Akt 1 Prolog. (Emanuel Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Akt 1 Prolog. (Emanuel Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.)"

Transkript

1 Hemligheter Opera i två akter Musik Jonas Forssell Libretto Magnus Florin Uruppförande 12 februari 2011 på Malmö Opera och Musikteater. Akt 1 Prolog. ( Swedenborg kan inte sova. Han talar med andarna.) Ni är andar. Är ni onda andar? Ni är goda andar. Ni sover. Ni vilar i ro, för att ni är goda. Nu vaknar ni. Ni märker mig. Ni talar till mig. Ni säger, att ni varit bland änglarna i himlen......och fått se de underbaraste saker. Jag frågar er: Vad såg ni? Ni säger, att där glänste av guld. Jag frågar: Av silver? Av ädla stenar? Ni svarar: Av silver, av ädla stenar. Jag frågar: Hur vackert var det? Ni svarar, att jag inte förstår. Ni säger, att änglarna inte bryr sig om de yttre fenomenen, bara de inre realiteterna. Jag är ful. Jag är vacker. Jag är ond. Jag är god. Precis som ni. Fula, vackra, onda, goda. Ni är inte bättre än jag. Inte sämre. Ni är som vi. Det finns ingen skillnad. Ni vet inte om ni är andar eller människor, om ni gått hädan eller lever.

2 ( somnar) Ni går i Rom och är italienare. Ni går i London och är engelsmän. Ni går i Hamburg och är onda. Ni går i Amsterdam och är goda. Ni går med mig. Jag är ande. Ni är vi. Vi är andar. Vi sover. Scen 1. (,,, Kören. Kungliga militära högkvarteret. kommer för att träffa. Han vill ha pengar till sina skrifter och hoppas på gensvar, om han erbjuder en ny teknisk uppfinning till kriget. I väntan på att få komma in till kungen möter han, polsk prinsessa.) -Vem där? Ärende? -Swedberg. Vetenskapsman. Kungen kallade mig. -Kungen tar inte emot. -Säg honom mitt namn! Namn...? Kungen inspekterar trupperna. Marscherar västerut om en minut. ( försvinner) Mitt ärende är viktigt! Min kunskap kan avgöra kriget! Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Papuga, raj. Tańczyć, smok. Królowa, sen. -Vem är du? -Drottning. Dröm. Papegoja. Paradis. Jestem polską księżniczką. -Mam na imię Marja. -. Vetenskapsman. -Då vet du allt? Då kan du allt? -Inte allt. Membran, logaritmer. I London, Paris. -Allting, överallt? -Jag har skrivit tiotusen ord, men vet så lite.

3 Ett sandkorn, nästan ingenting. Men mitt sandkorn kan välta ett berg. Hör du? Mitt vetande växer! Jag ska skriva tiotusen nya ord. Om longitudens lösning. Om allting, överallt. Swedberg! Vetenskapsman! -Livet är så kort. Är du hemma här? -Hemma är borta. Jag irrar. Grus ibland, marmor ibland. Lera, elfenben. Och var är du? -Förstår du var du är? -Jag har mitt hem här. -I hjärnan. -I dess vindlingar, tiotusen otryckta ord. En upptäckt här, en ny kalkyl här. En uppfinning, som ingen funnit upp. Luftpump, vattenur. Kungen ska ge mig pengar. Ångmaskin, mekanisk vagn. En undervattensbåt som lurar fienden. Det är dyrt att trycka tiotusen ord. Kungen ska betala. -Du, som vet allt, vet du... -Inte allt, men... När en tjuv stjäl ett äpple från ett äppelträd, torkar alla äpplena på trädet? Tjuven stjäl... Äpplena torkar... Så lustiga underliga ord. Jag är söndagsbarn, som du. Du har en hemlighet. En dag blir du berömd i världen. Du gör en maskin, som berättar om själen.

4 Själen är rörelser i hjärnan. De syns i ett skarpt mikroskop. Är du prinsessa? Min pappa kröntes av din kung. Vi bodde i ett slott. Det blev krig. Vi flydde. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Nu reser jag och blir drottning i Versailles. -Farväl. Snart är du... -Snart är jag...? -Du är söndagsbarn, som jag. -Jag skrev tiotusen ord, men vet så lite. -Du har en hemlighet. En dag blir du berömd. -Mitt sandkorn kan välta ett berg. Snart är du... Vänta, så får du se. Kungen tar emot! Scen 2. (,. tas emot av och vill presentera sitt luftskepp.) -En stövel vet du vad det är? -Eders Majestät, en stövel... -Polhem gillar dig. Du kan visst allt? -Inte allt, men... En stövel på foten, upp i sadeln, galopp. Vet du vad en värja är? Nådigaste konung, låt mig presentera... Min uppfinning, till vinnande av... Hugg och slag! Jag! Jag! Jag! Snö och is! Jag äter is! Pass på! Trupperna är samlade! Bombkurvor i ögona blå! Inga sorger. Inte ett ord om Bender! Nu tågar vi mot Norge! shald är vackert i november!

5 Hugg och slag! Jag! Snö och is! Jag äter is! Jag gillar dig! Vad vill du ha? Säg! Ers Majestät, tiotusen otryckta ord... Tryckerierna i Amsterdam... Svagdricka och fläsk! Västerut om en minut! Frisk och sund! Inte ett ord om Bender! Skottland är vackert i december. Kan du gå på Öresund? -Fryspunkten för vätskor... -Jag äter is! Isflak på isflak! Isvak, hård is, vass is, iskall is! Jag äter is! -Ge mig din uppfinning! Nu! -Ett luftskepp! En ballong, som... Ballong? -Gå härifrån! -Ett flygande fartyg, som... Ta din boll av luft! Du är luft! En dammpust bara! Jag är is! Jag äter is! Scen 3. (,,,,. friar till Polhems dotter med hjälp av en medhavd ring och löfte om ett stenhus. Han hoppas att med ett äktenskap bekräfta sin ställning som Polhems närmaste man.) -Vem där? -Jag söker fröken. -Och har en liten gåva? -En ring. Ett stenhus i Stockholm. En friare. Ställ dig i kö. -Drottning. Dröm. Papegoja. Paradis.

6 -Du? Här? Nu? -Så du vill gifta dig? -Med Polhems dotter. Jag har förhoppningar. Och kalkyler! Riddaren får dottern, halva riket och pengar att trycka tiotusen ord. -Men snart är du... -Snart är jag...? Vänta, så får du se. -La Poule. La Pastourelle. -Fröken. Ett ord på tu man hand? Vackra löjtnanter. Stiliga generaler. Dag och kväll. Jag och kung. -La Poule. La Pastourelle. Och vad vill du? -Här är en ring, för att besegla ett förbund. -Bara en ring? -Av guld. Och ett stenhus på Skeppsbron. Jag blir varm,. Känn på min panna. Vill du råda mig i en hjärtefråga? En kvinna har glömt vem av de tre hon ska ta. Du är bra på räknetal. På ett, tu, tre... Allt är matematik. Människan en maskin, med pumpverk, blåsbälg, taljor och block. Allting är membran. När blodet rinner in i kärlen blir de spända och vibrerande. En lustig friare, som håller föredrag. -Jag tror du fryser? -Allt i världen skälver och dallrar. Som asplöv, som strängen på en luta, som ljusets etervåg. -Och drömmarna? -Är hjärnans darrningar, vibrerande atomer. Nattens melodier.

7 En hel orkester under kudden. Den ena människan anar den andras tanke. Den ena hinnan darrar av den andras darrning. Känn här. Darrar mina hinnor? Allting är... (En listig ande bakom ryggen på mig, tvingar mig att säga fel.) Allting är... (Jag tänker något vackert, men fel ord kommer ur min mun.) Allting är... blåsbälgar! Först var det roligt, sen bara trist. Man glömmer vad du sa i början. I slutet förstår man ingenting. Kan du dra solstrålar ur gurkor? Hur många gram väger en själ? Gör något praktiskt för mig. Råd mig i en hjärtefråga. Vem ska jag ge och vem ska jag ta? Hovjunkaren eller överjägmästaren? Ska jag ta kung? Ett, tu eller tre? Vad säger min? Vem ska jag ge och vem ska jag ta? Hovjunkaren, överjägmästaren eller kung? Scen 4. (,. erbjuder en nyttig uppfinning till kriget och belönas: han utses till extra ordinarie assessor i Bergskollegium och blir adlad.) Vad säger min? Ge mig ett nytt muskedunder, en ny kanon! -Ett gevär som skjuter tio skott i sekunden. -Varför inte hundra skott? Eller tusen?

8 -Tusen skott på en sekund? -På en sekund tusen skott. Det var skönare! Extraordinarie assessor i Bergskollegium! Marmelad och massavrättningar till frukost! Tortera barn till middag. Lammstek, kyckling. Häng männen i träden nakna! Franskt vin! Kvinnorna förs bort! Lyssna! Så tyst det är! Ingen vet vart det bär! Var och en har sin livstråd. Lång eller kort. Gå nu! Jag har tråkigt! Avmarsch om en sekund! Riddare, adelsman. Med konungens värja dubbad! Tusen skott! -Värjan skämtar inte! Is! Jag äter is! -Majestät! Mina tiotusen otryckta ord... Iskall is, vass is! Isflak på isflak! Riddar Swedenborg! Assessor i Bergskollegium. -Allernådigaste konung. -Is! Scen 5. (,,,. fortsätter sitt frieri, som tillbakavisas. tröstar med att sätta kriget före kvinnan. ber och att vänta och se.) Ska jag ta kung? Jag och kung? -Ta mig, riddar Swedenborg, och mitt stenhus. -Riddare är så ridderliga, stenhus så tysta. -Ta min ring av guld och safir. -Guld är så kallt. Safir är så trist.

9 -En klänning av sammet? Baroner, kandelabrar? -De får mig att gäspa. Baroner är så tjocka. -Kandelabrar är så stela. -Men tänk dig, när du får... -Vadå? -Ett luftskepp! En svävande båt! Gift dig med pappa istället. Han gillar dig. Min kära inte-fästman. Min inte-kära inte-make. Lycka till med din blåsbälg. Din ring är ingenting. ( in) Ers majestät! Ikväll... La Poule, la Pastourelle! Kvinnor. Is! Jag äter is! Var är ni, mina friare? Snart är jag lyckligt gift med er allihop! Poczekaj chwilę. Vänta en stund. I zobaczysz. Så får du se. -Vem fan är hon? -En polsk prinsessa. Hennes pappa... Is! Vad fan angår dig Polens affärer? Vad fan ska du med kvinnor? De är för vackra, för fula! De är för dumma! Och för kloka! De är för långa, för korta! De har så djävulskt stora munnar! De vet aldrig vad de vill! Is! Jag äter is! Avmarsch om en sekund! Mannarna, hästarna, kanonerna! En halv sekund! Poczekaj chwilę. Vänta en stund. I zobaczysz. Så får du se.

10 Scen 6. (,, Andarna. med sina tiotusen ord, som han behöver pengar för att trycka. Han berättar för om sin döda syster och får en vision av ett möte med andar.) Jag har papper och bläck. Jag har kunskap och sanning. Jag har bråttom. Mina tiotusen ord vill jag trycka fort. Men det är dyrt. Räkningar, fakturor från tryckerierna i Amsterdam. Jestem polską księżniczką. Du polska prinsessa som irrar? Är du ensam? Var har du mor och far? Dina syskon? Jag tror de har det bra i Versailles. Har du systrar och bröder? Det var en gång en syster... Hon blev så sjuk. Hon skulle dö. Hon visste det. Hon sa: I himmelriket ska jag be för dig, bror. Jag sa: Vad ska du göra mera? Hon sa: I himlen ska jag spela på strängaspel för dig, tills du kommer till mig, bror. Jag sa: Du kan väl inte spela strängaspel? Hon sa: Det kan jag väl. Och kan jag inte spela, så lär jag mig med tiden. Så sa min syster.

11 ? Förstår du? Rozumiesz? Förstår du? Var du är?? Andar? Är ni andar? Andar finns väl inte? Är ni andar? Är ni onda andar? Är ni goda andar? Ni talar till mig. Ni säger att ni är bland änglarna i himlen. Jag frågar er: Vad ser ni? Ni säger, att där glänser av ädla metaller. Jag frågar: Av silver? Av guld? Är det vackert och skönt? Ni svarar, att jag inte förstår. Ni säger: Världen står stilla i väntan. En våg i balans mellan ont och gott. Du bär din himmel inom dig och ditt helvete. Och om jag väger över i det onda? Då faller du inte. För Gud håller ett finger på vågen. Så blir det jämvikt igen. Och du kan bättra dig. Efter döden kommer du till andarnas värld. Där får du vänta och se. Alla nyss döda får vänta där och se. Jag frågar: Vad får de se? Ni svarar: Se vart de ska. Till himmel eller helvete. Jag frågar: Vänta hur länge? Ni svarar: Somliga hinner knappt dit. De förs snart till himmel eller helvete.

12 Andra får vänta länge. Jag frågar: Hur länge? Andar Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Królowa, sen. Papuga, raj. Tańczyć, smok. Królowa, sen. Är ni andar? Andar finns väl inte? Förstår du nu? Rozumiesz? Var du är? Scen 7. (,,,, senare och. söker fortfarande pengar för tryckning av sina tiotusen ord. Han vill sälja sitt stenhus till för att få pengar.) -Vem där? - Swedenborg. Naturvetenskapsman. Ordinarie assessor i Bergskollegiet. Tolkare av bibeln. Resenär. Riksdagsman. Jag söker herr lagman, kammarherre, ordförande i bankofullmäktige, greve Gyllenborg. -Ditt ärende? -En propå om en liten lönsam affär. -En liten lönsam affär? -Ett hus på Skeppsbron är till salu. En hemsk affär. Ett stenhus slumpas bort, för att trycka tiotusen obegripliga ord!, min vän. Du är så kuriös. Du vet allt om blåsbälgar och tremulationer, men inget om priset på en riksdagsgreve. Allt om kalkyler, men inget om mödan, att frakta en berusad biskop till kammaren......smörja ett hovrättsråd, mjuka upp en general. Gratifikationer till den ene......bonus till den andre. Lite till mig själv och lite till.

13 Sådant är systemet. Jag är ingen ängel. Men ingen djävul heller. Ibland har jag gloria, tycker min fru, när jag släpar hem en present. Gyllene speglar, luktvatten, spetsar. Då blir hon så glad. Oegentligheter? Illasinnade anklagelser! Fusk? Elakt förtal! Är sedlarna slut igen? Då trycker vi nya. Det är bara papper! Men papper är pengar och pengar är makt. Man måste ju leva!, min vän, du är lustig och ack så tråkig. Varför gifter du dig inte? Som jag! Ingenting här, ingenting där! Men här! Se! Franska mynt i öronen! Det är dyrt att leva. Du skriver och skriver. Och tryckerierna i Amsterdam trycker och trycker. Dyrt för dig! Du är en heder för ditt stånd, du röstar i riksdagen med ansvar och förnuft. Se! Franska sedlar i näsan! Får man se ett litet leende? Förlåt, jag blev trött. Hjälp, slå mig inte! Jag tyckte, du hade en käpp., vad vill du? Varför blänger du på kristall och siden? Är vi så konstiga? Elfenben och marmor......är det spindelväv och mossa för dig? Porslin och guld är bara dimma och rök? Är jag ett vidunder och min fru ett troll? Varför talar du inte? Det blir så tyst...!

14 Och vem är du? Förlåt, min fru? Har jag haft den äran... Att hälsa... Jestem polską księżniczką. -Vad sa? -En polsk prinsessa. -Snart är hon drottning i Versailles. -Prinsessa? Drottning? I min salong? Jag ber... Ni ser svag ut. Låt mig stödja er. Luta er mot mig. Så här... -Vem vet vad nästa ögonblick för med sig. -Vänta en stund. -Så får du se. Förstår du? -Vad finns att förstå? Är det ett förhör? Var är mina kockar? Kalkoner, rapphöns! Varje droppe blod är en modig soldat! Vill du råda mig i en hjärtefråga? En ung kvinna har glömt vem hon ska ta. Hovjunkarn, överjägmästaren? Eller dig? Isflak på isflak! Jag biter i is! Isvak, svag is, stark is, iskall is! Jag äter is! Scen 8. (,,, senare, och. vittnar om sitt liv. köper stenhuset av och uppdrar åt honom, att ordna pengar hos kung Ludvig i Frankrike.) Sammet, silhuett. Siden, sorg. Kärlek och pengar. Bra kombination! Jag står för pengarna och hon... Jag måste skynda! Kollegium, bankfullmäktige, järnkontor. Ingen tid att gå in på detaljer. -Sammet, silhuett. Siden, sorg. -Ta hand om vår vän, jag är tillbaka om...

15 Mina tiotusen otryckta ord? Mitt stenhus, min propå? Min make är så... Får jag säga? Hur går det med membranen? Och hinnorna? -Den ena hinnan darrar av den andras darrning. Förlåt, jag är ingen vetenskapsman. Jag ska hålla ordning på tjänstefolket. Jag klipper silhuetter till mitt album. Under knyppeldynan har jag min bok. Min hemlighet. Jag läser om världens historia. Nu är jag i martyrernas Rom. I slavarnas Afrika. Hottentotter, blåmän, indianer. Musik tycker jag om, och dans. Jag vill tala franska. Mon chèr monsieur! Vi är i en hydda i skogen. En öppen eld. Vi ser stjärnorna. Nej, vi är på ett skepp. I stormen, tusen vågor! Vi går i kvav! Nej, vi är i en grotta, gömmer oss för vilda djur. På grottans väggar sorgliga bilder. Någon som rövades bort och försvann. -Jag är yr. Jag tappar sansen, hostar blod! -Ska jag hämta en läkare?! Dumbom! Det var fantasi! Jag skojade. Jag är lycklig. Jag har och barnen. Nyss var de så små. Och nu... Har du barn?

16 Nej, förlåt, du har ju ditt att... Du är så tyst? Hör du mig? Rör jag på läpparna?, berätta vad jag säger! + Luftens vibrationer tränger in i mitt öra, förmedlas via hörselnerven in i hjärnan, för att nå själen. -Själen? I hjärnan? Det andliga är också materia. Hjärnan är en sfär av spiraler......som rör sig i vidgande cirklar, vrider sig som materia, som... Sånt där går hem i Düsseldorf. Tråka inte ut min fru. Hon vill ha pärlor, inte damm. Jag köper ditt stenhus. Jag belånar och betalar i morgon eller i övermorgon. Det som var ditt, är nu mitt. Man måste leva, åtminstone överleva, och skina som en sol. Rosenvatten och fernissa. Jag har nyckeln till alla salar: kungliga rådet, kabinettet. Jag har också mina hemligheter. Slottet, riksdagen, bordellerna, allt det där. Mina fiender... En faller från ett fönster, en får spöstraff, en tredje landsförvisas. Den fjärde brinner upp, den femte körs över av en vagn. Hu, hans benpipor sticker ut. Den sjätte kommer på bättre tankar, är snäll och lojal. Glada melodier. Specialdomstolar. Kris på banken och på växelkontoret. -Allt ska man ta hand om. -Min vän, betalningen?

17 Förlåt min man, han är så... Ska du inte gifta dig,? Du som är så stilig. Eller ska vi säga klok? Jag var så ung. Sammet, silhuett. Bara en flicka. Siden, sorg. var redan en herre. Pappa och mamma tyckte att jag skulle, och så gjorde jag det. Nu är du tyst igen. -Vad tänker du, att jag tänker? -Att den ena människan anar den andras tanke. -Att världen är besjälad. Att skåpen knarrar, när något orätt pågår i rummet. Att även själen har ett hemligt kabinett. Att du lutar dig mot glas, är glad och ledsen. En blomma växer ur mull och kan blåsa omkull. -Att du är köpt och såld. -Jag faller, går i kras. Siden, sammet, våld. -Den ena hinnan darrar... -Är han igång nu igen? - är lustig, han läser mina tankar. -Då vet han att du älskar mig. Vi gifte oss av kärlek. Pengarna ingick i köpet. Världens bästa fru. Hon är......bra. Aldrig behagsjuk. Kris på manufakturkontoret. -Den ena hinnan darrar... -Lugn,. Du ska få det du ska ha. Staten, det är jag. När jag dör, ramlar huset omkull. -Den ena hinnan darrar av den andras darrning.

18 Ikväll kommer bankodeputationen på supé. Ta din vita klänning och diademet. Det blir säkert outhärdligt. Lewenhaupt och Ehrenpreis. Gamla sura oxar. -Boskapsskötsel, sällskapsliv. Sak samma. -Han sprätter omkring som en kalkon. Du talar om min man, om din vän. Du förstår inte hur han kämpar. -Ingen annan klarar av det. -Förlåt mig. Jag kanske är gammaldags. Kvinnan råder inte över mannen. Hon ska vara i stillhet. Sammet, silhuett. Mannen är kvinnans huvud. Kvinnan är mannens ära. Siden, sorg. I hemmet är det ändå jag som bestämmer. Så blir allt till det bästa. Kan du inte be kung Ludvig om franska sedlar? Ta med longitudens lösning till Versailles. Sälj den dyrt. Ta med dig prasslande papper tillbaka, som jag kan snyta mig i. Systemet kostar så mycket. Biskoparna är törstiga. Grevarna är hungriga. Ta dina tremulationer till Versailles. Sälj dem dyrt till Ludvig. Du får pengar till dina tryckerier, dina tio miljoner ord. Och så en liten slant till mig. -Poczekaj chwilę. I zobaczysz. -Vad sa? Kalkoner, rapphöns. Varje droppe blod är en modig soldat. Jag äter is!

19 Isflak efter isflak. Isvak, iskall is! Jag äter is! Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Vill du råda mig i en hjärtefråga? Vackra löjtnanter, stiliga generaler. La Poule, la Pastourelle. Dag och kväll. Vem ska jag ge? Vem ska jag ta? Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Sammet, silhuett. Siden, sorg. Poczekaj chwilę. I zobaczysz. Sammet, silhuett. Siden, sorg. Scen 9. (,, Andarna. får en ny vision av ett möte med andar. Han föreställer sig det himmelska äktenskapet och att man i himlen kan återfinna en förlorad syster.) Andar. Ni finns. När jag behöver er, kommer ni. Ni berättar om livet efter döden. Ni säger, att i himlen kan en kvinna lämna sin man och finna en annan man. Det är det himmelska äktenskapet. En bror, som tappat sin syster, kan hitta henne igen. Här på jorden är människan halv. Det känner var och en. I himlen är det annorlunda. Är det hemligheten? Andar?

20 Andar? Rozumiesz?? Förstår du var du är? Förstår du nu din hemlighet? Paus Akt 2 Scen 10. (,, Ludvig. Audiens i Versailles. återser som Ludvigs drottning, möter Ludvig och utför s uppdrag.) Elfenben, marmor. Fall på knä för drottningen. Mam na imię Marja. Jestem polską księżniczką. Królowa. Tańczyć, smok. Ropucha, nocnik. Tańczyć, smok. Królowa, sen. Agat, kristall. Fall på knä för konungen. -Ers Majestät, longitudens... -Yttra dig, när du anses värdig. Nu anses du värdig. Yttra dig! Longitudens lösning är månens position. Om en faktor är bestämd, är den andra...

21 (Ludvig lämnar rummet. avbryter sig.) Hans majestät har ärenden. Volanger, puder, rosenvatten. Louise-Julie, Pauline-Felicité... Lår, bröst, kön. Marie-Anne, Charlotte-Rosalie... Spegelsal, bordell. Nu får jag mitt migränanfall! Ers kungliga höghet...? Mitt migränanfall är över. Jag föder, enligt uppdrag, tio barn bland gobelänger med bibliska motiv. Jag tar en promenad bland statyerna i parken, i sällskap med en kör av gamla adelsfröknar. Vi sjunger: Królowa, papuga, var det något med pengar? Ers höghet, subsidierna till partiet täcker inte behoven. De ständiga svenska delegationerna roar inte kungen. (Ludvig in.) Ers majestät, om en faktor är bestämd, så är den andra... (Ludvig ut igen.) När han gäspar blir öronen gula. Nu vilar han sig på schäslongen. Kön, bröst, lår. Madame de Coislin, lår. Madame de Mirapoix, bröst.

22 Madame d Estrades, kön. Mademoiselle R... Betjänter målar deras kinder röda. Jag syr. Jag är from. Jag broderar. Stygn för stygn. Nålen, tråden. Statyerna faller. Påfåglarna grånar. Fontänerna sinar. Speglarna svartnar. Flickornas kinder försvinner. (Ludvig in.) Ers majestät, mina tiotusen ord, tryckerierna i Amsterdam... (Ludvig ut.) Kungen tar emot longitudens lösning, beviljar tryckbidrag och låter hälsa greve Gyllenborg. Scen 11. (, Andarna,. med andar. Han berättar åter om sin döda syster.) Jag är liten. Jag säger till min syster: Jag behöver inte andas. Hon svarar: Alla måste andas. Inte jag! ( håller andan en stund. Andas ut.) Hon svarar: Akta dig,, det är farligt. Men jag vet... När hjärnan är i djupa tankar, andas lungorna sakta. Syster, kom ombord på mitt skepp, som flyter på luftens hinnor. Vi tar en tur!

23 Där är ett moln. Där är en måne. Allting där nere är så litet och vi är högt häruppe. Det frasar i seglet. Lyssna. Andas djupt. Ett enda andetag på tusen år. Andar. Ni finns. Rozumiesz? -Förstår du nu? -Rozumiesz. Din hemlighet. -Rozumiesz. -Förstår du nu, var du är? Scen 12. (,,,,,,, Ludvig. - får av veta, att han befinner sig i en mellanstation i de dödas rike, där de nyss döda (däribland dramats personer) lever sina liv, för att sedan föras vidare till sina destinationer. följer skeendet tyst.) Kris på banken och på växelkontoret. Allt ska man ta hand om. Under knyppeldynan har jag min bok. Min hemlighet. Jag läser om världens historia. Nu är jag i martyrernas Rom. I slavarnas Afrika. Hottentotter, blåmän, indianer. Jag biter i is! Isvak, hård is, vass is! Iskall is! Jag äter is! Min kära inte-fästman, inte-kära inte-make.

24 Lycka till. Behåll ringen. Den är ingenting. Ni kom till världen så sköna och blev så eländiga. Nu föds ni på nytt till himmel eller helvete. Förstår du? De lever inte längre, men de lever ändå. De väntar en stund. Sedan får de se. Förstår du? Man dör inte. Man går ut genom en port och går in genom samma port. Man lägger av sig sina kläder, tar på dem igen och väntar en stund. De var i jordens rike. Sedan vänds en hand. Medan den vänds väntar de. Sedan får de se. -Vad får de se? -Vart de ska. Till himmel eller helvete. -Vem dömer dem? -Var och en dömer sig själv. -Det klarnar vart det bär, vem man är. -Är de inte rädda? De vet ingenting. De tror, att de lever. Ibland vet de. Ibland förstår de, var de är. Jag var Guds polis på jorden. Satt mest till häst. Jag visade aldrig svaghet. Jag höll handen i lågan. Turkarna tröttnade på mig. Jag hade så ont, men jag log. Jag var van vid segrar. Jag torterade barn. När jag kröntes föll kronan av huvudet. När jag dog, skrattade folket. Jag var en flicka, blev stor, gifte mig med

25 hovrättsrådet. Eller var han häradshövding? Som mamma ville. Eller var det pappa? Jag fick elva barn. Två dog. Jag fostrade flickorna att inte spela kort, inte locka håret. Jag skötte hushållet. Linne, mjöl. Hårdkokta ägg är illa för magen! Jag sjöng för pojkarna: Det var en ko... När vi gifte oss var trettioett. Jag var bara femton. Jag var så glad. Min pappa var rik och behövde pengarna. Jag fick små barn, små Gyllenborgare. Jag försvarade honom i vått och torrt. Jag skrev sånger till frihetens ära. Jag slog vakt om systemet. Systemet slog vakt om mig. Jag var en intrigör, min tunga som smör, mina ord sminkade fladdermöss, jag ett råttskinn. En gyllene dosa med gift. Jag tackar Gud för min död. En omättlig penningvirvel och växelkurs. En skamlös yppighet, en förpestande dyrhet. Mordbrand, det är jag. När jag dog lades utredningen ner. Vad hände med? Det har jag glömt. Med barnen? Det har jag glömt. Nu vet jag inte mera. Kris på banken och på växelkontoret. Allt ska man ta hand om. Jag skrev sånger om frihet. Jag var ett

26 vittert fruntimmer. Jag var ledsen. Kvinnan rådde inte över mannen. Mannen var kvinnans huvud. Kvinnan var hans ära. Nu vet jag inte mera. I hemmet är det ändå jag som bestämmer. Så blir allt till det bästa. Det var en gång en ko, som sov i ro, i en ho... Jag ramlade från taket. Jag haltade svårt de sista tjugo åren. Jag hade så ont. Sedan dog jag. Nu vet jag inte mera. Vem ska jag ta? Hovjunkaren, överjägmästaren eller ska jag ta kung? När jag dog, skrattade folket. Jag låg i löpgraven, åt kvällsvard i kulregnet. Jag var nyfiken. Kulan gick in vid örat. Här. Ut på andra sidan. Jag var bara trettiosex. Nu vet jag inte mera. Jag äter is! Avmarsch om en halv sekund! (Ludvig,,, och lämnar scenen.) Scen 13. (,, Andarna,. vill resa tillbaka från andarnas värld.) Nu förstår jag var jag är. I andarnas värld. Där de nyss döda genomgår en förberedelse. De goda för himlen. De onda för helvetet. -Men varför tror de att de lever?

27 Andar -Det är så, bara. Hur kan själar vara kroppar? Ligger inte örat i graven? Hur kan de höra? -Det bara är så. -Det måste jag berätta. -När då? För vem? -För alla! När jag kommer hem! -Vem är du? Du är så lätt. -Jag är bara en besökare. Ibland i skuggan, ibland i ljuset. Ibland materia, ibland luft. Snart ska jag hem igen. Jag har så mycket att göra. Mina tiotusen nya ord till tryckerierna i Amsterdam. Vänta en stund. Så får du se. Tyvärr. Jag måste ta hand om mina ord och min trädgård. Röda vinbären och persiljan. Jag har bråttom till tryckerierna. Livet är så kort. Jag måste tyvärr ge mig av! Swedenborg! Naturvetenskapsman! Jag vet vem du var. Jag vet. Du hade ett luftskepp. En ring och ett stenhus. Ett luftskepp, ett stenhus och longitudens lösning. Du blev berömd. Över hela jorden vet människor ditt namn. Vissa säger, du var en dåre, en andeskådare, som sjönk i sina tankars träsk. Det är inte sant?

28 Är det sant? Vänta en stund. Så får du se. Scen 14. (,,,,,,, Ludvig. - Dags för avfärd till respektive destinationer för,,,, Ludvig och även.) Personligen föredrar jag helvetet. Det anses inte hedrande, som himlen. Men om man är en djävul, trivs man där. Jag ska njuta i min håla av piss och skit. Det doftar som rosor och aprikos. Får jag vara kvar en stund? Snacka lite skit med? Eller sitta tyst? Jag tror, jag kommer till himlen. En liten lagom mindre himmel......som passar en flicka som blev stor, gifte sig och föll från ett tak. Jag gjorde ingen illa. Jag gjorde ingen särskilt gott, men jag gjorde ingen illa. Vad säger du,? Jag lockade inte håret, spelade inte kort. Kommer man till en liten himmel då? Jag vill sitta på huk i infernot, helst bli djävulen själv, i helveteskroppens skithål. Jag vill härska i helvetet! Alla lyder mig! Jag bränns av eld! Det är skönt! Kulan går rakt genom skallen! Det är skönt! Jag ska besegra himlen! Hör du det? Avmarsch om en halv sekund!

29 Jag vill komma till, men det kanske inte går? I så fall till mamma och pappa. Vad tycker du,? Det kanske går? Är det sant att man kan leva om sitt liv? Jag vill börja om, när jag är femton. Det är så roligt då. Jag är så glad. Jag var en polsk prinsessa. Jag hette. Jag irrade. Jag födde tio barn. Titta på min mage,! När en tjuv stjäl ett äpple från ett äppelträd, torkar alla äpplena på trädet. Jag var alla äpplena. Hemma är borta. Jag irrar. Grus ibland, marmor ibland, lera ibland. Vad liknar jag? Blir jag djävul eller ängel? Nog är jag väl en ängel? Rozumiesz? Förstår du var du är? Min irrande polska prinsessa, jag tror, att jag börjar förstå. ( för ut,, Ludvig,, och.) Scen 15. (,, Andarna. kommer tillbaka. Nu är bara och kvar. visar sig vara s syster, hon som dog. Nu kan de återförenas.) Jag längtar hem. De röda vinbären är mogna nu.

30 Persiljan blir för grov, om ingen tar hand om den. Jag vill sitta i min trädgård, dricka mitt kaffe, äta min bulle. Läsa lite, skriva lite, äta en klase vinbär. Om det inte regnar. Då går jag in, spelar på min orgel och tänker på min syster, som försvann. Jag längtar hem! Men vinbären försvinner. Mitt hem finns ingenstans. Det var en gång en bror. Det var en gång en syster. Brodern var du. Systern var jag. + -Systern som försvann. Hon blev så sjuk. -Brodern som blev kvar. Jag var så sjuk. -Hon skulle dö. Hon visste det. -Jag dog. Jag sa: I himlen ber jag för dig. -Vad ska du göra mera? -Jag ska spela på strängaspel för dig......tills du kommer till mig. -Du kan väl inte spela strängaspel? -Det kan jag väl, eller lär mig med tiden. Min bror, förstår du? + En bror, som tappat sin syster, kan hitta henne igen. På jorden är människan halv. Det känner var och en.

31 I himlen är det annorlunda. Är det hemligheten? Det är hemligheten, som alla vet. Jag behöver inte andas. + -Alla måste andas. -Inte jag! Syster, kom ombord på mitt skepp, som flyter på luftens hinnor. -Ditt luftskepp. -Vi tar en tur. -Där är ett moln, där är en måne. -Och en till, och en till. Allting där nere är så litet och vi är högt här uppe. Du tar rodret. Det frasar i seglet. Lyssna. Livet är kort. Ett barr som faller från en gran. Nu är vi bland stjärnorna. + + Lilla björn, Berenikes hår, lilla lejonet. Se! Livet är långt. Ett barr som faller från en gran. Andas djupt! Ett enda andetag på tusen år. Ett enda andetag på tusen år. Andar Poczekaj chwilę. I zobaczysz.

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

HERTIGINNAN AV ALBA Doňa Maria del Pilar Teresa Cayetana de Silva y Alvarez de Toledo, trettonde hertiginnan av Alba

HERTIGINNAN AV ALBA Doňa Maria del Pilar Teresa Cayetana de Silva y Alvarez de Toledo, trettonde hertiginnan av Alba 1 Förspel. Presentation. (Alla, Kören.) Ägretter, diamant, monogram i spetsbrodyr, guldhårnålar, blå briljant HERTIGINNAN AV ALBA Doňa Maria del Pilar Teresa Cayetana de Silva y Alvarez de Toledo, trettonde

Läs mer

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog

1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog 1. Låt mig sitta på en sten i den mörka skog Låt mig vila mina vingar jag har flugit länge nog Hela natten har jag svävat mellan månljusa träd Och mitt hjärta bävar för förvandlingens väg Mina vänner ser

Läs mer

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark ., DEN GODA MÄNNisKAN B--.R.AN' SEZUAN a. '-.7.bertolt brecht Översättning: Tomas Forser Jan 1'1ark Peter Oskarson 1985 ROLLER I den ordning de inträder på scen. Vattenförsäljare Wang Gud l Gud 2 Gud 3

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år

Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, 45-65 år, 25-35 år, 22-32 år Jönköping hösten -94 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar,

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Ett skithål och 99 andra korta historier

Ett skithål och 99 andra korta historier Ett skithål och 99 andra korta historier Åke Hedman, Brattbergavägen 17, 82050 LOS. akhe@grodansparadis.com 15 september 2013 Skithålet Som en raket ög den iväg och hamnade i tunnan under honom, skitkorven

Läs mer

guldvingar Frida Darell

guldvingar Frida Darell guldvingar 1 2 guldvingar Frida Darell 3 Guldvingar Bokförlaget Efron & Dotter AB Mårdvägen 16 131 50 Saltsjö-Duvnäs www.efron.se bokforlaget@efron.se Frida Darell 2010 Grafisk formgivning och omslag:

Läs mer

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008 2009 2010 2011 2012 2013 PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet Förfallodagar Personer: Scenrummen placeras huller om buller. Scener kan pågå samtidigt. -2- Scen 1; mörker s röst Jag hittade en gammal elräkning som dragit över, vi borde nog betala den, är det någon

Läs mer

Christina Hoffmann. Elias Bok. Forum

Christina Hoffmann. Elias Bok. Forum Elias bok Christina Hoffmann Elias Bok Forum 2 Bokförlaget Forum, Box 70321, 107 23 Stockholm www.forum.se Copyright Christina Hoffmann Omslagsfoto Sally Waterman / Millennium Images, UK Omslagsdesign

Läs mer

Pikku Matti. Ill.:. Albert Edelfelt. Berättelse av Zacharias Topelius från 1852

Pikku Matti. Ill.:. Albert Edelfelt. Berättelse av Zacharias Topelius från 1852 Pikku Matti Ill.:. Albert Edelfelt Berättelse av Zacharias Topelius från 1852 Kulturveckan 2008 Pikku Matti Borta på en skogsbacke står en liten stuga, ett torp. Stugan har ett fönster som är så litet,

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Akram Monfared Arya Anahita

Akram Monfared Arya Anahita Akram Monfared Arya Anahita Utgiven av Recito Tryckt av Bording i Borås år 2007 Säljs av Sockerdricka.nu ISBN 978-91-85879-10-6 Bokutgivning.se forlag@bokutgivning.se www.bokutgivning.se Recito info@recito.se

Läs mer

Bomben En roman av Christina Nordlander

Bomben En roman av Christina Nordlander Bomben En roman av Christina Nordlander Le chien: sur le chien je n ai rien à dire c est un soupir et c est un cri c est un spasme un charivari La ville: sur la ville je n ai rien à dire Le cœur: sur le

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand

thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand Så att det går att fortsätta, sen Copyright Thomas Tidholm 2004 Tryckt hos XXX, XXX 2004 isbn 91-46-20468-7 Han kommer ridande genom Hälsinglands

Läs mer

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen.

Familjen Dolorosa. av Tina Messing. Roller: Vera 63 år. Tomas 60 år. Främlingen 31 år. Spelplatser: Ett tomrum. Köket. Tamburen. Familjen Dolorosa av Tina Messing Roller: Vera 63 år Tomas 60 år Främlingen 31 år Spelplatser: Ett tomrum Köket Tamburen Vardagsrummet Scen 1 (I ett tomrum) Ska vi säga hans namn? Nej! Bara en gång. Jag

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

Stormiga höjder. tragedi i fem akter. (efter Emily och Branwell Brontë) av Christian Lanciai (2001) Personerna:

Stormiga höjder. tragedi i fem akter. (efter Emily och Branwell Brontë) av Christian Lanciai (2001) Personerna: Stormiga höjder tragedi i fem akter (efter Emily och Branwell Brontë) av Christian Lanciai (2001) Personerna: fyra stamgäster en bartender två andra gäster Branwell Brontë Joseph Catherine, den yngre Hareton

Läs mer

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm

- LÄTT ATT SLÅ! MOPEDOLYCKAN. Falle t från Pallen. Den Farliga Flaskan. Annika Dopping. TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare. Utgiven av SOS Alarm 112 - LÄTT ATT SLÅ! TRE spännande SAGOR OM ModigA Livräddare MOPEDOLYCKAN Falle t från Pallen Den Farliga Flaskan Annika Dopping Utgiven av SOS Alarm 1112 -Lätt att Slå! Tre Spännande sagor om Modiga Livräddare

Läs mer

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser

Till Sverige. - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Till Sverige - asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Tryckt med ekonomiskt stöd av Svenska Röda Korset Till Sverige asylsökande barn vittnar om Dublinförordningens konsekvenser Barnets

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

Cirkus 4.0 (exakt efter musiken)

Cirkus 4.0 (exakt efter musiken) Cirkus 4.0 (exakt efter musiken) Libretto av Niklas Rydén Ouvertyr Tema 1 Tema2 Tema 3 Lodräta sjungs utan att vara på scenen Lodräta står de. Upprepar sig. I sidled. Som knivar som fastnat på väggen.

Läs mer