SHIF/SPKs styrdokument för verksamheten. Innehåll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SHIF/SPKs styrdokument för verksamheten. Innehåll"

Transkript

1 SHIF/SPKs styrdokument för verksamheten Arbetsordning, instruktion till generalsekreteraren, attestinstruktion, firmateckning samt policy om medlemmarnas rätt till insyn. (Enligt beslut av FS ) Detta dokument innehåller samlat de styrdokument FS fattat beslut om för den strategiska och operativa verksamheten. Syftet är att samlat ge vår rörelse tillgång till hur FS avser att leda förbundet under perioden fram till förbundsmötet. Utöver detta dokument finns också följande styrdokument; Verksamhetsplan och budget Etiska riktlinjer Resepolicy Rutiner för hantering av arv Placeringspolicy Miljöpolicy Instruktion för Paralympiska Utskottet Instruktion till Special Olympicsrådet Organisationshandboken Innehåll SHIF/SPKs styrdokument för verksamheten... 1 Arbetsordning, instruktion till generalsekreteraren, attestinstruktion, firmateckning samt policy om medlemmarnas rätt till insyn Arbetsordning... 2 Introduktion Formalia Beredning av ärenden till FS FS åligganden Arbetsutskottets åligganden Beredningsutskott etc SHIF/SPKs talesman i olika frågor... 4 Instruktion för Generalsekreterare (GS)... 4 Attestinstruktion... 6 Firmateckning... 6

2 Arbetsordning Introduktion Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är en folkrörelse vars högsta beslutande demokratiska organ är förbundsmötet, vilket är grunden i medlemmarnas makt och möjlighet att påverka. FS har det yttersta ansvaret för SHIF/SPKs verksamhet. För att skapa förutsättningar för att genomföra sin uppgift och förvaltning har FS skapat denna arbetsordning att delegera ansvar, befogenheter och uppgifter till olika funktioner i organisationen. Arbetsordningen är ett levande dokument och FS reviderar den minst en gång per mandatperiod Syftet med arbetsordningen är att tydliggöra ansvarsfördelningen mellan förbundsmötet, förbundsstyrelsen, arbetsutskottet och generalsekreteraren. Arbetsordningen är framtagen av förbundsstyrelsen i övertygelsen om att alla involverade i förbundets arbete gör sitt bästa i en anda som präglas av den värdegrund SHIF/SPK har fastslagit. Utgångspunkten är att arbetsordningen bygger på ett förtroende för medarbetare, förtroendevalda och andra involverade. Utgångspunkterna för arbetsordningen är: - att all delegation utgår från beslut fattade av förbundsmötet - att FS är ansvarig för och leder organisationen mellan förbundsmötena - att generalsekreteraren leder det verkställande och dagliga operativa arbetet 1. Formalia 1.1 Förbundsstyrelsens (FS) arbete regleras i 5 kap i SHIF/SPKs stadgar. 1.2 FS håller konstituerande sammanträde snarast möjligt efter ordinarie FM-möte och sammanträder därutöver efter behov. 1.3 Vid konstituerande sammanträde med FS ska behandlas och, för tiden intill nästa konstituerande styrelsesammanträde, fattas beslut i följande ärenden: 1. Utseende av vice ordförande, 2. Utseende av arbetsutskott, om FS beslutar att inrätta ett sådant 3. Fastställande av arbetsordning för styrelsen, 4. Fastställande av instruktion för Generalsekreteraren (GS) och 5. Utseende av firmatecknare 6. Val av andra utskott och kommittéer (tex Idrottskommittéer, Paralympiska utskottet, Special Olympicsrådet mfl.) 7. Fastställande av datum för styrelsemöten under verksamhetsåret 1.4 Kallelse till styrelsesammanträde ska ske ca två veckor före sammanträdet. Föredragningslista samt utlåtanden med GS:s förslag för de ärenden som ska behandlas vid sammanträdet ska skickas ut minst en vecka för styrelsemötet. Handlingar kan undantagsvis läggas på bordet. 1.5 FS håller undantagsvis, då brådskande ärenden så kräver, telefonsammanträden eller fattar beslut per capsulam genom mejlväxling. 1.6 Generalsekreteraren är verkställande tjänsteman och som sådan ständigt adjungerad till FS och arbetsutskottet.

3 2. Beredning av ärenden till FS 2.2 I god tid före styrelsesammanträde ska beredning inom arbetsutskottet äga rum av de ärenden som ska upptas på föredragningslistan för styrelsesammanträdet. Vid beredningen bestäms ramarna för föredragningslistan. Se vidare kap. 5 Arbetsutskottet. 2.3 Huvudregeln är att alla förslag som läggs till FS kommer från GS. Förslagen som har formen av skriftliga FS-utlåtanden enligt fastställd mall för ärendebeskrivning, motivering samt beslutsförslag. Även förslag som beretts av råd eller särskilda projekt- eller arbetsgrupper ska läggas till FS med ett utlåtande och förslag från GS. 2.4 FS har ett antal utskott och kommittéer som bereder vissa ärenden, t.ex. Paralympiska utskottet, Special Olympicsrådet, Medicinska kommittén. Dessa kommittéer agerar inom ramen för uppdrag beslutade av FS och bereder därför ärenden i anledning av det. 2.5 Vid FS sammanträden kan även befattningshavare/sakkunnig från kansliet delta utifrån beslut av GS. 3. FS åligganden 3.1 FS är ytterst ansvariga för förbundets organisation, förvaltning samt att det finns en ändamålsenlig kontroll. Samtidigt är varje ledamot personligt ansvarig för att ägna sitt uppdrag den tid och omsorg som krävs för att på bästa sätt ta tillvara organisationens intressen, föra fram sin åsikt och att be om mer eller tydligare information när det behövs. 3.2 FS ska, utifrån förbundsmötets beslut, genom fortlöpande uppföljning övervaka den löpande verksamheten samt förbundets utveckling. FS fastställer SHIF/SPK:s verksamhetsberättelse med årsredovisning och avger förslag till bokslutsdisposition. Utöver vad som anges i 5 kap 2 SHIF/SPKs stadgar åligger FS följande: 1. Strategiskt leda SHIF/SPK och ansvara för en långsiktig planering samt säkerställa att verksamheten bedrivs i enlighet med ändamålet som uttryckt i stadgarna 2. Säkerställa att förbundsmötets beslut genomförs. 3. Mål, strategier och riktlinjer för förbundets verksamhet för kommande verksamhetsår och arbetsperiod mellan stämmorna ska fastställas av FS senast vid det första sammanträdet under kalenderåret. 4. Upprätta förbundets årsbudget med utgångspunkt i föregående punkt antagna mål och riktlinjer. 5. En ekonomisk rapport om utfall och prognos för helåret ska minst kvartalsvis skriftligen redovisas i FS. 6. Löpande följa den personalsociala utvecklingen på kansliet utifrån rapporter från GS 7. Ange riktlinjer för medelsförvaltningen (t.ex. placeringspolicy) och fastställa attestordning. 8. Upprätta huvudlinjer i förbundets organisation. 9. Ansvara för anställande och entledigande av GS. 10. Fastställande av löne- och anställningsvillkor för GS. Dessa frågor delegerar FS fortlöpande till ordföranden. 11. Fastställande av principer för uppvaktningar, gåvor och representation. 12. På förslag av GS avge yttranden med anledning av remisser från myndigheter, institutioner eller andra organisationer. 13. Förslag till ändringar av SHIF/SPKs stadgar. 14. Årligen utvärdera sitt eget arbete.

4 3.3 FS övergripande årsplanering: Februari/Mars April Maj Augusti/september Oktober/november Fastställande av bokslut och årsredovisning, genomgång av revisorsrapport Beslut med anledning av kommande FM (förbundsmötesår), genomgång av resultat och prognos Konstituerande (förbundsmötesår) Halvårsbokslut, strategidiskussion, prognos, fastställa tid och plats för förbundsmöte (år innan förbundsmöte) Verksamhetsplan, prognos, budget 3.4 FS ansvarar för politisk riktning för förbundets kontakter med politiska organ, myndigheter, institutioner och organisationer. Uppvaktning eller möte görs av den i varje fall bäst lämpade av styrelsens ordförande, vice ordförande, andra styrelseledamöter eller GS. 3.5 FS ska ha en planerad kontaktverksamhet med SDFs förtroendevalda. 3.6 FS ansvarar för att de nyvalda ledamöterna snarast efter varje förbundsmöte erhåller en innehållsrik och väl anpassad information om SHIF/SPKs, FS:s samt idrottsrörelsens verksamhet. 4. Arbetsutskottets åligganden Arbetsutskottet kan utses inom FS och består av upp till tre ledamöter inom styrelsen samt GS och kan vid behov adjungera annan person. Arbetsutskottet har som uppgift att planera FS-möten samt hantera brådskande ärenden i de fall det inte går av tidsmässiga eller praktiska skäl kalla samman FS. I det ett ärende har hanterats av arbetsutskottet skall omedelbart hela FS informeras om innehållet i beslutet samt om skälen till varför inte hela FS sammankallats. 4.1 AUs möten ska alltid protokollföras. Av dessa protokoll ska det framgå vilka slutsatser som dras på mötet samt bakgrund för dessa. Protokoll ska skickas till FS i sin helhet direkt efter mötet. Protokollen är offentliga och ska läggas upp på hemsidan. 4.2 AU träffas fysiskt cirka 3 veckor innan ett styrelsemöte (om möjligt) för att dryfta frågor som borde komma upp på styrelsemötet 4.3 Efter AU tar GS fram en dagordning med tydlighet kring vem som tar fram vilket underlag. Detta stäms av per mejl och telefon med AU. 4.4 Två veckor innan styrelsemötet skickas dagordningen ut till FS, med fråga om det finns tillägg. 4.5 AU får löpande de underlag som tas fram och bereds möjlighet att kommentera innan de skickas till FS. 4.6 AU har därutöver ett längre möte cirka varannan månad (första gången i augusti) för att lägga stommen för en långsiktig planering för styrelsearbetet. 5. Beredningsutskott etc FS kan vid behov tillsätta beredningsutskott som har till uppgift att tillsammans med GS bereda vissa återkommande ärenden, till exempel utökade aktivitetsäskanden från SDF och IK. Beredningsutskottet består då av utsedda FS-ledamöter samt GS eller av GS utsedd kanslipersonal. 6. SHIF/SPKs talesman i olika frågor 6.1 Ordförande, GS eller i särskilda frågor speciellt utsedd person Instruktion för Generalsekreterare (GS) GS är SHIF/SPKs högsta tjänsteman och som sådan chef för förbundets kansli.

5 Det åligger GS att sköta ledning och löpande förvaltning av förbundets angelägenheter inom ramen för fastställd budget och enligt de riktlinjer och anvisningar som FS meddelar. GS är inom ramen för detta uppdrag underställd FS, men dock inte enskilda FS-ledamöter. GS ska sålunda: Planera, leda och utveckla verksamheten inom kansliet och förbundets övriga operativa organisation (arbetsgrupper, idrottskommittéer etc) i enlighet med FS beslut samt hålla styrelsen fortlöpande informerad om verksamheten. Verkställa eller låta verkställa av FS fattade beslut. Ansvara för kansliets organisation och dess anställda. Ansvara för att förbundets bokföring fullgörs i överensstämmelse med gällande bestämmelser och att medelsförvaltningen sköts på ett betryggande sätt. Upprätta förslag till verksamhetsberättelse och årsredovisning samt med förslag till bokslutsdisposition i sådan tid att fullständiga redovisningshandlingar för det förflutna räkenskapsåret kan avlämnas till revisorerna inom stadgad tid. För varje period mellan förbundsmötena upprätta förslag till verksamhetsplan och budget att föreläggas FS. Minst kvartalsvis till FS skriftligen lämna ekonomisk rapport om utfall och prognos för hela året. Lösa anställningsfrågor inom ramen för fastställd budget. Ansvara för att förbundets skyldigheter såsom arbetsgivare iakttas såväl gentemot de anställda och fackliga organisationer som gentemot myndigheter. I samråd med FS ordförande svara för förbundets kontakter med myndigheter, institutioner och organisationer. Följa utvecklingen vad avser ekonomiska förhållanden, samhällsplanering och näringsliv samt övriga förhållanden av betydelse för den idrottsliga verksamheten för personer med funktionsnedsättning inom landet samt att i förekommande fall hos FS föreslå erforderliga åtgärder för främjande av förbundets verksamhet. Ansvara för samordning och uppföljning av beslutad projektverksamhet. Informera arbetsutskottet om till förbundet inkomna remisser, brev och andra ärenden för bedömning av deras fortsatta handläggning. Ärenden som är av principiell natur eller i annat fall är av särskild vikt ska hänskjutas till FS för avgörande. I god tid före styrelsesammanträde ta initiativ till beredning med ordförande eller arbetsutskottet av ärenden som ska upptas på styrelsesammanträdet enligt i förhand utskickad föredragningslista. Såsom arbetsgivarrepresentant vara huvudansvarig för arbetsmiljöns utformning. Vara ansvarig utgivare för tidningen Handikappidrott. Säkerställa att SHIF/SPK är representerat på internationella möten inom de internationella organisationer som SHIF/SPK är medlemmar. GS äger besluta i följande ärenden såvida ärendet inte är av principiell natur: 1. Resursfördelning och omprioriteringar inom kansliet för verkställighet av beslutade verksamhetsplaner. 2. Effektivisering och kompetensutveckling för kansliet liksom investeringar och omprioriteringar inom fastställd budget. 3. Tilldelning av resursstöd till IK utifrån av FS fastställda regler.

6 4. Uppvaktningar, gåvor och representation enligt av FS fastställda regler. 5. GS äger rätt att till annan anställd vidaredelegera sin beslutanderätt. 6. Kansliets egen representation och medverkan i internationella möten. Attestinstruktion Det åligger generalsekreteraren att säkerställa att all attest och relaterad dokumentation finns dokumenterad och tillgänglig. Övergripande gäller att attesträtten alltid upphör att gälla då kostnaden är att betrakta som "egen" dvs. vid egen resa, traktamenten och övriga utlägg i samband därmed. Utlägg 1. Generalsekreteraren attesterar alla räkningar för anställd personal och förtroendevald med undantag för ordförandenas utlägg. Generalsekreteraren kan delegera attesträtt till medarbetare (anställda och ideella) under förutsättning att alla räkningar granskas av minst två personer. 2. Generalsekreterarens utlägg attesteras av ordförande 3. Ordförandes utlägg attesteras av vice ordförande 4. Det är fritt för alla styrelseledamöter att granska generalsekreterarens och förtroendevaldas inom SHIF/SPKs utlägg om de så önskar Avtal och andra juridiskt bindande överenskommelser Avtal och andra juridiskt bindande överenskommelser ska tecknas av firmatecknare. Anställningsavtal samt lönerevision Anställningsavtal samt lönerevisioner tecknas av Generalsekreteraren. Inköp Inköp som görs inom ramen för fastställd budget görs av ansvarig för respektive budgetpost. Kostnader som överstiger kronor godkänns av ansvarig chef och attesteras av Generalsekreteraren. Inköp över kronor som ej ingår i den fastställda budgeten ska godkännas av ansvarig chef och attesteras av Generalsekreteraren. Alla större inköp bör först förankras först med ansvarig chef. Betalningsuppdrag Betalningsuppdrag ska alltid attesteras av två olika personer på ekonomiavdelningen. Ingen betalning får ske utan giltig attest på faktura annat än för att undvika betalningsanmärkning. I så fall skall EC attestera sådan utbetalning och se till att giltig attest sker i efterhand. Firmateckning Enligt styrelsebeslut 31 augusti att utse förbundsordförande Margareta Israelsson, vice ordförande Dedjo Engmark och generalsekreterare Johan Strid, som firmatecknare för SHIF/SPK. Två av ovanstående i förening eller en av dessa i förening med någon av övriga styrelseledamöterna vid tecknande av större och eller principiella avtal. Vid löpande ärenden tecknas firman av generalsekreterare Johan Strid för sig.

7 - att utse ekonomichef Susanne Möllberg, sportchef Hans Säfström, ekonomiassistent Carina Forslund och generalsekreteraren Johan Strid till firmatecknare att var för sig teckna skattedeklarationer, pensionsärenden och telefonabonnemang - att förutom ekonomichef Susanne Möllberg och ekonomiassistent Carina Forslund utse sportchef Hans Säfström att göra internetbetalningar - att utse ekonomichef Susanne Möllberg att i förening med generalsekreteraren göra omdisponeringar/placeringar i enlighet med den av styrelsen fastställda placeringspolicy - att utse generalsekreterare Johan Strid, Susanne Möllberg, Hans Säfström eller Carina Forslund att teckna övriga bankärenden och värdeförsändelser

Innehåll 1. Introduktion... 1 Vårt förhållningssätt Förbundsstyrelsens arbetsordning... 2 Formalia... 2 Beredning av ärenden...

Innehåll 1. Introduktion... 1 Vårt förhållningssätt Förbundsstyrelsens arbetsordning... 2 Formalia... 2 Beredning av ärenden... Samlat styrdokument Innehåll 1. Introduktion... 1 Vårt förhållningssätt... 1 2. Förbundsstyrelsens arbetsordning... 2 Formalia... 2 Beredning av ärenden... 2 Åligganden... 2 Presidiets åligganden... 3

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Förbundsstyrelsen har vid styrelsemötet den 2 april 2016 fastställt att detta dokument ska gälla som arbetsordning

Läs mer

Samlat styrdokument. Beslutat av förbundsstyrelsen den 7 juni 2015

Samlat styrdokument. Beslutat av förbundsstyrelsen den 7 juni 2015 Samlat styrdokument Beslutat av förbundsstyrelsen den 7 juni 2015 1 Innehållsförteckning Introduktion... 3 Vårt förhållningssätt... 3 Styrelsens arbetsordning... 3 1. Formalia... 3 2. Beredning av ärenden

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING OCH INSTRUKTION FÖR ARBETSFÖRDELNING MELLAN STYRELSEN OCH GENERALSEKRETERAREN OCH ÖVRIGA AV STYRELSEN UTSEDDA ORGAN

STYRELSENS ARBETSORDNING OCH INSTRUKTION FÖR ARBETSFÖRDELNING MELLAN STYRELSEN OCH GENERALSEKRETERAREN OCH ÖVRIGA AV STYRELSEN UTSEDDA ORGAN SHIF/SPK FS-sammanträde Nr 8_2013 Ärende Beslut Arbetsordning Förbundsstyrelsen samt Instruktion för arbetsfördelning Datum 2013-08-16--17 Beredning Anna-Stina Nordmark Nilsson Föredragande Anna-Stina

Läs mer

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Dokumenttyp: Arbetsordning Utfärdat av: Kicki Nordström Datum: 2018-05-07 Beslutad av: Styrelsen konstituerande Datum: 2019-05-22 Arbetsordning för Cancerfondens styrelse 1. Inledning 1.1. Val av ledamöter

Läs mer

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: 494 Version: 18

Arbetsordning för Cancerfondens styrelse Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: 494 Version: 18 Fastställd av Cancerfondens 2017-05-23 1. Inledning 1.1. Val av ledamöter till Cancerfondens, ns sammansättning, uppgifter och mandattid samt val av ns ordförande och vice ordförande regleras i stadgarna

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

Samlat styrdokument. Samlat styrdokument för Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté fastställt den 16 oktober

Samlat styrdokument. Samlat styrdokument för Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté fastställt den 16 oktober Samlat styrdokument Beslutat av förbundsstyrelsen den 7 juni 2015 Uppdaterad av förbundsstyrelsen 16 oktober 2015 Reviderad av förbundsstyrelsen den 8 oktober 2016 1 Innehållsförteckning Introduktion...

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

Arbetsordning. Version

Arbetsordning. Version Version 1.1 2011-11-19 ALLMÄNT Denna arbetsordning har antagits av Bohusläns klätterklubbs (BKK) styrelse den 2011-11- 19. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter

Läs mer

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Fastställd av styrelsen den 9 november 2015 Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta stiftelsens angelägenheter.

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet Denna arbetsordning har antagits av Svenska Klätterförbundets styrelse den 19 maj 2018. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter förbundsmötet och ska revideras vid

Läs mer

Arbetsordning Cleantech Östergötland

Arbetsordning Cleantech Östergötland Arbetsordning Cleantech Östergötland Organisationsnr: 802444-9830 1. Arbetsordning för styrelsen 2. Instruktion för verksamhetsansvarig Godkändes av styrelsen i Cleantech Östergötland (Föreningen) vid

Läs mer

Förslag till reviderad: Uppsala Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening

Förslag till reviderad: Uppsala Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening Förslag till reviderad: Uppsala 2017-04-05 Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening 1 Inledning 1.1 Denna arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening ( Föreningen ) har upprättats

Läs mer

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET NEUROFÖRBUNDET 1/7 Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och kanslichefen. Denna

Läs mer

Arbetsordning. för styrelsen i. Gällivare allmänningsskog

Arbetsordning. för styrelsen i. Gällivare allmänningsskog Arbetsordning för styrelsen i Gällivare allmänningsskog INNEHÅLL 1. INLEDNING 2. STYRELSENS ORDFÖRANDE 3. STYRELSESAMMANTRÄDEN 4. DAGORDNING OCH BESLUTSÄRENDE 5. PROTOKOLL 6. REVISION OCH RAPPORTER FRÅN

Läs mer

Arbetsordning. Svenska Skolidrottsförbundet Stockholm oktober Arbetsordning för Svenska Skolidrottsförbundet (Antagen )

Arbetsordning. Svenska Skolidrottsförbundet Stockholm oktober Arbetsordning för Svenska Skolidrottsförbundet (Antagen ) Arbetsordning Svenska Skolidrottsförbundet Stockholm oktober 2014 Arbetsordning för Svenska Skolidrottsförbundet (Antagen 2014-10-05) Förbundsstyrelsen har till uppgift att främja, utveckla och administrera

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet Denna arbetsordning har antagits av Svenska Klätterförbundets styrelse den 27 november 2010. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter förbundsmötet och ska revideras

Läs mer

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter. Denna arbetsordning fastställes av styrelsen för ett år i sänder,

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse.

Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse. Svenska Judoförbundet Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse. Fastställd av förbundsstyrelsen 2016-04-03 1. INLEDNING Styrelsens uppgifter och arbete i Svenska Judoförbundet regleras av Svenska

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ARBETSORDNING för Styrelsen Antagen vid styrelsemöte 2013-04-23 Arbetsordning för Allmänna Försvarsföreningen Styrelse 1 AFF:s verksamhet leds av en styrelse. 2 Länsavdelningarna

Läs mer

Instruktion för Hjärt-Lungfondens generalsekreterare

Instruktion för Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Instruktion för Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2014-06-13 Dokumentägare: Mari Andersson Dokumentansvarig: Staffan Josephson Innehåll 1 Allmänt... 1 2 GS uppgifter...

Läs mer

Styrelsens arbetsordning

Styrelsens arbetsordning Styrelsens arbetsordning jämte instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren (GS) och för verksamhetsuppföljning A. Styrelsens arbetsordning 1. Allmänt 1.1 Denna arbetsordning

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen Utfärdad den 2014-10-10 Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Stefan Bergh ID: 494 Version: 14

Arbetsordning för styrelsen Utfärdad den 2014-10-10 Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Stefan Bergh ID: 494 Version: 14 Fastställd av styrelsen 2014-10-01 Styrelsens övergripande uppgift är att för huvudmännens räkning förvalta organisationens angelägenheter på ett sådant sätt att huvudmännens intresse av långsiktig god

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen Arbetsordning för styrelsen Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2012-06-15 Innehåll 1 Styrelsens övergripande uppgifter och ansvar... 1 2 Styrelseuppdraget... 1 2.1 Allmänt... 1 2.2 Utseende av styrelseledamot,

Läs mer

! Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04

! Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04 Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04 1 1. Inledning 1.1 Varför finns delegationsordningen och hur används den? Delegationsordningen är några av organisationens

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

Styrelsens arbetsordning

Styrelsens arbetsordning 2018-04-23 Styrelsens arbetsordning Förbundsstyrelsen har till uppgift att främja, utveckla och administrera den svenska orienteringsidrotten och att företräda den nationellt och internationellt. Detta

Läs mer

Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB

Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB Antagen 2014-03-27 Arbetsordning styrelsen i Svensk Privattandvård AB 1 Inledning 1.1 Denna arbetsordning för styrelsen i Svensk Privattandvård Aktiebolag ( Bolaget ), har upprättats som ett komplement

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

Arbetsordning för Minds styrelse

Arbetsordning för Minds styrelse Policy Mind Antagen av styrelsen: 2015-02-04 Arbetsordning för Minds styrelse 1. Inledning Det är viktigt att Minds styrelseledamöter har klart för sig vilket ansvar och roll de har. Detta dokument beskriver

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Gymnastikförbundet

Arbetsordning för Svenska Gymnastikförbundet bilaga 5, styrelseprotokoll nr 376, 2015.05.08 Arbetsordning för Svenska Gymnastikförbundet Fastställd av Förbundsstyrelsen 2015-05-08 1 Innehåll 1 Allmänt... 3 2 Syfte, giltighet och fastställande...

Läs mer

Swedish Warmblood Association, SWB

Swedish Warmblood Association, SWB Swedish Warmblood Association, SWB STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen i Swedish Warmblood Association, SWB, har upprättat denna arbetsordning för styrelsen. ARBETSORDNING ALLMÄNT Denna arbetsordning har

Läs mer

Stadgar för Norrbottens Handbollförbund

Stadgar för Norrbottens Handbollförbund 1(7) Stadgarna reviderade och tagna på årsmötet 2015-06-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehåll Allmänna bestämmelser Ändamål 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och

Läs mer

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28.

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. Sid 1 Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Forum Östersjön - allmännyttig ideell förening. 2 Föreningens ändamål Föreningens

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN

ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN Bilaga 1: Delegationsordning från styrelse till rektor Bilaga 2: Årscykel för styrelsens arbete Skolans namn: Stiftelsen Ellen Key skolan Org. Nr: 815200-7970 Arbetsordning

Läs mer

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Sammansättning

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND Antagna årsmötet 2014-01-29 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och

Läs mer

samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen

samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen jämte instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen för Störningsjouren i Göteborg AB org nr 556657-1443

Läs mer

Stadgar för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund

Stadgar för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund Stadgar för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund 1 Namn Detta förbund, vars firma är Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund kallas i det följande för SKKF. SKKF bildades 1957 och förbundets stadgar

Läs mer

Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening

Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening Denna arbetsordning gäller för styrelsearbetet i Möja Konsumtionsförening. Arbetsordningen skall bli föremål

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STIGS GÅRD

STYRELSENS ARBETSORDNING FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STIGS GÅRD STYRELSENS ARBETSORDNING FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN STIGS GÅRD Styrelsen i Bostadsrättsföreningen Stigs Gård har upprättat denna arbetsordning för att utgöra ett komplement till bestämmelserna i bostadsrättslagen

Läs mer

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND STADGAR för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND Antaget av Småland-Blekinge Handbollförbunds årsmöte 2009-06-15 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande

Läs mer

STYRDOKUMENT STYRELSEN SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Version: 1.0. Antagen: FS feb Nästa revision: FS feb 2016

STYRDOKUMENT STYRELSEN SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Version: 1.0. Antagen: FS feb Nästa revision: FS feb 2016 STYRDOKUMENT STYRELSEN SVENSKA BOULEFÖRBUNDET Version: 1.0 Antagen: FS feb 2015 Nästa revision: FS feb 2016 Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser SBF:s styrelse.

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen

Arbetsordning för styrelsen Arbetsordning för styrelsen Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2014-06-13 Dokumentägare: Mari Andersson Dokumentansvarig: Mari Andersson Innehåll 1 Styrelsens övergripande uppgifter och ansvar... 1

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Styrelsens arbetsordning. Reviderad 2014-04-27

Styrelsens arbetsordning. Reviderad 2014-04-27 Styrelsens arbetsordning Reviderad 2014-04-27 Sida 1 av 5 Arbetsordning för FSO:s styrelsearbete Mål FSO ska verka för att få delaktighet i verksamheter och projekt som avser Social Omsorg runt om i landet

Läs mer

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Revision 1, 2005-06-15 Revision 2, 2008-06-11 Revision 3, 2010-06-17 Revision 4, 2012-06-17 STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Innehållsförteckning KAPITEL 1... 3 Allmänna bestämmelser... 3 1

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING

STYRELSENS ARBETSORDNING STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen i XXXXXXXXX AB, org nr xxxxxx-xxxx, har upprättat denna arbetsordning med instruktioner avseende arbetsfördelning och ekonomisk rapportering, för att utgöra ett komplement

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING ARBETSORDNING FÖR HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING MORKULLAN I STOCKHOLM ALLMÄNT STYRELSENS SAMMANKOMSTER

STYRELSENS ARBETSORDNING ARBETSORDNING FÖR HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING MORKULLAN I STOCKHOLM ALLMÄNT STYRELSENS SAMMANKOMSTER STYRELSENS ARBETSORDNING FÖR HSB BOSTADSRÄTTSFÖRENING MORKULLAN I STOCKHOLM Styrelsen i HSB Bostadsrättsförening Morkullan i Stockholm ( Föreningen ) har upprättat denna arbetsordning som ett komplement

Läs mer

Styrelsens arbetsordning

Styrelsens arbetsordning 2019-09-09 Styrelsens arbetsordning Förbundsstyrelsen har till uppgift att främja, utveckla och administrera den svenska orienteringsidrotten och att företräda den nationellt och internationellt. Detta

Läs mer

G4 2004-03-17. VD-instruktion för ITS-Sweden AB

G4 2004-03-17. VD-instruktion för ITS-Sweden AB G4 2004-03-17 VD-instruktion för ITS-Sweden AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 VD Instruktion... 3 Inledning... 3 Styrelsens arbete... 4 Styrelsens Ordförande... 5 Mål och affärsstrategier...

Läs mer

Firmatecknings- och attestinstruktion för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) Organisationsnummer 802002-1930

Firmatecknings- och attestinstruktion för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) Organisationsnummer 802002-1930 Antagen 2005-04-11, senast reviderad 2012-10-08 Firmatecknings- och attestinstruktion för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) Organisationsnummer 802002-1930 Allmänt Reglerar de interna befogenheterna

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Kapitel 1 Inledande bestämmelser 1 Distriktet är ett regionalt organ för Riksförbundet Unga Musikanter. Distriktets medlemmar är de medlemsföreningar i RUM, vilkas säte

Läs mer

Transparency International Sverige - Arbetsordning för styrelsen

Transparency International Sverige - Arbetsordning för styrelsen Transparency International Sverige - Arbetsordning för styrelsen Uppdaterat förslag av styrelsen 2017-06-14 Arbetsordningen med instruktioner avseende arbetsfördelning och ekonomisk rapportering är ett

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman

STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman STADGAR FÖR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING antagna av föreningsstämman 2015 06 09 1 ÄNDAMÅL Mom 1 Syfte Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionella sammanslutning. Svensk sjuksköterskeförening

Läs mer

Arbetsordning Styrelse Stiftelsen Friends

Arbetsordning Styrelse Stiftelsen Friends Arbetsordning Styrelse Stiftelsen Friends Beslutad av Styrelsen Giltig fr.o.m. 2018-06-14 Revidering 2018-06-14 Upprättande och revidering Versionsnummer Datum Fastställd av Författare/funktion Typ av

Läs mer

BRIS Barnens Rätt I Samhället. Org.nr: 80 20 13 3420

BRIS Barnens Rätt I Samhället. Org.nr: 80 20 13 3420 BRIS Barnens Rätt I Samhället Org.nr: 80 20 13 3420 Kodrapport 2009 (gråmarkerade fält avser punkter där inget krav på dokumentation finns eller att dokumentationen ska finnas tillgänglig rnt) 1. Övergripande

Läs mer

Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv. Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation

Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv. Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation Svenska Brukshundklubben aktivt hundliv Arbetsordning för Förbundsstyrelsens organisation Allmänt Förbundsstyrelsen (FS) har det yttersta ansvaret för Svenska Brukshundklubbens verksamhet och ekonomiska

Läs mer

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening Sveriges Släktforskarförbund Framtagna 2011 NORMALSTADGAR För släktforskarförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är. 2 Föreningens ändamål Föreningen, är en ideell förening samt politiskt och religiöst

Läs mer

VD är ansvarig inför styrelsen att följa budget och planer så att uppställda mål uppnås.

VD är ansvarig inför styrelsen att följa budget och planer så att uppställda mål uppnås. 1 XXXXXXXX AB VD-instruktion från styrelsen 1 Ansvar och befogenheter för verkställande direktören Denna promemoria är avsedd att klargöra arbetsfördelningen mellan styrelsen och verkställande direktören

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

Innehållsförteckning. Styrelsens arbete. Valberedningens arbete. Årsmötet. Arbetsordning för Svenska Nätverket Dubbeldiagnoser SNDD.

Innehållsförteckning. Styrelsens arbete. Valberedningens arbete. Årsmötet. Arbetsordning för Svenska Nätverket Dubbeldiagnoser SNDD. Innehållsförteckning Allmänt Styrelsens arbete 1. Styrelsens sammansättning 2. Styrelsens uppgifter 3. Ordförandens och vice ordförandens uppgifter 4. Kassörens uppgifter 5. Sekreterarens uppgifter 6.

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 1 (7) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 STADGAR FÖR STIFTELSEN VÄSTERVIKS MUSEUM Fastställda av kommunfullmäktige 1994-02-24, 25 med ändringar 1997-05-29, 41, 1998-06-25, 75 och 2012-12-17 242

Läs mer

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ)

Arbetsordning. för. Styrelsen. ICTA AB (publ) Arbetsordning för Styrelsen i ICTA AB (publ) 1. Inledning 1.1 Styrelsen i ICTA AB (publ), 556056-5151, ( Bolaget ) har upprättat denna arbetsordning, som skall ses som ett komplement till reglerna i aktiebolagslagen

Läs mer

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter

Stadgar för Sveriges Fotterapeuter Stadgar för Sveriges Fotterapeuter 1 Förbundets namn Förbundets namn är Sveriges Fotterapeuter. Organisationsnummer 802407-9090 Kansliet har sitt säte i Stockholm. Förbundets ändamål Förbundet är en riksomfattande

Läs mer

G3 2004-03-17. Arbetsordning för styrelsen i ITS-Sweden AB

G3 2004-03-17. Arbetsordning för styrelsen i ITS-Sweden AB G3 2004-03-17 Arbetsordning för styrelsen i ITS-Sweden AB ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I ITS Intelligenta TransportSystem Sweden AB med organisationsnummer 556655-6279 ITS Intelligenta TransportSystem Sweden

Läs mer

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP STADGAR Svenska byggnadsvårdsföreningen bildades, under namnet Svenska föreningen för byggnadsvård, för att fortsätta det arbete som påbörjades under Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. De ursprungliga

Läs mer

Stadgar för regioner inom Kulturens Bildningsverksamhet

Stadgar för regioner inom Kulturens Bildningsverksamhet 1 (6) Stadgar för regioner inom Kulturens Bildningsverksamhet 1 Namn Föreningens namn är Region Väst inom Kulturens Bildningsverksamhet, nedan kallat Regionen. (organisationsnummer 802456-6369) Regionen

Läs mer

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna Sida 1 av 5 Barnfonden Insamlingsstiftelse Organisationsnummer 846003-9020 Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna INSTRUKTION FÖR GENERALSEKRETERAREN MED INSTRUKTION FÖR DEN

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism. Fastställd på styrelsens möte 2011-05-21

DELEGATIONSORDNING. för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism. Fastställd på styrelsens möte 2011-05-21 DELEGATIONSORDNING för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Fastställd på styrelsens möte 2011-05-21 Inledning Bakgrund Detta är delegationsordningen för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter

Läs mer

Firmatecknings- och attestinstruktion för Leader Gute Organisationsnummer

Firmatecknings- och attestinstruktion för Leader Gute Organisationsnummer Antagen 2016-01-28, senast reviderad 2016-01-28. Firmatecknings- och attestinstruktion för Leader Gute Organisationsnummer 802497-3920 Allmänt Instruktionen reglerar de interna befogenheterna att besluta,

Läs mer

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening

STADGAR. Stora Rörs Intresseförening STADGAR för den ideella föreningen Stora Rörs Intresseförening med hemort i Stora Rör, Borgholm och Mörbylånga kommuner. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att ta till vara och

Läs mer

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Antagen av styrelsen 2015-03-06 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen...

Läs mer

Stadgar för Majblommans Riksförbund Organisationsnummer 857200-5083 Antagna vid Förbundsstyrelsens årsmöte den 20 september 2012

Stadgar för Majblommans Riksförbund Organisationsnummer 857200-5083 Antagna vid Förbundsstyrelsens årsmöte den 20 september 2012 Stadgar för Majblommans Riksförbund Organisationsnummer 857200-5083 Antagna vid Förbundsstyrelsens årsmöte den 20 september 2012 Stadgar för Majblommans Riksförbund 1 Förbundets namn Förbundets namn är

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Svenska Pistolskytteförbundet Normalstadgar för Pistolskyttekrets Fastställda av förbundsmötet den 13 juni 2010 Stadgar

Svenska Pistolskytteförbundet Normalstadgar för Pistolskyttekrets Fastställda av förbundsmötet den 13 juni 2010 Stadgar Svenska Pistolskytteförbundet Normalstadgar för Pistolskyttekrets Fastställda av förbundsmötet den 13 juni 2010 Stadgar för Värmlands. pistolskyttekrets, nedan kallad kretsen, antagna vid årsmötet den

Läs mer

Stadgar för föreningen Mutomoprojektet

Stadgar för föreningen Mutomoprojektet Stadgar för föreningen Mutomoprojektet Stadgarna har antagits vid konstituerande möte i föreningen Mutomoprojektet Antagna vid möte den xxxx xxxx 2018 och medlemsmöte den xxxx xxxx 2018 1 Föreningens namn

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

Stockholm Delegations- och arbetsordning

Stockholm Delegations- och arbetsordning Stockholm 20180603 Delegations- och arbetsordning Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm info@latinamerikagrupperna.se www.latinamerikagrupperna.se 1. GENERELLA PRINCIPER FÖR DELEGERING OCH BESLUTSFATTANDE

Läs mer

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening VOOV, Veterinär Omtanke om Våldsutsatta, är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden förening i Sverige. 1 Förening, namn och säte Veterinär

Läs mer

FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB ( ) - styrelsens arbetsordning

FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB ( ) - styrelsens arbetsordning FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB (556820-2625) - styrelsens arbetsordning 1. Inledning Denna arbetsordning anvisar utifrån aktiebolagslagen och bolagsordningen den modell som ska gälla för styrelsearbetet inom

Läs mer

STADGAR. Fastställda av förbundsmötet 9 april Västerbottens Handikappidrottsförbund

STADGAR. Fastställda av förbundsmötet 9 april Västerbottens Handikappidrottsförbund STADGAR Fastställda av förbundsmötet 9 april 2008 Västerbottens Handikappidrottsförbund INNEHÅLLSFÖRTECKNING STADGAR FÖR VÄSTERBOTTENS HANDIKAPPIDROTTSFÖRBUND 1 KAP. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 3 1 Uppgift/Ändamål

Läs mer

Stadgar för Gefle Ölsellskaps

Stadgar för Gefle Ölsellskaps för s En ideell förening med hemort i Gävle kommun. Organisationsnummer: 885002-2024 Styrelsen 2019 Bildad den na fastställs av årsmöte den 6e februari 2019,

Läs mer

Arbetsordning och styrelseinstruktion

Arbetsordning och styrelseinstruktion För BRF Råsundavägen 69 Sida 1 Arbetsordning och styrelseinstruktion Allmänt 1 Arbetsordning för styrelsen 1 Former för styrelsemöte 2 Arbetsfördelning inom styrelsen 4 Medlemskap, andrahandsupplåtelse

Läs mer

Förslag till ändring av stadgarna!

Förslag till ändring av stadgarna! Förslag till ändring av stadgarna 2014-02-18 Styrelsen har tagit fram förslag till ändring av stadgarna enligt följande sidor. Styrelsen har gått igenom stadgarna och sett behov av att modernisera språket

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING (antogs vid konstituerande styrelsemöte 7 mars 2016) samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen

STYRELSENS ARBETSORDNING (antogs vid konstituerande styrelsemöte 7 mars 2016) samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen 2016-02-29 STYRELSENS ARBETSORDNING (antogs vid konstituerande styrelsemöte 7 mars 2016) jämte instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören samt instruktion avseende

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF)

Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Mall för stadgar för lokal organisation inom Sveriges universitetslärarförbund (SULF) Ändamål och uppgifter 1 Sveriges Universitetslärarförbunds lokalförening SULF/X, är lokal organisation för SULFs medlemmar

Läs mer

Stadgar. För Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna maj 2015.

Stadgar. För Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna maj 2015. Stadgar För Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna 30-31 maj 2015. 1 FÖRBUNDET, DESS NAMN OCH SÄTE Förbundet är en organisation av ideella

Läs mer

Stadgar för Svenska Pokerförbundet

Stadgar för Svenska Pokerförbundet Svenska Pokerförbundets Stadgar Sida 1 av 10 Stadgar för Svenska Pokerförbundet Dessa stadgar är antagna vid Svenska Pokerförbundets årsmöte 2010-02-13. Svenska Pokerförbundets Stadgar Sida 2 av 10 Kapitel

Läs mer

Stadgar för Gotlands Bowlingförbund Org.nr:

Stadgar för Gotlands Bowlingförbund Org.nr: Stadgar för Gotlands Bowlingförbund Org.nr: 834000-7874 Ändringen av stadgarna är beslutade på årsmötet 2015-05-28 KAP 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Gotlands Bowlingförbund skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar

Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Stadgar för Föreningen Hem för Finländska Åldringar Behandlade för första gången vid mötet 20.11.2009 och antagna vid årsmötet 24.4.2010. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Hem för Finländska

Läs mer

STYRELSENS ARBETSORDNING

STYRELSENS ARBETSORDNING STYRELSENS ARBETSORDNING med instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören samt instruktion avseende ekonomisk rapportering till styrelsen för Aerocrine AB Antagen

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA STADGAR 1. ÄNDAMÅL Ideella Föreningen Eketånga Montessoriskola har till ändamål att bedriva montessoriförskola, montessoriförskoleklass, montessoriskol- och

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 16 mars 2013 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom Riksförbundet

Läs mer