Akt 1 Prolog. (Emanuel Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Akt 1 Prolog. (Emanuel Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.)"

Transkript

1 Hemligheter Opera i två akter Musik Jonas Forssell Libretto Magnus Florin Uruppförande 12 februari 2011 på Malmö Opera och Musikteater. Akt 1 Prolog. ( Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.) Ni är andar. Är ni onda andar? Ni är goda andar. Ni sover. Ni vilar i ro, för att ni är goda. Nu vaknar ni. Ni märker mig. Ni talar till mig. Ni säger, att ni varit bland änglarna i himlen......och fått se de underbaraste saker. Jag frågar er: Vad såg ni? Ni säger, att där glänste av guld. Jag frågar: Av silver? Av ädla stenar? Ni svarar: Av silver, av ädla stenar. Jag frågar: Hur vackert var det? Ni svarar, att jag inte förstår. Ni säger, att änglarna inte bryr sig om de yttre fenomenen, bara de inre realiteterna. Jag är ful. Jag är vacker. Jag är ond. Jag är god. Precis som ni. Fula, vackra, onda, goda. Ni är inte bättre än jag. Inte sämre. Ni är som vi. Det finns ingen skillnad. Ni vet inte om ni är andar eller människor, om ni gått hädan eller lever.

2 ( somnar) Ni går i Rom och är italienare. Ni går i London och är engelsmän. Ni går i Hamburg och är onda. Ni går i Amsterdam och är goda. Ni går med mig. Jag är ande. Ni är vi. Vi är andar. Vi sover. Scen 1. (,,, Kören. Kungliga militära högkvarteret. kommer för att träffa. Han vill ha pengar till sina skrifter och hoppas på gensvar, om han erbjuder en ny teknisk uppfinning till kriget. I väntan på att få komma in till kungen möter han, polsk prinsessa.) -Vem där? Ärende? -Swedberg. Vetenskapsman. Kungen kallade mig. -Kungen tar inte emot. -Säg honom mitt namn! Namn...? Kungen inspekterar trupperna. Marscherar västerut om en minut. ( försvinner) Mitt ärende är viktigt! Min kunskap kan avgöra kriget! Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Papuga, raj. Tańczyć, smok. Królowa, sen. -Vem är du? -Drottning. Dröm. Papegoja. Paradis. Jestem polską księżniczką. -Mam na imię Marja. -. Vetenskapsman. -Då vet du allt? Då kan du allt? -Inte allt. Membran, logaritmer. I London, Paris. -Allting, överallt? -Jag har skrivit tiotusen ord, men vet så lite.

3 Ett sandkorn, nästan ingenting. Men mitt sandkorn kan välta ett berg. Hör du? Mitt vetande växer! Jag ska skriva tiotusen nya ord. Om longitudens lösning. Om allting, överallt. Swedberg! Vetenskapsman! -Livet är så kort. Är du hemma här? -Hemma är borta. Jag irrar. Grus ibland, marmor ibland. Lera, elfenben. Och var är du? -Förstår du var du är? -Jag har mitt hem här. -I hjärnan. -I dess vindlingar, tiotusen otryckta ord. En upptäckt här, en ny kalkyl här. En uppfinning, som ingen funnit upp. Luftpump, vattenur. Kungen ska ge mig pengar. Ångmaskin, mekanisk vagn. En undervattensbåt som lurar fienden. Det är dyrt att trycka tiotusen ord. Kungen ska betala. -Du, som vet allt, vet du... -Inte allt, men... När en tjuv stjäl ett äpple från ett äppelträd, torkar alla äpplena på trädet? Tjuven stjäl... Äpplena torkar... Så lustiga underliga ord. Jag är söndagsbarn, som du. Du har en hemlighet. En dag blir du berömd i världen. Du gör en maskin, som berättar om själen.

4 Själen är rörelser i hjärnan. De syns i ett skarpt mikroskop. Är du prinsessa? Min pappa kröntes av din kung. Vi bodde i ett slott. Det blev krig. Vi flydde. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Nu reser jag och blir drottning i Versailles. -Farväl. Snart är du... -Snart är jag...? -Du är söndagsbarn, som jag. -Jag skrev tiotusen ord, men vet så lite. -Du har en hemlighet. En dag blir du berömd. -Mitt sandkorn kan välta ett berg. Snart är du... Vänta, så får du se. Kungen tar emot! Scen 2. (,. tas emot av och vill presentera sitt luftskepp.) -En stövel vet du vad det är? -Eders Majestät, en stövel... -Polhem gillar dig. Du kan visst allt? -Inte allt, men... En stövel på foten, upp i sadeln, galopp. Vet du vad en värja är? Nådigaste konung, låt mig presentera... Min uppfinning, till vinnande av... Hugg och slag! Jag! Jag! Jag! Snö och is! Jag äter is! Pass på! Trupperna är samlade! Bombkurvor i ögona blå! Inga sorger. Inte ett ord om Bender! Nu tågar vi mot Norge! shald är vackert i november!

5 Hugg och slag! Jag! Snö och is! Jag äter is! Jag gillar dig! Vad vill du ha? Säg! Ers Majestät, tiotusen otryckta ord... Tryckerierna i Amsterdam... Svagdricka och fläsk! Västerut om en minut! Frisk och sund! Inte ett ord om Bender! Skottland är vackert i december. Kan du gå på Öresund? -Fryspunkten för vätskor... -Jag äter is! Isflak på isflak! Isvak, hård is, vass is, iskall is! Jag äter is! -Ge mig din uppfinning! Nu! -Ett luftskepp! En ballong, som... Ballong? -Gå härifrån! -Ett flygande fartyg, som... Ta din boll av luft! Du är luft! En dammpust bara! Jag är is! Jag äter is! Scen 3. (,,,,. friar till Polhems dotter med hjälp av en medhavd ring och löfte om ett stenhus. Han hoppas att med ett äktenskap bekräfta sin ställning som Polhems närmaste man.) -Vem där? -Jag söker fröken. -Och har en liten gåva? -En ring. Ett stenhus i Stockholm. En friare. Ställ dig i kö. -Drottning. Dröm. Papegoja. Paradis.

6 -Du? Här? Nu? -Så du vill gifta dig? -Med Polhems dotter. Jag har förhoppningar. Och kalkyler! Riddaren får dottern, halva riket och pengar att trycka tiotusen ord. -Men snart är du... -Snart är jag...? Vänta, så får du se. -La Poule. La Pastourelle. -Fröken. Ett ord på tu man hand? Vackra löjtnanter. Stiliga generaler. Dag och kväll. Jag och kung. -La Poule. La Pastourelle. Och vad vill du? -Här är en ring, för att besegla ett förbund. -Bara en ring? -Av guld. Och ett stenhus på Skeppsbron. Jag blir varm,. Känn på min panna. Vill du råda mig i en hjärtefråga? En kvinna har glömt vem av de tre hon ska ta. Du är bra på räknetal. På ett, tu, tre... Allt är matematik. Människan en maskin, med pumpverk, blåsbälg, taljor och block. Allting är membran. När blodet rinner in i kärlen blir de spända och vibrerande. En lustig friare, som håller föredrag. -Jag tror du fryser? -Allt i världen skälver och dallrar. Som asplöv, som strängen på en luta, som ljusets etervåg. -Och drömmarna? -Är hjärnans darrningar, vibrerande atomer. Nattens melodier.

7 En hel orkester under kudden. Den ena människan anar den andras tanke. Den ena hinnan darrar av den andras darrning. Känn här. Darrar mina hinnor? Allting är... (En listig ande bakom ryggen på mig, tvingar mig att säga fel.) Allting är... (Jag tänker något vackert, men fel ord kommer ur min mun.) Allting är... blåsbälgar! Först var det roligt, sen bara trist. Man glömmer vad du sa i början. I slutet förstår man ingenting. Kan du dra solstrålar ur gurkor? Hur många gram väger en själ? Gör något praktiskt för mig. Råd mig i en hjärtefråga. Vem ska jag ge och vem ska jag ta? Hovjunkaren eller överjägmästaren? Ska jag ta kung? Ett, tu eller tre? Vad säger min? Vem ska jag ge och vem ska jag ta? Hovjunkaren, överjägmästaren eller kung? Scen 4. (,. erbjuder en nyttig uppfinning till kriget och belönas: han utses till extra ordinarie assessor i Bergskollegium och blir adlad.) Vad säger min? Ge mig ett nytt muskedunder, en ny kanon! -Ett gevär som skjuter tio skott i sekunden. -Varför inte hundra skott? Eller tusen?

8 -Tusen skott på en sekund? -På en sekund tusen skott. Det var skönare! Extraordinarie assessor i Bergskollegium! Marmelad och massavrättningar till frukost! Tortera barn till middag. Lammstek, kyckling. Häng männen i träden nakna! Franskt vin! Kvinnorna förs bort! Lyssna! Så tyst det är! Ingen vet vart det bär! Var och en har sin livstråd. Lång eller kort. Gå nu! Jag har tråkigt! Avmarsch om en sekund! Riddare, adelsman. Med konungens värja dubbad! Tusen skott! -Värjan skämtar inte! Is! Jag äter is! -Majestät! Mina tiotusen otryckta ord... Iskall is, vass is! Isflak på isflak! Riddar Swedenborg! Assessor i Bergskollegium. -Allernådigaste konung. -Is! Scen 5. (,,,. fortsätter sitt frieri, som tillbakavisas. tröstar med att sätta kriget före kvinnan. ber och att vänta och se.) Ska jag ta kung? Jag och kung? -Ta mig, riddar Swedenborg, och mitt stenhus. -Riddare är så ridderliga, stenhus så tysta. -Ta min ring av guld och safir. -Guld är så kallt. Safir är så trist.

9 -En klänning av sammet? Baroner, kandelabrar? -De får mig att gäspa. Baroner är så tjocka. -Kandelabrar är så stela. -Men tänk dig, när du får... -Vadå? -Ett luftskepp! En svävande båt! Gift dig med pappa istället. Han gillar dig. Min kära inte-fästman. Min inte-kära inte-make. Lycka till med din blåsbälg. Din ring är ingenting. ( in) Ers majestät! Ikväll... La Poule, la Pastourelle! Kvinnor. Is! Jag äter is! Var är ni, mina friare? Snart är jag lyckligt gift med er allihop! Poczekaj chwilę. Vänta en stund. I zobaczysz. Så får du se. -Vem fan är hon? -En polsk prinsessa. Hennes pappa... Is! Vad fan angår dig Polens affärer? Vad fan ska du med kvinnor? De är för vackra, för fula! De är för dumma! Och för kloka! De är för långa, för korta! De har så djävulskt stora munnar! De vet aldrig vad de vill! Is! Jag äter is! Avmarsch om en sekund! Mannarna, hästarna, kanonerna! En halv sekund! Poczekaj chwilę. Vänta en stund. I zobaczysz. Så får du se.

10 Scen 6. (,, Andarna. med sina tiotusen ord, som han behöver pengar för att trycka. Han berättar för om sin döda syster och får en vision av ett möte med andar.) Jag har papper och bläck. Jag har kunskap och sanning. Jag har bråttom. Mina tiotusen ord vill jag trycka fort. Men det är dyrt. Räkningar, fakturor från tryckerierna i Amsterdam. Jestem polską księżniczką. Du polska prinsessa som irrar? Är du ensam? Var har du mor och far? Dina syskon? Jag tror de har det bra i Versailles. Har du systrar och bröder? Det var en gång en syster... Hon blev så sjuk. Hon skulle dö. Hon visste det. Hon sa: I himmelriket ska jag be för dig, bror. Jag sa: Vad ska du göra mera? Hon sa: I himlen ska jag spela på strängaspel för dig, tills du kommer till mig, bror. Jag sa: Du kan väl inte spela strängaspel? Hon sa: Det kan jag väl. Och kan jag inte spela, så lär jag mig med tiden. Så sa min syster.

11 ? Förstår du? Rozumiesz? Förstår du? Var du är?? Andar? Är ni andar? Andar finns väl inte? Är ni andar? Är ni onda andar? Är ni goda andar? Ni talar till mig. Ni säger att ni är bland änglarna i himlen. Jag frågar er: Vad ser ni? Ni säger, att där glänser av ädla metaller. Jag frågar: Av silver? Av guld? Är det vackert och skönt? Ni svarar, att jag inte förstår. Ni säger: Världen står stilla i väntan. En våg i balans mellan ont och gott. Du bär din himmel inom dig och ditt helvete. Och om jag väger över i det onda? Då faller du inte. För Gud håller ett finger på vågen. Så blir det jämvikt igen. Och du kan bättra dig. Efter döden kommer du till andarnas värld. Där får du vänta och se. Alla nyss döda får vänta där och se. Jag frågar: Vad får de se? Ni svarar: Se vart de ska. Till himmel eller helvete. Jag frågar: Vänta hur länge? Ni svarar: Somliga hinner knappt dit. De förs snart till himmel eller helvete.

12 Andra får vänta länge. Jag frågar: Hur länge? Andar Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Papuga, raj. Tańczyć, smok. Królowa, sen. Är ni andar? Andar finns väl inte? Förstår du nu? Rozumiesz? Var du är? Scen 7. (,,,, senare och. söker fortfarande pengar för tryckning av sina tiotusen ord. Han vill sälja sitt stenhus till för att få pengar.) -Vem där? - Swedenborg. Naturvetenskapsman. Ordinarie assessor i Bergskollegiet. Tolkare av bibeln. Resenär. Riksdagsman. Jag söker herr lagman, kammarherre, ordförande i bankofullmäktige, greve Gyllenborg. -Ditt ärende? -En propå om en liten lönsam affär. -En liten lönsam affär? -Ett hus på Skeppsbron är till salu. En hemsk affär. Ett stenhus slumpas bort, för att trycka tiotusen obegripliga ord!, min vän. Du är så kuriös. Du vet allt om blåsbälgar och tremulationer, men inget om priset på en riksdagsgreve. Allt om kalkyler, men inget om mödan, att frakta en berusad biskop till kammaren......smörja ett hovrättsråd, mjuka upp en general. Gratifikationer till den ene......bonus till den andre. Lite till mig själv och lite till.

13 Sådant är systemet. Jag är ingen ängel. Men ingen djävul heller. Ibland har jag gloria, tycker min fru, när jag släpar hem en present. Gyllene speglar, luktvatten, spetsar. Då blir hon så glad. Oegentligheter? Illasinnade anklagelser! Fusk? Elakt förtal! Är sedlarna slut igen? Då trycker vi nya. Det är bara papper! Men papper är pengar och pengar är makt. Man måste ju leva!, min vän, du är lustig och ack så tråkig. Varför gifter du dig inte? Som jag! Ingenting här, ingenting där! Men här! Se! Franska mynt i öronen! Det är dyrt att leva. Du skriver och skriver. Och tryckerierna i Amsterdam trycker och trycker. Dyrt för dig! Du är en heder för ditt stånd, du röstar i riksdagen med ansvar och förnuft. Se! Franska sedlar i näsan! Får man se ett litet leende? Förlåt, jag blev trött. Hjälp, slå mig inte! Jag tyckte, du hade en käpp., vad vill du? Varför blänger du på kristall och siden? Är vi så konstiga? Elfenben och marmor......är det spindelväv och mossa för dig? Porslin och guld är bara dimma och rök? Är jag ett vidunder och min fru ett troll? Varför talar du inte? Det blir så tyst...!

14 Och vem är du? Förlåt, min fru? Har jag haft den äran... Att hälsa... Jestem polską księżniczką. -Vad sa? -En polsk prinsessa. -Snart är hon drottning i Versailles. -Prinsessa? Drottning? I min salong? Jag ber... Ni ser svag ut. Låt mig stödja er. Luta er mot mig. Så här... -Vem vet vad nästa ögonblick för med sig. -Vänta en stund. -Så får du se. Förstår du? -Vad finns att förstå? Är det ett förhör? Var är mina kockar? Kalkoner, rapphöns! Varje droppe blod är en modig soldat! Vill du råda mig i en hjärtefråga? En ung kvinna har glömt vem hon ska ta. Hovjunkarn, överjägmästaren? Eller dig? Isflak på isflak! Jag biter i is! Isvak, svag is, stark is, iskall is! Jag äter is! Scen 8. (,,, senare, och. vittnar om sitt liv. köper stenhuset av och uppdrar åt honom, att ordna pengar hos kung Ludvig i Frankrike.) Sammet, silhuett. Siden, sorg. Kärlek och pengar. Bra kombination! Jag står för pengarna och hon... Jag måste skynda! Kollegium, bankfullmäktige, järnkontor. Ingen tid att gå in på detaljer. -Sammet, silhuett. Siden, sorg. -Ta hand om vår vän, jag är tillbaka om...

15 Mina tiotusen otryckta ord? Mitt stenhus, min propå? Min make är så... Får jag säga? Hur går det med membranen? Och hinnorna? -Den ena hinnan darrar av den andras darrning. Förlåt, jag är ingen vetenskapsman. Jag ska hålla ordning på tjänstefolket. Jag klipper silhuetter till mitt album. Under knyppeldynan har jag min bok. Min hemlighet. Jag läser om världens historia. Nu är jag i martyrernas Rom. I slavarnas Afrika. Hottentotter, blåmän, indianer. Musik tycker jag om, och dans. Jag vill tala franska. Mon chèr monsieur! Vi är i en hydda i skogen. En öppen eld. Vi ser stjärnorna. Nej, vi är på ett skepp. I stormen, tusen vågor! Vi går i kvav! Nej, vi är i en grotta, gömmer oss för vilda djur. På grottans väggar sorgliga bilder. Någon som rövades bort och försvann. -Jag är yr. Jag tappar sansen, hostar blod! -Ska jag hämta en läkare?! Dumbom! Det var fantasi! Jag skojade. Jag är lycklig. Jag har och barnen. Nyss var de så små. Och nu... Har du barn?

16 Nej, förlåt, du har ju ditt att... Du är så tyst? Hör du mig? Rör jag på läpparna?, berätta vad jag säger! + Luftens vibrationer tränger in i mitt öra, förmedlas via hörselnerven in i hjärnan, för att nå själen. -Själen? I hjärnan? Det andliga är också materia. Hjärnan är en sfär av spiraler......som rör sig i vidgande cirklar, vrider sig som materia, som... Sånt där går hem i Düsseldorf. Tråka inte ut min fru. Hon vill ha pärlor, inte damm. Jag köper ditt stenhus. Jag belånar och betalar i morgon eller i övermorgon. Det som var ditt, är nu mitt. Man måste leva, åtminstone överleva, och skina som en sol. Rosenvatten och fernissa. Jag har nyckeln till alla salar: kungliga rådet, kabinettet. Jag har också mina hemligheter. Slottet, riksdagen, bordellerna, allt det där. Mina fiender... En faller från ett fönster, en får spöstraff, en tredje landsförvisas. Den fjärde brinner upp, den femte körs över av en vagn. Hu, hans benpipor sticker ut. Den sjätte kommer på bättre tankar, är snäll och lojal. Glada melodier. Specialdomstolar. Kris på banken och på växelkontoret. -Allt ska man ta hand om. -Min vän, betalningen?

17 Förlåt min man, han är så... Ska du inte gifta dig,? Du som är så stilig. Eller ska vi säga klok? Jag var så ung. Sammet, silhuett. Bara en flicka. Siden, sorg. var redan en herre. Pappa och mamma tyckte att jag skulle, och så gjorde jag det. Nu är du tyst igen. -Vad tänker du, att jag tänker? -Att den ena människan anar den andras tanke. -Att världen är besjälad. Att skåpen knarrar, när något orätt pågår i rummet. Att även själen har ett hemligt kabinett. Att du lutar dig mot glas, är glad och ledsen. En blomma växer ur mull och kan blåsa omkull. -Att du är köpt och såld. -Jag faller, går i kras. Siden, sammet, våld. -Den ena hinnan darrar... -Är han igång nu igen? - är lustig, han läser mina tankar. -Då vet han att du älskar mig. Vi gifte oss av kärlek. Pengarna ingick i köpet. Världens bästa fru. Hon är......bra. Aldrig behagsjuk. Kris på manufakturkontoret. -Den ena hinnan darrar... -Lugn,. Du ska få det du ska ha. Staten, det är jag. När jag dör, ramlar huset omkull. -Den ena hinnan darrar av den andras darrning.

18 Ikväll kommer bankodeputationen på supé. Ta din vita klänning och diademet. Det blir säkert outhärdligt. Lewenhaupt och Ehrenpreis. Gamla sura oxar. -Boskapsskötsel, sällskapsliv. Sak samma. -Han sprätter omkring som en kalkon. Du talar om min man, om din vän. Du förstår inte hur han kämpar. -Ingen annan klarar av det. -Förlåt mig. Jag kanske är gammaldags. Kvinnan råder inte över mannen. Hon ska vara i stillhet. Sammet, silhuett. Mannen är kvinnans huvud. Kvinnan är mannens ära. Siden, sorg. I hemmet är det ändå jag som bestämmer. Så blir allt till det bästa. Kan du inte be kung Ludvig om franska sedlar? Ta med longitudens lösning till Versailles. Sälj den dyrt. Ta med dig prasslande papper tillbaka, som jag kan snyta mig i. Systemet kostar så mycket. Biskoparna är törstiga. Grevarna är hungriga. Ta dina tremulationer till Versailles. Sälj dem dyrt till Ludvig. Du får pengar till dina tryckerier, dina tio miljoner ord. Och så en liten slant till mig. -Poczekaj chwilę. I zobaczysz. -Vad sa? Kalkoner, rapphöns. Varje droppe blod är en modig soldat. Jag äter is!

19 Isflak efter isflak. Isvak, iskall is! Jag äter is! Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Vill du råda mig i en hjärtefråga? Vackra löjtnanter, stiliga generaler. La Poule, la Pastourelle. Dag och kväll. Vem ska jag ge? Vem ska jag ta? Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Sammet, silhuett. Siden, sorg. Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Sammet, silhuett. Siden, sorg. Scen 9. (,, Andarna. får en ny vision av ett möte med andar. Han föreställer sig det himmelska äktenskapet och att man i himlen kan återfinna en förlorad syster.) Andar. Ni finns. När jag behöver er, kommer ni. Ni berättar om livet efter döden. Ni säger, att i himlen kan en kvinna lämna sin man och finna en annan man. Det är det himmelska äktenskapet. En bror, som tappat sin syster, kan hitta henne igen. Här på jorden är människan halv. Det känner var och en. I himlen är det annorlunda. Är det hemligheten? Andar?

20 Andar? Rozumiesz?? Förstår du var du är? Förstår du nu din hemlighet? Paus Akt 2 Scen 10. (,, Ludvig. Audiens i Versailles. återser som Ludvigs drottning, möter Ludvig och utför s uppdrag.) Elfenben, marmor. Fall på knä för drottningen. Mam na imię Marja. Jestem polską księżniczką. Królowa. Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Tańczyć, smok. Królowa, sen. Agat, kristall. Fall på knä för konungen. -Ers Majestät, longitudens... -Yttra dig, när du anses värdig. Nu anses du värdig. Yttra dig! Longitudens lösning är månens position. Om en faktor är bestämd, är den andra...

21 (Ludvig lämnar rummet. avbryter sig.) Hans majestät har ärenden. Volanger, puder, rosenvatten. Louise-Julie, Pauline-Felicité... Lår, bröst, kön. Marie-Anne, Charlotte-Rosalie... Spegelsal, bordell. Nu får jag mitt migränanfall! Ers kungliga höghet...? Mitt migränanfall är över. Jag föder, enligt uppdrag, tio barn bland gobelänger med bibliska motiv. Jag tar en promenad bland statyerna i parken, i sällskap med en kör av gamla adelsfröknar. Vi sjunger: Królowa, papuga, var det något med pengar? Ers höghet, subsidierna till partiet täcker inte behoven. De ständiga svenska delegationerna roar inte kungen. (Ludvig in.) Ers majestät, om en faktor är bestämd, så är den andra... (Ludvig ut igen.) När han gäspar blir öronen gula. Nu vilar han sig på schäslongen. Kön, bröst, lår. Madame de Coislin, lår. Madame de Mirapoix, bröst.

22 Madame d Estrades, kön. Mademoiselle R... Betjänter målar deras kinder röda. Jag syr. Jag är from. Jag broderar. Stygn för stygn. Nålen, tråden. Statyerna faller. Påfåglarna grånar. Fontänerna sinar. Speglarna svartnar. Flickornas kinder försvinner. (Ludvig in.) Ers majestät, mina tiotusen ord, tryckerierna i Amsterdam... (Ludvig ut.) Kungen tar emot longitudens lösning, beviljar tryckbidrag och låter hälsa greve Gyllenborg. Scen 11. (, Andarna,. med andar. Han berättar åter om sin döda syster.) Jag är liten. Jag säger till min syster: Jag behöver inte andas. Hon svarar: Alla måste andas. Inte jag! ( håller andan en stund. Andas ut.) Hon svarar: Akta dig,, det är farligt. Men jag vet... När hjärnan är i djupa tankar, andas lungorna sakta. Syster, kom ombord på mitt skepp, som flyter på luftens hinnor. Vi tar en tur!

23 Där är ett moln. Där är en måne. Allting där nere är så litet och vi är högt häruppe. Det frasar i seglet. Lyssna. Andas djupt. Ett enda andetag på tusen år. Andar. Ni finns. Rozumiesz? -Förstår du nu? -Rozumiesz. Din hemlighet. -Rozumiesz. -Förstår du nu, var du är? Scen 12. (,,,,,,, Ludvig. - får av veta, att han befinner sig i en mellanstation i de dödas rike, där de nyss döda (däribland dramats personer) lever sina liv, för att sedan föras vidare till sina destinationer. följer skeendet tyst.) Kris på banken och på växelkontoret. Allt ska man ta hand om. Under knyppeldynan har jag min bok. Min hemlighet. Jag läser om världens historia. Nu är jag i martyrernas Rom. I slavarnas Afrika. Hottentotter, blåmän, indianer. Jag biter i is! Isvak, hård is, vass is! Iskall is! Jag äter is! Min kära inte-fästman, inte-kära inte-make.

24 Lycka till. Behåll ringen. Den är ingenting. Ni kom till världen så sköna och blev så eländiga. Nu föds ni på nytt till himmel eller helvete. Förstår du? De lever inte längre, men de lever ändå. De väntar en stund. Sedan får de se. Förstår du? Man dör inte. Man går ut genom en port och går in genom samma port. Man lägger av sig sina kläder, tar på dem igen och väntar en stund. De var i jordens rike. Sedan vänds en hand. Medan den vänds väntar de. Sedan får de se. -Vad får de se? -Vart de ska. Till himmel eller helvete. -Vem dömer dem? -Var och en dömer sig själv. -Det klarnar vart det bär, vem man är. -Är de inte rädda? De vet ingenting. De tror, att de lever. Ibland vet de. Ibland förstår de, var de är. Jag var Guds polis på jorden. Satt mest till häst. Jag visade aldrig svaghet. Jag höll handen i lågan. Turkarna tröttnade på mig. Jag hade så ont, men jag log. Jag var van vid segrar. Jag torterade barn. När jag kröntes föll kronan av huvudet. När jag dog, skrattade folket. Jag var en flicka, blev stor, gifte mig med

25 hovrättsrådet. Eller var han häradshövding? Som mamma ville. Eller var det pappa? Jag fick elva barn. Två dog. Jag fostrade flickorna att inte spela kort, inte locka håret. Jag skötte hushållet. Linne, mjöl. Hårdkokta ägg är illa för magen! Jag sjöng för pojkarna: Det var en ko... När vi gifte oss var trettioett. Jag var bara femton. Jag var så glad. Min pappa var rik och behövde pengarna. Jag fick små barn, små Gyllenborgare. Jag försvarade honom i vått och torrt. Jag skrev sånger till frihetens ära. Jag slog vakt om systemet. Systemet slog vakt om mig. Jag var en intrigör, min tunga som smör, mina ord sminkade fladdermöss, jag ett råttskinn. En gyllene dosa med gift. Jag tackar Gud för min död. En omättlig penningvirvel och växelkurs. En skamlös yppighet, en förpestande dyrhet. Mordbrand, det är jag. När jag dog lades utredningen ner. Vad hände med? Det har jag glömt. Med barnen? Det har jag glömt. Nu vet jag inte mera. Kris på banken och på växelkontoret. Allt ska man ta hand om. Jag skrev sånger om frihet. Jag var ett

26 vittert fruntimmer. Jag var ledsen. Kvinnan rådde inte över mannen. Mannen var kvinnans huvud. Kvinnan var hans ära. Nu vet jag inte mera. I hemmet är det ändå jag som bestämmer. Så blir allt till det bästa. Det var en gång en ko, som sov i ro, i en ho... Jag ramlade från taket. Jag haltade svårt de sista tjugo åren. Jag hade så ont. Sedan dog jag. Nu vet jag inte mera. Vem ska jag ta? Hovjunkaren, överjägmästaren eller ska jag ta kung? När jag dog, skrattade folket. Jag låg i löpgraven, åt kvällsvard i kulregnet. Jag var nyfiken. Kulan gick in vid örat. Här. Ut på andra sidan. Jag var bara trettiosex. Nu vet jag inte mera. Jag äter is! Avmarsch om en halv sekund! (Ludvig,,, och lämnar scenen.) Scen 13. (,, Andarna,. vill resa tillbaka från andarnas värld.) Nu förstår jag var jag är. I andarnas värld. Där de nyss döda genomgår en förberedelse. De goda för himlen. De onda för helvetet. -Men varför tror de att de lever?

27 Andar -Det är så, bara. Hur kan själar vara kroppar? Ligger inte örat i graven? Hur kan de höra? -Det bara är så. -Det måste jag berätta. -När då? För vem? -För alla! När jag kommer hem! -Vem är du? Du är så lätt. -Jag är bara en besökare. Ibland i skuggan, ibland i ljuset. Ibland materia, ibland luft. Snart ska jag hem igen. Jag har så mycket att göra. Mina tiotusen nya ord till tryckerierna i Amsterdam. Vänta en stund. Så får du se. Tyvärr. Jag måste ta hand om mina ord och min trädgård. Röda vinbären och persiljan. Jag har bråttom till tryckerierna. Livet är så kort. Jag måste tyvärr ge mig av! Swedenborg! Naturvetenskapsman! Jag vet vem du var. Jag vet. Du hade ett luftskepp. En ring och ett stenhus. Ett luftskepp, ett stenhus och longitudens lösning. Du blev berömd. Över hela jorden vet människor ditt namn. Vissa säger, du var en dåre, en andeskådare, som sjönk i sina tankars träsk. Det är inte sant?

28 Är det sant? Vänta en stund. Så får du se. Scen 14. (,,,,,,, Ludvig. - Dags för avfärd till respektive destinationer för,,,, Ludvig och även.) Personligen föredrar jag helvetet. Det anses inte hedrande, som himlen. Men om man är en djävul, trivs man där. Jag ska njuta i min håla av piss och skit. Det doftar som rosor och aprikos. Får jag vara kvar en stund? Snacka lite skit med? Eller sitta tyst? Jag tror, jag kommer till himlen. En liten lagom mindre himmel......som passar en flicka som blev stor, gifte sig och föll från ett tak. Jag gjorde ingen illa. Jag gjorde ingen särskilt gott, men jag gjorde ingen illa. Vad säger du,? Jag lockade inte håret, spelade inte kort. Kommer man till en liten himmel då? Jag vill sitta på huk i infernot, helst bli djävulen själv, i helveteskroppens skithål. Jag vill härska i helvetet! Alla lyder mig! Jag bränns av eld! Det är skönt! Kulan går rakt genom skallen! Det är skönt! Jag ska besegra himlen! Hör du det? Avmarsch om en halv sekund!

29 Jag vill komma till, men det kanske inte går? I så fall till mamma och pappa. Vad tycker du,? Det kanske går? Är det sant att man kan leva om sitt liv? Jag vill börja om, när jag är femton. Det är så roligt då. Jag är så glad. Jag var en polsk prinsessa. Jag hette. Jag irrade. Jag födde tio barn. Titta på min mage,! När en tjuv stjäl ett äpple från ett äppelträd, torkar alla äpplena på trädet. Jag var alla äpplena. Hemma är borta. Jag irrar. Grus ibland, marmor ibland, lera ibland. Vad liknar jag? Blir jag djävul eller ängel? Nog är jag väl en ängel? Rozumiesz? Förstår du var du är? Min irrande polska prinsessa, jag tror, att jag börjar förstå. ( för ut,, Ludvig,, och.) Scen 15. (,, Andarna. kommer tillbaka. Nu är bara och kvar. visar sig vara s syster, hon som dog. Nu kan de återförenas.) Jag längtar hem. De röda vinbären är mogna nu.

30 Persiljan blir för grov, om ingen tar hand om den. Jag vill sitta i min trädgård, dricka mitt kaffe, äta min bulle. Läsa lite, skriva lite, äta en klase vinbär. Om det inte regnar. Då går jag in, spelar på min orgel och tänker på min syster, som försvann. Jag längtar hem! Men vinbären försvinner. Mitt hem finns ingenstans. Det var en gång en bror. Det var en gång en syster. Brodern var du. Systern var jag. + -Systern som försvann. Hon blev så sjuk. -Brodern som blev kvar. Jag var så sjuk. -Hon skulle dö. Hon visste det. -Jag dog. Jag sa: I himlen ber jag för dig. -Vad ska du göra mera? -Jag ska spela på strängaspel för dig......tills du kommer till mig. -Du kan väl inte spela strängaspel? -Det kan jag väl, eller lär mig med tiden. Min bror, förstår du? + En bror, som tappat sin syster, kan hitta henne igen. På jorden är människan halv. Det känner var och en.

31 I himlen är det annorlunda. Är det hemligheten? Det är hemligheten, som alla vet. Jag behöver inte andas. + -Alla måste andas. -Inte jag! Syster, kom ombord på mitt skepp, som flyter på luftens hinnor. -Ditt luftskepp. -Vi tar en tur. -Där är ett moln, där är en måne. -Och en till, och en till. Allting där nere är så litet och vi är högt här uppe. Du tar rodret. Det frasar i seglet. Lyssna. Livet är kort. Ett barr som faller från en gran. Nu är vi bland stjärnorna. + + Lilla björn, Berenikes hår, lilla lejonet. Se! Livet är långt. Ett barr som faller från en gran. Andas djupt! Ett enda andetag på tusen år. Ett enda andetag på tusen år. Andar Poczekaj chwilę. I zobaczysz.

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen

SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr. Theodor Kittelsen SORIA MORIA SLOTT Askeladdens äventyr Theodor Kittelsen 1/8 En dag när Askeladden höll på att sprida ut askhögen som hade samlats i eldstaden rullade glödande kol fram och bildade ett slott som skimrade

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER

Grådask. eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER Grådask eller Hur gick det sedan? en berättelse om hur det gick för Snövit efter att prinsen kysst henne ROLLER (före detta Snövit) (hennes man) (den åttonde, bortglömde, dvärgen) SÅNGER Min dröm, vart

Läs mer

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth 1 Dagen då min syster föddes. En bilderbok av Uwe Spillmann och Inga Kamieth Dagen då min syster föddes. Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth Översatt av: Laurie Ann Johnson,

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 PRAHLADA av Tove Jonstoij

INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 PRAHLADA av Tove Jonstoij INDISKA BERÄTTELSER DEL 5 av Tove Jonstoij Roller: SIARE: Andreas Rothlin-Svensson - en gudomlig pojke: Rickard Söderberg - demon och syster till Hiranya Kashipu: Cecilia Frode - demon och tyrann: Johan

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Magiska dörren. Gjord av Emma K

Magiska dörren. Gjord av Emma K Magiska dörren Gjord av Emma K Hej jag heter Violetta och är 11år och jag bor i en stad som heter Bounes Aires. Jag bor i ett radhus det finns 100 st radhus på min gata. Gatan heter Ladsa gatan 332. Jag

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Vägen till den andra världen

Vägen till den andra världen Vägen till den andra världen KAPITEL 1 Vägen Till Den Andra Världen Trodde aldrig att jag skulle hitta denna underbara värld! Det var en helt vanlig fredag, jag vaknade tidigt för att gå till skolan. Dagen

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss! Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Och kommer det en stöddig typ, och ger en liten svag ett nyp,

Läs mer

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den lilla bergsbyn Aljustrel nära Fatima i Portugal märkte ingenting ovanligt. Som vanligt hade de gått upp före gryningen, ätit frukost och vallat föräldrarnas

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

Snövit. Klassiska sagor. efter bröderna Grimm

Snövit. Klassiska sagor. efter bröderna Grimm Klassiska sagor Snövit efter bröderna Grimm Illustrerad av Anna Friberger Det var mitt i vintern och snön föll som dun från himmelen. Vid fönstret, som hade karmar av svartaste ebenholts, satt drottningen

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

q Kråkskinns- Majsa k

q Kråkskinns- Majsa k q Kråkskinns- Majsa k Sagan är satt med typsnittet Kalix kursiv, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 6 SAVITRI Av: Lena Gramstrup Olofgörs

INDISKA BERÄTTELSER DEL 6 SAVITRI Av: Lena Gramstrup Olofgörs INDISKA BERÄTTELSER DEL 6 Av: Lena Gramstrup Olofgörs Roller: vis man: Johan Holmberg far till Savitri: Andreas Rothlin Svensson prinsessa, gifter sig med Satyavan: Frida Röhl Savitris man: Calle Jacobson

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

Den magiska dörren. By Alfred Persson

Den magiska dörren. By Alfred Persson Den magiska dörren By Alfred Persson 1 Hej Ffcbtgbgfjbfgjb Hej jag heter Benjamin. Jag är 10 år och går på Heliås. Mina ögon är bruna och håret är svart och jag har 5 finnar. Jag gillar att ha matte då

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier SAGAN Om RÄVEN Av Freja Fortier Kap 1 Ungarna Det var en gång en rävmamma som var ganska ensam men som tur att hon skulle få ungar. Hon bodde ute i skogen i sitt lilla gryt. Det var en mycket vacker skog

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs

k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs k l o c k a n å t ta på kvällen stannade en motorcykel på Säfärs gård. Det dröjde inte länge innan Säfär började svära över Ali. Sedan fortsatte han till Ahmad-Alis gård med sina svärsöner och den besökande

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer