Informationsmaterial om kognitivt stöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsmaterial om kognitivt stöd"

Transkript

1 Informationsmaterial om kognitivt stöd

2 Innehållsförteckning 1. Om Information 2. Om StoCKK Information 3. Om kognition Exempel på vad som kan vara svårt Vad är kognitivt stöd? Varför använda kognitivt stöd? Hur får man tillgång till kognitivt stöd? 4. Kognitivt stöd Beskrivning av produkter mm i bild och text 5. Inköpsställen Lista 6. Checklista Vad ska finnas i 7. Förberedelser Förberedelse inför informationstillfälle

3 - ett informationsmaterial om kognitivt stöd För att sprida kunskap om kognitivt stöd har StoCKK tagit fram ett informationsmaterial, som kan lånas av personal inom Habilitering & Hälsa. Materialet bör ses som en introduktion till kognitivt stöd och vi hoppas kunna bidra till ökad kunskap och förståelse inom området. kan användas till föräldrautbildningar, i gruppverksamhet med brukare eller för att informera personal på habiliteringsenheter, gruppboende eller daglig verksamhet. Den kan också användas av förskrivare vid hembesök. består av två delar: Praktisk del I finns många exempel på kognitivt stöd, såväl förskrivningsbara hjälpmedel som produkter som finns att köpa i öppna handeln. Det finns också exempel på anpassningar som man kan göra själv för att förenkla och förtydliga för personer med kognitiva nedsättningar. Teoretisk del En pärm med information om, StoCKK, vad det innebär att ha kognitiva svårigheter och exempel på vad kognitivt stöd kan vara. Det finns också beskrivning med text och bild om produkterna i ryggsäcken. Ett USB-minne med en Power Point-presentation motsvarande all information i pärmen. Klara Mera, Stockholm 2005 Reviderad, Åsa Wettborn och Carmen Strömblad StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Rosenlund Tideliusgatan Stockholm Tel: stock@sll.se

4 Information om StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK är en länsövergripande verksamhet inom Habilitering & Hälsa i Stockholms läns landsting. Vi arbetar för att ge ökad kunskap om och ökad tillgång till kommunikativt och kognitivt stöd. Vår verksamhet riktar sig till personer med kommunikativa och kognitiva svårigheter, deras anhöriga och personal inom Stockholms län. StoCKK erbjuder: Allmän rådgivning via webbplats, telefon och e-post samt möjlighet för alla att komma på besök under Öppet Hus Bokat besök för konsultation och rådgivning via remiss Information och utbildning om kommunikativt och kognitivt stöd Öppet Hus på StoCKK Under Öppet Hus kan besökare titta på och prova kommunikativt och kognitivt stöd, presenterat på olika sätt: En bostadslägenhet med hjälpmedel, konsumentprodukter och anpassningar som förenklar vardagen och gör det lättare att förstå, minnas, planera och kommunicera Ett mottagningsrum med tips och idéer för att underlätta arbetet för behandlande personal En utställning om AKK med beskrivning av metoder och exempel på arbetsmaterial Visning av datorprogram och appar till dator, smart telefon och surfplatta Visning av alternativa och anpassade styrsätt till dator och surfplatta Vi har även försäljning av färdigt bildstöd För mer information och tider för Öppet Hus, se vår externa webbplats:

5 Exempel på vad som kan vara svårt Kognitiva svårigheter påverkar det abstrakta tänkandet och minnet. Känslor och behov påverkas inte. Hantera tid Det krävs abstrakt tänkande för att planera sin tid. Hur mycket hinner jag göra på en viss tid? Hur lång tid är det kvar till en bestämd tidpunkt? Planera Det krävs abstrakt tänkande för att göra medvetna val. De olika alternativen måste hållas i huvudet samtidigt och vägas mot varandra. Man måste också förstå vilka konsekvenser valet ger. Till exempel om man ska gå på Gröna Lund eller gå på bio. Vad innebär de olika alternativen och hur mycket pengar behövs? Komma ihåg Det kan vara svårt att hålla mycket i minnet samtidigt. Ibland kommer man bara ihåg det sista man hörde. Hantera information Ett exempel på när man måste hantera information är när posten ska sorteras. Då måste man kunna sätta ny information i relation till vad man tidigare vet och utifrån detta dra slutsatser och besluta hur man ska agera. Vad ska slängas? Vad ska sparas? Vad ska betalas? Sortera information Ofta måste man kunna sortera bort oviktig information och i huvudet hålla kvar och tolka den information som är viktig. Ett exempel på det kan vara när radion står på, mamma säger något viktigt och storasyster samtidigt kommer in i rummet. Då måste man kunna sortera ut och tolka vad som är viktig information i allt man hör och ser på en gång. Komma på Att ta initiativ till och komma på olika aktiviteter är mer eller mindre svårt. Då måste man kunna aktivera inre bilder, minnen av sådant man gjort förut. Att komma på, önska sig och utföra något som man inte själv har upplevt kan vara omöjligt. Det räcker inte med att någon berättar hur det kan se ut, personen måste själv få prova. Generalisera För att föra över kunskap från en situation till en annan eller mellan olika miljöer krävs förmåga att generalisera. Använda symboler Att förstå och använda skrivna ord, måttangivelser och siffror kräver förståelse av abstrakta symboler. Språket betydelse Ofta säger vi inte det vi bokstavligt menar. Även det talade språket är abstrakt. Till exempel att förstå uttryck som slänga ett öga på, han är på bättringsvägen, gå på toaletten.

6 Vad är kognitivt stöd? Kognitivt stöd är alla de åtgärder som kompenserar funktionsnedsättningen. Jämför t.ex. med synnedsättning och glasögon. Det kan vara; Anpassningar i miljön färgmarkering på CD-spelaren så att jag vet vilken knapp som startar musiken Speciellt utvecklade hjälpmedel Timstocken och Handifon Konsumentprodukter en almanacka, vattenkokare eller äggklocka Förhållningssätt/bemötenade att det vi säger är det vi menar, alltså inte använda ironi eller ordspråk Varför använda kognitivt stöd? Med kognitivt stöd kan man bli mer självständig i sin vardag med att t ex. planera, passa tider, hantera pengar och ta del av information. Det kan också handla om mer konkreta aktiviteter som att laga mat och sköta sina kläder och hygien. Kognitivt stöd gör det möjligt att kunna förstå, kontrollera och hantera det som händer. Kognitivt stöd innebär att personerna behöver hjälp med att: välja ut den information som är viktig göra informationen enklare så att personen kan använda den göra så att informationen finns där den behövs och när den behövs Hur kan man få kognitivt stöd? Kontakta en arbetsterapeut eller logoped på ett habiliteringscenter eller inom primärvård, psykiatri eller geriatrik. De kan kartlägga och bedöma vilken typ av kognitivt stöd som behövs. De har också förskrivningsrätt, vilket innebär att de kan beställa hjälpmedel av landstinget för utlåning. För arbetsterapeuten eller logopeden medför det även ansvar i att introducera, anpassa och följa upp de hjälpmedel som förskrivits.

7 Checklista för Det här är en lista på vad som ska finnas i. Gå igenom listan och se till att allt finns med innan du lämnar tillbaka den. Anteckna om något är trasigt eller saknas. Tack! Timer med färgat tidsfält Timstock + anpassning med stöd för morgonrutin Filofax Veckoschema A4, med veckans färger Familjealmanacka Kvarturet + 4 tidkort Armbandsklocka Casio, med bruksanvisning Bildstöd för att välja mellanmål Telefonbok Bildtelefon Pratlåda Key Chain Talker Necessär Makaroni-kit (litermått, kopp, kryddmått + makaroner) Måttsats i olika färger Saft-kit (måttkanna för saft + saftflaska) Kokboken Städboken Teoripärm & USB-minne med Power Point-presentation Synpunkter till StoCKK: Underskrift: Arbetsplats: Datum: Tel:

8 Inköpsställen Återförsäljare Westerstrands Urfabrik Tel: Daglig verksamhet, Mediagruppen Tel: Abilia Tel: Rehabmodul Tel: Rehab Center Tel: Trollreda Tel: Öppna handeln Egna anpassningar StoCKK Produkt Timstock Filofaxblad i veckans färger Kvarturet Pratlåda Bildtelefon (andra modeller än den som finns i ) Key Chain Talker Måttsats i färg Kokboken Städboken Timer med färgad yta Familjealmanacka Armbandsklocka (liknande modeller) Mått till Makaroni-kit och saftanpassning Bildstöd att välja mellanmål Telefonbok Packbilder till necessär Veckoschema med färgade dagar

9 Förberedelse inför informationstillfälle Om allt material i används, beräknas informationstillfället ta ca 2 timmar. En Power Point-presentationen om kognitivt stöd finns med på ett USB-minne. Dölj bilder om ni inte vill använda dem. Boka tolk i god tid om det behövs Skicka kallelse/inbjudan Märk upp ADL-kök med bilder och märk upp mikrovågsugn med färger. Skriv ut: Åhörarkopior till Power Point-presentationen Inköpslistan StoCKKs broschyr och information om Öppet Hus från StoCKKs webbplats:

10 HANTERA TID Timer med färgat tidsfält Tid är osynlig och abstrakt och går inte att påverka. Ibland känns det som att tiden går fort och ibland går den alldeles för långsamt. Vad är 20 minuter? Hur mycket hinner jag på den tiden? Med en timer/äggklocka som visar tiden som en färgad yta som sakta men säkert minskar i yta, kan man visualisera tiden. Det blir lättare att förstå att tiden går och att veta hur länge man ska vänta eller hur länge man kan hålla på med en aktivitet.

11 HANTERA TID Timstock Timstocken fungerar som ett timglas eller äggklocka. Den visar hur lång tid någonting håller på eller hur lång tid det är kvar. Här synliggörs tidens gång med hjälp av lampor som slocknar. Hur lång tid får jag sitta vid datorn? är en vanlig fråga. Varje färgpunkt har ett bestämt antal minuter inprogrammerad. På denna Timstock som visar 20-minuter, representerar färgcirklarna; 5 min, 10 min, 15 min och 20 min. Timstockens tidvisning går inte att manipulera. Man kan inte påskynda eller ställa om tiden som man kan göra på en äggklocka. Timstocken finns i flera olika modeller: 8 minuter (2, 4, 6 och 8 minuter) 20 minuter (5, 10, 15 och 20 minuter) 60 minuter (15, 30, 45 och 60 minuter) 80 minuters (20, 40, 60 och 80 minuter)

12 HANTERA TID OCH KOMMA PÅ Stöd för morgonrutinen Ibland behöver man veta mer detaljerat vad som ska göras. I vilken ordning man ska göra aktiviteterna och hur länge ska man hålla på? Att göra en beskrivning med bilder med en färgmarkering som matchar Timstockens färgpunkter kan var ett sätt att underlätta t ex morgonens aktiviteter.

13 PLANERA Filofax Att förstå tid är så mycket mer än att läsa av klockan. Man måste veta när saker ska hända och man måste också veta vad som ska hända. Jag har min almanacka som stöd för att se vad jag ska göra under dagen. För en person som har svårt att hålla ordning på dagarna och inte kan läsa och skriva, kan en almanacka se ut så här. Att använda färger på dagarna gör att det blir lättare att komma ihåg och hålla isär vad som händer de olika dagarna. Det finns ett färdigt system, där varje dag har sin egen färg. Man behöver inte hitta på ett eget system. Det är viktigt att ta reda på hur personen förstår tid. Går det att överblicka en hel vecka eller bör det vara en dag i taget. I filofaxen går det att själv välja hur många blad som ska sättas in. Har man svårt att läsa och skriva kan man använda bilder istället för text eller som komplement till texten. Det finns olika typer av färdiga symbolsystem men man kan också behöva använda foton till exempel på personer. Exempel på färdiga bildsystem är Pictogram, Nilbild och PCS-bilder.

14 PLANERA Veckoschema Att använda ett veckoschema gör det lättare att se vad som ska hända några dagar fram i tiden. Använd gärna bilder för att visa de olika aktiviteterna. Det är lättare att tolka än text. Tänk på att inte sätta upp för många bilder. Veckans dagar kan göras tydligare med olika färger.

15 PLANERA Familjealmanacka Månadsalmanacka Det här är ett exempel på en familjealmanacka som tydligt visar vem som ska göra vad under veckan. Här har varje person markerats med en egen färg. Färgen kan användas vidare i olika anpassningar i hemmet genom att märka upp t ex. lådor för mössor och vantar i hallen. Klara lägger sina saker i den gula lådan och Kalle lägger sina saker i den röda.

16 HANTERA TID OCH PLANERA Kvartur Ibland behöver vi passa bestämda tider. Vi behöver också veta hur lång tid det är kvar till en bestämd aktivitet. Många kan läsa av den vanliga klockan men har svårt att förstå innebörden. Det krävs mycket abstrakt tänkande för att ha användning av en vanlig klocka. Det vi gör är att läsa av klockan, konstatera att den är Klockan har jag ett viktigt möte. Vi räknar ut att det är 1 timme kvar. Det tar ½ timme att gå. Då har jag en halvtimme på mig att göra mig i ordning. Kvarturet är en klocka. På Kvarturet synliggörs tiden, som är kvar till nästa aktivitet, med ett antal punkter som slocknar allteftersom tiden går. Varje punkt representerar en kvart. Detta sätt att visa tid används i flera olika tidshjälpmedel. Kvarturet går också att använda som timer till exempel när jag vill veta hur lång tid riset ska koka eller kladdkakan gräddas. Vi kan också tänka på hur vi uttrycker oss. Det är lätt att säga. Jag kommer strax. Men vad menar vi med det? Hur lång tid är strax?

17 HANTERA TID OCH PLANERA MEMOdayplanner MEMOdayplanner är en klocka som ger överblick över hela dygnet. Klockan har lysdioder som synliggör var på dygnet man befinner sig. Varje lysdiod motsvarar en kvart och slocknar vartefter tiden går. På så sätt kan man se hur lång tid det är kvar till en aktivitet. De olika färgerna (röd och blå) gör det enkelt att se om det är natt eller dag.

18 HANTERA TID OCH PLANERA Handi Handiprogrammet är utformat för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Programmet finns färdiginstallerat i en handdator men kan också installeras i en Android smarttelefon. Handi har en förenklad kalender med möjlighet att lägga in bilder och text. Det finns talstöd om man behöver få uppläst. I Handi finns ett album med foton där man kan ha vägbeskrivningar i bild, instruktioner och foton på det man vill komma ihåg. Det finns också en prisräknare som kan visa vilka pengar man ska betala med och hur mycket man ska få tillbaka. Det går att göra minnesanteckningar, både genom att skriva och prata in.

19 HANTERA TID OCH BLI PÅMIND Klocka med minnesstöd Man kanske kan läsa av den vanliga klockan men främst behöver påminnas vissa tider om olika aktiviteter. Det finns klockor som det går att ställa in larm på och som i en kort text beskriver vad som ska hända.

20 KOMMA PÅ Välja med bildstöd Att ha bilder på olika mellanmål gör att det blir lättare att komma på vad man kan äta när man kommer hem från skolan. Väljstöd kan vara bra att använda i många olika sammanhang, t ex; välja vart man vill åka på utflykt, vilken film man vill se på bio eller vilken lek man vill leka.

21 KOMMA IHÅG Packlista med bilder Att komma ihåg vad som ska med i necessären när man ska åka bort är inte alltid så lätt. Bilder på det som ska packas, fastsatta på en nyckelring, som alltid sitter på väskan, gör att jag inte glömmer något.

22 KOMMA IHÅG Telefonbok En bok med en bild och telefonnummer kan göra det lättare att ringa någon man känner.

23 RINGA Telefon med bildstöd På den här telefonen går det att programmera in ett telefonnummer bakom varje bildruta och fästa en bild/foto/text i rutan dit telefonnumret går. Man behöver bara lyfta luren och trycka på bildrutan för att ringa upp.

24 KOMMA IHÅG, KOMMA PÅ OCH FÖRMEDLA INFORMATION Pratlåda I den här apparaten kan man spela in ett meddelande eller lyssna på ett som redan är inspelat. Man behöver inte kunna läsa eller skriva. Det finns många olika varianter av inspelningsbara apparater.

25 KOMMA IHÅG, KOMMA PÅ OCH FÖRMEDLA INFORMATION Key Chain Talker Det här är variant på inspelningsbar utrustning. På den kan man enkelt spela in det man behöver komma ihåg, till exempel en portkod eller ett bussnummer. Den är lätt att ha med sig på nyckelringen eller i byxlinningen.

26 HITTA Märka upp Att laga mat ställer stora krav på vår begåvning. Man ska läsa kokbok och välja recept, läsa måttangivelser, veta vilka ingredienser som behövs och var jag kan hitta dem. Jag behöver också veta hur länge maten ska tillagas och vilken temperatur som krävs. Att märka upp det man använder ofta kan göra det lättare att hitta och lägga tillbaka saker på rätt plats.

27 HANTERA MÄNGD Makaroni-kit Istället för att använda recept kan man ha en färdig samling mått. Varje mått ska fyllas ända upp till kanten så blir det rätt mängd. Det står skrivet på måtten vad de ska fyllas med.

28 HANTERA MÄNGD Färgade mått Att matcha färg kan underlätta för många. På bilden finns färgade mått där decilitermåttet är rött, matsked är orange och tesked är gul osv. Recept med färgade måttsymboler kan göra det lättare att veta hur mycket man ska mäta upp av ingredienserna i receptet.

29 HANTERA MÄNGD Färgmarkerade streck För att slippa använda mått kan man märka upp en kanna med streck för att se hur mycket saft och vatten som ska hällas i.

30 ANPASSAD INFORMATION Kokböcker Anpassade kokböcker finns med olika svårighetsgrad. En del har bara bilder och andra både bild och enkel text. Det är bra om man ser en bild på hur maträtten ska se ut när det är färdigt. Det underlättar också att receptet visar vilka ingredienser och redskap som ska plockas fram. Man kan också göra egna recept med enkel text och bilder.

31 ANPASSNING Färgmarkerad mikrovågsugn Att markera vredet på mikrovågsugnen och pizzakartongen med samma färg gör att man kan värma maten självständigt. Man behöver bara vrida vredet till överensstämmande färgmarkering, så blir maten lagom varm. Liknande anpassning kan användas till tvättmaskin, diskmaskin, cdspelare mm.

32 ANPASSAD INFORMATION Städboken Anpassade städböcker finns också med olika svårighetsgrad. Det finns böcker med enbart bilder eller med både bild och lättläst text.

Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för personer med utvecklingsstörning

Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för personer med utvecklingsstörning Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för personer med utvecklingsstörning Klara Mera Center för kognitivt stöd Ryggsäcken - ett informationsmaterial om kognitivt stöd. Ryggsäcken är ett informationsmaterial

Läs mer

StoCKK. Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd

StoCKK. Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK - Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK tillhör Habilitering & Hälsa och är ett komplement till habiliteringens

Läs mer

Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd

Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd StoCKK är ett kompletterande stöd till habiliteringens basverksamhet. Vi arbetar med information, utbildning och konsultation inom kommunikativt

Läs mer

Tips på kognitivt stöd för barn

Tips på kognitivt stöd för barn Tips på kognitivt stöd för barn Tips på kognitivt stöd för barn Bildexemplen är hämtade ur Kappsäcken ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn. Kappsäcken har tagits fram av projektgruppen

Läs mer

K a p. Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn. p s ä c k e n

K a p. Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn. p s ä c k e n K a p Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn p s ä c k e n Kappsäcken ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn I Kappsäcken ges en kort teoretisk genomgång av vad som kan vara svårt

Läs mer

StoCKK, Daglig verksamhet konferens

StoCKK, Daglig verksamhet konferens StoCKK, Ökad självständighet och förståelse med kognitivt stöd StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Logoped Elisabet Lindström Arbetsterapeut Åsa Wettborn Hjälpmedel och metoder

Läs mer

Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn

Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn Ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Kappsäcken ett informationsmaterial om kognitivt stöd för barn I Kappsäcken ges en kort

Läs mer

Kognitivt stöd och hjälpmedel i vardagen - vad finns och hur funkar det?

Kognitivt stöd och hjälpmedel i vardagen - vad finns och hur funkar det? Kognitivt stöd och hjälpmedel i vardagen - vad finns och hur funkar det? 2014-05-06 Maria Svahn, Petra Eklund Annika Sjöberg Hjälpmedelskonsulenter Arbetsterapeut 018-611 68 36 018-611 67 51 Kognition

Läs mer

Åtgärder ADHD. Genom att få bli självständig över den tidsrymd man kan överblicka Kan man bli tidhållare i sitt eget liv

Åtgärder ADHD. Genom att få bli självständig över den tidsrymd man kan överblicka Kan man bli tidhållare i sitt eget liv Vad kan man göra? Om struktur, rutiner, strategier, hjälpmedel & kognitivt stöd Del 3 Genom att få bli självständig över den tidsrymd man kan överblicka Kan man bli tidhållare i sitt eget liv Åtgärder

Läs mer

Kognitionshjälpmedel. För struktur och översikt

Kognitionshjälpmedel. För struktur och översikt Kognitionshjälpmedel För struktur och översikt Om Abilia Vi på Abilia har lång erfarenhet av hjälpmedel för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Många av våra ca 100 anställda har personliga

Läs mer

Kognitivt stöd Har DU någonsin. Inspiration för tid och struktur i vardagen

Kognitivt stöd Har DU någonsin. Inspiration för tid och struktur i vardagen Kognitivt stöd Inspiration för tid och struktur i vardagen Har DU någonsin Använt en almanacka? Gjort en kom ihåg-lista? Lagat mat eller bakat efter recept? Följt vägskyltar? Använt en steg-för-steg-instruktion

Läs mer

Stöd till förskrivare inför utprovning av tid- och planeringshjälpmedel

Stöd till förskrivare inför utprovning av tid- och planeringshjälpmedel Stöd till förskrivare inför utprovning av tid- och planeringshjälpmedel Använd ett bedömningsinstrument ex. KaTid, Grepp om livet etc. för att få ett bra underlag för din bedömning. Inhämta information

Läs mer

Kognitivt stöd och hjälpmedel

Kognitivt stöd och hjälpmedel Kognitivt stöd och hjälpmedel Christina Eriksson Veronica Larsson Arbetsterapeut Kurator Nära vård och hälsa Att tänka på när man träffar en person med kognitiva svårigheter. Tydliggörande Inför ett besök

Läs mer

Handi. För att livet ska funka

Handi. För att livet ska funka Handi För att livet ska funka Handi är ett hjälpmedel som fungerar som ett kognitivt stöd i vardagen. Handi hjälper dig att få struktur på din dag och dina rutiner. Handi är till för dig som behöver hjälp

Läs mer

Anpassa Handi5. En guide till de viktigaste anpassningarna och inställningarna i Handi5. 2014-10-01

Anpassa Handi5. En guide till de viktigaste anpassningarna och inställningarna i Handi5. 2014-10-01 Anpassa Handi5 En guide till de viktigaste anpassningarna och inställningarna i Handi5. 2014-10-01 Om den här guiden Handi har stora anpassningsmöjligheter, vilket både är en styrka och en svaghet. Det

Läs mer

Vad är speciellt med Handi?

Vad är speciellt med Handi? 2014-10-01 Vad är speciellt med Handi? Startmenyn ett skyddande skal Blanda Handi-funktioner och appar Plocka bort och lägg till Anpassa efter behov och förmåga Vid tryck på Hemknappen kommer man alltid

Läs mer

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare Som tiden går Hjälpmedel som gör vardagen lättare Att minnas Förgätmigej är en elektronisk tidskalender som visar dag och datum på en display och gör det lättare att komma ihåg vilken dag och månad det

Läs mer

4 maj 2011. Nationell konf om personer med utvecklingsstörning som åldras - Kognitivt stöd

4 maj 2011. Nationell konf om personer med utvecklingsstörning som åldras - Kognitivt stöd Sidan 1 Sidan 2 hjälpmedel, anpassningar i miljön, förhållningssätt center för kognitivt stöd Alla använder stöd för tanke och minne - det kan bara se lite olika ut Elisabet Lindström, logoped Eva Oknemark,

Läs mer

Produkt katalog OrdBild

Produkt katalog OrdBild Produkt katalog OrdBild - center för bildstöd Ordbild är center för kognitionsstöd. OrdBild är en daglig verksamhet i Uppsala kommun. Vi samlar och sprider kunskap om kognitiva hjälpmedel. Vi producerar

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig hålla koll på tiden

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig hålla koll på tiden StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på timer-appar Appar som hjälper dig hålla koll på tiden Juni 2017 Innehåll Vad är en timer-app?... 2 Grafisk visning med punkter eller

Läs mer

Vardagsfärdigheter hos vuxna

Vardagsfärdigheter hos vuxna 1(6) Vardagsfärdigheter hos vuxna Lena Walleborn är arbetsterapeut på Aspergercenter för vuxna i Stockholm. Hon träffar dagligen personer som har svårigheter att klara av sitt vardagsliv. Med sina kunskaper

Läs mer

Anpassa Handi5. En guide till de viktigaste anpassningarna och inställningarna i Handi

Anpassa Handi5. En guide till de viktigaste anpassningarna och inställningarna i Handi Anpassa Handi5 En guide till de viktigaste anpassningarna och inställningarna i Handi5. 2016-08-31 Om den här guiden Handi har stora anpassningsmöjligheter, vilket både är en styrka och en svaghet. Det

Läs mer

Handi För att livet ska funka. 1 Handi - för att livet ska funka

Handi För att livet ska funka. 1 Handi - för att livet ska funka Handi För att livet ska funka 1 Handi - för att livet ska funka Handi är ett hjälpmedel för kognitivt stöd i vardagen. Handi hjälper dig att få struktur på din dag och dina rutiner. Handi är till för dig

Läs mer

Attentions Ekonomikoll. www.attention-riks.se 1

Attentions Ekonomikoll. www.attention-riks.se 1 Attentions Ekonomikoll www.attention-riks.se 1 www.attention-riks.se 2 Vad är Ekonomikoll? Ett projekt som riktar sig till unga personer med ADHD och närliggande diagnoser Ska bidra till ökad medvetenhet

Läs mer

Tydlighet och struktur i skolmiljö

Tydlighet och struktur i skolmiljö Tydlighet och struktur i skolmiljö Skoldagen 21 mars 2013 Evelyn Widenfalk Ehlin Leg. arbetsterapeut Jenny Rignell Leg. arbetsterapeut Definitioner Funktionsnedsättning: nedsättning av fysisk, psykisk

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Tips på Timer appar. Sammanställd av StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Skapat: 2014-05-14 Senast uppdaterat: 2014-05-14

Tips på Timer appar. Sammanställd av StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Skapat: 2014-05-14 Senast uppdaterat: 2014-05-14 Tips på appar Sammanställd av StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Skapat: 2014-05-14 Senast uppdaterat: 2014-05-14 Grafisk visning med punkter eller stapel Timstock Version: 1.7

Läs mer

Kopplade funktioner i Handi5

Kopplade funktioner i Handi5 Kopplade funktioner i Handi5 Exempel på användning Gäller Handi v5.3.1. Vad betyder kopplad funktion? Att en aktivitet har en kopplad funktion innebär att den har en genväg till något viktigt någon viss

Läs mer

Förskrivarutbildning Kognitiva hjälpmedel

Förskrivarutbildning Kognitiva hjälpmedel Time Hjälpmedelscentrum utbildar Förskrivarutbildning Kognitiva hjälpmedel ALMANACKOR, KALENDRAR OCH PLANERINGSSYSTEM Handdatorer, stationära enheter och programvaror Kursansvariga: Hjälpmedelskonsulent:

Läs mer

Om intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning)

Om intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) Om intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) information för föräldrar Välkommen till andra tillfället! TILLFÄLLE 1 TILLFÄLLE 2 TILLFÄLLE 3 Information om diagnosen Hur kan vi stötta barn

Läs mer

09 51 Tidshjälpmedel 09 51 03 Armbandsur. 09 51 06 Fickur. Innehållsförteckning. ISO-kod

09 51 Tidshjälpmedel 09 51 03 Armbandsur. 09 51 06 Fickur. Innehållsförteckning. ISO-kod ISO-kod Innehållsförteckning 09 51 Tidshjälpmedel 09 51 03 Armbandsur Medos Armbandsklocka svart rem FalckVital AB 12776 508313 Medos Armbandsklocka röd rem FalckVital AB 31667 508314 Armbandsur med möjlighet

Läs mer

Hjälpmedel som mäter, visar och/eller talar om vad klockan är. Här ingår bl. a. bärbara och stationära hjälpmedel med eller utan alarmfunktion.

Hjälpmedel som mäter, visar och/eller talar om vad klockan är. Här ingår bl. a. bärbara och stationära hjälpmedel med eller utan alarmfunktion. Hjälpmedel Kognition Sortimentsöversikt Här visas de hjälpmedel som i första hand finns att förskriva från Centrum för hjälpmedel. Om det hjälpmedel du söker saknas i översikten kan förskrivare kontakta

Läs mer

Tips på appar för stöd i vårdsituationer

Tips på appar för stöd i vårdsituationer StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för stöd i vårdsituationer Förslag på appar som kommunikativt och kognitivt stöd i mötet mellan vårdpersonal och patient Januari

Läs mer

Anpassa HandiKalender

Anpassa HandiKalender Anpassa HandiKalender En guide till de viktigaste anpassningarna och inställningarna i HandiKalender för ios. 2016-11-14 Inställning notiser Hur ska larmnotiser från HandiKalender visas? Banderoll Notis

Läs mer

Hjälpmedel för att lagra och organisera data över planerade aktiviteter. Här ingår även speciella kalenderprogramvaror.

Hjälpmedel för att lagra och organisera data över planerade aktiviteter. Här ingår även speciella kalenderprogramvaror. Hjälpmedel Kognition Sortimentsöversikt Här visas de hjälpmedel som i första hand finns att förskriva från Centrum för hjälpmedel. Förskrivare kontaktar konsulent på Centrum för hjälpmedel för rådgivning

Läs mer

Handi. ett hjälpmedel i tiden!

Handi. ett hjälpmedel i tiden! Handi ett hjälpmedel i tiden! Handi är ett förskrivningsbart hjälpmedel som kan anpassas och växa med individen. Med Handi får man stöd med tid, planering, struktur, minne, fokus och koncentration. Handdator

Läs mer

Kurser. Våren 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se

Kurser. Våren 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Kurser Våren 2015 Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habilitering.nu

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Kognitionshjälpmedel. Sortimentsöversikt ur och klockor. Ur och klockor. MEMOdayplanner 3

Kognitionshjälpmedel. Sortimentsöversikt ur och klockor. Ur och klockor. MEMOdayplanner 3 Kognitionshjälpmedel Sortimentsöversikt ur och klockor Här visas de hjälpmedel som i första hand finns att förskriva från Centrum för hjälpmedel. Förskrivare kontaktar konsulent på Centrum för hjälpmedel

Läs mer

222109 Attainment 53769 Talapparat Pratpuck blå st 3083 RehabModul AB B. 222109 Attainment 53768 Talapparat Pratpuck grön st 3082 RehabModul AB B

222109 Attainment 53769 Talapparat Pratpuck blå st 3083 RehabModul AB B. 222109 Attainment 53768 Talapparat Pratpuck grön st 3082 RehabModul AB B ISOkod Produkt Artikel enämning Enhet Artikelinfo ev artnr ev 222103 kommunikatio 17647 CD-rom bilder att tala med enanvändarlicens st F-2701 Nilbild H n 222109 Attainment 53769 Talapparat Pratpuck blå

Läs mer

Som tiden går Hjälpmedel som gör vardagen lättare

Som tiden går Hjälpmedel som gör vardagen lättare Som tiden går Hjälpmedel som gör vardagen lättare Att minnas Glemsom? Förgätmigej är en elektronisk tidskalender som visar dag och datum på en display och gör det lättare att komma ihåg vilken dag och

Läs mer

Upphandlade KOGNITIVA HJÄLPMEDEL. funktionsverket

Upphandlade KOGNITIVA HJÄLPMEDEL. funktionsverket Upphandlade KOGNITIVA HJÄLPMEDEL funktionsverket Timstock Timstock är ett svenskutvecklat tidshjälpmedel som visuellt räknar ner tid med hjälp av röda lysdioder. När tiden passerar släcks lamporna en efter

Läs mer

En websida där bildstöd för att underlätta kommunikation och förtydliga informationsmaterial kan skapas

En websida där bildstöd för att underlätta kommunikation och förtydliga informationsmaterial kan skapas ÖVERGÅNGAR Under en vanlig dag i förskolan har vi en mängd aktiviteter och händelser. Vi startar upp, genomför och avslutar. Mellan våra aktiviteter har vi övergångar. Ibland flyter det på och vi behöver

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på AKK-appar

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på AKK-appar StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på AKK-appar Jag tycker om dig! Appar med symboler, text och ljud för personer som behöver AKK-stöd för uttryck och förståelse September

Läs mer

Kognitivt stöd i vardagen - När? Var? Hur?

Kognitivt stöd i vardagen - När? Var? Hur? Kognitivt stöd i vardagen - När? Var? Hur? Susanne Barkvik Cecilia Olsson 1 Copyright FKS 2011-11-01 2 är en ideell förening inom området kognitivt stöd medi syfte att: Samla och sprida kunskap omkring

Läs mer

Checklista för kognitiv tillgänglighet Formulär

Checklista för kognitiv tillgänglighet Formulär Checklista för kognitiv tillgänglighet Formulär Ska finnas Önskvärt Finns 1 Information om enheten på papper Svenska LättLäst I bild På andra språk 2 Information om enheten på webb Svenska LättLäst I bild,

Läs mer

innehållsförteckning Förord... 7

innehållsförteckning Förord... 7 innehållsförteckning Förord........................................... 7 1. Introduktion............................... 9 Välkommen till oss.......................... 9 Presentation av eleverna..................

Läs mer

En sjöhäst är inte alltid en sjöhäst

En sjöhäst är inte alltid en sjöhäst En sjöhäst är inte alltid en sjöhäst Skapa en tydliggörande kommunikativ miljö Anna Glenvik Astrid Emker 1 Delaktighet Vad betyder ordet delaktighet för dig Vilka faktorer påverkar delaktighet? Delaktighet

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på AKK-appar

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på AKK-appar StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på AKK-appar Jag tycker om dig! Appar med symboler, text och ljud för personer som behöver AKK-stöd för uttryck och förståelse Juni 2017

Läs mer

Hjälpmedelsinstitutet

Hjälpmedelsinstitutet Hjälpmedelsinstitutet (HI) Hjälpmedelsinstitutet Höjd livskvalitet genom stödjande teknik Verksamhetsidé: Nationellt kunskapscentrum inom området hjälpmedel och funktionshinder Arbeta för full Delaktighet

Läs mer

Min skoldag. Hjälpmedel som gör det lättare att delta aktivt

Min skoldag. Hjälpmedel som gör det lättare att delta aktivt Min skoldag Hjälpmedel som gör det lättare att delta aktivt JAG HAR NÅGOT ATT SÄGA! Att kommunicera är en förutsättning för att utvecklas socialt och för att aktivt kunna delta tillsammans med andra. Alla

Läs mer

Idéhäfte. MEMOdayplanner 3. Beskriver även användning av tillbehöret 508785 Anpassningsmaterial. Rev A SE

Idéhäfte. MEMOdayplanner 3. Beskriver även användning av tillbehöret 508785 Anpassningsmaterial. Rev A SE Idéhäfte Idéhäfte MEMOdayplanner 3 Beskriver även användning av tillbehöret 508785 Anpassningsmaterial Rev A SE 2 1. Inledning I detta idéhäfte vill vi ge tips om hur man kan använda tid- och planeringshjälpmedlet

Läs mer

CHECKLISTA INFÖR UTPROVNING AV TIDS- OCH PLANERINGSHJÄLPMEDEL

CHECKLISTA INFÖR UTPROVNING AV TIDS- OCH PLANERINGSHJÄLPMEDEL CHECKLISTA INFÖR UTPROVNING AV TIDS- OCH PLANERINGSHJÄLPMEDEL 2013-03-11 En guide och hjälp för utprovare och förskrivare vid bedömning av problemområde och att ringa in lämplig vardagsteknik och/eller

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig hålla koll på tiden

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig hålla koll på tiden StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på timer-appar Appar som hjälper dig hålla koll på tiden Januari 2016 Timer-appar Många människor både vuxna och barn, personer med eller

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

Förskrivarutbildning Bildtillverkningsprogram

Förskrivarutbildning Bildtillverkningsprogram Förskrivarutbildning Bildtillverkningsprogram Hjälpmedelskonsulenter: Frida Foborg, Ulla Rudervall, Inger Åckander Hjälpmedelscentrum Team Kommunikation-Kognition Konsulenter Tekniker Frida Foborg 021-17

Läs mer

Tips på appar för planering med bilder

Tips på appar för planering med bilder StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för planering med bilder Ett urval av appar för kalender, schema, dagbok, steg-för-steginstruktion Maj 2016 Innehåll Kalendrar...

Läs mer

ÖVERGÅNGAR.

ÖVERGÅNGAR. ÖVERGÅNGAR Under en vanlig dag i förskolan har vi en mängd aktiviteter och händelser. Vi startar upp, genomför och avslutar. Mellan våra aktiviteter har vi övergångar. Ibland flyter det på och vi behöver

Läs mer

TIMSTOCK MDD. funktionsverket

TIMSTOCK MDD. funktionsverket TIMSTOCK MDD funktionsverket Timstock MDD Timstock MDD är ett svenskutvecklat tidshjälpmedel som visuellt räknar ner tid med hjälp av röda lysdioder. När tiden passerar släcks lamporna en efter en till

Läs mer

Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig att hålla koll på tiden

Tips på timer-appar. Appar som hjälper dig att hålla koll på tiden Tips på timer-appar Appar som hjälper dig att hålla koll på tiden Oktober 2019 Innehåll Vad är en timer-app?... 2 Grafisk visning med punkter eller stapel... 3 Grafisk visning med urtavla... 5 Visning

Läs mer

Media Information och Produkter Daglig verksamhet Västerås Ett val- flera möjligheter

Media Information och Produkter Daglig verksamhet Västerås Ett val- flera möjligheter Media Information och Produkter Daglig verksamhet Västerås Ett val- flera möjligheter 2017-08 09 Media Daglig verksamhet är en rättighet enligt Lagen LSS. Vi är en grupp inom daglig verksamhet i Västerås

Läs mer

Projekt Kognitivt Stöd

Projekt Kognitivt Stöd Projekt Kognitivt Stöd Uppdrag Att utveckla en organisation för att tillgodose behov av kognitivt stöd i samband med BUP-vård Projektets mål 1. Utforma ett förslag på hur arbetsterapeuter kan arbeta med

Läs mer

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare

Som tiden går. Hjälpmedel som gör vardagen lättare Som tiden går Hjälpmedel som gör vardagen lättare Att minnas Förgätmigej är en elektronisk tidskalender som visar dag och datum på en display och gör det lättare att komma ihåg vilken dag och månad det

Läs mer

TIMSTOCK MDD. funktionsverket

TIMSTOCK MDD. funktionsverket TIMSTOCK MDD funktionsverket Timstock MDD Timstock MDD är ett svenskutvecklat tidshjälpmedel som visuellt räknar ner tid med hjälp av röda lysdioder. När tiden passerar släcks lamporna en efter en till

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Aktiviteter och lekar med enkla samtalsapparater

Aktiviteter och lekar med enkla samtalsapparater StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Aktiviteter och lekar med enkla samtalsapparater Alla ska hoppa! Oktober 2015 Aktiviteter och lekar med enkla samtalsapparater Samtalsapparater

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Kerstin Åberg. Trollreda resurscenter. FKS Inspirationsdagar 2010 1

Kerstin Åberg. Trollreda resurscenter. FKS Inspirationsdagar 2010 1 Kerstin Åberg Trollreda resurscenter FKS Inspirationsdagar 2010 1 Min Ekonomi problem idé produkt Från problem till produkt FKS Inspirationsdagar 2010 2 Min Ekonomi problem produkt problem idé produkt

Läs mer

Detta gör DART. Tekniska hjälpmedel för kommunikation. Snacka om appar! Telefoner och surfplattor = appar som hjälpmedel

Detta gör DART. Tekniska hjälpmedel för kommunikation. Snacka om appar! Telefoner och surfplattor = appar som hjälpmedel Snacka om appar! Detta gör DART Utreder och provar ut kommunikationshjälpmedel för barn, ungdomar och vuxna Utbildar inom - AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) - Kommunikationsstöd - Tillgänglighet

Läs mer

Bildbaserad information till personer med utvecklingsstörning Hur utformar man den?

Bildbaserad information till personer med utvecklingsstörning Hur utformar man den? Bildbaserad information till personer med utvecklingsstörning Hur utformar man den? Frågor och reflexioner under arbetet med Klara Meras bildbaserade broschyr. Sammanställd av: Elisabet Lindström och Birgitta

Läs mer

SPRIDA Kommunikationscenter. Centrum för hjälpmedel

SPRIDA Kommunikationscenter. Centrum för hjälpmedel SPRIDA Kommunikationscenter Centrum för hjälpmedel Vad gör SPRIDA? En funktionsnedsättning kan göra det svårt att kommunicera eller att på olika sätt delta i samhället. Det kan vara att kunna göra sig

Läs mer

Kompassmodellen Barn och elever med ojämna förmågor. Identifiera ojämna funktionsförmågor. Det är en lyx att bli förstådd - Anna PG

Kompassmodellen Barn och elever med ojämna förmågor. Identifiera ojämna funktionsförmågor. Det är en lyx att bli förstådd - Anna PG Barn och elever med ojämna förmågor Anna Sjölund Autismpedagogik.se Kompassmodellen Identifiera ojämna funktionsförmågor Vad ligger bakom de ojämna förmågorna? Det är en lyx att bli förstådd - Anna PG

Läs mer

MEMOday. Art.nr Rev A SE

MEMOday. Art.nr Rev A SE Bruksanvisning MEMOday Art.nr 508260 Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Komma igång... 3 3. Talstöd... 4 4. Byt bakgrundsfärg... 4 5. Tidsintervaller... 4 6. Batteribackup... 4 7. Sätta

Läs mer

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Nacka

Program för barn- och föräldragrupper på Habiliteringscenter Nacka Våren 2013 Program för barn- och föräldragrupper på Programmet presenterar vårt utbud för olika åldersgrupper. Vi planerar att regelbundet återkomma med ungefär samma utbud. Vissa grupper eller föräldrautbildningar

Läs mer

Messa med symboler. Hur har vi gjort och vad tycker de som provat?

Messa med symboler. Hur har vi gjort och vad tycker de som provat? Messa med symboler Hur har vi gjort och vad tycker de som provat? Margret Buchholz, Specialist i arbetsterapi inom habilitering och handikappomsorg vid DART Kommunikationsoch dataresurscenter. margret.buchholz@vgregion.se,

Läs mer

Tips på AKK-appar. Jag tycker om dig! Appar med symboler, text och ljud för personer som behöver AKK-stöd för uttryck och förståelse

Tips på AKK-appar. Jag tycker om dig! Appar med symboler, text och ljud för personer som behöver AKK-stöd för uttryck och förståelse Tips på AKK-appar Jag tycker om dig! Appar med symboler, text och ljud för personer som behöver AKK-stöd för uttryck och förståelse Oktober 2019 Innehåll Innehåll... 2 Vad är AKK och vad är AKK-appar?...

Läs mer

Tips på appar för planering med bilder

Tips på appar för planering med bilder StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för planering med bilder Ett urval av appar för kalender, schema, dagbok, steg-för-steginstruktion Juni 2017 Innehåll Kalendrar...

Läs mer

Tips på appar för stöd i vårdsituationer

Tips på appar för stöd i vårdsituationer Tips på appar för stöd i vårdsituationer Förslag på appar som kommunikativt och kognitivt stöd i mötet mellan vårdpersonal och patient Mars 2019 Kommunikativt och kognitivt stöd i vårdsituationer Kommunikativt

Läs mer

Tips på appar med känslor

Tips på appar med känslor StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar med känslor En blandning av appar att använda när man vill prata om känslor Oktober 2017 Känslor Förslag på appar att använda

Läs mer

Att jag inte kan prata betyder inte att jag inte har något att säga Alternativa kommunikationssätt för personer med tal- och språksvårigheter

Att jag inte kan prata betyder inte att jag inte har något att säga Alternativa kommunikationssätt för personer med tal- och språksvårigheter Att jag inte kan prata betyder inte att jag inte har något att säga Alternativa kommunikationssätt för personer med tal- och språksvårigheter Anna Nyman Leg. logoped, doktorand Personer med tal- och språksvårigheter

Läs mer

IHF Konferens. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap. Föreläsningen. Samverkan

IHF Konferens. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap. Föreläsningen. Samverkan SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner, Landstinget, Regionförbundet och FUB IHF Konferens Norrköping 9 september, 2010 Stöd till barn och föräldrar i familjer där

Läs mer

Yttrande över betänkandet Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77) av Utredningen om fritt val av hjälpmedel

Yttrande över betänkandet Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77) av Utredningen om fritt val av hjälpmedel 1 2012-04-24 Handläggare: Hans Kihlström Åke Nilsson Regeringen Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet (SOU 2011:77) av Utredningen om

Läs mer

Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad. (PARCA-R Frågeformulär)

Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad. (PARCA-R Frågeformulär) Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad (PARCA-R Frågeformulär) Ditt barns hälsa och utveckling vid 2 års ålder Detta frågeformulär innehåller frågor om ditt barn och din familj. Vi kommer

Läs mer

Klockan. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Klockan. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Klockan Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 2 Till Läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten Denna bok inleds med att eleverna får repetera klockan och dess funktion samt tidsenheterna timme, halv timme

Läs mer

Appar och habilitering verktyg för kommunikation i vardagen

Appar och habilitering verktyg för kommunikation i vardagen Smarta telefoner, surfplattor och appar för kommunikation och kognition möjligheter och begränsningar Livets möjligheter 10 11 mars 2014 Appar och habilitering verktyg för kommunikation i vardagen 1 Detta

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Våren 2011 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-KURS OM AUTISM 2. PÅ SPÅRET - FÖRDJUPAD BAS-KURS 3. KOMMUNIKATION I

Läs mer

Tips på trycka-hända-appar

Tips på trycka-hända-appar StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på trycka-hända-appar Ett urval av appar för personer som behöver träna in orsak och verkan Oktober 2017 Inledning Personer med stora funktionsnedsättningar

Läs mer

Hjälpmedel. Hjälpmedelscentrum

Hjälpmedel. Hjälpmedelscentrum Hjälpmedelscentrum regionvastmanland.se Hjälpmedel Hjälpmedelscentrum Ulla Rudervall, hjälpmedelskonsulent Kommunikation & Kognition Frida Foborg, hjälpmedelskonsulent Kommunikation & Kognition Hjälpmedelscentrum

Läs mer

Sortiment för kognitiva hjälpmedel

Sortiment för kognitiva hjälpmedel Sortiment för kognitiva hjälpmedel Nytt avtal för kognitiva hjälpmedel från och med 2013-11-01. Upphandlingen är genomförd i samarbete med Region Halland, Region Skåne, Landstinget Kronoberg och Landstinget

Läs mer

Kommunikation och kognitivt stöd i vardagen Fokus på utvecklingsstörning

Kommunikation och kognitivt stöd i vardagen Fokus på utvecklingsstörning Kommunikation och kognitivt stöd i vardagen Fokus på utvecklingsstörning 2 april 2009 Helena Hörkeby IdéTorget / Kommunikationsenheten Ulla Ringström Otterstadh Elisabet Lindström Klara Mera Center för

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och

Läs mer

Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal.

Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal. TIPS PÅ AKK-APPAR för ipad, iphone och ipod Touch Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal. Dec 2014 Sammanställt av

Läs mer

När föräldern har kognitiva svårigheter

När föräldern har kognitiva svårigheter När föräldern har kognitiva svårigheter Den 6 december, 2018, Uppsala socialtjänst Agnetha Hammerin Eleonor Belin SUF-Kunskapscentrum www.regionuppsala.se/suf www.regionuppsala.se/suf Anpassat föräldraskapsstöd

Läs mer

Tips på AKK-appar. Jag tycker om dig! Appar med symboler, text och ljud för personer som behöver AKK-stöd för uttryck och förståelse

Tips på AKK-appar. Jag tycker om dig! Appar med symboler, text och ljud för personer som behöver AKK-stöd för uttryck och förståelse Tips på AKK-appar Jag tycker om dig! Appar med symboler, text och ljud för personer som behöver AKK-stöd för uttryck och förståelse Januari 2019 Innehåll Innehåll... 2 Vad är AKK och vad är AKK-appar?...

Läs mer

Kommunikation vid Huntingtons sjukdom

Kommunikation vid Huntingtons sjukdom Kommunikation vid Huntingtons sjukdom Amanda Nyberg, leg.logoped Vad är kommunikation? http://www.youtube.com/watch?v=z3u0udlh974 DART Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, SU Alternativ och kompletterande

Läs mer

Att få vardagen att fungera. ulla.utterfors@hotmail.com

Att få vardagen att fungera. ulla.utterfors@hotmail.com Att få vardagen att fungera ulla.utterfors@hotmail.com Hjälpmedelsinstitutet Nationellt kunskapscentrum för hjälpmedel och tillgänglighet Huvudmän Staten Sveriges Kommuner och Landsting Brukarmedverkan

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning Bruksanvisning Funktionsbeskrivning Prisräknaren Programversion 5.2.0 eller senare Rev A SE Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Använda Prisräknaren... 3 2.1 Skriv in priser... 3 2.1.1 Kvittolista

Läs mer

Var-Dags-Hjälp! Exempel på produkter som kan vara till hjälp att klara vardagen

Var-Dags-Hjälp! Exempel på produkter som kan vara till hjälp att klara vardagen Var-Dags-Hjälp! Exempel på produkter som kan vara till hjälp att klara vardagen Förord Hjälpmedelsinstitutet har fått i uppdrag av regeringen att utveckla och informera om bra hjälpmedel för personer

Läs mer

G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R

G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R G R U P P E R O C H F Ö R E L Ä S N I N G A R F Ö R V U X N A P Å A S P E R G E R C E N T E R www.habilitering.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sid 2 Personal i Aspergercenters vuxenteam Sid

Läs mer