Akt 1 Prolog. (Emanuel Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Akt 1 Prolog. (Emanuel Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.)"

Transkript

1 Hemligheter Opera i två akter Musik Jonas Forssell Libretto Magnus Florin Uruppförande 12 februari 2011 på Malmö Opera och Musikteater. Akt 1 Prolog. ( Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.) Ni är andar. Är ni onda andar? Ni är goda andar. Ni sover. Ni vilar i ro, för att ni är goda. Nu vaknar ni. Ni märker mig. Ni talar till mig. Ni säger, att ni varit bland änglarna i himlen......och fått se de underbaraste saker. Jag frågar er: Vad såg ni? Ni säger, att där glänste av guld. Jag frågar: Av silver? Av ädla stenar? Ni svarar: Av silver, av ädla stenar. Jag frågar: Hur vackert var det? Ni svarar, att jag inte förstår. Ni säger, att änglarna inte bryr sig om de yttre fenomenen, bara de inre realiteterna. Jag är ful. Jag är vacker. Jag är ond. Jag är god. Precis som ni. Fula, vackra, onda, goda. Ni är inte bättre än jag. Inte sämre. Ni är som vi. Det finns ingen skillnad. Ni vet inte om ni är andar eller människor, om ni gått hädan eller lever.

2 ( somnar) Ni går i Rom och är italienare. Ni går i London och är engelsmän. Ni går i Hamburg och är onda. Ni går i Amsterdam och är goda. Ni går med mig. Jag är ande. Ni är vi. Vi är andar. Vi sover. Scen 1. (,,, Kören. Kungliga militära högkvarteret. kommer för att träffa. Han vill ha pengar till sina skrifter och hoppas på gensvar, om han erbjuder en ny teknisk uppfinning till kriget. I väntan på att få komma in till kungen möter han, polsk prinsessa.) -Vem där? Ärende? -Swedberg. Vetenskapsman. Kungen kallade mig. -Kungen tar inte emot. -Säg honom mitt namn! Namn...? Kungen inspekterar trupperna. Marscherar västerut om en minut. ( försvinner) Mitt ärende är viktigt! Min kunskap kan avgöra kriget! Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Papuga, raj. Tańczyć, smok. Królowa, sen. -Vem är du? -Drottning. Dröm. Papegoja. Paradis. Jestem polską księżniczką. -Mam na imię Marja. -. Vetenskapsman. -Då vet du allt? Då kan du allt? -Inte allt. Membran, logaritmer. I London, Paris. -Allting, överallt? -Jag har skrivit tiotusen ord, men vet så lite.

3 Ett sandkorn, nästan ingenting. Men mitt sandkorn kan välta ett berg. Hör du? Mitt vetande växer! Jag ska skriva tiotusen nya ord. Om longitudens lösning. Om allting, överallt. Swedberg! Vetenskapsman! -Livet är så kort. Är du hemma här? -Hemma är borta. Jag irrar. Grus ibland, marmor ibland. Lera, elfenben. Och var är du? -Förstår du var du är? -Jag har mitt hem här. -I hjärnan. -I dess vindlingar, tiotusen otryckta ord. En upptäckt här, en ny kalkyl här. En uppfinning, som ingen funnit upp. Luftpump, vattenur. Kungen ska ge mig pengar. Ångmaskin, mekanisk vagn. En undervattensbåt som lurar fienden. Det är dyrt att trycka tiotusen ord. Kungen ska betala. -Du, som vet allt, vet du... -Inte allt, men... När en tjuv stjäl ett äpple från ett äppelträd, torkar alla äpplena på trädet? Tjuven stjäl... Äpplena torkar... Så lustiga underliga ord. Jag är söndagsbarn, som du. Du har en hemlighet. En dag blir du berömd i världen. Du gör en maskin, som berättar om själen.

4 Själen är rörelser i hjärnan. De syns i ett skarpt mikroskop. Är du prinsessa? Min pappa kröntes av din kung. Vi bodde i ett slott. Det blev krig. Vi flydde. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Nu reser jag och blir drottning i Versailles. -Farväl. Snart är du... -Snart är jag...? -Du är söndagsbarn, som jag. -Jag skrev tiotusen ord, men vet så lite. -Du har en hemlighet. En dag blir du berömd. -Mitt sandkorn kan välta ett berg. Snart är du... Vänta, så får du se. Kungen tar emot! Scen 2. (,. tas emot av och vill presentera sitt luftskepp.) -En stövel vet du vad det är? -Eders Majestät, en stövel... -Polhem gillar dig. Du kan visst allt? -Inte allt, men... En stövel på foten, upp i sadeln, galopp. Vet du vad en värja är? Nådigaste konung, låt mig presentera... Min uppfinning, till vinnande av... Hugg och slag! Jag! Jag! Jag! Snö och is! Jag äter is! Pass på! Trupperna är samlade! Bombkurvor i ögona blå! Inga sorger. Inte ett ord om Bender! Nu tågar vi mot Norge! shald är vackert i november!

5 Hugg och slag! Jag! Snö och is! Jag äter is! Jag gillar dig! Vad vill du ha? Säg! Ers Majestät, tiotusen otryckta ord... Tryckerierna i Amsterdam... Svagdricka och fläsk! Västerut om en minut! Frisk och sund! Inte ett ord om Bender! Skottland är vackert i december. Kan du gå på Öresund? -Fryspunkten för vätskor... -Jag äter is! Isflak på isflak! Isvak, hård is, vass is, iskall is! Jag äter is! -Ge mig din uppfinning! Nu! -Ett luftskepp! En ballong, som... Ballong? -Gå härifrån! -Ett flygande fartyg, som... Ta din boll av luft! Du är luft! En dammpust bara! Jag är is! Jag äter is! Scen 3. (,,,,. friar till Polhems dotter med hjälp av en medhavd ring och löfte om ett stenhus. Han hoppas att med ett äktenskap bekräfta sin ställning som Polhems närmaste man.) -Vem där? -Jag söker fröken. -Och har en liten gåva? -En ring. Ett stenhus i Stockholm. En friare. Ställ dig i kö. -Drottning. Dröm. Papegoja. Paradis.

6 -Du? Här? Nu? -Så du vill gifta dig? -Med Polhems dotter. Jag har förhoppningar. Och kalkyler! Riddaren får dottern, halva riket och pengar att trycka tiotusen ord. -Men snart är du... -Snart är jag...? Vänta, så får du se. -La Poule. La Pastourelle. -Fröken. Ett ord på tu man hand? Vackra löjtnanter. Stiliga generaler. Dag och kväll. Jag och kung. -La Poule. La Pastourelle. Och vad vill du? -Här är en ring, för att besegla ett förbund. -Bara en ring? -Av guld. Och ett stenhus på Skeppsbron. Jag blir varm,. Känn på min panna. Vill du råda mig i en hjärtefråga? En kvinna har glömt vem av de tre hon ska ta. Du är bra på räknetal. På ett, tu, tre... Allt är matematik. Människan en maskin, med pumpverk, blåsbälg, taljor och block. Allting är membran. När blodet rinner in i kärlen blir de spända och vibrerande. En lustig friare, som håller föredrag. -Jag tror du fryser? -Allt i världen skälver och dallrar. Som asplöv, som strängen på en luta, som ljusets etervåg. -Och drömmarna? -Är hjärnans darrningar, vibrerande atomer. Nattens melodier.

7 En hel orkester under kudden. Den ena människan anar den andras tanke. Den ena hinnan darrar av den andras darrning. Känn här. Darrar mina hinnor? Allting är... (En listig ande bakom ryggen på mig, tvingar mig att säga fel.) Allting är... (Jag tänker något vackert, men fel ord kommer ur min mun.) Allting är... blåsbälgar! Först var det roligt, sen bara trist. Man glömmer vad du sa i början. I slutet förstår man ingenting. Kan du dra solstrålar ur gurkor? Hur många gram väger en själ? Gör något praktiskt för mig. Råd mig i en hjärtefråga. Vem ska jag ge och vem ska jag ta? Hovjunkaren eller överjägmästaren? Ska jag ta kung? Ett, tu eller tre? Vad säger min? Vem ska jag ge och vem ska jag ta? Hovjunkaren, överjägmästaren eller kung? Scen 4. (,. erbjuder en nyttig uppfinning till kriget och belönas: han utses till extra ordinarie assessor i Bergskollegium och blir adlad.) Vad säger min? Ge mig ett nytt muskedunder, en ny kanon! -Ett gevär som skjuter tio skott i sekunden. -Varför inte hundra skott? Eller tusen?

8 -Tusen skott på en sekund? -På en sekund tusen skott. Det var skönare! Extraordinarie assessor i Bergskollegium! Marmelad och massavrättningar till frukost! Tortera barn till middag. Lammstek, kyckling. Häng männen i träden nakna! Franskt vin! Kvinnorna förs bort! Lyssna! Så tyst det är! Ingen vet vart det bär! Var och en har sin livstråd. Lång eller kort. Gå nu! Jag har tråkigt! Avmarsch om en sekund! Riddare, adelsman. Med konungens värja dubbad! Tusen skott! -Värjan skämtar inte! Is! Jag äter is! -Majestät! Mina tiotusen otryckta ord... Iskall is, vass is! Isflak på isflak! Riddar Swedenborg! Assessor i Bergskollegium. -Allernådigaste konung. -Is! Scen 5. (,,,. fortsätter sitt frieri, som tillbakavisas. tröstar med att sätta kriget före kvinnan. ber och att vänta och se.) Ska jag ta kung? Jag och kung? -Ta mig, riddar Swedenborg, och mitt stenhus. -Riddare är så ridderliga, stenhus så tysta. -Ta min ring av guld och safir. -Guld är så kallt. Safir är så trist.

9 -En klänning av sammet? Baroner, kandelabrar? -De får mig att gäspa. Baroner är så tjocka. -Kandelabrar är så stela. -Men tänk dig, när du får... -Vadå? -Ett luftskepp! En svävande båt! Gift dig med pappa istället. Han gillar dig. Min kära inte-fästman. Min inte-kära inte-make. Lycka till med din blåsbälg. Din ring är ingenting. ( in) Ers majestät! Ikväll... La Poule, la Pastourelle! Kvinnor. Is! Jag äter is! Var är ni, mina friare? Snart är jag lyckligt gift med er allihop! Poczekaj chwilę. Vänta en stund. I zobaczysz. Så får du se. -Vem fan är hon? -En polsk prinsessa. Hennes pappa... Is! Vad fan angår dig Polens affärer? Vad fan ska du med kvinnor? De är för vackra, för fula! De är för dumma! Och för kloka! De är för långa, för korta! De har så djävulskt stora munnar! De vet aldrig vad de vill! Is! Jag äter is! Avmarsch om en sekund! Mannarna, hästarna, kanonerna! En halv sekund! Poczekaj chwilę. Vänta en stund. I zobaczysz. Så får du se.

10 Scen 6. (,, Andarna. med sina tiotusen ord, som han behöver pengar för att trycka. Han berättar för om sin döda syster och får en vision av ett möte med andar.) Jag har papper och bläck. Jag har kunskap och sanning. Jag har bråttom. Mina tiotusen ord vill jag trycka fort. Men det är dyrt. Räkningar, fakturor från tryckerierna i Amsterdam. Jestem polską księżniczką. Du polska prinsessa som irrar? Är du ensam? Var har du mor och far? Dina syskon? Jag tror de har det bra i Versailles. Har du systrar och bröder? Det var en gång en syster... Hon blev så sjuk. Hon skulle dö. Hon visste det. Hon sa: I himmelriket ska jag be för dig, bror. Jag sa: Vad ska du göra mera? Hon sa: I himlen ska jag spela på strängaspel för dig, tills du kommer till mig, bror. Jag sa: Du kan väl inte spela strängaspel? Hon sa: Det kan jag väl. Och kan jag inte spela, så lär jag mig med tiden. Så sa min syster.

11 ? Förstår du? Rozumiesz? Förstår du? Var du är?? Andar? Är ni andar? Andar finns väl inte? Är ni andar? Är ni onda andar? Är ni goda andar? Ni talar till mig. Ni säger att ni är bland änglarna i himlen. Jag frågar er: Vad ser ni? Ni säger, att där glänser av ädla metaller. Jag frågar: Av silver? Av guld? Är det vackert och skönt? Ni svarar, att jag inte förstår. Ni säger: Världen står stilla i väntan. En våg i balans mellan ont och gott. Du bär din himmel inom dig och ditt helvete. Och om jag väger över i det onda? Då faller du inte. För Gud håller ett finger på vågen. Så blir det jämvikt igen. Och du kan bättra dig. Efter döden kommer du till andarnas värld. Där får du vänta och se. Alla nyss döda får vänta där och se. Jag frågar: Vad får de se? Ni svarar: Se vart de ska. Till himmel eller helvete. Jag frågar: Vänta hur länge? Ni svarar: Somliga hinner knappt dit. De förs snart till himmel eller helvete.

12 Andra får vänta länge. Jag frågar: Hur länge? Andar Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Papuga, raj. Tańczyć, smok. Królowa, sen. Är ni andar? Andar finns väl inte? Förstår du nu? Rozumiesz? Var du är? Scen 7. (,,,, senare och. söker fortfarande pengar för tryckning av sina tiotusen ord. Han vill sälja sitt stenhus till för att få pengar.) -Vem där? - Swedenborg. Naturvetenskapsman. Ordinarie assessor i Bergskollegiet. Tolkare av bibeln. Resenär. Riksdagsman. Jag söker herr lagman, kammarherre, ordförande i bankofullmäktige, greve Gyllenborg. -Ditt ärende? -En propå om en liten lönsam affär. -En liten lönsam affär? -Ett hus på Skeppsbron är till salu. En hemsk affär. Ett stenhus slumpas bort, för att trycka tiotusen obegripliga ord!, min vän. Du är så kuriös. Du vet allt om blåsbälgar och tremulationer, men inget om priset på en riksdagsgreve. Allt om kalkyler, men inget om mödan, att frakta en berusad biskop till kammaren......smörja ett hovrättsråd, mjuka upp en general. Gratifikationer till den ene......bonus till den andre. Lite till mig själv och lite till.

13 Sådant är systemet. Jag är ingen ängel. Men ingen djävul heller. Ibland har jag gloria, tycker min fru, när jag släpar hem en present. Gyllene speglar, luktvatten, spetsar. Då blir hon så glad. Oegentligheter? Illasinnade anklagelser! Fusk? Elakt förtal! Är sedlarna slut igen? Då trycker vi nya. Det är bara papper! Men papper är pengar och pengar är makt. Man måste ju leva!, min vän, du är lustig och ack så tråkig. Varför gifter du dig inte? Som jag! Ingenting här, ingenting där! Men här! Se! Franska mynt i öronen! Det är dyrt att leva. Du skriver och skriver. Och tryckerierna i Amsterdam trycker och trycker. Dyrt för dig! Du är en heder för ditt stånd, du röstar i riksdagen med ansvar och förnuft. Se! Franska sedlar i näsan! Får man se ett litet leende? Förlåt, jag blev trött. Hjälp, slå mig inte! Jag tyckte, du hade en käpp., vad vill du? Varför blänger du på kristall och siden? Är vi så konstiga? Elfenben och marmor......är det spindelväv och mossa för dig? Porslin och guld är bara dimma och rök? Är jag ett vidunder och min fru ett troll? Varför talar du inte? Det blir så tyst...!

14 Och vem är du? Förlåt, min fru? Har jag haft den äran... Att hälsa... Jestem polską księżniczką. -Vad sa? -En polsk prinsessa. -Snart är hon drottning i Versailles. -Prinsessa? Drottning? I min salong? Jag ber... Ni ser svag ut. Låt mig stödja er. Luta er mot mig. Så här... -Vem vet vad nästa ögonblick för med sig. -Vänta en stund. -Så får du se. Förstår du? -Vad finns att förstå? Är det ett förhör? Var är mina kockar? Kalkoner, rapphöns! Varje droppe blod är en modig soldat! Vill du råda mig i en hjärtefråga? En ung kvinna har glömt vem hon ska ta. Hovjunkarn, överjägmästaren? Eller dig? Isflak på isflak! Jag biter i is! Isvak, svag is, stark is, iskall is! Jag äter is! Scen 8. (,,, senare, och. vittnar om sitt liv. köper stenhuset av och uppdrar åt honom, att ordna pengar hos kung Ludvig i Frankrike.) Sammet, silhuett. Siden, sorg. Kärlek och pengar. Bra kombination! Jag står för pengarna och hon... Jag måste skynda! Kollegium, bankfullmäktige, järnkontor. Ingen tid att gå in på detaljer. -Sammet, silhuett. Siden, sorg. -Ta hand om vår vän, jag är tillbaka om...

15 Mina tiotusen otryckta ord? Mitt stenhus, min propå? Min make är så... Får jag säga? Hur går det med membranen? Och hinnorna? -Den ena hinnan darrar av den andras darrning. Förlåt, jag är ingen vetenskapsman. Jag ska hålla ordning på tjänstefolket. Jag klipper silhuetter till mitt album. Under knyppeldynan har jag min bok. Min hemlighet. Jag läser om världens historia. Nu är jag i martyrernas Rom. I slavarnas Afrika. Hottentotter, blåmän, indianer. Musik tycker jag om, och dans. Jag vill tala franska. Mon chèr monsieur! Vi är i en hydda i skogen. En öppen eld. Vi ser stjärnorna. Nej, vi är på ett skepp. I stormen, tusen vågor! Vi går i kvav! Nej, vi är i en grotta, gömmer oss för vilda djur. På grottans väggar sorgliga bilder. Någon som rövades bort och försvann. -Jag är yr. Jag tappar sansen, hostar blod! -Ska jag hämta en läkare?! Dumbom! Det var fantasi! Jag skojade. Jag är lycklig. Jag har och barnen. Nyss var de så små. Och nu... Har du barn?

16 Nej, förlåt, du har ju ditt att... Du är så tyst? Hör du mig? Rör jag på läpparna?, berätta vad jag säger! + Luftens vibrationer tränger in i mitt öra, förmedlas via hörselnerven in i hjärnan, för att nå själen. -Själen? I hjärnan? Det andliga är också materia. Hjärnan är en sfär av spiraler......som rör sig i vidgande cirklar, vrider sig som materia, som... Sånt där går hem i Düsseldorf. Tråka inte ut min fru. Hon vill ha pärlor, inte damm. Jag köper ditt stenhus. Jag belånar och betalar i morgon eller i övermorgon. Det som var ditt, är nu mitt. Man måste leva, åtminstone överleva, och skina som en sol. Rosenvatten och fernissa. Jag har nyckeln till alla salar: kungliga rådet, kabinettet. Jag har också mina hemligheter. Slottet, riksdagen, bordellerna, allt det där. Mina fiender... En faller från ett fönster, en får spöstraff, en tredje landsförvisas. Den fjärde brinner upp, den femte körs över av en vagn. Hu, hans benpipor sticker ut. Den sjätte kommer på bättre tankar, är snäll och lojal. Glada melodier. Specialdomstolar. Kris på banken och på växelkontoret. -Allt ska man ta hand om. -Min vän, betalningen?

17 Förlåt min man, han är så... Ska du inte gifta dig,? Du som är så stilig. Eller ska vi säga klok? Jag var så ung. Sammet, silhuett. Bara en flicka. Siden, sorg. var redan en herre. Pappa och mamma tyckte att jag skulle, och så gjorde jag det. Nu är du tyst igen. -Vad tänker du, att jag tänker? -Att den ena människan anar den andras tanke. -Att världen är besjälad. Att skåpen knarrar, när något orätt pågår i rummet. Att även själen har ett hemligt kabinett. Att du lutar dig mot glas, är glad och ledsen. En blomma växer ur mull och kan blåsa omkull. -Att du är köpt och såld. -Jag faller, går i kras. Siden, sammet, våld. -Den ena hinnan darrar... -Är han igång nu igen? - är lustig, han läser mina tankar. -Då vet han att du älskar mig. Vi gifte oss av kärlek. Pengarna ingick i köpet. Världens bästa fru. Hon är......bra. Aldrig behagsjuk. Kris på manufakturkontoret. -Den ena hinnan darrar... -Lugn,. Du ska få det du ska ha. Staten, det är jag. När jag dör, ramlar huset omkull. -Den ena hinnan darrar av den andras darrning.

18 Ikväll kommer bankodeputationen på supé. Ta din vita klänning och diademet. Det blir säkert outhärdligt. Lewenhaupt och Ehrenpreis. Gamla sura oxar. -Boskapsskötsel, sällskapsliv. Sak samma. -Han sprätter omkring som en kalkon. Du talar om min man, om din vän. Du förstår inte hur han kämpar. -Ingen annan klarar av det. -Förlåt mig. Jag kanske är gammaldags. Kvinnan råder inte över mannen. Hon ska vara i stillhet. Sammet, silhuett. Mannen är kvinnans huvud. Kvinnan är mannens ära. Siden, sorg. I hemmet är det ändå jag som bestämmer. Så blir allt till det bästa. Kan du inte be kung Ludvig om franska sedlar? Ta med longitudens lösning till Versailles. Sälj den dyrt. Ta med dig prasslande papper tillbaka, som jag kan snyta mig i. Systemet kostar så mycket. Biskoparna är törstiga. Grevarna är hungriga. Ta dina tremulationer till Versailles. Sälj dem dyrt till Ludvig. Du får pengar till dina tryckerier, dina tio miljoner ord. Och så en liten slant till mig. -Poczekaj chwilę. I zobaczysz. -Vad sa? Kalkoner, rapphöns. Varje droppe blod är en modig soldat. Jag äter is!

19 Isflak efter isflak. Isvak, iskall is! Jag äter is! Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Vill du råda mig i en hjärtefråga? Vackra löjtnanter, stiliga generaler. La Poule, la Pastourelle. Dag och kväll. Vem ska jag ge? Vem ska jag ta? Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Sammet, silhuett. Siden, sorg. Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Sammet, silhuett. Siden, sorg. Scen 9. (,, Andarna. får en ny vision av ett möte med andar. Han föreställer sig det himmelska äktenskapet och att man i himlen kan återfinna en förlorad syster.) Andar. Ni finns. När jag behöver er, kommer ni. Ni berättar om livet efter döden. Ni säger, att i himlen kan en kvinna lämna sin man och finna en annan man. Det är det himmelska äktenskapet. En bror, som tappat sin syster, kan hitta henne igen. Här på jorden är människan halv. Det känner var och en. I himlen är det annorlunda. Är det hemligheten? Andar?

20 Andar? Rozumiesz?? Förstår du var du är? Förstår du nu din hemlighet? Paus Akt 2 Scen 10. (,, Ludvig. Audiens i Versailles. återser som Ludvigs drottning, möter Ludvig och utför s uppdrag.) Elfenben, marmor. Fall på knä för drottningen. Mam na imię Marja. Jestem polską księżniczką. Królowa. Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Tańczyć, smok. Królowa, sen. Agat, kristall. Fall på knä för konungen. -Ers Majestät, longitudens... -Yttra dig, när du anses värdig. Nu anses du värdig. Yttra dig! Longitudens lösning är månens position. Om en faktor är bestämd, är den andra...

21 (Ludvig lämnar rummet. avbryter sig.) Hans majestät har ärenden. Volanger, puder, rosenvatten. Louise-Julie, Pauline-Felicité... Lår, bröst, kön. Marie-Anne, Charlotte-Rosalie... Spegelsal, bordell. Nu får jag mitt migränanfall! Ers kungliga höghet...? Mitt migränanfall är över. Jag föder, enligt uppdrag, tio barn bland gobelänger med bibliska motiv. Jag tar en promenad bland statyerna i parken, i sällskap med en kör av gamla adelsfröknar. Vi sjunger: Królowa, papuga, var det något med pengar? Ers höghet, subsidierna till partiet täcker inte behoven. De ständiga svenska delegationerna roar inte kungen. (Ludvig in.) Ers majestät, om en faktor är bestämd, så är den andra... (Ludvig ut igen.) När han gäspar blir öronen gula. Nu vilar han sig på schäslongen. Kön, bröst, lår. Madame de Coislin, lår. Madame de Mirapoix, bröst.

22 Madame d Estrades, kön. Mademoiselle R... Betjänter målar deras kinder röda. Jag syr. Jag är from. Jag broderar. Stygn för stygn. Nålen, tråden. Statyerna faller. Påfåglarna grånar. Fontänerna sinar. Speglarna svartnar. Flickornas kinder försvinner. (Ludvig in.) Ers majestät, mina tiotusen ord, tryckerierna i Amsterdam... (Ludvig ut.) Kungen tar emot longitudens lösning, beviljar tryckbidrag och låter hälsa greve Gyllenborg. Scen 11. (, Andarna,. med andar. Han berättar åter om sin döda syster.) Jag är liten. Jag säger till min syster: Jag behöver inte andas. Hon svarar: Alla måste andas. Inte jag! ( håller andan en stund. Andas ut.) Hon svarar: Akta dig,, det är farligt. Men jag vet... När hjärnan är i djupa tankar, andas lungorna sakta. Syster, kom ombord på mitt skepp, som flyter på luftens hinnor. Vi tar en tur!

23 Där är ett moln. Där är en måne. Allting där nere är så litet och vi är högt häruppe. Det frasar i seglet. Lyssna. Andas djupt. Ett enda andetag på tusen år. Andar. Ni finns. Rozumiesz? -Förstår du nu? -Rozumiesz. Din hemlighet. -Rozumiesz. -Förstår du nu, var du är? Scen 12. (,,,,,,, Ludvig. - får av veta, att han befinner sig i en mellanstation i de dödas rike, där de nyss döda (däribland dramats personer) lever sina liv, för att sedan föras vidare till sina destinationer. följer skeendet tyst.) Kris på banken och på växelkontoret. Allt ska man ta hand om. Under knyppeldynan har jag min bok. Min hemlighet. Jag läser om världens historia. Nu är jag i martyrernas Rom. I slavarnas Afrika. Hottentotter, blåmän, indianer. Jag biter i is! Isvak, hård is, vass is! Iskall is! Jag äter is! Min kära inte-fästman, inte-kära inte-make.

24 Lycka till. Behåll ringen. Den är ingenting. Ni kom till världen så sköna och blev så eländiga. Nu föds ni på nytt till himmel eller helvete. Förstår du? De lever inte längre, men de lever ändå. De väntar en stund. Sedan får de se. Förstår du? Man dör inte. Man går ut genom en port och går in genom samma port. Man lägger av sig sina kläder, tar på dem igen och väntar en stund. De var i jordens rike. Sedan vänds en hand. Medan den vänds väntar de. Sedan får de se. -Vad får de se? -Vart de ska. Till himmel eller helvete. -Vem dömer dem? -Var och en dömer sig själv. -Det klarnar vart det bär, vem man är. -Är de inte rädda? De vet ingenting. De tror, att de lever. Ibland vet de. Ibland förstår de, var de är. Jag var Guds polis på jorden. Satt mest till häst. Jag visade aldrig svaghet. Jag höll handen i lågan. Turkarna tröttnade på mig. Jag hade så ont, men jag log. Jag var van vid segrar. Jag torterade barn. När jag kröntes föll kronan av huvudet. När jag dog, skrattade folket. Jag var en flicka, blev stor, gifte mig med

25 hovrättsrådet. Eller var han häradshövding? Som mamma ville. Eller var det pappa? Jag fick elva barn. Två dog. Jag fostrade flickorna att inte spela kort, inte locka håret. Jag skötte hushållet. Linne, mjöl. Hårdkokta ägg är illa för magen! Jag sjöng för pojkarna: Det var en ko... När vi gifte oss var trettioett. Jag var bara femton. Jag var så glad. Min pappa var rik och behövde pengarna. Jag fick små barn, små Gyllenborgare. Jag försvarade honom i vått och torrt. Jag skrev sånger till frihetens ära. Jag slog vakt om systemet. Systemet slog vakt om mig. Jag var en intrigör, min tunga som smör, mina ord sminkade fladdermöss, jag ett råttskinn. En gyllene dosa med gift. Jag tackar Gud för min död. En omättlig penningvirvel och växelkurs. En skamlös yppighet, en förpestande dyrhet. Mordbrand, det är jag. När jag dog lades utredningen ner. Vad hände med? Det har jag glömt. Med barnen? Det har jag glömt. Nu vet jag inte mera. Kris på banken och på växelkontoret. Allt ska man ta hand om. Jag skrev sånger om frihet. Jag var ett

26 vittert fruntimmer. Jag var ledsen. Kvinnan rådde inte över mannen. Mannen var kvinnans huvud. Kvinnan var hans ära. Nu vet jag inte mera. I hemmet är det ändå jag som bestämmer. Så blir allt till det bästa. Det var en gång en ko, som sov i ro, i en ho... Jag ramlade från taket. Jag haltade svårt de sista tjugo åren. Jag hade så ont. Sedan dog jag. Nu vet jag inte mera. Vem ska jag ta? Hovjunkaren, överjägmästaren eller ska jag ta kung? När jag dog, skrattade folket. Jag låg i löpgraven, åt kvällsvard i kulregnet. Jag var nyfiken. Kulan gick in vid örat. Här. Ut på andra sidan. Jag var bara trettiosex. Nu vet jag inte mera. Jag äter is! Avmarsch om en halv sekund! (Ludvig,,, och lämnar scenen.) Scen 13. (,, Andarna,. vill resa tillbaka från andarnas värld.) Nu förstår jag var jag är. I andarnas värld. Där de nyss döda genomgår en förberedelse. De goda för himlen. De onda för helvetet. -Men varför tror de att de lever?

27 Andar -Det är så, bara. Hur kan själar vara kroppar? Ligger inte örat i graven? Hur kan de höra? -Det bara är så. -Det måste jag berätta. -När då? För vem? -För alla! När jag kommer hem! -Vem är du? Du är så lätt. -Jag är bara en besökare. Ibland i skuggan, ibland i ljuset. Ibland materia, ibland luft. Snart ska jag hem igen. Jag har så mycket att göra. Mina tiotusen nya ord till tryckerierna i Amsterdam. Vänta en stund. Så får du se. Tyvärr. Jag måste ta hand om mina ord och min trädgård. Röda vinbären och persiljan. Jag har bråttom till tryckerierna. Livet är så kort. Jag måste tyvärr ge mig av! Swedenborg! Naturvetenskapsman! Jag vet vem du var. Jag vet. Du hade ett luftskepp. En ring och ett stenhus. Ett luftskepp, ett stenhus och longitudens lösning. Du blev berömd. Över hela jorden vet människor ditt namn. Vissa säger, du var en dåre, en andeskådare, som sjönk i sina tankars träsk. Det är inte sant?

28 Är det sant? Vänta en stund. Så får du se. Scen 14. (,,,,,,, Ludvig. - Dags för avfärd till respektive destinationer för,,,, Ludvig och även.) Personligen föredrar jag helvetet. Det anses inte hedrande, som himlen. Men om man är en djävul, trivs man där. Jag ska njuta i min håla av piss och skit. Det doftar som rosor och aprikos. Får jag vara kvar en stund? Snacka lite skit med? Eller sitta tyst? Jag tror, jag kommer till himlen. En liten lagom mindre himmel......som passar en flicka som blev stor, gifte sig och föll från ett tak. Jag gjorde ingen illa. Jag gjorde ingen särskilt gott, men jag gjorde ingen illa. Vad säger du,? Jag lockade inte håret, spelade inte kort. Kommer man till en liten himmel då? Jag vill sitta på huk i infernot, helst bli djävulen själv, i helveteskroppens skithål. Jag vill härska i helvetet! Alla lyder mig! Jag bränns av eld! Det är skönt! Kulan går rakt genom skallen! Det är skönt! Jag ska besegra himlen! Hör du det? Avmarsch om en halv sekund!

29 Jag vill komma till, men det kanske inte går? I så fall till mamma och pappa. Vad tycker du,? Det kanske går? Är det sant att man kan leva om sitt liv? Jag vill börja om, när jag är femton. Det är så roligt då. Jag är så glad. Jag var en polsk prinsessa. Jag hette. Jag irrade. Jag födde tio barn. Titta på min mage,! När en tjuv stjäl ett äpple från ett äppelträd, torkar alla äpplena på trädet. Jag var alla äpplena. Hemma är borta. Jag irrar. Grus ibland, marmor ibland, lera ibland. Vad liknar jag? Blir jag djävul eller ängel? Nog är jag väl en ängel? Rozumiesz? Förstår du var du är? Min irrande polska prinsessa, jag tror, att jag börjar förstå. ( för ut,, Ludvig,, och.) Scen 15. (,, Andarna. kommer tillbaka. Nu är bara och kvar. visar sig vara s syster, hon som dog. Nu kan de återförenas.) Jag längtar hem. De röda vinbären är mogna nu.

30 Persiljan blir för grov, om ingen tar hand om den. Jag vill sitta i min trädgård, dricka mitt kaffe, äta min bulle. Läsa lite, skriva lite, äta en klase vinbär. Om det inte regnar. Då går jag in, spelar på min orgel och tänker på min syster, som försvann. Jag längtar hem! Men vinbären försvinner. Mitt hem finns ingenstans. Det var en gång en bror. Det var en gång en syster. Brodern var du. Systern var jag. + -Systern som försvann. Hon blev så sjuk. -Brodern som blev kvar. Jag var så sjuk. -Hon skulle dö. Hon visste det. -Jag dog. Jag sa: I himlen ber jag för dig. -Vad ska du göra mera? -Jag ska spela på strängaspel för dig......tills du kommer till mig. -Du kan väl inte spela strängaspel? -Det kan jag väl, eller lär mig med tiden. Min bror, förstår du? + En bror, som tappat sin syster, kan hitta henne igen. På jorden är människan halv. Det känner var och en.

31 I himlen är det annorlunda. Är det hemligheten? Det är hemligheten, som alla vet. Jag behöver inte andas. + -Alla måste andas. -Inte jag! Syster, kom ombord på mitt skepp, som flyter på luftens hinnor. -Ditt luftskepp. -Vi tar en tur. -Där är ett moln, där är en måne. -Och en till, och en till. Allting där nere är så litet och vi är högt här uppe. Du tar rodret. Det frasar i seglet. Lyssna. Livet är kort. Ett barr som faller från en gran. Nu är vi bland stjärnorna. + + Lilla björn, Berenikes hår, lilla lejonet. Se! Livet är långt. Ett barr som faller från en gran. Andas djupt! Ett enda andetag på tusen år. Ett enda andetag på tusen år. Andar Poczekaj chwilę. I zobaczysz.

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Uppfinning av skor Rabindra Nath Tagore Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Utgivare Internationella Kojan, Göteborg i.kojan@hotmail.com Uppfinning av skor ROLLER

Läs mer

Djävulens tre guldhår.

Djävulens tre guldhår. Djävulens tre guldhår. (Saga från Tyskland) Det var en gång en fattig man och kvinna som bodde i en liten by. De hade inte så mycket att glädjas över här i livet och därför blev de mycket lyckliga när

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

www.nsf.scout.se/kindness eller www.facebook.com/48hoursofkindness

www.nsf.scout.se/kindness eller www.facebook.com/48hoursofkindness www.nsf.scout/vastervik/ 24/10-12/ HW. 48 Hour of Kindness Tillsammans kan vi göra världen lite vänligare! Den 13 november 2012 firas "World Kindness Day" runt om i världen. För att stödja och belysa denna

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om.

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. 4 Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. Men mellan ett som hon minns och ett annat som hon också minns

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade.

Denna lilla grupp som nu stod inför vandringen var en brokig skara och alla var mer eller mindre redan helt utmattade. 1. Det torra landskapet bredde ut sig framför dem och de visste att de hade en lång riskabel vandring att gå. Inte bara för det lilla vatten de hade kvar utan de visste också vilka faror som lurade där

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani * Sätt locket på! * Poet: Soleyman Ghasemiani * Första upplagan, Oktober 1997 * ISBN. 91-973239 - 0 - x * Hanaförlaget Box 6040 424 06 Angered * Omslag: Simko Ahmad

Läs mer

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Höstterminen startade med två veckors inspirationsaktiviteter i närmiljön. Barnen gick på utflykt till bl.a lekplatser, fårhagen och till Landevi som höll på

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Romeo och Julia av Matteo Bandello

Romeo och Julia av Matteo Bandello en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Romeo och Julia av Matteo Bandello funderingsfrågor, diskussionsfrågor, högläsning och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs:

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Ska man hela tiden bli lurad inte få nån chans att visa upp vem man é Alla snälla ord, och fraser och sen ett knivhugg i ryggen, hejdå

Ska man hela tiden bli lurad inte få nån chans att visa upp vem man é Alla snälla ord, och fraser och sen ett knivhugg i ryggen, hejdå Drömliv Konturer av livet, och solen tittar på blänker i vattnet på människor som går Ni har badat ihop, i den kalla östersjön ingen känner den andre, kan detta va en dröm Grannen bredvid, ja han står

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Sagor och fantasy. Ett projekt för åk 7

Sagor och fantasy. Ett projekt för åk 7 Sagor och fantasy Ett projekt för åk 7 Namn: Förälders underskrift: Vad ska vi arbeta med? Under de kommande veckorna ska vi arbeta med sagor och fantasy. Sagor är en traditionell typ av berättelser och

Läs mer

Yoga är för alla. Published on 4 October, 2012, by Malin Berghagen, www.mamitasthlm.se

Yoga är för alla. Published on 4 October, 2012, by Malin Berghagen, www.mamitasthlm.se Yoga är för alla. Published on 4 October, 2012, by Malin Berghagen, www.mamitasthlm.se Igår fick jag ett samtal från SVT Debatt för de ska idag ha ett program om Yoga. Skälet är att Östermalmsskolan har

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn.

Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn. Filmhandledning BUFF 2015 ABOUT A GIRL Charleen macht Schluss. Tyskland, 2014. Regi: Mark Monheim. 104 minuter. Rekommenderas för åk 7 gymn. En filmhandledning av Sarah Olsson I dramakomedin About A Girl

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Kära föräldrar! CEF är en internationell organisation som finns i 185 länder. Post Box adress

Kära föräldrar! CEF är en internationell organisation som finns i 185 länder. Post Box adress Kära föräldrar! Detta häfte är en gåva till era barn, så att de kan läsa mer om vem Jesus är och vad han har gjort. Vi ber dig som förälder att själv läsa igenom häftet, innan du sätter det i händerna

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 3 MJÖLKOCEANENS SKATT av Tove Jonstoij

INDISKA BERÄTTELSER DEL 3 MJÖLKOCEANENS SKATT av Tove Jonstoij INDISKA BERÄTTELSER DEL 3 MJÖLKOCEANENS SKATT av Tove Jonstoij Roller: RAHU Johan Holmberg Calle Jacobson Andreas Rothlin-Svensson VISHNU Magnus Krepper MOHINI Frida Röhl BERÄTTAREN Tove Jonstoij Indiska

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1 INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 1 (prata) I den här serien ska vi presentera några av hinduismens mest kända berättelser i form

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer