Örat mot rälsen 23 maj 2016 Järnvägen - en lönsam affär!! Har du morgondagens resurs och kompetens? BAKGRUNDSBESKRIVNING (v 1.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Örat mot rälsen 23 maj 2016 Järnvägen - en lönsam affär!! Har du morgondagens resurs och kompetens? BAKGRUNDSBESKRIVNING (v 1."

Transkript

1 Örat mot rälsen 23 maj 2016 Järnvägen - en lönsam affär!! Har du morgondagens resurs och kompetens? BAKGRUNDSBESKRIVNING (v 1.0)

2 ÖRAT MOT RÄLSEN - Swedish Rail Skills Forum Bakgrund Årets Forum fokuserar på den goda affären och betydelsen av rätt resurser och kompetenser för att möjliggöra framtidens goda affärer. Vi vill med denna beskrivning ge en bakgrund till hur olika aspekter av kompetensfrågor hänger ihop som en röd tråd och därför belyses som de gör under konferensen den 23 maj i Västerås. Vi definierar järnvägsbranschen som alla aktörer som bidrar till järnvägens och den spårburna kollektivtrafikens samt godstrafikens utveckling, dvs. skolor, institut och universitet, leverantörer, entreprenörer, konsulter, operatörer, infrastrukturhållare och infrastrukturförvaltare inklusive myndigheter, Trafikverket och Transportstyrelsen. Branschen definierad som företagen med fler än 50% sysselsatta inom tåg- och järnvägsindustrin samt de som kör de spårburna fordonen omsätter ca 60 miljarder och sysselsätter ca i Sverige 1. SRSF Swedish Rail Skills Forum bildades i april 2012 med målet att ideellt samla de krafter som behövs för att fylla behovet av utbildad personal till sektorn. Initiativet togs av Bombardier och KTH. Se även SRSF samlar branschen i enlighet med definitionen ovan och även olika branschorganisationer för dessa. Årets Forum är den 5:e i ordningen. Tidigare Forum som har genomförts är: 2011 januari, KTH Stockholm 2012 januari, KTH Stockholm 2013 januari, KTH Stockholm 2014 april, Nässjö - Jobb och tillväxt i fokus. Hur bygger vi framtidens järnväg med rätt kompetens? Det gemensamma arbetet samt genom de Forum som har genomförts har följande fokusområden utkristalliserats för SRSF arbete. Analys marknadens behov av kompetens och personal Påverka marknad och beslutsfattare Attrahera unga människor till järnvägsbranschen Utbildning definiera program som möter marknadens behov Forskning påminna om vikten av forskning och innovation för att Sverige fortsatt skall vara ledande i järnväg och spårburen kollektivtrafik samt spårburen godstrafik SRSF vill stödja skolorna med att höja kvalitén i programmen och ansökningar, verka för en tillfortlöpande lärarutbildning, mm. 1 Företag i Tåg- och järnvägsbranschen i Sverige , Vinnova, 2015, en analys genomförd av Järnvägsklustret i Västerås.

3 Järnvägsklustret Bildades i februari 2013 som en ekonomisk förening med målet att skapa affärsnytta för medlemmarna genom att nätverka och genom att samverka kring gemensamma intressen som kompetensfrågor, samhällsutveckling och företagens innovationskraft. Järnvägsklustret verkar i Västmanland men har en nationell och internationell arena för såväl klusterutvecklingen som medlemsföretagens marknad. Järnvägsklustrets inriktningar beskrivs enklast med kompassens fyra riktningar. Se även Järnvägsklustret har genom en förstudie identifierat olika behov för att främja branschens utveckling. Innovationer, det vill säga nya lösningar avseende metoder, material, system produkter, arbetsätt och så vidare, är samtidigt nödvändigt och en möjlighet till nya affärer både nationellt och internationellt. Förstudien visade på att branschen har vissa svårigheter att gå från innovativa idéer till nya affärer. Svårighet att testa i den trafikerade anläggningen med stora säkerhetskrav, otillräcklig tillgång till testanläggningar som även kan användas för demonstrationer är exempel på hinder. Ovana hos små och medelstora företag att arbeta nära forskare är ett annat exempel. Upphandlingar med hög detaljeringsgrad och små möjligheter att leverera alternativa, innovativa, lösningar är ytterligare ett exempel på begränsning. Med utgångspunkt från nämnda hinder för innovation har Järnvägsklustret utvecklat planer för ett test- och innovationscenter. Geografisk placering i första hand i Tillberga utanför Västerås och Fågelbacken. Vid Fågelbacken genomförs främst tester med koppling till bränder och olyckshantering. I test- och innovationscentret möjliggörs mötet mellan företag och forskare, mellan användare och innovatörer. Västmanland är ett starkt center för innovation genom satsningar på bland annat automation, robotik och energi. Genom samverkan inom länets styrkeområden möjliggörs även möten mellan olika branscher och arenor för möten mellan företag med innovativa lösningar som med nya användningsområden kan innebära tekniksprång inom järnväg. Järnvägsklustret ingår även i ett europeiskt klustersamarbete, European Railway Clusters Initiative (ERCI), vilket bland annat innebär ett företagsnätverk med långt mer än 1000 företag. Klusterorganisationerna i ERCI vittnar om liknande utmaningar och har tecknat ett samverkansavtal för att samla krafterna kring dessa utmaningar.

4 Förväntningar på konferensen 23 maj Vi vill genom konferensen belysa flera aspekter av kompetensfrågorna och öppna upp för en bredare och aktivare dialog. Samtidigt vill vi visa att branschens framtid handlar väldigt mycket om en sakfråga, mångfasetterad för visso, nämligen kompetensen hos resurserna. Vi vill att konferensen leder till Samverkan mellan branschens aktörer för att säkra morgondagens kompetenser Tydligare ansvar för olika områden Ökade satsningar på forskning och innovationer Ett tydligt övergripande ansvar Ett uttalat mandat för identifierad organisation att driva sakfrågorna Morgondagens resursbehov? Satsningar på hållbara transporter för person- och godstrafik genom bland annat ökat spårbundet kollektivt resande kommer att innebära fortsatt behov av att bygga och underhålla såväl infrastrukturen och fordonsflottorna. Bättre nyttjande av befintliga anläggningar och satsningar på nya lösningar som till exempel höghastighetsjärnväg indikerar också att nya metoder, tekniker, lösningar och med andra ord kunskaper kommer att efterfrågas. Vi spår en ljus framtid för branschen! Den samlade bilden av behoven är dock en aning svårfångad. Hur många resurser kommer vi at behöva fylla på med för att fylla morgondagens behov? Vilka kompetenser kommer dessa att behöva besitta? Stora pensionsavgångar riskerar att också att innebära resursbrister samt även ett stort kunskapstapp. Fakta och kontroll över dessa förutsättningar är ingångsvärden i planering av långsiktiga och relevant utbildningar. Vi behöver därför söka metoder och verktig för att få fram underlagen. Vi behöver samtidigt vara flexibla och anpassningsbara till identifierade behov som kan variera över både kortare och längre tidscykler. Tät dialog mellan marknad och utbildare möjliggör en rimlig anpassning till gällande behov utifrån förändrade förutsättningar. Yrkesroller Lite mer specifikt, vilka resurser behövs, det vill säga vilka arbetsuppgifter är det som ska utföras? Vilken utbildning och vilka erfarenheter behövs för att man ska klara den uppgiften? Vad är det vedertagna namnet på den yrkesrollen? Det vi vill belysa är att yrkesroller förändras över tid och kraven på dem likaså. Ibland är förändringen glidande andra gånger så total att vi behöver ny nomenklatur för att alla ska förstå att det är en helt annan roll som förväntas. Kompetens är också något man kan ha erhållit på olika sätt och uppnått olika nivåer. Systematisering och standardisering av vad man avser med olika kvalifikationer möjliggör både kvalitetssäkring av utbildningar och bedömning av individens kvalifikationer. EQF (European Qualification Framework) är en gemensam europeisk referensram och ett översättningssytem som knyter samman olika länders kvalifikationssystem. Det ska göra det lättare att läsa, förstå och jämföra kvalifikationer från olika länder och system.

5 Attraktion Vi spår en ljus framtid för branschen. Trots det, är det ännu inte en bransch som förmår locka nya medarbetare i tillräcklig omfattning. Till gemensamma ansvar hör att på olika sätt höja branschens anseende och locka genom att vara attraktiva arbetsgivare. Olika aktiviteter för att informera, inspirera eller liknande kan med fördel samordnas av flera för att visa på branschens bredd. Information om exempel på yrken och vad man gör i branschen kan starta redan i unga åldrar. Genomloppstiden från grundskolebarn till en utbildad tekniker eller ingenjör är åtskilliga år så arbetet kräver långsiktighet och uthållighet. Under tiden behöver vi även locka de som står närmare eller redan finns i arbetsmarknaden samt de som idag står lite längre ifrån arbetsmarknaden men som kan bli framtida medarbetare. Det är också viktigt att våra kollegor i branschen i dag har ett yrkesliv som innebär att de gärna stannar kvar. Branschen är mångfasetterad och möjlighet till olika karriärer i branschen är goda. Innovation För att utveckla branschen behövs innovationer, att man inte gör allt på samma sätt med samma metoder och produkter som man alltid har gjort. Nya produkter, metoder, system, processer med mera som leder till ökad robusthet, komfort, säkerhet, ekonomi eller andra förbättringar kan sannolikt också innebära ökad tillväxt i branschen genom nya marknader och nya exportmöjligheter. Självklart innehåller branschen många goda exempel på nytänkande och innovationer. Men studier visar på att graden av innovationer är låg jämförd med många andra branscher. Regelverk, säkerhet, upphandlingsformer, brist på möjlighet att testa eller demonstrera är några förklaringar men även vanor och till och med bristande kompetens kan vara hämmande för innovationer. Järnvägsklustret har identifierat bristen på test- och demoanläggningar som en hämmande effekt på innovationskraften och vill råda bot på det genom att utveckla ett test och innovationscenter i Västerås. Forskning För att utveckla branschen är forskning en av grundpelarna. Samspelet mellan identifierade behov, företagens innovationer och forskningens sökande efter nya kunskaper är av största betydelse för ett lands tillväxt. Förutsättning för att kunna genomföra och utveckla utbildningar på högre nivå likaså. Om svensk kompetens inom tåg- och järnvägsindustrin ska stå sig i konkurrensen med internationella aktörer behövs medvetna och långsiktiga satsningar på forskning och innovationer. Ansvar Frågan om ansvar, det yttersta och det gemensamma, har lyfts i flera sammanhang under senare år. SRSF bildades bland annat för att Trafikverket upphörde att ta det yttersta ansvaret för frågorna. Branschen är inte ovillig att ta sitt ansvar för att höja kompetensnivåerna och i stort sett samtliga branschorganisationer har identifierat kompetensfrågorna som mycket betydelsefull för företagens utveckling. För att kunna ta ett gemensamt ansvar behövs dock en (eller flera?) organisation med ett tydligt mandat, uppdrag och finansiering.

BRANSCHENS FRAMTID OCH ÖVERLEVNAD

BRANSCHENS FRAMTID OCH ÖVERLEVNAD BRANSCHENS FRAMTID OCH ÖVERLEVNAD VI STÄRKER REGIONEN - ETT CENTRUM FÖR JÄRNVÄGS- OCH TÅGTEKNOLOGI Grundat 2013 - ca 30 st medlemmar Grundat 2013 - ca 30 st medlemmar Foto: Bombardier Foto: Sveriegs radio

Läs mer

Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan)

Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan) Affärsplan Järnvägsklustret i Västerås (Järnvägsklustrets verksamhetsplan) Bakgrund Järnvägskluster i Västerås ekonomisk förening bildades 2013 för att samla företag med erfarenheter inom tåg och järnvägsindustrin.

Läs mer

Järnvägens organisation och kompetensfrågorna

Järnvägens organisation och kompetensfrågorna Järnvägens organisation och kompetensfrågorna Gunnar Alexandersson (F.d.) Särskild utredare SRSF:s och Järnvägsklustrets konferens Örat mot rälsen Västerås, 23 maj 2016 En utredning i två steg 1. En nulägesbeskrivning

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

Fastighetsbranschens yrkesroller

Fastighetsbranschens yrkesroller 2012 Fastighetsbranschens yrkesroller Fastighetsbranschens snämnd INLEDNING Fastighetsbranschen är en framtidsbransch som kan erbjuda arbeten inom flera olika områden. Inom branschen finns stora möjligheter,

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

Eftergymnasial utbildningsnivå. Fastighetsbranschens yrkesroller

Eftergymnasial utbildningsnivå. Fastighetsbranschens yrkesroller Eftergymnasial utbildningsnivå Fastighetsbranschens yrkesroller Fastighetsbranschens snämnd 2014 INLEDNING Fastighetsbranschen är en framtidsbransch som kan erbjuda arbeten inom flera olika områden. Inom

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Hur lyfter vi kompetensen

Hur lyfter vi kompetensen Hur lyfter vi kompetensen ANDERS LINDAHL KTH Järnvägsgruppen Avd Trafik och logistik Swedish Rail Skill Forum 1 Svensk järnväg har problem Systemet räcker inte till för transportbehoven Underhållet har

Läs mer

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Syfte med verksamheten SWEDTRAIN är branschorganisationen för företag som är verksamma inom Sveriges järnvägsindustrier. SWEDTRAIN arbetar för att stärka järnvägsindustrins

Läs mer

Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet

Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet Hans Brändström/Ulf Andersson Näringsdepartementet SWEDTRAINs styrelse genom Magnus Davidsson Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet SWEDTRAIN är branschföreningen

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Gymnasial utbildningsnivå samt yrkeshögskolenivå. Fastighetsbranschens yrkesroller

Gymnasial utbildningsnivå samt yrkeshögskolenivå. Fastighetsbranschens yrkesroller Gymnasial utbildningsnivå samt yrkeshögskolenivå Fastighetsbranschens yrkesroller Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2014 INLEDNING Fastighetsbranschen är en framtidsbransch som kan erbjuda arbeten

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer FSJ arbetar för en säker, attraktiv och lönsam bransch Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer ska främja de i Sverige aktiva järnvägsentreprenörernas

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan 2013. Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2013 Länsturismen Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2013 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar i nära

Läs mer

Norrlands nuvarande största industriella exportsatsning. En innovativ utmaning för privata och offentliga insatser i samspel

Norrlands nuvarande största industriella exportsatsning. En innovativ utmaning för privata och offentliga insatser i samspel Norrlands nuvarande största industriella exportsatsning En innovativ utmaning för privata och offentliga insatser i samspel En angelägenhet för ett tillgängligare och ett miljö smartare samhälle INTERNATIONELLA

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

BVFF Bana Väg För Framtiden

BVFF Bana Väg För Framtiden BRANSCHPROGRAM FÖR HÅLLBAR VÄG- OCH JÄRNVÄGSTEKNIK BVFF Bana Väg För Framtiden Europas ledande forsknings- och innovationsplattform 1 Branschprogram för hållbar väg och järnvägsteknik Målsättning Skapa

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 Verksamhetsplan 2019 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

Vikten av strategisk kompetensförsörjning

Vikten av strategisk kompetensförsörjning Vikten av strategisk kompetensförsörjning Per Olofsson 070 6645092 Situationen för järnvägsnätet är ansträngd Trafikmängden ökar kraftigt Sedan 1988 77 % persontrafiken (personkm) 18% godstrafiken Mars

Läs mer

Åsa Ekberg & Christer Bergqvist

Åsa Ekberg & Christer Bergqvist Åsa Ekberg & Christer Bergqvist European Qualifications Framework EQF EQF är en gemensam europeisk referensram som knyter samman olika länders kvalifikationssystem. Fungerar som ett mobilitets- och översättningsverktyg

Läs mer

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012

Mälardalens högskola. Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 Mälardalens högskola Presentation vid Automation region frukostmöte 10 januari 2012 MDH En nationell högskola som verkar i en region - med en innovativ och internationell profil MDH i siffror 1977 MDH

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling

Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling Ökad svensk konkurrenskraft OCH ett hållbart samhälle fokus på innovation i offentlig upphandling Innovation en förutsättning för god offentlig upphandling Teknikföretagen och våra medlemsföretag vill

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Östra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Analys s.9, Processen kring programframtagandet: I partnerskapet ingår den offentliga, ideella

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer FSJ arbetar för en säker, attraktiv och lönsam bransch Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer ska främja de i Sverige aktiva järnvägsentreprenörernas

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

VI VILL STÄRKA REGIONEN SOM ETT LEDANDE CENTRUM FÖR JÄRNVÄGSINDUSTRIN

VI VILL STÄRKA REGIONEN SOM ETT LEDANDE CENTRUM FÖR JÄRNVÄGSINDUSTRIN VI VILL STÄRKA REGIONEN SOM ETT LEDANDE CENTRUM FÖR JÄRNVÄGSINDUSTRIN Järnvägsklustret Frukostmöte 1 juni 2017 Västerås Yrkeshögskola Järnvägsklustret Frukostmöte 170601, Västerås YH Agenda; 7:30 Mingel

Läs mer

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens

VALIDERING. Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING Ett sätt att synliggöra kompetens VALIDERING BEVISAR KOMPETENS Validering är en process för strukturerad bedömning, värdering och dokumentation. Resultatet av valideringen bevisar yrkespersoners

Läs mer

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november 2011-11-22 2011 Sammanfattning av Workshop om validering 15 november Susanna Carling Palmér Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2011-11-21 1 Sammanfattning av konferens om validering den 15 november

Läs mer

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT SVENSKA GENDER MANAGEMENT MODELLEN STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT VINNOVA Utmaningsdriven innovation Konkurrenskraftig produktion Gender & Company Ansökan till Projektform B Fiber Optic Valley är en

Läs mer

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet

Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Innovationsupphandling utvecklar din verksamhet Alla offentliga verksamheter har möjligheter att göra innovationsupphandlingar. Inledning Offentlig sektor upphandlar årligen varor och tjänster för cirka

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden!

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden! Plattform för hållbar stadsutveckling Samarbete för ett bättre liv i staden! Hur bygger man en hållbar stad? Ett recept på hur en hållbar stad kan byggas finns inte! Hållbar stadsutveckling är inget tillstånd

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik 2012-03-29 Trafikverket och tjälforskning Per Andersson Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik Från infrastrukturförvaltare till samhällsutvecklare 2 2012-04-24 Varför bildades Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Programbeskrivning RE:Source - bilaga B. Effektlogik för RE:Source

Programbeskrivning RE:Source - bilaga B. Effektlogik för RE:Source Programbeskrivning - bilaga B Effektlogik för lett till ökad samverkan synergieffekter mellan alla nationella FoI-aktiviteter på området tydligt bidragit till hållbar tillväxt lösningar på samhällsutmaningar

Läs mer

Välkommen till Det digitala Malmö

Välkommen till Det digitala Malmö Välkommen till Det digitala Malmö Världen blir mer och mer digital för varje dag. Samma sak händer i Malmö. I Malmö stad vill vi använda digitaliseringen på ett positiv sätt och därigenom förbättra servicen

Läs mer

Gemensamma europeiska verktyg för ökad mobilitet och kvalitet i yrkesutbildning.

Gemensamma europeiska verktyg för ökad mobilitet och kvalitet i yrkesutbildning. Gemensamma europeiska verktyg för ökad mobilitet och kvalitet i yrkesutbildning. Bengt Landfeldt Internationella programkontoret Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan Köpenhamnsprocessen - fördjupat

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

Företagskultur nyckeln till framgång. Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27

Företagskultur nyckeln till framgång. Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27 Företagskultur nyckeln till framgång Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27 Anders Englund Över 25 års erfarenhet av IT & telekombranschen Programmerare Projektledare Säljare Chef och VD Styrelseuppdrag IT&Telekomföretagen

Läs mer

En ny internationell testindustri för ökad tillgänglighet och säkerhet i tågtrafiken Casebeskrivning

En ny internationell testindustri för ökad tillgänglighet och säkerhet i tågtrafiken Casebeskrivning En ny internationell testindustri för ökad tillgänglighet och säkerhet i tågtrafiken Casebeskrivning Målet Vad är målet i dagsläget? Att en begäran om offentligt stöd beviljas så att industrialiseringen

Läs mer

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan

Verksamhetsplan Länsturismen. Effektivitet genom samverkan Verksamhetsplan 2016 Länsturismen Effektivitet genom samverkan 2015-12-17 Verksamhetsplan för Turismfunktionen vid VKL 2016 Bakgrund Turismfunktionen har sedan 2006 arbetat på uppdrag av föreningens medlemmar

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Förkommersiell Upphandling en metod att anskaffa forskning, kunskapsutveckling och innovation genom konkurrensutsättning.

Förkommersiell Upphandling en metod att anskaffa forskning, kunskapsutveckling och innovation genom konkurrensutsättning. Förkommersiell Upphandling en metod att anskaffa forskning, kunskapsutveckling och innovation genom konkurrensutsättning Lisa Silvemark Trafikverket avser att satsa på behovsdriven forskning och innovation

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

VI VILL STÄRKA REGIONEN SOM ETT LEDANDE CENTRUM FÖR JÄRNVÄGSINDUSTRIN

VI VILL STÄRKA REGIONEN SOM ETT LEDANDE CENTRUM FÖR JÄRNVÄGSINDUSTRIN VI VILL STÄRKA REGIONEN SOM ETT LEDANDE CENTRUM FÖR JÄRNVÄGSINDUSTRIN Järnvägsklustret Frukostmöte 5 september 2017 Mälarhamnar Järnvägsklustret Frukostmöte 170905, Mälarhamnar Agenda; 7:30 Mingel och

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Sammanfattning meningsfullhet hållbarhet från den och 31 delaktighet. augusti 2015 Detta

Läs mer

Onsdagsfrukost med BIM Alliance

Onsdagsfrukost med BIM Alliance Onsdagsfrukost med BIM Alliance 2017-09-06 Felix Krause, SKL Tina Öst, Stockholms Stads kommun Lars Lidén, Meta Välkommen till onsdagsfrukost med BIM! Första onsdagen i varje månad Klart i god tid innan

Läs mer

Genusperspektiv. ett måste för innovativa kluster

Genusperspektiv. ett måste för innovativa kluster Bild 1 Genusperspektiv ett måste för innovativa kluster 11 september 2012 Marita Svensson Fiber Optic Valley Bild 4 För tre år sen förstod jag att jag inte förstod jag hade ju ändå varit pappaledig men

Läs mer

Thomas Persson, generaldirektör. myh.se

Thomas Persson, generaldirektör. myh.se Thomas Persson, generaldirektör Eftergymnasial: högre yrkesutbildning Utbildar till ett yrke Svarar mot ett behov på arbetsmarknaden Arbetsgivare är engagerade för-under-efter Omfattande praktik (LIA)

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

Att synliggöra kvalifikationer

Att synliggöra kvalifikationer Att synliggöra kvalifikationer Varför EQF? I Europa pågår just nu ett omfattande arbete för att underlätta rörligheten på arbetsmarknaden och ta till vara på de kvalifikationer som en person förvärvat

Läs mer

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag SEKO Branschorganisation Spårtrafik förslag Verksamhetsplan 2017 1 Branschorganisationens uppgifter Övergripande mål för Branschorganisationen; En effektiv demokratisk organisation som samordnar aktiviteter

Läs mer

Vilken betydelse har järnvägens organisation?

Vilken betydelse har järnvägens organisation? Vilken betydelse har järnvägens organisation? Reflektioner kring tilläggsdirektiven till andra steget i Gunnar Alexandersson Seminarium om punktlighet och tillförlitlighet för resenärer och gods, KTH Järnvägsgruppen

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser Tillväxtverkets program och insatser 1 Programmet Miljödriven Tillväxt Totala medel för 2012: 30 mkr Ansökningar: 1 mars -30 april samt ytterligare en omgång till hösten Mål: Stöd till affärsutveckling

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation Processindustriell IT och Automation ATTRAHERA framtidens talanger SAMVERKA gränslöst UTRUSTA medarbetare för nya arbetssätt och nya verktyg INVESTERA i utmaningsdriven Forskning och utveckling STÄRKA

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Referensramen för examina inom högskolan och SeQF. Janerik Lundquist

Referensramen för examina inom högskolan och SeQF. Janerik Lundquist Referensramen för examina inom högskolan och SeQF Janerik Lundquist 2015 11 11 European Qualifications Framework EQF EQF är en gemensam europeisk referensram som knyter samman olika länders kvalifikationssystem.

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Olle Samuelson IQ Samhällsbyggnad/OpenBIM Pontus Bengtson WSP/OpenBIM IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

Doktorandprogram. Tjänsteinnovation i kollektivtrafik

Doktorandprogram. Tjänsteinnovation i kollektivtrafik Doktorandprogram Tjänsteinnovation i kollektivtrafik Som Excellence Center har vi ett särskilt ansvar att föra praktik och akademi närmare varandra och som ett led i att hitta nya former för kunskapsutveckling

Läs mer

Branschvalidering av yrkeskompetens och den svenska referensramen för kvalifikationer SeQF

Branschvalidering av yrkeskompetens och den svenska referensramen för kvalifikationer SeQF Branschvalidering av yrkeskompetens och den svenska referensramen för kvalifikationer SeQF Pär Sellberg och Anna Kahlson Myndigheten för yrkeshögskolan SeQF EQF, European Qualification Framework Syftet

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län.

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Färdledaren En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Vad är färdledaren? Färdledaren är framtagen av Strategigruppen som består av representater

Läs mer

Innovationsledning gör projekten till verksamhet!

Innovationsledning gör projekten till verksamhet! Innovationsledning gör projekten till verksamhet! hur går vi från idé till innovation? Daniel Forslund chefsstrateg Snabbfakta om VINNOVA Statlig myndighet under Näringsdepartementet Anslaget för forskning

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

Matupphandling 80/20. Rapport 1(7) Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE Kristianstad Sweden

Matupphandling 80/20. Rapport 1(7) Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE Kristianstad Sweden 1(7) Rapport Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14 SE-291 39 Kristianstad Sweden +46 73 853 25 15 info@krinova.se www.krinova.se 2(7) Projekt utveckling och spridning av innovativ upphandling

Läs mer

Hur ökar vi produktiviteten och innovationskraften i branschen?

Hur ökar vi produktiviteten och innovationskraften i branschen? Hur ökar vi produktiviteten och innovationskraften i branschen? Sveriges största beställare visar hur arbetet fortskrider Stefan Engdahl Direktör, Investering Trafikverkets uppdrag Regeringen har, via

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

Skolan lyckas inte förebereda eleverna för yrkeslivet i tillräcklig utsträckning

Skolan lyckas inte förebereda eleverna för yrkeslivet i tillräcklig utsträckning Sammanfattning av undersökningen Undersökningen visar att det finns stora skillnader mellan stora och små företag i hur man ser på olika kompetenser, men framför allt hur man ser på skolans uppdrag och

Läs mer

CMB:s FORSKNINGSSATSNING

CMB:s FORSKNINGSSATSNING CMB:s FORSKNINGSSATSNING TILL PER ERIK JOSEPHSONS MINNE 5 miljoner per år i 5 år till forskning och innovation NU BYGGER VI VIDARE Sedan 2011 har CMB genomfört en framgångsrik uppväxling av verksamheten

Läs mer

Vi utbildar morgondagens ingenjörer och tekniker sedan 1924

Vi utbildar morgondagens ingenjörer och tekniker sedan 1924 En hållbar karriär Vi utbildar morgondagens ingenjörer och tekniker sedan 1924 Stockholms Tekniska Institut, STI, grundades 1924 och har sedan dess utbildat över 40 000 STI-Ingenjörer och tekniker. Under

Läs mer

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå 1 Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå Leverantörsindustrin med leverans i fordonsindustrin 964 företag fler än 5 anställda 158miljarder oms 2013 82 400 anställda 49% har sin kund utanför Automotive 2 2

Läs mer

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012 Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export Februari 2012 Bakgrund Styrelsen för Avfall Sverige beslutade 2011 att inrätta en ny arbetsgrupp för att stimulera till utveckling inom området

Läs mer

WORLDSKILLS SWEDEN. för yrkesskicklighet i världsklass

WORLDSKILLS SWEDEN. för yrkesskicklighet i världsklass WORLDSKILLS SWEDEN för yrkesskicklighet i världsklass RÖSTER OM YRKES-SM DÄRFÖR BEHÖVS WORLDSKILLS SWEDEN Det finns ett stort rekryteringsbehov inom ett flertal yrken, men alltför ofta saknas det intresserade

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Transporternas roll för landsbygdens framtid

Transporternas roll för landsbygdens framtid Transporternas roll för landsbygdens framtid Utmaningar för företagen i Jönköpings län Åslög Kantelius och Tommy Eriksson CLOSER Vårt nuvarande engagemang Hållbara Transportkorridorer Regionen bevakar

Läs mer

Framkomliga och användbara vägar och järnvägar Nu vässar vi oss för framtiden

Framkomliga och användbara vägar och järnvägar Nu vässar vi oss för framtiden Framkomliga och användbara vägar och järnvägar Nu vässar vi oss för framtiden 1 2 En tydlig inriktning för framtiden. Vår uppgift är att hålla vägar och järnvägar framkomliga och säkra, oavsett årstid.

Läs mer

Automation Region. företagskluster, högskola och samhälle i samverkan sid 1, 4-april-08, Automation Region

Automation Region. företagskluster, högskola och samhälle i samverkan sid 1, 4-april-08, Automation Region Automation Region företagskluster, högskola och samhälle i samverkan sid 1, 4-april-08, Automation Region Välkommen till Automation Region dagens agenda Tid Programpunkt Ansvarig 7.30 Frukost, mingel Välkomna

Läs mer

augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna

augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna augusti 2012 Välfärden behöver de bästa ekonomerna En undersökning om hur ekonomichefer i landets kommuner ser på organisationens förmåga att nyrekrytera ekonomer Välfärdssektorn behöver de bästa ekonomerna

Läs mer

Gemensamma europeiska verktyg

Gemensamma europeiska verktyg Gemensamma europeiska verktyg Stockholm Skrivarstuga Erasmus+ 2014-02-17 Bengt Landfeldt Nationellt Europass center ECVET expert team De gemensamma europeiska verktygen PRIORITIES Erasmus+ Promoting stronger

Läs mer