Slutredovisning. Projekt Destination Bua. Journalnummer Projektledare Ingela Armbro Mail: Mob:((+46)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutredovisning. Projekt Destination Bua. Journalnummer Projektledare Ingela Armbro Mail: Mob:((+46)"

Transkript

1 Slutredovisning Projekt Destination Bua Journalnummer Projektledare Ingela Armbro Mail: Mob:((+46) Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 6 VISION/MÅL 7 ORGANISATION 8 GENOMFÖRANDE 10 RESULTAT 14 DISKUSSION/REFLEKTION 27 FRAMTID 30 KONTAKTPERSONER 31 REFERENSER 31 Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

3 Sammanfattning Bakgrund Samhällsföreningen Buas Framtid tog initiativ till en projektansökan via Leader Halland, för Destination Bua. Stödmottagare har av praktiska skäl varit AB Båtfjordens hamn. I projektansökan angavs följande sju projektmål 1. Färdigställa byggnad för Gateway - Turistinformation 2. Skapa samarbete med aktörer inom näringslivet 3. Skapa förutsättningar för övernattning och upplevelsebaserade tjänster 4. Genomföra en markanvisningstävling i samarbete med Varbergs Kommun 5. Studiebesök på orter som genomfört liknande projekt 6. Skapa ett besökskoncept 7. Hitta intressenter och finansiärer för handel, restaurang och övernattning/konferens Organisation En styrgrupp tillsattes med förankring i såväl Varbergs Kommun som lokalt i Bua och med professionellt stöd från näringslivet via Cofactor AB. Redan på ett tidigt stadium fann vi att uppdraget kunde brytas ner i tre naturliga delprojekt/arbetsgrupper med såväl kommunal, lokal som professionell medverkan Turism/trivsel (aktiviteter, miljö, marknadsföring etc ) 9 personer Fastighetsutveckling (detaljplan för Bua 4:94; Bua 10:248) 14 personer Näringsliv (restaurang, övernattning, handel etc) 14 personer Genomförande och Resultat Projektmål 1,2,4,5 har helt uppnåtts. Projektmål 3,6,7 är delvis uppnådda. Projektet har byggt och inrett en Gatewaybyggnad som nu fungerar som Turistinformation. Ett lokalt företagsnätverk i Bua har skapats med ca trettio lokala företag. En broschyr (karta) med information kring vad bygden kan erbjuda för såväl besökare som boende har utvecklats med delvis stöd från näringslivet. En grafisk profil för Bua Fiskeläge som bygger på samma profil som Bua center har tagits fram. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

4 Kartläggning och undersökning av olika möjligheter till vandrarhem i befintliga fastigheter har inte gett några resultat. Andra försök att skapa övernattning i Bua hamn har inte heller lyckats av olika anledningar. Bua hamn blev en av fem nominerade till Årets ställplats 2014 och blev utnämnd till Sveriges fjärde bästa ställplats, bästa ställplatsen på västkusten av tidningen Husbil & Husvagn. Fastighetsutvecklingsgruppen har genomfört en enkätundersökning för att kartlägga behov och önskemål kring exploatering av Bua 4:94 och Bua 10:248 som gett kommunen värdefull information om vad 407 anser om områdets framtida användning. Kommunstyrelsen i Varbergs kommun beslöt i april 2014 att ge samhällsutvecklingskontoret i uppdrag att starta planprocessen för Bua 4:94 och Bua 10:248. En plan för markanvisning kommer att tas fram och planförslag lämnas till kommunstyrelsen under våren Projektet har kartlagt status för Bua hamn som gästhamn och uppdaterat gästhamnen till en 5- stjärnig gästhamn enligt Gästhamnsguiden. Projektet har intervjuat 192 husbils- (85%) och fritidsbåtsbesökare (15%) för att kartlägga nöjdhet, behov, önskemål och trivsel. Turism- /trivselgruppen har rensat upp hamnområdet från att ha varit ett vildvuxet och skräpigt område med en tråkig fastighet till att ge ett mer välkomnande intryck Turism- /trivselgruppen har tagit fram en broschyr 10 pärlor du inte får missa där besökare och boende blir tipsade om värdefulla upplevelser. Broschyren Välkommen/Welcome har tagits fram för att ge besökare en bättre information om vad som gäller, hur man hittar och vem man kan vända sig till vid behov. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

5 Projektet har undersökt olika möjligheter till finansiering av speciellt restaurang och andra verksamhetslokaler genom ett s.k utvecklingsbolag men också via Varbergs kommun, Sparbanksstiftelsen och Region Halland. Ekonomi Projektstöd om har fördelats på löner (470Tkr), investeringar (114 Tkr) och övriga kostnader såsom konsulter, marknadsföringsmaterial, analysverktyg, lokaler, utrustning kontorsmaterial mm (324Tkr). Ideellt arbete motsvarande > 900 Tkr har lagts ner i projektet. Varbergs kommun har varit medfinansiär och stöttat projektet med drygt 400 Tkr. Stöd från Buas Framtid och Vägföreningen har gjort det möjligt med bla utsmyckning och marknadsföringsmaterial som inte finansierats genom projektstödet. Slutsats Projektets framgångsfaktorer/styrkor har varit professionell projektledning, strukturerad arbetsmetodik, öppenhet, en gemensam vision och tydliga mål/delmål samt ett nära samarbete med Varbergs kommun och Marknad Varberg. För att nå de projektmål som angetts i projektansökan har projektet drivits i ett högt tempo. Detta har medfört att en del människor i bygden inte känt sig delaktiga och inte uppfattat projektets syfte och mål. Bua har en stor potential att utvecklas till en bygd med stor attraktionskraft för såväl boende som besökare. Bygdens historia som fiskeläge, med stor kompetens inom fiske och hav, borde kunna användas för att möta framtiden och dess möjlighet att erbjuda upplevelser och verksamheter. Modellen som vi arbetat efter kan vara en fruktsam modell för många orter på landsbygden som vill utveckla sin ort och bygd. Den kan användas av såväl kommun, näringsliv och föreningsliv. Resultaten från enkäten kan användas av kommunen i sin fortsatta planprocess och sin företagsutveckling. Svaren kan användas av exploatörer för såväl bostäder som verksamheter. En förändring av detaljplanen för Bua 4:94, Bua 10:248 kommer att skapa förutsättningar för nya bostäder, nya verksamhetslokaler och mötesplatser i Bua hamn. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

6 Det lokala företagsnätverket i Bua kommer att fortsätta genom en arbetsgrupp bestående av åtta lokala företagare och att ett samarbete med Marknad Varberg har utvecklats. Diskussioner pågår med samhällsförening Buas Framtid angående fortsatt marknadsföringsarbete via en ny webbsida samt Bua kartan (som till stora delar finansieras av näringslivet i Bua). Arbetet för övrigt marknadsföringsmaterial mot husbils- och fritidsbåtsbesökare kommer att skötas av AB Båtfjordens hamn. Fortsatt arbete med trivsel- och aktivitetsinsatser sker genom samhällsföreningen Buas Framtid och föreningen Brygghuset. Vår Gatewaybyggnad turistinformation sköts av AB Båtfjordens hamn och kommer att utvecklas med hjälp av Marknad Varberg/Turistbyrån. Bakgrund Våren 2011 får samhällsföreningen Buas Framtid kontakt med Leader Halland och projektledare Håkan Eriksson. Tillsammans bestämmer vi oss för en Framtidsverkstad som genomförs med ett 60- tal medverkande Buabor. Den centrala frågeställningen blev: Hur vill vi att Bua ska utvecklas till 2020? Buas Framtid får i uppdrag att sammanställa resultaten från Framtidsverkstaden i en Lokal utvecklingsplan 2012 (LUP). I LUP prioriterades tre viktiga områden för Buas utveckling: 1. Att marknadsföra Bua som en attraktiv ort att bosätta sig på och visa på fördelarna och tillgångarna i Bua och att det byggs hyreslägenheter anpassade för både en yngre och äldre målgrupp. 2. Att Bua Hamn används och utvecklas så att det skapar mervärde för såväl Buas fasta befolkning som för turister. Vi vill skapa en förstklassig marina med service, boende, restaurang och aktiviteter. 3. Att Bua centrum utvecklas på sin nuvarande plats med inriktning på utökad samhällsservice, trivsel och socialt umgänge. Samhällsföreningen Buas Framtid tog initiativ till en projektansökan via Leader Halland, för Destination Bua med fokus på pkt 2. Av praktiska skäl blev AB Båtfjordenshamn stödmottagare då där redan fanns rutiner för momsredovisning och lönehantering. Projektansökan lämnades till Leader Halland och beslut kom från Länsstyrelsen i Halland om beviljat projektstöd Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

7 Vision Bua hamn ska sätta Bua på kartan med ett attraktivt boende och att vara ett naturligt val för besökare och turister med ett brett utbud av aktiviteter och service Projektmål Färdigställa byggnad för Gateway - Turistinformation Skapa samarbete med aktörer inom näringslivet Skapa förutsättningar för övernattning och upplevelsebaserade tjänster Genomföra en markanvisningstävling i samarbete med Varbergs Kommun Studiebesök på orter som genomfört liknande projekt Skapa ett besökskoncept Hitta intressenter och finansiärer för handel, restaurang och övernattning/konferens 4:100 4:98 4:100 4:99 4:36 39:1 3 10: :30 10:114 4:18 4:11 4:59 10: :42 4:29 4:60 10: :61 4:32 4:41 4:34 10:244 4:45 4:62 4:94 10:47 4:46 4:63 4:35 4:65 4:47 4:64 10:50 4:49 4:66 10:248 4 s:27 4:67 10:108 10:107 10:97 4:84 4:70 4:83 4:71 4:40 4:48 4:85 4:50 4:68 4:69 4:52 Projektet ska skapa förutsättningar för att utveckla Bua 4:94 och Bua 10:248 mot vision :51 Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

8 Vision 2020 för Bua 4:94 och Bua 10:248. En visuell sammanfattning av olika önskemål för området från Framtidsverkstaden av Beryl Malmborg och Arkitektbyrån. Den visuella bilden och visionen presenterades första gången för bygden (ca 100 deltagare) Organisation/Roller/Ansvar En styrgrupp tillsattes med förankring i såväl Varbergs Kommun som lokalt i Bua och med professionell hjälp från näringslivet via Cofactor AB. Styrgruppens roll/ansvar blev att leda projektet mot uppsatta projektmål, bevaka beviljad budget och vara en stödfunktion för projektledare. Styrgrupp Per- Erik Wikström/ordf. Mail: per- erik.wikstrom@projectexecutionsweden.se Mob: (+46) Kenneth Berntsson/v. ordf och ordf. AB Båtfjordens hamn Mail: kenneth@berntsson.org Mob: (+46) Jan Malmgren /samhällsutvecklingsdirektör i Varbergs kommun Mail: jan.malmgren@varberg.se Mob: (+46) Richard Jakberg/ Cofactor AB Mail: richard.jakberg@cofactor.se Mob: (+46) Adjungerad: Magnus Källström/exploateringschef i Varbergs kommun Mail: magnus.kallstrom@varberg.se Mob: (+46) Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

9 Föredragande/Projektledare: Ingela Armbro Mob: (+46) Projektägare AB Båtfjorden Hamn Ordf. Kenneth Berntsson; Mail: Mob: (+46) Arbetsgrupper Redan på ett tidigt stadium fann vi att uppdraget kunde brytas ner i tre naturliga delprojekt/arbetsgrupper med såväl kommunal, lokal som professionell medverka Turism/trivsel (aktiviteter, miljö, marknadsföring etc ) 9 personer Fastighetsutveckling (detaljplan för Bua 4:94; Bua 10:248) 14 personer Näringsliv (restaurang, övernattning, handel etc) 14 personer Grupperna har haft olika betydelse i olika faser av genomförandeprocessen. Medan Turism/trivsel arbetat med att göra hamnmiljön trivsam för såväl besökare, turister och boende på kort sikt, sträcker sig Fastighetsutvecklings- och Näringslivgruppens arbete över flera år. Baserat på erfarenheter från näringslivet definierades fem olika roller för varje delprojekt/arbetsgrupp: Beslutsansvarig: Den person som fattar eller vägleder till beslut, sitter på resurser och/eller kompetens. Den rollen har besatts av tjänstemän i Varbergs kommun och Marknad Varberg under den största delen av projekttiden. Driftansvarig: Den person som fått i uppdrag att se till att jobbet blir gjort. Den rollen har besatts av tjänstemän i Varbergs Kommun (Fastighetsutvecklingsgruppen), AB Båtfjorden hamn (Näringslivsgruppen) och engagerad eldsjäl med lokal förankring (Turism- /Trivselgruppen). Konsulterad: Personer som skall rådfrågas innan ett beslut fattas eller en åtgärd genomförs. I samtliga grupper har den rollen besatts av i första hand Buabor och lokala företagare Informerad: Personer som skall informeras om att ett beslut har fattats eller en åtgärd har genomförts för Destination Bua handlar det om alla Buabor. En sådan rollfördelning är särskilt viktig i projekt, som i Buas fall, där stor del drivs med ideella krafter och där olika personer på grund av yrkesarbete och andra åtaganden kan ha olika tid till sitt förfogande. Kompetenta personer som inte har möjlighet att delta aktivt i det dagliga arbetet kan då i rollen som konsulterade ändå bidra med värdefulla kunskaper och åsikter till projektet. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

10 Genomförande Arbetsmetodik Samhällsutveckling som bygger på medborgarnas egna initiativ och engagemang är varje kommuns dröm. Ideellt arbete som involverar en hel bygd kräver dock en målinriktad och väl strukturerad process. Om man som frivillig inte ser att arbetet genererar resultat finns en uppenbar risk för att engagemanget efterhand falnar. Med professionell projektledning och metoder som är hämtade från näringslivet har vi på ett föredömligt sätt, lyckats upprätthålla momentum i processen och steg för steg, fört projektet mot väl definierade delmål. Visioner och drömmar är en sak, att göra verklighet av drömmarna en annan. Även om engagemanget i bygden är stort och kommunen för att möjliggöra förändringen, köpt in ett ca kvm stort markområde i omedelbar anslutning till hamnen, som tillsammans med tidigare innehav omfattar ett markområde på kvm, gällde det för Destination Bua att skapa en struktur för att driva arbetet så att de olika delarna hänger ihop och vi metodiskt rör oss mot uppsatta mål. Annars var risken stor för att diskussionerna drog ut på tiden utan att så värst mycket egentligen blev gjort. Destination Buas approach vilar på några enkla grundprinciper: - En tydlig och gemensam vision som alla arbetar mot - Ett antal delprojekt med koordinerade och tydliga mål, tydliga strategier och tydliga action points sk Goal POSTs - Korta, regelbundna, avvikelserapporteringar till projektledare och styrgrupp - Total öppenhet, alla som vill skall kunna medverka, påverka och ta del av hur arbetet fortskrider. - Projektets målgrupp är i första hand Buaborna men riktar sig också till turister/besökare och näringsliv (såväl etablerade lokala företag som nyetableringar) Telefonmöten - en effektiv mötesform För att inte tappa momentum i processen, beslutades att hålla korta avstämningar med hög frekvens för framför allt Fastighetsutvecklingsgruppen, vissa perioder 1ggr/vecka och vissa perioder med två alt tre veckors mellanrum. Ett upplägg som möjliggör för de allra flesta, oavsett var man befinner sig, att delta. Föredragande vid dessa möten har varit besluts-, driftsanvarig eller projektledare, övriga har varit välkomna att lyssna in. För att hålla den utsatta mötestiden, max 30 minuter, fokuserar rapporteringen till stor del på avvikelser från den uppgjorda GoalPOSTen/tidplanen. Problem eller möjligheter som arbetsgruppen noterat och som det är viktigt att övriga känner till och/eller som man eventuellt behöver hjälp för att lösa. Fysiska möten har använts när behov har uppkommit. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

11 För näringslivs- och turism- /trivselgruppen har mötesformerna varierat, även här har telefonmöten använts men fysiska möten har använts i större utsträckning. Under projektets gång har informationsmöten lagts in där såväl gruppdeltagare som allmänhet, press och politiker bjudits in. Goal POSTs Första uppdraget för arbetsgrupperna var att upprätta en GoalPOST för sitt eget arbete. Detta är en teknik som delvis inspirerats av Harvardprofessorn Michael Porter och som hjälper medlemmarna att strukturera diskussionerna och styra mot det som är viktigt för att nå det gemensamma målet. Den är också ett suveränt verktyg för att följa upp och spåra hur processen framskrider. POST är en förkortning av några komponenter som är fundamentala för all planering: P= Positionen idag, med vilka förutsättningar man startar resan in i framtiden O= Operativa, helst mätbara, delmål för projektet längs vägen S= Strategi, principiella vägval och riktlinjer för hur projektet skall drivas T= Taktik, handlingsplan över vad som konkret skall göras för att projektet skall leverera det förväntade resultatet. Hela resonemanget sammanfattas i punktform på en enda Powerpoint- bild. Tack vare att det är projektmedlemmarna själva som utvecklat innehållet i respektive GoalPOST skapas automatiskt en förståelse och ett committment för vad som skall levereras. GoalPOST- processen startar med att definiera det långsiktiga målet ( Goal ) vart man siktar i den aktuella arbetsgruppen för att det skall bidra till att visionen kan förverkligas. Dessa mål stämdes av med styrgruppen för Destination Bua för att säkerställa att alla delprojekt drar åt samma håll. Steg för steg bestämmer sedan arbetsgruppen vilka strategier och vilken taktik som på mest effektiva sätt förflyttar arbete från det läge där man befinner sig idag, till det läge man siktar på i framtiden. Som stöd i arbetet med GoalPOST erbjöds medlemmarna i arbetsgrupperna genomgå en halvdags metodutbildning under våren Arbetsgrupp 1 Fastighetsutveckling I första steget handlade det om för Fastighetsutvecklingsgruppen att ge input till Varbergs kommuns detaljplanearbete (Bua 4:94, Bua 10:248), allt baserat på Buabornas egna preferenser och behov. För att på ett tidigt stadium fånga upp Buabornas synpunkter på byggnation och inriktning på hamnområdet, genomförde gruppen under perioden maj juli 2013 en enkätundersökning, dels via webb och dels via pappersversion. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

12 En workshop hölls, våren 2014 av Varbergs kommun/exploateringschef och Fastighetsutvecklingsgruppen med syfte att lyfta idéer och synpunkter som är viktiga att lämna till kommunens fortsatta planutredningsarbete och att hitta konstruktiva lösningsförslag på befintliga och föreslagna funktioner för hamnområdet samt läge/placering av verksamhetslokaler, utbyggnadsordning, våningsantal på bostäder och ytor för möten och aktiviteter. Dessa och andra synpunkter på utvecklingen av hamnområdet bildar så underlag för skisser och kommunens fortsatta detaljplanearbete. Gruppen har haft regelbundna telefonmöten 1 ggr/vecka under perioden mars december Totalt har gruppen haft möten vid 43 olika tillfällen. Arbetsgrupp 2 Näringsliv Näringslivsgruppens arbete har syftat till att skapa förutsättningar för, övernattning korttidsboende, upplevelsebaserade tjänster, samarbete med aktörer inom näringslivet, ett koncept/varumärke samt handel och service med fokus på hamnområdet. Gruppen har kartlagt olika möjligheter för vandrarhem och B&B, sammanställt vad vi kan erbjuda besökare, definierat Förstklassig marina, analyserat vad som krävs för en 5- stjärnig hamn och skapat kontakt mellan olika aktörer inom näringslivet. Olika ansökningar kring förhandsbesked och bygglov för vandrarhem har lämnats. Flytt av skänkta bostadsmoduler från Vattenfall till Bua 4:27 genomfördes juni- juli Genom träffar med näringslivet har syfte/mål med ett lokalt företagsnätverk samt möjliga finansieringsmöjligheter för nya lokaler diskuterats. Syfte och mål med ny grafisk profil för Bua Fiskeläge och ett nytt domännamn buafiskelage.se har diskuterats, analyserats, bokats och producerats. Gruppen har haft regelbundna möten, såväl fysiska- som telefonmöten vid totalt 30 tillfällen. Arbetsgrupp 3 Turism/trivsel Turism- /trivselgruppens arbete har syftat till att ta fram åtgärder och genomföra insatser som gör hamnområdet mer attraktivt och välkomnande fram till detaljplansförändring och ev. exploatering av området. Gruppen har kartlagt och följt upp vad som måste göras, köpas in och skaffat ekonomiska förutsättningar via bidrag från föreningslivet för inköp av utsmyckningsdetaljer. Även denna grupp har diskuterat ny grafisk profil för Bua Fiskeläge. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

13 Gruppen har varit remissinstans för byggande av ny bussvändhållplats via Varbergs kommun. Gruppen har i huvudsak haft fysiska möten (telefonmöten har också förekommit) vid totalt 20 tillfällen. Vinter 2011/ före Sommar efter Marknadsföring av projektet Under projekttiden har vi kontinuerligt informerat bygden om projektet och Leader Halland vid öppna informationsmöten, genom öppet hus, via anslag i Bua center och på Totalt har bygden haft möjlighet att få information, diskutera och ställa frågor vid totalt tio tillfällen under projektperioden dessutom har information getts till föreningar i samband med bland annat årsmöten. Tidigt i projektet kontaktades och blev projektledning kontaktad av media (Hallands Nyheter, Göteborgs Posten, RadionHalland) Projektet har också informerat andra intressenter såsom politiker (kommunala och regionala) och samhällsföreningar (Gottskär, Björkö, Åsa, Glommen, Veddige, Tvååker), Landsbygdsrådet/Varberg och det lokala näringslivet i Bua/Värö om projektets mål, arbetssätt, organisation mm. Ett dokument Case study har sammanställts och överlämnats till Varbergs kommun/samhällsdirektören Jan Malmgren för vidare användning i en EU baserad tidskrift. Projektet har haft besök av Leader Halland/ forskningsgrupp från Sverige och England med inriktning landsbygdsutveckling och presenterat projektet som det goda exemplet för projektstöd genom Leader Halland. Vi har haft besök av Leader Halland projektledarträff och vi har medverkat vid ett symposium för landsbygdsutveckling och presenterat vårt projekt. Genom projektet har Bua lyfts fram och blivit mer känt för politiker, tjänstemän, besökare och andra orter. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

14 Resultat Projektmål 1,2,4,5 har helt uppnåtts. Projektmål 3,6,7 är delvis uppnådda. Projektmål 1 Färdigställa Gatewaybygggnad Projektet har byggt och inrett en Gatewaybyggnad i hamnen med plats för information, betalservice och förråd, i samarbete med bland annat Region Halland/Kattegattsleden. Nu fungerar den som Buas Turistinformation med broschyrer och digitalinformation samt en betalautomat för såväl husbils- som fritidsbåtsbesökare. I framtiden hoppas vi den också ska bli en värdefull tillgång för cyklister via Kattegattsleden Projektmål 2 Skapa samarbete med aktörer inom näringslivet Ett lokalt företagsnätverk i Bua har skapats som lyder under Värö/Veddige företagarförening och kommer att fungera som en subförening som fokuserar på lokala projekt och ídéer i Bua. Nätverket består i skrivande stund av drygt trettio lokala företag, med en arbetsgrupp om åtta lokala företagare. En broschyr (karta) med information kring vad bygden kan erbjuda för såväl besökare som boende har utvecklats med delvis stöd från näringslivet. Den har tryckts i 4000 ex och finns i vår egen turistinformation i Bua hamn, på turistbyrån i Varberg och hos olika näringsidkare i Bua och Varberg. En grafisk profil för Buas Fiskeläge som bygger på samma profil som Bua center har tagits fram. Den används på material som syftar till att marknadsföra Bua och skapa helhet och samverkan. Profilen används på Buakartan, 10 pärlor du inte får missa, beachflagg för GlassBoden, väggskyltar för såväl GlassBoden som BryggBoden, Välkommen/Welcome samt på brevpapper och affischblad. GlassBoden kom igång under sommaren 2013 och hade då en omsättning av ca 100 Tkr Omsättningen har ökat till 211 Tkr (det har sålts ca glassar under perioden 14/6-17/8) under BryggBoden har erbjudits lokala hantverkare/försäljare (under perioden 6/6-10/8 ). Det har uppskattats och man har kunnat erbjuda olika typer av försäljning såsom kläder, glas, foto, möbler smycken. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

15 Projektmål 3 Skapa förutsättningar för övernattning och upplevelsebaserade tjänster Kartläggning av privat uthyrning av övernattning gav allt för få objekt för att vara intressant att jobba vidare med. Kartläggning och undersökning av olika möjligheter till vandrarhem i befintliga fastigheter har inte gett några konkreta resultat mest beroende på ointresse från fastighetsägare. Ansökan om förhandsbesked gällande vandrarhem i Hallands Trålbinderi fick avslag med hänvisning till krav på ny detaljplan. Vattenfall har skänkt projektet två bostadsmoduler med möjlighet till 56 bäddar. Projektet flyttade modulerna till en tillfällig uppställningsplats. Ansökan om tidsbegränsat bygglov i hamnområdet lämnades till Varbergs kommun. Ansökan har inte beviljats med hänvisning dels till pågående detaljplanearbete och markundersökning för området och dels med hänvisning till grannars yttrande. Modulerna har sålts vidare till lokala intressenter. Utvecklingen av husbils- och fritidsbåtsbesökare är mycket positiv, vilket torde innebära att behovet av olika former av tjänster kommer att öka. Under 2014 har troligen mer än människor via husbilar och fritidsbåtar besökt Bua hamn. Till detta kan också läggas många spontanbesök inte minst till GlassBoden Husbilar Fritidsbåtar Totalt Ökning/år 64% 41% 44% 26% Utveckling av besöksnäringen (antal gästnätter) i Bua hamn Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

16 Diskussioner har påbörjats med hjälp av landsbygdcoach Ewa- Britt Philipsson via kring upplevelsebaserade tjänster och fortsatta diskussioner pågår i vårt nybildade lokala företagsnätverk. Varför ska vi erbjuda nya tjänster? Vad kan vi erbjuda för tjänster? Hur kan vi erbjuda? När kan vi erbjuda vad? Vem kan erbjuda vad? Bua hamn är i dag klassad, av Gästhamnsguiden som en 5- stjärnig gästhamn. Bua hamn blev en av fem nominerade till Årets ställplats 2014 och blev utnämnd till Sveriges fjärde bästa ställplats, bästa ställplatsen på västkusten av tidningen Husbil & Husvagn. Projektmål 4 Genomföra en markanvisningstävling i samarbete med Varbergs kommun Fastighetsutvecklingsgruppen har genomfört en enkätundersökning för att kartlägga behov och önskemål kring exploatering av Bua 4:94 och Bua 10:248. Enkätundersökningen gav 407 svar och värdefulla synpunkter på hur många och hur stora bostäder som behövs, vilken typ av bostäder som efterfrågas, vilka upplåtelseformer som är mest attraktiva, hur mycket man är beredd att betala och liknande. Hela 287 förklarade att de skulle vilja flytta till en ny bostad i hamnen, många inom 3-4 år. Av dessa kunde hälften tänka sig att medverka i en förening för byggemenskap, dels för att sänka produktionskostnaden och dels för att stärka den sociala sammanhållningen i området. Enkäten visade också att majoriteten tyckte att det var viktigt med restaurang/café i området. Att det ska finnas ytor för mötesplatser och aktiviteter utomhus och att det ska finnas möjligheter till övernattning i området. En workshop genomfördes av Varbergs Kommun i februari 2014 tillsammans med Fastighetsutvecklingsgruppen. Syftet med workshop var dels att lyfta idéer och synpunkter som är viktiga att lämna till kommunens fortsatta planutredningsarbete och dels att hitta konstruktiva lösningar/förslag på befintliga och föreslagna funktioner för hamnområdet, samt läge/placering av verksamhetslokaler, utbyggnadsordning, våningsantal på bostäder och ytor för möten och aktiviteter. Projektet har haft informationsmöte för ca 30 personer (65+) tillsammans med Varbergs kommun i syfte att informera om vad trygghetsboende innebär. Kommunstyrelsen i Varbergs kommun beslöt i april 2014 att ge samhällsutvecklingskontoret i uppdrag att starta planprocessen för Bua 4:94 och Bua 10:248 Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

17 Uppställning husbil Uppställning husbil Bostäder 1-2 vån Aktiviteter Mötesplats Lekplats Skate Minigolf Boule Bostäder 1-2 vån Bostäder 1-2 vån Verksamheter Handel Kafé Kiosk Surf Bostäder 1-2 vån Fastighetsutvecklingsgruppen har lämnat ovanstående förslag till Varbergs kommun/samhällsutvecklingskontoret, gällande exploatering av Bua 4:94 och Bua 10:248, som stöd för det fortsatta detaljplanearbetet. Markundersökningar har genomförts. En plan för markanvisning kommer att tas fram och planförslag lämnas till kommunstyrelsen under våren Planutställning/samråd/yttrande planeras till april- maj Disposition skall tas fram och troligen presenteras den som en 3D- skiss för bygden under våren Varberg kommun bjöd in till information kring Byggemenskap på Ringhals Infocenter. Det kom drygt 30 personer för att ta del av information kring Byggemenskap och varför Varbergs kommun vill satsa på denna modell för bostadsbyggande i Bua. Projektmål 5 Studiebesök på orter som genomfört liknande projekt För att skaffa oss kunskap och information från andra orter har vi besökt: Gottskär Framtid Gottskär Kivik Buhres Fisk, som gav projektet värdefulla synpunkter kring sitt koncept med restaurang. och försäljning Båstad Ängaby Kooperativ hyresrättsförening hit/bastadhem- ab/om- bastadhem- ab/vara- omraden/forslov/angabyn Vrångön/Kajkanten Hönö/Havskatten Två vandrarhem som gav projektet en bra bild av vilka förutsättningar som krävs vid ombyggnad/nybyggnad och drift av verksamheten. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

18 Projektet har haft besök från Björkö - EU- projektet Öbor & Finfolk content/uploads/2014/05/slutrapport- dagblad.pdf och Glommen samhällsförening Tillsammans har vi samtalat och diskuterat gemensamma och åtskilda frågeställningar gällande framförallt besöksnäringen. Projektmål 6 Skapa ett besökskoncept Projektet har kartlagt status för Bua hamn som gästhamn och uppdaterat gästhamnen till en 5- stjärnig gästhamn enligt Gästhamnsguiden. Projektet har intervjuat 192 husbils- (85%) och fritidsbåtsbesökare (15%) för att kartlägga nöjdhet, behov, önskemål och trivsel. Intervjuerna visar bla att: En övervägande del av våra besökare är vuxna svenska par utan barn/ungdomar Hälften av de intervjuade är återkommande besökare Majoriteten tycker att Bua hamn är en fantastiskt trivsam ställplats och gästhamn. Våra besökare är nöjda med serviceanläggning, miljöstation och prissättning på ställ- och båtplatser Majoriteten känner till våra badplatser men inte var vandringsleder, motionsspår eller bastu finns. Majoriteten känner inte till vart man kan vända sig vid problem och är inte nöjda med vår Wifi - kapacitet En mycket liten del vill ha tillgång till någon samlingslokal eller gym. En minoritet av våra besökare har besökt vår restaurang eller deltagit i vårt aktivitetsprogram. Många besökare har besökt vår Second Hand, GlassBoden och Fiskhuset. Vi behöver bli bättre på att informera om vad som gäller, vad som finns i orten och var man kan vända sig. Det finns en efterfrågan på kvällstidningar, fiskrestaurang, lättare förtäring och längre öppettider för Second Hand under sommaren. Man efterfrågar också diskmöjligheter, sopkärl för kartong och fler toaletter. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

19 Turism- /trivselgruppen har rensat upp hamnområdet från att ha varit ett vildvuxet och skräpigt område med en tråkig fastighet till att ge ett mer välkomnande intryck. Det har vi gjort genom att få kommunen att jämna ut och hålla ängen nerklippt. Projektet har sett till att inhägna ängen med en gärdsgård, pyntat området med flaggor, växter, krukor och betongejdrar, skapat en helhet med skyltar och informationsmaterial. Fastigheten är ommålad och inramad med en ny bussvändplats, nya träd och planteringar. Hamnängen fungerar idag som en mötesplats för såväl besökare som boende. Under sommaren 2014 har här ordnats allsång, spontan fotboll och övriga spontanaktiviteter. Turism- /trivselgruppen har tagit fram en broschyr 10 pärlor du inte får missa där besökare och boende blir tipsade om värdefulla upplevelser. Broschyren har tryckts i 1000 ex och finns i Bua hamns Turistinformation. Gruppen har också arbetat fram och genomfört ett aktivitetsprogram under sommaren 2014, 1 ggr/vecka under perioden 19/6-10/8 med skiftande innehåll. Marknadsföringen har skett via Marknad Varberg, Facebook, anslag i Bua center och via Hallands Nyheter. Broschyren Välkommen/Welcome har tagits fram för att ge besökare en bättre information om vad som gäller, hur man hittar och vem man kan vända sig till vid behov. Projektmål 7 Hitta intressenter och finansiärer för handel, restaurang och övernattning/konferens Projektet har undersökt förutsättningar och juridiken kring ett utvecklingsbolag med hjälp av Timbanken ( och Varbergs Redovisningsbyrå. Projektet har presenterat och informerat större företag (Ringhals, Vattenfall, Södra Cell, Deromegruppen) och hotell (Varbergs Stadshotell och Comwell Varbergs Kurort) om projektet, i syfte att skapa intresse för besöksnäring och möjligheter till exploatering och utveckling i framtiden. Projektet har informerat och diskuterat med lokala företag kring begreppet crowdfunding folkfinansiering och undersökt olika möjligheter för finansiering av speciellt restaurang och andra verksamhetslokaler genom Varbergs kommun, Sparbanksstiftelsen och Region Halland. Finansiering av exempelvis, restaurang och lokaler för handel/service bör ske i samarbete mellan näringsliv, aktuell entreprenör och boende i Bua. En sk folkfinansiering skapar troligen vikänsla och gemensamt ansvar som blir avgörande för verksamheternas överlevnad. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

20 Ekonomi Kostnader Utfall Budget i ansökan 2012 Reviderad budget Löner Projektledare Projektgrupp Milersättning Summa Löner Investeringar 1 Byggmaterial Utrustning Summa investeringar Övriga kostnader Konsulter Byggare Dataprojektor Skrivare Kontorsmaterial Möteskostnader Lokaler, material El, värme, vatten Telefon Bokföring Fadder Summa övriga kostnader Summa Offentliga resurser Ideellt arbete Totala kostnader Finansiering Jordbruksverket Offentliga resurser Ideellt arbete Total finansiering Investeringar: Gatewaybyggnad; 2 Redovisade via projektdagböcker 3 Utbetalt tom delrapport 7 Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

21 Utvärdering En utvärdering har genomförts till alla som varit med i projektet (uppdragsgivare, styrgrupp och arbetsgrupper), helt eller delvis - totalt 49 personer varav 42 har svarat. 1. I vilken utsträckning upplever du att projektet Destination Bua bidragit till ett mer välkomnande intryck och trevligare område kring Bua hamn? Mycket stor/stor utsträckning: 96% (39 personer) 2. I vilken utsträckning tycker du att projektledningen arbetat professionellt? - Mycket professionellt/professionellt: 81% (34 personer) Vet ej (1 person) 3. I vilken utsträckning upplever du projektets transparens och öppenhet? - Mycket stor/stor öppenhet & transparens: 77% (32 personer). Vet ej (1 person) 4. I vilken utsträckning tycker du att projektet arbetat mot tydliga mål och delmål? - Mycket tydliga/tydliga : 92% (38 personer) 5. Hur bedömer du projektets samarbete med Varbergs Kommun & Marknad Varberg? - Mycket viktigt/viktigt : 88% (36 personer). Vet ej (3 personer) 6. Hur har informationen av projektet varit (mot bygden/buaborna)? - Mycket bra/bra: 85% (34 personer) 7. I vilken utsträckning har du känt dig delaktig i projektet? - Mycket delaktig/delaktig: 76 % (31 personer) 8. I vilken utsträckning har din medverkan i projektet påverkat din personliga utveckling (ny kunskap, ny erfarenhet etc)? - Väldigt mycket/mycket: 48% (19 personer) 9. Hur har omgivningen uppfattat din medverkan i projektet? - Mycket positivt/positivt: 97% (35 personer) 10. I vilken utsträckning är du nöjd med din egen insats i projektet? - Mycket nöjd/ nöjd: 75% (29 personer) 11. Hur tror du att projektet kommer att påverka hamnområdets utveckling i framtiden? - Mycket positivt/positivt: 81% (34 personer) Vet ej(4 personer) 4 Ansökan om utbetalning slutredovisning avser kr ytterligare. Finansiering via Jordbruksverket borde bli totalt kr. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

22 Mätbara resultat enligt EU:s riktlinjer Vad Resultat direkt efter projektets slut Kommentar 1. Antal nya företag 2 GlassBoden Övernattning 2. Antal bevarade arbetstillfällen Totalt 3 3. Antal nya arbetstillfällen Män Kvinno r yngre än eller äldre yngre än eller äldre 2 Hamnvärd 1 Hamnvärd Totalt 5 Glassbiträde och besöksvärd Män Kvinno r yngre än eller äldre yngre än 5 Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

23 eller äldre 4. Antal deltagare i utbildningar 5. Antal aktiva deltagare i projektet 6. Antal passiva deltagare i projektet Totalt 13 Män Kvinno r yngre än eller äldre yngre än eller äldre 9 4 Totalt 37 Arbetsgrupper och projektledning Män Kvinno r yngre än eller äldre yngre än eller äldre Totalt 12 Män yngre än Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

24 7. Antal förädlade/utvecklade råvaror Kvinno r eller äldre yngre än eller äldre Antal bildade nätverk/samarbetsgrupper 1 Lokalt Företagsnätverk 9. Antal framtidsverkstäder eller liknande workshops som ägt rum Antal utvecklade upplevelsebaserade tjänster och produkter 4 Aktivitetsprogram GlassBoden BryggBoden Buamenyn Där mat och måltid spelar en viktig roll 2 GlassBoden Buameny Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

25 11. Antal fortsatta verksamheter Antal fysiska anläggningar Antal nya mötesplatser 3 Hamnängen GlassBoden BryggBoden Instämmer ej Instämmer Om du instämmer, vänligen kommentera: A: Planprocessen för kvm i Bua hamn, kommer att leva vidare i minst samma utsträckning som under projektperioden och även utvecklas vidare och hitta nya former att arbeta inom. X Varbergs kommun har ansvaret för fortsatt planarbete. Viljan från kommunen att utveckla Bua är stort GlassBoden och BryggBoden kommer att leva vidare i minst samma utsträckning som under projektperioden och även utvecklas vidare och hitta nya former att arbeta inom X AB Båtfjordens hamn tar över driften Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

26 B: Ett lokalt företagsnätverk i Bua kommer att leva vidare i minst samma utsträckning som under projektperioden X Näringslivet ser fördelar med att samverka och samarbeta C: Marknadsföring av Bua Fiskeläge kommer till större del att leva vidare i någon utsträckning efter projektperioden Bostadsmodulerna kommer till större del att leva vidare i någon utsträckning efter projektperioden X X Samhällsföreningen Buas Framtid tar över ansvaret AB Lokallager och AB Hellberg tar över ansvar för bostadsmodulerna D: Aktivitetsprogram kommer i någon mån att leva vidare i någon utsträckning efter projektperioden E. Aktivitetsprogram varje torsdag under sommarperioden kommer inte att leva vidare efter projektperioden X X Föreningen Brygghuset har lyckade idéer tex allsång på hamnängen Ingen ansvarig programledare finns Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

27 Diskussion/Reflektion/Analys Styrkor/Framgångsfaktorer Projektets framgångsfaktorer/styrkor har varit, professionell projektledning, strukturerad arbetsmetodik, öppenhet, en gemensam vision och tydliga mål/delmål samt ett nära samarbete med Varbergs kommun. Alla har varit välkomna att komma med synpunkter på de olika delprojekten eller, ännu hellre ta plats i någon av arbetsgrupperna. Samtliga mötesrapporter, förslag och beslut har redovisats på där alla som vill har kunnat ta del av hur arbetet fortskrider. Där finns också ett kalendarium över kommande möten, studiebesök, informationsträffar mm samt möjlighet till kontakt med projektledning. Projektet har haft nio informationstillfällen för bygden och ytterligare elva olika informationstillfällen för föreningar, politiker i Varbergs kommun och Halland. Dessutom har vi informerat andra orter (Gottskär, Glommen, Björkö, Veddige, Åsa, Landsbygdsrådet i Varberg) och näringslivet om projektet. Det finns mycket att lära av vårt projekt. Det handlar då kanske inte så mycket om de enskilda delarna, det finns många andra projekt som drivs professionellt mot tydliga mål, utan mera om helheten. Hur vi först engagerar bygden i en gemensam vision för hamnområdet och sedan bryter ner denna i delprojekt och kanske framförallt hur vi med professionell projektledning och nya metoder, lyckas bibehålla engagemanget och hålla momentum i processen under hela projekttiden. Även om alla delprojekt är viktiga, är det fastigheterna som kommer att skapa de mest påtagliga och mest bestående förändringarna av hamnmiljön i Bua. Det är också fastigheterna som är den ekonomiska motorn i projektet. Därför har Fastighetsutvecklingsgruppens arbete varit det som ägnats mest uppmärksamhet på informationsmöten och i den allmänna debatten. Redan från början satte arbetsgruppen ribban högt, av gruppens GoalPOST framgår att projektet vill göra omvandlingen av Bua hamn till ett föredöme i Sverige då det gäller efterfrågestyrd fastighetsutveckling. I GoalPOST slog vi också fast att ett nära samarbete med kommunen är en förutsättning för att säkerställa en effektiv plan- och beslutsprocess. Något som understryks av att beslutsansvarig i Fastighetsutvecklingsgruppen är avdelningschef för mark- och exploateringsavdelningen på samhällsutvecklingskontoret i Varbergs kommun och att samhällsutvecklingsdirektören ingår i styrgruppen för projektet. Representanter från kommunen har också medverkat aktivt på informationsträffar som hållits under projektets gång samt på många andra sätt stöttat arbetet med kunskap och synpunkter. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

28 Svagheter I ett projekt av denna dignitet krävs flexibilitet och omvärldsförankring. De som är involverade sitter naturligtvis inne med mer kunskap och information än de som inte är aktivt med i processen. Människor vill vara med och påverka genom idéer och åsikter men färre är villiga att engagera sig aktivt i processen genom handling/insatser. Kommunens arbete styrs av politiska beslut och fastställda rutiner varför det ofta tar längre tid än vad projektledning och arbetsgrupper ser som nödvändigt. Administrationen kring projektansökan och projektredovisning är mycket tidskrävande och ställer stora krav på uthållighet (framför allt ekonomi), tålamod och disciplin från projektledning. För att nå de projektmål som angetts i projektansökan har projektet drivits i ett högt tempo. Detta har medfört att en del människor i bygden inte känt sig delaktiga och inte uppfattat projektets syfte och mål. Samhällsföreningen Buas Framtid har varit uppdragsgivare och ansvarig för projektansökan med angivna projektmål. Styrelsen för föreningen är vald på demokratisk grund av medlemmarna, varför stor acceptans borde föreligga för det beslut som tagits och på det sätt som projektet bedrivits. Projektledningen beslöt att använda AB Båtfjordens hamn som stödmottagare för att underlätta den ekonomiska redovisningen med framför allt löner och moms då redan befintliga rutiner och system fanns tillgängliga. Förankringen i hamnstyrelsen har upplevts som bristfällig och i slutet av projektet ställt till en del misstroende från några aktieägare. AB Båtfjordens hamns ekonomi har bara påverkats positivt då kostnader för bla utsmyckning, grafisk profil och Gatewaybyggnaden har bekostats av projektet. AB Båtfjordens hamn har intet på något sätt belastats ekonomiskt av projektet. Ett antal gruppmedlemmar i Fastighetsutvecklingsgruppen har kritiserat vision, arbetssätt och projektledning efter att ha blivit inbjudna att medverka i gruppen efter ca 12 månader. Detta har skapat negativ energi och sämre diskussionsklimat i gruppen. För att tillmötesgå gruppens synpunkter och önskemål ordnades en workshop där kommunens tjänstemän tillsammans med projektledning och gruppens deltagare kom fram till ett förslag som nu ligger till grund för fortsatt planarbete för Bua 4:294 och Bua 10:248. Projektledningen tog ett snabbt beslut i samband med erbjudande om att förvärva bostadsmoduler för vandrarhem och placering på Bua 10:248. Beslutet diskuterades enbart i Näringslivsutvecklingsgruppen och inte i Fastighetsutvecklingsgruppen vilket skapade missuppfattningar och misstroende från delar av Fastighetsutvecklingsgruppen. Hot När projektet pågått under ca 1 år skapades en opinion för att stoppa exploatering av framför allt Bua 10:248. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

29 Möjligheter Leader Halland gav oss möjligheter och förutsättningar för underifrån styrd utveckling. Projektet har gett människor möjlighet att framföra sina synpunkter i många olika forum tidigt i processen, till skillnad mot andra samhällsutvecklingsprojekt där människor hänvisas till att lämna sina synpunkter i formella samråd och granskningar i formella processer vid tex en detaljplansförändring. Demokratins spelregler är att respektera vald styrelse och projektledning, att respektera majoritetens vilja och kommunens arbetssätt och rutiner. Bua har potential att utvecklas till en bygd med stor attraktionskraft för såväl boende som besökare. Bygdens historia som fiskeläge, med hög kompetens inom fiske och hav, kan användas för att möta framtiden och dess möjlighet att erbjuda upplevelser och verksamheter som stimulerar besöksnäringen. Att bo och leva på landsbygden ställer större krav på människor för att få till förändringar än för de som bor och lever i staden men det skapar också större möjligheter att kunna påverka den bygd och omgivning som omger oss, om vi bara vill, samverkar och samarbetar. Modellen som vi arbetat efter kan vara en bra modell för många orter på landsbygden som vill utveckla sin ort och bygd. Den kan användas av såväl kommun, näringsliv som föreningsliv. Resultaten från enkäten kan användas av kommunen i sin fortsatta planprocess och i0 företagsutveckling. Svaren kan användas av exploatörer för såväl bostäder som verksamheter. Marknad Varberg kan använda resultatet från de lokala nätverksträffarna för att utveckla liknande nätverk på andra orter. Värö/Veddige Företagarförening kan använda metodiken med vårt lokala företagsnätverk för att utveckla Veddige och Väröbackas lokala engagemang för företagsutveckling. Lokala företagare/entreprenörer kan använda undersökning från husbils- och fritidsbåtsbesökare för att utveckla och/eller skapa verksamheter som riktar sig mot denna målgrupp. Företag och föreningar kan ta hjälp av den framtagna grafiska profilen för att öka sammanhang och helhet. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

30 Framtid Planprocessen fortgår via Varbergs Kommun, ett planförslag kommer att presenteras för kommunstyrelsen mars Sakägare kommer att kunna yttra sig under våren Samverkan Bua, som består av olika föreningar och AB Båtfjordens hamn, kommer att fungera som bollplank genom Beryl Malmborg genemot Varbergs kommun. En förändring av detaljplanen för Bua 4:94 och Bua 10:248 kommer att skapa förutsättningar för nya bostäder, nya verksamhetslokaler och mötesplatser i Bua hamn. Det lokala företagsnätverket i Bua kommer att fortsätta genom en arbetsgrupp bestående av åtta lokala företagare och ett samarbete med Marknad Varberg. Arbetsgruppen har träffats för att klargöra idé, roller och ansvar för det fortsatta utvecklingsarbetet. Nätverksträffar kommer att erbjudas det lokala näringslivet var 3:e månad i samarbete med Marknad Varberg. Diskussioner pågår med samhällsförening Buas Framtid angående fortsatt marknadsföringsarbete via en ny webbsida samt Bua kartan (som till stora delar sponsras av näringslivet i Bua). Arbetet med övrigt marknadsföringsmaterial mot husbils- och fritidsbåtsbesökare kommer att skötas av AB Båtfjordens hamn. Fortsatt arbete med trivsel- och aktivitetsinsatser sköts fortsättningvis av samhällsföreningen Buas Framtid och föreningen Brygghuset. Vår Gatewaybyggnad turistinformation sköts av AB Båtfjordens hamn och kommer att utvecklas med hjälp av Marknad Varberg/Turistbyrån. GlassBoden och BryggBoden drivs vidare av AB Båtfjordenshamn troligen i samarbete med lokal näringsidkare. Inledande kontakt har tagits med Campus Varberg och programmet för Turism- och Destinationsutveckling, där studenter ska ges möjlighet att pröva och utveckla idéer under sommaren Samtal har också påbörjats med Peder Skrivares Gymnasieskola kring ett EU- projekt Nordisk måltid som förhoppningsvis kan utmynna i ett event med fokus på hav, fiske och skaldjur. Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

31 Kontaktpersoner Namn Per-Erik Wikström Telefonnummer (+46) Roll i projektet Ordf. Styrgrupp E-postadress per-erik.wikstrom@projectexecutionsweden.se Namn Ingela Armbro Telefonnummer (+46) Roll i projektet Projektledare E-postadress ingela@wqs.se Namn Kenneth Berntsson Telefonnummer (+46) Roll i projektet Medlem av styrgrupp Ordf. AB Båtfjordens hamn E-postadress kenneth@berntsson.org Referenser Cofactor AB Vi vill hjälpa kommuner, företag och entreprenörer att skapa en bättre framtid genom att tillföra nya perspektiv och nya verktyg för hur man kan förverkliga idéer och genomföra utvecklingsprojekt av olika slag. GoalPOST GoalPOST är en affärsplaneringsprocess som är inspirerad av Michael Porter, välkänd professor och chef för Institutet för Strategi och Konkurrenskraft vid Harvard University Business School. Metoden är ett enkelt och effektivt sätt att utveckla och formulera en strategisk plan. En GoalPOST- process startar med att definiera det långsiktiga målet, vilken position du vill att ditt Slutredovisning Destination Bua ; Journalnummer:

Fas$ghetsutveckling Des$na$on Bua

Fas$ghetsutveckling Des$na$on Bua Fas$ghetsutveckling Des$na$on Bua 20131219 Projektets bakgrund, uppdrag och status Varbergs Kommun Goal POST - vision, position, delmål, strategi, taktik och tidsplan Hur går vi vidare? Detta har hänt

Läs mer

Information 140320. Välkommen!

Information 140320. Välkommen! Information 140320 Välkommen! Agenda ü Vad har hänt sedan 130828? ü Projektmål ü Ekonomisk redovisning ü Organisation/ansvar ü Fika/Frågor ca 19:20 ü Presentation av arbetsgrupper och insatser ü Frågor

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Destination Bua. Arbetsgrupp 1 Fastighetsutveckling. Arbetsgrupp 3 Turism/Trivsel. Arbetsgrupp 2 Näringsliv. Projektledare Ingela Armbro

Destination Bua. Arbetsgrupp 1 Fastighetsutveckling. Arbetsgrupp 3 Turism/Trivsel. Arbetsgrupp 2 Näringsliv. Projektledare Ingela Armbro 20140418 Destination Bua *) Kenneth Berntsson - v.ordf Jan Malmgren - Vbg Kommun Richard Jakberg Cofactor AB Styrgrupp Ordförande P-E Wikström *) Projektledare Ingela Armbro Arbetsgrupp 1 Fastighetsutveckling

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Ljustern en tillgång

Ljustern en tillgång Ljustern en tillgång Projektet har lett till fler besökare och ökad användning av området. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas Utveckling, ekonomisk förening Projektledare: Sofie Jutner Kommun:

Läs mer

STYRELSEMÖTE

STYRELSEMÖTE Föreningen Buas Framtid STYRELSEMÖTE 2013-06-11 PROTOKOLL 06/2013 Tid och plats: tisdagen 11 juni kl. 18.00 Hamnkontoret Närvarande: Kenneth Löfgren (ordförande) Ingela Armbro Inga-Lill Stenman Torgny

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Slutrapport. Namn: Christer Oscarsson Roll i projektet: Projektägare / Ordf. i Främjandet. Telefon: E-post:

Slutrapport. Namn: Christer Oscarsson Roll i projektet: Projektägare / Ordf. i Främjandet. Telefon: E-post: Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-02-14 Projektnamn Lokal Utvecklingsplan Hälleviksstrand Journalnummer 2010-5891 Diarienummer TM074 Stödmottagare/projektägare

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun

Var genomfördes projektet? Uppsala kommun, Östhammar kommun, Knivsta kommun, Sigtuna kommun, Tierp kommun PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831 Slutrapport Projektnamn Ärende-ID Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167 Stödmottagare Organisationsnummer Årjängs kommun 2120000-1835 Datum för slutrapport Beslutad projekttid 20130831 20120401-20130831

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Grafisk profil/glasets Hus Datum: 20150531... Journalnummer: Projekttid: 20150301-20150531. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Beskriv kort och konkret ditt projekt genom att svara på följande frågor

Beskriv kort och konkret ditt projekt genom att svara på följande frågor Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Studieförbundet NBV Journalnummer 20114034norr UMEÅ Skolgatan 48 903 27 Umeå E-postadress norr@nbv.se B. Uppgifter om kontaktpersonen Namn och adress Ida Hillebjörk

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Fiber Borås Väst Ekonomisk Förening Datum: 2013-07-03 Journalnummer: Projekttid: 2013-04-01 2013-12-31 (avslutat 2013-06-30) Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet

Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet www.jordbruksverket.se Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet Så här fyller du i blanketten Ange det projektnamn som du har angivit i projektplanen och som även

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Allmänna uppgifter Datum: 2010-03-31 Projekttid: 2009-10-01-2010-04-01 Journalnummer: 2009-5974 LAG diarienr: LVS-050 Projektnamn: HÄSTNÄRA BOENDE I GÖTENE, förstudie Sammanställning

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé

Destinationsutveckling Sommenbygd. 1 Projektidé Tranås den 20 april 2010 Destinationsutveckling Sommenbygd 1 Projektidé Projektet är ett paraplyprojekt som ska utveckla besöksnäringen av Sommenbygd med de tillhörande sex kommunerna i Sommenbygd. Detta

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

Hjälpreda för förening vid ansökan om investeringsstöd hos Länsstyrelsen

Hjälpreda för förening vid ansökan om investeringsstöd hos Länsstyrelsen Februari 2016 Hjälpreda för förening vid ansökan om investeringsstöd hos Länsstyrelsen Målsättningen Målsättningen med detta dokument är att underlätta för föreningen att ta fram underlag för utarbetande

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Förstudie Kullaleden och Skåneleden Nordväst Kullaleden under tiden mellan projekten har

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Tågdagarna i Landeryd Journalnummer: 2010-6360 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Landsbygd

Läs mer

Informationsmöte. 28 augusti Välkommen!

Informationsmöte. 28 augusti Välkommen! Informationsmöte 28 augusti 2013 Välkommen! Dagens agenda 1. Bakgrund, förutsä2ningar och mål för projektet 2. Organisa?on och arbetsmetoder 3. Lägesrapport per arbetsgrupp/resultat av marknadsundersökningen

Läs mer

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar.

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar. Föreningskraft Allsång i Heby Folkets Park. Projektägare: Mötesplats Tillväxt Ek. Förening (MTI) Projektledare: Håkan Collin Kommun: Heby Dnr: 97 Jnr: 2011 5360 Projekttid: 2011-06-20 2012-12-31 Beviljade

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm

Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv. Marlene Hassel Stockholm Hur skapar vi attraktiva mötesplatser utifrån ett samverkansperspektiv Marlene Hassel Stockholm 2019-04-02 1 Möjligheter & utmaningar Hur möter vi framtiden? Hur kan vi stärka våra platser och skapa tillväxt

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Järnkraft Journalnummer: 2009:7722 (2009 och 2010) 2010:7771 (2011) Namn på LAG

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Paraplyprojekt 1 - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare,

Läs mer

Naturturism i Uppsala län

Naturturism i Uppsala län Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism i Uppsala län - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin 2010-05-10 HS Konsult AB Journalnummer: 2009-3403 Innehållsförteckning

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr

Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: Bondens Mat i Uppland, org nr Projektredovisning för Projektet Matturism i Uppland Journalnummer: 2011-6042 Bondens Mat i Uppland, org nr 769621-4233 Kontaktperson: Claudia Dillmann Tel.070-231 39 92 Saxen 214 Sättraby 760 31 Edsbro

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978

Slutrapport, Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnr: 2009-3978 Slutrapport 1. Projekt Lokal livsmedelsproduktion och utveckling av besöksnäringen Journalnummer: 29-3978. Stödmottagare: Siljansnäs Sockenkontor Ekonomisk förening 2. Kontaktpersoner Jonny Wikström Siljansnäs

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun

Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun Slutrapport för följeforskningsuppdrag Strukturfondsprojektet Sàjtte Utveckling av rennäring och samiska näringar i Jokkmokks kommun Råneå den 30 maj 2014 Olof Bergwall Följeforskare för Sàjtte 1 INLEDNING

Läs mer

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr

Lustfylld mat. Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn kr Lustfylld mat Projektets mål var att skapa långsiktiga hållbara försörjningsmöjligheter inom matsektorn. Projektägare: Skördefest i Dalarna, ideell förening Projektledare: Olle Bengtsson Kommuner: Säter,

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Välkommen till Garveriet i Floda

Välkommen till Garveriet i Floda Välkommen till Floda! New York Välkommen till Garveriet i Floda Samverkan Sävelången Vrångö Business Improvement District Innerstaden Innerstaden Göteborg Göteborg Innerstaden Göteborg Skottland New York

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Fler medborgare och mer demokrati!

Fler medborgare och mer demokrati! Fler medborgare och mer demokrati! Cultural Planning som metod för samhällsutveckling på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

Förstudie för utveckling av Stjärnsund

Förstudie för utveckling av Stjärnsund Förstudie för utveckling av Stjärnsund Rune Dahlén informerar om bosättningsmöjligheter vid lördagsmarknaden i Stjärnsund. Projektägare: Stjärnsunds Byggrupp, ideell förening Projektledare: Rune Dahlén

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

Efterfrågestyrt. 600 113 kr

Efterfrågestyrt. 600 113 kr Efterfrågestyrt Besökare vid Fallens Dag. Projektägare: Destination Älvkarleby ideell förening Projektledare: Chatarina Östlund/Josefin Ronnerfors Kommun: Älvkarleby Dnr: 121 Jnr: 2012 6724 Projekttid:

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

1(8) Verksamhetsplan 2015. Antagen vid årsmöte 1 april 2015

1(8) Verksamhetsplan 2015. Antagen vid årsmöte 1 april 2015 1(8) Verksamhetsplan 2015 Antagen vid årsmöte 1 april 2015 2(8) Föreningens ändamål Företag i Samverkan i Östhammars kommun har enligt stadgarna som ändamål att främja en god samverkan mellan de ideella

Läs mer

SLUTRAPPORT Bilaga till ansökan om slututbetalning inom Leader

SLUTRAPPORT Bilaga till ansökan om slututbetalning inom Leader SLUTRAPPORT Bilaga till ansökan om slututbetalning inom Leader Slutrapporten är ett dokument som ska ge en bra överblick över ert projekt för läsare som inte har annan information om projektet. Den ska

Läs mer

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden.

2011-11-30 1. Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. 2011-11-30 1 Bräknemodellen. En utvecklingsmodell för småorter på landsbygden. Bakgrund Sedan ett år tillbaka har Hoby Företagarförening och Bygd i Samverkan, båda ideella föreningar, arbetat med att ta

Läs mer

Bilaga 1. Projektplan Platsorganisation Åhus. Projektidé. Bakgrund

Bilaga 1. Projektplan Platsorganisation Åhus. Projektidé. Bakgrund Bilaga 1 Projektplan Platsorganisation Åhus Projektidé Projektidén är att samla ett brett spektrum av lokala krafter föreningar, företag och boende i en nybildad förening som blir ett forum för att stärka

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

Projektplan förstudie lokal vindkraftsåterbäring

Projektplan förstudie lokal vindkraftsåterbäring Projektplan förstudie lokal vindkraftsåterbäring 1. Vad kallar ni projektet Förstudie lokal vindkraftsåterbäring 2. Vilken är er projektidé Inom Ljustorp pågår planering för två stora vindkraftsetableringar.

Läs mer

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok.

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. 2013-10-04 Tillväxtverket Ärendeid 00162884 Diarienummer 2011003168 Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. Invigningen av Servicepunkt Byxelkrok. Foto Bo Lönnqvist Projektets syfte. Syftet med utvecklingsprojektet

Läs mer

av projektet Attraktiv logi för turister i NEDA-området Typritningar och mallar för projektering och tillståndsprövning tas fram i projektets regi.

av projektet Attraktiv logi för turister i NEDA-området Typritningar och mallar för projektering och tillståndsprövning tas fram i projektets regi. Utvärdering av projektet Attraktiv logi för turister i NEDA-området Utdrag ur projektbeskrivningen 1. Sammanfattning Det finns stor efterfrågan på logi för turism kopplat till naturupplevelser i Nedre

Läs mer

Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Wallby Gård, Eva och Johan

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Presentation Leaderträffen i Båstad. Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Presentation Leaderträffen i Båstad. Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet. Presentation Leaderträffen i Båstad 22 maj 2019 Mats Holmquist, Högskolan i Halmstad Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet. Vårt syfte är att undersöka effekttänkandet i Leader

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan

Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Flens kommun sätter besöksnäringen på framtidskartan Besöksperspektiv i översiktsplanen Med ett tydligt besöksperspektiv i sin nya översiktsplan visar Flens kommun hur man på ett bra sätt kan skapa bättre

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Framtid Simlångsdalen

Framtid Simlångsdalen Framtid Simlångsdalen Projektbeskrivning April 2015 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Projektbeskrivning för Framtid Simlångsdalen Innehåll Bakgrund... 2 Omvärldsanalys... 2 Geografiskt läge... 2 Befolkning och

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Bärkraft Journalnummer: 2008-4809 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning Rapport 2015-05-19 Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning KS 2013/0967 Resultatet av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning rapporterades till projektgrupp

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: MittSkåne på kartan II Journalnummer: 2010-4457 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets integrationssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Integration Rydaholm Journalnummer: 201-3006

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND Projektnamn: Unga Ess Projektägare: Leader Skånes Ess Projektledare:Veronika Ekstrand Journalnummer:SJV 2009-4452 Innehållsförteckning Projektidé och

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats

Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats Sammanfattning Detta dokument beskriver hur Kryssarklubbens nya webbplats skall tas fram. Planen är ett resultat av det arbete som gjorts av

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling Hållbara platser Samverkan för regional serviceutveckling Projektägare: Västra Götalandsregionen, Näringsliv Projekttid: November 2016-30 juni 2019 Budget: 3 Msek Finansiärer: Tillväxtverket, Länsstyrelsen,

Läs mer

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNIKATIONSPOLICY Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNENS MÅL, AKTIVITETER OCH BESLUT STRÄVAR MOT ATT NÅ DEN GEMENSAMMA ÖVERGRIPANDE VISIONEN FÖR ÅR 2020 DET GRÖNA OCKELBO VI

Läs mer