Allmänna villkor PLUSpension Fondförsäkring - P

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänna villkor PLUSpension Fondförsäkring - P"

Transkript

1 Försäkringsvillkor Allmänna villkor PLUSpension Fond Privat pensionsförsäkring Allmänna villkor PLUSpension Fondförsäkring - P Innehållsförteckning Sid 1. Försäkringsavtalet Förutsättningar Tillämplig lagstiftning VFO:s rätt att ändra villkoren Flytt till annan försäkringsgivare Annat förfogande över pensionsförsäkring Personuppgifter När inträder VFO:s ansvar? Utbetalning av ålderspension Efterlevandeskydd 4 2 Premier Allmänt om premie Premiebetalning Premieplacering 6 3 Avgifter 7 4 Information Årsbesked Annan information 8 5 Särskilda villkor Fel NAV-kurs Bankfridagar Tekniska risker 8 6 Kontaktinformation VFO 9 Version 2:

2 20 maj (9) 1. Försäkringsavtalet Dessa försäkringsvillkor gäller för fondförsäkring hos VFF Fondförsäkring AB (nedan kallat VFO). VFO är ett av Volvoresultats Försäkringsförening (VFF) helägt dotterbolag. Försäkringsvillkoren gäller för följande försäkring: PLUSpension Fond - P - privat pensionsförsäkring Försäkringstagaren ska i samband med ingåendet av försäkringsavtal erhålla en bekräftelse från VFO (nedan Bekräftelse PLUSpension fondförsäkring - P ). Bekräftelsen och dessa villkor utgör tillsammans försäkringsavtalet. 1.1 Förutsättningar Försäkringsavtalet grundar sig på de uppgifter som försäkringstagaren eller den försäkrade skriftligen eller på annat sätt enligt avtal lämnat till VFO. För försäkringsavtalet gäller vad som anges i Bekräftelse PLUSpension fondförsäkring - P tillsammans med dess villkor. Dessutom gäller fondbestämmelserna för de investeringsfonder där de inbetalda premierna är placerade. Det framgår av försäkringsbekräftelsen vilka rättigheter försäkringstagaren har att begära ändring av försäkringsavtalet. Vid sådana ändringar beräknas premien och/eller försäkringsbeloppet enligt de beräkningsantaganden som gäller vid ändringstillfället. VFO har rätt att avslå en begäran om en annan typ av ändring. Om en ändring ändå medges, används de beräkningsantaganden som gäller vid tidpunkten för ändringen när premie och försäkringsbelopp ska beräknas. 1.2 Tillämplig lagstiftning För försäkringsavtalet gäller försäkringsavtalslagen (2005:104) eller lagstiftning som träder i dess ställe och svensk allmän lag i övrigt. Om tvingande lagstiftning i annan stat ska tillämpas enligt lagen (1993:645) om tillämplig lag för vissa försäkringsavtal gäller dock denna lagstiftning på avtalet i tillämpliga delar. 1.3 VFOs rätt att ändra villkoren VFO förbehåller sig rätten att ändra dessa villkor under försäkringstiden, i den mån detta blir nödvändigt med hänsyn till ändrad lagstiftning, myndigheters föreskrifter eller ändrad lagtillämpning. VFO har, förutom i de fall som anges särskilt i dessa villkor, även rätt att ändra villkoren om ändringen generellt sett kan anses vara gynnsam för de försäkrade eller om de allmänna förutsättningarna förändras på så sätt att villkorsändringen kan anses sakligt befogad med hänsyn till försäkringens art eller någon annan särskild omständighet.

3 20 maj (9) En sådan ändring av villkoren träder i kraft en månad efter det att VFO skickat information till försäkringstagaren om ändring samt de nya villkoren, eller den tidigare tidpunkt som följer av lag. En ändring som generellt kan anses vara obetydlig eller gynnsam för de försäkrade får genomföras utan att försäkringstagarna av de försäkrade informeras om detta särskilt. 1.4 Flytt till annan försäkringsgivare Försäkringstagaren har endast rätt att flytta sitt försäkringsinnehav till någon annan försäkringsgivare i den mån det påbjuds av gällande lagstiftning för pensionsförsäkring och vad som framgår av dessa villkor. Det är sedan den 1 maj 2009 möljigt att överföra kapitalet i en pensionsförsäkring till en annan pensionsförsäkring inom EES. De nya reglerna tillämpas på försäkringsavtal som ingåtts från och med den 2 februari För att överföringen skall kunna genomföras utan skattekonsekvenser skall det mottagande avtalet uppfylla samtliga nya villkor för en pensionsförsäkring, inklusive det nya föreslagna villkoret om kontrolluppgiftslämnande. Försäkringstagaren har rätt att flytta sin PLUSpension Fond till en PLUSpension Trad hos Volvoresultats Försäkringsförening under förutsättning av godkänd hälsoprövning hos VFF. 1.5 Annat förfogande över pensionsförsäkring Enligt inkomstskattelagen (1999:1229) får en pensionsförsäkring inte pantsättas eller belånas. Den får heller inte ändras på ett sådant sätt att den inte längre uppfyller villkoren för en pensionsförsäkring. En överlåtelse eller ett återköp av en pensionsförsäkring får inte ske om detta skulle strida mot inkomstskattelagen. Av försäkringsbekräftelsen framgår det om försäkringen kan återköpas enligt VFOs regler. Försäkringstagaren har i övrigt rätt att förfoga över försäkringen i den mån det är förenligt med gällande lagstiftning om pensionsförsäkring samt försäkringsavtalet. 1.6 Personuppgifter VFO är personuppgiftsansvarig och åtar sig att följa alla bestämmelser i personuppgiftslagen (1998:204). 1.7 När inträder VFOs ansvar? Under förutsättning att ett försäkringsavtal blir gällande mellan VFO och försäkringstagaren inträder VFOs ansvar enligt följande. VFOs ansvar inträder dagen efter den dag då försäkringstagaren ansökte om försäkringen eller antog ett anbud från VFF. Dock gäller att om det framgår av Bekräftelse PLUSpension Fondförsäkring - P att försäkringsavtalet ska börja gälla vid en senare tidpunkt, inträder VFOs ansvar vid den tidpunkten. Om det av Bekräftelse PLUSpension fondförsäkring - P framgår att en

4 20 maj (9) förutsättning för VFOs ansvar är att den första premien betalas, inträder VFOs ansvar dock tidigast dagen efter den dag då premien betalats. 1.8 Utbetalning av ålderspension Ålderspension utbetalas tidigast vid 55 års ålder och senast med start vid 70 år. Normalålder är 65 år. Detta innebär att startålder för utbetalning är 65 år om inte annat framgår av Bekräftelse PLUSpension fondförsäkring - P. Fondförsäkring utbetalas som längst under 20 år, men tiden kan göras obligatoriskt kortare om det är fråga om en försäkring med ringa värde. 1.9 Efterlevandeskydd En försäkring kan väljas med eller utan efterlevandeskydd. Försäkringen kan också ändras under sparandetiden (dvs innan pension börjar betalas ut), t ex om familjesituationen ändras. Förmånstagare är den som efterlevandeskyddet ska utbetalas till, om försäkringstagaren gjort ett förordnande om detta. Om inte något annat avtalats ska ett sådant förordnande eller en ändring av ett sådant förordnande anmälas skriftligen till VFO (enligt blankett Ändrat förmånstagarförordnande som tillhandahålls av VFO). Ändring av försäkring i fråga om efterlevandeskydd får ske utan särskild hälsoprövning. Vid överföring av PLUSpension Fondförsäkring - P till motsvarande traditionell försäkring hos VFF, skall dock hälsoprövning ske före det traditionella försäkringsavtalets ikraftträdande Försäkring med efterlevandeskydd Vid försäkringstagares dödsfall i försäkring med efterlevandeskydd tillfaller värdet den eller de förmånstagare som försäkringen har, se Bekräftelse PLUSpension fondförsäkring - P. Kretsen av möjliga förmånstagare bestäms av inkomstskattelagen för pensionsförmånen och framgår av Bekräftelse PLUSpension fondförsäkring P. Om försäkringstagaren avlidit innan pension till fullo utbetalas flyttas fondförsäkringen med efterlevandeskydd obligatoriskt till traditionell försäkring i VFF. Därefter utreds förmånstagarkretsen och utbetalning samordnas med den avlidnes eventuella traditionella försäkringar i VFF. All efterlevandepension utbetalas tidsbegränsat; dock normalt under minst fem år och vid små belopp som engångsbelopp Försäkring utan efterlevandeskydd Värdet av försäkring utan efterlevandeskydd tillfaller alltid övriga försäkrade, se Bekräftelse PLUSpension fondförsäkring - P. För varje försäkringstyp beräknas s.k. arvsvinster varje år. Om en försäkringstagare avlider utan en möjlig förmånstagare, skall det innestående kapitalet "ärvas" av övriga försäkringstagare med samma försäkringstyp, t ex PLUSpension Fond utan efterlevandeskydd. Närmare information om hur arvsvinst fördelas lämnas av VFO på begäran.

5 20 maj (9) 2. Premier 2.1 Allmänt om premie Försäkringstagarens skyldighet när det gäller att upprätthålla försäkringsavtalet består i att betala premien på det sätt som försäkringsavtalet anger Beräkning av premien Premien för försäkringen utgörs av de belopp som försäkringstagaren faktiskt betalar på försäkringen inklusive de avgifter som dras från kapitalet eller som erläggs i annan av VFO föreskriven ordning Avdragsvakt för PLUSpension Fond P (införs tidigast hösten 2008) Premier till PLUSpension Fond - P är avdragsgilla vid inkomsttaxeringen inom av staten fastställda ramar, f r o m år kronor per år. Om försäkringstagaren betalar premier överstigande högsta avdragsgilla belopp till en pensionsförsäkring, blir överskjutande belopp inte avdragsgillt, men den framtida pensionen blir ändå i sin helhet skattepliktig (enligt nuvarande regler) När ska premien betalas Premie för privat pensionsförsäkring betalas enligt försäkringstagarens önskemål till VFOs konto. Betalas den regelbundet med autogiro, sker dragning på försäkringstagarens konto första eller andra bankdagen varje månad. Finns ej täckning på kontot betalas ingen premie och någon efterdebitering sker ej heller. Erläggs premie styckvis via bankgiro, anses den betald då den registrerats hos VFO. Premie som bygger på att värdet av utskiftade vinstandelar/resultatbonus från vinstandelsstiftelser överförs som premie för PLUSpension bygger på av försäkringstagaren lämnad fullmakt att göra detta vid förekommande utskiftningstillfällen. Fullmakten gäller tills vidare. Om personen vill avbryta överförandet, skall fullmakten återkallas före det årsskifte som ligger närmast före utskiftningen och återkallandet gäller till vidare. Premie som förmedlas från vinstandelsstiftelse anses betald då den registrerats hos VFO. 2.2 Premieplacering Premieplacering VFO placerar inbetalda premier för försäkringen i fonder som omfattas av lagen (2004:46) om investeringsfonder och som vid var tid anvisas av VFO. VFO är ägare till de fondandelar som kopplas till varje enskild försäkring men ansvarar inte för värdeutvecklingen. Antalet erbjudna fonder kan variera över tiden Val av fonder Varje enskild premie får placeras i upp till fem fonder. Försäkringstagaren har således rätt att samtidigt placera i upp till fem av de fonder VFO tillhandahåller från tid till

6 20 maj (9) annan. Varje premieandel ska uppgå till minst fem procent av premien. Fondportföljen i en försäkring får högst omfatta tio fonder Utdelning från fond Utdelning från en fond disponeras för förvärv av nya andelar i den fond som givit utdelning Rätt att omplacera Försäkringstagaren har rätt att bestämma om omplacering av de fondandelar som hör till försäkringen. Om VFO upphör att tillhandahålla eller anvisa en viss fond, ska VFO kontakta försäkringstagaren för att få en anvisning om hur medlen ska omplaceras. Om försäkringstagaren inte lämnar någon sådan anvisning, har VFO rätt att omplacera medlen till någon annan fond Reklamation Försäkringstagaren ska, inom skälig tid, skriftligen till VFO påtala fel och brister hänförliga till placering av premier och omplacering av fondandelar som vid var tid är kopplade till försäkringen m.m. Om försäkringstagaren kan styrka att ett för stort belopp inbetalats för att avdragsrätt skall kunna åtnjutas, ska VFO inom rimligt tid restituera det överskjutande beloppet. Eftersom försäkringen är en fondförsäkring återbetalas högst det belopp som inbetalats eller om placering hunnit ske i fonder, vilkas värde sjunkit, vad som då kvarstår. 3. Avgifter VFO tar ut avgifter för bland annat drift och skatter. Storleken på avgifterna beräknas som en procentandel av försäkringskapitalet. Avgifterna tas ut genom att VFO tar i anspråk ett så stort antal som behövs av de fondandelar som hör till försäkringen. Dessa avgifter tas ut från och med den dag försäkringen blir gällande. Om de fondandelar som hör till försäkringen är fördelade på mer än en och investeringsfond, tar VFO i anspråk så många fondandelar ur varje fond som motsvarar varje fonds andel av värdet av samtliga fondandelar som hör till försäkringen. Avgift vid flytt av pensionskapital tas ut genom avdrag av det flyttade pensionskapitalets värde. Information om aktuella avgifter lämnas i samband med årsbeskedet och på VFOs hemsida Driftskostnader Driftkostnader tas ut som rörlig avgift, som beräknas dagligen på försäkringens kapitalvärde. Den är f n 0,15 % per år. VFO har rätt att ändra denna avgift med högst 0,05 %-enheter per år. Avgift för drift betalas kvartalsvis.

7 20 maj (9) Skatt Avgift för skatt påföres försäkringen årligen i januari. Skattebasen är det värde försäkringen hade 31 december året innan. Procentsatsen motsvarar den för det aktuella året gällande effektiva skattesatsen Kapitalförvaltningsavgifter Kapitalförvaltningsavgifter är de avgifter som vid var tid gäller för respektive fond som kan anslutas till försäkringen. Häri inbegrips också nettot mellan de avgifter som tas ut i underfonder och de rabatter som en fond erhåller från en underfond. Kapitalförvaltningsavgift debiteras fond dagligen och inkluderas i NAV-kursen Ändringsavgift VFO har rätt att ta ut en administrativ avgift i samband med en ändring av försäkringsavtalet. VFO fastställer ändringsavgiften kvartalsvis. F n tas ingen sådan avgift ut Flyttavgift Vid flytt av försäkring, antingen till traditionell försäkring hos VFF eller externt till annan förvaltare, tas en avgift ut. Avgiften kan uppgå till högst tre procent av ett prisbasbelopp. Prisbasbeloppet för 2008 är kronor. Avgift vid extern flytt är f n 400:- samt internt till VFF 200:-. Vid flytt som är obligatorisk, (dödsfall i försäkring med återbetalningsskydd), utgår ingen flyttavgift. 4. Information 4.1 Årsbesled Försäkringstagaren har rätt att få årlig information om försäkringsavtalets värde. VFO åtar sig inte att i efterhand redovisa försäkringens värdeutveckling längre tillbaka i tiden än tio år räknat från den tidpunkt då en begäran om sådan information kom in till VFO. 4.2 Annan information Information om försäkringen och om VFO tillhandahålls löpande på VFOs hemsida 5. Särskilda villkor 5.1 Fel NAV-kurs Undantagsvis kan de NAV-kurser som fondleverantörer meddelar bli felaktiga, d v s för höga eller för låga. Om köp eller försäljning sker med sådan felaktig kurs kan den försäkrade drabbas positivt eller negativt. Om felet är positivt för kunden men av marginell storlek, sker ingen rättning. Om felet är av väsentlig storlek förbehåller sig VFO att beräkna effekten och justera försäkringen med vad som beräknas vara den felaktiga effekten. Därvid skall beräkning ske på sådant sätt att risk att kunden får betala för mycket är utesluten.

8 20 maj (9) Om felet är negativt för kunden sker, beroende på graden av komplexitet, en beräkning av den skada, som uppkommit för kunden. Försäkringen kompenseras därefter genom tillskott av fiktiv premie, som beräknas så att kompensationen är betryggande. 5.2 Bankfridagar Handel med fondandelar sker normalt varje bankdag. VFO har rätt att, utöver generella bankfridagar dvs. veckoslut och särskilda helgdagar, definiera ytterligare 10 dagar per år såsom fridagar, varvid handel med fondandelar inte är möjlig förrän påföljande bankdag och då sker till denna bankdags kurser. VFO avser att som sådan "egen" bankfridag definiera första bankdagen varje år, för att möjliggöra att de beräkningar och den registervård som årsskiftet kräver kan ske på ett säkert sätt. 5.3 Tekniska risker VFO har en normal tidtabell för handel med fondandelar samt en i princip ständig åtkomst på internet till hemsidan. Vi gör dock följande reservationer beträffande tekniska risker: A. Premieregistrering Registrering av mottagna premier för tjänstepension förutsätter att betalande bolag gjort sin betalning till VFO, eventuellt på basis av VFOs fakturering. Betalningsdröjsmål orsakade av de betalande företagen/arbetsgivarna kan medföra försenad premieregistrering och därmed försenad handel. Om detta i sin tur föranleder handel/köp av andelar till sämre kurs bärs denna risk av kunden. B. Omstrukturering av portfölj Normaltidtabellen medger en tämligen snabb omstrukturering av en portfölj och därmed liten risk för att fondkurserna förändras mycket. Detta förutsätter en störningsfri teknisk miljö. VFO förbehåller sig rätten att i handelscykeln lägga till maximalt 2 bankdagar för genomföranden av kopplade transaktioner, om tekniska störningar eller störningar hos fondleverantören inte medger en säker hantering av affärerna alternativt tillämpa provisorisk NAV-kurssättning, baserad på senast kända kurs och under beaktande av kännedom om marknadens förändringar. C. WEB-åtkomst VFOs kunder har normalt ständig tillgång till VFOs hemsida och därmed till de funktioner som medger underhåll av nycklar för fondfördelning, registrering av omstruktureringsorder. Effekten av nätstörningar, som VFO inte kan anses böra ha kontrollen över, periodiskt serverunderhåll o dyl., och de konsekvenser för åtkomsten detta medför, är inte VFOs ansvar. VFO svarar dock för att i dessa fall ha extra telefonberedskap för manuell reservbetjäning av de ärendetyper som påverkas av driftstörningen.

9 20 maj (9) 6. Kontaktinformation VFO Du kan kontakta oss på följande sätt: Telefon: Telefax: Post: Mail: Hemsida: VD: VFF Fondförsäkring AB, M2.7, GÖTEBORG Marie Hagstedt

Allmänna villkor Volvo Företagspension - Fond

Allmänna villkor Volvo Företagspension - Fond Allmänna villkor Volvo Företagspension Fond - tjänstepensionsförsäkring Allmänna villkor Volvo Företagspension - Fond Innehållsförteckning Sid 1. Försäkringsavtalet 2 1.1 Förutsättningar 2 1.2 Tillämpliga

Läs mer

PLUSpension Fondförsäkring - Privat pensionsförsäkring

PLUSpension Fondförsäkring - Privat pensionsförsäkring Försäkringsvillkor Gäller fr o m 2012-01-01 PLUSpension Fondförsäkring - Privat pensionsförsäkring Innehållsförteckning Sid 1. Försäkringsavtalet 2 1.1 Förutsättningar 2 1.2 Tillämplig lagstiftning 2 1.3

Läs mer

Volvo Företagspension fondförsäkring - Tjänstepension

Volvo Företagspension fondförsäkring - Tjänstepension Försäkringsvillkor Gäller fr o m 2012-01-01 Volvo Företagspension fondförsäkring - Tjänstepension Innehållsförteckning Sid 1. Försäkringsavtalet 2 1.1 Förutsättningar 2 1.2 Tillämpliga lagar 2 1.3 VFO:s

Läs mer

1. Försäkringsavtalet. 1.6 När inträder VFO:s ansvar? 1.7 Utbetalning av ålderspension. 1.9 Återbetalningsskydd

1. Försäkringsavtalet. 1.6 När inträder VFO:s ansvar? 1.7 Utbetalning av ålderspension. 1.9 Återbetalningsskydd OBS! PLUSpension Fondförsäkring stängdes 01-08-01. Detta innebär att det från den 1 augusti 01 inte längre är möjligt att teckna ny sådan försäkring, betala in ytterligare premier till en befintlig sådan

Läs mer

1. Försäkringsavtalet Förutsättningar Tillämplig lagstiftning VFO:s rätt att ändra villkoren 2

1. Försäkringsavtalet Förutsättningar Tillämplig lagstiftning VFO:s rätt att ändra villkoren 2 OBS! Volvo Företagspension fondförsäkring kommer att stängas 2015-12-31. Detta innebär att det från den 31 december 2015 inte längre är möjligt att teckna ny sådan försäkring, betala in ytterligare premier

Läs mer

Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB (Gäller från 2011-02-01)

Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB (Gäller från 2011-02-01) Allmän information till de försäkrade om fondförsäkring Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB (Gäller från 2011-02-01) Detta dokument innehåller viktig information om din fondförsäkring

Läs mer

Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB

Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB Allmän information om fondförsäkring Gäller fr o m 2012-01-01 Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB 1 Om VFF Fondförsäkring AB 2 VFOs försäkringsprodukter 3 Val av fonder och värdeutvecklingsrisk

Läs mer

Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB

Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB Information till de försäkrade om fondförsäkring Information om fondförsäkring i VFF Fondförsäkring AB Detta dokument innehåller viktig information om din fondförsäkring hos VFF Fondförsäkring AB, nedan

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer. för. VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518

Försäkringstekniska riktlinjer. för. VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518 Försäkringstekniska riktlinjer för VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518 Fastställda av VFF Fondförsäkring ABs styrelse 2013-12-11 1. Tillämpas från Dessa försäkringstekniska riktlinjer gäller från

Läs mer

VAD VISAR DITT VÄRDEBESKED? Värdebesked för år 2016 Folksam LO Fondförsäkrings aktiebolag (publ)

VAD VISAR DITT VÄRDEBESKED? Värdebesked för år 2016 Folksam LO Fondförsäkrings aktiebolag (publ) VAD VISAR DITT VÄRDEBESKED? Värdebesked för år 2016 Folksam LO Fondförsäkrings aktiebolag (publ) TACK FÖR ATT DU SPARAR I FOLKSAM LO PENSION Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam LO Pension.

Läs mer

Allmänna villkor år 2006. TryggPlan. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor år 2006. TryggPlan. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor år 2006 TryggPlan (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring tecknad i SEB Pension och Försäkring AB, 516401-8243, ("Pension

Läs mer

Fondförsäkring för KAP-KL Lärarfonder

Fondförsäkring för KAP-KL Lärarfonder 1/5 Fondförsäkring för Kortfattad information Fondförsäkring för i Folksam Fondförsäkringsaktiebolag är en pensionslösning för dig som omfattas av kollektivavtal mellan å ena sidan Sveriges Kommuner och

Läs mer

Allmänna villkor. TryggPlan Total. avtal träffade före 2003-06-01. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor. TryggPlan Total. avtal träffade före 2003-06-01. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor TryggPlan Total avtal träffade före 2003-06-01 (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring tecknad före 2003-06-01 i SEB

Läs mer

Förköpsinformation för FTP 1 och FTPK

Förköpsinformation för FTP 1 och FTPK Förköpsinformation för FTP 1 och FTPK Avtalspension FTP Avtalspension FTP omfattar ålderspension inom ramen för FTP-planen (ålderspension inom FTP 1 och kompletterande ålderspension inom FTP 2), som baseras

Läs mer

Allmänna villkor år 2006. TryggPlan Total. (Uppdaterade per 2016-03-01)

Allmänna villkor år 2006. TryggPlan Total. (Uppdaterade per 2016-03-01) Allmänna villkor år 2006 TryggPlan Total (Uppdaterade per 2016-03-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring tecknad i SEB Pension och Försäkring AB, 516401-8243,

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ)

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ) Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ) Tack för att du sparar i Folksam Fondförsäkring Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam. Här får du

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering Tack för att du sparar i Folksam Liv Vi är glada över att du är kund hos

Läs mer

Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress

Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress Information till dig som har en pensionsförsäkring eller tjänstepensionsförsäkring i Livförsäkringsaktiebolaget SalusAnsvar Avvecklingen av Livförsäkringsaktiebolaget

Läs mer

Villkor år 2012. Fondförsäkring för KAP-KL

Villkor år 2012. Fondförsäkring för KAP-KL Villkor år 2012 Fondförsäkring för KAP-KL 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring med anknytning till investerings fonder tecknad i Fondförsäkringsaktiebolaget

Läs mer

Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse. Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09

Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse. Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09 Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09 Innehållsförteckning Sidan 1. Allmänt om försäkringen... 3 2. Försäkringens omfattning... 5 3. Så bestäms

Läs mer

Villkor för Länsförsäkringar BOA-PK

Villkor för Länsförsäkringar BOA-PK Villkor för Länsförsäkringar BOA-PK LFAB 04678 Utg 00 2003-08 Form & Profil Gäller från 2003-12-08 Innehållsförteckning 1 Försäkringstagare Försäkrad 2 Försäkringen börjar gälla 3 Premiebetalning 4. Förmåner

Läs mer

Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie

Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie Förköpsinformation Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie Svensk Handel Pensionskassan är en pensionskassa till för alla inom Svensk Handel, såväl ägare som anställda och

Läs mer

KPA Privat Fondförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor

KPA Privat Fondförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor KPA Privat Fondförsäkring Allmänna försäkringsvillkor Innehållsförteckning Sidan 1. Försäkringsavtalet... 3 2. Så placeras premien... 5 3. Så bestäms pensionskapitalet... 6 4. I försäkringen ingår ålderspension

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Tjänstemannapension

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Tjänstemannapension Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Tjänstemannapension Tack för att du sparar i Folksams tjänstemannafonder Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam. Här får du nu ditt

Läs mer

AMF Tjänstepension. Förköpsinformation 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 1 ALLMÄNT 2 OM AMF 3 PREMIE 4 ÅLDERSPENSION 6 TRADITIONELL FÖRSÄKRING

AMF Tjänstepension. Förköpsinformation 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 1 ALLMÄNT 2 OM AMF 3 PREMIE 4 ÅLDERSPENSION 6 TRADITIONELL FÖRSÄKRING Förköpsinformation AMF Tjänstepension Gäller från och med 2017-10-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information har

Läs mer

Försäkringsvillkor för AMF Engångsbetald Tjänstepension Fondförsäkring

Försäkringsvillkor för AMF Engångsbetald Tjänstepension Fondförsäkring Försäkringsvillkor för AMF Engångsbetald Tjänstepension Fondförsäkring Utgivna 2015-01-01 1. Allmänt om AMF Engångsbetald Tjänstepension AMF Engångsbetald Tjänstepension är en pensionsförsäkring som tecknas

Läs mer

Fondförsäkring för ålderspension i Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension

Fondförsäkring för ålderspension i Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension Villkor år 2006 Fondförsäkring för ålderspension i Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension (Uppdaterade per 2015-04-01) 25 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring

Läs mer

FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR ÅLDERSPENSION MED ELLER UTAN ÅTERBETALNINGSSKYDD ITP 1 FONDFÖRSÄKRING I PP PENSION FONDFÖRSÄKRING AB (GÄLLER FRÅN )

FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR ÅLDERSPENSION MED ELLER UTAN ÅTERBETALNINGSSKYDD ITP 1 FONDFÖRSÄKRING I PP PENSION FONDFÖRSÄKRING AB (GÄLLER FRÅN ) FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR ÅLDERSPENSION MED ELLER UTAN ÅTERBETALNINGSSKYDD ITP 1 FONDFÖRSÄKRING I PP PENSION FONDFÖRSÄKRING AB (GÄLLER FRÅN 2012-06-13) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRSÄKRINGSAVTALET... 1 2. FÖRSÄKRINGSTAGARENS

Läs mer

Fondförsäkring för BTPK

Fondförsäkring för BTPK Villkor år 2006 Fondförsäkring för BTPK (Uppdaterade per 2009-01-01) TL249200 2008.11 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring med anknytning till investeringsfonder

Läs mer

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. produktinformation

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. produktinformation Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring produktinformation En arbetsgivare kan trygga kollektivavtalade förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. Följande pensionsavtal

Läs mer

Allmänna villkor år 2014. Depåförsäkring. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor år 2014. Depåförsäkring. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor år 2014 Depåförsäkring (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för depåförsäkring tecknad i SEB Pension och Försäkring AB, organisationsnummer

Läs mer

KPA Traditionell Försäkring. Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd. Plats för bild

KPA Traditionell Försäkring. Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd. Plats för bild KPA Traditionell Försäkring Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd Plats för bild Försäkringsvillkor Vem är försäkringsgivare? Försäkringsgivare är KPA Pensionsförsäkring

Läs mer

PA 03. Förköpsinformation 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF 3 PREMIE. Gäller från och med 2016-01-01.

PA 03. Förköpsinformation 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF 3 PREMIE. Gäller från och med 2016-01-01. Förköpsinformation PA 03 Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information har du rätt att

Läs mer

FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR PENSIONSFÖRSÄKRING, TRADITIONELL LIVFÖRSÄKRING, I AI PENSION FÖRSÄKRINGSFÖRENING

FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR PENSIONSFÖRSÄKRING, TRADITIONELL LIVFÖRSÄKRING, I AI PENSION FÖRSÄKRINGSFÖRENING VILLKOR PRIVAT PENSION FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR PENSIONSFÖRSÄKRING, TRADITIONELL LIVFÖRSÄKRING, I AI PENSION FÖRSÄKRINGSFÖRENING 1. Inledande bestämmelser Försäkring kan tecknas av privatperson som fyllt

Läs mer

Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Lärarfonder

Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Lärarfonder Förköpsinformation 1/6 Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Lärarfonder Gäller från och med 2014-01-01. Kortfattad information Fondförsäkring för i Folksam Fondförsäkringsaktiebolag är en pensionslösning

Läs mer

Avtalspension PA 03. Försäkringsvillkor. Gäller från och med 2011-10-01

Avtalspension PA 03. Försäkringsvillkor. Gäller från och med 2011-10-01 Försäkringsvillkor Avtalspension PA 03 Gäller från och med 2011-10-01 PA 03 är ett avtal om tjänstepension som förhandlats fram av Arbetsgivarverket och ett antal fackförbund på det statliga området. Pensionen

Läs mer

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension - Fondförsäkring

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension - Fondförsäkring Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension - Fondförsäkring Utgivna 2015-01-01 1. Allmänt om AMF Tjänstepension AMF Tjänstepension är en pensionsförsäkring som tecknas av arbetsgivare som avser att trygga

Läs mer

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring En arbetsgivare kan trygga kollektivavtalade förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. Följande pensionsavtal innehåller pensionsförmåner

Läs mer

Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension

Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension Förköpsinformation Avtalspension SAF-LO och Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information

Läs mer

Allmänna försäkringsvillkor för Fastigo PlusPension i KPA Pensionsförsäkring AB (publ)

Allmänna försäkringsvillkor för Fastigo PlusPension i KPA Pensionsförsäkring AB (publ) Allmänna försäkringsvillkor för Fastigo PlusPension i KPA Pensionsförsäkring AB (publ) dessa villkor gäller för avtal om försäkring som har träffats den 1 januari 2006 och därefter. 2 försäkringsavtalet

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring

KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för Avtalspension SAF-LO KPA Traditionell Pensionsförsäkring dessa villkor gäller för avtal om försäkringar som har träffats den 1 maj 2008 och därefter Innehåll 1. Försäkringsavtalet

Läs mer

Allmänna villkor år 2006. Fondförsäkring. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor år 2006. Fondförsäkring. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor år 2006 Fondförsäkring (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga för livförsäkring med anknytning till investeringsfonder tecknad i SEB Pension

Läs mer

Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Lärarfonder

Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Lärarfonder Fondförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Lärarfonder Kortfattad information Fondförsäkring för i Folksam Fondförsäkringsaktiebolag är en pensionslösning för dig som omfattas av kollektivavtal mellan å ena

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring

KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för avgiftsbestämd ålderspension KAP-KL KPA Traditionell Pensionsförsäkring dessa villkor gäller för avtal om försäkringar som har träffats den 1 januari 2009 och därefter Innehåll

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR ANCORIA INSURANCE KAPITALFÖRSÄKRING Sida 1

ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR ANCORIA INSURANCE KAPITALFÖRSÄKRING Sida 1 Sida 1 ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR ANCORIA INSURANCE KAPITALFÖRSÄKRING 1. Inledande bestämmelser Dessa villkor är tillämpliga på Ancoria Insurance Kapitalförsäkring. Försäkringstagaren kan placera

Läs mer

Försäkringsvillkor för AMF Privat Medlemspension Fondförsäkring

Försäkringsvillkor för AMF Privat Medlemspension Fondförsäkring Försäkringsvillkor för AMF Privat Medlemspension Fondförsäkring Utgivna 2015-01-01 AMF Privat Medlemspension är stängd för nyteckning. Fr o m 1 januari 2015 kan ej nya premier erläggas. 1 Allmänt om AMF

Läs mer

för Länsförsäkringar Avtalspension SAF-LO

för Länsförsäkringar Avtalspension SAF-LO Villkor för Länsförsäkringar Avtalspension SAF-LO Gäller från 2008-06-01 LFAB 04789 utg 04 2008-05 Form & Profil Innehåll 1 Försäkringstagare Försäkrad 2 Försäkringen börjar gälla 3 Premiebetalning 4 Förmåner

Läs mer

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde 2015-06-10 REKOMMENDATION Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde Svensk Försäkring Box 24043 104 50 Stockholm Karlavägen 108 Tel 08-522 785 00 www.svenskforsakring.se Inledning

Läs mer

Allmänna försäkringsvillkor för avgiftsbestämd ålderspension KAP-KL. KPA SmartPension

Allmänna försäkringsvillkor för avgiftsbestämd ålderspension KAP-KL. KPA SmartPension Allmänna försäkringsvillkor för avgiftsbestämd ålderspension KAP-KL KPA SmartPension dessa villkor gäller för avtal om försäkringar som har träffats den 1 januari 2009 och därefter Innehåll 1. Försäkringsavtalet

Läs mer

Fondförsäkring för PA 03 (Uppdaterade per 2015-04-01)

Fondförsäkring för PA 03 (Uppdaterade per 2015-04-01) Villkor år 2011 Fondförsäkring för PA 03 (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring med anknytning till investeringsfonder tecknad i SEB

Läs mer

KPA Traditionell Försäkring

KPA Traditionell Försäkring Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd KPA Traditionell Försäkring produktinformation vem är försäkringsgivare? Försäkringsgivare är KPA Pensionsförsäkring AB (publ),

Läs mer

Fondförsäkring Avtalspension ITP 2013

Fondförsäkring Avtalspension ITP 2013 Försäkringsvillkor Fondförsäkring Avtalspension ITP 2013 Premiebestämd ålderspension för ITP 1, ITPK och LP Gäller fr o m 2013-07-01 1. Försäkringsavtalet Försäkringen är en kollektivavtalsgrundad försäkring

Läs mer

ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension

ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension Förköpsinformation ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring.

Läs mer

Kort om villkoren för Försäkrad Pension Privat

Kort om villkoren för Försäkrad Pension Privat Kort om villkoren för Försäkrad Pension Privat I försäkringsvillkoren kan du läsa mer om ditt sparande i Försäkrad Pension Privat. Där har vi formulerat de regler som gäller för din försäkring. Det är

Läs mer

För dig som är 60+ Sparliv 60+ Produktinformation. Kan inte nytecknas, men du som har försäkringen sedan tidigare kan behålla den.

För dig som är 60+ Sparliv 60+ Produktinformation. Kan inte nytecknas, men du som har försäkringen sedan tidigare kan behålla den. För dig som är 60+ Sparliv 60+ Produktinformation Kan inte nytecknas, men du som har försäkringen sedan tidigare kan behålla den. Två försäkringar på en gång Sparliv 60+ består av två försäkringar Grupplivförsäkring

Läs mer

KPA Privat Traditionell Pensionsförsäkring

KPA Privat Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för KPA Privat Traditionell Pensionsförsäkring dessa villkor gäller för avtal om försäkringar som har träffats den 1 maj 2008 och därefter Innehåll 1. Försäkringsavtalet 3 2.

Läs mer

Faktablad för pensionsförsäkring. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering:

Faktablad för pensionsförsäkring. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: Faktablad för pensionsförsäkring Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: 2018-01-01 Detta faktablad är framtaget efter en gemensam branschstandard för att ge en övergripande information

Läs mer

KPA SmartPension. Premiebestämd tjänstepension med eller utan återbetalningsskydd

KPA SmartPension. Premiebestämd tjänstepension med eller utan återbetalningsskydd KPA SmartPension Premiebestämd tjänstepension med eller utan återbetalningsskydd Innehåll Vem är försäkringsgivare?... 3 Vem är försäkringstagare?... 3 Vem är försäkrad?... 3 Vad bestämmer den försäkrade?...

Läs mer

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension Avtalsområde PA 16 Gäller från 1 januari 2017 Här får du kortfattad, men viktig information om din nya. Om du vill läsa de fullständiga villkoren kan du ladda ner dem på alecta.se. Närmare upplysningar

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring

KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd KPA Traditionell Pensionsförsäkring dessa villkor gäller för avtal om försäkringar som har träffats

Läs mer

Villkor för. Innehåll. 1 Försäkringstagare - Försäkrad. 2 Försäkringen börjar gälla

Villkor för. Innehåll. 1 Försäkringstagare - Försäkrad. 2 Försäkringen börjar gälla Villkor för Länsförsäkringar Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension SAF-LO Gäller från 2009-01-01 Försäkringsvillkoren gäller för försäkringar som tecknats till och med den 31 december 2008. LFAB

Läs mer

VILLKOR AI TJÄNSTEPENSION

VILLKOR AI TJÄNSTEPENSION VILLKOR AI TJÄNSTEPENSION FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR INDIVIDUELL TJÄNSTEPENSIONSFÖRSÄKRING, TRADITIONELL LIVFÖRSÄKRING, I AI PENSION FÖRSÄKRINGSFÖRENING 1. Inledande bestämmelser Försäkring kan tecknas av

Läs mer

Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension

Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension Förköpsinformation Avtalspension SAF-LO och Gäller från och med 2017-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information

Läs mer

Villkor för Länsförsäkringar ITPK

Villkor för Länsförsäkringar ITPK Villkor för Länsförsäkringar ITPK Gäller från 2009-01-01 LFAB 04685 utg 04 2008-12 Form & Profil Innehåll 1 Försäkringstagare Försäkrad 2 Försäkringen börjar gälla 3 Premiebetalning 4 Förmåner 4.1 Utbetalning

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som tecknas hos Svensk Handel Pensionskassan

Läs mer

Avtalspension SAF-LO. Försäkringsvillkor

Avtalspension SAF-LO. Försäkringsvillkor Försäkringsvillkor Avtalspension SAF-LO Traditionell Försäkring i Swedbank Gäller försäkringar tecknade från och med 2009-01-01. Försäkrad kan omfattas av både Avtalspension SAF- LO och Livsarbetstidspension/Arbetstidspensionen

Läs mer

KAP-KL och AKAP-KL. Försäkringsvillkor för fondförsäkring 1 FÖRSÄKRINGSAVTALET. 1.2 Försäkringstagare. 1.3 Försäkrad. 1.4 Tiden för AMFs ansvar

KAP-KL och AKAP-KL. Försäkringsvillkor för fondförsäkring 1 FÖRSÄKRINGSAVTALET. 1.2 Försäkringstagare. 1.3 Försäkrad. 1.4 Tiden för AMFs ansvar Försäkringsvillkor för fondförsäkring KAP-KL och AKAP-KL Gäller från och med 2016-01-01 för försäkringsavtal tecknade 2012-01-01 eller senare. 583.960 15 09 1 FÖRSÄKRINGSAVTALET Premiebestämd ålderspension

Läs mer

Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor Volvo Företagspension Traditionell försäkring Tjänstepensionsförsäkring

Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor Volvo Företagspension Traditionell försäkring Tjänstepensionsförsäkring Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor Volvo Företagspension Traditionell försäkring Tjänstepensionsförsäkring 2012-09-01 Innehållsförteckning Sid Allmänt om Volvo Företagspension 3 Försäkringsgivare

Läs mer

Utkast till REKOMMENDATION

Utkast till REKOMMENDATION Bilaga 1 Utkast till REKOMMENDATION Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde Denna rekommendation antogs av Svensk Försäkrings styrelse den 2014-xx-xx xx och träder i kraft

Läs mer

Allmänna villkor. TryggPlan. avtal träffade före 2003-06-01. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor. TryggPlan. avtal träffade före 2003-06-01. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor TryggPlan avtal träffade före 2003-06-01 (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring tecknad före 2003-06-01 i SEB Pension

Läs mer

Allmänna villkor. TryggPlan Avtal Plus. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor. TryggPlan Avtal Plus. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor TryggPlan Avtal Plus (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring tecknad i SEB Pension och Försäkring AB, 516401-8243,

Läs mer

Volvoresultats Försäkringsförening

Volvoresultats Försäkringsförening Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor PLUSpension Traditionell försäkring Privat pensionsförsäkring 2012-09-01 Innehållsförteckning Sid Allmänt om PLUSpension 3 Försäkringsgivare 3 Adresser

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell

Läs mer

Alternativ KAP-KL. Produktinformation

Alternativ KAP-KL. Produktinformation Alternativ KAP-KL Produktinformation Vad innebär alternativ KPA-KL? Enligt KAP-KL kan arbetsgivaren och arbetstagaren i vissa fall träffa avtal om att annan pensionslösning helt eller delvis ska gälla.

Läs mer

SPPs Avtalspension SAF-LO inklusive Livsarbetstidspension

SPPs Avtalspension SAF-LO inklusive Livsarbetstidspension Ett viktigt val för din framtid. % Välj själv hur dina pensionspengar från arbetsgivaren ska placeras Jamil, SPP SPPs Avtalspension SAF-LO inklusive Livsarbetstidspension Det behöver inte vara svårt Som

Läs mer

Avtalspension KAP-KL/AKAP-KL

Avtalspension KAP-KL/AKAP-KL Försäkringsvillkor Avtalspension KAP-KL/AKAP-KL Avgiftsbestämd ålderspension i Swedbank Försäkring. Gäller från och med 2014-01-01. 1. Försäkringsavtalet KAP-KL och AKAP-KL är överenskommelser om kollektivavtalad

Läs mer

SPPs Avtalspension SAF-LO inklusive Livsarbetstidspension

SPPs Avtalspension SAF-LO inklusive Livsarbetstidspension Ett viktigt val för din framtid. % Välj själv hur dina pensionspengar från arbetsgivaren ska placeras Jamil, SPP SPPs Avtalspension SAF-LO inklusive Livsarbetstidspension Det behöver inte vara svårt Som

Läs mer

KPA Privat Fondförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor

KPA Privat Fondförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor KPA Privat Fondförsäkring Allmänna försäkringsvillkor Innehållsförteckning Sidan 1. Försäkringsavtalet...3 2. I försäkringen ingår ålderspension med eller utan återbetalningsskydd...5 3. Så placeras premien...6

Läs mer

Villkor för Länsförsäkringar PA 03 Tjänstepension

Villkor för Länsförsäkringar PA 03 Tjänstepension Villkor för Länsförsäkringar PA 03 Tjänstepension Gäller från 2008-06-01 Innehåll 1 Försäkringstagare Försäkrad.................. 2 2 Försäkringen börjar gälla....................... 2 3 Premiebetalning.................................

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer Org.nr. 516406-0310

Försäkringstekniska riktlinjer Org.nr. 516406-0310 SVENSK HANDEL FONDFÖRSÄKRING AB, 516406-0310 Försäkringstekniska riktlinjer Org.nr. 516406-0310 Antagen av styrelsen 2014-04-03 Version Förändringar 2013-04-24 Grundversion 2014-04-03 Genomgång och redaktionella

Läs mer

SPPs premiebestämda ålderspension enligt ITP-planen

SPPs premiebestämda ålderspension enligt ITP-planen Gör ett viktigt val för din framtid. ITP 1 premiebestämd ålderspension ITPK Egenpension ITP Livsarbetstidspension! Pino, SPP SPPs premiebestämda ålderspension enligt ITP-planen Det behöver inte vara svårt

Läs mer

Allmänna villkor år 2003 för. TryggPlan. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor år 2003 för. TryggPlan. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor år 2003 för TryggPlan (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring tecknad i SEB Pension & Försäkring AB, 516401-8243,

Läs mer

Allmänna villkor år 2014

Allmänna villkor år 2014 Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga fall för fondförsäkring tecknad i SEB Pension och Försäkring AB, organisationsnummer 516401-8243. Allmänna villkor år 2014 Fondförsäkring Uppdaterad

Läs mer

Avtalspension SAF-LO. Försäkringsvillkor. Villkor för försäkringar tecknade från och med

Avtalspension SAF-LO. Försäkringsvillkor. Villkor för försäkringar tecknade från och med Försäkringsvillkor Avtalspension SAF-LO Villkor för försäkringar tecknade från och med 2014-01-01 1. Försäkringsavtalet Avtalspension SAF-LO är baserad på överenskommelser mellan Svenskt Näringsliv och

Läs mer

KAP-KL och AKAP-KL. Förköpsinformation 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF 3 PREMIE. Gäller från och med

KAP-KL och AKAP-KL. Förköpsinformation 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF 3 PREMIE. Gäller från och med Förköpsinformation KAP-KL och AKAP-KL Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information har

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring

KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för Avgiftsbestämd individuell ålderspension (AIP) KPA Traditionell Pensionsförsäkring dessa villkor gäller för avtal om försäkringar som har träffats den 1 januari 2009 och

Läs mer

Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse. Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09

Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse. Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09 Försäkringsvillkor för efterlevandepension med premiebefrielse Enligt kollektivavtalet PA-KFS 09 Innehållsförteckning Sidan 1. Allmänt om försäkringen...3 2. Försäkringens omfattning...5 3. Så bestäms

Läs mer

Fondförsäkring för PA03

Fondförsäkring för PA03 Förköpsinformation Fondförsäkring för PA03 Gäller från och med 2016-06-01 för försäkringar tecknade från och med 2011-01-01. Folksam LO Pension Omfattas du av PA03? Vill du - kunna påverka förvaltningen

Läs mer

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Traditionell försäkring

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Traditionell försäkring Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Traditionell försäkring Utgivna 2015-01-01 1. Allmänt om AMF Tjänstepension AMF Tjänstepension är en pensionsförsäkring som tecknas av arbetsgivare som avser att

Läs mer

Fondförsäkring för FTP 1 och FTPK

Fondförsäkring för FTP 1 och FTPK Villkor år 2012 Fondförsäkring för FTP 1 och FTPK (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga delar för livförsäkring med anknytning till investeringsfonder tecknade

Läs mer

Förköpsinformation för. Trygg Livförsäkring

Förköpsinformation för. Trygg Livförsäkring Förköpsinformation för Trygg Livförsäkring Förköpsinformation för Trygg Livförsäkring Nedan beskrivs viktig information om Trygg Livförsäkring. För en fullständig beskrivning av rättigheter och skyldigheter,

Läs mer

Volvoresultats Försäkringsförening

Volvoresultats Försäkringsförening Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor Avtalspension SAF-LO - Traditionell försäkring Tjänstepensionsförsäkring 2010-03-01 Innehållsförteckning Sid Allmänt om Avtalspension SAF-LO 3 Försäkringsgivare

Läs mer

Allmänna försäkringsvillkor för tryggande av förmånsbestämda pensionsförmåner

Allmänna försäkringsvillkor för tryggande av förmånsbestämda pensionsförmåner för tryggande av förmånsbestämda pensionsförmåner Dessa villkor gäller för avtal om försäkringar som träffats tidigast den 1 januari 2013 K P A P E N S I O N S F Ö R S Ä K R I N G A B ( P U B L ) 1 0 6

Läs mer

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Ålderspension med/utan återbetalningsskydd

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Ålderspension med/utan återbetalningsskydd Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Ålderspension med/utan återbetalningsskydd Gäller försäkringsavtal tecknade 2014-01-01 eller senare. Utgivna 2015-01-01 För tidigare försäkringsavtal där premiebetalning

Läs mer

Villkor för Storebrand Pensionsförsäkring (Privat) 2008:1

Villkor för Storebrand Pensionsförsäkring (Privat) 2008:1 Villkor för Storebrand Pensionsförsäkring (Privat) 2008:1 Storebrand Livsforsikring Sverige - filial till Storebrand Livsforsikring AS (Norge), 516403-6997, Registrerat i Bolagsverkets filialregister -

Läs mer

KPA Traditionell pensionsförsäkring

KPA Traditionell pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för PA-KFS KPA Traditionell pensionsförsäkring dessa villkor gäller för avtal om försäkringar som har träffats den 1 januari 2009 och därefter 2 Innehåll 1. Försäkringsavtalet

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

För dig som är 60+ Sparliv 60+

För dig som är 60+ Sparliv 60+ För dig som är 60+ Sparliv 60+ 2 Spara till dig själv och till dina efterlevande När du går i pension upphör det efterlevandeskydd som du har genom kollektivavtal och medlemskap i fackförbund. För att

Läs mer

Försäkringsvillkor för AMF PA03 Individuell ålderspension Fondförsäkring

Försäkringsvillkor för AMF PA03 Individuell ålderspension Fondförsäkring Försäkringsvillkor för AMF PA03 Individuell ålderspension Fondförsäkring Gäller försäkringsavtal tecknade från och med 2011-05-01 Utgivna 2015-01-01 1. Allmänt om PA 03 Med PA 03 hos AMF avses den individuella

Läs mer

Allmänna försäkringsvillkor för. KPA SmartPension PA-03

Allmänna försäkringsvillkor för. KPA SmartPension PA-03 Allmänna försäkringsvillkor för KPA SmartPension PA-03 1 Innehållsförteckning Sidan 1. Försäkringsavtalet... 3 2. I försäkringen ingår ålderspension med eller utan återbetalningsskydd... 5 3. Så placeras

Läs mer