Musikskolans historia

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Musikskolans historia"

Transkript

1

2 Musikskolans historia Sammanställd för Musikskolans 40-årsjubileum av Bertil Östergren. Lycksele Musiksällskap tog initiativet till skapandet av en amatörorkester och till bildandet av en kommunal musikskola. Musiksällskapet bildades den 4 januari Ordförande var kommunalborgmästaren Alexander Renman. Under många år var bilinspektör Bengt Stawe ordförande och även musikkritiker i VK. Musiksällskapet ansvarade också för att anordna konserter intill slutet av 1990-talet då Musik- och Teaterföreningen tog över. Beslut om att inrätta en tjänst som kommunal musikledare togs den 21 september 1956, men tjänsten blev inte tillsatt förrän den 24 oktober Gunnar Hammerth var den förste musikledaren. Lycksele stad och Lycksele landskommun delade på kostnaderna. Musikskolan startade informellt i januari 1961, och i maj 1961 togs det formella beslutet. Den förste rektorn för musikskolan var violinisten Georg Papmehl- Dufay. Kommunerna bildade en gemensam musiknämnd som ansvarade för verksamheten. Dess ordförande var rektor Gunnar Nilsson. Under denna tid var musikskolan förlagd till Medborgarhusets källarlokaler. När verksamheten ökade i omfattning inkallades experten Erland Anmo för att utreda verksamheten och lämna förslag till ny organisation. Georg Papmehl- Dufay flyttade vid ungefär samma tid till Umeå. Den nya organisationen startade 1966 med Lycksele stads skolstyrelse som huvudman, och Gunnar Hammerth återkom som musikledare slogs Lycksele stad och Lycksele landskommun samman. Under 1970-talet var Franzi Richart musikledare, och vi fick en kraftig utveckling av blåsorkestern. Omkring 1980 genomfördes ännu en omorganisation när Ingemar Lund blev musikskolans rektor. Då infördes bl a systemet med kompanjonlärare i grundskolans lägsta klasser samt ensembleundervisning i årskurs 3. Verksamheten var omfattande och livlig och kommunens politiker var nu liksom tidigare positivt inställda. Sången fick en starkare ställning genom att sångpedagogerna Anders och Kerstin Eriksson anställdes. Ingemar Lundh efterträddes 1985 av Anders Eriksson, och han kom att förbli musikskolans rektor under 15 år. Tack vare hans insatser kunde musikskolan överleva 1990-talets nedskärnings- och nedläggningshot. Man fick t o m nya

3 lokaler 1994 i den restaurerade Gamla Folkskolan. Från 1980 hade verksamheten varit förlagd till Lagmansgården på Finnbacksgatan. Under Anders Erikssons tid som rektor blev musiklärarna kända som en grupp skickliga musiker och underhållare genom sina talrika konserter och shower. Det har kraftigt bidragit till musikskolans popularitet och kommunens kulturliv. Nuvarande rektor är Rego Björklund som tidigare var musiklärare vid gymnasiet och musikskolan samt kör- och orkesterledare. (Reviderad version av Bertil Östergren.) När Rego Björklund 2002 lämnade rektorsposten för att anta tjänsten som organist och kyrkomusiker i Lycksele stads kyrka stod musikskolan utan ledare. Chefen för Kultur- och Utbildningsförvaltningen Göran Svanberg fungerade som en ledare på distans för det självgående musiklärarkollegiet samt såg till att en ny rektor tillsattes. Efter att ha utannonserat tjänsten och inte fått en enda sökande anställdes våren 2003 Christina Fältman, allmänkulturellt intresserad rektor på Finnbackskolan, som musikledare. Under hennes tid vid Musikskolan krympte rektorstjänsten till en 25 % administrativ (bi)syssla. Hösten 2011 tog Lena From, också hon tidigare rektor på Finnbacksskolan, över hennes arbete. För närvarande pågår en utredning och diskussion om kulturens hemhörighet i Lycksele kommuns organisation. Beslut väntas i januari / fick vi veta att Musikskolan fr.o.m. läsåret 2012/13 ska tillhöra Tannbergsskolan tekniskt och ekonomiskt. Diskussionen om en framtida gemensam ledning för Musikskolan och estetiska programmet fortsätter.

4 JUBILEUMSDAGBOK

5 Folkmusikmässa Precis som Lycksele Musikskolas verksamhet smögs igång i januari 1961 medan det officiella beslutet om skolans vara togs först i maj samma år, små smögs också 50-års Jubileumsfirandet vårterminen 2011 samt läsåret i gång med två lunchkonserter, den 28 mars och den 9 maj, medan det officiella firandet startade med ett uppförande av Alf Hambes Folkmusikmässa i Lycksele kyrka söndagen den 15 maj med Kammarkören och musiker, lärare och elever, från Musikskolan.

6 Jubileumslogga Linus Adolfsson, bildestetelev, hade skapat en jubileumslogga för Musikskolan som var rykande färsk att använda vid annonseringen i Lyckselebladet. Vi lät också trycka upp valfritt plagg till Musikskolans personal med loggan, liksom ryggsäckar och väskor. De senare såldes vid Musikskolans Dag/Nationaldagen 6 juni på Gammplatsen som ju också blev en del i jubileumsfirandet. Vi beslutade att ha en kontinuerlig annonsering i Lyckselebladet med den nya fina loggan varje vecka från maj 2011 till och med 6 juni 2012.

7 Nationaldagsfirande med Musikskolans Dag 6 juni Intåg till Gammplatsen Stipendium utdelades till Johan Berggren och Mikael Parkman.

8 Framträdanden på olika scener: Logen Ruselegården

9 Margareta Kyrka

10 Hösten 2011 Höstens firande startade med att Storbandet hade en konsert för utsålda hus med sångaren Åke Swahn i Burträskarnas Hus i Burträsk. Arrangör var Burträsk Musik- och Teaterförening. 1 oktober var det konsert på MB med sångaren Claes Jansson och Hemvärnets musikkårer från Lycksele och Umeå. Dirigent var Hans Åkesson. Arrangörer var Lycksele Musik- och teaterförening, Hemvärnets Musikkårer, Studiefrämjandet samt Musikskolan. Lunchkonsert Måndag 3 oktober var det dags för höstens första Lunchkonsert på Musikskolan inom ramen för Hälsoveckan som pågick. Konferencier Erling Stenmark

11 Siw Burman med lärar-komp.

12

13 Minnenas Cafe Tisdag 4 oktober fortsatte firandet med Minnenas Cafe på Musikskolan, där Bertil Östergren och Örjan Holmberg samtalade om musikundervisningen i det gamla Lycksele. Laggens Änglar och sångerskan Eva Lycksell musicerade. Bertil Östergren visade bilder och berättade.

14 Sven-Gunnar Lagerkvist, gitarr och Örjan Holmberg, bas Eva Lycksell

15 Laggens Änglar Gott fika med -60-talsanknytning

16 Husmodersföreningens Julmässa 28/11, S:t Mikaelsgården. Alla spelar tillsammans Cellosolist: Simon Sundström Flygelsolist: Yolanda Vikberg Martinez

17 Ackompanjatör: Matti Lindahl Cellosektionen Foto: Ann Hedström

18 Adventskonsert 29/ i Lycksele kyrka. Konserten inleds med Tisdagsorkestern och Måndagsbandet.

19 Edvin Hortlund: "We Wish You a Merry Christmas". Joanna Schöld: "När det lider mot jul" Hanna Nygren: Fantasi i d-moll. Klarinett-trio: Nicklas Eriksson, Stina Söderström och Erling Stenmark: "Allegro ur Divertimento för 3 klarinetter".

20 Lisa Johansson: "När juldagsmorgon glimmar". Lynne och Debbie Andersson: "Hej mitt vinterland". Yolanda Vikberg Martinez: Nocturne i ciss-moll

21 Saxofonensemble: "When You Wish Upon a Star". Konserten avslutas med "Vi Kunn-kören :"Himlen i min famn" och En stjärna skiner så klart, innan alla sjunger Nu tändas tusen juleljus.

22 G.F. Händel; Messias Foto: Carl-Sören Karlsson Den 11 december var det dags för Jubileumsårets största satsning, nämligen Händels Messias i Lycksele kyrka med solisterna Frida Ahlenius, sopran, Kerstin Eriksson, alt, Anders Eriksson, tenor och Arne Lundmark, bas, samt Lycksele Kammarkör, Lycksele Musiksällskap, Lycksele Musikskola och hemvändande musiker och körsångare. Dirigent var Stig Sandlund, Piteå. Det gavs dubbla konserter och kyrkan var till brädden fylld av åhörare bägge konserterna. Kommunstyrelsens ordförande höll tacktal efter båda. Det blev succe!

23 Så här skrev kyrkoherde Kent Nordin i Västerbottenskuriren: Söndagen den 11 december lockades Lyckselebor och tillresta från inlandet till konsert Händels Messias. Två konserter med sammanlagt 540 betalande åhörare kanske århundradets konsert enligt många som kommit för att lyssna. Lycksele musikskola firar i år 50 år och som en del i detta firande framfördes Händels Messias som fyllde Lycksele kyrka två gånger om. Konserterna var ett samarbete mellan Lycksele Musikskola, Lycksele Musiksällskap, Lycksele kammarkör och Svenska kyrkan i Lycksele. Musikundervisningen startade en gång i tiden i kyrkans regi och många är de elever som fått sin undervisning här och än idag erbjuder Svenska kyrkan i Lycksele musikundervisning beslutade så Lycksele kommunfullmäktige att inrätta en kommunal musikskola och så började en musikalisk resa och utveckling som idag betyder oerhört mycket för barn och ungdomar, men också för hela Lyckseles rika musik- och kulturliv. Ett av musikhistoriens mest spelade kör- och orkesterverk Messias komponerades av GF Händel under 21 dagar 1741 och i texterna får vi följa berättelsen om Jesus - Messias i bibelns gamla och nya testamente. Vid konserten medverkade hemvändande etablerade musiker och musiklärare som tidigare gått i Lycksele, nuvarande musikelever, samt lärare vid Lycksele musikskola. Lycksele kammarkör utgjorde basen för kören, förstärkt med hemvändande sångare. Solister var Frida Ahlenius sopran, Kerstin Eriksson alt, Anders Eriksson tenor och Arne Lundmark bas. Dirigent var Stig Sandlund som till vardags undervisar vid Framnäs folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Från de som kommit för att lyssna hördes många glada röster: Vilken fantastisk konsert!, Det bästa som framförts i Lycksele någonsin!, När kören sjöng Hallelujakören, då var det svårt att hålla undan tårarna, så här ska musik upplevas!, Vilka fantastiska musiker och sångare vi har i lilla Lycksele!. Många uttryckte också en önskan om att få uppleva musik av denna klass i Lycksele snart igen. Vi får se vad musiklivet i Lycksele kommer att erbjuda härnäst, även om det kan dröja ett tag då en sådan lokal produktion kräver stort engagemang och långa förberedelser.

24 Våren 2012 Siws fiolklasser spelar på konferens på Hotell Lappland 16/2. Den 19/2 är det sångkonsert i Lycksele kyrka med opera-arior, romanser, visor, pop- och rockballader samt andliga sånger på programmet. Medverkande sångare är Isabella Lundqvist och Kerstin, Anders, Jonas och Andreas Eriksson. Vid flygeln/orgeln: Rego Björklund. Presentatör är Orwar Eriksson. Kören Körakuten sjöng på invigning av den ombyggda entre n på Lycksele Lasarett den 22/2. Landstingsdirektör Jonas Rastad klippte bandet. Fanfaren spelades av Lena Linder Björkenstam och Lars Erik Fransson. Siw och Roger deltar med 8 fiolelever på folkmusikfestivalen Umefolk med Ale Möller i Umeå 23-24/2. Musikskolan medverkar i Öppet Hus på Stadshuset lördag 25/2 med ett 45 min program kl.12 och 13. Det var många som lyssnade. Både VK och VF var där och rapporterade i måndagens tidningar. Estetiska programmet ger åtta föreställningar av musikalen All shook up med Elvis-tema under vecka 9, något som föregåtts av idoga repetitioner sedan terminens början.

25 Lunchkonsert Måndag 19/3 har vi Lunchkonsert. Det är långväga gäster i publiken från Polen, Spanien, Rumänien och Grekland; Lyckseles specialpedagoger har nämligen ett pågående projekt med erfarenhetsutbyte med kollegor från flera EU-länder, och denna vecka är de här i Lycksele. Musikskolechef Lena From hälsar välkommen. Musikskolans elever spelar och sjunger för entusiastisk publik.

26 Stråkklassen koncentrerar sig. Sångarna sjöng med stor inlevelse.

27 Solostycken med Yolanda Vikberg Martinez cellist. Kerstin Eriksson leder allsång. Publik från flera länder vid lunchborden.

28 Lärarkonsert Efter påsklovet är det dags för Jubileumsårets Lärarkonsert som ges två kvällar, 19/4 och 20/4 med middag. Kvällens konferencier och värd Örjan Holmberg. The Long and Winding Road, solist Staffan Bergström.

29 Vid flygeln: Michael Sikström A Child is Born, Kerstin Eriksson och Lena Linder Björkenstam. En sommarafton. Dirigent: Rego Björklund

30 Siw Burman och Olle Berggren, Lyckselepolska Siw Burman och Matti Lindahl, Polska efter Janne Mårtensson.

31 Eva Lycksell och Laggens Änglar, Filthy McNasty Sven-Gunnar Lagerkvists Lino Rumi Vacheva spelar Gershwin; Prelude

32 Gitarrorkester spelar Carillon. Anders Eriksson och Erling Stenmark framför Lyckans minut tillsammans med kompositören Rego Björklund.

33 Stevie Wonder-mix Den gamla restaurangtrion, här med Kerstin Eriksson, Olle Berggren och Örjan Holmberg.

34 Cellokonsert Yolanda Martinez ger en egen cellokonsert, en examenskonsert, med musik av Vivaldi, Boccherini, Rachmaninov, Faure och Grieg, i Musikskolans konsertsal torsdag 26/4. Vid flygeln sitter Rumi Vacheva. Vårkonsert i kyrkan Tisdag 8/5 är det Vårkonsert i kyrkan med Musikskolans orkestrar, ensembler och solister. Konferencier: Erling Stenmark

35 Stråkklass. "Norrsken" av J. Johansson under ledning av Siw Burman. Fint samspel i Telemanns "Sinfonia", arr. J. Johansson. Lycksele Musiksällskap tillsammans med Stråkklassen.

36 Visa från Utanmyra. Fiolgrupp: "Sommarvals" av A. Möller. Agnes Juul och Alma Söderström I saxofonduett :"How do you keep the music playing" av Legrand. Fyrhändigt piano, "Karneval i Venedig". Johanna Stenmark framför Svit för solo oboe av C.F. Waters.

37 Allegro ur Vivaldis konsert för Mandolin och stråkorkester, solist: Matti Lindahl. Hanna Nygren: C.F.E. Bach, "Solfeggietto".

38 Körsång: Over the Rainbow, Arlen/Harburg och Tuxedo Jinction, Hawkins/Johnson/Dash/Feyne. Symfoniorkester: Prelude no. 1, Hughes-Jones.Av J. Williams :Highlights from Harry Potter och Great Movie Adventures. Dirigent: Erling Stenmark. Foto: Lena Linder Björkenstam och Ylva Nyberg

39 Musikfestival på Gammplatsen Jubileumsåret avslutas med en tre dagar lång Musikfestival på Gammplatsen. Alla Musikskolans elever är inbjudna, ett hundratal har valt att delta. Gästande lärare och musiker är Jonas Knutsson, saxofon, Raphael Sida, slagverk, Anci Hjulström, sång samt Erik Rydvall, nyckelharpa. Jonas Knutsson har komponerat musik för tillfället. Festivalen kröns med en Jubileumskonsert på utomhusscenen på Nationaldagen. Regnet öser ner nästan hela dagen, men man har satt upp ett stort tält och publiken strömmar till ändå. Nationaldagsfirande med Musikfesten. Inmarsch med Musikkåren i spetsen Foto: Y. Nyberg Musikskolechef Lena From med fana. Foto: Y. Nyberg

40 Lions stipendium till Stina Söderström. Tempelriddarnas stipendium till Yolanda V.- Martinez. Stipendium ur Martin Hedmans minnesfond till Andreas Eriksson, mottas här av Joel Eriksson.

41 Hemvärnets Musikkår, Lycksele. Lycksele Manskör.

42 "All Shook Up" med musikesteterna. Foto: Y. Nyberg Esteternas slutackord Foto: C.Stenmark

43 MUSIKFESTEN 2012 Jonas Knutsson Raphael Sida Erik Rydvall Anci Hjulström Fantastisk ledar-kvartett! Koncentrerade elever.

44 Kör och orkester. Anders Eriksson Matti Lindahl och Siw Burman Lärare från Musikskolan.

45 Tältet fullt av medverkande och publik! Lycksele / Helena Gustafsson och Ylva Nyberg

Säsongsprogram 2015-2016 NORDISKA KAMMARORKESTERN

Säsongsprogram 2015-2016 NORDISKA KAMMARORKESTERN Säsongs 2015-2016 NORDISKA KAMMARORKESTERN ANsvarig utgivare : Lennart Åkermark orkesterfotograf / grafisk formgivare : Lia Jacobi projektledare / texter : Ingela Norrby texter : Lars Fregelin, Magnus

Läs mer

Församlingsblad. Eskilstuna Missionsförsamling och SMU. Nr 3 2012 Årgång 75

Församlingsblad. Eskilstuna Missionsförsamling och SMU. Nr 3 2012 Årgång 75 Församlingsblad Nr 3 2012 Årgång 75 juni 2012 - sept 2012 Eskilstuna Missionsförsamling och SMU Årets konfirmander Gemenskap och mångfald Gry har landat och trivs Kalender och notiser 1 Gemenskap och mångfald

Läs mer

församlingsnytt 412014 tidning från svenska kyrkan följ oss på nätet www.booforsamling.se facebook.com/booforsamling

församlingsnytt 412014 tidning från svenska kyrkan följ oss på nätet www.booforsamling.se facebook.com/booforsamling församlingsnytt 412014 tidning från svenska kyrkan följ oss på nätet www.booforsamling.se facebook.com/booforsamling Vi vill vårda skapelsen Innehåll 3 Ledare. Betraktelse av Henrik Roos. 4 Miljödiplomerad

Läs mer

Församlingsblad. Nr 4 2013. Joel och Rebecca välkomnar till årets vägkyrka i Påskallavik

Församlingsblad. Nr 4 2013. Joel och Rebecca välkomnar till årets vägkyrka i Påskallavik Församlingsblad Nr 4 2013 Joel och Rebecca välkomnar till årets vägkyrka i Påskallavik P Å L E D A N D E P L A T S Kyrkligt engagemang och bortglömt val De församlingsbor som läser församlingsbladet har

Läs mer

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN Vad kan en skola vara? 2 Peter Becker och Annelie Drewsen Vad kan en skola vara? Glimtar

Läs mer

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Varje vår gör Stockholms Stadsmission en insats för att uppmärksamma och samla

Läs mer

Följ med till Sundsby

Följ med till Sundsby vi på Tjörn Nr 4/2013 DISTRIBUERAS KOSTNADSFRITT TILL SAMTLIGA HUSHÅLL PÅ TJÖRN Följ med till Sundsby sid 5 7 Lönelyft för lärare elever är vinnare! sid 14 15 Mål och budget 2014 sid 4 NYHET! En väg in

Läs mer

Sandkornet. & Barkeryd-Forserums kyrkblad MUSIK I SOMMARKVÄLL SOMMARRESOR. Sommar 2015. med

Sandkornet. & Barkeryd-Forserums kyrkblad MUSIK I SOMMARKVÄLL SOMMARRESOR. Sommar 2015. med med Sommar 2015 Sandkornet & Barkeryd-Forserums kyrkblad Ditt församlingsblad i Almesåkra, Barkeryd-Forserum, Bringetofta, Malmbäck, Norra Sandsjö och Nässjö församlingar SOMMARRESOR MUSIK I SOMMARKVÄLL

Läs mer

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig!

Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013. Det rör på sig! Victoria Klaiber Projekt Entré - Biblioteket som kulturarena, akt 2 Sjuhärad victoria.klaiber@ulricehamn.se 2013 Det rör på sig! - dansfestival på biblioteken i Sjuhärad våren 2013 Åtta kommuner ett projekt

Läs mer

Café Innegården en välkomnande oas Kyrkokonferensen i Karlstad Använd Missionsgåvan och Kyrkoavgiften!

Café Innegården en välkomnande oas Kyrkokonferensen i Karlstad Använd Missionsgåvan och Kyrkoavgiften! Mötesplatsen En tidning från Karlstads missionsförsamling Nr 2 april - juni 2013 Café Innegården en välkomnande oas Kyrkokonferensen i Karlstad Använd Missionsgåvan och Kyrkoavgiften! Föreståndartankar

Läs mer

MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND

MOTORFÖRARNAS HELNYKTERHETSFÖRBUND Ratta Ren REGION BERGSLAGEN 2/15 Foto: Mari Haglund Mopedkurserna är igång i Lysvik Folknykterhetens Dag 14 maj Trafiknykterhetens Dag 6 maj Sommaren 2015 i Bergslagen Cecilia från Älvdalen är Årets Trafikhjälte

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens personaltidning 8/2013

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens personaltidning 8/2013 8/2013 Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens personaltidning PETER PRIPP - ÅRETS LEDARE Jag gillar att bidra och skapa förutsättningar för mina medarbetare. Att arbeta och göra saker tillsammans

Läs mer

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra.

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra. Skapa gott liv Andrum Öppna seminarier om livet Kurs i Konsten att Leva Alpha-kurser Alla-kan-sjunga-kör Livets pärlor Den inre resan Mansfrukostar Pilgrimskurs Pilgrimsvandring Spa för själen Sinnesrogudstjänst

Läs mer

Medljus. Flera generationer sjunger i kören Sidan 3 Hur hel kan man bli? Sidorna 4-5 Vilka döljer sig i redaktionen? Sidorna 8-9

Medljus. Flera generationer sjunger i kören Sidan 3 Hur hel kan man bli? Sidorna 4-5 Vilka döljer sig i redaktionen? Sidorna 8-9 Medljus Nyheter från Linköpings Missionsförsamling och Equmenia Nummer 7 OKTOBER 2014 Flera generationer sjunger i kören Sidan 3 Hur hel kan man bli? Sidorna 4-5 Vilka döljer sig i redaktionen? Sidorna

Läs mer

Nr 4 2009, december Årgång 91

Nr 4 2009, december Årgång 91 Seskarö-Bladet Nr 4 2009, december Årgång 91 Ansvarig utgivare: Ann-Charlotte Bucht, Seskarö Hembygdsförening, Fridhemsvägen 16, 953 94 Seskarö, Tel 0922-205 80 Redaktion: Ingemar Janson Jason, redaktör,

Läs mer

KÄRLEK LOVE AMORE AMOUR KÆRLIGHED. för Clara. utan filter NY DIKT AV. MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD?

KÄRLEK LOVE AMORE AMOUR KÆRLIGHED. för Clara. utan filter NY DIKT AV. MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD? lunds domkyrkoförsamling 1/2013 www.lundsdomkyrka.se facebook, twitter, instagram/lundsdomkyrka finn MAXA LIVET inget begränsar Björn GÅR DET ATT ÄLSKA GUD? JOHANNESPASSION utan filter INGET TVÅNG för

Läs mer

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell Det här är Kungsbacka kommuns styrmodell innehåll Kapitel 1 Visionen pekar ut riktningen 4 Så här styrs Kungsbacka 6 Kapitel 2 Politikerna i KF styr på olika sätt 8 Kapitel 3 Så styr politikerna i nämnderna

Läs mer

Framtid Ånge. Hemvården når fram i alla väder. Nytt logistikcentrum i Ånge. Rekordmånga startar UF-företag

Framtid Ånge. Hemvården når fram i alla väder. Nytt logistikcentrum i Ånge. Rekordmånga startar UF-företag Framtid Ånge Kommuntidning för Ånge kommun 1/2014 Hemvården når fram i alla väder Nytt logistikcentrum i Ånge Rekordmånga startar UF-företag Kommunerna tog över hemsjukvården Den tredje februari tog länets

Läs mer

På Dagordningen. Reportage om lokala insatser mot barnfattigdom

På Dagordningen. Reportage om lokala insatser mot barnfattigdom På Dagordningen Reportage om lokala insatser mot barnfattigdom Innehållsförteckning Förord......................................... 5 HANDLINGSPLAN Örebro tar ett helhetsgrepp på barnfattigdomen...6 KARTLÄGGNING

Läs mer

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

Efter Landsbygdsriksdagen

Efter Landsbygdsriksdagen D I G I T A LT N Y H E T S B R E V N R 4 J U N I 2 0 0 4 Helhetssyn, samverkan och nätverk är nyckeln till framgång i glesbygdsfrågor. Så sammanfattade Ystad Allehanda den åttonde Landsbygdsriksdagens

Läs mer

St cket. Barndiabetesfonden. De slog ett slag för Barndiabetesfonden. se sid 13

St cket. Barndiabetesfonden. De slog ett slag för Barndiabetesfonden. se sid 13 NR 3 2011 ÅRG. 18 Medlemstidning från Barndiabetesfonden och Barndiabetesfondens riksförening Beskyddare: HKH Kronprinsessan Victoria St cket Barndiabetesfonden De slog ett slag för Barndiabetesfonden

Läs mer

Använd din röst! Var med och påverka framtiden i Lerums församling.

Använd din röst! Var med och påverka framtiden i Lerums församling. Magasinet nr Församlingsblad 3 2013 Använd din röst! Var med och påverka framtiden i Lerums församling. Var ska Svenska kyrkan lägga kraften? s. 3 De går till val i Lerum s. 6-7 Att sjunga av hjärtats

Läs mer

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost

> Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost OM sveriges största eu-projekt inom stadsutveckling > Här bor var femte göteborgare > En fjärdedel av Göteborgs yta > Framtidens Göteborg växer i nordost Utveckling Nordost satsar på nya jobb, fler mötesplatser

Läs mer

ÖSTERSUND. Östersund först i Sverige! så ser den ut. Framtidens stad FILMSTJÄRNAN PETER STORMARE PÅ BESÖK ETT MAGASIN FRÅN ÖSTERSUNDS KOMMUN # 1/2007

ÖSTERSUND. Östersund först i Sverige! så ser den ut. Framtidens stad FILMSTJÄRNAN PETER STORMARE PÅ BESÖK ETT MAGASIN FRÅN ÖSTERSUNDS KOMMUN # 1/2007 ÖSTERSUND ETT MAGASIN FRÅN ÖSTERSUNDS KOMMUN # 1/2007 Framtidens stad så ser den ut FILMSTJÄRNAN PETER STORMARE PÅ BESÖK Miljömärkt Östersund först i Sverige! ledare Klimatfrågan har varit het i Östersund

Läs mer

Missionären. Adventkyrkan i

Missionären. Adventkyrkan i N R 6 J U N I 1 9 9 8 Missionären Tidning för Sjundedags Adventistsamfundet i Sverige och Svenskfinland ADRA Global village stor succé Människors olika levnadsvillkor världen över speglades i en stor utställning

Läs mer

Kyrktidningen. Årg 16 för LÄNNA, BLIDÖ & RIALA församlingar Nr 4 2013. Deltagandet i kyrkovalet ökade!

Kyrktidningen. Årg 16 för LÄNNA, BLIDÖ & RIALA församlingar Nr 4 2013. Deltagandet i kyrkovalet ökade! Kyrktidningen Årg 16 för LÄNNA, BLIDÖ & RIALA församlingar Nr 4 2013 Förslag att skapa kyrkligt centrum i Bergshamra! Ett förslag har kommit upp att sälja Länna prästgård och att Länna, Blidö, Riala pastorat

Läs mer