Tro Fast. Fil.4:1 9. Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tro Fast. Fil.4:1 9. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Tro Fast Fil.4:1 9 Av: Johannes Djerf Filmklipp Lutande tornet i Pisa Någon kanske tror att jag försöker tjäna lite extra genom att smyga in reklam på Gudstjänsterna, förra veckan var det karlsson klister och nu Poolia. En bra idé kanske, men så är det faktiskt inte nu, jag lovar. Utan det jag är ute efter så här i det som är min inledning idag är arkitektens Bonnanos tro på att tornet i Pisa till slut skulle bli rakt. Och det är inte bara denna reklam som hittat på det utan det sägs att han just sa att Ingen kommer att märka att tornet lutar. Väldigt roligt, för jag tror att de flesta märker än idag, mer än 800 år senare att tornet är inte rakt. Det lutar hela 5 grader och gång på gång så försöker man att räta upp tornet något på grund av rasrisken, och man har lagt ner en hel förmögenhet på att förstärka den leriga grunden som ifrån början gjort att allt blev skevt och fel. Och idag så får detta torn hjälpa oss att komma ihåg att på samma sätt så lutar vår tro om vi bygger på lerig grund. Vi kanske tror att det inte kommer synas, men det kommer bli skevt, det kommer bli fel om vi inte bygger vår tro med fast förankring, en fast grund. Och vad består då den grunden av? Ja, om vi slår ihop ordet tro och ordet fast så får vi ordet trofast, vilket jag tror är den grund som vi behöver bygga vår tro på om vi inte vill vara oroliga för att det ska rasa. Jag vet att det är inte det enklaste i en tid, då det egentligen inte finns någon absolut sanning. Säger man att det här tror jag är sant, så blir man oftast ifrågasatt, och ibland mer dumförklarad. Och om det inte finns någon absolut sanning, vad ska jag då vara trofast emot? Istället så uppmuntras vi till att tänka och handla efter det som känns bra. Man ska vara trogen mot sitt eget hjärta, och om det känns bra då är det väl bra Men om jag bara skulle följa det som jag har i mitt hjärta, så skulle jag definitivt falla ihop, för jag kan erkänna att allt är inte så vackert och fint i mitt fromma pastorshjärta, utan det finns ganska så mycket som jag absolut inte ska följa. Jag tror också att ni precis som jag vet att om känslorna är grunden så blir det mesta ganska så skevt till slut. Om din och min tro, om vårt liv är uppbyggt på en så pass lerig grund som känslor så kommer det till slut luta väldigt oroväckande. Ta äktenskapet som ett exempel.

2 Om jag och Lisa skulle bygga vår relation på hur vi kände det för dagen, så skulle det luta en hel del och det skulle vara svårt att få det att stå upp år efter år efter år. Men nu har vi ett löfte till varandra om att vara trogna varandra, även den dag då känslorna inte hänger med helt och fullt. Det vi sade till varandra när vi gifte oss var inte att bara leva tillsammans så länge som allt är bra och känslorna bubblar utan det vi sa och det som varje par säger till varandra när man gifter sig är att vad än framtiden innebär så vill jag möta den med dig bredvid mig. Vad än livet har i beredskap för oss så är det du och jag. Vad som än händer finns det alltid en fast punkt, Du och jag tillsammans med GUD! Självklart är detta en skola, och något att tränas i men det är pågrund av trofastheten, att vi har ett löfte att hålla oss fast vid som vi som kristna lyfter upp äktenskapet. Det är därför som vi tror på att ära äktenskapet före samboskapet. Det är helt koko, helt oförståligt för många som ser det mer som en tråkig onaturlig regel. Men så många skadade relationer, så många sår, så många trasiga hjärtan och så många brustna familjer som finns, skulle inte behöva finnas om man hade löftet om trofasthet som grund. Tänk om Gud handlade efter sina känslor. Tänk om Gud skulle handla efter hans humör. Att en dag så är Gud på bra humör och en annan dag så mår han dåligt, vilket vi då skulle få del utav. Tänk om Gud en dag sa en sak och en helt annan sak en annan dag. Vilken mardröm livet skulle vara. Vilken oro det skulle skapa, vilka bekymmer, vilka tvivel, vilken rädsla och osäkerhet det skulle höra till att tro. Tron skulle vara något som man ville bli av med mer än att ha. Därför så upprepar Bibeln gång på gång att Gud går att lita på. I Jak.1:17 står det att Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker. Gud ger dig alltså bara det som är gott. Det kan du vara säker på. Hos honom finns ingen förändring pågrund av känslor eller pågrund av tid, utan han ger ditt liv ljus, bara ljus, den här dagen, precis som vilken dag som helst. Gud sviker inte sitt ord, det som han har sagt en gång går att lita på och luta sig emot. I Ps.145:13b står det att HERREN är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör. En vers som faktiskt saknas i de flesta hebreiska handskrifter men påträffades igen ibland döda havsrullarna. Vilket påminner oss om att det även för oss kan vara en vers som vi lätt tappar bort och som saknas i vår tro, då vi istället vrider och vänder på sanningen för att den ska passa det som känns bra för oss.

3 Vilket skapar mer skada, bekymmer och oro än att faktiskt hålla sig fast vid denna vers, att det Gud säger till oss, det är sanningen, det kommer hålla i alla av livets olika situationer, hur mycket det än går emot vad allt annat säger, så är han trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör. Ordet allt är väldigt stort och väldigt ohotat, det finns liksom inget som står utanför eller som inte gäller eller som bara kanske stämmer, utan allt innefattar allt och alla, även dig. Vers.14 fortsätter HERREN uppehåller alla dem som är på väg att falla, han reser upp alla nerböjda. Ett av många fantastiska löften som du kan stå på idag. Gud håller upp det som lutar i ditt liv så att det inte faller, han reser upp det som gör att du är nerböjd, Om det är saker i ditt inre, eller något som hör till det yttre som gör att du är böjd, så kommer Gud resa upp det, han skall till och med en dag förvandla hela din bräckliga kropp. Han har all makt att lägga allt under sig läser vi i fil.3:21. Av allt det som kan göra din grund lerig, av allt det som kan göra att din tro lutar har Gud all makt att regera över och förändra! Amen!! I den versen avslutade vi sist i vår vandring i just filipperbrevet. Vi har haft en liten andningspaus, men precis som det alltid finns ett efter en paus så tänkte jag att vi skulle fortsätta i detta fantastiska glädjebrev, som berättar på ett konkret sätt vad trofasthet handlar om i dagens versar. Kap.4:1-9. Stå därför fasta, alltså på grunden av att Jesus har all makt under sig, stå därför fasta (fortsätt läs) I de här versarna så slår Paulus än en gång an sanningen att Gud är trofast. Vers.4 är ett fantastiskt exempel då han säger gläd er alltid i Herren. Det är en uppmaning men sådana ord kan inte komma ifrån någon som inte upplevt att det också är sant. Mitt i Paulus mörker, mitt i oro och bekymmer, mitt i ensamheten där det är lätt att bli påmind om gamla sår och misslyckanden så kände han sig glad. Inte några av dessa omständigheter kunde binda Paulus, glädjen i Gud var större. Även bojorna hade visats sig ligga under Jesu fötter. De satt där de satt, men han kände sig ändå fri. Glädjen i Gud stod över allt. Och därför så uppmanar Paulus församlingen i Filippi, med alla de bekymmer som de står i, att gläd er alltid i Herren. Och det är budskapet också till dig och mig. Gläd dig i Herren, Gud är trofast. Lita på det, var själv trofast och låt inte omständigheterna ta över din glädje i Herren. Du kommer upptäcka att det håller! I ords.21:21 står det i Bibel 2000 översättning Den som strävar efter rättfärdighet och trohet skall finna liv och ära.

4 Alltså om du och jag strävar efter att vara trofast Gud så kommer vi också upptäcka livet. När Paulus skriver i vers 1 stå fasta, alltså var trofast Herren, så använder han ett ord som även används om en soldat som håller stånd i stridens hetta när fiender anfaller honom. Eller en gladiator i en romersk amfiteater som slåss för livet. Det är en stor kamp att stå fast vid Gud, och att tro på att han är trofast i allt det han säger och kärleksfull i allt han gör. Men med sina fjädrar, skall han övertäcka dig, under hans vingar skall du finna tillflykt, hans trofasthet är sköld och skärm, står det i ps.91:4. Att tro på att Gud är den han säger att han är, att själv sträva efter att vara trofast Gud i allt vi säger och att vara kärleksfull i allt vi gör, kommer att skydda oss. Hans trofast kommer vara vår sköld och skärm, när vi håller oss fast hos honom. Det är då som Gud rustar upp vår grund. Det lutande tornet i min tro rätas upp och blir orubblig. Med andra ord, Gud behöver din trofasthet för att visa att det håller att bygga på hans trofasthet. Om inte du och jag visar att vi tror på hans löften, så är det svårt att också visa för oss att de håller. Är ni med? Paulus ger som sagt församlingen och oss flera goda råd i vad detta innebär. Då han först talar om att vi ska vara måna om våra relationer till andra kristna. Han skriver att hans bröder, hans vänner i Fillipi är hans segerkrans, hans krona. Det kanske låter lite själviskt, men segerkrans står inte här för makt utan det handlar mer om seger och gott humör. Precis som när Carl-Johan Bergman tog hem världscupsprinten i fredags. Det var bara glädje, ingen maktutövning på något sätt. Det var också det ord som användes om den krona som man prydde gästerna med vid en fest, ett tillfälle präglat av glädje! Och det är så Paulus känner det inför de kristna i Filippi. De gav honom en sådan glädje att han kunde säga att de var hans krona. Därför så börjar han med att ge en uppmaning till två kvinnor som hette Evodia och Syntyke. Medarbetare till honom i församlingen, som hade blivit oeniga om något. Om det var en stor grej eller liten grej de bråkade om vet vi inte men det var avgörande för hela församlingen. Paulus tar inte parti för någon utav dem utan istället uppmanar han båda att ta första steget till försoning och han vädjar sin trofaste medarbetare i församlingen att hjälpa dem. Han pratar inte illa om den, han kritiserar dem inte utan han koncentrerar sig på deras goda egenskaper för att bygga upp dem igen. Att de har kämpat tillsammans och att de har sina namn skrivna i livets bok. Kanske just för att de inte ska trycka ner sig själva ännu mer, och komma bort ifrån Gud utan närma sig honom på nytt.

5 Vilket talar om att varma vänskapsförhållanden i församlingen bygger upp vår tro och är en av de viktiga faktorerna som gör att du och jag kan stå fasta i vår tro och att vara trofast Gud. Vi är olika människor och därför så kommer vi alltid att tycka och tänka olika, men vi är hans folk och vi hör ihop. Vi äger tillsammans löftet att Jesus alltid ska vara med oss. Vi har inte bara fått det som enskild person utan som en gemenskap. Värt att tänka på. Och finns det något idag som ligger i mellan dig och någon annan i församlingen så bör du ta i tu med det. Du och jag behöver visa oss trofasta mot varandra, visa att vi går bredvid dem, för att förstå att Gud är trofast och går bredvid oss. Vi ska vara vänliga mot varandra. Att vara trofast löftet om att Jesus en dag ska komma tillbaka innebär att avstå ifrån att hämnas. Det är något som inte hör till den som lever med Jesus, för vi behöver inte försvara oss eftersom herren kommer tillbaka och han ska ge oss upprättelse. Herren är nära skriver Paulus. Hans andra ankomst är nära men han är även nära just nu genom sin ande. Vi känner hans närvaro, vi talar med honom, vi hör hans röst i våra hjärtan. Trofasthet är en av Andens frukter och att vara trofast är att förbli i hans närvaro och låta han få påverka mig. Och i närvaron av Gud så finns också den frid som Paulus talar om. Den frid som övergår allt vårt förstånd. Vi sa innan att det inte finns något som kan stå utanför ordet allt. Men här berättar Paulus att det ändå finns en sak som övergår ordet allt, och det är Guds frid som övergår allt förstånd. Och det tror jag att många av oss har upplevt när man ska försöka förklara varför man tror för någon som inte kan tro. Man vill försöka förklara friden, men den är omöjligt att beskriva. Den är så mycket mer än bara vila eller ett känslomässigt lugn och vi kan inte riktigt förklara den men den täcker allt av oro, allt av bekymmer, allt av mörker och det finns fortfarande ett större djup. Guds frid gör oss hel och det är en frid som inte heller lämnar oss i vår ensamhet. Ordet för skydd i det här bibelordet är också en militärterm som används när någon står på vakt vid stadsportarna. Guds frid vill alltid stå där på vakt och skydda oss för de angrepp som för oss bort från herren. Guds frid vill stå vid hjärtats port och skydda ifrån oroliga tankar att tränga sig in. Då vi i trofasthet behöver sätta ut denna skyddsvakt. Våra tankar lever i ett krig ibland tankar ifrån alla möjliga håll, där många hela tiden vill påverka oss åt fel håll. Det är en kamp, det vet vi och därför behöver vi inrikta våra tankar på rätt saker skriver Paulus. Sådant som är sant, på allt som är värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, allt som kallas god moral och förtjänar beröm.

6 I trofasthet mot Gud så kan vi träna oss i att låta de goa och riktiga tankarna få mer utrymme än de dåliga. Vi kan sträva efter att lämna alla tankar till Gud, även de dåliga, för han vill ta hand om dem. Det kan vi bygga vår tro på, genom att vi är trofasta och låter Gud veta allt. För när det kommer ifrån oss så visar det att vi själva är medvetna om det som inte bygger upp och det som istället är värt att hålla sig fast vid. Paulus skriver till och med att vi även ska lämna alla våra önskningar. Och när vi låter Gud få tillgång till varje skrymsle och varje liten vrå av vårt inre, av det vi längtar efter, stora som små, och även det som vi tycker är obetydliga detaljer, då kommer vi också få del av Guds frid. När vi är trofasta och tränar oss i att inte göra oss bekymmer, som vi oftast är ganska så duktiga på. Då kommer vi också upptäcka att Gud är trofast och beskyddar vårt hjärta och våra tankar med sin frid i Kristus Jesus. Det handlar inte om att alltid försöka vara perfekt. Att vara trofast innebär att man vet om att man är ofullständig och behöver någon annan att lita på än sig själv. Det handlar om att vara trogen i det lilla. Vilket vi en dag ska bedömas utifrån. I en liknelse i matt.25:21 så säger Jesus Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje! Om Gud inte kan säga detta om dig och ditt liv den här morgonen, så behöver du stämma möte med honom. För en dag kommer det vara det enda viktiga att ditt liv skulle kunna sammanfattas så. Lutar ditt torn idag, känner du att marken under dig, marken som du har byggt din tro på är väldigt lerig och mest byggd på känslor och vad du känner för dagen, då tror jag att du på nytt behöver stämma möte med Jesus. Annars kommer det att fortsätta att luta, och det kommer att synas, precis som det lutande tornet i Pisa, vilket skapar mer oro än frid både för dig och andra. Han är Klippan, fullkomliga är hans gärningar, ty alla hans vägar är rätta. En trofast Gud utan svek, rättfärdig och rättvis är han, 5 mos.32:4. Det är den rätta grunden att bygga på. Det är det enda som kommer att hålla, att hålla sig fast vid, att vara trofast Gud som själv är trofast. Kol.2:7-9

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181125 Fil 3:17-4:7 Gläd er i Herren Paulus uppmanar gång på gång i sitt brev till Filipperna att de ska vara glada: Gläd er. Ibland kan man känna att det är så mycket som

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Jesu offer och vårt hopp

Jesu offer och vårt hopp Jesu offer och vårt hopp Heb. 10:10b-25 10b Jesu Kristi kropp har offrats en gång för alla. 11 Alla andra präster står och förrättar sin tjänst dag efter dag och bär gång på gång fram samma offer som aldrig

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. Bibeltext: Fil 4

Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft. Bibeltext: Fil 4 Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft Bibeltext: Fil 4 1.Dagens predikan hämtar vi från Fil 4 och något textens huvudpoäng är, som jag uppfattar det, framställd i den 13:e versen: Allt förmår jag

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu 1 Mark 1:14 När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet. Tunadalskyrkan 131208 Att leva

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Psalm 23 betyder och har betytt väldigt mycket för många, och det handlar inte bara om en fas i livet, utan kan gälla många olika livssituationer.

Psalm 23 betyder och har betytt väldigt mycket för många, och det handlar inte bara om en fas i livet, utan kan gälla många olika livssituationer. 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 190505 3 sönd i påsktiden Den gode herden Ps 23 23 1En psalm av David. Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. 2Han för mig i vall på gröna ängar, han låter

Läs mer

Tunadalskyrkan Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp

Tunadalskyrkan Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp 1 Tunadalskyrkan 15 09 06 Samlingssöndag 1 Tim 6:11,12 Kämpa trons goda kamp Så ligger en sommar bakom igen med många olika upplevelser och händelser både i det personliga och i världen omkring oss. Det

Läs mer

Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 27 september :57

Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 27 september :57 Predikotext: Fil 1:1-11 1.Jag kommer, med början idag att hålla några predikningar med Filipperbrevet som utgångspunkt. 2.Brevet är skrivet av aposteln Paulus någon gång kring år 60 ekr till den församling

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var.

Det är ju lite märkligt att glädjen lyser så i det här brevet när vi ser hur hans omständigheter var. NYTT HJÄRTA Fil. 1:3-11 Sammanfattning av predikan 31 januari. När Bibeln talar om hjärtat är det oftast inte det fysiska hjärtat som menas utan det handlar om vårt innersta vår personlighet, våra känslor.

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat

K J S. King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat K J S King James bibeln på Svenska [ 1 Johannesbrevet ] Juli 2012 (Reviderad September 2015) Patrik Firat www.nyatestamentet.nu Kapitel 1 1 Det som var från begynnelsen, som vi har hört, som vi har sett

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er

Eva Andreas Tunadalskyrkan Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 181007 Fil 2:12-30 Gud är den som verkar i er Ett brev ska ju egentligen läsas i sin helhet, inte hackas sönder som det blir när man tar upp det i olika delar. För det är ju

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13

Tunadalskyrkan Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13 1 Tunadalskyrkan 161016 Tema Lärjungaskap del 5 Kärleken 1 Kor 12:31 1 Kor 13:13 Vad är kärlek? Enligt uppslagsverket wikipedia på internet kan man ge följande definition: Kärlek är ett spektrum av känslor

Läs mer

21 e trefaldighet. Psalmer ur reformationshäftet: 18, 1, 20, 24, 19 Texter: 5 Mos 24:17-22, Jak 2:1-8, Luk 6:27-36

21 e trefaldighet. Psalmer ur reformationshäftet: 18, 1, 20, 24, 19 Texter: 5 Mos 24:17-22, Jak 2:1-8, Luk 6:27-36 1/5 21 e trefaldighet Dagens bön: Käre Fader, påminn oss om vårt ansvar i samhället och världen. Ge oss vilja och förmåga att verka för bröd och arbete åt alla, för rättvisa, frihet och fred. I Jesu namn.

Läs mer

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs

Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Predikan Påskdagen 2016 i Strängnäs Filipperbrevet 3:7-11 7 Men allt det som förr var en vinst för mig räknar jag nu som förlust för Kristi skull. 8 Ja, jag räknar allt som förlust, för jag har funnit

Läs mer

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus,

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus, 1 Eva Andreas Bön Sorbykyrkan 181020 Förklaring: Det här är mer ett bibelstudium än en predikan. Första avsnittet handlar om Jesus som bedjare och det andra om vad Jesus sade om bön. Till första avsnittet

Läs mer

Han hade fört dom till tro och sett hur dom vuxit som kristna och det ger honom mycket glädje och en väldigt go känsla.

Han hade fört dom till tro och sett hur dom vuxit som kristna och det ger honom mycket glädje och en väldigt go känsla. Filipperbrevet 4:1-9 Nya resurser 1 1 Kära kristna bröder, jag älskar er och längtar efter att få träffa er, för ni är min glädje och belöningen för allt mitt arbete. Mina älskade vänner, fortsätt att

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B 171 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år C

Femte söndagen i fastan - år C 383 Femte söndagen i fastan - år C Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22)

2 november - Alla Själars Dag år B. Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) 1559 2 november - Alla Själars Dag år B Ingångsantifon (1 Thess 4:14; 1 Kor 15:22) Liksom Jesus har dött och uppstått, så skall också Gud genom Jesus föra till sig de avlidna tillsammans med honom. Och

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

8 söndagen under året år A

8 söndagen under året år A 933 8 söndagen under året år A Ingängsantifon (jfr Ps 18:19-20) Herren är mitt stöd, han har fört mig ut på en rymlig plats, han har räddat mig, ty han har behag till mig. Inledning I början av denna heliga

Läs mer

Hur ber du? Vuxenskolan

Hur ber du? Vuxenskolan Hur ber du? Vuxenskolan 2016.10.30 Hur ber du? Intro 1) Vad ska man be för? 2) Olika typer av bön? 3) På vilka sätt kan man be? 4) Hur mycket ska man be? Tips Reflektion och Diskussion Intro Bönerörelser

Läs mer

Eva Andreas Östanåskyrkan, Köping Fil 3:1-16

Eva Andreas Östanåskyrkan, Köping Fil 3:1-16 1 Eva Andreas Östanåskyrkan, Köping 181118 Fil 3:1-16 Aposteln Paulus hade under en av sina resor fått se en syn, där en man från Makedonien vädjade om hjälp, och det ledde till att han kom dit och till

Läs mer

Den himmelska överblicken

Den himmelska överblicken Den himmelska överblicken Fil.1:12 30 Av: Johannes Djerf Vilka konsekvenser får tron på Jesus som Guds son i mitt liv? Det började vi med förra söndagen att svara och sätta ord på. Då vi bl.a. genom filipperbrevets

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son...

Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, låt tron, hoppet och kärleken växa i oss, så att vi älskar dina bud och uppnår vad du lovat oss. Genom din Son... 1381 30 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Liksom tullindrivaren

Läs mer

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum

19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum 1475 19 mars - Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum Ingångsantifon (jfr Luk 12:42) Han är den trogne och kloke tjänaren som Herren satte över sin familj. Kollektbön Allsmäktige, evige Gud, under den helige

Läs mer

30 söndagen 'under året' är A

30 söndagen 'under året' är A 1369 30 söndagen 'under året' är A Ingångsantifon (jfr Ps 105:3-4) Gläd er av hjärtat, ni som söker Herren. Fråga efter Herren och hans makt, sök hans ansikte ständigt. Inledning Under Kyrkans första tid

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Luk 1 Tunadalskyrkan 170903 Friheten i Kristus Luk 4 16-21 Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Han reste sig för att läsa, 17och man gav honom

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper

GUDS STORA PASSION. 50 skäl att Jesus gav sitt liv. John Piper GUDS STORA PASSION 50 skäl att Jesus gav sitt liv John Piper Kristus led och dog... FÖR ATT UPPSLUKA GUDS VREDE Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att för vår skull ta förbannelsen på

Läs mer

Till de kristna i Filippi

Till de kristna i Filippi Till de kristna i Filippi 1 Hälsning 1 Från Paulus och Timotheos, Kristi Jesu tjänare, till alla de heliga i Kristus Jesus som bor i Filippi, särskilt församlingsledarna och medhjälparna. 2 Nåd och frid

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter

Veckan efter pingst. Bibeltexterna. Gammaltestamentliga texter Veckan efter pingst Den vecka som börjar med pingstdagen talar om det liv som väcks av Anden. Den heliga Andens verk begränsades inte till Jerusalem utan började spridas ut över hela världen. Andens och

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Tryggheten i Kristus.

Tryggheten i Kristus. Tryggheten i Kristus Ditt porträtt i Kristus hur ser det ut? Med hjälp av följande sanningar kan du göra dig en bild av dig själv, så som du är i Kristus Jesus. Och kom ihåg att detta är hur Gud ser på

Läs mer

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst

1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst 1.Det finns svårigheter med att höra Guds röst Våra känslor försvårar för oss Vi är överhopade av intryck Vi har en fiende Vi ska se hur han agerar > 1 Mos. 2:8-9, 15-17 8. Och Herren Gud planterade en

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern

Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern 231 Herrens Dop - år A Ingångsantifon (jfr Matt 3:16-17) När Herren blivit döpt öppnades himlarna, och Anden vilade över honom som en duva, och Fadern lät höra sin röst: Detta är min älskade Son, han är

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13

Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan, Köping 170305 1 i fastan Prövningens stund Mark 1:12-13 Det var en mörk kväll. Lägerelden var tänd och Jesus och lärjungarna satt och pratade förtroligt med varandra. Någon

Läs mer

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA

hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA hälsar till LÄRA FÖR ATT LEVA älskar 1 Johannesbrevet 4:17 21 (SFB-98) 17 I detta har kärleken nått sitt mål hos oss: att vi är frimodiga på domens dag. Ty sådan han är,

Läs mer

Femte söndagen i Påsktiden, i S:t Peter Predikan av Solveig Högberg. Att växa i tro. Hosea 14:5-9 1 Joh 3:18-24 Joh 15:10-17

Femte söndagen i Påsktiden, i S:t Peter Predikan av Solveig Högberg. Att växa i tro. Hosea 14:5-9 1 Joh 3:18-24 Joh 15:10-17 Femte söndagen i Påsktiden, 2019 05 19 i S:t Peter Predikan av Solveig Högberg Hosea 14:5-9 1 Joh 3:18-24 Joh 15:10-17 Att växa i tro Inledning Den här söndagen handlar det om hur vi kan växa i tron. Med

Läs mer

29 söndagen 'under året' år A

29 söndagen 'under året' år A 1351 29 söndagen 'under året' år A Ingångsantifon (jfr Ps 17:6, 8) Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

29 söndagen 'under året' - år C

29 söndagen 'under året' - år C 1363 29 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Jfr Ps 17:6,8 Jag åkallar dig, ty du, Gud, skall svara mig. Böj ditt öra till mig, hör mitt tal. Bevara mig som en ögonsten, beskydda mig under dina

Läs mer

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3)

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) 27 Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) Till dig, Herre, upplyfter jag min själ, min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA NI SKA ÄLSKA VARANDRA SJÄTTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR B) Tidsram: 20-25 minuter. Detta befaller jag er: att ni skall älska varandra Joh 15:9-17 Liksom Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min

Läs mer

Tunadalskyrkan, Köping Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26

Tunadalskyrkan, Köping Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26 1 Tunadalskyrkan, Köping 161204 Lärjungskap del 7, Alla har något att bidra med 1 Kor 14:26 Jag fick ett telefonsamtal häromdagen från någon som höll på med en uppgift i religion och som skulle jämföra

Läs mer

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Be Lyssna Handla Konstverk av Birgitta Kärnbo Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan 5 september 2016 1 januari 2017 1 Be Lyssna Handla De tre orden är ledord för gudstjänster och bibelläsningsplanen

Läs mer

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG Text o foto: Tomas Wettermark, Pilgrimscentrum Vadstena. Du, Gud, ger mig liv och jag kan bara ta emot det. Hjärtat slår och jag andas, ibland tungt, ibland fort och ibland långsamt.

Läs mer

AFTONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

AFTONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! AFTONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf

Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf Sanningen leder till ljuset Av: Johannes Djerf För ett antal år sedan så hade jag ett par badbyxor, som jag hade varit ägare till under en längre tid, och därför så var också resåren i byxorna något slitna.

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

B. Förbön för döende

B. Förbön för döende B. Förbön för döende Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar och bör utformas i enlighet med situationens krav. Det fullständiga

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen Den helige Mikaels dag Himmelens port Psalmer: 1:1-3, L30, 167, L207, L179, 16 Texter: 1 Mos 28:10-22, Upp 12:7-12, Matt 18:1-11 Västerås 2015-10-03, Norrköping 2015-10-04 1/5 Nåd vare med er och frid

Läs mer

16 söndagen 'under året' - år C

16 söndagen 'under året' - år C 1109 16 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 54:6, 8) Se, Gud är min hjälpare, Herren uppehåller min själ. Jag skall offra åt dig med villigt hjärta, jag skall prisa ditt namn, ty det är

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 4 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 4 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 4 Av: Johannes Djerf Törestorps Missionskyrka Världens bästa kyrka. Kan man säga så? Vad tycker du? Låter det som att man skryter med något, som inte riktigt är sant, för

Läs mer

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild.

Gud är Ande och osynlig för våra ögon. Kristus är den osynlige Gudens avbild. HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2003 VEM ÄR GUD? I. DET GUD ÄR I SIG SJÄLV A. GUDS VÄSEN 1. ANDE 1) Gud är ande Joh.4:24 2) Gud är osynlig Rom.1:20 3) Kristus är den osynlige Gudens avbild Kol.1:15-20 Gud är

Läs mer

Septuagesima. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Septuagesima. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Septuagesima Dagens bön: Gud vår himmelske Far, du som kallar oss till tjänst i ditt rike, hjälp oss att lita på din barmhärtighet och tjäna dig med tacksamma hjärtan. Låt oss sedan av nåd få ärva

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år B

Sjätte Påsksöndagen - år B 651 Sjätte Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning Vi är omslutna

Läs mer

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling

Var läraktig! Lärjunge = Mathetes = Elev, Student, Lärling Var läraktig! Ords 3:1 Min son, glöm inte min undervisning, bevara mina bud i ditt hjärta. 2 Ty långt liv och många levnadsår och frid skall de ge dig. 3 Låt ej godhet och sanning vika ifrån dig. Bind

Läs mer

Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv

Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv 1 Eva Andreas, Tunadalskyrkan, Köping 180422 Mark 11:15-12:34 Älska Herren, varandra och dig själv Drevet går, ja så skulle man kunna rubricera de olika avsnitten vi läst. Vi är tillbaka innan påskens

Läs mer

Ja till fred En gudstjänst kring försoning och fred

Ja till fred En gudstjänst kring försoning och fred Ja till fred En gudstjänst kring försoning och fred Denna gudstjänst firades i början av 2001, som ett stödarrangemang för freds- och försoningsprocessen mellan Israel och Palestina, men kan naturligtvis

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Bilaga 2. Vigselordning

Bilaga 2. Vigselordning . Vigselordning I denna bilaga visas hur vigselordningen i praktiken utformas i enlighet med de föreslagna anvisningarna enligt bilaga 1. Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

22 söndagen under året år A

22 söndagen under året år A 1215 22 söndagen under året år A Ingångsantifon (Ps 86:3, 5) Var mig nådig, o Herre, ty hela dagen ropar jag till dig. Du, o Herre, är god och förlåtande och stor i nåd mot alla som åkallar dig. Inledning

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Ef 6:10-18 Guds vapenrustning

Eva Andreas Tunadalskyrkan Ef 6:10-18 Guds vapenrustning 1 Eva Andreas Tunadalskyrkan 190210 Ef 6:10-18 Guds vapenrustning Förra helgen hade vi glädjen att vara med på ett bröllop. Det var lite kallt och kulet i det gamla slottet där allt hölls, men värmen från

Läs mer

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14)

33 söndagen 'under året' - år B. Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) 1435 33 söndagen 'under året' - år B Ingångsantifon (jfr Jer 29:11, 12, 14) Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren: fridens tankar och inte ofärdens. Ni skall åkalla mig, och jag vill höra på

Läs mer

Bön och bibelläsning 2 jan 5 feb. 2017

Bön och bibelläsning 2 jan 5 feb. 2017 Bön och bibelläsning 2 jan 5 feb. 2017 1 Januari - församlingens bönemånad I slutet av november kom det ett förslag till äldste från församlingens nya böneteam (Anne Rehn, Helene Bergman, Kerstin Florén,

Läs mer

Det är just detta som är livets utmaning. Att tro och lita på det Gud säger.

Det är just detta som är livets utmaning. Att tro och lita på det Gud säger. Litar du på mig? Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. 6 Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna. (Ordspråksboken 3:5-6) Det är just

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Välkomna *ll Temadag i Alingsås! Ni är kallade *ll frihet!

Välkomna *ll Temadag i Alingsås! Ni är kallade *ll frihet! Välkomna *ll Temadag i Alingsås! Ni är kallade *ll frihet! Ni är kallade *ll frihet! Lennart Jareteg Del 1: Den fria människan Gal 5:13: Ni är kallade,ll frihet, bröder. Rom 8:14-15: Ty alla som drivs

Läs mer

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Vi ber under fastan Bibelläsning och Bön under 8 veckor 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsning och bön under fastan 2015 2 Fastan en tid för omvändelse bön och eftertanke. Sedan 300-talet

Läs mer

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36

4 sön e Trettondedagen. Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 4 sön e Trettondedagen Västerås 2017-01-28, Norrköping 2017-01-29 1/5 Psalmer: 238, 709 (Ps 111), 249, 720, 724, 252 Texter: 2 Sam 22:4-7, 2 Tim 1:7-10, Matt 8:23-27, Matt 14:22-36 Nåd vare med er och

Läs mer