Framställan gällande möjlighet att bedriva äldreomsorg utifrån avtalsformen idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framställan gällande möjlighet att bedriva äldreomsorg utifrån avtalsformen idéburet offentligt partnerskap (IOP)"

Transkript

1 Till Alingsås kommun, Vård- och äldreomsorgsnämnden Framställan gällande möjlighet att bedriva äldreomsorg utifrån avtalsformen idéburet offentligt partnerskap (IOP) Bräcke diakoni vill genom denna framställan ta initiativ till och möjliggöra för ett unikt partnerskap mellan Alingsås kommun och Bräcke diakoni, där vi som idéburen organisation genom vår kompetens, värdegrund och sociala engagemang kan bidra till en helhet för personer i behov av äldreomsorg, i flera delar av vård- och omsorgskedjan. Vi har sedan 2010 ansvarat för driften av Ginstgårdens demensboende, som 2009 upphandlades enligt LOU. Vi har under dessa år utvecklat innehållet i verksamheten och har nu en tydlig profil för att möta de äldres behov. Det goda samverkansklimatet i Alingsås kommun och de många kontakter som vi har med kommunen och andra organisationer har möjliggjort detta, tillsammans med medarbetarnas engagemang och den organisation som Bräcke diakoni är. Vi ser en stor möjlighet att utveckla dessa mervärden ytterligare med ett IOP-baserat avtal för en kommande avtalsperiod. Vår erfarenhet är också att vården och omsorgen för de äldre är fragmenterad, ett problem som accentueras i relation till insatser som utförs kommunalt respektive i landstingens regi, men som även förekommer mellan insatser under samma huvudman. Kvalitativa uppföljningar har visat på att missnöjet ofta härstammar från brister i tillgängligheten, kontinuiteten och samarbetet mellan olika vård- och omsorgsgivare. Fragmenterade insatser gör att de äldre och även anhöriga förlorar i hälsa och trygghet. Utifrån att vi som utförare bedriver vårdcentral, primärvårdsrehab och äldreboende i Alingsås kommun, och har erfarenhet av att bedriva hemtjänst i annan kommun, skulle ett idéburet offentligt partnerskap öppna upp för unika mervärden och bidra till en mer sammanhållen vårdkedja för den enskilde medborgaren i Alingsås. Ett IOP-avtal inom äldreomsorgen skulle vara unikt i sitt slag och vi bedömer att det skulle bidra till att utveckla dagens synsätt på upphandling, kvalitet och tillämpning av kvalitetsutveckling.

2 Bräcke diakoni Bräcke diakoni är en stiftelse som startade i Göteborg 1923 med uppdrag att utbilda diakonissor dåtidens sjuksköterskor. Idag har vi en bred verksamhet inom vård och omsorg med t.ex. flera äldreboenden, hospice, vårdcentraler, habilitering och rehabilitering. Vårt mål är att människor skall växa, oavsett livssituation. Våra kunder och uppdragsgivare är både kommuner, landsting, företag och privatpersoner. Verksamhetsidé: Bräcke diakoni erbjuder vård och omsorg utan vinstsyfte, byggd på viljan att se och kraften att förändra. Vår vision: Ett medmänskligare samhälle. Våra verksamhetsområden och viktigaste aktiviteter Bräcke diakoni driver många olika typer av verksamheter inom vård och omsorg med hälsovård, äldreomsorg och funktionshinder som huvudsakliga aktivitetsområden. Våra enheter delas in i tre områden: Äldreomsorg & Hospice, Rehab & Funktionshinder samt Hälsa & Vård. Äldreomsorg & Hospice Med kommunen som uppdragsgivare driver vi idag 13 boenden, hemtjänst och dagvårdsverksamhet i Göteborg, Linköping, Stockholm och Alingsås. Vi har både basansvar på servicehus, hemtjänst, dagvårdsverksamheter, äldreboende, korttidsboende, samt boende för personer med demenssjukdom och hospice dit människor med svår sjukdom kommer för att vårdas i livets sista skede. Vi har lång erfarenhet och kompetens att bedriva äldreomsorg med god kvalitet. Vårt första äldreboende, Västergården, startade redan Sedan 2006 har vi tillförskaffat oss god förmåga att ta över driften av ett flertal boende. Det finns förmåga att starta ny verksamhet och av att avveckla/ överlämna verksamhet. Rehab & Funktionshinder Vi erbjuder stöd och utmaningar för människor med olika typer av funktionsnedsättningar. Förskola, boende, habilitering och träning med konduktiv pedagogik är några exempel. Boende för ensamkommande barn och härbärge för EU-migranter är andra. Vi erbjuder också bl.a. olika typer av utredningar, rehabilitering och arbetslivsstöd. Hälsa & Vård I området Hälsa & Vård ingår våra fem vårdcentraler, som ligger i Alingsås, Skara, Falköping, Jönköping och Nässjö. Vi arbetar för kontinuitet, tillgänglighet och kvalitet i vården. Vi driver också ett mobilt asylhälsoteam som arbetar med uppsökande hälsovård för flyktingar. Staber Vi har sju gemensamma staber som på olika sätt utvecklar och stödjer verksamheten, vilket utöver mer traditionella stabsfunktioner också inkluderar Andrum där präst och diakoner ger stöd inom livsfrågor, tro och samtal och en väl utbyggd Kvalitetsavdelning som stödjer arbetet med en ständigt drivande kvalitetsutveckling i våra verksamheter. Där finns kvalitetschef, kvalitetsutvecklare, MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska), SAS (socialt ansvarig samordnare), MAR (medicinskt ansvarig rehabilitering), samt utvecklingssjuksköterska samt kvalitetsamordnare

3 Förslag på innehåll i en kommande IOP Vi skulle fortsatt vilja bedriva vård- och omsorgsboende på Ginstgården, vilket skulle vara själva basen i överenskommelsen. Direkt kopplat till den verksamheten vill vi inkludera ett antal specifika mervärden, som vi knyter till boendet utan att de är upphandlingsbara men som ger uppgörelsen dess speciella IOP-karaktär. Utöver detta skulle vi också vilja skriva in en tydlig utvecklingsriktning gällande vård- och omsorgskedjan, där själva utvecklingen skulle vara en del av överenskommelsen. Vi är även öppna för fördjupad samverkan med slutenvården. Utifrån detta skulle förslagsvis nedanstående delar kunna rymmas inom en IOP och utgöra grunden för en fortsatt gemensam diskussion och konkret avtalsförslag. Ginstgården En IOP skulle fortsätta möjliggöra utvecklingen av en personcentrerad äldreomsorg där äldres behov och önskemål systematiskt identifieras och där insatser erbjuds på ett optimalt sätt. För att skapa kunskap om hur dessa omsorgsnära insatser kan designas och spridas bygger vi nu också ett nära samarbete mellan vårdens och omsorgens praktik och akademin. Genom att Bräcke diakoni är delägare i Ersta Sköndal högskola kan vi skapa en miljö där forskningens systematik och praktikens erfarenhet möts för att tillsammans skapa kunskap om morgondagens äldreomsorg. Vidare kan ett akademiskt äldreboende utgöra navet för den praktiknära utbildningen för flera vårdprofessioner. Det pågår sedan en tid tillbaka konceptutveckling mellan Bräcke diakoni och Ersta Sköndal högskola för att hitta arbetssätt för att skapa dessa mervärden. Vi kommer kunna sjösätta konceptet våren Det finns alltså en öppning att knyta detta som en del i IOP-överenskommelsen. Kompetensutveckling Sedan 2010 har vi inom vår äldreomsorg arbetat med kompetensutveckling på tre nivåer bas, uppdrag och spets. Vi har basutbildningar inom demens, palliativ vård, förbättrings- och kvalitetsarbete samt kost och måltid. Uppdragsutbildningarna bygger på verksamheternas behov, t.ex. BPSD, social dokumentation, läkemedelsbehandling och musik som pedagogiskt verktyg inom omsorgen. Sedan 2015 har man också som medarbetare kunnat söka bidrag till att studera på deltid. Den första person som beviljats stöd inom äldreomsorgen är en av våra medarbetare på Ginstgården som nu studerar till Silviasyster specialisering i demensvård för undersköterskor, en tvåårig vidareutbildning i demens för undersköterskor, på Sophiahemmet i Stockholm. En riktad och uppföljningsbar kompetensutveckling är också något som kan vara en del av IOP-avtalet. Fortsatt profil I avtalet finns också utrymme för att formulera fortsatt profilutveckling kring några av de områden vi jobbat metodiskt med på Ginstgården, t.ex: Spetskompetens inom demensvård. En inne- och utemiljö som bidrar till trygghet, trivsel och social samvaro. Modell för systematiskt förbättringsarbete. Musikprofil Djur i omsorgen i form av t.ex. vårdhund/ terapihund, hönor och fiskar.

4 Alzheimers café Alzheimers café vänder sig till personer som själv drabbats eller som känner någon med demenssjukdom. Caféet är ett samarbete mellan Röda korset, Sensus, Bräcke diakoni och Alingsås kommun och är en mötesplats med låga trösklar där hela familjen och/eller närstående är välkomna. Vi träffas en gång per månad, med föreläsning, underhållning, fika och social samvaro. Den fortsatta driften av Alzheimers café kan med fördel inkluderas i ett IOP-avtal. Hemtjänst med demensprofil Vi är också öppna för att starta upp hemtjänst med demensprofil i Alingsås. Att göra en fokuserad utredning av förutsättningarna för detta skulle kunna inkluderas som en del av idéburna överenskommelsen. Vi har erfarenhet av att bedriva hemtjänst i Linköping, där viktiga framgångsfaktorer har varit vår rekrytering av personal, kontinuitet för våra kunder, att alltid vilja göra det lilla extra samt flexibla lösningar genom en bra planering och vårt engagemang. Primärvårdsrehab Bräcke diakoni har genom Vårdval Rehab fått uppdraget av Västra Götalandsregionen att erbjuda primärvårdsrehabilitering i Alingsås. Vi har lång och bred erfarenhet av rehabilitering som vi kopplar ihop med den senaste kunskapen. Inom ramen för en IOP kan vi erbjuda mervärde i form av kompetensutveckling, där våra medarbetare inom äldreomsorgen på olika sätt kan få stöd i att utveckla ett rehabiliterande förhållningssätt samt utveckla vårdkedjan ytterligare. Vårdcentral Genom vårdvalsmodellen i VG Primärvård driver vi Vårdcentralen Centrum i Alingsås. Genom den ansvarsfördelning som finns mellan de olika vårdcentralerna i Alingsås ansvarar Bräcke diakoni för de läkarinsatser som sker på Ginstgården. Denna samverkan möjliggör i sig för mervärden, samtidigt som vi kan utveckla en sömlös vård och omsorg i stället för den många gånger fragmenterade vård som de äldre upplever idag. Utöver detta kan vi också erbjuda specialistkompetens hos minst en sjuksköterska på vårdcentralen, som del av sitt uppdrag ska bidra med kompetensutveckling i form av föreläsningar kopplat till äldres hälsa, samt att årligen i samverkan med verksamheterna och Alingsås kommun identifierar fokusområden utifrån nationella, regional, kommunala samt boendes specifika mål och behov. Hens uppdrag kommer också att innebära att identifiera i vilka olika delar som läkarmedverkan samt övriga professioners kompetens krävs för att skapa ökad kvalitet. Volontärverksamhet Vi har lång erfarenhet och en struktur för att samarbeta med volontärer. Volontärer utgör ett komplement till våra anställda och är en unik form av engagemang. Inom äldreomsorgen kan det handla allt från att delta i olika sociala sammanhang såsom utflykter, underhållning, baka samt film- och pubkvällar. Men även om att matcha en enskild persons unika intresse. Idag har vi omkring 75 volontärer i vår organisation.

5 Innovation Som en del i ett samverkansprojekt där Famna (branschorganisation för idéburen vård och omsorg) är projektägare, har vi som första icke kommunal/ landstingsorganisation beviljats medel från Vinnova att utveckla ett innovationsstöd till Famnas medlemmar. Stödet syftar till att stimulera utveckling av nya idéer till innovationer, utifrån de boende och personalens behov, s.k. user driven innovation. Som en del detta projekt har vi även en fysisk testbädd på ett av våra boenden i Göteborg, där vi sedan staren av projektet 2013 testat och utvecklat vår idé kring Personcentrerad dokumentation och uppföljning PDU. PDU är ett personcentrerat arbetssätt som möjliggör uppföljning av vård- /omsorgsinsatser utifrån vad som är viktigt för den enskilde. PDU bygger på medskapande, synliggör den enskildes resurser och stärker personens självkänsla. Insatser skräddarsys utifrån personens behov och skapandet av en genomförandeplan stöds. PDU tar hjälp av ett IT-verktyg som utgår från ICF (internationella klassifikation för funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa) för att skapa en strukturerad och uppföljningsbar dokumentation. PDU är något som vi planerar att införa i alla våra äldreomsorgsverksamheter. Vi har sedan 1923 bidragit till att starta upp ett flertal innovativa verksamheter genom att möta individers och samhällets behov på olika nivåer. Detta vill vi gärna fortsätta med. Vi tror att en IOP skulle bidra till och möjliggöra för fortsatt utveckling av svensk äldreomsorg och inte minst gynna den enskilde alingsåsaren. Vi hoppas på att höra av er och ser fram emot en fortsatt diskussion. Maude Kardell Wahlbäck Områdeschef Äldreomsorg & Hospice Martin Ärnlöv Direktor/VD

6

Ledningens roll som möjliggörare

Ledningens roll som möjliggörare Ledningens roll som möjliggörare Idéer och handling för ett medmänskligare samhälle Maude Kardell Wahlbäck Områdeschef Bräcke Diakoni Fristående stiftelse sedan 1923 Non profit inom vård och omsorg Hälsovård

Läs mer

Hemtjänst. Välkommen!

Hemtjänst. Välkommen! Hemtjänst Välkommen! Leva livet hela livet Vi vet att du är unik. Du vet själv vad du uppskattar, vad som får dig att må bra och när och hur du vill umgås med andra. Kort sagt är det bara du som är expert

Läs mer

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen!

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen! Äldreomsorg & Hospice Välkommen! Leva livet hela livet Vi vet att du är unik. Du vet själv vad du uppskattar, vad som får dig att må bra och när och hur du vill umgås med andra. Kort sagt är det bara du

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

ehälsoprojekt för 1300 anställda som styrs underifrån, av personalen, för personalen

ehälsoprojekt för 1300 anställda som styrs underifrån, av personalen, för personalen ehälsoprojekt för 1300 anställda som styrs underifrån, av personalen, för personalen Famna Riksorganisationen för idéburen vård och social omsorg. Famna synliggör idéburen vård och social omsorg, medverkar

Läs mer

Nycklar för att lyckas med digital kompetensutveckling. Viktoria Loo Skyman, Projektledare Lotta Stenberg, Bräcke Diakoni

Nycklar för att lyckas med digital kompetensutveckling. Viktoria Loo Skyman, Projektledare Lotta Stenberg, Bräcke Diakoni Nycklar för att lyckas med digital kompetensutveckling Viktoria Loo Skyman, Projektledare Lotta Stenberg, Bräcke Diakoni Famnas kompetensforum i ehälsa 2015-2018 2000 deltagare, 45 000 utbildningstimmar

Läs mer

Systematiskt förbättringsarbete och innovationer - en viktig del i ehälsa. Idéburna aktörer i det nationella ehälsoarbetet

Systematiskt förbättringsarbete och innovationer - en viktig del i ehälsa. Idéburna aktörer i det nationella ehälsoarbetet Systematiskt förbättringsarbete och innovationer - en viktig del i ehälsa Idéburna aktörer i det nationella ehälsoarbetet Viktoria Loo Skyman, Famna Marita Fernström, BOSSE Råd, Stöd & Kunskapscenter Beatrix

Läs mer

Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1

Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vad är social ekonomi? Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Nycklar för att lyckas med digital kompetensutveckling. Viktoria Loo Skyman, Famna Lotta Stenberg, Bräcke Diakoni

Nycklar för att lyckas med digital kompetensutveckling. Viktoria Loo Skyman, Famna Lotta Stenberg, Bräcke Diakoni Nycklar för att lyckas med digital kompetensutveckling Viktoria Loo Skyman, Famna Lotta Stenberg, Bräcke Diakoni Fristående stiftelse sedan 1923 Non profit inom vård och omsorg - Hälsa och vård - Äldreomsorg

Läs mer

Ansökan om medel för. kompetensutveckling Bilaga 8. kompetensutveckling

Ansökan om medel för. kompetensutveckling Bilaga 8. kompetensutveckling om medel för kompetensutveckling 2017 Bilaga 8 om medel för kompetensutveckling Bromma stadsdelsförvaltning 2017 Sida 1 (3) 2016-08-25 Fylls i av stadsledningskontoret: Ankomstdatum: Diarienummer: 210-1196/2016

Läs mer

Karriärvägar i vård och omsorg. Kompetensförsörjning- rätt kompetens på rätt plats vid rätt tid

Karriärvägar i vård och omsorg. Kompetensförsörjning- rätt kompetens på rätt plats vid rätt tid Karriärvägar i vård och omsorg Kompetensförsörjning- rätt kompetens på rätt plats vid rätt tid Strategisk kompetensförsörjning Vi utgår från De personer som vi stödjer ska kunna leva sitt liv som de vill

Läs mer

IOP avseende Ginstgården och vårdkedja för äldre personer

IOP avseende Ginstgården och vårdkedja för äldre personer Datum: 2016-02-15 Beteckning: Bilaga 1 Dnr 2015.281.081 IOP avseende Ginstgården och vårdkedja för äldre personer Beredning I förvaltningens beredning av ärendet har kommunledningskontorets upphandlingsenhet

Läs mer

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-20 SID 1 (5) Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Hallen vård- och omsorgsboende drivs av Aleris. Hallen har totalt 69 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

vidgar vi vyerna. Vilken vision kan leda oss dit?

vidgar vi vyerna. Vilken vision kan leda oss dit? Tillsammans vidgar vi vyerna. Vi gör det vi gör för att vi vill och inget annat. Vård och omsorg med liv och lust. Bräcke Diakoni startades 1923 med en kristen människosyn och non profit som grund. Tillsammans

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor 1(5) Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är Lunds kommun och organisationer/föreningar i Lund som tillhör den idéburna sektorn. Idéburen

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1( 6) 2009-03-20 Handläggare: Kjell O Jansson Telefon: 08-508 14 542 Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till

Läs mer

Strategier och arbetssätt för hög patientsäkerhet och god kvalitet

Strategier och arbetssätt för hög patientsäkerhet och god kvalitet Strategier och arbetssätt för hög patientsäkerhet och god kvalitet Thomas Schneider, kvalitetschef thomas.schneider@brackediakoni.se Pernilla Hammarqvist, utvecklingssjuksköterska pernilla.hammarqvist@brackediakoni.se

Läs mer

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Antagen av kommunfullmäktige 31 januari 2019 16 1(5) Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Pernilla Edström, Göteborgsregionen Helena Mårdstam, Göteborgsregionen Anders Paulin, Fyrbodal Kerstin Sjöström, Skaraborg Yvonne Skogh

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationell politik för social ekonomi 2010 beslutade regeringen om nya mål och en ny inriktning för politiken för det civila samhället:

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-18 SID 1 (5) Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Oskarsro vård- och omsorgsboende drivs av Temabo AB. Oskarsro har 34 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet.

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet. Malmö stad Projekt kvalitetsarbete - barn och ungdom Analysstöd förskola Måluppfyllelse Materialet är tänkt att användas som utgångspunkt vid de tillfällen då rektor/förskolechef tillsammans med personalen

Läs mer

Agenda. Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen

Agenda. Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen Agenda Nämndernas strategi för e-hälsa E-hälsoplaner Invridens behov i centrum - personcentrerad omsorg Testbäddar inom äldreomsorgen Terminologi - Vad är e-hälsa användning av informations- och kommunikationsteknologi

Läs mer

Välkomna! Martin Ärnlöv, ordförande för Famna och generalsekreterare för Röda Korset

Välkomna! Martin Ärnlöv, ordförande för Famna och generalsekreterare för Röda Korset Välkomna! Martin Ärnlöv, ordförande för Famna och generalsekreterare för Röda Korset Ulrika Stuart Hamilton Generalsekreterare för Famna VAD SÄGER POLITIKERNA OM DEN IDÉBURNA VÄLFÄRDEN? Undersökning av

Läs mer

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA Verksamhetschef: Karoline Lundvall 08-580 229 28 Karoline.lundvall@jarfalla.se Ansvarar för Stöd och förebyggande,

Läs mer

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010 Utvärderingsrapport 2010-05-24 Upphandlingsansvarig Upphandling Stockholms stad Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius 125-102/2010 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen Texten/frågan

Läs mer

Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola!

Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola! UPPDRAGSUTBILDNING Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola! Uppdragsutbildning är för Ersta Sköndal högskola ett viktigt instrument och resurs i samverkan med det omgivande

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel inom äldreomsorgen för år 2010 och 2011

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel inom äldreomsorgen för år 2010 och 2011 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-07-21 Handläggare: Ingegerd Delin och Seth Nilsson Telefon: 508 12278 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26

Läs mer

Det finns fortfarande mycket jag kan. Trots att jag har en demenssjukdom! Nya arbetssättet PDU hjälper oss att gemensamt fånga alla delar av det som

Det finns fortfarande mycket jag kan. Trots att jag har en demenssjukdom! Nya arbetssättet PDU hjälper oss att gemensamt fånga alla delar av det som Det finns fortfarande mycket jag kan. Trots att jag har en demenssjukdom! Nya arbetssättet PDU hjälper oss att gemensamt fånga alla delar av det som är jag. Vill du ställa frågor/reagera på PDU så kan

Läs mer

Att färdas väl - hur Svenska kyrkan kan navigera i välfärden. Pastoralteologisk dag, Ersta 2 oktober 2013 Kerstin Alberius

Att färdas väl - hur Svenska kyrkan kan navigera i välfärden. Pastoralteologisk dag, Ersta 2 oktober 2013 Kerstin Alberius Att färdas väl - hur Svenska kyrkan kan navigera i välfärden Pastoralteologisk dag, Ersta 2 oktober 2013 Kerstin Alberius Reflektioner Svenska kyrkan och diakoni (anstalter) Gunnar Edqvists artikel i SKT

Läs mer

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk 1 april 2016, kl. 9-12 Fika och fotografering 10-10.20 Hur? Under 2015-2020 kommer nätverket att arbeta med de strategiska regionala frågorna enligt

Läs mer

Område Rehabilitering

Område Rehabilitering Redovisning av avslutade projekt och aktiviteter finansierade av statliga stimulansbidrag för utveckling av vården och omsorgen om äldre personer. Område Rehabilitering KomSam projektet Äldreenheten, Nacka

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM

HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM HJÄLP & STÖD VID DEMENSSJUKDOM 1 Hjälp och stöd vid demenssjukdom Minnesstörning behöver inte alltid vara ett tecken på demenssjukdom och en anledning till oro. Det är ändå

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Kvalitet och effektivitet Jag vill att personalen ska tycka om att komma hem till mig. Strategier Utveckla salutogent förhållningssätt i äldreomsorgen.* All verksamhet

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Följebrev till meddelandebladet om Nya bestämmelser i socialtjänstlagen den 1 januari 2011.

Följebrev till meddelandebladet om Nya bestämmelser i socialtjänstlagen den 1 januari 2011. 1(6) Följebrev till meddelandebladet om Nya bestämmelser i socialtjänstlagen den 1 januari 2011. Under våren 2010 fick Socialstyrelsen flera regeringsuppdrag med ursprung i propositionen Värdigt liv i

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Personligt ombud Sid 1 av 11 1 Information om ledningssystemet sid 3 Omfattning, uppdrag, processer, intressenter 2 Dokumentstyrning... sid 6 Styrande dokument

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare 2019-02-12 1 (2) Vård och omsorg Anette Nilsson Till regionernas projektansvariga för införande av Patientkontrakt Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare Nu finns

Läs mer

Samverkansplan för hälsa och den nära vården

Samverkansplan för hälsa och den nära vården Samverkansplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum År 2018 2018-02-02 Politiskt antagen av SAMLAs samrådsgrupp 2018-02-02 Samverkansplan år 2018 SAMLA SAMLA bildades år 2017

Läs mer

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga.

Förord. Programmet ska främja samverkan mellan föreningsliv och den kommunala äldreomsorgen. Alla förslag i programmet är lika viktiga. 1 Förord Det här är Linköpings kommuns program för utveckling av det sociala innehållet i vardagen för personer som är äldre. Programmet beskriver hur Linköping ska arbeta för att möta äldres sociala behov.

Läs mer

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Presentationen Innehållet i satsningen Resultat så här långt Primärvårdens roll för äldre Problembild Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet 1 Äldresamordning

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 2014-10-29 SID 1 (5) Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Frösunda vård- och omsorgsboende drivs av Attendo Care. Frösunda har 44 lägenheter uppdelade på fyra

Läs mer

JÄMLIK STROKEVÅRD JÄMLIK STROKEVÅRD. Boka in. Det här utvecklingsarbetet är så oerhört viktigt när det gäller den fortsatta strokevårdskedjan.

JÄMLIK STROKEVÅRD JÄMLIK STROKEVÅRD. Boka in. Det här utvecklingsarbetet är så oerhört viktigt när det gäller den fortsatta strokevårdskedjan. JÄMLIK STROKEVÅRD FYRBODAL OKTOBER 2016 JÄMLIK STROKEVÅRD Alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till bästa möjliga strokevård i en sammanhållen vårdkedja oavsett, ålder, kön, utbildning, etnicitet,

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Driftsentreprenad av vårdboende Kaptenen

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Driftsentreprenad av vårdboende Kaptenen Alingsås kommun Utvärdering Ekonomiskt mest fördelaktigt Helt anbud Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Driftsentreprenad av vårdboende Kaptenen Diarie 2014.010.720 Upphandlare Magnus Bernhardsson

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Samhället står inför omfattande förändringar i den äldre befolkningen. Detta ställer stora krav på kommunernas förmåga att anpassa sina verksamheter efter förändrade

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018

Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Bilaga 10, tertialrapport 2 2018 Äldreomsorgsavdelningen Dnr 1.2.1-277-2018 Sida 1 (5) Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018 Bakgrund All

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Vård- och omsorgsnämndens. Uppdragsplan 2015. Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vård- och omsorgsnämndens Uppdragsplan 2015 Dnr VON 2015/0058 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan för vård- och omsorgsnämnden 2015 Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2015

Läs mer

Kvalitativ demensvård och omsorg är en självklarhet

Kvalitativ demensvård och omsorg är en självklarhet Kvalitativ demensvård och omsorg är en självklarhet - Men hur når vi dit? Wilhelmina Hoffman - Svenskt Demenscentrum & Stiftelsen Silviahemmet Demens betyder - Att jag behöver din hjälp - Att jag behöver

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-08-25 Fylls i av stadsledningskontoret: Ankomstdatum: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Beslut: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap STÖDVERKSAMHET, UTBILDNINGSINSATSER SAMT MEDVERKAN I KVALITETS- OCH UTVECKLINGSARBETE 1 Bakgrund... 3 2 Parter... 3 3 Period för partnerskapet... 3 4

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Ekonomi och verksamhetsutveckling Sida 1 (5) 2017-01-19 Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016 Samtliga verksamhetsuppföljningar

Läs mer

Avtalsuppföljning vård- och omsorgsboende år 2014

Avtalsuppföljning vård- och omsorgsboende år 2014 SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Annika Wiechel 2015-01-12 SID 1 (7) ON/2015:4 TJÄNSTESKRIVELSE Avtalsuppföljning vård- och omsorgsboende år 2014 Sammanfattning Staben för kvalitetsutveckling genomför

Läs mer

Personcentrerad dokumentation och uppföljning - PDU

Personcentrerad dokumentation och uppföljning - PDU Personcentrerad dokumentation och uppföljning - PDU Louise Gehandler, verksamhetutvecklare Thomas Schneider, utvecklingschef Vitalis, 190522 I samarbete med: ELSA OM JAG BARA HADE TANKEN PDU - Vitalis

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn 508 05 411 Dnr - - 2006 Sammanträde 25 april 2006 Tjänsteutlåtande 7 april 2006 1 (4) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Program. Vad är sociala hänsyn och hur kan de tillämpas? Ideburna offentliga partnerskap hur kan de bidra till ett bättre samhälle?

Program. Vad är sociala hänsyn och hur kan de tillämpas? Ideburna offentliga partnerskap hur kan de bidra till ett bättre samhälle? Eva Ternegren Packhusplatsen 2, 411 13 Göteborg 417 56 Göteborg Tel: 031-744 01 63 Mobil: 070-5363292 e-post: eva.ternegren@coompanion.se www.coompanion.se Program Vad är sociala hänsyn och hur kan de

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun

Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun Lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Lokala värdighetsgarantier Värdigt liv och välbefinnande Nationella värdegrunden Enligt ett

Läs mer

Anhörigstöd Program juli - december 2018

Anhörigstöd Program juli - december 2018 Anhörigstöd Program juli - december 2018 Är du anhörig? Med anhörig menas en person som hjälper eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Behov av stöd kan bero på ålder, psykisk

Läs mer

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5 2014-2020 1/5 för 2014-2020 ens ambition är att ge en tydlig inriktning för verksamhets utveckling på kortare och längre sikt fram till år 2020. Utmaningen handlar i grunden om hur vi ska kunna vidareutveckla

Läs mer

Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län. 56 000 invånare. Under sommaren ca 180 000 inv

Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län. 56 000 invånare. Under sommaren ca 180 000 inv Norrtälje kommun en tredjedel av Stockholms län 56 000 invånare Under sommaren ca 180 000 inv Orter: Norrtälje stad Rimbo uppländsk jordbruksbygd Älmsta vid väddö kanal Hallstavik - huvudort i norra delen

Läs mer

Valet är ditt! Godkända utförare av hemtjänst i Alingsås kommun

Valet är ditt! Godkända utförare av hemtjänst i Alingsås kommun Valet är ditt! Godkända utförare av hemtjänst i Alingsås kommun Snabbinformation I tabellen ser du en översikt över vilka olika insatser som utförs, vilka geografiska områden utförarna finns samt eventuella

Läs mer

Anhörigstöd Program januari-juni 2019

Anhörigstöd Program januari-juni 2019 Anhörigstöd Program januari-juni 2019 Är du anhörig? Med anhörig menas en person som hjälper eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Behov av stöd kan bero på ålder, psykisk

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9 SID 1 (5) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2018-07-02 Reviderad senast 2020-07-02 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 2011:9

Läs mer

Orientering för utförare i valfrihetssystemet för hemvård i Uppsala kommun

Orientering för utförare i valfrihetssystemet för hemvård i Uppsala kommun Orientering för utförare i valfrihetssystemet för hemvård i Uppsala kommun Allmänt om Uppsala kommun Uppsala är landets fjärde största stad med drygt 206 000 innevånare. Antal personer över 65 år är närmare

Läs mer

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014

Målprogram för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011 2014 program för vård- och omsorgsnämnden 2011-2014 Vår vision Köpings kommuns insatser inom vård och omsorg ska vara bland de bästa i Sverige. Det ska kännas

Läs mer

Korttidsboende. Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa

Korttidsboende. Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa Korttidsboende Information från Alvesta kommun, Omsorg & hälsa 1 Korttidsboende Syftet med korttidsboende är att ge Dig en ökad trygghet vid oförutsedda händelser. Målet är att Du ska kunna återgå till

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus

Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus Gemensam strategi för framtidens stöd och vård till personer med psykisk funktionsnedsättning 2016-05-25 Maria Andersson

Läs mer

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET Ett redskap för kvalitetsutveckling Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips och en kort beskrivning

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Anhörigstöd Program juli - december 2019

Anhörigstöd Program juli - december 2019 Anhörigstöd Program juli - december 2019 Är du anhörig? Med anhörig menas en person som hjälper eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Behov av stöd kan bero på ålder, psykisk

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Regional handlingsplan 2012-2014 med fokus på Mest sjuka äldre Palliativ-senior alert 19 sept ann-christine.baar@vgregion.se tel 070 2398324 1 Varför en

Läs mer

Uppföljning av HS-avtalet

Uppföljning av HS-avtalet Uppföljning av HS-avtalet Anna Häger Glenngård och Mattias Haraldsson KEFU, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Hotell Öresund, Landskrona, 6 december 2017 Ett uppföljningsuppdrag i tre delar Del A,

Läs mer

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 1 Värdig äldreomsorg Västeråsarna blir allt äldre. Tack vare sjukvården kan vi bota allt fler sjukdomar och många får möjligheten att

Läs mer

Allmän orientering för utförare i Uppsala kommun

Allmän orientering för utförare i Uppsala kommun Allmän orientering för utförare i Uppsala kommun Allmänt om Uppsala kommun Uppsala är landets fjärde största stad med drygt 207 000 innevånare. Antal personer över 65 år är närmare 32 000, varav drygt

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Barbro Lagander verksamhetschef Handikapp & Habilitering Stockholms läns sjukvårdsområde barbro.lagander@sll.se

Barbro Lagander verksamhetschef Handikapp & Habilitering Stockholms läns sjukvårdsområde barbro.lagander@sll.se Gemensamma värderingar och strategier arbetssätt där delad kunskap och kompetens främjar barn med funktionsnedsättningars utveckling och levnadsvillkor Barbro Lagander verksamhetschef Handikapp & Habilitering

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen

Äldreboende. Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen Äldreboende Information från Alvesta kommun, Omsorgsförvaltningen 1 Äldreboende När man inte längre klarar av att bo kvar hemma finns möjlighet att söka till ett äldreboende. Boendet är till för Dig som

Läs mer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer Stimulansmedel till kommuner och landsting för r insatser inom vård v och omsorg om äldre personer Stimulansmedel på p 1,35 mdr kr för f r att utveckla äldreomsorgens kvalitet Med fokus på : - att förbättra

Läs mer

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014 KorTVerSIoN AV HANdlINGSPlANeN riktad TIll KoMMUNerNA I KroNoBerGS län Bättre liv Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen är att uppnå ett bättre liv för de mest sjuka äldre i Kronobergs

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016

Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016 1 (10) Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016 Planerar ni att ansöka om stimulansmedel nästa år: Ja Företag/Sdf Enhet Ansvarig chef Tel.nr Mejladress Regiform

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län 2017-09-18 Närsjukvård Former för samverkan kring äldre i Stockholms län Primärvårdskonferens 2017 Gunilla Benner-Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen /SLL 2017-09-18 Närsjukvård Innehåll i dagens

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer