Vad säger användarna, anhöriga och personalen om jdome BikeAround?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad säger användarna, anhöriga och personalen om jdome BikeAround?"

Transkript

1 Vad säger användarna, anhöriga och personalen om jdome BikeAround? Under 2014 har det genomförts en uppföljningsstudie ifråga om hur användare av jdome BikeAround uppfattar detta aktiveringsredskap. Avsikten var att kvalitativt ta reda på de upplevda fördelarna och eventuella förbättringsområden. (Studien genomfördes hösten-14). Aktivitetslösningen jdome BikeAround för äldre i allmänhet och demensdrabbade personer i synnerhet har under de senaste 18 månaderna placerats ut på ett 30-tal äldre-omsorgshem och öppna dagcentra i Sverige. Fördelningen mellan kommunala och privata enheter är i princip %. Förutsättningen för att jdome-lösningen skall bli ett positivt tillskott till verksamheten har visat sig vara att installationen kombineras med en ordentlig utbildning av aktuell personal. De som skall vara aktivitetsansvariga måste få veta hur lösningen bäst används, vad som rekommenderas ifråga om programupplägg och vad som skall göras om det krånglar. De ställen där jdome BikeAround verkligen fungerar bra och tillför nytta och glädje för de inblandade är uteslutande enheter som lagt ner lite tid på att få stöd att komma igång.

2 Ett antal genomförda studier har påvisat att ett fysiskt aktivitetsprogram är gynnsamt för vård av demenssjuka personer, när det gäller att stimulera personen och att förbättra rörelseapparatens effektivitet. Rörelseaktiviteten bidrar till en viss motion vilken är nyttig för blodcirkulationen och samtidigt bygger upp energidepåerna (Ref. rapport Technique: 2010/03/C.ALB m.fl.) Sammanfattning av generella synpunkter: Vi har följt upp och frågat användarna av jdome BikeAround vad deras reaktion är på den nya aktivitetslösningen. Svaren kan delas in i sex kategorier, användare, personal, anhöriga, teknisksupport, generella tips och mediabevakning. Vi redovisar kundreaktioner från ett urval av de kunder som använt och utvärderat jdome BikeAround. Testverksamheten har genomförts på 6 olika installationer och pågått under 2-6 månader. Det är väsentligt att säkerställa att den som skall göra cykelturen får en god introduktion av vad hon kan förvänta sig av övningen. Detta gäller även information till de anhöriga som bör vara positiva och insatta samt gärna om möjligt delta i aktiviteten. Se till så att en kontaktperson alltid är närvarande och bistår med att aktivera systemet och mata in önskad plats som cykelturen skall göras på. Trampa långsamt så att bildväxlingarna hänger med, särskilt första gången en destination prövas. Nästa gång man cyklar på samma destination är bilderna sparade på datorn och då kommer det att upplevas jämnare. Det är också viktigt att göra många stopp och se sig om i omgivningen, för att på så sätt föra en dialog med användaren om vad man ser och minns. Låt användaren och dess närstående få reda på vad jdome BikeAround går ut på och vilka positiva effekter som man kan förvänta sig av att använda systemet. Genom att göra en cykeltur i en förvald och önskad miljö uppnås följande: o Ökad vilja till social kontakt och diskussion med personal, närstående och övriga i träningsgruppen. Att utföra cykelturen skapar en motivation och känsla av att vara uppmärksammad. o Minnesfunktionen stimuleras och tränas upp, speciellt om bisittaren ställer frågor och visar intresse för att användarens bakgrund. o Träning av dessa personer bör läggas upp som en kontinuerlig aktivitet, vilken lämpligen övervakas av ansvarig personal. På så sätt skapas en mera varaktig effekt och kanske inte minst viktigt en förhöjd livskvalitet hos individen.

3 Äldreomsorgshem (sammanfattning) Användare Personal Anhöriga Support Tips Användningsfrekvens 2-5 ggr/v. Infomöte Aktiv och fokuserad Ja Ja Engagerad Bättre humör, Ja talar om aktiviteten Kommunikativ Berättar & guidar Lär känna användaren Kommer ihåg Barndomsminnen Lugn Lugnare och färre vandrare Vill cykla igen Ja Beror på dagsform hos Positivt Trevlig och meningsfull sysselsättning de boende Flyttbar JA Skrymmande Utbildning 3 tim utbildning Via DBZ Vägledning Kan behövas Behövs Telefonhjälp Teknisk lösning Användarvänligt Telefonhjälp Internet access Säkerställ 4-G router Allmän uppfattning Positiva. För högre livskvalité & trevlig stund Positiva. Bör stå centralt för att synas Positiva Positiva kommentarer: - Genomgående positiva användare som blev glada över av att uppleva sina gamla hemtrakter. - Många besökare blev nyfikna när de såg cykeln som stod placerad centralt i lokalen. - Har stått uppställd i eget rum för att användarna skall kunna fokusera på övningen. - Anställda i kommunen fick komma på besök och testa jdome BikeAround. Många var intresserade. - De personer som kom långt ifrån uppvisade ett ökat lugn efter cykelturen. Man såg att dom blev lugnare och att oron minskade när de varit hemma igen. - Piltangenterna kan användas för att hjälpa de användare som har lite svårt att själva styra. - Det är viktigt med aktivering av de äldre, samt att stimulera personen så att personen har något meningsfullt att göra. Här kan jdba vara ett bra verktyg att använda då det ofta är svårt att få igång gamla människor att aktivera sig - Vi gör utflykter tillsammans och har någonting att prata om efteråt. Dels med varandra, dels med anhöriga och dels med personal på avdelningen. - Väcker hela tiden nyfikenhet hos de personer som ännu inte har fått prova lösningen - Att få möjlighet att visa var man har bott och upplevt är guld värt.

4 - Det väcker känslor och så får man en sorts avkoppling en stund från vardagen, vilket i längden kan vara bra att kunna erbjuda de boende. - Gjort bl.a. gruppresor till Provence och provsmakat vin och andra utflykter. Andra kommentarer: - Internetuppkopplingen måste säkerställas så att inte bilderna från Google StreetView laggar. Bör lösas med 4 G uppkoppling om inte en fast internetaccess kan ordnas. - En mer utförlig information i och med installationen av ett nytt jdome BikeAround system kan förhoppningsvis leda till bättre förståelse för programmet, bättre dialog om hur det bör utnyttjas i den dagliga verksamheten, samt uppslag till användningsmöjligheter och nyttoeffekt. - Önskemål om att utbilda någon central super administratör som får djupare kunskap om systemlösningen och på så sätt kan bistå sina kollegor. Denna person kan då även se till så att uppdateringar på programvaran blir tillgänglig för aktuella vårdenheter. - Vissa användare påvisade en tendens till yrsel, då bildsekvenserna/färden sveper fram ganska hastigt. (Observera att det är viktigt att personalen utbildas och känner till att lösningen skall användas så att man hela tiden ställer frågor till den som cyklar för att göra pauser och tala om den miljö som man färdas i och de minnen som den framkallar.) - Önskemål har framförts om att styrmekanismen skall bli stabilare. (Erbjudits uppgradering av förbättrad funktion för en mer dynamisk styrning.) - Några enstaka användare upplevde det lite obehagligt att cykla. - Vore bra om jdba kunde göras kompaktare för att på så sätt få bättre plats på boendet. - Man bör vara vaksam över hur personen för tillfället mår inför cykelturen. - Önskade mer handikappanpassade trampor och möjlighet att styret ska kunna spännas så att den inte blir så rörligt. (Har åtgärdats under 2014.) - Vi skulle ha utbildat fler av personalen och användarna. Relaterade studier: FORTE, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Åldrandet och minnet - Psykosociala faktorer Individuella skillnader i motion, deltagande i mentalt stimulerande fritidsaktiviteter, och social stimulans har ett samband med nivå och förändring av kognitiv förmåga bland äldre (Hertzog et al., 2009). Lägre nivå av deltagande i fritidsaktiviteter föregår försämringar i kognitiv förmåga i hög ålder (Lövdén et al., 2005), vilket indikerar att sambandet delvis beror på att dessa livsstilsfaktorer verkligen påverkar kognitiv utveckling i hög ålder. Samma faktorer är också relaterade till risken för demens i hög ålder (Fratiglioni & Qiu, 2013). Att fysisk, mental och social stimulans är viktig för bibehållen kognitiv funktion i hög ålder stöds också av den negativa effekten av pensioneringen på kognitiv förmåga (Rohwedder & Willis, 2010), speciellt för grupper av individer som har haft ett arbete som varit rikt på sociala interaktioner (Finkel et al., 2009).

5 NOBELPRISET 2014, DN.se, 6 oktober Medicinpris för vår inre GPS Källa: Karolinska institutets Nobelkommitté (TT) Redan 1971 var John O Keefe vår inre gps på spåren. Han kunde notera hur vissa nervceller i hippocampus hos en råtta aktiverades vid en viss plats. Han konsta-terade att dessa platsceller, som Nobelförsamlingen kallar dem, bildar en karta över omgivningen. Senare, 2005, kompletterade paret Moser positioneringssystemet. De hade då upptäckt rutnätsceller som närmast kan beskrivas som nerver med uppgift att skapa koordinater för positioneringen. Pristagarnas upptäckter har löst ett problem som sysselsatt filosofer och forskare i århundraden hur hjärnan skapar en karta av rummet som omger oss, och gör det möjligt för oss att hitta vägen i en komplicerad omgivning, skriver Nobelförsamlingen. O Keefes och Mosers gemensamma insatser för vetenskapen är att betrakta som grundforskning med flera tänkbara förtjänster. Vid tillkännagivandet nämndes exempelvis jakten på ett sätt att komma åt alzheimer. Hippocampus hos patienter med den diagnosen har i tidigt sjukdomsskede påverkats. Dessutom kan upptäckten leda till förståelse för andra sofistikerade hjärnaktiviteter som minne och planering.

6 jdome BikeAround får uppmärksamhet SVT Rapport GP DI Ny Teknik Dagens Samhälle

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2014. John O Keefe. May Britt Moser och Edvard I. Moser

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2014. John O Keefe. May Britt Moser och Edvard I. Moser PRESSMEDDELANDE 2014 10 06 Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2014 skall utdelas med ena hälften till John O Keefe och den andra

Läs mer

Projekt Trampa för liv och lust jdomebikearound Katrineholm

Projekt Trampa för liv och lust jdomebikearound Katrineholm Projekt Trampa för liv och lust jdomebikearound Katrineholm Elisabeth Rindom, FoU i Sörmland Carina Forsman Björkman, FoU i Sörmland FoU i Sörmland 2015-11-16 Innehåll Syfte och mål med projektet... 3

Läs mer

Nordisk konferens Lugna Rummet - program, foton och

Nordisk konferens Lugna Rummet - program, foton och Nordisk konferens Lugna Rummet - program, foton och utvärdering av dagen 18/11 2016 Münchenbryggeriet Stockholm Programmet för dagen Annika Dahlback, enhetschef inleder konferensen Anna Björkdahl presenterar

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

MÖTEN MED MINNEN. Ett nytt museiprojekt som hjälper demenssjuka

MÖTEN MED MINNEN. Ett nytt museiprojekt som hjälper demenssjuka MÖTEN MED MINNEN MÖTEN MED MINNEN Ett nytt museiprojekt som hjälper demenssjuka Alzheimerfonden genomför ett unikt landsomfattande projekt, Möten med Minnen, riktat till människor som drabbats av någon

Läs mer

Adhd och Autism i vardagen

Adhd och Autism i vardagen Adhd och Autism i vardagen Del 2 Andreas Svensson NPF/Adhd konsulent Ågrenska 2019-09-26 Kvällens plan 18.00 Skolan och NPF 19.15 Paus Grunder för att underlätta Hur kan vi spåra svåra situationer? 19.30

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson

Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson Hur kan fysisk aktivitet påverka hjärnan? Den fysiska aktiviteten skapar cytokiner som påverkar levern. I levern bildas

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Mental tuffhet. Bildbyrån. Lärgruppsplan

Mental tuffhet. Bildbyrån. Lärgruppsplan Mental tuffhet Bildbyrån Lärgruppsplan Lärgruppsplan - Mental tuffhet Idrottsprestationer genomförs bäst automatiskt med en utvilad hjärna och en hög mental närvaro. Den vanligaste orsaken till sämre prestationer

Läs mer

Ny teknik - en del av den meningsfulla dagen på särskilda boenden

Ny teknik - en del av den meningsfulla dagen på särskilda boenden Ny teknik - en del av den meningsfulla dagen på särskilda boenden Projektperiod 2013-11-01 2014-10-15 Bodil Evertsson Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Syfte... 1 Målsättning... 2 Upplägg av försöksverksamheten...

Läs mer

HT-13 Handledare: Jan Josefsson. Inledning. Demens

HT-13 Handledare: Jan Josefsson. Inledning. Demens Inledning Att bli utsatt för tvång är obehagligt, men ändå utsätter vi andra för tvång när vi vårdar dom. Även fast vi har lagar om hur vi får behandla vårdsökande har vi inte någon direkt lag som säger

Läs mer

Träna barn och ungdomar med ADHD/ADD och autism/asperger. Ett kunskapsmaterial för idrottsledare

Träna barn och ungdomar med ADHD/ADD och autism/asperger. Ett kunskapsmaterial för idrottsledare Träna barn och ungdomar med ADHD/ADD och autism/asperger Ett kunskapsmaterial för idrottsledare Vilka förväntningar har du på kursen? Har du specifika frågor du vill ha svar på? Målet med kursen Öka kunskapen

Läs mer

Cogmed Arbetsminnesträning vetenskaplig beprövad metod för ökad koncentrationsförmåga

Cogmed Arbetsminnesträning vetenskaplig beprövad metod för ökad koncentrationsförmåga Cogmed Arbetsminnesträning vetenskaplig beprövad metod för ökad koncentrationsförmåga Tidigare trodde man att arbetsminnet var konstant för varje människa, idag vet man att det kan förbättras Om Cogmed

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar SÖK hjälp i tid www.muistiliitto.fi/se Alzheimer Centarlförbundet är en organisation för personer med minnessjukdom och deras närstående.

Läs mer

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet VÄGLEDNING Checklista demens Dagverksamhet Checklistan är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel för att arbeta efter Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Samtidigt leder den till ett lärande genom att

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20131217 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Goda minnen ger glädje och lugn

Goda minnen ger glädje och lugn Goda minnen ger glädje och lugn Platsminnen är ett nytt digitalt verktyg som med foton som stöd ger en enkel ingång till goda samtal och minnen, meningsfulla aktiviteter, ökat lugn och livskvalitet åt

Läs mer

Det påverkar dig och andra

Det påverkar dig och andra Närstående Det påverkar dig och andra Som närstående kan det vara svårt att se sitt barn, sin partner, förälder eller syskon lida och ha det svårt. För den som har fått en diagnos kan det leda till förändringar

Läs mer

Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter

Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter IN LIFE - Independent living support functions for the elderly Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter Katja Laakso Margret Buchholz Sandra Derbring Om projektet IN LIFE

Läs mer

Stresshantering - Del 1 - Trigger

Stresshantering - Del 1 - Trigger Stresshantering - Del 1 - är information som triggar igång en känsla. Det kan vara något du ser, hör eller känner. Till exempel: Du får en deadline på ett arbetsprojekt. Situationer som brukar trigga igång

Läs mer

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 1 (6) Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 Information angående Hundteamet ett projekt med terapi- och vårdhund inom bedriver under 2014 ett projekt med terapi- och vårdhund inom i första hand

Läs mer

Sharing nature på svenska

Sharing nature på svenska Sharing nature på svenska Välkommen på workshop med Enabygdens naturskoleverksamhet. Vårt utepass är uppbyggt så att ni genom att prova på och reflektera kring ett antal övningar ska få kunskap om ett

Läs mer

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa Själ & kropp - levnadsvanor och psykisk hälsa Lästips från Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Effekter av fysisk träning vid olika sjukdomstillstånd (2007) Av Ulla Svantesson m fl Motion är medicin! Så

Läs mer

BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD

BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD Målsättning Det är viktigt för oss att ha en tydlig målsättning, eftersom att det kan vara svårt att få ihop till när hela gruppen är närvarande. Vi känner att vi ville börja

Läs mer

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag

Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg. Projektet Guldstunder i äldres vardag Lena Hallström Lindkvister och Sofia Sikström, Kvalitetsinspiratörer, Sociala sektorn, Äldreomsorg Projektet Guldstunder i äldres vardag Sida 2 Sida 3 Inledning Sedan augusti 2008 arbetar två kvalitetsinspiratörer

Läs mer

Mer harmoni Mindre stress

Mer harmoni Mindre stress Mer harmoni Mindre stress I förskola och skola En utbildningsdag för pedagoger till en bättre hälsa och arbetsmiljö för så väl vuxna som barn * Stress, en del av vardagen I den stress vi alla möter varje

Läs mer

Om autism information för föräldrar

Om autism information för föräldrar Om autism information för föräldrar Välkommen till andra tillfället! INNEHÅLL Autism Information om diagnosen Föräldraperspektiv Kommunikation och socialt samspel Beteende Stress Mat/Sömn/Toa Tydliggörande

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter

Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter IN LIFE - Independent living support functions for the elderly Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter Katja Laakso Margret Buchholz Sandra Derbring Om projektet IN LIFE

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Vårdmiljö som möjlighet för hälsa Helle Wijk Leg Sjuksköterska Docent Helle Wijk Leg. Sjuksköterska Docent Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Vårdmiljö Objektivt Mätbart Färg Ljus Avstånd Nivåskillnader

Läs mer

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation Insamlingsstiftelsen En frisk generation startades 2011 som ett gemensamt initiativ av forskare från

Läs mer

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna

Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna Att använda sig av sin intuition och tala med Änglarna En guide hur du kan använda dig av orakelkort för att träna upp din intuition. av Carina Jansson, goacarina@gmail.com Certifierad Oracle Messenger

Läs mer

Fungerande team med den enskilde i centrum

Fungerande team med den enskilde i centrum Fungerande team med den enskilde i centrum Andra undersökningen Peter Mattsson 2013-10-01 Resultatet visar att 92 % tycker att samarbetet mellan yrkesprofessionerna är mycket gott/gott. Det är en procent

Läs mer

Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter

Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter IN LIFE - Independent living support functions for the elderly Kommunikationsstödjande webbtjänster för äldre med kognitiva svårigheter Katja Laakso Margret Buchholz Sandra Derbring Innehåll i dagens workshop

Läs mer

Minneslek Är ett program som syftar till att träna arbetsminnet hos barn med koncentrationssvårigheter.

Minneslek Är ett program som syftar till att träna arbetsminnet hos barn med koncentrationssvårigheter. Minneslek Minneslek Är ett program som syftar till att träna arbetsminnet hos barn med koncentrationssvårigheter. Programmet innehåller nio olika övningar, både visuella och auditiva. Svårighetsgraden

Läs mer

Disposition introduktion i mindfulness

Disposition introduktion i mindfulness Disposition introduktion i mindfulness Samhället NU och DÅ Stressfysiologi Kognitiva filter Vad händer i hjärnan Mindfulness verkningsmekanismer Forskning På gång Att träna mindfulness Här&Nu Jägar och

Läs mer

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson 1 Den här lilla boken är skapad utifrån vår önskan om att hjälpa dig hitta glädje och lycka i vardagen för att kunna leva Ditt Magiska Liv Övningar som sätter guldkant

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

KRAFT & BALANS. Upplägg och Schema

KRAFT & BALANS. Upplägg och Schema KRAFT & BALANS Kraft och Balans är en utbildning som bygger på den senaste forskningen stress och återhämtning. Kursen finns till för den som behöver landa, hitta redskap och ha någon att ta stöd i på

Läs mer

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Utblick av Aleksandra Stratimirovic Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Stockholm, 20 april, 2015 På uppdrag av Ragunda kommun, presenteras här att förslag till konstnärlig

Läs mer

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books Minska din oro öka ditt lugn Nina Jansdotter Brain Books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2008 Nina Jansdotter Utgåva enligt avtal med Loud Literary Agency, Malmö Kopieringsförbud.

Läs mer

STRESSHANTERING VID NPF

STRESSHANTERING VID NPF STRESSHANTERING VID NPF FÖR FLEXIBILITET & HÄLSA Johan Pahnke Psykolog, doktorand KI Det stressande samhället Högre tempo Snabbare förändringar Information & teknologi Buller & andra intryck Social kompetens

Läs mer

Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo

Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo Utvärdering av sommarkollo på Medevi brunn 2017 Fil.Dr. Kjerstin Larsson Forskningshandledare/projektledare Region Örebro län Universitetssjukvårdens

Läs mer

Helle Wijk. Sahlgrenska Akademin Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Göteborgs Universitet

Helle Wijk. Sahlgrenska Akademin Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Göteborgs Universitet Att möta personer med demens Helle Wijk Docent Sahlgrenska Akademin Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Göteborgs Universitet Vad innebär det att vara demenssjuk? Kropp som sviktar Intellekt som

Läs mer

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se Till dig som har varit med om en svår händelse ljusdal.se När man har varit med om en svår händelse kan man reagera på olika sätt. Det kan vara bra att känna till vilka reaktioner man kan förvänta sig

Läs mer

Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga. Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08

Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga. Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08 Introduktion i Taktil handmassage för anhöriga Författare: Carola Wedlund och Sofia Axman-Andersson Datum: 2010 01 08 Innehåll Sammanfattning... 1 Innehållsförteckning... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden Hälsoångestmodellen Oavsett vad din hälsoångest beror på så har vi idag goda kunskaper om vad som långsiktigt minskar oro för hälsan. Första steget i att börja minska din hälsoångest är att förstå vad

Läs mer

Pausit version MAC 1.2 Användarmanual

Pausit version MAC 1.2 Användarmanual ! Pausit version MAC 1.2 Användarmanual Copyright 2016 Pausit AB medföljer programvaran Pausit Välkommen! Med en liten insats kan du nå en stor effekt! Dagens samhälle och arbetsliv kännetecknas av krav

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

Attentions Ekonomikoll. www.attention-riks.se 1

Attentions Ekonomikoll. www.attention-riks.se 1 Attentions Ekonomikoll www.attention-riks.se 1 www.attention-riks.se 2 Vad är Ekonomikoll? Ett projekt som riktar sig till unga personer med ADHD och närliggande diagnoser Ska bidra till ökad medvetenhet

Läs mer

2014-02-17. Attityd. Meningsfull vardag. Vad är det för mig och för dig?

2014-02-17. Attityd. Meningsfull vardag. Vad är det för mig och för dig? Ann-Christin Kärrman, Ansvarig vård & omsorg, Svenskt Demenscentrum Leg. sjuksköterska, fil.mag. Meningsfull vardag Vad är det för mig och för dig? Attityd Attityder till vårt arbete är grunden till vårt

Läs mer

Att underlätta lärande

Att underlätta lärande Att underlätta lärande Lena Engqvist Boman Leg ssk, processledare för lärande RCC Stockholm Gotland Pedagogisk utvecklare, med dr Inst LIME, Karolinska institutet Kontaktsjuksköterskedag Syfte Att stimulera

Läs mer

MINNESFÖRLUST - BRISTANDE KONCENTRATION

MINNESFÖRLUST - BRISTANDE KONCENTRATION ALLT OM MINNESFÖRLUST - BRISTANDE KONCENTRATION Solutions with you in mind www.almirall.com VAD ÄR DET? Minnesförlust och bristande koncentration är vanliga kognitiva problem hos patienter med multipel

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20170228 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Alzheimers sjukdom diagnostik och behandling och senaste forskningsrönen

Alzheimers sjukdom diagnostik och behandling och senaste forskningsrönen Alzheimers sjukdom diagnostik och behandling och senaste forskningsrönen!!, överläkare Geriatriska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Professor, prefekt Inst Neurobiologi, vårdvetenskap

Läs mer

KBT-behandling för tinnitusbesvär i grupp och via Internet

KBT-behandling för tinnitusbesvär i grupp och via Internet Agenda för tinnitusbesvär i grupp och via Internet Thomas Haak och Katarina Molin Psykologer vid hörsel- och balanssektionen Tinnitusmottagningen Våra behandlingsprogram Internetbaserad Behandlingsresultat

Läs mer

Digital teknik som social stimulans för äldre

Digital teknik som social stimulans för äldre Digital teknik som social stimulans för äldre Resultat från ett samarbete mellan fem myndigheter Bakgrund Bättre kunskap behövs om äldres psykiska ohälsa 3 uppdrag/projekt under Rådet för statlig styrning

Läs mer

Vårdmiljöns betydelse för personer med nedsatt kognitiv förmåga

Vårdmiljöns betydelse för personer med nedsatt kognitiv förmåga Vårdmiljöns betydelse för personer med nedsatt kognitiv förmåga Susanna Nordin Skånska demensdagen oktober 2017 Begrepp Vårdmiljö Psykosocial miljö Fysisk miljö Hemmet är den plats där man kan klia sig

Läs mer

Kundutvärdering (Marie-Louise Borger) Avresedatum: 2015-06-13 Destination: Kroatien, Split - Krka långritt Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? mottagen vid ankomsten? Hur var boendet

Läs mer

Den räta linjens ekvation

Den räta linjens ekvation Den räta linjens ekvation Här följer en dialog mellan studenten Tor-Björn (hädanefter kallad TB) och hans lärare i matematik Karl-Ture Hansson (nedan kallad KTH). När vi möter dem för första gången är

Läs mer

Talboken kommer utvärdering med testpersoner i Uppsala

Talboken kommer utvärdering med testpersoner i Uppsala December 2016 Avdelningen för Utveckling och IT Talboken kommer utvärdering med testpersoner i Uppsala Utvärderingen av projektet Talboken Kommer för taltidningsläsare visar att testpersonerna är mycket

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Kvalitativ intervju en introduktion

Kvalitativ intervju en introduktion Kvalitativ intervju en introduktion Olika typer av intervju Övning 4 att intervjua och transkribera Individuell intervju Djupintervju, semistrukturerad intervju Gruppintervju Fokusgruppintervju Narrativer

Läs mer

Emotion och motivation. Motivation. Motivation. Vad motiverar oss? Arousal. Upplägg & innehåll Ebba Elwin.

Emotion och motivation. Motivation. Motivation. Vad motiverar oss? Arousal. Upplägg & innehåll Ebba Elwin. Upplägg & innehåll Emotion och motivation Ebba Elwin ebba.elwin@psyk.uu.se Grundläggande om motivation och emotion Mer finns att läsa i boken (kap 11 och första delen av kap 12) På slutet riktlinjer och

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2010424 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Senior Sport School Handbok

Senior Sport School Handbok Senior Sport School Handbok Senior Sport School (SSS) Varför Senior Sport School? Medellivslängden ökar i Sverige och människor mår allt bättre även längre upp i åldrarna. Men mycket mer kan göras för

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team :Västberga Syfte med deltagandet i Genombrott God symtomlindring och god livskvalitet tills man dör. Ökad trygghet inför livets slut för de boende och deras närstående. Teammedlemmar Kristina Morin,

Läs mer

meditation ÖVNINGSBOK

meditation ÖVNINGSBOK meditation ÖVNINGSBOK Meditera en sinnlig väg till hälsobalans Innehåll Hur vi hittar inspiration till att träna och leva våra liv är ytterst individuellt. Några känner att de behöver stark fysisk utmaning,

Läs mer

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt?

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Budskapets innehåll Var mottagaren befinner sig kunskapsmässigt, känslor, acceptans Konsekvens av det svåra samtal, vad det ger för resultat Relationen Ämnet

Läs mer

Utvärdering pilotundersökning. Pict-O-stat maj 2016

Utvärdering pilotundersökning. Pict-O-stat maj 2016 Pict-O-stat maj 06. Bakgrund Under perioden 06-0-0 har en pilotundersökning genomförts för att undersöka om det webbaserade programmet Pict-O-Stat kan fungera som brukarundersökning inom Attendo Skandinavien

Läs mer

Regional cancerplan Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019

Regional cancerplan Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019 Regional cancerplan 2020-2023 Dialogmöte hälsoinformatörer 21 mars 2019 Cancer berör alla! Regionalt cancercentrum Stockholm Gotlands uppdrag är att utveckla cancervården i regionen. En ny cancerplan för

Läs mer

Långvarig smärta Information till dig som närstående

Långvarig smärta Information till dig som närstående Långvarig smärta Information till dig som närstående Vad kan jag som närstående göra? Att leva med någon som har långvarig smärta kan bli påfrestande för relationen. Det kan bli svårt att veta om man ska

Läs mer

Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa?

Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa? Stigma och självstigma- Hur påverkar det vårt arbete med personer med psykisk ohälsa? Lars Hansson, Institutionen för hälsovetenskaper Lunds Universitet Workshop 29 april 2014 Frank och Frank (1991) Framgångsrika

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ STÖTTAR DU BARN PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så stöttar du barn på tävlingar. Tips! Ha med dig checklistan i bakfickan

Läs mer

Spel och träningsplan Knarrbackens ungdomslag. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC.

Spel och träningsplan Knarrbackens ungdomslag. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC. Syftet är att inriktningen på fotbollen för barnen blir den rätta och att den inte skenar iväg åt fel

Läs mer

Förflyttningsrelaterat beteende ABC i förflyttningssituationer för personer med demenssjukdom

Förflyttningsrelaterat beteende ABC i förflyttningssituationer för personer med demenssjukdom Förflyttningsrelaterat beteende ABC i förflyttningssituationer för personer med demenssjukdom Charlotta Thunborg PhD och Leg Fysioterapeut Karolinska Institutet Dagens presentation 1. Att förstå beteenden

Läs mer

Lyckas i dina akademiska studier

Lyckas i dina akademiska studier Lyckas i dina akademiska studier Jag är en 83,3% kille tjej vill inte ange 15,3% Jag studerar till 55,6% Röntgensjuksköterska Biomedicinsk analytiker 44,4% Jag har studerat på universitet/högskola tidigare

Läs mer

Grundläggande värderingar

Grundläggande värderingar Grundläggande värderingar Institutet för Svensk Kvalitet, SIQ, har funnit att det finns ett antal grundläggande värderingar (13st) som är gemensamma för riktigt framgångsrika företag. Tomas och Leo på

Läs mer

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut.

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. ÄVENTYRET VÄRLDEN Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. Scouterna ska arrangera en JOTI-helg med avdelningen. Patrullerna ska välja

Läs mer

HANDLEDNING Guide till ett lyckat föräldramöte

HANDLEDNING Guide till ett lyckat föräldramöte HANDLEDNING Guide till ett lyckat föräldramöte SÅ HÄR GÖR DU Denna handledning är till för dig som ska planera, genomföra och utvärdera ett föräldramöte. Handledningen är ett stöd för kunskapsinhämtning

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140311 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Upplev med SILENTIA SKÄRMSYSTEM

Upplev med SILENTIA SKÄRMSYSTEM Upplev med SILENTIA SKÄRMSYSTEM PhotoPanels Bilder påverkar våra sinnen mer än vi tror. Silentia PhotoPanels skapar inte bara avskildhet utan också en rofylld och behaglig känsla. Studier visar att bilder

Läs mer

Till dig som varit med om en allvarlig händelse

Till dig som varit med om en allvarlig händelse Till dig som varit med om en allvarlig händelse 1 REAKTIONER Akut reaktion Under den första tiden efter en allvarlig händelse har många en känsla av overklighet. Det som inträffat känns ofattbart. Vanligt

Läs mer

Avdelningsplan för Marelds fritidshem. Verksamhetsår 2015/2016

Avdelningsplan för Marelds fritidshem. Verksamhetsår 2015/2016 Avdelningsplan för Marelds fritidshem Verksamhetsår 2015/2016 GRUNDFAKTA OCH FÖRUTSÄTTNINGAR Pedagoger, barngruppens sammansättning, lokaler och lärmiljö. Vårt fritidshem består av en avdelning med 26

Läs mer

Mentalitet och hundträning med inriktning på att undvika / träna bort pip och gnäll. Vara stresstålig.

Mentalitet och hundträning med inriktning på att undvika / träna bort pip och gnäll. Vara stresstålig. Mentalitet och hundträning med inriktning på att undvika / träna bort pip och gnäll Vara stresstålig Hög förväntan med bibehållen koncentration Hur mycket av motstridiga motivationer orkar hunden med?

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Kommunikation - Att överföra känslor och information mellan människor

Kommunikation - Att överföra känslor och information mellan människor Social kommunikation Föreläsning av susanne jessen Utbildningscenter Autism Vad betyder kommunikation för livskvalitet i vardagen? Alla människor har behov av att påverka sina livsvillkor utifrån sina

Läs mer

Nyutexaminerade! Första kullen ut i ny vårdhundsutbildning

Nyutexaminerade! Första kullen ut i ny vårdhundsutbildning UTBILDNING Nyutexaminerade! Första kullen ut i ny vårdhundsutbildning text: ANNA FR ANKLIN foto: TEYMOR Z ARRÉ Sjukgymnasten Virpi Johansson är nyutexaminerad vårdhundförare. Hon gick den nya utbildbildningen

Läs mer

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång!

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! 10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! Kenth Åkerman Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att

Läs mer

I denna broschyrserie ingår:

I denna broschyrserie ingår: Förbered rökstoppet I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Läkemedel vid rökstopp Stopp och håll ut! Tobak och vikt Snus Ett material av Sluta-Röka-Linjen Illustrationer

Läs mer

UTVÄRDERING AV STÖD OCH HJÄLP TILL ANHÖRIGA

UTVÄRDERING AV STÖD OCH HJÄLP TILL ANHÖRIGA Id. nr.. Högskolan i Borås UTVÄRDERING AV STÖD OCH HJÄLP TILL ANHÖRIGA Nedan finns en rad med påståenden om det stöd och hjälp som du som anhörig får från din kommun med att hjälpa, stödja och vårda din

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer