Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2015/02675/R. Malmö den 5 februari 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2015/02675/R. Malmö den 5 februari 2016"

Transkript

1 Miljö- och energidepartementet Stockholm Dnr M2015/02675/R Malmö den 5 februari 2016 REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Prövning av miljöfarliga verksamheter och krav på bland annat upprättande av miljökonsekvensbeskrivning Avfall Sverige är expertorganisationen inom avfallshantering och återvinning. Föreningen har funnits sedan 1947 och har omkring 400 medlemmar. Avfall Sverige företräder kommuner, kommunalförbund, kommunala bolag och kommunala regionbolag. Deras kunder utgör Sveriges befolkning och en stor del av näringslivet. Genom medlemmarna representerar Avfall Sverige Sveriges befolkning. I föreningen ingår, som associerade medlemmar, ett hundratal tillverkare, konsulter och entreprenörer aktiva inom avfallshantering. Avfall Sverige arbetar enligt avfallshierarkin och verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds samt för att återvinna det avfall som ändå uppstår. Förslagens koppling till Avfall Sveriges generella ståndpunkter Avfall Sverige har tagit del av ovan nämnd redovisning. En väl reglerad miljöprövning av avfallsverksamheter ligger i linje med Avfall Sveriges stöd av avfallshierarkin som prioritetsordning för avfallshanteringen. En väl reglerad miljöprövning av avfallsverksamheter ligger också i linje med Avfall Sveriges ståndpunkt att verka för att kommunerna ges förutsättningar för att förebygga avfall och främja återanvändning samt återvinna och bortskaffa avfall på bästa sätt. Detsamma gäller Avfall Sveriges ståndpunkt att teknikutveckling och bättre miljöprestanda hos avfallsanläggningar är viktigt för att minimera miljöpåverkan och öka återvinning av energi och annat material. Sammanfattning Avfall Sverige instämmer i vad Naturvårdsverket anger att det kan behövas ett förtydligande av att det är tillståndets innehåll som avgör om en verksamhet är en industriutsläppsverksamhet eller inte och att det även ligger till grund för av vad som ska anses utgöra huvudverksamhet. Avfall Sverige, Avfall Sverige AB, Prostgatan 2, Malmö, Telefon , Fax E-post info@avfallsverige.se, Hemsida Bankgiro , Organisationsnummer

2 Avfall Sverige välkomnar att Naturvårdsverket föreslår kriterier som grund för bedömning av vad som utgör huvudverksamhet. Avfall Sverige välkomnar förslaget att det i bestämmelse som omfattas av industriutsläppsförordningen införs tröskelvärden med ett spann för mängd eller motsvarande istället för enbart ett tröskelvärde i kombination med hänvisning till en eller flera andra bestämmelser. Avfall Sverige välkomnar förslaget att antalet undantag i slutet av bestämmelserna i miljöprövningsförordningen minimeras. Avfall Sverige anser att det behövs förtydliganden avseende rötning av gödsel eftersom gödsel även utgör animaliska biprodukter och därför, enligt Avfall Sveriges bedömning, berörs av det nya förslaget till prövningskod i 29 kap. 35 miljöprövningsförordningen. Avfall Sverige välkomnar att begreppet anläggning föreslås utgå eftersom det innebär att oseriösa aktörer lättare kan kommas åt. Avfall Sverige är av uppfattningen att om lagringen av avfall sker på samma plats där behandlingen kommer att ske så är lagringen omfattad av det förfarande som man ämnar att använda sig av i sluthanteringen. Någon särskild prövningskod för denna lagring är därför inte befogad. Avfall Sverige anser att det är problematiskt att väldigt låga mängdgränser kan IEDklassa våra medlemmars rötningsanläggningar. Avfall Sverige välkomnar att Naturvårdsverket föreslår att samma ordalydelse och definition anges i miljöprövningsförordningen som i förordningen (2013:253) om förbränning av avfall, FFA, (sam- och avfallsförbränningsanläggning). Avfall Sverige vill framhålla att hanteringen av animaliska biprodukter i första hand är en smittoriskfråga och inte en fråga om miljö- och hälsoskydd varför vi anser att olika mängdgränser är omotiverade ton vanligt avfall är gränsen för IED medan ton animaliskt avfall är gränsen för IED. Avfall Sverige anser att det är oklart hur förbehandlingsanläggningar för matavfall ska regleras. Är det anläggningar som ska hanteras enligt samma prövningskoder som rötningsanläggningar eller vad gäller? När det gäller förslaget avseende 5 avfallsförordningen är Avfall Sverige tveksamma till förslaget avseende 5 avfallsförordningen (2011:927). Det som föreslås avseende permanent plats för tillfällig lagring av avfall riskerar att skapa missuppfattningar i tillståndsprövningen anser Avfall Sverige. 2 (9)

3 Avfall Sverige undrar vad som gäller beträffande park- och trädgårdsavfall. När det gäller prövning under rubriken biologisk behandling anges det tydligt att tillståndsplikten inte gäller park- och trädgårdsavfall (nuvarande 29 kap. 16 miljöprövningsförordningen och föreslagna 29 kap. 33 miljöprövningsförordningen). I föreslagen 29 kap. 22 miljöprövningsförordningnen (industriutsläppsverksamhet) anges inte något undantag för park- och trädgårdsavfall. Avfall Sverige anser inte att det bör finnas ett behov för krav på tillstånd för alla C- verksamheter då artikel 23 endast ställer krav på anläggningar som behandlar avfall (omfattar alltså inte mellanlagring etc). Artikel 24 a+b ger dessutom en möjlighet till undantag från tillståndskrav. Generella kommentarer Avfall Sverige välkomnar de primära syften avseende föreslagna ändringar i miljöprövningsförordningen (2013:251), MPF, som anges av Naturvårdsverket. Det vill säga: Att förbättra genomförandet av industriutsläppsdirektivet 2010/75/EU, IED i svensk lagstiftning samt att revidera begrepp och formuleringar i 29 kap. MPF om avfallshantering för en bättre överensstämmelse med EU:s ramdirektiv om avfall 2008/98/EG. Att ser över MPF:s systematik och bestämmelser så att förordningen blir mer logisk och enklare att tolka. Att förändra prövningsreglerna för miljöfarlig verksamhet, bland annat avfallsverksamhet för att uppnå proportionerliga prövningsregler och ett ändamålsenligt miljöskydd (se dock nedan under specifika kommentarer kommentarer till vissa av förslagen när det gäller prövning av avfallsverksamhet). Att anpassa bestämmelser för prövnings- och tillsynsavgifter i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken till föreslagna ändringar i miljöprövningsförordningen. Vidare välkomnar Avfall Sverige att i föreslås anges i beteckningen för IEDverksamheter. Specifika kommentarer Avsnitt Huvudsaklig industriutsläppsverksamhet s. 26: I detta avsnitt exemplifierar Naturvårdsverket vad som ska anses utgöra huvudverksamhet respektive sidoverksamhet med en sågverksverksamhet där det också bedrivs träimpregneringsverksamhet. Naturvårdsverket konstaterar att om träimpregneringsverksamheten är den största eller mest dominerande verksamheten bland alla industriutsläppsverksamheter som bedrivs på sågverket utgör träimpregneringsverksamheten huvudverksamhet i förordningens mening. De andra industriutsläppsverksamheterna på sågverket är i ett sådant fall sidoverksamheter. 3 (9)

4 Avfall Sverige konstaterar att exemplet ger en bild av hur bedömningen av huvudverksamheter och sidoverksamheter kan bedömas. Avfall Sverige konstaterar dock att Naturvårdsverket har utelämnat den sista meningen i det stycke som refereras från förordningsmotivet till industriutsläppsförordningen (Fm 2013:1, Miljödepartementet, maj 2013 s. 20). Den utelämnade meningen är klargörande eftersom den anger att eftersom sågverksverksamheten inte är en industriutsläppsverksamhet, kan sågverksverksamheten aldrig vara vare sig huvudverksamhet eller sidoverksamhet. Avfall Sverige frågar sig varför Naturvårdsverket konsekvent utelämnar en mening som på ett så tydligt sätt anger att BAT-slutsatser inte ska tillämpas på verksamheter som inte är IED-verksamheter? Detta borde istället tydligt ha klargjorts av Naturvårdsverket. Avsnitt Begreppet industriutsläppsverksamhet och dess definition s. 42: Avfall Sverige instämmer i att det kan behövas ett förtydligande av att det är tillståndets innehåll som avgör om verksamheten är en industriutsläppsverksamhet eller inte, och att det även ligger till grund för bedömningen av vad som ska anses utgöra huvudverksamhet: Det vill säga att det är den produktionsvolym, kapacitet eller motsvarande som är tillståndsgiven i tillståndet som avgör, alltså inte den faktiska produktionen. Avsnitt Förslag kriterier för bedömning av huvudverksamhet s. 45: Avfall Sverige välkomnar att Naturvårdsverket föreslår kriterier som grund för bedömning av vad som utgör huvudverksamhet. Avfall Sverige välkomnar också att Naturvårdsverket avser att uppdatera faktabladet Det svenska genomförandet av industriutsläppsbestämmelser med anledning av industriutsläppsdirektivet (nr 8663) med exempel på branschnivå, liksom att Naturvårdsverket även avser att ge vägledning på sin hemsida om hur kriterierna bör användas när klassificeringen ska bedömas. Avsnitt Spann för tröskelvärden istället för hänvisningar s. 53: Naturvårdsverket anger att för att särskilja bestämmelserna i MPF på ett tydligare sätt och visa vilka bestämmelser som gäller för viss verksamhet föreslår verket att det i bestämmelse som omfattas av industriutsläppsförordningen (IUF), och för sådan bestämmelse som kan misstolkas som en sådan, inför tröskelvärden med ett spann för mängd eller motsvarande (ett övre och ett undre tröskelvärde), istället för enbart ett tröskelvärde i kombination med hänvisning till en eller flera andra bestämmelser. Vidare anger Naturvårdsverket att det också finns skäl att genomföra detta i bestämmelser som innehåller många undantag eftersom antalet undantag då kan minimeras, tydligheten ökas och risken för felaktig klassning av verksamheter minskas. Avfall Sverige välkomnar detta förslag. Avsnitt Minimera antalet undantag i bestämmelserna s. 54: 4 (9)

5 Naturvårdsverket föreslår att antalet undantag i slutet av bestämmelserna i MPF minimeras och endast används när så är väl motiverat, att korsvisa hänvisningar mellan två bestämmelser inte bör förekomma och att undantag endast bör användas om en bestämmelse är överordnad en annan. Avfall Sverige välkomnar detta förslag, som förhoppningsvis leder till ökad tydlighet i tillämpningen. Avsnitt Rötning och uppgradering s. 157 Naturvårdsverket anger att vad som föreslås innebär att det blir tydligare att verksamheter som rötar avfall inte behöver prövas enligt 21 kap. MPF. Rötning av avfall prövas enligt 29 kap. MPF. För verksamheter med biologisk behandling av avfall med tillståndsplikt B gäller vidare att de kan ta emot gödsel, grödor och andra växtmaterial utan att behöva prövas enligt 21 kap. MPF. Naturvårdsverket vill höja gränsen för gödselrötning utan att detta ska behöva prövas enligt 29 kap. MPF. Avfall Sverige konstaterar att denna ändring i och för sig innebär att det kan bli större konkurrens om gödsel som substrat för rötning, vilket är negativt för de av Avfall Sveriges medlemmar som rötar gödsel. Men detta är mer av en marknadsfråga och ur miljösynpunkt är det bra med ökad gödselrötning varför Avfall Sverige inte har något att invända mot detta förslag. Dock anser Avfall Sverige att det krävs förtydliganden eftersom det är oklart vad som kommer att gälla eftersom gödsel även utgör en animalisk biprodukt och därför enligt Avfall Sveriges bedömning berörs av det nya förslaget till prövningskod i 29 kap. 35 MPF. Avsnitt Begreppet anläggning s. 179: Avfall Sverige välkomnar att begreppet anläggning föreslås utgå. Detta innebär att oseriösa aktörer lättare kan kommas åt. Avsnitten 6.4.6/6.4.8 Begreppen lagring/mellanlagring s. 182: Naturvårdsverket anger följande: Lagring av avfall i avvaktan på behandling innebär lagring på den plats där det kommer att återvinnas eller bortskaffas. Denna lagring är en avfallshantering enligt avfallsdirektivet. Det är också denna typ av lagring man avser i punkt 5.5, bilaga 1 IED. Vi har idag inte någon motsvarande paragraf i MPF som särskiljer denna lagring eller som gör det tydligt att detta är en industriutsläppsverksamhet. Vi behöver därför införa en bestämmelse som innefattar denna lagring. Avfall Sverige är av uppfattningen att om lagringen sker på samma plats där behandlingen kommer att ske så är lagringen omfattad av det förfarande som man ämnar att använda sig av i sluthanteringen. Avfall Sverige anser att Naturvårdsverket tolkar skrivningen i 5.5, bilaga 1 IED felaktigt. Punkten 5.5 bilaga 1 lyder: 5 (9)

6 "Tillfällig lagring av farligt avfall som inte omfattas av punkt 5.4 i avvaktan på någon av de verksamheter som för tecknas i punkterna 5.1, 5.2, 5.4 och 5.6 med en totalkapacitet på mer än 50 ton med undantag för tillfällig lagring, före insamling, på den plats där avfallet uppkommer." Naturvårdsverket gör följande tolkning: "Det är möjligt att man åsyftat en viss typ av lagring men vi ser små möjligheter att tolka bilaga 1 IED på annat sätt än att lagring av farligt avfall i avvaktan på återvinning eller bortskaffande om mängden vid något tillfälle överstiger 50 ton, omfattas av IED." Här menar Avfall Sverige att EU måste syfta till att själva lagringen är tillfällig och i avvaktan på D eller R och detta bör vara en annan plats än själva behandlingen, typ ÅVC. När det finns ett avfall ute på en behandlingsanläggning tycker inte Avfall Sverige att det kan kallas i avvaktan på någon typ av återvinning/bortskaffande utan då finns det en tydlig avsättning för detta avfall. Att ge en verksamhet en mängd fler koder som man redan har för en behandling är inte rimligt. Dessutom är det faktiskt som Naturvårdsverket anger att väldigt många anläggningar som har någon typ av behandling av farligt avfall som inte är IED idag kan bli IED bara genom punkten 5.4 IED, trots att själva behandlingen inte är IED-klassad. Detta anser Avfall Sverige är ologiskt. Avsnitt Biologisk behandling (29 kap ) s. 208: Avfall Sverige välkomnar att Naturvårdsverket föreslår att 29 kap. 15 MPF utgår eftersom denna kod tidigare har kommit i konflikt med kod för IED-verksamhet. Avfall Sverige kan inte utläsa att det föreslås införas någon ny kod som medför att en anläggning för biologisk behandling kan klassas som A-verksamhet. Avfall Sveriges bedömning är därför att ingen rötningsanläggning (eller annan anläggning för biologisk behandling heller för den delen) kommer att klassificeras som A-anläggning. Förslaget till reviderad 29 kap. 33 (s. 210) tydliggör att en rötningsanläggning för behandling av upp till ton avfall utgör en B-verksamhet, men inte någon IEDverksamhet. Detta innebär ett förtydligande som Avfall Sverige välkomnar. Dock framgår det av samma bestämmelse att tillståndsplikten inte gäller om verksamheten är tillståndspliktig eller anmälningspliktig enligt 29 kap. 21, 35 eller 36 MPF. 29 kap. 35 MPF (>2500 ton animaliskt avfall) och 29 kap. 36 MPF (<2500 ton animaliskt avfall) berör rötningsanläggningarna eftersom de behandlar animaliskt avfall. Avfall Sverige drar därför slutsatsen att när en rötningsanläggning behandlar animaliskt avfall blir 21, 35 eller 36 aktuella som prövningsbestämmelser istället för den ovan nämnda 29 kap. 33 MPF. Detta även om en mindre andel av avfallet utgörs av animaliskt avfall. 6 (9)

7 Avsnitt Förbränning (29 kap ) s. 212: Avfall Sverige välkomnar att Naturvårdsverket föreslår att samma ordalydelse och definition anges i MPF som i förordningen (2013:253) om förbränning av avfall, FFA, (sam- och avfallsförbränningsanläggning). I sammanfattningen till förslaget anger Naturvårdsverket att det är bra att tydligt referera till 6-7 FFA, men i föreslagen lydelse refereras endast till 7 FFA (samförbränningsanläggning). Eftersom definitionen av en samförbränningsanläggning bland annat är en definition som bygger på att anläggningen inte är en avfallsförbränningsanläggning så är det bättre att referera både till 6 och 7 i FFA. Om det endast ska hänvisas till någon av bestämmelserna bör det istället vara 6. Detta behöver vara tydligt så att både verksamhetsutövare och prövningsmyndigheter får klarhet i att definitionen av avfallsförbränning ges av 6 FFA. Avsnitt (29 kap ) s. 215: I 29 kap MPF föreslår Naturvårdsverket att rekvisitet bearbeta ändras till bortskaffa eller återvinna. Bestämmelserna avser animaliskt avfall. I nuvarande lydelse anges animaliska biprodukter. Avfall Sverige antar att Naturvårdsverket med animaliskt avfall åsyftar animaliska biprodukter, men det framstår dock inte som helt klart om även annat animaliskt avfall än animaliska biprodukter avses innefattas. Avfall Sverige ser det som problematiskt att väldigt låga mängdgränser kan IED-klassa våra medlemmars rötningsanläggningar. Det gäller punkten 6.5 i bilaga 1 till IED-direktivet, bortskaffande eller återvinning av djurkroppar eller animaliskt avfall där behandlingskapaciteten överstiger 10 ton per dygn. I avsnittet konsekvenser anges att i och med förslaget till ändrad konsekvensbeskrivning kan fler verksamheter komma att omfattas av bestämmelsen. 30 omfattas redan idag av IUF, men det finns idag (februari 2015) inga verksamheter som är klassade med 30 som huvudverksamhet. Däremot används 30 som sidoverksamhet i ett fåtal fall. De slutsatser som Naturvårdsverket drar är otydliga eftersom följande framgår på s. 216: 30 omfattar tillståndspliktig verksamhet för bearbetning av ABP över ton per kalenderår. Det är samma mängdgräns som IED-gränsen för återvinning eller bortskaffande av djurkroppar eller animaliskt avfall. Djurkroppar ryms inom begreppet animaliskt avfall, det bör därför vara tillräckligt att använda begreppet animaliskt avfall. En tänkbar lösning är följaktligen att omformulera 30 till att omfatta den verksamhet som beskrivs i bilaga 1 IED. Idag är fem verksamheter klassade enligt 30 som huvudkod. De fem verksamheterna är klassificerade utifrån den gällande 29 kap. 30 MPF och verksamhetskoden På s. 216 anges alltså att fem verksamheter är klassificerade utifrån denna kod medan det på s. 218 anges att det inte finns någon verksamhet som är 7 (9)

8 klassificerad enligt 29 kap. 30 MPF, det vill säga har koden Detta är motsägelsefullt. Avfall Sverige konstaterar att Naturvårdsverket avseende avsnitt inte verkar ha gjort någon fullständig konsekvensbeskrivning och att det är högst oklart hur rötningsanläggningarna faktiskt kommer att påverkas av förslagen. Avfall Sverige vill framhålla att hanteringen av animaliska biprodukter i första hand är en smittoriskfråga och inte en fråga om miljö- och hälsoskydd varför vi anser att olika mängdgränser är omotiverade ton vanligt avfall är gränsen för IED medan ton animaliskt avfall är gränsen för IED. Avsnitt Deponering (29 kap ) s. 221: När det gäller förslaget avseende 5 avfallsförordningen är Avfall Sverige tveksamma till förslaget avseende 5 avfallsförordningen (2011:927). Det som föreslås avseende permanent plats för tillfällig lagring av avfall riskerar att skapa missuppfattningar i tillståndsprövningen anser Avfall Sverige. Avsnitt Återvinning eller bortskaffande av icke-farligt avfall (29 kap ) s. 235: Avfall Sverige välkomnar att (förslagets ) formuleras mer i enlighet med bilaga 1 IED i syfte att minska risken för felklassningar. Förslagets 22 anger en gräns om minst ton tillfört avfall per kalenderår om verksamheten endast avser anaerob biologisk nedbrytning. I nuvarande 50 anges en tillförd mängd större än ton per kalenderår. Avfall Sverige undrar om den i 22 angivna mängdgränsen (maximalt ton) därför är en felskrivning. Vidare undrar Avfall Sverige vad som gäller beträffande park- och trädgårdsavfall. När det gäller prövning under rubriken biologisk behandling anges det tydligt att tillståndsplikten inte gäller park- och trädgårdsavfall (nuvarande 29 kap. 16 MPF och föreslagna 29 kap. 33 MPF). I föreslagen 29 kap. 22 MPF (industriutsläppsverksamhet) anges inte något undantag för park- och trädgårdsavfall. Detta skulle innebära att kompostering av mer än ton park- och trädgårdsavfall gör att det blir en IED-verksamhet. Avfall Sverige undrar om detta kan vara avsikten? Det handlar i så fall om en behandling som enligt svensk lagstiftning hitintills har ansetts vara så lite miljöpåverkande att de endast är anmälningspliktiga. Avfall Sverige har inte kunnat utläsa ur IED-direktivet om avsikten är att park- och trädgårdsavfall ska ingå eller inte. Övriga kommentarer Avfall Sverige frågar sig hur det är avsett att förbehandlingsanläggningar för matavfall ska regleras. Är det anläggningar som ska hanteras enligt samma prövningskoder som 8 (9)

9 rötningsanläggningar eller vad gäller? Förbehandlingsanläggningar (utan samlokalisering med rötningsanläggningar) blir allt vanligare bland avfall Sveriges medlemmar. Artikel 24 b) medger att undantag för återvinning är möjligt men även att undantag för behandling är möjligt. Detta avser avsnitt angående krav på beslut för C-verksamheter för att uppfylla artikel 23 i avfallsdirektivet. Avfall Sverige anser inte att det bör finnas ett behov för krav på tillstånd för alla C-verksamheter då artikel 23 endast ställer krav på anläggningar som behandlar avfall (omfattar alltså inte mellanlagring etc). Artikel 24 a+b ger dessutom en möjlighet till undantag från tillståndskrav. Avfall Sverige konstaterar att flertalet av de ståndpunkter vi för fram kräver uppföljande kontakter med Miljö- och energidepartementet. För fortsatta kontakter i dessa frågor hänvisar vi till vår jurist Sven Lundgren, sven.lundgren@avfallsverige.se telefon Med vänliga hälsningar, Avfall Sverige Claes Thunblad Ordförande Weine Wiqvist VD 9 (9)

REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 9 februari 2018 REMISSVAR: Remiss av promemoria om förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Avfall Sverige är branschorganisationen

Läs mer

Vägledning till MPF 29 kap. Avfall

Vägledning till MPF 29 kap. Avfall Vägledning till MPF 29 kap. Avfall Detta dokument vägleder kring 29 kap. Avfall, miljöprövningsförordningen (2013:251). Uppdateringar sker löpande. Vägledning ges till respektive paragraf. Vi rekommenderar

Läs mer

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018

Jordbruksverket Stockholm. Malmö den 19 juni 2018 Jordbruksverket 103 33 Stockholm Malmö den 19 juni 2018 REMISSVAR: Förslag till ny vägledning om Tillämpning av miljöbalken vid lokalt omhändertagande av smittfarligt avfall vid epizootiutbrott vägledning

Läs mer

Verksamhetskoder vid förbränning av avfall

Verksamhetskoder vid förbränning av avfall 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Sieurin elin.sieurin@naturvardsverket.se PM 2019-03-22 Verksamhetskoder vid förbränning av avfall Naturvårdsverket bedömer att en förbränningsanläggning,

Läs mer

Vi lämnar mer specifika synpunkter nedan utifrån kapitelindelningen i remissen.

Vi lämnar mer specifika synpunkter nedan utifrån kapitelindelningen i remissen. Yttrande Datum:2016-01-28 Diarienummer: 10460/15 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Prövning av miljöfarliga verksamheter

Läs mer

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2013/790/Nm Malmö den 17 april 2014 REMISSVAR: Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

Läs mer

Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras.

Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras. Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2013/2602 Malmö den 19 maj 2014 Kommentarer: Promemoria översyn av deponiskatten Avfall Sverige är expertorganisationen inom avfallshantering och återvinning.

Läs mer

Sammanfattning. Allmänna synpunkter på redovisningen. Yttrande

Sammanfattning. Allmänna synpunkter på redovisningen. Yttrande 1 (6) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet johan.fallenius@regeringskansliet.se över Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Prövning av miljöfarliga verksamheter

Läs mer

Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande synpunkter på föreslagna förändringar i MPF med flera förordningar:

Länsstyrelsen i Stockholms län lämnar följande synpunkter på föreslagna förändringar i MPF med flera förordningar: 1 (6) 101-36788-2015 Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Prövning av miljöfarliga verksamheter och krav på bland annat upprättande

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 14 augusti 2018 REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Avfall Sverige

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt

REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2018/01322/R Malmö 17 december 2018 REMISSVAR: Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Avfall Sverige

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/01154/Ke. Malmö den 1 september 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/01154/Ke. Malmö den 1 september 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01154/Ke Malmö den 1 september 2016 REMISSVAR: Remiss av Naturvårdsverkets rapport Minskad förbrukning av plastbärkassar samt separat promemoria

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Innehåll. INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige. Naturvårdsverket Oktober Naturvårdsverket Oktober 2017

Innehåll. INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige. Naturvårdsverket Oktober Naturvårdsverket Oktober 2017 INDUSTRI- UTSLÄPPS- BESTÄMMELSER Genomförandet av IED i Sverige Naturvårdsverket Oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-31 1 Innehåll Det svenska genomförandet Naturvårdsverket

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013

Miljödepartementet Stockholm. Dnr M2012/3309/Ke. Malmö den 15 februari 2013 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2012/3309/Ke Malmö den 15 februari 2013 REMISSVAR: Remiss av svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv (2012/19/EU) av den 4 juli 2012 om avfall

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2014-10-16 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se erika.nygren@regeringskansliet.se. Svar på remiss av Europeiska kommissionens förslag (COM(2014)397 final) Synpunkter inför kommande revidering

Läs mer

REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53)

REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2013/2602 Malmö den 11 oktober 2013 REMISSVAR: Betänkandet Privata utförare Kontroll och insyn (SOU 2013:53) Avfall Sverige är bransch- och intresseorganisation

Läs mer

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2017/01714/Me Malmö den 8 januari 2018 REMISSVAR: Betänkande Miljötillsyn och sanktioner en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63)

Läs mer

Synpunkter på förslag till ändring av förordningen (1998:899)om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, M2004/702/R

Synpunkter på förslag till ändring av förordningen (1998:899)om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, M2004/702/R Miljödepartementet Rättsenheten 103 33 Stockholm Synpunkter på förslag till ändring av förordningen (1998:899)om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, M2004/702/R Återvinningsindustrierna, ÅI, har fått

Läs mer

SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den reviderade kommunallagen

SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den reviderade kommunallagen Finansdepartementet Ardalan Shekarabi 103 33 Stockholm Malmö den 17 februari 2016 SKRIVELSE: EU-rättens möjligheter till offentligt offentligt samarbete (avtalssamverkan) måste klargöras i LOU och den

Läs mer

SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y. SKRIVELSE 2015-06-25 Ärendenr: NV-04449-13

SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y. SKRIVELSE 2015-06-25 Ärendenr: NV-04449-13 SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-06-25 Ärendenr: NV-04449-13 Prövning av miljöfarliga verksamheter och krav på bland annat upprättande av miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2017/03967/K Malmö den 26 januari 2018 REMISSVAR: Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation

Läs mer

Avfall Sveriges. ståndpunkter

Avfall Sveriges. ståndpunkter Avfall Sveriges ståndpunkter BAKGRUND OCH UTGÅNGSPUNKTER FÖR STÅNDPUNKTERNA Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla avfallshanteringen

Läs mer

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R YTTRANDE 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R Sammanfattning

Läs mer

Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport

Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 5 november 2013 Dnr NV-03538-13 Kommentarer: Remiss av förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport Avfall Sverige är

Läs mer

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19

SVERIGES BERGMATERIALINDUSTRI Tel Box 55684, Stockholm Besök: Storgatan 19 2016-02-01 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se johan.fallenius@regeringskansliet.se. Svar på remiss M2015/02675/R Prövning av miljöfarlig verksamhet Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI,

Läs mer

Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Remiss från miljö- och energidepartementet Remisstid den 14 februari 2018

Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Remiss från miljö- och energidepartementet Remisstid den 14 februari 2018 PM 2018:25 RV (Dnr 110-1775/2017) Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Remiss från miljö- och energidepartementet Remisstid den 14 februari 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön

REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Malmö den 14 augusti 2018 REMISSVAR: Remiss av EU-kommissionens förslag till direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön Avfall Sverige

Läs mer

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor)

Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering Miljö- och hälsoskydd Juridik. 2 (varav den första med två underbilagor) Cirkulärnr: 16:71 Diarienr: 16/06938 Handläggare: Avdelning: Extern medverkan: Anna Marcusson Avdelningen för juridik Avfall Sverige Datum: 2016-12-30 Mottagare: Kommunstyrelsen Renhållning/Avfallshantering

Läs mer

SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning

SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 14 december 2015 SKRIVELSE: Inlaga till arbetet med Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning

Läs mer

Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm. Dnr M2015/04155/Mm. Malmö den 19 februari 2016

Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm. Dnr M2015/04155/Mm. Malmö den 19 februari 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2015/04155/Mm Malmö den 19 februari 2016 REMISSVAR: Remittering av Europeiska kommissionens förslag COM(2015) 614/2 till meddelande om cirkulär ekonomi

Läs mer

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PM Rotel V (Dnr KS 2018/1027) Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Remiss från Miljö - och energidepartementet Remisstid den 26 oktober 2018 B orgarrådsberedningen

Läs mer

Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Yttrande Diarienummer Sida 2018-02-07 500-37585-2017 1(5) Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet (M2017/02785/R)

Läs mer

Önskemål om ändring av 32 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

Önskemål om ändring av 32 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Stockholm 2017-05-30 Raziyeh Khodayari Raziyeh.khodayari@energiföretagen.se Jakob Sahlén jakob.sahlen@avfallsverige.se Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Naturvårdsverket

Läs mer

REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning

REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/02523/Ke Malmö den 31 mars 2017 REMISSVAR: Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Avfall Sverige är branschorganisationen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060302 DOM 2019-02-26 Stockholm Mål nr M 1103-18 Sid 1 (8) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-16 i mål nr M 3814-17, se bilaga A PARTER Klagande Länsstyrelsen

Läs mer

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm

YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13. Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-09-26 Ärendenr: NV-06297-13 Mark- och miljööverdomstolen Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål M 6274-13 angående föreläggande att ansöka om

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts.

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts. Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2011/1516/Ma Malmö den 31 augusti 2011 REMISSVAR: Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) samt Naturvårdsverkets rapport Miljömålen

Läs mer

Industriutsläppsdirektivet (IED)

Industriutsläppsdirektivet (IED) Industriutsläppsdirektivet (IED) Svenskt genomförande Industriutsläppsförordningen (2013:250) Miljöprövningsförordningen (2013:251) Förordn. om stora förbränningsanläggningar (2013:252) Förordn. om avfallsförbränning

Läs mer

Så genomförs industriutsläppsdirektivet

Så genomförs industriutsläppsdirektivet Så genomförs industriutsläppsdirektivet Sofia Hedelius Bruu Naturvårdsverket 1 EU:s direktiv om industriutsläpp 2010/75/EU Omarbetning av IPPC och sex sektorsdirektiv Tillämpas fr.o.m. den 7 januari 2013

Läs mer

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare

SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 26 januari 2018 SKRIVELSE: Angående Naturvårdsverkets vägledning om spillfett och fett från fettavskiljare Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion

REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion Jordbruksverket Växt- och miljöavdelningen 551 82 Jönköping Dnr 4.7.16-11784/13 Malmö den 11 maj 2015 REMISSVAR: Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Dnr M2016/00248/Ke. Malmö den 30 maj 2016 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/00248/Ke Malmö den 30 maj 2016 REMISSVAR: Naturvårdsverkets rapport Redovisning av uppdrag om genomförandet av systemen med producentansvar för

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

Specifika kommentarer Avfall Sverige lämnar specifika kommentarer utifrån den rubricering som framgår av Naturvårdsverkets promemoria.

Specifika kommentarer Avfall Sverige lämnar specifika kommentarer utifrån den rubricering som framgår av Naturvårdsverkets promemoria. Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 19 juni 2014 Dnr NV-07455-13 Kommentarer: Remiss av förslag om att ändra förordningen (2013:252) om stora förbränningsanläggningar, förordningen (2013:253) om

Läs mer

Tillsynsvägledningsträff om avfall

Tillsynsvägledningsträff om avfall Tillsynsvägledningsträff om avfall Helen Lindqvist Ylva Lindén Naturvårdsverket Malmö 13 november 2014 Några centrala avfallsregler 15 kap. miljöbalken Avfallsförordningen (2011:927) Föreskrifter Avfallsdirektivet

Läs mer

Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt

Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt PM Rotel IX (Dnr KS 2018/1350) Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Remiss från Miljö- och energidepartementet Remisstid 21 december 2018 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om avfallsförbränning; SFS 2002:1060 Utkom från trycket den 20 december 2002 utfärdad den 12 december 2002. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 Syftet med denna förordning

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet

Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet TVL-info 2015:5 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet En verksamhet som har ett tillstånd enligt 6 kapitlet

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01735/Kl Malmö den 20 oktober 2016 REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

REMISSVAR: Förslag till översyn av EU:s handelssystem för perioden 2021-2030

REMISSVAR: Förslag till översyn av EU:s handelssystem för perioden 2021-2030 Miljö- och energidepartementet Klimatenheten 103 33 Stockholm Dnr M2015/03246/Kl Malmö den 28 december 2015 REMISSVAR: Förslag till översyn av EU:s handelssystem för perioden 2021-2030 Avfall Sverige är

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060303 DOM 2016-12-08 Stockholm Mål nr M 5877-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2016-06-13 i mål nr M 2028-16, se bilaga A KLAGANDE Lantmännen

Läs mer

Avfall i anläggningsarbeten

Avfall i anläggningsarbeten Avfall i anläggningsarbeten Beskrivning av vår vägledning och handbok Filip Norlén Sektionen för avfall och kemikalier Örebro 21 november 2013 2013-09-24 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Förslag till författningsändringar med allmänna regler för vissa verksamheter som behandlar avfall

Förslag till författningsändringar med allmänna regler för vissa verksamheter som behandlar avfall SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y SKRIVELSE 2019-09-25 Ärendenr: NV- 07431-17 Förslag till författningsändringar med allmänna regler för vissa verksamheter som behandlar avfall

Läs mer

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne www.miljosamverkanskane.se Affärsmodeller Olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av

Läs mer

Hur ser SKL:s taxeförslag ut? Monika Jenssen Miljöbiten Konsultbyrå AB

Hur ser SKL:s taxeförslag ut? Monika Jenssen Miljöbiten Konsultbyrå AB Hur ser SKL:s taxeförslag ut? Monika Jenssen Miljöbiten Konsultbyrå AB Nya taxans delar Paragrafer (taxan) Bilaga 1 Avgifter för prövning och anmälan, samt viss tillsyn Bilaga 2 Fasta årliga avgifter Bilaga

Läs mer

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency REGERINGSUPPDRAG ATT UTREDA UNDANTAG FRÅN TILLSTÅNDS- OCH ANMÄLNINGSPLIKT FÖR VERKSAMHETER SOM BEHANDLAR AVFALL - Avfallsrådet 30 maj 2018 Karin Klingspor Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar

IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar IED-direktivet analys, konsekvenser och utmaningar Gasdagarna 2013 PIA PEHRSON Advokat/partner 1 Nya förordningar Industriutsläppsförordningen (2013:250) Miljöprövningsförordningen (2013:251) Förordning

Läs mer

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PROTOKOLL 10 Bygg- och miljönämnden 2018-10-04 196 Dnr 2018.2855 Yttrande angående remiss om kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S)

Utbildningsdepartementet Stockholm 1 (10) Dnr :5217. Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) Skolinspektionen Utbildningsdepartementet 2014-12-01 103 33 Stockholm 1 (10) Yttrande över promemorian Internationella skolor (U2014/5177/S) S ammanf attning Skolinspektionen tillstyrker flertalet av förslagen

Läs mer

Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor

Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor Lagstiftning vad säger praxis om hantering av massor 2018-05-23 Vad ska jag prata om idag? Vad säger lagstiftningen? Vad säger praxis? Utredning med förslag till ändringar pågår Vilken vägledning finns?

Läs mer

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Nya avfallsregler med ny avfallsförordning Implementering av EGs nya ramdirektiv om avfall 2010-10-05 Work shop Miljösamverkan Skåne Program 09.35-10.20

Läs mer

Prövning enligt miljöbalken

Prövning enligt miljöbalken Prövning enligt miljöbalken Innehåll På gång Prövningspunkter Tillståndsprocessen Några tips Projekt på gång Biogas Öst pengar av Jordbruksverket Tillståndsprocess biogas Workshopar Vägledning Miljöprövning

Läs mer

Varför är masshantering en fråga?

Varför är masshantering en fråga? Varför är masshantering en fråga? Strävan i samhället efter; Resurshushållning Minskade utsläpp (CO2, NOx, partiklar) Att inte sprida föroreningar i miljön Källa: Sven Brodin, Tyresö kommun Schaktmassor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927) Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 11 december 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om avfallsförordningen (2011:927)

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Myndighetsperspektivet

Myndighetsperspektivet Myndighetsperspektivet Sulfidjord lösningar för framtiden Umeå 2017-04-26 Karin Bark, Sofia Linder Vilka är vi? Sofia Linder Miljöinspektör, Miljö- och byggnadsförvaltningen, Luleå kommun Karin Bark Konsult

Läs mer

Seminarium om utmaningar och möjligheter kring deponier 26 november Malmö

Seminarium om utmaningar och möjligheter kring deponier 26 november Malmö Seminarium om utmaningar och möjligheter kring deponier 26 november Malmö Dagens hantering av förorenade jord- och muddermassor Peter Flyhammar, SGI Finansiärer: SGI och Avfall Sverige På säker grund för

Läs mer

Miljö- och Energidepartementet, Regeringskansliet, M2015/02675/R. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Miljö- och Energidepartementet, Regeringskansliet, M2015/02675/R. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www YTTRANDE 1(26) 2016-01-29 Dnr 500-29024-2015 Kontaktperson Miljötillsynsenheten Lena Blomqvist 010-2241250 Lena.Blomqvist@lansstyrelsen.se Miljö- och energidepartementet, Regeringskansliet m.registrator@regeringskansliet.se,

Läs mer

SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag

SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag Ju 2016:23 Blåljusutredningen 103 33 Stockholm Malmö den 27 oktober 2017 SKRIVELSE: Innefatta renhållningspersonal i utredningens överväganden och förslag Avfall Sverige är branschorganisationen inom avfallshantering

Läs mer

Avfallsbegreppet GERTRUD GYBRANT

Avfallsbegreppet GERTRUD GYBRANT Avfallsbegreppet Miljöbalken 15 kapitlet 1 Med avfall avses varje föremål eller ämne som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att göra sig av med. Ett ämne eller föremål ska anses vara

Läs mer

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21:

Ur naturvårdsverkets handbok 2010:1 återvinning av avfall i anläggningsarbeten sid 21: PM Sidan 1 av 6 Rena massor Sammanfattning Massor som kan användas för återvinning ska användas för återvinning i annat fall är det fråga om deponering. Det finns inget lagrum för någon annan bedömning!!

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:1205) om handel med utsläppsrätter; SFS 2007:742 Utkom från trycket den 23 oktober 2007 utfärdad den 11 oktober 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016

Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar. Malmö den 5 december 2016 Till Avfall Sveriges kommunmedlemmar Malmö den 5 december 2016 INFORMATION: Redogörelse från Avfall Sverige för hushållsavfallsdefinitionen i anledning privat insamlingsentreprenörs avtal med en livsmedelskedjas

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Ansvaret för att tillgängliggöra rumsliga data enligt INSPIRE för produktionsanläggningarna och deras beståndsdelar bör ligga på Naturvårdsverket.

Ansvaret för att tillgängliggöra rumsliga data enligt INSPIRE för produktionsanläggningarna och deras beståndsdelar bör ligga på Naturvårdsverket. YTTRANDE 1 (7) Miljöskydd Jan Johansson 010-2247359 Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss om Naturvårdsverkets förslag till genomförande av EU-direktiv om begränsningar

Läs mer

Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen (2013:250) för att genomföra BAT-slutsatser för massa, papper och kartong

Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen (2013:250) för att genomföra BAT-slutsatser för massa, papper och kartong Promemoria 2018-02-13 M2018/00441/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Henrik Jonsson 08-405 53 08 Henrik.J.Jonsson@regeringskansliet.se Förslag till ändring i 2 kap. 24 industriutsläppsförordningen

Läs mer

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Prövning FAKTOR AVGIFT Prövning av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

En resurseffektiv masshantering

En resurseffektiv masshantering En resurseffektiv masshantering Dagens presentation, innehåll Hur uppnår vi en resurseffektiv masshantering som också är säker för människors hälsa och miljön? Erfarenheter från Stockholms Stad Information

Läs mer

REGERINGSUPPDRAG ATT UTREDA UNDANTAG FRÅN TILLSTÅNDS- OCH ANMÄLNINGSPLIKT FÖR VERKSAMHETER SOM BEHANDLAR AVFALL - SKL:s miljöchefsnätverk 8 mars 2018

REGERINGSUPPDRAG ATT UTREDA UNDANTAG FRÅN TILLSTÅNDS- OCH ANMÄLNINGSPLIKT FÖR VERKSAMHETER SOM BEHANDLAR AVFALL - SKL:s miljöchefsnätverk 8 mars 2018 REGERINGSUPPDRAG ATT UTREDA UNDANTAG FRÅN TILLSTÅNDS- OCH ANMÄLNINGSPLIKT FÖR VERKSAMHETER SOM BEHANDLAR AVFALL - SKL:s miljöchefsnätverk 8 mars 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

Läs mer

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller för: Varbergs kommun MHN

Läs mer

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 26 augusti 2016 Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning

Läs mer

REMISSVAR: Stärkt straffrättsligt skydd för blåljusverksamhet och andra samhällsnyttiga funktioner (SOU 2018:2)

REMISSVAR: Stärkt straffrättsligt skydd för blåljusverksamhet och andra samhällsnyttiga funktioner (SOU 2018:2) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr 2018/00485/L5 Malmö den 5 april 2018 REMISSVAR: Stärkt straffrättsligt skydd för blåljusverksamhet och andra samhällsnyttiga funktioner (SOU 2018:2) Avfall Sverige

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

PM 2013:30 RII (Dnr /2012)

PM 2013:30 RII (Dnr /2012) PM 2013:30 RII (Dnr 001-1864/2012) Svenskt genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/19/EU av den 4 juli 2012 om avfall som utgörs av eller innehåller elektrisk och elektronisk utrustning

Läs mer

Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt

Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y SKRIVELSE 2018-04-26 Ärendenr: NV-07431-17 Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Delredovisning av regeringsuppdraget

Läs mer

Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt

Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt YTTRANDE 1 (5) 2019-01-02 550-8251-18 m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande gällande remissen M2018/01322/R Verksamheter som kan undantas från anmälnings- och tillståndsplikt Naturvårdsverket har på

Läs mer

Promemoria- Slutredovisning av remissammanställning

Promemoria- Slutredovisning av remissammanställning 1(262) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y PM 2016-06-07 Ärendenr: NV-00879-16 Promemoria- Slutredovisning av remissammanställning Remissammanställning avseende Naturvårdsverkets

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Kompostering av hästgödsel. Angelika Blom

Kompostering av hästgödsel. Angelika Blom Kompostering av hästgödsel Angelika Blom Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar 400 medlemmar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-10-04 Närvarande: F.d. justitierådet Eskil Nord samt justitieråden Kerstin Calissendorff och Inga-Lill Askersjö Skatt på avfallsförbränning Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av Vägledning för prövning av små avloppsanläggningar

REMISSVAR: Remiss av Vägledning för prövning av små avloppsanläggningar Havs- och vattenmyndigheten Gullbergs strandgatan 15 411 04 Göteborg Dnr 264-19 Malmö 16 april 2019 REMISSVAR: Remiss av Vägledning för prövning av små avloppsanläggningar Avfall Sverige är branschorganisationen

Läs mer

Avfall och förorenade. områden

Avfall och förorenade. områden Avfall och förorenade Avfallsbegreppet Klassning av avfall områden Att bygga med massor från ett förorenat område Att bygga med massor i ett förorenat område Andra anmälnings- och tillståndspliktiga verksamheter

Läs mer