Sten Rylanders Krönika

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sten Rylanders Krönika"

Transkript

1 November 2014 Sten Rylanders Krönika Först av allt en mycket rolig händelse, som jag tror att alla läsare av Mutomo News redan känner till. Den 24 oktober fick vår eldsjäl Sten Kvarfordh mottaga Uppsala Fredspris i kategorin Miljö för de fina insatser som har gjorts inom ramen för Mutomo-projektet under det senaste decenniet. Jag var med vid den fina ceremonin på Uppsala Slott och jag vill ännu en gång gratulera min namne Sten till denna hedervärda utmärkelse. Jag vet förstås att det är många som jobbar och som är delaktiga i det som görs. Men med en uppskattad eldsjäl som driver på är det ju så mycket lättare att uppnå positiva resultat. Kenya kämpar vidare i motvinden för närvarande. Al Shabab och andra terrororganisationer är aktiva och skapar problem som påverkar stabiliteten i landet samt Afrikabilden i stort. Ebolakrisen har inte gjort saken bättre. Turismnäringen i Kenya har nu nått ett bottenläge och det kommer att ta tid att jobba sig ur denna svåra situation. Mutomo-projektet och andra liknande satsningar är ljuspunkter i tillvaron. Ni visar vägen och demonstrerar att det är viktigt och meningsfullt att jobba med solidaritet och utveckling i ett fint svenskkenyanskt samarbete. Den nya svenska regeringen har markerat mycket tydligt att man värdesätter det civila samhällets insatser och vi kan räkna med att denna inställning kommer att märkas i den nya biståndspolitik som nu mejslas ut. Såväl stora som små svenska organisationer som Forum Syd, där jag är ordförande, som Mutomo-projektet har anledning att se framtiden an med tillförsikt. Jag skriver dessa rader i Cape Town med anledning av mitt tillfälliga jobb som ciceron vid Thabela Travel s resa i Mandelas fotspår. Idag har vi besökt Robben island och fortsätter nu de närmaste dagarna i Easter Cape, där Mandela växte upp och fostrades. Mandela har lämnat oss men fortsätter att vara en inspirerande kraft och förebild för alla oss som tror på internationell solidaritet och rättvisa.

2 Axplock från Stens senaste vistelse i Mutomo (september/oktober) Kyatune Primary School (Idag 959 barn varav 133 handikappade) Träffade 4 glada stolta barn med sina nya rullstolar Tidigare fanns tallrikar och muggar till hälften av barnen. Nu kan alla barn få rena tallrikar och muggar Ny kantin - som p.g.a. platsbrist också används till klassrum Allt detta p.g.a. välvilliga sponsorer från Sverige. Vår vän Rachel Nyamai (MP= Minister of Parlaiment) har bidragit med en träningslokal för de handikappade. Munathi Primary School ( 75 barn) Nytt hus för klassrum Vattentank (10 kbm) Ny svart tavla Stor tacksamhet för vad som gjorts men som synes - mycket återstår. Se bild nedan. Dock saknas ännu utrustning.

3 50 årsjubileum av Mutomo Mission Hospital Mycket pompa och ståt med c:a 400 gäster inkl. katolska biskopar och kardinaler. Många tal och mycket körsång. Via ett s.k. Matching Grant från Rotary planerar vi att tillsammans med många Rotary-klubbar skänka sjukhuset säker tillgång på rent vatten genom en stor avsaltningsanläggning. På bilden till höger tackar Matron Mary (föreståndaren) på sjukhuset Dr. Ann- Marie Pernulf som höll ett tacktal med anledning av jubileet - som representant för Rotary Läkarbank. En dag på jobbet med Francis och Aviah Mikrokreditverksamheten 145 olika mikrokreditgrupper besöks varje månad. Under en dags rundresa (3-8 mil) hinner de med 7 möten med c:a grupper. Lån ges ut och ränta tas in. Mycket kontanthantering. Jobbig dag på extremt dåliga vägar/stigar kan Sten intyga. Konferens Sweden Day Vi samlade 34 lokala beslutsfattare (inkl. rektorer) och berättade om vår verksamhet och hur vi på bästa sätt skall samarbeta i framtiden.

4 Möten, möten, möten, möten... Ju större vi blir i Mutomo Distriktet ju viktigare är det att vi träffar, informerar och samarbetar med så många beslutsfattare som möjligt. MP Rachel Nyamai Betr. samarbetsprojekt i distriktet Distr. Country Comissioner) J.K. Thumo Högste befälhavare i distriktet Yrkesskolans styrelse Bageriutveckling+ Bidrag Ordförande i World Vision Mr Mwakasi Ägare av Toshcab Tours Mr Mike Mwenza Ledare för barn med spec. behov - Mr Kavissa Ledare för familjeplanering Sister Mwangani Jacinta Ledare för föräldralösa barn Mrs Malu Vår nya revisor Mrs Mwenda

5 Kontroll av avsaltningsanläggning i Kilisa P.g.a. höga driftskostnader av dieselaggregat som pumpar vattnet från borrhålet till avsaltningsanläggningen har ej utrustningen utnyttjats maximalt. Vi ska hjälpa kommittén att ta fram inkomstgenererande verksamhet för att få bättre ekonomi på verksamheten. Vi har också ansökt om CDF-bidrag för verksamhetsåret (från MP / kenyanska regeringen) för en anläggning som kan driva avsaltningsanläggningen med hjälp av en solcells- park Inspektion av biodlingsverksamhet De 5 testfamiljers bisamhällen har tyvärr drabbats av CCD (Colony Collapse Disorder). En allmännt utbredd sjukdom orsakad av kvalster. Lokal behandling kan ge positiva resultat. I samarbete med Kenyan Beekeepers Association hoppas vi få bort de kvalster som orsakar sjukdomen. Lilla bilden till höger visar en drottning i ett bisamhälle.

6 Floorball = Innebandy Full fart på spelplanen Målvakt Halvlek Mängder av skolor besöktes för att inspektera utförda arbeten + inspektion av kommande projekt Makongoni Primary School Fått 3 svarta tavlor, stora behov S:t Marys Sec.Girl School Överfullt övernattningshus Mutomo Mixed Sec. School Vattentank perfekt skick Kiange Primary School Perfekt ordning i biblioteket Kilisa Primary School Lunchvila på sand.madrasser saknas Mutomo Social Centre Yrkesskola - sömnad Nziiani Primary School 2 nya byggnader ( vår + MP: s ) Sallen Primary School Adm.byggnad under uppförande Thome Primary School Världsklass i Mutomo!

7 Mutomo Deaf School Mutomo Primary School Här behövs ett nytt övernattningshus Eriks Primary School En pärla Kilawa Sec. School Ny skola - stora behov Kilawa Primary School Gammal skola - enorma behov Kiange Sec. School God ordning Resource Center och Yrkesskolan Det vi kallar Resource Center är ett landområde intill Yrkesskolan som vi får använda under 30 år framöver. Genom donationer har succesivt ett stort hus byggts, där undervisning för mikrokreditgrupper sker. F.n. Aloe Vera, honungsframställning och grundutbildning av nya mikrokreditgrupper. Dessutom sker en omfattande stenkross där sten knackas sönder till grus.(också mikrokreditgrupper). De får 80 Kes/ skottkärra och vi säljer det sedan vidare för Kes. Används till förstärkning i betonggrunder. Vi har också en vattentank och en undervattenstank (som skall byggas ut). Vårt överskott av vatten säljs och är mycket efterfrågat.

8 Yrkesskolan har genom vår försorg fördubblat elevantalet på 4 år. Genom ökat elevantal = ökade inkomster har mer lärare anställts, bättre lokaler och undervisningsmaterial tack vare vårt stöd och inkomster från bageriverksamheten där nu 24 elever också utbildas till bagare. En centralt belägen lokal (vid torget) för försäljning och distribution av bröd har nu också införskaffats. Nästa steg är förbättring av ugnen och införande av 2-skift. Bageri och undervisningslokal Janet- distributionschef Vedkrävande ugn för 24 elever Fadderbarnens dag Vi har nu kommit igång och har nu 16 familjer i Sverige som har fadderbarn i Mutomo. En lördag ägnades speciellt till våra fadderbarn i åldrarna 4-10 år. Evenemanget ägde rum på Paradise Inn. Innergården var smyckad med ballonger när de kom i sällskap med släkting eller någon som tog hand om dem. De flesta saknade en eller två föräldrar. Det började med saft och smörgås samt fotografering av var och en. Sedan fick de rita eller skriva brev brev till sina svenska faddrar. Musikvideo och dans samt diktläsning stod också på programmet. Innan middagen serverades fick alla barn några klädesplagg var som antingen var medsända av svenska faddrar eller av andra. Mycket uppskattat. Middagen bestod av getkött, kyckling, ris och grönsaker. Parollen var ät så mycket ni vill. Och det åts - kan jag lova. Massor. Trötta och lyckliga gick de hem viftande med ritböcker de fått samt flaggor och ballonger. En minnesvärd dag som sponsrats av en återkommande givare (Tore Karlsson från Skellefteå) med uppmaningen - gör nåt för de fattiga barnen i Mutomo. Hans hälsning blev bönhörd med råge.

9 Familjeplanering Athi En dag begav vi oss 5 mil söderut till ett område vid Athi River där vi upprättat ett centrum för familjeplanering. C.a 6000 personer lever i detta område där minst 70% lever under existensminimum. Deras okunskap om barnbegränsningens fördelar är total. Sister Mary och vår egen Laureen står för verksamheten men genom utbildning av c.a 50 informatörer nås en stor del av befolkningen. Trots att projektet startade i juni i år har redan 108 personer fått 5-års hormondepåer som förhindrar graviditet och 14 st. har steriliserats. Vi besökte en kyrka där c:a 150 personer kom för att lyssna på Lauryns och Sister Marys generella och direkta information om hur man begränsar barnafödande. Endast våra små resurser sätter stopp för ett snabbare genomförande av detta projekt. Uppskattningen och intresset var stort den dagen vi var där. Många kvinnor vittnade om känslan att ha lyssnat och följt de råd och anvisningar som Lauryn, Sister Mary och Sister Mwangani givit. Många hade gått km för att vara med på denna informationsträff. Kurs med våra sju duktiga projektledare Tre dagar ägnades åt att utbilda gruppen i team-building. Ett område de ej känner till men som uppskattades mycket. Känslan av att vi alla strävade mot samma mål, en för alla - alla för en var paroller de gillade att höra. Många praktiska förbättringar i samarbetet framkom under dessa kursdagar. Vi har också anställt en ny ekonomiansvarig (Naomi Coletta) med mångårig erfarenhet från liknande syssla i en stor organisation i Kenya. Hennes kompetens kommer att förbättra det ekonomiska samarbetet mellan oss och vår nya revisor. Tidigare ekonomiansvarig visade brister när verksamheten expanderade snabbt.

10 Vad hände med gåvorna från Akademiska Sjukhuset i Uppsala? Jag kan glädjande meddela att de 2 ultraljudsapparaterna används nu dagligen till stor glädje för patienter och läkare på Mutomo Mission hospital. Diagnostiken förbättras väsentligt med hjälp av dessa apparater. Den mobila röntgenapparaten står fortfarande halvt uppackad i väntan på kenyansk tillstånd från nationella Strålskyddinstitutet så att den ska få användas. Kaseva Rock Catchment (vattenuppsamling i bergsskreva) Nu äntligen, är dammen redo inför kommande regnperiod att fyllas med vatten. Tillsammans med en äldre damm kommer denna anläggning att ge ett tillskott på kbm vatten. En vattentank på 100 kbm är klar och även anslutningen till den är klar. Nu väntar man bara på regnperioden som skall komma i november. Sedan tidigare har vi monterat en vattenrenare vid tappstället som ger 700 liter renat vatten/timme. Vi behövde kraftigt förstärka det ena bergsfästet. En merkostnad på c:a kr - något som Radiohjälpen tacksamt också har ersatt. Totalinvesteringen uppgår (inkl. vattenrenaren) till c:a kr. Projektet har gjorts i samarbete med en annan organisation som arbetar i området (World Vision). En mycket kompetent kommitté har nu övertagit ansvar, skötsel och ägande av denna anläggning. Befolkningen i detta område är mycket tacksam för vad vi gjort för att förbättra deras livsvillkor. 13 meter hög betongmur Vänsta bergfästets förstärkning syns tydligt. Slutförande av anslutning till ny vattentank (100kbm)

11 Från CBO till NGO Den 4 augusti 2014 var en stor dag i vår organisations historia. Då blev vi registrerade som en NGO (=Non Government Organization). Tidigare var vi registrerade som CBO (Comunity Based Organization). Denna förändring har varit en önskan sedan lång tid tillbaka då vi därigenom ser en möjlighet för våra egna medarbetare i Mutomo att ta större ansvar för verksamheten såväl ekonomiskt som organisatoriskt. Detta innebär ej att vi inom Mutomo projektet i Sverige kommer att minska kontrollen på verksamheten - snarare en organisatorisk omfördelning så den nya organisationen innehåller medlemmar från såväl Sverige som Kenya. Fördelar; importskattbefrielse, momsbefrielse, möjlighet att kunna söka stöd och bidrag i Kenya samt utomlands. Organisatoriskt innebär detta att verksamheten skall granskas av en kenyansk auktoriserad revisor (redan kontrakterad) och att all inkomstbringande verksamhet ( t.ex. mikrokreditverksamhet, försäljning av grus, ränteintäkter, intäkter från Aloe Vera) måste föras över i ett dotterbolag som beskattas enl. kenyansk lag. Att vara NGO inger också en större respekt inom samarbete med myndigheter och andra organisationer i Kenya.

12 Intresserad av att själv se hur det är i Mutomo? Varför inte ta chansen att följa med på vår resa till Mutomo i februari? Några platser finns fortfarande. Vid fullteckning kommer en ytterligare resa att äga rum i anslutning till den första. Det fi n n s d å o c k s å m ö j l i g h e t e r a t t k o m b i n e r a med en safari i Masai Mara. Eller 3 dag a r s g o l f i N a i r o b i - o m i n t r e s s e fi n n s. En resa som garanterat är mycket annorlunde de resor man normalt förknippar med semesterresa. Och ett minne för livet. Kontakta Sten Kvarfordh för mer information. Julgåva - Kanske? Kanske - är du företagare som vill ge din personal en meningsfull julklapp? Kanske - har du svårt att finna en julklapp till någon som har allt? Kanske - vill du skänka en gåva till Mutomo Projektet mellan kr och få 25% skattereduktion? Kanske - vill du skaffa ett fadderbarn? Kanske - vill du ge någon en höna eller get i gå-bort-present? Kanske - vill du ge ett årsmedlemskap (200kr (singel), 350kr(familj) eller 1000 kr företag) till någon du tycker om? Kontakta Sten Kvarfordh för närmare information om du har frågor.

13 Sten Rylander - en inspirationskälla Fredspriset 2014 Oavsett vad det gäller - träffar du någon som har samma intresse som du så vill du gärna veta mer om/av denna person. Detta har hänt mig. Första gången jag träffade Sten Rylander, f.d. ambassadör och Afrikakännare i mars 2014 insåg jag att allt han berättade Fredens Hus delade ut Fredspriset på Slottet i Uppsala den 24 oktober i år. Med stor förvåning meddelades att undertecknad erhållit Miljöpriset. För vårt miljöarbete med hållbar utveckling som utvecklats och genomförts i den torra delen av östra Kenya. Ytterligare pris gällande mänskliga rättigheter och ungdomsprissatsning delades ut. Detta resulterade i, förutom gratulationer även att många hörde av sig och ville stämde in med mina iakttagelser från min tid i Afrika. Jag ville veta mer. Det har resulterat i inspirerande lunchmöten. Dessutom skriver han numera en egen krönika i vår tidning Mutomo News. Den som vill veta mer om Afrika rekommendera jag hans bok Afrika vänder. Där står mycket information om Afrika igår, idag och framtidsvisioner. Kan varmt rekommenderas som julklapp. veta mer om Mutomo Projektet. Roligt att det vi gjort har rönt uppmärksamhet. Bilden tagen på Uppsala Slott i samband med firande tillsammans med Göran Ågerup (styrelsemedlem) och Sten Rylander (krönikör i Mutomo News).

14 Givareguiden - vad är det? Givarguiden är en opolitisk organisation som ger ut jämförbar information om hjälporganisationer i Sverige som har 90-konto. Riktar sig till företag (men även enskilda personer) som söker transparenta organisationer. Med hjälp av sin Gröna Lista vägleder de givare att kontakta de organisationer som är mest trovärdiga.72% av 217 granskade organi- sationer klarar inte Givarguidens transparenskrav. Mutomo Projektet har fullt godkänt på alla krav. Känns bra Glädjens dag i Mutomo Den efterlängtade regnperioden kom till Mutomo den 31/10.Detta är den viktigaste händelsen på året för Mutomobefolkningens överlevnad. Tyvärr är skyfallen så kraftiga att de sköljer över den hårda jordskorpan och går ej ner i jord lagren om man ej plöjer upp eller terasserar sin jord. De allra flesta Mutomofamiljers främsta inkomstkälla är den skörd som deras små jordbruk ger. Dessutom blir vägarna oframkomliga - m e n d e t s t ö r e j i n n e v å n a r n a s å m y c k e t. Viktigast att få fylla på vattenreservoirerna och att kunna plantera när värsta reget dragit förbi. P.g.a. den ojämna nederbörden är idag existensminimum (= 1USD / dag) 63% i Mutomo-distriktet. På våren (mars/april ) kommer ytterligare en regnperiod men den är numera i omfattning. (Foto av Erik Graner).

15 VIP Service - stolt sponsor till Mutomo projektet Ett gott exempel på hur ett företag visar sin CSR ( = Corporate Social Responsibility).Kanske något för andra företag att ta efter.? Vip-Service utför all form av städ och skötsel av ditt hem. De skänker en höna till Mutomo projektet för varje beställning av fönsterputs. Här en bild från Bo-Mässan i Uppsala den 1/11. Du som behöver hjälp i hemmet, stöd dem som stödjer oss. Du som är sponsor - en idé att ta efter? Mobiltelefoner / Digitalkamera sökes Du som har en mobiltelefon du ej använder. Vi tar tacksamt emot den då behovet i våra mikrokreditgrupper att ha telefon är stort. - Kontakta gärna Sten. Du som har en digitalkamera du ej använder. Vi tar tacksamt emot då behovet för våra projektledare att ta kort är stort i samband med projektrapportering. - Kontakta gärna Sten. Vår nya logga tillsammans med värdegrundande loggor från ganskande organisationer som borgar för vår kvalitet.

16 Ett annat sätt att bidra på... När jag första gången kom i kontakt med Mutomoprojektet vid besök i en av Uppsalas Rotaryklubbar tänkte jag det här är precis det projekt jag har längtat efter Tanken att vidga Rotarys Läkarbank till att omfatta fler behov och fler professioner är så rätt. Att koncentrera sig till ett distrikt skapar tydlig närvaro, vi kan kalla det kritisk massa. Jag har följt Östafrika och främst Tanzania under drygt 40 år. I Dar Es Salaam i Tanzania har jag varit bosatt och arbetat främst med skogsbruk. Jag har dessutom haft många korttidsuppdrag och naturligtvis även turistat. Östafrika är en viktig del av mitt och min familjs liv. Därför kändes det naturligt att med Mutomoprojektets styrelse resonera huruvida jag skulle kunna bidra, nu som pensionär och frivillig. Eftersom jag under senare år arbetat med att utveckla ledningsgrupper och lagarbete i svensk industri och dessutom känner mig som hemma i den östafrikanska kulturen enades vi om att jag skulle kunna bidra på följande sätt: Utveckla den kenyanska projektgruppen på plats i Mutomo Stötta Sten Kvarfordh som backup Jag har under 2014 besökt Mutomo två gånger. Första gången för att lära känna och andra gången, under två veckor i juni arbeta mer konkret dels med projektrelaterade frågor men framförallt med att vässa den kenyanska projektgruppen. Sammanfattningsvis tycker jag att vårt projekt är mycket effektivt och väl skött. Utmaningen är att få projektgruppen att ligga i framkant utifrån kenyanska förhållanden. Att precis som i en svensk verksamhet få medarbetarna att kliva ur komfortzonen, bli tydligare när det gäller mål och uppföljning. Men det måste ske med respekt för lokala förutsättningar och värderingar. Projektmedarbetarna skall känna sig stolta över att befinna sig i framkant, att ifrågasätta och utmana men skall göra det på ett sätt som respekterar det omgivande samhället. Swedish Mutomo Group makes difference har blivit en accepterad slogan! Det här bidraget sker genom att vårt lilla familjeföretag Peter Staland AB lånar ut mig till Mutomoprojektet samt står för resekostnader. Vi tycker det är ett stöd som ligger i linje med företagets verksamhet och intresse. Avsikten är att göra ytterligare ett par resor under Peter Staland Peter Staland i samspråk med Mutomo distriktets MP Rachel Nyamai Utvecklingskurs med den lokala projektledningen

17 Vad händer i Mutomo - just nu Som vanligt är aktiviteten hög i Mutomo och vår Projektgrupp gör en heroisk insats genom att utföra och rapportera om pågående projekt via veckobrev. Detta är på gång just nu: Resource Center (Vårt eget utbildningsområde inkl. byggnad) Fördämning av regnvatten från ett berg + underjordisk tank (50kbm) Installation av 3-fas el för Aloe Vera- + honugsproduktion Grus och singelframställning Kilisa (avsaltningsanläggning) Bestämmande av produktionskostnad - ett testprojekt Yrkesskolan Byggnation av utbildningslokaler för fordonsteknik och metal-/svetsutbildning Inköp av inventarier till (dam-) frisörutbildningen Thome Primary School Trädplantering Inhägnad av träd och skolträdgård Elektrifiering av resterande 3 klassrum Urinoir för pojkar 2 svarta tavlor Erik Primary School Trädplantering Kyatune Primary School Inköp av brickor,tallrikar och muggar i plast till 150 skolbarn Kilisa Primary School 1 klassrum Mutomo Deaf School 1 vattentank, plast, 10 kbm Nziiani Primary School 1 vattentank, plast, 10 kbm 2 spisar till befintligt skolkök S:t Marys Sec. girl School Elektrifiering via solpaneler; fas 2= administration + 3 skolsalar. Sallen Primary School Byggnation av administrationsbyggnad Familjeplaneringsprojekt i region Athi Honungsprojekt, Pilot - 5 familjer 25 bikupor Mikrokreditverksamhet (145 grupper) Avslutande av CBO och start up av NGO Innebandyverksamhet Kassava-plantering

18 Ljudböcker ( CD) En medlem har skänkt oss ett antal ljudböcker som vi nu försöker förstärka kassan med. Vi säljer dem i 4 -pack för att underlätta hanteringen. 4 st. 100 kronor. Kan hämtas hos Sten. Ring tel alt Önskar du att de skickas så tillkommer portokostnad. Du som själv har ljudböcker att skänka - hör av dig till Sten så hämtar han. Författare Titel Uppläsare Peter Mayle Ett år i provence Olof Thunberg Karin Wahlberg Flickan med majblommorna Torsten Wahlund Yann Martel Berättelsen om Pi Johan Rabeus Danielle Steel Dejtingleken Marie Rickardsson Pontus Ljunghill En osynlig Reine Brynolfsson Doris Lessing Katter Meg Westergren Camilla Grebe / Åsa Träff Bittrare än döden Katarina Ewerlöf Daniel Mason Pianostämmaren Krister Henriksson Peter From Katastrofen vid Poltava Kenneth Milldoff Barbara Voors Mina döttrars systrar Pia Johansson Catarina Ingelman-Sundberg Vikingaguld Tomas Norström Catarina Ingelman-Sundberg Vikingasilver Tomas Norström Catarin Ingelman- Sundberg Vikingablot Tomas Norström Irene Nemirovski Storm över Frankrike Irene Lindh Lena Ebervall / Per Samuelsson Ers Majestäts olycklige Kurt Helge Skoog Minette Walters Misstanken Anna Godenius Arne Dahl Ghosthouse 2.0 ArneDahl Herman Lindqvist Caramba säger dom aldrig Herman Lindqvist Roslund / Hellström Två soldater Peter Andersson Hillary Jordan Missisippi Anna Maria Käll Robert Löhr Schackmaskinen Helge Skoog Åke Edwardsson Nästan död man Torsten Wahlund Maria Küchen Harhjärta Sissela Kyle Elisabeth George En lögn att lita på Katarina Ewerlöf Jonas Bonnie Saffrans hjärta Katarina Ewerlöf Nora Roberts Flammande skyar Katarina Ewerlöf Lasse Wierup Infiltratören Tomas Bolme P.D. James När döden kom till Pemberley Katarina Ewerlöf Annika Bryn Morden i Buttle Gunnel Fred Åke Edwardsson Segel av sten MagnusRosmann Katarina Mazetti Grabben i graven bredvid Gardell /Eklund J.K. Rowling Den tomma stolen Tomas Bolme Åke Edwardsson Jukebox Pale Olofsson Åke Smedberg Blod av mitt blod Peter Andersson Reginald Hill Hämnden Tomas Bolme Peter Robinson En märklig affär Tomas Bolm Jan Guillou Ondskan Jan Guillou

19

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP Vatten Området lider av extrem svår torka periodvis. Brist på vatten förorsakar stort lidande. Regnvatten lagras för användning under torrperioderna. Därför byggs många vattentankar.

Läs mer

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014 Juli 2014 Innehåll Sid.1 Tillbakablick Sid.2 Sten Rylanders Krönika Sid.3 Frivilliga hjältar och ambassadörer Sid.4 Resor till Mutomo Sid.5 Mutomo Charity - Golf Projekt - några exempel Sid.6 Tragedi i

Läs mer

Glädje efter valet i mars

Glädje efter valet i mars Juli 2013 Glädje efter valet i mars Viss turbulens uppstod efter valet då de två huvudkandidaterna Uhuru Kenyatta förklarade sig som vinnare av valet och Raila Odinga ej accepterade det p.g.a. valfusk.

Läs mer

September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten

September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten Korruption och vattenbrist är två stora problem som håller tillbaka utvecklingen i Mutomo området. Korruptionen kan vi ej göra så mycket åt. Endast inta

Läs mer

Firandet inleddes med välkomstdrink samt mingelmusik av elever från Upplands Väsby kommunala musikskola

Firandet inleddes med välkomstdrink samt mingelmusik av elever från Upplands Väsby kommunala musikskola 1 Rotary Upplands Väsby Bredden Jubileumsfirande 20 år, åren 1995-2015 Kvällen den 19 maj 2015 Penthouse Scandic Infra City. President Thomas Murray hälsade samtliga gäster hjärtligt välkomna till jubileumsfirandet,

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

HÄR FÅR HANDIKAPPADE

HÄR FÅR HANDIKAPPADE HÄR FÅR HANDIKAPPADE Organisationen Maisha Kara Trust arbetar för att funktionshindrade barn i Kenya ska få bättre livsvillkor. Ett viktigt arbete är stödgruppernas hjälp till föräldrar att inse barnens

Läs mer

Kenya och framtiden. Mars 2013

Kenya och framtiden. Mars 2013 Mars 2013 I huvudet på... Kenya och framtiden Valet 4 mars Kenya står inför ett viktigt vägskäl. Valet 4 mars kan föra Kenya framåt mot en begynnande demokrati. Men det kan också bli ett brutalt bakslag.

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Sten Rylanders Krönika. Mars 2015

Sten Rylanders Krönika. Mars 2015 Mars 2015 Välkomna till ännu ett nummer av Mutomo News. När detta skrivs var det meningen att jag skulle vara just hemkommen från Mutomo efter att ha guidat 2 grupper där under januari. Men ryggbesvär

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Eric Dental Clinic Mutomo. Handbok

Eric Dental Clinic Mutomo. Handbok Eric Dental Clinic Mutomo Handbok 2010-12-13 Sida 1 av 6 Viktig information till dig som är tandläkare på väg till Mutomo Barn i primary school behandlas utan kostnad. Till sjukhuset betalar du däremot

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva Tubberödshus Så länge du är i livet ska du leva Så länge du är i livet ska du leva I genuin bohuslänsk natur med berg, grönska och närhet till havet ligger Tubberödshus äldreboende i Skärhamn på Tjörn.

Läs mer

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Effektrapport 2014 Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Hélène Benno 1(5) 1. Vad vill er organisation uppnå?... 2 2. I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?... 2 3. Vilka

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya -

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - - The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - BaseCamp Foundation Masai Mara Masai Mara i Kenya är en mycket speciell plats, med en vild och vacker natur, ett oerhört rikt djurliv och lokalbor som strålar

Läs mer

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen

...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen ...till jordens yttersta gräns. Pingstkyrkan Kungsbacka i världen Jesus sa; Gå ut i hela världen och gör alla folk till lärjungar. Det är vad ordet mission innebär. Ingen församling kan göra detta själv,

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Bokföring 2007-2008 NDUGU.xls - Räkenskapsredogörelse

Bokföring 2007-2008 NDUGU.xls - Räkenskapsredogörelse Räkenskapsredogörelse för perioden 2007-10-01 -- 2008-12-31 Resultaträkning 2007-10-01 -- 2008-12-31 Avvikelse mot Utfall relaterat Not Utfall Budget budget till budget helår Inkomster Medel för bistånd

Läs mer

INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY

INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY 2012-03-03 Page 1 of 7 INFORMATION TILL DIG SOM VILL ÅKA SOM VOLONTÄR TILL PHYLLIS MEMORIAL CHILDREN S HOME AND ACADEMY Vad kul att just DU vill åka som volontär till Phyllis Memorial Children s Home i

Läs mer

Verksamhetsplan för 2012

Verksamhetsplan för 2012 Verksamhetsplan för 2012 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

UpDate. För oss som rest med Up With People I DETTA NUMMER

UpDate. För oss som rest med Up With People I DETTA NUMMER DECEMBER 2013 UpDate För oss som rest med Up With People I DETTA NUMMER KALENDER... sid. MEDLEM 2014... sid. SPÅR I HJÄRTAT OCH MINNEN FÖR LIVET... sid. VERKA FÖR SUWPAA... sid. STIPENDIEFONDEN... sid.

Läs mer

Tusentals flickor behöver ditt stöd.

Tusentals flickor behöver ditt stöd. Tusentals flickor behöver ditt stöd. Inte ovanligt. Den här flickan, Blacky, hittades i en soptunna. Råttorna hade börjat äta av hennes ansikte. Överleva? Djur, människor och växter kämpar i 40 gradig

Läs mer

Vättersö Nya Samfällighetsförening (VNSF) Bilaga 4. Tre alternativ (det kan finnas fler, det kan styrelsen jobba vidare med nästa år)

Vättersö Nya Samfällighetsförening (VNSF) Bilaga 4. Tre alternativ (det kan finnas fler, det kan styrelsen jobba vidare med nästa år) Bilaga 4 Gallring av skog Tre alternativ (det kan finnas fler, det kan styrelsen jobba vidare med nästa år) 1. Småskalig röjning i område efter område. Varje område får komma överens om att man vill få

Läs mer

Organisation och ledarskap. Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1

Organisation och ledarskap. Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1 Organisation och ledarskap Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1 Strategi Vision Utgå alltid från visionen. När vi vet vart vi vill kan vi börja planera för att nå dit. Det är då vi

Läs mer

Konstnärsparet Eugen och Maria Pettersson Sammanställt av Thure Herbertsson oktober 2012

Konstnärsparet Eugen och Maria Pettersson Sammanställt av Thure Herbertsson oktober 2012 1 Konstnärsparet Eugen och Maria Pettersson Sammanställt av Thure Herbertsson oktober 2012 Bild från Uppsala Tidning den 18 nov. 1989 där han som 80-åring berättar om livet och om snideriet. Eugen och

Läs mer

www.djurensratt.se 08-555 914 00 Testamente för en djurvänligare värld Foto: Anders Johansson

www.djurensratt.se 08-555 914 00 Testamente för en djurvänligare värld Foto: Anders Johansson www.djurensratt.se 08-555 914 00 Testamente för en djurvänligare värld Din hjälp är viktig För oss i Djurens Rätt är det självklart att djur ska ha det bra. Verkligheten ser tyvärr ofta annorlunda ut.

Läs mer

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena

Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre presenterar möjligheternas arena Stockholm Waterfront Congress Centre är Sveriges nyaste och mest mångsidiga arena för större möten och evenemang. Med den djärva arkitekturen

Läs mer

RAPPORT FRÅN ZAMBIA. Det fanns tom toalett och dusch.

RAPPORT FRÅN ZAMBIA. Det fanns tom toalett och dusch. RAPPORT FRÅN ZAMBIA I november besökte Ulla och jag familjen Linyama i Zambia 5 dagar. Ett besök som var efterlängtat från båda parter. Vi togs verkligen emot med stora famnen. Det visade sig att Michael

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

1$} i laaa 3. Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014

1$} i laaa 3. Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014 1$} i laaa 3 Verksamhetsplan juniorer WASA GK 2014 VERKSAMHETSIDÉ Wasa Golf erbjuder barn och ungdomar unik golfskola: en chans att lära sig golf, ta del av golfens positiva egenskaper inom bl.a. inom

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015. Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom

Verksamhetsplan 2014/2015. Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom Verksamhetsplan 2014/2015 Malmö FBC och Malmö FBC Ungdom Vår verksamhet Malmö Floorball Clubs organisation består idag av två föreningar. Malmö FBC, org.nr 802439-1164, och Malmö FBC Ungdom, org.nr 802419-4279.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

SÁMIRÁĐĐI SAMERÅDET SAAMELAISNEUVOSTO THE SAAMI COUNCIL СΟЮЗ СААМΟВ SámiRađđi ruota juogos/ Samerådets svenska sektion C/o Åsa Larsson Blind Box 137 980 14 Övre Soppero VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN

Läs mer

Willefonden. Wilhelm Foundation

Willefonden. Wilhelm Foundation Wilhelm Foundation Willefonden Utomlands kallar vi Willefonden för Wilhelm Foundation För att Willefonden ska kunna hjälpa barnen med odiagnostiserade hjärnsjukdomar behöver vi visa upp och berätta om

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF/Estey LIVET är en GÅVA som du kan ge vidare Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn. En värld där alla barn i alla

Läs mer

NYHETSBREV JUNI 2012

NYHETSBREV JUNI 2012 Äntligen är sommaren här och föreningen Golomolo vill skicka en varm sommarhälsning till alla underbara medlemmar och stödjare med några uppdateringar om vad som har hänt under våren! Först och främst

Läs mer

Handelsbankens FadderbarnsFond Bilaga 1 till Förvaltningsberättelsen Totalt utbetalda bidrag under år 2008: 2.535.311,41 kr Sid. 1/2 Organisation/ Projekt: BaanChivitMai: Totalt bidrag under 2008: BCM-barnen

Läs mer

"50+ i Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa

50+ i Europa Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Agency Logo Household-ID 1 2 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens förnamn: "50+ i Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Skriftligt frågeformulär för

Läs mer

En bättre värld i arv. Information om testamentsdonation

En bättre värld i arv. Information om testamentsdonation En bättre värld i arv Information om testamentsdonation En hälsning från direktorn 3 Hoppet om något bättre blir verklighet Någon dag, någonstans i världen, kan ett barn som lever i extrem fattigdom få

Läs mer

till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30

till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30 KALLELSE till Kristianstads Zontaklubb Medlemsmöte onsdagen 8 oktober 2014 kl. 18.30 Plats: Samling på Rådhuset, därefter Grand Hotel. OBS! Styrelsen påminner vänligen om beslutet att öka mötesavgiften

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Förord. Sverige tar emot 2-3000 ensamkommande flyktingbarn per år. Av dessa bor många en kortare eller längre tid på Hem för Vård och Boende.

Förord. Sverige tar emot 2-3000 ensamkommande flyktingbarn per år. Av dessa bor många en kortare eller längre tid på Hem för Vård och Boende. Förord vob syd ab Sverige tar emot 2-3000 ensamkommande flyktingbarn per år. Av dessa bor många en kortare eller längre tid på Hem för Vård och Boende. VoB Syd AB driver ett antal sådana boenden i södra

Läs mer

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år?

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Det och mycket skog, skratt och god mat blir det på Spillkråkans 15-årsjubileum den 27-28 april - fest och allvar från lördag förmiddag till

Läs mer

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar Juli 2015 Här kommer ett försenat nummer av Mutomo News. Även om vädret i Sverige inte har varit bra i sommar ska vi inte skylla på det. Snarare på inkompetent sjukhuslogistik och dåliga operatörer som

Läs mer

HUNGERPROJEKTET MiKROfiNaNsPROGRaM RaPPORT 2013

HUNGERPROJEKTET MiKROfiNaNsPROGRaM RaPPORT 2013 HUNGERPROJEKTET Mikrofinansprogram RAPPORT 2013 Inledning Ett stort tack till alla de företag och individer som under 2013 valde att rikta sina investeringar till Hungerprojektets mikrofinansprogram. I

Läs mer

Styrelsekandidaturer. Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer

Styrelsekandidaturer. Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer Styrelsekandidaturer Ordförande Sofia Carlsbrand: Jag heter Sofia Carlsbrand, går mitt tredje år på programmet och pluggar just

Läs mer

Introduktionstext till tipspromenaden

Introduktionstext till tipspromenaden Introduktionstext till tipspromenaden 1,2 miljarder människor lever i dag i extrem fattigdom. Världens ledare i FN har beslutat om en handlingsplan för att utrota fattigdomen. Denna handlingsplan består

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

Kulturprogram. Sommar 2008

Kulturprogram. Sommar 2008 Kulturprogram Sommar 2008 Musik på bruket Söndagen den 1 juni står Hällekis Musikkår åter som värd för den traditionella musikfestivalen Musik på bruket. I år är det 20:e gången som publiken bjuds på musik

Läs mer

NUMMER 1 2009 EN TIDNING FRÅN»SRI LANKAS BARNS VÄNNER« utblick

NUMMER 1 2009 EN TIDNING FRÅN»SRI LANKAS BARNS VÄNNER« utblick NUMMER 1 2009 EN TIDNING FRÅN»SRI LANKAS BARNS VÄNNER«utblick SRI LANKA Startskott för Star for Life Carema Orkidén bidrar till Suhada Home Araliya förskola är på frammarsch Terminsavslut med blandade

Läs mer

- om barn till missbrukare. Verksamhetsberättelse

- om barn till missbrukare. Verksamhetsberättelse - om barn till missbrukare Verksamhetsberättelse 2 0 1 1 innehåll 1. Bakgrund 2. om De hemliga barnen 3. Om Våga Börja Prata 4. året som gått 2011 5. året som kommer 2012 6. finansiärer 7. Resultaträkning

Läs mer

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE!

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! VÄRLDENS STÖRSTA KONST PROJEKT FÖR VÄLGÖRENHET LANSERADES I KAPSTADEN Press release 14-April-2012 Peace Love & Photography TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! ABCharity projektet lanserades framgångsrikt

Läs mer

Gävle Red Devils verksamhets- berättelse 2014

Gävle Red Devils verksamhets- berättelse 2014 Gävle Red Devils verksamhets- berättelse 2014 Styrelsen Styrelsen haft följande sammansättning under verksamhetsåret 2014: Ordförande Kassör Ledamöter Kenneth Arvidsson Gustav Hägneby Per Enqvist Pasi

Läs mer

-ett minne för livet.

-ett minne för livet. -ett minne för livet. Nu väcks Musikaliska till liv med nytt mål och nya färdriktningar - allt i musikens tecken. I hjärtat av Stockholm finner vi en av huvudstadens mest exklusiva och anrika konsertlokaler.

Läs mer

Prövning av nya regionala ungdomsorganisationer 2015

Prövning av nya regionala ungdomsorganisationer 2015 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Fredrik Schlott Karin Sundequist Prövning av nya regionala ungdomsorganisationer 2015 1 Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår kulturnämnden

Läs mer

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt Tid: 2013-05-05 13.00-16.00 Plats: IOGT-NTO Distriktsexpeditionen, Klara Södra Närvarande: Oskar Jalkevik Ordförande Linda Tjälldén Vice ordförande

Läs mer

2015-02-24 Tranbärets månadsbrev februari 2015

2015-02-24 Tranbärets månadsbrev februari 2015 Tranbärets månadsbrev februari 2015 Nu är februari månad slut och vi har fått njuta av snölek ett tag till, samtidigt som vårkänslorna har smugit sin in lite här och var. Solen tittar fram, och vissa dagar

Läs mer

En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen.

En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen. En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen. Läkarmissionen, Siktgatan 8, 162 88 Vällingby. Gåvopostgiro: 90 17 18-7 E-post:

Läs mer

Välkommen till Arvsfondens introduktionsdag för nya projektledare!

Välkommen till Arvsfondens introduktionsdag för nya projektledare! Välkommen till Arvsfondens introduktionsdag för nya projektledare! Syfte med dagen Vilka krav kan jag ställa på Arvsfonden och vilka krav ställer Arvsfonden på mitt projekt? Nätverket Arvsfonden hur ser

Läs mer

Minnesanteckningar från 25-årsjubileet i samband med årsmötet den 5 april 2014 i Örnsköldsviks församlingshem

Minnesanteckningar från 25-årsjubileet i samband med årsmötet den 5 april 2014 i Örnsköldsviks församlingshem 2014-05-04 1 (10) 25-årsjubileet i samband med årsmötet den 5 april 2014 i Örnsköldsviks församlingshem Kallelse och information Annons i ÖA och i sjukhusets intranät m.m. Via Doris Hultdin vid sjukhuskansliet

Läs mer

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012 Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012 Inledning Målsättningen enligt stadgarna för Rekekrokens Byaförening är att främja byn och dess invånare för en ökad trivsel och samhörighet. Vidare skall föreningen

Läs mer

Vreta Kloster GK Junior & Elitkommitte n. Verksamhetsbera ttelse 2012. Version 1.0

Vreta Kloster GK Junior & Elitkommitte n. Verksamhetsbera ttelse 2012. Version 1.0 Vreta Kloster GK Junior & Elitkommitte n Verksamhetsbera ttelse 2012 Version 1.0 Innehåll VERKSAMHET 2012... 4 GOLFKUL... 4 GOLFÄVENTYRET GRÖNA KORTET... 4 UTVECKLING PAR, BIRDIE... 5 UTVECKLING EAGLE,

Läs mer

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdoms och juniorverksamhet 1. Vision PITEÅ GOLFKLUBB SKA ERBJUDA DEN BÄSTA BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN I KOMMUNEN, ALLA KATEGORIER

Läs mer

Lions Rent Vatten... hjälper 30 000 bybor i Tanzania att få rent och gott dricksvatten

Lions Rent Vatten... hjälper 30 000 bybor i Tanzania att få rent och gott dricksvatten L Lions Rent Vatten... hjälper 30 000 bybor i Tanzania att få rent och gott dricksvatten Rent vatten.. förebygger plågsamma sjukdomar förbättrar sjuk- och mödravården minskar barndödligheten ökar bybornas

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013

barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013 barnhemmet i muang mai torsdag 16 maj - torsdag 27 juni 2013 Tiden går fort, alldeles för fort! Vi tycker det var igår vi skickade vårt förra brev, men igår var det hela sex veckor sedan. Och visst har

Läs mer

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål.

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål. Innehåll Verksamhetsplan Junior- och Elitverksamheten vid Sölvesborgs GK...3 Vision...3 Målsättning t o m 2015...3 Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål....3 Värdegrund...4 Handlingsplan

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

www.stockholm-hlr.nu

www.stockholm-hlr.nu Ett projekt i syfte att sprida kunskap kring halvautomatiska defibrillatorer för ökad överlevnad. En rapport av Mikael Gustafsson 2007 www.stockholm-hlr.nu INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING Sidan 3 1.

Läs mer

Bjud in till. inspiration

Bjud in till. inspiration Bjud in till inspiration Vi älskar möten! Ja, vi älskar faktiskt alla sorts möten. Speciellt den sköna stämning som sprids och den kreativitet som uppstår när människor samlas utanför vardagens väggar.

Läs mer

Utresa i april samt oktober

Utresa i april samt oktober Utresa i april samt oktober Svajande palmer, god mat, trevligt resesällskap och en härlig gemenskap, det är "Seniorresan till Phuket". Svea Travel arrangerar sedan flera år denna resa som blivit mycket

Läs mer

En sann Taekwon-Do mästare

En sann Taekwon-Do mästare En sann Taekwon-Do mästare Master Per Andresen, 7 Dan Pionjär av TKD ITF i Europa. Ledare för en av världens största ITF organisationer, National Taekwon-Do Norway med drygt 6000 medlemmar. Huvudinstruktör

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR?

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR? PER PULSGRUP CH VARFÖR? HUR GÖR MAN O VARFÖR PULS? PULSGRUPP- VAD ÄR DET? Och varför ska vi ha det? Två relevanta och bra frågor som vi som jobbar med Puls-Tro och Idrott får ganska ofta. De frågorna försöker

Läs mer

5 inspirerande tips. Om hur Du säljer mer på mässan.

5 inspirerande tips. Om hur Du säljer mer på mässan. 5 inspirerande tips Om hur Du säljer mer på mässan. Tips # 1 Le. Ett gott skratt förlänger livet, heter det ju. Läkaren och föreläsaren Nisse Simonson påstår att det är vetenskapligt bevisat att surkartarna

Läs mer

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret.

Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Vätterrundan 2009 och vi hade inte tur med vädret. Så var det då dags för vår första (och sista?) Vätternrunda. Vi hade ängsligt följt väderrapporterna i veckan och till sist var det bara att inse att

Läs mer

Miljöutbildning som skapar framgång

Miljöutbildning som skapar framgång Miljöutbildning som skapar framgång Catherine Karagianni Environmental Manager TeliaSonera Sverige Agenda Introduktion TeliaSonera Sveriges miljöarbete Varför en miljöutbildning? Varför valde vi att uppdatera

Läs mer

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är.

Men ett vanligt jobb är faktiskt ett tillfälle att på olika sätt dela evangeliet. Möjligheterna finns där vi är. NYTT MÅL Fil. 1:12-14 Hamnar man i fängelse är det säkert lätt att ge upp. Ibland räcker det med att man känner sig som att man är i ett fängelse för att man skall ge upp. För Paulus var det bara ännu

Läs mer

Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre

Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre Detta är Andreas Lindgrens praktikrapport som avläggs efter fem spenderade veckor i Stockholm. Min praktik har bestått av tre mer eller mindre separata delar på fem olika företag. Dessa tre delar har jag

Läs mer

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY)

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY) MEDARBETARUNDERSÖKNING 213 LÄSVÄGLEDNING 1 I denna rapport presenteras resultaten från medarbetarundersökningen 213. Överst till vänster står namnet på enheten rapporten gäller för. Antal svar i rapporten

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

Great Andoh International School Verksamhetsplan

Great Andoh International School Verksamhetsplan Great Andoh International School Verksamhetsplan Vision Långsiktig inriktning 10-15år. Viktigt att intressenterna delar den. To care for children, making them assets to Ghana. Friska, glada barn som kan

Läs mer

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND Oj, vad tiden går fort! April är snart slut och sommaren närmar sig med stormsteg. Men innan sommaren kommer har vi ytterliggare en fartfylld månad att se fram emot! Vårinsamling, mångfaldsrunda, nätverksträff,

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var?

BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK. DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? BLODGIVNINGSBEFRÄMJANDE ARBETE OCH SAMTALSTEKNIK DEN 2 APRIL 2014 Antal svar 32 av 38 Hur givarna förstår information och frågor var? Kommentar till: Hur givarna förstår information och frågor. Bra att

Läs mer

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6 Nyhetsbrev #2 2015 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen är i full gång även om värmen ännu uteblivit. Verksamheten är också i full gång och ni har väl inte missat alla träningar, tävlingar och andra roliga

Läs mer

PM Unionsmatchen 2013 Preliminärt tidsprogram

PM Unionsmatchen 2013 Preliminärt tidsprogram PM Unionsmatchen 2013 Preliminärt tidsprogram Fredag 7 juni 17.00 Logi öppnar Deltagarkuvert med nummerlappar, PMmm finns vid entrén till Fässbergsgymnasiet 17.00-20.00 Träningskontroller med Sportident

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN

2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN 2015/2016 SKOLRESA TILL STOTEN Sälens bästa skidåkning och ETT FJÄLL MED UPPLEVELSER Ta klassen till Stöten! I din hand håller du ett riktigt bra erbjudande. Samla skolklassen och åk till fjällen. I Stöten

Läs mer

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 2011-09-15 kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST), Jan Gustafsson (IDT) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter

Läs mer

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts Årsmöte 2015-02-14

Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts Årsmöte 2015-02-14 Protokoll fört vid Göteborgs och Bohus läns Biodlardistrikts Årsmöte 2015-02-14 Plats: Jörlanda Församlingshem Program: Bilagor: 10:00-12:00 årsmötesförhandlingar 12:00-13:00 Lunch Frivilligt deltagande:

Läs mer

Torsdagen den 3 februari 2011 SLÄTTATORSDA. Gåband. inkl motor Ord pris 4.995:- 0512-168 80 0512-408 12 0512-334 60 142

Torsdagen den 3 februari 2011 SLÄTTATORSDA. Gåband. inkl motor Ord pris 4.995:- 0512-168 80 0512-408 12 0512-334 60 142 1 147 75 151 50 29 138 51 171 01 40 24 Gåband Butikerna i Vara Småstad bjuder på kaffe med dopp kl. 17.00 20.00 inkl motor Ord pris 4.995:- 146 161 149 Slättatorsdag 3.900:- 42 För leverans 12 mars. 83

Läs mer