1. Föregående mötesanteckningar Förra mötet mynnade i förslag till avsiktsförklaringen. Inga fler kommentarer denna gång.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Föregående mötesanteckningar Förra mötet mynnade i förslag till avsiktsförklaringen. Inga fler kommentarer denna gång."

Transkript

1 Styrgrupp för KomHem Datum och tid: 22/11 8:30-10:30 Plats: Landstingets kansli, Sal E Närvarande: Mats Bojestig (ordf., till kl 9:50)), Agneta Jansmyr (till kl 9:30), Gunnel Lundgren, Stefan Schoultz (till kl 9:30), Karin Westling (ordf kl 9:50-10:30), Nils Zadik, Anders Åberg, Anders Liif, Stefan Tengberg. För projektledningsgruppen: Ulf Grahnat, Rolf Bardon, Margareta Lindahl, Sickan Ljunghager och Ulrika Stefansson Ej närvarande: Göran Henriks, Mats Hoppe, (Lena Hägg-Råsberg i projektledningen) 1. Föregående mötesanteckningar Förra mötet mynnade i förslag till avsiktsförklaringen. Inga fler kommentarer denna gång. 2. Rapport från projektledningen Apropå PKN/PD-mötet den 1 november om avsiktsförklaringen: Ulf Grahnat inledde med att föreslå att mötet skulle diskutera vilka konsekvenser/förändringar, som de justeringarna som gjordes av politikerna, skulle få för det fortsatta arbetet. Ordförande hänvisade till att detta kan tas upp senare i samband med rapporterna från arbetsgrupperna. Agneta Jansmyr kommenterade att det är roligt att se det stora engagemang som finns hos politiker och andra när de går in för arbetet med KomHem. 3. Rapport från arbetsgrupperna; Hur går arbetet vidare? Ulf Grahnat inledde genom att säga att budskapet till alla arbetsgrupper är att de har två uppdrag: dels att ta fram underlag och analysera detta, dels att ta fram förslag som styrgruppen ska ta ställning till innan det går vidare till politikerna. Det har tillkommit nya arbetsgrupper, se nedan. Vad som tagits upp i grupperna framgår även av bilaga. Dessutom har det startats särskilda utredningsuppdrag, där personerna i gruppen ska fördjupa sig i speciella frågeställningar. Utredningarna ska vara klara i januari, vilket är nödvändigt om arbetsgrupperna ska kunna gå vidare i sitt arbete. Arbetsgrupp Hälso- och sjukvård Sickan Ljunghager rapporterade: gruppen har arbetat med kartläggning, diskuterat maximi- och mininivåerna, barn, specialistsjuksköterskor t ex demenssköterskor, diabetessköterskor (vissa behövs både i kommuner och landsting i framtiden). Gruppen har konstaterat att det ser olika ut i olika kommuner och på olika enheter i vården. Rapporterna dokumenteras och kan följas i minnesanteckningar från arbetsgrupperna. Kartläggningarna har två betydelser, att se vad som görs i dag och vad detta har för betydelse för kommunernas framtida uppdrag. Exempel psykiatri: kan dels via antalet hembesök idag, dels visa hur det kommer att bli efter växlingen och samtidigt visa eller ge en insikt i huruvida uppdraget kan bli större senare. Detta behöver analyseras innan kommunerna tar över. Styrgruppen är mån om att hitta bästa möjliga sätt att redovisa detta.

2 Tröskelprincipen har diskuterats. Det behövs ett annat bättre ord för detta begrepp. Arbetsgruppen ska fundera över ett förslag nästa möte. Fler termer och begrepp behöver definieras. Ej kommit så långt. Alla måste ha samma bild när vi pratar om saker och ting. Vad betyder t ex parallella organisationer? Det behövs en exempelsamling som innehåller definitioner av begrepp. Medverkan av läkarna är centralt. Gäller både från primärvården och specialistvården. Om vi inte lyckas med det får vi inga bra förutsättningar för framtiden. Kan avtal med läkarna om arbetet i särskilt boende vara ett sätt att säkra detta? Kompetens finns med i avsiktsförklaringen. Men hur blir det när kommunerna behöver rekrytera personal med viss kompetens, t ex en ny specialistsjuksköterska? Finns viss oro att man väljer att inte göra det. Masarna framhåller att landstinget inte förstår vilken kompetens som redan finns i kommunen. Kompetensutveckling det finns viss oro på sina håll att man inte ska få tillräckligt bra sådan. Man uttrycker att det är viktigt att Landstinget har fortsatt ansvar för detta. Idag finns faktautbildning för läkare, i framtiden bör det finnas även faktautbildning för sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Det finns också en oro hos distriktssköterskor för hur det ska bli, var ska vi sitta, med vem ska vi jobba, osv. När de frågar oss i projektledningen svarar vi att det är upp till varje kommun. - Det är viktigt att visa att styrgruppen tar detta på allvar. I kommunerna har vi redan börjat tänka på detta. Vi är medvetna om det. - Det är viktigt att denna signal går tillbaka ut i kommunerna och att styrgruppen fortsatt tar ansvar tillsammans för att detta ska bli så bra som möjligt. I vår värdegrund står att vi ska samverka vilket betyder att vi ska göra det på alla nivåer. Vi måste hitta nya forum för detta också. - Faktadokumenten kommer att finnas tillgängliga via nätet. Arbetsgrupp Rehab/Habilitering Ulrika rapporterade: Gruppen har genomfört kartläggning och funnit att det finns skillnader i både vad landstinget gör och vad kommunen gör. Arbetet kan följas via minnesanteckningar på hemsidan. Tröskelprincipen har diskuterats. Hjälpmedel har lyfts ut ur avsiktsförklaringen och tas upp särskilt. Observera att rehabiliteringspersonalen jobbar mycket med hjälpmedel som en av sina metoder. Specialistrehabilitering har diskuterats. Det finns inte någon motsvarighet yrkesmässigt till specialistsjuksköterska. Man skaffar sig kunskap med kortare kurser och blir specialist beroende på var man arbetar. Arbetsgruppen är inriktad på möjligheter, man känner inte oro inför förändringen. Arbetet pågår i positiv anda. Vid byte av huvudman skatteväxlas det på samma nivå för alla kommuner, men kommunerna får olika kostnader när de tar över. Det beror på om landstinget haft mer verksamhet än i en kommun jämfört med genomsnittet. Då måste den kommunen vara beredd på viss högre

3 kostnad. Därför är det viktigt att lägga till de kvalitetsvinster som uppstår. Arbetsgruppen måste försöka hitta sätt att beskriva detta så att politikerna kan se det och förstå det. Arbetsgrupp Medicintekniska produkter/hjälpmedel Ulrika rapporterade: Gruppen är konstituerad och ska bestå av personer från andra arbetsgrupper samt ett antal resurspersoner. Till första mötet har man bjudit in verksamhetschef Lovisa von Goes, MTA-cheferna från de tre sjukhusen, en MAS, Karin Melin och någon från Habiliteringen. Arbetsgrupp HR/Personal Marianne rapporterar: Gruppen är klar över att reformen är en så kallad verksamhetsövergång. Det finns AD-domar som styrker detta De som har över 50 procents tjänst ska erbjudas övergång. De erbjuds ta med sig antal arbetade år, semestrar, men inte inarbetad flextid. Landstinget tillåter inte att man tar tjänstledigt för att pröva arbete i kommunen. Det pågår mätning av hur mycket varje anställd på vårdcentralerna arbetar med hemsjukvård. Det görs för att kunna se vilka som berörs och för att beräkna kostnader. En personalkonsulent och en ekonom besöker varje enhet för att se till att mätningarna görs så lika som möjligt. Det blir ändå någon form av uppskattning. Mätningarna görs endast vid ett enda tillfälle. Den 14 december ska mätningen vara klar. - Det finns instrument för att mäta enkelt vid flera tillfällen. - Vad sker med de som har mindre än 50 % tjänst? Vi bör markera att de har förtur till kommunerna i andra hand, för att visa att vi intresserar oss även för den gruppen! Så här kommer det att fungera: Erbjudandet går till 50+ procentgruppen först. Sedan, om det blir personalbrist, kommer det att ske ett samråd. Arbetsgrupp HR vill ha ett samrådsavtal, som säkrar att man tillsätter tjänster i samråd för att inte glömma den andra gruppen. Arbetsgruppen undersöker också om privata verksamheter kan räkna med verksamhetsövergång. Enligt SKL beror det på hur mycket man arbetar med hemsjukvård. - Det är viktigt att ha med de privata enheterna i förberedelserna inför växlingen. Några av de privata vårdcentralerna har tagit på sig fullt hemsjukvårdsansvar. De måste kunna ta ställning till hur de ska agera. - Övergången regleras i LAS, som berör både offentliga och privata verksamhetsutövare. Det är viktigt att detta. De privata ska inte behöva komma med för sent. - De som jobbar mindre än 50 procent måste också uppmärksammas. De gör värdefulla insatser. Vi måste hitta sätt att de inte glöms bort. - Funderingar hos medarbetare som handlar om ansvarstagande, känslor av oro, hot, etc måste styrgruppen och projektledningen uppmärksamma hela tiden. Likaväl som att vi lyfter fram positiva funderingar.

4 Marianne om önskemål från arbetsgruppen: Gruppen vill vet hur styrgruppen tänker strategiskt om kompetensutvecklingen och hur samarbetet mellan landsting och kommuner kan bli. Att faktadokumenten blir åtkomliga är en del, hur blir det med bredare utbildningar? - Det är vikigt att vi hittar rätt i detta. - Vi får dock inte heller friskriva kommunerna från det ansvar de har i detta. En tidsplan för hur personalfrågorna ska handhas under 2012 gicks igenom. (se bilaga!) - Det är viktigt att informera om att medarbetarna inte ska underskatta den information man kan få från kommunerna, dvs den verksamhet man kommer till. Då får man något att förhålla sig till. - De större informationstillfällen som kommunerna lagt i maj i tidplanen ligger alldeles för sent om listan på vilka personer som berörs är klar redan i januari/februari! Styrgruppen skickar med detta till arbetsgruppen och kommunerna. Workshopar och informationstillfällen i kommunerna bör ordnas tidigare under 2012! - Projektledningar arbetar för att stödja kommunerna och deltar i så många möten som möjligt. Styrgruppen beslutade att ställa sig bakom tidplanen med ovan nämnda tillägg! Arbetsgrupp Ekonomi Marianne rapporterade: Gruppen har ägnat tid åt att förstå vad och hur en skatteväxling görs. Man måste förstå alla variabler. Vi har informerat PKN om detta också. Arbetsgruppen arbetar nu med simuleringsteknik när den räknar. Utgångspunkt är 2009 års kostnader. Ett problem är att de mätetal som infördes med Vårdval inte fanns då. Likaså är det svårt att fånga kvalitetsindikatorer. I beräkningarna görs även jämförelser med län där växling redan skett, t ex Sörmland som använt schabloner (t ex 1 dssk på 600 personer) och Kalmar samt Aneby kommun. Beräkningarna dokumenteras på webbplatsen med minnesanteckningarna. - Det vore bra om även vi socialchefer får den information som PKN fått! Arbetsgrupp IT Ulf rapporterade: Kartläggning pågår. Vill ha en vision. Kanske kan man se MPÖ som räddare i nöden, men täcker inte allt. Varje kommun måste titta på sina programvaror och beräkna kostnader för att ha kvar nuvarande programvaror eller byta och utbilda personalen. Det finns en option att kommunerna kan få köpa Cosmic, men det medför att medarbetarna behöver lära sig detta system.

5 Arbetsgrupp Information Rolf rapporterade: Har konstituerats. Kommunerna i respektive länsdel utser en att representera länsdelens kommuner för att inte gruppen ska bli för stor. Alla informatörer informeras fortlöpande och förväntas bidra och arbeta aktivt med information kring KomHem. Alla informatörer har uppmanats ta kontakt med socialcheferna i sin kommun. En kartläggning av kommunikationskanaler har gjorts. En folder som presenterar avsiktsförklaringen är så gott som klar. Förslag visades för styrgruppen. 4. Särskilda utredningsutdrag Ulf Grahnat visade listan på särskilda utredningsuppdrag: 1. Hemsjukvård specialiserad psykiatrisk vårdnivå 2. Hemsjukvård specialiserad somatisk vårdnivå (innehåller två delar.) 3. Palliativa resursteam 4. Hjälpmedel ordinärt boende 5. Hjälpmedelsförsörjning - samverkansavtal 6. Karin vill veta vilka som ska ta fram uppgifterna och vilka som gör analyserna. Hjälpmedel ordinärt boende har kommit till i listan efter den ändring som politikerna gjorde i avsiktsförklaringen. Frågan om hjälpmedel på en vårdcentral handlar om mer än bara hemsjukvård. Hur och vad av detta som ska utredas måste göras klart. Likaså hur landsting och kommuner ska samverka. Ulf Grahnat ombads skriva ett särskild formulering för hur frågan ska hanteras och huruvida det handlar om en gemensam hjälpmedelsförsörjning eller bara Hjälpmedelscentralen. Styrgruppen var enig om att man måste tänka helhet, annars finns en risk att köra fast. 5. Sammansättning av grupperna Styrgruppen efterlyste mer jämn fördelning mellan landsting och kommuner i de ledande positionerna i de olika grupperna. Beslutades att projektledningen ordnar detta. 6. Rapport från arbetet i projektledningen Projektledningen arbetar i positiv anda och möter ett stort engagemang. Maximinivån väcker en hel del frågor. Det finns grupper som inte tror att de berörs. Ledningsgruppen startar nätverk för de som kommer att ha ansvar för KomHem i respektive kommun. I nätverket kan de ha stöd och hjälp av varandra. Socialchefer och

6 Karin Westling har bjudit in till nätverket. I nätverket ingår endast deltagare från kommunerna. Samarbete har etablerats med alla medicinska programgrupper och andra grupperingar i landstinget. Staffan Ekedahl är utsedd att representera de medicinska programgrupperna i samarbetet med projektledningen. Projektledningen har haft möte med Vårdvalsenheten, BraLiv och de privata vårdgivarna. Likaså med sjukhusledningarna Samarbete har etablerats med Apoteket. 7. Mötesdatum 2012: OBS: Styrgruppens beslutade att tiden för styrgruppens möten förlängs till 3,5 timmar efter årsskiftet för att få mer tid att grundligare penetrera frågorna så att allt blir så bra som möjligt. Eventuella handlingar som ska tas upp skickas ut i förväg! Kommande möten 2012: 10/1 kl 8:30 12:00 3/2 kl Extra möte för redovisning av specialuppdragen: 21/2 kl 8:30 12:00 3/4 kl 8:30 12:00 15/5 kl /6 kl /9 kl 8:30 12:00 16/10 kl 8: /11 kl 8:30 12: /1 kl 8:30 12:00 Ulf Grahnat informerar landstingsledningen om tiderna. Dokument som bifogas minnesanteckningarna: PowerPoint presentation som visade vad arbetsgrupperna gjort hittills. Anteckningar förda av: Rolf Bardon

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 30 april 2013 klockan 08.00 10.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal E Närvarande Gunnel Lundgren Anders Åberg Agneta Jansmyr

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län

Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län PROMEMORIA 2011-10-05 Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL Presidiegruppen Sammanträdesdatum: 2011-10-13 Kommunalisering av hemsjukvården i Stockholms län Avsiktförklaring Kommunerna i Stockholms

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 28 maj 2013, klockan 15.00 17.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal F. Närvarande Anders Åberg Ann-Margret Kvarnefors Agneta

Läs mer

Kommunalt forum Jönköpings län

Kommunalt forum Jönköpings län Kommunalt forum Jönköpings län 2018-06-01 Slutrapport och Avtalsförslag Fördjupad uppföljning av volym- och kostnadsutveckling inom hemsjukvården efter KomHem Thomas Tryggvesson Rapporten Resultat, beslutsförslag

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg.

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. /ad Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, 2015-08-28. Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. Närvarande: Lena Johansson (ordf.), Nina Roos, Maj Lätto, Bo Lundgren, Charlotta Wilhelmsson,

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården

Kommunalisering av hemsjukvården Kommunfullmäktige 2012-06-18 124 281 Kommunstyrelsen 2012-06-18 152 376 Arbets- och personalutskottet 2012-05-28 126 262 Dnr 12.142-73 junikf11 Kommunalisering av hemsjukvården Bilagor: Hemsjukvården,

Läs mer

Lägesredovisning- Kommunaliserad hemsjukvård 2020

Lägesredovisning- Kommunaliserad hemsjukvård 2020 Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS Annicka.Pantzar@ekero.se Socialnämnden Lägesredovisning- Kommunaliserad hemsjukvård 2020 Dnr SN17/69 Förslag till beslut 1. Socialnämnden noterar informationen.

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: fredagen den 7 mars 2014, klockan 09.00 11.00 Plats: Regionförbundet, Regionens hus, Jönköping, Eldonet Närvarande: Mats Bojestig Ulla Henriksson

Läs mer

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS)

Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS) Gunilla Hjelm-Wahlberg Hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet (LSS) Kortfattade anteckningar från dialogkonferens 2015-06-02 LÄGESRAPPORT (Elisabeth Höglund) Hälso- och

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(6) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 17 december 2013, klockan 08.30 11.00 Plats: Regionförbundet, FoUrum, konferensrummet Närvarande: Mats Bojestig Ulrika Stefansson Karin

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Tid: kl. 13.00 15.00 Plats: Regionens hus, (fd Landstingets kansli),

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län kommunerna i Jönköpings län

Minnesanteckningar från möte med Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län kommunerna i Jönköpings län Minnesanteckningar Sida 1 av 5 Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län kommunerna i Jönköpings län Tid:, 13.15-15.30 Plats: Regionens

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

Centrala samverkansgruppen

Centrala samverkansgruppen PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Tid: 2014-11-18, kl. 08.30 Plats: Sal C, Landstingets kansli Närvarande: Ordinarie: Agneta Jansmyr Anders Liif Mats Bojestig Carina Einarsson Johnson, Vision Anna Fabisch, Lärarförbundet

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(6) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: onsdagen den 16 oktober 2013, klockan 09.00 12.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal F. Närvarande Anders Åberg Göran Henriks Mats Bojestig

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-02-20 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Mattias Carlsson, Oxelösund

Läs mer

Förslag till strukturering på lokal nivå

Förslag till strukturering på lokal nivå Förslag till strukturering på lokal nivå Bakgrund Svensk hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar. Den demografiska och medicinska utvecklingen gör att efterfrågan på vård ökar i snabb takt. De

Läs mer

Hemsjukvårdsväxlingen 2008-01-01 Kalmar län

Hemsjukvårdsväxlingen 2008-01-01 Kalmar län Hemsjukvårdsorganisationen före 2008 Egen organisation sedan husläkarreformen 1994-2004 Distriktsvårdschefer Ansvarsområden: Distriktsvård inkl mottagningsverksamhet Barnhälsovård Barnhälsovårdens specialistenhet

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping 1 Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg 180202 Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping Närvarande: Sven-Ove Andersson, Eva Thimfors, Karin Utbo, Pernilla Magnusson,

Läs mer

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län

Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län 1(5) Landstingets kansli Hälso- och sjukvårdsavdelning Mats Bojestig Landstingsstyrelsen Direktiv för utredning av och förberedelse för införande av vårdval i Landstinget i Jönköpings län Bakgrund Planeringsdelegationen

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2012-04-27 GNVO11-037 19 Utvärdering av den kommunaliserade hemsjukvården, redovisning

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

Regler och rutiner för överföring av personal vid kommunalisering av hemsjukvården

Regler och rutiner för överföring av personal vid kommunalisering av hemsjukvården Bilaga 4 Regler och rutiner för överföring av personal vid kommunalisering av hemsjukvården Uppdrag Arbetsgruppen har fått i uppdrag att komma med förslag hur överföring av hemsjukvårdsarbetsuppgifter

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende

Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende 2014-06-27 Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende Vid möte med politiska styrgruppen den 10 december 2012 gavs projektledarna i uppdrag att i en kort rapport beskriva

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Tid: , kl Plats: Landstingets kansli, Sal E

Tid: , kl Plats: Landstingets kansli, Sal E MÖTESANTECKNING 1(5) Plats: Landstingets kansli, Sal E Närvarande: Ej närvarande: Mats Bojestig Göran Henriks Marianne Tollin Gunnel Lundgren Elisabeth Mejersjö Nils Zadic Karin Westling AnnMargret Kvarnefors

Läs mer

Styrgrupp Kultur för hälsa

Styrgrupp Kultur för hälsa MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Regionens hus, sal C Närvarande: Paula Bergman Laila Bradling Jesper Ekberg Birgitta Ekeberg Åsa Eklund Tomy Eklöv Lena Larking Jörgen Lindvall Sergei Muchin Irene Oskarsson

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

KomHem vård, omsorg och rehab nära dig. Så gick det till

KomHem vård, omsorg och rehab nära dig. Så gick det till KomHem vård, omsorg och rehab nära dig Så gick det till när hemsjukvården bytte huvudman från Landstinget till kommunerna i Jönköpings län Fördjupningsdokument om förarbetet från våren 2011 fram till årsskiftet

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2017-12-11 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 6 december 2017 kl 13.30-16.00

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Kommunalt forum 2015 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

Ledningssystem för samverkan kommun-landsting. Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013

Ledningssystem för samverkan kommun-landsting. Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013 Ledningssystem för samverkan kommun-landsting Nuvarande upplaga antogs i Läns-LAKO den 25 september 2013 Utgångspunkter Till nytta för invånaren Bästa möjliga kvalitet Så effektivt som möjligt och tillsammans

Läs mer

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009

Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Organisation för samverkan kommuner och landsting ht 2009 Parlamentarisk grupp - länssamordning/uppdrag - rekommendationer/beslut MARIT Förtroendevalda 5 + 5 Tjänstemannagrupp - uppdrag - beredning/beslut

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Välfärdsteknik i samverkan

Välfärdsteknik i samverkan Välfärdsteknik i samverkan Referensgruppen 2019-01-24 Lovisa von Goës, Pernilla Volmevik Lundberg, Christopher Byren, projektledare Agenda Inledning Presentation av Christopher Byren, ny projektledare

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Övertorneå kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1

2013-04-02. Hemsjukvård 2015. delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient. Gunnel Rohlin. Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 2013-04-02 Hemsjukvård 2015 delprojekt beslut om hur en individ blir hemsjukvårdspatient Gunnel Rohlin Ann Johansson HEMSJUKVÅRD 2015 1 HEMSJUKVÅRD 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BESLUT OM HEMSJUKVÅRD...

Läs mer

Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län. Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator

Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län. Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator Regionens utmaning Medarbetares behov av kunskap från olika nivåer: Arbetsplatsens instruktioner Organisationens

Läs mer

Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar

Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar Minnesanteckningar POLSAM 2018-05-14 Politisk samverkansberedning Kommun Landsting Vansbro Minnesanteckningar Dag: Måndagen den 14 maj Tid: kl. 09.00 11.15 Plats: Vansbrorummet, Medborgarhuset Närvarande:

Läs mer

Politisk samverkansberedning Kommun Region Vansbro Minnesanteckningar

Politisk samverkansberedning Kommun Region Vansbro Minnesanteckningar Minnesanteckningar POLSAM 2019-05-23 Politisk samverkansberedning Kommun Region Vansbro Minnesanteckningar Dag: Torsdagen den 23 maj Tid: kl. 09.00 11.00 Plats: Äppelborummet, Medborgarhuset Närvarande:

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0020-4 14/16 Uppföljning av handlingsplan för Diarienummer: NSV16-0020 Behandlat av

Läs mer

Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor YTTRANDE 2012-03-07 LK11-0521 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar Sjuksköterska Kerstin Jonskog- Bertilsson och Ann-Katrin Wilhelmson Informationsöverföringsgruppen

Läs mer

Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen

Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen Kommunikation Ansvar och roller Personcentrerat Evidens-/kunskapsbaserat Landstinget Kommunen Primärvård Socialtjänst Specialistvård Hemsjukvård

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2016-02-18 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Tisdagen den 16 februari kl 09.00-12.00

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Kalix kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

2. Fastställande av dagordning. 3. Föregående mötesanteckningar. 4. Samverkansuppdrag Förbättrad samverkan kring unga vuxna med NPF

2. Fastställande av dagordning. 3. Föregående mötesanteckningar. 4. Samverkansuppdrag Förbättrad samverkan kring unga vuxna med NPF Stratsam 2012-02-01 1(5) Plats och tid Ankarets vårdcentral sammanträdesrum Bojen 13:00-16:30 Närvarande Förhinder Monika Johansson Örnsköldsviks sjukhus LVN, Carina Edblad Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING

ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING 1 Innehåll Uppdraget... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 Definitioner... 5 Habiliteringsbegreppet Som gemensam beskrivning

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Projektplan Utvärdering av hemsjukvården i Sörmland

Projektplan Utvärdering av hemsjukvården i Sörmland Närvård i Sörmland Kommuner Landsting i samverkan Projektplan Utvärdering av hemsjukvården i Sörmland Bakgrund I Sörmland överfördes ansvaret för hemsjukvård, hembesök samt rehabilitering och habilitering

Läs mer

kostnadsutveckling inom hemsjukvården

kostnadsutveckling inom hemsjukvården Bilaga 1. Underlag uppdragsbeskrivning fördjupad analys tabell RJL 2015/999 Utfärdare/Enhet Telefon Datum Version PKS/Kommunal utveckling 2017-01-25 Arbetsmaterial Projekt Fördjupad uppföljning av volym-

Läs mer

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius

Revisionsrapport Hemsjukvården Gällivare kommun Jenny Krispinsson Anna Carlénius www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Anna Carlénius Hemsjukvården Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier 2014-04-17 Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier Dag 14 mars 2014 Tid Kl. 09.00-14.00 Plats Vimmerby Folkhögskola, lilla E Närvarande: Jolanda van Vliet, ordförande Östergötland

Läs mer

Landstingshuset, konferensrum Rigel

Landstingshuset, konferensrum Rigel Hälso- och Sjukvårdsstaben Hälsovalskansliet Berit Bryske MINNESANTECKNING HÄLSOVALSRÅD 2013-12-19 LK/120259 Plats Landstingshuset, konferensrum Rigel Närvarande: Anders Olsson, LiV Anders Olofsson, Kinnekullehälsan

Läs mer

Arne Honkamaa (s) Tage Töyrä (s)

Arne Honkamaa (s) Tage Töyrä (s) 3 ÖVERTORNEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2012-06-25 Plats och tid Folkets Hus i Övertorneå, måndagen den 25 juni 2012, kl 18.00 20.15 Beslutande Arne Honkamaa (s) Tage Töyrä (s) Gudrun

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkan Vänersborg Styrgruppsmöte

Minnesanteckningar Samverkan Vänersborg Styrgruppsmöte 2015-06-02 1 (6) Carianne Lundvall Karlsson Samordnare Samverkan Vänersborg Minnesanteckningar 2018-12-14 Samverkan Vänersborg Styrgruppsmöte Närvarande Dan Nyberg Ann-Britth Fröjd Marie-Louise Bäckman

Läs mer

Avd VO psyk, rehab,diagn.

Avd VO psyk, rehab,diagn. 1.6 1 (5) Uppdrag: Strategisk kompetensutveckling Bakgrund En strategisk kompetensutvecklingsplan som säkerställer kompetensutveckling på både processoch professionsnivå behöver tas fram. Respektive teammedlems

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Nationellt kliniskt kunskapsstöd Flera år tillbaka inom Landstinget Sörmland har behovet av Sörmland Fakta aktualiserats av främst primärvårdens läkargrupp Beredning har skett genom : PrimUS (Primärvårdens

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2017-06-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 juni 2017 kl 13.30-16.00

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-06-04 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 30 maj 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff 171010 Vårdplaneringsgruppen Skaraborg presenterar sig och hälsar alla välkomna. Pia Johansson delger aktuell SAMSA information Ny patch kommer 14 nov: -

Läs mer

Motion: Sjukgymnaster till den psykiatriska vården

Motion: Sjukgymnaster till den psykiatriska vården Motion: Sjukgymnaster till den psykiatriska vården Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo Motion från Inga Jonasson,

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2.

Ärende. Styrgrupp Mobil närvård. Tid , kl. 16:30 17:30. Plats Kungälvs stadshus, lokal: Inlandsrummet, plan 2. Anneli Andersson Datum 2018-11-07 Delregional samordnare Dokumenttyp Minnesanteckningar Mobil: 0700 85 27 32 anneli.s.andersson@vgregion.se Ärende Styrgrupp Mobil närvård Tid 2018-10-30, kl. 16:30 17:30

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg

Vårdsamverkan Skaraborg Vårdsamverkan Skaraborg Organisation Stödstrukturer Lärande nätverk 2017-12-14 Skaraborg Ett delområde i Västra Götaland Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20 offentliga, 13 privata)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2015-06-11 1 (11) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2015-06-11, kl 13 30 15 00 Beslutande Thord Dahberg ordförande Stefan Åhlin Helly Johansson Stig Danielsson

Läs mer

MÖTESANTECKNING 1(5) Styrgrupp för samverkan psykiatri/missbruk lt/kommun

MÖTESANTECKNING 1(5) Styrgrupp för samverkan psykiatri/missbruk lt/kommun MÖTESANTECKNING 1(5) Plats: Konferensrum Ögonvrån, Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Bo-Kenneth Knutsson Johan Björck David Rydin Anders Fransson Ulla Henriksson Per-Erik Samuelsson Margit Ferm

Läs mer

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson

Samordnad individuell plan. Sävsjö Eva Karlsson Iréne Josephson Samordnad individuell plan Sävsjö 2014-08-28 Eva Karlsson Iréne Josephson Hemsjukvård Hemtjänst Arbetsterapeut Sjukgymnast Kontaktperson Kurator/psykolog Biståndshandläggare Läkare Försäkringskassa Innehåll

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

kostnadsutveckling inom hemsjukvården

kostnadsutveckling inom hemsjukvården Utfärdare/Enhet Telefon Datum Version PKS/Kommunal Utveckling 2017-02-03 Arbetsmaterial Projekt Fördjupad uppföljning av volym- och kostnadsutveckling inom Noteringar Fördjupad uppföljning av volym- och

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 14/ 26 Plats Byggmästareföreningens lokaler, Storgatan 9, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Marlene Haara, (s), Haparanda Rita Poromaa, (s), Gällivare Ayse Duyar, (mp), Luleå Övriga deltagande

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

PROJEKTPLAN

PROJEKTPLAN 2011-12-31 PROJEKTPLAN Bakgrund Socialstyrelsen har fastställt Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. Huvudansvaret för implementeringen av de nationella riktlinjerna vilar på huvudmän

Läs mer

Nytt hemsjukvårdsavtal 1 april. Information

Nytt hemsjukvårdsavtal 1 april. Information Nytt hemsjukvårdsavtal 1 april Information 2017-02-03 Bakgrund Skatteväxling 1992 Ädelavtal i flera omgångar Ytterligare avtal i separat sakområden God samverkan mellan kommun och region Avtalen okända

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2009-09-08 Handläggare: Krister Eriksson tel. 508 25 567 Ulla Fredriksson tel. 508 36 216 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 4 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun

Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun 2019 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso-

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-11-02 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Torsdagen den 1 november 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. 212 Dnr 2011/KA0360

Sammanträdesprotokoll. 212 Dnr 2011/KA0360 Sammanträdesdatum 2 212 Dnr 2011/KA0360 Avsiktsförklaring KomHem vård, omsorg och rehab nära dig, Jönköpings län s förslag till kommunfullmäktige Avsiktsförklaring gällande KomHem vård, omsorg och rehab

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer