JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET"

Transkript

1 SAMLINGSDOKUMENT Dnr V 2013/350 JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare Detta dokument är ett samlingsdokument för likabehandlingsarbetet vid Göteborgs universitet. Dokumentet innehåller de övergripande styrdokument som reglerar målsättningar och åtgärder för det universitetsgemensamma likabehandlingsarbetet samt vägledning för anställda och studenter vid förekomst av trakasserier och diskriminering.

2 Om dokumentet Detta dokument är ett samlingsdokument för likabehandlingsarbetet vid Göteborgs universitet. Dokumentet innehåller de övergripande styrdokument som reglerar målsättningar och åtgärder för det universitetsgemensamma likabehandlingsarbetet. Policy för jämställdhet och likabehandling är det universitetsgemensamma styrdokument som beskriver grundläggande principer, övergripande målsättningar, ansvarsfördelning och organisation för området. Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling är det styrdokument som beskriver de universitetsgemensamma åtgärder som Göteborgs universitet planerar att genomföra under 2014 i syfte att främja ett universitet präglat av lika villkor och möjligheter för samtliga anställda och studenter. Handlingsplan för breddad rekrytering är ett universitetsgemensamt styrdokument som beskriver de åtgärder som lärosätet planerar att genomföra i syfte att bredda rekryteringen till universitets utbildningar. Vägledning för anställda och studenter vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid Göteborgs universitet innehåller bl.a. en översiktlig genomgång av diskrimineringslagen, gällande rutiner vid lärosätet samt kontaktuppgifter för råd och stöd vid anmälan av trakasserier eller diskriminering. 2 (40)

3 Innehåll Policy för jämställdhet och likabehandling... 4 Våra värderingar och vision...4 Organisation...5 Ansvar...6 Resurser och finansiering...6 Uppföljning...6 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling vid Göteborgs universitet Universitetsgemensamma mål för jämställdhet och likabehandling...8 Förebygga och förhindra trakasserier...8 Personal och kompetensförsörjning/rekrytering...9 Göteborgs universitet som arbetsplats...9 Utbildning...9 Forskning...10 Föräldraskap...10 Handlingsplan för jämställda löner...11 Universitetsgemensamma åtgärder för Jämställdhet och genus...12 Etnicitet...15 Religion och trosuppfattning...16 Sexuell läggning...17 Könsöverskridande identitet eller uttryck...18 Funktionshinder och funktionsnedsättning...19 Ålder...21 Handlingsplan för breddad rekrytering Åtgärder för breddad rekrytering och breddat deltagande...24 Vägledning för anställda och studenter vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid Göteborgs universitet Diskrimineringslag (2008:567)...27 Hur definieras diskrimineringsgrunderna enligt Diskrimineringslagen?...27 Vad avses här med diskriminering?...28 Föräldraledighetslagen (1995:584)...29 Kränkande särbehandling som arbetsmiljöproblem...29 Ansvar...30 Handläggningsrutiner...30 Förebyggande arbete - kontaktpersoner vid Göteborgs universitet...31 Begrepp Bilaga Likabehandlingsarbete 2012 redovisning av genomförda åtgärder...37 Årsredovisning Likabehandling (40)

4 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Göteborgs universitets policy för jämställdhet och likabehandling (dnr: V 2013/513) beskriver grundläggande principer, övergripande målsättningar, ansvarsfördelning och organisation för det universitetsgemensamma jämställdhets- och likabehandlingsarbetet. Policyn omfattar all verksamhet vid Göteborgs universitet och gäller samtliga anställda och studenter (inkl. doktorander). Alla styrdokument vid Göteborgs universitet utgår från de föreskrifter som står att utläsa i universitetets arbets- och delegationsordning. Jämställdhets- och likabehandlingsarbetet vid Göteborgs universitet utgår från Diskrimineringslagen (2008:567) och dess föreskrifter gällande myndighetens ansvar och skyldigheter som utbildningsanordnare och arbetsgivare. Jämställdhets- och likabehandlingsarbetet är en del av lärosätets långsiktiga kvalitetsarbete liksom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Policy för jämställdhet och likabehandling konkretiseras i Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling vilken är likställd med den jämställdhetsplan och likabehandlingsplan som Diskrimineringslagen föreskriver att Göteborgs universitet ska upprätta såsom arbetsgivare och utbildningsanordnare. Syftet med jämställdhets- och likabehandlingsarbetet är att skapa en bättre studie- och arbetsmiljö. Våra värderingar och vision Göteborgs universitets värdegrund baseras på Den gemensamma värdegrunden för de statsanställda 1. Denna värdegrund baseras på följande principer: demokrati, legalitet, objektivitet, saklighet och likabehandling, fri åsiktsbildning, respekt för alla människors lika värde, samt effektivitet och service. Göteborgs universitet är öppet och i ständig kontakt med det omgivande samhället. Universitetet ska vara inbjudande och lättillgängligt och i ständig utveckling för att svara upp mot nya krav från verksamheten och omvärlden. Grunden är en inspirerande arbetsmiljö där alla anställda och studenter, oavsett kön, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, eventuella funktionshinder 2, ålder, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck får möjlighet att växa och utvecklas. Göteborgs universitet bedriver ett aktivt arbete för att främja attityder och värderingar vilka i sin tur verkar för att främja likabehandling, respekt och öppenhet. Göteborgs universitet delar de principer och rekommendationer rörande en jämställd akademi som utarbetats inom ramen för Gender in Science (GenSET). En jämn könsfördelning och lika villkor i alla delar av organisationen bidrar till en högre kvalitet i verksamheten. Ett aktivt arbete för jämställdhet och likabehandling är av avgörande betydelse för att uppnå målen i lärosätets långsiktiga strategiarbete Vision Den gemensamma värdegrunden för de statsanställda, (2012) KRUS: Stockholm 2 Begreppet funktionshinder används här i relation till Diskrimineringslagens definition. I följande text kommer även begreppet funktionsnedsättning användas där så är lämpligt. 4 (40)

5 År 2020 kännetecknas Göteborgs universitet av en stimulerande och dynamisk arbetsmiljö med självklar respekt för allas lika värde. (Ur Vision 2020) Begreppet likabehandling innebär att alla människor ska ha lika rättigheter och möjligheter, att samtliga studenter och anställda vid Göteborgs universitet ska ges lika villkor att bedriva studier och arbete. Att särskilt uppmärksamma jämställdhet är ett ställningstagande för att markera att det finns normer och värderingar som begränsar jämlikhet mellan kvinnor och män. Det är även ett sätt att förtydliga att jämställdhetsarbete är en del av universitetets ansvar som arbetsgivare och att ett aktivt främjandearbete inom området föreskrivs i diskrimineringslagen. Om inte annat anges används begreppet kön i denna text för att beteckna Diskrimineringslagens definition av kön, dvs. att någon är kvinna eller man samt, avseende transsexuella, den som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet. Vid Göteborgs universitet ska begreppet kön användas med hänsyn till enskilda personers könsidentitet. De normer och värderingar som på något sätt begränsar enskildas rätt och möjligheter att uttrycka sin könsidentitet ska motverkas. Organisation Det universitetsgemensamma jämställdhets- och likabehandlingsarbetet utgår från gällande arbets- och delegationsordning 3 och leds av prorektor vid Göteborgs universitet. Prorektors uppdrag är att utveckla och samordna arbetet med jämställdhet och likabehandling inom Göteborgs universitet samt att ge rektor och styrelse råd i dessa frågor. Rektors ledningsråd utgör det universitetsgemensamma forumet för det strategiska jämställdhets- och likabehandlingsarbetet vid lärosätet. Universitetets likabehandlingssamordnare utgör tjänstemannastöd för området och bistår prorektor i uppdraget att samordna och utveckla universitetets jämställdhets- och likabehandlingsarbete, mot bakgrund av universitetets övergripande policy och handlingsplan samt de lagkrav som ställs på universitetet som arbetsgivare, lärosäte och myndighet. Jämställdhets- och likabehandlingsarbetet är ett ledningsuppdrag vilket åvilar prefekt (motsv.). Samtliga prefekter (motsv.) ska vardera utse en likabehandlingsrepresentant som ska adjungeras som ledamot i institutionsråd (motsv.) samt ska ha en tillsvidareanställning vid Göteborgs universitet. Likabehandlingsrepresentantens uppdrag ska årligen förnyas och förteckning över utsedda representanter ska årligen meddelas likabehandlingssamordnaren. Det förutsätts att det finns ett nära samarbete mellan likabehandlingsrepresentant, prefekt och institutionsråd. Likabehandlingsrepresentantens uppdrag är att stödja prefekt (motsv.) i utformning och genomförande av institutionens (motsv.) likabehandlingsarbete såsom utformning och uppföljning av likabehandlingsplan, planering och genomförande av aktiva åtgärder samt återrapportering. 3 Arbetsordning, (2012) Göteborgs universitet, Dnr V Delegationsordning, (2012) Göteborgs universitet, Dnr V (40)

6 Likabehandlingsrepresentant ska även utses för Lärarutbildningsnämnden samt för vardera bibliotek/område vid Universitetsbiblioteket och Gemensamma förvaltningen. I syfte att erbjuda erfarenhetsutbyte, diskussionsfora och kompetensutveckling ska regelbundna möten och utbildningar anordnas med samtliga likabehandlingsrepresentanter. Dessa mötestillfällen ska ge utrymme för universitetsgemensam dialog och diskussion mellan institutionsföreträdare och universitetsledningen genom prorektor. Samtliga likabehandlingsrepresentanter ska erbjudas adekvat utbildning samt kontinuerlig fortbildning. Ansvar Rektor har det yttersta ansvaret för att lagar och förordningar gällande likabehandling efterlevs vid Göteborgs universitet. Universitetsdirektören, överbibliotekarien och prefekter (motsv.) är ansvariga på förvaltnings-, biblioteks- respektive institutionsnivå (motsv.). Dekan är ansvarig för att årligen följa upp och återrapportera institutionernas jämställdhets- och likabehandlingsarbete till rektor samt, ifråga om fakultetskansliet, besluta om jämställdhets- och likabehandlingsarbetet. Fakultetskansliet bistår dekan i det årliga uppföljningsarbetet av likabehandlingsarbetet. Prefekt (motsv.) har ansvar för likabehandlingsarbetet vid institution (motsv.). Det åligger följande nämnder och råd att verka för att integrera jämställdhets- och likabehandlingsfrågorna i utformning av mål och strategier, uppföljning och utvärdering av utbildning, forskning och samverkan. Rektors ledningsråd Utbildningsnämnden Biblioteksnämnden Lärarutbildningsnämnden Fakultetsstyrelse inkl. lärarförslagsnämnd Prefektråd Institutionsråd Resurser och finansiering Resurser och finansiering till det lokala jämställdhets- och likabehandlingsarbetet samt insatser för en breddad rekrytering ska budgeteras och specificeras på förvaltnings-, biblioteks- respektive institutionsnivå (motsv.). Detta gäller även avsättning av tid för lokala likabehandlingsrepresentanter (motsv.). Uppföljning Ett framgångsrikt och framåtsyftande jämställdhets- och likabehandlingsarbete ska bygga på kontinuerlig kartläggning, utvärdering och uppföljning av den egna verksamheten. På den universitetsgemensamma nivån genomförs uppföljningsarbetet i samband med den årliga sammanställningen av Göteborgs universitets 6 (40)

7 årsredovisning. Underlaget till Årsredovisningen bygger på återrapporteringen av den universitetsgemensamma Handlingsplanen för jämställdhet och likabehandling samt återrapportering av institutionernas (motsv.) handlingsplaner vilka årligen skall följas upp av dekan (motsv.) och som i sin tur skall rapportera till rektor. Resultatet av det universitetsgemensamma jämställdhets- och likabehandlingsarbetet ska även följas upp genom att området ges en framträdande roll i Göteborgs universitets Arbetsmiljöbarometer samt i de doktorand- och studentenkäter som regelbundet genomförs. Inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet har den Centrala arbetsmiljökommittén ett särskilt ansvar att beakta jämställdhets- och likabehandlingsfrågorna i uppföljningsarbetet. Frågor om jämställdhet och likabehandling ska ingå i universitetsövergripande uppföljningar och utvärderingar. Utbildningsenheten samt personalenheten vid gemensamma förvaltningen har ett särskilt ansvar att sammanställa och analysera student- och personalstatistik utifrån de frågeställningar som är aktuella rörande jämställdhet och likabehandling. 7 (40)

8 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Jämställdhets- och likabehandlingspolicyn konkretiseras och preciseras i Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling vid Göteborgs universitet (dnr: V 2013/514). Den universitetsgemensamma handlingsplanen innehåller målsättningar för jämställdhets- och likabehandlingsarbetet samt en förteckning över vilka åtgärder som ska prioriteras och därmed påbörjas eller genomföras under det kommande året. Handlingsplanens utformade åtgärder bygger bl.a. på de behov som identifierats inom ramen för universitets Arbetsmiljöbarometer IV 4, Studentbarometer , kartläggningen Jämställda fakulteter? 6 samt institutionernas och fakulteternas återrapportering av likabehandlingsarbetet inom ramen för Göteborgs universitets årsredovisning 7 vilken redovisas i bilaga. Handlingsplanen ska årligen upprättas, revideras och återrapporteras till rektor. Rapportering sker också genom de återrapporteringskrav som kan följa av regleringsbrev eller andra beslut. Årliga handlingsplaner för jämställdhet och likabehandling ska upprättas vid Lärarutbildningsnämnden, Gemensamma förvaltningen, Universitetsbiblioteket och vid samtliga institutioner (motsv.). Universitetsgemensamma mål för jämställdhet och likabehandling Förebygga och förhindra trakasserier Universitetet ska erbjuda studenter och anställda en god psykosocial miljö som inte ger grogrund för några former av diskriminering, trakasserier eller kränkande särbehandling. Vi ska arbeta aktivt med kravet på jämställdhet och likabehandling. Samtliga anställda och studenter ska få information om gällande diskrimineringslagstiftning. Informationsmaterial rörande denna och vart personer ska vända sig vid eventuella trakasserier, kränkande särbehandlingar eller diskriminering ska tillhandahållas. Anställda ska erbjudas kompetensutveckling och stöd till seminarie- och kursverksamhet inom området. Om någon drabbas av trakasserier, kränkande särbehandling eller diskriminering ska särskilt stöd tillhandahållas för dessa personer. 4 Arbetsmiljöbarometer IV, (2011) Göteborgs universitet. 5 Göteborgs universitets Studentbarometer 2010, (2010) Göteborgs universitet. 6 Jämställda fakulteter, (2012) Göteborgs universitet. 7 Göteborgs universitets Årsredovisning 2012, (2013) Göteborgs universitet. 8 (40)

9 Personal och kompetensförsörjning/rekrytering Ett brett rekryteringsunderlag ska skapas inför varje anställning vid Göteborgs universitet genom utökad information vid utlysning och tillsättning av anställningar. Likabehandlings- och jämställdhetsperspektiven ska tillämpas vid varje tillsättning. Kompetenta och behöriga sökande av underrepresenterat kön och/eller med annan social, kulturell och språklig bakgrund än majoriteten av de anställda bör särskilt uppmuntras att söka. Underrepresenterat kön och/eller personer med annan social, kulturell och språklig bakgrund än majoriteten av de anställda ska uppmuntras till ledningsuppdrag. Inför förordnanden av prefekter, studierektorer och andra uppdrag som ej regleras i högskoleförordningen samt vid anställningar av chefstjänstemän ska minst en kandidat av vardera kön presenteras inför det slutliga urvalet. Varje avvikelse från denna princip ska skriftligen motiveras till beslutsfattande instans. I de fall Göteborgs universitets arbetsordning föreskriver ett valförfarande, vilket främst gäller för fakultetsstyrelse samt institutionsråd, åligger det valberedningen att aktivt verka för att kandidater av vardera kön nomineras till ledande befattningar. Vi ska målmedvetet öka andelen av underrepresenterat kön så att inget kön ska vara representerat under 40 % inom varje anställnings- och personalkategori. Detta innebär att varje institution ska i sina handlingsplaner specificera hur undervisande, forskande (inkl. doktorander), teknisk och administrativ personal ska rekryteras för att erhålla en jämnare könsfördelning. Göteborgs universitet som arbetsplats Vi ska skapa ökad delaktighet för alla anställda. Målet är att skapa en god studie- och arbetsmiljö så att alla stimuleras likvärdigt till en fortsatt karriär. Förvärvsarbete och doktorandstudier i samband med föräldraskap ska underlättas, särskilt i relation till kön. Föräldralediga ska inkluderas i löneförhandlingar på samma villkor som övriga anställda. Kartläggningar och analyser av eventuella löneskillnader mellan könen ska utföras kontinuerligt, liksom handlingsplaner för jämställda löner och anställningsvillkor ska upprättas vart tredje år. Göteborgs universitet ska erbjuda nyanställda stöd, till exempel i form av utveckling av introduktionsutbildningar och mentorssystem. Anställda ska erbjudas kompetensutveckling inom området likabehandling. Fortsatta satsningar ska göras på ledarskapsutveckling. Ett icke-diskriminerande och respektfullt förhållningssätt till kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, kulturell och religiös bakgrund, eventuella funktionshinder, sexuell läggning och ålder ska prägla utbildningen på grund- och avancerad nivå och på forskarutbildningen när det gäller undervisning, handledning, seminariekultur och den allmänna arbetsmiljön. Göteborgs universitet ska vara en könsneutral arbetsplats. Utbildning Utbildningen ska vara öppen för alla studenter oavsett bakgrund och utgå från ett helhetsperspektiv. Utbildningen ska utvecklas och pedagogiken förnyas. Arbetet med rekrytering, delaktighet och uppföljning 9 (40)

10 ska förstärkas. Göteborgs universitet ska vidare motverka en social, etnisk och könsmässig snedrekrytering till utbildning på forskarnivå. Det universitetsgemensamma likabehandlingsarbetet ska aktivt främja studenter och doktoranders delaktighet i utformning av utbildningen samt verka för den enskilda studentens och doktorandens känsla av sammanhang i sin studiesociala situation. För att säkerställa en utbildning som speglar det omgivande samhället ska alternativa rekryterings- och urvalsformer utvecklas för att öka antalet studenter och doktorander från underrepresenterade grupper. Göteborgs universitet ska vidta aktiva åtgärder för att åstadkomma en jämnare könsfördelning samt utveckla pedagogiska verktyg för att likabehandlingsperspektiven ska genomsyra utbildningen. Att systematiskt och återkommande följa upp studenternas och doktorandernas studiearbetsmiljö och etablering på arbetsmarknaden är avgörande för att säkerställa en attraktiv utbildning som ger lika villkor för alla. Studenter och doktorander ska behandlas lika oavsett kön, möta en studiemiljö där könen är likvärdigt representerade och en utbildning som ger utrymme för genusperspektiv i utbildningens innehåll, i undervisning och examinationsformer, exempelvis genom att införa anonyma examinationsformer när så är lämpligt/relevant. Göteborgs universitet ska vara en könsneutral studieplats. Forskning Kvaliteten i vår vetenskapliga kunskapsproduktion utgör en del av universitetets självbild. I enlighet med de principer som fastslagits inom ramen för Gender in Science ska lärosätet verka för könsblandade forskargrupper och synliggörande av underrepresenterat kön inom olika ämnesområden. Lärosätets institutionella processer och praktiker vid bedömningar, rekryteringar och utformning av arbetsvillkor ska fokusera på kvalitet snarare än kvantitet, garantera jämlik fördelning av administrativa uppgifter och uppmuntra till att underrepresenterat kön söker vetenskapliga positioner. Föräldraskap Vid Göteborgs universitet är det ett mål att det framgångsrikt ska gå att kombinera arbete, studier, forskning och föräldraskap. Detta är en förutsättning för en attraktiv studie- och arbetsmiljö, vilken i sin tur påverkar den långsiktiga kompetensförsörjningen vid universitetet i en positiv riktning. Studenter vid Göteborgs universitet ska kunna förena föräldraskap och heltidsstudier genom att undervisningen i möjligast mån schemaläggs i god tid och vid tider då barnomsorg finns tillgänglig. Anställda vid Göteborgs universitet ska erbjudas planeringssamtal inför och efter avslutad föräldraledighet (gäller alla som ska vara lediga mer än tre månader). Enheterna ska bibehålla en regelbunden kontakt med de anställda under ledigheten och relevant information om enhetens verksamhet ska levereras till föräldralediga. Omfattningen och formerna för detta ska ske genom en ömsesidig överenskommelse. Tider för möten, seminarier och undervisning ska i möjligaste mån förläggas mellan kl och (40)

11 Handlingsplan för jämställda löner Under 2013 ska en lönekartläggning genomföras av samtliga anställda vid Göteborgs universitet. Kartläggningen påbörjas efter att RALS-förhandlingar avslutats. Resultatet av lönekartläggningen ska ligga till grund för de lönejusteringar och andra åtgärder som behövs för att uppnå lika lön för lika och likvärdigt arbete. Handlingsplan för jämställda löner kommer att kompletteras efter att lönekartläggningen genomförts. Personalchefen ansvarar för upprättande av handlingsplanen. 11 (40)

12 Universitetsgemensamma åtgärder för 2014 Nedan följder de åtgärder som Göteborgs universitet förbinder sig att genomföra under Åtgärderna är fördelade på respektive diskrimineringsgrund men bör även ses i ett större sammanhang där ett aktivt främjandearbete inom ett område även kan ge positiva effekter inom övriga områden. Samtliga åtgärder ska vara genomförda under 2014 och därefter följas upp och utvärderas. Jämställdhet och genus Målet för jämställdhetsarbetet vid Göteborgs universitet är att ingen diskriminering som grundar sig på könstillhörighet ska förekomma. Ett medvetet förhållningssätt till kön handlar om en långsiktig förändring av strukturer liksom normer. När vi talar om jämställdhet talar vi egentligen om två parallella processer: den kvantitativa och den kvalitativa jämställdheten. Kvantitativ jämställdhet kallas för rättviseaspekten och utgår ifrån principen att kön inte kan tillåtas vara en grund för att vissa människor har lägre lön, sämre arbetsvillkor och mindre möjligheter till inflytande. Jämn könsfördelning anses råda då båda könen är representerade till minst 40 % vardera. Frågorna måste dock ständigt aktualiseras för att resultatet ska bli långsiktigt. Det kvalitativa jämställdhetsarbetet är inriktat mot organisationens normer, värderingar och ideal. Dessa förändras inte automatiskt med en kvantitativ fördelning av kvinnor och män med måttet 40/60. Ett förändringsarbete som ska leda till långsiktiga resultat måste inkludera alla beslutsnivåer och innebära ett ständigt samtal om de beslut och aktiviteter som leder till bristande jämställdhet och analysera de strukturer som tenderar att bevara icke jämställda normer. Detta arbete pågår kontinuerligt bland annat genom aktiviteter som granskning av rekryteringsprocesser. Integreringen av genusperspektiv i undervisning och forskning är andra aktiviteter och en del i det kvalitativa jämställdhetsarbetet. Göteborgs universitet ska också verka för ökad rekrytering av män till högre studier, då det finns en övervikt av studenter som är kvinnor på grund- och avancerad nivå. Inom somliga utbildningar är obalansen stor. Detta bör särskilt uppmärksammas. Åtgärder: 1. Öka andelen professorer som är kvinnor Mål: Enligt uppdrag från regeringen ska andelen nyrekryterade professorer senast 2015 till 40 % utgöras av kvinnor. Göteborgs universitet har som långsiktigt mål att nå en jämställd fördelning inom professorskategorin. Åtgärd: Handlingsplan för rekrytering av professorer som är kvinnor. Ansvar för genomförande: Prorektor, dekaner och prefekter. 12 (40)

13 2. Samtliga chefer ska ha genomgått utbildning om genus och jämställdhet Mål: Alla chefer vid Göteborgs universitet ska ha god kunskap om jämställdhet och genus och aktivt använda dessa perspektiv för att leda verksamheten. Åtgärd: Integrera frågor om genus och jämställdhet samt demokratifrågor, mångkultur och likabehandling i chefsutbildning och kompetensutvecklingssammanhang. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 3. Integrera genus och jämställdhetsperspektiv i medarbetarutbildningar Mål: Att vara ett mer jämställt universitet såtillvida att män och kvinnor i större utsträckning än idag upplever att de har lika förutsättningar och möjligheter. Åtgärd: Aktivt arbeta med attityder kring genus och jämställdhet i medarbetarutbildningar, kompetensutvecklingssammanhang och öppna seminarier samt genomföra seminarier för medarbetare om demokratifrågor, mångkultur, likabehandling, upplevelser av trakasserier och diskriminering samt kränkande särbehandling. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 4. Informationsinsatser kring genusforskning samt genus i akademin Mål: Att synliggöra Göteborgs universitets forskning kring genus och jämställdhetsproblematik samt forskning om genus i akademin. Åtgärd: Att uppdra åt Centrum för genusforskning (GIG) och Kvinnsam att ta fram informationsmaterial om genusforskning vid GU för målgrupperna offentlig sektor, näringsliv och skola. Att tillsammans med Nationella sekretariatet för Genusforskning anordna seminarium om genus i akademin Ansvar för genomförande: Prorektor 5. Utveckla ett årligt seminarieprogram inom jämställdhet och likabehandling Mål: Universitetsgemensamma seminarier och workshops kring genus och jämställdhet ska vara återkommande inslag i kompetensutvecklingssyfte. Åtgärd: Ett årligt program om två till tre öppna halvdagsseminarier ska tas fram i syfte att skapa fora för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling för likabehandlingsrepresentanter och intresserade studenter och anställda. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 13 (40)

14 6. Ledningsinformations- och beslutsstöd (LIS) Mål: Jämställdhetsindikatorer ska vara en självklar del i verksamhetsplanering Åtgärd: Indikatorer för jämställdhet ska finnas med i det Ledningsinformations- och beslutsstöd (LIS) som är under utveckling. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 7. Integrera genusperspektiv i undervisning Mål: Att öka kunskap och medvetenhet hos studenter och anställda om hur föreställningar om kön påverkar våra studie- och arbetsrelationer samt våra möjligheter och villkor. Åtgärd: Att integrera perspektiv som rör kön och genus i pedagogisk fortbildning för lärare samt i utbildningssammanhang för studenter. Ansvar för genomförande: Chefen för PIL-enheten, prefekt (motsv.), ansvarig för utbildningarnas anordnande på institutionsnivå. 14 (40)

15 Etnicitet Göteborgs universitet arbetar för att förebygga diskriminering av studenter och anställda på grund av etnicitet. Vår verksamhet ska vara präglad av mångfald och öppenhet. Studenter och anställda vid lärosätet ska spegla det omgivande samhället och vårt arbete mot ökad internationalisering och globalt engagemang möjliggör en verksamhet präglad av många olika synsätt och livserfarenheter. Vi ska verka för att motverka fördomar, rasism och främlingsfientlighet. Göteborgs universitet ska därför erbjuda studenter och anställda en internationellt präglad studie- och arbetsplats där öppenhet, nyfikenhet och respekt utgör ledord för vår gemensamma studie- och arbetsmiljö. Åtgärder: 1. Perspektiv som rör öppenhet och mångkultur i utbildning och fortbildning Mål: Öka kunskap och medvetenhet bland anställda och studenter om rasism och diskriminering pga. etnicitet. Åtgärd: Att integrera perspektiv som rör öppenhet och mångkultur i pedagogisk fortbildning för lärare samt i utbildningssammanhang för studenter. Ansvar för genomförande: Chefen för PIL-enheten, prefekt (motsv.), ansvarig för utbildningarnas anordnande på institutionsnivå. 15 (40)

16 Religion och trosuppfattning Göteborgs universitet arbetar för att förebygga diskriminering av studenter och anställda på grund av religion eller annan trosuppfattning. Vår verksamhet ska vara präglad av mångfald och öppenhet. Studenter och anställda vid lärosätet ska spegla det omgivande samhället och samtliga, oavsett religion eller annan trosuppfattning, ska ges lika möjligheter att studera och arbeta vid lärosätet. Vi ska verka för att motverka fördomar, rasism och främlingsfientlighet. Göteborgs universitet ska därför erbjuda studenter och anställda en icke-konfessionell studie-och arbetsplats där yttrandefrihet och en öppen och ifrågasättande debatt existerar tillsammans med respekt för individens rätt att utöva sin religion eller trosuppfattning. Åtgärder: 1. Perspektiv som rör öppenhet och mångkultur i utbildning och fortbildning Mål: Öka kunskap och medvetenhet bland anställda och studenter om rasism och diskriminering pga. religion eller annan trosuppfattning Åtgärd: Att integrera perspektiv som rör öppenhet och mångkultur i pedagogisk fortbildning för lärare samt i utbildningssammanhang för studenter. Ansvar för genomförande: Chefen för PIL-enheten, prefekt (motsv.), ansvariga för utbildningarnas anordnande på institutionsnivå. 2. Undersöka förutsättningar för stilla rum vid samtliga campus Mål: Stilla rum ska vara tillgängliga för samtliga studenter vid Göteborgs universitet Åtgärd: Utreda förutsättningar för Stilla rum vid samtliga campusområden Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 16 (40)

17 Sexuell läggning Alla som arbetar eller studerar vid Göteborgs universitet har rätt till en rättvis och likvärdig behandling oberoende av sexuell läggning. Göteborgs universitet vill aktivt verka för att öka medvetenheten kring diskriminering på grund av sexuell läggning. Vi vill verka för en normstruktur som är inkluderande och öppen. Vid Göteborgs universitet ska begreppet kön användas med hänsyn till enskilda personers könsidentitet. De normer och värderingar som på något sätt begränsar enskildas rätt och möjligheter att uttrycka sin könsidentitet ska motverkas. Åtgärder: 1. Seminarier och evenemang kring sexuell läggning Mål: Öka medvetenheten kring diskriminering på grund av sexuell läggning. Åtgärd: Arrangera seminarier och evenemang, gärna i samverkan med studentorganisationerna (t.ex. GUS, studentkårerna och HÅBETEKU). Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 2. Göteborgs universitet ska medverka i West Pride (HBTQ-festivalen) Mål: Göteborgs universitet ska aktivt bidra i arbetet för ett öppet samhälle. Åtgärd: Informera studenter och anställda om West Pride och GU:s medverkan däri. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 17 (40)

18 Könsöverskridande identitet eller uttryck Alla som arbetar eller studerar vid Göteborgs universitet har rätt till en rättvis och likvärdig behandling oberoende av könsöverskridande identitet eller uttryck. Genom att aktivt verka för att öka medvetenheten kring diskriminering på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck vill Göteborgs universitet vara en plats där människor kan utrycka sin självvalda könsidentitet utan rädsla för diskriminering eller trakasserier. Åtgärder: 1. Seminarier och evenemang kring könsöverskridande identitet eller uttryck Mål: Öka medvetenheten kring diskriminering på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck. Åtgärd: Arrangera seminarier och evenemang, gärna i samverkan med studentorganisationerna (t.ex. GUS, studentkårerna och HÅBETEKU). Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 2. Göteborgs universitet ska medverka i West Pride (HBTQ-festivalen) Mål: Göteborgs universitet ska aktivt bidra i arbetet för ett öppet samhälle. Åtgärd: Informera studenter och anställda om West Pride och GU:s medverkan däri. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 18 (40)

19 Funktionshinder och funktionsnedsättning Göteborgs universitet ska vara öppet och tillgängligt för studenter (inkl. doktorander), besökare och anställda. Ett tillgängligt universitet innebär mer än att bara anpassa vår fysiska miljö och undanröja de hinder som, på olika sätt, hindrar tillträde för den enskilde. Vid Göteborgs universitet ska tillgänglighet även inbegripa frågor om bemötande och rätten till information. Anställda har ett särskilt ansvar att ge ett likvärdigt bemötande, i attityd och i handling, till studenter och besökande allmänhet. Universitetet ska vidta sådana åtgärder att det blir möjligt för personer med funktionsnedsättning att besöka, studera och arbeta vid universitetet på lika villkor som en person utan funktionsnedsättning. Detta innebär att universitetet arbetar med att göra lokaler, verksamhet och information tillgängliga. Det innebär också att beakta tillgänglighetsperspektiv vid upphandling. Prefekt (motsv.) har ansvar på institution (motsv.) och utser kontaktperson i tillgänglighetsfrågor. Denna person bör ha kännedom om relevant regelverk inom området funktionsnedsättning. Lokaler För att personer med funktionsnedsättning ska kunna besöka, studera och arbeta vid Göteborgs universitet ska lokalerna vara tillgängliga. Det är viktigt att kunna förflytta sig till och i universitetets lokaler och att dessa anpassas till personer med olika funktionsnedsättningar. En målsättning är att universitetets gemensamma skrivsalar ska vara tillgängliga och anpassade för alla. Verksamhet Vid antagning, rekrytering, befordran och internutbildning ska tillgänglighets- och jämlikhetsaspekter beaktas, liksom vid organisering och utformning av den totala arbetsmiljön t.ex. vid undervisning, kurs- och schemaplanering, val av inventarier m.m. Information och kommunikation Alla, oavsett eventuella funktionsnedsättningar, ska kunna kommunicera med Göteborgs universitet och söka samt ta del av information på lika villkor. Bemötande Ett positivt bemötande av studenter och anställda med funktionsnedsättningar är liksom allt annat jämlikhetsarbete både en demokrati- och en kvalitetsfråga. Vid bemötandet av personer med funktionsnedsättning ska hänsyn tas till individuella önskemål och behov. Upphandling Vid upphandling ska tillgänglighetsperspektivet alltid beaktas. Information till studenter med funktionsnedsättning finns på Utbildningsenhetens webbplats. 19 (40)

20 Åtgärder: 1. Information om stöd Mål: Alla studenter ska ha god kännedom om service och stöd som tillhandahålls i syfte att göra verksamheten tillgänglig. Åtgärd: Information till samtliga studenter om all verksamhet som syftar till att stötta och hjälpa studenterna under deras utbildningstid, t.ex. tillgång till teckenspråkstolkning, skrivtolkning, talböcker, alternativa examinationsformer och anteckningshjälp. Ansvar för genomförande: Prefekt (motsv.), universitetsdirektören och överbibliotekarien. 2. Följa upp och utvärdera Handlingsplan för tillgänglighet Mål: Göteborgs universitet ska ha ett kvalitetssäkrat tillgänglighetsarbete. Åtgärd: Utvärdering av handlingsplanens åtgärder. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. 20 (40)

21 Ålder Alla som arbetar eller studerar vid Göteborgs universitet har rätt till en rättvis och likvärdig behandling oberoende av ålder. Alla människor åldras och en persons ålder är ofta förknippat med vilken plats personer förväntas ha i utbildning eller arbetsliv. Om personen är student eller anställd, forskarstuderande eller professor. De förväntningar som ställs på människor utifrån deras ålder är uttryck för en normativ struktur som kategoriserar människor i olika fack, såsom för gammal eller för ung. Dessa förväntningar formar den enskilde personens villkor och möjligheter och är uttryck för åldersdiskriminerande strukturer. Vid Göteborgs universitet ska vi motverka denna typ av normativa strukturer. Istället ska det alltid vara individens prestation som räknas. 21 (40)

22 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Bakgrund I början av 2000-talet påbörjades det breda arbetet med breddad rekrytering. Då betonade regeringen i sin proposition Den öppna högskolan 8 att mångfalden i samhället borde återspeglas bland högskolans studenter. Samma höst kompletterades högskolelagen med en paragraf om att varje universitet och högskola ska arbeta aktivt med att främja och bredda rekryteringen. På regeringens uppdrag har Högskoleverket följt upp lärosätenas arbete för breddad rekrytering. Vid utvärderingen 2006 konstaterades att det var få lärosäten som kunde uppvisa resultat i form av en faktiskt breddad rekrytering. Studenter med olika bakgrund var fortfarande i högsta grad ojämnt fördelade över olika typer av högskolor och utbildningar. 9 I högskoleverkets senaste uppföljning sammanställdes lärosätenas återrapporteringar om de resultat som uppnåtts inom området under perioden Sammanställningen visade att många lärosäten har en gedigen verksamhet för breddad rekrytering, men den tyder också på att det finns vissa brister i arbetet. 10 Situationen vid Göteborgs universitet är enligt universitets eget måldokument 2010 att andelen studenter med lågutbildade föräldrar är låg och den har tydligt minskat under 00-talet, medan andelen med högutbildade föräldrar ökar. Statistiken visar också att andelen studenter med utländsk bakgrund i Göteborg är lägre än snittet för lärosäten i Sverige. Breddad rekrytering och jämlikhet Göteborgs universitet har som en del i sitt uppdrag att verka för öppenhet och inkludering av människor med olika bakgrund och på så sätt att demokratisera den högre utbildningen, d.v.s. att verka för ett breddat deltagande av underrepresenterade grupper i vår verksamhet. Universitetets verksamhet ska spegla det omgivande samhället i sammansättningen av doktorand- och studentkollektivet. Detta sker inom ramen för arbetet med breddad rekrytering och breddat deltagande. I propositionen Den öppna högskolan handlar breddad rekrytering om åtgärder som syftar till att öka mångfalden samt minska den sociala snedrekryteringen. Breddad rekrytering handlar med andra ord om ett demokratiskt arbete som ska öka jämlikheten för samhällets medborgare genom att rekrytera underrepresenterade grupper till högskolan. I praktiken handlar arbetet inte bara om att på ett mer rättvist sätt ge underrepresenterade grupper tillträde till högskolan utan även om att motivera fler personer ur underrepresenterade grupper att söka till högskolan. 8 Regeringens proposition 2001/02:15 Den öppna högskolan. Utbildningsdepartementet. 9 Högskoleverket (2007) Utvärdering av arbetet med breddad rekrytering till universitet och högskolor. En samlad bild. Rapport 2007:43 R. 10 Högskoleverket (2009) Uppföljning av lärosätenas arbete med breddad rekrytering Rapport 2009:18 R. 22 (40)

23 Arbetet handlar också om att upparbeta beredskap för att ta emot och stödja alla studenter genom hela deras utbildning. För att uppnå detta krävs det en konkretion och planmässighet. Ytterst tar arbetet med breddad rekrytering sin utgångspunkt i grundläggande värderingar som rör allas rätt till likabehandling. Arbetet med breddad rekrytering utgår från en vid bestämning av begreppet med uppräkning av flera exempel på möjliga underrepresenterade grupper. Särskilt ska den rådande sociala snedrekryteringen uppmärksammas. Social och socio-ekonomisk bakgrund är väsentliga aspekter när det gäller strävan efter en mer rättvisande och jämlik rekrytering till högre studier. Studenter med korttidsutbildade föräldrar är en viktig målgrupp för arbetet med breddad rekrytering. Ett växande problem är den minskande rekryteringen av unga män till högre studier. Det är dock en praktisk och strategisk fråga vilka grupper som är relevanta för breddad rekrytering till olika utbildningar. Det är också en strategisk fråga för ett lärosäte vilken/vilka underrepresenterade grupper som bör prioriteras i arbetet under en viss tidsperiod eller i samband med olika utbildningar. Därtill kommer att olika utbildningar kan ha problem med olika jämlikhetsaspekter när det gäller breddad rekrytering. Vid anställningar ska likabehandlingsperspektivet alltid beaktas och skev rekrytering avseende kön, etnisk bakgrund och andra diskrimineringsgrunder ska motverkas. Detta gäller även vid rekrytering till ledningsuppdrag. Göteborgs universitet ska vidare motverka en social, etnisk och könsmässig snedrekrytering till utbildning på forskarnivå. 23 (40)

24 Åtgärder för breddad rekrytering och breddat deltagande Föreliggande handlingsplan (dnr: V 2013/515) innehåller beskrivning av ett antal olika aktiva åtgärder i syfte att öka och bredda universitetets insatser inom området breddad rekrytering och breddat deltagande; flera av aktiviteterna är inte möjliga att enkelt kvantifiera och följa upp. Handlingsplanen ska utvärderas varje år liksom de åtgärder som prioriterats med utgångspunkt i ett antal insatsområden enligt nedan. Behörighet, urval och antagning Göteborgs universitet ska: i ökad utsträckning ta tillvara de möjligheter som finns att tillämpa alternativt urval (andra urvalsformer än betyg och resultat på högskoleprov) till universitetets utbildningar. Ansvar för genomförande: Respektive prefekt och Lärarutbildningsnämnden. i ökad utsträckning ta tillvara de möjligheter som finns att utforma behörighetskrav som syftar till att rekrytera studenter med olika bakgrund. Ansvarig: Respektive prefekt och Lärarutbildningsnämnden. att i ökad utsträckning tydliggöra möjligheten för sökande att prövas för reell kompetens. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. att intensifiera arbetet med att utveckla metoder och redskap för att pröva och tillgodoräkna (validera) tidigare studier och annan relevant erfarenhet i sådana utbildningar där detta låter sig göras. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören och respektive prefekt. Initial information, kontakt, samverkan och rekrytering Göteborgs universitet ska: i informationsmaterial av skilda slag tydliggöra möjligheten till prövning och tillgodoräknande av tidigare studier och annan relevant erfarenhet. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. öka kontakter och samverkan med grund-, gymnasie- och folkhögskolor samt vuxenutbildningen kring rekryteringsinsatser och ömsesidigt erfarenhetsutbyte. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören, respektive prefekt samt Lärarutbildningsnämnden. förbättra rekryteringsmaterial och information om studier av skilda slag (inkl. forskarutbildningen) genom ökad användning av personer med olika bakgrund i fokusgrupper och liknande. 24 (40)

25 Ansvar för genomförande: Chefen för kommunikationsenheten och chefen för utbildningsenheten avseende den universitetsgemensamma informationen och respektive prefekt avseende den lokala informationen. utforma ett introduktionsprogram till högskolestudier för presumtiva studenter. Ansvar för genomförande: Föreståndaren för Centrum för urbana studier i samarbete med universitetsdirektören. ta tillvara lokala och internationella erfarenheter kring breddad rekrytering och föra in dem i en kunskapsutvecklingsprocess om breddad rekrytering inom Göteborgs universitet. Ansvar för genomförande: Föreståndaren för Centrum för urbana studier i samarbete med universitetsdirektören. Samverkan/erfarenhetsutbyte Göteborgs universitet ska: öka möjligheterna till erfarenhetsutbyte och samverkan rörande breddad rekrytering genom aktiv medverkan i det nationella nätverket INCLUDE 11 samt det internationella nätverket Expando 12. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. öka möjligheterna till erfarenhetsutbyte och samverkan genom att aktivt främja nätverk och samarbetsformer mellan utbildningar och verksamheter inom Göteborgs universitet som har ett uttalat syfte att stärka den breddade rekryteringen. Ansvar för genomförande: Föreståndaren för Centrum för urbana studier i samarbete med universitetsdirektören. Studentservice/studentstöd Göteborgs universitet ska: öka möjligheterna till kontakt med studie- och karriärvägledare genom andra kanaler. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören avseende den universitetsgemensamma verksamheten samt respektive prefekt (motsv.). 11 Include är ett nationellt nätverk som arbetar med breddad rekrytering inom högre utbildning. Mer information finns på 12 Expando är ett internationellt samverkansprojekt med syfte att verka för livslångt lärande och breddat deltagande inom högre utbildning. Mer information finns på 25 (40)

26 öka och informera om utbudet av kurser/workshops kring studieteknik och språkhandledning/språkstöd. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. utveckla metoder och redskap för att underlätta och aktivt arbeta med att följa upp studenters individuella studieprestationer i kurser och program. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören. öka informationen och förbättra tydligheten i densamma kring olika utbildningars arbetsmarknadsanknytning (inkl. utbildning på forskarnivå). Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören avseende den universitetsgemensamma informationen och respektive prefekt avseende den lokala informationen. Utvärdering, uppföljning och resultat Göteborgs universitet ska: inom ramen för högskolepedagogisk utbildning öka medvetenheten om olika pedagogiska metoders och arbetsformers betydelse ur ett mångfaldsperspektiv. Ansvar för genomförande: Chefen för PIL-enheten. i utveckling av olika studentstödjande insatser också adressera insatsernas effekter för studenter inom målgrupperna för denna handlingsplan och utforma insatserna så att dessa också inkluderar dessa målgrupper. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören avseende det universitetsgemensamma studentstödet och respektive prefekt avseende det lokala studentstödet. i utvecklingen av olika stödformer till doktorander och studenter särskilt uppmärksamma stödformernas betydelse och effekter för studenter med annan studiebakgrund. Ansvar för genomförande: Universitetsdirektören avseende den universitetsgemensamma nivån samt respektive prefekt avseende den lokala nivån. 26 (40)

27 VÄGLEDNING FÖR ANSTÄLLDA OCH STUDENTER VID FÖREKOMST AV DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Vägledning för anställda och studenter vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid Göteborgs universitet (dnr: V 2013/516) innehåller bl.a. en översiktlig genomgång av diskrimineringslagen, gällande rutiner vid lärosätet samt kontaktuppgifter för råd och stöd vid anmälan av trakasserier eller diskriminering. Diskrimineringslag (2008:567) Diskrimineringslagen (2008:567) trädde i kraft Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och trakasserier och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Diskrimineringslagen omfattar tio samhällsområden varvid samhällsområdena undervisning och arbetsliv innefattas i universitetets verksamhet. Lagen omfattar både sökande till en anställning, anställda och sökande till utbildning samt andra som deltar i universitetets utbildningar. Läs lagen i sin helhet på Riksdagens hemsida: Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Diskrimineringslag _sfs / Hur definieras diskrimineringsgrunderna enligt Diskrimineringslagen? kön: att någon är kvinna eller man, könsöverskridande identitet eller uttryck: att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön, etnisk tillhörighet: nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, religion eller annan trostillhörighet: saknar definition i lagen men exemplifieras med hinduism, ateism och agnosticism i förarbetet till diskrimineringslagen, funktionshinder: varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå, sexuell läggning: homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning, och ålder: uppnådd levnadslängd. 27 (40)

28 Även den som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet omfattas av diskrimineringsgrunden kön. Vad avses här med diskriminering? Direkt diskriminering Indirekt diskriminering Trakasserier Sexuella trakasserier Instruktion att diskriminera Direkt diskriminering Direkt diskriminering kan sammanfattas som att lika fall behandlas olika. Det innebär att en enskild person missgynnas genom att behandlas sämre än hur någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Indirekt diskriminering Indirekt diskriminering innebär att en enskild person missgynnas genom tillämpning av bestämmelser, kriterier eller förfaringssätt som framstår som neutrala men som i praktiken särskilt missgynnar personer av ett visst kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, ålder eller funktionshinder såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet. Det innebär till exempel att arbetsgivaren inte får ställa generella krav på arbetssökande eller arbetstagare som missgynnar personer med funktionsnedsättning. Undantaget är om de särskilda kraven är en förutsättning för att kunna genomföra arbetsuppgifterna. Trakasserier Med trakasserier avses ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Exempel på trakasserier kan vara stötande och förlöjligande kommentarer och skämt, eller andra uppträdande som av den enskilde uppfattas som kränkande. Det är den enskildes uppfattning som är avgörande för i vad mån ett uppträdande är att uppfattas som kränkande. 28 (40)

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING

HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/515 HANDLINGSPLAN FÖR BREDDAD REKRYTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum 2013-09-09

Läs mer

Institutionsgemensamma mål för jämställdhet och likabehandling

Institutionsgemensamma mål för jämställdhet och likabehandling HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID MATEMATISKA INSTITUTIONEN, STOCKHOLMS UNIVERSITET 2015 Fastställd 2015-06-10 Handlingsplanen ska årligen upprättas, revideras och återrapporteras till

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/361 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling vid Gemensamma förvaltningen Beslutsfattare Gäller för Universitetsdirektör, Jörgen Tholin Gemensamma förvaltningen Beslutsdatum

Läs mer

Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Utbildningsvetenskapliga fakulteten Utbildningsvetenskapliga fakulteten Likabehandlingsplan 2011 Likabehandlingsplan 2011 Arbetet vid ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön,

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Likabehandlingsplan 2012 Utbildningsvetenskapliga fakulteten Likabehandlingsplan 2012 Arbetet vid ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, ålder,

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET SAMLINGSDOKUMENT Dnr V 2013/350 JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Ansvarig funktion Personalenheten

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V 2013/1012 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1469/1469290_likabehandlingsplan2014.pdf

Läs mer

Vägledning och mall avseende lokal handlingsplan för jämställdhet och likabehandling

Vägledning och mall avseende lokal handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sektionen för arbetsmiljö och likabehandling Personalenheten Samuel Heimann Likabehandlingssamordnare Tel: 031-786 6525 E-post: samuel.heimann@gu.se 2013-10-14 dnr V 2013/514 1 / 7 Vägledning och mall

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN Dnr V2016/239 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för svenska språket Publicerad Beslutsfattare http://svenska.gu.se/digitalassets/1570/1570437_handlingsplan-forjamstalldhet-och-likabehandling-inst--f-svenska-spraket-2016.pdf

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för odontologi

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för odontologi HANDLINGSPLAN Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för odontologi Publicerad Beslutsfattare Gäller för http:// Prefekt, Annika Ekestubbe Institutionen för odontologi Beslutsdatum

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/514 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institution för geovetenskaper

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institution för geovetenskaper HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/694 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Institutionen för geovetenskaper Publicerad Beslutsfattare Gäller för www.gvc.gu.se Prefekt, Mark Johnson Institution för

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1047 HANDLINGSPLAN 2017-2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Publicerad Beslutsfattare Sven Enerbäck, prefekt

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2017/1091 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Dnr 357-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Högskolan i Borås policy och

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1224 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling 2011 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Handlingsplan för likabehandling 2011 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Handlingsplan för likabehandling 2011 Sammanfattning Likabehandlingsarbetet vid institutionen ska planläggas i en årlig handlingsplan. Den ska vara en konkretisering av universitetets policy för likabehandling.

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola

Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola Policy och handlingsplan för jämställdhet- och jämlikhet vid Röda Korsets Högskola 2019 2021 Dnr: 49/2018 Fastställd av: Rektor 2018-10-23 1 Innehåll Inledning... 3 Vision och värdegrund... 3 Ansvar, organisation

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 1. Bakgrund Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 Grunden för jämställdhets- och mångfaldsarbetet vid Högskolan i Skövde är likabehandling och att alla anställda och studenter ska

Läs mer

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Stockholms universitet ska vara ett jämlikt och jämställt universitet där alla studenter och anställda behandlas likvärdigt och på ett respektfullt sätt. Vårt förhållningssätt

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 LIKABEHANDLINGSPOLICY Likabehandlingspolicy plan för lika rättigheter och möjligheter hos Härjedalens kommun 1. Inledning Syftet

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sahlgrenska akademins kansli

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sahlgrenska akademins kansli HANDLINGSPLAN Dnr V 2015/424 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sahlgrenska akademins kansli Publicerad Beslutsfattare http://www.sahlgrenska.gu.se/internt/jamstalldhet/ Kanslichef, Margareta

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Förslag till Policy och handlingsplan avseende jämställdhet och likabehandling samt förslag till Handlingsplan för breddad rekrytering ARBETSMATERIAL

Förslag till Policy och handlingsplan avseende jämställdhet och likabehandling samt förslag till Handlingsplan för breddad rekrytering ARBETSMATERIAL Förslag till Policy och handlingsplan avseende jämställdhet och likabehandling samt förslag till Handlingsplan för breddad rekrytering ARBETSMATERIAL 2013-04-08 Dnr: V 2013/350 Arbetsgrupp jämställdhet

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (6) BESLUT 2016-12-27 Dnr SU FV-1.1.2-4201-16 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan 1 Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2017-2019 Ersätter Jämställdhetsplan 2013-2016 (Jämställdhet, mångfald och likabehandling) Diskrimineringslagen(2008:567) har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012

Likabehandlingsplan 2012 Likabehandlingsplan 2012 Arbetet vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession (IDPP) ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö där alla anställda och studenter oavsett kön,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010-2011 Institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet Den övergripande målsättningen med likabehandlingsarbetet vid institutionen för språk och litteraturer

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien

Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien 2012-02-28 Innehåll Inledning... 3 Vad är Likabehandling?... 3 Styrdokument och organisation...

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer V 2017/439 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.sprak.gu.se/om/likabehandling/ Prefekt Gunnar Bergh

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/122 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Universitetsbiblioteket Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.ub.gu.se/info/vision/likabehandling Överbibliotekarie

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) Beslut 2018-02-19 Dnr SU FV-1.1.2-0646-18 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2018 2020 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Likabehandlingsplan 2012 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Likabehandlingsplan 2012 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap 2012-03-13 Arbetet vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap (IKI) ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011

HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 Sahlgrenska akademins handlingsplan för likabehandling 2011 är antagen av akademistyrelsen

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet KAROLINSKA INSTITUTET Dnr. 4808/03-200 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005 Beslutad av konsistoriet 2003-02-19 samt 2003-10-07 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005

Läs mer

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet POLICY Policy mot diskriminering i arbetslivet Kommunen Hudiksvalls kommun strävar efter att tillvarata samtliga medarbetares resurser. Vi ska främja och uppmuntra medarbetarnas individualiteter och olikheter

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Typ av dokument Beslutad av Policy och plan Rektor Beslutsdatum 2018-05-31 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig handläggare

Läs mer

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Dnr: 354-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Ett gemensamt ansvar...

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan 1 Likabehandlingsplan 2013-2016 Ersätter Jämställdhetsplan 2009-2011 (Jämställdhet, mångfald och diskriminering) Diskrimineringslagen från 2009 har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2004-09-27 Bilaga 4. PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Jämställdhetslagen Den 1 januari 1992 trädde den nya Jämställdhetslagen i kraft. Fr o

Läs mer

Utgångspunkt Likabehandlingsarbetet i Kristianstads kommun har sin grundläggande utgångspunkt

Utgångspunkt Likabehandlingsarbetet i Kristianstads kommun har sin grundläggande utgångspunkt Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Mattias Wirsén, tfn 13 55 23 Riktlinjer för Likabehandling Antagen av Kommunstyrelsen 2016-05-25. Inledning Dessa riktlinjer omfattar arbetsgivare

Läs mer

Likabehandlingsplan Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Likabehandlingsplan Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Likabehandlingsplan 2010-2011 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap 2010-11-01 Arbetet vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap (IKI) ska genomsyras av viljan att sträva efter god arbetsmiljö

Läs mer

Likabehandlingsplan och policy för IT-fakulteten 2010

Likabehandlingsplan och policy för IT-fakulteten 2010 Beslut 2009-12-17 dnr F 1 5443/09 Likabehandlingsplan och policy för IT-fakulteten 2010 Universitetets likabehandlingspolicy 2007-2010 Den strategiska planen för Göteborgs Universitet anger riktlinjerna

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Juridiska institutionen

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Juridiska institutionen HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/779 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Juridiska institutionen Publicerad www.law.gu.se Beslutsfattare Prefekt, Thomas Erhag Gäller för Juridiska institutionen Beslutsdatum

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER 1(8) 2(8) Emma Nilsson 040-6268183 emma.nilsson@svedala.se LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER RIKTLINJE OCH RUTIN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETET MOT DISKRIMINERING Inledning och syfte Svedala kommuns arbetsmiljö

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer V 2016/321 2016/3212016/3 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för språk och litteraturer Publicerad Beslutsfattare Gäller för http://www.sprak.gu.se/om/likabehandling/ Prefekt

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS)

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS) HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/678 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Gäller

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Södermalms stadsdelsnämnd Sid 1 (14) 2017-01-18 Södermalms stadsdelsnämnd Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (14) Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 1 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt

Läs mer

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskriminering i spåren av #metoo Arbetsgivardagen Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskrimineringslagen Varför? Vem? Vad? Hur? Diskrimineringsgrunder Definitioner Kön: Att någon är man eller

Läs mer

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747

Polismyndighetens strategi för likabehandling PM 2017:33 Saknr. 747 Polismyndighetens strategi för likabehandling 2017-2021 PM 2017:33 Saknr. 747 Strategi 2 (8) Avser område/ämne Likabehandling 2017-2021 Beslutad av/titel Rikspolischefen Dan Eliasson Gäller för följande

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 UTBVET 2016/221 Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-03-17 Innehållsförteckning

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 2009-12-09 Dnr M2010/1029 Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 Vår arbets- och lärandemiljö ska kännetecknas av medmänsklighet, jämställdhet och likabehandling. (Ur Medicinska fakultetens

Läs mer

Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017

Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2015-09-24 112 Reviderad: Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017 1. Inledning Nässjö kommun präglas av en öppen attityd gentemot

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan För medarbetare i Trollhättans Stad 2016 2018 Gärdhemsvägen 9 46183 Trollhättan Tfn: 0520-49 50 00 Mejl: trollhattans.stad@trollhattan.se CSK Innehållsförteckning Jämställdhets-

Läs mer

Södermalms stadsdelsförvaltning

Södermalms stadsdelsförvaltning Södermalms stadsdelsförvaltning Södermalms stadsdelsnämnd Dnr:1272-2013-1.1. Sid 1 (10) Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014 - Södermalms stadsdelsnämnd Södermalms stadsdelsnämnd Sid 2 (10) Inledning

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ Agneta Ericsson TF. Likabehandlingsplan vid Komvux Värmdö Verksamheten vid Komvux utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värden där var och en, verksam

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen 2013-02-19 Lika rättigheter och möjligheter - utgångspunkter Jämlikhet och jämställdhet är grundläggande värden

Läs mer

Mångfald berikar och utvecklar

Mångfald berikar och utvecklar Kommunstyrelseförvaltningen Personalavdelningen Mångfald berikar och utvecklar - plan för mångfald 2017 2018 Inledning Haninge kommuns verksamhet ska präglas av allas lika värde och vara fri från diskriminering,

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Fastställd av Fakultetsnämnden 2014-12-12 Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014 Lika villkor Institutionen för matematik och matematisk statistik Personaldagar 20 21 augusti 2014 Lika villkor Ingen negativ särbehandling utan giltig grund Laglig reglering i diskrimineringslagen Gäller

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016 HANDLINGSPLAN 2016-04-05 Dnr STYR 2016/597 1 Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling

Läs mer

jämlikhets- och jämställdhetsplan

jämlikhets- och jämställdhetsplan Beslut 2015-06-18 Dnr SU FV-1.1.2-1967-15 Stockholms universitets jämlikhets- och jämställdhetsplan 2015-2017 Stockholms universitet 2(19) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Policy för lika rättigheter

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013

Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013 Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013 Vision En dynamisk vuxenutbildning där man kan studera vad man vill, när man vill och hur man vill förutsätter att ingen diskrimineras,

Läs mer

Handlingsplan fö r likabehandling 2017

Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Dnr: HISTFILFAK 2017/32 Handlingsplan fö r likabehandling 2017 Historiska-Filosofiska Fakulteten Fastställd av Historiska-Filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016 1 (11) 2016-09-01 Dnr SU FV-2.12.1-1856-16 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016 Stockholms universitet

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapteori

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapteori HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapteori Innehållsförteckning: 1. Allmänt...2 1.1 Lagen...2 1.2 Ansvarsnivåer...2 2. Jämlikhetsarbetet på institutionsnivå...3

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Fastställd av Fakultetsnämnden Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan utgår från

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor

Handlingsplan för lika villkor UTBVET 2016/222 Handlingsplan för lika villkor 2016-2018 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-04-21 Innehållsförteckning Inledning 3 Generella

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(8) Likabehandlingsplan 2016-2017 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2013 2015

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2013 2015 CSK 1 Syfte Gäller för Hela Trollhättans Stad Referensdokument Diskrimineringslagen, Arbetsmiljölagen, Föräldraledighetslagen Ansvar och genomförande Uppföljning Arbetsmiljöenkät Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 Jämställdhetsplan för anställda 2008-2009 Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 1(4) 2008-12-22 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för anställda 2008-2009 INLEDNING Högskolan i Gävle ser jämställdhet

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

Mångfald och likabehandling

Mångfald och likabehandling Mångfald och likabehandling Policy och handlingsplan 2009-2011 Polismyndigheten i Gävleborgs län HR-enheten Wendela Björnell 2009-04-29 POLICY OCH HANDLINGSPLAN 2 (8) Mångfald och likabehandling INNEHÅLL

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012

Likabehandlingsplan 2012 Dnr: UTBVET 2012/127 Likabehandlingsplan 2012 Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Övergripande mål 3 3. Återkoppling mellan fakulteten

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 1 (10) 2017-03-23 Dnr SU FV-2.12.1-0865-17 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 Stockholms universitet

Läs mer

POLICY MOT DISKRIMINERING

POLICY MOT DISKRIMINERING POLICY MOT DISKRIMINERING Fridhems folkhögskola accepterar inte att det förekommer diskriminering på arbetsplatsen eller i arbetssituationen. Alla har rätt till likabehandling oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor 2016

Handlingsplan för lika villkor 2016 Institutionen för musikvetenskap Uppsala universitet Handlingsplan för lika villkor 2016 Antagen i institutionsstyrelsen 2016-11-29 Gruppen för lika villkor: Per-Henning Olsson, ombud för lika villkor,

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Arbetsmarknadsnämnden BILAGA 3 Dnr: 2013-0384-1.2 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 december 2013 Sid 1 (12) 2013-12-09 Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2015 Arbetsmarknadsnämnden Box 10014 12126

Läs mer

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY HSB Skåne 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande mål 3. Definition av begrepp 3 2 Rekrytering 4 3 Löner 4 4 Utbildning och kompetensutveckling 5 5 Arbetsmiljö och arbetsförhållanden

Läs mer