Samtida kulturer i östra Medelhavsområdet. Mesopotamien och Egypten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samtida kulturer i östra Medelhavsområdet. Mesopotamien och Egypten"

Transkript

1 Samtida kulturer i östra Medelhavsområdet Mesopotamien och Egypten

2

3 Nilen har sin upprinnelse kring Viktoriasjön vid ekvatorn. Den rinner norrut genom Sudan och Egypten, genom en smal dalgång. Vid nildeltat, i norr, förgrenar den sig i mindre vattendrag innan den rinner ut i Medelhavet. Floden har under Egyptens hela historia varit den mest sammanhållande kraften för en enhetlig kultur

4 Egyptierna insåg själva hur viktig Nildalen var för deras överlevnad. De kallade området för kemet, det svarta landet, till skillnad mot deshret, det röda landet, som representerade det ogästvänliga ökenområdet. Under de kommande två årtusendena utvecklades hela nilområdet mot en enhetlig statsformation

5 Mycket energi har lagts ned för upprätta en kronologi över Egyptens historia, som till stor del kan likställas med faraonernas historia. Trots över hundra års intensiv forskning skiljer sig meningarna åt, vilket kan få avgörande betydelse för vissa dateringar Pre-dynastisk Tidigdynastisk Gamla Riket Första intermediet Mellersta Riket Tredje Intermediet Nya Riket Andra Intermediet

6 De första städerna uppstod under slutet av 3000-talet f.kr. Ett förbättrat jordbruk ledde till en befolkningsökning. Samordning av det livsviktiga jordbruket ledde till att vissa kunde ägna sig åt administration, handel eller hantverk. Vid den historiska tidens början var inte Egypten ett enat rike. Särskilt tydlig är konflikten mellan den norra och södra delen. Norra Egypten kallades för Nedre och södra för Övre området. Egyptierna såg, helt naturligt, hur Nilen strömmade uppifrån söder, nedåt mot norr. Maktkampen under den sena predynastiska tiden avgjordes runt 3100 f.kr., då lokala militära ledare inordnades under en härskare.

7 Farao var länken mellan människorna och gudarna. Han blev dock själv gud efter trontillträdet, vilket gjorde att hans styre var evigt och absolut; han styrde inte bara istället för gudarna, utan också som gud genom sitt ämbete. Att det var ämbetet, snarare än personen, som gjorde detta möjligt, ser vi under historiens gång. Vid flera tillfällen lyckades starka individer ta makten illegitimt och få gudomlig status. Auktoritet och stabilitet i maktutövandet skedde genom att farao hänvisade till ma at, en kosmisk kraft som verkade för harmoni och stabilitet, där han ingick som en avgörande del.

8 Det egyptiska språket var ett av de tidigaste i världen att skrivas ned. Endast det sumeriska språket är äldre. De äldsta spåren förekommer på sten och keramik från Den sista kända instkriptionen är från 394 e.kr.

9 Den egyptiska religionen liknar den mesopotamiska såtillvida att alla regioner hade sin egen skyddsgud. Somliga av den dyrkades över hela Egypten. Deras betydelse växlade med politiska och sociala förändringar; huvudstaden kom att flyttas flera gånger och vissa gudar betonades mer än andra under dessa perioder (Ptah var huvudgud i Memphis, Re i Heliopolis, Amon i Thebe, Aton i Akhetaton etc). Gudarna avbildades ofta iklädda djurskepnad Horus som falk Thos som ibis Bastet som katt

10 Både den mänskliga och gudomliga tillvaron var en ständig kamp mellan kaos och kosmos, mellan det ordnade och oordnade. Onda demoner hotade alltid att störta världsordningen. Religionen tjänade som en sammanhållande kraft i landet. Universum sågs som statiskt eller på sin höjd cykliskt och för att det skulle förbli så gällde det att inte bryta invanda mönster. Normen var ma at. Personifikation av ma at (lag, moral, rättvisa, ordning)

11 Huvudstaden flyttades under det Gamla Riket till Memphis, söder om deltat, nära gränsen mellan Nedre och Övre Egypten. Perioden omfattar den tredje till sjätte dynastin, cirka f.kr. Centraliseringen av den kungliga administrationen och koncentrationen av makt nådde nu sin höjdpunkt. Farao var den högsta befälhavaren, överstepräst i alla templen, enväldig domare, administrationens ledare etc. Direkt underställd honom var den kungliga administrationen, lett av visiren.

12 Anarki utbröt under sjunde dynastin, med kortlivade regenter, statskupper och mord. Vidare föll halvnomadiska folkgrupper in i Nildeltat. Det markerar början på Första Intermediet. Handeln avstannade, jordbruksproduktionen minskade och regenterna hade ingen möjlighet att behålla kontrollen över riket. Under Nionde och Tionde dynastin, cirka f.kr., härskade en rad regenter från Herakleopolis i mellersta Egypten. De förde ständigt krig med härskarna i Thebe, i Övre Egypten, som betecknas som den Elfte dynastin. Den senare dynastin gick segrande ur striden och Thebe blev den nya huvudstaden. Farao Mentuhotep II, ca 2000 f.kr., återställde och säkrade även Egyptens gränser, samt slog ned en rad lokala uppror. Faraos makt återställdes visserligen aldrig på samma absoluta sätt som under Gamla Riket, men de kulturella och ekonomiska traditionerna återupplivades från denna tidpunkt.

13 Thebe blev huvudstad under det Mellersta Riket, där guden Amon dyrkades och han upphöjdes nu till Amon- Re, gudarnas konung. Flera fort byggdes i Nubien, dagens Sudan, för att stärka kotrollen över landet. Ekonomin, konsten och litteraturen blomstrar under denna period. Genom militära expeditioner in i Nubien upprättades nya handelsförbindelser där guld och andra metaller var de främsta råvarorna. Senusert III, f.kr., är det Mellersta Rikets mest kände farao. Han genomförde en rad administrativa förändringar nomarchernas makt bröts. Övre, Mellersta och Nedre Egypten blev administrativa zoner, styrda av Senusert III en visir från huvudstaden. En rik medelklass uppstod nu på aristokratins bekostnad. Under de två sista härskarna av Tolfte dynastin försvårades det centraliserade styret på grund av den lokala administrationens kollaps. Visirens makt hade med tiden vuxit sig så stark att farao i praktiken bara blev en symbol för det gudomliga styret. Längs de obevakade gränserna kom nya folkgrupper, främst västsemiter, in i landet och besatte viktiga poster i samhället.

14 Under det Andra intermediet invandrade en semitisk folkgrupp, Hyksos, som slog sig ned i det östra Nildeltat. De kom snabbt att utgöra en politisk maktfaktor. De hade sin bakgrund i den syrisk-palestinska expansionen under den mellersta Bronsåldern. Utgrävningar i Tell el-daba, som troligtvis kan likställas med Hyksos huvudstad Avaris i nildeltat, visar på en stor materiell likhet med den kananitiska. Memphis intogs av hyksos och den Trettonde dynastin fördrevs. Nedre Egypten enades i en stat, medan Övre Egypten blev en vasallstat. Fyra av de sex kända härskarna under femtonde hyksos-dynastin hade semitiska namn. I Thebe lyckades den 17:e dynastin långsamt samla sådana krigskrafter att prinsen Kamosis slutligen kunde fördriva hyksos-härskarna. Hans yngre bror, Ahmosis, förstörde deras huvudstad Avaris och fördrev alla återstående Hyksos ur landet och jagade dem in i södra Palestina. Egyptens självständighet var återställd och Ahmosis I, ca f.kr., grundade det Nya Riket. Farao insåg att landet inte var isolerat från omvärlden och landets utrikespolitik kom att präglas av aggression och imperialism i över trehundra år.

15 Under den period som går under beteckningen Nya riket sökte farao inte bara säkra handelsvägarna i utlandet, utan erövrade stora delar av Syrien och Palestina. Den militära makten, baserad på en professionell armé upprätthöll faraos makt utomlands. Visirämbetet utökades till två poster på grund av den ökade byråkratin, en för Övre och en för Nedre Egypten. Den svällande administrationen motverkade maktkoncentrationer hos andra än farao, som hade absolut makt inom alla områden. Handel med Nubien, Levantens hamnstäder, Cypern och det egeiska området ökade landets inkomster. Alla internationella handelsutbyten monopoliserades av staten. Under Merneptah invaderades landet av libyer och de så kallade Sjöfolken. Ramses III, ca f.kr., var den sista kungen av intresse i det Nya Riket. Även han var, till stora kostnader, tvungen att avvärja anfall av libyer och Sjöfolken. Efter det Nya Rikets sammanbrott gav egyptierna upp tankarna på utländsk dominans. Faraos makt kom att baseras i farligt hög utsträckning på utländska legosoldater. Stegvis minskade landets makt och blev till sist bara ett territorium som andra folk kom att kämpa om.

16 Mesopotamien (av grekiska Mesopotamia mellan floderna ) traditionell benämning på landet mellan floderna Eufrat och Tigris, delvis även områdena öster och väster därom

17 Konstbevattning krävde koordinerat arbete. Samordning inom ett begränsat territorium en enkel administration av ekonomin. De större sumeriska städerna med omkringliggande landsbygd kallas från början av talet för stadsstater; de var definierade territoriellt, hade sin egen ledning och administration samt var självförsörjande.

18 Minst tolv stadsstater under tidigdynastisk tid, politiskt splittrade men förenade genom sociala och kulturella band. Inbördes konkurrens mellan lokala eliter gjorde att mindre gränskrig ofta utbröt, där odlingsbar mark så gott som alltid var vad man kämpade om. Varje större stad hade sin egen skyddsgud, som ägde all området och som man trodde beskyddade dess invånare. I de små stadsstaterna kom religionen och templen att bli en sammanhållande kraft. De skatter som människorna betalade in till städerna användes för att avlöna personer direkt knutna till vissa helgedomar. Med tiden blev prästerskap och härskare entydigt. Eannatum (ca 2400) var kung i Lagash och besegrade enligt texter grannstaden Umma efter utdragna gränskonflikter. Han avbildas på den berömda gamstelen.

19 De autonoma stadsstaterna erövrades runt 2300 f.kr av halvnomadiska semiter. Agade (eller Akkad) blev deras nya huvudstad. Akkaderna lyckades för första gången att samla ett större område under en härskardynasti. De kontrollerade efter erövringskrig nästan hela Mesopotamien mellan Medelhavet och Persiska viken.

20

21 Det Akkadiska riket kan betraktas som en centraliserad nationalstat. Under Sargon förbättrades den växande administrationen för att hålla området samman. Lokala garnisoner bevakade kungens intressen i städerna och rapporterade tillbaka till Agade. Tjänstemännen vid hovet och ute i provinserna avlönades med jordbruksprodukter eller land.

22 Perioden mellan 2000 och 1000 f.kr. är rörig då nationer av större eller mindre varaktighet och utbredning skapas. Mesopotamien delas under 1000-talet f.kr. i två politiska maktsfärer: Babylonien i söder och Assyrien i norr. Mitanni och Hettiterriket grundas också. Politiska koalitioner lade grunden för de två nästan parallella staterna, där bevakandet av handelsvägar och produktion ofta styrde politiken.

23 Proto-skrift och kilskrift 1. shows the pictogram as it was drawn around 3000 B.C.E. 2. shows the rotated pictogram as written around 2800 B.C.E. 3. shows the abstracted glyph in archaic monumental inscriptions, from c B.C.E. 4. is the sign as written in clay, contemporary to stage 3 5. represents the late 3rd millennium 6. represents Old Assyrian ductus of the early 2nd millennium, as adopted into Hittite 7. is the simplified sign as written by Assyrian scribes in the early 1st millennium, and until the script's extinction.

24 Kilskrift användes för många olika språk! Den sista kända inskriptionen dateras till år 75 e.kr. Sumeriska Akkadiska Assyriska Eblaitiska Hettitiska

Ca 3000 fkr uppstår de första mänskliga civilisationerna. Utmärkande för en civilisation är: - Statsapparat - Ekonomiskt utbyte - Religion - Språk

Ca 3000 fkr uppstår de första mänskliga civilisationerna. Utmärkande för en civilisation är: - Statsapparat - Ekonomiskt utbyte - Religion - Språk Riktigt gammal historia Hi B kurs. Ett litet tidsperspektiv. Jorden är ca 5000 000 000 år gammal. Människoapan är ca 50 000 000 år gammal. Ca 1% av jordens historia alltså Mänsklig aktivitet, alltså att

Läs mer

De första städerna. Mesopotamien

De första städerna. Mesopotamien De första städerna Mesopotamien Mesopotamien = Området mellan floderna Eufrat och Tigris Världens första högkultur Den sumeriska högkulturen uppstod omkring 5000 år sedan. VARFÖR JUST I MESOPOTAMIEN? Bästa

Läs mer

Högkulturerna. Historia.

Högkulturerna. Historia. Högkulturerna. Historia. Högkulturer För 10.000 år sen - övergång från jägare/samlare till jordbrukare med husdjur. Efter några tusen år ledde jordbruk till bofasthet, man började då bygga varmare hyddor

Läs mer

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi Att kunna: Hur levde människan innan hon blev bofast? Vad är det som kännetecknar en högkultur? Hur var det nya samhället när människan blev bofast? Hur uppstod högkulturen Egypten? Vad är det som kännetecknar

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Bronsålder skickliga hantverkare och specialister ny5, mer hierarkiskt, samhällssystem växte fram. de första egentliga staterna uppstod.

Bronsålder skickliga hantverkare och specialister ny5, mer hierarkiskt, samhällssystem växte fram. de första egentliga staterna uppstod. Bronsålder skickliga hantverkare och specialister ny5, mer hierarkiskt, samhällssystem växte fram. de första egentliga staterna uppstod. nya religioner långväga resor, därav Iliaden och Odysséen, Gilgamesheposet

Läs mer

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr.

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Antiken varade mellan 800 f.kr. 500 e.kr. Men hur såg det ut i världen innan dess? Vi tar en snabbrepetition. För 2,5 miljoner år sedan börjar jägarstenåldern i Afrika,

Läs mer

GRAVEN OCH SKATTERNA

GRAVEN OCH SKATTERNA 1 ÖVNINGSUPPGIFTER FARAONER, PYRAMIDER OCH GUDARNAS VÄRLD 2 1. Farao Text A Ordet farao kommer från egyptiskan och betyder det stora huset. Titeln användes i kombination med kungens fem kungliga namn.

Läs mer

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare

Antiken 700 f Kr 500 e Kr. Greker och Romare Antiken 700 f Kr 500 e Kr Greker och Romare Varför dessa årtalsgränser? Händelser som traderats muntligt från 1200- talet f Kr, krig o myter m hjältar skrivs ned i Iliaden/Odysseen äldsta diktverken i

Läs mer

GRAVEN OCH SKATTERNA SAMMANFATTNING

GRAVEN OCH SKATTERNA SAMMANFATTNING 1 SAMMANFATTNING Materialet framtaget av Facts & Files Historisches Forschungsinstitut Berlin, www.factsandfiles.com för TUTANKHAMUN, 2008 2 1. Upptäckten av Tutankhamuns grav Text A Konungarnas dal Konungarnas

Läs mer

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7 Tidslinjetexter åk 7 Konstbevattning 2000 år f. Kr så började vi med konstbevattning för att det fanns ett problem. Problemet var att det inte regnade regelbundet utan det regnade ofta för lite vilket

Läs mer

ENKEL Historia 7-9 ~ del 1

ENKEL Historia 7-9 ~ del 1 ENKEL Historia 7-9 ~ del 1 11 Det gamla Egypten Medan stenåldern och bronsåldern pågick uppe i Norden, hade andra länder i världen hunnit betydligt längre i sin utveckling. Ett av de första stora högkulturerna

Läs mer

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten.

Forntiden. STENÅLDERN år f.kr lärde sig svenskarna att odla. - Människorna kunde tillverka enkla verktyg av trä och flintasten. FORNTIDEN ISTIDEN - Inga människor kunde bo i Sverige - 5000 år f.kr hade isen smält, och då invandrade människor till Sverige - De första svenskarna var nomader Forntiden STENÅLDERN - 3000 år f.kr lärde

Läs mer

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att Sida 1 av 5 Åk. 7 Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna känna till hur människor under jägarstenåldern försörjde sig kunna redogöra för hur livsvillkoren förändrades vid övergången

Läs mer

Mayanska jordbruksmetoderna

Mayanska jordbruksmetoderna Allmänt om Mayorna Mayalandet sträckte sig från sydöstra delen av Mexico till de allra västra delarna av Honduras. Området kan delas in i tre zoner. Enligt en forskning kom de första människorna som bosatte

Läs mer

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln Triangelhandeln del 1 av 2 även känd som den transatlantiska slavhandeln Vad kostar ett människoliv Sätt er i små grupper med tre elever i varje. Frågor att diskutera och besvara Vilka varor ingick i

Läs mer

Ämnesområden. Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten

Ämnesområden. Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten Prov i forntiden den 8/12 Vad kommer att komma på provet Ämnesområden Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten Vad vi har kvar att gå igenom Andra högkulturer

Läs mer

JONA INNEHÅLL. Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5

JONA INNEHÅLL. Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5 JONA INNEHÅLL Bakgrund 2 Löpande kommentar 3 Jonas bok och NT 5 Husbykyrkan Lars Mörling 2018 PROFETEN JONA (Lars Mörling 2018) BAKGRUND Författare och datering Kvällsutsikt från berget Tabor mot Nasaret.

Läs mer

Troja Myt och verklighet

Troja Myt och verklighet Troja Myt och verklighet Troja Dörpfelds plan Troja Nio städer (I-IX) Troja II - tidig bronsålder (EB II) Heinrich Schliemann trodde att han funnit det homeriska Troja i lager II(g) p.g.a. de rika fynden.

Läs mer

ORSAKER TILL DEN ENGELSKA REVOLUTIONEN

ORSAKER TILL DEN ENGELSKA REVOLUTIONEN ORSAKER TILL DEN ENGELSKA REVOLUTIONEN BAKGRUND Crécy 26 augusti 1346 (En del av det s.k. Hundraårskriget 1337-1453) Engelska långbågar Kanoner DIGERDÖDEN 1348-49 Pandemi som medförde en enorm folkminskning

Läs mer

Mötesplats Jerusalem DEL 1 HISTORISKA BAKGRUNDEN TILL JESAJA 11

Mötesplats Jerusalem DEL 1 HISTORISKA BAKGRUNDEN TILL JESAJA 11 Mötesplats Jerusalem DEL 1 HISTORISKA BAKGRUNDEN TILL JESAJA 11 JES 1:1 Detta är de syner om Juda och Jerusalem som Jesaja, Amos son, såg när Ussia (792-740), Jotam (750?-732), Achas (ca735-715) och Hiskia

Läs mer

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv

Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv Kyrkan Jesu Uppståndelse Och Liv PREDESTINATION RLJ-1221-SE JOHN S. TORELL 17 JANUARI 2010 DEL 13: ABRAHAMS FÖRBUND TAR SLUT DET SÖDRA RIKET 344 ÅR Det Södra kungariket varade 344 år och styrdes av 20

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Antiken Det gamla Grekland

Antiken Det gamla Grekland Antiken Det gamla Grekland Kung Minos på Kreta Många grekiska myter och sagor från Antiken en bland annat om kung Minos Kungen av Fenicien (dagens länder i Mellanöstern) hade en vacker dotter som hette

Läs mer

GRAVEN OCH SKATTERNA NILEN

GRAVEN OCH SKATTERNA NILEN 1 Worksheet NILEN Materialet framtaget av Facts & Files Historisches Forschungsinstitut Berlin, www.factsandfiles.com för TUTANKHAMUN, 2008 2 1. Nilen Text A Egypten är ett varmt land där det nästan aldrig

Läs mer

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika

Den romerska republiken var en form av demokrati, men som främst gynnade de rika Bild: Giovanni Dall'Orto Varghona med tvillingarna Romulus och Remus. I romersk mytologi var det Romulus som grundade staden Rom. SPQR är en förkortning för "senaten och det romerska folket". Romarriket

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Historien om Antiken i Grekland.

Historien om Antiken i Grekland. Historien om Antiken i Grekland. 1 Homeros Levde på 700-talet f.kr. Sägs ha skrivit Illiaden och Odysséen Illiaden handlar om grekernas krig mot Troja Odysséen är fortsättningen på berättelsen där en av

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Arkeologi och Bibeln

Arkeologi och Bibeln När intogs Jeriko enligt Bibeln? Salomo började bygga templet år 966 fkr Israels barn lämnade Egypten 1446 fkr(1kon 6:1) 966 + 480 = 1446 Israels barn intog Jeriko 1406 fkr(4mos 14:33) 1446-40 = 1406 Jeriko

Läs mer

Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr.

Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr. Grekland Antik betyder gammal. Antiken kallas den äldsta perioden i Europas historia det gamla Grekland och Romarriket. Antiken inleddes ungefär 800 f.kr. och slutade kring 500 e.kr. Grekerna och romarna

Läs mer

Översikt historia år 8000 f.kr - 0

Översikt historia år 8000 f.kr - 0 Översikt historia år 8000 f.kr - 0 År 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 Jeriko ca 8000- Catal Huyuk 6800-5600 ca Vincakulturen ca 6000-3500 Sumer ca 5900-3200 3200-2000 Hamoukar ca 3500-3000 Annau

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst

Före 1789: Adeln 300 personer = 1 röst Präster 300 personer = 1 röst Tredje ståndet 600 personer = 1 röst Historia. Staten hade dålig ekonomi. (Bland annat p g a 7åriga kriget med Storbritannien) Dåliga skördar ledde till att brödpriserna steg. Ludvig XVI var inte intresserad av politik, ville hellre jaga

Läs mer

Resurrection Life of Jesus Church

Resurrection Life of Jesus Church Resurrection Life of Jesus Church UNDERVISNINGSSERIE OM PROFETEN DANIEL RLJ-1067-S JOHN S. TORELL 4 FEBRUARI 2007 DEL 11A: DEN SLUTLIGA SYNEN DEN SISTA SYNEN Ängeln berättar för Daniel att under maktstriden

Läs mer

Baal cykeln. 1 Wikander 2003, 9. 2 Wikander 2003, 9. 3 Wikander 2003, Wikander 2003, Wikander 2003, 10.

Baal cykeln. 1 Wikander 2003, 9. 2 Wikander 2003, 9. 3 Wikander 2003, Wikander 2003, Wikander 2003, 10. Baal cykeln Baal-cykeln är för det här arbetet den viktigaste representanten för den kananeiska mytologin som var okänd, förutom vad Bibeln nämnde om den, fram till en dag i mars 1928 då en bonde vid Nordsyriens

Läs mer

ROM - En utmärkt plats för handel

ROM - En utmärkt plats för handel Romarriket ROM - En utmärkt plats för handel Ursprung: Bra plats för handel - vägar, floder, hav. kullar (vid flykt) 600 f.kr fanns det ett centrum Olika folkgrupper - kelter (galler), greker, latiner

Läs mer

Antikens Grekland. När man säger Antikens Grekland handlar det sett till geografi om en stor del av medelhavsområdet.

Antikens Grekland. När man säger Antikens Grekland handlar det sett till geografi om en stor del av medelhavsområdet. Antikens Grekland Antikens Grekland När man säger Antikens Grekland handlar det sett till geografi om en stor del av medelhavsområdet. Kreta 2000 f.kr 2000 f.kr Kung Minos Stort inflytande från Egypten

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de engelska och amerikanska revolutionerna. I den här essän kommer jag att undersöka och jämföra skillnader och likheter i orsakerna till den amerikanska

Läs mer

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen - Varför ville amerikanerna upphöra att tillhöra det brittiska riket? - Varför hade England höjt skatterna för de amerikanska bosättarna? Händelse: Amerika blir

Läs mer

Planering Historia Antikens världar HT/2015. ÅK 7 Namn:

Planering Historia Antikens världar HT/2015. ÅK 7 Namn: Planering Historia Antikens världar HT/2015 ÅK 7 Namn: Preliminär planering i historia HT 2015 1 Veckomål vecka 39 Under denna vecka har man läst sidorna 6-15 Svarat på frågor s. 8 och 9. Tagit reda på

Läs mer

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett

Islam. - Gud är en. - Koranen är Guds sanna ord. - Följ de fem pelarna. - Religion och vardagsliv är ett Islam - Gud är en - Koranen är Guds sanna ord - Följ de fem pelarna - Religion och vardagsliv är ett En muslim tror att gud är en, den som inte är säker på det kan inte kalla sig muslim. Gud heter Allah

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

Facit Instuderingsfrågor Romarriket

Facit Instuderingsfrågor Romarriket Facit Instuderingsfrågor Romarriket 1. Vad kallas den period i historien då Romarriket fanns? Antiken 2. Hur bildades Rom enligt sagan/myten om Romulus och Remus? Det var en gång två små pojkar som lagts

Läs mer

Hur byggdes Rom enligt sagan?

Hur byggdes Rom enligt sagan? Hur byggdes Rom enligt sagan? Sagan berättar att två små pojkar, Romulus och Remus, lades i en korg på floden Tibern. Deras mamma var en prinsessa och deras morfar var kung. Pojkarnas morfar jagades sedan

Läs mer

GRAVEN OCH SKATTERNA

GRAVEN OCH SKATTERNA 1 Lärar- handledning 2 1. TUT skolmaterial Målgruppen för det skolmaterial som finns till utställningen är tio- till tolvåriga skolbarn. I de flesta skolor behandlas ämnet det gamla Egypten oftast som

Läs mer

Berättelsen vi befinner oss i

Berättelsen vi befinner oss i Berättelsen vi befinner oss i Ola Wingbrant 2014-11-08 Introduktion Det känns roligt och inspirerande att få stå här igen. Att åter ha fått förtroendet. Jag som står här heter Ola Wingbrant och predikar

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

MEDELTIDEN. Tidig Medeltid ( ) Högmedeltid ( ) Senmedeltid ( )

MEDELTIDEN. Tidig Medeltid ( ) Högmedeltid ( ) Senmedeltid ( ) MEDELTIDEN Tidig Medeltid (476-1000) Högmedeltid (1000-1300) Senmedeltid (1300-1500) TIDIG MEDELTID - POLITIK 476 sista Romerska Kejsaren störtas! Feodalism Feudum (jordinnehav) att äga jord var mycket

Läs mer

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här:

den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. i. När Gud beskriver sig själv med egna ord, så beskriver han sig själv så här: Jona 3 (Vers 1-10) Jona i Nineve 1 HERRENS ord kom för andra gången till Jona. Han sade: 2 Stig upp och bege dig till Nineve, den stora staden, och predika för den det budskap jag ger dig. 3 Då steg Jona

Läs mer

Utvecklingskluster. Tim Besley och Torsten Persson LSE och IIES SNS Analys, 21 april, 2015

Utvecklingskluster. Tim Besley och Torsten Persson LSE och IIES SNS Analys, 21 april, 2015 Utvecklingskluster Tim Besley och Torsten Persson LSE och IIES SNS Analys, 21 april, 2015 www.pillarsofprosperity.info Utvecklingskluster Varför är vissa länder rika och andra fattiga? Luxemburg vs. Liberia

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

Renässansen Antiken återupptäcks

Renässansen Antiken återupptäcks Renässansen Antiken återupptäcks Norditalienska stadsstater Städer i norra Italien var självstyrande, t.ex. Venedig och Florens. Handel med Kina och Indien gjorde dem rika. Köpmän n och hantverkare blir

Läs mer

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna:

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna: Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet på Vasagymnasiet har en inriktning VIP (Vasagymnasiets internationella profil) som passar dig som är nyfiken på Europa och tycker det är viktigt med ett

Läs mer

De äldsta biblioteken lertavlor med kilskriftstext

De äldsta biblioteken lertavlor med kilskriftstext OLOF PEDERSÉN är professor i assyriologi vid Uppsala universitet. Han har från 2005 tilldelats VR:s långsiktiga stöd till ledande forskare. Hans forskning har ofta behandlat de stora fynden av lertavlor

Läs mer

Antikens världar. Instuderingsfrågor

Antikens världar. Instuderingsfrågor Antikens världar Instuderingsfrågor 1. Vilka spår av antikens kulturer kan vi uppfatta i vår egen tid? 2. Vad menas med ord och uttryck som folk och kultur? 3. Vad är skillnaden på ett kulturarv och ett

Läs mer

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm

Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm Roger Rosbeck, S:t Örjans skolor, Stockholm www.lektion.se Franska revolutionen är en period i Frankrikes historia som rör tiden mellan år 1789 och år 1799. Vid tiden för revolutionens utbrott var Frankrike

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13 KALLA KRIGET Någon bild, tex berlinmuren... FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ Hur påverkar kalla kriget världen ännu idag? ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET Under

Läs mer

02 Världshärskarnas historia förutsagd. Jonathan Karlsson

02 Världshärskarnas historia förutsagd. Jonathan Karlsson 02 Världshärskarnas historia förutsagd Jonathan Karlsson Tre tolkningsverktyg 1.Fokusera på Jesus 2.Historicism 3.Låt Skrift tolka Skrift Franz Hasel 2:a världskriget Pastor Vapenvägrare i tyska armén

Läs mer

FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B

FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B BIG BANG BIG BANG 13,8 miljarder år sedan Universum var extremt tätt, varmt och koncentrerat i en punkt Rymden började

Läs mer

Film. Islams framväxt

Film. Islams framväxt Islam del 3 Film Islams framväxt Muhammed ville förändra samhället Muhammed föddes omkring 570 e.kr. Det är svårt att veta närmare exakt eftersom historiekällorna vid den här tiden inte är helt och hållet

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

Skandinavisk arkeologi (huvudområde arkeologi i Uppsala och Visby)

Skandinavisk arkeologi (huvudområde arkeologi i Uppsala och Visby) Skandinavisk (huvudområde i Uppsala Visby) LÅ Hösttermin Vårtermin År 2* Program: Projektekonomi projekthantering A: Människoblivandet jägare/samlare kultur Skandinaviens neolitikum äldre bronsålder text

Läs mer

Sonny Berntssons studier om ikonografi, symboler och gravformer

Sonny Berntssons studier om ikonografi, symboler och gravformer Sonny Berntssons studier om ikonografi, symboler och gravformer Sonny Berntsson presenterar här delar av sin forskning om ikonografi, symboler, gravformer, textilmönster, livsträdet och kalendrar. Sonnys

Läs mer

Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område under sig.

Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område under sig. Romarrikets Uppgång. Roms historia Republikens Födelse. 750 f Kr 509 f Kr. Romarrikets uppväxt börjar i staden Rom. Historien handlar om en stad och hur den sakta men säkert lägger ett allt större område

Läs mer

Samsara livets hjul.

Samsara livets hjul. Samsara livets hjul. Tanken om Samsara har haft en mycket stor betydelse för det religiösa livet i Asien och har med tiden fått spridning över hela världen.ordet Samsara är bildat av sanrkitroten sr som

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Den gröna bördiga halvmånen var området från dagens Irak till Israel.

Den gröna bördiga halvmånen var området från dagens Irak till Israel. ABRAHAM INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Abraham som invandrare och missionär 5 Abraham och Guds förbund 5 Abrahams barn - del 1 7 Abrahams barn - del 2 8 Abrahams barn och omskärelsen 10 Abrahams välsignade

Läs mer

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan

Gustav II Adolf. Sveriges regent mellan Gustav II Adolf Sveriges regent mellan 1611-1632 Gustav II Adolf -Ärvde kungakronan från sin far Karl IX som 16 åring. -Hans mamma var en tysk prinsessa - Kristina - Ung men väl förberedd på sin uppgift

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Islams guldålder 750-1258. Vetenskap och kultur i muslimska länder under kalifen i Bagdad

Islams guldålder 750-1258. Vetenskap och kultur i muslimska länder under kalifen i Bagdad Islams guldålder 750-1258 Vetenskap och kultur i muslimska länder under kalifen i Bagdad Arabernas erövringar Arabernas erövringar Syrien 636, Jerusalem 638 Mesopotamien 637 Egypten 640 644 Nordafrika

Läs mer

Sfinxen med Cheops pyramid i bakgrunden.

Sfinxen med Cheops pyramid i bakgrunden. POST PÅ FARAOS TID av Lars Erik Gewalli Sfinxen med Cheops pyramid i bakgrunden. Egypten har existerat som ett rike i 5000 år. Uppbyggnaden av denna högkultur kunde bara göras med en infrastruktur baserad

Läs mer

KOLONIALISMEN & DEN AMERIKANSKA

KOLONIALISMEN & DEN AMERIKANSKA KOLONIALISMEN & DEN AMERIKANSKA REVOLUTIONEN 1775-1783 Mikael C. Svensson BAKGRUND TILL KOLONIERNA Jag påstår att vi är den bästa rasen i världen och att ju större del av världen som vi har under oss,

Läs mer

EGYPTEN NU OCH DÅ Ämne: SV/SO Namn: Ellen Nilsson Handledare: Erik Nilsson Klass: 9 Årtal: 2009

EGYPTEN NU OCH DÅ Ämne: SV/SO Namn: Ellen Nilsson Handledare: Erik Nilsson Klass: 9 Årtal: 2009 EGYPTEN NU OCH DÅ Ämne: SV/SO Namn: Ellen Nilsson Handledare: Erik Nilsson Klass: 9 Årtal: 2009 2 INLEDNING...3 Bakgrund...3 Syfte & frågeställningar...3 Metod...3 AVHANDLING...4 Religion...4 Ekonomi och

Läs mer

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt.

Nordens kulturmöten. Bärnsten bildas av kåda från träd. Inuti den här bärn stenen finns en flera miljoner år gammal insekt. 22 Kapitlet är under bearbetning Nordens kulturmöten Människor i Norden har sedan mycket lång tid tillbaka haft kontakt med människor i andra delar av världen. I slut et av järnåldern ökade dessa kontakter.

Läs mer

Ett nytt sätt att se världen på

Ett nytt sätt att se världen på Ett nytt sätt att se världen på. 1650 1800. Medeltiden Kungamakt Med hjälp av städerna. Kyrkan Feodalism Kunskapsmonopol Europeisk organisation Vad händer? Reformationen. Upptäckterna Arméer och länder

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Forntiden, de första högkulturerna och antikens Grekland och Rom. Forntiden, s.6-10 1a) Vilken var den avgörande skillnaden mellan aporna och våra tidigaste

Läs mer

Franska revolutionen. en sammanfattning

Franska revolutionen. en sammanfattning Franska revolutionen en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt. Kungen (Ludvig XVI) hade all makt. Han kunde kalla in ståndsriksdagen, men hade inte gjort det på 175

Läs mer

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Romarriket alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Tidslinje Romarriket Romerska akvedukter Colosseum ca 50 e Kr Romarriket delas i Östrom och Västrom Västrom faller Romerska republiken Pax

Läs mer

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag

Romarriket. alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Romarriket alla vägar bär till rom rom byggdes inte på en dag Tidslinje Romarriket Romerska akvedukter Colosseum ca 50 e Kr Romarriket delas i Östrom och Västrom Västrom faller Romerska republiken Pax

Läs mer

Lärarexemplar med facit

Lärarexemplar med facit UPPGIFTER TILL UTSTÄLLNINGEN Svenskt i Finland: Bilderna berättar så har svenskbygden förändrats Lärarexemplar med facit s. Innehåll 2 Instuderingsfrågor och kronologi 3 Korsord 4 Bildtexter 5 Frågor till

Läs mer

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur

1900-talets historia Mål och arbetsmetod Litteratur 1900-talets historia Mål och arbetsmetod Målet med arbetsområdet är att du ska få övergripande kunskaper om 1900- talets historia och hur den har påverkat den tid vi lever i idag. Kursen kommer att koncentrera

Läs mer

Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen

Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen Muhammeds liv Arabiska halvön och islams uppkomst under 500- och 600-talen Arabiska halvön på 500-talet enligt vår tideräkning Norr och väster om Arabiska halvön låg Östrom eller Bysantinska riket. Öster

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Nationalekonomi på högskolan består av: Mikroekonomi producenter och konsumenter Makroekonomi hela landet Internationell ekonomi handel mellan länder Varför

Läs mer

Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35)

Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35) Program 098. 2.Mosebok kapitel 7: 1-25. (Introd. 0:35) Vi skall denna gång stanna inför 2.Mosebok kapitel 7, som handlar om Mose som av Gud, på nytt får besked att gå till Farao, med budskapet att han

Läs mer

Övre Egyptens Krona Vita kronan Vad symboliserar dess två kronor? Kunskap och makt!.

Övre Egyptens Krona Vita kronan Vad symboliserar dess två kronor? Kunskap och makt!. En fördjupning av tidigare inslag av Josef Kemény, 2009 Jag har nyligen avslutat mitt senaste tema angående Cheopspyramiden och dess hemlighet, i vilket den tredje och den fjärde dynastin var skärskild

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Vi behöver en VISION!

Vi behöver en VISION! Vi behöver en VISION! Vi behöver en VISION! Jesus försonar människor med Gud, varandra och med hela skapelsen. Han bryter ner murar mellan judar och hedningar, slavar och fria, män och kvinnor. Därför

Läs mer

Medeltiden e.kr

Medeltiden e.kr Medeltiden 1000 1500 e.kr Medeltidens människor De fyra stånden; adel, präster, borgare och bönder Bönder och trälar 92% Borgare (stadsbor) 5% Nunnor, munkar och präster 2% Adel 1% Jorden är nu rund och

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Arabiska Våren. Konsekvenserna

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Arabiska Våren. Konsekvenserna LINKÖPINGS UNIVERSITET Arabiska Våren Konsekvenserna Magnus Roback, Adam Palm Lamerstedt, Mariwan Nisstany, Gabriel Forsberg, Alexander Öström 12/19/2012 Konsekvenserna? Vi har valt att arbeta med frågan

Läs mer

HISTORISKA ERÖVRARE ALEXANDER DEN STORE

HISTORISKA ERÖVRARE ALEXANDER DEN STORE ALEXANDER DEN STORE Alexander den store är en av världens mest mytomspunna män. Trots en övermäktig fiende lyckades han och hans män besegra den persiska armén. Tack vare honom spreds den grekiska kulturen

Läs mer

5 Historia. Kimmo Päivärinta Kati Solastie Simo Turtiainen. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors

5 Historia. Kimmo Päivärinta Kati Solastie Simo Turtiainen. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors 5 Historia Kimmo Päivärinta Kati Solastie Simo Turtiainen Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors Innehåll Kapitel I Vad är historia?...................................... 6 Tidsperiodens mysterium: Det

Läs mer