Deepwater Horizon: BP och oljakatastrofen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Deepwater Horizon: BP och oljakatastrofen"

Transkript

1 CASE 1B Deepwater Horizon: BP och oljakatastrofen Det här caset handlar om vinstintresse, säkerhet, miljön och företagets ansvar i samhället. Läs genom uppgifter nedan och skriva en analys. Analysen skulle vara bara en sida. Du kan hitta mallen av analyseringsblad på kursens webbsida Innan du börjar med analyseringen skulle du läsa in dig ordentligt och fundera på några frågor: 1. Vilka fakta har vi? Vad vet vi? Vem var aktörerna i caset? 2. Vilka förklaringar finns till det som händer? 3. Vad tror du var BPs ägares åsikter? Vad tror du var BPs intressenters åsikter? Vem är BPs intressenter? 4. Hur har övriga aktörer upplevt situationen? 5. Vilka problem finns det i den här situationen? Vilket problem är viktigaste? 6. Är det viktigt att vi som konsumenter få låga bensinpriser? 7. Vad betyder det här händelsen för framtiden? 8. Vad är inkoppling till oss i Sverige? Varför skulle vi bry oss om det? 9. Hur skulle du lösa problemet? Det hjälper om du skriva ner svaren till dessa frågor. Sedan skulle du bygga en analys av situationen, vilken är en förenklad sammanfattning med ett kort analys. Vid slutet av din analysering skulle du lägga in din åsikt om hur problemet skulle lösas. Det behövs inte att analyseringen ska innehålla svar till alla ovanstående frågarna. De skulle användas för att hjälpa dig att fundera över situationen. För att göra en bra analysering skulle du hitta andra artiklar själva som tillkopplas caset. Kolla på internet, såklart. Ni skall jobba i grupper mellan fyra och fem elever. Därtill skall gruppen presentera för läraren en muntlig uppsats av caset på fredag, den 7 Oktober. Din analysering måste lämnas in på fredag den 7 oktober, alltså vecka 40.

2 Explosion på oljeplattform i Mexikanska golfen Uppdaterad :01. Publicerad :47 En oljeplattform i Mexikanska golfen exploderade på torsdagen, skriver USA Today. Samtliga ombord fick kasta sig i vattnet men ska alla ha överlevt. Explosionen inträffade på en oljerigg 130 kilometer söder om Vermilion Bay i Louisiana vid 9-tiden på morgonen lokal tid. Anläggningen ska inte vara en rigg som pumpar upp olja utan en plattform som producerar olja vilket skulle innebära att utsläppet från den blir begränsat. Två ledningar går från plattformen in till land. Vid tiden svensk tid rapporterade kustbevakningen att ett mindre oljeutsläpp syns några kilometer från den eldhärjade plattformen. Plattformen brann då fortfarande. Enligt en talesman för kustbevakningen ska tretton arbetare ha befunnit sig ombord. Samtliga bar skyddsdräkter när de kastade sig i vattnet efter explosionen. En av männen har ådragit sig lindriga skador och förts till Terrebonne General Medical Center i Houma, skriver WDSU på nätet. Nio helikoptrar, flera flygplan och fyra fartyg från kustbevakningen har skickats till platsen. Oljeplattformen tillhör Houstonbaserade Mariner Energy som enligt sin hemsida ägnar sig åt "högriskprojekt som kan skapa stora vinster för våra aktieägare". Företaget säger enligt Louisianas guvernör Bobby Jindal att all produktion har kunnat stängas av på den olycksdrabbade plattformen. Den 20 april i år inträffade en explosion på oljeplattformen "Deepwater Horizon" och orsakade ett omfattande utsläpp. Elva arbetare omkom. Den plattform som nu drabbats ligger 320 kilometer väster om "Deepwater Horizon". Ännu har ingen ansvarig pekats ut FOTO: AP 8 september 2010 kl 18:36, uppdaterad: 2 november 2010 kl 10:11 De skyller ifrån sig så lät några spontana kommentarer till slutsatserna i den interna rapporten från BP om den största oljeläckan i USA:s historia.

3 Över 50 personer deltog i den fyra månader långa studien som utmynnar i slutsatsen att flera företag och arbetslag var inblandade. Katastrofen orsakades av en komplex och sammanlänkad serie av mekaniska sammanbrott, mänskliga beslut, teknisk design. Redan den första punkten i detta orsakssammanhang har poängterats i andra utredningar: nämligen att det var ett fatalt misstag att sluta spruta ner tung borrlera och att detta gjorde att det blev omöjligt att hålla emot naturgasen och oljan som strömmade upp ur källan den 20 april i år. I den omfattande rapporten konstateras också att det tog 40 minuter för bolaget Transoceans personal att inse detta. BP:s reklam om insatserna för att hjälpa de drabbade människorna längs Golfkusten är ett stående inslag i tv. Men den nye chefen för skadeståndsfonden, Kenneth Feinberg, medgav så sent som häromdagen att utbetalningarna går långsammare än han hoppats. I helgen bärgades den gigantiska stålkonstruktionen, blowout preventer, som skulle ha stoppat gas- och oljeflödet. Den fraktades till en Nasa-anläggning för vidare granskning. Totalt sett pågår ett dussintal olika utredningar om haveriet, dels i kongressen, dels i olika myndigheter. Längs kusten konstaterar hotell-, motell- och restaurangägare att 2010 blev en förlorad sommar. Bitterheten är stor och senast igår framhölls det i en ledare i New Orleans-tidningen Times-Picayune att BP-direktörerna ljög när de talade om hur viktigt säkerhetstänkandet var inom koncernen. Åtal är att vänta, varnar tidningen, medan kolleger på New York Times särskilt granskar två BP-chefer som vägrat att vittna hittills. Oljeläckan utanför USA Inte förrän i början av augusti lyckades BP slutgiltigt försegla källan på botten av Mexikanska golfen som läckt olja sedan i april. Innan dess hade bolagets hårt kritiserade vd Tony Hayward tvingats avgå. BP hamnade i ytterligare blåsväder när det framkom att bolaget förfalskat bilder från sitt kriscentrum. Handlingsförlamning vid BP-katastrof 27 december 2010 kl 05:14, uppdaterad: 27 december 2010 kl 09:29 USA:s värsta miljökatastrof, explosionen på en oljerigg i Mexikanska golfen, orsakades av besättningens handlingsförlamning och illa fungerande skydd. I nio kritiska minuter visste ett fåtal ombord vad som pågick. Vissa skydd var installerade men inte i funktion, en del aktiverades för sent eller användes fel, medan andra överhuvudtaget inte fanns på plats, skriver New York Times.

4 Tidningen har intervjuat 21 besättningsmedlemmar och läst 91 vittnesmål, när man synat bakgrunden till olyckan på oljeplattformen Deepwater Horizon den 20 april. Elva arbetare omkom, tiotals skadades - och en väldig oljeflod strömmade ut i Mexikanska golfen under tre månader. På papperet var plattformen väl utrustad för att ta hand om ett utblås som inträffat i en oljekälla på havsbottnen. En mängd system skulle begränsa utblåset och samla upp utströmmande olja och gas för att förhindra en explosion. Men organisationen ombord rasade ihop, personalen missade varningssignaler och förmådde inte samordna motåtgärder när den inledande olyckan, utblåset, var ett faktum. Den sammanlagda effekten var handlingsförlamning. Under nio minuter, medan borrpersonalen försökte bemästra utblåset före explosionen fick de andra ombord inte veta vad som hänt. Och ingen slog larm om evakuering av plattformen innan det var för sent. En tryckvåg blev det första beskedet till de flesta om att något allvarligt skett. Då rusade en eldstorm upp genom plattformen och överraskade de skyddslösa människorna. Handlingsförlamningen har två förklaringar: Personalen hade utbildats i att ta hand om olyckor men inte i att handskas med det värsta som skulle kunna inträffa, som explosioner eller ett totalhaveri av plattformen, och skyddsutrustningen som skulle förhindrat katastrofen var allt för komplicerad att använda. Att plattformens ägare, Transocean som hyrde ut plattformen till BP, tillhandahöll en i sig detaljerad handbok om olika krissituationer var inte till stor hjälp. Ett av budskapen i handboken är att inte överreagera. USA:s regering stämde för två veckor sedan BP och åtta andra företag på mångmiljardbelopp för skadorna från oljeutsläppet. Många enskilda personer och näringsidkare har också skadeståndskrav på de inblandade bolagen. Pengajakt bakom oljekatastrofen Uppdaterad :47. Publicerad :43 Kritiken mot oljebolaget BP men framför allt mot företagets partners är svidande i den rapport om förra årets oljekatastrof i Mexikanska golfen som USA:s president Barack Obama beställt och som inom kort kommer offentliggöras. Dåligt ledarskap bidrog till olyckan, konstaterar undersökningskommissionen bakom rapporten. "Medvetet eller inte så innebar flera av de beslut som BP, Halliburton och Transocean fattade också att risken för explosion i Macondo-källan ökade samtidigt som de sparade tid (och pengar) åt företagen", står det i rapporten som officiellt publiceras nästa vecka, men som flera medier hade tagit del av redan på torsdagen. Det var den 20 april förra året som oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Macondokällan i Mexikanska golfen. Elva oljearbetare dog och uppskattningsvis 4,9 miljoner fat olja spyddes ut i havet under en tremånadersperiod. Oljebolaget BP pekades tidigt ut som ansvarigt för olyckan bland annat av president Barack Obama.

5 Men även företaget Halliburton, som anlitades av BP för att cementgjuta oljekällans vägg och det schweiziska företaget Transocean, som ägde den havererade oljeriggen, har kritiserats under de månader som gått sedan katastrofen inträffade. Enligt rapporten var BP:s "grundläggande misstag" att man misslyckades med att se till att nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtogs när oljekällan skulle cementgjutas. Nu konstaterar Don Boesch, ledamot av den undersökande kommissionen, också att alla felbeslut inte låg hos BP även om företaget hade huvudansvaret. Exempelvis var bristen på ordentliga tester av cementen som användes för att gjuta källan tydligt ett ansvar för Halliburton, säger han till det brittiska mediebolaget BBC. Boesch pekar även ut Transocean: När oljekällan började pumpa ut olja fattades vissa beslut av Transocean om hur det som kom upp från källan skulle hanteras, och det var olyckliga, ödesdigra beslut som faktiskt ledde till explosionen. Bob Graham, ledare för kommissionen och tidigare senator i Florida, konstaterar också att katastrofen kunde ha undvikits om de "inblandade företagen låtit sig vägledas av säkerheten först och främst". Rapporten, som beställdes av Obama i maj förra året, omfattar tusentals sidor och bygger bland annat på hundratals intervjuer. TT sökte på torsdagen utan framgång BP:s svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, men oljebolaget meddelade i ett skriftligt uttalande att man stöder kommissionens arbete med att försöka utröna vad som orsakade olyckan. Oljejätten konstaterar också att kommissionen, liksom BP:s interna utredning, kommit fram till att "olyckan hade flera orsaker och att olika företag var inblandade". Bedömare tror nu att rapporten leder till att BP får betala lägre bötesbelopp än väntat. TT-Reuters-AFP Demonstranter mötte BP 15 april 2011 kl 07:45, uppdaterad: 15 april 2011 kl 16:41 BP och Rosneft har skjutit upp fristen för att byta aktier med varandra för sammanlagt 16 miljarder dollar. Detta meddelades strax före torsdagens bolagsstämma i BP, den första där företagsledningen mötte aktieägarna efter olyckan i Mexikanska golfen. Många hade förväntat att olika grupper av aktieägare och demonstranter utanför konferenslokalen skulle försöka ställa BP mot väggen för oljeolyckan som tog livet av elva arbetare ombord på borrplattformen Deep- water Horizon och ledde till ett oljeutsläpp på nästan fem miljoner fat olja. Det skedde också, men aktieägarna godkände företagets årsrapport med 95,45 procents majoritet. Carl-Henric Svanberg omvaldes som styrelseordförande, med något mindre majoritet. Han fick 7,10 procent av rösterna mot sig.

6 Det man framförallt oroade sig för var BP:s verksamhet i Ryssland bildades ett gemensamt ägt företag TNK-BP i Ryssland, som idag står för en fjärdedel av BP:s samlade oljeproduktion. Vi är fem gånger större i Ryssland än något annat utländskt oljebolag. Vi investerade nio miljarder dollar i TNK-BP och har under årens lopp fått aktieutdelningar från företaget på sammanlagt 16 miljarder dollar. Vår andel i företaget är idag värderad till miljarder dollar, sa han. Flera aktieägare ställde frågor om BP blev överraskade när de ryska delägarna i TNK-BP protesterade mot det avtal som företaget slöt i januari i år, om att leta efter olja i arktiska områden tillsammans med Rosneft. Borde inte BP ha blivit eniga med sin ryska samarbetspartner innan de presenterade det nya avtalet och var det förnuftigt att koncernchefen Bob Dudley ledde förhandlingarna i Ryssland med tanke på att han kastades ut ur landet 2008? Vi erbjöd TNK att leta efter olja i Arktis redan från början av samarbetet. Men de var inte intresserade. Att hitta olja i Arktis handlar om investeringar på års sikt och där avkastningen kommer efter 30 år, sa Svanberg. De individer som äger TNK var inte intresserade av det perspektivet, sa Svanberg och berömde Bob Dudley: Det finns ingen som har en så stor erfarenhet i Ryssland som Bob Dudley. Han är också mycket omtyckt i Ryssland, det gäller att skilja på person och sakfrågan. En skiljedomstol i Stockholm gav TNK rätt i att BP:s verksamhet i Ryssland enligt aktieägaravtalet ska ske genom TNK-BP och att parterna där först måste bli eniga innan BP kan sluta ett nytt avtal med Rosneft. BP och Rosneft har nu blivit eniga om att skjuta upp fristen för att genomföra aktiebytet till den 16 maj Både Carl-Henric Svanberg och Bob Dudley ägnade mycket tid både i sina genomgångar och i svaren på frågorna om oljekatastrofen i Mexikanska golfen. De pekade på att BP sedan dess delat upp sin verksamhet i tre områden: Exploration, Development och Production och att en organisation på 500 personer fått ansvaret att kontrollera alla företagets borrningar i hela världen. Bonussystemet har också gjorts om så att säkerheten prioriteras högre.

7 CASE 1B Deepwater Horizon: BP och oljakatastrofen Det här caset handlar om vinstintresse, säkerhet, miljön och företagets ansvar i samhället. Läs genom uppgifter nedan och skriva en analys. Analysen skulle vara bara en sida. Du kan hitta mallen av analyseringsblad på kursens webbsida Innan du börjar med analyseringen skulle du läsa in dig ordentligt och fundera på några frågor: 1. Vilka fakta har vi? Vad vet vi? Vem var aktörerna i caset? 2. Vilka förklaringar finns till det som händer? 3. Vad tror du var BPs ägares åsikter? Vad tror du var BPs intressenters åsikter? Vem är BPs intressenter? 4. Hur har övriga aktörer upplevt situationen? 5. Vilka problem finns det i den här situationen? Vilket problem är viktigaste? 6. Är det viktigt att vi som konsumenter få låga bensinpriser? 7. Vad betyder det här händelsen för framtiden? 8. Vad är inkoppling till oss i Sverige? Varför skulle vi bry oss om det? 9. Hur skulle du lösa problemet? Det hjälper om du skriva ner svaren till dessa frågor. Sedan skulle du bygga en analys av situationen, vilken är en förenklad sammanfattning med ett kort analys. Vid slutet av din analysering skulle du lägga in din åsikt om hur problemet skulle lösas. Det behövs inte att analyseringen ska innehålla svar till alla ovanstående frågarna. De skulle användas för att hjälpa dig att fundera över situationen. För att göra en bra analysering skulle du hitta andra artiklar själva som tillkopplas caset. Kolla på internet, såklart. Ni skall jobba i grupper mellan fyra och fem elever. Därtill skall gruppen presentera för läraren en muntlig uppsats av caset på fredag, den 7 Oktober. Din analysering måste lämnas in på fredag den 7 oktober, alltså vecka 40.

8 Explosion på oljeplattform i Mexikanska golfen Uppdaterad :01. Publicerad :47 En oljeplattform i Mexikanska golfen exploderade på torsdagen, skriver USA Today. Samtliga ombord fick kasta sig i vattnet men ska alla ha överlevt. Explosionen inträffade på en oljerigg 130 kilometer söder om Vermilion Bay i Louisiana vid 9-tiden på morgonen lokal tid. Anläggningen ska inte vara en rigg som pumpar upp olja utan en plattform som producerar olja vilket skulle innebära att utsläppet från den blir begränsat. Två ledningar går från plattformen in till land. Vid tiden svensk tid rapporterade kustbevakningen att ett mindre oljeutsläpp syns några kilometer från den eldhärjade plattformen. Plattformen brann då fortfarande. Enligt en talesman för kustbevakningen ska tretton arbetare ha befunnit sig ombord. Samtliga bar skyddsdräkter när de kastade sig i vattnet efter explosionen. En av männen har ådragit sig lindriga skador och förts till Terrebonne General Medical Center i Houma, skriver WDSU på nätet. Nio helikoptrar, flera flygplan och fyra fartyg från kustbevakningen har skickats till platsen. Oljeplattformen tillhör Houstonbaserade Mariner Energy som enligt sin hemsida ägnar sig åt "högriskprojekt som kan skapa stora vinster för våra aktieägare". Företaget säger enligt Louisianas guvernör Bobby Jindal att all produktion har kunnat stängas av på den olycksdrabbade plattformen. Den 20 april i år inträffade en explosion på oljeplattformen "Deepwater Horizon" och orsakade ett omfattande utsläpp. Elva arbetare omkom. Den plattform som nu drabbats ligger 320 kilometer väster om "Deepwater Horizon". Ännu har ingen ansvarig pekats ut FOTO: AP 8 september 2010 kl 18:36, uppdaterad: 2 november 2010 kl 10:11 De skyller ifrån sig så lät några spontana kommentarer till slutsatserna i den interna rapporten från BP om den största oljeläckan i USA:s historia.

9 Över 50 personer deltog i den fyra månader långa studien som utmynnar i slutsatsen att flera företag och arbetslag var inblandade. Katastrofen orsakades av en komplex och sammanlänkad serie av mekaniska sammanbrott, mänskliga beslut, teknisk design. Redan den första punkten i detta orsakssammanhang har poängterats i andra utredningar: nämligen att det var ett fatalt misstag att sluta spruta ner tung borrlera och att detta gjorde att det blev omöjligt att hålla emot naturgasen och oljan som strömmade upp ur källan den 20 april i år. I den omfattande rapporten konstateras också att det tog 40 minuter för bolaget Transoceans personal att inse detta. BP:s reklam om insatserna för att hjälpa de drabbade människorna längs Golfkusten är ett stående inslag i tv. Men den nye chefen för skadeståndsfonden, Kenneth Feinberg, medgav så sent som häromdagen att utbetalningarna går långsammare än han hoppats. I helgen bärgades den gigantiska stålkonstruktionen, blowout preventer, som skulle ha stoppat gas- och oljeflödet. Den fraktades till en Nasa-anläggning för vidare granskning. Totalt sett pågår ett dussintal olika utredningar om haveriet, dels i kongressen, dels i olika myndigheter. Längs kusten konstaterar hotell-, motell- och restaurangägare att 2010 blev en förlorad sommar. Bitterheten är stor och senast igår framhölls det i en ledare i New Orleans-tidningen Times-Picayune att BP-direktörerna ljög när de talade om hur viktigt säkerhetstänkandet var inom koncernen. Åtal är att vänta, varnar tidningen, medan kolleger på New York Times särskilt granskar två BP-chefer som vägrat att vittna hittills. Oljeläckan utanför USA Inte förrän i början av augusti lyckades BP slutgiltigt försegla källan på botten av Mexikanska golfen som läckt olja sedan i april. Innan dess hade bolagets hårt kritiserade vd Tony Hayward tvingats avgå. BP hamnade i ytterligare blåsväder när det framkom att bolaget förfalskat bilder från sitt kriscentrum. Handlingsförlamning vid BP-katastrof 27 december 2010 kl 05:14, uppdaterad: 27 december 2010 kl 09:29 USA:s värsta miljökatastrof, explosionen på en oljerigg i Mexikanska golfen, orsakades av besättningens handlingsförlamning och illa fungerande skydd. I nio kritiska minuter visste ett fåtal ombord vad som pågick. Vissa skydd var installerade men inte i funktion, en del aktiverades för sent eller användes fel, medan andra överhuvudtaget inte fanns på plats, skriver New York Times.

10 Tidningen har intervjuat 21 besättningsmedlemmar och läst 91 vittnesmål, när man synat bakgrunden till olyckan på oljeplattformen Deepwater Horizon den 20 april. Elva arbetare omkom, tiotals skadades - och en väldig oljeflod strömmade ut i Mexikanska golfen under tre månader. På papperet var plattformen väl utrustad för att ta hand om ett utblås som inträffat i en oljekälla på havsbottnen. En mängd system skulle begränsa utblåset och samla upp utströmmande olja och gas för att förhindra en explosion. Men organisationen ombord rasade ihop, personalen missade varningssignaler och förmådde inte samordna motåtgärder när den inledande olyckan, utblåset, var ett faktum. Den sammanlagda effekten var handlingsförlamning. Under nio minuter, medan borrpersonalen försökte bemästra utblåset före explosionen fick de andra ombord inte veta vad som hänt. Och ingen slog larm om evakuering av plattformen innan det var för sent. En tryckvåg blev det första beskedet till de flesta om att något allvarligt skett. Då rusade en eldstorm upp genom plattformen och överraskade de skyddslösa människorna. Handlingsförlamningen har två förklaringar: Personalen hade utbildats i att ta hand om olyckor men inte i att handskas med det värsta som skulle kunna inträffa, som explosioner eller ett totalhaveri av plattformen, och skyddsutrustningen som skulle förhindrat katastrofen var allt för komplicerad att använda. Att plattformens ägare, Transocean som hyrde ut plattformen till BP, tillhandahöll en i sig detaljerad handbok om olika krissituationer var inte till stor hjälp. Ett av budskapen i handboken är att inte överreagera. USA:s regering stämde för två veckor sedan BP och åtta andra företag på mångmiljardbelopp för skadorna från oljeutsläppet. Många enskilda personer och näringsidkare har också skadeståndskrav på de inblandade bolagen. Pengajakt bakom oljekatastrofen Uppdaterad :47. Publicerad :43 Kritiken mot oljebolaget BP men framför allt mot företagets partners är svidande i den rapport om förra årets oljekatastrof i Mexikanska golfen som USA:s president Barack Obama beställt och som inom kort kommer offentliggöras. Dåligt ledarskap bidrog till olyckan, konstaterar undersökningskommissionen bakom rapporten. "Medvetet eller inte så innebar flera av de beslut som BP, Halliburton och Transocean fattade också att risken för explosion i Macondo-källan ökade samtidigt som de sparade tid (och pengar) åt företagen", står det i rapporten som officiellt publiceras nästa vecka, men som flera medier hade tagit del av redan på torsdagen. Det var den 20 april förra året som oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Macondokällan i Mexikanska golfen. Elva oljearbetare dog och uppskattningsvis 4,9 miljoner fat olja spyddes ut i havet under en tremånadersperiod. Oljebolaget BP pekades tidigt ut som ansvarigt för olyckan bland annat av president Barack Obama.

11 Men även företaget Halliburton, som anlitades av BP för att cementgjuta oljekällans vägg och det schweiziska företaget Transocean, som ägde den havererade oljeriggen, har kritiserats under de månader som gått sedan katastrofen inträffade. Enligt rapporten var BP:s "grundläggande misstag" att man misslyckades med att se till att nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtogs när oljekällan skulle cementgjutas. Nu konstaterar Don Boesch, ledamot av den undersökande kommissionen, också att alla felbeslut inte låg hos BP även om företaget hade huvudansvaret. Exempelvis var bristen på ordentliga tester av cementen som användes för att gjuta källan tydligt ett ansvar för Halliburton, säger han till det brittiska mediebolaget BBC. Boesch pekar även ut Transocean: När oljekällan började pumpa ut olja fattades vissa beslut av Transocean om hur det som kom upp från källan skulle hanteras, och det var olyckliga, ödesdigra beslut som faktiskt ledde till explosionen. Bob Graham, ledare för kommissionen och tidigare senator i Florida, konstaterar också att katastrofen kunde ha undvikits om de "inblandade företagen låtit sig vägledas av säkerheten först och främst". Rapporten, som beställdes av Obama i maj förra året, omfattar tusentals sidor och bygger bland annat på hundratals intervjuer. TT sökte på torsdagen utan framgång BP:s svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, men oljebolaget meddelade i ett skriftligt uttalande att man stöder kommissionens arbete med att försöka utröna vad som orsakade olyckan. Oljejätten konstaterar också att kommissionen, liksom BP:s interna utredning, kommit fram till att "olyckan hade flera orsaker och att olika företag var inblandade". Bedömare tror nu att rapporten leder till att BP får betala lägre bötesbelopp än väntat. TT-Reuters-AFP Demonstranter mötte BP 15 april 2011 kl 07:45, uppdaterad: 15 april 2011 kl 16:41 BP och Rosneft har skjutit upp fristen för att byta aktier med varandra för sammanlagt 16 miljarder dollar. Detta meddelades strax före torsdagens bolagsstämma i BP, den första där företagsledningen mötte aktieägarna efter olyckan i Mexikanska golfen. Många hade förväntat att olika grupper av aktieägare och demonstranter utanför konferenslokalen skulle försöka ställa BP mot väggen för oljeolyckan som tog livet av elva arbetare ombord på borrplattformen Deep- water Horizon och ledde till ett oljeutsläpp på nästan fem miljoner fat olja. Det skedde också, men aktieägarna godkände företagets årsrapport med 95,45 procents majoritet. Carl-Henric Svanberg omvaldes som styrelseordförande, med något mindre majoritet. Han fick 7,10 procent av rösterna mot sig.

12 Det man framförallt oroade sig för var BP:s verksamhet i Ryssland bildades ett gemensamt ägt företag TNK-BP i Ryssland, som idag står för en fjärdedel av BP:s samlade oljeproduktion. Vi är fem gånger större i Ryssland än något annat utländskt oljebolag. Vi investerade nio miljarder dollar i TNK-BP och har under årens lopp fått aktieutdelningar från företaget på sammanlagt 16 miljarder dollar. Vår andel i företaget är idag värderad till miljarder dollar, sa han. Flera aktieägare ställde frågor om BP blev överraskade när de ryska delägarna i TNK-BP protesterade mot det avtal som företaget slöt i januari i år, om att leta efter olja i arktiska områden tillsammans med Rosneft. Borde inte BP ha blivit eniga med sin ryska samarbetspartner innan de presenterade det nya avtalet och var det förnuftigt att koncernchefen Bob Dudley ledde förhandlingarna i Ryssland med tanke på att han kastades ut ur landet 2008? Vi erbjöd TNK att leta efter olja i Arktis redan från början av samarbetet. Men de var inte intresserade. Att hitta olja i Arktis handlar om investeringar på års sikt och där avkastningen kommer efter 30 år, sa Svanberg. De individer som äger TNK var inte intresserade av det perspektivet, sa Svanberg och berömde Bob Dudley: Det finns ingen som har en så stor erfarenhet i Ryssland som Bob Dudley. Han är också mycket omtyckt i Ryssland, det gäller att skilja på person och sakfrågan. En skiljedomstol i Stockholm gav TNK rätt i att BP:s verksamhet i Ryssland enligt aktieägaravtalet ska ske genom TNK-BP och att parterna där först måste bli eniga innan BP kan sluta ett nytt avtal med Rosneft. BP och Rosneft har nu blivit eniga om att skjuta upp fristen för att genomföra aktiebytet till den 16 maj Både Carl-Henric Svanberg och Bob Dudley ägnade mycket tid både i sina genomgångar och i svaren på frågorna om oljekatastrofen i Mexikanska golfen. De pekade på att BP sedan dess delat upp sin verksamhet i tre områden: Exploration, Development och Production och att en organisation på 500 personer fått ansvaret att kontrollera alla företagets borrningar i hela världen. Bonussystemet har också gjorts om så att säkerheten prioriteras högre.

13 CASE 1B Deepwater Horizon: BP och oljakatastrofen Det här caset handlar om vinstintresse, säkerhet, miljön och företagets ansvar i samhället. Läs genom uppgifter nedan och skriva en analys. Analysen skulle vara bara en sida. Du kan hitta mallen av analyseringsblad på kursens webbsida Innan du börjar med analyseringen skulle du läsa in dig ordentligt och fundera på några frågor: 1. Vilka fakta har vi? Vad vet vi? Vem var aktörerna i caset? 2. Vilka förklaringar finns till det som händer? 3. Vad tror du var BPs ägares åsikter? Vad tror du var BPs intressenters åsikter? Vem är BPs intressenter? 4. Hur har övriga aktörer upplevt situationen? 5. Vilka problem finns det i den här situationen? Vilket problem är viktigaste? 6. Är det viktigt att vi som konsumenter få låga bensinpriser? 7. Vad betyder det här händelsen för framtiden? 8. Vad är inkoppling till oss i Sverige? Varför skulle vi bry oss om det? 9. Hur skulle du lösa problemet? Det hjälper om du skriva ner svaren till dessa frågor. Sedan skulle du bygga en analys av situationen, vilken är en förenklad sammanfattning med ett kort analys. Vid slutet av din analysering skulle du lägga in din åsikt om hur problemet skulle lösas. Det behövs inte att analyseringen ska innehålla svar till alla ovanstående frågarna. De skulle användas för att hjälpa dig att fundera över situationen. För att göra en bra analysering skulle du hitta andra artiklar själva som tillkopplas caset. Kolla på internet, såklart. Ni skall jobba i grupper mellan fyra och fem elever. Därtill skall gruppen presentera för läraren en muntlig uppsats av caset på fredag, den 7 Oktober. Din analysering måste lämnas in på fredag den 7 oktober, alltså vecka 40.

14 Explosion på oljeplattform i Mexikanska golfen Uppdaterad :01. Publicerad :47 En oljeplattform i Mexikanska golfen exploderade på torsdagen, skriver USA Today. Samtliga ombord fick kasta sig i vattnet men ska alla ha överlevt. Explosionen inträffade på en oljerigg 130 kilometer söder om Vermilion Bay i Louisiana vid 9-tiden på morgonen lokal tid. Anläggningen ska inte vara en rigg som pumpar upp olja utan en plattform som producerar olja vilket skulle innebära att utsläppet från den blir begränsat. Två ledningar går från plattformen in till land. Vid tiden svensk tid rapporterade kustbevakningen att ett mindre oljeutsläpp syns några kilometer från den eldhärjade plattformen. Plattformen brann då fortfarande. Enligt en talesman för kustbevakningen ska tretton arbetare ha befunnit sig ombord. Samtliga bar skyddsdräkter när de kastade sig i vattnet efter explosionen. En av männen har ådragit sig lindriga skador och förts till Terrebonne General Medical Center i Houma, skriver WDSU på nätet. Nio helikoptrar, flera flygplan och fyra fartyg från kustbevakningen har skickats till platsen. Oljeplattformen tillhör Houstonbaserade Mariner Energy som enligt sin hemsida ägnar sig åt "högriskprojekt som kan skapa stora vinster för våra aktieägare". Företaget säger enligt Louisianas guvernör Bobby Jindal att all produktion har kunnat stängas av på den olycksdrabbade plattformen. Den 20 april i år inträffade en explosion på oljeplattformen "Deepwater Horizon" och orsakade ett omfattande utsläpp. Elva arbetare omkom. Den plattform som nu drabbats ligger 320 kilometer väster om "Deepwater Horizon". Ännu har ingen ansvarig pekats ut FOTO: AP 8 september 2010 kl 18:36, uppdaterad: 2 november 2010 kl 10:11 De skyller ifrån sig så lät några spontana kommentarer till slutsatserna i den interna rapporten från BP om den största oljeläckan i USA:s historia.

15 Över 50 personer deltog i den fyra månader långa studien som utmynnar i slutsatsen att flera företag och arbetslag var inblandade. Katastrofen orsakades av en komplex och sammanlänkad serie av mekaniska sammanbrott, mänskliga beslut, teknisk design. Redan den första punkten i detta orsakssammanhang har poängterats i andra utredningar: nämligen att det var ett fatalt misstag att sluta spruta ner tung borrlera och att detta gjorde att det blev omöjligt att hålla emot naturgasen och oljan som strömmade upp ur källan den 20 april i år. I den omfattande rapporten konstateras också att det tog 40 minuter för bolaget Transoceans personal att inse detta. BP:s reklam om insatserna för att hjälpa de drabbade människorna längs Golfkusten är ett stående inslag i tv. Men den nye chefen för skadeståndsfonden, Kenneth Feinberg, medgav så sent som häromdagen att utbetalningarna går långsammare än han hoppats. I helgen bärgades den gigantiska stålkonstruktionen, blowout preventer, som skulle ha stoppat gas- och oljeflödet. Den fraktades till en Nasa-anläggning för vidare granskning. Totalt sett pågår ett dussintal olika utredningar om haveriet, dels i kongressen, dels i olika myndigheter. Längs kusten konstaterar hotell-, motell- och restaurangägare att 2010 blev en förlorad sommar. Bitterheten är stor och senast igår framhölls det i en ledare i New Orleans-tidningen Times-Picayune att BP-direktörerna ljög när de talade om hur viktigt säkerhetstänkandet var inom koncernen. Åtal är att vänta, varnar tidningen, medan kolleger på New York Times särskilt granskar två BP-chefer som vägrat att vittna hittills. Oljeläckan utanför USA Inte förrän i början av augusti lyckades BP slutgiltigt försegla källan på botten av Mexikanska golfen som läckt olja sedan i april. Innan dess hade bolagets hårt kritiserade vd Tony Hayward tvingats avgå. BP hamnade i ytterligare blåsväder när det framkom att bolaget förfalskat bilder från sitt kriscentrum. Handlingsförlamning vid BP-katastrof 27 december 2010 kl 05:14, uppdaterad: 27 december 2010 kl 09:29 USA:s värsta miljökatastrof, explosionen på en oljerigg i Mexikanska golfen, orsakades av besättningens handlingsförlamning och illa fungerande skydd. I nio kritiska minuter visste ett fåtal ombord vad som pågick. Vissa skydd var installerade men inte i funktion, en del aktiverades för sent eller användes fel, medan andra överhuvudtaget inte fanns på plats, skriver New York Times.

16 Tidningen har intervjuat 21 besättningsmedlemmar och läst 91 vittnesmål, när man synat bakgrunden till olyckan på oljeplattformen Deepwater Horizon den 20 april. Elva arbetare omkom, tiotals skadades - och en väldig oljeflod strömmade ut i Mexikanska golfen under tre månader. På papperet var plattformen väl utrustad för att ta hand om ett utblås som inträffat i en oljekälla på havsbottnen. En mängd system skulle begränsa utblåset och samla upp utströmmande olja och gas för att förhindra en explosion. Men organisationen ombord rasade ihop, personalen missade varningssignaler och förmådde inte samordna motåtgärder när den inledande olyckan, utblåset, var ett faktum. Den sammanlagda effekten var handlingsförlamning. Under nio minuter, medan borrpersonalen försökte bemästra utblåset före explosionen fick de andra ombord inte veta vad som hänt. Och ingen slog larm om evakuering av plattformen innan det var för sent. En tryckvåg blev det första beskedet till de flesta om att något allvarligt skett. Då rusade en eldstorm upp genom plattformen och överraskade de skyddslösa människorna. Handlingsförlamningen har två förklaringar: Personalen hade utbildats i att ta hand om olyckor men inte i att handskas med det värsta som skulle kunna inträffa, som explosioner eller ett totalhaveri av plattformen, och skyddsutrustningen som skulle förhindrat katastrofen var allt för komplicerad att använda. Att plattformens ägare, Transocean som hyrde ut plattformen till BP, tillhandahöll en i sig detaljerad handbok om olika krissituationer var inte till stor hjälp. Ett av budskapen i handboken är att inte överreagera. USA:s regering stämde för två veckor sedan BP och åtta andra företag på mångmiljardbelopp för skadorna från oljeutsläppet. Många enskilda personer och näringsidkare har också skadeståndskrav på de inblandade bolagen. Pengajakt bakom oljekatastrofen Uppdaterad :47. Publicerad :43 Kritiken mot oljebolaget BP men framför allt mot företagets partners är svidande i den rapport om förra årets oljekatastrof i Mexikanska golfen som USA:s president Barack Obama beställt och som inom kort kommer offentliggöras. Dåligt ledarskap bidrog till olyckan, konstaterar undersökningskommissionen bakom rapporten. "Medvetet eller inte så innebar flera av de beslut som BP, Halliburton och Transocean fattade också att risken för explosion i Macondo-källan ökade samtidigt som de sparade tid (och pengar) åt företagen", står det i rapporten som officiellt publiceras nästa vecka, men som flera medier hade tagit del av redan på torsdagen. Det var den 20 april förra året som oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Macondokällan i Mexikanska golfen. Elva oljearbetare dog och uppskattningsvis 4,9 miljoner fat olja spyddes ut i havet under en tremånadersperiod. Oljebolaget BP pekades tidigt ut som ansvarigt för olyckan bland annat av president Barack Obama.

17 Men även företaget Halliburton, som anlitades av BP för att cementgjuta oljekällans vägg och det schweiziska företaget Transocean, som ägde den havererade oljeriggen, har kritiserats under de månader som gått sedan katastrofen inträffade. Enligt rapporten var BP:s "grundläggande misstag" att man misslyckades med att se till att nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtogs när oljekällan skulle cementgjutas. Nu konstaterar Don Boesch, ledamot av den undersökande kommissionen, också att alla felbeslut inte låg hos BP även om företaget hade huvudansvaret. Exempelvis var bristen på ordentliga tester av cementen som användes för att gjuta källan tydligt ett ansvar för Halliburton, säger han till det brittiska mediebolaget BBC. Boesch pekar även ut Transocean: När oljekällan började pumpa ut olja fattades vissa beslut av Transocean om hur det som kom upp från källan skulle hanteras, och det var olyckliga, ödesdigra beslut som faktiskt ledde till explosionen. Bob Graham, ledare för kommissionen och tidigare senator i Florida, konstaterar också att katastrofen kunde ha undvikits om de "inblandade företagen låtit sig vägledas av säkerheten först och främst". Rapporten, som beställdes av Obama i maj förra året, omfattar tusentals sidor och bygger bland annat på hundratals intervjuer. TT sökte på torsdagen utan framgång BP:s svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, men oljebolaget meddelade i ett skriftligt uttalande att man stöder kommissionens arbete med att försöka utröna vad som orsakade olyckan. Oljejätten konstaterar också att kommissionen, liksom BP:s interna utredning, kommit fram till att "olyckan hade flera orsaker och att olika företag var inblandade". Bedömare tror nu att rapporten leder till att BP får betala lägre bötesbelopp än väntat. TT-Reuters-AFP Demonstranter mötte BP 15 april 2011 kl 07:45, uppdaterad: 15 april 2011 kl 16:41 BP och Rosneft har skjutit upp fristen för att byta aktier med varandra för sammanlagt 16 miljarder dollar. Detta meddelades strax före torsdagens bolagsstämma i BP, den första där företagsledningen mötte aktieägarna efter olyckan i Mexikanska golfen. Många hade förväntat att olika grupper av aktieägare och demonstranter utanför konferenslokalen skulle försöka ställa BP mot väggen för oljeolyckan som tog livet av elva arbetare ombord på borrplattformen Deep- water Horizon och ledde till ett oljeutsläpp på nästan fem miljoner fat olja. Det skedde också, men aktieägarna godkände företagets årsrapport med 95,45 procents majoritet. Carl-Henric Svanberg omvaldes som styrelseordförande, med något mindre majoritet. Han fick 7,10 procent av rösterna mot sig.

18 Det man framförallt oroade sig för var BP:s verksamhet i Ryssland bildades ett gemensamt ägt företag TNK-BP i Ryssland, som idag står för en fjärdedel av BP:s samlade oljeproduktion. Vi är fem gånger större i Ryssland än något annat utländskt oljebolag. Vi investerade nio miljarder dollar i TNK-BP och har under årens lopp fått aktieutdelningar från företaget på sammanlagt 16 miljarder dollar. Vår andel i företaget är idag värderad till miljarder dollar, sa han. Flera aktieägare ställde frågor om BP blev överraskade när de ryska delägarna i TNK-BP protesterade mot det avtal som företaget slöt i januari i år, om att leta efter olja i arktiska områden tillsammans med Rosneft. Borde inte BP ha blivit eniga med sin ryska samarbetspartner innan de presenterade det nya avtalet och var det förnuftigt att koncernchefen Bob Dudley ledde förhandlingarna i Ryssland med tanke på att han kastades ut ur landet 2008? Vi erbjöd TNK att leta efter olja i Arktis redan från början av samarbetet. Men de var inte intresserade. Att hitta olja i Arktis handlar om investeringar på års sikt och där avkastningen kommer efter 30 år, sa Svanberg. De individer som äger TNK var inte intresserade av det perspektivet, sa Svanberg och berömde Bob Dudley: Det finns ingen som har en så stor erfarenhet i Ryssland som Bob Dudley. Han är också mycket omtyckt i Ryssland, det gäller att skilja på person och sakfrågan. En skiljedomstol i Stockholm gav TNK rätt i att BP:s verksamhet i Ryssland enligt aktieägaravtalet ska ske genom TNK-BP och att parterna där först måste bli eniga innan BP kan sluta ett nytt avtal med Rosneft. BP och Rosneft har nu blivit eniga om att skjuta upp fristen för att genomföra aktiebytet till den 16 maj Både Carl-Henric Svanberg och Bob Dudley ägnade mycket tid både i sina genomgångar och i svaren på frågorna om oljekatastrofen i Mexikanska golfen. De pekade på att BP sedan dess delat upp sin verksamhet i tre områden: Exploration, Development och Production och att en organisation på 500 personer fått ansvaret att kontrollera alla företagets borrningar i hela världen. Bonussystemet har också gjorts om så att säkerheten prioriteras högre.

19 CASE 1B Deepwater Horizon: BP och oljakatastrofen Det här caset handlar om vinstintresse, säkerhet, miljön och företagets ansvar i samhället. Läs genom uppgifter nedan och skriva en analys. Analysen skulle vara bara en sida. Du kan hitta mallen av analyseringsblad på kursens webbsida Innan du börjar med analyseringen skulle du läsa in dig ordentligt och fundera på några frågor: 1. Vilka fakta har vi? Vad vet vi? Vem var aktörerna i caset? 2. Vilka förklaringar finns till det som händer? 3. Vad tror du var BPs ägares åsikter? Vad tror du var BPs intressenters åsikter? Vem är BPs intressenter? 4. Hur har övriga aktörer upplevt situationen? 5. Vilka problem finns det i den här situationen? Vilket problem är viktigaste? 6. Är det viktigt att vi som konsumenter få låga bensinpriser? 7. Vad betyder det här händelsen för framtiden? 8. Vad är inkoppling till oss i Sverige? Varför skulle vi bry oss om det? 9. Hur skulle du lösa problemet? Det hjälper om du skriva ner svaren till dessa frågor. Sedan skulle du bygga en analys av situationen, vilken är en förenklad sammanfattning med ett kort analys. Vid slutet av din analysering skulle du lägga in din åsikt om hur problemet skulle lösas. Det behövs inte att analyseringen ska innehålla svar till alla ovanstående frågarna. De skulle användas för att hjälpa dig att fundera över situationen. För att göra en bra analysering skulle du hitta andra artiklar själva som tillkopplas caset. Kolla på internet, såklart. Ni skall jobba i grupper mellan fyra och fem elever. Därtill skall gruppen presentera för läraren en muntlig uppsats av caset på fredag, den 7 Oktober. Din analysering måste lämnas in på fredag den 7 oktober, alltså vecka 40.

20 Explosion på oljeplattform i Mexikanska golfen Uppdaterad :01. Publicerad :47 En oljeplattform i Mexikanska golfen exploderade på torsdagen, skriver USA Today. Samtliga ombord fick kasta sig i vattnet men ska alla ha överlevt. Explosionen inträffade på en oljerigg 130 kilometer söder om Vermilion Bay i Louisiana vid 9-tiden på morgonen lokal tid. Anläggningen ska inte vara en rigg som pumpar upp olja utan en plattform som producerar olja vilket skulle innebära att utsläppet från den blir begränsat. Två ledningar går från plattformen in till land. Vid tiden svensk tid rapporterade kustbevakningen att ett mindre oljeutsläpp syns några kilometer från den eldhärjade plattformen. Plattformen brann då fortfarande. Enligt en talesman för kustbevakningen ska tretton arbetare ha befunnit sig ombord. Samtliga bar skyddsdräkter när de kastade sig i vattnet efter explosionen. En av männen har ådragit sig lindriga skador och förts till Terrebonne General Medical Center i Houma, skriver WDSU på nätet. Nio helikoptrar, flera flygplan och fyra fartyg från kustbevakningen har skickats till platsen. Oljeplattformen tillhör Houstonbaserade Mariner Energy som enligt sin hemsida ägnar sig åt "högriskprojekt som kan skapa stora vinster för våra aktieägare". Företaget säger enligt Louisianas guvernör Bobby Jindal att all produktion har kunnat stängas av på den olycksdrabbade plattformen. Den 20 april i år inträffade en explosion på oljeplattformen "Deepwater Horizon" och orsakade ett omfattande utsläpp. Elva arbetare omkom. Den plattform som nu drabbats ligger 320 kilometer väster om "Deepwater Horizon". Ännu har ingen ansvarig pekats ut FOTO: AP 8 september 2010 kl 18:36, uppdaterad: 2 november 2010 kl 10:11 De skyller ifrån sig så lät några spontana kommentarer till slutsatserna i den interna rapporten från BP om den största oljeläckan i USA:s historia.

21 Över 50 personer deltog i den fyra månader långa studien som utmynnar i slutsatsen att flera företag och arbetslag var inblandade. Katastrofen orsakades av en komplex och sammanlänkad serie av mekaniska sammanbrott, mänskliga beslut, teknisk design. Redan den första punkten i detta orsakssammanhang har poängterats i andra utredningar: nämligen att det var ett fatalt misstag att sluta spruta ner tung borrlera och att detta gjorde att det blev omöjligt att hålla emot naturgasen och oljan som strömmade upp ur källan den 20 april i år. I den omfattande rapporten konstateras också att det tog 40 minuter för bolaget Transoceans personal att inse detta. BP:s reklam om insatserna för att hjälpa de drabbade människorna längs Golfkusten är ett stående inslag i tv. Men den nye chefen för skadeståndsfonden, Kenneth Feinberg, medgav så sent som häromdagen att utbetalningarna går långsammare än han hoppats. I helgen bärgades den gigantiska stålkonstruktionen, blowout preventer, som skulle ha stoppat gas- och oljeflödet. Den fraktades till en Nasa-anläggning för vidare granskning. Totalt sett pågår ett dussintal olika utredningar om haveriet, dels i kongressen, dels i olika myndigheter. Längs kusten konstaterar hotell-, motell- och restaurangägare att 2010 blev en förlorad sommar. Bitterheten är stor och senast igår framhölls det i en ledare i New Orleans-tidningen Times-Picayune att BP-direktörerna ljög när de talade om hur viktigt säkerhetstänkandet var inom koncernen. Åtal är att vänta, varnar tidningen, medan kolleger på New York Times särskilt granskar två BP-chefer som vägrat att vittna hittills. Oljeläckan utanför USA Inte förrän i början av augusti lyckades BP slutgiltigt försegla källan på botten av Mexikanska golfen som läckt olja sedan i april. Innan dess hade bolagets hårt kritiserade vd Tony Hayward tvingats avgå. BP hamnade i ytterligare blåsväder när det framkom att bolaget förfalskat bilder från sitt kriscentrum. Handlingsförlamning vid BP-katastrof 27 december 2010 kl 05:14, uppdaterad: 27 december 2010 kl 09:29 USA:s värsta miljökatastrof, explosionen på en oljerigg i Mexikanska golfen, orsakades av besättningens handlingsförlamning och illa fungerande skydd. I nio kritiska minuter visste ett fåtal ombord vad som pågick. Vissa skydd var installerade men inte i funktion, en del aktiverades för sent eller användes fel, medan andra överhuvudtaget inte fanns på plats, skriver New York Times.

22 Tidningen har intervjuat 21 besättningsmedlemmar och läst 91 vittnesmål, när man synat bakgrunden till olyckan på oljeplattformen Deepwater Horizon den 20 april. Elva arbetare omkom, tiotals skadades - och en väldig oljeflod strömmade ut i Mexikanska golfen under tre månader. På papperet var plattformen väl utrustad för att ta hand om ett utblås som inträffat i en oljekälla på havsbottnen. En mängd system skulle begränsa utblåset och samla upp utströmmande olja och gas för att förhindra en explosion. Men organisationen ombord rasade ihop, personalen missade varningssignaler och förmådde inte samordna motåtgärder när den inledande olyckan, utblåset, var ett faktum. Den sammanlagda effekten var handlingsförlamning. Under nio minuter, medan borrpersonalen försökte bemästra utblåset före explosionen fick de andra ombord inte veta vad som hänt. Och ingen slog larm om evakuering av plattformen innan det var för sent. En tryckvåg blev det första beskedet till de flesta om att något allvarligt skett. Då rusade en eldstorm upp genom plattformen och överraskade de skyddslösa människorna. Handlingsförlamningen har två förklaringar: Personalen hade utbildats i att ta hand om olyckor men inte i att handskas med det värsta som skulle kunna inträffa, som explosioner eller ett totalhaveri av plattformen, och skyddsutrustningen som skulle förhindrat katastrofen var allt för komplicerad att använda. Att plattformens ägare, Transocean som hyrde ut plattformen till BP, tillhandahöll en i sig detaljerad handbok om olika krissituationer var inte till stor hjälp. Ett av budskapen i handboken är att inte överreagera. USA:s regering stämde för två veckor sedan BP och åtta andra företag på mångmiljardbelopp för skadorna från oljeutsläppet. Många enskilda personer och näringsidkare har också skadeståndskrav på de inblandade bolagen. Pengajakt bakom oljekatastrofen Uppdaterad :47. Publicerad :43 Kritiken mot oljebolaget BP men framför allt mot företagets partners är svidande i den rapport om förra årets oljekatastrof i Mexikanska golfen som USA:s president Barack Obama beställt och som inom kort kommer offentliggöras. Dåligt ledarskap bidrog till olyckan, konstaterar undersökningskommissionen bakom rapporten. "Medvetet eller inte så innebar flera av de beslut som BP, Halliburton och Transocean fattade också att risken för explosion i Macondo-källan ökade samtidigt som de sparade tid (och pengar) åt företagen", står det i rapporten som officiellt publiceras nästa vecka, men som flera medier hade tagit del av redan på torsdagen. Det var den 20 april förra året som oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Macondokällan i Mexikanska golfen. Elva oljearbetare dog och uppskattningsvis 4,9 miljoner fat olja spyddes ut i havet under en tremånadersperiod. Oljebolaget BP pekades tidigt ut som ansvarigt för olyckan bland annat av president Barack Obama.

Boksammanfattning. Modern Kriskommunikation Din guide för framgångsrik kommunikation i krissituationer. Om författaren

Boksammanfattning. Modern Kriskommunikation Din guide för framgångsrik kommunikation i krissituationer. Om författaren Boksammanfattning Modern Kriskommunikation Din guide för framgångsrik kommunikation i krissituationer Varför går vissa företag på den ena förödande krisen efter den andra medan andra rider ut liknande

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 15 Fredag 7 maj 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 15 Fredag 7 maj 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 15 Fredag 7 maj 2010 NORRBOTTEN Fritz Olsson-huset rivs Storgatan i Luleå är sig inte lik. Det står höga staket där Storgatan och Smedjegatan möts. Innanför staketet jobbar gravskopor

Läs mer

Återförsäkring av offshoreindustrin

Återförsäkring av offshoreindustrin Återförsäkring av offshoreindustrin en marknad som krävt sina offer NFT 2/1994 av Heikki Dennerström, brandingenjör, Trygg-Hansa* Marin utvinning av olja och gas är en i högsta grad riskfylld verksamhet

Läs mer

MINNS DU VÅREN 2012? Block 1. 1 FN x EU 2 Amnesty International. 1 Kirgizistan x Uzbekistan 2 Azerbajdzjan. 1 New York x Newark 2 Atlanta.

MINNS DU VÅREN 2012? Block 1. 1 FN x EU 2 Amnesty International. 1 Kirgizistan x Uzbekistan 2 Azerbajdzjan. 1 New York x Newark 2 Atlanta. MINNS DU VÅREN 2012? Block 1 Fråga 1 Många tycker att Anders Behring Breivik inte borde få föra fram sina åsikter ännu en gång genom rättegången. Men den rätten har han rimligtvis enligt deklarationen

Läs mer

NOG-seminarium 1 december Jakten på framtidens fossila energi. Utvinning av olja från svårtillgängliga källor, både kommersiellt och kontroversiellt

NOG-seminarium 1 december Jakten på framtidens fossila energi. Utvinning av olja från svårtillgängliga källor, både kommersiellt och kontroversiellt NOG-seminarium 1 december Jakten på framtidens fossila energi. Utvinning av olja från svårtillgängliga källor, både kommersiellt och kontroversiellt Talare: Peter Melby, ExcecutiveVice President, Statoil

Läs mer

ATT VILJA MEN INTE KUNNA Perspektiv på Facitkrisen Tom Petersson

ATT VILJA MEN INTE KUNNA Perspektiv på Facitkrisen Tom Petersson ATT VILJA MEN INTE KUNNA Perspektiv på Facitkrisen Tom Petersson Brukskultur Åtvidaberg 2004 Att vilja men inte kunna Perspektiv på Facitkrisen Tom Petersson De första dagarna i oktober 1971 publicerade

Läs mer

NUTIDSTEST MARS 2012. Block 1. 1 romer x samer 2 ugandier. 1 Guus Kuijer x Shaun Tan 2 Kitty Crowther

NUTIDSTEST MARS 2012. Block 1. 1 romer x samer 2 ugandier. 1 Guus Kuijer x Shaun Tan 2 Kitty Crowther NUTIDSTEST MARS 2012 Block 1 Fråga 1 Den 8 april var nationaldag för cirka 40 000 personer i Sverige. Vilken grupp gäller det? 1 romer x samer 2 ugandier Flaggan är en viktig symbol för detta folk. Bild:

Läs mer

Dokumentation. Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015. Första diskussionspunkterna:

Dokumentation. Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015. Första diskussionspunkterna: Dokumentation Utrymningsövning UTÖ 14 april 2015 Första diskussionspunkterna: 1. Vart vänder man sig för att hitta bästa mottagningsort? 2. Vem har mandat att fatta beslut om mottagning? 3. Vet kommunerna

Läs mer

Nothing but the truth

Nothing but the truth Nothing but the truth I avsnittet Nothing but the truth visas hur nyheter väljs ut och vinklas. Många vill föra fram sina budskap, paketerade som nyheter. Hur mycket av det media återger är färgat av journalisternas

Läs mer

På väg mot arktisk förstörelse Shell och oljeprospektering utanför Alaska

På väg mot arktisk förstörelse Shell och oljeprospektering utanför Alaska På väg mot arktisk förstörelse Shell och oljeprospektering utanför Alaska Media Briefing januari 2012 Sammanfattning 1 Den globala energijätten Royal Dutch Shell 1 planerar att påbörja ett stort borrprojekt

Läs mer

Ägarpolicy för perioden maj - december 2010

Ägarpolicy för perioden maj - december 2010 Övergripande mål Sjunde AP-fondens engagemang i ägarfrågor har som enda mål att främja avkastningen för pensionsspararnas andelar i AP7 Aktiefond. Medel Sjunde AP-fonden får enligt lag inte rösta för svenska

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE Praktisk kriskommunikation Det du behöver veta för att kommunicera och agera på rätt sätt i en krissituation. Och hur du förbereder dig innan krisen är ett faktum. Av Jeanette

Läs mer

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR

KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR KRISPLAN ALLMÄNNA RÅD OCH MALLAR Dessa råd med tillhörande mall för krisplan och mall för dokumentation, som framtagits av Svenska Aikidoförbundet, kan användas av aikidoklubbar anslutna till förbundet.

Läs mer

MSB: Snudd på olagligt att dirigera ut civil helikopter

MSB: Snudd på olagligt att dirigera ut civil helikopter Sök MSB: Snudd på olagligt att dirigera ut civil helikopter PREMIUM Bortprioriterade till förmån för utländska aktörer som både är dyrare och stationerade betydligt längre bort. Privata helikopterföretag

Läs mer

Massmedier. Inledning

Massmedier. Inledning Massmedier Inledning Ordet medium kommer från latin och betyder mitten, centrum eller förmedlare. I plural (när det är flera) säger man media eller medier. Medier är egentligen bara olika kanaler eller

Läs mer

Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet

Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet 1 Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet Nynas verksamhet vid raffinaderiet i Nynäshamn utgör en mycket liten säkerhetsrisk för allmänheten utanför

Läs mer

Genomförande av offshoredirektivet

Genomförande av offshoredirektivet Försvarsutskottets betänkande Genomförande av offshoredirektivet Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2014/15:64 Genomförande av offshoredirektivet. I propositionen

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Benni Bødker Vad handlar boken om? Boken handlar om den föräldralöse pojken Marko. Han bor tillsammans med gruppen Gamma, som jagar brottslingar. Marko får i uppdrag att rädda besättningen

Läs mer

Stina Jansson Kemiska institutionen Umeå Universitet

Stina Jansson Kemiska institutionen Umeå Universitet Stina Jansson Kemiska institutionen Umeå Universitet Deepwater Horizon olyckan......en händelse som är problematisk och tragisk ur många olika perspektiv Den här föreläsningen fokuserar på det miljökemiska

Läs mer

Förväntan på verksamheter vi investerar i

Förväntan på verksamheter vi investerar i Förväntan på verksamheter vi investerar i Första AP-fonden är en ansvarsfull investerare och aktiv ägare. För att underlätta för våra intressenter samman fattar vi i detta dokument det vi menar med hållbarhet

Läs mer

Dala Energi AB (publ)

Dala Energi AB (publ) Information offentliggjord måndagen den 31 mars 2014 Bokslutskommuniké 2013 20130101 20131231 Nettoomsättning 236 111 tkr (247 556) Rörelseresultat 30 355 tkr (38 148) Resultat efter skatt 22 319 tkr (49

Läs mer

Huvudnyheterna den 16 september 2016 handlade om:

Huvudnyheterna den 16 september 2016 handlade om: ARBETSBLAD PRODUCENT: KRISTOFER CARLSSON PROJEKTLEDARE: MIA BISANDER BESTÄLLNINGSNUMMER: 104656TV3 LILLA AKTUELLT TECKENSPRÅK DEN 16 SEPTEMBER Lilla Aktuellt skola och Lilla Aktuellt teckenspråk är ett

Läs mer

Fakta om jordskalv VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Fakta om jordskalv VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS PER STRAARUP SØNDERGAARD SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om jordskalv. Vi får bland annat lära oss om hur och varför det blir jordskalv, var i världen det är vanligast,

Läs mer

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör- Falsterbokatastrofen Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör-Falsterbo Tillhör Vellinge kommun Ca 7000 bofasta invånare 55% av bostäderna och det mesta av samhällsservicen (skolor, affärer,

Läs mer

Sammanfattning av styrelsens genomgång av transaktioner i Eurasien och under senaste året vidtagna åtgärder

Sammanfattning av styrelsens genomgång av transaktioner i Eurasien och under senaste året vidtagna åtgärder Sammanfattning av styrelsens genomgång av transaktioner i Eurasien och under senaste året vidtagna åtgärder Bakgrund I samband med TeliaSoneras bolagsstämma den 3 april 2013 meddelade styrelsen att man

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer Allmänt om bolagsformer Det är viktigt att välja rätt bolagsform, då den ger ramarna för verksamheten. Innan det är dags att slutgiltigt bestämma sig för vilken bolagsform man skall välja, är det bra att

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Halvårsrapport Optifreeze AB (publ) Org. nr

Halvårsrapport Optifreeze AB (publ) Org. nr Halvårsrapport 2014-01-01-2014-06-30 Optifreeze AB (publ) Org. nr. 556844-3914 Optifreeze AB (publ), 556844-3914, har en patenterad teknik som möjliggör att smak, form och struktur hos grönsaker, frukt

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

innovationsmyndigheten Vinnova. Jag förstår används. Läs mer om cookies här.

innovationsmyndigheten Vinnova. Jag förstår används. Läs mer om cookies här. (Di Digital/Silicon Valley) Hissen upp till 39:e våningen går snabbt och det slår lock för öronen. Här, i en av byggnaderna på San Franciscos huvudgata Market Street, håller den norska myndigheten Innovasjon

Läs mer

Projekt biokraftva rmeverket i Va rtan (KVV8)

Projekt biokraftva rmeverket i Va rtan (KVV8) Projekt biokraftva rmeverket i Va rtan (KVV8) FAQ vid frågor från närboende Om ångblåsningen i biokraftvärmeverket Fråga: Kommer det vara fler saker innan ni sätter igång kraftvärmeverket som kommer att

Läs mer

Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge

Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge 2017-06-01 Ulf Bergholm DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Ulf Bergholm Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer:

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Spelansvar. svenska folkets tankar om spelansvar och spelets överskott

Spelansvar. svenska folkets tankar om spelansvar och spelets överskott Spelansvar svenska folkets tankar om spelansvar och spelets överskott Svenska Spel 2008 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning... 6 2. Spelansvar... 9 3. Överskottet från spelande hos

Läs mer

PETROGRAND AB: DELÅRSRAPPORT JANUARI - MARS 2010

PETROGRAND AB: DELÅRSRAPPORT JANUARI - MARS 2010 PETROGRAND AB: DELÅRSRAPPORT JANUARI - MARS 2010 Försäljningen av produktionsbolaget STS-Service genomförd Extra bolagsstämma beslutar att anta ny affärsplan innebärande bland annat att Malka Oil AB (publ)

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

Källkritik och informationssökning. Vem i hela världen kan man lita på?

Källkritik och informationssökning. Vem i hela världen kan man lita på? Källkritik och informationssökning Vem i hela världen kan man lita på? Att sätta på sig kritiska glasögon När du läser en text, tittar på en bild, undersöker något på Internet, är det en bra regel att

Läs mer

Fukushimas påverkan i Sverige. NFO-konferens 2015-02-03

Fukushimas påverkan i Sverige. NFO-konferens 2015-02-03 Fukushimas påverkan i Sverige NFO-konferens Om Strålsäkerhetsmyndigheten sorterar under Miljödepartementet GD Mats Persson budget cirka 400 miljoner kronor 300 anställda kontor i Solna Kenneth Broman 2014-11-26

Läs mer

Media och hantering av media. Researchgruppen

Media och hantering av media. Researchgruppen Media och hantering av media. Researchgruppen Agenda Mediastrategi Medias agenda Mediakontakt Egen mediabild Informationskrig Exempel: 8 mars Limhamn Mediastrategi Innan man gör en aktion bör man fundera

Läs mer

Frågor och svar med anledning av Eniros rekapitalisering

Frågor och svar med anledning av Eniros rekapitalisering Frågor och svar med anledning av Eniros rekapitalisering Varför gör Eniro en rekapitalisering? Eniro gör en rekapitalisering för att bolagets lånebörda är för tung. Även om bolagets underliggande verksamhet

Läs mer

WHAT IF. December 2013

WHAT IF. December 2013 December 2013 Har du hittat rätt säkerhetsnivå för ditt företag? Här får du hjälp i det arbetet, och med att få resurser för att nå den trygghet du tycker verksamheten behöver. God jul, Oskar Ehrnström

Läs mer

Att göra en medieinventering för en lokal klimateffektprofil handledning version 1.0

Att göra en medieinventering för en lokal klimateffektprofil handledning version 1.0 Att göra en medieinventering för en lokal klimateffektprofil handledning En medieinventering är ett steg i att ta fram en lokal klimateffektprofil. Här gör man en genomgång av lokaltidningarna och letar

Läs mer

POLICY FÖR FINANSIELL RAPPORTERING

POLICY FÖR FINANSIELL RAPPORTERING POLICY FÖR FINANSIELL RAPPORTERING Policy för Projektengagemang i Stockholm AB:s information till kapitalmarknaden Denna informationspolicy godkändes av Projektengagemang i Stockholm AB den 1 oktober 2015

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 28 Fredag 16 september 2011

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 28 Fredag 16 september 2011 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 28 Fredag 16 september 2011 NORRBOTTEN Det finns jobb hos LKAB LKAB behöver anställa nya medarbetare. Dom kommande tre åren behöver gruvföretaget 1200 nya arbetare. - Vi försöker få

Läs mer

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014 stadsdelsnämnd Sida 24 (57) 10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad centralupphandling av gemensam IT-service remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund!

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund! 1980 På grund igen OJ, Oj, OJ... När marinen övar så går dom grundligt till väga. Bokstavligt talat, alltså. För gårdagens övningar hann knappt börja förrän patrullbåten P 154 Mode rände upp på grund.

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör buss ska hålla hastighetsgränserna och de

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

Crowd- funding- FAQ.

Crowd- funding- FAQ. Crowd- funding- FAQ. ----- -- -- - -- - - --- - --------- --- -- - - - - -- Frågor om crowdfundingen, aktien och delägarskapet! ----- -- -- - -- -- - - --- - ------- -- - - - -- - - - Vem är det som säljer

Läs mer

Bokslutskommuniké januari december 2012

Bokslutskommuniké januari december 2012 Q4 Bokslutskommuniké januari december 2012 Januari - December 2012 1 Rörelsens intäkter för perioden i bolaget uppgick till 4,7 (17,7) tkr Rörelseresultatet uppgick till - 1 008,0 (- 1 886,2) tkr Årets

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

BILAGA 3 GÄLLANDE ORDNING FÖR VALBEREDNINGEN I CTT SYSTEMS AB (PUBL), ANTAGEN VID ÅRSSTÄMMAN DEN 12 MAJ 2016 Arbetet inför årsstämman 2017 med att ta fram förslag till styrelse och revisor och arvode för

Läs mer

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/6 BESLUT 2013-02-04 Dnr: 12/01630, 1636 och 1776 SAKEN Aktuellt, SVT2, 2012-08-19 och 2012-09-09, inslag om konflikten i Syrien, fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier

Råvaror Valutor Index Världsmarknaden Large Cap Mid Cap Small Cap USA-aktier VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2015 2 3 VÄRLDSMARKNADEN UPDATE Marknadsbrev VM-UPDATE

Läs mer

Optimismen fortsatt god men krymper

Optimismen fortsatt god men krymper Optimismen fortsatt god men krymper Fortsatt optimism Förväntningar att antal anställda, vinst, antal kunder och omsättningen kommer att öka, snarare än minska Optimismen dock något mindre än tidigare

Läs mer

Inslagen den 6 augusti 2015 Inslagen handlade om ett planerat asylboende. Inslaget klockan 18.10 påannonserades enligt följande.

Inslagen den 6 augusti 2015 Inslagen handlade om ett planerat asylboende. Inslaget klockan 18.10 påannonserades enligt följande. 1/8 BESLUT 2016-01-25 Dnr: 15/02091 SAKEN SVT Nyheter Västernorrland, SVT1 och SVT2, 2015-08-06, kl. 18.10, 19.55 och 21.25 samt 08-07, kl. 7.40, 8.10, 8.40, 9.10, 18.10, 19.55 och 21.25, inslag om ett

Läs mer

Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring

Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring En undersökning bland livsmedelstillverkare om deras känsla för ansvar Juli 2005 1. Bakgrund Reklam påverkar vårt beteende och får oss att agera,

Läs mer

EN RAPPORT OM ID-KAPNINGAR

EN RAPPORT OM ID-KAPNINGAR JUNI 2018 EN RAPPORT OM ID-KAPNINGAR TEMA: SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG FÖRORD ID-kapningar har snabbt blivit ett av Sveriges vanligaste brott. Att allt fler drabbas är uppenbart och märks om inte annat

Läs mer

Småföretag om förmånsrättslagen

Småföretag om förmånsrättslagen Småföretag om förmånsrättslagen Jonas Frycklund oktober, 24 Resultat och analys av en undersökning om kreditgivningen till småföretag 1 Sammanfattning Riksdagen fattade förra året beslut om att införa

Läs mer

Uppförandekod. Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat:

Uppförandekod. Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat: Uppförandekod Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat: 2018-11-28 Innehåll Uppförandekod... 1 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Policy... 3 2.1 Etiska värderingar och affärsmässiga

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter

Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter Införande av övervakningssystem av anställdas Internet aktiviteter, med Internet aktiviteter menas övervakning av mail och vilka webbsidor

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en portalparagraf i Vattenfalls bolagsordning och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en portalparagraf i Vattenfalls bolagsordning och tillkännager detta för regeringen. Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:125 av Birger Lahti m.fl. (V) Vattenfall 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en portalparagraf i Vattenfalls

Läs mer

Kallelse till årsstämma i RISE Research Institutes of Sweden AB 2014

Kallelse till årsstämma i RISE Research Institutes of Sweden AB 2014 Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Stockholm 2014 03 27 Kallelse till årsstämma i RISE Research Institutes

Läs mer

Flygfyren, Cyklopögat

Flygfyren, Cyklopögat Ängelholms Flygmuseum Flygfyren, Cyklopögat Flygolyckan vid F10 Historia Sveriges värsta civila flygkatastrof Kvällen den 20 november 1964 lyfter Linjeflyg 277 från Bromma mot Ängelholm. Men planet når

Läs mer

OLYCKSUTREDNING - 3. Utsläpp farligt ämne - eldningsolja E10, Sutudden, Karlshamn

OLYCKSUTREDNING - 3. Utsläpp farligt ämne - eldningsolja E10, Sutudden, Karlshamn OLYCKSUTREDNING - 3 Datum 2014-09-23 Olycksutredare Melissa Millbourn Diarienummer 20140746 Utsläpp farligt ämne - eldningsolja E10, Sutudden, Karlshamn Upplysningar om branden Larmtid: onsdag 2014-08-27,

Läs mer

Ditt sociala liv har fått ett ansikte

Ditt sociala liv har fått ett ansikte Prime Public Relations i Sverige AB, Box 38065, SE-100 64 Stockholm, Sweden TEL +46 8 503 146 00 FAX +46 8 503 146 99, info@primepr.se, www.primepr.se 1 (5) Idag reflekterar vi kring den i USA sjätte mest

Läs mer

MED ISO KAN TEAMENGINE MÖTA ÖKADE KUNDKRAV OCH EFTERLEVA GDPR

MED ISO KAN TEAMENGINE MÖTA ÖKADE KUNDKRAV OCH EFTERLEVA GDPR MED ISO 27001 KAN TEAMENGINE MÖTA ÖKADE KUNDKRAV OCH EFTERLEVA GDPR Med ISO 27001 kan TeamEngine möta ökade kundkrav och efterleva GDPR Molntjänstföretaget TeamEngine möttes av ökade säkerhetskrav från

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

World Trade Center, Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1, Stockholm. Närvarande: Aktieägare Antal aktier och röster

World Trade Center, Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1, Stockholm. Närvarande: Aktieägare Antal aktier och röster Protokoll fört vid årsstämma med aktieägarna i Vasallen AB (publ), org nr 556475-4793, torsdagen den 24 april 2014 Plats: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1, Stockholm Närvarande: Aktieägare

Läs mer

Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador

Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador Undersökning av tamdjursägares upplevelse av rovdjursangrepp - med fokus på sekundära skador Bakgrund och metod Tamdjursägare som drabbas av rovdjurangrepp upplever av naturliga skäl ofta situationen som

Läs mer

Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet

Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet 1/7 BESLUT 2015-11-09 Dnr: 15/00928 SAKEN Plus, SVT1, 2015-03-12, inslag om ett företag; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att det inte strider mot kraven

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

Förnyelsebar Energi I AB

Förnyelsebar Energi I AB O B L I G O I N V E S T M E N T M A N A G E M E N T Förnyelsebar Energi I AB Kvartalsrapport september 2015 INNEHÅLL Huvudpunkter 3 Nyckeltal 3 Aktiekurs och utdelningar 4 Allmänt om bolaget 6 Om rapporten

Läs mer

Februari Välkommen till Texas Onshores RoadShow!

Februari Välkommen till Texas Onshores RoadShow! Februari 2009 Välkommen till Texas Onshores RoadShow! Kvällens program Presentation av bolaget Thord Lernesjö Projekt Lowell Lischer & Ulf Lernesjö Framtid och frågestund Thord Lernesjö Samkväm med ost

Läs mer

Kan hållbar kapitalism. lösa både finanskris och miljöproblem? Text: Andreas Nilsson Foto: Per Westergård

Kan hållbar kapitalism. lösa både finanskris och miljöproblem? Text: Andreas Nilsson Foto: Per Westergård Kan hållbar kapitalism lösa både finanskris och miljöproblem? Text: Andreas Nilsson Foto: Per Westergård Världsekonomin är i kris och kortsiktigt kvartalstänkande förvärrar många av dagens miljöproblem.

Läs mer

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Anastasia Krivoruchko och Florian David, några av delägarna i Biopetrolia. Utvecklingsbolaget Biopetrolia använder jästceller för att utveckla

Läs mer

Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport "Utsugning av vissa - guldkant för andra"

Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport Utsugning av vissa - guldkant för andra Kommentarer om nätverket Schyst Resandes rapport "Utsugning av vissa - guldkant för andra" - Ett allvarligt problem med studien och dess rapport är den genomgående begreppsförvirringen och bristen av definitioner.

Läs mer

Bokslutskommuniké Reinhold Europe AB (publ) Org. nr

Bokslutskommuniké Reinhold Europe AB (publ) Org. nr Bokslutskommuniké 2018-01-01 2018-12-31 Reinhold Europe AB (publ) Org. nr. 556706 3713 Reinhold Europe AB (publ.), 556706 3713, bolaget erbjuder moderna fastighetsrelaterade produkter i ett bolag som bygger

Läs mer

Uppdatering av bolagets olje- och gasprojekt Q2 2015

Uppdatering av bolagets olje- och gasprojekt Q2 2015 Projektuppdatering 150819 Uppdatering av bolagets olje- och gasprojekt Q2 2015 Även om oljepriset åter har vänt nedåt och handlas till runt 45 USD per fat är detta mycket säsongsbetonat och vår uppfattning

Läs mer

Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014

Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014 Konjukturbarometer för Västra Nyland 2014 Enkätens bakgrund och genomförande Hösten 2014 utarbetade Företagarna i Finland och Finnvera Abp tillsammans med arbets- och näringsministeriet SME-företagsbarometern,

Läs mer

Image Systems informationspolicy

Image Systems informationspolicy Image Systems informationspolicy Fastställd av styrelsen 2016-05-12 1. Bakgrund Denna informationspolicy reglerar Image Systems-koncernens informationsgivning, bl.a. mot bakgrund av de krav som Stockholmsbörsen

Läs mer

Incident SIL 2013-05-06

Incident SIL 2013-05-06 Incident SIL 2013-05-06 Incident Manager/Ansvarig Incident ledare Summering av incident/problem Datumhantering vid import och export av källdata till och från SIL utlöste problem kring utbytbarhet Referensnummer

Läs mer

OMGIVNINGSPÅVERKANSRAPPORTEN 2017 BYGGHERRAR & OMGIVNINGS- HANTERING

OMGIVNINGSPÅVERKANSRAPPORTEN 2017 BYGGHERRAR & OMGIVNINGS- HANTERING OMGIVNINGSPÅVERKANSRAPPORTEN 2017 BYGGHERRAR & OMGIVNINGS- HANTERING INLEDNING Enligt Boverket ska det byggas 700 000 bostäder fram till 2025. Många av dessa bostäder kommer att byggas på redan tätbefolkade

Läs mer

rapport juni 2009 Usel säkerhet vid vägarbeten men lösningar finns.

rapport juni 2009 Usel säkerhet vid vägarbeten men lösningar finns. rapport juni 2009 Usel säkerhet vid vägarbeten men lösningar finns. Ny undersökning från SEKO: Dålig säkerhet vid vägarbeten Säkerheten vid vägarbeten är mycket dålig. Det visar en undersökning som SEKO

Läs mer

God fortsättning på det nya året 2013!

God fortsättning på det nya året 2013! God fortsättning på det nya året 2013! Om du vill ha nyhetsbrevet, har bytt adress eller tycker att fler ska få del av det, hör av dig! I tanken är allting möjligt Blir du granskad av DO och behöver hjälp?

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Media styr alla dina intressenter

Media styr alla dina intressenter Media styr alla dina intressenter Isabella Engblom, VD, Tillit Kommunikation: Varför heter ditt företag Tillit Kommunikation? Namnet Tillit kom av att det är vad som krävs för att få till stånd bra kommunikation.

Läs mer

KABE AB (publ.) Informationspolicy. Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20

KABE AB (publ.) Informationspolicy. Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20 KABE AB (publ.) Informationspolicy Fastställd på styrelsemöte 2014-05-20 Innehåll 1. Inledning 2. Extern/intern information 1 2.1 Kanaler för extern och intern information 1 2.2 Extern information 1 2.3

Läs mer

Styrelsearbete allt mera tidskrävande och ansvarsfullt

Styrelsearbete allt mera tidskrävande och ansvarsfullt 2009-05-20 Styrelsearbete allt mera tidskrävande och ansvarsfullt Inledning Bolagsstyrelsernas ansvar, arbetsformer och ersättningsmodeller har haft stort fokus i media särskilt under senaste tiden. Samtidigt

Läs mer

TV4Nyheterna, , kl och 22.00, inslag om lurade mobilkunder; fråga om saklighet

TV4Nyheterna, , kl och 22.00, inslag om lurade mobilkunder; fråga om saklighet 1/5 BESLUT 2016-03-21 Dnr: 15/03333 SAKEN TV4Nyheterna, 2015-12-02, kl. 19.00 och 22.00, inslag om lurade mobilkunder; fråga om saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider

Läs mer

Nettoomsättningen uppgick till 1 tkr (5 tkr) Resultat efter finansiella poster uppgick till -579 tkr (-927 tkr)

Nettoomsättningen uppgick till 1 tkr (5 tkr) Resultat efter finansiella poster uppgick till -579 tkr (-927 tkr) Challenger Mobile AB (publ) Stockholm den 21 maj 2014 Challenger Mobile AB (publ) Org nr 556671-3607 Isafjordsgatan39 B SE-164 40 Kista Tel 0722-458 458 www.challengermobile.com info@challengermobile.com

Läs mer

CWS Comfort Window System AB (publ)

CWS Comfort Window System AB (publ) CWS Comfort Window System AB (publ) Kvartalsrapport för tiden 2010-09-01 till 2010-11-30 Perioden i sammandrag: Rörelsens intäkter uppgick till 0 tkr (0 tkr) Periodens resultat före skatt uppgick till

Läs mer

D I T T S T Y R E L S E U P P D R A G Ä R V I K T I G T F Ö R S A M H Ä L L E T O C H K O M M U N E N S N Ä R I N G S V E R K S A M H E T

D I T T S T Y R E L S E U P P D R A G Ä R V I K T I G T F Ö R S A M H Ä L L E T O C H K O M M U N E N S N Ä R I N G S V E R K S A M H E T KONSTEN ATT VARA FRAMGÅNGSRIK I EN ENERGIBOLAGSSTYRELSE D I T T S T Y R E L S E U P P D R A G Ä R V I K T I G T F Ö R S A M H Ä L L E T O C H K O M M U N E N S N Ä R I N G S V E R K S A M H E T "Kommunala

Läs mer

UPPDATERING AV BOLAGETS OLJE- OCH GASPROJEKT

UPPDATERING AV BOLAGETS OLJE- OCH GASPROJEKT 2014-08-18 UPPDATERING AV BOLAGETS OLJE- OCH GASPROJEKT Vi fortsätter att lyckas med våra borrningar och detta är ett gott betyg på bolagets investeringar. Dock så måste vi hela tiden tänka på att borrningar

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

Analys av Radiotjänst i Kiruna AB ur perspektivet sociala medier.

Analys av Radiotjänst i Kiruna AB ur perspektivet sociala medier. Analys av Radiotjänst i Kiruna AB ur perspektivet sociala medier. Radiotjänst i Kiruna AB är det företag i Sverige som har till uppgift att finansiera public service. Detta görs genom avgifter som enligt

Läs mer