan göras av personen det gäller, maka/make/sambo eller närmaste släkting. För övriga (socialtjänsten, vården m fl.) gäller blanketten anmälan om behov av god man/förvaltare.

Läs mer

OM GOD MAN OCH FÖRVALTARE JAN BLECKERT, CHEFLÄKARE DIVISION PRIMÄRVÅRD, SKÅNEVÅRD SUND

OM GOD MAN OCH FÖRVALTARE JAN BLECKERT, CHEFLÄKARE DIVISION PRIMÄRVÅRD, SKÅNEVÅRD SUND OM GOD MAN OCH FÖRVALTARE JAN BLECKERT, CHEFLÄKARE DIVISION PRIMÄRVÅRD, SKÅNEVÅRD SUND God man God man enligt 11 kap 4 föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande

Läs mer

Delegeringsordning för den gemensamma överförmyndarnämnden i Flen, Gnesta och Vingåkers kommuner

Delegeringsordning för den gemensamma överförmyndarnämnden i Flen, Gnesta och Vingåkers kommuner KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2019:1-002 Delegeringsordning för den gemensamma överförmyndarnämnden i Flen, Gnesta och Vingåkers kommuner Antagen av överförmyndarnämnden 2019-01-08 1 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan till tingsrätten avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken

Ansökan till tingsrätten avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken Ansökan Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 resp 7 får göras av den som ansökan avser, hans eller hennes make eller sambo och närmaste släktingar. Syftet med

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

Vem kan få god man eller förvaltare?

Vem kan få god man eller förvaltare? Vem kan få god man eller förvaltare? Information till dig som vill ansöka om god man eller anmäla ett behov av god man eller förvaltare Vem kan få god man? Om du på grund av sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

Hej! Jag heter Rolf Larsson, bor i Perstorp, Skåne. Välkommen till en information och utbildning för gode män och förvaltare.

Hej! Jag heter Rolf Larsson, bor i Perstorp, Skåne. Välkommen till en information och utbildning för gode män och förvaltare. Hej! Jag heter Rolf Larsson, bor i Perstorp, Skåne. Välkommen till en information och utbildning för gode män och förvaltare. Ambitionen är att varje film är c:a 6-8 minuter lång. Serien blir 10-15 avsnitt.

Läs mer

Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare

Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare Anvisningar till dig som funderar på att ansöka/anmäla behov av god man eller förvaltare Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom,

Läs mer

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN. Kryssa för det ansökan avser: 1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare. 2.

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN. Kryssa för det ansökan avser: 1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare. 2. ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDAREN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 Kryssa för det ansökan avser: God man enligt 11:4 FB Förvaltare enligt 11:7 FB 1. Personen

Läs mer

Överförmyndaren Datum ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN

Överförmyndaren Datum ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN Överförmyndaren Datum ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt 11 kap 4 respektive 7 får göras av bl a, den hjälpbehövandes make eller sambo och närmaste släktingar.

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE ANHÖRIGS ANSÖKAN 1(6) ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE Ifylls av tingsrätten: Läs upplysningar och information på sidan 5-6 innan du fyller i blanketten. SÖKANDE HUVUDMAN (den som

Läs mer

OM GOD MAN OCH FÖRVALTARE JAN BLECKERT, CHEFLÄKARE DIVISION PRIMÄRVÅRD, SKÅNEVÅRD SUND

OM GOD MAN OCH FÖRVALTARE JAN BLECKERT, CHEFLÄKARE DIVISION PRIMÄRVÅRD, SKÅNEVÅRD SUND OM GOD MAN OCH FÖRVALTARE JAN BLECKERT, CHEFLÄKARE DIVISION PRIMÄRVÅRD, SKÅNEVÅRD SUND God man God man enligt 11 kap 4 föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare. Dir. 2012:16. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare. Dir. 2012:16. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Kommittédirektiv Bättre förutsättningar för gode män och förvaltare Dir. 2012:16 Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå åtgärder som ger bättre

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE ANHÖRIGS ANSÖKAN 1(6) ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRORDNANDE AV GOD MAN/FÖRVALTARE Ifylls av tingsrätten: Läs upplysningar och information på sidan 5-6 innan du fyller i blanketten. SÖKANDE HUVUDMAN (den som

Läs mer

Information om ansökan om god man eller förvaltare

Information om ansökan om god man eller förvaltare Information från Information om ansökan om god man eller förvaltare Denna information gäller dig som avser att ansöka om god man eller förvaltare eller anmäla behov av sådan för annan person. Om att ansöka

Läs mer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Om att ansöka om god för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 Ansökan om förordnande av god man enligt föräldrabalken 11 kap 4 får göras av den ansökan avser, dennes maka/make/sambo

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av förvaltare)

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Adress

Läs mer

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl.

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl. HFD 2013 ref 83 Personkretsen i 1 första stycket lagen om mottagande av asylsökande m.fl. omfattar också den som håller sig undan så att ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas. Lagrum:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om framtidsfullmakter; SFS 2017:310 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Innebörden av en framtidsfullmakt

Läs mer

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken 1 Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken 1 Kontaktuppgifter till huvudmannen (den ansökan eller anmälan gäller) Personnummer Postnummer Postadress Vistelseadress, om

Läs mer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt FB 11 kap 4 respektive 7 får göras av den ansökan avser. Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

God man för ensamkommande och ensamma barn

God man för ensamkommande och ensamma barn MED RÄTT God man AT T HJÄLPA God man för ensamkommande och ensamma barn Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN God man för ensamkommande och ensamma barn Ensamkommande barn Ett ensamkommande barn

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Jag behöver

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Överförmyndare. Anmälan. Utredning. Bakgrund. (Dnr )

Överförmyndare. Anmälan. Utredning. Bakgrund. (Dnr ) 2017/18 JO1 Överförmyndare Överförmyndarnämnden ska göra en självständig bedömning av ett ensamkommande barns ålder vid prövningen av om ett godmanskap för barnet ska upphöra (Dnr 6894-2016) Beslutet i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 25 juni 2015 KLAGANDE Allmänna ombudet för socialförsäkringen 103 51 Stockholm MOTPART AA Ombud: Advokat Allan Saietz Snösundsvägen 45 134

Läs mer

DOM Meddelad i Jönköping

DOM Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING Avdelning l DOM 2012-02-29 Meddelad i Jönköping Sida l (2) Mål nr 4255-11 KLAGANDE Per Hagström Nyhetsbyrån Siren Björns trädgårdsgränd 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Överförmyndaren

Läs mer

Anmälan avseende god man eller förvaltare

Anmälan avseende god man eller förvaltare Denna blankett används av företrädare för vårdinrättning eller socialtjänst för att anmäla behov av god man eller förvaltare. Anmälan skickas till: Överförmyndaren 283 80 Osby enligt föräldrabalken 11

Läs mer

Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder.

Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder. Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder. Överförmyndarnämnden ska kontrollera att gode män utför sitt uppdrag på bästa sätt. Vad kan en god man

Läs mer

KLAGANDE Caroline Stilling Lystra Personlig Assistans AB Kristinegatan 21 791 60 Falun. SAKEN Rätt att ta del av allmän handling

KLAGANDE Caroline Stilling Lystra Personlig Assistans AB Kristinegatan 21 791 60 Falun. SAKEN Rätt att ta del av allmän handling Sida l (3) KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM FlMA/T UvJlVl Mål nr 5834-13 Avdelning 02 2013-11-25 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Caroline Stilling Lystra Personlig Assistans AB Kristinegatan 21 791 60 Falun ÖVERKLAGAT

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM FÖRVALTARE TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av förvaltare enligt 11 kap 7 föräldrabalken Sökande (den som har behov av förvaltare) Jag behöver

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Jag behöver hjälp

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man ska endast göras om den enskilde inte kan ansöka själv. Egen ansökan från den enskilde, eller från nära anhörig, ska skickas direkt

Läs mer

Vad gör en god man? Information från

Vad gör en god man? Information från Information från Vad gör en god man? Överförmyndarnämnden en kommunal myndighet I varje kommun ska det enligt lag finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. I Värmdö kommun har vi tillsammans med

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 31 maj 2019 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 22 februari 2019 i ärende 80-2019/54 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer