Sten Rylanders Krönika

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sten Rylanders Krönika"

Transkript

1 November 2014 Sten Rylanders Krönika Först av allt en mycket rolig händelse, som jag tror att alla läsare av Mutomo News redan känner till. Den 24 oktober fick vår eldsjäl Sten Kvarfordh mottaga Uppsala Fredspris i kategorin Miljö för de fina insatser som har gjorts inom ramen för Mutomo-projektet under det senaste decenniet. Jag var med vid den fina ceremonin på Uppsala Slott och jag vill ännu en gång gratulera min namne Sten till denna hedervärda utmärkelse. Jag vet förstås att det är många som jobbar och som är delaktiga i det som görs. Men med en uppskattad eldsjäl som driver på är det ju så mycket lättare att uppnå positiva resultat. Kenya kämpar vidare i motvinden för närvarande. Al Shabab och andra terrororganisationer är aktiva och skapar problem som påverkar stabiliteten i landet samt Afrikabilden i stort. Ebolakrisen har inte gjort saken bättre. Turismnäringen i Kenya har nu nått ett bottenläge och det kommer att ta tid att jobba sig ur denna svåra situation. Mutomo-projektet och andra liknande satsningar är ljuspunkter i tillvaron. Ni visar vägen och demonstrerar att det är viktigt och meningsfullt att jobba med solidaritet och utveckling i ett fint svenskkenyanskt samarbete. Den nya svenska regeringen har markerat mycket tydligt att man värdesätter det civila samhällets insatser och vi kan räkna med att denna inställning kommer att märkas i den nya biståndspolitik som nu mejslas ut. Såväl stora som små svenska organisationer som Forum Syd, där jag är ordförande, som Mutomo-projektet har anledning att se framtiden an med tillförsikt. Jag skriver dessa rader i Cape Town med anledning av mitt tillfälliga jobb som ciceron vid Thabela Travel s resa i Mandelas fotspår. Idag har vi besökt Robben island och fortsätter nu de närmaste dagarna i Easter Cape, där Mandela växte upp och fostrades. Mandela har lämnat oss men fortsätter att vara en inspirerande kraft och förebild för alla oss som tror på internationell solidaritet och rättvisa.

2 Axplock från Stens senaste vistelse i Mutomo (september/oktober) Kyatune Primary School (Idag 959 barn varav 133 handikappade) Träffade 4 glada stolta barn med sina nya rullstolar Tidigare fanns tallrikar och muggar till hälften av barnen. Nu kan alla barn få rena tallrikar och muggar Ny kantin - som p.g.a. platsbrist också används till klassrum Allt detta p.g.a. välvilliga sponsorer från Sverige. Vår vän Rachel Nyamai (MP= Minister of Parlaiment) har bidragit med en träningslokal för de handikappade. Munathi Primary School ( 75 barn) Nytt hus för klassrum Vattentank (10 kbm) Ny svart tavla Stor tacksamhet för vad som gjorts men som synes - mycket återstår. Se bild nedan. Dock saknas ännu utrustning.

3 50 årsjubileum av Mutomo Mission Hospital Mycket pompa och ståt med c:a 400 gäster inkl. katolska biskopar och kardinaler. Många tal och mycket körsång. Via ett s.k. Matching Grant från Rotary planerar vi att tillsammans med många Rotary-klubbar skänka sjukhuset säker tillgång på rent vatten genom en stor avsaltningsanläggning. På bilden till höger tackar Matron Mary (föreståndaren) på sjukhuset Dr. Ann- Marie Pernulf som höll ett tacktal med anledning av jubileet - som representant för Rotary Läkarbank. En dag på jobbet med Francis och Aviah Mikrokreditverksamheten 145 olika mikrokreditgrupper besöks varje månad. Under en dags rundresa (3-8 mil) hinner de med 7 möten med c:a grupper. Lån ges ut och ränta tas in. Mycket kontanthantering. Jobbig dag på extremt dåliga vägar/stigar kan Sten intyga. Konferens Sweden Day Vi samlade 34 lokala beslutsfattare (inkl. rektorer) och berättade om vår verksamhet och hur vi på bästa sätt skall samarbeta i framtiden.

4 Möten, möten, möten, möten... Ju större vi blir i Mutomo Distriktet ju viktigare är det att vi träffar, informerar och samarbetar med så många beslutsfattare som möjligt. MP Rachel Nyamai Betr. samarbetsprojekt i distriktet Distr. Country Comissioner) J.K. Thumo Högste befälhavare i distriktet Yrkesskolans styrelse Bageriutveckling+ Bidrag Ordförande i World Vision Mr Mwakasi Ägare av Toshcab Tours Mr Mike Mwenza Ledare för barn med spec. behov - Mr Kavissa Ledare för familjeplanering Sister Mwangani Jacinta Ledare för föräldralösa barn Mrs Malu Vår nya revisor Mrs Mwenda

5 Kontroll av avsaltningsanläggning i Kilisa P.g.a. höga driftskostnader av dieselaggregat som pumpar vattnet från borrhålet till avsaltningsanläggningen har ej utrustningen utnyttjats maximalt. Vi ska hjälpa kommittén att ta fram inkomstgenererande verksamhet för att få bättre ekonomi på verksamheten. Vi har också ansökt om CDF-bidrag för verksamhetsåret (från MP / kenyanska regeringen) för en anläggning som kan driva avsaltningsanläggningen med hjälp av en solcells- park Inspektion av biodlingsverksamhet De 5 testfamiljers bisamhällen har tyvärr drabbats av CCD (Colony Collapse Disorder). En allmännt utbredd sjukdom orsakad av kvalster. Lokal behandling kan ge positiva resultat. I samarbete med Kenyan Beekeepers Association hoppas vi få bort de kvalster som orsakar sjukdomen. Lilla bilden till höger visar en drottning i ett bisamhälle.

6 Floorball = Innebandy Full fart på spelplanen Målvakt Halvlek Mängder av skolor besöktes för att inspektera utförda arbeten + inspektion av kommande projekt Makongoni Primary School Fått 3 svarta tavlor, stora behov S:t Marys Sec.Girl School Överfullt övernattningshus Mutomo Mixed Sec. School Vattentank perfekt skick Kiange Primary School Perfekt ordning i biblioteket Kilisa Primary School Lunchvila på sand.madrasser saknas Mutomo Social Centre Yrkesskola - sömnad Nziiani Primary School 2 nya byggnader ( vår + MP: s ) Sallen Primary School Adm.byggnad under uppförande Thome Primary School Världsklass i Mutomo!

7 Mutomo Deaf School Mutomo Primary School Här behövs ett nytt övernattningshus Eriks Primary School En pärla Kilawa Sec. School Ny skola - stora behov Kilawa Primary School Gammal skola - enorma behov Kiange Sec. School God ordning Resource Center och Yrkesskolan Det vi kallar Resource Center är ett landområde intill Yrkesskolan som vi får använda under 30 år framöver. Genom donationer har succesivt ett stort hus byggts, där undervisning för mikrokreditgrupper sker. F.n. Aloe Vera, honungsframställning och grundutbildning av nya mikrokreditgrupper. Dessutom sker en omfattande stenkross där sten knackas sönder till grus.(också mikrokreditgrupper). De får 80 Kes/ skottkärra och vi säljer det sedan vidare för Kes. Används till förstärkning i betonggrunder. Vi har också en vattentank och en undervattenstank (som skall byggas ut). Vårt överskott av vatten säljs och är mycket efterfrågat.

8 Yrkesskolan har genom vår försorg fördubblat elevantalet på 4 år. Genom ökat elevantal = ökade inkomster har mer lärare anställts, bättre lokaler och undervisningsmaterial tack vare vårt stöd och inkomster från bageriverksamheten där nu 24 elever också utbildas till bagare. En centralt belägen lokal (vid torget) för försäljning och distribution av bröd har nu också införskaffats. Nästa steg är förbättring av ugnen och införande av 2-skift. Bageri och undervisningslokal Janet- distributionschef Vedkrävande ugn för 24 elever Fadderbarnens dag Vi har nu kommit igång och har nu 16 familjer i Sverige som har fadderbarn i Mutomo. En lördag ägnades speciellt till våra fadderbarn i åldrarna 4-10 år. Evenemanget ägde rum på Paradise Inn. Innergården var smyckad med ballonger när de kom i sällskap med släkting eller någon som tog hand om dem. De flesta saknade en eller två föräldrar. Det började med saft och smörgås samt fotografering av var och en. Sedan fick de rita eller skriva brev brev till sina svenska faddrar. Musikvideo och dans samt diktläsning stod också på programmet. Innan middagen serverades fick alla barn några klädesplagg var som antingen var medsända av svenska faddrar eller av andra. Mycket uppskattat. Middagen bestod av getkött, kyckling, ris och grönsaker. Parollen var ät så mycket ni vill. Och det åts - kan jag lova. Massor. Trötta och lyckliga gick de hem viftande med ritböcker de fått samt flaggor och ballonger. En minnesvärd dag som sponsrats av en återkommande givare (Tore Karlsson från Skellefteå) med uppmaningen - gör nåt för de fattiga barnen i Mutomo. Hans hälsning blev bönhörd med råge.

9 Familjeplanering Athi En dag begav vi oss 5 mil söderut till ett område vid Athi River där vi upprättat ett centrum för familjeplanering. C.a 6000 personer lever i detta område där minst 70% lever under existensminimum. Deras okunskap om barnbegränsningens fördelar är total. Sister Mary och vår egen Laureen står för verksamheten men genom utbildning av c.a 50 informatörer nås en stor del av befolkningen. Trots att projektet startade i juni i år har redan 108 personer fått 5-års hormondepåer som förhindrar graviditet och 14 st. har steriliserats. Vi besökte en kyrka där c:a 150 personer kom för att lyssna på Lauryns och Sister Marys generella och direkta information om hur man begränsar barnafödande. Endast våra små resurser sätter stopp för ett snabbare genomförande av detta projekt. Uppskattningen och intresset var stort den dagen vi var där. Många kvinnor vittnade om känslan att ha lyssnat och följt de råd och anvisningar som Lauryn, Sister Mary och Sister Mwangani givit. Många hade gått km för att vara med på denna informationsträff. Kurs med våra sju duktiga projektledare Tre dagar ägnades åt att utbilda gruppen i team-building. Ett område de ej känner till men som uppskattades mycket. Känslan av att vi alla strävade mot samma mål, en för alla - alla för en var paroller de gillade att höra. Många praktiska förbättringar i samarbetet framkom under dessa kursdagar. Vi har också anställt en ny ekonomiansvarig (Naomi Coletta) med mångårig erfarenhet från liknande syssla i en stor organisation i Kenya. Hennes kompetens kommer att förbättra det ekonomiska samarbetet mellan oss och vår nya revisor. Tidigare ekonomiansvarig visade brister när verksamheten expanderade snabbt.

10 Vad hände med gåvorna från Akademiska Sjukhuset i Uppsala? Jag kan glädjande meddela att de 2 ultraljudsapparaterna används nu dagligen till stor glädje för patienter och läkare på Mutomo Mission hospital. Diagnostiken förbättras väsentligt med hjälp av dessa apparater. Den mobila röntgenapparaten står fortfarande halvt uppackad i väntan på kenyansk tillstånd från nationella Strålskyddinstitutet så att den ska få användas. Kaseva Rock Catchment (vattenuppsamling i bergsskreva) Nu äntligen, är dammen redo inför kommande regnperiod att fyllas med vatten. Tillsammans med en äldre damm kommer denna anläggning att ge ett tillskott på kbm vatten. En vattentank på 100 kbm är klar och även anslutningen till den är klar. Nu väntar man bara på regnperioden som skall komma i november. Sedan tidigare har vi monterat en vattenrenare vid tappstället som ger 700 liter renat vatten/timme. Vi behövde kraftigt förstärka det ena bergsfästet. En merkostnad på c:a kr - något som Radiohjälpen tacksamt också har ersatt. Totalinvesteringen uppgår (inkl. vattenrenaren) till c:a kr. Projektet har gjorts i samarbete med en annan organisation som arbetar i området (World Vision). En mycket kompetent kommitté har nu övertagit ansvar, skötsel och ägande av denna anläggning. Befolkningen i detta område är mycket tacksam för vad vi gjort för att förbättra deras livsvillkor. 13 meter hög betongmur Vänsta bergfästets förstärkning syns tydligt. Slutförande av anslutning till ny vattentank (100kbm)

11 Från CBO till NGO Den 4 augusti 2014 var en stor dag i vår organisations historia. Då blev vi registrerade som en NGO (=Non Government Organization). Tidigare var vi registrerade som CBO (Comunity Based Organization). Denna förändring har varit en önskan sedan lång tid tillbaka då vi därigenom ser en möjlighet för våra egna medarbetare i Mutomo att ta större ansvar för verksamheten såväl ekonomiskt som organisatoriskt. Detta innebär ej att vi inom Mutomo projektet i Sverige kommer att minska kontrollen på verksamheten - snarare en organisatorisk omfördelning så den nya organisationen innehåller medlemmar från såväl Sverige som Kenya. Fördelar; importskattbefrielse, momsbefrielse, möjlighet att kunna söka stöd och bidrag i Kenya samt utomlands. Organisatoriskt innebär detta att verksamheten skall granskas av en kenyansk auktoriserad revisor (redan kontrakterad) och att all inkomstbringande verksamhet ( t.ex. mikrokreditverksamhet, försäljning av grus, ränteintäkter, intäkter från Aloe Vera) måste föras över i ett dotterbolag som beskattas enl. kenyansk lag. Att vara NGO inger också en större respekt inom samarbete med myndigheter och andra organisationer i Kenya.

12 Intresserad av att själv se hur det är i Mutomo? Varför inte ta chansen att följa med på vår resa till Mutomo i februari? Några platser finns fortfarande. Vid fullteckning kommer en ytterligare resa att äga rum i anslutning till den första. Det fi n n s d å o c k s å m ö j l i g h e t e r a t t k o m b i n e r a med en safari i Masai Mara. Eller 3 dag a r s g o l f i N a i r o b i - o m i n t r e s s e fi n n s. En resa som garanterat är mycket annorlunde de resor man normalt förknippar med semesterresa. Och ett minne för livet. Kontakta Sten Kvarfordh för mer information. Julgåva - Kanske? Kanske - är du företagare som vill ge din personal en meningsfull julklapp? Kanske - har du svårt att finna en julklapp till någon som har allt? Kanske - vill du skänka en gåva till Mutomo Projektet mellan kr och få 25% skattereduktion? Kanske - vill du skaffa ett fadderbarn? Kanske - vill du ge någon en höna eller get i gå-bort-present? Kanske - vill du ge ett årsmedlemskap (200kr (singel), 350kr(familj) eller 1000 kr företag) till någon du tycker om? Kontakta Sten Kvarfordh för närmare information om du har frågor.

13 Sten Rylander - en inspirationskälla Fredspriset 2014 Oavsett vad det gäller - träffar du någon som har samma intresse som du så vill du gärna veta mer om/av denna person. Detta har hänt mig. Första gången jag träffade Sten Rylander, f.d. ambassadör och Afrikakännare i mars 2014 insåg jag att allt han berättade Fredens Hus delade ut Fredspriset på Slottet i Uppsala den 24 oktober i år. Med stor förvåning meddelades att undertecknad erhållit Miljöpriset. För vårt miljöarbete med hållbar utveckling som utvecklats och genomförts i den torra delen av östra Kenya. Ytterligare pris gällande mänskliga rättigheter och ungdomsprissatsning delades ut. Detta resulterade i, förutom gratulationer även att många hörde av sig och ville stämde in med mina iakttagelser från min tid i Afrika. Jag ville veta mer. Det har resulterat i inspirerande lunchmöten. Dessutom skriver han numera en egen krönika i vår tidning Mutomo News. Den som vill veta mer om Afrika rekommendera jag hans bok Afrika vänder. Där står mycket information om Afrika igår, idag och framtidsvisioner. Kan varmt rekommenderas som julklapp. veta mer om Mutomo Projektet. Roligt att det vi gjort har rönt uppmärksamhet. Bilden tagen på Uppsala Slott i samband med firande tillsammans med Göran Ågerup (styrelsemedlem) och Sten Rylander (krönikör i Mutomo News).

14 Givareguiden - vad är det? Givarguiden är en opolitisk organisation som ger ut jämförbar information om hjälporganisationer i Sverige som har 90-konto. Riktar sig till företag (men även enskilda personer) som söker transparenta organisationer. Med hjälp av sin Gröna Lista vägleder de givare att kontakta de organisationer som är mest trovärdiga.72% av 217 granskade organi- sationer klarar inte Givarguidens transparenskrav. Mutomo Projektet har fullt godkänt på alla krav. Känns bra Glädjens dag i Mutomo Den efterlängtade regnperioden kom till Mutomo den 31/10.Detta är den viktigaste händelsen på året för Mutomobefolkningens överlevnad. Tyvärr är skyfallen så kraftiga att de sköljer över den hårda jordskorpan och går ej ner i jord lagren om man ej plöjer upp eller terasserar sin jord. De allra flesta Mutomofamiljers främsta inkomstkälla är den skörd som deras små jordbruk ger. Dessutom blir vägarna oframkomliga - m e n d e t s t ö r e j i n n e v å n a r n a s å m y c k e t. Viktigast att få fylla på vattenreservoirerna och att kunna plantera när värsta reget dragit förbi. P.g.a. den ojämna nederbörden är idag existensminimum (= 1USD / dag) 63% i Mutomo-distriktet. På våren (mars/april ) kommer ytterligare en regnperiod men den är numera i omfattning. (Foto av Erik Graner).

15 VIP Service - stolt sponsor till Mutomo projektet Ett gott exempel på hur ett företag visar sin CSR ( = Corporate Social Responsibility).Kanske något för andra företag att ta efter.? Vip-Service utför all form av städ och skötsel av ditt hem. De skänker en höna till Mutomo projektet för varje beställning av fönsterputs. Här en bild från Bo-Mässan i Uppsala den 1/11. Du som behöver hjälp i hemmet, stöd dem som stödjer oss. Du som är sponsor - en idé att ta efter? Mobiltelefoner / Digitalkamera sökes Du som har en mobiltelefon du ej använder. Vi tar tacksamt emot den då behovet i våra mikrokreditgrupper att ha telefon är stort. - Kontakta gärna Sten. Du som har en digitalkamera du ej använder. Vi tar tacksamt emot då behovet för våra projektledare att ta kort är stort i samband med projektrapportering. - Kontakta gärna Sten. Vår nya logga tillsammans med värdegrundande loggor från ganskande organisationer som borgar för vår kvalitet.

16 Ett annat sätt att bidra på... När jag första gången kom i kontakt med Mutomoprojektet vid besök i en av Uppsalas Rotaryklubbar tänkte jag det här är precis det projekt jag har längtat efter Tanken att vidga Rotarys Läkarbank till att omfatta fler behov och fler professioner är så rätt. Att koncentrera sig till ett distrikt skapar tydlig närvaro, vi kan kalla det kritisk massa. Jag har följt Östafrika och främst Tanzania under drygt 40 år. I Dar Es Salaam i Tanzania har jag varit bosatt och arbetat främst med skogsbruk. Jag har dessutom haft många korttidsuppdrag och naturligtvis även turistat. Östafrika är en viktig del av mitt och min familjs liv. Därför kändes det naturligt att med Mutomoprojektets styrelse resonera huruvida jag skulle kunna bidra, nu som pensionär och frivillig. Eftersom jag under senare år arbetat med att utveckla ledningsgrupper och lagarbete i svensk industri och dessutom känner mig som hemma i den östafrikanska kulturen enades vi om att jag skulle kunna bidra på följande sätt: Utveckla den kenyanska projektgruppen på plats i Mutomo Stötta Sten Kvarfordh som backup Jag har under 2014 besökt Mutomo två gånger. Första gången för att lära känna och andra gången, under två veckor i juni arbeta mer konkret dels med projektrelaterade frågor men framförallt med att vässa den kenyanska projektgruppen. Sammanfattningsvis tycker jag att vårt projekt är mycket effektivt och väl skött. Utmaningen är att få projektgruppen att ligga i framkant utifrån kenyanska förhållanden. Att precis som i en svensk verksamhet få medarbetarna att kliva ur komfortzonen, bli tydligare när det gäller mål och uppföljning. Men det måste ske med respekt för lokala förutsättningar och värderingar. Projektmedarbetarna skall känna sig stolta över att befinna sig i framkant, att ifrågasätta och utmana men skall göra det på ett sätt som respekterar det omgivande samhället. Swedish Mutomo Group makes difference har blivit en accepterad slogan! Det här bidraget sker genom att vårt lilla familjeföretag Peter Staland AB lånar ut mig till Mutomoprojektet samt står för resekostnader. Vi tycker det är ett stöd som ligger i linje med företagets verksamhet och intresse. Avsikten är att göra ytterligare ett par resor under Peter Staland Peter Staland i samspråk med Mutomo distriktets MP Rachel Nyamai Utvecklingskurs med den lokala projektledningen

17 Vad händer i Mutomo - just nu Som vanligt är aktiviteten hög i Mutomo och vår Projektgrupp gör en heroisk insats genom att utföra och rapportera om pågående projekt via veckobrev. Detta är på gång just nu: Resource Center (Vårt eget utbildningsområde inkl. byggnad) Fördämning av regnvatten från ett berg + underjordisk tank (50kbm) Installation av 3-fas el för Aloe Vera- + honugsproduktion Grus och singelframställning Kilisa (avsaltningsanläggning) Bestämmande av produktionskostnad - ett testprojekt Yrkesskolan Byggnation av utbildningslokaler för fordonsteknik och metal-/svetsutbildning Inköp av inventarier till (dam-) frisörutbildningen Thome Primary School Trädplantering Inhägnad av träd och skolträdgård Elektrifiering av resterande 3 klassrum Urinoir för pojkar 2 svarta tavlor Erik Primary School Trädplantering Kyatune Primary School Inköp av brickor,tallrikar och muggar i plast till 150 skolbarn Kilisa Primary School 1 klassrum Mutomo Deaf School 1 vattentank, plast, 10 kbm Nziiani Primary School 1 vattentank, plast, 10 kbm 2 spisar till befintligt skolkök S:t Marys Sec. girl School Elektrifiering via solpaneler; fas 2= administration + 3 skolsalar. Sallen Primary School Byggnation av administrationsbyggnad Familjeplaneringsprojekt i region Athi Honungsprojekt, Pilot - 5 familjer 25 bikupor Mikrokreditverksamhet (145 grupper) Avslutande av CBO och start up av NGO Innebandyverksamhet Kassava-plantering

18 Ljudböcker ( CD) En medlem har skänkt oss ett antal ljudböcker som vi nu försöker förstärka kassan med. Vi säljer dem i 4 -pack för att underlätta hanteringen. 4 st. 100 kronor. Kan hämtas hos Sten. Ring tel alt Önskar du att de skickas så tillkommer portokostnad. Du som själv har ljudböcker att skänka - hör av dig till Sten så hämtar han. Författare Titel Uppläsare Peter Mayle Ett år i provence Olof Thunberg Karin Wahlberg Flickan med majblommorna Torsten Wahlund Yann Martel Berättelsen om Pi Johan Rabeus Danielle Steel Dejtingleken Marie Rickardsson Pontus Ljunghill En osynlig Reine Brynolfsson Doris Lessing Katter Meg Westergren Camilla Grebe / Åsa Träff Bittrare än döden Katarina Ewerlöf Daniel Mason Pianostämmaren Krister Henriksson Peter From Katastrofen vid Poltava Kenneth Milldoff Barbara Voors Mina döttrars systrar Pia Johansson Catarina Ingelman-Sundberg Vikingaguld Tomas Norström Catarina Ingelman-Sundberg Vikingasilver Tomas Norström Catarin Ingelman- Sundberg Vikingablot Tomas Norström Irene Nemirovski Storm över Frankrike Irene Lindh Lena Ebervall / Per Samuelsson Ers Majestäts olycklige Kurt Helge Skoog Minette Walters Misstanken Anna Godenius Arne Dahl Ghosthouse 2.0 ArneDahl Herman Lindqvist Caramba säger dom aldrig Herman Lindqvist Roslund / Hellström Två soldater Peter Andersson Hillary Jordan Missisippi Anna Maria Käll Robert Löhr Schackmaskinen Helge Skoog Åke Edwardsson Nästan död man Torsten Wahlund Maria Küchen Harhjärta Sissela Kyle Elisabeth George En lögn att lita på Katarina Ewerlöf Jonas Bonnie Saffrans hjärta Katarina Ewerlöf Nora Roberts Flammande skyar Katarina Ewerlöf Lasse Wierup Infiltratören Tomas Bolme P.D. James När döden kom till Pemberley Katarina Ewerlöf Annika Bryn Morden i Buttle Gunnel Fred Åke Edwardsson Segel av sten MagnusRosmann Katarina Mazetti Grabben i graven bredvid Gardell /Eklund J.K. Rowling Den tomma stolen Tomas Bolme Åke Edwardsson Jukebox Pale Olofsson Åke Smedberg Blod av mitt blod Peter Andersson Reginald Hill Hämnden Tomas Bolme Peter Robinson En märklig affär Tomas Bolm Jan Guillou Ondskan Jan Guillou

19

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP Vatten Området lider av extrem svår torka periodvis. Brist på vatten förorsakar stort lidande. Regnvatten lagras för användning under torrperioderna. Därför byggs många vattentankar.

Läs mer

WORLD WATER DAY (http://www.unwater.org/worldwaterday/)

WORLD WATER DAY (http://www.unwater.org/worldwaterday/) Maj 2012 WORLD WATER DAY (http://www.unwater.org/worldwaterday/) Torsdagen den 22/3 firades World Water Day över hela världen. Syftet är att påvisa den gigantiska bristen på vatten som c:a 1 miljard människor

Läs mer

Kenya idag. Oktober 2013 MUTOMO Charity

Kenya idag. Oktober 2013 MUTOMO Charity Oktober 2013 MUTOMO Charity Vi börjar detta nummer med ett härligt minne från den gångna fantastiska sommaren. En årligen återkommande golftävling i Öregrund som i år lockade 188 deltagare i solsken. Nytt

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014 Juli 2014 Innehåll Sid.1 Tillbakablick Sid.2 Sten Rylanders Krönika Sid.3 Frivilliga hjältar och ambassadörer Sid.4 Resor till Mutomo Sid.5 Mutomo Charity - Golf Projekt - några exempel Sid.6 Tragedi i

Läs mer

Glädje efter valet i mars

Glädje efter valet i mars Juli 2013 Glädje efter valet i mars Viss turbulens uppstod efter valet då de två huvudkandidaterna Uhuru Kenyatta förklarade sig som vinnare av valet och Raila Odinga ej accepterade det p.g.a. valfusk.

Läs mer

Firandet inleddes med välkomstdrink samt mingelmusik av elever från Upplands Väsby kommunala musikskola

Firandet inleddes med välkomstdrink samt mingelmusik av elever från Upplands Väsby kommunala musikskola 1 Rotary Upplands Väsby Bredden Jubileumsfirande 20 år, åren 1995-2015 Kvällen den 19 maj 2015 Penthouse Scandic Infra City. President Thomas Murray hälsade samtliga gäster hjärtligt välkomna till jubileumsfirandet,

Läs mer

Kenya idag. Mars 2014

Kenya idag. Mars 2014 Mars 2014 Mutomo News kommer ut med en regelbunden oregelbundhet. Senaste numret kom i oktober 2013. Nästa nummer kommer någon gång i sommar. Om det bara blir 3 istället för fyra nummer/år så beror det

Läs mer

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev December 2009 Till alla nyhetsbrev... Rubriker: Efter sju år har flickorna sitt eget hem Första mötet Aldrig kunde jag tro Festen på El Arca som ingen kommer att glömma

Läs mer

September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten

September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten Korruption och vattenbrist är två stora problem som håller tillbaka utvecklingen i Mutomo området. Korruptionen kan vi ej göra så mycket åt. Endast inta

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

Introduktionstext till tipspromenaden

Introduktionstext till tipspromenaden Introduktionstext till tipspromenaden 1,2 miljarder människor lever i dag i extrem fattigdom. Världens ledare i FN har beslutat om en handlingsplan för att utrota fattigdomen. Denna handlingsplan består

Läs mer

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya -

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - - The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - BaseCamp Foundation Masai Mara Masai Mara i Kenya är en mycket speciell plats, med en vild och vacker natur, ett oerhört rikt djurliv och lokalbor som strålar

Läs mer

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor.

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontär i Kenya Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontärarbete är ett unikt sätt att upptäcka ett land och dess kultur på ett meningsfullt sätt. Du måste vara minst

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

MUTOMONEWS # Ögonklinik på Mutomosjukhuset = SANT

MUTOMONEWS # Ögonklinik på Mutomosjukhuset = SANT #01-2017 I detta nummer: - Resa till Mutomo 2017 - Ögonklinik - Julgåvor NCC och DAB - Årsmöte 23 mars Mutomoprojektet PG 90 0245-2 BG 900-2452 www.mutomo.se MUTOMONEWS Ögonklinik på Mutomosjukhuset =

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

FTMS Filipino Tribe Mission Sweden

FTMS Filipino Tribe Mission Sweden FTMS Filipino Tribe Mission Sweden NYHETSBREV NYHETER I DETTA NYHETSBREV 1. CHP4051 Undervisning till Mamanwa Adlay 2. Övrigt Nr.4 2011 G o d J u l & G o t t N y t t Å r Kära Fadder/Sponsor/läsare Det

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Effektrapport 2014 Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Hélène Benno 1(5) 1. Vad vill er organisation uppnå?... 2 2. I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?... 2 3. Vilka

Läs mer

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Åkerbo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Fridebo 0 0 Åkerbo 25 100 Ängabo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Månen 1 4 Regnbågen 0 0 Solen 0 0 Stjärnan 0 0 Flöjten 12 48

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Nduguföreningen

Verksamhetsberättelse. Nduguföreningen Verksamhetsberättelse Nduguföreningen Verksamhetsår 2006/2007 Nduguföreningens verksamhetsberättelse 2006/2007 Styrelsen har under verksamhetsår 06/07 bestått av följande ledamöter: Ordförande: Martin

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

RAPPORT FRÅN ZAMBIA. Det fanns tom toalett och dusch.

RAPPORT FRÅN ZAMBIA. Det fanns tom toalett och dusch. RAPPORT FRÅN ZAMBIA I november besökte Ulla och jag familjen Linyama i Zambia 5 dagar. Ett besök som var efterlängtat från båda parter. Vi togs verkligen emot med stora famnen. Det visade sig att Michael

Läs mer

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016

STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 STAND UP PADDLING & YOGA PÅ RÅGSKÄR I STOCKHOLMS YTTERSKÄRGÅRD MED RUNMARÖ SUP & YOGI PAL 20-21/8 & 27-28/8-2016 Långt ut i Stockholms unika ytterskärgård, i Bullerö naturreservat, ligger ett litet torp

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

2015-02-24 Tranbärets månadsbrev februari 2015

2015-02-24 Tranbärets månadsbrev februari 2015 Tranbärets månadsbrev februari 2015 Nu är februari månad slut och vi har fått njuta av snölek ett tag till, samtidigt som vårkänslorna har smugit sin in lite här och var. Solen tittar fram, och vissa dagar

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

FÖR PATIENTEN MED PATIENTEN VÄRDEGRUND

FÖR PATIENTEN MED PATIENTEN VÄRDEGRUND FÖR PATIENTEN MED PATIENTEN VÄRDEGRUND INLEDNING... 4 PATIENTEN FÖRST... 9 RESPEKT FÖR INDIVIDEN... 13 UNDVIK SLÖSERI... 17 SAMHÄLLSANSVAR... 19 FÖR PATIENTEN MED PATIENTEN INNEHÅLL 3 INLEDNING. Idag har

Läs mer

Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg. och i nattlivet! www.bussmissionen.se

Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg. och i nattlivet! www.bussmissionen.se Vi vill finnas med på festivaler, marknader, torg och i nattlivet! www.bussmissionen.se Bakom Cafébussens arbete finns Bussmissionen, som är en kristen ideell förening som startade 2003, med representanter

Läs mer

Kostnad för maten 250 kr/pp, barn under 7 år gratis. Ta gärna med släkt och vänner för att fira föreningen!

Kostnad för maten 250 kr/pp, barn under 7 år gratis. Ta gärna med släkt och vänner för att fira föreningen! Lövet Nr 2 2015 Årgång 22 Medlemsblad för Koloniföreningen Senderöd i Helsingborg 13.00 Aktiviteterna startar Kiosken öppnar och föreningen bjuder på kaffe och tårta därefter startar ponnyridningen. Hoppborgen

Läs mer

252st patientenkäter. Du har idag behandlats av en, Tandläkarstudent som går på termin: Totalt 252 st

252st patientenkäter. Du har idag behandlats av en, Tandläkarstudent som går på termin: Totalt 252 st 252st patientenkäter Du har idag behandlats av en, Tandläkarstudent som går på termin: Totalt 252 st Vi ber dig att fylla i följande sidor, dina synpunkter är viktiga. Dessa gör att vi hela tiden ska kunna

Läs mer

Gävle Red Devils verksamhets- berättelse 2014

Gävle Red Devils verksamhets- berättelse 2014 Gävle Red Devils verksamhets- berättelse 2014 Styrelsen Styrelsen haft följande sammansättning under verksamhetsåret 2014: Ordförande Kassör Ledamöter Kenneth Arvidsson Gustav Hägneby Per Enqvist Pasi

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Sprida leenden. Folktandvården Skånes varumärke och företagskultur.

Sprida leenden. Folktandvården Skånes varumärke och företagskultur. 1 Sprida leenden. Folktandvården Skånes varumärke och företagskultur. 2016 Vi människor ler av många anledningar. När vi är glada, när vi känner tacksamhet, när vi känner sympati. Det finns också anledningar

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje!

Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! 1 Vår tanke med den här lärarhandledningen är att ge er förslag på arbetsformer och diskussionsuppgifter att använda i arbetet med boken. Mycket nöje! Lärarhandledningen är gjord i mars 2014 av Lena Nilsson

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

ÅRSREDOVISNING ROTARYÅRET 2011-2012 Hjälp U-fonden att hjälpa - ge oss Ditt stöd!

ÅRSREDOVISNING ROTARYÅRET 2011-2012 Hjälp U-fonden att hjälpa - ge oss Ditt stöd! fonden SVENSKA ROTARIANERS FOND FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSARBETE Hjälp till självhjälp ÅRSREDOVISNING ROTARYÅRET 2011-2012 Hjälp U-fonden att hjälpa - ge oss Ditt stöd! Foto: Torgny Carlsson U-fonden

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Min sommar räcker inte mycket längre än hit. >> Fredrik Gustafsson - Chefredaktör

Min sommar räcker inte mycket längre än hit. >> Fredrik Gustafsson - Chefredaktör Min sommar räcker inte mycket längre än hit. >> Fredrik Gustafsson - Chefredaktör STARTSIDA ARTIKLAR BRANSCHNYTT REDAKTIONEN ANNONSERA PRENUMERERA EVENEMANGSKALENDERN SENASTE NUMRET SSQ AWARD BRANSCHNYTT

Läs mer

Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru

Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru Nyhetsbrev april 2013 Stöd projektet finansiellt Plusgirokonto: 70 20 86-0 Märk inbetalningen med SEPeru Tack för ert intresse för projektet som vi hjälper till att driva i Lima, Peru. Vi hoppas att ni

Läs mer

Var och en skriver ned allt de kan komma på. Jmf i gruppen och fyller på sin egen lista. Använder sig av sina listor och gör en ny gemensam lista.

Var och en skriver ned allt de kan komma på. Jmf i gruppen och fyller på sin egen lista. Använder sig av sina listor och gör en ny gemensam lista. Storylinens namn: Globala Båten Planeringsmatris version 1 av Meta Tosteby, meta.tosteby@falun.se Storyline Nyckelfrågor Aktiviteter Organisation Material Resultat Vad en människa behöver Vad tror du en

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013

barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013 barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013 Tiden går fort, alldeles för fort! Vi tycker det var igår vi skickade vårt förra brev, men igår var det hela sex veckor sedan. Och visst har

Läs mer

Rapport från besöken hos Orbang school och Rameshwor school. April - Maj 2012

Rapport från besöken hos Orbang school och Rameshwor school. April - Maj 2012 Rapport från besöken hos Orbang school och Rameshwor school April - Maj 2012 Årets första styrelsemöte hölls i Kathmandu den 13/4 2012. Jenny Adhikari, Eva- Lena Lindh och Marion Ekberger var närvarande.

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

HÄR FÅR HANDIKAPPADE

HÄR FÅR HANDIKAPPADE HÄR FÅR HANDIKAPPADE Organisationen Maisha Kara Trust arbetar för att funktionshindrade barn i Kenya ska få bättre livsvillkor. Ett viktigt arbete är stödgruppernas hjälp till föräldrar att inse barnens

Läs mer

Utresa i april samt oktober

Utresa i april samt oktober Utresa i april samt oktober Svajande palmer, god mat, trevligt resesällskap och en härlig gemenskap, det är "Seniorresan till Phuket". Svea Travel arrangerar sedan flera år denna resa som blivit mycket

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning

Mitt sista samtal till Pappa. på hans begravning Mitt sista samtal till Pappa på hans begravning den 19 maj 2011 Kära Carl-Fredriks närmaste! För sista gången har vi alla pratat med Carl-Fredrik, nu måste vi vänja oss vid att bara prata om honom. Vi

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 1. Vilket program läser du på? Arbetsterapeutprogrammet (AT) 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi university, Eldoret, Kenya 3. Vilken termin

Läs mer

Organisation och ledarskap. Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1

Organisation och ledarskap. Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1 Organisation och ledarskap Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1 Strategi Vision Utgå alltid från visionen. När vi vet vart vi vill kan vi börja planera för att nå dit. Det är då vi

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen ...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen Jesus sa; Gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar. Det är vad ordet mission innebär. Ingen församling kan göra detta själv,

Läs mer

BARN I ANDERNA Årgång 24 Nr

BARN I ANDERNA Årgång 24 Nr BARN I ANDERNA Årgång 24 Nr 1 2011 I detta nummer: Föreningen Barn i Andernas årsmöte Kassarapport Styrelsen Reserapport från Salta av Sara Rogö För att se tidigare nummer, eller en elektronisk version

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

En sann Taekwon-Do mästare

En sann Taekwon-Do mästare En sann Taekwon-Do mästare Master Per Andresen, 7 Dan Pionjär av TKD ITF i Europa. Ledare för en av världens största ITF organisationer, National Taekwon-Do Norway med drygt 6000 medlemmar. Huvudinstruktör

Läs mer

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE!

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! VÄRLDENS STÖRSTA KONST PROJEKT FÖR VÄLGÖRENHET LANSERADES I KAPSTADEN Press release 14-April-2012 Peace Love & Photography TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! ABCharity projektet lanserades framgångsrikt

Läs mer

Rapport från uppföljningsresan till Lifidzi

Rapport från uppföljningsresan till Lifidzi Föreningen För Barnens Bästa Föreningen För Barnens Bästa c/o Gustafsson Soldat Skalks gata 10 226 51 LUND 2014-10-01 Rapport från uppföljningsresan till Lifidzi 1. Inledning.1 2. Fadderbarnsprogrammet

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Skruttan - flickan. med en mage som luras

Skruttan - flickan. med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan är inte som alla andra

Läs mer

Entreprenörer som lyckats

Entreprenörer som lyckats Entreprenörer som lyckats ...har alla något gemensamt. Grant Thornton brinner för att hjälpa entreprenörer att utveckla sina bolag. Under årens lopp har vi samlat på oss en mängd erfarenheter om hur ett

Läs mer

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober

Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Enkel dramatisering Lilla Thérèse av Jesusbarnet Festdag 1 oktober Bakgrund Den 1 oktober firar kyrkan S:ta Teresa av Jesusbarnet, även kallad Thérese av Lisieux, jungfru och kyrkolärare. I dagens samling

Läs mer

Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig

Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig Givande och självklart Men oj, så slitsamt ibland De allra flesta ställer upp när någon behöver hjälp. Ofta är det helt självklart att hjälpa

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind

Barnfattigdom. Ett arbete av Hind Barnfattigdom Ett arbete av Hind 8m3 2016 BARNFATTIGDOM Jag valde att arbeta med ämnet barnfattigdom för att jag ville lära mig mer om det. Ämnet är stort och det är viktigt. Det känns som om vi inte bryr

Läs mer

Förord. Sverige tar emot 2-3000 ensamkommande flyktingbarn per år. Av dessa bor många en kortare eller längre tid på Hem för Vård och Boende.

Förord. Sverige tar emot 2-3000 ensamkommande flyktingbarn per år. Av dessa bor många en kortare eller längre tid på Hem för Vård och Boende. Förord vob syd ab Sverige tar emot 2-3000 ensamkommande flyktingbarn per år. Av dessa bor många en kortare eller längre tid på Hem för Vård och Boende. VoB Syd AB driver ett antal sådana boenden i södra

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Verksamhetsplan för 2010

Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplan för 2010 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer