Flipped Classroom på Kvantmekanik II (FK5012) hösten 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Flipped Classroom på Kvantmekanik II (FK5012) hösten 2013"

Transkript

1 Flipped Classroom på Kvantmekanik II (FK5012) hösten 2013 Joakim Edsjö Fysikum Stockholms universitet Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Motivering till att byta undervisningssätt... 2 Vad är Flipped Classroom / Scalable Learning?... 3 Hur har jag implementerat detta på Kvantmekanik II?... 3 Frågor/funderingar före kursstart... 5 Utfall av de frågor/funderingar jag hade före kursstart... 5 Utvalda frågor från kursutvärderingen Tidsåtgång Andra reflektioner Hur kommer jag att göra nästa gång, HT 2014? Avslutande kommentarer Referenser / vidare läsning Appendix A: Teknisk utrustning Appendix B: Kursutvärdering HT Appendix C: Kursutvärdering HT Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 1 (22)

2 Inledning Under hösten 2013 har jag på prov undervisat Kvantmekanik II (FK5012) med hjälp av Flipped Classroom. Det system jag har använt är Scalable Learning utvecklat av David Black-Schaffer i Uppsala. Jag tänkte nedan gå igenom motiveringen till att göra detta byte i undervisningssätt samt några tankar om hur själva bytet har gått till, funderingar jag hade om hur det skulle fungera och hur lätt eller svårt det har varit att göra bytet och hur det har fungerat i praktiken. Kurs: Kvantmekanik II (FK5012) Kursomfång: 7.5 hp Kursperiod: HT 2013 Lärare: Joakim Edsjö (föreläsare och kursansvarig) Tor Kjellsson (assistent, räknestugeledare) Motivering till att byta undervisningssätt Jag har hållit Kvantmekanik II-kursen under flera år och både kursbok, kursupplägg, föreläsningar och räkneövningar har fått mycket gott betyg så det har av den anledningen inte funnits någon stor motivation att ändra upplägget. Jag har dock känt att även om föreläsningarna har fått mycket bra betyg så är det inte tillfredsställande att studenterna är så passiva som de är under traditionella föreläsningar. Jag har tidigare använt klickers på kursen och även om de aktiverar studenterna under föreläsningarna har de fått blandade betyg i kursutvärderingarna. En del studenter gillar dem, andra tycker att de tar för mycket tid. Jag har de senaste 2 3 åren istället haft interaktiva frågor (väsentligen klickers-frågorna) på webben som studenterna kan svara på och få direkt återkoppling på. Andelen studenter som har gjort detta är dock inte jättestor och frågorna fungerar inte lika bra i det sammanhanget när de inte kommer i direkt anslutning till föreläsningarna. Under våren 2013 lyssnade jag på ett föredrag av David Black-Schaffer från Uppsala universitet, där han pratade om Flipped Classroom och hur han utvecklat en programvara, Scalable Learning, för att ta konceptet ett steg längre genom att baka in frågor i webbföreläsningar. Jag kände spontant att jag trodde på detta koncept och ville testa på Kvantmekanik II-kursen. Mot slutet av våren 2013 beslutade Fysikums styrelse också att prova alternativa undervisningsformer som ett led i att rationalisera undervisningen och/eller nå nya studentgrupper. Det bidrog också till att jag ville testa detta på en kurs. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 2 (22)

3 Vad är Flipped Classroom / Scalable Learning? Idén bakom Flipped Classroom är att vända på undervisningen och få studenterna mer aktiva samtidigt som tiden med lärarna utnyttjas bättre. Vid traditionell undervisning är studenterna tämligen inaktiva under föreläsningarna, som är den tid de har med läraren på kursen. Även om man som lärare får en handfull frågor under en föreläsning så är det utslaget på alla studenter kanske en femtedels fråga per student. Genomsnittsstudenten är tämligen inaktiv. I Flipped Classroom flyttar man istället denna del av undervisningen till hemmet (eller datorsalen) genom att ha inspelade webbföreläsningar som studenterna måste titta på innan de kommer till undervisningstillfällena med föreläsaren. Vid tillfällena med läraren kan man istället fokusera på frågor och frågeställningar som dykt upp under webbföreläsningarna samt ha diskussion och introduktion till problemlösning. Vad Scalable Learning för mig tillför till Flipped Classroom-konceptet är en webbplattform där man kan styra hur webbföreläsningarna presenteras för studenterna kan baka in frågor i webbföreläsningarna som studenterna måste svara på ger studenterna möjlighet att ställa frågor till föreläsaren får återkoppling på vad studenterna har tittat på och hur de svarat på frågorna enkelt och snabbt kan göra utvärderingar Både studenternas svar på mina frågor till dem och deras frågor till mig är anonyma. Studenterna måste svara på mina frågor till dem, men de måste inte svara rätt. Frågorna är inte en examination, utan ett inlärningsverktyg. Studenterna får också återkoppling på sina svar direkt på webben. Man kan även koppla Scalable Learning till ett diskussionsforum online, vilket jag dock inte utnyttjat i denna kurs. Hur har jag implementerat detta på Kvantmekanik II? Kvantmekanik II-kursen har traditionellt löpt under veckor (7.5 hp) med 16 dubbeltimmar (2x45 min) föreläsningar och 14 dubbeltimmar (2x45 min) räkneövningar. Tidigare år har jag haft 4 inlämningsuppgifter som om man är godkänd på dem ger bonus på tentan (en bestämd uppgift som man får tillgodo). Upplägget i år har istället varit att föreläsning 2 14 har körts som Flipped Classroom (FC) via Scalable Learning. Det första föreläsningstillfället ägnade jag åt att motivera studenterna till FC och en repetition av linjär algebra och förra kvantmekanikkursen. De sista två föreläsningstillfällena ägnades åt repetition och frågor/gamla tentauppgifter. Alla föreläsningar med nytt material hölls således med FC. Föreläsningarna har i detta upplägg sett ut så här: Varje föreläsning har delats upp i mindre segment om 5 10 minuter som avslutas med en eller flera frågor Dessa segment har spelats in med hjälp av ett screencast-program, webbkamera och extern Exempel på hur en föreläsning är uppdelad i flera mindre segment. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 3 (22)

4 mikrofon. De olika segmenten har laddats upp till Youtube (olistat, dvs ej sökbart) och länkats in i Scalable Learning I Scalable Learning har brytpunkter lagts in vid frågorna och förklaringar av de olika svaren och varför de är rätt och fel. En typisk 2x45 min-föreläsning blir när den är inspelad och klar ca minuter inklusive frågorna och en muntlig förklaring av svaren på frågorna. Deadline för studenterna att svara på frågorna har satts till midnatt kvällen före motsvarande undervisningstillfälle i helklass (vilka jag kallar FC-tillfälle). Vid dessa FC-tillfällen har ett typiskt upplägg varit: Genomgång av studenternas svar på mina frågor (15 20 minuter) Genomgång av studenternas frågor till mig under webbföreläsningarna (15 20 minuter) Introduktion till problemlösning med ett eller flera problem på det aktuella området För de problem jag har tagit upp på FC-tillfällena har jag försökt välja problem som tydligt visar på viktiga koncept och moment för det aktuella ämnet. Jag har också försökt välja problem som naturligt kan delas upp i mindre delproblem. Studenterna har fått jobba med dessa i grupp och jag har antingen gått igenom/diskuterat delproblem i helklass eller individuellt genom att gå runt i lektionssalen. Utöver webbföreläsningarna och FC-tillfällena har kursen haft räknestugor med en assistent (omdöpta från räkneövningar till räknestugor). Både FC-tillfällen och räknestugor har haft lika mycket schemalagd tid som motsvarande föreläsningar och räkneövningar tidigare år. Ett exempel på en webbfråga. Diagrammet visar studenternas svar på frågan. Jag har vidare haft ett bonussystem så att om studenterna har tittat på minst 8 av de 13 webbföreläsningarna och svarat på frågorna där samt aktivt deltagit i minst 8 av motsvarande FC-tillfällen så har studenten fått en bestämd uppgift tillgodo på tentamen (dvs samma bonus som inlämningsuppgifterna har gett tidigare år). Begrepp/nomenklatur: FC Webbföreläsning Webbfråga FC-tillfälle Flipped Classroom Inspelade föreläsningar med interaktiva frågor Dessa tittar studenterna på före varje FC-tillfälle. Interaktiv fråga som jag ställer till studenterna i webbföreläsningarna. Undervisningstillfälle i helklass med föreläsaren (de schemalagda "föreläsningarna"). Vid dessa tas frågorna från webbföreläsningarna upp samt studenterna får en introduktion till problemlösning. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 4 (22)

5 Frågor/funderingar före kursstart De frågor/funderingar jag hade innan jag gjorde om undervisningen var bland annat Hur ska jag få det att fungera rent tekniskt? Kommer jag att behöva ha lika mycket tid schemalagd med studenterna som tidigare år? Vad ska vi göra på FC-tillfällena i helklass och hur kommer de att fungera? Hur ska uppdelningen mellan räknestugor och FC-tillfällen se ut? Kommer det att kännas naturligt att spela in videoföreläsningar? Hur ska jag få studenterna att titta på webbföreläsningarna och vara aktiva där? Vad kommer studenterna att tycka? Hur kommer studenterna att prestera på tentamen? Utfall av de frågor/funderingar jag hade före kursstart Jag har nu undervisat hela kursen och studenterna skrev tentamen Jag har under hela kursens gång haft ett kommentarsfält i anslutning till varje webbföreläsning där studenterna kan ge synpunkter och förslag på förbättringar. Det har fungerat utmärkt och gjort att webbföreläsningarnas kvalitet blivit högre mot kursens slut. Jag har även haft en kortare utvärdering i början av kursen och ett kursforum med studenter hölls efter drygt halva kursen. Kursutvärderingen gjordes via Scalable Learning mot slutet av kursen. Jag tänkte börja med att gå igenom de frågor/funderingar jag hade före kursstart och sedan ta upp frågor/funderingar som dykt upp under kursens gång. Hur ska jag få det att fungera rent tekniskt? Rent tekniskt övervägde jag olika alternativ för att spela in föreläsningarna. Jag hade sedan tidigare välstrukturerade anteckningar för att hålla tavelföreläsningar och de alternativ jag övervägde var: 1. att spela in tavelföreläsningar 2. att spela in med dokumentkamera när jag skriver på ett papper 3. att spela in på datorn när jag kör en datorpresentation Det alternativ jag valde var 3. att spela in på datorn. Jag valde det då jag bedömde att det var den bästa lösningen för framtiden utifall jag vill ändra något. Det är också enklare att rent tekniskt lägga in animationer, bilder och filmer vid en datorpresentation. Nackdelen för mig var förstås att jag var tvungen att ta fram datorpresentationer av alla mina föreläsningar. Det jag har gjort rent tekniskt inför varje föreläsning är Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 5 (22)

6 Konverterat mina handskrivna föreläsningsanteckningar till en datorpresentation. Då kvantmekaniken innehåller förhållandevis mycket matematik har jag valt att använda LaTeX med presentationssystemet Beamer. Spelat in varje föreläsning (i segment om 5 10 minuter) genom att hålla föreläsningen på datorn. Med hjälp av ett Screencast-program (jag valde ScreenFlow) har jag spelat in vad jag visar på skärmen, spelat in mig via webbkamera samt spelat in ljudet med en extern mikrofon. Snabbredigerat varje föreläsning och lagt till bilden på mig från webbkameran som en bild-i-bild i början av föreläsningen (sedan tas den videoströmmen bort) och snabbredigerat ljudet (lite brusreducering). Laddat upp föreläsningen på Youtube Lagt in Youtube-länken i Scalable Learning där jag även lagt in brytpunkter och förklaringar vid varje webbfråga jag ställt i videon. Lagt in information om deadline med mera i Scalable Learning och gjort föreläsningen tillgänglig för studenterna. Rent tekniskt har det inte varit några större problem. Jag har förfinat min process allteftersom kursen fortgick, men även den första webbföreläsningen var helt OK både tekniskt och pedagogiskt (jag gjorde en utvärdering i samband med första webbföreläsningen). Kommer jag att behöva ha lika mycket tid schemalagd med studenterna som tidigare år? Jag hade ursprungligen tänkt att eftersom studenterna gör så mycket hemma så skulle jag kunna skära ner på den tid jag har haft med studenterna. Efter att ha diskuterat med David kom jag dock fram till att inte göra det, utan att ha lika många schemalagda tillfällen som vanligt. Jag har dock varit tydlig mot studenterna att jag tänker ta upp sådant som jag vill ta upp vid FC-tillfällena, men inte lägga till saker bara för att "fylla ut tiden". Blir vi klara tidigare kan ju studenterna gå och förbereda sig inför räknestugorna eller titta på nästa webbföreläsning. I praktiken har vi dock i stort sett varje gång utnyttjat hela tiden 2x45 min vid FCtillfällena. Jag har ofta avslutat med ett längre problem då jag gått runt och gett individuell hjälp. Från kursutvärderingen framgår det dock att flera studenter tycker att jag lade lite för mycket tid på att gå igenom studenternas svar på mina webbfrågor så eventuellt skulle man kunna skära ner det momentet en aning. Vad ska vi göra på FC- tillfällena i helklass och hur kommer de att fungera? Jag kände mig före kursstart ganska osäker över hur jag skulle lägga upp FCtillfällena och vad studenterna skulle tycka om dem. Jag funderade mycket på varför jag kände mig osäker och kom fram till att det till största delen handlar om att man Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 6 (22)

7 som lärare släpper kontrollen. Jag hade en ganska klar bild av vad mitt mål med varje föreläsning var och vilken typ av problem och koncept som skulle vara lämpliga att ta upp på FC-tillfällena, men var ändå osäker på hur det skulle fungera. När man håller en traditionell föreläsning är man i kontroll och styr vad som händer i lektionssalen, men vid FC-tillfällena släpper man den kontrollen och måste anpassa sig efter vad som sker och vad studenterna gör. Min nervositet inför detta släppte efter bara 1 2 FC-tillfällen. Studenterna var mycket villiga att jobba under dessa tillfällen och jag insåg ganska snabbt att det var mycket roligare att släppa kontrollen. Jag fick mycket mer feedback från studenterna än jag någonsin fått tidigare. I sanningens namn skulle jag säkert ha kunnat släppa kontrollen mer för att göra studenterna ännu mer aktiva, men det är inte helt lätt att fundera ut bra uppgifter som fungerar bra i detta sammanhang. Hur ska uppdelningen mellan räknestugor och FC- tillfällen se ut? Jag har valt att ha en introduktion till problemlösning på FC-tillfällena medan större och längre problem är rekommenderade till räknestugorna. Räknestugorna har typiskt sett legat någon-några dagar efter motsvarande FC-tillfälle. En del studenter hade föredragit mer komplicerade problem på FC-tillfällena och en del hade föredragit att räknestugorna alltid låg helt i fas med föreläsningarna. Jag tror att uppdelningen vi hade i år var ganska bra, studenterna måste få en möjlighet ett arbeta med problemen efter föreläsningen, men innan räknestugorna. Eftersom kursen går på helfart är detta ett delikat problem att få till perfekt. Om kursen istället hade gått på halvfart hade det varit lättare att få till ett bra flöde mellan föreläsningar och räknestugor. Kommer det att kännas naturligt att spela in videoföreläsningar? Jag upplevde inte att det vara några stora problem att spela in videoföreläsningar. För min del kände jag entusiasmen som jag normalt känner vid en föreläsning när jag väl börjar spela in vid datorn. Det kan dock kännas lite olustigt att eventuella felsägningar och dylikt blir bevarade för eftervärlden i en inspelning, men det får man lägga bakom sig och acceptera att det blir så ibland. Man kan ju alltid spela in något moment på nytt till nästa gång kursen ges. Även om jag hade planerat att ge kursen på detta sätt sedan i våras måste jag dock erkänna att det var svårt att motivera sig att sätta sig vid datorn och spela in föreläsningar långt innan kursstart. Jag hade också bara 2 3 föreläsningar inspelade när kursen började, resten spelade jag in under kursens gång. Nu när jag fått in rutin på det tror jag dock inte att jag skulle ha några problem att göra inspelningar i god tid inför kursstart en annan gång. Hur ska jag få studenterna att titta på webbföreläsningarna och vara aktiva där? Jag har tidigare haft ett bonussystem där studenterna om de är godkända på inlämningsuppgifterna får en uppgift tillgodo på tentamen. Jag ville att examinationen skulle vara så lika tidigare år som möjligt och valde därför att ha ett bonussystem baserat på aktivitet. För att få bonus (en uppgift tillgodo på tentamen) krävde jag att de hade tittat på minst 8 av de 13 webbföreläsningarna i tid och aktivt deltagit på Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 7 (22)

8 minst 8 FC-tillfällen. I praktiken har dock de allra flesta studenter varit betydligt mer aktiva än så, vilket syns i grafen nedan. I praktiken tror jag inte att jag hade behöva ha ett bonussystem på detta sätt, men det är svårt att veta utan att testa. Klart är i alla fall att de flesta studenter fortsatte att titta på webbföreläsningarna och komma till FCtillfällena även när de uppfyllt kraven för att få bonus. I grafen nedan visas studenternas aktivitet på webbföreläsningarna (dvs om de har tittat på föreläsningarna och svarat på webbfrågorna senast natten innan motsvarande FC-tillfälle) samt deras närvaro på FC-tillfällena. Av de två studenterna med mycket låg närvaro har en student inte följt undervisningen alls och en har hoppat av kursen. Jag brukar alltid ha 2 3 studenter som registrerar sig och kommer på första föreläsningen, men sedan av olika skäl inte följer kursen så detta är i linje med tidigare år, till och med något lägre. 18" Närvaro&och&genomförda&webbföreläsningar&i&8d& 16" 14" Webbföreläsningar" FC;<llfällen" Antal&studenter& 12" 10" 8" 6" 4" Gräns"för"godkänt" 2" 0" 0" 1" 2" 3" 4" 5" 6" 7" 8" 9" 10" 11" 12" 13" Antal&föreläsningar&(webb&samt&FC78llfällen)& Vad kommer studenterna att tycka? Studenterna var mycket positiva redan från första föreläsningen när jag höll en motivationsföreläsning om varför jag ville använda mig av Flipped Classroom på kursen. Den entusiasmen har hållit i sig under hela kursen och även om jag har fått mycket kommentarer och förslag på förbättringar har jag väsentligen inte fått en enda negativ kommentar om detta undervisningssätt. En student har uttryckt att hen har lättare för att fråga i helklass än att ställa frågor på datorn, men den studenten har frågat vid FC-tillfällena istället. På kursutvärderingen hade jag en fråga "Jämfört med kurser med traditionell undervisning, hur upplever du att Flipped Classroom har fungerat för din inlärning?". Resultat återfinns i figuren nedan. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 8 (22)

9 Som synes tyckte de flesta studenter att det har fungerat bättre eller mycket bättre än traditionell undervisning. Ingen student tyckte att det var sämre. Hur kommer studenterna att prestera på tentamen? Nu är det svårt att dra några långtgående slutsatser p.g.a. de förhållandevis små studentgrupper vi har (kursen lockar normalt studenter). Jag har dock med bonussystemets och tentans utformning försökt att se till att examinationen är så lika som möjligt i år jämfört med tidigare år. Tentamen har haft lika många problem, bonusen har gett ett bestämt problem tillgodo som tidigare år, och tentans frågor har varit av samma typ med samma upplägg som tidigare år. De inlämningsuppgifter jag har haft tidigare år har varit av den karaktären att om det anstränger sig och gör dem så bör de bli godkända på dem. Så har också varit fallet, i stort sett alla studenterna som följt kursen har varit godkända på inlämningsuppgifterna tidigare år och var godkända på webbföreläsningarna och FC-tillfällena i år. Nedan visas betygsfördelningen för de tre senaste åren med traditionell undervisning och årets resultat. 12" Betygsfördelning,&Kvantemkanik&II,& & Antal&studenter& 10" 8" 6" 2010" 2011" 2012" 2013" 4" 2" 0" F" Fx" E" D" C" B" A" Betyg& Jag hade en viss oro att studenterna inte skulle prestera lika bra på längre uppgifter då kursen inte hade inlämningsuppgifter detta år, men den farhågan är inte besannad i tentaresultatet. Istället ser det ut som om framförallt studenter med lägre betyg har flyttats upp till högre betyg i år jämfört med tidigare år. Den enda student som blev underkänd på tentamen är för övrigt den enda student som tenterade som inte har följt undervisningen alls. Även om det är små tal och systematiska osäkerheter så kan man nog dra slutsatsen att studenterna åtminstone inte har presterat sämre än tidigare år. Snarare har framförallt de lägre presterande studenterna presterat bättre i år. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 9 (22)

10 Utvalda frågor från kursutvärderingen En kursutvärdering hölls elektroniskt mot slutet av kursen. De flesta fyllde i den före tentamen, men en del fyllde i den efter tentamen. Totalt fick jag in 23 svar från 25 studenter. Kursutvärderingen i sin helhet finns som bilaga och jag tänkte här bara knyta an mot vissa frågor som är av speciellt intresse. Vad anser du om webbföreläsningarna? Om vi sätter siffror på omdömena (1-5, där 5 är bäst) är snittet De traditionella föreläsningarna hade 2012 betyget 4.74, dvs skillnaden är minimal. Jag ser detta som något väldigt positivt, den oro jag hade att det skulle kännas onaturligt att spela in webbföreläsningar och att de därför skulle bli sämre verkar inte besannad. Vad anser du om FC- tillfällena? Här blir snittbetyget Betyget är inte lika bra som på webbföreläsningarna, men med tanke på att det är första gången jag haft denna typ av undervisning får det väl ändå anses godkänt. För kommande år tror jag att dessa kan förbättras genom att minska på tiden som går åt till att gå igenom studenternas svar på mina webbfrågor. Någon form av seminarium, peer-instruction skulle också vara bra, men det är oklart om tiden tillåter det eller hur det skulle utformas. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 10 (22)

11 Sätt betyg på lärarna (skala 1 5), Joakim Den student som gett betyget 1 tror jag har klickat fel (omdömena kom i omvänd ordning på det elektroniska formuläret jämfört med övriga frågor och det finns inga negativa kommentarer i fritextkommentarerna). Jag bortser från det betyget i sammanställningen nedan. Genomsnittsbetyget i de tre kategorierna är således (2012 års siffror inom parentes) Förmår engagera: 4.64 (4.94) Klara och bra svar på frågor: 4.81 (4.89) Undervisning väl förberedd: 4.95 (5) Engagemangssiffran är således något lägre och det kan nog delvis förklaras med att det är något svårare att vara entusiastisk när man föreläser för en datorskärm jämfört med en studentgrupp. Överlag får ju dock föreläsningarna mycket bra betyg så jag ser inte detta som något problem. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 11 (22)

12 Hur har kursens räknestugor fungerat? Snittbetyget här är 4.29 att jämföras med I år har räknestugorna faktiskt fungerat mer som räknestugor, dvs assistenten (Tor Kjellsson) har inte regelmässigt gått igenom alla problem framme vid tavlan. En del studenter har dock efterfrågat det och framöver kan man fundera på om man kanske skulle spela in en del videolösningar för de studenter som vill ha den hjälpen. Sätt betyg på lärarna (skala 1 5), Tor (assistent) Även här tror jag att den student som gett betyget 1 har klickat fel. Jag bortser från det betyget i sammanställningen nedan. Genomsnittsbetyget i de tre kategorierna är således (2012 års siffror (då Tor också höll i räkneövningarna) inom parentes) Förmår engagera: 4.67 (4.8) Klara och bra svar på frågor: 4.67 (4.6) Undervisning väl förberedd: 4.67 (4.8) Siffrorna är jämförbara med tidigare års siffror. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 12 (22)

13 Hur mycket tid har du lagt ner på kursen? Om man sätter siffror på dessa omdömen (5=mer än heltid, 1=mindre än halvtid) så är snittet var motsvarande snitt Denna siffra är lite förvånande då flera studenter spontant har sagt muntligt att de har lagt ner mer tid på denna kurs än vad de gjort på andra kurser med traditionell undervisning. Vad anser du om servicen under kursen? Om man sätter siffror på omdömena (5 1) så blir snittet var snittbetyget på motsvarande fråga Jag har väl aldrig gett så mycket service till studenterna tidigare så lite förvånande är det lägre betyget i år. Betyget är ju dock högt i absoluta tal. Vad anser du om kurslitteraturen (Griffiths)? I genomsnitt är betyget på litteraturen var snittbetyget Siffrorna är ju inte alltför olika, men egentligen tycker jag att Griffiths borde fungera bättre med FC än traditionell undervisning. Det är flera viktiga koncept som göms i problem, och de har lyfts fram på ett annat sätt i år. Dock har flera studenter klagat på att problemen i Griffiths är för svåra, dvs att det behövs fler enklare problem innan man ger sig på problemen i boken. Det kan ju vara så att eftersom studenterna har jobbat mer själva med problemen i boken än tidigare år så har detta problem blivit mer tydligt. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 13 (22)

14 Jämfört med kurser med traditionell undervisning, hur upplever du att Flipped Classroom har fungerat för din inlärning? Jag tycker att det är slående att ingen student tycker att det har fungerat sämre, utan tvärtom är det stora flertalet positiva eller mycket positiva. Hur har Scalable Learning fungerat som plattform rent tekniskt? Även om Scalable Learning är i beta så har det överlag fungerat bra. Den kritik som förts fram är att det inte alltid går att titta med smartphones eller tablets. Tablets kan jag tycka är ett problem, men det är något som jobbas på. Telefoner är jag mer tveksam till om det är ett problem att det inte fungerar eller inte. Blir inlärningen så bra om den sker i väntan på bussen och liknande? Tidsåtgång En fråga som jag har fått en hel del från kollegor är hur mycket tid jag har lagt ner på att gå över till Flipped Classroom. Man kan väl grovt säga att jag i god tid innan kursstart har lagt ner ett antal timmar på att undersöka olika tekniska alternativ för att spela in föreläsningarna. Jag har nog totalt lagt ner ca timmar på att undersöka olika tekniska alternativ gällande program för inspelning och teknisk utrustning (mikrofoner med mera). Jag tror dock inte att det skulle ta lika mycket tid för andra att göra det då man kan ta vid där jag slutade. Förberedelserna för varje föreläsning (2x45 min) ser ut ungefär så här: Konvertering av föreläsningsanteckningar till ett format som jag kan ha för datorpresentationer: ca. 5 6 timmar. För dem som redan har föreläsningar i powerpoint eller liknande går detta naturligtvis mycket snabbare. Fundering på hur jag ska dela upp varje föreläsning i segment om 5 10 minuter och konstruktion av webbfrågor och svar i anslutning till varje föreläsning: timmar Inspelning av föreläsningar, uppladdning till Youtube, länkning till Scalable Learning och inläggning av brytpunkter för webbfrågorna och kommentar till svarsalternativen: timmar Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 14 (22)

15 Förberedelse av lämpliga problem att ta upp på FC-tillfället: 1 2 timmar Genomgång och förberedelse av studenternas svar på mina webbfrågor och deras frågor till mig (görs på morgonen före varje FC-tillfälle): ca timmar Total förberedelsetid per 2x45 min föreläsning: ca timmar. Om jag inte hade undervisat kursen tidigare hade naturligtvis många av momenten ovan tagit längre tid. Generellt kan man säga att det har tagit ganska mycket tid att förbereda undervisningen på detta sätt. Enligt schablonen för timersättning ersätter vi varje föreläsningstimme med fyra timmar. Räknar man in undervisningstiden vid FCtillfället har jag i år lagt ner ca timmar per föreläsningstimme. Kommande år bedömer jag att tidsåtgången istället kommer att vara: Genomgång av varje föreläsning och eventuell ändring/ominspelning av vissa moment: 1 3 timmar Genomgång och förberedelse av studenternas svar på mina webbfrågor och deras frågor till mig (görs på morgonen före varje FC-tillfälle): ca timmar dvs kommande år bör det räcka med att lägga ner 2.5 timme per föreläsningstimme (inklusive undervisningstiden vid FC-tillfället). Detta förutsatt att man inte vill göra några stora förändringar. På sikt kan man säkert spara en del tid med denna undervisningsform, men jag ser inte det som den största finessen. Huvudpoängen med att göra denna omläggning bör vara om studenterna lär sig bättre eller inte. Jag tror att följdverkningarna av studenter som lär sig bättre och har bättre genomströmning kan vara betydligt viktigare även för ekonomin än den eventuella besparingen på lärartimmar. Andra reflektioner Utöver de frågor som tagits upp ovan har jag gjort följande reflektioner över denna övergång till Flipped Classroom: När man delar upp föreläsningen i mindre segment och tänker ut bra webbfrågor så tvingas man fundera på vad som egentligen är målet med just den föreläsningen. Varför tar jag upp just detta och varför gör jag det på just detta vis? Man måste verkligen anstränga sig att inte ha för långa segment på föreläsningen. Idealt bör de inte vara längre än 5 10 minuter. Jag hade en föreläsning där jag inte lyckades dela upp en del i ett kortare segment än 20 minuter och det fungerade inte lika bra som kortare segment. Det krävs lite övning för att ta fram bra webbfrågor. Jag har haft frågor som inte kräver några uträkningar för att svara på utan mer har varit av konceptuell natur eller frågor som direkt knyter an till en härledning eller ett uttryck som nyligen gåtts igenom. Den typen av frågor har fungerat bra. Blir frågorna för krävande och tar mycket tid tror jag att de motverkar sitt syfte (den typen av frågor är bättre att ta på FC-tillfällena). Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 15 (22)

16 Jag har normalt gjort webbföreläsningarna tillgängliga några dagar i förväg, men de flesta studenter tittar inte på dem i förväg utan den absolut vanligaste tidpunkten att titta på webbföreläsningarna är på kvällen för motsvarande FCtillfälle (även när den kvällen är en söndagkväll). Hur kommer jag att göra nästa gång, HT 2014? Baserat på det positiva utfallet från studenterna och deras prestation på tentamen känns det helt främmande att gå tillbaka till traditionell undervisning på denna kurs. Jag skulle dock vilja genomföra en del förändringar till nästa år: Spela in några moment på nytt, det gäller framförallt moment där jag varit otydlig, sagt fel eller där jag bara vill göra det på ett annat sätt 1 Minska på tiden som går åt till genomgång av webbfrågorna vid FC-tillfällena i helklass Införa moment med peer-instruction i större utsträckning. Även om studenterna har räknat i grupp kan detta tas längre. Ett bra exempel att göra detta på är addition av rörelsemängdsmoment som ofta upplevs som svårt. Jag ska försöka införa moment där studenterna får visa för varandra, kanske vid tavlan, antingen på FC-tillfällena eller vid räknestugorna. Om tid finns, ta fram fler enklare problem, problemen i boken är ofta väl svåra att attackera om man inte har försökt sig på enklare problem först Om tid finns, även spela in lösningar av en del problem som videolösningar Avslutande kommentarer Jag har genomfört detta byte av undervisningsmetod på prov för att se hur det skulle fungera. Jag som lärare har tyckt att det varit roligare att undervisa på detta sätt; jag har fått mer kontakt med studenterna och de har varit mer aktiva både på webbföreläsningarna (jämfört med tidigare traditionella föreläsningar) och vid FCtillfällena i helklass. Studenterna verkar också nöjda och resultatet på tentamen är överlag bättre än det brukar vara. Nu är ju dock studentgrupperna ganska små, så man ska väl inte dra alltför långtgående slutsatser från det, men inget tyder på att studenterna presterar sämre med Flipped Classroom, snarare tvärtom. Vidare ser jag det som en stor fördel när föreläsningsmaterial finns tillgängligt på detta sätt för studenter som behöver repetera en kurs eller av en eller annan anledning vill läsa in den på egen hand. Det är ju också ganska enkelt att skapa distansvarianter av kurserna för att nå andra studentgrupper. 1 En intressant händelse är att jag på en webbföreläsning sade fel om en sak, vilket jag fick 5 frågor/kommentarer från studenterna på. Jag är övertygad om att jag sagt samma fel tidigare år utan att ha fått en enda kommentar om det. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 16 (22)

17 Avslutningsvis vill jag ställa några frågor (som jag inte har några självklara svar på): Vill vi införa detta på fler kurser? Är det någon som vill testa på sin kurs? Studenternas positiva mottagande denna gång, är det nyhetens behag, eller kommer det att stå sig om vi använder detta på många kurser? Finns det risk att vi ger studenterna för mycket service, så att de inte tar självständigt ansvar för sin inlärningsprocess? Kan en lärare återanvända en annan lärares webbföreläsningar? Kan vi istället för att spela in egna föreläsningar använda föreläsningar som finns online, från t.ex. MOOCs (Massive Open Online Courses)? Referenser / vidare läsning Vill du veta mer både om detta kurstillfälle och Flipped Classroom / Scalable Learning finns lite mer information här: En motivationsföreläsning av David Black-Schaffer: flipped introduction.pdf Vill du se hur det ser ut för studenterna, logga in här och välj Kvantmekanik II - distans (detta är en kopia av kursen jag gav HT2013 så du förstör inget om du testar att svara på frågor med mera): Webbadress: Användarnamn: fysik.student@gmail.com Lösenord: flippa_inte_ur Vill du istället skapa ett eget konto i Scalable Learning, gör det här: och ange sedan kursnyckeln 77db43ec86 för lägga till Kvantmekanik IIkursen. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 17 (22)

18 Appendix A: Teknisk utrustning Rent tekniskt har jag spelat in mina föreläsningar med hjälp av ett screencastprogram, en webbkamera och en extern mikrofon. Den utrustning jag använt är: Screencastprogram: Jag har använt ScreenFlow för Mac. Det kostar ca. 700 kr, men möjliggör på ett enkelt sätt att man kan spela in skärmen, en extern webbkamera och en extern mikrofon samtidigt. Allt går att lösa med gratisprogram istället, men det blir mycket smidigare och mer snabbarbetat med ett screencastprogram. Ett annat liknande program är Camtasia, men jag tyckte inte att det fungerade lika bra som ScreenFlow (på Windows lär dock Camtasia vara väldigt bra). En annan fördel med ett screencastprogram är att det innehåller funktioner för att göra muspekaren mer tydlig och att det är enkelt att exportera sina alster till Youtube. Det innehåller ofta också funktioner för att bearbeta filmerna om man vill. Min erfarenhet är att det tar för mycket tid om man ska göra omfattande bearbetningar. Jag har spelat in och gjort några snabba standardiserade redigeringar, men har bara i undantagsfall gått in och gjort någon mer avancerad korrigering. Skärmdump från en redigeringssession med ScreenFlow. Webbkamera: Jag har använt en Logitech C920 som är en HD-kamera, men det spelar egentligen inte så stor roll vad man använder, åtminstone inte för det sätt jag spelat in föreläsningarna på. Jag har bara bilden på mig som en liten bild-i-bild så en enklare kamera hade säkert fungerat ungefär lika bra. Ett problem jag upplevde med denna kamera (åtminstone på Mac) var att videon är ca. 0.1 sekund fördröjd. Det fick till effekt att jag fick redigera videon så att webbkamerans video tidigarelades med ca. 0.1 sekund. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 18 (22)

19 Logitech C920 webbkamera. Mikrofon: Ljudet gör ganska mycket så det är i min mening värt att investera i en bättre mikrofon. Man bör undvika att använda datorns inbyggda mikron utan istället satsa på en extern mikrofon. Det finns massor av varianter att köpa och vilken man väljer är mycket efter tycke och smak. Ett USB-headset eller en lös extern USB-mikrofon kanske är den enklaste lösningen. Åtminstone på någorlunda moderna Macar går även ett vanligt mobiltelefonheadset att använda (ett sådant med en 4-polig 3.5 mm-kontakt). Jag började med ett mygga (en sådan mikrofon man fäster på tröjan) med 3.5 mmanslutning, en Röde SmartLav (395 kr). Den fungerade bra, men man fick vara försiktig med ljudnivåerna så att man inte drog upp ljudet för mycket då den lätt distorderade då. Ungefär halvvägs in i kursen villa jag prova om jag kunde få bättre ljud med en extern mer professionell mikrofon och köpte en Röde Procaster (1595 kr) och ett externt ljudkort (Focusrite 2i2 USB, 1250 kr) och ett bordsstativ (500 kr). Ljudet blev då i min mening mycket bättre, men ska sanningen fram är det ingen student som spontant kommenterade att jag förbättrat ljudet. Så i retrospekt kan man väl säga att den mygga jag började med hade dugt bra. Ska man spela in mycket kanske det ändå kan vara värt att lägga ner lite pengar på att köpa bra utrustning, men det viktigaste är egentligen att använda något annat än den inbyggda mikrofonen på datorn. Röde SmartLav myggmikrofon. Röde Procaster med bordsstativ. Focusrite 2i2 USB, externt ljudkort. Jag valde att spela in alla föreläsningar hemma för att jag där kunde styra att göra det på tider då jag vet att jag inte behöver bli störd (även om katten förstörde en inspelning...). Det går naturligtvis bra att göra det på kontoret också och sätta upp en lapp på dörren om att inspelning pågår. En fördel med att spela in föreläsningen i kortare segment om 5 10 minuter är att det inte är så mycket som behöver göras om utifall man blir störd och behöver börja om. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 19 (22)

20 Min "hemmastudio" där jag spelade in webbföreläsningarna. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 20 (22)

21 Appendix B: Kursutvärdering HT 2013 Bifogat finns en sammanställning av kursutvärderingen för 2013 då kursen gavs med Flipped Classroom. Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 21 (22)

22 Scalable Learning :56 Progress In-class Calendar Announcements Content Information FK Kvantmekanik II TOTAL PROGRESS Progress Chart MODULES Föreläsning 2-Diracnotation med mera Föreläsning 3-Bestämda tillstånd, osäkerhet med mera Föreläsning 4-Spinn Föreläsning 5-basbyten i spinn en halv-systemet Föreläsning 6-addition av rörelsemängdsmoment Scalable ScalableLearning Föreläsning 7-identiska partiklar Föreläsning 8-atomer och fasta material Föreläsning 9-icke-degenererad störningsteori Föreläsning 10-degenererad störningsteori Zeeman-effekten Föreläsning 13-variationsprincipen Föreläsning 14-Kvantmekanikens tolkningar Föreläsning 15-16: repetition och gamla tentatal Repetition Extra - svar på frågor Number of Students 1 0 Progress Hide Kursutvärdering Student Statistics Not Started Watching Watched <= 50% Completed on Time Completed Late Highcharts.com Vad anser du om kurslitteraturen (Griffiths)? Vad anser du om föreläsningarna (webbföreläsningarna) under kursen? Number of Students Number of Students Kursutvärdering Question Mycket bra Bra Godtagbar Dålig Mycket dålig Ingen åsikt 16 Question 2 7 Highcharts.com Mycket bra Bra Godtagbara Dåliga Mycket Ingen åsikt dåliga Highcharts.com Vad anser du om FC-tillfällena (tillfällena med Joakim i helklass)? Number of Students Question Mycket bra Bra Godtagbara Dåliga Mycket Ingen åsikt dåliga Highcharts.com Vad anser du om servicen under kursen (kursinformation, utdelat material, kurshemsida med mera)? Number of Students Question Mycket bra Bra Godtagbar Dålig Mycket dålig Ingen åsikt Highcharts.com Sätt betyg på lärarna (skala 1-5 där 5 är högsta betyg). Joakim: förmår engagera Number of Students Question Page 1 of 8

23 Scalable Learning :56 Highcharts.com Sätt betyg på lärarna (skala 1-5 där 5 är högsta betyg). Joakim: Klara och bra svar på frågor Number of Students 20 0 Question Highcharts.com Sätt betyg på lärarna (skala 1-5 där 5 är högsta betyg). Joakim: undervisning väl förberedd Number of Students Question Highcharts.com Sätt betyg på lärarna (skala 1-5 där 5 är högsta betyg). Tor: förmår engagera Number of Students Question Highcharts.com Sätt betyg på lärarna (skala 1-5 där 5 är högsta betyg). Tor: Klara och bra svar på frågor Number of Students Question Highcharts.com Sätt betyg på lärarna (skala 1-5 där 5 är högsta betyg). Tor: undervisning väl förberedd Number of Students Question Highcharts.com Hur har kursens räknestugor fungerat? Number of Students Question Mycket bra Bra Godtagbart Dåligt Mycket dåligt Ingen åsikt Highcharts.com Hur mycket tid har du lagt ner på kursen? 10 er of Students 3 Question Page 2 of 8

24 Scalable Learning :56 Numb 0 Mer än heltid Ungefär heltid Mellan hel- och halvtid Ungefär halvtid Mindre än halvtid Highcharts.com Jämfört med kurser med traditionell undervisning, hur upplever du att Flipped Classroom har fungerat för din inlärning? Number of Students Mycket bättre Question Bättre Ungefär lika Sämre Mycket Ingen åsikt sämre Highcharts.com Hur har Scalable Learning fungerat som plattform rent tekniskt? Number of Students Question Mycket bra Bra Godtagbart Dåligt Mycket dåligt Ingen åsikt Highcharts.com Hur var bild- och ljudkvaliteten på webbföreläsningarna? Number of Students Question Mycket bra Bra Godtagbar Dålig Mycket dålig Ingen åsikt Highcharts.com Export all PDF Free Text Question Save Question: Motivera gärna ditt svar (kurslitteraturen): Hide 1 Den är ok. Gillar dock fortfarande inte att han ofta gömmer viktiga koncept / delar i problem. Bra att ni håller koll på detta! 2 Bra och intressant. 3 4 Förklarar på ett lättsamt sätt. 5 har varit användbar. 6 7 Den är bra men många saker är som sagt gömda i problemen. 8 Finns nog inget bättre alternativ? 9 Har knappt använt boken pga scalable learning. 10 alla andra säger den är bra,lärarna speciellt. För svåra tal o för få. 11 Lite väl viftande ibland, men överlag bra. Question: Motivera gärna ditt svar (föreläsningarna): Hide 1 Page 3 of 8

25 Scalable Learning :56 2 Smidigt och bra! 3 På webbföreläsningar fanns bättre förklaringar av moment som var ibland oklart i boken Fanns ingenting riktigt dåligt med dom 8 Iden är mycket bra. 9 betyg barn o sånt interaktiva frågor som relaterade till materialet som gicks igenom. Question: Motivera gärna ditt svar (FC-tillfällena): Hide det är segt. 12 Väldigt bra med direkt återkoppling på vad man gick genom dagen innan hemma. I alla fall för mig sitter sakerna mycket bättre i minnet om man 7 "nya" problemet. 15 För mycket tid lades på att förklara frågorna som läraren ställt på webföreläsningarna, men de svaren förklarades alltid direkt efter man svarat på Svaren på frågor ställda av eleverna var väldigt bra. Bitarna med tal på tavlan. 8 moment, vi vill samlas för att vara aktiva och deltagande. Resten kan vi göra på egen hand lite? De som vill dvs. det är givande för dem, och andra Question: Motivera gärna ditt svar (servicen): Hide 5 Bra med twitter-inläggen! Page 4 of 8

26 Scalable Learning : Har inte saknat någon form av information. 8 twittrar om nyheter är praktiskt! 9 säger t.ex se föreläsningsanteckningar eller Griffi användas och antagas. 13 Question: Motivera dina svar gällande Joakim: Hide 1 Glad att någon bestämde sig för att prova FC-konceptet! Question: Motivera dina svar gällande Tor: Hide 4 Bra service, speciellt att tillhandahålla väl genomarbetade lösningar. 5 ffits inte tar med, Question: Motivera gärna ditt svar (räknestugorna): Hide Page 5 of 8

27 Scalable Learning :56 18 För mycket störande prat. 8 efteråt för dem som behöver. 9 Har knappt varit på räkneövningarna Question: Anser du att dina förkunskaper har varit tillräckliga för att följa kursen? Om inte, ange gärna vilka (relevanta) kurser du läst tidigare och vilka förkunskaper du saknat. Hide har räckt till ff Question: Motivera gärna ditt svar (FC jämfört med traditionell undervisning): Hide 1 Väldigt bra att ha tillgång till föreläsningarna hemma och i förhand/efterhand! 2 Allt faller på sin plats bättre. 3 hitta precis vad man vill hitta. Föreläsning anteckningar i detta fall blir mycket effektivare. Från andra sidan man kan göra anteckningar när man kä k t kl t Page 6 of 8

28 Scalable Learning :56 känns mycket oklart. 7 ffiths Tar inte mycket tid och man lär sig mycket är bra att använda alla sinnen, och se/höra en person aktivt lösa problemet och se dess tankegång. 9 lärarens eller klassens tid. 13 videoföreläsningar också om man behöver repetera något bättre på detta sätt. Question: Motivera gärna ditt svar (Scalable Learning): Hide 1 2 Inga problem Question: Motivera gärna (bild- och ljudkvalitet): Hide 1 2 De var bra nog Question: Är det något som saknas i kursen? (t.ex. inlämningsuppgifter, laborationer etc) Hide Verkligen inte laborationer Utan poäng el. m Page 7 of 8

29 Scalable Learning :56 onödan, det behövs inga poängavdrag tillräckliga. Question: Har du några andra kommentarer eller förslag på hur kursen skulle kunna förbättras? Hide 4 Hade varit bra med lösning av problem på webben, gärna med penna, och med kommentarer till. 19 Heltid är snabbt 12 7 Alla borde få +1 poäng på tentan för att det är FC beta lixom 18 Bättre 20 9 Extra poängen till example Privacy Report a technical problem Page 8 of 8

30 Appendix C: Kursutvärdering HT 2012 Bifogat finns en kursutvärdering för kursen 2012 då kursen gavs på traditionellt vis. (Notera att det står fel namn på assistenten på försättsbladet. Tor Kjellsson var assistent 2012). Flipped Classroom på Kvantmekanik II, HT13 22 (22)

31 Kvantmekanik II FK5012, 7,5 högskolepoäng. Kursen ger: Fördjupad kunskap om grundläggande begrepp och metoder inom icke- reladvisdsk kvantmekanik: osäkerhetsprincipen; Dirac- notadon; rörelsemängdsmoment, spinn och stegoperatorer; tvånivåsystem och Bells olikhet; idendska pardklar, Pauliprincipen och mångpardkelsystem, särskilt atomer; Ddsoberoende störningsteori med Dllämpning på finstruktur och Zeeman- effekt; variadonsprincipen. De kunskaper som kursen förmedlar är användbara för fördjupade studier i fysik. Kunskaperna är också användbara för lärare. Kursperiod v HT2011. Närmaste kursperiod däreuer: HT2012 LiWeratur David J. Griffiths, IntroducDon to Quantum Mechanics, 2nd edidon Aktuell informadon Mer detaljerad informadon finns på kurshemsidan. Lärare Föreläsningar: Joakim Edsjö, tel: , e- post: edsjo@fysik.su.se Räkneövningar: Emma Wikberg, tel: , e- post: Emma.Wikberg@fysik.su.se

32 Sammanställning gjord på 19 st enkäter. 1=mycket dåligt, 2=dåligt, 3= acceptabelt, 4=bra, 5=mycket bra 1. Vad anser du om kurslimeraturen Betyg medel svar , Vad anser du om föreläsningarna under kursen? Betyg medel svar , Vad anser du om servicen under kursen? Betyg medel Svar , SäM betyg på dina lärare. # Förmåga am morvera Klara och bra svar på frågor & Väl förberedd undervisning Betyg medel # , Joakim , & # ,8 Tor ,6 & ,8 5. Hur har kursen räkneövningar/tutoring fungerat? Betyg medel # svar ,

33 7. Vad anser du om kursen inlämningsuppgi[er? Betyg medel # svar ,5 8. Hur mycket Rd har du lag ner på kursen? <50% 50 50%- 100% 100% >100% Betyg medel #svar , Kommentarer/moRveringar Rll betygen: 1. "Jag skulle vilja ha facit Rll problemen" "Borde innehålla fler lösta exempel" "Väldigt inkonsistent notaron" "Bra bok" 2. "Joakim. bra" "Något för lite problemarsernade. Behövs em klimat där det går am ställa 'dumma frågor' läm" "Mkt bra upplägg och am anteckningarna finns på nätet, men allt som sägs skrivs inte ner och mkt vikrgt missas märkte jag när jag gjorde teorifrågorna." "Genom am skriva på tavlen fås lagom takt" 3. Ingen är missnöjd. " skriver am dom uppskamar twimer kommunikaronen och en vill ha fler fina dator- lösningar från Tor. 4. Tor: "imponerande för am vara första gången" "intressanta lösningar Rll problemen" "DukRg och förklarade mkt bra" Joakim: "Bra och genomtänkta föreläsningar" "Han var morverad och föreläsningarna var intressanta." 5."...mer diskussioner om problem. I o.m. am det finns så bra lösningar "på papper" borde det finnas lite Rd tll konceptuella diskussioner ungefär som vi hade i mekanik VT11" "LIte för mycket am bara ha tutorn räkna tal varje dag. Skulle gärna ha[ en "räknestuga" istället för 4 räkneövnigar i veckan. "LäMsamt engagerat, hjälpsam" 7. "Fick en am jobba med relevanta uppgi[er" "Bra nivå" 9. Anser du am du ha[ relevanta förkunskaper? Ingen svarar nej 10 Har du några andra kommentarer, eller förslag på hur kursen kan förbämras? "Kanske en workshop eller liknande där man kan prata och fundera på koncept, typ spinn och observabler etc." "Uppdatera instuderingsfrågorna och se om det går am byta ut några" "Bra kurs"

Kvantmekanik II, 7,5 hp (FK5012) HT 2015

Kvantmekanik II, 7,5 hp (FK5012) HT 2015 2015-09-29 Kvantmekanik II, 7,5 hp (FK5012) HT 2015 Innehåll: Fördjupad kunskap om grundläggande begrepp och metoder inom icke-relativistisk kvantmekanik: osäkerhetsprincipen; Dirac-notation; rörelsemängdsmoment,

Läs mer

Kvantmekanik II, 7,5 hp (FK5012)

Kvantmekanik II, 7,5 hp (FK5012) 2013-10-01 Kvantmekanik II, 7,5 hp (FK5012) Innehåll: Fördjupad kunskap om grundläggande begrepp och metoder inom icke-relativistisk kvantmekanik: osäkerhetsprincipen; Dirac-notation; rörelsemängdsmoment,

Läs mer

KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115

KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115 Amina Henaien Farrokh Atai 840717-0508 851103-7932 henaien@kth.se farrokh@kth.se KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115 Vi har försökt genom denna utvärdering att ge er en sammanfattning och en kortfattad

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform

Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform Slutrapport för TUFF-projektet 2017 Flipped Classroom med gamification som stöd för studentaktiverande undervisningsform Campus Gotland Projektdeltagare: Maria Fredriksson Avd för kvalitetsteknik Inst

Läs mer

FYTA12 stat vt16. Antal respondenter: 15. Antal svar. Svarsfrekvens: 53,33 %

FYTA12 stat vt16. Antal respondenter: 15. Antal svar. Svarsfrekvens: 53,33 % FYTA12 stat vt16 Antal respondenter: 15 : 8 Svarsfrekvens: 53,33 % Allmänna omdömen Ge ditt omdöme på en skala 1-5. 1 = mycket negativ 2 = negativ 3 = neutral 4 = positiv 5 = mycket positiv Dessa "betyg"

Läs mer

Kursutvärdering Termo 4p vt 2005

Kursutvärdering Termo 4p vt 2005 Kursutvärdering Termo 4p vt 2005 Denna utvärdering har utförts av kursforum bestående av: Hans Hansson (föreläsare och kursansvarig) Diego Pallin (räkneövningar) Erik Waltersson (räkneövningar) Caroline

Läs mer

Cambros elektroniska utvärderingssystem

Cambros elektroniska utvärderingssystem Cambros elektroniska utvärderingssystem Kursutvärdering Kost vid graviditet och amning 7,5 hp HT12 Tack för att du tar dig tid att fylla i utvärderingen av kursen Kost vid graviditet och amning! projektarbetet

Läs mer

1. Enkätsvar: Hur värdefullt fann du innehållet i kursen? 1=Värdelöst 2=Av litet värde 3=Värdefullt 4=Mycket värdefullt Besvarad av 11 personer

1. Enkätsvar: Hur värdefullt fann du innehållet i kursen? 1=Värdelöst 2=Av litet värde 3=Värdefullt 4=Mycket värdefullt Besvarad av 11 personer 1 of 12 2007-03-20 16:58 Enkätresultat Enkät: Enkät 479896 Status: öppen Datum: 2007-03-20 16:59:00 Grupp: Aktiverade deltagare (5C1108 Tillämpad fysik, mekanik) Besvarad av: 11(58) (18%) Sidan besökt

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering Samlad bedömning

Sammanställning av kursutvärdering Samlad bedömning Webbdesign med JavaScript och Document Object Model, 7. hp Sammanställning av kursutvärdering Samlad bedömning Fristående nätkurs Kurs: Webbdesign med JavaScript och Document Object Model, 7. hp Kurskod:

Läs mer

FK Elektromagnetism och vågor

FK Elektromagnetism och vågor FK5019 - Elektromagnetism och vågor Antal respondenter: Antal : Svarsfrekvens: 7,92 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal 1 (,%) 11 (7,%) 10 (,5%) Vet ej 0 (0,0%). Studentens

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Skogsekonomisk grundkurs SH0093, 20181.1011 13 Hp Studietakt = 90% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Ola Carlén Värderingsresultat Värderingsperiod: 2011-02-11-2011-02-18 Antal svar 40 Studentantal

Läs mer

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Termin: HT-2014 Termin1 Ladokkod: BA111C Kursansvarig: Ravi Danielsson Antal registrerade studenter: 65 Antal

Läs mer

METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313. Kursrapport HT18. Kursansvarig: Birgitta Niklasson

METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313. Kursrapport HT18. Kursansvarig: Birgitta Niklasson METOD INKLUSIVE UPPSATSSAMORDNING, SK1313 Kursrapport Kursansvarig: Birgitta Niklasson Denna kursrapport bygger på enkätsvar från 23 studenter. Totalt antal studenter på kursen denna termin var 38, vilket

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Livsvetenskaplig grundkurs BI0960, 30036.1213 30 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Torbjörn Lundh Värderingsresultat Värderingsperiod: 2013-05-30-2013-07-26 Antal svar 14 Studentantal

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Vattenresursteknik MV0190, 30056.1314 5 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Abraham Joel Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-03-05-2014-04-04 Antal svar 8 Studentantal 52 Svarsfrekvens

Läs mer

Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 2007 & vt 2008

Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 2007 & vt 2008 Kursutvärdering av Fördjupad farmakoterapi 7,5 högskolepoäng, ht 27 & vt 28 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av kursen Fördjupad farmakoterapi, 7,5 hp. Kursen ingår som en valbar kurs

Läs mer

Kursutvärdering FySA01 Ht 2014

Kursutvärdering FySA01 Ht 2014 Kursutvärdering FySA01 Ht 2014 Sammanfattning Föreläsningar Både Johan och Lasana var tydliga med vad som var viktigt inför tentamen. De var noggranna med referenser så att det var lätt att kolla upp det.

Läs mer

Sammanställd kursutvärdering för samhällets digitalisering SVP, HT 2016

Sammanställd kursutvärdering för samhällets digitalisering SVP, HT 2016 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för informatik Lärare: Rikard Harr, Angelica Svelander oktober 6, 2016 Sammanställd kursutvärdering för samhällets digitalisering SVP, HT 2016 Sammanlagt lämnades 36 utvärderingar

Läs mer

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för musikvetenskap RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS Kurs: Musikteori 1/Musikvetenskap A Delkurs: Satslära/funktionsanalys Termin: VT 211 Totalt besvarade

Läs mer

FK Numeriska metoder

FK Numeriska metoder FK06 - Numeriska metoder Antal respondenter: 6 Antal : 18 Svarsfrekvens: 9,1 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal 1 Inte alls 10 (58,8%) 5 (9,%) (11,8%) 0 (0,0%) Vet ej 0

Läs mer

FK Astrobiologi och molekyler i rymden - VT2018

FK Astrobiologi och molekyler i rymden - VT2018 FK0 - Astrobiologi och molekyler i rymden - VT08 Antal respondenter: 5 Antal : Svarsfrekvens: 60,00 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal (,%) 6 (66,7%) Vet ej 0 (0,0%) 6.

Läs mer

Summary. Vad tyckte du om kursen? Hur mycket arbete har du lagt ner på kursen. 19 svar på kursutvärderingarna av ca 31 som tenterade kursen.

Summary. Vad tyckte du om kursen? Hur mycket arbete har du lagt ner på kursen. 19 svar på kursutvärderingarna av ca 31 som tenterade kursen. 19 svar på kursutvärderingarna av ca 31 som tenterade kursen. Kommentarer från kursansvarig: Jämfört med förra årets kursutvärdering har åsikterna om kursen och föreläsningarna tappat något från Mycket

Läs mer

Att använda flipped classroom i statistisk undervisning. Inger Persson Statistiska institutionen, Uppsala

Att använda flipped classroom i statistisk undervisning. Inger Persson Statistiska institutionen, Uppsala Att använda flipped classroom i statistisk undervisning Inger Persson Statistiska institutionen, Uppsala Program Vad är flipped classroom? Vad jag har gjort Videoföreläsningar Klassrumstillfällen Resultat

Läs mer

Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1)

Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1) Kursrapport för Webbdist13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31ESM1) Kursansvariga var David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Övriga medverkande lärare: Emma Forsgren Helena Francke Claes Lennartsson

Läs mer

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48)

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48) Kursutvärdering moment 1, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA Enkelt att komma igång och bra tempo Intressant och lärorikt Bra

Läs mer

FYTA12 VT11 halvtid, kursutvärdering

FYTA12 VT11 halvtid, kursutvärdering FYTA12 VT11 halvtid, kursutvärdering FYTA12 VT11 halvtid, kursutvärdering Översikt Totalt antal svar 5 Filter nej Gruppera efter fråga nej Del 1. Allmänna omdömen Ge dina omdömen på en skala 1-5. Observera

Läs mer

32IIÅ1 HT17 Masterprogram i Biblioteks- och informationsvetenskap, distansutbildning (BMBD116h) Johan Eklund Johan Eklund

32IIÅ1 HT17 Masterprogram i Biblioteks- och informationsvetenskap, distansutbildning (BMBD116h) Johan Eklund Johan Eklund Kursrapport Informationsåtkomst (7,5 hp) Kurskod: Kursomgång: Program: Kursansvarig: Examinator: 32IIÅ1 HT17 Masterprogram i Biblioteks- och informationsvetenskap, distansutbildning (BMBD116h) Johan Eklund

Läs mer

BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden

BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden BG306A Strukturmekanik, bärverksanalys MT129A Finita elementmetoden Antal svar: 16 (14+28) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 0% 2. Ganska bra 12,5% 3. Bra 50% 4. Mycket

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Kursutvärdering Sid 1 (5) Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Svarsfrekvens: 78 % (18/23) 1. Hur bedömer du som helhet kursens kvalitet? (1-5) Medel: 4,1 2. Dina förväntningar innan kursen?

Läs mer

Kursutvärdering Förvärvade tal, språk och sväljstörningar 1, VT17

Kursutvärdering Förvärvade tal, språk och sväljstörningar 1, VT17 Kursutvärdering Förvärvade tal, språk och sväljstörningar, VT7 Förvärvade tal- språk- och sväljstörningar (60VT7) Resultat på utvärdering Startade: den juni 07 Avslutad: den 8 juni 07 Svarsfrekvens: 8%

Läs mer

FYTA12 stat vt14. Antal respondenter: 13. Antal svar. Svarsfrekvens: 46,15 %

FYTA12 stat vt14. Antal respondenter: 13. Antal svar. Svarsfrekvens: 46,15 % FYTA12 stat vt14 Antal respondenter: 13 : 6 Svarsfrekvens: 46,15 % Allmänna omdömen Ge ditt omdöme på en skala 1-5. 1 = mycket negativ 2 = negativ 3 = neutral 4 = positiv 5 = mycket positiv Dessa "betyg"

Läs mer

- Användbart men kunde kunna breddas lite och mer handla om elkraft

- Användbart men kunde kunna breddas lite och mer handla om elkraft Kursutvärdering Datakom Elkraft HT14 1. () Vad tycker Du om kursen som helhet? Mycket bra: 10 (55.56 %) Bra: 8 (44.44 %) OK: 0 Sådär: 0 Dålig: 0 2. () Egna kommentarer. Mycket bra lärare och bra upplägg.

Läs mer

Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund. Carl Hemmingsson. Magnus Johansson. Carl Hemmingsson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund. Carl Hemmingsson. Magnus Johansson. Carl Hemmingsson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) TFYY68 - Mekanik Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Carl Hemmingsson Magnus Johansson Kurskod TFYY68 Examinator Carl Hemmingsson Kursen gavs Årskurs 2 Termin

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN040 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med

Läs mer

WEBBDIST12: Animering och multimedia för webben, distans 7,5 hp H13 (31RAN1)

WEBBDIST12: Animering och multimedia för webben, distans 7,5 hp H13 (31RAN1) Kursrapport Animering och multimedia för webben WEBBDIST12: Animering och multimedia för webben, distans 7,5 hp H13 (31RAN1) Kursansvarig Daniel Birgersson och Jan Buse Medverkande Daniel Birgersson, Stefan

Läs mer

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 4 poäng, vt 2007 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Naturläkemedel och kosttillskott på 4 poäng som ingår i receptarieutbildningen

Läs mer

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 6 hp, vt 2008

Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, 6 hp, vt 2008 Kursutvärdering av Naturläkemedel och kosttillskott, hp, vt 8 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Naturläkemedel och kosttillskott på högskolepoäng som ingår i receptarieutbildningen

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Teorier i nutida landskapsarkitektur LK0115, 20168.0910 5 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Avancerad E Kursledare = Ulla Myhr Värderingsresultat Värderingsperiod: 2010-01-12-2010-01-26 Antal svar 4

Läs mer

Kursrapport kurs SC131B VT 2018

Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Delkurs 1: Humanjuridik, 7,5 hp Kursansvarig: Mikael Matteson Antal registrerade studenter: 82 Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 28 Svarsfrekvens:

Läs mer

MO1002_HT17. Antal svar: 4

MO1002_HT17. Antal svar: 4 MO00_HT7 Antal :. Vad var bäst med kursen? Vad var bäst med kursen? Helheten dvs bredden i innehållet Intressant överblick över hur allt är uppbyggt och självklart smarta och trevliga kamrater De engagerade

Läs mer

Kursens namn: Statistik B, moment 1, Matematik för statistiker. Antal registrerade studenter:

Kursens namn: Statistik B, moment 1, Matematik för statistiker. Antal registrerade studenter: Kursens namn: Statistik B, moment 1, Matematik för statistiker Termin: HT2014 Kurskod: 2ST007 Antal registrerade studenter: Typ av utvärdering (skriftlig/muntlig/annat): Skriftlig (grupp samt individuell)

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Makroekonomi NA0133, 40043.1415 10 Hp Studietakt = 65% Nivå och djup = Grund Kursledare = Rob Hart Värderingsresultat Värderingsperiod: 2015-06-04-2015-09-30 Antal svar 29 Studentantal 88 Svarsfrekvens

Läs mer

Comments from course director/teachers on the implementation and outcome of the course

Comments from course director/teachers on the implementation and outcome of the course Kursrapport: Flervariabelanalys 1MA016, HT 2018 Registered students: 162 Answering frequency: 73/162 (45%) Date: 2019-02-12 Examination results Number of students examined: 154 Fail: 56 (36%) Pass: 98

Läs mer

1 of 6 15/02/2007 23:26 Enkätresultat Enkät: Enkät 479896 Status: öppen Datum: 2007-02-15 23:26:10 Grupp: Aktiverade deltagare (5C1108 Tillämpad fysik, mekanik) Besvarad av: 7(58) (12%) Sidan besökt av:

Läs mer

NYTT KURSUPPLÄGG OCH MUNTLIG TENTAMEN

NYTT KURSUPPLÄGG OCH MUNTLIG TENTAMEN VUXENNEUROPSYKOLOGI (4 sp) ÄMNESSTUDIEKURS (PSYKOLOGI, LOGOPEDI OCH BLIVANDE ÄMNESLÄRARE I PSYKOLOGI) Mira Karrasch & Matti Laine Detta är ju helt objektivt sett det mest intressanta som finns! NYTT KURSUPPLÄGG

Läs mer

Arbetsrapport CEQ, ETS170

Arbetsrapport CEQ, ETS170 Arbetsrapport CEQ, ETS170 Basfakta Kursnamn Kurskod Högskolepoäng Kravhantering ETS170 7.5 hp Läsår 201011 Kursen slutade i läsperiod Program Antal registrerade på kursen 28 HT_LP2 samtliga Antal enkätsvar/svarsfrekvens

Läs mer

Redovisning av kursvärdering för Samhällskunskap I HT 12 med kursledarens kommentarer

Redovisning av kursvärdering för Samhällskunskap I HT 12 med kursledarens kommentarer Redovisning av kursvärdering för Samhällskunskap I HT 12 med kursledarens kommentarer Antal svar: 14 av 24 Kursledarens kommentar med förslag till förbättring 58% av kursens deltagare har besvarat kursvärderingen,

Läs mer

Kursrapport för WEBB13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31KSM1)

Kursrapport för WEBB13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31KSM1) Kursrapport för WEBB13: Sociala medier (7,5 hp) HT 2013 (31KSM1) Kursansvariga var David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Övriga medverkande lärare: Emma Forsgren Helena Francke Claes Lennartsson

Läs mer

Thomas Padron-Mccarthy. Databasteknik, 7.5 hp (DT105G ) Antal svarande = 13. Svarsfrekvens i procent = 21. Undersökningsresultat

Thomas Padron-Mccarthy. Databasteknik, 7.5 hp (DT105G ) Antal svarande = 13. Svarsfrekvens i procent = 21. Undersökningsresultat Thomas Padron-Mccarthy Databasteknik, 7. hp (DT0G-70-06) Antal svarande = Svarsfrekvens i procent = Undersökningsresultat Teckenförklaring Relativa frekvenser av svar Std. Av. Median Frågetext Vänstra

Läs mer

Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium)

Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium) Kursanalys - KTH 1 Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium) KURSDATA Obligatorisk del 2 Kursens

Läs mer

Uppgifter om kurstillfället Kurskod Kursnamn ISGA06 Prototyping: Att pröva och kommunicera designkoncept. Campuskurs Distanskurs Annan

Uppgifter om kurstillfället Kurskod Kursnamn ISGA06 Prototyping: Att pröva och kommunicera designkoncept. Campuskurs Distanskurs Annan Dnr HS 2013/180 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Sammanställning av kursvärdering (blanketten används inte för lärarutbildningskurser) Sammanställning av vårterminens kurser ska vara underskriven,

Läs mer

RYSA Du är % # Kvinna 50% 3 Man 50% 3 Summa 100% 6

RYSA Du är % # Kvinna 50% 3 Man 50% 3 Summa 100% 6 RYSA11 2007 RYSA11 2007 Översikt Totalt antal svar 6 Filter nej Gruppera efter fråga nej Du är Kvinna 50% 3 Man 50% 3 Din ålder Under 25 33.3% 2 25-35 16.7% 1 Över 35 50% 3 Vad har du läst förutom ryska?

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING 1 (13) Datum för sammanställningen Period 3, 2007

SAMMANSTÄLLNING 1 (13) Datum för sammanställningen Period 3, 2007 SAMMANSTÄLLNING 1 (13) GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING DEL AV (1TD442) ALGORITMER OCH DATASTRUKTURER (DV1) (1IT022) PROGRAMKONSTRUKTION II (IT) Period 3, 2007 Sammanfattning: Bra kurs, bra lärare och bra labbar.

Läs mer

GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING

GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING SAMMANSTÄLLNING 1 (9) Inst för informationsteknologi GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING del av 1TD442 ALGORITMER OCH DATASTRUKTURER DV1/ 1IT022 PROGRAMKONSTRUKTION II Period 3, 2006 DV/IT Sammanfattning: Vad

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (10) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN039 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Kursanalys DA2003 höst 2017

Kursanalys DA2003 höst 2017 Kursanalys DA2003 höst 2017 Kursdata Programmeringsteknik, DA2003, 6 högskolepoäng Kursledare: Emma Riese Examinator: Olle Bälter Kursen är en webbkurs som inte kräver någon fysisk närvaro, den avslutande

Läs mer

Barn, unga, läsning och samhället. Children, young people, reading and society. 7.5 högskolepoäng/credits Bibliotekarieprogrammet, Vt 2014

Barn, unga, läsning och samhället. Children, young people, reading and society. 7.5 högskolepoäng/credits Bibliotekarieprogrammet, Vt 2014 Barn, unga, läsning och samhället Children, young people, reading and society 7.5 högskolepoäng/credits Bibliotekarieprogrammet, Vt 2014 Kursansvariga: Frances Hultgren och Amanda Glimstedt Antal registrerade

Läs mer

Arbetsrapport CEQ, ETS170

Arbetsrapport CEQ, ETS170 Arbetsrapport CEQ, ETS170 Basfakta Kursnamn Kurskod Högskolepoäng Kravhantering ETS170 7.5 hp Läsår 201112 Kursen slutade i läsperiod Program Antal registrerade på kursen 51 HT_LP2 samtliga Antal enkätsvar/svarsfrekvens

Läs mer

Värderingsresultat. Obligatoriska standardfrågor

Värderingsresultat. Obligatoriska standardfrågor Små avloppssystem, näringsåterföring och slambehandling TN0320, 20056.1415 5 Hp Studietakt = 25% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Håkan Jönsson 5 Hp Studietakt = 25% Nivå och djup = Avancerad Kursledare

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Fiskodling BI1125, 30035.1112 15 Hp Studietakt = 50% Nivå och djup = Grund Kursledare = Andreas Pettersson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2012-05-07-2012-05-20 Antal svar 8 Studentantal 9 Svarsfrekvens

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN043 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik A Antal registrerade på kursen: 18 studenter

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik A Antal registrerade på kursen: 18 studenter Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik A Antal registrerade på kursen: 18 studenter Kurskod: 2KN003 Datum för möte (programsamordnare, lärarrepresentanter

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Vertebratzoologi BI0852, 20054.1314 10 Hp Studietakt = 30% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Göran Hartman Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-03-24-2014-04-17 Antal svar 8 Studentantal 9 Svarsfrekvens

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (6) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE216 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Kandidatarbete i skogsvetenskap med företagsekonomisk inriktning EX0593, 30269.1213 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund C Kursledare = Dimitris Athanassiadis Värderingsresultat Värderingsperiod:

Läs mer

Barn, unga, läsning och samhället. Children, young people, reading and society. 7.5 högskolepoäng/credits Bibliotekarieprogrammet, Vt 2016

Barn, unga, läsning och samhället. Children, young people, reading and society. 7.5 högskolepoäng/credits Bibliotekarieprogrammet, Vt 2016 Barn, unga, läsning och samhället Children, young people, reading and society 7.5 högskolepoäng/credits Bibliotekarieprogrammet, Vt 2016 Kursansvariga: Frances Hultgren och Amira Sofie Sandin Antal registrerade

Läs mer

Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium)

Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium) Kursanalys KTH 1 Formulär för kursansvarig. Kursanalysen utförs under kursens gång. Nomenklatur: F föreläsning, Ö övning, R räknestuga, L laboration, S seminarium) KURSDATA Obligatorisk del 2 Kursens namn

Läs mer

Kursvärdering Analys 2

Kursvärdering Analys 2 View All Responses. Alla deltagare. Responses: 6 Kursvärdering Analys 2. Du är Kvinna 50 3 Man 50 3 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet Ingår i programmet jag läser 00 7 3. Vad anser du

Läs mer

Algebrans grunder ht15

Algebrans grunder ht15 Algebrans grunder ht5 Antal : Kursen som helhet Kursens innehåll uppfyllde mina förväntningar. Kursens innehåll uppfyllde mina förväntningar. Antal Instämmer delvis (75,0%) (00,0%) Kursens innehåll uppfyllde

Läs mer

Kursutvärdering GK1 struktur 7.5hp Ht16

Kursutvärdering GK1 struktur 7.5hp Ht16 Kursutvärdering GK1 struktur 7.5hp Ht16 respondenter: 82 : 3 Svarsfrekvens: 1,6 % 1. Arbetsbelastning. Hur många timmar per vecka har du uppskattningsvis ägnat åt att läsa teori och göra övningsuppgifter

Läs mer

Kursanalys. Douglas Wikström 15 juni Problemlösning och programmering under press (DD2458) Högskolepoäng (hp): 9 Kursen gavs: Period 1-2, 2008

Kursanalys. Douglas Wikström 15 juni Problemlösning och programmering under press (DD2458) Högskolepoäng (hp): 9 Kursen gavs: Period 1-2, 2008 Kursanalys Douglas Wikström 15 juni 2009 1 Kursdata Beteckning: Problemlösning och programmering under press (DD2458) Högskolepoäng (hp): 9 Kursen gavs: Period 1-2, 2008 Kursledare: Douglas Wikström Kursassistent:

Läs mer

Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (5) Signaler och system Sändlista Svante Gunnarsson Ingela Wiklund Erika Jonsson Johan Högdahl Lasse Alfredsson Kurskod Examinator TSDT18 Lasse Alfredsson Kursen gavs Årskurs 3 Kursens delar Ansvarig

Läs mer

MATNA_Matematik. Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean 50% 25% 5,9% Nej, inte alls tilgång

MATNA_Matematik. Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean 50% 25% 5,9% Nej, inte alls tilgång , MA7G Matematik GR (A), Algebra för ingenjörer (K7) MA7G Matematik GR (A), Algebra för ingenjörer (K7) (MA7G:0:0:DAG:ITD:8::_:7,:K7:06:0) No. of responses = Survey Results Legend Relative Frequencies

Läs mer

Resultat av kursvärdering

Resultat av kursvärdering DAT 501: Diskret matematik vt 2003 Resultat av kursvärdering Antal svar: 19 av 37. Kursvärderingsblanketter delades ut på tentan och kunde lämnas in separat då eller efteråt i kursskåpet. Tycker du att

Läs mer

Man kan sitta hemma och se föreläsningen. Vi som har längre till studieorten får fördel

Man kan sitta hemma och se föreläsningen. Vi som har längre till studieorten får fördel Studenter om digitaliserade föreläsningar Inför den station som studentkårerna skulle hålla om digitaliserade föreläsningar skickades en enkät ut till LiUs studenter. I enkäten frågades det om studenterna

Läs mer

Kursvärdering Palliativ vård - November

Kursvärdering Palliativ vård - November Kurs: VA632B - Palliativ vård Svarsfrekvens: 17/17 (100,0%) Startdatum: 2013-11-07 Slutdatum: 2013-11-15 Kursvärdering Palliativ vård - November - 2013 Hälsa och samhälles kursvärderingar är ett led i

Läs mer

Kursens tidsfördelning av olika moment (lärarledd tid per student) Total schemalagd lärarledd tid 13 räknestugor

Kursens tidsfördelning av olika moment (lärarledd tid per student) Total schemalagd lärarledd tid 13 räknestugor Kursutvärdering Institutionen för matematik och datavetenskap OBS! För kurser inom lärarutbildningen och lärarlyftet används speciellt framtagna enkäter. Administreras av lärarutbildningen kansli. Kurs

Läs mer

5 I vilken utsträckning har kurslitteraturen varit till hjälp för ditt lärande?

5 I vilken utsträckning har kurslitteraturen varit till hjälp för ditt lärande? Kursvärdering Patent, varumärke och design - information som inspiration HT13 ÖVDFR1 10 hp Kursansvariga: Ingrid Johansson Rolf Hasslöw Antal registrerade studenter: 30 Antal besvarade: 7 Antodkända studenter

Läs mer

Sammanställning kursvärdering

Sammanställning kursvärdering Sammanställning kursvärdering Hållfasthetslära (MSGB22), HT08 Lärare: Nils Hallbäck (föreläsningar samt övningsgrupp) Christophe Barbier (övningsgrupp) Examinator: Nils Hallbäck Antal studenter som följt

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Markvetenskap MV0152, 40051.0809 10 Hp Studietakt = 65% Nivå och djup = Grund B Kursledare = Jan Eriksson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2009-05-25-2009-06-05 Antal svar 10 Studentantal 11 Svarsfrekvens

Läs mer

Examination 1: Hemtentamen, (1,5hp) I hemtentamen skulle studenten med hjälp av kurslitteraturen besvara två frågor om ca 1 A4- sida vardera.

Examination 1: Hemtentamen, (1,5hp) I hemtentamen skulle studenten med hjälp av kurslitteraturen besvara två frågor om ca 1 A4- sida vardera. Kursrapport 31ESM1 V17-1 Sociala medier, distans, 7,5 hp, NGWDK16h Kursansvariga: David Gunnarsson Lorentzen & Charlotte von Essen Övriga medverkande lärare: Emma Forsgren Helena Francke Jan Nolin Jasmina

Läs mer

Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11

Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11 Kursutvärdering NEK A1 Moment 3: Makroekonomi, vt-11 Ansvarig lärare: Andréa Mannberg 1. Deskriptiv statistik Descriptive Statistics N Min Max Mean Std. Deviation Vilket betyg vill du ge kursen som helhet?

Läs mer

Kursrapport Dynamiska webbapplikationer 1

Kursrapport Dynamiska webbapplikationer 1 Kursrapport Dynamiska webbapplikationer 1 Detta dokument innehåller kursrapporter för både campus och distansutbildning 1 Kursrapport Dynamiska webbapplikationer 1 7,5 HP VT-17 (31KDW1) Campus Kursansvariga:

Läs mer

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik A Kurskod: 2KN003 Start och slutdatum:

Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik A Kurskod: 2KN003 Start och slutdatum: Umeå universitet Institutionen för kostvetenskap Samlad bedömning för: Kurs: Dietetik A Kurskod: 2KN003 Start och slutdatum: 130902 140119 Antal registrerade på kursen: 23 Datum för möte (programsamordnare,

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Trädvård LK0196, 20078.1516 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund Kursledare = Johan Östberg Värderingsresultat Värderingsperiod: 2016-01-12-2016-01-22 Antal svar 30 Studentantal 36 Svarsfrekvens

Läs mer

hög grad 3. I vilken grad har du haft problem under kursen p.g.a. bristande förkunskaper?

hög grad 3. I vilken grad har du haft problem under kursen p.g.a. bristande förkunskaper? KURSVÄRDERING Mycket Ganska Varken Ganska Mycket missnöjd missnöjd nöjd el nöjd nöjd missnöjd 1. Hur nöjd är du med den kursinformation som fanns tillgänglig före kursstart? 2. Hur nöjd är du med den kursinformation

Läs mer

Prima G. Antal besvarade kursvärderingsenkäter 56% 27 (av 48) Kursens namn Introduktion till IT-design. Hp 7.5. Kurskod ISGA90

Prima G. Antal besvarade kursvärderingsenkäter 56% 27 (av 48) Kursens namn Introduktion till IT-design. Hp 7.5. Kurskod ISGA90 Reflektion och åtgärder efter genomförd kurs OBS! För kurser inom lärarutbildningen och lärarlyftet används speciellt framtagna enkäter som administreras av lärarutbildningen kansli. Kursens namn Introduktion

Läs mer

KURSUTVÄRDERING CD5560 FABER VT2003

KURSUTVÄRDERING CD5560 FABER VT2003 KURSUTVÄRDERING CD5560 FABER VT2003 Antal utvärderingar = 24 Datalogi = 20 Datateknik = 1 Övr. = 1 Blank = 2 Fråga 1 - Förkunskaper Ja = 23 Nej = 0 Blank = 1 inga Slutsats: Förkunskaper uppfattas som tillräckliga.

Läs mer

Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT107G ) Antal svarande = 13. Svarsfrekvens i procent = 27.

Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT107G ) Antal svarande = 13. Svarsfrekvens i procent = 27. Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) (DT07G-806-07) Antal svarande = Svarsfrekvens i procent = 7. Utvärderingsresultat Teckenförklaring Relativa frekvenser av svar Std.

Läs mer

Kursledare och övriga föreläsare och övningsassistenter. Antal undervisningstimmar uppdelat på föreläsningar, övningar och andra undervisningsformer

Kursledare och övriga föreläsare och övningsassistenter. Antal undervisningstimmar uppdelat på föreläsningar, övningar och andra undervisningsformer Kursdata Kursens namn, nummer och poängtal XML för publicering, 2D1517, 5 poäng När kursen genomfördes Period 1-2, 2002 Kursledare och övriga föreläsare och övningsassistenter Kursledare/föreläsare/labhandledare:

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt 1 (6) TFYA76 Mekanik del 1 Sändlista Kurskod Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Peter Christensen Peter Schmidt TFYA76 Examinator Peter Christensen Kursen gavs Årskurs

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Teknologiska och biologiska grunder för odling TN0325, 30216.1415 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund Kursledare = Siri Caspersen Värderingsresultat Värderingsperiod: 2015-03-26-2015-06-05 Antal

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE237 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik

Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik 1 of 10 2006-02-19 23:57 Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik Syftet med denna utvärdering är att samla in era uppfattningar från hösten 2005 om kursen som helhet. Gå igenom de första 18

Läs mer

Evaluation Summary - CDT104 Grundläggande Webbdesign HT07 Dan Levin

Evaluation Summary - CDT104 Grundläggande Webbdesign HT07 Dan Levin Evaluation Summary CDT Grundläggande Webbdesign HT7 Dan Levin Antal kursutvärderingar: Q. Anser du dig ha tillräckligt med förkunskaper för att klara kursen? (=JA =NEJ) 9 Skriv kommentarer här... Q. a

Läs mer

Kursens mål har enligt kursplanen uppfyllts. Kursens innehåll har motsvarat mina förväntningar

Kursens mål har enligt kursplanen uppfyllts. Kursens innehåll har motsvarat mina förväntningar Kursvärdering bastermin BBBX 03 vt11 Antal svar: 5 1. Betyg på kursen Mebetyg 3,8 5 4 3 2 1 Betyg på kursen som helhet 8 2. Kursplan och måluppfyllelse Kursens mål har enligt kursplanen uppfyllts 7 6 5

Läs mer