Garda, sommaren 2009 en cykelsemester att minnas Av Bo Gasslander.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Garda, sommaren 2009 en cykelsemester att minnas Av Bo Gasslander."

Transkript

1 Garda, sommaren 2009 en cykelsemester att minnas Av Bo Gasslander. Vecka 27 (29/6 6/7) var veckan som fyra glada grabbar, Torsten, Andreas, Tomas och undertecknad tidigare under våren bestämt skulle tillbringas i Italien med att cykla, cykla och cykla. Ja egentligen var det tänkt att veckan skulle avslutas med cykelloppet Maratona dles Dolomites men planerna grusades man sa från arrangörshåll att vår anmälan inte kommit fram! Torsten som var vår reseledare, hade letat efter ett hotell som kunde erbjuda bra hyrcyklar och hittat Sport Hotel Veronello nära Gardasjön det skulle bli DeRosa hojar. När vi sedan såg bildspelet på nätet som visade omgivningarna, ja då var vi alla sålda. Maratona dles Dolomites eller inte, vi åker ändå! Dag 1, måndag 29/6 Vi valde Ryan Air från Nyköping/Skavsta till Bergamo (bensin och parkering tillkom på hemmaplan, men flyget var relativt billigt!). Sedan blev det tåg till Peschiera del Garda (via några byten) där vi blev hämtade med hotellets buss. Förväntansfulla! Torsten, Tomas och Andreas. Vår guide Maurizio mötte oss (men att han var vår guide visste vi inte då). En 65 år ung italienare (som varit italiensk mästare i fjärilsim som ung och dessutom sprungit maraton) med både charm och bra bett i benen men tyvärr endast kunnig i det lokala språket. Teckenspråket skulle dock visa sig fungera utmärkt. 1(20)

2 Vi åkte från Sverige när det var som varmast och soligast (den finaste veckan på hela sommaren skulle det senare visa sig) men vi landade i Italien där det var ändå varmare men också fuktigare. Härligt, värme är bra! Sport Hotel Veronello är ett snyggt hotell; trevlig personal, bra service, bra och bekväma (men kanske aningen små) rum, en härlig innegård med utomhusrestaurant, stort poolområde, gym(nåja), stora fotbollsplaner för de som är intresserade av sådant, cykelverkstad och daglig tvättservice av kläder. Saknade vi något tro? Efter en sen lunch (maten ja, wow det var ett särskilt kapitel som jag får återkomma flera gånger till) så skulle vi prova in våra cyklar. Vi hade mailat våra längdmått i förväg så där stod de och väntade på oss. DeRosa Avant Carbon cyklar utrustade med Campagnolo Centaur, ganska ok! Egna pedaler på och så lite justering av sadel/byte av styrstam och sen ut Det blev mer än bara prova 40 km, en ljummen kväll utefter Gardasjön med en häftig stigning från Torri del Benaco rätt uppför berget med en efterföljande lång, lång utförslöpa var nog mer än vi hade väntat oss. 30 min innan restauranten stängde, halv nio sjönk vi ned vid middagsbordet och vilken middag sen, genomgående standard var salladsbuffé, förrätt, pasta, varmrätt och sedan efterrätts/tårtbuffé! Den natten sov jag som en sten. Det här började bra, kan det bli bättre? Visst kunde det det och det blev det också. Några av alla de tårtor som bjöds. 2(20)

3 Dag 2, tisdag 30/6 Programmet var som på ett träningsläger. Bra med tider och rutiner för det var cykelrundorna och bergen som bjöd på omväxlingen. Och så maten förstås. Att träna som en stolle innebär ju att man kan äta som en stolle. Detta hade man också förstått på hotellet god (finns det förresten dålig italiensk mat?) och rikligt med mat är något som utmärker ett bra träningsläger. Så alla våra dagar såg ut enligt följande: Klockan ringer Frukostbuffé Tillbaks i bingen vila Förberedelse inför dagens tur hämta matpaketet och hojarna Då kör vi 14.00/15.00 Då är vi hemma Lunchbuffé Vila/fritt Middag serveras Dagens tur var 90 km. Från hotellet utefter Gardasjön norrut till Malcesine och tillbaks igen. Relativt lätt cykling med undantag för två bergsklättringar där den tuffaste var upp till Monti från Malcesine och så ner igen. På nedvägen från Monti så stannade vi och fyllde på våra vattenflaskor. Malcesine syns där nere. Snyggt, inte sant? 3(20)

4 När vi drog iväg så visade det sig att vårt ystra sällskap också omfattade tre australiensare, Vince, Chris och Johanna och en holländare, Jan. Mycket trevliga (men så är ju de flesta cyklister!). Vår guide körde bra på platten men tvingades släppa i bergen. Han hade råkat ut för en förfärlig krasch ca 1 månad tidigare och klagade på smärta i knäet, en riktig tuffing dock och alltid lika glad och trevlig. Vi körde som vi brukar göra hemma. Höll ihop gänget tills bergsklättringen började. Sedan fri fart uppför och så samlade vi gruppen igen på toppen för att köra nedför i samlad trupp. Nåja, uppför var väl ok för mig men nedför betydligt svårare. Snäva kurvor, brant brant och så risk för att få möte gjorde att jag bromsade mig ner (lite för mycket kanske). Jag får skylla på åldern! Jag bromsar och bromsar och bromsar! Chris var tydligen någon slags elitcyklist (han var åtminstone sponsrad av GIANT) så han brukade komma först uppför men han skulle få konkurrens som han inte klarade av. Det hände sista träningsdagen men det återkommer jag till. 4(20)

5 På kajen i Torri del Benaco. Jan från Holland och Johanna och Chris från Australien, Dag 3, onsdag 1/7 Varje kväll, efter middagen så hade guiden skrivit ut kartor på turen dagen därpå. Dessutom fanns det i receptionen information om övriga förutsättningar väderprognos, typ av tur (dvs hur bergig/tuff den är), följebil eller inte, matsäck eller inte, + lite annat smått och gott. Så redan dagen innan viste vi att onsdagens tur skulle bli häftig. Vi skulle klättra drygt 1400 m på ca 30 km. Följebilen skulle visa sig bli åtminstone min räddning men det viste jag inte då, kvällen före. Dagens tur var 105 km. Allt började bra, sol och varmt. 25 km lugnt trampande norrut på småvägar nära motorvägen A22 mellan Bologna och Brennero. När vi kom till Peri så började det, ca 800 m uppför på en sträcka av 10 km, phuu det var svettigt. Därefter vila och dricka vid följebilen och samlande av gänget innan vi tog den sista stigningen, 800 m på en sträcka av 20 km. 5(20)

6 Halvvägs upp! Där nere i dalen ser man A22 an till Brennero. På 1600 m höjd så är luften tunnare än i Frölunda det kändes när man tog i, dessutom så mullrade det betänkligt och molnen här högt uppe var allt annat än inbjudande. Att dessutom bara ha en tunn kortärmad cykeltröja och ingen vindjacka eller väst med sig måste väl sättas upp på oerfarenhetens konto. Det misstaget gör jag aldrig om! Det blev kallt på nedvägen och när det dessutom började regna, ja då klev jag in i följebilen. Regn förresten, skyfall är nog det rätta ordet. När bromsarna inte tar, när man inget ser, när vattendropparna (eller var det hagel) är så stora att de gör röda märken på kroppen och grus och stenar som forsar ut på vägen ja då känner man sig bra liten. Gruppen splittrades fick jag senare reda på och ett gäng tog skydd vid en kyrka. Andreas, Tomas och Jan var de enda som trotsade regn, hagel, vett och sans. 6(20)

7 Det drar ihop sig till regn och kallt var det också. Brrrrrr. Lite skamsen kände jag väl mig det var bara jag och Johanna som tog bilen hem, men jag tröstar mig med att det var nedför. Dag 4, torsdag 2/7 Dagens tur blev 105 km för Chris och mig. Övriga i gänget inkl guiden tog en kortare och lugnare resa. Det började med en kort trampning till Torri del Benaco och därefter båtresa tvärs över sjön till Toscolano-Maderno. Turen gick därefter till Salo, Padenghe sui Garda och vidare söderut bland majsfält och fruktodlingar. Inga berg men väl sugande långa och raka italienska landsvägar. Dessutom körde Chris och jag fel några gånger. Jag hade tagit med mig kartan men skulle haft en kompass också. När vi till slut kom hem så var jag lika trött och lycklig som efter ett bergspass. 7(20)

8 På båten till Toscolano-Maderno med Torri del Benaco i bakgrunden. Andreas skymtar till vänster. Därefter Tomas, Jan, Bosse, Johanna och Chris. Dag 5, fredag 3/7 Dagens tur blev den längsta under veckan, 145 km (och vilka km sedan). Om onsdagens resa var tuff så skulle den här resan visa sig vara ännu tuffare. Vi började som onsdagen, via småvägar norrut mot Brennero och svängde av västerut vid Mori efter ca 50 km för att sedan klättra från Loppio till Santa Barbara, ca 1000 m stigning på 12,5 km. Det var så brant på sina ställen att jag satt där och letade efter en tredje och mindre framklinga som givetvis inte fanns. Nu fick man istället stå upp på lägsta växeln och trycka/dra i pedalerna med all kraft för att inte stanna av helt och ramla. 8(20)

9 Långt, långt därnere finns Loppio (någonstans) Väl uppe så smakade fikat underbart, is-teet var en dröm, mackorna ljuvliga och fjällvattnet det godaste jag druckit. 9(20)

10 Vissa kan inte nöja sig med att bara dricka fjällvattnet! Tomas, Torsten och Andreas svalkar sig på toppen av Santa Barbara. Resan ner sedan var något av det vackraste jag sett. 22 km utför, först med ängar kring vägen och sedan i tät skog och med staden Riva del Garda och den norra och smala Gardasjön långt där nere. Ok, jag körde inte fort här heller och jag borde väl ha tittat mer på utsikten men Andreas sa något ganska träffande: här kör man på smala serpentinvägar, utan några vägräcken och när man stannar till och tittar ut över kanten så är det först en liten grässlänt och sedan några 100 meter fritt fall ner till nästa by. 10(20)

11 Långt långt därnere skymtar Bolognano, strax norr om Riva del Garda. När vi väl kom ner så slog värmen mot oss. Däruppe, 1165 m.öh. var det svalt (men inte kallt den här gången) men nere vid sjön var det nästan tropisk värme. Så vad att göra, jo full spruta hem till hotellet i rak motvind, ca 60 km, på ett led utefter sjön med australiensarna först och vi svenskar på rullen. Jösses vad det gick undan, men det fläktade och kul var det. 11(20)

12 Jan kom lite efter när vi drog iväg från Riva. Middagen senare på kvällen visade sig bli en grillafton och som brukligt så sparades det inte på något. Det serverades lamm, kyckling, olika typer av grillspett, fläsk och oxkött, och så korv i långa banor. Herregud vad man kan stoppa i sig! 12(20)

13 Dag 6, lördag 4/7 Detta skulle bli vår vilodag, men vadå vila, när man är i Italien, när man är vid Gardasjön och när det inte regnar. Nej nej, vila får man göra när man kommer hem. Ok, programmet sa en sen eftermiddags och ganska kort/lugn tur det blev sedermera 55 km och i ganska god fart (tack vare australiensarna igen). Men dagen blev fri själv lade jag mig vid poolen med en bok och en öl (efter en timmas gymträning!). Faktiskt helt ok att byta cyklandet mot lite charterliv. Mina kompisar föredrog att besöka en vingård, med tillhörande provsmakning. Turen senare på eftermiddagen skulle visa sig vara mycket vacker. Vi cyklade söderut till Peschiera del Garda och vidare utefter floden Fiume Mincio till Monte Borghetto. Färden gick på fantastiska cykelvägar där delar var en nedlagd smalspårig järnväg. Cappucinon smakade (som alltid i Italien) kanon på det lilla kaffet i Monte Borghetto. Hem gick det fort men å andra sidan, vanlig tråkig landsväg är till för att köra fort på, eller? Monte Borghetto. Dag 7, söndag 5/7 Sista cykeldagen! Turen presenterades som över fyra toppar till Verona. Det skulle således bli både tuff cykling och också lite turistande, kul! Trippmätaren kom att stå på 92 km när vi senare summerade dagen. Vi började med ca 7-8 km lugn körning rakt österut till första stigningen ca 450 m uppför på en 8-9 km lång sträcka. Därefter en snabb utförslöpa och sedan nummer två 200 höjdmeter och 4 km cykling. Återigen nedför och så en kort stigning, nummer 3-13(20)

14 150 m uppför utspritt på 3 km. Återstod så det fjärde och sista uppförslutet ca 230 m uppför på en sträcka av ca 4 km. Sen var det utför, utför och utför till Verona. Nästa hela gänget samlat med Verona i bakgrunden Tomas, Bosse, Maurizio, Andreas, Vince, Torsten och Mark. Undrar förresten vad turisterna tänkte när 10 cyklister kommer trampande in i gamla staden, på kullerstensgator i gränder och prång. Kanske en så vanlig syn i Italien att ingen egentligen bry sig? 14(20)

15 Hela gänget utanför Veronas antika teater. Till vänster vår guide, Maurizio. Därefter Mark, Vince, Johanna, Torsten, Tomas, Andreas och Chris. Ja just det, jag skulle ju berätta om när Chris, vår spets och värsta bergsget, fick däng så det bara rök om ett och han var inte speciellt ledsen för det. I klättring nummer 2, mitt i den värsta stigningen så hör jag hur man skriker något nedifrån (jag låg som fjärde man mellan australiensarna och mina svenska kamrater). Det var guiden som ropade Rasmussen! (men det fick jag veta först senare). Sedan svischade det bara till det kändes som jag stod still i backen. När Michael Rasmussen passerade Chris längre upp i backen försökte han hänga på. Enligt Chris hängde han med 5 meter och i nästa serpentinsväng kuggade Rasmussen bara upp på stora kakan och försvann. Och det är kanske så man skall uppleva proffsen för att förstå hur fort de faktiskt kör. Inte via TV eller utefter vägkanten utan genom att bli omkörd. Ok säger ni (och vi också) en sån som Rasmussen skulle ju aldrig vika ner sig för några cykelmotionärer utan kör nog så långt och hårt han bara kan för att senare slå av på takten. Hur som helst, fort gick det i alla fall. Dag 8, måndag 6/7 Hemresa och på återseende hoppas jag. Och vad kostade kalaset? Mindre än vad man kan tro faktiskt! - En veckas helpension i dubbelrum (och som sagt, bara maten var värd varenda Euro): 549 Euro 15(20)

16 - Resa med Ryan Air från Nyköping/Skavsta till Bergamo (tor, inkl skatter och bagage): 938 sek - Bilresa/bensin från Göteborg till Nyköping/Skavsta (tor): 790 Sek - Parkering på Nyköping/Skavsta: 540 Sek - Hyra av cyklar en vecka: 180 Euro - Obligatoriskt medlemskap(?) för att få cykla i Italien: 10 Euro - Diverse tåg och bussbiljetter mellan Begamo flygplats och Peschiera del Garda (tor): ca Euro Ville man dricka annat än kaffe, juice och vatten på hotellet, t.ex. öl och vin så fick man betala detta extra. Ytterligare några tankar och erfarenheter om vår resa och vistelse: Vi bokade Ryan Air ganska tidigt kanske nödvändigt för att vara säker på att komma med. Vecka 27 (29/6-6/7) var lite tidigt på säsongen (så sa man i alla fall på hotellet). Det var därför lugnt och skönt på hotellet och i restaurangen. Om hotellet varit fullt med ungdomar (ett fotbollsträningsläger startade veckan efter) så kanske helhetsintrycket blivit annorlunda. Att åka ner senare än vad vi gjorde medför ännu varmare väder och det kanske är att rekommendera att man åker tidigare eller som en höstresa. Räkna med förseningar om ni åker tåg. Det finns bussar som är både enklare och bekväma mellan flygplatsen i Bergamo och Brescia (därifrån får man sedan ta tåget till/från Peschiera del Garda). Vi hade nog tur som träffade på såpass bra tränade cyklister. Det gjorde våra turer både roligare och hårdare. Cyklarna, som värderades till kr kan bli en dyr historia om något inträffar. Ute på vägarna är man själv ansvarig för eventuella skador. Hotellet hade ingen försäkring och det fanns ingen möjlighet till s.k. självriskeliminering. Man vet ju aldrig men att kolla med det egna försäkringsbolaget kanske är en god ide. 16(20)

17 Våra hyrcyklar, DeRosa Avant. Småsaker som vattenflaskor och extraslangar kan med fördel tas med hemifrån. Allt kostar en punka tex kostar 60 spänn (som iof inte är speciellt dyrt). 17(20)

18 Vi valde måndag till måndag eftersom vi inte viste hur de allmänna kommunikationerna fungerade och räknade med att turtätheten var bättre en vardag. Kanske en försiktighetsåtgärd men man vet ju aldrig. Man kan ta med sig sin egen cykel. På hotellet låste man in cyklarna och rummet var larmat. Men priset, ca 300 spänn per dag i cykelhyra måste ju ställas mot allt som kommer till om man vill ta med sin egen hoj. Avgiften för egen cykel på Ryan Air motsvarade nästan hyran. Vi hade ett underbart väder hela veckan (med undantag för onsdagens skyfall). Under senare delen av veckan så regnade det på nätterna medan det var sol och varmt på dagarna. Givetvis är bra vädret aldrig en garanti och man måste komma ihåg att vatten på de italienska vägarna kan resultera i en helt annan upplevelse vägarna blir lätt såphala. När vi reste hem på måndagen den 6 juli så regnade det och guidens kommentar var, vi ställer in! Det innebär att man kan, om man vågar, ge sig ut själv. Jag vet inte hur vi skulle ha gjort om vi ställts inför detta faktum. Det fanns vanliga cyklar att låna på hotellet. Bra eftersom hotellet låg ca 4-5 km från närmaste tätort, Lazise. Bara att rulla nedför (men givetvis klättra uppför på vägen tillbaks). Som alla orter utefter Gardasjön så är Lazise väldigt turistisk så om man känner för att uppleva sådant, så är det inga problem. Torsten, Bosse, Tomas och Andreas i Lazise. Ingen kan väl tro att detta är cyklister, jo förresten. Kanske var det pga att vi var så få på hotellet eller att man samarbetade med lokala cykelaffärer så när vi frågade om skjuts till Bardolino och till Paola Pezzos bike shop så ställde hotellet upp utan problem. 18(20)

19 Utanför Paola Pezzo bike shop i Bardolino (och Torsten fick hälsa på Paola) Måste än än gång återkomma till maten och då speciellt frukten. När mat serverades så fanns jämt och ständigt körsbär, melon, annans, äpplen, aprikoser, persikor m.m. - att ta hur mycket som helst av. Och det gjorde vi! Kartor och länkar Via länken så kan ni se hur man kommer till Sport Hotel Veronello och också hur turerna går/gick. För att göra det lite enklare så har jag klippt ihop en kartbild som visar Gardasjön med omgivningar och platserna som är nämnda i texten ovan. Svart visar orter från och till flygplatsen, blått är nära där vi bodde och rött platser vi besökte/körde igenom under våra cykelturer. 19(20)

20 20(20)

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni.

Italienresan 2010. Lördag 19 Juni. Italienresan 2010 Då var det dags för en resa till outforskat territorium igen, södra Italien. Vi har hyrt en stuga på en svenskägd turistanläggning 6 mil norr om Neapel kallad La Serra. 14 dagar skall

Läs mer

Alaskaresan Hallo Bay 2013

Alaskaresan Hallo Bay 2013 Måndag den 12/8 middag kl 12.00 Nu närmar sig resan till Alaska. Jag har packat färdigt 2 stora resväskor och ett stort handbagage med kameragrejor, pass och diverse papper, bl a inresetillstånd till Alaska.

Läs mer

Förord. Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v.

Förord. Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v. Sid 124 Sid 1 Förord Idén till boken kommer från alla frågor vi får om hur vi hamnade här, om hur det är att bo här, vad vi gör på vintern o s v. Jag har valt att lägga tonvikten på det som sker i vardagen

Läs mer

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten Resedagbok Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014 Machame Route, Whiskey rutten Nu är 6 månaders fysisk och mental förberedelse till ända och det är dags för en ny utmaning. Jag ska ta mig

Läs mer

ACONCAGUA Av Ronnie Kilman

ACONCAGUA Av Ronnie Kilman ACONCAGUA Av Ronnie Kilman Onsdag 9 december 1998 Tog taxi från Slipgatan på söder klockan halvfem på morgonen, kände mig lite trött i huvudet efter att ha delat en Spansk rödvinsflaska Faustino I, en

Läs mer

Kan det vara här som den nya styrelsen kommer ifrån? andra viktiga uppdrag inom klubben.

Kan det vara här som den nya styrelsen kommer ifrån? andra viktiga uppdrag inom klubben. Skånes Motorcyklister Årgång 1,Nummer 1 Datum på nyhetsbrevet Årsmötet 2005 Årgång 2005 Utgåva 1 Den nya styrelsen valdes av medlemmarna på årsmötet. Den gamla styrelsen och dess medlemmar avtackades av

Läs mer

FRÅN UR FORM TILL I TRIM

FRÅN UR FORM TILL I TRIM FRÅN UR FORM TILL I TRIM EN RESA PÅ 365 DAGAR Johan Nordström Från ur form till i trim 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITELL SIDA INLEDNING 3 RESULTAT 8 HÖGT OCH LÅGT 9 KRÖNIKOR 18 UTVALDA BLOGGINLÄGG 34 RECEPT

Läs mer

Mini Giro d'italia med Bernt Johansson 6-14 september 2014

Mini Giro d'italia med Bernt Johansson 6-14 september 2014 inbjuder till: Mini Giro d'italia med Bernt Johansson 6-14 september 2014 Sexdagars etapplopp genom regionerna Emilia-Romagna och Toscana och enklaven San Marino Italienska halvön när det är som vackrast!

Läs mer

Med Indigon genom Europa

Med Indigon genom Europa Med Indigon genom Europa Dag 1, den 28e Augusti Trelleborg var inget vidare. Faktiskt ganska deprimerande. Vi hade hastat genom Sverige för att ta 17:45 färjan till Sassnitz och kommit fram alldeles för

Läs mer

TÄVLING // LE TOUR DU MONT BLANC

TÄVLING // LE TOUR DU MONT BLANC Det här är Markus Lindholm. Han gillar Tour du Mont Blanc så mycket att han har kört loppet två gånger. När han inte cyklar långa hårda lopp i Frankrike jobbar han i en cykelaffär i Alvik i Stockholm.

Läs mer

Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010

Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010 Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010 Dag 1 lördag 29/5 Chicago (soligt, 25 grader) Så var det äntligen dags för avfärd till USA trots vulkanutbrott och strejker. Janne och Gunilla kom och

Läs mer

Solvikingen. Twist - ett alternativ efter den aktiva löpperioden. Mer härom under Reds funderingar på sista sidan.

Solvikingen. Twist - ett alternativ efter den aktiva löpperioden. Mer härom under Reds funderingar på sista sidan. Solvikingen Nr 4, 2013 årg. 51 Twist - ett alternativ efter den aktiva löpperioden. Mer härom under Reds funderingar på sista sidan. Bibbi hyllas på sid 10 av Björn Suneson Barbro Nilsson swissar åter

Läs mer

Cykeltur 2005 (11 Juli 20 Juli)

Cykeltur 2005 (11 Juli 20 Juli) Cykeltur 2005 (11 Juli 20 Juli) Tisdag Fryser om mina fingrar. Jag har tryckt i mig nästan en hel grillad kyckling och dricker lite te. Det är den andra dagen. Jag sov inatt i Hvena hos Eleonora på Orust.

Läs mer

POLARDISTANS. Lite bakgrund

POLARDISTANS. Lite bakgrund POLARDISTANS Jag skall här försöka beskriva långdistanstävlingen POLARDISTANS och varför jag tycker att den är så värdefull för oss som har grönlandshundar. Lite bakgrund Det förekom under ganska många

Läs mer

Välkommen till Majornas Idrottsklubb,Friidrott, Fotboll,Handboll o Bowlings gästbok Majornas Idrottsklubb 92 år

Välkommen till Majornas Idrottsklubb,Friidrott, Fotboll,Handboll o Bowlings gästbok Majornas Idrottsklubb 92 år Välkommen till Majornas Idrottsklubb,Friidrott, Fotboll,Handboll o Bowlings gästbok Majornas Idrottsklubb 92 år Välkommen att skriva i vår gästbok [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] [Spara som favorit]

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

Eastern Promises -09. Jörgen Petterssons reseberättelse - Eastern promises 09 - juli 2009 1 av (6)

Eastern Promises -09. Jörgen Petterssons reseberättelse - Eastern promises 09 - juli 2009 1 av (6) Eastern Promises -09 Allt började en kväll i vintras när Jonas ringde och berättade om sin nya idé att köra till Tjernobyl och kolla läget. Vet ej om han ringde för att locka mig att åka med eller inte.

Läs mer

Solvikingen. Vem firar femtio den 3 nov? Jo, det gör Solvikingarna och det med en hejdundrande fest. Läs detaljerna på inbjudan på sista sidan.

Solvikingen. Vem firar femtio den 3 nov? Jo, det gör Solvikingarna och det med en hejdundrande fest. Läs detaljerna på inbjudan på sista sidan. Solvikingen Nr 3, 2012, årg. 50 Martin Yttring och Björn-Erik Norman i mål som segrare i första upplagan av Öloppet. En annorlunda och tuff tävling mellan flera av öarna utanför Göteborg. Löpande världsresenärer

Läs mer

Solvikingen. Den värdiga löpningen. Suneson har gjort sitt fjärde coast to coast

Solvikingen. Den värdiga löpningen. Suneson har gjort sitt fjärde coast to coast Solvikingen Nr 3 2014 årg. 52 Midnattsloppet är ett funktionärskrävande arrangemang. Solvikingarnas Stefan Litzén är chef för banan med Anders Bogelius som stf. Det uppdraget förpliktar oss medlemmar att

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

SPINT2:s resa till Island 2011

SPINT2:s resa till Island 2011 SPINT2:s resa till Island 2011 Citat ur elevernas loggböcker 28/11 Dagens arbete har varit att kryssa för checklistan och kolla så att alla tar med sig det dem ska. Jag delade upp uppgifterna till alla

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Vfu-resa i Italien 2009-03-24

Vfu-resa i Italien 2009-03-24 2009-03-24 Vfu-resa i Italien Jag har fått förmånen att följa med en kollega från Eslövs gymnasium på en resa till norra Italien i ett internationaliseringsprojekt. Vi skulle placera ut 7 elever på APU-platser.

Läs mer

DAGBOK FRÅN EN RESA GENOM STORA DELAR EUROPA. Eller ett besök hos Fredens Drottning Maria i Međugorje.

DAGBOK FRÅN EN RESA GENOM STORA DELAR EUROPA. Eller ett besök hos Fredens Drottning Maria i Međugorje. DAGBOK FRÅN EN RESA GENOM STORA DELAR EUROPA. Eller ett besök hos Fredens Drottning Maria i Međugorje. Resan var först planerad att vara en tacksägelse vallfärdfärd för att fira fader Ludwik Spalek omi,

Läs mer

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

En resa till Syd Amerika

En resa till Syd Amerika En resa till Syd Amerika Söndag 16/6 Nu skulle jag till slut åka. Det blev en sen lördagskväll då jag skulle ta farväl av ett antal kamrater och när jag till slut kom hem blev det även ett antal telefonsamtal.

Läs mer

Att ta mc-körkort En dagbok

Att ta mc-körkort En dagbok Att ta mc-körkort En dagbok Somliga ger upp sina strävanden när de just är på väg mot målet medan tvärtemot andra når en seger genom att i sista stund sätta in större ansträngningar än någonsin tidigare.

Läs mer

Med detta tar min berättelse slut för denna gång!,. för givetvis kommer jag tillbaka hit för nya äventyr. Janne Elsborg

Med detta tar min berättelse slut för denna gång!,. för givetvis kommer jag tillbaka hit för nya äventyr. Janne Elsborg Måndag & Tisdag Klockan är 06:30 på Måndag morgon och det är dags att åka till jobbet för sista dagen på ett tag,. För i kväll bär det av mot Oslo där resan startar, som skall ta oss genom USA, på historiska

Läs mer