Valet är ditt! Korttidsvistelse. Godkända utförare. Välj en av nedanstående utförare och meddela sedan din handläggare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Valet är ditt! Korttidsvistelse. Godkända utförare. Välj en av nedanstående utförare och meddela sedan din handläggare."

Transkript

1 Valet är ditt! Korttidsvistelse Du som har fått ett beslut om korttidshem eller kollo får själv välja bland de av kommunen godkända utförarna. Det finns flera korttidshem och kollon att välja mellan som erbjuder olika inriktningar och aktiviteter. Verksamheterna finns utspridda på olika platser i Stockholms län. En del finns mitt i city och andra ligger ute på landet. Valet av korttidshem och kollo gör du själv eller tillsammans med dina föräldrar eller din gode man. Din handläggare kan också stödja och vägleda, men inte välja åt dig. Vill eller kan du inte välja utförare får du börja på den verksamhet som ligger närmast där du bor. Att välja utförare När du fått ditt beslut om korttidshem eller kollo från din handläggare är det dags att välja utförare. Du kan välja mellan nedanstående utförare. Varje utförare presenterar sin verksamhet på ett eget blad i denna mapp. Där hittar du också kontaktuppgifter till utföraren. Godkända utförare Välj en av nedanstående utförare och meddela sedan din handläggare. Utförare Attendo LSS Bambi Ek. förening Verksamhet Sättra gårds korttidshem och kollo Bambi korttidshem Enigma Omsorg AB Bällsta Gård Lyckan Frösunda LSS AB IKASAUS korttidshem KÅS AB Skutan korttids och kollo Kajutan korttids och kollo Lidingö Stad Idrottskorttids Min Omsorg AB City korttids Omsorgsföretaget Orkidén AB Sollentuna Kommun, SOLOM Utvecklingspedagogik i Sverige AB Vård och Omsorg (Järfälla Kommun) Kaninholmens korttidshem Morkullans korttidshem Rissne korttidshem Häggviks korttidshem Oasens helghem Korttidshemmet Pusselbiten Rudebackens korttids och sommarkollo Järfälla korttidshem

2 Vill du byta utförare eller har synpunkter på verksamheten? Om du inte är nöjd med din verksamhet, eller om du vill prova något nytt, kan du byta. Vänd dig till din handläggare så får du information om hur du ska göra. Har du synpunkter på din verksamhet eller vill lämna ett klagomål vänder du dig i första hand till den person som har ansvar för verksamheten. Du kan också vända dig till din handläggare eller använda Järfälla kommuns folder Hjälp oss att bli bättre och skicka den till Järfälla kommun, Socialförvaltningen, Järfälla, eller använda mallen som finns på uppgifter Telefon: Besöksadress: Kvarnhuset, Vibblabyvägen 3, Jakobsberg Web:

3 Sättra Gårds korttidshem och kollo Vi vänder oss till barn och ungdomar i åldern år vilka omfattas av personkrets 1 enligt LSS, med intresse för hästar, natur, pyssel och sport. Vi har öppet alla helger året runt och anordnar kollo under skolloven. Varje helg tar vi emot två grupper med plats för 11 deltagare i varje grupp. Vi erbjuder en helg fylld med aktiviteter men också möjlighet till nedvarvning och lugn och ro. Vi utgår ifrån era önskemål och ni lägger tillsammans med ledarna upp ett schema för helgens aktiviteter, som kan bestå av allt från ridning, kanothajk, filmkväll, pyssel och olika former av sportaktiviteter. Endast fantasin sätter gränser och vi uppmuntrar alla att ta egna initiativ och prova på nya saker. Varje lördag har vi stallaktiviteter för dem som vill, där får ni chans att rida och lära er mer om hästar och skötsel av djur. Vi samarbetar med externa ridlärare som har stor erfarenhet av att arbeta med målgruppen. Vi jobbar mycket med bildstöd i samband med scheman, både på gruppnivå och individuellt. Runt om i huset har vi även förstärkt med bilder för att du lättare ska kunna orientera dig och leta fram saker på egen hand och vi arbetar efter devisen att du lär dig när du utför en handling. Vårt mål är att du ska få en rolig helg fylld med aktiviteter och utmaningar som blir meningsfulla för just dig och som på sikt skapar bättre självförtroende, självkänsla och ökad självständighet. gruppen består av 18 personer och varje helg jobbar 3-4 ledare i varje grupp. Ledarna och ungdomarna är knutna till speciella grupper för att skapa sammanhållning, trygghet och kontinuitet. Inför varje tillfälle så ringer din kontaktperson till vårdnadshavare för att stämma av inför vistelsen. gruppen består av många studerande inom områdena socionom, psykolog, sjuksköterska, tandläkare och design. Kompetensen är bred och gemensamt för vår personal är att de alla har någon form av pedagogisk bakgrund, brinner för att göra det bästa för dig som deltagare och har stor erfarenhet av att arbeta med målgruppen. Verksamheten är belägen på natursköna Adelsö i Mälaren där vi huserar i två villor, Herrgården och Fritiden, med stor plats för aktiviteter. I båda husen finns sovrum, gemensamhetsutrymmen, kök och toaletter/dusch. Vi åker gemensamt med buss (kollektivtrafik) från Brommaplan.

4 Verksamhetschef: Martin Larsson E-post: Telefon: Besöksadress: Timmermansgatan 38 A Stockholm Bällsta Gård Bällsta Gård riktar sig till barn och ungdomar med autism/högfungerande autism. Verksamheten på Bällsta Gård syftar till att vara utvecklande och rolig. Miljön är strukturerad och förutsägbar med likartat bemötande så att du ska känna dig trygg och få goda förutsättningar för att utveckla din egen förmåga. Vi ger dig möjligheten att utvecklas i din egen takt och med det stöd du behöver. På Bällsta Gård har du eget rum och personliga saker finns framlagda när du kommer. Vi ordnar många olika aktiviteter som är utformade efter ditt behov, din förmåga och dina önskemål. Vi övar tillsammans på vardagliga sysslor som att laga mat, bädda sängen och sköta den personliga hygienen. Men vi brukar också promenera i skogen, leka, spela innebandy och arbeta vid datorn. Tillgången till egen buss gör att vi har goda möjligheter att genomföra roliga utflykter. Ofta åker vi till stan och går på restaurang, museum, badar eller hittar på något annat intressant. På Bällsta Gårds korttids finns plats för 6 barn eller ungdomar. I personalgruppen är vi 11 anställda, 9 kvinnor och 2 män. gruppen består av beteendevetare, arbetsterapeut, socionom och undersköterska. Bällsta Gård är beläget i Bromma. Vi har närhet till stora grönområden, lekplatser, bad, kommunikationer och affär. Till Bällsta Gård kan man ta sig med buss via närliggande hållplats eller med bil. Tillgång till gratis parkeringsplats finns.

5 Placeringsansvariga: Carola Wistrand och Pierre Selim E-post: och Telefon: , och , Besöksadress: Bällsta Allé, Bromma IKASUS korttidshem Vi är ett korttidshem för barn och ungdomar med autism och utvecklingsstörning. Ikasus korttidshems uppdrag är att på ett tryggt sätt ge avlastning till föräldrar och tillgodose brukarens behov av rekreation, miljöbyte. Ikasus vision och mål är att göra skillnad i livet. Vilket i praktiken innebär t.ex. att öka självständigheten, integrera i samhället, bemästra svåra situationer, ge upplevetser i form av utflykter, aktiviteter och ta del av det kulturella utbudet i samhället i form av konserter och teater och traditionella högtider. Vi strävar till att stärka brukarens självständighet efter förmåga i aktiviter kring den egna personen, samspel med andra och aktiviteter i samhället. På Ikasus korttidshem är maten viktig. Vi lägger mycket tid och kraft på att laga nyttig hälsorik och varierad kost. Vi lagar själva maten och vi har ett projekt där vi odlar grönsaker och kryddor som barnen själva varit med och följt från grodd till gryta. På verksamheten finns plats för 7 barn och ungdomar. I personalgruppen är vi 10 anställda, 4 kvinnor och 6 män. gruppen består av beteendevetare, barnskötare, musiker, konstnär, fotografer, datapedagog m.m. Vi är en sammansvetsad personalgrupp som har jobbat länge tillsammans. Vår verksamhet finns centralt i Vallentuna. Lokalerna ligger relativt nära bussterminalen och tågstationen och är lätta att hitta. I lokalerna finns gemensamhetsutrymme med kök och matsal.

6 Verksamhetschef: Marina Sömmaregård E-post: Telefon: Besöksadress: Galgbacksvägen 2A VALLENTUNA KÅS Kajutan korttids och kollo Helgläger, boendeträning vardagar, sportlovsläger, sommarläger, höstlovsläger för ungdomar år med utvecklingsstörning eller Aspergers syndrom/ast Vid helgläger träffar du samma kompisar varje gång som är i din egen ålder. Du är då med i en grupp som ses var fjärde vecka. På helglägren bestämmer vi tillsammans vad vi ska göra under en helg, Vi provar på många olika fritidsaktiviteter i stad och i natur och på Kajutan. Vi umgås och har trevligt tillsammans. Socialt samspel och självständighetsträning är de metoder vi använder mot vårt mål till din egen utveckling. Vid boendeträningen tränas moment och självständighet inför att flytta hemifrån. Våga göra de saker du säkert sett göras hemma - nu är det din tur att prova själv! På sportlovsläger åker vi iväg till en vintersportort, sommarläger har vi på Barnens ö med många upplevelser och äventyr. Under höstlovslägren har vi Kajutan som bas. Läs mer på vår hemsida. Du träffar samma personal varje gång du kommer. De har lång erfarenhet av att jobba hos oss och är väl utbildade. En blir din kontaktperson under lägret som ger det stöd du behöver i din ekonomi och ditt välmående. Vi finns centralt i Vallentuna på Fabriksvägen 1A. Här kan vi ta emot tio deltagare. Vi har nära både till

7 aktiviteter i natur och kultur. Buss från Danderyd och Upplands Väsby stannar utanför dörren. Till Roslagsbanan går man på några minuter. Verksamhetschef: Inga-Lill Karlsson E-post: omsorgverksamhet.se Telefon: Besöksadress: Fabriksvägen 1 A, Vallentuna Idrottskorttids Helgkorttids med idrottsprofil Helgerna är lustfyllda och har en tydlig idrottsinriktning. Du kommer att få pröva många olika idrotter och friluftsverksamheter, allt utifrån dina förutsättningar. Vi arbetar för att stärka ditt självförtroende, självkänsla och förmåga till samarbete. Grundtanken är att genom idrotten skapa en lustfylld helg för alla deltagare. Det enda som krävs för att vara med är: Att du har ett stort intresse för idrott Kan övernatta på liggunderlag eller madrass Att tillsammans åka kommunalt Ledarna på vårt idrottskorttids är själva idrottare med olika inriktningar och de har stor erfarenhet av barn/ungdomar med funktionsnedsättning. Verksamheten har idag 3 grupper. Lillagruppen 6-10 år, Mellangruppen år och Äldre gruppen 16 år-uppåt Målen med Idrottskorttidsprofilen är: Att ge föräldrar en trygg avlastning för deras barn/ungdomar. Att genom idrott och hälsa skapa en lustfylld verksamhet. Att ge förutsättningar att bli föreningsaktiv i en förening.

8 Att skapa naturliga träffpunkter utanför Idrottskorttids. Att förstå processer i lag och teambildning. Idrottskorttidsverksamheten utgår från Källängens fritidsgård på Lidingö, där har logi, stort kök med gemensamhetsutrymmen för förtäring och plats för många andra spontana aktiviteter. Verksamheten ligger ett stenkast från bussen hållplatsen som går till Ropstens T-bana. Samordnare: Jori Levirinne E-post: Telefon: , Besöksadress: Källängsvägen 1, Lidingö Morkullans korttidshem Morkullans korttidshem vänder sig till ungdomar och vuxna med olika typer av funktionsnedsättning inom LSS. Vi arbetar utifrån gästens behov och önskemål. Vi arbetar för att gästen skall kunna vara delaktig utifrån sin egen förmåga. Varje gäst har en stödperson i arbetsgruppen som arbetar de flesta dagar då gästen är hos oss. Däremot finns alla i personalgruppen till för alla barn/ungdomar och har lika stor kunskap om alla som har en plats på korttidshemmet. Gästerna delas in i grupper utifrån nivå för att de ska kunna få så stort utbyte av varandra som möjligt. Aktiviteter som finns på korttidshemmet är måla, göra pärlplattor, musik, spel, matlagning och stora möjligheter till utevistelse. Vi gör även utflykter till olika museum, restauranger, bio och vi åker regelbundet på dans på Fryshuset. Vi kan även erbjuda ridning och aktiviteter i stallmiljö.

9 Vi lägger även mycket fokus på delaktighet och träning på vardagliga aktiviteter som bakning och matlagning. Vi vill att de ungdomar och vuxna som vistas hos oss skall få möjlighet att träffa andra och ha roligt och utvecklas. Maten på korttidshemmet lagas alltid från grunden och utifrån individuella behov och önskemål. I verksamheten har vi plats för 10 gäster samtidigt. I personalgruppen är vi 10 anställda, 7 kvinnor och 3 män. gruppen består av socionom, omsorgsassistenter och undersköterskor. Vår verksamhet är belägen i en fristående villa i utkanten av ett lugnt villaområde i Fresta, Upplands Väsby. I lokalerna finns tre olika gemensamhetsutrymmen och ett stort kök. Vi har även en egen rymlig gård. Verksamhetschef: Michael Karlsson E-post: Telefon: Besöksadress: Skattbondevägen 14, Upplands Väsby Häggviks korttidshem SOLOM LSS Barn & Personlig Assistans Målgruppen för Häggviks korttidshem är barn och ungdomar 0-20 (21). Inriktningen är generell mot måttlig till grav kognitiv funktionsnedsättning med eller utan tillägg av andra funktionsnedsättningar. Fokus ligger på omsorg, omvårdnad, kända rutiner, aktivitet och stimulans. Barnperspektivet, barnets eget perspektiv och delaktighet är centralt. Vår verksamhet vilar på värdegrunden; Alla människor är unika med lika värde. Alla har rätt till integritet, självbestämmande och självständighet. Alla har också rätt att uppleva meningsfullhet. Vårt mål är att alla ska trivas hos oss, tycka att det är roligt att komma, få spännande upplevelser i en trygg miljö, individuellt eller i grupp, kunna vara sig själv och uppleva gemenskap med andra.

10 Häggviks korttidshem erbjuder en miljö riktad till den målgrupp vi vänder oss till. Vi är måna om att tillgodose varje barns/ungdoms individuella behov av omsorg, stimulans, aktivitet, miljöombyte och erbjuder möjligheter till social samvaro, samspel och deltagande i samhällslivet. Vi använder alternativ kommunikation såsom tecken, symboler, bilder. Aktiviteter planeras utifrån vars och ens förutsättningar och egen vilja, som t ex. sinnesstimulerande aktiviteter, bad, dans, biblioteket, musik eller att få delta i folkvimlet ute. Egna inplanerade aktiviteter med personalstöd finns vid varje vistelseperiod. Vi erbjuder föräldrar samverkan i allt som rör barnet/ungdomen och en avlastning som man kan känna sig trygga med. en har adekvat utbildning och kompetensutvecklas kontinuerligt. På Häggviks korttidshem som tar emot 4 barn åt gången är det oftast 3 personal i tjänst samtidigt på kvällar och helger. Det finns vaken nattpersonal. Ett antal fasta vikarier finns knutna till Häggviks korttidshem. Häggviks korttidshem finns på Flygarevägen 14 i Häggvik, på gångavstånd från pendeltågsstationen och är inrymt i en villa med trädgård. www. solom.se Sektionschef: Yvonne Schöld E-post: Telefon: , Besöksadress: Turebergsvägen 5, 1 tr. Sollentuna Korttidshemmet Pusselbiten SOLOM LSS Barn & Personlig Assistans Målgruppen för Pusselbiten är barn och ungdomar 0-20 (21) år. Inriktningen är mot autismspektrat. Fokus ligger på struktur och tydliggörande pedagogik. Barnperspektivet, barnets eget perspektiv och delaktighet är centralt. Vår verksamhet vilar på värdegrunden; Alla människor är unika med lika värde. Alla har rätt till integritet, självbestämmande och självständighet. Alla har också rätt att uppleva meningsfullhet. Det huvudsakliga arbetssättet är TEACCH-baserad tydliggörande pedagogik, med tyngdpunkt på rutiner och dagliga scheman, vilket ger trygghet och förutsägbarhet i vardagen. Träning av olika moment i vardagliga situationer uppkommer naturligt och bidrar till ökad självständighet. Det kan vara allt från att själv ta på sig skorna, till att duka eller hämta in posten. Vi använder oss av alternativ kommunikation såsom tecken, symboler, bilder.

11 Omväxling i vardagen genom att få göra roliga saker individuellt eller tillsammans med andra är viktigt. Exempel på detta är att besök i simhall, utflykt i skog och mark, gå på café, dans, besöka museum, med mera. Görs det tillsammans med andra blir det samtidigt tillfälle till social träning. Även vila från träning och från samvaro är viktigt. Man ska kunna få vara sig själv och få dra sig tillbaka emellanåt. Vårt mål är att alla ska trivas hos oss och tycka att det är roligt att komma till Pusselbiten. Vi erbjuder föräldrar samverkan i allt som rör barnet/ungdomen och en avlastning som man kan känna sig trygg med. På all vår personal görs kontroll i polisens register i samband med anställning. en har adekvat utbildning och kompetensutvecklas kontinuerligt. På korttidshemmet Pusselbiten som tar emot 5 barn/ungdomar åt gången är det oftast 4 personal i tjänst samtidigt på kvällar och helger. Det finns vaken nattpersonal. Ett antal fasta vikarier finns knutna till Pusselbiten. Korttidshemmet Pusselbiten finns på Fjärdingsmansvägen 132 i Norrviken, på gångavstånd från pendeltågsstationen och är inrymt i en villa med inhägnad trädgård. www. solom.se Sektionschef: Yvonne Schöld E-post: Telefon: , Besöksadress: Turebergsvägen 5, 1 tr. Sollentuna Bambi korttidshem Korttidshem för barn och ungdomar med flera och omfattande funktionsnedsättningar, 0-24 år. Att kunna se varje barn eller ungdom som en individ och ge dem just det stöd och den hjälp de behöver är ett av Bambis kännemärken. På Bambi Korttidshem har vi som är föräldrar till barn och ungdomar med flera och omfattande funktionsnedsättningar tillsammans med medarbetarna byggt upp en verksamhet anpassad efter just våra önskemål. Genom Bambi Korttidshem kan vi få en kortare tids avlastning därför att vi vet att våra

12 barn tas väl omhand. Samtidigt kan våra barn och ungdomar få miljöombyte och egna sociala kontakter. Medarbetarna gör allt de kan för att våra barn ska få extra mycket trygghet och värme, omtanke och stimulans under den tid de är på korttidshemmet. På korttidshemmet finns det plats för 6 deltagare per dygn. Vi eftersträvar hög personalbemanning och på helgerna förstärks personalgruppen med de så kallade helglöparna - de flesta studerande inom yrken som socionom, sjukgymnast, sjuksköterska och specialpedagog. Våra medarbetare är inte bara formellt kunniga utan besitter också empatisk förmåga och en stor portion emotionell intelligens. Våra medarbetare känner ett personligt engagemang i varje enskilt barn vilket innebär att barnens individuella önskemål kan tillgodoses. Bambi korttidshem ligger i Ålsten i Bromma. För karta se hemsida. Verksamhetsansvarig: Viola Karlsson E-post: Telefon: Besöksadress: Nyängsvägen 49, Bromma Lyckan Lyckan riktar sig till barn och ungdomar med autism. Verksamheten på Lyckan syftar till att vara utvecklande och rolig. Miljön är strukturerad och

13 förutsägbar med likartat bemötande så att du ska känna dig trygg och få goda förutsättningar för att utveckla din egen förmåga. Vi ger dig möjligheten att utvecklas i din egen takt och med det stöd du behöver. På Lyckan har du eget rum och personliga saker finns framlagda när du kommer. Vi ordnar många olika aktiviteter som är utformade efter ditt behov, din förmåga och dina önskemål. Vi övar tillsammans på vardagliga sysslor som att laga mat, bädda sängen och sköta den personliga hygienen. Men vi brukar också gå ner till sjön, leka, hoppa studsmatta och arbeta vid datorn. Tillgången till egen buss gör att vi har goda möjligheter att genomföra roliga utflykter. Ofta åker vi till stan och går på restaurang, museum, badar eller hittar på något annat intressant. På Lyckans korttids finns plats för 6 barn eller ungdomar. I personalgruppen är vi 10 anställda, 7 kvinnor och 3 män. gruppen består av beteendevetare, socionom, undersköterska och lärare. Lyckan är belägen i Täby kyrkby. Vi har närhet till skogen, Vallentunasjön, lekplatser, kommunikationer och affär. Till Lyckan kan man ta sig med buss via närliggande hållplats eller med bil. Tillgång till gratis parkeringsplats finns. Placeringsansvariga: Carola Wistrand och Pierre Selim E-post: och Telefon: , och , Besöksadress: Täbybergsvägen 13-15, Täby Järfälla korttidshem Vår målsättning är att ge föräldrar en trygg avlastning samtidigt som vi ger barnet/ungdomen avkoppling, stimulans och positiva upplevelser i en trivsam och hemlik miljö. Korttidshemmet erbjuder barn och ungdomar från tre års ålder och uppåt med olika funktionsnedsättningar att

14 komma och träffa andra barn/ungdomar. Här får barnen/ungdomarna möjlighet till olika fritidssysselsättningar tillsammans med jämnåriga kamrater. Exempel på utflykter kan vara bio, simhallsbesök, bowling, promenader, händelserike och museibesök. Under helgerna har vi tillgång till egen buss. Aktiviteterna utformas efter individuella och/eller gruppens behov och önskemål. Barnet/ungdomen har sitt eget rum och har alltid samma rum när de kommer till oss. Vi lagar vår egen mat med bra råvaror och en hälsosam inriktning. Då vi är miljöcertifierade sker både inköp och återvinning på ett miljömedvetet sätt och våra ungdomar är också delaktiga i detta miljöarbete. Vi använder oss av bilder som hjälp i kommunikationen. På verksamheten finns plats för fem deltagare under samma dygn. I personalgruppen är vi åtta anställda. en är utbildade undersköterskor eller barnsköterskor. Arbetsledaren är utbildad socionom och lärare. Alla medarbetare har lång erfarenhet av barn med olika funktionsnedsättningar. en får kontinuerlig handledning och fortbildning. tätheten är hög. Vi är alltid en personal per barn/ungdom vid aktiviteter och vid behov. I alla grupper är det minst en vaken personal under natten. Vår verksamhet ligger i ett lugnt villaområde i Berghem, Järfälla. Vi har nära till Jakobsberg centrum samt naturområden såsom Järvafältet, Säbygård samt Kallhällsbadet. Verksamheten har gångavstånd till bussar och det är lätt att hitta hit. Verksamhetschef: Åsa Hagestål E-post: Telefon: Besöksadress: Kulingvägen 2, Järfälla KÅS Skutan korttids och kollo

15 Helgläger, boendeträning vardagar, sportlovsläger, sommarläger, höstlovsläger för ungdomar år med utvecklingsstörning eller Aspergers syndrom/ast Vid helgläger träffar du samma kompisar varje gång som är i din egen ålder. Du är då med i en grupp som ses var fjärde vecka. På helglägren bestämmer vi tillsammans vad vi ska göra under en helg, Vi provar på många olika fritidsaktiviteter i stad och i natur och på Kajutan. Vi umgås och har trevligt tillsammans. Socialt samspel och självständighetsträning är de metoder vi använder mot vårt mål till din egen utveckling. Vid boendeträningen tränas moment och självständighet inför att flytta hemifrån. Våga göra de saker du säkert sett göras hemma - nu är det din tur att prova själv! På sportlovsläger åker vi iväg till en vintersportort, sommarläger har vi på Barnens ö med många upplevelser och äventyr. Under höstlovslägren har vi Kajutan som bas. Läs mer på vår hemsida. Du träffar samma personal varje gång du kommer. De har lång erfarenhet av att jobba hos oss och är väl utbildade. En blir din kontaktperson under lägret som ger det stöd du behöver i din ekonomi och ditt välmående. Lokaler/Hittahit Vi finns centralt i Vallentuna på Mörbygården 6. Skutan är en villa med stor tomt i närheten av grönområde. Här kan vi ta emot åtta deltagare. Vi har nära både till aktiviteter i natur och kultur. Buss från Danderyd och Upplands Väsby stannar utanför dörren. Till Roslagsbanan går man på några minuter. Verksamhetschef: Inga-Lill Karlsson E-post: omsorgverksamhet.se Telefon: Besöksadress: Fabriksvägen 1 A, Vallentuna

16 Kaninholmens korttidshem Kaninholmens korttidshem vänder sig till barn och ungdomar upp till 21 år med funktionsnedsättning inom LSS som Downs syndrom, inom autismspektrat och olika typer fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar. Vi kan hjälpa till vid akuta händelser i familjen. Vi arbetar utifrån barnets/ungdomens behov och önskemål. Vi arbetar för att barnet/ungdomen skall kunna vara delaktig utifrån sin egen förmåga. Varje barn/ungdom har en stödperson i arbetsgruppen som arbetar de flesta dagar då barnet/ungdomen är hos oss. Däremot finns alla i personalgruppen till för alla barn/ungdomar och har lika stor kunskap om alla som befinner sig på korttidshemmet. Barnen/ungdomarna delas in i grupper utifrån barnen/ungdomarnas nivå för att de ska kunna få så stort utbyte av varandra som möjligt. Aktiviteter som finns på korttidshemmet är måla, göra pärlplattor, bygga lego, leka med klossar, musik, matlagning bada, rida, dansa och lek i vår trädgård. Vi har en skogstomt med gräsmatta vilket ger möjlighet till träning av grovmotoriken. Vi gör utflykter till olika museum, lekplatser, restauranger och biografer. Vi försöker att göra aktiviteter i små grupper allt efter barnens önskemål. Vår målsättning är att barnet/ungdomen skall utvecklas efter sin egen förmåga. Vi vill även att barnen/ungdomen skall få träffa andra barn/ungdomar och ha roligt och utvecklas. Maten på korttidshemmet lagas alltid från grunden och utifrån individuella behov och önskemål. Under vistelsen får hos oss får varje barn ett eget sovrum. I verksamheten har vi plats för 6 barn samtidigt. I personalgruppen är vi nu 7 och snart 8 anställda varav en man och resterande kvinnor. gruppen består av barnskötare, förskollärare och undersköterskor. Vår verksamhet är belägen i en enplansvilla i Johannesdal vid Mälaren söder om Stockholm. Vi har en egen härlig trädgård med sjöutsikt. Några minuters promenad till härliga strandbad. I huset finns olika gemensamhetsutrymmen och ett lekrum. Vi har matsal och kök. Vi finns på gångavstånd till Vårbergs tunnelbanestation, där finns även bussförbindelse och mataffärer. Verksamhetschef: Katarina Ginters E-post:

17 Telefon: Besöksadress: Doroteavägen 3, Skärholmen. Rissne korttidshem Rissne korttidshem vänder sig till barn och ungdomar upp till 21 år med funktionsnedsättning inom LSS med inriktning mot autismspektrumdiagnoser. Vi arbetar utifrån barnets/ungdomens behov och önskemål. Vi arbetar för att barnet/ungdomen skall kunna vara delaktig utifrån sin egen förmåga. Varje barn/ungdom har en stödperson i arbetsgruppen som arbetar de flesta dagar då barnet/ungdomen är hos oss. Däremot finns alla i personalgruppen till för alla barn/ungdomar och har lika stor kunskap om alla som befinner sig på korttidshemmet. Barnen/ungdomarna delas in i grupper utifrån barnen/ungdomarnas nivå för att de ska kunna få så stort utbyte av varandra som möjligt. Aktiviteter som finns på korttidshemmet är måla, göra pärlplattor, bygga lego, leka med klossar, musik, playstation, matlagning och lek på vår egna gård. Vi gör även utflykter till olika museum, lekplatser, restauranger och biografer. Vi har även kolloverksamhet under alla skollov. Kolloverksamheten utgår ifrån korttidshemmet och övernattning sker alltid på korttidshemmet. Detta är för att barn som har svårt att åka iväg på kollo på en okänd plats ändå skall ha möjligheten att uppleva det roliga med kollo. Vi har alltid ett tema på kollot, till exempel djur och natur och aktiviteter sker varje dag med utgångspunkt från temat. För att få utökade dygn för kollo på Rissne korttidshem ansöker du om extra korttids dygn. Vår målsättning är att barnet/ungdomen skall utvecklas efter sin egen förmåga. Vi vill även att barnen/ungdomen skall få träffa andra barn/ungdomar och ha roligt och utvecklas. Maten på korttidshemmet lagas alltid från grunden och utifrån individuella behov och önskemål. I verksamheten har vi plats för 10 barn samtidigt. I personalgruppen är vi 9 anställda, 8 kvinnor och 1 man. gruppen består av socionom, barnskötare, förskollärare och undersköterskor. Vår verksamhet är belägen i ett flerfamiljshus och vi har en egen gård. I lokalerna finns två olika gemensamhetsutrymmen och ett lekrum. Vi har även två olika matrum för de barn som inte vill eller kan äta i större grupper. Vi finns på gångavstånd från Rissne centrum nära buss och tunnelbana. Verksamhetschef: Michael Karlsson E-post:

18 Telefon: Besöksadress: Odalvägen 3, Sundbyberg Oasens helghem SOLOM LSS Barn & Personlig Assistans Målgruppen för Oasens helghem är barn och ungdomar i grundskoleåldern, 7-ca 16år, med lindrigare kognitiv funktionsnedsättning och/eller inom autismspektrat (Asperger), som omfattas av LSS personkrets 1. Oasen består av två grupper och är en lägerliknande helgverksamhet, fredag-söndag. Fokus ligger på samspel, samvaro och utåtriktade aktiviteter i samhället. Barnperspektivet, barnets eget perspektiv och delaktighet finns i fokus. Vår verksamhet vilar på värdegrunden; Alla människor är unika med lika värde. Alla har rätt till integritet, självbestämmande och självständighet. Alla har också rätt att uppleva meningsfullhet. Vårt mål är att alla ska trivas hos oss, tycka att det är roligt att komma, få spännande upplevelser individuellt eller i grupp, kunna vara sig själv och kanske hitta en kompis. Oasen erbjuder en miljö riktad till målgruppen vi vänder oss till. Barnen/ungdomarna är delaktiga i det mesta av planeringen inför helgen, alltifrån vad man ska äta till vilka aktiviteter man ska ha och om man ska dela upp sig eller inte. Det är viktigt alla känner att de får utrymme i gruppen. Det ges rikliga naturliga tillfällen att öva sig i socialt samspel och att praktiskt få erfarenhet av t.ex. ta sig dit man vill med allmänna kommunikationer och prova på det fritidsutbud som finns i Stockholm med omgivningar. Att mysa ihop på fredagskvällen framför ett bra TV-program, disco, spela spel tillsammans är exempel på andra aktiviteter. Vi erbjuder föräldrar samverkan i allt som rör barnet/ungdomen och en avlastning som kan känna sig trygga med. en har adekvat utbildning och kompetensutvecklas kontinuerligt. Oasens helghem har 2 personal per grupp samt 1 personalförstärkning vid behov. I varje grupp kan det vara upp till 6 barn beroende på vilka som ingår i gruppen. Oasens helghem finns i Brohusets lokaler på Hertig Karls väg 13 i Rotebro centrum, nära pendeltågsstationen. www. solom.se

19 Sektionschef: Yvonne Schöld E-post: Telefon: , Besöksadress: Turebergsvägen 5, 1 tr. Sollentuna Rudebacken Korttids och sommarkollo Rudebacken erbjuder korttidsvistelse på helger samt kollo på sommarlovet. Vi vänder oss till barn och ungdomar (7-23 år) med måttlig/lindrig utvecklingsstörning, autism och Aspergers syndrom. Rudebacken ger dig möjlighet till gemenskap med andra och erbjuder aktiviteter utifrån dina intressen. Du får tillfälle att umgås med kamrater, ha roligt och prova på aktiviteter du kanske inte gjort tidigare. Under vissa lovveckor har vi ridläger, resten av tiden avgörs aktiviteterna av deltagarnas intressen. Vi använder individuellt anpassad metodik beroende på dina behov. Exempel på aktiviteter som vi gör är utflykter, badminton, kubb, bada, paddla kanot, ro i roddbåt, fiska, besök på bondgård, minigolf, bowling, spela spel, titta på film, läsa böcker, fotboll, basket, pingis, cykla, eget disco, pyssel, färgtryck, och olika sportaktiviteter både vinter och sommar. Rudebacken är en del av Utvecklingspedagogik Sverige AB som erbjuder utbildnings- och omsorgsverksamhet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Genom hög kvalitet och individuellt utformade insatser bidrar vi till ökad kunskap, livskvalitet och delaktighet i samhället. På Rudebacken finns plats för 12 deltagare. gruppen består av lärare, bildpedagoger och fritidspedagoger bland annat. I personalgruppen är vi både kvinnor och män. Rudebacken ligger 3.5 mil norr om Norrtälje och 5 km från Älmsta, med utsikt över Väddö kanal och kyrka. När vi åker till Rudebacken åker vi från Häggviks gymnasium i Sollentuna i våra egna bussar. Gården består av sex välordnade byggnader på en stor natur- och trädgårdstomt. I lokalerna finns olika gemensamhetsutrymmen såsom aktivitetslokal med scen, snickeri och bastu. Till sjön Bornan, som erbjuder bad och fiske, är det 10 minuters gångavstånd.

20 Verksamhetschef/Samordnare: Karin Persson/Anette Tegnér E-post: Telefon: , Postadress: Box 587, Sollentuna

Valet är ditt! Korttidsvistelse

Valet är ditt! Korttidsvistelse Valet är ditt! Korttidsvistelse Du som har fått ett beslut om korttidshem eller kollo får själv välja bland de av kommunen godkända utförarna. Det finns flera korttidshem och kollon att välja mellan som

Läs mer

Ombyte och vila Information om våra korttidsboenden för personer med funktionsnedsättning.

Ombyte och vila Information om våra korttidsboenden för personer med funktionsnedsättning. Ombyte och vila Information om våra n för personer med Vårdbolaget TioHundra erbjuder inom lagen för särskilt stöd (LSS) n för barn, ungdomar och vuxna med Om du har behov av att byta miljö eller dina

Läs mer

Helgläger Dagläger Lovläger

Helgläger Dagläger Lovläger Helgläger Dagläger Lovläger VÅRD OCH OMSORG LÄGER OCH FRITID Läger Du som förälder har möjlighet att få läger till ditt barn på helger och skollov. Lägerverksamheten vänder sig till barn, ungdomar och

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2016-09-08 Innehåll Vem kan få hjälp och stöd enligt LSS Så här gör du för att ansöka Ledsagarservice

Läs mer

KOLLO KOLLO. - Ett lov i livet - - Ett lov i livet - Information om lovverksamhet för barn och ungdom med funktionsnedsättning Sport- och påsklov 2010

KOLLO KOLLO. - Ett lov i livet - - Ett lov i livet - Information om lovverksamhet för barn och ungdom med funktionsnedsättning Sport- och påsklov 2010 KOLLO - Ett lov i livet - 2010 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN LSS-KOLLO Information om lovverksamhet för barn och ungdom med funktionsnedsättning Sport- och påsklov 2010 KOLLO - Ett lov

Läs mer

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN

STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN Stöd & Service STÖD OCH SERVICE FRÅN HANDIKAPPFÖRVALTNINGEN STÖD OCH SERVICE till dig som har en psykisk funktionsnedsättning -Team Psykiatri- STÖD OCH SERVICE till dig som har en intellektuell funktionsnedsättning

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Varför tjänstedeklarationer? Vi vill förtydliga vad våra olika tjänster innebär och vad du kan förvänta dig av oss. Vi beskriver också vilka förväntningar vi har på dig. Vårt mål är att din insats ska

Läs mer

att jobba på socialförvaltningen

att jobba på socialförvaltningen att jobba på socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen ansvarar för insatser till barn, ungdomar, familjer samt personer med funktionsnedsättning eller någon form av beroende. Socialförvaltningen

Läs mer

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Korttidshemmet Smultrongården

OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen. Korttidshemmet Smultrongården OCKELBO KOMMUN Socialförvaltningen Korttidshemmet Smultrongården INNEHÅLL 3 Vad erbjuder Smultrongården? 3 Övrig korttidsvistelse och avlösarservice 4 Ansökan 5 Vad gör en stödperson? 5 Ny personal 6 Exempel

Läs mer

Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken)

Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken) Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken) Korttidsvistelse utanför det egna hemmet för barn & ungdomar med funktionsnedsättningar 2010 (Utarbetad 2010-02-22)

Läs mer

Att leva som andra. Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Att leva som andra. Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Att leva som andra Information om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS LSS betyder Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade. LSS- lagen säger att en del människor

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla människor är olika. Vissa klarar sig helt själva. Människor med funktionshinder kan behöva hjälp för att kunna leva ett bra liv. Ordet funktionshinder

Läs mer

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention 2014-02-06 1 (7) Rapport FRN 2014/56 Fritidsnämnden Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention Bakgrund En enkätundersökning i samarbete med Attention Nackas har genomförts under hösten 2013.

Läs mer

Lättläst. Detta är Frösunda. Vi ger dig stöd till ett bättre liv

Lättläst. Detta är Frösunda. Vi ger dig stöd till ett bättre liv Lättläst Detta är Frösunda Vi ger dig stöd till ett bättre liv Detta är viktigt för Frösunda Alla människor har samma värde. Alla människor kan utveckla sig. Det ska vara roligt att träffa andra människor.

Läs mer

Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem

Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem Verksamhetsplan Bäckebro korttidshem 2015 1 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning --------------------------------------- 3 Kvalitetsarbete ---------------------------------------------------- 3

Läs mer

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen

Stöd & Service. Funktionsstödsförvaltningen Stöd & Service Funktionsstödsförvaltningen STÖD OCH SERVICE FRÅN FUNKTIONSSTÖDSFÖRVALTNINGEN Vi vill att denna broschyr ska ge dig en bild av de insatser som Funktionsstödsförvaltnigen kan erbjuda dig

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Uppdaterad 2012-03-06

Uppdaterad 2012-03-06 Uppdaterad 2012-03-06 20 INNEHÅLL Sidan Vad är LSS? 3 Vem gäller lagen för? 4 Råd och stöd 5 Personlig assistent 6 Ledsagarservice 7 Kontaktperson 8 Hjälp till familjer 9 Korttidshem eller extra familj

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (7)

Tjänsteskrivelse 1 (7) Tjänsteskrivelse 1 (7) 2010-08-10 FRN 2009/82 Fritidsnämnden Redovisning av fritidsvanor bland personer med viss funktionsnedsättning, genomförd i samarbete med FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn

Läs mer

Varför helgläger för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar inom autismspektrat?

Varför helgläger för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar inom autismspektrat? KASPER HELGLÄGER Helgläger för barn och ungdomar med Aspergers syndrom/högfungerande autism samt närliggande funktionsnedsättningar inom autismspektrat. SOLHAGARUPPEN KASPER HAR FUNNITS SEDAN SOMMAREN

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

avkoppling grillkväll naturbad gröna lund matlagning en ungdomsgård på dina villkor! egen tid dataspel internet bio islandshästar sol för dig med

avkoppling grillkväll naturbad gröna lund matlagning en ungdomsgård på dina villkor! egen tid dataspel internet bio islandshästar sol för dig med avkoppling grillkväll naturbad gröna lund matlagning en ungdomsgård på dina villkor! egen tid dataspel internet bio islandshästar sol för dig med högfungerande autism och aspergers skärgårdsbesök aktiviteter

Läs mer

LSS-kollo. Ett aktivt lov på dina villkor. Sommarlovet

LSS-kollo. Ett aktivt lov på dina villkor. Sommarlovet LSS-kollo Ett aktivt lov på dina villkor Sommarlovet 2016 Varmt välkommen på LSS-kollo Socialförvaltningen anordnar kolloverksamhet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning 1. Kollona är öppna

Läs mer

Jakobsdal HVB, Credere.

Jakobsdal HVB, Credere. Vård & Omsorg Jakobsdal HVB, Credere. i Stenungsunds kommun. Behandlingsverksamheten riktar sig till flickor och pojkar mellan 12-18 år. Upptagningsområde: Hela landet SoL och LVU Foto: Ted Olsson Jakobsdal

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2017-01-10 Träffa din handläggare Om du eller dina föräldrar vill ansöka om stöd får ni

Läs mer

Uppföljning av korttidsvistelse enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016

Uppföljning av korttidsvistelse enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Dnr 2016/0166 VON Uppföljning av korttidsvistelse enligt LSS sammanfattning av enkätuppföljningar, april 2016 Korttidsvistelse ska tillgodose den funktionshindrades behov av miljöombyte och rekreation,

Läs mer

Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 27 maj 2016 Besöket varade mellan kl

Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 27 maj 2016 Besöket varade mellan kl LJUNGBY KOMMUN Barn- och Utbildningskontoret 2016-06-10 Anteckningar från tillsynsbesöket LSS-verksamheten Planeten den 27 maj 2016 Besöket varade mellan kl. 13.00-15.30 Deltagare Nils-Göran Jonasson,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Om stöd och insatser enligt LSS. För dig som är vuxen med en funktionsnedsättning

Om stöd och insatser enligt LSS. För dig som är vuxen med en funktionsnedsättning Om stöd och insatser enligt LSS För dig som är vuxen med en funktionsnedsättning 1 Mötet med handläggaren Om du på grund av en funktionsnedsättning vill ha stöd behöver du träffa en handläggare. Om du

Läs mer

Att arbeta inom Stöd och service

Att arbeta inom Stöd och service Att arbeta inom Stöd och service 1 Att arbeta inom Stöd och service Att leva med en funktionsnedsättning innebär att man kan behöva stöd och hjälp att kompensera det som skapar hinder i det dagliga livet.

Läs mer

KASPER SOMMARKOLLO Kollo för barn och ungdomar med Aspergers syndrom/högfungerande autism samt närliggande funktionsnedsättningar inom autismspektrat.

KASPER SOMMARKOLLO Kollo för barn och ungdomar med Aspergers syndrom/högfungerande autism samt närliggande funktionsnedsättningar inom autismspektrat. KASPER SOMMARKOLLO Kollo för barn och ungdomar med Aspergers syndrom/högfungerande autism samt närliggande funktionsnedsättningar inom autismspektrat. KASPER KOLLO HAR FUNNITS SEDAN SOMMAREN 2003 OCH HAR

Läs mer

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning Stöd till dig som har en funktionsnedsättning norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Stöd för ett självständigt liv Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att vissa delar av livet är svåra

Läs mer

Årsta Gård. Stiftelsen Årsta Gård

Årsta Gård. Stiftelsen Årsta Gård Stiftelsen Årsta Gård Under 50 år har det funnits verksamheter för barn och ungdomar på Årsta Gård. Sedan 1994 bedriver Stiftelsen Årsta Gård obligatorisk särskola, gymnasiesärskola, daglig verksamhet

Läs mer

Korttidstillsyn. Fritids för ungdomar

Korttidstillsyn. Fritids för ungdomar Korttidstillsyn Fritids för ungdomar Vad är korttidstillsyn Korttidstillsyn är fritids. Du kan vara på korttidstillsyn före och efter skoldagen och vid lov och studiedagar. I Katrineholm finns tre fritids.

Läs mer

FUB presenterar 2015 års sommarläger

FUB presenterar 2015 års sommarläger FUB presenterar 2015 års sommarläger På FUB:s lägergård i Stenestad vill vi ge deltagarna möjlighet att prova olika gemensamma aktiviteter och att tillsammans få minnesvärda upplevelser och erfarenheter.

Läs mer

Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning (IQ under 70), autism eller autismliknande tillstånd. Tex. Aspergers syndrom.

Personkrets 1: Personer med utvecklingsstörning (IQ under 70), autism eller autismliknande tillstånd. Tex. Aspergers syndrom. För vem? För att omfattas av lagen måste man tillhöra en viss personkrets, alla funktionshindrade omfattas alltså inte av LSS. Med hjälp av medicinskt underlag gör LSS-handläggaren bedömning av om man

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Verksamhetsplan Junibackens korttidshem

Verksamhetsplan Junibackens korttidshem Verksamhetsplan Junibackens korttidshem 2015 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning --------------------------------------- 3 Kvalitetsarbete ---------------------------------------------------- 4

Läs mer

Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken)

Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken) Verksamhetsplan korttidshem, Barn & Ungdom (Bäckebro / Engelbrektsgården / Junibacken) Korttidsvistelse utanför det egna hemmet för barn & ungdomar med funktionsnedsättningar 2011 (Utarbetad 2011-01-19)

Läs mer

Plugga på Riksgymnasiet bo på elevhem

Plugga på Riksgymnasiet bo på elevhem Plugga på Riksgymnasiet bo på elevhem Plugga på Riksgymnasiet bo på elevhem Att börja på gymnasiet kan kännas både spännande och kanske lite skrämmande. Så är det för de flesta. Vad vill jag läsa? Och

Läs mer

LÄTTLÄST LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

LÄTTLÄST LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LÄTTLÄST LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade 1 Här skriver vi om den hjälp du kan få enligt LSS. Kommunerna och regionens hälso- och sjukvård ger hjälpen. Den här texten är lättläst.

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Lättläst om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lättläst om LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem kan ansöka? I lagboken står det vilka personer som kan få stöd och hjälp enligt LSS. 1. Personer med utvecklingsstörning, autism

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning Stöd i Sollentuna Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning Den här broschyren är till för dig som är ungdom eller barn och har en funktionsnedsättning. I broschyren

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET

UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL DAGLIG VERKSAMHET Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll - daglig verksamhet är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till

Läs mer

Torsås. Lättläst. kommun LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Torsås. Lättläst. kommun LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade Torsås kommun Lättläst LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade Här skriver vi om den hjälp du kan få enligt LSS. Kommunerna och regionens hälso- och sjukvård ger hjälpen. Den här texten

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Habiliteringen Halland

Habiliteringen Halland Habiliteringen Halland Habiliteringens grupper och föreläsningar är habiliteringsinsatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt med Habiliteringen samt till deras familjer. Gruppverksamheterna

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

UT-I-LIVET EN TRYGG VÄG MOT EGET BOENDE FÖR DIG MED HÖGFUNGERANDE AUTISM/ASPERGERS ELLER NÄRLIGGANDE FUNKTIONSNEDSÄTTNING

UT-I-LIVET EN TRYGG VÄG MOT EGET BOENDE FÖR DIG MED HÖGFUNGERANDE AUTISM/ASPERGERS ELLER NÄRLIGGANDE FUNKTIONSNEDSÄTTNING UT-I-LIVET EN TRYGG VÄG MOT EGET BOENDE FÖR DIG MED HÖGFUNGERANDE AUTISM/ASPERGERS ELLER NÄRLIGGANDE FUNKTIONSNEDSÄTTNING NÄR DU BÖRJAR FUNDERA PÅ ATT FLYTTA HEMIFRÅN. NÄR DET BEHÖVS EN TRYGG ÖVERGÅNG

Läs mer

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen Att leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Handikappomsorgen Innehåll Vad är LSS?... sid 3 Leva som andra... sid 3 För vem gäller lagen?... sid 4 Alla

Läs mer

Bostad med särskild service Daglig verksamhet Enligt LSS

Bostad med särskild service Daglig verksamhet Enligt LSS Bostad med särskild service Daglig verksamhet Enligt LSS GreveGruppens Omvårdnad Delaktighet Trygghet Självständighet Företaget GreveGruppen Omvårdnad erbjuder bostad med särskild service enligt LSS 9.9,

Läs mer

Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet. Habiliteringen Halland

Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet. Habiliteringen Halland Habiliteringens behandlingsgrupper och kursverksamhet Habiliteringen Halland Habiliteringens grupper och föreläsningar är habiliteringsinsatser som riktas till barn, ungdomar och vuxna som har kontakt

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lättläst

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst Stöd och service till vissa funktionshindrade Det finns en särskild lag som kan ge personer med funktionshinder rätt till stöd, hjälp och

Läs mer

KOLLO 2010. - Ett lov i livet - Information om lovverksamhet för barn, ungdom och vuxna med funktionsnedsättning Sommar 2010

KOLLO 2010. - Ett lov i livet - Information om lovverksamhet för barn, ungdom och vuxna med funktionsnedsättning Sommar 2010 KOLLO 2010 - Ett lov i livet - SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN LSS-VERKSAMHETEN Information om lovverksamhet för barn, ungdom och vuxna med funktionsnedsättning Sommar 2010 sida 1 Socialtjänst-

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Välkommen till vår dagomsorg. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun

Välkommen till vår dagomsorg. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Välkommen till vår dagomsorg Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Det här är vår dagomsorg Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun är samlingsnamnet för all kommunal äldreomsorg. Vår målsättning är att du som

Läs mer

Om stöd och insatser enligt LSS. För dig som är barn med en funktionsnedsättning

Om stöd och insatser enligt LSS. För dig som är barn med en funktionsnedsättning Om stöd och insatser enligt LSS För dig som är barn med en funktionsnedsättning 1 Mötet med handläggaren Har du en funktionsnedsättning och vill ha stöd behöver du träffa en handläggare. Oftast är dina

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

aktiviteter i stockholm gröna lund bowling grillkväll egen tid roliga läger på dina villkor! avkoppling tv-spelturneringar dataspel sol för dig med

aktiviteter i stockholm gröna lund bowling grillkväll egen tid roliga läger på dina villkor! avkoppling tv-spelturneringar dataspel sol för dig med aktiviteter i stockholm gröna lund bowling grillkväll egen tid roliga läger på dina villkor! avkoppling tv-spelturneringar dataspel sol för dig med högfungerande autism och aspergers bad islandshästar

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

aktiviteter i stockholm lan gröna lund matlagning egen tid bad islandshästar roliga läger på dina villkor! avkoppling go-cart bio tv-spelturneringar

aktiviteter i stockholm lan gröna lund matlagning egen tid bad islandshästar roliga läger på dina villkor! avkoppling go-cart bio tv-spelturneringar aktiviteter i stockholm lan gröna lund matlagning egen tid bad islandshästar roliga läger på dina villkor! avkoppling go-cart bio tv-spelturneringar dataspel för dig med högfungerande autism och aspergers

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Fogdarod omsorg vard & utbildning

Fogdarod omsorg vard & utbildning Fogdarod omsorg vard & utbildning På Fogdaröd jobbar vi med varje boendes, brukares och elevs styrkor och intressen där denne befinner sig och jobbar med kommunikation och motivationshöjning för självständighet

Läs mer

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. 1 Lättläst version

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. 1 Lättläst version LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade 1 Lättläst version Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen är en rättighetslag. Lagen förkortas med LSS. LSS gäller för människor

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS

Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS Verksamheten Funktionsnedsättning Stöd och Service (FuSS) enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) FuSS-verksamhetens

Läs mer

Dagligverksamhet Affär n

Dagligverksamhet Affär n Dagligverksamhet Affär n Affär n är en butik som säljer verksamhetens egna tillverkade produkter och produkter från Bakfickan. I butiken tränar brukare på att bemöta kunder och ta betalt för de produkter

Läs mer

För er som har tillgång till Internet så finns vår hemsida med det senaste på

För er som har tillgång till Internet så finns vår hemsida med det senaste på Aktiviteter För er som har tillgång till Internet så finns vår hemsida med det senaste på fub.se/lokalt/fub-i-sodra-roslagen TRÄFFPUNKTEN TÄBY Linbastuvägen 1, måndagar kl 18 21 Träffpunkten erbjuder en

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav. för kunder. i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning.

Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav. för kunder. i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning. Kvalitetsdeklarationer och Kvalitetskrav för kunder i dagverksamhet med social inriktning och demensinriktning i Varbergs kommun KVALITETSDEKLARATIONER Varbergs kommun har som en av sina strategiska målsättningar

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad

Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad Gemensamma mål för fritidshemmen i Lidingö stad Materialet har sammanställts av all fritidshemspersonal som arbetar i Lidingö stad under våren 2009 Syftet är att skapa en gemensam utgångspunkt och ett

Läs mer

Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län

Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län Enkät om gemensamhetsutrymme på gruppbostäder i Stockholms län Läns-Klippan skickade denna fråga till cheferna för gruppbostäder och servicebostäder i Stockholms län: Hej Vi har en fråga: När kan de som

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

Välkommen till Ekeliden

Välkommen till Ekeliden Välkommen till Ekeliden Välkommen till Ekeliden. Vi erbjuder gruppboende med egna lägenheter, daglig verksamhet och fritids- semester- och Snouezelverksamhet för LSS personkrets 1 och 2. Alla har rätt

Läs mer

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014 Plan för fritidsen 2013-2014 Stockholm International Academy Sulvägen 52 A-B 126 40 Hägersten 08-646 46 98 www.stockholmskolan.se info@stockholmskolan.se Sammanfattning Inför HT 2013 har vi vidtagit en

Läs mer

Ansökan om deltagande på NYork Life kollo gör du till din LSShandläggare. VARMT VÄLKOMMEN!

Ansökan om deltagande på NYork Life kollo gör du till din LSShandläggare. VARMT VÄLKOMMEN! NYork Life Kollot där orken och glädjen är viktigast! På NYork Life vänder vi oss till dig som är ungdom och har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning och som dessutom har en kraftig övervikt där

Läs mer

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 1(5) PM Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 2013-09-10 2(5) Dialog om Ursviks västra delar NAI Svefa och Sundbybergs kommun träffade elevråden och pratade om Ursvik idag

Läs mer

Information om LSS LÄTTLÄST

Information om LSS LÄTTLÄST Information om LSS LÄTTLÄST Version 5 2015-08-04 Här skriver vi om den hjälpen som du kan få enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. VAD ÄR LSS? LSS är en lag. LSS betyder Lagen

Läs mer

ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: VÅRDNADSHAVARE

ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: VÅRDNADSHAVARE ENKÄTSAMMANSTÄLLNING: VÅRDNADSHAVARE Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av vårdnadshavare till barn som åkte ut på Tuskulums helgkollo och lovläger, vår/sommar 2016. Syftet med enkäterna är

Läs mer

BRUKARENKÄT: BARN & UNGA

BRUKARENKÄT: BARN & UNGA BRUKARENKÄT: BARN & UNGA Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av barn och ungdomar som under våren och sommaren 2016 åkte ut på Magelungens helgkollo och sommarläger. Syftet med enkäterna är

Läs mer

Tillsyn enl. 26 LSS, Balsta gruppbostad

Tillsyn enl. 26 LSS, Balsta gruppbostad 1(6) Ramona Persson 0155-26 40 27 Vuxennämnden i Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enl. 26 LSS, Balsta gruppbostad BESLUT Länsstyrelsen beslutar att avsluta ärendet utan ytterligare åtgärder.

Läs mer

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Egnahemsgatan 13! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS Det finns en lag som säger att personer med funktionsnedsättning kan få särskilt stöd och service. Lagen heter LSS, som är ett kortare namn för Lagen om stöd och service till

Läs mer

LSS. Lättläst version

LSS. Lättläst version LSS Lättläst version Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen är en rättighetslag. Lagen förkortas med LSS. LSS gäller för människor som har en stor funktionsnedsättning hela livet eller

Läs mer

Semesterläger 2014 på TALLKROGEN FUB-gården

Semesterläger 2014 på TALLKROGEN FUB-gården Tel: 018-37 03 02 info@tallkrogen-fub.se www.tallkrogen-fub.se Semesterläger 2014 på TALLKROGEN FUB-gården Sköna sommardagar fyllda av aktiviteter TALLKROGENLÄGER Under sommaren anordnar vi semestervistelser

Läs mer

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se Leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.ronneby.se Innehåll Vad är LSS? 3 Leva som andra 3 För vem gäller lagen? 4 Alla insatser i LSS är gratis 5

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Arbetsplan Sätraängens korttidshem

Arbetsplan Sätraängens korttidshem Arbetsplan Sätraängens korttidshem 2014 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning ----------------------------------------- 3 Kvalitetsarbete ------------------------------------------------------ 3

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp för att så långt som det är möjligt kunna leva som andra. När dina behov av tillsyn, trygghet och omsorg

Läs mer