Kommande möten. Tisdagen 5. December Loge: Kl Klubb: Gemensam med B141 Musikunderhållning. Mina bröder,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommande möten. Tisdagen 5. December Loge: Kl. 19.00 Klubb: Gemensam med B141 Musikunderhållning. Mina bröder,"

Transkript

1 1 Medlemsblad December/Januari 2007 Kommande möten Mina bröder, Den invigningsgrad som vi sett fram mot att äga rum i november, fick ställas in pga. att vi inte hade några recipiender denna gång. Det är förvisso tråkigt att vi inte fick välkomna nya länkar denna gång, men en ny logebroder är lika välkommen när han än kommer så låt oss se framåt med gott hopp. Att gå med i Odd Fellow är som att börja en resa. Det är bra att vara väl förberedd när den resan anträds, och därför ska vi inte låta inträdet i loge och orden ske i brådska. Låt våra blivande bröder fatta sitt beslut i lugn och ro. Ta med dem till våra vänaftnar - ja kanske också något annat lägligt tillfälle - närhelst de vill, och låt dem närma sig vår gemenskap i den takt de själva känner sig väl till mods med. Det är grunden för en givande och varaktig gemenskap. Låt oss verka i den andan! Urban Rosenquist, ÖM Tisdagen 5. December Loge: Kl Klubb: Gemensam med B141 Musikunderhållning Tisdagen 19. December Loge: Kl Klubb: Gemensam med B141 Julbord Brödramåltiden Maten subventioneras helt Medtag julklapp (Riktpris: 50:-. Bytes med varandra) Tisdagen 2. Januari Loge: Kl Klubb: Gemensam med tisdagslogerna Musikunderhållning Söndagen 14. Januari Barnfest kl Särskild inbjudan till alla bröder Tisdagen 16. Januari Loge: Kl Klubb: Brödraföredrag; Lägret nr. 2 Wasa Måndagen 4 dec. Julläger tillsammans med Mälarborgen Måndagen den 15 jan. Sammanträde kl

2 2 Hänt sedan sist. 17/10 Sedvanligt logemöte. Det meddelades bl. a att höstfesten ställts in men att planerna på en vårfest i dess ställe håller på att ta form. Mer information kommer! Det meddelades också, att trots att vi inte kommer att ha invigningsgrad nästa möte, ska brr. i ceremonielet närvara vid den planerade repetitionen och i stället få instruktion på den nya tekniska utrustningen för sufflörhjälp. Br. Arne Forsell kommer att förevisa och instruera. 7/11 Det blev ett sedvanligt logemöte denna gång, i stället för den dessvärre inställda invigningsgraden. Dessbättre kunde det tillkännages, att den aviserade vårfesten nu bestämts till att äga rum 31/3 07. ÖM annonserade därtill nyordningen, att ÄM fortsättningsvis ska lägga sina regalier samlat på ett ställe närmare bestämt på bänken där IV och YV sitter i öppen loge - för att underlätta och spara lite tid till BBs fromma. I klubben ställdes det till med lotteri av kolossalformat, med vinster vilkas innehåll guppade och kluckade så vackert. 21/11 Planenligt avhölls ett sedvanligt logemöte i Lilla Salen, där logen bl. a fick tillfälle att besluta om budgeten för nästa år. Tack till br. Sven Hedberg som representerade drätselnämnden i denna sak. Till klubben hade br. Viking Melander tagit med en vän, Auvo Klefström, som gäst. En god idé, som våra planerade vänaftnar ibland inte är vid lägligt tillfälle för den som vill besöka oss, och vi alltid vill vara öppna för nya kontakter. Jämna födelsedagar Vår Veteran Åke Vilhelmson fyller 80 år den Br. Åke återkommer med närmare besked. Ivan Isendor fyller 75 år den Br. Ivans födelsedag kommer att infalla under en resa till Malaysia och Thailand.

3 3 Detta kommer att hända utöver kommande möten. UM har ordet. Bröder ge varandra en julklapp Visst är det väl fortfarande trevligt att få en julklapp! I samband med julbordet den 19. december har logen julklappsutdelning. Bröderna medtar en julklapp för ett värde av ca 50 kronor. Slå in den och skriv gärna ett julklappsrim. Alla, som medtar en julklapp får också en. Fram och tillbaka i logen Logen har tidigare tagit beslut om att vi under 2007, ur Fredrik Engelkes fond, skall anslå medel för att bl.a. förbättra medlemsbladet göra en marknadsundersökning subventionera en höstfest När vi antog logens och fonden budget för 2007, hade inga medel avsatts för dessa ändamål. Det kan inte tolkas på annat sätt än att logen ångrat sitt tidigare beslut! Om bröderna inte var medvetna om detta vid beslutet, så är ni det nu. Adressändringar Stig Sahl har fått adressen Mattias Styrmans Stockholmsadress är Gotlandsgatan 76 B, Stockholm. Klubbmeny december/januari 2007 Tisdag 5 December Förrätt: Ceasarsallad med kyckling 52:- Varmrätt: Schweitzerschnitzel med marinerade Haricotes vertes 94:- Tisdag 19 December Julfest, maten subventionerad till 100% Tisdag 2 Januari 2007 Gemensamt med R17 & 141 (kostad ej fastställd vid tryck).

4 4 Intervju. Vi har i vår loge ExÖm, Veteraner och bröder som genom åren vikt all sin fritid till 73:an. Tyst deltager dom, nu aktivt iakttagande, i logens arbete; lite oroade över att logeväsendet är hårt konkurrensutsatt i en allt snabbare värld. 200 bröder har blivit 100. Hoppfulla, att de nya ämbetsmännen skall kunna vända trenden och leverera idéer och insatser, vilka är positiva för Tre Länkars framtid. Hur väl känner vi nya ämbetsmän och bröder våra kunniga veteraner och hur väl efterfrågar vi deras erfarenheter? Vår broder ExCM, ExÖM Olle Eriksson får här lite frågor som genom sina svar, hjälper oss att till en liten del binda ihop generationerna och öka intresset att lära känna varandra. Olle är Värmlänningen som kom till Södertälje och blev Scania trogen i hela sin karriär. Som Anskaffningschef deltog han i byggande av en Scania fabrik i Holland, när Sverige fortfarande stod utanför gemenskapen. De åren bodde Olle i Holland. Något av det bästa Olle vet, är att sitta ner med en god måltid. För att inte göra bort sig i denna viktiga fråga, bad PS sin fru Ulla, att medverka med sina kokkonster. Ett ej helt fel beslut.

5 5 Är du visionär eller realist? Båda dera, eller inget dera. Det är fint att vara visionär, men skall man få något uträttat får man nog vara realist. Du är ett lejon. Lejonets element är eld, den som brinner rent och häftigt; lejonet är inte heller lätt att styra, ty hans kvalitet är fast. Stämmer det på dig? Elden brinner väl häftigare när den är ung. Jobbet tog då all min arbetstid och Odd Fellow har tagit mycket av min fritid. (När det gäller ty hans kvalitet är fast., känner red att här har zodiak träffat rätt). Viket var ditt första jobb? Min första arbetsplats var Cellullfabriken i Älvenäs utanför Karlstad. Fabriken tillverkade konstfiber under kriget. Jag jobbade treskift som laboratoriebiträde på driftslaboratoriet. Vad var det bästa med ditt jobb på Scania? Resorna. Har besökt alla världsdelarna utom Antarktisk. Hur tror du andra människor uppfattar dig? Intressant att veta. Hoppas relativt lugn och sansad. Ärlig. Tystlåten. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Skulle inte hända mycket med mitt liv. Det är inte ekonomin längre som begränsar. Skulle förvalta kapitalet på bästa sätt. Senaste bok du läst? Harens år av Arto Paasitinna. Vad ser du helst på TV? Nyhets och samhällsprogram. På Spåret. Favoritmusik? En lärare i musik sa en gång till mig, att visst kan du lära dig att sjunga. Det kan alla; hur har du det med språk? Jag svarade att grammatiken var för mig lättare än uttalet. Då skall du bli kompositör tyckte han. Olle behärskar i olika utsträckning utöver svenskan, holländska, engelska, tyska och franska, red. anmärkning. Vilken person, historisk eller nutida, skulle du vilja träffa? Albert Einstein. Tänk att få honom att förklara sin Relativitetsteori så man begriper den. Vad tycker du bäst hos dig själv? Att jag fortfarande klarar mig själv. (Bor 2 tr. utan hiss och kör data ).

6 6 Du är en aktiv föreningsmänniska. Var är du aktiv idag? Odd Fellow, SPF, Wermlandsgillet i Södertälje med omnejd, Svenska kyrkan, Scania Vabis Guldklubb (sammanträder en gång per år. 25 års anställningstid fordras) samt Sveriges Allmänna Konstförening. Odd Fellow, berätta! Vi var 7 bröder som fick invigningsgraden, 9 br. fick tredje graden. Idag är Ulf Flinth och jag kvar. Ulf var en eftersläntrare till tredje graden. Jag deltager idag också vid logemötena här i Södertälje av naturliga skäl. Bodde i Huddinge när jag blev invald. Min fadder tillhörde Tre Länkar. När jag kom hem 1967 från Holland, hade jag nog tänkt gå över till Södertälje logen Tælghia, men så fick jag olika uppdrag och blev kvar i Tre Länkar. Jag uppskattade då som nu gemenskapen. Att vara ämbetsman gav mig en utbildning i respekt för rutiner. Ceremonierna gav god träning i hur man uppträder. Jag uppskattar verkligen ceremonierna. En kuriosa ; på den tiden fick man ej deltaga i logemötena förrän efter det man erhållit tredje graden. Idag är människor engagerade i så mycket, att ordensväsendet är utsatt. Vi behöver samla alla goda krafter, för att vi även i framtiden skall kunna behålla och erbjuda nuvarande och tillkommande bröder år av meningsfull vänskap och tillit. Den grundtryggheten är en minst lika aktuell fråga idag som den dag jag invigdes i logen Tack broder Olle för det varma välkomnandet i ditt hem! Gunnar & Ulla Medlemsavgift m.m. I år hoppas FS, att vi bröder kommer ihåg att göra våra inbetalningar, utan att ett inbetalningskort sänds till de bröder som får Medlemstidningen elektroniskt. Allt för att spara pengar. Betalar du i tid spar du också arbete för FS. Inbetalning sker till postgirokonto Betalningsmottagare: Logen Nr. 73 Tre Länkar, I.O.O.F. av Sverige. Glöm inte att ange ditt namn på inbetalningen. Medlemsavgiften är för helåret 2007 oförändrat 1,200:- Julinsamlingen har som ändamål att ge blommor till änkor. Eric Erlings minnesfond går till årets jubilarer, där ditt namn står på hyllningstelegrammet. Gör det enkelt för dig själv, gör en inbetalning för året! Barnhemmet i Muang Mai, Phuket, behöver ditt årliga stöd. Gärna med 100:-.

7 7 Mina Bröder! Jag har haft en unik Odd Fellow upplevelse, som det är en glädje för mig att delge er. Hoppas ni finner den lika intressant som eder PS. Min son Lars upptogs i Odd Fellow Logen Badger State Loge No. 11, Milwaukee Wisconsin den 18 november. Då delar av min artikel och bilder kommer att publiceras i Wisconsin Odd Fellow, deras medlemsblad, är artikeln skriven på engelska. Gunnar L Lewander, PS Friendship, Love and Truth bridges Oceans. Lars M Lewander, 32, was initiated to the Badger State Lodge No. 11 of Milwaukee, at Green Bay Lodge # 19 of Green Bay, Wisconsin on Saturday November 18, For the US audience; Lars is the son of Gunnar L Lewander, the Secretary of the Brother Lodge No 73 Tre Länkar (Three Links) I.O.O.F. of Sweden. This across the ocean initiation was made possible through the dedicated support of the Grand Master Mark S. Thetford of Michigan, the Grand Master of the jurisdiction of Wisconsin, Wayne Leverenz, Lars sponsor (fadder), the active support of Sovereign Grand Warden Richard G Dick Proulx together with several members of the Wisconsin Grand Lodge. My visit with Odd Fellows in Wisconsin started with a warm reception at the Badger Lodge in Milwaukee, Wisconsin. The regular lodge meeting was followed by friendly conversation and an invitation for Lars, with wife Nancy, to attend the Badger Lodge s annual homecoming (vänafton). Milwaukee is my family s second home since we lived there during the 1960 s. We also have one daughter and two grandchildren who were born in Milwaukee as well as many friends. Now I also have Lars lodge to visit! Continue page 8

8 8 Left: Grand Treasurer and Department Commander for the state of Wisconsin, Kenneth Hagerman. Br. Ken is also the Nobel Grand for the Crystal Rebekah Lodge No. 45, Milwaukee. ((Rebekahs can also join a Odd Fellow Lodge (dvs. en BL)). Right: Br. Wayne. Officers at the Milwaukee lodge from left to right; Br. Wayne Br. Wade Register (fitting name for the secratary) Br. Robert Uchner Br. Ken Br. Walter Lohman The day of the 18th started with Br. Wayne s desperate try to get Lars and myself on the road for the drive to Green Bay. Lars son Philip, age 3 and daughter Isabella, age 8 months, were equally eager to prevent our departure. The three of us arrived at the Green Bay Lodge after a 1 ½ hr. drive through a landscape filled with deer hunters on the opening day of deer hunting season. We survived our journey to receive a warm welcome at the Grand Lodge; a welcome now engraved on our memory. Jody Tews, a Rebekah, waited with her home cooked dinner, including the choice of 3 pies: cherry, apple and pumpkin!

9 9 Several Grand Lodge Officers of Wisconsin, the Sovereign Grand Warden (whose home lodge is Green Bay) and members from the Green Bay Lodge No. 19 assembled and performed a wonderful ceremony during which Lars received his initiatory degree. I was honored to take part in the ceremony by reading the obligation. From the left, Deputy Grand Master Loren M. Cunningham, Br. Dick, Br. Wayne, Grand Secretary Joyce Proulx, Grand Marshal John Olsen (who was presented a stand with the Odd Fellow and Swedish flag), Grand Conductor Sharon Cunningham and Ken Behrent, Past Grand Master. Upon leaving our new friends, Br. Wayne took Lars and I to the Odd Fellow nursing home, that dates back to This not-for-profit residence offers respect, dignity and warmth to 82 elderly residents. Continue page 10

10 10 It s the number-one-rated home in northeastern Wisconsin. To the best of my knowledge, we do not have anything like it in Sweden. Assisted living is also provided in 20 private apartments in the Rebekah Haven, located in the house next door. The units are running in the black, partly financed by leasing out land to the Super Value store, located on the same Odd Fellow owned property. (The Super Value stores were one of my best customers, when I lived in Green Bay for 14 months). My connections with Odd Fellow groups in the United States continued through the Thanksgiving holiday celebrated in late November. Our family visited relatives in northern Wisconsin where I contacted Brother Bob Anderson at the Hayward Lodge No After talking on the telephone, Bob and I realized we had met each other twice in 1978 and Bob was the mayor of Hayward where the American Bierkebeinder was held each year. The Silva Co, where I worked as a general manager, was the main sponsor of the event. I not only participated in the race 1978 and 1979, but I also shook Bob s hand afterward. So even though we were not able to meet face to face on this visit, we felt we had renewed a connection from our past and through Odd Fellows. Brother and Sisters! It is difficult to express all the feelings absorbing me, experiencing the true meaning of being an Odd Fellow. In my travels far from home I have felt at home with my brothers and sisters in Wisconsin. I would like to build on these new and renewed continue page 11

11 11 relationships and enable others to experience this connection. In a world of blown up bridges, let s build a bridge across the Atlantic, stronger than steel and concrete because it s built on our creed, Friendship, Love and Truth. That construction could start, by forming a working group to form Sister lodges between No. 19 and No The objective would be to exchange experiences and gain new friendship. I would like you to join me in creating an ocean bridge of Friendship, Love and Truth. Gunnar L Lewander Sovereign Grand Warden Richard G Dick Proulx with Lars M & Gunnar Lewander Odd Fellow-bladet Tre Länkar Medlemsblad för Logen no 73 Tre Länkar I.O.O.F. av Sverige V:a Trädgårdsgatan 11 A, Stockholm Ansvarig utgivare Urban Rosenquist Redaktör Gunnar L Lewander

12 12 Note the date in the membership book, April 17, yrs after Wis became a state!

13 1 Medlemsblad Februari / Mars 2006 Kommande möten Bröder, I egenskap av ny ÖM svingar jag pennan för första gången denna arbetstermin, som kommer att bli intressant och spännande av flera skäl. Vi kommer som alltid att inviga nya bröder i vår loge och äldre bröder fortsätter att stödja och uppmuntra yngre på deras vandring i logen. Några bröder har tillträtt nya ämbeten, och några tjänstgör en period till, men alla har vi det gemensamt att vi får några övergripande nyheter i Odd Fellowverksamheten. En nyhet är Kaplans punkt, varigenom vi alla ska få ökad kunskap om vår orden i både stort och smått, nyheter och fördjupning. En annan nyhet är, att storlogen kommer att ta fram gemensam handlingsplan gällande för alla loger. Därtill kommer strävandena att bilda ett nytt brödraläger att ta fart. Bröder! Vi kan se fram emot ett mycket innehållsrikt I Vänskap Kärlek Sanning Urban Rosenquist, ÖM Tisdagen 7 Februari Begravning: Stig Porserud (info. S. 8). Loge: Mörk kostyn. Klubb: Vänafton Christer Rehnström förevisar medlemsregisterhållningen i loge och Orden. Tisdagen 14 Februari kl Repetition inför grad II. Kallade: ÄM och Ceremonielet (grad II) Tisdagen 21 Februari kl Loge: Reception i logegrad II Klubb: Mottagning av nya brr. i gr. II. Tisdagen 7 Mars kl Parentation för br. JV Stig Porserud. Loge: Veteran och Högtidsdag Klubb: Odd-Fellow-kören underhåller. Tisdagen 14 Mars kl Repetition inför Invigning av nya bröder Kallade: ÄM och Ceremonielet (Inv. gr.) Tisdagen 21 Mars kl Loge. Reception i Invigningsgraden. Högtidsdräkt. Klubb: Mottagning av nya bröder. Tisdagen 4 April 1815: Information till nyinvigda. 1900: Loge: (Mörk kostym). Lägret nr. 2 Wasa Måndag 20 februari. Rec. i PG Måndag 20 mars. Rec. I PG. 5 av våra logebröder är kallade: Herbert Arvidson, John-Evert Hamberg, Lennart Haunss, Olle Johansson och Håkan Sundin. Kom och välkomna våra nya Patriarker!

14 2 Hänt sedan sist. Storlogens medlems-register ersätter Logens eget medlems-register. Vid Logemötet , informerade Matrikel och redaktionskommitte ns ordf. Christer Rehnström, hur arbetssättet i B 73 framledes kommer att utföras rörande logens medlemsregister. Detta mot bakgrund av bakgrund av br. SSekr. Dag Björnulfsons brev av den 20 dec rörande Matrikelkort. Ämbetsmannamötet beslutade att: Från , finns alla Logens medlems-uppgifter (samt ett foto) inlagda i Storlogens medlemsregister. Det innebär att PS och Matrikel kommitte n inte längre kommer hålla ett eget register (kortlåda, bruna boken och ämbetsmannapärmen). Tills vidare kommer dock bl.a. närvaroregistreringen göras separat. Storlogens medlemsregister har tillfredsställande säkerhet både vad gäller access, brand och säkerhetskopiering. Utöver detta, kommer vår loge att vid varje årsskifte arkivera kopia av alla uppgifter. Access till registret är än så länge förbehållet PS och Matrikelkommitte n. Avsikten är att så småningom skall alla medlemmar kunna komma åt registret. Medlemmar som tillkommer f.o.m får sig tilldelat en egen access-kod. På sidan 3, ser du en utskrift i matrikelkort-format från registret. 9 januari 2006 Ämbetsmännens sista sammanträde för året och arbetsterminen avhölls. Tyngst punkt var storlogens handlingsplan.. Ett yttrande som SL begär ska förfärdigas under ledning av ÖM.

15 3 Hänt sedan sist. 6 december Logen: Vanligt logemöte i lilla salen, med bl a val till utskott och nämnder. Br Göran Staaf informerade om bildandet av nytt brödraläger. Klubben: I klubben vänafton, med två presumtiva bröder; som tillsammans med övriga bröder fick se och höra br Herbert Arvidsson berätta om och visa bilder från sin sommarseglats. 20 december Logen: Årets sista logemöte hölls i stora salen, med val till valutskott och frågan om stadgeändringar. Fortsättning sidan 4

16 4 Fortsättning från sidan 3 ÖM tackade bröderna för det gångna året och önskade god jul och gott nytt år till alla bröder med familjer, och UM framförde sitt eget och brödernas tack till ÖM för det gångna året och tillönskade honom en god jul och ett gott nytt år. Klubben: I klubben julfesten med veteranerna som hedersgäster, och det stora lotteriet där bejublade vinnare håvade in både mjuka och hårda paket. Klubbkommitténs tack till bröderna som skänkt priserna, och alla bröderna som köpte lotter och därmed gjorde hela lotteriet till den succé det blev. Därefter överlämnade Br Lars Nilsson traditinell julklapp till Odd-restaurantens personal 3 januari Loge Årets första möte avhölls i lilla salen, där bl a några frågor och svar om det nya lägret avhördes. Klubb: Klubben avhölls traditionsenligt tillsammans med R 17 och B 141, där bröder och systrar underhölls med musikalisk frågesport. 9 januari Se sidan januari Traditionsenligt avhölls barnfesten med stort glam och stoj. Dans kring granen, saft och kakor för de små och kaffe för de stora, trollkarl! Sedan tystnade stojet till andäktig tystnad när både små och stora fick höra sagan i stora salen, som berättades med stöd av ljus och ljud från teknisk medhjälpare 17 januari Loge: Installation av ämbetsmännen för perioden genomfördes med stor värdighet ritualenligt och stilfullt under ledning av installatorn br storsekreterare Dag Björnulfson br stormarskalk Peter Björnulfson br Storvakt Sven Hedman br storskattmästare Lars Ringstedt och br Storsekreterare Holger Westermark från vår egen loge, och vice Storsire Dag Östlund. Klubb: Brödramåltiden avåts med sedvanligt högtidliga inslag. Därtill installerade ÖM den nye klubbmästaren Lennart Elgh.

17 5 Denna gång har bladets red. haft glädjen, att få intervjua vår Vet. Olle Johansson. Olle Johansson. Domkyrkoorganist. Här på arbetsplatsen i Uppsala Domkyrka. Genom Olle har vi i 73:an förmånen att ha en egen organist, som skapar förutsättningar för att vidmakthålla ritualer och traditioner nära vårt historiska arv.

18 6 Hur blir man en Domkyrkoorganist? Organistexamen på en Musikhögskola, i mitt fall i Stockholm. Vad ingår i studierna? Spela orgel, solistiskt liksom liturgiskt. Sång; harmonilära, kontrapunkt, och kördirigering. Musikhistoria etc. Vilka är dina arbetsuppgifter? Chef för det musikaliska livet som ingår i domkyrkoförsamlingen. Församlingen har 8 anställda musiker och 4 kyrkor utöver domkyrkan. Detta måste väl vara hur långt man kan nå i din profession? Tjänsten är mycket inspirerande, då det alltid är mycket folk i Interiörbilder från Domkyrkan i Uppsala. T.V. Konung Gustaf 1:s Intåg midsommars afton år T.H. Affkedstal till Rikfens Ständer d. 16 juni Vad var ditt första jobb? Laboratorieassistent på FOA. Hur kom det sig, något långt från musikens värld? Jag läste senare på KTH, teknisk fysik. Var 2 tentor från examen. ( Die meiste Lebensfreude kommt aus der Geige. Citat av Einstein, som också fann spänning i både Matte och Musik.Reds anm.).

19 7 Vad skulle du göra om du vann en miljon? Köpa ett bättre hus. Kanske en segelbåt. Vad är det bästa du vet att göra? Att sköta mina körer och spela orgel. Senaste bok du läst? Om Roslagsbanan och bygden. (Olle bor ju i Rimbo, Roslagen vid den nu nerlagda järnvägen där reds frus mormors far var stationsföreståndare. Värt att veta). Favoritmusik? Klassiskt seriös med tyngd på lite äldre kyrkomusik, renässans och barock. Varför gick du med i Odd Fellow? Jag vikarierade för min fadder tenoren, Karl-Olof Johansson, i Engelbreks kyrka. Han sa att 73:an saknade en organist. Hur upplever du Odd Fellow? Givetvis uppskattar jag vår fina gemenskap. Musiken i logen, är lite väl nära min vardag, för att ge mig något nytt. Inte så konstigt, då huvuddelen av musiken vid gradgivningarna, komponerades av Oskar Lindberg ( ), organist i Engelbrekts kyrka, och således har samma tradition jag dagligen arbetar med. När jag läser mina instruktioner, inte minst vid invigningsgraden, märker jag att vi börjar tappa i samspelet musik/aktör. Det är charmerande med gamla ritualer, kanske får jag tid efter min pensionering att ta tag i denna fråga. Vore roligt att få ihop det riktigt bra. (Se fotnot sidan 8, K-O J ). Älsklingsmat? Gärna asiatiskt. Thai och Indisk. Dryck? Lättöl eller starkare någon gång. Vilka laster har du? God mat! Vilken person, historisk eller nutida, skulle du vilja träffa? Charles Tournemire, född 1870 i Bordeaux, död 1939 i Arcachon. Fransk tonsättare och organist. Organist i basilikan Sainte-Clotilde i Paris. Har komponerat många syfoniska orgelverk och L orgue mystique - en orgelcykel som sträcker sig över hela kyrkoåret. Red. tackar Olle för ett spännande samtal.

20 8 (Fort fr. sid 7, K-O J). K-O Johansson, operasångare och logebroder, var Olles fadder. Peter Björnulfson har ett kassettband med inspelning från 1953, där K-O J m. fl. framför sånger och visor från julen tillsammans med Radiokören På br. Peter Björnulfson förslag, kommer Medlemsbladet med sin utformning att intervjua brr, att arkiveras. Därigenom får vi en historia kring dagens brr. som ej går förlorad. Detta kommer att hända utöver kommande möten. Komplement till bifogat budskap för br. JV Stig Porseruds begravning den 7:e febr. kl Vägbeskrivning till Silverdal, Sollentunavägen 19 Pendeltåg: mot Märsta, avstigning Helenelund. När du kommer ner från perrongen, ta vänster. Följ vägen som går rakt upp. Då har du centrum och höghus på vänster sida. Följ vägen tills du kommer till en korsning, tag då höger och gå utmed Sollentunavägen. Fortsätt förbi OK-macken. Snart ser du en blomsterkiosk rakt fram. Du har då Silverdals griftegård på höger sida. Buss: 607:an från Karolinska mot Danderyds sjukhus. Avstigning Silverdals kapell. Då ser du Silverdals Griftegård på vänster sida. Eller 607:an från Sollentuna Station mot Karolinska sjukhuset. Avstigning Silverdals kapell. Då har du Silverdalskapellet och Silverdals griftegård på din högra sida. Bil: E4:an mot Stockholm/Arlanda. Avfart Kista/Helenelund/Silverdal. Åk mot Helenelund. (Observera att det nya området som byggs kallas Silverdal och har en pil mot höger men dit ska ni inte.) Du kommer snart att se blomsterkiosken och parkeringen på vänster sida. Ta vänster i rondellen, och sedan vänster igen så är du framme. Kapellet ligger till höger innanför grindarna. Födelsedagar Olle Johansson fyller 60 år den 17 februari. Den nya matrikeln är under produktion. Vet du med dig att det finns förändringar rörande dina uppgifter, adress, etc, eller att du vill bifoga ett nytt foto, kontakta PS Gunnar Lewander snarast.

21 9 Installation av våra Ämbetsmän skedde den 17 januari under sedvanliga och högtidliga former, med våra egna brr., Dag Björnulfson som Installator och Peter Björnulfson som Stormarskalk. Ovan. Valda Ämbetsmän med St ÄM. Nedan. Våra valda och utsedda Ämbetsmän.

22 10 Vår loge alla samlade ExÖM gratulerar Lars Nilsson, nyinstallerad TjExÖM 17 januari Emil & Caisa hjälper trollkarl att dela helt rep i delar inför samlad & kritisk expertis vid den traditionella barnfesten.

23 11 Kaplans punkt Jag har av blivande Öm ombetts utveckla vad som skall avhandlas under denna nya punkt på dagordningen Punkten behöver inte behandlas på möten med gradgivning, installation eller annan särskild dagordning. Inga färdiga föredrag kommer från Storlogen- varje loge får utforma efter eget val. I bilaga till Storlogens cirkulär nr 70 finns lite vägledning för Kaplanen Punkten bör handla om fördjupning i Odd Fellow kunskap och tankar i någon form. Målsättning: Att vi systrar och bröder skall vara Odd Fellows i tanke,ord och gärning-alltid. Kan exvis vara ett föredrag från någon broder på 3-5 min, ej nödvändigtvis av Kaplan. Det kan vara så att Kaplanen ställer en fråga inom ett Odd Fellow-budskap, utvecklar det en aning själv Detta kan sedan kanske efterföljas av en kort diskussion i logen Denna bör då ledas av ÖM. Ett antal förslag på ämnen finns hos Kaplanen- men han tar tacksamt emot förslag från bröderna. Öm bör givetvis vara informerad om och i så fall vad Kaplanen tänker ta upp under punkten. Det finns ett antal skrifter utgivna av Storlogen, listade i Handboken, varur korta föredrag kan hämtas. Visdomsord kan exempelvis hämtas från våra gradritualer Det kan även räcka att Kaplanen läser en dikt anpassad för tillfället, kanske ger bröderna en uppmaning om medmänsklighet, en påminnelse om något av våra budord eller liknade. Detta får dock inte betraktas så betungande för Kaplanen att det innebär att det i fortsättningen kommer att bli svårt att rekrytera en broder till Kaplans ämbetet. Kaplanen bör kunna få hjälp från Instruktionsutskottet, TMU och från de bröder som sitter med recipiender och som kanske får frågor från dessa om vad OddFellow innebär och vad som kanske förväntas av dem. Avsikten är i första hand att väcka tankar och reflexioner. Öm-och ExÖm föreningens ordförande inbjöd Övermästare, Undermästare och Kaplan till ett möte Fritt Forum den 31 jan för diskussion kring Kaplans punkt. Vi kommer snart se resultatet från det mötet i vårt logearbete. Lars Ringstedt Strepr 73 Tre Länkar

24 12 Elg mený Tisdag 7 februari Varmrätt: Stekt rödtunga med palsternackspuré 96:- Tisdag 21 februari Varmrätt: Wienerfärs med pepparrotsgurka, gelé och ädelostsås 86:- Tisdag 7 mars Varmrätt: Chateaubriand med choronsås och baconsvept haricotes vertes 116:- Tisdag 21 mars Förrätt: Rencarpaccio med västerbottenost och hjortronvinegrette 57:- Varmrätt: Lammstek provencal 96:- Totalt 21 mars 123:- Bröder! Vi har fått ytterligare en Klubbis med sinne för den goda maten! Nästa medlemsblad kommer tisdagen den 7.e mars, Sista inlämnings dato för bidrag till den upplagan är fredagen den 24:e feb. Odd Fellow-bladet Tre Länkar Medlemsblad för Logen no 73 Tre Länkar I.O.O.F. av Sverige V:a Trädgårdsgatan 11 A, Stockholm Ansvarig utgivare Urban Rosenquist Redaktör Gunnar L Lewander

25 1 Medlemsblad April / Maj 2006 Kommande möten Bröder, Fyra ur vår krets, jubelveteranerna Stig Porserud och Hilmar Lindberg samt veteranerna Rune Melander och Karl-Henrik Jansson har nyligen gått bort. Hur sorgligt budet än må vara, så håller vi våra bortgångna bröder i ljust och gott minne. * Snart kommer åter ljusare tider! Dag för dag stannar ljuset kvar lite längre, en och annan koltrast har redan vågat ta ton och dagsmejan skymtar fram.. Håll ut, mina bröder, för våren i logen har mycket att erbjuda. Veteranernas högtidsdag, som är en våra nyaste traditioner; grader ska ges, och vi ska även fira ordens årsdag tillsammans med B141 och R17. Jag hoppas på ett talrikt deltagande vid dessa tillfällen för en hög och god stämning dessutom blir det se-och hörvärd musikunderhållning både till Veteranernas högtidsdag och ordens årsdag. Väl mött under våren! I Vänskap Kärlek Sanning Urban Rosenquist, ÖM Tisdagen 4. April Information till nyinvigda Loge: Sammanträde Klubb: Brödraföredrag Tisdagen 18 April Loge: Ordens årsdag Klubb: Gemensam. Musikunderhållning. Tisdagen 25 April Repetition I Kallade: Ämbetsmän Ceremonielet Tisdagen 2. Maj Loge: Parentation. Reception I. Klubb: Mottagning av I: a- gradsbröder Tisdagen 16 Maj Loge: Sammanträde Klubb: Brödraföredrag Lägret nr. 2 Wasa Måndag 24 april. Lägret besöker Norrtälje Måndag 15 maj. Rec. I GRG Läs mer om Lägret på sidan 8.

26 2 Hänt sedan sist. Tisdagen 7 februari Sedvanligt logemöte. Br. klubbmästaren redogjorde för en påminnelse från restauratören att vi inte ska glömma att sätta upp förtäringen på våra notor i klubben. Det är betydande mängder som missas per år, men självfallet inte bara gällande vår loge. I klubben vänafton, med tre gäster och blivande brr. Vid brödramåltiden bjöd dessutom vår restauratör på maten till gästerna, för att stödja oss i vår medlemstillväxt. Heders, Björn och Kalle, för både generositeten och den goda idén! Därtill fick vi en välbehövlig information av br. Christer Rehnström om hur man använder ordens datasystem på sin egen dator. Tisdagen 21 februari En tyst minut hölls för bortgångne br. Hilmar Lindberg. Vi gästades av br. Nils Gunnar Nilsson från logen 133 Pehr Wargentin. I logen passade vi på att ballotera för den blivande br. Michael Nihlén, Vilken utföll bifallande. Därefter gavs II: graden till brr. Stig-Arne Ekström och Erland Sundberg med sedvanligt fint framförande av bröderna i ceremonielet. I klubben passade vi på att uppvakta br Olle Johansson, tillika logens organist, med hyllningsadress och blommor med anledning av hans sextioårsdag. Fortsättning sidan 3.

27 3 Hänt sedan sist. Tisdagen 7 mars Vår logebroder, SSekr. Dag Björnulfson, utnämnde brr. Åke Vilhelmsson och Sven-Gunnar Nilsson till veteraner. I klubben hölls veteranernas Högtidsdag, då veteranerna bjuds på Brödramåltiden och alla bröderna underhölls av Odd-Fellowkören med deltagande av våra logebröder Lars Nilsson och Viking Melander. Söndagen den 12 mars. Odd-Fellowkören stod för arrangemanget av sång och musik samt visning av Slottskyrkan. Insamling skedde vid samma tillfälle till stöd för Fonden för Kraniofacial kirurgi. Jublet och applåderna trängde långt ut på Slottsbacken. Tisdagen 21/3 En tyst minut hölls för bortgångna brr Rune Melander och Karl-Henrik Jansson. Vi hade glädjen att uppta de nya bröderna Nils Björkman, Jochum Krumlinde, Michael Nihlén och Rolf Öhgren i Invigningsgraden vilken framfördes med sedvanlig stil och värdighet av Brr i ceremonielet. Därtill gästades vi från B59, Sten Sture av TjExÖM Peter Mörkeberg som medförde brr Göran Backlund, Andres Käärik, Mats Lindvall och Mikael Wallgren vilka kom för att se invigningsgraden som ett led i sin Odd Fellow-vandring. I klubben sedvanligt gemyt med god mat, och dryck som bekostades av Sune Johansson fond. Vår nye br Nils Björkman tog ordet på recipiendernas vägnar, och höll ett bejublat tal vari bl. a vår ordens anor sträcktes ut närmare år längre bak i tiden än vi vetat tidigare. Se bild sidan 4

28 4 Våra nya bröder från vänster: Nils Björkman, Michael Nihlén, Rolf Öhgren och Jochum Krumlinde. Detta kommer att hända utöver kommande möten. Jämna födelsedagar Björn Dahlström fyller 70 år den 14 april John-Evert Hamberg fyller 60 år den 19 april John-Evert har mottagning för bröderna i hemmet 22 april kl Lennart Haunss fyller 70 år den 24 maj. Lennart firar sin högtidsdag hos och med dottern i Los Angeles.

29 5 Denna gång har bladets red. haft glädjen att få intervjua vår bitr. StM, ExCM, ExÖM och Veteran Peter Björnulfson blev den då 29-årige Peter tillfrågad, eller lite tillsagd, att Odd Fellow, det var någonting för honom minsann. Liksom för många av oss, blev dagen för Invigning något överväldigande, ceremonin, regalier och uppträdande. Idag är vi så lyckligt lottade, att vi i vår loge har en broder som inte bara behärskar vår ordens alla regler och ceremonier, utan som med prestigelöst och vänligt lugn ställer sina kunskaper till vårt förfogande. Frågor besvaras genom att belysa de bakomvarande traditionerna vilket i sin tur ger acceptans för frågans svar Tro det eller inte, Peter har och har haft, ett liv utanför Odd Fellow. I familjens agenturföretag, som importerade verktygsmaskiner, lagerinredningar och andra industrivaror, var han bl.a. säljare för tätningar för hydraulik, pneumatik, motorer mm. Bolaget kom från en tysk industrikoncern, som startade i Sverige redan Vid flera tillfällen medförde framgångsrikt arbete att huvudmän på klassiskt maner, återtog agenturen och startade eget. De sista 20 åren arbetade man i litet format där Schartau-ekonomen blev kamrer, men fick också packa och sopa på lagret (det sista inte så dumt efter sena logekvällar). Fort. sidan 6

30 6 Fort från sidan 5 Nu var inriktningen svarvar, fräsar och gravyrmaskiner. År 2000 var man åter så framgångsrik att andra försökte ta över. Denna gång blev resultatet inte bara en agenturfråga, nu bestämde sig familjen för att sälja hela företaget. Resultatet har vi delvis sett i form av Peters stora engagemang i Odd Fellow. Vinterjobbet som Peter kunde uttrycka det. Sommarjobbet är segelbåten Amiga, den 8.25 m långkölade Vegan, Peter och Maud haft sedan Lyckligtvis börjar motorn bli lite gammal så att Peter måste lägga av sig regalierna och ta på sig blåstället och meckarfingrarna. Sommarjobbet är således förlagt till Östersjöns hamnar, från norr till söder, från öst till väst. Är du visionär eller realist? Man behöver en fast grund, en tydlig utgångspunkt när man fastställer sina mål. En realistisk förankring gör det mer troligt att arbetet mot visionen blir framgångsrikt. Hurdant är ditt humör? Borde säga ifrån mer än jag gör. Betraktas nog som en lugn person. Hurdan är din humor? I tonåren var det Mad och sjuk humor som gällde. Idag lutar det mer mot Tage Danielssons finurliga sätt att använda språket. Och så P.G. Wodehouse naturligtvis. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Skulle dela med mig, men nog skulle det vara roligt att göra en riktig långsegling i varma vatten. Vad är det bästa du vet att göra? Det är roligt att med datorns hjälp lösa kniviga problem. Storlogemötet 2004 med c:a 300 deltagare organiserades så att StM ansvarade för allt inne i mötesrummet, jag hade ansvar för allt utanför. T.ex. skulle c:a 30 grupper deltagare (distriktsnämnder, utskott mfl) med olika antal fördelas på ett dussin hus med olika antal bäddar, så att inga grupper delades och alla bäddar utnyttjades. Det roar mig att bygga datamodeller för att lösa problem av det slaget. Befängt kanske att lägga ner all den tiden, men jag tycker det är kul. Men det roar mig lika mycket att mecka med händerna, otaliga är de gånger jag plockat ner motorn i Amiga. Vilken är den senaste boken du läst? Det är 2, Peter Englunds Brev från nollpunkten, historiska essäer och Profeten av Kahlil Gibran. Den senare innehåller tänkeord som väl stämmer överens med det i vår Orden aktuella temat fördjupning. Stämmer väl in med mitt intresse för ceremoniella frågor. Favoritmusik? Mitt musikval är lite enkelspårigt. De CDn som påverkar mig positivt spelar jag om och om igen. Till dessa favoriter hör f.n. Richard Wagner och Ralph Lundstens elektroniska musik som rent instrumentalt skulle väl passa in i logen. Fort. sidan 7

31 7 Fort från sidan 6 Hur upplever du Odd Fellow? Här tänker jag i två plan, loge och orden. Uppskattar verkligen gemenskapen och engagemanget i den egna logens arbete. Umgänget vid brödramåltiden. Det är viktigt att ge logerna stor frihet för att skapa engagemang. Tid är en bristvara i dagens samhälle, inte minst i en frivillig organisation som vår. Ett viktigt moment för att frigöra resurser för positiv utveckling är att kunskapsöverföringen från avgående ämbetsmän till nyvalda, sker så effektivt som möjligt. Då tappar logen inte fart och energi kan läggas på innehåll istället för form. Som jag sa tidigare, en stadig grund ger förutsättningar för att verkställa den vision som binder oss samman. Fördjupningsmottot är ett bra verktyg för att prioritera innehåll visavi en förvaltande verksamhet. Det andra planet ligger på ordensnivå. Man kan inte hjälpa att förundras över hur en organisation kan leva vidare trots att den ger ett så traditionsbundet och ålderdomligt intryck. Vi har nog inte riktigt klart för oss styrkan i det vi erbjuder. Och Orden är märklig på många sätt, Vi är 27,000 bröder som har en organisation i tre nivåer, storsir, distriktsstorsir och övermästare; kortare beslutsväg får man väl leta efter. Redaktören kommer här utsökt att tänka på hur framgångsrika Franchise avtal skrives. Mc Donalds är ca. 50 år, Odd Fellow snart 200 år! Var är Mc Donalds om 150 år? Vilken person, historiskt eller nutida, skulle du vilja träffa? Thomas Wildey. Skulle vilja träffa den person som på 42 år, från 1819 till sin död 1861, hade skapat en organisation som gått från 5 till 400,000 medlemmar. Hur känns det att svara på frågor om sig själv? Med tid till eftertanke kan man förhoppningsvis lära känna sig själv lite bättre. Vilken fråga saknar du? Vad har du för etiskt rättesnöre? Vad har du för etiskt rättesnöre? Jag har svårt att bekänna mig själv till ett specifikt trossamfund. Mitt rättesnöre är snarare Förenta Nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna, där det står i artikel nr 1: Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap. (Länk: Universal Declaration of Human Rights). Tack br. Peter. Den fulla texten finns på nätet och är ett utmärkt underlag för Kaplans punkt, troligen din favoritpunkt på Dagordningen. Gunnar Lewander

32 8 Elg mený Tisdag 4 April Förrätt: Sill och strömmingsbuffe 57:- Varmrätt: Dansk sjömansbiff med saltgurka 86:- Totalt 143:- Tisdag 18 april Förrätt: Melon och mangosallad med friterad 57:- Scampi och fetaost Varmrätt: Ungsbakad lax med mandeltäcke och 94:- saffransrisotto94:- Totalt 151:- Tisdag 2 maj Varmrätt: Sydfransk biffsaute med smålök Champinjoner och krutong 89:- Tisdag 16 maj Förrätt: Odd fellow skagen 52:- Varmrätt: Chevre fylld kycklingschnitzel med 94:- Strimlad purjolökspotatis Totalt 146:- Rekord i Lägret Vid mötet i Lägret nr 2 Wasa måndagen den 20 mars fick våra Brr Herbert Arvidsson, John-Evert Hamberg och Lennart Haunss Patriarkgraden, under uppvaktning av många brr. från vår loge. Gradgivningen genomfördes under högtidliga former med vår egen ÖM, Br. Urban Rosenquist, samt Br Sven Liljenthal som värderade aktörer. Totalt besöktes Lägerkvällen av 23 Brr. från Loge 73 Tre Länkar, varav 17 deltog i brödramåltiden. Detta är rekord, åtminstone i modern tid, rapporterar Lägervärd Bengt Siland. Lars Nilsson Odd Fellow-bladet Tre Länkar Medlemsblad för Logen no 73 Tre Länkar I.O.O.F. av Sverige V:a Trädgårdsgatan 11 A, Stockholm Ansvarig utgivare Urban Rosenquist Redaktör Gunnar L Lewander

33 1 Medlemsblad Juni/Augusti 2006 Vad händer i Loge och Klubb Tisdagen 30. Maj 1750 Utflykt till Fjäderholmarna. Mina bröder! Den blomstertid nu kommer, heter det i psalmen, och vi närmar oss sommaren med stormsteg. Det har varit ett intensivt första halvår av 2006, men nu när vårsäsongen går mot sitt slut och logens verksamhet över sommaren drar ned litet på takten vill jag passa på tillfället att önska alla bröder en skön och avkopplande sommar, och tacka för det arbete som lagts ned och det intresse bröderna visar för logens och ordens bästa. Det är just alla bröders delaktighet och att vi låter våra budord genomsyra vår tillvaro som gör Odd Fellow till vad det är. Jag hoppas därför att bröderna också ska besöka våra båda sommarsammanträden, vilka traditionellt avhålls med Brommasill i juni och kräftor i augusti. Därtill vill jag påminna alla bröder om att söka i kretsen av vänner och bekanta att ta med på vår vänafton i september. Bröder, väl mött! Urban Rosenquist, ÖM Tisdagen 13. Juni 1800 Expeditionssammanträde Plats: Hemma hos Dag Björnulfsson Klubb: Efterföljande samkväm med sill. Tisdagen 8. Augusti 1800 Expeditionssammanträde Plats: Bo Gård, Lidingö Klubb: Efterföljande samkväm med kräftor Tisdagen 5. September 1900 Loge Sammanträde Klubb: Vänafton Musikunderhållning Tisdagen 19. September 1900 Loge: Sammanträde Klubb: Krabba Söndagen 24. September Logeutflykt med respektive. Heldag Tisdagen 26. September 1700 Repetition. Gradgivning (III) Kallade: Ämbetsmän Ceremonielet

34 2 Hänt sedan sist. Tisdag 4/4 Våra fyra nyinvigda bröderna Nils Björkman, Jockum Krumlinde, Michael Nihlén och Rolf Öhgren erhöll information för nyinvigda av Ämbetsmännen. Därefter vidtog logemötet där bl a första omröstning om reviderade stadgar för Sune Johanssons och Erik Erlings fonder företogs, logen godkände att en teknisk utrustning för sufflör i gradgivningarna anskaffas, samt att logen beslöt följa ämbetsmännens rekommendation beträffande utgivningstakten av vår logepublikation. Under Kaplans punkt tog br Viking Melander upp invigningsgradens löfte som utgångspunkt för en tänkvärd betraktelse. Tisdagen 18/4 Under logemötet företogs bl a andra omröstning om stadgarna för Sune Johanssons och Erik Erlings fonder, samt balloterades brr Leif Bertilsson och Johan Lundström inför 1: a graden. Direkt efter logens avslutande gick bröderna i samlad tropp till stora salen, där vi traditionellt tillsammans med R17 högtidlighöll ordens årsdag under värdskap av logen B141. Därefter vidtog måltiden då vår egen loge hade hand om klubbarrangemanget, då förutom själva måltiden och den goda gemenskapen vi också underhölls av ensemblen Den Gyllene Skorpan. Tisdagen 25/4 Arbetstermin ens första ämbetsmanna möte genomfördes, och avslutades traditionellt med att en pytt inmundigades i valvet.

35 3 Hänt sedan sist. Tisdagen 2/5 Parentation hölls för bröderna Rune Melander och Karl-Henrik Jansson. Vissa revisionsrapporter föredrogs och logen beviljade ansvarsfrihet i dessa delar, kvarstår det som berör de fria fonderna. Bröderna Leif Bertilsson och Johan Lundström erhöll 2:a logegraden under sedvanligt värdigt framförande av bröderna i det ceremoniella. StRepr Lars Ringstedt gratulerar br. Leif (mitten) och br. Johan. Vår loge gästades från logen nr 4 John Ericsson av PS Jan-Hugo Nihlén, med bröderna Lars Egenäs och Lars-Olof Berholt som skulle se sin egen grad innan de skulle få 2:a graden i sin egen loge. Onsdagen 3/5 ÖM Urban Rosenquist och ExÖM Holger Westermark medföljde br Rurik Bergström, när han mottog 2:a logegraden tillsammans med sex andra ordensbröder, hos logen nr 4 John Ericson. Bröder! En av våra uppgifter är att utvidga brödrakretsen. Därför, en uppmaning till Er alla: Sök i kretsen av vänner och bekanta. Säkert finns där någon som vill följa med på vår vänafton vid första mötet i höst, den 5 september. Vid det mötet får vi, förutom att erfara gemenskapens glädje, även musikalisk underhållning vid brödramåltiden.

36 4 Detta kommer att hända utöver kommande möten. Fort sidan 8 Klubbutskottet informerar Genom beslut i logen har klubbutskottet fått ekonomiska ramar, som medger att vi kan planera mer omfattande externa aktiviteter än vad som tidigare ansetts vara genomförbart. Utskottet har fattat beslut om att vi skall planera för två större utflykter om året (vår och höst). Inriktningen är att det ska vara heldagsaktiviteter och av den anledningen förläggas till lördag eller söndag. I den andan har redan planering satts igång för höstens aktivitet. Den inriktas mot en bussutflykt till Husbyringen i södra Dalarna i september. Vi i Klubbutskottet tar gärna emot förslag på externa aktiviteter från bröderna. Det är ju för er skull vi planerar. Det är roligare att planera för något man vet att bröderna vill genomföra än att vi i utskottet internt hittar på något. Utöver dessa större aktiviteter har vi tills vidare begränsats oss till att vår och höst ha en mindre aktivitet. Denna förläggs till stockholmstrakten och till en vardagskväll. Vid sidan dessa externa aktiviteter utanför logehuset har vi ambitionen att vid varje klubbafton vid brödramåltiden ha något inslag. Vid gradgivningar i logen är naturligtvis mottagning av de nya eller befordrade bröderna ett tillräckligt inslag. Vi planerar heller inga särskilda inslag när själva klubben har ett tema som till exempel Krabba. Inom ramen för klubbaktiviteterna har vi en ambition att så många nya bröder som möjligt skall presentera sig i ett brödraföredrag. Utrymmet i form av logekvällar är dock begränsat. Målet med våra aktiviteter är att under gemytliga och intressanta former lära känna varandra bättre och därigenom stärka brodersbanden. Det finns således ett egenvärde i att delta i aktiviteterna. Väl mött! Hälsar Klubbutskottet genom UM Jämna födelsedagar Hans Norén fyller 60 år den 18 juli Olof Eriksson fyller 80 år den 27 juli. Olle är bortrest på högtidsdagen. Lars E Nilsson fyller 50 år den 20 augusti. Olli Aronsson fyller 70 år den 3 september Henry Larsson fyller 70 år den 6 september

37 5 Denna gång har bladets red. haft glädjen att få intervjua br. Veteran Bengt Siland. ExCM, BB, KM över 20 år, repr. i Lägret. Du är flitig i olika ordnar. Vad skiljer dom åt, som du ser det? Den 14 oktober 1954 blev jag upptagen i Frimurarorden, samtidigt med min blivande fadder i Odd Fellow, Tore Hammarwall. Även om dem kan vara nog så generösa till behövande, känns kontakten med dem mycket om att bara betala avgiften. Numera är jag ej aktiv där. Timmermansorden blev jag medlem i Man får kort vid jämna födelsedagar och samvaron är ok. Jag deltager till en viss del. Logen 73 Tre Länkar, Lägret # 2 Wasa och Odd Fellow Orden har ett hjärta där devisen Vänskap, Kärlek, Sanning ej bara är en devis. Man tar hand om bortgångna bröders änkor. Dagen efter min kära Elinors bortgång deltog 73:an i min sorg och ytterligare en dag senare sände R17 Prinsessan Sibylla sin kondoleans. Det värmde och är ihågkommet. Fort. Sid. 6

38 6 Fort från sidan 5 Elinors levnadsöde kan vara en påminnelse till oss yngre bröder om att Europa inte alltid varit ett fredligt EU. Elinor, född 1922, sändes av sina tyska föräldrar till Sacré-Cæur i Rom, på vars internatskola hon hade hela sin skolgång. Skolan ligger på franskt territorium vilket höll både nazism och fascism på avstånd. Varje elev fick en nunna som mamma vilken även i övrigt vakade över eleven. När Elinor utexaminerades 1942, blev hon inkallad och placerad på ett lantbruk i ockuperade Polen. Hon talade då tyska, engelska, italienska, spanska, franska (och så småningom svenska). I tjänsten ingick att sköta anläggningens bastu. Varje morgon skulle man ställa upp och hälsa på den förhatliga svastikan. Elinor utvecklade ett system, där hon hällde ut vatten från bastun på repet tillhörande flaggstången. Isen frös fast repet och omöjliggjorde flagghisningen. Men hon åkte dit och ställdes inför krigsrätt. Elinor frikändes då domaren indignerat påpekade att medan rättegången pågick dog 10,000 av våra bästa unga män på östfronten och ni hr. åklagare ställer denna unga flicka inför rätta för en struntsak. Fri flydde Elinor omedelbart till Berlin, där hennes mor arrangerade flykt till Italien och senare Spanien, där hon arbetade som informator. Elinor kom vid krigsslutet till Sverige på en apelsin båt. Elinor, gick in i Odd Fellow Orden före Bengt. Vid Elinors bortgång, testamenterades en grundplåt till en stiftelse i rebeckalogen R 17 Prinsessan Sibylla med vår egen Erik Erlings fond som förebild. Bengt är inte rädd för att ta i för att få trevnad i logen. Bilden är från förra årets kräftskiva. Som långvarig KM i Lägret # 2 Wasa, planerade han i detalj dess 100 årsjubileum i Stadshuset; inbjudan, deltagarlistor, bordsplacering etc.

39 7 Tillbaks till Bengt. Du har varit en flitig besökare av andra loger! Ja, tillsammans med br. Lennart Wikström, har jag besökt ett 20-tal loger i Tyskland, 8-10 loger i Sverige. Vi besökte loger i Finland, Österrike och Danmark. Ditt liv har varit upp och ner och du har lärt dig att arbeta. Pappa ägde ett varuhus. Vi växte upp med tjänstefolk i det hus som Björn Borg senare kom att äga. Min formella utbildning fick jag på Beskowska skolan. (Där också prinsarna Bertil, Eugene och Wilhelm gick. Liksom Olof Palme och andra celebriteter). När jag kom ut i arbetslivet hade pappas verksamhet gått i konkurs. Från att ha varit springpojke arbetade jag upp mig till butikschef. Hela tiden inom Manufaktur (heminredning, mattor, gardiner, möbeltyger etc.) branschen. Bl.a. arbetade jag på Heyman & Olesen, där inte mindre än 7 kollegor blev logebröder i 73:an! Livet lärde mig att lyssna och att se till kundens önskan och behov med respekt och ett leende på läpparna (inte bara läpparna, om redaktören lärt känna Bengt rätt). Vad var ditt första jobb? Kontorspojke på Stockholms Tidningens arkiv. Militärtjänst? Jag fick en meteorolog utbildning på A-8 i Boden. Ritade bl.a. kartor för ambulansflyget. Är du visionär eller realist? Mycket arbete har lärt mig att ha fötterna på jorden. Hurdant är ditt humör? Jämnt. Tål mycket innan jag blir topp tunnor rasande. Vad skulle du göra om du vann en miljon? Placera dem förståndigt för testamenttagare. Vad är det bästa du vet att göra? Att vara ute på landstället, Dalarö som jag ägt under hela mitt vuxna liv. Är medlem i hembyggdsföreningen, tomtägarföreningen och sv. kyrkan. Vilken är den senaste boken du läst? Skärgårdens historia. Har ca. 2,000 böcker i ämnet varav jag läst 90 %. Vilken person, historiskt eller nutida, skulle du vilja träffa? Skeppsbyggmästare af Chapman. Konstruerade alla våra stora skepp. Tack br. Bengt för att du ställt upp osentimentalt berättat om ett långt livs upp och ner. Gunnar Lewander

40 8 Detta kommer att hända utöver kommande möten fortsättning fr. sidan 4 Heldagsutflykt till Husbyringen Husbyringen (Sveriges första ekomuseum) är sex mil långt, och ringlar sig genom kulturbygder i södra Dalarna. Långshyttan, Silfhytteå, Stjärnsund och Kloster är bara några av de c:a 30 besöksobjekten. Här finns Gustaf de Lavals smedja och rikliga minnen från Christoffer Polhem. Högsta kustlinjen finns markerad. Men inte bara det. Man kan genom att följa en naturstig få förklarat varför marken och växtligheten ser ut som den gör till följd av landhöjningen. Visst låter det väl intressant! Logen planerar, tillsammans med respektive, att göra en utflykt hit den 24. september. Det blir en heldagsutflykt med avfärd med buss från Stockholm på morgonen. Guide möter upp i Hedemora. Efter en kopp kaffe ger vi oss av ut i museet. Med bussen förstås. Återkomst till Stockholm på kvällen. Lunch kommer att inplaneras på lämplig plats. Vi räknar med att logen kommer att stå för alla kostnader, som har med utfärden att göra. Lunchen bekostas dock av envar. Häng med, uppmanar Klubbutskottet! Lägret nr. 2 Wasa Inga sommaraktiviteter. Den 18 september besöker Lägret Södertörn. Odd Fellow-bladet Tre Länkar Medlemsblad för Logen no 73 Tre Länkar I.O.O.F. av Sverige V:a Trädgårdsgatan 11 A, Stockholm Ansvarig utgivare Urban Rosenquist Redaktör Gunnar L Lewander

LOGEMÖTE 2015-09-09. Här nedan följer några bilder från kvällens måltid och förbrödring i Apollosalen.

LOGEMÖTE 2015-09-09. Här nedan följer några bilder från kvällens måltid och förbrödring i Apollosalen. H LOGEMÖTE 2015-09-09 an kom som ett yrväder, vår övermästare, till höstens första ordinarie logemöte. Något Höganäskrus, i en svångrem om halsen, hade han ej då dessa numera ansågos vara omoderna. Väl

Läs mer

Räkafton. Lite humor med norrlands dialekt. Galanta damer underhöll med sång. Br Sten Werner läser traditionsenligt Tomten.

Räkafton. Lite humor med norrlands dialekt. Galanta damer underhöll med sång. Br Sten Werner läser traditionsenligt Tomten. Räkafton Galanta damer underhöll med sång. Lite humor med norrlands dialekt. Vårt höghus uppmärksammades Diverse bilder från Räkafton med underhållning av Finjarevyn. Br Sten Werner läser traditionsenligt

Läs mer

Odd Fellow Orden. Utvecklingsplan - Loger. B88 Oscar I ; Oskarshamn 2009-2010

Odd Fellow Orden. Utvecklingsplan - Loger. B88 Oscar I ; Oskarshamn 2009-2010 Odd Fellow Orden Utvecklingsplan - Loger Loge nr/namn Planen avser perioden B88 Oscar I ; Oskarshamn 2009-2010 1. Logestatistik Fyll i nedanstående uppgifter för de senaste 10 åren och bilda er en uppfattning

Läs mer

ÖM har ordet. Medlemsblad juli-augusti 2010. Mina bröder!

ÖM har ordet. Medlemsblad juli-augusti 2010. Mina bröder! Medlemsblad juli-augusti 2010 ÖM har ordet Mina bröder! Förra ledaren började med Singing in the rain. Efter sistlidna helgen är det bara att stämma in. Hela Sverige, i varje fall dess TV kanaler, verkar

Läs mer

S:t Erikskrönikan Bröder Patriarker! April 2015 Brödralägret nr 24 S:t Erik I.O.O.F. av Sverige Adress Redaktör Huvudpatriark E-post Plusgiro

S:t Erikskrönikan Bröder Patriarker! April 2015 Brödralägret nr 24 S:t Erik I.O.O.F. av Sverige Adress Redaktör Huvudpatriark E-post Plusgiro S:t Erikskrönikan Information från brödralägret nr 24 S:t Erik Bröder Patriarker David Minugh, huvudpatriark i S:t Erik. Hoppsan Det är redan april, hur nu det har gått till när man samtidigt tycker att

Läs mer

Logen Nr 150 CALLUNA Borås

Logen Nr 150 CALLUNA Borås Logen Nr 150 CALLUNA Borås Nr 1-2006 ODD FELLOW Bäste Callunabroder Tack för det gångna året! Ett år där Callunaandan fortsatt att spira med ökad tillströmning vid våra sammankomster och där målet om minst

Läs mer

Medlemsblad Januari - Februari 2010. Julnummer. Sida: 1

Medlemsblad Januari - Februari 2010. Julnummer. Sida: 1 Medlemsblad Januari - Februari 2010 Julnummer Sida: 1 L73 Tre Länkar Medlemsblad januari-februari 2010 --- ÖM har ordet Mina logebröder Har vi inte alla tänkt: Om jag vore Statsminister då skulle det verkligen

Läs mer

Övermästaren har ordet

Övermästaren har ordet Övermästaren har ordet Efter en lång och skön ledighet under Jul och Nyår är vardagen tillbaka och det är dags för en ny termin. Med denna termin är det också dags för byte av ämbetsmän i logen. Så det

Läs mer

ÖM har ordet. Mina bröder! Gunnar L Lewander, ÖM. Medlemsblad mars-april 2011

ÖM har ordet. Mina bröder! Gunnar L Lewander, ÖM. Medlemsblad mars-april 2011 Medlemsblad mars-april 2011 ÖM har ordet Mina bröder! Det ljusnar. 5 timmar sedan årsskiftet. Och visst lyser det kring vår loge. Vid de tre senaste logemötena har vi varit över 40 bröder närvarande. Lysande!

Läs mer

Nr 80 Gustaf Fröding

Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplan - Loger Loge Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplanen avser perioden 2013-2014 Ver 3 2013-12-31 1. Statistik om logens utveckling Sifferunderlag till er statistik finner ni i Medlemssystemet

Läs mer

Medlemsblad mars-april 2010. Medlemsblad. för bröder i logen nr 73 Tre Länkar. Sida: 1

Medlemsblad mars-april 2010. Medlemsblad. för bröder i logen nr 73 Tre Länkar. Sida: 1 Medlemsblad mars-april 2010 Medlemsblad för bröder i logen nr 73 Tre Länkar Sida: 1 Innehåll ÖM har ordet... 3 Kalendarium... 4 Hänt på logemötena... 4 Loge 2009-12-15... 4 Loge 2010-01-19... 5 Loge 2010-02-02...

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Kopia av protokollet

Kopia av protokollet Kopia av protokollet SE-SAM Protokoll nr 4/2014 Protokoll fört vid det 32:a årsmötet med SE-SAM, Swedish Senior Airmen, på Tekniska Museet i Stockholm 2014-04-07 kl 1100-1150. Närvarande: 48 medlemmar

Läs mer

ÖM har ordet. Medlemsblad Maj - Juni 2010. Mina bröder!

ÖM har ordet. Medlemsblad Maj - Juni 2010. Mina bröder! Medlemsblad Maj - Juni 2010 ÖM har ordet Mina bröder! Två nya månader och så mycket har hänt. Invigning av två nya bröder, Singing in the rain var en ren solskenshistoria, gradgivning i annan loge, utdelning

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Nr 80 Gustaf Fröding

Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplan - Loger Loge Nr 80 Gustaf Fröding Utvecklingsplanen avser perioden 2013-2014 Ver 4.1 2014-05-20 1. Statistik om logens utveckling I kolumnerna 2014-2017 ligger prognosen för kommande år.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

NylandiaNytt 1/11. God fortsättning

NylandiaNytt 1/11. God fortsättning 1/11 Organ för Logen Nr 2 Nylandia av Finland I.O.O.F. februari 2011 God fortsättning på det nya Odd Fellow-året, som speciellt under första halvan kommer att vara mycket intressant men också utmanande

Läs mer

Birka Nytt - Maj 2014

Birka Nytt - Maj 2014 Birka Nytt - Maj 2014 Odd Fellow Logen No 116 Birka I.O.O.F. i Sverige Västra Trädgårdsgatan 11 A 111 53 Stockholm Birka Nytt i ny skepnad Redaktionskommittén som tagit fram det nya utförandet av Birka

Läs mer

Nr 2 2015-03 25. Bästa Vågbrytarbröder! I Vänskap Kärlek Sanning. Göran Andersson Övermästare. Vi startar reda klockan 18:00 den kvällen!

Nr 2 2015-03 25. Bästa Vågbrytarbröder! I Vänskap Kärlek Sanning. Göran Andersson Övermästare. Vi startar reda klockan 18:00 den kvällen! Nr 2 2015-03 25 Bästa Vågbrytarbröder! A rbetet i O Fellow fortskrider och vi ämbetsmän börjar komma in i våra nya roller så sakta även om mycket återstår. Vi har varit på utbildning en dag, vi har haft

Läs mer

Övermästaren har ordet

Övermästaren har ordet Övermästaren har ordet Mina bröder! Snart är det dags för mig att lämna över till nästa övermästare. Jag tycker att det känns väldigt fint att vara och att ha varit en i den långa raden av övermästare,

Läs mer

Hans Larsson. Mina Bröder! Medlemsblad september-oktober 2014

Hans Larsson. Mina Bröder! Medlemsblad september-oktober 2014 Medlemsblad september-oktober 2014 Mina Bröder! Så var då äntligen höst och vi alla börjar så sakteliga komma in i våra rutiner och gamla vanor igen. Och Oddfellow är verkligen något som handlar om rutiner,

Läs mer

Kommande möten. Mina bröder,

Kommande möten. Mina bröder, 1 Medlemsblad Februari/Mars 2007 Mina bröder, Så har ännu ett år, 2006, förflutit. Det betyder bl.a. att för ämbetsmännen har första halvan av en intensiv och spännande arbetstermin genomförts. Året har

Läs mer

BrodersNytt. ÖM:s tankar. Vad händer? Månadens bidragsgivare. Logen nr 117 Gustaf V. Maj nr 5 2009. Torsdag den 14 maj kl 19.00

BrodersNytt. ÖM:s tankar. Vad händer? Månadens bidragsgivare. Logen nr 117 Gustaf V. Maj nr 5 2009. Torsdag den 14 maj kl 19.00 Logen nr 117 Gustaf V Vattengränden 9 602 22 Norrköping Plusgiro FS: 39 11 33-6 Plusgiro Brödragåvan: 17 18 99-8 Måltidsanmälan: 011-199 535 Redaktör: Per Johansson E-post: p-m.johansson@swipnet.se Hemsida:

Läs mer

Holmiadagen 2013 Det klappar

Holmiadagen 2013 Det klappar Holmiadagen 2013 Det klappar En gång är ingen gång, två gånger är en vana och tre gånger är en tradition, enligt ett bevingat uttryck. Kanske utbildning är på väg att bli tradition i vår loge. För två

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

Lage Jenneflod Övermästare. Mina Bröder. Medlemsblad september oktober 2012

Lage Jenneflod Övermästare. Mina Bröder. Medlemsblad september oktober 2012 Medlemsblad september oktober 2012 Mina Bröder. Sommaren var kort och ofta regnade bort, men lite sol har vi väl alla fått och någon har kanske även lyckats få ett skönt dopp i böljan blå. Jag hoppas att

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Besök på Arvid Backlundgården

Besök på Arvid Backlundgården V Besök på Arvid Backlundgården i har i vår kommun två berömda konstnärshem öppna för besökare. Ett av dem är Arvid Backlundgården i Kyrkbyn i Svärdsjö. De flesta kulturintresserade SPF-are har troligen

Läs mer

BrodersNytt. Övermästarens spalt. Vad händer?

BrodersNytt. Övermästarens spalt. Vad händer? Logen nr 117 Gustaf V Vattengränden 9 602 22 Norrköping Plusgiro FS: 39 11 33-6 Plusgiro Brödragåvan: 17 18 99-8 Måltidsanmälan: 011-199 535 Redaktör: Per Johansson E-post: p-m.johansson@swipnet.se Hemsida:

Läs mer

Nr 1 januari 2012. Övermästaren har ordet. Mina Bröder! sin känsla för Odd Fellow och ökar faktiskt också upplevelsen av avkoppling.

Nr 1 januari 2012. Övermästaren har ordet. Mina Bröder! sin känsla för Odd Fellow och ökar faktiskt också upplevelsen av avkoppling. Övermästaren har ordet Mina Bröder! Välkomna till ett nytt givande år i Odd Fellow och vår Loge 106 Tre Kronor! Vi har hunnit med ett möte hittills, den 12 januari. Det var ett vanligt möte med lite olika

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Menyer under våren 2013

Menyer under våren 2013 januari 2013 Menyer under våren 2013 Posted on 8 januari, 2013by Kjell Menyer som följer: 9 januari Biff ala Lindström, pris 120 kr. 23 januari Dillbakad Fjordlax, pris 145 kr. 13 februari Fisk och Skaldjursgratäng,

Läs mer

Kommer du med på en resa?

Kommer du med på en resa? Kommer du med på en resa? Presentation av Odd Fellow Orden och Logen Nr 10 Sibbesborg 10.10 Kommer Du med på en resa? Världen är fylld av möjligheter inom olika hobbyer och föreningar. Du har kanske bekantat

Läs mer

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller.

Vikingen nr 4 2003. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller. Vikingen nr 4 2003 Tidningen "VIKINGEN" utkommer med 4-5 nummer per år. Ansvarig för utgivningen är scoutkårens ordförande. Ansvarig för att tidningen skrivs och distribueras: Peter Möller Vill ni vara

Läs mer

Övermästaren har ordet

Övermästaren har ordet Övermästaren har ordet Nr 4 november 2009 Kära Bröder! Så har då vintern kommit. Jag sitter i torpet i norduppland i början av november och kan konstatera att den första snön har lagt sig. Är det redan

Läs mer

Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1

Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1 Årgång 7 Nr 9 December 2004 ÅRETS SISTA NAMNKLUR JULFESTER KANAL ERBJUDANDE M.M. Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina Segerlund Tfn: 0911-70253 E-post:

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Guide till att skriva en dödsannons

Guide till att skriva en dödsannons Guide till att skriva en dödsannons Westlings Begravningsbyrå kan göra döds- och tackannonser i alla större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt.

Läs mer

Kommande möten. Medlemsblad febr/mars 2008. Bröder i loge nr 73 Tre Länkar

Kommande möten. Medlemsblad febr/mars 2008. Bröder i loge nr 73 Tre Länkar Medlemsblad febr/mars 2008 Bröder i loge nr 73 Tre Länkar En ny arbetstermin tar sin början, med nya bröder på de flesta ämbetsmannastolar. Jag vill inleda med att tacka för det förtroende Ni givit mig

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Brödrabrev. Födelsedagar: Broder Lars Kjellberg 70 år 23 aug Broder Lars Westermark 96 år 22 sep Broder Nils Warnebro 91 år 6 dec.

Brödrabrev. Födelsedagar: Broder Lars Kjellberg 70 år 23 aug Broder Lars Westermark 96 år 22 sep Broder Nils Warnebro 91 år 6 dec. RT S:T ERIK AV TEMPELRIDDARE ORDEN UPPSALA Brödrabrev September 2010 Nr 4 Årgång 19 Efter denna fina sommar fortsätter vi vår verksamhet. IG (1) tis. 7 sep kl. 19.00 Gäster kommer på besök. Hans Sverredal

Läs mer

Wagner-Sällskapet i Göteborg. Årsmötesprotokoll 2011

Wagner-Sällskapet i Göteborg. Årsmötesprotokoll 2011 Wagner-Sällskapet i Göteborg Årsmötesprotokoll 2011 Tidpunkt: 2011-03-14 kl 17.30 Plats: Norska Sjömanskyrkan, Göteborg Närvarande: 34 medlemmar och 9 gäster 1 Mötets öppnande Mötet öppnades av sällskapets

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

Writing with context. Att skriva med sammanhang

Writing with context. Att skriva med sammanhang Writing with context Att skriva med sammanhang What makes a piece of writing easy and interesting to read? Discuss in pairs and write down one word (in English or Swedish) to express your opinion http://korta.nu/sust(answer

Läs mer

Instruktioner för Service / Instructions for Service

Instruktioner för Service / Instructions for Service Allmän Serviceinformation Varje deltagare har fått tilldelat 6 x 10m serviceplats på Rocklunda. För de som beställt extra utrymme framgår ytan av skissen över serviceområdet. Endast servicefordon som har

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Verksamhetsåret 2015 Dagordning för årsmötet den 16 februari 2016 1 Mötets öppnande 2 Parentation 3 Godkännande av dagordning 4 Nya medlemmar hälsas välkomna 5 Val av ordförande för

Läs mer

Övermästaren har ordet

Övermästaren har ordet Övermästaren har ordet Mina Bröder! God Fortsättning på år 2013! Nr 1 januari 2013 Vi går mycket snart in i en ny ämbetsperiod och, som tidigare sagts, byter vi ämbetsmän vid Installeringen den 24 januari.

Läs mer

Birka nytt - november 2014

Birka nytt - november 2014 Birka nytt - november 2014 Odd Fellow Logen No 116 Birka I.O.O.F. i Sverige Västra Trädgårdsgatan 11 A 111 53 Stockholm Inledning När ni får Birkanytt är det två logeaktiviteter kvar under 2014. En invigningsgrad

Läs mer

God jul och ett Gott Nytt År

God jul och ett Gott Nytt År Medlemsblad jan-febr 2014 Mina Bröder! Vad tiden går fort och särskilt när man tycker att det är roligt. Det har varit två mycket fina år i Tre Länkar med en härlig gemenskap och anda i logen som vi tillsammans

Läs mer

Mina Bröder! Hasse Larsson. Medlemsblad maj-juni 2014

Mina Bröder! Hasse Larsson. Medlemsblad maj-juni 2014 Medlemsblad maj-juni 2014 Mina Bröder! Igår var det återigen en spännande kväll i Ordenshuset. Den här måndagskvällen ägnades åt en livgivande vänafton med 6 intresserade vänner. Att få träffa alla dessa

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Hej VIP medlem! Kings of Tennis. Det är sent fredag kväll, fredagen den 20 mars 2015.

Hej VIP medlem! Kings of Tennis. Det är sent fredag kväll, fredagen den 20 mars 2015. Hej VIP medlem! Det är sent fredag kväll, fredagen den 20 mars 2015. Kings of Tennis Veteranturneringen Kings of Tennis är över. Årets turnering avslutades med att Pete Sampras i finalen besegrade Thomas

Läs mer

På den tiden fanns inte tillgång till nätet på samma sätt som i dag och därför var det skrivna ordet hårdvaluta.

På den tiden fanns inte tillgång till nätet på samma sätt som i dag och därför var det skrivna ordet hårdvaluta. Tommy Söderberg gästade Idrottsgillet torsdagen den 31 oktober. Lunchmötet var välbesökt med 52 deltagare och avhölls denna gång på restaurang Lundia. Tommy gav en inspirerande och engagerad föreläsning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR LOGEN 101 ANSGARIUS,

VERKSAMHETSPLAN FÖR LOGEN 101 ANSGARIUS, VERKSAMHETSPLAN FÖR LOGEN 101 ANSGARIUS, 2008 2009 Logens ändamål är: Att i Växjö med omnejd verka för att bröderna i Vänskap, Kärlek och Sanning utövar människokärlek och barmhärtighet genom att besöka

Läs mer

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012

Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Lokal överenskommelse mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs stad 4 september 2012 Ceremonin hölls på Börsen i Göteborg. Text: Malin Sand Foto: Malin Ekelund Vid en ceremoni tisdagen den 4 september

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER MEDLEMSBLAD 4/2015 SEPTEMBER-OKTBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Bröder i loge nr 73 Tre Länkar

Bröder i loge nr 73 Tre Länkar Medlemsblad Januari/Februari 2009 Bröder i loge nr 73 Tre Länkar Jag önskar bröderna med nära och kära ett riktigt GOTT NYTT ÅR. Anders Wennerström Övermästare Sida: 1 Innehåll Kommande möten... 2 Kaplans

Läs mer

Dag Dat Tid BL8 RL Dk GEU SK Loge/lägersammanträden samt övriga sammankomster. Samtliga sammanträden är öppna för alla grader.

Dag Dat Tid BL8 RL Dk GEU SK Loge/lägersammanträden samt övriga sammankomster. Samtliga sammanträden är öppna för alla grader. Dag Dat Tid BL8 RL8 15 27 87 94 115 DK GEU SK Loge/lägersammanträden samt övriga sammankomster. JANUARI Lör 1 Sön 2 Mån 3 Tis 4 17.30? Ons 5 Tors 6 Fre 7 19.00 X Samtr. B S Tema Lör 8 Sön 9 Mån 10 19.00

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

Logen Nr 150 CALLUNA Borås

Logen Nr 150 CALLUNA Borås Logen Nr 150 CALLUNA Borås Nr 3-2005 ODD FELLOW Callunabröder Varmt välkomna åter till logekvällar i 150 Calluna. Hoppas att Ni alla haft en fin, skön och avkopplande sommar, kanske med trädgårdsarbete,

Läs mer

Redovisning TMU-enkäten 2012 Br. Logen 80 Gustav Fröding. Redovisning av enkäten Grupparbete Sammanfattning av grupparbetena övrigt

Redovisning TMU-enkäten 2012 Br. Logen 80 Gustav Fröding. Redovisning av enkäten Grupparbete Sammanfattning av grupparbetena övrigt Redovisning TMU-enkäten 12 Br. Logen 8 Gustav Fröding Redovisning av enkäten Grupparbete Sammanfattning av grupparbetena övrigt Fråga 1 Hur är trivseln innan logesalen? Snitt=4,3 3 2 1 1. Hur är trivseln

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december Söndagen den 20 december och vad har hänt sen sist? I början var det lugn vardag men även på barnhemmet märks det att högsäsongen har börjat.

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Kära Unionen-Senior! Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna höstens program attraktivt! Fredriksdals köksträdgård Utfärd till Wanås

Läs mer

September December 2016

September December 2016 Information från Odd Fellowlogen nr 126 Göinge Folke Zettervalls gata 4 281 33 Hässleholm Telefon logehuset: 0451-135 52 September December 2016 Ansvarig utgivare: Lennart Odhner Redaktör: Ronny Kristensson

Läs mer

Svarta Örnar Mina Bröder!

Svarta Örnar Mina Bröder! Från Utsikten i De Sju Härader! Ansvarig utgivare: Styrande Mästare Kenneth Harrysson lsm.ldsh@soo.nu redaktör: Lennart Andersson manadsblad.ldsh@soo.nu Layout & Produktion: Litorapid Media Ab göteborg

Läs mer

Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net

Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net Sandpappret Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net SENSOMMARDANS I SANDA PARKEN Lördagen den 13 Augusti Gammeldans 15:00-18:00 till Kalle Jacobsson kvartett Grillbuffè ca 19:00 Dans 20:30-01:00 till DEAL

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

FINNSAM:s arkivkonferens i Uppsala vintern 2000

FINNSAM:s arkivkonferens i Uppsala vintern 2000 FINNSAM:s arkivkonferens i Uppsala vintern 2000 Rapport: Tor Eriksson, Örebro Foto: Tor Eriksson, Örebro, och Christer Nilsson, Karlstad Fredagen den 14 januari Vinter betyder att vi bekantar oss med något

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

ÖM har ordet. Medlemsblad Juni- Aug 2011

ÖM har ordet. Medlemsblad Juni- Aug 2011 Medlemsblad Juni- Aug 2011 ÖM har ordet Mina bröder! Den 7 april uppmättes på Söderarm en vindhastighet på 25 m/s med 32.2 m/s i byarna. SMHI säger att då rycks träden upp med roten. Mätningen är från

Läs mer

Kontakt. Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbli över dig. Jeremia 31:3. December 2015 Februari 2016

Kontakt. Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbli över dig. Jeremia 31:3. December 2015 Februari 2016 Kontakt December 2015 Februari 2016 Ett programblad från Löfstad kyrkan i Tranås samt Gripenbergs & Åsens missionsförsamlingar Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbli över dig.

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Limhamns Segelsällskap Året 2017

Limhamns Segelsällskap Året 2017 L S S Tjugohundra sjutton! Då var det 45:e LSS året snart över och jul & nyårshelgerna står runt knuten. Året har varit fullt av aktiviter och engagemang. Började direkt med Tretton aftons fest och har

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

Till dig som förlorat di barn

Till dig som förlorat di barn Till dig som förlorat di barn Spädbarnsfonden Till dig som förlorat ditt barn Vi som skrivit den här foldern är mammor och pappor som också har förlorat ett barn. Ett ögonblicks skillnad, från en sekund

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

E-information 2015/1 2015-03-07. Hej!

E-information 2015/1 2015-03-07. Hej! 2015-03-07 E-information 2015/1 Hej! Vi närmar oss med stormsteg årets Tattoo som kommer att bli lite annorlunda. Det handlar mycket om att, trots ökade kostnader, få det att gå ihop så det gäller att

Läs mer

ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL

ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL ÄRKEÄNGLARNA MIKAEL, GABRIEL OCH RAFAEL 26 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 27 SEPTEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter (dock något längre om alla moment genomförs) Dagens läsning är Mark 9:38-43, 45, 47-48,

Läs mer

På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016

På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016 - Vi vill hjälpa människor hitta fram - På gång i Centrumkyrkan September 2015-Januari 2016 Frukta inte, ty jag är med dig, se dig inte ängsligt om, ty jag är din Gud. Jag styrker dig, jag hjälper dig,

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Logen Nr 150 CALLUNA Borås

Logen Nr 150 CALLUNA Borås Logen Nr 150 CALLUNA Borås Nr 3-2006 ODD FELLOW Callunabröder Sommaren är kort men underbar! Hoppas att ni alla kan instämma i ovanstående och känna inspiration inför höstens sammankomster. När vi läser

Läs mer

LOGEMÖTE Tommy Alfredsson

LOGEMÖTE Tommy Alfredsson V åren har nu gjort sina trevande försök att etablera sig på allvar. Nu lagom till påskveckan har påskliljorna slagit ut i våra trädgårdar och lyser där som små solar. Med andra ord vintern har tappat

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm Avslutning Fredag den 19 december i tredje adventsveckan avslutad vi i församlingen årets verksamhet eller om man så vill inledde

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

2015-01-14. ÅIK:s Gympa PASS DAG TID. Alla ovanstående aktiviteter utom Spinningen ingår i Gymmixkortet.

2015-01-14. ÅIK:s Gympa PASS DAG TID. Alla ovanstående aktiviteter utom Spinningen ingår i Gymmixkortet. Kvalitetsdistribuerad av Posten Postens Gruppförsändelse Årgång 56 2015-01-14 ÅIK:s Gympa Nr 1-3 ** start v4 ** Prova på GRATIS första veckan! Pris till den deltagare som har högst närvaro på 1 aktivitet.

Läs mer

Lektion 4. Vägbeskrivning Norr, söder, öster, väster Verb: 4 verbgrupper Reflexiva pronomen i objekt Possessiva pronomen

Lektion 4. Vägbeskrivning Norr, söder, öster, väster Verb: 4 verbgrupper Reflexiva pronomen i objekt Possessiva pronomen Lektion 4 Vägbeskrivning Norr, söder, öster, väster Verb: 4 verbgrupper Reflexiva pronomen i objekt Possessiva pronomen Elev-fråga från förra lektionen: Adjektiv I have a question about the adjektiv when

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Medlemsbrev december 2013

Medlemsbrev december 2013 Sid 1 av 5 Medlemsbrev december 2013 JAZZSUFIERN Jan Allan En epikuré ger sin syn på livets goda. Jazzlegenden Jan Allan minns sitt femtiotal. Liggande hemma hittar Jan en mängd bilder han fotograferat

Läs mer