Sagor och fantasy. Ett projekt för åk 7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sagor och fantasy. Ett projekt för åk 7"

Transkript

1 Sagor och fantasy Ett projekt för åk 7 Namn: Förälders underskrift:

2 Vad ska vi arbeta med? Under de kommande veckorna ska vi arbeta med sagor och fantasy. Sagor är en traditionell typ av berättelser och du minns säkert många sagor från när du var liten. Fantasy är ännu en genre som vi ska arbeta med och någonting som har blivit allt populärare bland många unga. Litteratur som böckerna om Harry Potter och Sagan om ringen-trilogin har självklart bidragit till populariteten. Därför kan det också vara roligt att läsa några texter från både sago- och fantasygenren. Hur ska vi arbeta? Vi ska ha brainstorming där ni diskuterar vad en saga är för er. Gruppvis läsa en traditonell saga och sedan göra om den genom att byta plats på tjejer och killar i sagan. Diskutera och ha genomgångar kring hur en saga är uppbyggd och vad som är typiskt för den. Läsa kortare utdrag från fantasy-romaner och diskutera dem i helklass. Ni ska få skriva en egen saga där ni följer de regler som vi har diskuterat tidigare under lektionstid. För att få betyg E ska du: Läsa textutdragen med flyt, kunna göra enkla sammanfattningar och kommentera texterna genom kopplingar till andra texter. Delta i samtal kring texterna och framföra dina åsikter. Använda dina egna erfarenheter och omvärlden för att tolka och diskutera budskap i texter. Skriva en text som fungerar som en saga. Texten har en röd tråd och du använder punkt, kommatecken m.m. på ett bra sätt. Sagan innehåller enkla person- och miljöbeskrivningar. Svenska som andraspråk: Läsa textutdragen med flyt, kunna göra enkla sammanfattningar och kommentera viktiga delar med viss koppling till tidsaspekter och orsakssamband. Ställa frågor och framföra åsikter med enkla argument som för diskussionerna framåt. Du kan använda dig av språkliga strategier för att förstå och göra dig förstådd.

3 Skriva en text som i huvudsak fungerar som en saga. Texten har en röd tråd och du använder punkt, kommatecken m.m. på ett bra sätt. Sagan innehåller enkla person- och miljöbeskrivningar. Vad är en saga för oss?

4 Fakta om Bröderna Grimm Man kan tro att bröderna Grimm skrev sagorna om Askungen, Snövit och Rödluvan men det gjorde de faktiskt inte. Däremot samlade de in gamla folksagor som berättades. De skrev ner allt och fick ihop 160 sagor på sju år. Det var inte bara gamla människor som berättade sagor, brödernas första berättare var grannflickan Gretchen som var 19 år gammal. Julen 1812 kom den första delen av sagosamlingen ut som bok. Den hette "Barnoch hussagor samlade av bröderna Grimm". Det var ingen som trodde att det skulle gå att sälja en bok med något så obetydligt som folksagor, men de 900 exemplaren som hade tryckts blev snabbt slutsålda. Sagosamligen hann komma ut i flera upplagor medan bröderna levde. Varje upplaga var lite förändrad, nya sagor kom till och andra försvann. Bröderna bearbetade också språket i sagorna. Den sjunde upplagan som kom ut 1857 innehöll 201 sagor. Redan 1824 kom det ut en samling med 28 sagor på svenska. Jacob och Wilhelm Grimm var också berömda språkforskare. De började med en ordbok som skulle innehålla alla tyska ord. Wilhelm Grimm dog 1859 och hans bror Men som alla vet lever de sagor de samlade i i allra högsta grad ännu idag. Nya samlingar kommer ofta ut. I "Bröderna Grimms sagovärld" från 2008 finns förutom 22 sagor och massor av fina bilder av fyra olika illustratörer också ett intressant kapitel om brödernas liv och verk. Den bok vi arbetar utifrån är boken Bröderna Grimms sagor från Utöver det kommer andra författares sagor att läsas upp, men det är Bröderna Grimm som vi arbetar med i första hand.

5 Arbetsuppgift 1 i grupper om fyra personer I uppgiften får ni nu en känd saga av Bröderna Grimm som bland annat skrivit ned och samlat in de äldre versionerna av Törnrosa, Snövit och Rödluvan. Du kanske blir förvånad över hur annorlunda dessa sagor är om du jämför med filmer som du kanske har sett eller böcker som du läst med en senare version av sagan. Detta får ni gärna prata en stund om. Själva uppgiften är sedan: 1. Läs sagan högt tillsammans en gång. 2. Läs den en gång till och kolla på de meningar och beskrivningar som är typiska för en pojke och de som är typiska för en flicka. Stryk under i texten, diskutera och skriv gärna ner era exempel! 3. Gör om sagan så att prinsar blir prinsessor och kungar blir drottningar, flickor blir pojkar MEN de ska behålla sin beskrivning. Exempelvis en mening som denna: Hon slängde ned sitt långa hår och kvittrade glatt åh min kära prins, rädda mig! Blir omgjort till: Han slängde ned sitt långa hår och kvittrade glatt åh min kära prinsessa, rädda mig! 4. Använd tabellen i slutet av novellen och skriv ner de egenskaper som är typiskt för tjejer och typiskt för killar i sagan. Skriv ner vilka ord som används för att beskriva tjejer och killar. Vilka likheter ser ni? Vilka skillnader?

6 SNÖVIT OCH DE SJU SMÅ DVÄRGARNA Det var en gång en drottning som födde en dotter. Hennes hy var vit som snö, hennes läppar röda som blod och hennes hår svart som ebenholts. Därför kallades hon Snövit. Men drottningen dog och inom ett år tog kungen sig en ny gemål. Hon var mycket vacker, men stolt och högmodig och kunde inte tåla att någon var vackrare än hon. Hon hade en underbar spegel och den frågade hon varje dag: Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som vackrast i landet är? Och alltid svarade spegeln: Ni, fru drottning, är vackrast i landet. Men Snövit växte upp och blev vacker som den klara dagen. Och en dag svarade spegeln drottningen: Fru drottning, ni är vackrast här, med Snövit är tusen gången vackrare än ni. Då blev drottningen arg och från den dagen hatade hon Snövit. Hon befallde en jägare att föra ut Snövit i skogen och döda henne. Men han kände medlidande för flickan och lät henne springa sin väg. För drottningen berättade han, att Snövit var död. Men Snövit irrade nu omkring i skogen och till slut kom hon fram till ett litet hus. Hon gick in för att få vila sig lite. I rummet stod ett bord dukat och eftersom Snövit var hungrig, åt hon en av de sju små tallrikarna och drack en mun ur varje mugg, för hon ville inte äta upp allt för en enda. Och eftersom hon var så förskräckligt trött, lade hon sig i en av de sju små sängarna och somnade genast. När det blev mörkt, kom husets herrar, de sju dvärgarna, hem från sitt arbete i gruvan.

7 De upptäckte den sovande Snövit och hon var så vacker att de lät henne sova vidare. Nästa morgon berättade Snövit sin historia för dvärgarna. Hon fick stanna hos dem och lovade att sköta hushållet åt dem. När nu drottningen trodde att Snövit var död, frågade hon åter sin spegel: Spegel, spegel på väggen där. Säg vem som vackrast i landet är? Då svarade den: Fru drottning, ni är den vackrast här, men Snövit som är bortom bergen hos de sju dvärgarna, är tusen gånger vackrare än ni. Då förstod hon att jägaren hade lurat henne. Hon klädde ut sig till krammånglerska och begav sig till huset där de sju dvärgarna bodde. Hon erbjöd Snövit att få ett vackert band, och Snövit tyckte så mycket om det, att hon köpte det. Men den gamla knöt det så hårt om Snövits midja, att flickan knappt kunde andas

8 längre, utan hon föll som död ner. När dvärgarna kom hem blev de alldeles förskräckta. Raskt klippte de upp bandet och Snövit kom till liv igen. Drottningen fick genom sin spegel veta att Snövit fortfarande levde. Därför begav hon sig i en annan förklädnad till de sju dvärgarnas hus. Med sig hade hon en förgiftad kam. Och Snövit köpte kammen. Knappt hade hon satt den i håret förrän hon föll medvetslös till golvet. Men som tur var, kom de sju dvärgarna strax därefter och drog ut den förgiftade kammen. Då kom Snövit till medvetande igen. Än en gång fick drottningen veta av sin spegel att Snövit levde. Nu skakade hon av vrede. Hon förgiftade ett äpple och gick, förklädd till bondmora, till dvärgarnas hus. Snövit tittade ut genom fönstret och sa: Jag får inte släppa in någon. Då vill jag åtminstone skänka dig ett äpple, sa bondkvinnan. Eftersom Snövit var misstänksam, delade hon äpplet och gav Snövit den röda, giftiga hälften. Själv bet hon i den, giftfria hälften. Då åt också flickan av äpplet, men knappt hade hon fått en bit i munnen förrän hon föll död till marken När drottningen var hemma igen och frågade spegeln, så svarade den äntligen: Fru drottning, ni är vackrast i landet. Dvärgarna försökte förgäves få liv i Snövit igen. Men hon var och förblev död. Då gjorde de en kista av glas och lade henne i den. De bar upp henne på ett berg och sörjde och vakade över henne i dagarna tre. Då råkade en prins komma förbi. När han såg kistan med den vackra flickan, bad han dvärgarna: Skänk mig kistan, för jag kan inte leva utan att få se Snövit. När tjänarna bar bort kistan, snubblade en av dem, och den giftiga äppelbiten lossnade och for ut. Strax därpå slog Snövit upp

9 sina ögon och öppnade locket på kistan. Men var är jag? ropade hon. Prinsen berättade allt som hade hänt. Snövit blev glad och följde med honom. När styvmodern fick höra det blev hon så förskräckt att hon föll död ner. Typiska egenskaper för tjejer: Typiska egenskaper för killar:

10 Arbetsuppgift 2 Nu kommer du att få skriva en egen saga, cirka 2-4 A4 sidor lång. Ta inspiration från de brainstormings som vi gjort på lektionen. De sagor vi läst och arbetat med kan hjälpa igång din fantasi också. Sagan ska: Ha tydlig början En mitt där sagan tar en vändning Ha ett tydligt slut Du ska ha använd dig av alla eller några av de drag som är typiska för en saga. Bytt din saga med någon i gruppen. Ni läser varandras och rättar de stavfel som ni hittar, men viktigast är att ni stryker under de typiska dragen för sagan. Ge varandra en positiv komplimang! Den respons som du får av en kompis ska också LÄMNAS IN tillsammans med din saga! Renskriv Redovisning sker genom att ni lämnar in era färdiga sagor till mig, tillsammans med er kompisrespons. Det är viktigt att ni skriver vem som har gett respons på er saga. Att skriva en saga kommer bli jättekul! Så släpp fram din fantasi och låt pennan flyta fram över pappret! Lycka till!

SAGOSTIGEN AB ENTRÉSTUGAN 0157-441 24 HÄLLARENS GÅRD CAFÉSTUGAN 0157-440 33 640 32 MALMKÖPING www.sagostigen.se FAX: 0157-442 72

SAGOSTIGEN AB ENTRÉSTUGAN 0157-441 24 HÄLLARENS GÅRD CAFÉSTUGAN 0157-440 33 640 32 MALMKÖPING www.sagostigen.se FAX: 0157-442 72 TRE BJÖRNAR ASKUNGE- PRINSENS SLOTT BOCKARNAS BRO TUMMAHÅLET ARBETSBYTET DVÄRGEN SNÖVIT LEK- OMRÅDE ASKUNGEN LINBANA LADUGÅRDEN *TOALETTER CAFÉ MORS LILLA OLLE KEJSARENS NYA KLÄDER SÖTGRÖTEN PRINSESSAN

Läs mer

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där!

Hell is Real, I went there! Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Hell is Real, I went there! By Jennifer Perez. Swedish Translation. Helvetet är en Verklighet, jag har varit där! Texten är från hennes audio inspelning. Av Jennifer Perez Vittnesbörd av en 15 år gammal

Läs mer

Djävulens tre guldhår.

Djävulens tre guldhår. Djävulens tre guldhår. (Saga från Tyskland) Det var en gång en fattig man och kvinna som bodde i en liten by. De hade inte så mycket att glädjas över här i livet och därför blev de mycket lyckliga när

Läs mer

Mysterier och modiga barn

Mysterier och modiga barn 1 Mysterier och modiga barn MUNTLIGT BERÄTTANDE 1 Blodet droppar A När du lyssnar på någon som berättar är det nästan som om du spelar upp en film i huvudet. Rita en händelse du såg när du lyssnade på

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN

KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN SV KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN Ref. 20831 Ref. 20831 KONFLIKTLÖSNING: I SKOLAN SV INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Temanummer om litteratur. Letar du efter en bra bok? Skoltidningen ger DIG tipsen! Läs om Skoltidningens största undersökning någonsin!

Temanummer om litteratur. Letar du efter en bra bok? Skoltidningen ger DIG tipsen! Läs om Skoltidningens största undersökning någonsin! Nummer 9/10 2012 Temanummer om litteratur Letar du efter en bra bok? Skoltidningen ger DIG tipsen! Läs om Skoltidningens största undersökning någonsin! Pelle och den stora Hajen Det var en gång en fisk

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Pikku Matti. Ill.:. Albert Edelfelt. Berättelse av Zacharias Topelius från 1852

Pikku Matti. Ill.:. Albert Edelfelt. Berättelse av Zacharias Topelius från 1852 Pikku Matti Ill.:. Albert Edelfelt Berättelse av Zacharias Topelius från 1852 Kulturveckan 2008 Pikku Matti Borta på en skogsbacke står en liten stuga, ett torp. Stugan har ett fönster som är så litet,

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Få kvinnor inom bilportens litteratur

Få kvinnor inom bilportens litteratur Få kvinnor inom bilportens litteratur Ämne: Sv/so Namn: Tove Andersson Handledare: Anna och Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning FÅ KVINNO INOM BILSPORTENS LITTERATUR... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Mitt vittnesbörd. av Christer Åberg

Mitt vittnesbörd. av Christer Åberg Mitt vittnesbörd av Christer Åberg Innehållsförteckning Daglig sommarföljetong: Mitt vittnesbörd...3 Mitt vittnesbörd del 1: Jag är inte rotlös eftersom jag har Jesus...4 Mitt vittnesbörd del 2: Som barn

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Klassiker. till hela klassen

Klassiker. till hela klassen Klassiker till hela klassen Klassiker är fantastiska, spännande, dramatiska, romantiska berättelser som alla borde få tillgång till. Att känna till vissa författare och romaner tillhör allmänbildningen.

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008.

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008. EN BRA LEKTION Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess Tatjana Trivic Uppsala, 2008. 1 INLEDNING Förmåga att lära är förunnat alla människor. Att vara lärare är, bland annat, att hjälpa människor

Läs mer