Remissutlåtande gällande lag om förstärkt personligt integritetsskydd - slumpvisa drogtester

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissutlåtande gällande lag om förstärkt personligt integritetsskydd - slumpvisa drogtester"

Transkript

1 MEDDELANDE 1(6) Remissutlåtande gällande lag om förstärkt personligt integritetsskydd - slumpvisa drogtester Bakgrund LKAB har sedan 2007 genomfört slumpvis drogtester bland alla egna anställda samt även på entreprenörer/konsulter som vistas/arbetar inne på LKAB-området. Slumpvisa drogtester infördes som ett led i ett systematiskt arbete för att motverka missbruk och förbättra möjligheterna till en lyckad rehabilitering av missbrukare. Drogfrihet på arbetsplatsen är en arbetsmiljöfråga drogmissbruk utgör en säkerhetsrisk både för individen själv och för omgivningen. Här beskrivs LKAB:s system för slumpvisa drogtester samt visas på möjliga konsekvenser av det lagförslag som lagts fram gällande en förstärkning av personliga integritetsskyddet, specifikt när det gäller möjligheten att genomföra slumpvisa drogtester. Införandet av slumpvisa drogtester i LKAB varför och hur? Inom LKAB har sedan många år ett aktivt arbete bedrivits inom missbruksområdet. Alla chefer och skyddsombud har fått utbildning i alkohol- och drogfrågor, LKAB har deltagit i det nationella riskbruksprojektet och använder sig fortsatt av AUDIT-formuläret i alla hälsokontroller för att kunna upptäcka och hjälpa personer med en riskabelt hög alkoholkonsumtion. Det finns sedan länge handlingsplaner gällande både alkohol- och drogproblematik och rehabilitering och dessutom finns inom företaget mycket duktiga egna resurser både via Företagshälsovården och från fackligt håll som arbetar med missbruksrehabilitering och utveckling av det drogpreventiva arbetet. Under 2000-talet har användningen av andra droger än alkohol ökat i samhället. Detta skapade en oro hos företaget och hos de lokala fackliga representanterna. Eftersom droger som amfetamin, hasch och kokain inte är lika enkla att upptäcka som en alkoholpåverkan, önskade man sig nya verktyg för att kunna upptäcka även den typen av missbruk. I samverkan med facken gjorde därför LKAB ett grundligt arbete där man gemensamt hittade en integritetsbevarande och säker metod för att genom slumpvisa drogtester lättare kunna hitta och motverka ett drogmissbruk. Rutiner och upplägg fastställdes i samråd med de lokala facken som hela tiden haft en samsyn med företaget i drogfrågan; Målet är alltid att missbruket ska bort men den anställde vara kvar.

2 MEDDELANDE 2(6) Införandet av slumpvisa drogtester gjordes därefter under 2007 efter en MBL-förhandling med alla lokala fackföreningar. Anledningen till att inget kollektivavtal tecknades var följande: Drogfrihet på arbetsplatsen är en arbetsmiljöfråga. Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa en god arbetsmiljö, detta ska inte behöva avtalas om i kollektivavtal Ett kollektivavtal binder de fackliga även i enskilda ärenden och LKAB anser att i den här typen av känsliga frågor ska en medarbetare alltid kunna vända sig till facket för hjälp och stöd i det enskilda ärendet och de fackliga representanterna ska kunna erbjuda stöd utan att vara bakbundna av ett ingånget kollektivavtal. Upplägg av slumpvisa drogtester i LKAB hur gör man? Alla omfattas varför då? LKAB och de lokala facken har en samsyn kring slumpvisa drogtester och att de skall omfatta alla anställda samt alla övriga som arbetar åt LKAB inom företagets industriområden. Anledningen till detta är just integritetsfrågorna; ingen ska känna sig utpekad och ingen ska därmed heller vara undantagen. Så länge samma rutiner och regelverk omfattar såväl VD och koncernledningen som alla andra anställda och även övriga som arbetar inom LKAB-området, kan det aldrig blir någon diskussion om särbehandling eller utpekande av vissa yrkesgrupper. Detta speglar också principen om alla människors lika värde, som är oerhört viktig för LKAB. Själva syftet med slumpvisa drogtester är att hitta och därmed kunna hjälpa människor ur ett missbruk. Att begränsa sig till enbart vissa yrkesgrupper vore därför både oetiskt och oförsvarbart ur ett arbetsmiljöperspektiv. Externa resurser genomför varför då? Slumpvis drogtest hur går det till? Till själva genomförandet av de slumpvisa drogtesterna anlitar LKAB ett externt företag med mycket god kompetens och erfarenhet inom området. Valet att inte nyttja egen personal, är återigen av integritetsskäl samt att det inte ska finnas någon möjlighet att manipulera slumpen. Själva framslumpningen av vilka som ska testas görs av testföretaget; Nordisk Drog Prevention AB. De får från LKAB avidentifierade listor över alla anställda och på dessa listor görs sedan slumpurvalet. Listorna skickas till LKAB som kan plocka fram namnen på dem som slumpats fram till drogtest och därefter ringer ut dessa. Enbart de som är i tjänst kallas till test.

3 MEDDELANDE 3(6) Testerna genomförs sedan i LKAB:s lokaler av testföretagets personal. Varje test inleds med ett enskilt samtal gällande medicinintag (som kan synas i testresultatet) och därefter lämnar man ett urinprov samt blåser i en alkometer för att mäta ev alkoholhalt i utandningsluften. Urinprovet delas i ett A- och ett B-prov som båda förseglas och skickas för analys till ett drogtestlab, vanligen Karolinska Institutet i Stockholm. Labbet känner inte till identiteten på den anställde utan har endast ett kontrollnummer man använder för identifikation. Den anställde får efter test ett kvitto med kontrollnumret på som bevis på att man lämnat ett drogtest samt information om att man blir kontaktad om något skulle vara oklart. På labbet görs först en preliminär analys av A-provet. Där upptäcker man alla aktuella substanser oavsett mängd. De prover som är negativa i denna första analys är därefter godkända och analyseras inte vidare. De där man hittat spår av något ämne, går däremot vidare till en mycket noggrann analys där man ser halter och exakt vilket ämne det gäller. På det sättet kan man eliminera t ex normal användning av vissa mediciner. Sådana prov klassas som negativa/godkända och ingen vidare åtgärd görs. Endast de prov där halterna av otillåtna substanser inte kan förklaras går vidare till en granskning och bedömning som görs av en Medical Review-Officer (MRO). Denne är en specialutbildad läkare med erfarenhet från missbruksbehandling. MRO jämför provet med angiven medicinanvändning och om något är oklart eller man har missat att uppge någon medicin som syns i provet, kontaktar MRO individen direkt för ett förtydligande. Endast om MRO efter kontakt med personen i fråga är helt säker på att testet är positivt på grund av användning av en otillåten substans, räknas testet som positivt och detta meddelas till LKAB:s företagsläkare samt den ansvariga för slumpvisa drogtester inom företaget. Alla andra prover räknas som negativa och besked om detta lämnas till LKAB:s ansvariga för slumpvisa drogtester. Det är verksamhetschefen för Medicinska Företagshälsovården som är ansvarig för slumpvisa drogtester och hon omfattas precis som övrig personal på FHV av tystnadsplikt och sekretess. Det är alltså bara hon som känner till alla som testats. Hur många testar man och hur ofta? Ett antal motsvarande 25% av de anställda i företaget testas varje år, fördelat ortsvis på Kiruna, Svappavaara, Malmberget och Luleå. Totalt genomförs därmed ungefär 750 tester på LKAB-anställda per år. Testerna fördelas på ett antal ej förutbestämda tillfällen per ort. Även där är det testföretaget som avgör antal tillfällen och bestämmer vilken dag och tid man ska genomföra de slumpvisa drogtesterna. Alla anställda är med i slumpningen vid varje tillfälle.

4 MEDDELANDE 4(6) Vad gäller icke-anställda testas dessa i en omfattning som fastställs utifrån hur många icke LKAB- anställda som anlitas under ett visst år. Under 2008 testades drygt 200 entreprenörer men under 2009 kommer antalet att vara något lägre då de stora byggnationerna av nya verket i Kiruna avslutades 2008 och antalet externa inom LKAB-området därmed är färre. Positiva tester vad händer då? Då man får ett positivt testsvar som visar att personen i fråga varit påverkad av en otillåten substans, initieras omedelbart en rehabiliteringsutredning. Målet med rehabiliteringen är att den anställde fortsättningsvis ska leva ett nyktert liv och syftet är givetvis att kunna säkerställa en god och drogfri arbetsmiljö på företaget samt bättre möjligheter till ett långt och friskt liv för individen själv. I rehabiliteringsutredningen deltar förutom den berörde individen LKAB:s Företagshälsovård, en facklig representant med mycket god kompetens inom alkohol- och drogproblematik, LKAB:s rehabiliteringssamordnare samt individens närmaste chef. Eftersom arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar är det oerhört viktigt att klargöra att i dessa fall, liksom i all övrig rehabilitering, är målet att individen ska återgå i arbete på sin egen arbetsplats. Därför är den egna chefens engagemang och deltagande oerhört viktigt. Vid behov nyttjas även extern kompetens för att fastställa rehabiliteringsbehovet. Då rehabiliteringsbehovet är fastställt, erbjuds den berörde aktuell rehabilitering via LKAB. Det kan röra sig om allt från öppenvårdsbehandling via missbruksterapeut och Anonyma Narkomaner/Alkoholister kombinerat med ett antal icke förannonserade drogtester, till en längre tids behandling på missbruksbehandlingshem som därefter följs upp med öppenvård, AA/AN samt icke förannonserade drogtester. Förutsatt att man accepterar att genomgå rehabilitering, påbörjar denna och kan visa en fortsatt drogfrihet återgår man i tjänst. Till stöd för den fortsatta drogfriheten har man då också uppföljningssamtal med företagshälsovårdens personalkonsulent samt den facklige representanten. Om man inte vill genomgå rehabilitering eller inte vill delta i drogtester, då? Alla anställda i LKAB samt alla som arbetar åt LKAB inom industriområdet, är skyldiga att delta i slumpvisa drogtester. Om man vägrar likställs detta med att man testat positivt. Detta eftersom man annars lätt skulle kunna vägra just vid de tillfällen då man vet att ett prov skulle visa drogpåverkan. Det innebär att om någon vägrar lämna ett slumpvis drogtest, initieras rehabilitering precis som om man fått ett positivt svar på

5 MEDDELANDE 5(6) ett test; arbetsgivaren informeras, företagshälsovården och facket samt rehabsamordnaren kallas in och arbetet med rehabilitering påbörjas. Om en anställd vägrar gå med på rehabilitering, innebär det att man även fortsättningsvis kommer att vara en säkerhetsrisk på grund av drogmissbruk, vilket av arbetsmiljöskäl inte kan tillåtas. I det fallet överlämnas därför ärendet från företagshälsovården till LKAB:s avtalsfunktion som bedömer ärendet och vidtar de åtgärder som anses nödvändiga och rimliga utifrån den enskilda situationen. I de fall då det går så långt, ges individen fortfarande möjlighet att ångra sig och acceptera att genomgå rehabilitering. Målet att missbruket ska bort och individen vara kvar är oerhört viktigt för både företaget och facket. I de fall då man misslyckas med att uppnå det målet, sker det i princip alltid i samförstånd med de fackliga representanterna då man konstaterar att möjligheterna till rehabilitering är uttömda. Resultat vad uppnås genom slumpvisa drogtester? Slumpvisa drogtester är på LKAB ett verktyg i en omfattande drogpreventiv verksamhet. Skulle det vara det enda man gör, är det ganska meningslöst. För LKAB är det dock en viktig del i helheten. De resultat man har kunnat uppnå är: Medvetenheten om riskerna med alkohol och droger är hög bland personalen, inte bara ibland utan kontinuerligt, då testerna påminner om detta Missbruksfrågan har avdramatiserats och det har blivit allmänt accepterat att det är av godo att hindra någon från att missbruka LKAB har en tydlig profil mot droger, det är allmänt känt att man både har ett aktivt förebyggande arbete och en mycket bra rehabiliteringsverksamhet Det finns en stark motverkande kraft mot att prova på droger, både inom företaget och i de små samhällen där LKAB verkar, genom att alla (bokstavligen) känner till att man riskerar att hamna i ett slumpvis drogtest inom LKAB-området De små företagen som finns runtom LKAB och arbetar inom LKAB-områdena, men inte själva har resurser eller möjligheter att bedriva ett aktivt drogpreventivt och rehabiliterande arbete, får draghjälp av LKAB då man automatiskt omfattas av slumpvisa drogtester och även får stöd från LKAB om någon testas positivt för droger.

6 MEDDELANDE 6(6) Konsekvenser vad händer om vi måste teckna kollektivavtal eller upphöra med slumpvisa drogtester? Om det enligt lag måste tecknas ett kollektivavtal för att slumpvisa drogtester ska tillåtas, kommer detta att bli ett stort hinder för det fortsatta arbetet med slumpvisa drogtester i LKAB. Trots att LKAB lokalt har en samsyn med alla fack, alltså både SACO-, TCO- och LO-föreningarna (IF Metall), är det inte självklart att detta är detsamma som att facken vill teckna ett kollektivavtal i frågan. Särskilt inte som de centrala fackliga organisationerna inte självklart har samma syn på frågan. Innan införandet på LKAB var man från centralfackligt håll motståndare till slumpvisa drogtester även när frågan lyftes av de lokala fackliga representanterna från LKAB. Oavsett hur centrala fackliga organisationerna ställer sig, anser LKAB att det vore olyckligt om man tvingades teckna ett kollektivavtal om genomförande av slumpvisa drogtester. Det är alltid arbetsgivaren som har både arbetsmiljö- och rehabiliteringsansvaret och vi anser att det drogpreventiva arbetet definitivt hör hemma inom de två ansvarsområdena. Även om man ensidigt skulle kunna fortsätta med att drogtesta vissa yrkesgrupper utifrån riskbedömningar etc, skulle detta inte vara förenligt med LKAB:s syn på att alla människor har lika värde och därmed samma rätt till att få en möjlighet att komma ur ett missbruk och leva ett friskt och nyktert liv. Om lagens lydelse blir sådan att kollektivavtal blir nödvändigt för att genomföra slumpvisa drogtester, är det därför tyvärr sannolikt att LKAB måste upphöra med alla slumpvisa drogtester, vilket skulle innebära ett stort kliv bakåt för det drogpreventiva arbetet både inom företaget men också för Malmfälten och faktiskt också för drogprevention i arbetslivet i hela Sverige, då LKAB är ett av de företag som kommit längst i detta arbete.

Riktlinjer för Alkohol & Droger

Riktlinjer för Alkohol & Droger Riktlinjer för Alkohol & Droger Omtanke är en viktig del i FORIAs företagskultur. Genom att förebygga, upptäcka och rehabilitera missbruk visar Du som chef omtanke om dina medarbetare. Tillsammans med

Läs mer

Drogpolicy. Dorotea kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den , 52

Drogpolicy. Dorotea kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den , 52 Drogpolicy för ANSTÄLLDA INOM Dorotea kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 2005-12-13, 52 Inledning Detta dokument ersätter Drogpolicydokument för Dorotea kommun som utarbetades under 1995. Denna policy

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Grönklittsgruppen AB och dess dotterbolag

Alkohol- och Drogpolicy för Grönklittsgruppen AB och dess dotterbolag Alkohol- och Drogpolicy för Grönklittsgruppen AB och dess dotterbolag Missbruk av alkohol och droger är ett samhällsproblem och Grönklittsgruppen och dess dotterbolags (nedan kallad Grönklittkoncernen)

Läs mer

Alkohol och droger på arbetsplatsen

Alkohol och droger på arbetsplatsen Kommunledning Personalavdelningen Diarienummer: 2015/52 Fastställd: 2001 Reviderad: Personalchef 2015-03-04 HANDLINGSPLAN Alkohol och droger på arbetsplatsen Alkohol och droger på arbetsplatsen 2/5 Vid

Läs mer

Är tester det bästa sättet att stävja missbruk?

Är tester det bästa sättet att stävja missbruk? Är tester det bästa sättet att stävja missbruk? SEKOs vägledande principer om drogtester vid arbetsplatser med privatanställda Är tester det bästa sättet att stävja missbruk? SEKOs vägledande principer

Läs mer

FÖRETAGET Alkohol- och drogpolicy

FÖRETAGET Alkohol- och drogpolicy FÖRETAGET Alkohol- och drogpolicy - med tillhörande handlingsplan Samarbete med de fackliga organisationerna För att säkerställa en god och likformig behandling av dessa frågor skall arbetsgivaren eftersträva

Läs mer

LSR Site Ste - Ingen alkohol eller andra droger

LSR Site Ste - Ingen alkohol eller andra droger Referenser till andra rutiner... 1 1 SYFTE OCH MÅL... 2 2 OMFATTNING... 2 3 MINIMIKRAV... 2 3.1 Testning vid nyanställning... 2 3.2 Slumpvis testning av droger och alkohol... 2 3.3 Testning vid misstanke

Läs mer

Riktlinje alkohol, droger och spel om pengar

Riktlinje alkohol, droger och spel om pengar Styrande regeldokument Riktlinje Sida 1 (5) Riktlinje alkohol, droger och spel om pengar Omfattning Riktlinjen omfattar alkohol, droger och spel om pengar. Sedan januari 2018 omnämns spel om pengar i socialtjänstlagen

Läs mer

POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER

POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-01-26, 12 Dnr: KS 2014/619 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Riktlinje för motverkan av alkohol- och annan droganvändning 2005-06-16

Riktlinje för motverkan av alkohol- och annan droganvändning 2005-06-16 Riktlinje för motverkan av alkohol- och annan droganvändning 2005-06-16 INLEDNING Stockholms Hamnars riktlinje innehåller regler på arbetsplatsen avseende alkohol och andra droger samt ett handlingsprogram

Läs mer

MISSBRUKSPROGRAM LYSEKILS KOMMUN

MISSBRUKSPROGRAM LYSEKILS KOMMUN MISSBRUKSPROGRAM LYSEKILS KOMMUN POLICY Missbruk av alkohol och droger är ingen privat angelägenhet. Effekterna av missbruk hos en medarbetare skapar problem även på arbetsplatsen. Arbetsprestation, säkerhet

Läs mer

Unionens politiska riktlinjer. Alkohol och droger på jobbet

Unionens politiska riktlinjer. Alkohol och droger på jobbet Unionens politiska riktlinjer Alkohol och droger på jobbet Om Unionens politiska riktlinjer Arbetsmiljö är ett av Unionens prioriterade områden. Därför har Unionen antagit en arbetsmiljöpolitisk plattform

Läs mer

RUTIN FÖR ALKOHOL- OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETSMILJÖ

RUTIN FÖR ALKOHOL- OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETSMILJÖ (Rutinen är antagen i Ks 2012-02-28) RUTIN FÖR ALKOHOL- OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETSMILJÖ Syfte Rutinens syfte är att beskriva hur vi ska arbeta enligt alkohol- och drogpolicyn. Arbetet bygger på tre steg:

Läs mer

För att föregå med gott exempel ska Varbergs Föreningsråd ej servera alkoholhaltiga drycker vid representation eller vid egna arrangemang.

För att föregå med gott exempel ska Varbergs Föreningsråd ej servera alkoholhaltiga drycker vid representation eller vid egna arrangemang. ALKOHOL- OCH DROGPOLICY för Varbergs Föreningsråd. Arbete och droger hör inte ihop Denna policy innebär ett klart avståndstagande från all form av ickemedicinsk användning av läkemedel samt missbruk av

Läs mer

Alkohol/drogpolicy med Antagen: KS handlingsplan och skriftlig Överenskommelse som bilagor

Alkohol/drogpolicy med Antagen: KS handlingsplan och skriftlig Överenskommelse som bilagor Reviderad: Alkohol/drogpolicy med Antagen: KS 2002 03 04 37 handlingsplan och skriftlig Överenskommelse som bilagor 1. Kommunens grundsyn Gnesta kommuns arbetsplatser ska vara alkohol- och drogfria. Det

Läs mer

HANDLINGSPLAN AVSEENDE 1995-02-09 ALKOHOL OCH DROGER Rev 2009-04-22

HANDLINGSPLAN AVSEENDE 1995-02-09 ALKOHOL OCH DROGER Rev 2009-04-22 HANDLINGSPLAN AVSEENDE 1995-02-09 ALKOHOL OCH DROGER Rev 2009-04-22 Kungälvs kommuns syn på alkohol och droger En god arbetsmiljö är en självklarhet i arbetslivet. Medarbetare som använder och är påverkade

Läs mer

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER POLICY 1(5) ALKOHOL OCH ANDRA DROGER Användning av droger och arbete hör inte ihop. Eftersom vår arbetsplats ställer särskilt höga krav på säkerhet får inga anställda eller tillfälligt verksamma personer

Läs mer

Handlingsplan för en drogfri arbetsplats

Handlingsplan för en drogfri arbetsplats Sida 1/8 Handlingsplan för en drogfri arbetsplats Handlingsplanen för en drogfri arbetsplats kompletterar policyn för en drogfri arbetsplats och omfattar regler, ansvarsfördelning, organisation och rutiner

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet

Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet Inledning Vi vill markera ett ställningstagande som klart tar avstånd från missbruk av droger av alla slag. Utifrån

Läs mer

Hög eller full på jobbet, vem bryr sig? om alkohol och droger på jobbet

Hög eller full på jobbet, vem bryr sig? om alkohol och droger på jobbet Hög eller full på jobbet, vem bryr sig? om alkohol och droger på jobbet 1 2005 Landsorganisationen i Sverige Producerad av Bilda Idé Omslagsfoto Lars Dahlström TIOFOTO Foto sid 7 Bengt-Göran Carlsson TIOFOTO

Läs mer

Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen

Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-11-19 av Kommunstyrelsen 143 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige Reviderad av Personalenheten

Antaget av kommunfullmäktige Reviderad av Personalenheten ALKOHOL OCH DROGER POLICY OCH RIKTLINJER LYCKSELE KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2005-06-20 81 Reviderad av Personalenheten 2012-10-30 Personalenheten, Alkohol och droger - policy och riktlinjer i

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND Personal- och löneavdelningen Fagersta kommun Datum

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND Personal- och löneavdelningen Fagersta kommun Datum PRSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTKNIKFÖRBUND 004-01-11 Fastställd av förbundsdirektionen 004-01-9, 8 1(5), NVK MÅL Målet för NVK som arbetsgivare är att ha en alkohol- och drogfri arbetsplats

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp

Läs mer

Handlingsplan mot Alkohol och droger

Handlingsplan mot Alkohol och droger Handlingsplan mot Alkohol och droger DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 2018-03-05--Tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Handlingsplan mot droger på arbetsplatsen

Handlingsplan mot droger på arbetsplatsen Handlingsplan mot droger på arbetsplatsen DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot droger GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2004 DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET KS 040329 42 DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION

Läs mer

Inledning. Facklig företrädare medverkar i rehabiliteringsprocessen på medarbetarens initiativ.

Inledning. Facklig företrädare medverkar i rehabiliteringsprocessen på medarbetarens initiativ. Version 2015-08-25 2 Inledning Upprättad Vindelns kommun har som mål att skapa och bevara goda arbetsmiljöförhållanden 2010-01-18 på sina arbetsplatser. I den andan har denna policy avseende arbetsanpassning

Läs mer

Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering

Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering HÖGSKOLAN DALARNA HDa dnr: F2001/1766/12 1 Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering INLEDNING Bakgrund Personalen är Högskolans viktigaste resurs såväl ur ekonomisk som kompetensmässig aspekt. Förebyggande

Läs mer

Tidigt ingriper vid drogmissbruk hos en anställd samt aktivt verkar för en rehabilitering

Tidigt ingriper vid drogmissbruk hos en anställd samt aktivt verkar för en rehabilitering VÅR DROGPOLICY ANSTÄLLD OCH POLITIKER I SAMVERKAN Vår målsättning är att man i organisationen Genom förebyggande insatser motverkar ohälsa och utslagning från arbetslivet Kräver en drogfri arbetsmiljö

Läs mer

Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar

Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar Kommunledningskontoret, HR-enheten Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot skadligt bruk av Alkohol, droger och spel om pengar Antagen av Kommunstyrelsen 2014-05-21. Kristianstads kommuns

Läs mer

Handlingsplan för en drogfri arbetsplats

Handlingsplan för en drogfri arbetsplats Beslutad i Central Samverkansgrupp 2012-02-01 Reviderad 2014-10-27, 2016-12-07, 2018-06-21 Handlingsplan för en drogfri arbetsplats Handlingsplanen för en drogfri arbetsplats kompletterar policyn för en

Läs mer

påverkade av droger på arbetsplatsen försämrar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön samt medför risker i arbetet för alla berörda.

påverkade av droger på arbetsplatsen försämrar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön samt medför risker i arbetet för alla berörda. Sid 1/5! 1 av! 5 DROGPOLICY En Blanketten god arbetsmiljö skickas till ALFEMA är en självklarhet Care, Fjärdhundragatan i arbetslivet. 14, Anställda. som använder och är påverkade av droger på arbetsplatsen

Läs mer

Alkohol och drogpolicy. Styrdokument STYRDOKUMENT. Kommunledningsstaben Jessica Nilsson, 0571-281 24 jessica.nilsson@eda.se.

Alkohol och drogpolicy. Styrdokument STYRDOKUMENT. Kommunledningsstaben Jessica Nilsson, 0571-281 24 jessica.nilsson@eda.se. STYRDOKUMENT 1(9) Kommunledningsstaben Jessica Nilsson, 0571-281 24 jessica.nilsson@eda.se Alkohol och drogpolicy Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Dokumentansvarig Policy Kommunstyrelsens

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang. Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad

Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang. Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad Ett prioriterat delmål för den svenska alkoholpolitiken ALKOHOLFRIA ARBETSPLATSER

Läs mer

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin 1 Antagen KS 110315 61 1 (5) Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin Enhet Personalavdelningen Giltigt från 2011-03-15 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen 2009-04-07 38, Kommunstyrelsen

Läs mer

ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan

ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan Skolförvaltningen Utbildnings och arbetsmarknadsförvaltningen Sala kommun ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan Nov 2006 Allmänt Nittio (90) procent av den vuxna befolkningen i Sverige konsumerar alkohol.

Läs mer

Byggnads policy. Företagshälsovård

Byggnads policy. Företagshälsovård Byggnads policy Företagshälsovård Byggnads policy om företagshälsovård Syftet med Byggnads företagshälsovårdspolicy är att beskriva vilka krav Byggnads ställer på innehållet i ett bra företagshälsovårdsavtal,

Läs mer

Alkohol och Drogmissbruk

Alkohol och Drogmissbruk Alkohol och Drogmissbruk Handlingsprogram För anställda och förtroendevalda Antaget av KF 110 981026 Redaktionella ändringar 20091120 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid 1. Mål 3 2. Syfte med handlingsprogrammet

Läs mer

Chefen ska se till att policyn och rutinen för alkohol och droger blir känd på arbetsplatsen samt att man diskuterar hur det ska hanteras lokalt.

Chefen ska se till att policyn och rutinen för alkohol och droger blir känd på arbetsplatsen samt att man diskuterar hur det ska hanteras lokalt. Antagen KS 2008-01-15 8 1 (6) Alkohol och droger - rutin Enhet Personalavdelningen Giltig från 2008-09-01 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen 2008-01-15 8 Granskad av Centrala arbetsmiljökommittén

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personal- och löneavdelningen

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personal- och löneavdelningen PRSONALHANDBOK FAGRSTA KOMMUN 005-11-07 1(6) ALKOHOL- DROGPOLICY, FAGRSTA KOMMUN MÅL Målet för Fagersta kommun som arbetsgivare är att ha en alkohol- och drogfri arbetsplats samt en god psykosocial miljö

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Livsstilsenheten kompetenscentrum Alkohol/droger

Livsstilsenheten kompetenscentrum Alkohol/droger Livsstilsenheten kompetenscentrum Alkohol/droger Psykoterapiutbildad steg 1 Certifierad Alkohol/drogutredare Nykter alkoholist (18 år) ADDIS-utredningar Stödsamtal individuellt/grupp Utbildning/föreläsningar

Läs mer

Rapport årlig uppföljning SAM

Rapport årlig uppföljning SAM TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-05-14 SN 2018/0296.11.01 0480-45 00 00 Socialnämnden Rapport årlig uppföljning SAM Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Alkohol är ett stort folkhälsoproblemen i Sverige. En miljon svenskar har riskbeteenden eller alkoholproblem och 25-45 procent av all korttidsfrånvaro på arbetsplatserna orsakas

Läs mer

Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester

Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester Missbruk är ett utbrett samhällsproblem i Sverige. Visions medlemmar ingår i och är en del av samhällsutvecklingen. Många av Visions medlemmar möter

Läs mer

Alkohol & Drogpolicy för anställda i Orust kommun

Alkohol & Drogpolicy för anställda i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING 8.1.35 Alkohol & Drogpolicy för anställda i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Personalpolitik Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2005-01-11 8 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy MAH / Förvaltning Personalavdelningen 1(6) 2008-10-02 Dnr PA 15-2008/273 Alkohol- och drogpolicy Malmö högskola skall vara en alkohol- och drogfri arbetsplats, en säker plats för ledning, medarbetare,

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Bollebygds kommun

Arbetsmiljöplan för Bollebygds kommun Arbetsmiljöplan för Bollebygds kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. Inledning 2 2. Målsättning 2 2.1 Fysisk, psykisk och social arbetsmiljö 2.2 Anpassning 2.3 Alkohol och droger 2.4 Rökning 3. Definition

Läs mer

POLICY FÖR RISKBRUK, MISSBRUK OCH BEROENDE DROGER

POLICY FÖR RISKBRUK, MISSBRUK OCH BEROENDE DROGER Fastställd av kommunstyrelsen 2013-04-09 POLICY FÖR RISKBRUK, MISSBRUK OCH BEROENDE DROGER Laholms kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare som kännetecknas av en god arbetsmiljö och engagerade medarbetare.

Läs mer

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 )

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) 1 (8) BESLUT 2009-04-23 Personalchefsbeslut Dnr SU 679-0650-09 Dok 2 Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) I rehabiliteringsansvaret ligger att själv eller med stöd av annan person svara

Läs mer

Policy. om alkohol och droger för Ängelholms kommun

Policy. om alkohol och droger för Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Policy om alkohol och droger för Ängelholms kommun är framtagen av personalenheten och antagen av kommunstyrelsen 2012-06-13. För fler exemplar kontakta personalenheten Policy om alkohol

Läs mer

Innehåll. 1.0 System och dokumentation 2.0 Arbetsmiljö 3.0 Akuta fall och arbetsskador 4.0 Hälsa och friskvård 5.0 Rehabilitering

Innehåll. 1.0 System och dokumentation 2.0 Arbetsmiljö 3.0 Akuta fall och arbetsskador 4.0 Hälsa och friskvård 5.0 Rehabilitering po li cy fö r ar be ts & mi sä lj ö ke, rh hä et ls a Sv er ig e po lic y fö r ar be ts m ilj ö, hä lsa och sä ke rh et Po lic y Car ls be rg Innehåll 1.0 System och dokumentation 2.0 Arbetsmiljö 3.0 Akuta

Läs mer

Alkohol och drogpolicy för Kungsbacka Tennisklubb

Alkohol och drogpolicy för Kungsbacka Tennisklubb Alkohol och drogpolicy för Kungsbacka Tennisklubb (071228 - v1.0) Som ett led i föreningens arbetsmiljöarbete är syftet med denna policy att vi skall ha en alkohol-och drogfri miljö i föreningen och att

Läs mer

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet MAH / Förvaltning Personalavdelningen 1(6) 2009-03-19 Dnr Mahr 49-09/180 Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet Mål Medarbetare med nedsatt arbetsförmåga ska få stöd

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy Beslutad av kommunfullmäktige 2008-11-24 och framtagen i samverkan med samtliga fackliga organisationer Gäller från 2009-01-01 Uppdaterad enligt personaldelegationens beslut 2014-06-18

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2019-02-01 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 HR-enheten Kommunledningskontoret Adress Box 611,

Läs mer

Personalavdelningen /MR. Mönsterås kommuns handlingsplan vid alkohol- och drogmissbruk på arbetsplatsen

Personalavdelningen /MR. Mönsterås kommuns handlingsplan vid alkohol- och drogmissbruk på arbetsplatsen Personalavdelningen /MR Mönsterås kommuns handlingsplan vid alkohol- och drogmissbruk på arbetsplatsen 1 Kommunens målsättning och grundsyn Mönsterås kommun har en kompromisslös syn på droger. Samtliga

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN INLEDNING Missbruk av alkohol och droger är ingen privat angelägenhet. Effekterna av ett alkohol- eller drogmissbruk hos en medarbetare skapar

Läs mer

Policy ÄNGELHOLMS KOMMUN. om alkohol och droger för Ängelholms kommun

Policy ÄNGELHOLMS KOMMUN. om alkohol och droger för Ängelholms kommun Policy ÄNGELHOLMS KOMMUN om alkohol och droger för Ängelholms kommun Förord POLICY Ängelholms kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare som kännetecknas av bra arbetsmiljö, hög kvalitet och engagerade

Läs mer

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare.

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare www.av.se Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Huvudansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ligger på arbetsgivaren. Den rättsliga

Läs mer

Beslutsunderlag - Tjänsteutlåtande den 14 december 2010

Beslutsunderlag - Tjänsteutlåtande den 14 december 2010 Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-02-08 LS-LED10-755 23 Revidering av Riktlinjer och rutiner för alkohol och droger i arbetslivet Arbetsutskottets förslag till beslut 1.

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2002-03-27 av Kommunfullmäktige 31 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 )

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) 1 (8) BESLUT 2009-04-23 Personalchefsbeslut Dnr SU 679-0650-09 Dok 2 Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) I rehabiliteringsansvaret ligger att själv eller med stöd av annan person svara

Läs mer

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Svalöfs gymnasium vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö.

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 A

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 A ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 A ALKOHOL OCH DROGPOLICY Antagen av kommunfullmäktige 1999-11-29, 112 1 POLICY Missbruk av alkohol och droger är ingen privat angelägenhet. Effekterna av ett alkohol-

Läs mer

Skanska Sveriges Alkohol- och drogpolicy

Skanska Sveriges Alkohol- och drogpolicy Mer information: Susan Westberg Direktör AB Solna, Sverige susan.westberg@skanska.se s Gäller för alla Skanskas arbetsplatser inom affärsområde Sverige. Att förebygga missbruk av alkohol och droger* angår

Läs mer

Ekbackeskolan Osby. Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan

Ekbackeskolan Osby. Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan Ekbackeskolan Osby Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan Upprättad april 2017 Våra mål Att våra elevers studietid är tobaksfri Att den totala alkoholkonsumtionen minskar Att elever

Läs mer

Trafiksäkerhetspolicy

Trafiksäkerhetspolicy ÅSELE TAXISAMORDNING AB Trafiksäkerhetspolicy Syfte Åsele taxisamordning AB skall verka för en hög och varaktig trafiksäkerhet inom verksamheten. Alla transporter skall utföras med fokus på trafiksäkerhet

Läs mer

Rutin för hantering av missbruk

Rutin för hantering av missbruk 051205_ KMH_Rutin_missbruk.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Rutin för hantering av missbruk Dnr 05/255 05-12-05 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Besöksadress: Valhallavägen 105 Postadress: Box 27

Läs mer

Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering

Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering 1 2008-11-13 Personalkontoret 0611-34 80 00 Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering Bakgrund För att skapa ett enhetligt tillvägagångssätt vid medarbetares sjukfrånvaro och rehabilitering har personalkontoret

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Kap.nr: Sidnr: Arbetsmiljö Arbetsmiljö personal 17.02 1(8) Dokumentansvarig (namn och funktion) Fastställd av (namn och funktion) Fastställd datum Reviderad datum Åke

Läs mer

en handbok om rehabilitering

en handbok om rehabilitering Vägen tillbaka en handbok om rehabilitering Tillbaka till jobbet Som förtroendevald i FTF har du många uppgifter. En av dem är att stötta sjukskrivna medlemmar på din arbetsplats till att komma tillbaka

Läs mer

Systematiskt Arbetsmiljöarbete

Systematiskt Arbetsmiljöarbete 2001-09-03 Systematiskt Arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöarbetet ska ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten. Det behöver inte ta mycket tid att jobba med arbetsmiljön och samtidigt uppfylla myndigheternas

Läs mer

Arbetsmiljö och hälsa LKAB

Arbetsmiljö och hälsa LKAB Arbetsmiljö och hälsa LKAB Kärnan i LKAB LKAB grundades 1890 och ägs av svenska staten. Detta gör oss unika: Långsiktiga kundrelationer Medarbetarnas kunskap och kompetens Magnetit LKAB Green Pellets

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2018-02-06 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Arbetsmiljöenheten Kommunledningskontoret Adress

Läs mer

Handlingsplanen stödjer sig på socialtjänstlagen 14 kap1 och skollagen kap 5.

Handlingsplanen stödjer sig på socialtjänstlagen 14 kap1 och skollagen kap 5. 2016-08-11 1 [8] HANDLINGSPLAN VID MISSTÄNKT ELLER BEKRÄFTAD ANVÄNDNING AV DROGER Fastställd av barn- och utbildningsförvaltningens respektive socialförvaltningens ledningsgrupper augusti 2016. Handlingsplanen

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2013-11-08 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Senast uppdaterad: Drogpolicy

Senast uppdaterad: Drogpolicy Senast uppdaterad: 2019-01-21 Drogpolicy Innehåll DROGPOLICY... 1 Syfte... 1 Mål... 1 Regler... 2 Definition av droger... 2 Lagstiftning... 2 FÖREBYGGANDE INSATSER... 3 HANDLINGSPLAN... 4 1. Vid misstanke

Läs mer

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete Självskattning Systematiskt arbetsmiljöarbete Välkommen till detta självskattningsverktyg som tar utgångspunkt i reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skattningen görs genom att ta ställning till

Läs mer

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER ANVISNING 1(5) ALKOHOL OCH ANDRA DROGER Användning av droger och arbete hör inte ihop. Eftersom vår arbetsplats ställer särskilt höga krav på säkerhet får inga anställda eller tillfälligt verksamma personer

Läs mer

RIKTLINJER MOT ALKOHOL OCH DROGER

RIKTLINJER MOT ALKOHOL OCH DROGER RIKTLINJER MOT ALKOHOL OCH DROGER Dokumentet Riktlinjer mot alkohol och droger är antaget av kommunstyrelsen 2018-10-02 134. Det riktar sig till alla medarbetare. Ses över för revidering senast 2022. Kontaktperson:

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET Denna policy omfattar frågor som har med vanor och skadligt bruk att göra och kan användas som mall för upprättande av en egen alkohol- och drogpolicy. Syfte och mål

Läs mer

KS 2008/10 Hidnr

KS 2008/10 Hidnr KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2008-02-01 KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2 Samverkansavtal i Håbo kommun Övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht2014/Vt 2015 /Sundlerhälsan 2015-05-28 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Riktlinjer vid drogproblem på arbetsplatsen

Riktlinjer vid drogproblem på arbetsplatsen Styrdokument, riktlinjer /Stöd & Process/ /2015-06-01/ Hanna Adlerteg /08-590 971 03/ Dnr KS/2015:166 hanna.adlerteg@upplandsvasby.se Riktlinjer vid drogproblem på arbetsplatsen Nivå: Kommungemensamt styrdokument

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy I detta dokument kan du läsa om Specmas förebyggande arbete, rehabiliteringsprocessens praktiska arbetsgång samt arbetsgivaren och den enskilde arbetstagarens ansvar. Innehållsförteckning

Läs mer

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att:

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att: Drogpolicy Bobergsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö. Skolan är en arbetsplats

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, KF 243 Gäller från och med 2013-01-01 2 Vimmerby kommuns syn på skadligt bruk i arbetslivet Med alkohol avses i denna policy drycker med

Läs mer

Drogpolicy för Valdemarsviks kommun

Drogpolicy för Valdemarsviks kommun Dnr. KLK 2008/17 026 Drogpolicy för Valdemarsviks kommun Inledning Denna policy gäller från och med 2008-04-28 och avser missbruk av alkohol eller droger. Anställda som brukar, och är påverkade av droger

Läs mer

Policy för IOGT-NTO:s centralt anställda gällande Alkohol- och andra droger

Policy för IOGT-NTO:s centralt anställda gällande Alkohol- och andra droger Policy för IOGT-NTO:s centralt anställda gällande Alkohol- och andra droger IOGT-NTO:s mål gällande bruk av alkohol och andra droger: Alla IOGT-NTO:s arbetsplatser ska vara fria från alkohol och andra

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för LSU

Arbetsmiljöpolicy för LSU Arbetsmiljöpolicy för LSU Beslutad av styrelsen för LSU: 2015-04-11/12 Syfte och innebörd LSU tror att en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö är en viktig och grundläggande faktor för nöjda och välmående

Läs mer

Lars HEricssok r. Jjll"STrOaCKtHiO'cMtSaLÅrNvSaL!tNDnSTilnNGgen 1(7)

Lars HEricssok r. JjllSTrOaCKtHiO'cMtSaLÅrNvSaL!tNDnSTilnNGgen 1(7) Jjll"STrOaCKtHiO'cMtSaLÅrNvSaL!tNDnSTilnNGgen 1(7) Informationsägare: Harald Schaffhauser Granskat av: Hgns Höwitz Fastställd av: Lars H Ericsson SAKERHETSBEST AMMELSE Fastställt datum 2018-03-01 Diarienummer

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR Typ av dokument: Policy Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Arbetsmiljö och lika villkor Ansvarig förvaltningsenhet: Personalenheten Ersätter dokument: Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av kommunens företagshälsovård Krokoms kommun Juni 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 10 1 Sammanfattning

Läs mer