Valet är ditt! Korttidsvistelse. Godkända utförare. Välj en av nedanstående utförare och meddela sedan din handläggare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Valet är ditt! Korttidsvistelse. Godkända utförare. Välj en av nedanstående utförare och meddela sedan din handläggare."

Transkript

1 Valet är ditt! Korttidsvistelse Du som har fått ett beslut om korttidshem eller kollo får själv välja bland de av kommunen godkända utförarna. Det finns flera korttidshem och kollon att välja mellan som erbjuder olika inriktningar och aktiviteter. Verksamheterna finns utspridda på olika platser i Stockholms län. En del finns mitt i city och andra ligger ute på landet. Valet av korttidshem och kollo gör du själv eller tillsammans med dina föräldrar eller din gode man. Din handläggare kan också stödja och vägleda, men inte välja åt dig. Vill eller kan du inte välja utförare får du börja på den verksamhet som ligger närmast där du bor. Att välja utförare När du fått ditt beslut om korttidshem eller kollo från din handläggare är det dags att välja utförare. Du kan välja mellan nedanstående utförare. Varje utförare presenterar sin verksamhet på ett eget blad i denna mapp. Där hittar du också kontaktuppgifter till utföraren. Godkända utförare Välj en av nedanstående utförare och meddela sedan din handläggare. Utförare Attendo LSS Bambi Ek. förening Verksamhet Sättra gårds korttidshem och kollo Bambi korttidshem Enigma Omsorg AB Bällsta Gård Lyckan Frösunda LSS AB IKASAUS korttidshem KÅS AB Skutan korttids och kollo Kajutan korttids och kollo Lidingö Stad Idrottskorttids Min Omsorg AB City korttids Omsorgsföretaget Orkidén AB Sollentuna Kommun, SOLOM Utvecklingspedagogik i Sverige AB Vård och Omsorg (Järfälla Kommun) Kaninholmens korttidshem Morkullans korttidshem Rissne korttidshem Häggviks korttidshem Oasens helghem Korttidshemmet Pusselbiten Rudebackens korttids och sommarkollo Järfälla korttidshem

2 Vill du byta utförare eller har synpunkter på verksamheten? Om du inte är nöjd med din verksamhet, eller om du vill prova något nytt, kan du byta. Vänd dig till din handläggare så får du information om hur du ska göra. Har du synpunkter på din verksamhet eller vill lämna ett klagomål vänder du dig i första hand till den person som har ansvar för verksamheten. Du kan också vända dig till din handläggare eller använda Järfälla kommuns folder Hjälp oss att bli bättre och skicka den till Järfälla kommun, Socialförvaltningen, Järfälla, eller använda mallen som finns på uppgifter Telefon: Besöksadress: Kvarnhuset, Vibblabyvägen 3, Jakobsberg Web:

3 Sättra Gårds korttidshem och kollo Vi vänder oss till barn och ungdomar i åldern år vilka omfattas av personkrets 1 enligt LSS, med intresse för hästar, natur, pyssel och sport. Vi har öppet alla helger året runt och anordnar kollo under skolloven. Varje helg tar vi emot två grupper med plats för 11 deltagare i varje grupp. Vi erbjuder en helg fylld med aktiviteter men också möjlighet till nedvarvning och lugn och ro. Vi utgår ifrån era önskemål och ni lägger tillsammans med ledarna upp ett schema för helgens aktiviteter, som kan bestå av allt från ridning, kanothajk, filmkväll, pyssel och olika former av sportaktiviteter. Endast fantasin sätter gränser och vi uppmuntrar alla att ta egna initiativ och prova på nya saker. Varje lördag har vi stallaktiviteter för dem som vill, där får ni chans att rida och lära er mer om hästar och skötsel av djur. Vi samarbetar med externa ridlärare som har stor erfarenhet av att arbeta med målgruppen. Vi jobbar mycket med bildstöd i samband med scheman, både på gruppnivå och individuellt. Runt om i huset har vi även förstärkt med bilder för att du lättare ska kunna orientera dig och leta fram saker på egen hand och vi arbetar efter devisen att du lär dig när du utför en handling. Vårt mål är att du ska få en rolig helg fylld med aktiviteter och utmaningar som blir meningsfulla för just dig och som på sikt skapar bättre självförtroende, självkänsla och ökad självständighet. gruppen består av 18 personer och varje helg jobbar 3-4 ledare i varje grupp. Ledarna och ungdomarna är knutna till speciella grupper för att skapa sammanhållning, trygghet och kontinuitet. Inför varje tillfälle så ringer din kontaktperson till vårdnadshavare för att stämma av inför vistelsen. gruppen består av många studerande inom områdena socionom, psykolog, sjuksköterska, tandläkare och design. Kompetensen är bred och gemensamt för vår personal är att de alla har någon form av pedagogisk bakgrund, brinner för att göra det bästa för dig som deltagare och har stor erfarenhet av att arbeta med målgruppen. Verksamheten är belägen på natursköna Adelsö i Mälaren där vi huserar i två villor, Herrgården och Fritiden, med stor plats för aktiviteter. I båda husen finns sovrum, gemensamhetsutrymmen, kök och toaletter/dusch. Vi åker gemensamt med buss (kollektivtrafik) från Brommaplan.

4 Verksamhetschef: Martin Larsson E-post: Telefon: Besöksadress: Timmermansgatan 38 A Stockholm Bällsta Gård Bällsta Gård riktar sig till barn och ungdomar med autism/högfungerande autism. Verksamheten på Bällsta Gård syftar till att vara utvecklande och rolig. Miljön är strukturerad och förutsägbar med likartat bemötande så att du ska känna dig trygg och få goda förutsättningar för att utveckla din egen förmåga. Vi ger dig möjligheten att utvecklas i din egen takt och med det stöd du behöver. På Bällsta Gård har du eget rum och personliga saker finns framlagda när du kommer. Vi ordnar många olika aktiviteter som är utformade efter ditt behov, din förmåga och dina önskemål. Vi övar tillsammans på vardagliga sysslor som att laga mat, bädda sängen och sköta den personliga hygienen. Men vi brukar också promenera i skogen, leka, spela innebandy och arbeta vid datorn. Tillgången till egen buss gör att vi har goda möjligheter att genomföra roliga utflykter. Ofta åker vi till stan och går på restaurang, museum, badar eller hittar på något annat intressant. På Bällsta Gårds korttids finns plats för 6 barn eller ungdomar. I personalgruppen är vi 11 anställda, 9 kvinnor och 2 män. gruppen består av beteendevetare, arbetsterapeut, socionom och undersköterska. Bällsta Gård är beläget i Bromma. Vi har närhet till stora grönområden, lekplatser, bad, kommunikationer och affär. Till Bällsta Gård kan man ta sig med buss via närliggande hållplats eller med bil. Tillgång till gratis parkeringsplats finns.

5 Placeringsansvariga: Carola Wistrand och Pierre Selim E-post: och Telefon: , och , Besöksadress: Bällsta Allé, Bromma IKASUS korttidshem Vi är ett korttidshem för barn och ungdomar med autism och utvecklingsstörning. Ikasus korttidshems uppdrag är att på ett tryggt sätt ge avlastning till föräldrar och tillgodose brukarens behov av rekreation, miljöbyte. Ikasus vision och mål är att göra skillnad i livet. Vilket i praktiken innebär t.ex. att öka självständigheten, integrera i samhället, bemästra svåra situationer, ge upplevetser i form av utflykter, aktiviteter och ta del av det kulturella utbudet i samhället i form av konserter och teater och traditionella högtider. Vi strävar till att stärka brukarens självständighet efter förmåga i aktiviter kring den egna personen, samspel med andra och aktiviteter i samhället. På Ikasus korttidshem är maten viktig. Vi lägger mycket tid och kraft på att laga nyttig hälsorik och varierad kost. Vi lagar själva maten och vi har ett projekt där vi odlar grönsaker och kryddor som barnen själva varit med och följt från grodd till gryta. På verksamheten finns plats för 7 barn och ungdomar. I personalgruppen är vi 10 anställda, 4 kvinnor och 6 män. gruppen består av beteendevetare, barnskötare, musiker, konstnär, fotografer, datapedagog m.m. Vi är en sammansvetsad personalgrupp som har jobbat länge tillsammans. Vår verksamhet finns centralt i Vallentuna. Lokalerna ligger relativt nära bussterminalen och tågstationen och är lätta att hitta. I lokalerna finns gemensamhetsutrymme med kök och matsal.

6 Verksamhetschef: Marina Sömmaregård E-post: Telefon: Besöksadress: Galgbacksvägen 2A VALLENTUNA KÅS Kajutan korttids och kollo Helgläger, boendeträning vardagar, sportlovsläger, sommarläger, höstlovsläger för ungdomar år med utvecklingsstörning eller Aspergers syndrom/ast Vid helgläger träffar du samma kompisar varje gång som är i din egen ålder. Du är då med i en grupp som ses var fjärde vecka. På helglägren bestämmer vi tillsammans vad vi ska göra under en helg, Vi provar på många olika fritidsaktiviteter i stad och i natur och på Kajutan. Vi umgås och har trevligt tillsammans. Socialt samspel och självständighetsträning är de metoder vi använder mot vårt mål till din egen utveckling. Vid boendeträningen tränas moment och självständighet inför att flytta hemifrån. Våga göra de saker du säkert sett göras hemma - nu är det din tur att prova själv! På sportlovsläger åker vi iväg till en vintersportort, sommarläger har vi på Barnens ö med många upplevelser och äventyr. Under höstlovslägren har vi Kajutan som bas. Läs mer på vår hemsida. Du träffar samma personal varje gång du kommer. De har lång erfarenhet av att jobba hos oss och är väl utbildade. En blir din kontaktperson under lägret som ger det stöd du behöver i din ekonomi och ditt välmående. Vi finns centralt i Vallentuna på Fabriksvägen 1A. Här kan vi ta emot tio deltagare. Vi har nära både till

7 aktiviteter i natur och kultur. Buss från Danderyd och Upplands Väsby stannar utanför dörren. Till Roslagsbanan går man på några minuter. Verksamhetschef: Inga-Lill Karlsson E-post: omsorgverksamhet.se Telefon: Besöksadress: Fabriksvägen 1 A, Vallentuna Idrottskorttids Helgkorttids med idrottsprofil Helgerna är lustfyllda och har en tydlig idrottsinriktning. Du kommer att få pröva många olika idrotter och friluftsverksamheter, allt utifrån dina förutsättningar. Vi arbetar för att stärka ditt självförtroende, självkänsla och förmåga till samarbete. Grundtanken är att genom idrotten skapa en lustfylld helg för alla deltagare. Det enda som krävs för att vara med är: Att du har ett stort intresse för idrott Kan övernatta på liggunderlag eller madrass Att tillsammans åka kommunalt Ledarna på vårt idrottskorttids är själva idrottare med olika inriktningar och de har stor erfarenhet av barn/ungdomar med funktionsnedsättning. Verksamheten har idag 3 grupper. Lillagruppen 6-10 år, Mellangruppen år och Äldre gruppen 16 år-uppåt Målen med Idrottskorttidsprofilen är: Att ge föräldrar en trygg avlastning för deras barn/ungdomar. Att genom idrott och hälsa skapa en lustfylld verksamhet. Att ge förutsättningar att bli föreningsaktiv i en förening.

8 Att skapa naturliga träffpunkter utanför Idrottskorttids. Att förstå processer i lag och teambildning. Idrottskorttidsverksamheten utgår från Källängens fritidsgård på Lidingö, där har logi, stort kök med gemensamhetsutrymmen för förtäring och plats för många andra spontana aktiviteter. Verksamheten ligger ett stenkast från bussen hållplatsen som går till Ropstens T-bana. Samordnare: Jori Levirinne E-post: Telefon: , Besöksadress: Källängsvägen 1, Lidingö Morkullans korttidshem Morkullans korttidshem vänder sig till ungdomar och vuxna med olika typer av funktionsnedsättning inom LSS. Vi arbetar utifrån gästens behov och önskemål. Vi arbetar för att gästen skall kunna vara delaktig utifrån sin egen förmåga. Varje gäst har en stödperson i arbetsgruppen som arbetar de flesta dagar då gästen är hos oss. Däremot finns alla i personalgruppen till för alla barn/ungdomar och har lika stor kunskap om alla som har en plats på korttidshemmet. Gästerna delas in i grupper utifrån nivå för att de ska kunna få så stort utbyte av varandra som möjligt. Aktiviteter som finns på korttidshemmet är måla, göra pärlplattor, musik, spel, matlagning och stora möjligheter till utevistelse. Vi gör även utflykter till olika museum, restauranger, bio och vi åker regelbundet på dans på Fryshuset. Vi kan även erbjuda ridning och aktiviteter i stallmiljö.

9 Vi lägger även mycket fokus på delaktighet och träning på vardagliga aktiviteter som bakning och matlagning. Vi vill att de ungdomar och vuxna som vistas hos oss skall få möjlighet att träffa andra och ha roligt och utvecklas. Maten på korttidshemmet lagas alltid från grunden och utifrån individuella behov och önskemål. I verksamheten har vi plats för 10 gäster samtidigt. I personalgruppen är vi 10 anställda, 7 kvinnor och 3 män. gruppen består av socionom, omsorgsassistenter och undersköterskor. Vår verksamhet är belägen i en fristående villa i utkanten av ett lugnt villaområde i Fresta, Upplands Väsby. I lokalerna finns tre olika gemensamhetsutrymmen och ett stort kök. Vi har även en egen rymlig gård. Verksamhetschef: Michael Karlsson E-post: Telefon: Besöksadress: Skattbondevägen 14, Upplands Väsby Häggviks korttidshem SOLOM LSS Barn & Personlig Assistans Målgruppen för Häggviks korttidshem är barn och ungdomar 0-20 (21). Inriktningen är generell mot måttlig till grav kognitiv funktionsnedsättning med eller utan tillägg av andra funktionsnedsättningar. Fokus ligger på omsorg, omvårdnad, kända rutiner, aktivitet och stimulans. Barnperspektivet, barnets eget perspektiv och delaktighet är centralt. Vår verksamhet vilar på värdegrunden; Alla människor är unika med lika värde. Alla har rätt till integritet, självbestämmande och självständighet. Alla har också rätt att uppleva meningsfullhet. Vårt mål är att alla ska trivas hos oss, tycka att det är roligt att komma, få spännande upplevelser i en trygg miljö, individuellt eller i grupp, kunna vara sig själv och uppleva gemenskap med andra.

10 Häggviks korttidshem erbjuder en miljö riktad till den målgrupp vi vänder oss till. Vi är måna om att tillgodose varje barns/ungdoms individuella behov av omsorg, stimulans, aktivitet, miljöombyte och erbjuder möjligheter till social samvaro, samspel och deltagande i samhällslivet. Vi använder alternativ kommunikation såsom tecken, symboler, bilder. Aktiviteter planeras utifrån vars och ens förutsättningar och egen vilja, som t ex. sinnesstimulerande aktiviteter, bad, dans, biblioteket, musik eller att få delta i folkvimlet ute. Egna inplanerade aktiviteter med personalstöd finns vid varje vistelseperiod. Vi erbjuder föräldrar samverkan i allt som rör barnet/ungdomen och en avlastning som man kan känna sig trygga med. en har adekvat utbildning och kompetensutvecklas kontinuerligt. På Häggviks korttidshem som tar emot 4 barn åt gången är det oftast 3 personal i tjänst samtidigt på kvällar och helger. Det finns vaken nattpersonal. Ett antal fasta vikarier finns knutna till Häggviks korttidshem. Häggviks korttidshem finns på Flygarevägen 14 i Häggvik, på gångavstånd från pendeltågsstationen och är inrymt i en villa med trädgård. www. solom.se Sektionschef: Yvonne Schöld E-post: Telefon: , Besöksadress: Turebergsvägen 5, 1 tr. Sollentuna Korttidshemmet Pusselbiten SOLOM LSS Barn & Personlig Assistans Målgruppen för Pusselbiten är barn och ungdomar 0-20 (21) år. Inriktningen är mot autismspektrat. Fokus ligger på struktur och tydliggörande pedagogik. Barnperspektivet, barnets eget perspektiv och delaktighet är centralt. Vår verksamhet vilar på värdegrunden; Alla människor är unika med lika värde. Alla har rätt till integritet, självbestämmande och självständighet. Alla har också rätt att uppleva meningsfullhet. Det huvudsakliga arbetssättet är TEACCH-baserad tydliggörande pedagogik, med tyngdpunkt på rutiner och dagliga scheman, vilket ger trygghet och förutsägbarhet i vardagen. Träning av olika moment i vardagliga situationer uppkommer naturligt och bidrar till ökad självständighet. Det kan vara allt från att själv ta på sig skorna, till att duka eller hämta in posten. Vi använder oss av alternativ kommunikation såsom tecken, symboler, bilder.

11 Omväxling i vardagen genom att få göra roliga saker individuellt eller tillsammans med andra är viktigt. Exempel på detta är att besök i simhall, utflykt i skog och mark, gå på café, dans, besöka museum, med mera. Görs det tillsammans med andra blir det samtidigt tillfälle till social träning. Även vila från träning och från samvaro är viktigt. Man ska kunna få vara sig själv och få dra sig tillbaka emellanåt. Vårt mål är att alla ska trivas hos oss och tycka att det är roligt att komma till Pusselbiten. Vi erbjuder föräldrar samverkan i allt som rör barnet/ungdomen och en avlastning som man kan känna sig trygg med. På all vår personal görs kontroll i polisens register i samband med anställning. en har adekvat utbildning och kompetensutvecklas kontinuerligt. På korttidshemmet Pusselbiten som tar emot 5 barn/ungdomar åt gången är det oftast 4 personal i tjänst samtidigt på kvällar och helger. Det finns vaken nattpersonal. Ett antal fasta vikarier finns knutna till Pusselbiten. Korttidshemmet Pusselbiten finns på Fjärdingsmansvägen 132 i Norrviken, på gångavstånd från pendeltågsstationen och är inrymt i en villa med inhägnad trädgård. www. solom.se Sektionschef: Yvonne Schöld E-post: Telefon: , Besöksadress: Turebergsvägen 5, 1 tr. Sollentuna Bambi korttidshem Korttidshem för barn och ungdomar med flera och omfattande funktionsnedsättningar, 0-24 år. Att kunna se varje barn eller ungdom som en individ och ge dem just det stöd och den hjälp de behöver är ett av Bambis kännemärken. På Bambi Korttidshem har vi som är föräldrar till barn och ungdomar med flera och omfattande funktionsnedsättningar tillsammans med medarbetarna byggt upp en verksamhet anpassad efter just våra önskemål. Genom Bambi Korttidshem kan vi få en kortare tids avlastning därför att vi vet att våra

12 barn tas väl omhand. Samtidigt kan våra barn och ungdomar få miljöombyte och egna sociala kontakter. Medarbetarna gör allt de kan för att våra barn ska få extra mycket trygghet och värme, omtanke och stimulans under den tid de är på korttidshemmet. På korttidshemmet finns det plats för 6 deltagare per dygn. Vi eftersträvar hög personalbemanning och på helgerna förstärks personalgruppen med de så kallade helglöparna - de flesta studerande inom yrken som socionom, sjukgymnast, sjuksköterska och specialpedagog. Våra medarbetare är inte bara formellt kunniga utan besitter också empatisk förmåga och en stor portion emotionell intelligens. Våra medarbetare känner ett personligt engagemang i varje enskilt barn vilket innebär att barnens individuella önskemål kan tillgodoses. Bambi korttidshem ligger i Ålsten i Bromma. För karta se hemsida. Verksamhetsansvarig: Viola Karlsson E-post: Telefon: Besöksadress: Nyängsvägen 49, Bromma Lyckan Lyckan riktar sig till barn och ungdomar med autism. Verksamheten på Lyckan syftar till att vara utvecklande och rolig. Miljön är strukturerad och

13 förutsägbar med likartat bemötande så att du ska känna dig trygg och få goda förutsättningar för att utveckla din egen förmåga. Vi ger dig möjligheten att utvecklas i din egen takt och med det stöd du behöver. På Lyckan har du eget rum och personliga saker finns framlagda när du kommer. Vi ordnar många olika aktiviteter som är utformade efter ditt behov, din förmåga och dina önskemål. Vi övar tillsammans på vardagliga sysslor som att laga mat, bädda sängen och sköta den personliga hygienen. Men vi brukar också gå ner till sjön, leka, hoppa studsmatta och arbeta vid datorn. Tillgången till egen buss gör att vi har goda möjligheter att genomföra roliga utflykter. Ofta åker vi till stan och går på restaurang, museum, badar eller hittar på något annat intressant. På Lyckans korttids finns plats för 6 barn eller ungdomar. I personalgruppen är vi 10 anställda, 7 kvinnor och 3 män. gruppen består av beteendevetare, socionom, undersköterska och lärare. Lyckan är belägen i Täby kyrkby. Vi har närhet till skogen, Vallentunasjön, lekplatser, kommunikationer och affär. Till Lyckan kan man ta sig med buss via närliggande hållplats eller med bil. Tillgång till gratis parkeringsplats finns. Placeringsansvariga: Carola Wistrand och Pierre Selim E-post: och Telefon: , och , Besöksadress: Täbybergsvägen 13-15, Täby Järfälla korttidshem Vår målsättning är att ge föräldrar en trygg avlastning samtidigt som vi ger barnet/ungdomen avkoppling, stimulans och positiva upplevelser i en trivsam och hemlik miljö. Korttidshemmet erbjuder barn och ungdomar från tre års ålder och uppåt med olika funktionsnedsättningar att

14 komma och träffa andra barn/ungdomar. Här får barnen/ungdomarna möjlighet till olika fritidssysselsättningar tillsammans med jämnåriga kamrater. Exempel på utflykter kan vara bio, simhallsbesök, bowling, promenader, händelserike och museibesök. Under helgerna har vi tillgång till egen buss. Aktiviteterna utformas efter individuella och/eller gruppens behov och önskemål. Barnet/ungdomen har sitt eget rum och har alltid samma rum när de kommer till oss. Vi lagar vår egen mat med bra råvaror och en hälsosam inriktning. Då vi är miljöcertifierade sker både inköp och återvinning på ett miljömedvetet sätt och våra ungdomar är också delaktiga i detta miljöarbete. Vi använder oss av bilder som hjälp i kommunikationen. På verksamheten finns plats för fem deltagare under samma dygn. I personalgruppen är vi åtta anställda. en är utbildade undersköterskor eller barnsköterskor. Arbetsledaren är utbildad socionom och lärare. Alla medarbetare har lång erfarenhet av barn med olika funktionsnedsättningar. en får kontinuerlig handledning och fortbildning. tätheten är hög. Vi är alltid en personal per barn/ungdom vid aktiviteter och vid behov. I alla grupper är det minst en vaken personal under natten. Vår verksamhet ligger i ett lugnt villaområde i Berghem, Järfälla. Vi har nära till Jakobsberg centrum samt naturområden såsom Järvafältet, Säbygård samt Kallhällsbadet. Verksamheten har gångavstånd till bussar och det är lätt att hitta hit. Verksamhetschef: Åsa Hagestål E-post: Telefon: Besöksadress: Kulingvägen 2, Järfälla KÅS Skutan korttids och kollo

15 Helgläger, boendeträning vardagar, sportlovsläger, sommarläger, höstlovsläger för ungdomar år med utvecklingsstörning eller Aspergers syndrom/ast Vid helgläger träffar du samma kompisar varje gång som är i din egen ålder. Du är då med i en grupp som ses var fjärde vecka. På helglägren bestämmer vi tillsammans vad vi ska göra under en helg, Vi provar på många olika fritidsaktiviteter i stad och i natur och på Kajutan. Vi umgås och har trevligt tillsammans. Socialt samspel och självständighetsträning är de metoder vi använder mot vårt mål till din egen utveckling. Vid boendeträningen tränas moment och självständighet inför att flytta hemifrån. Våga göra de saker du säkert sett göras hemma - nu är det din tur att prova själv! På sportlovsläger åker vi iväg till en vintersportort, sommarläger har vi på Barnens ö med många upplevelser och äventyr. Under höstlovslägren har vi Kajutan som bas. Läs mer på vår hemsida. Du träffar samma personal varje gång du kommer. De har lång erfarenhet av att jobba hos oss och är väl utbildade. En blir din kontaktperson under lägret som ger det stöd du behöver i din ekonomi och ditt välmående. Lokaler/Hittahit Vi finns centralt i Vallentuna på Mörbygården 6. Skutan är en villa med stor tomt i närheten av grönområde. Här kan vi ta emot åtta deltagare. Vi har nära både till aktiviteter i natur och kultur. Buss från Danderyd och Upplands Väsby stannar utanför dörren. Till Roslagsbanan går man på några minuter. Verksamhetschef: Inga-Lill Karlsson E-post: omsorgverksamhet.se Telefon: Besöksadress: Fabriksvägen 1 A, Vallentuna

16 Kaninholmens korttidshem Kaninholmens korttidshem vänder sig till barn och ungdomar upp till 21 år med funktionsnedsättning inom LSS som Downs syndrom, inom autismspektrat och olika typer fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar. Vi kan hjälpa till vid akuta händelser i familjen. Vi arbetar utifrån barnets/ungdomens behov och önskemål. Vi arbetar för att barnet/ungdomen skall kunna vara delaktig utifrån sin egen förmåga. Varje barn/ungdom har en stödperson i arbetsgruppen som arbetar de flesta dagar då barnet/ungdomen är hos oss. Däremot finns alla i personalgruppen till för alla barn/ungdomar och har lika stor kunskap om alla som befinner sig på korttidshemmet. Barnen/ungdomarna delas in i grupper utifrån barnen/ungdomarnas nivå för att de ska kunna få så stort utbyte av varandra som möjligt. Aktiviteter som finns på korttidshemmet är måla, göra pärlplattor, bygga lego, leka med klossar, musik, matlagning bada, rida, dansa och lek i vår trädgård. Vi har en skogstomt med gräsmatta vilket ger möjlighet till träning av grovmotoriken. Vi gör utflykter till olika museum, lekplatser, restauranger och biografer. Vi försöker att göra aktiviteter i små grupper allt efter barnens önskemål. Vår målsättning är att barnet/ungdomen skall utvecklas efter sin egen förmåga. Vi vill även att barnen/ungdomen skall få träffa andra barn/ungdomar och ha roligt och utvecklas. Maten på korttidshemmet lagas alltid från grunden och utifrån individuella behov och önskemål. Under vistelsen får hos oss får varje barn ett eget sovrum. I verksamheten har vi plats för 6 barn samtidigt. I personalgruppen är vi nu 7 och snart 8 anställda varav en man och resterande kvinnor. gruppen består av barnskötare, förskollärare och undersköterskor. Vår verksamhet är belägen i en enplansvilla i Johannesdal vid Mälaren söder om Stockholm. Vi har en egen härlig trädgård med sjöutsikt. Några minuters promenad till härliga strandbad. I huset finns olika gemensamhetsutrymmen och ett lekrum. Vi har matsal och kök. Vi finns på gångavstånd till Vårbergs tunnelbanestation, där finns även bussförbindelse och mataffärer. Verksamhetschef: Katarina Ginters E-post:

17 Telefon: Besöksadress: Doroteavägen 3, Skärholmen. Rissne korttidshem Rissne korttidshem vänder sig till barn och ungdomar upp till 21 år med funktionsnedsättning inom LSS med inriktning mot autismspektrumdiagnoser. Vi arbetar utifrån barnets/ungdomens behov och önskemål. Vi arbetar för att barnet/ungdomen skall kunna vara delaktig utifrån sin egen förmåga. Varje barn/ungdom har en stödperson i arbetsgruppen som arbetar de flesta dagar då barnet/ungdomen är hos oss. Däremot finns alla i personalgruppen till för alla barn/ungdomar och har lika stor kunskap om alla som befinner sig på korttidshemmet. Barnen/ungdomarna delas in i grupper utifrån barnen/ungdomarnas nivå för att de ska kunna få så stort utbyte av varandra som möjligt. Aktiviteter som finns på korttidshemmet är måla, göra pärlplattor, bygga lego, leka med klossar, musik, playstation, matlagning och lek på vår egna gård. Vi gör även utflykter till olika museum, lekplatser, restauranger och biografer. Vi har även kolloverksamhet under alla skollov. Kolloverksamheten utgår ifrån korttidshemmet och övernattning sker alltid på korttidshemmet. Detta är för att barn som har svårt att åka iväg på kollo på en okänd plats ändå skall ha möjligheten att uppleva det roliga med kollo. Vi har alltid ett tema på kollot, till exempel djur och natur och aktiviteter sker varje dag med utgångspunkt från temat. För att få utökade dygn för kollo på Rissne korttidshem ansöker du om extra korttids dygn. Vår målsättning är att barnet/ungdomen skall utvecklas efter sin egen förmåga. Vi vill även att barnen/ungdomen skall få träffa andra barn/ungdomar och ha roligt och utvecklas. Maten på korttidshemmet lagas alltid från grunden och utifrån individuella behov och önskemål. I verksamheten har vi plats för 10 barn samtidigt. I personalgruppen är vi 9 anställda, 8 kvinnor och 1 man. gruppen består av socionom, barnskötare, förskollärare och undersköterskor. Vår verksamhet är belägen i ett flerfamiljshus och vi har en egen gård. I lokalerna finns två olika gemensamhetsutrymmen och ett lekrum. Vi har även två olika matrum för de barn som inte vill eller kan äta i större grupper. Vi finns på gångavstånd från Rissne centrum nära buss och tunnelbana. Verksamhetschef: Michael Karlsson E-post:

18 Telefon: Besöksadress: Odalvägen 3, Sundbyberg Oasens helghem SOLOM LSS Barn & Personlig Assistans Målgruppen för Oasens helghem är barn och ungdomar i grundskoleåldern, 7-ca 16år, med lindrigare kognitiv funktionsnedsättning och/eller inom autismspektrat (Asperger), som omfattas av LSS personkrets 1. Oasen består av två grupper och är en lägerliknande helgverksamhet, fredag-söndag. Fokus ligger på samspel, samvaro och utåtriktade aktiviteter i samhället. Barnperspektivet, barnets eget perspektiv och delaktighet finns i fokus. Vår verksamhet vilar på värdegrunden; Alla människor är unika med lika värde. Alla har rätt till integritet, självbestämmande och självständighet. Alla har också rätt att uppleva meningsfullhet. Vårt mål är att alla ska trivas hos oss, tycka att det är roligt att komma, få spännande upplevelser individuellt eller i grupp, kunna vara sig själv och kanske hitta en kompis. Oasen erbjuder en miljö riktad till målgruppen vi vänder oss till. Barnen/ungdomarna är delaktiga i det mesta av planeringen inför helgen, alltifrån vad man ska äta till vilka aktiviteter man ska ha och om man ska dela upp sig eller inte. Det är viktigt alla känner att de får utrymme i gruppen. Det ges rikliga naturliga tillfällen att öva sig i socialt samspel och att praktiskt få erfarenhet av t.ex. ta sig dit man vill med allmänna kommunikationer och prova på det fritidsutbud som finns i Stockholm med omgivningar. Att mysa ihop på fredagskvällen framför ett bra TV-program, disco, spela spel tillsammans är exempel på andra aktiviteter. Vi erbjuder föräldrar samverkan i allt som rör barnet/ungdomen och en avlastning som kan känna sig trygga med. en har adekvat utbildning och kompetensutvecklas kontinuerligt. Oasens helghem har 2 personal per grupp samt 1 personalförstärkning vid behov. I varje grupp kan det vara upp till 6 barn beroende på vilka som ingår i gruppen. Oasens helghem finns i Brohusets lokaler på Hertig Karls väg 13 i Rotebro centrum, nära pendeltågsstationen. www. solom.se

19 Sektionschef: Yvonne Schöld E-post: Telefon: , Besöksadress: Turebergsvägen 5, 1 tr. Sollentuna Rudebacken Korttids och sommarkollo Rudebacken erbjuder korttidsvistelse på helger samt kollo på sommarlovet. Vi vänder oss till barn och ungdomar (7-23 år) med måttlig/lindrig utvecklingsstörning, autism och Aspergers syndrom. Rudebacken ger dig möjlighet till gemenskap med andra och erbjuder aktiviteter utifrån dina intressen. Du får tillfälle att umgås med kamrater, ha roligt och prova på aktiviteter du kanske inte gjort tidigare. Under vissa lovveckor har vi ridläger, resten av tiden avgörs aktiviteterna av deltagarnas intressen. Vi använder individuellt anpassad metodik beroende på dina behov. Exempel på aktiviteter som vi gör är utflykter, badminton, kubb, bada, paddla kanot, ro i roddbåt, fiska, besök på bondgård, minigolf, bowling, spela spel, titta på film, läsa böcker, fotboll, basket, pingis, cykla, eget disco, pyssel, färgtryck, och olika sportaktiviteter både vinter och sommar. Rudebacken är en del av Utvecklingspedagogik Sverige AB som erbjuder utbildnings- och omsorgsverksamhet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Genom hög kvalitet och individuellt utformade insatser bidrar vi till ökad kunskap, livskvalitet och delaktighet i samhället. På Rudebacken finns plats för 12 deltagare. gruppen består av lärare, bildpedagoger och fritidspedagoger bland annat. I personalgruppen är vi både kvinnor och män. Rudebacken ligger 3.5 mil norr om Norrtälje och 5 km från Älmsta, med utsikt över Väddö kanal och kyrka. När vi åker till Rudebacken åker vi från Häggviks gymnasium i Sollentuna i våra egna bussar. Gården består av sex välordnade byggnader på en stor natur- och trädgårdstomt. I lokalerna finns olika gemensamhetsutrymmen såsom aktivitetslokal med scen, snickeri och bastu. Till sjön Bornan, som erbjuder bad och fiske, är det 10 minuters gångavstånd.

20 Verksamhetschef/Samordnare: Karin Persson/Anette Tegnér E-post: Telefon: , Postadress: Box 587, Sollentuna

Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun

Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun 2014-01-20 Värdighets- och servicedeklarationer, vård- och omsorgsnämnden, Vännäs kommun I socialtjänstlagen har man skrivit in att socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får

Läs mer

Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson

Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson FoU-Södertörns Skriftserie nr 82/10 Arbetssätt och metoder inom LSS-verksamheter Lotte Alsterdal Kristina Engwall Hjördis Gustafsson Innehållsförteckning Metoder och arbetssätt... 4 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Laxå kommun

Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Laxå kommun LSS-verksamheten Kjell Handfast Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Laxå kommun Antagna av social- och omsorgsnämnden den 13 december 2010 www.laxa.se 2 Innehållsförteckning Med lagen

Läs mer

Genomförandeplan Mål och mening - rapporten

Genomförandeplan Mål och mening - rapporten Genomförandeplan Mål och mening - rapporten 1 Susanne Larsson FoU Södertörns skriftserie nr 122/14 FoU Södertörn är en forsknings- och utvecklingsenhet som ägs av kommunerna Botkyrka, Gotland, Haninge,

Läs mer

Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet. Förslag och synpunkter 2015-04-13

Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet. Förslag och synpunkter 2015-04-13 2015-04-13 Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet Förslag och synpunkter I maj 2014 beslutade Kommunstyrelsen att äldreomsorgen och funktionshinderverksamheten i Borås grundligt skulle genomlysas

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för rollen som. Verksamhetschef till Rasmusgården

Uppdragsbeskrivning för rollen som. Verksamhetschef till Rasmusgården Uppdragsbeskrivning för rollen som Verksamhetschef till Rasmusgården Välkommen till Rasmusgården Rasmusgården är en plats för unga vuxna som vill utvecklas i en miljö nära årets växlingar och på en gård

Läs mer

Beslut i socialnämnden 2014-12-11, 170. Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Kinda kommun

Beslut i socialnämnden 2014-12-11, 170. Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Kinda kommun Beslut i socialnämnden 2014-12-11, 170 Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Kinda kommun Riktlinjer för LSS-insatser i Kinda kommun Det här är en information till dig som är i behov av

Läs mer

Självbestämmande/medbestämmande

Självbestämmande/medbestämmande FoU Fyrbodal Självbestämmande/medbestämmande I boende enligt LSS 9 i Lysekils kommun Jag har rätt att bestämma själv över mitt liv. Deltagare, 25 år FoU Fyrbodal 2013: 5 Pauline Hogander Zakariasson Tuula

Läs mer

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Malmö högskola Lärarutbildningen Barn Unga Samhälle (BUS) Examensarbete 15 högskolepoäng Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Pedagogues response to children with special needs

Läs mer

Kvalitetsredovisning Montessoriförskolan Tigerungen 2013

Kvalitetsredovisning Montessoriförskolan Tigerungen 2013 Kvalitetsredovisning Montessoriförskolan Tigerungen 2013 Ansvarig för kvalitetsredovisningen är förskolechef och styrelsen. Redovisningen har tagits fram av förskolechefen tillsammans med personalen vid

Läs mer

u UTFÖRARE 1 u UTFÖRARE ARBETSMARKNADSINSATSER

u UTFÖRARE 1 u UTFÖRARE ARBETSMARKNADSINSATSER u UTFÖRARE 1 u UTFÖRARE ARBETSMARKNADSINSATSER u UTFÖRARE 2 q INNEHÅLLSFÖRTECKNING AB SVENSK KOMMUNTJÄNST... 3 ALPHACE... 4 ARBETSLIVSRESURS... 6 ASTAR... 7 HERMODS... 9 IDÉKRAFT... 11 IRIS HADAR... 12

Läs mer

Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna. med utvecklingsstörning

Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna. med utvecklingsstörning Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna med utvecklingsstörning Utgivna skrifter i denna serie: Att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna med funktionsnedsättning. Information om stödinsatser

Läs mer

Personer med autism möter stora svårigheter i sin livsföring.

Personer med autism möter stora svårigheter i sin livsföring. Personer med autism möter stora svårigheter i sin livsföring. Funktionsnedsättningen innebär bland annat begränsningar i förmågan till social kontakt och kommunikation. Ofta är autism förenat med utvecklingsstörning

Läs mer

Verksamhetsplanering höstterminen-2014

Verksamhetsplanering höstterminen-2014 Verksamhetsplanering höstterminen-2014 Inledning I juni hade vi en utvärderingsdag där vi utvärderade terminen som varit. Nu har vi uppdaterat verksamhetsplaneringen för ht- 2014 och gjort ändringar utifrån

Läs mer

Riktlinjer och vägledning vid handläggning för stöd och service enligt LSS till personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer och vägledning vid handläggning för stöd och service enligt LSS till personer med funktionsnedsättning 1(16) 2013-10-29 SN 2013/604 Socialnämnd Riktlinjer och vägledning vid handläggning för stöd och service enligt LSS till personer med funktionsnedsättning Antaget av socialnämnden 2013-11-25 88 Postadress

Läs mer

PLAN FÖR STÖD OCH SERVICE ENLIGT LSS 2013-2022. Fastställd av socialnämnden 2013-02-20

PLAN FÖR STÖD OCH SERVICE ENLIGT LSS 2013-2022. Fastställd av socialnämnden 2013-02-20 PLAN FÖR STÖD OCH SERVICE ENLIGT LSS 2013-2022 Fastställd av socialnämnden 2013-02-20 PLAN FÖR STÖD OCH SERVICE ENLIGT LAGEN 1993:387 OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE (LSS) Uppdrag och

Läs mer

Rapport 2006:62. Tillsyn av äldreomsorgen inom Göteborgs stad Majorna

Rapport 2006:62. Tillsyn av äldreomsorgen inom Göteborgs stad Majorna Rapport 2006:62 Tillsyn av äldreomsorgen inom Göteborgs stad Majorna Tillsyn av äldreomsorgen inom Göteborgs stad Majorna Rapport 2006:62 ISSN 1403-168X Rapportansvarig: Socialkonsulenterna Elisabeth Björheden

Läs mer

NPF-Huset. förstudie. Genomförande och slutsatser av förstudien för projekt NPF-Huset. av Fredrik och Michelle Nanneson.

NPF-Huset. förstudie. Genomförande och slutsatser av förstudien för projekt NPF-Huset. av Fredrik och Michelle Nanneson. NPF-Huset förstudie Genomförande och slutsatser av förstudien för projekt NPF-Huset av Fredrik och Michelle Nanneson en rapport från NPF-Huset Genomförande och slutsatser av förstudien för projekt NPF-Huset

Läs mer

Jämtländsk handbok för Gröna välfärdstjänster. Gården som arena för omsorg, rehabilitering och hälsa

Jämtländsk handbok för Gröna välfärdstjänster. Gården som arena för omsorg, rehabilitering och hälsa Jämtländsk handbok för Gröna välfärdstjänster Gården som arena för omsorg, rehabilitering och hälsa Inledning LRF arbetar för att fler ska kunna driva företag som erbjuder välfärdstjänster med gröna förtecken.

Läs mer

DEMENS Ett tillstånd som oroar många men det finns hjälp att få Sid 4-5 ÄLDREOMSORG. Framtidens SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

DEMENS Ett tillstånd som oroar många men det finns hjälp att få Sid 4-5 ÄLDREOMSORG. Framtidens SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Framtidens ÄLDREOMSORG SALUTOGENT FÖRHÅLLNINGSSÄTT Vad innebär det i praktiken? ETT GEMENSAMT FLÖDE GYNNAR ALLA Om samverkan mellan kommun och landsting LÄRANDE ORGANISATION Därför gynnas vård och omsorg

Läs mer

Kurser föreläsningar & konferenser

Kurser föreläsningar & konferenser Kurser föreläsningar & konferenser Information och verktyg för att förstå och stödja de sköraste flickorna Att förstå och hantera psykisk skörhet är bland det svåraste en förälder kan ställas inför. Samarbete

Läs mer

STENMOSKOLAN 2010-2011

STENMOSKOLAN 2010-2011 STENMOSKOLAN 2010-2011 PRESENTATION AV STENMOSKOLAN Stenmoskolan hör till Fullersta rektorsområde och är en av fyra skolbyggnader i rektorsområdet. På Stenmo finns ca 200 elever, organiserade i två förskoleklasser

Läs mer

Charlotte Cederberg, Danderyd Inga Seidlitz, Nacka V17-18, 2014. Kyrkvikens förskola Nacka

Charlotte Cederberg, Danderyd Inga Seidlitz, Nacka V17-18, 2014. Kyrkvikens förskola Nacka Charlotte Cederberg, Danderyd Inga Seidlitz, Nacka V17-18, 2014 Kyrkvikens förskola Nacka Innehållsförteckning VÅGA VISA 3 Typ av skola 4 OBSERVATIONENS METOD 4 SAMMANFATTNING 5 Sammanfattande slutsats

Läs mer

I din hand håller du Stiftelsen Skåne Stadsmissions årsredovisning 2010

I din hand håller du Stiftelsen Skåne Stadsmissions årsredovisning 2010 I din hand håller du Stiftelsen Skåne Stadsmissions årsredovisning 2010 8Kvinnoboende Stadsmissionens stödboende 9 Logi och stödboende i Lund 10 11 Nattjouren akuthärbärgen 12 13 Stadsmissionshälsan 14

Läs mer

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012

Demokratitorg HT2012. - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Demokratitorg HT2012 - En redaktionell sammanställning av ungdomars tankar och åsikter från samtliga Demokratitorg hösten 2012 Innehåll Deltagande skolor hösten 2012 4 Birger Sjöbergsgymnasiet, Vänersborg

Läs mer

Hitta det här... Ditt nya jobb

Hitta det här... Ditt nya jobb Hitta det här... Ditt nya jobb 1 Detta är en information från Falkenbergs kommun Du som funderar på ditt framtida yrkesval Du som vill utbilda dig Du som söker jobb Du som vill veta mer om vad det innebär

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Örebro kommun

Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Örebro kommun 2012-06-15 Nf 185/2012 Riktlinjer för beslut och utförande av LSS-insatser i Örebro kommun Presenterad 2010-06-09 i Nämnden för funktionshindrade Antagen 2010-06-23, ledningsgrupp Förvaltningen för funktionshindrade

Läs mer