Sten Rylanders Krönika

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sten Rylanders Krönika"

Transkript

1 November 2014 Sten Rylanders Krönika Först av allt en mycket rolig händelse, som jag tror att alla läsare av Mutomo News redan känner till. Den 24 oktober fick vår eldsjäl Sten Kvarfordh mottaga Uppsala Fredspris i kategorin Miljö för de fina insatser som har gjorts inom ramen för Mutomo-projektet under det senaste decenniet. Jag var med vid den fina ceremonin på Uppsala Slott och jag vill ännu en gång gratulera min namne Sten till denna hedervärda utmärkelse. Jag vet förstås att det är många som jobbar och som är delaktiga i det som görs. Men med en uppskattad eldsjäl som driver på är det ju så mycket lättare att uppnå positiva resultat. Kenya kämpar vidare i motvinden för närvarande. Al Shabab och andra terrororganisationer är aktiva och skapar problem som påverkar stabiliteten i landet samt Afrikabilden i stort. Ebolakrisen har inte gjort saken bättre. Turismnäringen i Kenya har nu nått ett bottenläge och det kommer att ta tid att jobba sig ur denna svåra situation. Mutomo-projektet och andra liknande satsningar är ljuspunkter i tillvaron. Ni visar vägen och demonstrerar att det är viktigt och meningsfullt att jobba med solidaritet och utveckling i ett fint svenskkenyanskt samarbete. Den nya svenska regeringen har markerat mycket tydligt att man värdesätter det civila samhällets insatser och vi kan räkna med att denna inställning kommer att märkas i den nya biståndspolitik som nu mejslas ut. Såväl stora som små svenska organisationer som Forum Syd, där jag är ordförande, som Mutomo-projektet har anledning att se framtiden an med tillförsikt. Jag skriver dessa rader i Cape Town med anledning av mitt tillfälliga jobb som ciceron vid Thabela Travel s resa i Mandelas fotspår. Idag har vi besökt Robben island och fortsätter nu de närmaste dagarna i Easter Cape, där Mandela växte upp och fostrades. Mandela har lämnat oss men fortsätter att vara en inspirerande kraft och förebild för alla oss som tror på internationell solidaritet och rättvisa.

2 Axplock från Stens senaste vistelse i Mutomo (september/oktober) Kyatune Primary School (Idag 959 barn varav 133 handikappade) Träffade 4 glada stolta barn med sina nya rullstolar Tidigare fanns tallrikar och muggar till hälften av barnen. Nu kan alla barn få rena tallrikar och muggar Ny kantin - som p.g.a. platsbrist också används till klassrum Allt detta p.g.a. välvilliga sponsorer från Sverige. Vår vän Rachel Nyamai (MP= Minister of Parlaiment) har bidragit med en träningslokal för de handikappade. Munathi Primary School ( 75 barn) Nytt hus för klassrum Vattentank (10 kbm) Ny svart tavla Stor tacksamhet för vad som gjorts men som synes - mycket återstår. Se bild nedan. Dock saknas ännu utrustning.

3 50 årsjubileum av Mutomo Mission Hospital Mycket pompa och ståt med c:a 400 gäster inkl. katolska biskopar och kardinaler. Många tal och mycket körsång. Via ett s.k. Matching Grant från Rotary planerar vi att tillsammans med många Rotary-klubbar skänka sjukhuset säker tillgång på rent vatten genom en stor avsaltningsanläggning. På bilden till höger tackar Matron Mary (föreståndaren) på sjukhuset Dr. Ann- Marie Pernulf som höll ett tacktal med anledning av jubileet - som representant för Rotary Läkarbank. En dag på jobbet med Francis och Aviah Mikrokreditverksamheten 145 olika mikrokreditgrupper besöks varje månad. Under en dags rundresa (3-8 mil) hinner de med 7 möten med c:a grupper. Lån ges ut och ränta tas in. Mycket kontanthantering. Jobbig dag på extremt dåliga vägar/stigar kan Sten intyga. Konferens Sweden Day Vi samlade 34 lokala beslutsfattare (inkl. rektorer) och berättade om vår verksamhet och hur vi på bästa sätt skall samarbeta i framtiden.

4 Möten, möten, möten, möten... Ju större vi blir i Mutomo Distriktet ju viktigare är det att vi träffar, informerar och samarbetar med så många beslutsfattare som möjligt. MP Rachel Nyamai Betr. samarbetsprojekt i distriktet Distr. Country Comissioner) J.K. Thumo Högste befälhavare i distriktet Yrkesskolans styrelse Bageriutveckling+ Bidrag Ordförande i World Vision Mr Mwakasi Ägare av Toshcab Tours Mr Mike Mwenza Ledare för barn med spec. behov - Mr Kavissa Ledare för familjeplanering Sister Mwangani Jacinta Ledare för föräldralösa barn Mrs Malu Vår nya revisor Mrs Mwenda

5 Kontroll av avsaltningsanläggning i Kilisa P.g.a. höga driftskostnader av dieselaggregat som pumpar vattnet från borrhålet till avsaltningsanläggningen har ej utrustningen utnyttjats maximalt. Vi ska hjälpa kommittén att ta fram inkomstgenererande verksamhet för att få bättre ekonomi på verksamheten. Vi har också ansökt om CDF-bidrag för verksamhetsåret (från MP / kenyanska regeringen) för en anläggning som kan driva avsaltningsanläggningen med hjälp av en solcells- park Inspektion av biodlingsverksamhet De 5 testfamiljers bisamhällen har tyvärr drabbats av CCD (Colony Collapse Disorder). En allmännt utbredd sjukdom orsakad av kvalster. Lokal behandling kan ge positiva resultat. I samarbete med Kenyan Beekeepers Association hoppas vi få bort de kvalster som orsakar sjukdomen. Lilla bilden till höger visar en drottning i ett bisamhälle.

6 Floorball = Innebandy Full fart på spelplanen Målvakt Halvlek Mängder av skolor besöktes för att inspektera utförda arbeten + inspektion av kommande projekt Makongoni Primary School Fått 3 svarta tavlor, stora behov S:t Marys Sec.Girl School Överfullt övernattningshus Mutomo Mixed Sec. School Vattentank perfekt skick Kiange Primary School Perfekt ordning i biblioteket Kilisa Primary School Lunchvila på sand.madrasser saknas Mutomo Social Centre Yrkesskola - sömnad Nziiani Primary School 2 nya byggnader ( vår + MP: s ) Sallen Primary School Adm.byggnad under uppförande Thome Primary School Världsklass i Mutomo!

7 Mutomo Deaf School Mutomo Primary School Här behövs ett nytt övernattningshus Eriks Primary School En pärla Kilawa Sec. School Ny skola - stora behov Kilawa Primary School Gammal skola - enorma behov Kiange Sec. School God ordning Resource Center och Yrkesskolan Det vi kallar Resource Center är ett landområde intill Yrkesskolan som vi får använda under 30 år framöver. Genom donationer har succesivt ett stort hus byggts, där undervisning för mikrokreditgrupper sker. F.n. Aloe Vera, honungsframställning och grundutbildning av nya mikrokreditgrupper. Dessutom sker en omfattande stenkross där sten knackas sönder till grus.(också mikrokreditgrupper). De får 80 Kes/ skottkärra och vi säljer det sedan vidare för Kes. Används till förstärkning i betonggrunder. Vi har också en vattentank och en undervattenstank (som skall byggas ut). Vårt överskott av vatten säljs och är mycket efterfrågat.

8 Yrkesskolan har genom vår försorg fördubblat elevantalet på 4 år. Genom ökat elevantal = ökade inkomster har mer lärare anställts, bättre lokaler och undervisningsmaterial tack vare vårt stöd och inkomster från bageriverksamheten där nu 24 elever också utbildas till bagare. En centralt belägen lokal (vid torget) för försäljning och distribution av bröd har nu också införskaffats. Nästa steg är förbättring av ugnen och införande av 2-skift. Bageri och undervisningslokal Janet- distributionschef Vedkrävande ugn för 24 elever Fadderbarnens dag Vi har nu kommit igång och har nu 16 familjer i Sverige som har fadderbarn i Mutomo. En lördag ägnades speciellt till våra fadderbarn i åldrarna 4-10 år. Evenemanget ägde rum på Paradise Inn. Innergården var smyckad med ballonger när de kom i sällskap med släkting eller någon som tog hand om dem. De flesta saknade en eller två föräldrar. Det började med saft och smörgås samt fotografering av var och en. Sedan fick de rita eller skriva brev brev till sina svenska faddrar. Musikvideo och dans samt diktläsning stod också på programmet. Innan middagen serverades fick alla barn några klädesplagg var som antingen var medsända av svenska faddrar eller av andra. Mycket uppskattat. Middagen bestod av getkött, kyckling, ris och grönsaker. Parollen var ät så mycket ni vill. Och det åts - kan jag lova. Massor. Trötta och lyckliga gick de hem viftande med ritböcker de fått samt flaggor och ballonger. En minnesvärd dag som sponsrats av en återkommande givare (Tore Karlsson från Skellefteå) med uppmaningen - gör nåt för de fattiga barnen i Mutomo. Hans hälsning blev bönhörd med råge.

9 Familjeplanering Athi En dag begav vi oss 5 mil söderut till ett område vid Athi River där vi upprättat ett centrum för familjeplanering. C.a 6000 personer lever i detta område där minst 70% lever under existensminimum. Deras okunskap om barnbegränsningens fördelar är total. Sister Mary och vår egen Laureen står för verksamheten men genom utbildning av c.a 50 informatörer nås en stor del av befolkningen. Trots att projektet startade i juni i år har redan 108 personer fått 5-års hormondepåer som förhindrar graviditet och 14 st. har steriliserats. Vi besökte en kyrka där c:a 150 personer kom för att lyssna på Lauryns och Sister Marys generella och direkta information om hur man begränsar barnafödande. Endast våra små resurser sätter stopp för ett snabbare genomförande av detta projekt. Uppskattningen och intresset var stort den dagen vi var där. Många kvinnor vittnade om känslan att ha lyssnat och följt de råd och anvisningar som Lauryn, Sister Mary och Sister Mwangani givit. Många hade gått km för att vara med på denna informationsträff. Kurs med våra sju duktiga projektledare Tre dagar ägnades åt att utbilda gruppen i team-building. Ett område de ej känner till men som uppskattades mycket. Känslan av att vi alla strävade mot samma mål, en för alla - alla för en var paroller de gillade att höra. Många praktiska förbättringar i samarbetet framkom under dessa kursdagar. Vi har också anställt en ny ekonomiansvarig (Naomi Coletta) med mångårig erfarenhet från liknande syssla i en stor organisation i Kenya. Hennes kompetens kommer att förbättra det ekonomiska samarbetet mellan oss och vår nya revisor. Tidigare ekonomiansvarig visade brister när verksamheten expanderade snabbt.

10 Vad hände med gåvorna från Akademiska Sjukhuset i Uppsala? Jag kan glädjande meddela att de 2 ultraljudsapparaterna används nu dagligen till stor glädje för patienter och läkare på Mutomo Mission hospital. Diagnostiken förbättras väsentligt med hjälp av dessa apparater. Den mobila röntgenapparaten står fortfarande halvt uppackad i väntan på kenyansk tillstånd från nationella Strålskyddinstitutet så att den ska få användas. Kaseva Rock Catchment (vattenuppsamling i bergsskreva) Nu äntligen, är dammen redo inför kommande regnperiod att fyllas med vatten. Tillsammans med en äldre damm kommer denna anläggning att ge ett tillskott på kbm vatten. En vattentank på 100 kbm är klar och även anslutningen till den är klar. Nu väntar man bara på regnperioden som skall komma i november. Sedan tidigare har vi monterat en vattenrenare vid tappstället som ger 700 liter renat vatten/timme. Vi behövde kraftigt förstärka det ena bergsfästet. En merkostnad på c:a kr - något som Radiohjälpen tacksamt också har ersatt. Totalinvesteringen uppgår (inkl. vattenrenaren) till c:a kr. Projektet har gjorts i samarbete med en annan organisation som arbetar i området (World Vision). En mycket kompetent kommitté har nu övertagit ansvar, skötsel och ägande av denna anläggning. Befolkningen i detta område är mycket tacksam för vad vi gjort för att förbättra deras livsvillkor. 13 meter hög betongmur Vänsta bergfästets förstärkning syns tydligt. Slutförande av anslutning till ny vattentank (100kbm)

11 Från CBO till NGO Den 4 augusti 2014 var en stor dag i vår organisations historia. Då blev vi registrerade som en NGO (=Non Government Organization). Tidigare var vi registrerade som CBO (Comunity Based Organization). Denna förändring har varit en önskan sedan lång tid tillbaka då vi därigenom ser en möjlighet för våra egna medarbetare i Mutomo att ta större ansvar för verksamheten såväl ekonomiskt som organisatoriskt. Detta innebär ej att vi inom Mutomo projektet i Sverige kommer att minska kontrollen på verksamheten - snarare en organisatorisk omfördelning så den nya organisationen innehåller medlemmar från såväl Sverige som Kenya. Fördelar; importskattbefrielse, momsbefrielse, möjlighet att kunna söka stöd och bidrag i Kenya samt utomlands. Organisatoriskt innebär detta att verksamheten skall granskas av en kenyansk auktoriserad revisor (redan kontrakterad) och att all inkomstbringande verksamhet ( t.ex. mikrokreditverksamhet, försäljning av grus, ränteintäkter, intäkter från Aloe Vera) måste föras över i ett dotterbolag som beskattas enl. kenyansk lag. Att vara NGO inger också en större respekt inom samarbete med myndigheter och andra organisationer i Kenya.

12 Intresserad av att själv se hur det är i Mutomo? Varför inte ta chansen att följa med på vår resa till Mutomo i februari? Några platser finns fortfarande. Vid fullteckning kommer en ytterligare resa att äga rum i anslutning till den första. Det fi n n s d å o c k s å m ö j l i g h e t e r a t t k o m b i n e r a med en safari i Masai Mara. Eller 3 dag a r s g o l f i N a i r o b i - o m i n t r e s s e fi n n s. En resa som garanterat är mycket annorlunde de resor man normalt förknippar med semesterresa. Och ett minne för livet. Kontakta Sten Kvarfordh för mer information. Julgåva - Kanske? Kanske - är du företagare som vill ge din personal en meningsfull julklapp? Kanske - har du svårt att finna en julklapp till någon som har allt? Kanske - vill du skänka en gåva till Mutomo Projektet mellan kr och få 25% skattereduktion? Kanske - vill du skaffa ett fadderbarn? Kanske - vill du ge någon en höna eller get i gå-bort-present? Kanske - vill du ge ett årsmedlemskap (200kr (singel), 350kr(familj) eller 1000 kr företag) till någon du tycker om? Kontakta Sten Kvarfordh för närmare information om du har frågor.

13 Sten Rylander - en inspirationskälla Fredspriset 2014 Oavsett vad det gäller - träffar du någon som har samma intresse som du så vill du gärna veta mer om/av denna person. Detta har hänt mig. Första gången jag träffade Sten Rylander, f.d. ambassadör och Afrikakännare i mars 2014 insåg jag att allt han berättade Fredens Hus delade ut Fredspriset på Slottet i Uppsala den 24 oktober i år. Med stor förvåning meddelades att undertecknad erhållit Miljöpriset. För vårt miljöarbete med hållbar utveckling som utvecklats och genomförts i den torra delen av östra Kenya. Ytterligare pris gällande mänskliga rättigheter och ungdomsprissatsning delades ut. Detta resulterade i, förutom gratulationer även att många hörde av sig och ville stämde in med mina iakttagelser från min tid i Afrika. Jag ville veta mer. Det har resulterat i inspirerande lunchmöten. Dessutom skriver han numera en egen krönika i vår tidning Mutomo News. Den som vill veta mer om Afrika rekommendera jag hans bok Afrika vänder. Där står mycket information om Afrika igår, idag och framtidsvisioner. Kan varmt rekommenderas som julklapp. veta mer om Mutomo Projektet. Roligt att det vi gjort har rönt uppmärksamhet. Bilden tagen på Uppsala Slott i samband med firande tillsammans med Göran Ågerup (styrelsemedlem) och Sten Rylander (krönikör i Mutomo News).

14 Givareguiden - vad är det? Givarguiden är en opolitisk organisation som ger ut jämförbar information om hjälporganisationer i Sverige som har 90-konto. Riktar sig till företag (men även enskilda personer) som söker transparenta organisationer. Med hjälp av sin Gröna Lista vägleder de givare att kontakta de organisationer som är mest trovärdiga.72% av 217 granskade organi- sationer klarar inte Givarguidens transparenskrav. Mutomo Projektet har fullt godkänt på alla krav. Känns bra Glädjens dag i Mutomo Den efterlängtade regnperioden kom till Mutomo den 31/10.Detta är den viktigaste händelsen på året för Mutomobefolkningens överlevnad. Tyvärr är skyfallen så kraftiga att de sköljer över den hårda jordskorpan och går ej ner i jord lagren om man ej plöjer upp eller terasserar sin jord. De allra flesta Mutomofamiljers främsta inkomstkälla är den skörd som deras små jordbruk ger. Dessutom blir vägarna oframkomliga - m e n d e t s t ö r e j i n n e v å n a r n a s å m y c k e t. Viktigast att få fylla på vattenreservoirerna och att kunna plantera när värsta reget dragit förbi. P.g.a. den ojämna nederbörden är idag existensminimum (= 1USD / dag) 63% i Mutomo-distriktet. På våren (mars/april ) kommer ytterligare en regnperiod men den är numera i omfattning. (Foto av Erik Graner).

15 VIP Service - stolt sponsor till Mutomo projektet Ett gott exempel på hur ett företag visar sin CSR ( = Corporate Social Responsibility).Kanske något för andra företag att ta efter.? Vip-Service utför all form av städ och skötsel av ditt hem. De skänker en höna till Mutomo projektet för varje beställning av fönsterputs. Här en bild från Bo-Mässan i Uppsala den 1/11. Du som behöver hjälp i hemmet, stöd dem som stödjer oss. Du som är sponsor - en idé att ta efter? Mobiltelefoner / Digitalkamera sökes Du som har en mobiltelefon du ej använder. Vi tar tacksamt emot den då behovet i våra mikrokreditgrupper att ha telefon är stort. - Kontakta gärna Sten. Du som har en digitalkamera du ej använder. Vi tar tacksamt emot då behovet för våra projektledare att ta kort är stort i samband med projektrapportering. - Kontakta gärna Sten. Vår nya logga tillsammans med värdegrundande loggor från ganskande organisationer som borgar för vår kvalitet.

16 Ett annat sätt att bidra på... När jag första gången kom i kontakt med Mutomoprojektet vid besök i en av Uppsalas Rotaryklubbar tänkte jag det här är precis det projekt jag har längtat efter Tanken att vidga Rotarys Läkarbank till att omfatta fler behov och fler professioner är så rätt. Att koncentrera sig till ett distrikt skapar tydlig närvaro, vi kan kalla det kritisk massa. Jag har följt Östafrika och främst Tanzania under drygt 40 år. I Dar Es Salaam i Tanzania har jag varit bosatt och arbetat främst med skogsbruk. Jag har dessutom haft många korttidsuppdrag och naturligtvis även turistat. Östafrika är en viktig del av mitt och min familjs liv. Därför kändes det naturligt att med Mutomoprojektets styrelse resonera huruvida jag skulle kunna bidra, nu som pensionär och frivillig. Eftersom jag under senare år arbetat med att utveckla ledningsgrupper och lagarbete i svensk industri och dessutom känner mig som hemma i den östafrikanska kulturen enades vi om att jag skulle kunna bidra på följande sätt: Utveckla den kenyanska projektgruppen på plats i Mutomo Stötta Sten Kvarfordh som backup Jag har under 2014 besökt Mutomo två gånger. Första gången för att lära känna och andra gången, under två veckor i juni arbeta mer konkret dels med projektrelaterade frågor men framförallt med att vässa den kenyanska projektgruppen. Sammanfattningsvis tycker jag att vårt projekt är mycket effektivt och väl skött. Utmaningen är att få projektgruppen att ligga i framkant utifrån kenyanska förhållanden. Att precis som i en svensk verksamhet få medarbetarna att kliva ur komfortzonen, bli tydligare när det gäller mål och uppföljning. Men det måste ske med respekt för lokala förutsättningar och värderingar. Projektmedarbetarna skall känna sig stolta över att befinna sig i framkant, att ifrågasätta och utmana men skall göra det på ett sätt som respekterar det omgivande samhället. Swedish Mutomo Group makes difference har blivit en accepterad slogan! Det här bidraget sker genom att vårt lilla familjeföretag Peter Staland AB lånar ut mig till Mutomoprojektet samt står för resekostnader. Vi tycker det är ett stöd som ligger i linje med företagets verksamhet och intresse. Avsikten är att göra ytterligare ett par resor under Peter Staland Peter Staland i samspråk med Mutomo distriktets MP Rachel Nyamai Utvecklingskurs med den lokala projektledningen

17 Vad händer i Mutomo - just nu Som vanligt är aktiviteten hög i Mutomo och vår Projektgrupp gör en heroisk insats genom att utföra och rapportera om pågående projekt via veckobrev. Detta är på gång just nu: Resource Center (Vårt eget utbildningsområde inkl. byggnad) Fördämning av regnvatten från ett berg + underjordisk tank (50kbm) Installation av 3-fas el för Aloe Vera- + honugsproduktion Grus och singelframställning Kilisa (avsaltningsanläggning) Bestämmande av produktionskostnad - ett testprojekt Yrkesskolan Byggnation av utbildningslokaler för fordonsteknik och metal-/svetsutbildning Inköp av inventarier till (dam-) frisörutbildningen Thome Primary School Trädplantering Inhägnad av träd och skolträdgård Elektrifiering av resterande 3 klassrum Urinoir för pojkar 2 svarta tavlor Erik Primary School Trädplantering Kyatune Primary School Inköp av brickor,tallrikar och muggar i plast till 150 skolbarn Kilisa Primary School 1 klassrum Mutomo Deaf School 1 vattentank, plast, 10 kbm Nziiani Primary School 1 vattentank, plast, 10 kbm 2 spisar till befintligt skolkök S:t Marys Sec. girl School Elektrifiering via solpaneler; fas 2= administration + 3 skolsalar. Sallen Primary School Byggnation av administrationsbyggnad Familjeplaneringsprojekt i region Athi Honungsprojekt, Pilot - 5 familjer 25 bikupor Mikrokreditverksamhet (145 grupper) Avslutande av CBO och start up av NGO Innebandyverksamhet Kassava-plantering

18 Ljudböcker ( CD) En medlem har skänkt oss ett antal ljudböcker som vi nu försöker förstärka kassan med. Vi säljer dem i 4 -pack för att underlätta hanteringen. 4 st. 100 kronor. Kan hämtas hos Sten. Ring tel alt Önskar du att de skickas så tillkommer portokostnad. Du som själv har ljudböcker att skänka - hör av dig till Sten så hämtar han. Författare Titel Uppläsare Peter Mayle Ett år i provence Olof Thunberg Karin Wahlberg Flickan med majblommorna Torsten Wahlund Yann Martel Berättelsen om Pi Johan Rabeus Danielle Steel Dejtingleken Marie Rickardsson Pontus Ljunghill En osynlig Reine Brynolfsson Doris Lessing Katter Meg Westergren Camilla Grebe / Åsa Träff Bittrare än döden Katarina Ewerlöf Daniel Mason Pianostämmaren Krister Henriksson Peter From Katastrofen vid Poltava Kenneth Milldoff Barbara Voors Mina döttrars systrar Pia Johansson Catarina Ingelman-Sundberg Vikingaguld Tomas Norström Catarina Ingelman-Sundberg Vikingasilver Tomas Norström Catarin Ingelman- Sundberg Vikingablot Tomas Norström Irene Nemirovski Storm över Frankrike Irene Lindh Lena Ebervall / Per Samuelsson Ers Majestäts olycklige Kurt Helge Skoog Minette Walters Misstanken Anna Godenius Arne Dahl Ghosthouse 2.0 ArneDahl Herman Lindqvist Caramba säger dom aldrig Herman Lindqvist Roslund / Hellström Två soldater Peter Andersson Hillary Jordan Missisippi Anna Maria Käll Robert Löhr Schackmaskinen Helge Skoog Åke Edwardsson Nästan död man Torsten Wahlund Maria Küchen Harhjärta Sissela Kyle Elisabeth George En lögn att lita på Katarina Ewerlöf Jonas Bonnie Saffrans hjärta Katarina Ewerlöf Nora Roberts Flammande skyar Katarina Ewerlöf Lasse Wierup Infiltratören Tomas Bolme P.D. James När döden kom till Pemberley Katarina Ewerlöf Annika Bryn Morden i Buttle Gunnel Fred Åke Edwardsson Segel av sten MagnusRosmann Katarina Mazetti Grabben i graven bredvid Gardell /Eklund J.K. Rowling Den tomma stolen Tomas Bolme Åke Edwardsson Jukebox Pale Olofsson Åke Smedberg Blod av mitt blod Peter Andersson Reginald Hill Hämnden Tomas Bolme Peter Robinson En märklig affär Tomas Bolm Jan Guillou Ondskan Jan Guillou

19

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014

Innehåll. Tillbakablick. Juli 2014 Juli 2014 Innehåll Sid.1 Tillbakablick Sid.2 Sten Rylanders Krönika Sid.3 Frivilliga hjältar och ambassadörer Sid.4 Resor till Mutomo Sid.5 Mutomo Charity - Golf Projekt - några exempel Sid.6 Tragedi i

Läs mer

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar

Juli 2015. Kenyas president Uhuru Kenyatta arbetar Juli 2015 Här kommer ett försenat nummer av Mutomo News. Även om vädret i Sverige inte har varit bra i sommar ska vi inte skylla på det. Snarare på inkompetent sjukhuslogistik och dåliga operatörer som

Läs mer

September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten

September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten September 2012 MånadensTema: Korruption och vatten Korruption och vattenbrist är två stora problem som håller tillbaka utvecklingen i Mutomo området. Korruptionen kan vi ej göra så mycket åt. Endast inta

Läs mer

Voi-projektets framtid och finansiering. Lina Brobjer och Sandra Fleischer

Voi-projektets framtid och finansiering. Lina Brobjer och Sandra Fleischer Voi-projektets framtid och finansiering Lina Brobjer och Sandra Fleischer Projektarbete VT-2012 Handledare: Karina Persson Tingsholmsgymnasiet Projektarbete 523 86 ULRICEHAMN VT-2012 SAMMANFATTNING Lina

Läs mer

Nr 1-2013 Adoptioner Bistånd Fadderskap

Nr 1-2013 Adoptioner Bistånd Fadderskap Nr 1-2013 Adoptioner Bistånd Fadderskap Kontakter Kontoret Vårt kontor finns på Energigatan 11, 434 37 Kungsbacka. Tel: 0300-331 31. Fax: 0300-331 30. Telefontid: mån, ons, fre: 9.30-11.30. Tis, tor: 13.00-15.00.

Läs mer

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning Barnfondens faddertidning nummer 1 2014 Följ med till Kambodja Mama kit populär gåva PostkodLotteriet stödjer utbildning Filippinerna efter Haiyan Barnens framtid kräver långsiktigt arbete Tack vare stödet

Läs mer

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning

Barnfondens faddertidning nummer 1 2014. Följ med till Kambodja. Mama kit populär gåva. Filippinerna efter Haiyan. PostkodLotteriet stödjer utbildning Barnfondens faddertidning nummer 1 2014 Följ med till Kambodja Mama kit populär gåva PostkodLotteriet stödjer utbildning Filippinerna efter Haiyan Barnens framtid kräver långsiktigt arbete Tack vare stödet

Läs mer

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor

PUSSELBITEN. Ungdomar förbereds för vuxenlivet. En fadderresa till Etiopien. Svårt att plugga utan skolböcker. Annorlunda julgåvor PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 2 2009 Ungdomar förbereds för vuxenlivet En fadderresa till Etiopien Svårt att plugga utan skolböcker Annorlunda julgåvor Glöm inte att fadderbarnen också är

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer

PUSSELBITEN. fadderprojekt. i Mali. Möt ett fadderbarn från Bolivia. Fadderresa till Guatemala. Projekt mot könsstympning

PUSSELBITEN. fadderprojekt. i Mali. Möt ett fadderbarn från Bolivia. Fadderresa till Guatemala. Projekt mot könsstympning PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 1 2012 Nytt fadderprojekt i Mali Möt ett fadderbarn från Bolivia Fadderresa till Guatemala Projekt mot könsstympning En inspirerande resa till Mali De positiva

Läs mer

Innehåll. Erikshjälpen är vi tillsammans. Erikshjälpen idag. Ordförande har ordet...3

Innehåll. Erikshjälpen är vi tillsammans. Erikshjälpen idag. Ordförande har ordet...3 Årsberättelse 2011 Innehåll Ordförande har ordet...3 Årsredovisning 2011... 30 ordförande har ordet: Generalsekreteraren...5 Internationella insatser... 6 Utbildning...8 Försörjning...12 Erikshjälpens

Läs mer

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP

KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP KENYA HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP Vatten Området lider av extrem svår torka periodvis. Brist på vatten förorsakar stort lidande. Regnvatten lagras för användning under torrperioderna. Därför byggs många vattentankar.

Läs mer

medmänsklighet. Din tidskrift från biståndsorganisationen IM Nr 4/2014 Låt julen bli varm och glad Sidan 6

medmänsklighet. Din tidskrift från biståndsorganisationen IM Nr 4/2014 Låt julen bli varm och glad Sidan 6 medmänsklighet. Din tidskrift från biståndsorganisationen IM Nr 4/2014 Låt julen bli varm och glad Sidan 6 INNEHÅLL medmänsklighet. Nr 629 årgång 70. ISSN 1653 932X Upplaga: 34 000 ex ANSVARIG UTGIVARE

Läs mer

PUSSELBITEN. På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna. Över 20 000 kycklingar till familjer i Sri Lanka

PUSSELBITEN. På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna. Över 20 000 kycklingar till familjer i Sri Lanka PUSSELBITEN Barnfondens faddertidning nummer 1 2008 Aktuell insamling: Brunn till skola i Mali Pia möter sitt fadderbarn i Uganda På besök i ett fadderprojekt i Filippinerna Gåvokatalogen Över 20 000 kycklingar

Läs mer

Jouris skola bombades. carmen sprider hopp i öknen. kristen minoritet får hjälp. PMU stöder barns rätt till utbildning

Jouris skola bombades. carmen sprider hopp i öknen. kristen minoritet får hjälp. PMU stöder barns rätt till utbildning carmen sprider hopp i öknen 2013 NUMMER 2 EN TIDNING FRÅN PMU kristen minoritet får hjälp Jouris skola bombades Sommar- KAMPANJ PMU stöder barns rätt till utbildning nu kommer boken om Denis Mukweges dramatiska

Läs mer

NUMMER 1 2009 ÅRGÅNG 55. Putte stolt ambassadör Full beredskap för katastrof Konsten att vara medmänniska Vart tar kläderna vägen?

NUMMER 1 2009 ÅRGÅNG 55. Putte stolt ambassadör Full beredskap för katastrof Konsten att vara medmänniska Vart tar kläderna vägen? NUMMER 1 2009 ÅRGÅNG 55 Putte stolt ambassadör Full beredskap för katastrof Konsten att vara medmänniska Vart tar kläderna vägen? Foto: Kjell Israelsson Besök oss gärna på www.erikshjalpen.se Rosemarie

Läs mer

Ingen är bara det du ser

Ingen är bara det du ser Stiftelsen Skåne Stadsmissions årsredovisning 2012 1 Innehåll Nästan som ett hem Nattjouren i Malmö 4 Ingen är bara det du ser Med rätt till lika behandling 6 Äntligen hemma Logi- och stödboende i Lund

Läs mer

Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden. Nr 4. 2009. Ingrids dröm blev verklighet. Julen är konserternas tid.

Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden. Nr 4. 2009. Ingrids dröm blev verklighet. Julen är konserternas tid. Nr 4. 2009 vinterfynda i second hand Ingrids dröm blev verklighet Julen är konserternas tid Kofele, Etiopien Misiraa På balansgång mellan traditionen och den nya tiden Porträttet Jonas Helgesson om att

Läs mer

HEJ! In business. Lycka till!

HEJ! In business. Lycka till! HEJ! Att som självständig operatör driva en McDonald s restaurang är något av det roligaste, mest utmanande och mest utvecklande som finns. Att tillsammans med teamet på restaurangen vidareutveckla McDonald

Läs mer

ETT ÖREBRO FÖR ALLA! #2 SEPTEMBER 2006 EN TIDNING FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I ÖREBRO TILL HUSHÅLLEN I ÖREBRO KOMMUN. Bra liv och nära till allt

ETT ÖREBRO FÖR ALLA! #2 SEPTEMBER 2006 EN TIDNING FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I ÖREBRO TILL HUSHÅLLEN I ÖREBRO KOMMUN. Bra liv och nära till allt ETT ÖREBRO FÖR ALLA! #2 SEPTEMBER 2006 EN TIDNING FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I ÖREBRO TILL HUSHÅLLEN I ÖREBRO KOMMUN Bra liv och nära till allt 2 ETT ÖREBRO FÖR ALLA! Krönika Gör din röst hörd! "Vem ska man

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 2 INNEHÅLL ALLMÄNT ORDFÖRANDE HAR ORDET ÄNDAMÅLSVERKSAMHET INSAMLING INFORMATION OCH MARKNADSFÖRING ADMINISTRATION OCH EKONOMI INFÖR ÅR 2014 TACK! 3 ALLMÄNT OM ASSYRIER UTAN

Läs mer

TVÅ VECKOR I EN ANNAN VÄRLD

TVÅ VECKOR I EN ANNAN VÄRLD Peder Skrivares skola Varberg TVÅ VECKOR I EN ANNAN VÄRLD - Volontärarbete i Nicaragua Lisa Mattsson & Josefin Johansson Omvårdnadsprogrammet åk 3 20 april, 2007 Handledare: Lars-Magnus Nordhall Innehållsförteckning

Läs mer

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet AMC-Nytt våren 2007 Hej alla medlemmar! Då var det dags för ett nytt nummer av AMC-Nytt. I detta nummer kan ni bland annat läsa om: Kallelsen till Årsmötet den 31 mars 2007. Inbjudan

Läs mer

Nr 1 2011 ÅrgÅNg 23 ISSN 1652-5108 Utvecklingsinsats: Kvinnor kan! En kvarts miljon får hjälp Ett spännande missionsland Hjälp till fattiga familjer

Nr 1 2011 ÅrgÅNg 23 ISSN 1652-5108 Utvecklingsinsats: Kvinnor kan! En kvarts miljon får hjälp Ett spännande missionsland Hjälp till fattiga familjer Nr 1 2011 Årgång 23 ISSN 1652-5108 F i l i p p i n e r n a Utvecklingsinsats: Kvinnor kan! U k r a i n a En kvarts miljon får hjälp Z a m b i a Ett spännande missionsland M o l d a v i e n Hjälp till fattiga

Läs mer

Team Mission. Nyhetsbrev nummer 1 2013. Att ge skapar ett mönster av glädje i våra liv. sid 4

Team Mission. Nyhetsbrev nummer 1 2013. Att ge skapar ett mönster av glädje i våra liv. sid 4 Team Mission Nyhetsbrev nummer 1 2013 Vi är klädda i era kläder och ni hjälper oss att överleva. sid 3 Att ge skapar ett mönster av glädje i våra liv. sid 4 Glädjen och värmen strömmade mot mig. sid 6

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG

RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG RESULTATREDOVISNING AV NÄRMARE 1 MILJON SMÅFÖRETAG För människor som lever i fattigdom är ett riktigt jobb det viktigaste steget mot en tryggare och hälsosammare framtid. Med hjälp av en väl utvecklad

Läs mer

SVENSKA RÖDA KORSETS ÅRSBERÄTTELSE 2013. På plats före under och efter

SVENSKA RÖDA KORSETS ÅRSBERÄTTELSE 2013. På plats före under och efter SVENSKA RÖDA KORSETS ÅRSBERÄTTELSE 2013 På plats före under och efter INNEHÅLL 1 VIKTIGA HÄNDELSER UNDER ÅRET 10 GENERALSEKRETERAREN OCH ORDFÖRANDEN HAR ORDET 12 MED VÄRLDEN SOM ARBETSPLATS 14 Mellanöstern

Läs mer

En bra start i livet förändrar allt!

En bra start i livet förändrar allt! RAPPORT RESULTAT NR 1 2012 En bra start i livet förändrar allt! star of hope hoppets stjärna INNEHÅLL I FOKUS: En bra start i livet förändrar allt! COLOMBIA Hoppet återvänder till Mirandita 6 FILIPPINERNA

Läs mer