Fastighet GÅSEN 13 Ärendenr L 0519/10 Fast.adress STATIONSGATAN 36 Ankomstdat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastighet GÅSEN 13 Ärendenr L 0519/10 Fast.adress STATIONSGATAN 36 Ankomstdat"

Transkript

1 Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott Fastighet GÅSEN 13 Ärendenr L 0519/10 Fast.adress STATIONSGATAN 36 Ankomstdat Ärende Sökande Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av kontorshus till skola i 3 år Ulf Johansson c/o Solgården Box LULEÅ Bilagor Skrivelse från fastighetsägaren, inkommen Skrivelse från föreslagen verksamhetsutövare, inkommen Verksamhetsbeskrivning (identisk med tidigare behandlad ansökan) Ärendebeskrivning Ansökan avser tidsbegränsat bygglov i 3 år för ändrad användning av kontorslokaler (tidigare Norrbottenskurirens tidningsredaktion m.m.) till skola som avses bedrivas av Nya Läroverket. Byggnadsnämnden beslutade att avslå ansökan om tidsbegränsat bygglov i 5 år för ändrad användning från kontor till skola. Skolverksamheten föreslås ta i anspråk ytor i framförallt 4 våningsplan av byggnaden och innehåller enligt verksamhetsbeskrivningen skollokaler för ca grundskoleelever i årskurs 6 9 och ca anställda personer. Pga att ansökt användning strider mot gällande detaljplan för fastigheten har berörda sakägare hörts i ärendet. Eftersom detaljplanen idag inte inrymmer skolverksamhet som ändamål kan enbart tidsbegränsat bygglov i som mest 5 år komma ifråga. Sökanden söker härmed för ändrad användning i 3 år (tidigare har 5 år sökts). Bygglovansökan har remitterats till Miljökontoret och Tekniska förvaltningen. Bygglovansökan har även kommunicerats med berörda sakägare samt kungjorts i den lokala dagspressen (samt på kommunens anslagstavla). Gällande planförhållanden För fastigheten Gåsen 13 gäller detaljplan a373, Varvsleden Prästgatan Del av Hertsöleden mm. Fastigheten är enligt planbestämmelserna avsett för ʺHandelsändamålʺ.

2 Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott Inkomna synpunkter på ansökan m.m. I ärendet har synpunkter från Miljökontoret, Tekniska förvaltningen och 5 st sakägare inkommit. Miljökontoret anger i yttrande, se bilaga, att skolverksamhet är anmälningspliktig enligt miljöbalken samt redogör för ett antal tekniska krav som skall uppfyllas för ansökt verksamhet. Tekniska förvaltningen anger i yttrande, se bilaga, att föreslagen lösning (invändig cykelförvaring) för cykelparkering innebär ett tänkbart framkomlighetsproblem. Tekniska förvaltningen avser inte utföra ombyggnader i gatumiljön i samband med bygglovansökan. Inkomna synpunkter från berörda sakägare gäller i huvudsak nedanstående punkter, se bilagor: 1. Placering av utrymningstrappor på annans fastighet. Kommentar: Ansökan redovisar alternativ utrymningsvägar inom fastigheten som kommer att användas istället, enligt sökanden. 2. Musikrum anordnas i anslutning till angränsande byggnad. Kommentar: Musikrum flyttas till annan plats inom byggnaden enlig sökanden. 3. Frågor kring påverkan av trafiksituation, parkeringsplatser samt utevistelse av skolungdom. Kommentar: Sökanden anger i bemötande att dessa frågor kommer att lösas på lämpligt sätt. 4. Lämplig lösning för parkerande av cyklar saknas. Kommentar: SBK menar att redovisad lösning för parkering av cyklar kan visa sig vara otillfredsställande om föreslagen invändig cykelförvaring visar sig vara otillräcklig/ej används och därmed medför framkomlighetsproblem på gata/trottoar. Se vidare punkt 9 nedan. 5. Utemiljö för skolungdom saknas, vilket kommer att medföra störningar för boende i området. Kommentar: Sökanden anger att det finns friytor i anslutning till fastigheten där skolverksamhet avses bedrivas. Enligt PBL 3:16 skall behovet av friyta för lek och utevistelse på tomten eller i utrymmen i närheten av denna i samband med skollokaler tillämpas i skälig utsträckning avseende redan bebyggda tomter. Skälig tillgång på friytor bedöms föreligga utanför och i närheten av fastigheten. 6. Tillräckliga p platser saknas i området. Kommentar: Antalet vuxen personal med behov av p plats för egen bil är begränsat och p platsbehovet bedöms därför kunna tillfredsställas i fastighetens närhet i enlighet med sökandens verksamhetsbeskrivning.

3 Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott Stationsgatan är hårt trafikerad och utgör en osäker miljö för skolungdom. Kommentar: Stationsgatan eller någon annan direkt anslutande gata bedöms inte utgöra en sådan farlig trafikmiljö att det utgör skäl i sig för att avstyrka tidsbegränsat bygglov för ändrad användning till skola. 8. Kyrkogården är reglerad enligt kulturminneslagen och begravningslagen och detta skall beaktas när beslut om ansökan fattas. Kommentar: En kyrkogård skall respekteras och är direkt olämplig för rastvistelse. Ingen information från sökanden pekar på att kyrkogården kommer att beröras av ansökt ändrad användning. 9. Föreslagen redovisning av cykelparkeringsplatser inom fastigheten bör redovisas med möjliga åtgärder ifall framkomlighetsproblem uppstår utanför fastigheten p.g.a. cykeluppställning på gatumark. Kommentar: Sökanden anger att cykelparkeringsfrågan är en disciplinfråga som skolan avser att vidmakthålla för att undvika problem på allmän plats. Sökanden menar också att eventuella cyklar utanför fastigheten är mindre än alla andra tänkbara användningar av fastigheten. I skrivelse inkommen anger föreslagen verksamhetsutövare att kontakt tagits med gatuchef Göran Gabrielsson, med inriktning på att om problem uppstår genom ʺcykelanhopningʺ på allmän plats, bör det kunna tillskapas en allmän cykelparkering på gatumark i samråd mellan Tekniska förvaltningen/gata & Trafik och skolan. Beslutsmotivering För fastigheten Gåsen 13 föreskriver gällande detaljplan handelsändamål. Senast användning av fastigheten är kontorslokaler för en dagstidning. Den användning som bygglov härmed söks för, skolverksamhet, saknar stöd i gällande detaljplan. Därmed kan endast tidsbegränsat bygglov enligt 8 kap. 14 komma ifråga. Vad som är under prövning i ärendet är om stadsbyggnadskontoret skall tillstyrka eller avstyrka ett tidsbegränsat bygglov för ändrad användning i strid med gällande detaljplan för fastigheten. Prövningsgrunderna för ʺbygglov för tillfällig åtgärdʺ enligt PBL 8:14, (numera ändrat till ʺtidsbegränsat bygglovʺ genom prop, 2006/2007:122), utvecklades inte i samband med att PBL infördes (prop. 1985/86:1). Varken i lagtexten eller i förarbetena sägs heller något om på vilka grunder ett sådant bygglov får ges, utöver att sökanden begär det. Den totala avsaknaden av reella prövningsgrunder i 8 kap. 14 i förening med generösa tidsgränser har öppnat för en vid tillämpning, en rad tolkningsproblem och en betydande rättsosäkerhet. Av rättspraxis framgår det dock att åtgärden ska ha ʺtillfällig karaktärʺ, dvs att den praktiskt och ekonomiskt skall vara rimlig att avveckla inom den

4 Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott avsedda tiden. Det har hänt att bygglov för tillfällig åtgärd begärts och beviljats för att undgå planändring för åtgärder som strider mot detaljplanen och inte kunnat betraktats som mindre avvikelse, men betecknats som tillfälliga åtgärder även om de är permanent avsedda. För att ett tidsbegränsat bygglov ska kunna ges bör krävas att ett antal av kraven i 8 kap. 11 eller 12 PBL är uppfyllda. Vilka krav eller i vilken grad kraven skall vara uppfyllda får bedömas av byggnadsnämnden i det enskilda fallet, och de eventuella olägenheterna av åtgärden får vägas mot nyttan av åtgärden. Normalt bör det krävas goda skäl för att ge bygglov för en åtgärd som bedöms innebära större olägenheter än som accepteras i fråga om bygglov som inte är tidsbegränsade. Samtidigt behöver det finnas ett visst handlingsutrymme för byggnadsnämnden att göra en avvägning. Vid bedömning av fastighetens lämplighet för skolverksamhet framstår två omständigheter i ärendet som kan komma att innebära en viss störning för angränsande fastighetsägare och hyresgäster i kvarteret och angränsande kvarter. Dessa är den nuvarande bristen på cykelparkeringar utomhus i anslutning till fastigheten samt en förväntad ökad utomhusvistelse av skolungdomar pga. avsaknad av friytor inom fastigheten. Den första aspekten skulle helt eller delvis kunna lösas genom att nödvändiga cykelparkeringsplatser tillskapas på gatumark, eftersom det kan komma att visa sig att utrymmet för invändig förvaring av cyklar är otillräckligt eller av andra skäl inte kommer att nyttjas enligt ansökans beskrivning. Den andra aspekten, förmodad ökad utevistelse av skolungdom i närområdet bedöms inte innebära sådana störningar av trafik eller boendeförhållanden att ett tidsbegränsat bygglov bedöms vara olämplig i sig om skolan tydligt informerar om vilka allmänt tillgängliga friytor i närheten som är lämpliga för utomhusvistelse under skoltid och skolungdomarna även tydligt förhåller sig till dessa uppmaningar över tid. Vid en sammanvägd bedömning huruvida den ansökta tidsbegränsade skolverksamhet skall tillstyrkas eller ej gör stadsbyggnadskontoret bedömningen att skolverksamheten inte bedöms utgöra en sådan tidsbegränsad verksamhet som lagstiftaren avser med PBL 8:14. De kostnader som ombyggnaden från kontor till skollokaler genererar är av en sådan omfattning av sökanden (fastighetsägaren) och verksamhetsutövaren (skolan) att investeringen knappast låter sig göras utan att förväntning på förlängning eller permanentning av verksamheten uppstår. Det framstår därmed som olyckligt att tillåta denna verksamhet för en tidsbegränsad period utan att verksamheten visat sig vara långvarigt lämplig genom t.ex att en ny detaljplan som klargjort fastighetens lämplighet som just skola tagits fram.

5 Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott Stadsbyggnadskontorets förslag till beslut Stadsbyggnadskontoret föreslår byggnadsnämnden besluta att avslå ansökan om tidsbegränsat bygglov i 3 år för ändrad användning av kontorslokaler till skola. Yrkanden Lars Pohjanen (c), Kaj Hedstig (s), Marianne Viita (s) och Gustaf Groth (m) yrkar bifall till stadsbyggnadskontorets förslag. Arbetsutskottets förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår att byggnadsnämnden beslutar i enlighet med stadsbyggnadskontorets förslag. Yrkanden Nils Gustav Ökvist (fp), Ove Forsberg (m) och Ingvar Edelswärd (s) yrkar bifall till ansökan. Gustav Groth (m), Lars Pohjanen (c), Hans Pettersson (v), Irené Stenudd (s), Kurt Wikström (s) och Marita Meethz (s) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Propositioner Ordföranden ställer proposition på arbetsutskottets förslag gentemot yrkandena om bifall till ansökan och finner att byggnadsnämnden beslutar att bifalla arbetsutskottets förslag. Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden beslutar att: avslå ansökan om tidsbegränsat bygglov i 3 år för ändrad användning av kontorslokaler till skola. Reservationer Nils Gustav Ökvist (fp), Ove Forsberg (m) och Ingvar Edelswärd (s) reserverar sig mot beslutet.

6 Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott Övriga upplysningar FULLFÖLJDSHÄNVISNING: SE BILAGA ʺHUR MAN ÖVERKLAGARʺ Avgift Enligt fastställd taxa utgör avgiften kronor. Faktura översändes separat. Beslutsexpediering Ulf Johansson

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat Byggnadsnämnden 2012 03 06 36 15 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 02 21 33 14 Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat 2011 05 30 Ärende Sökande Bygglov/strandskyddsdispens

Läs mer

Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott

Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens arbetsutskott Byggnadsnämnden 2008 04 08 99 31 2008 02 05 43 39 2008 03 26 90 20 Fastighet PISTOLEN 15 Ärendenr L 0056/08 Fast.adress Ankomstdat 2008 01 21 Ärende Ansökan om mindre avvikelse från kravet i avsnitt 9,

Läs mer

Östermalm 2:118, Östermalmstorg 2a, Östermalm. Tidsbegränsat bygglov i efterhand för serveringsbyggnad, Östermalmsgrillen

Östermalm 2:118, Östermalmstorg 2a, Östermalm. Tidsbegränsat bygglov i efterhand för serveringsbyggnad, Östermalmsgrillen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE BYGGLOVSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-05-20 du Handläggare: Klas Modin Tfn 08-508 27 189 Till Stadsbyggnadsnämnden Östermalm 2:118, Östermalmstorg 2a, Östermalm Tidsbegränsat

Läs mer

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden

Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/, Vasastaden 1:118, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (10) 2015-10-01 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för nybyggnad av restaurang/bar/cafè/,

Läs mer

Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15

Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15 Byggnadsnämnden 2012 11 06 192 27 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 10 23 170 24 Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15 Ärende Bygglov för tillbyggnad

Läs mer

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden

Handläggare Pia Laike Tel E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden 2019-04-25 Handläggare Pia Laike Tel 046-35 58 43 E-post pia.laikeund.se Byggnadsnämnden EGIL 1. Tidsbegränsat bygglov för uppförande av paviljong i två våningar (Vikingaskolan) Egils gränd 16, Lund L

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Fastighet BERGVIKEN 5:38 Ärendenr L 0450/12 Fast.adress Ankomstdat

Fastighet BERGVIKEN 5:38 Ärendenr L 0450/12 Fast.adress Ankomstdat Byggnadsnämnden 2013 10 08 179 36 Fastighet BERGVIKEN 5:38 Ärendenr L 0450/12 Fast.adress Ankomstdat 2012 06 19 Ärende Klagande Yttrande till Mark och miljödomstolen angående överklagande av Länsstyrelsen

Läs mer

Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning av lastbilar samt ansökan om marklov för parkering

Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning av lastbilar samt ansökan om marklov för parkering Stadsbyggnadskontoret Birgitta Engstrand Norén bygglovarkitekt 08-5689 12 47 Birgitta.EngstrandNoren@danderyd.se Tjänsteutlåtande 2009-02-18 Dnr 2004-BN0941 Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Tekniska nämnden 2010 01 27 15 42 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 01 14 24 58 Dnr 2009/894.315 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilaga: 1. Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter 3. Karta; förslag

Läs mer

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet

Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Byggnadsnämnden Hedenlunda 3 & 5 (Vallgatan 2A & B) Förhandsbesked för tidsbegränsat lov ändrad användning av affärshus till daglig verksamhet Förslag till beslut Positivt förhandsbesked

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Tankebyggarorden 2, Björksätravägen 22, Bredäng. Nybyggnad av studentbostäder, tidsbegränsat bygglov

Tankebyggarorden 2, Björksätravägen 22, Bredäng. Nybyggnad av studentbostäder, tidsbegränsat bygglov STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE BYGGLOVSAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-05-03 Handläggare: Fredrik Zachrisson Tfn 08-508 27 472 Till Stadsbyggnadsnämnden Tankebyggarorden 2, Björksätravägen 22, Bredäng

Läs mer

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr KS-2012-291 Dpl 71 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler

Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler 39(59) Mob 36 2018/0347 Ansökan om tidsbegränsat bygglov för nybyggnad av skol- och fritidslokaler Fastighet: Astrad 6 och 7 Sökande: Kontrollansvarig: Beslut 1. beviljar tidsbegränsat bygglov för nybyggnad

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

MOTPARTER i Timrå kommun

MOTPARTER i Timrå kommun Beslut Sida 1 av 6 KLAGANDE Tanja Levin Lundevägen 8 Jonny Levin Lundevägen 8 Kamilla Bäckström Lundevägen 17 Kenn Östman Klaman Lundevägen 17 Fredrik Berggren Lundevägen 15 Marie Nordqvist Lundevägen

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2018-001223 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-04-05 2018-0590 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Gesällen 2 Fastighetens adress: Strömgatan 10 Ärende: Nybyggnad av förråd samt ändrad användning

Läs mer

4. Avgift fastställs till 57 231 kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat.

4. Avgift fastställs till 57 231 kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-24 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn BYGG 2014-000487 Bygglov för fasadändring av industribyggnad samt uppsättning av 3 st fasadskyltar och 2 st fristående skyltar och bygglov

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

ROSENHILL 1:1 Tidsbegränsat bygglov för uppställning av byggbodar och utrustning

ROSENHILL 1:1 Tidsbegränsat bygglov för uppställning av byggbodar och utrustning NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-22 REVIDERAD 2015-08-18 NBF 2015-002081 1 (4) HANDLÄGGARE Carolina Rojas 08-535 365 24 carolina.rojas@huddinge.se Natur- och

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10:

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10: TJÖRNS KOMMUN 2019-05-22 Samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset i Skärhamn kl. 10:30 15.57 Utses att justera Rikard Larsson (S) Justeringens plats och datum Stora Tjörnsalen,

Läs mer

Förslag till bygg- och miljönämndens beslut 1. Miljö- och samhällsförvaltningens förslag till yttrande tillstyrks.

Förslag till bygg- och miljönämndens beslut 1. Miljö- och samhällsförvaltningens förslag till yttrande tillstyrks. Tjänsteskrivelse 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Louise Holm 2017-03-08 Dnr BMN 2017-65 Dnr KS 2017-132 Promemorian Ett aktivitetskrav för rätt att överklaga vissa beslut om lov m m, Begränsad

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Byggnadsnämnden. Björn Börjesson (M) Claes Larsson (L) Alf Olofsson (S) Tomas Lundberg (MP) Eirik Langjord (L) Mujesira Mesinovic.

Byggnadsnämnden. Björn Börjesson (M) Claes Larsson (L) Alf Olofsson (S) Tomas Lundberg (MP) Eirik Langjord (L) Mujesira Mesinovic. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Särörummet Klockan 15-16 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Thure Sandén (M), ordförande Sara Heikkinen Breitholtz (S), vice ordförande Per Stenberg

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 6 december 2016, kl 08.00 11.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertssen

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4).

Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och 31 b (samt ev. 31 c) plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid 4). Bygglov med avvikelse från detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 och

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 5 juli 2012, kl 09.30-10:25 Beslutande Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Eva Abrahamsson (M) Bo Hallgren, förvaltningschef Torgny

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060208 DOM 2017-09-18 Stockholm Mål nr P 11146-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-11-29 i mål nr P 3260-16, se bilaga A KLAGANDE E S MOTPARTER 1.

Läs mer

Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1

Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1 1 Miljönämnden 2008 02 21 12 1 Dnr 2008 0170 Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1 Ärendebeskrivning Miljönämnden har erhållit rubricerat

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och

Alt 2 Säsongslov utanför detaljplan. Bygglov ges med stöd av 9 kap. 9 och 31 alternativt 31 a plan- och Säsongslov och tidsbegränsat lov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Säsongslov för planenlig eller liten

Läs mer

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05

TN5 (T5) Exempel BESLUT OM BYGGLOV. Beslut. Handlingar som ingår i beslutet Ritningar övriga handlingar. Planenligt bygglov 1(5) rev SKL 2015-10-05 Planenligt bygglov 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnden

Byggnads- och trafiknämnden Plats och tid Kommunhuset Bildhuggaren kl 17.00 18.00 Beslutande Gunnel Johansson, Socialdemokraterna Kenth Wengholm, Nya Moderaterna Janeric Dahlin, Liberalerna Lina Dahm, Socialdemokraterna Jan Lundqvist,

Läs mer

MALMEN 6 (Uppgift utelämnad) - Avskrivning av anmälan olovlig åtgärd.

MALMEN 6 (Uppgift utelämnad) - Avskrivning av anmälan olovlig åtgärd. NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-25 SBN 2013-001242 1 (2) HANDLÄGGARE Rickard Castillo-Bengtsson Rickard.castillo-bengtsson@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden

Läs mer

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015)

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 51 177 Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) Dnr 2015-A0172 Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att anta miljö- byggnadsnämndens

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga.

Sydnärkes byggnämnd Ansökan om strandskyddsdispens. Strandskyddsdispens för anläggande av brygga. Sydnärkes byggnämnd 2015-04-09 2 Länsstyrelsen Lantmäterimyndigheten 19 2015.129 Ansökan om strandskyddsdispens xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Fastighet: Askersund 1:1. Bilaga 1. Strandskyddsdispens

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson DNR: MSN/2019:77. Samrådsredogörelse

Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson DNR: MSN/2019:77. Samrådsredogörelse Samhällsbyggnadskontoret GRANSKNINGSHANDLING 1(5) Erika Svensson 2019-05-08 DNR: MSN/2019:77 Planarkitekt Rev Datum Samrådsredogörelse Tillhörande ändring av detaljplan för: Bresshammar 1:1, del av, Stavlund,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-05-17 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2017-06-15 Inhyrningsmedgivande av lokal för

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande Tillägg del 1 till stadsplan för del av stadsdelen Lindö, Skår i Norrköping den 9 augusti 2016 Här infogar du din bild. Den ska få plats i denna ruta. (rutan tas bort,

Läs mer

BILAGA 1 TILL BYGGLOVSANSÖKAN ÖSTERMALM 2:118

BILAGA 1 TILL BYGGLOVSANSÖKAN ÖSTERMALM 2:118 BILAGA 1 TILL BYGGLOVSANSÖKAN ÖSTERMALM 2:118 Beskrivning av projektet Bygglovsansökan (i efterhand) avser nybyggnad av kiosk, s k gatukök. Kiosken är utformad med kundficka utan sittplatser. Formellt

Läs mer

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus

Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-05 B 2014-000352 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:969 (Hjortängsvägen 26B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus Förslag till beslut Bygglov ges med

Läs mer

233 Planuppdrag för Sätofta 18:10 med fler fastigheter (Nybyvägen/Styrmansvägen)

233 Planuppdrag för Sätofta 18:10 med fler fastigheter (Nybyvägen/Styrmansvägen) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2017-09-11 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2017/373 233 Planuppdrag för Sätofta 18:10 med fler fastigheter (Nybyvägen/Styrmansvägen) Beslut Kommunstyrelsen beslutar:

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Samhällsbyggnadsnämnden Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga kl 14.30 Beslutande Övriga deltagande Martin Gustafsson Henrik Nilsson Bjarne Daa Åke Sjörin Ursel Brogcrantz ers för Kenth Johansson 1-2 Gert Ljunggren ers

Läs mer

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m

SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende t o m Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Per Wiig 016-710 10 24 Till Stadsbyggnadsnämnden SNIGELN 1 Tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av flerbostadshus till tillfälligt anläggningsboende

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (1987:10); SFS 2005:942 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 5

Läs mer

del av Dunshult 1:1, 1:5

del av Dunshult 1:1, 1:5 Detaljplan för del av Dunshult 1:1, 1:5 Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2013-04-05 Planenheten Antagen av byggnadsnämnden 2013-04-18 Laga kraft 2013-05-13 UTLÅTANDE

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist.

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist. TJÄNSTEUTLÅTANDE Bygglov Handläggare Tommy Carlmark 2016-05-31 Byggnadsnämnden i Örebro Fastighet: KUMLA 6:257 (SLINGVÄGEN 41) Ärendenummer: SHBG 2016-000851 Sammanfattning Ärendet avser nybyggnation av

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer

Yttrande till Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning på väg 691, Vitå och Jämtön

Yttrande till Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning på väg 691, Vitå och Jämtön Tekniska nämnden 2011 09 29 96 290 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 09 15 94 254 Dnr 2008/321.291 Yttrande till Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning på väg 691, Vitå och Jämtön Bilaga: Remiss, Länsstyrelsen

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström BUN

Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström BUN BON ZÖ[^O\^Z Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2013-12-16 BUN-2013-1988 Barn- och ungdomsnämnden Detaljplan för kvarteret Klacken

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Medborgarförslag om bygglovspraxis för bostäder i källare

Medborgarförslag om bygglovspraxis för bostäder i källare Kommunfullmäktige 2012-06-18 133 307 2012-12-17 255 596 Kommunstyrelsen 2012-12-03 249 607 Arbets- och personalutskottet 2012-11-12 243 502 Dnr 12.342-008 junikf22 Medborgarförslag om bygglovspraxis för

Läs mer

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter

Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag till zonindelning parkeringsavgifter Kommunstyrelsen 2010-03-15 57 140 Arbets- och personalutskottet 2010-02-22 33 75 Dnr 10.64-315 marskf10 Parkeringsöversyn Gültzauudden Bilagor: Karta; gällande zonindelning parkeringsavgifter Karta; förslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 74-80

Sammanträdesprotokoll 74-80 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2018-05-08 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 74-80 Sammanträdesdatum 8 maj 2018 Plats och tid A407a, kl 08:30-11:10 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby (C), Ordförande

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 15 september 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 15 september 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (17) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 15 september 2015, kl 08.00 11.45 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Protokoll. Jävsutskott Stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:30

Protokoll. Jävsutskott Stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:30 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Stadshuset, Varvet, vån 5, kl.08:30-09:30 Sonny Persson (S), Ordförande Rolf Jonsson (L), Vice ordförande Magnus Jacobsson (KD) Lars-Olof Laxrot (V) Jarmo Uusitalo

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan genom tillägg av planbestämmelser för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm, S-ÄDp

Förslag till ändring av detaljplan genom tillägg av planbestämmelser för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm, S-ÄDp Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 223-2017-1.5.3. Sida 1 (7) 2017-03-15 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-04-06 Förslag

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg, Sekreterare.

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg, Sekreterare. 2016-02-18 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, B-salen, kl. 09:30 10:50 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 1 Roger Kjettselberg, AB Tierpsbyggen 1 Helena Lundberg,

Läs mer

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås

Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås Handläggare Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 Enkelt planförfarande Dp 1707 2009-04-14 Dnr 08:10104-BN 540 Detaljplan för kvarteren Tegelbruket och Tegelladan, Framnäs, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING

Läs mer

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare

Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2017-07-06 kl 08.30-10.45 Beslutande Robert Yngve (KD), ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Vivianne Gustafsson (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

Yttrande över Redovisning av uppdrag internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och vindkraft

Yttrande över Redovisning av uppdrag internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och vindkraft Kommunstyrelsen 2012 03 12 51 133 Arbets och personalutskottet 2012 02 27 46 104 Dnr 12.52 20 marsks16 Yttrande över Redovisning av uppdrag internationell jämförelse avseende militär flygverksamhet och

Läs mer

HASSELUDDEN 1:75 Ansökan om bygglov för nybyggnad av mast (ostagat torn) och två teknikbodar

HASSELUDDEN 1:75 Ansökan om bygglov för nybyggnad av mast (ostagat torn) och två teknikbodar 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-01-18 B 2016-001766 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden HASSELUDDEN 1:75 Ansökan om bygglov för nybyggnad av mast (ostagat torn) och två teknikbodar Förslag till beslut Bygglov

Läs mer

Begäran om planbesked för Sicklaön 226:13, Duvnäsvägen 44 på östra Sicklaön

Begäran om planbesked för Sicklaön 226:13, Duvnäsvägen 44 på östra Sicklaön 1 (5) 2016-05-23 TJÄNSTESKRIVELSE Dnr MSN 2016/20-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för Sicklaön 226:13, Duvnäsvägen 44 på östra Sicklaön Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr P 4488-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-12 i mål nr P 4985-14, se

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström 2018-11-29 2018-2233 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Motorn 4 Fastighetens adress: Engelska Vägen 2 Ärende: Nybyggnad av affärshus/ verkstad

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-02-26 2017-5429 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Spånskavaren 5 Fastighetens adress: Tranbärsgränd 10 Sökande: Svensson, Niklas och Ann-Christin

Läs mer

Yttrande över ansökan om planerad bergtäkt (Lyckan 1:1, Mölndals kommun) KS/2015: övrigt har Kungsbacka kommun inget att erinra mot ansökan.

Yttrande över ansökan om planerad bergtäkt (Lyckan 1:1, Mölndals kommun) KS/2015: övrigt har Kungsbacka kommun inget att erinra mot ansökan. KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-11-08 295 Yttrande över ansökan om planerad bergtäkt (Lyckan 1:1, Mölndals kommun) KS/2015:125 1.1.7 Förslag till beslut i kommunstyrelsen

Läs mer

Byggsanktionsavgift avseende Tjugan 1, Lunds kommun

Byggsanktionsavgift avseende Tjugan 1, Lunds kommun 79121 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Bygglovsavdelningen Marcus Gunnarsson 046-359 45 18 Marcus.gunnarsson@lund.se Byggnadsnämnden Byggsanktionsavgift avseende Tjugan 1, Lunds kommun Sammanfattning

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 november 2009 KLAGANDE Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad Box 8314 104 20 Stockholm MOTPART Kungsleden Skolfastigheter AB (tidigare motpart: KB

Läs mer