NYA MÖJLIGHETER FÖR SVERIGE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYA MÖJLIGHETER FÖR SVERIGE"

Transkript

1 NYA MÖJLIGHETER FÖR SVERIGE REFORMER FÖR JOBB, UTBILDNING, HÅLLBAR UTVECKLING OCH TRYGG VÄLFÄRD 1. INLEDNING Alliansen har sedan 2004 gjort en historisk resa tillsammans. Gemensamt har vi vunnit två val, genomfört viktiga skattelättnader för människor som arbetar, förbättrat företagsklimatet, brutit med det växande utanförskapet och tagit ansvar för Sverige genom en internationell finans- och skuldkris. Vi har förnyat och förbättrat välfärden, startat en grundläggande reformering av skolan, givit mer makt till enskilda och familjer och tagit ansvar för en mer hållbar värld. Inför valet 2014 ska vi nu vidareutveckla och fördjupa samarbetet så att vi åter kan möta väljarna med en gemensam framtidsagenda och förslag på hur Sverige kan bli ännu bättre. SYFTE OCH MÅL Våra fyra partier Moderaterna, Folkpartiet liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna bildade Alliansen med den uttalade ambitionen att göra Sverige bättre inom en lång rad områden. Med en politik för fler jobb, bättre välfärd, ökad trygghet, mera kunskap och fler och växande företag har Alliansen vunnit väljarnas förtroende att leda Sverige i valen 2006 och Omfattande reformer har genomförts under denna tid. Arbetslinjen har återupprättats. Sysselsättningen har ökat och utanförskapet är betydligt mindre. En ansvarsfull ekonomisk politik har gjort att Sverige klarat sig bättre genom krisen än många länder i vår närhet. Skolan har fått ett ökat fokus på kunskap, vården och omsorgen har präglats av högre kvalitet och mer valfrihet och Sverige har varit ett föregångsland inom miljö- och klimatpolitiken. Samtidigt finns det mycket för Alliansen att göra och mycket som kan göras bättre. Vi ska fortsätta att formulera och identifiera samhällsproblem och söka SID 1 (1)

2 svaren. Idéer, engagemang och energi ska prägla samarbetet och vi ska fortsatt vara nyfikna och konstruktiva. Vi ska utveckla och föra dialog kring en ny reformpolitik för nästa mandatperiod. I valet 2014 ska Alliansen vara det regeringsalternativ som ser framtidens samhällsproblem och har tydliga och genomtänkta svar för att göra Sverige bättre. Våra gemensamma aktiviteter in mot 2014 ska visa på fördelarna med fyra självständiga partier som samarbetar. Dessa aktiviteter ska även förstärka de fyra partiernas egna aktiviteter och valrörelser och utgör också en plattform för alla allianspartier att synas och kommunicera. Våra mål inför 2014 är att åter få väljarnas förtroende att bilda regering, att alla fyra allianspartier ska tjäna på samarbetet, att Alliansen ska få egen majoritet i riksdagen och att fler kommuner och landsting ska uppnå alliansmajoritet, däribland Göteborg och Malmö. VÅRA UTMANINGAR Vi har uträttat mycket tillsammans men behovet av fortsatta reformer är stort. Vår utgångspunkt är att identifiera samhällets utmaningar och tillsammans formulera en politik för att möta dem. Alliansen har nu styrt Sverige i sex år. Risken finns att människor uppfattar allianssamarbetet mer som ett regeringssamarbete och mindre som ett partisamarbete. Därför behöver Alliansen stärka och utveckla vår politik för full sysselsättning, en trygg gemensam välfärd, stabila offentliga finanser och en hållbar utveckling, vilket kräver ett gemensamt arbete. Överenskommelsen i Maramö markerar starten för detta arbete. Inför valet 2014 avser vi att tillsammans söka väljarnas förtroende för en tredje mandatperiod. VI FORTSÄTTER FÖRBÄTTRA SVERIGE Alliansen har stärkt drivkrafterna till arbete och breddat vägarna tillbaka till arbetsmarknaden. Företagsklimatet har förbättrats, det har bland annat blivit billigare att anställa, framförallt yngre och äldre. Fler människor har fått möjlighet att få ett arbete. Alliansens omläggning av skolan är påbörjad nu skapar vi steg för steg en skola med fokus på kunskap och arbetsro, som tar vara på varje elevs förmåga. Ett omfattande arbete för att förbättra tillgänglighet, kvalitet och valfrihet i sjukvården och omsorgen genomförs. Det har bland annat blivit lättare att träffa SID 2 (2)

3 en läkare, köerna i sjukvården är kortare och patienten har fått mer inflytande. Kvaliteten och valfriheten har ökat inom äldreomsorgen. Vidare har Alliansregeringen kraftsamlat kring rättsväsendet. Med avsevärt fler poliser, fler förebyggande insatser, skärpta straff och ett stärkt brottsofferperspektiv sätter vi människors trygghet i centrum. Vi har även utvecklat en ambitiös klimat- och energipolitik, med tydliga mål för minskade utsläpp och fått en historisk energiöverenskommelse på plats. Medan flera av våra europeiska grannländer tvingas till nedskärningar i välfärden visar svensk ekonomi motståndskraft. Sveriges position som ett av de länder i Europa med starkast offentliga finanser ger nu utrymme för ökade satsningar på infrastruktur, forskning och förbättrat investeringsklimat, något som i sin tur leder till jobb och tillväxt. Sveriges starka position ska värnas. Jobben är helt centrala i Alliansens politik. En stark arbetslinje och ett bra företagsklimat ger fler jobb, vilket är avgörande för att kunna stärka välfärden med bra skola, vård och omsorg runt om i landet. Vår utgångspunkt är därför att fortsatt stärka drivkrafterna till arbete. Fler människor ska få möjlighet att gå från utanförskap till arbete och egen försörjning. VI TAR OSS AN SVERIGES FRAMTIDSUTMANINGAR GEMENSAMT En politik för ett Sverige som håller ihop kräver fortsatta reformer och förmågan att ta oss an framtidens utmaningar gemensamt. Alltför många människor står fortfarande utanför arbetsmarknaden, inte minst unga och utrikes födda. Attityder som försvårar för utrikes födda att få ett arbete måste motverkas med kraft. Sverige har inte råd att slösa bort talanger, erfarenheter och möjligheter. Vi måste öppna nya vägar till arbete för fler och bredda de som finns. Jobb, välstånd och tillväxt förutsätter fler företag som startas, växer och stannar i Sverige. Arbetet med att göra det enklare att starta och driva företag måste gå vidare. Tillsammans kan och måste vi göra mer för att förbättra näringslivsklimatet. När Alliansen fortsätter att utveckla skolan står kunskap och arbetsro i centrum. Lärarnas kompetens och ställning måste stärkas. Alla barn ska ha lika möjligheter att utvecklas och växa. Sveriges ställning som ett innovations- och forskningsland i världsklass ska fortsatt värnas. SID 3 (3)

4 Inom sjukvårdens och omsorgens område måste vi fortsätta arbetet med att stärka tillgängligheten, kvaliteten och valfriheten. Samtidigt måste vi bli bättre på att uppmuntra människor att ta större ansvar för sin egen hälsa. Äldreomsorgen ska utvecklas för att nå en ännu högre kvalitet med valfrihet och värdighet för landets alla äldre. Även om tryggheten förbättrats finns mycket kvar att göra. Alltför få brott klaras upp och det tar för lång tid. Polisens effektivitet måste därför öka. Den snabba tekniska utvecklingen leder till helt nya typer av kriminalitet och allt fler människor kränks på Internet. Alliansen ska vara en självklar garant för att alla brott bekämpas och människors trygghet ökar. Klimatförändringarna är globala och påverkar oss alla. Arbetet med att uppnå högt satta miljömål måste fortsätta. Vi vill även i framtiden ta ledning och arbeta ambitiöst för en hållbar utveckling nationellt såväl som internationellt. I detta arbete måste vi öka våra ansträngningar för att bekämpa fattigdom och förtryck. Alliansen har fört en politik som på en rad områden stärkt makten för enskilda och familjer. De ekonomiska marginalerna har ökat för många, valfriheten i välfärdstjänsterna har ökat och det har på många områden blivit enklare att ha kontakt med myndigheter. Detta arbete måste fortsätta och fördjupas. En politik för ett Sverige som håller ihop kräver också att vi tar ansvar för att särskilt värna grupper och personer som av olika skäl är ekonomiskt och socialt utsatta. Det gäller särskilt barn och personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Ett Sverige med långa avstånd, åldrande befolkning och skillnader i förutsättningar mellan stad och land är ytterligare en utmaning. Vi vill se goda möjligheter att leva i hela Sverige. Vi vill också göra mer för ett civilsamhälle som blomstrar och en framtidstro för våra barn och unga som kommer av att livskvaliteten ökar och möjligheterna blir fler för alla. ETT TYDLIGT REGERINGSALTERNATIV För sex år sedan vann vi för första gången tillsammans väljarnas förtroende som en allians. För två år sedan gjorde vi det igen. Nu är det dags att allianssamarbetet tar ytterligare ett steg. Ännu starkare insatser behövs för att ge hela Sverige möjligheter att leva och utvecklas. Framtidstro, sammanhållning och tillväxt i hela landet är därför ledord när vi i Alliansen söker ett gemensamt mandat för att fortsätta utveckla Sverige. Vi har ett väl fungerande samarbete i ett stort antal kommuner och landsting. Samtidigt kan mycket göras för att utveckla vårt samarbete lokalt och regionalt. SID 4 (4)

5 Vi är övertygade om att väljarna förtjänar och uppskattar tydliga besked kring hur de politiska alternativen ser ut. Vi anser att Sveriges partier har en skyldighet att redovisa hur och med vem de vill styra landet. Vilka är de gemensamma politiska prioriteringarna och hur ser vägen ut för att nå dem tillsammans? Politiska reformer tar tid att genomföra och reformplaner måste vara klara innan valet. Mot denna bakgrund är vår utgångspunkt att Alliansen, precis som 2006 och 2010, ska gå till val på ett gemensamt valmanifest inom ramen för en ansvarsfull ekonomisk politik. Nu inleder vi arbetet med att stärka och utveckla Alliansen för att åter möta väljarna tillsammans i valet SID 5 (5)

6 2. POLICYPROCESS TILLSAMMANS MOT 2014 Ett gemensamt manifest och en kommitté med ansvar för en gemensam valkampanj är några av Alliansens verktyg inför valet För att vidareutveckla Alliansen fram till valet 2014 föreslås: Hela Landet Runt. Allianskonvent Fem gemensamma arbetsgrupper. Ett gemensamt valmanifest som presenterar Alliansens vallöften och ambitioner inför mandatperioden Presenteras i augusti En valkommitté med ansvar för Alliansens gemensamma valaktiviteter. HELA LANDET RUNT Alliansens partiledare, partisekreterare och andra ledande företrädare ska, med start efter mötet i Maramö, besöka samtliga Sveriges 21 län, inom ramen för besökskonceptet Hela Landet Runt. Syftet med projektet är att se och bättre förstå de problem och utmaningar som människor runt om i vårt land upplever i sin vardag. Besöken runt om i hela landet ska syfta till att söka upp de viktigaste politiska utmaningarna inför nästa mandatperiod och på längre sikt. ALLIANSKONVENT 2014 I juni 2014 planerar Alliansen att genomföra en kraftsamling i form av ett Allianskonvent. Vi planerar då att samla aktiva från Alliansens alla partier för att göra ett gemensamt avstamp inför valet. GEMENSAMMA ARBETSGRUPPER För att utveckla Alliansens politik inför valet 2014 och definiera ett ramverk för Alliansens reformagenda under mandatperioden tillsätts fem arbetsgrupper inom olika områden med utgångspunkt i samhällsproblem. Arbetsgrupperna bör komma på plats under våren Gruppstrukturen föreslås se ut enligt nedan: SID 6 (6)

7 1. FLER JOBB OCH ANSVAR FÖR EKONOMIN En politik för full sysselsättning, inkluderande arbetsmarknad och goda offentliga finanser Arbetsgruppen leds av Anders Borg (M). I finans- och skuldkrisens spår ser vi hur många länder i vår närhet gör stora neddragningar i välfärden och höjer skatterna. Samtidigt ökar de offentliga skulderna kraftigt. Tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik har Sverige kunnat undvika denna utveckling. Ordning och reda i ekonomin möjliggör nu förstärkta insatser för att få fler i arbete. Arbetsgruppen ska fokusera på förslag för att fortsatt stärka arbetslinjen och skapa en mer inkluderande arbetsmarknad. Fler i arbete ger mer att dela på och skapar möjlighet till arbetsgemenskap och egen försörjning för fler. Arbetsgruppens förslag ska syfta till en samlad politik för full sysselsättning, förbättrade villkor för företagande, minskat utanförskap samt fortsatt goda offentliga finanser. 2. KUNSKAPSLANDET SVERIGE Kunskap, utbildning, innovation och forskning i världsklass Arbetsgruppen leds av Maria Arnholm (FP). Kunskap är Sveriges konkurrenskraft i en global värld. Alliansregeringen har steg för steg genomfört en lång rad reformer som lyfter det svenska utbildningssystemet. Men fler reformer krävs för att resultaten ska nå världsklass. Sverige ska stärkas som ledande forsknings- och innovationsnation för att öka vår konkurrensförmåga i framtiden. En kunskapsinriktad skola, där läraryrket värderas högt och alla elever ges goda möjligheter till lärande och utveckling är målet. Det ger goda livschanser, förbereder för livet och ger ökade möjligheter till arbete. Arbetsgruppen ska dra ut riktlinjerna för en politik som bygger Sverige starkt som kunskaps- och forskningsnation och därmed ökar människors möjligheter att få ett arbete, en lön att leva på och ökad delaktighet i samhället. SID 7 (7)

8 3. HÅLLBAR UTVECKLING Ett Sverige med hållbar tillväxt och företagande Arbetsgruppen leds av Lena Ek (C). Resan mot tillväxt och välstånd som Sverige och världen gjort - och gör - måste fortsätta, men utan att överskrida vår planets ekologiska gränser. En av våra största utmaningar är att skapa hållbar tillväxt ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Sverige ska vara ett föregångsland för god miljö och visa ledarskap i klimatfrågan. I arbetet för ett långsiktigt hållbart samhälle kommer arbetsgruppen att fokusera på miljömässig hållbarhet och företagande som stärker en hållbar tillväxt, i alla delar av Sverige. Arbetsgruppen ska undersöka hur vi genom innovationer, förbättrade villkor för företagande och andra insatser kan möta utmaningar som klimatförändringarna, skilda förutsättningar mellan stad och land och att skapa ökad livskvalitet. 4. ETT SVERIGE SOM HÅLLER SAMMAN En politik för valfrihet, sammanhållning och en trygg gemensam välfärd Arbetsgruppen leds av Maria Larsson (KD). Sverige ska vara ett land med ett starkt skyddsnät för dem som faller, en hälsooch sjukvård av hög kvalitet för alla och trygga omsorgsverksamheter. Fortfarande finns mer att göra för ett Sverige som håller ihop och en förbättrad välfärd. Vi behöver fortsätta förstärka valfrihet, kvalitet och tillgänglighet i vården och omsorgen. Våra unika resurser i form av hög tillit och stort engagemang i civilsamhället måste värnas och utvecklas. Vi måste därtill se utmaningen i att många barn och unga, trots ett högt mått av välfärd, lider av psykisk ohälsa. Arbetsgruppen ska ta utgångspunkt i frågor som: Hur vi får ett Sverige som håller ihop, utan utanförskap och sprickor i välfärden? Hur får vi ett samhälle där den enskildes behov tydligare kommer till uttryck i välfärden och där vi bättre ser barn och ungas behov? SID 8 (8)

9 5. EN TRYGGARE VARDAG FÖR ALLA Trygghet från våld, brott och kränkningar i hela Sverige Arbetsgruppen leds av Beatrice Ask (M). Alla människor i Sverige ska kunna känna sig trygga. Trygghet handlar om att kunna röra sig fritt, oavsett tidpunkt och plats, och att känna sig säker i sitt eget hem. Det handlar också om att gå till jobb eller skola utan att behöva bli utsatt för mobbning, diskriminering eller andra kränkningar. Trots att Alliansen genomfört den största trygghetssatsningen i modern tid återstår viktiga utmaningar. Effektiviteten behöver öka när det gäller att förebygga och klara upp brott och för att förhindra återfall. Det gäller inte minst när unga är brottsoffer eller förövare. Skärpta insatser krävs även mot grov organiserad och gränsöverskridande kriminalitet. Arbetsgruppen ska ta sin utgångspunkt i frågor som: Hur stärker vi fortsatt politiken för en ökad trygghet från våld, brott och andra kränkningar? ARBETSFORMER FÖR ARBETSGRUPPERNA Gruppernas arbete ska vara framtidsinriktat och kombinera konkreta politiska förslag med en övergripande bild och reformambitioner. Arbetet sker i två steg. Under det första steget utformas en gemensam samhällsanalys och reformbehov identifieras. Därefter växlar arbetsgruppernas roll och de går med nya direktiv in i ett andra steg, som syftar till att landa i skarpa förslag. Detta steg präglas av öppenhet, lyssnande och tillgänglighet. Studiebesök och möten med medarbetare inom verksamheterna och väljare, samt aktuell forskning och statistik bör ligga till grund för både analys och förslag. Gruppernas arbete bör innehålla möjligheter även för allmänheten att på olika sätt kunna komma med inspel, frågeställningar och synpunkter. Öppenheten i gruppernas arbete stärks genom kontinuerliga seminarier, hearings, artiklar, studiebesök och andra kommunikationsinsatser. SID 9 (9)

10 3. GEMENSAM KOMMUNIKATION GEMENSAM KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Allianspartierna kommer att arbeta efter en gemensam kommunikationsstrategi. GEMENSAM KOMMUNIKATIONSPLAN Utifrån denna strategi skapas sedan en gemensam kommunikationsplan. Denna innefattar de aktiviteter vi gemensamt planerar att genomföra in mot valet Några av dessa aktiviteter föreslås vara: Gemensamma valaktiviteter Inför valet 2014 ska Alliansen möta väljarna med ett gemensamt material, gemensamma framträdanden och arrangemang, gemensam annonsering och andra aktiviteter. Alliansen lokalt Vi ska jobba för att skapa en Allians för hela Sverige. Genom lokala Allianser förankrar vi vår politik än tydligare och skapar fler möjligheter till engagemang. Inför 2014 bygger vi ett nationellt stöd för Stockholm, Göteborg och Malmö. Alliansen i sociala medier En särskild grupp med en företrädare för varje parti tillsätts med uppgift att koordinera och leda Alliansens gemensamma agerande på nätet. Detta omfattar egna kanaler i form av Alliansens hemsida och officiella konton i sociala medier, men också hur vi koordinerar Alliansföreträdarnas agerande på arenor som samlar många människor. Vi vet sedan tidigare att tröskeln till att engagera sig i Alliansen för många är lägre än till enskilda partier. Därför bör vi ge människor möjlighet att engagera sig direkt i Alliansen digitalt/ via sociala medier och därigenom på olika sätt bidra i valrörelsen. Träffpunkt Allians En ambition är att de fyra sista veckorna etablera Allianscaféer centralt på tre orter i Sverige. Caféerna blir ett nav för gemensamma aktiviteter och en möjlighet för människor att möta Alliansen. SID 10 (10)

11 Almedalen juni-7 juli 2013 Gemensam närvaro i Almedalen, med en Alliansdag. (30/6 KD, 1/7 SD, 2/7 MP, 3/7 M, 4/7 V, 5/7 FP, 6/7 C, 7/7 S) Almedalen juni-6 juli 2014 Gemensam närvaro i Almedalen, med en Alliansdag. (29/6 S, 30/6 KD, 1/7 SD, 2/7 MP, 3/7 M, 4/7 V, 5/7 FP, 6/7 C) SID 11 (11)

12 4. ORGANISATION OCH LEDNING ALLIANSENS LEDNING Alliansen leds ytterst av partiledarna. Partisekreterarna fattar beslut i det löpande arbetet. VALKOMMITTÉ En valkommitté med ansvar för Alliansens gemensamma valkampanj är tillsatt. Denna består av företrädare från de fyra Allianspartierna. Uppgiften är att planera, samordna och genomföra Alliansens gemensamma aktiviteter. Kommittén är redan igång. I valkommittén ingår partisekreterarna och kommunikationsansvariga (eller motsvarande). KAMPANJSTAB På samma sätt som inför 2010 års val inrättas en gemensam kampanjstab. Denna består av en medarbetare från varje parti som har sin fysiska placering hos sitt parti för att på enklast möjliga sätt kunna stämma av arbetet med berörda personer. Stabens uppgift är även att arrangera centrala Alliansarrangemang, såsom till exempel seminarium och partiledarturnéer. Till detta får staben ansvar för Alliansens profilmaterial samt vår gemensamma webbplats. Vid sidan av dessa uppgifter ska staben fungera som ett stöd för valkommittén. Maramö Fredrik Reinfeldt (M) Jan Björklund (FP) Annie Lööf (C) Göran Hägglund (KD) SID 12 (12)

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA SVERIGE BÄTTRE! Sverige har blivit bättre men vi är inte klara. Valet 2014 handlar om hur jobben ska bli fler. Nu är det ett år kvar till valet. Nya Moderaterna har tillsammans med

Läs mer

fyra initiativ för valseger 2010

fyra initiativ för valseger 2010 fyra initiativ för valseger 2010 1 Fyra initiativ för valseger 2010 Det övergripande målet i höstens val är att Alliansregeringen ska få förnyat förtroende att leda Sverige. För att nå detta mål kommer

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Alliansarbetsgrupp för. rättsväsende

Alliansarbetsgrupp för. rättsväsende Alliansarbetsgrupp för rättsväsende Innehåll Inledning 3 Arbetsgruppens uppgift 3 Utgångspunkter för gruppens arbete 4 Frågeställningar 5 Inledning Allians för Sverige bärs av en idé om Sverige. Vi tror

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet VALMANIFEST 2018 Återupprätta samhällskontraktet Mycket är bra i Sverige men det finns också mycket att ta tag i Lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete Stöldligor på landsorten Växande skuggsamhälle

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kortversion Det kommunpolitiska programmet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Inledning Moderaternas kommunpolitiska program ARBETE, VÄLFÄRD OCH TRYGGHET antogs

Läs mer

Nytt politiskt landskap för partier och väljare?

Nytt politiskt landskap för partier och väljare? Nytt politiskt landskap för partier och väljare? Väljarnas bild av Alliansen och de Rödgröna 25 maj 2010 Arne Modig David Ahlin Två regeringsalternativ i valet 2010 Sida 2 Stora olikheter mellan befolkningsgrupper

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2986 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Motion till riksdagen: 2014/15:2986 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 4 Rättsväsendet Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2986 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 4 Rättsväsendet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2015 inom utgiftsområde

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Innehåll Vad avgör val? Förmågan att: Se människors problem och utmaningar Föreslå konkreta åtgärder

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Väljarkontraktet Karin Nelsson

Väljarkontraktet Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Moderaternas lägsta stöd Kampen om tredje platsen i svensk politik är viktig, inte minst för MP och SD men också för vilken regering vi kommer att ha 2014. Miljöpartiet

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-12-18 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen Överenskommelsen är en skriftlig gemensam avsiktsförklaring mellan offentlig sektor och idéburen sektor/civilsamhället.

Läs mer

Är det partiledarna som avgör valet?

Är det partiledarna som avgör valet? Är det partiledarna som avgör valet? 2013-07-02 Väljarnas drivkrafter 2 En av de mest seglivade myterna inom väljarforskningen är föreställningarna om stora och växande effekter av partiledare. Moderna

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar

Läs mer

100 dagars-programmet

100 dagars-programmet 100 dagars-programmet Alliansen i Malmö 2014 Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Malmö går till val med ambitionen att bilda ett Alliansstyrt Malmö. Vi går till val på 22 gemensamma

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Sverige är på väg åt fel håll För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att landet är på rätt väg. Detta samtidigt

Läs mer

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

Europa Anne Graf

Europa Anne Graf Europa 2020 Anne Graf Fler jobb i ny EU- strategi Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg 9B01, KONGRESS 2019 Målområden för verksamhetsplanering 2019-2031 Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg POLITIK Vår politik syftar till att bygga ett solidariskt samhälle, i Sverige

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

Väljarbeteende i 2010 års val. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet

Väljarbeteende i 2010 års val. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet Väljarbeteende i 2010 års val Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet Vad förklarar valresultatet? Bristande datatillgång än så länge Hittills främst SVT Valu Till våren:

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Juli Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime.

Juli Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Juli 2018 Det digitala valet Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Sammanfattning Sverigedemokraterna fortsätter att vara det riksdagsparti som får flest nya följare/gillare

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar

Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar 2013-09-16 Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Ansvar för jobb och tillväxt Mer kvar av lönen för dem som jobbar Alliansregeringenvillstärkadrivkrafternaförjobbgenomattgelågoch

Läs mer

Omfattande reformarbete

Omfattande reformarbete 2017-09-14 Omfattande reformarbete Politikutveckling och omprövning för att lösa samhällsproblem Fem reformgrupper tillsattes hösten 2016 Brett arbete med företrädare från hela landet Regelbunden intern

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro Juni Statsman och förtroende För första gången är det fler som vill ta en öl, eller motsvarande, med Stefan Löfven än Fredrik Reinfeldt. Det är förstås ingen viktig

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning Eftervalsundersökning Byggnads 2010 Byggnads medlemspanel Ca 2000 medlemmar ingår i panelen. 954 medlemmar har svarat på denna enkät. Fältperioden var 23/9-20/10 2010 Resultatet är viktat så att resultatet

Läs mer

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna

2013-09-02. 2,5 miljarder till pensionärerna 2 2013-09-02 2,5 miljarder till pensionärerna 3 2,5 miljarder till pensionärerna Regeringen kan i dag presentera att vi avser att genomföra en skattelättnad för landets pensionärer på 2,5 miljarder kronor.

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Vi bygger Växjö starkt!

Vi bygger Växjö starkt! Vi bygger Växjö starkt! Växjö - en kommun för hoppfulla! Växjö är en riktigt bra kommun. Vi ligger i absolut framkant i miljö & hållbarhet, vi är med i toppen när det gäller företagsklimat och bygger mest

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Upplägg Vad är mötesplats social hållbarhet? Bakgrund: Samling för social hållbarhet Olika perspektiv på (social) hållbarhet!

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ekonomin växer när människor växer. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ekonomin växer när människor växer. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Ekonomin växer när människor växer Version: Beslutad version Ekonomin växer när människor växer Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla.

Läs mer

Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010

Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010 Vad avgjorde valet och vad händer nu? 27 september 2010 Ulrica Schenström Arne Modig Sven-Eric Söder Riksdagsval 2010 Sida 2 60% 3,9% -0,4% -1,3% -1,0% -4,3% -0,2% 2,1% 2,8% 1,0% -2,4% 50% 49,4% 43,6%

Läs mer

Allians för Sverige Samverkan för maktskifte 2006

Allians för Sverige Samverkan för maktskifte 2006 Moderata Samlingspartiet Folkpartiet Liberalerna Kristdemokraterna Centerpartiet Högfors 2004-08-31 Allians för Sverige Samverkan för maktskifte 2006 Sverige är värt en bättre regering. Sverige behöver

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017 Professor Olle Lundberg, ordförande Kommissionens uppdrag - två delar 1. Att lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att hälsoklyftorna

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor

Ipsos opinionsmonitor Ipsos opinionsmonitor Almedalen, 5 juli 20 Ipsos: David Ahlin, Johanna Laurin Gulled, Nicklas Källebring, Henrik Karlsson 20 Ipsos. All rights reserved Innehållsförteckning Opinionsläget juni 20 3 Valvinden

Läs mer

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014 Resultat Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna Oktober Om undersökningen Undersökningens genomfördes i Demoskops slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa internetpanel, OnlinePanelen.

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Partigranskning mars 2006

Partigranskning mars 2006 Företagarna granskar del 2 Partigranskning mars 2006 Hur stämmer partiernas karta med företagens verklighet? mars 2006 Kopplingen mellan jobb, välfärd och företagande har spelat en viktig roll i årets

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationell politik för social ekonomi 2010 beslutade regeringen om nya mål och en ny inriktning för politiken för det civila samhället:

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa Socialchefsdagarna, 28 september 2017 Professor Olle Lundberg, ordförande Kommissionens uppdrag Med utgångspunkt i regeringens mål att sluta de påverkbara hälsoklyftorna

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

Alla behövs i ett växande Stenungsund!

Alla behövs i ett växande Stenungsund! Alla behövs i ett växande Stenungsund! Stenungsund - en ort för alla Stenungsund ska vara attraktivt för alla som bor här, våra besökare och för näringslivet. Kommunens verksamheter ska ge bästa möjliga

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Ekonomi viktigast Den ekonomiska situationen i världen har gjort att folket rankar ekonomi som den viktigaste politiska frågan just nu. Tidigare har arbetslöshet

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring Hej! Detta dokument är ute på en snabb remiss runda. Synpunkter mm lämnas senast torsdagen den 4 juni kl 13.00. Synpunkter mejlas till remiss@ideburnamalmo.se Ambitionen är att alla som varit delaktiga

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad. Rapport, Almedalen 2013-07-03

Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad. Rapport, Almedalen 2013-07-03 Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad Rapport, Almedalen 2013-07-03 1. Inledning... 2 2. Alla vinner på en mer jämställd arbetsmarknad... 3 3. Mer jämställd arbetsmarknad stor möjlighet även för andra

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion otion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. () Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Sammanfattning oderaterna vill förbättra integrationen med tidiga insatser

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Att sluta hälsoklyftorna i Sverige

Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Hur tar vi nästa steg? Olle Lundberg Professor och ordförande Delbetänkandets upplägg 1. Varför jämlik hälsa? 1.1. Ojämlikhet i hälsa som samhällsproblem 1.2. Sociala

Läs mer

Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017

Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017 Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017 Nu är AllAgeHubs innovationsprocess igång! Två workshoppar hölls i november 2017 där AllAgeHubs medverkande kommuner

Läs mer

Alla behövs för ett bättre Lysekil

Alla behövs för ett bättre Lysekil Alla behövs för ett bättre Lysekil Bäst i klassen i ekonomi Kommunens utgifter är alldeles för stora i förhållande till intäkterna. Moderaterna lovar att skapa en ekonomi som tar oss ut ur krisen. Med

Läs mer

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre

Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Dags att bryta 14 års socialdemokratiskt regionstyre Vi moderater vill låta alla goda krafter bidra för att skapa högre kvalité och bättre tillgänglighet i vården. Efter 14 års socialdemokratiskt styre

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 1 Framtidsvision Framtidsvisionen är den styrande politikens idé om hur samhället i Nynäshamns kommun har utvecklats fram till 2030. Med visionen vill de styrande partierna

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm

Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm Lärande och familj 1 Globalisering Värderingsförändringar individualisering Klimatförändringar Demografi 5 megatrender med sikte på 2030 Källor: SKL omvärldsanalys,

Läs mer