Språkröret Nr Medlemsblad för Socialdemokraterna

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Språkröret Nr 4 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna"

Transkript

1 Språkröret Nr Medlemsblad för Socialdemokraterna Vi behandlar kongressmotioner, träffar ombudskandidater och ställer gruppledarna mot väggen I april nästa år är det partikongress som hålls i Göteborg. Vårt medlemsmöte onsdagen den 26 september präglas av kongressen eftersom vi ska behandla sex inkomna motioner samt redovisa kandidater inför val av kongressombud. De tre som föreslagits är Susanne Petrusson, Johan Tolinsson och Britt Tönnberg. En av dessa ska senare väljas genom brevröstning. Under mötet har du dessutom chansen att ställa gruppledarna i nämnder och styrelser mot väggen, ta upp aktuella politiska frågor med dem samt komma med förslag. Välkommen till ett innehållsrikt medlemsmöte kl i ABF- huset!

2 Kungsbacka Arbetarekommun Expedition Verkstadsgatan Kungsbacka Tel Fax Bankgiro e-post Öppet måndag-torsdag Övrig tid hänvisas till telefon. Språkröret e-post Ombudsman Kent Stenhammar Tfn mobil E-post: Ordförande samt ansvarig utgivare för Språkröret Ingemar Lundin Tel E-post: Fjärås Soc. dem. förening Ordf. Ingemar Ingemarsson Tel E-post: Kungsbacka Soc. dem. förening Ordf. P-O Westerberg Mobil: Kungsbacka Soc. dem. Kvinnoklubb Ordf. Maj-Britt Rane-Andersson Tel E-post: LO-fackens Soc. dem. förening Ordf. Lisbeth Larsson Tel E-post: Löftadalens Soc. dem. förening Ordf. Olga Augustsson Tel E-post: Särö och Vallda Soc. dem. förening Ordf. Maj-Britt Rane-Andersson Tel E-post: Tölö-Älvsåker Soc. dem. förening Ordf. Johan Tolinsson Tel E-post: SSU Kalendarium 2012 September 19 18:30 Styrelsemöte + Planering Trålaren 19 Regionfullmäktige KF-grupp 26 19:00 Medlemsmöte Fullriggaren Motionsbeh. Inför Partikongress 2013 Oktober 6 Heldag Regiongruppen IF Metall Halmstad 9 18:00 Kommunfullmäktige 11 17:00 VU Trålaren KF-grupp 18 18:30 Styrelsemöte Trålaren 25 19:00 Medlemsmöte (Budget,etc) Esteten Regionfullmäktigegruppen Folkets Hus Falkenberg 31 Regionfullmäktigegruppen Falkenberg Kungsveteranerna och ABF:s PROGRAM FÖR ALLA DAGLEDIGA HÖSTEN 2012 Onsdagar klockan 13.00, lokal Fullriggaren ABF-huset, Verkstadsgatan 14. Telefon till ABF , Marianne Nilsson Soppa, bröd och kaffe med dopp och aktuella program. Entré 50:- 19 SEPTEMBER EKOLOGISKT NÄRODLAT RÄTTVISEMÄRKT, - VALET ÄR DITT! Medverkande från butik, odlare och producenter. 24 OKTOBER LIVET I ÄSKHULTS BY, DÅ OCH NU! Britta Nyström, intendenten på Äskhult berättar i ord och bild om hur de levde på Äskhult förr och hur verksamheten är idag. 28 NOVEMBER JULENS BLOMMOR, SÅNGER OCH KUNGS- BACKAS LUCIOR. Soppan byts ut mot ris a la Malta och till kaffet får vi besök av Kungsbackas lucia med tärnor. Tillsammans sjunger vi gamla kära julsånger till ackompanjemang av dragspel och gitarr och får lära oss konsten att arrangera julens blommor. Hjärtligt välkommen ABF och Kungsveteranerna Redaktionen för detta nummer: Per Hellstrand, Kent Stenhammar, Kristina Lundberg och Jan Lundberg

3 Kommunalråd Eva Borg Stadshuset Mobil Höst,ny skatteprognos och nya medlemmar Hoppas ni alla har haft en skön och avkopplande sommar. Hösten kommer smygande, det känns både på morgonen och kvällen, luften är kyligare. Men tiden går ju så fort, snart är det jul och snart är det sommar igen! I mitten av augusti kom en ny skatteprognos. Den visar att kommunen beräknas få in 46 miljoner kronor mer än vad som beräknades då kommunfullmäktige fattade beslut om kommunbudgeten för innevarande år. Vi socialdemokrater ville i vårt budgetförslag att nämnden för Förskola & Grundskola skulle få ytterligare 44 miljoner kronor mer än vad de styrande i kommunen föreslog. Vi ansåg att pengarna bland annat skulle användas till att minska antalet barn i barngrupperna i förskolan och på fritidshemmen. Ökad lärartäthet var ett annat angeläget område. Man kan väl säga att en budget är en kvalificerad gissning om hur det kommer att gå men jag vill påstå att våra beräkningar när det gäller skatteintäkter och statsbidrag inte är helt fel. Det återstår också några månader på det här året, så vi får väl se vad resultatet blir vid årsskiftet. Träff med nya medlemmar Jag har haft det stora nöjet att få träffa en hel del av våra nya medlemmar. Det är så roligt med dessa engagerade människor i olika åldrar. Att bestämma sig för att bli medlem i ett politiskt parti är ett stort steg att ta. På de här träffarna pratar vi om aktuella politiska frågor, vi fikar och har det trevligt. De är också med på våra gruppmöten som äger rum innan nämnderna har sina sammanträden. Det är bra att vi blir fler som diskuterar viktiga frågor, nu när vi är färre (S)- ledamöter ute i nämnderna. Men det senare ska vi minsann ändra på vid nästa val! Möt fullmäktigegruppen! Nu står vi inför en rad möten med kommunfullmäktigegruppen.. Alla medlemmar är välkomna på dessa möten! Vi är i Kungsbackarummet på Stadshuset. Kom till receptionen strax före kl 18 så hämtar vi er! Boka in den 24/9, 15/10, 19/11 och den 17/12 i din almanacka. Välkomna! Eva Borg (S) Kommunalråd Palme-filmen Genom sitt arbete mot rasim och intolerans och för demokrati, mänskliga rättigheter och fred inspirerade Olof Palme människor inte bara i Sverige - utan världen över. Nu spelas filmen om Olof Palme med titeln Palme. Arbetarekommunen hyrde Facklan lördagseftermiddagen den 15 september, alltså dagen efter premiären. Ett 75-tal medlemmar med närstående tog chansen att se filmen. Efteråt samlades deltagarna till mingel och samtal.. Tyvärr hade vi inte möjlighet att förannonsera om filmen i förra Språkröret, men i nästa nummer kommer rapport och recension. För dig som inte kunde delta finns fler chanser att se filmen antingen på bio eller längre fram som serie på SVT.

4 Jobben och hållbar miljö i fokus för Johan Tolinsson Kraftfulla insatser för att få bukt med arbetslösheten, hållbar miljö, bättre social trygghet, säkrare arbetsmiljö och bostäder för alla. Det är några hörnstenar när Johan Tolinsson skisserar huvuddragen i Socialdemokraternas politik som han vill se den. Johan valdes in i kommunfullmäktige 2006, är med i kommunstyrelsen från 2010 och har dessutom flera uppdrag i nämnder och styrelser. Men basen är fortfarande Posten och jobbet som brevbärare som han haft i Kungsbacka sedan Han arbetar ett par- tre dagar i veckan medan resten av arbetstiden plus åtskilliga kvällar går åt till politiken. Att förankringen bland arbetskamraterna på Posten betyder mycket understryker Johan flera gånger. - Det är skönt att kunna gå till jobbet, få synpunkter på olika politiska frågor från kamraterna samtidigt som jag kan berätta om hur politiken fungerar. Tidigare hade Johan Tolinsson flera tunga fackliga uppdrag men efterhand har politiken kommit i förgrunden. Nyligen valdes han dock till arbetsplatsombud, ett uppdrag han inledde sin fackliga bana med för drygt 20 år sedan! Det är viktigt att leva som man lär.johan använder cykeln flitigt för att ta sig fram i Kungsbacka.

5 Denna intervju som sker på Arbetarekommunens expedition en ljummen augustikväll ska fokusera en hel del på rikspolitiken. Detta eftersom Johan kandiderade till riksdagen i förra valet och gärna ställer upp i riksdagsvalet Vänster och grön Ideologiskt står han inte längst till vänster i partiet men vänster inom mitten som han uttrycker det. Statsvetarna talar ibland om en vertikal axel inom politiken som kompletterar den traditionella vänsterhögerskalan. Längst ner finns betong och högst upp grön. Här placerar sig Johan långt uppe i den gröna delen och när vi börjar diskutera partiets politik nämner han först hållbar miljö. Han säger att man måste ta miljön med bland annat stigande växthusgaser mycket mera på allvar för att våra barn och barnbarn ska ha en framtid. De återkommande skyfallen som drabbar bland annat Kungsbacka är bara ett av många exempel på klimathotet. Problemen med Kungsbackaåns översvämningar ser han på nära håll som vice ordförande i Tekniska nämnden. -Vi kan hämta goda exempel från omvärlden. Se på tyskarna som satsar på förnyelsebar energi som vind och sol samtidigt som de avvecklar fossila bränslekällor och kärnkraften. Det är djärvt och vi kan göra en hel del mycket mer i Sverige när det gäller energi men även transporter. Sverige har haft flera förlorade år när det gäller satsningar på hållbara transporter. Det gäller naturligtvis järnvägen men även sådant som cykelvägar och hyrcyklar som vi kan besluta om lokalt. Förbud mot biltrafik på vissa tider och sträckor är en annan fullt möjlig åtgärd. Bostäder i olika former för alla är en annan hörnsten i s-politiken som Johan lyfter fram. Det gäller inte bara för ungdomar utan även trygghetsboende för äldre där rikspolitiken måste bli mycket tydligare. Krafttag för arbetsmiljön - Arbetsmiljön är en annan viktig fråga där borgarnas nedskärningar inom tillsyn och forskning lett till stora problem ute på arbetsplatserna. -Arbetsmiljöverket har fått knappare resurser och Arbetslivsinstitutet är nedlagt. Regeringen har underminerat arbetsmiljön, detta är oerhört viktigt för oss att ta tag i och se till så det sker nysatsningar! Arbetslösheten och jobben har alltid stått i fokus för Socialdemokraterna och blir i högsta grad ett huvudtema i valet Regeringen har inte lagt fram några konkreta åtgärder för att minska arbetslösheten som nu bitit sig fast kring 8 procent personer har varit utan jobb i mer än två år och ungdomsarbetslösheten är uppe i skrämmande 20 procent. Johan Tolinsson konstaterar att det behövs en rad åtgärder både på kort och lång sikt. Arbetsmarknads- och bristyrkesutbildningar är exempel på det förstnämnda, bättre yrkesutbildningar och forskningssatsningar på det senare. De borgerliga så kallade reformerna har gått snett, ta t ex den sänkta restaurangmomsen där de få nya jobben nästan bara handlar om deltid som ingen kan försörja sig på. Och som ledamot av personal- och organisationsutskottet ser han ofta att alltfler hamnar i det sönderkritiserade arbetsmarknadsprogrammet fas 3 som innebär oavlönat eller extremt lågavlönat arbete på obestämd tid. -Forskning och innovationer talas det mycket om på riksplanet vilket är rätt. Men jag tror också vi kan göra mycket lokalt. Vår kommun borde kunna dra mycket större nytta av närheten till Universitetet och Chalmers i Göteborg. När det gäller välfärden har diskussionen om privatiseringen blivit allt intensivare i takt med att missförhållanden och finurliga skatteplaneringar avslöjas. Bland annat säger LO nej till vinster i välfärden medan partiet utreder. Johan är mycket tveksam till utvecklingen men ser samtidigt dilemmat i att privatiseringen gått långt och att det kan bli svårt att backa bandet. -I sak menar jag att vi inte ska ha privata aktörer som tjänar pengar på verksamheten, pengar som ju kommer från skattebetalarna. Inom skolan kan privata ägare möjligen vara OK så länge pengarna går tillbaka till eleverna, men inte inom vård och omsorg. Lösningen ligger nog i att skärpa kraven avsevärt när man skriver avtal samt få en mycket effektivare tillsyn. Sen är det en riksdagsfråga om privata aktörer som inte sköter sig ska stoppas, jag tycker definitivt det. Håll samman,var tydlig! Frågorna är många, utrymmet i Språkröret begränsat. Avslutningsvis resonerar Johan Tolinsson om hur viktigt det är att vi som parti är överens i politiken när vi en gång tagit ställning. -Ann Marie Lindgren skriver klokt i Aktuellt i Politiken om detta. Ska vi vinna valet 2014 måste vi vara överens om de stora dragen vad gäller miljön, kärnkraften, bostäderna, välfärden, ja även försvaret. Lokalt menar jag att det brister en del när vi ska stå upp bakom fattade beslut. Ta t ex det nya torget som vi sagt ja till men där partivänner i insändare nu kräver rivning av en omdiskuterad byggnad. Här menar jag att borgarna får ta beslut om byggnaden ska flyttas. Johan betonar även att politiska förslag måste diskuteras igenom noga. -Vi måste lära oss att tala om vad vi vill göra. Räcker intäkterna till en reform eller ett projekt? Här gäller det att vara mycket tydlig med vad partiet vill och sedan budgetera för det. Måste vi stryka något annat, kanske ha färre planteringar i kommunen i utbyte mot t ex ökad lärartäthet? Eller behöver vi höja skatten med en liten peng, något som kanske kortsiktigt slår mot våra egna väljare men långsiktigt är bra? Ska sjukvården effektiviseras än mer för att gå ihop även om det slår mot sjuka och gamla? Eller ska vi höja skatten något? Vi behöver djupare diskussion om sådana avvägningar både lokalt och på riksplanet innan vi lovar något! Per Hellstrand

6 Annonser Aktiviteter Insändare KOM MED I VÅR STUDIECIRKEL FN:s Kvinnokonvention Jämställdhet är en mänsklig rättighet! Ett ämne lika aktuellt för alla, män som kvinnor. Vi träffas, lär och diskuterar kvinnors situation i olika delar av världen. Vår första träff är Tisdagen den 2 oktober klockan på ABF. Då bestämmer vi dagar, tider och hur vi skall lägga upp arbetet i cirkeln. Anmäl dig till oss cirkelledare: Inga Calèn, Marianne Nilsson, STUDIECIRKEL TILL SKÖN MUSIK "Dansa dig harmonisk och mjuk i lederna" Tisdagar 10-12, i ABF:s lokal Fullriggaren mjukar vi upp våra leder och vårt leende till sköna rytmer för kropp och själ. Kom med du också! Kursen kostar 200:- för hela terminen. Anmäl dig till ABF:s expedition Välkomna till S-kvinnors höstprogram * Ensamkommande flyktingbarn i Kungsbacka Verksamhetschef Mia Christiansson, Fyrtornet i Kungsbacka berättar om sitt arbete och även om kommunens verksamhetssamarbete och kommande behov av fler platser Den 30 oktober på ABF i Kungsbacka Mötet arrangeras av S-kvinnor för alla s- medlemmar och sympatisörer. * Halländsk Kvinnokraft boken om spännande Hallandskvinnor Birgitta Tingdal, en av fem författare till boken Halländsk Kvinnokraft, berättar om inspirerande kvinnliga föredömen. Kom och låt er inspireras och hitta kanske en julklapp? Den 22 november kl i ABF-huset Att studera i grupp är både roligt och stärkande Kvinnorörelsen mer än 100 år

7 Ordf. S-kvinnor i Kungsbacka Maj Britt Rane Andersson Box Vallda E-post: Handling istället för prat om resurserna till skolan Nu har vi haft "sommarlov" och jag tänker tillbaka på vårterminen i skolverksamheten i Kungsbacka. Vad hände? Vad kommer att hända i höst? Av begärda 24 extra miljoner, fick nämnden 7 miljoner. Vårt S-förslag på 50 miljoner till förskolan och skolan röstades ner! Vad blir konsekvenserna? Redan i våras blev det nej till barnomsorg på obekväm tid (med bl a nattomsorg), nej till fortsatt ersättning till de fristående verksamheterna. En annan viktig fråga har dykt upp, hur ser det ut på våra arbetsplatser? Indikationer har kommit om att arbetsmiljön är riktigt usel på flera skolor! Hur gör vi? Hur gör Ni? Tiden räcker inte till för förskolans eller skolans personal för att leda det pedagogiska arbetet. I höst måste elever kanske tvingas byta skola i Onsala eftersom vi inte har "råd att bygga fler lokaler"! I internbudgeten som läggs i nämnden i september-oktober kommer verkligheten att synas. Det gäller inte bara att prata om bra skola och god barnomsorg, det gäller att se till att resurser finns i form av medarbetare och god miljö. Att vara kvalitetskommun förpliktigar, ska vi leva upp till det måste förskolan och skolan prioriteras NU! Vi Socialdemokrater har lagt en grund för detta, nu gäller det att alliansen hänger på. Ni har möjlighet senast i kommunfullmäktige i november! Maj-Britt Rane Andersson(s) vice ordf. Nämnden för Förskola och Grundskola Kommunstyrelsen vice ordf. Kommunfullmäktige Läxhjälp bara för rika i borgarnas Sverige Alltid är det de rika som kommer först! Nu har regeringen kommit med ett nytt förslag som gynnar dem som har råd, läxhjälp! Naturligtvis lockar detta många föräldrar, skatteavdrag är det ju ingen som avstår ifrån eller? Rut-avdraget skall utökas, tydligen finns en ordentlig marknad för detta. Vem har råd att betala 2000 kronor i månaden för läxhjälp? Jo de som har god inkomst naturligtvis. Än en gång ser regeringen till att klyftorna ökar. Men skolan måste se till att eleverna får den hjälp de behöver under lektionerna, inte utanför. Dessutom gynnar avdraget endast dem som tjänar en viss inkomst medan låginkomsttagare inte har någon nytta av det Jag är rädd att skolan inte får de resurser som behövs. Istället är det lösningar typ rut-tjänster som regeringen lägger fram, med andra ord våra skattepengar som välbeställda får nytta av. Var finns solidariteten? Nu är det dags att socialdemokraterna säger ifrån på skarpen! Maj-Britt Rane Andersson Viktigt lyfta fram våra s-kandidater Fick i min hand en intressant artikel som jag gärna vill förmedla till alla inför bland annat valrörelsen. Den heter "Partiet och kandidaterna" I de socialdemokratiska valrörelserna har kandidaterna ofta haft en undanskymd roll. Personerna har ingen betydelse det är politiken det handlar om" har varit den grundläggande inställningen. För den enskilde kandidaten har det handlat om personlig blygsamhet,"min person är ointressant- jag företräder bara partiet". Det har varit ett inåtvänt synsätt som utgått från ett internt perspektiv. För väljaren spelar människorna i politiken en allt viktigare roll. Man vill veta vilka som företräder partierna och de politiska alternativen, man vill känna kandidaternas bakgrund och erfarenhet och man vill kontakta kandidaterna. Om socialdemokraterna förmår att prata sakfrågor och personliga egenskaper samtidigt som frågor om system och förvaltning lämnas därhän kan samtalet och intresset för politik förbättras. Personvalet är en möjlighet eftersom vi behöver kandidater som budbärare och det förutsätter att de är välkända, att de rör sig ute bland väljarna och är utåtriktade och aktiva. Vi behöver visa att vi är människor av kött och blod och att vi bor bland väljarna, för om de ska ta kontakt med oss måste de veta var vi finns. Detta är några bra funderingar som jag läste ut ur artikeln så nu är det bara att kasta loss och starta valrörelsen inför 2014! Maj-Britt Rane Andersson

8 Hernan Chavez vet vad högerpolitik innebär - Sverige får inte bli landet där bara plånboken styr Socialdemokraterna i Kungsbacka får nu en ny politisk kraft med annorlunda bakgrund. Det är Hernan Chavez, 55, med rötter i Bolivia som går in som ersättare i Kommunfullmäktige och Fritidsnämnden efter Alexander Fornell som flyttat utomlands. När vi träffar Hernan i Stadshuset har han just fått en politisk orientering och uppdatering av vårt kommunalråd Eva Borg. Han ser fram mot att kunna påverka politiken och har många uppslag om hur Socialdemokraterna ska bedriva en aktiv opposition. Men först lite om Hernans bakgrund. Han kommer alltså från Bolivia, landet som fått sitt namn efter frihetshjälten Simon Bolivar. Vi börjar i militärdiktaturens Bolivia i slutet av 1970-talet då den unge studenten övervakades och förföljdes av regimen, ett öde han delar med många latinamerikanska flyktingar. -Jag var medlem i Socialistpartiet under studenttiden och hölls under ständig uppsikt. År 1980 bildades kortvarigt en ny civil regering innan militären åter tog makten. I mellantiden fick jag tillbaka mitt pass som myndigheterna hade beslagtagit och kunde lämna landet. Jag reste till Europa och fick så småningom asyl i Sverige. Hernan arbetade en tid på Östra sjukhuset och lärde sig svenska, tillbringade ett par år i Barcelona för att studera och återvände 1986 till Bolivia eftersom landet då åter hade fått en civil, mera demokratisk regering. Han fick arbete på Spaniens handelskammare i La Paz men märkte snart att politiken inte förändrats påtagligt. Högerpolitik och klyftor -De fattiga diskriminerades, högerpolitiken som bara gynnade den rika eliten levde kvar, klyftorna mellan olika landsdelar bestod. I Sverige hade jag lärt mig att så kan man inte ha det i ett land! Så efter några år reste jag tillbaka hit, läste in fil kand i bl a statskunskap vid Göteborgs Universitet och bildade så småningom familj. Sedan 12 år arbetar jag på Migrationsverket. Hernan Chavez politiska intresse för Socialdemokraterna väcktes när han studerade vid universitetet i Göteborg och fick en inblick i Sveriges utveckling under 1900-talet. Han blev imponerad av partiet som förvandlade ett fattigt bondeland till en rik och modern välfärdsstat. Ett tungt skäl till att Hernan nu ger sig in i politiken är att han ser denna välfärd hotad. -Man måste vara med och jobba när utvecklingen under den borgerliga regeringen går åt fel håll. Sverige är på väg att bli ett land som de flesta andra där plånboken avgör rätten till skola, vård och omsorg! Med den borgerliga privatiseringspolitiken ser jag att Sverige håller på att utarmas eftersom våra skattepengar läggs i kapitalisternas fickor istället för att gå till barnen, ungdomarna, de sjuka och äldre. Vad exempelvis färre anställda och därmed lägre kvalitet leder till ser vi dagligen exempel på. Men sådan är kapitalismens natur! Hernan höjer rösten och understryker sin uppfattning med tydliga gester. Och han slår fast att vissa saker måste drivas i offentlig regi och styras av allmänintresset. Kvalitet får kosta -Jag vill se fler visioner i partiet om hur vi ska organisera välfärden. Om privata företag kan ta ut sådana jättevinster som de gör måste man kunna effektivisera verksamheten i offentlig regi. Detta utan att ge avkall på kvaliteten eftersom vinsterna är så stora att de inte enbart kan förklaras av lägre personaltäthet och andra nedskärningar. Dessutom menar jag att visionerna inte bara får handla om kronor och ören, det är borgerlig retorik. Kvalitet måste få kosta men vi är rädda för att säga detta rent ut. Jag är övertygad om att folk är beredda betala lite högre skatt om de vet vart pengarna går.

9 Exempelvis att äldreomsorgen verkligen ska vara den bästa man kan få och att alla ska ha samma rätt till god omsorg. Visionerna måste också omfatta jobben och Hernan återknyter även när till hur Sverige byggdes ut till en modern välfärdsstat bland annat genom kraftful kraftfulla satsningar på infrastruktur, forskning och innovationer för spetsteknologi. Han tror mycket på grön tillväxt med satsningar på järnvägar och ny förnyelsebar energi. Men samtidigt anar han en tvekan hos Socialdemokraterna. -Vi är rädda för att borgarna ska beskylla oss för att panta landet. Ändå är det i praktiken nästan gratis för Sverige att låna pengar, nu har vi ett gyllene tillfälle att sätta fart på hjulen. Sker ingenting är risken stor att företag och kunskap flyttar ut, att goda forskare och duktiga tekniker och ingenjörer inte ser någon framtid här. Då tappar vi det mänskliga kapitalet och halkar ner till ett andra klassens land när det gäller produktionen och därmed även välfärden. Det gäller alltså att ha lång framförhållning på säg 10 till 20 år för att vi ska kunna vara med och konkurrera med våra produkter. De borgerliga har ett administrativt synsätt på statens inkomster och utgifter, de tänker bara på kronor och ören och på nästa val och inte på framtiden! Men tyvärr har vi en tendens att spela på deras planhalva och villkor genom att ibland använda oss av samma retorik i politiken. Beskatta konsumtionen Hernan Chavez funderingar över jobb och välfärd har lett fram till en konkret men måhända kontroversiella idé. Det gäller att göra den svenska industrin mer konkurrenskraftig. -Om man idag ser på de totala svenska lönekostnaderna i jämförelse med andra industriländer ligger vi ganska högt. Jag tänker på arbetsgivaravgifter och löner. Det är svårt i längden att konkurrera eftersom våra produkter kostar mycket. Vi kan ge exportindustrin draghjälp genom att sänka arbetsgivaravgiften. Detta skulle generera förutom billigare produkter även möjligheter för företag att nyanställa. Reformen kan bekostas med att beskatta vissa typer av konsumtion högre. Det skulle ge statskassan inkomster till välfärden samt utrymme för att sänka arbetsgivaravgifterna. Mycket handlar det om vilket samhälle vi ska ha, ett konsumtionssamhälle där man byter dator och mobil vartannat år eller ett välfärdssamhälle som är till för alla! Per Hellstrand FOTNOT: Information om Bolivia finns på nätet, bl a Wikipedia samt UD:s landöversikt. Googla t ex UD Bolivia.. Man måste engagera sig politiskt när samhället under den borgerliga regeringen går så totalt åt fel håll, säger Hernan Chavez. Nu går han in som ersättare (s) i kommunfullmäktige

10 Maud Lanne AU-ledamot i nämnden för äldreomsorgen V. ordförande Kungsbackanämnden Tel bostad Tänk om, gör rätt om dietisterna! Sedan 2011 ska tillgängligheten till vårdcentralernas olika yrkeskategorier vara hög. Det betyder att om man behöver träffa dietist, logoped, psykolog osv eller få medicinsk fotvård ska man inte behöva vänta mer än några veckor även om behovet inte är akut. Detta beslutades efter en motion från oss socialdemokrater då vi fått klagomål över att det ofta var lång väntetid till bland annat dessa yrkeskategorier. Ett mycket bra beslut som många patienter fortfarande inte känner till. Men tyvärr verkar Närsjukvårdens borgerliga politiker och chefer inte bry sig om politiskt fattade beslut. Halland är sorgligt nog näst sämst i Sverige på att möta invånarnas behov av dietist. Varje dietist i Halland har nu ca invånare på sin lott tre gånger så många som i de landsting/regioner som har flest dietister. Till råga på allt har Närsjukvården beslutat att minska antalet dietister! Framförallt är det i Kungsbacka dietistbemanningen dras ner från dagens 1,35 tjänst till 0,5. Även i Varberg och Falkenberg görs en minskning. Denna neddragning sker från en redan låg nivå. Detta är helt oacceptabelt enligt oss socialdemokrater. I våras kom socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. Där står: Hälsooch sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter med ohälsosamma matvanor. Hur andra regioner och landsting möter dessa nya riktlinjer ser lite olika ut, men många, även de som har fler dietister än Halland, nyanställer. Halland som har näst flest invånare per dietist minskar alltså istället tillgången på dietister ytterligare. Detta är helt fel väg att gå enligt oss socialdemokrater. Vi säger tänk om och gör rätt! Den socialdemokratiska synen är självklar, varje satsad krona i förebyggande hälsoarbete är en ren investering som kommer att betala sig mångfalt i framtiden. Därför är vi måna om att bibehålla och utveckla denna verksamhet. Järnvägar, och vapenexport i kongressmotioner från Kungsbacka Framtidssäkra järnvägens utbyggnad och drift, återskapa solidaritet och vi-känsla i samhället, förstatliga Telias koppar-och fibernät samt gör bredband tillgängligt för alla. Det är några förslag som förs fram i motioner från s- medlemmar i Kungsbacka till nästa års partikongress. De sex motionerna spänner över ett brett fält alltifrån infrastruktur till social välfärd och vapenexport. Alf Olofsson tar upp finansiering och drift av järnvägen och konstaterar att det finns stora brister både vad gäller infrastruktur, biljettsystem och information. Avregleringen av järnvägen har genomförts för snabbt och Sverige har gått längst i hela Europa. Bland Alfs förslag märks ökad lånefinansiering, stramare utformning av den fria konkurrensen samt åtgärder som gör tågresandet enklare och lättare. Dit hör reseplanering, biljettköp och betalning samt trafikinformation. Alf Olofsson vill även att samhället åter ska få full kontroll över den viktiga infrastrukturen telenät och bredband. Det ska ske genom att staten tar över. Idag har Skanova landets största öppna nät för telefoni och bredband. Skanova är helägt dotterbolag till Telia Sonera som till 37 procent ägs av svenska staten. Men efter utförsäljningen av Telia saknar samhället kontroll över nätet. Det är allvarligt eftersom denna infrastruktur är viktig för hela landet. Genom förstatligande uppnår man bäst effektivitet för samhället. Utbyggnaden av bredband måste styras så att jämlikhet uppnås, med andra ord att kostnaderna för den enskilde inte avgörs av var man bor. S-kvinnor i Kungsbacka står bakom en motion skriven av Birgitta Tingdal som tar upp den förlorade solidariteten i samhället. Att lyfta fram samarbetet mellan samhälle och individ ses i motionen som en av de viktigaste uppgifterna för partiet idag. Grundläggande funktioner ska vara en fråga för staten och samhället, inte för vinstdrivande företag. Övergripande gäller att socialdemokraterna tar helhetsgrepp för att återskapa en vi-känsla som ger större trivsel, trygghet och rättvisa i landet. Marianne Nilsson och Löftadalens S-förening kritiserar svensk vapenhandel och konstaterar att lagstiftningen om totalförbud urholkats kraftigt. Idag präglas vapenexporten av hemlighetsmakeri, stora pengar och tvivelaktiga band mellan näringsliv, myndigheter och politiker. Detta i kombination med slappa riktlinjer och tillämpningar öppnar för försäljningar till regimer som står för grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Motionen utmynnar i förslag om stopp av vapenhandel med diktaturer. Sverige måste också bli föregångsland genom restriktivare lagstiftning, korrekt tillämpning av lagen samt öppnare redovisning.

11 Jordbävningar och politik: Vi behöver demokrati istället för mullor i Iran Vi vet alla att jordbävningar är naturkatastrofer som kan inträffa precis när som helst. Men den jordbävning som nyligen drabbade den azerbadjanska delen av Iran väcker en och annan fråga. Alla i världen vet att Iran har stora rikedomar trots den sittande regimens usla kvalitet! Regimen utgörs nämligen av religiösa mullor, som inte bryr sig om sitt eget folk. Under de 33 år som de har regerat i Iran har deras enda mål varit att prioritera allt annat utom det egna folkets mest basala behov, som att ha tak över huvudet och bostäder som kan skydda människorna och deras familjer när landet drabbas av jordbävning. Men nu har minst 300 människor mist livet och 2000 personer har blivit skadade! Frågan är då vad regimen egentligen gör? Jo, den bygger en massa hus, lasarett, företag o.s.v. men inte i Iran utan i Venezuela och andra länder! Den skickar hur mycket pengar som helst till terrorgrupper och stödjer terroristhandlingar med enorma summor och finansierar terroristutbildningar över hela världen! Men aldrig någonsin satsas pengarna på det iranska folket! Om det händer en olycka där en obemedlad medborgare drabbas, måste han/hon först betala en massa pengar för den medicinska behandling som behövs. Om man inte har pengar måste man åka hem med sina skador obehandlade, utan att få någon som helst hjälp. Samtidigt finns den bästa servicen för dem som jobbar för regimen för att den ska uppnå sina smutsiga mål. Jag skulle vilja fråga Khamenei (han som säger sig "LIDA" för oss): Om vi skulle ha velat ha kvar en diktator som härskare, så hade vi redan tidigare en mycket MODERN diktator nämligen "SHAHEN"! Men vi vill ha demokrati. Vi iranier behöver absolut inte mullorna. Vi VILL att de diktatoriska mullorna ska lämna vårt land. Vi iranier vill och kan leva tillsammans med alla nationaliteter oavsett religion. Vi vill till 100 procent undvika folk som planerar terroraktioner eller fientligheter. Vi vill ha en dialog med våra motståndare för att lösa problemen i ömsesidig respekt. Vi behöver inte några mullor eller någon annan sorts översittare. Punkt, slut! Sist men inte minst. Det regimen i Iran gör just nu är helt unikt. Jag menar att vanligen när en president gör statsbesök i ett annat land och plötsligt en svår katastrof inträffar i det egna landet avbryter presidenten sitt besök omedelbart och åker hem för att vara med sitt folk. Men i Irans fall görs det helt tvärtom. När jordbävningen inträffade i Azerbadjan åkte Ahmadinejad med en delegation till Saudiarabien. Regimens TV rapporterade inte heller om jordbävningen under de första dagarna och regimen tackade dessutom nej till världens hjälp. Däremot har mina landsmän själva tagit initiativ till att samla in pengar/saker till de behövande men det satte regimen STOPP för. Vidare var jordbävningen ganska svag, magnitud 6,4 på richterskalan, varför det enligt många experter inte hade behövt bli några dödsoffer alls om bara en del förebyggande åtgärder hade vidtagits. Mary Berari, medlem i S-föreningen Centrum och i Kungsbackas S-förenin

12 Jonas Helgesson med föreläsning Motivation Jag bestämde mig någon gång i tonåren för att jag ska leva mitt liv utan ursäkter. Jag tänkte sluta tycka synd om mig. Jag bestämde mig för att tävla mot min kropp. Och framför allt: jag bestämde mig för att börja älska mig själv och se med förväntan vad livet har att erbjuda. När: 27 september Kl insläpp från kl Var: Pingstkyrkan Inlagsvägen 4 Pris: 80 kronor Biljetter: NHR:s kansli i Kungsbacka, Verkstadsgatan 14. Tfn tisdagar och fredagar samt vid entré på föreläsningsdagen. Jonas Helgesson är född och uppvuxen i Göteborg men bor sedan en tid tillbaka i Malmö. Han arbetar som föreläsare, författare, ståuppkomiker och skribent. Jonas har bland annat skrivit böckerna Grabben i kuvösen bredvid och Ett bra CP-liv. I sin föreläsning Motivation tar Jonas upp fråga Är livet bara till för de perfekta? Den frågan utgår Jonas från när han inspirerar oss att leva livet fullt ut. Skit händer så är det bara. Men hur reagerar vi? Det finns de som fyller sina liv med dagar och så finns det de som fyller sina dagar med liv. Jonas förmedlar en tro på livet och får oss att skippa våra ursäkter för att inte ge allt för det vi drömmer om. Han talar om vikten av rätt inställning, konsten att övervinna hinder och kraften i att fokusera det positiva. En viktig ingrediens i Jonas föreläsande är humor och han använder sig av den för att förmedla sina viktiga budskap. Jonas utmanar våra föreställningar och får oss att förstå men han utmanar också sig själv för att ständigt bli bättre.

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Språkröret Nr 3 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna

Språkröret Nr 3 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Språkröret Nr 3 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Känn historiens vingslag Vårutflykt till Hunehals! Visst ska vi Socialdemokrater blicka framåt i politiken. Men det är också viktigt att känna till

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Kom och tyck till om Kungsbackas framtid!

Kom och tyck till om Kungsbackas framtid! Julgransplundring 17 januari! Kom och tyck till om Kungsbackas framtid! VÄLKOMMEN TILL MEDLEMSMÖTE TORSDAGEN DEN 21 JANUARI KL 18.00 PÅ ABF Elin Johansson, planchef på Plan & Bygg, kommer och informerar

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner Socialdemokraterna i Jönköpings län Residensgatan 1 556 13 Jönköping T: 036-165140 www.socialdemokraterna/jonkopingslan

Läs mer

KUNGSBACKA ARBETAREKOMMUNS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

KUNGSBACKA ARBETAREKOMMUNS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 KUNGSBACKA ARBETAREKOMMUNS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 STYRELSEN Verkställande utskottet Ordförande Vice ordförande Kassör Ledamot, facklig ledare Studieorganisatör Övriga styrelseledamöter. Maj-Britt Rane

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Språkröret Nr 5 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka

Språkröret Nr 5 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka Språkröret Nr 5 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka Häng med och diskutera Löfvens första S-budget! Fler jobb för Sverige är rubriken för Socialdemokraternas budgetförslag 2013. På medlemsmötet

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

Språkröret Nr 6 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka

Språkröret Nr 6 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka Språkröret Nr 6 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka Medlemsmöte Nästa medlemsmöte bjuder på både nytta och nöje! Vi ska välja ombud och behandla motioner till distriktskongressen som hålls

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Människovärde. Inte marknadsvärde. rödaste röst. Välj Göteborgs

Människovärde. Inte marknadsvärde. rödaste röst. Välj Göteborgs Människovärde Inte marknadsvärde Välj Göteborgs rödaste röst Vi är det antikapital INGET AV DE PARTIER som sitter i Göteborgs kommunfullmäktige ser någon framtid utan kapitalism. De tror att samhällelig

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Protokoll från valberedningen möte 2015 03 03

Protokoll från valberedningen möte 2015 03 03 Protokoll från valberedningen möte 2015 03 03 Närvarande: Odd Hessler Ordförande Bo Karlsing Sekreterare Jan Byvik Lisbeth Larsson Ann Christine Eliasson Britt Mattsson Stig Wikholm Marianne NIlsson Kungsbacka

Läs mer

Folkpartiet det självklara valet. Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista

Folkpartiet det självklara valet. Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista Folkpartiet det självklara valet Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA Vårt vägval för Sverige Vilket framtida Sverige vill du leva i? Vi vill skapa ett jämlikt samhälle där alla inte bara några kan känna frihet, trygghet och

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka.

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Tal, Livs kongress 2013-06-04 12 min Tack! Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Jag vill gratulera till en lyckad kongress. Ett uttalande från er som har spridits på nätet

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Allmänt

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Allmänt MÖJLIGHETERNAS TÄBY Allmänt Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? I Täby har Moderaterna genom flera mandatperioder av egen majoritet kunnat forma politiken utan att ta hänsyn till andra partier.

Läs mer

Hösten är här med nya händelser

Hösten är här med nya händelser SPRÅKRÖRET Nr 5 2015-18 oktober www.facebook.com/socialdemokraterna/kungsbacka Hösten är här med nya händelser Det händer mycket i politiken just nu. Alliansen har ställt till det. Decemberöverenskommelsen

Läs mer

RIKSDAGSVALET SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september

RIKSDAGSVALET SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september RIKSDAGSVALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Gäller fram till 10 september Sid 2 (4) MANUS FÖR BLOCKBYTARE Hej! Jag heter X och kommer från Socialdemokraterna. Vi går

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 VALKRETS 2 Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda 4 ombud ska väljas i kretsen Presentation av de 8 kandidater som kandiderar i valkrets 3

Läs mer

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA

VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA VI INVESTERAR I JOBB OCH FRAMTIDSTRO FÖR ALLA Vårt vägval för Sverige Vilket framtida Sverige vill du leva i? Vi vill skapa ett jämlikt samhälle där alla inte bara några kan känna frihet, trygghet och

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

Totalt intäkter

Totalt intäkter 1. 2. 3. 4. Budget Utfall Budget Verksamhetens intäkter 2007 2008 Medlemsavgifter - 169-160 Arvodesbidrag - 69-65 Gruppavgifter - 4-7 Kommunalt partistöd - 1140-1154 Fakturerade kostnader - 72-45 Övriga

Läs mer

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

1 maj 2013 Älmhult Gott folk och bästa mötesdeltagare

1 maj 2013 Älmhult Gott folk och bästa mötesdeltagare 1 maj 2013 Älmhult Lennart Värmby (V), gruppledare landstinget Kronoberg Gott folk och bästa mötesdeltagare vare sig ni är infödda Älmhultabor eller utsocknes som jag, så är det med glädje vi samlas här

Läs mer

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land.

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Sverige är ett rikt land Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering, samarbetsregeringen.

Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering, samarbetsregeringen. Medlemsmöte 29 oktober! Vi diskuterar valet och får besök av riksdagsledamot Adnan Dibrani Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering,

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Katrineholms kommun S+M en politisk bomb I Katrineholm hade Socialdemokraterna haft egen majoritet i 90 år när medborgarna gick till val år

Läs mer

Rådslagsmaterial Minskade klyftor

Rådslagsmaterial Minskade klyftor Rådslagsmaterial Minskade klyftor Socialdemokraterna i Örebro Örebro arbetarekommun har tagit initiativ till ett antal lokala rådslag. Rådslagen syftar till att öka kunskapen och debatten om respektive

Läs mer

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Innehåll Vad avgör val? Förmågan att: Se människors problem och utmaningar Föreslå konkreta åtgärder

Läs mer

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014

KIRUNA. Ett ovanligt parti för vanliga människor. Här vill vi leva våra liv! Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI KIRUNA KIRUNA Kommunalt politiskt program för Kiruna 2011 2014 Här vill vi leva våra liv! Ett ovanligt parti för vanliga människor 1 KIRUNA NORRBOTTENS SJUKVÅRDSPARTI Vårt partis

Läs mer

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden

Skatt för välfärd. en rapport om skatterna och välfärden Skatt för välfärd en rapport om skatterna och välfärden Rapporten framtagen av Vänsterpartiets stadshusgrupp i Malmö Januari 2012 För mer information: http://malmo.vansterpartiet.se Skatterna och välfärden

Läs mer

SPRÅKRÖRET. Hur klarar vi valseger även i Kungsbacka? Nr 5 2013

SPRÅKRÖRET. Hur klarar vi valseger även i Kungsbacka? Nr 5 2013 SPRÅKRÖRET Nr 5 2013 Hur klarar vi valseger även i Kungsbacka? Hur ska vi vässa oss inför kommunalvalet 2014 i Kungsbacka och vilka frågor vi ska gå till val på? Ta chansen att påverka politiken och kom

Läs mer

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling 2011 2014 Socialdemokraterna i Katrineholm Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande Katrineholm i jobb

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Det är inte ideologier som styr på kåren

Det är inte ideologier som styr på kåren Styrelsen. Mikaela Peltz, Zakarias Pante och Katarina Nilsson representerar Socialdemokraterna, Moderaterna och Pedagogerna. Det är inte ideologier som styr på kåren Medier och politiker på riksnivå har

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren Val 2014 Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren För dig som valarbetare 2 (5) Valstrategin Vår berättelse kan vara bra att använda som en plattform till de samtal som genomförs vid dörren. Väck intresse:

Läs mer

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest?

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest? Är Sverige till Salu?? Ja idag är Sverige till salu! Vill vi ha det så? Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från

Sammanfattning. Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från Den här rapporten som ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle handlar om de faktorer som påverkar privatiseringen av skattefinansierade välfärdstjänster. I analysen

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution.

Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution. HÄR BYGGS DET: Framtid Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution. Nordbygg Sustainable Days Featuring Germany 1 4 april 2014 Företag och experter bakom den världsledande tyska energitekniken

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

Forshaga en framtidskommun! Valprogram Tillsammans bygger vi framtiden!

Forshaga en framtidskommun! Valprogram Tillsammans bygger vi framtiden! Forshaga en framtidskommun! Valprogram 2010-2014 Tillsammans bygger vi framtiden! Låt barnen ta plats! De flesta barn växer upp i familjer där det finns resurser och sociala nätverk. Familjer är olika

Läs mer

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014

SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 SUNNE KAN BÄTTRE! MODERATERNA I SUNNE 2014 Sunne kan bättre! Vi Moderater i Sunne kommun är beredda att ta ansvar och leda kommunen efter valet 2014. Vi vill bidra till att alla i högre grad ska kunna

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Om det ideella arbetets betydelse

Om det ideella arbetets betydelse Om det ideella arbetets betydelse Vem äger det ideella arbetet? Omfattning av ideellt arbete 1992 2009. Andel (%) av den vuxna befolkningen totalt samt efter kön Män Kvinnor Totalt 1992 52 44 48 1998 53

Läs mer

Studiecirklar som ger

Studiecirklar som ger Dags för studier PROgram Hösten 2017 Studiecirklar som ger trivsam samvaro berikande diskussioner ökad kunskap PRO-BYGGETTAN STUDIEVERKSAMHETEN Datacirklar Lokal: ABF, Sveavägen 41, Stockholm. Du som är

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 3

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 3 KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 3 INFORMATION Den 8 till 12 april har Socialdemokraterna sin 39:e partikongress. Denna genomförs på Svenska mässan i Göteborg. Till kongressen

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN

KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN Eva Holmström Tel: 660 73 17 Mobil: 070-773 19 35 E-post: eva.holmstrom@malmo.sap.se Andreas Schönström Tel: 660 73 20 Mobil: 070-773 19 33 E-post: andreas.schonstrom@malmo.sap.se

Läs mer

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA.

ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. VALPROGRAM FÖR JOBB, SKOLA OCH VÄLFÄRD GNESTA 2015-2018. Socialdemokraterna FRAMTIDSPARTIET I GNESTA Stefan Löfven Johan Rocklind ETT BÄTTRE GNESTA. FÖR ALLA. Sverige är ett

Läs mer

Effekterna av vårdnadsbidraget

Effekterna av vårdnadsbidraget Effekterna av vårdnadsbidraget - Kraftiga neddragningar i förskolan - Begränsningar i barns rätt till förskola - Minskad jämställdhet i familjeliv och arbetsliv - Minskat deltagande i arbetslivet - Tillbakagång

Läs mer

EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE

EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Sid 2 (8) HUVUDBUDSKAP Rättvisa villkor och fler jobb Det är ett historiskt misslyckande att 26 miljoner människor i dag saknar

Läs mer

Socialdemokraterna i riksdagen. Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen!

Socialdemokraterna i riksdagen. Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen! Socialdemokraterna i riksdagen Jobben först Sverige och Kungsbacka ska tillbaka till toppen! 2 (8) Inledning Med denna rapport vill vi visa väljarna i Kungsbacka hur vår politik ser ut utifrån budgetmotionen

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

LÄRANDE I LERUM. hårt arbete lönar sig! lyckat eu-besök i lerum. hej där, göran careborg!

LÄRANDE I LERUM. hårt arbete lönar sig! lyckat eu-besök i lerum. hej där, göran careborg! LÄRANDE I LERUM FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA VUXENUTBILDNING K U LT U R S K O L A BIBLIOTEK K U LT U R O C H F R I T I D hårt arbete lönar sig! hej där, göran careborg! juni 2014 hårt arbete lönar

Läs mer

Låt oss göra Laholm ännu bättre

Låt oss göra Laholm ännu bättre Låt oss göra Laholm ännu bättre Vi ber om ditt förtroende. Valet är ditt den 19 september Vi socialdemokrater vill skapa framtidstro i hela vår kommun för alla som bor där. Unga ska känna sig sedda, kunna

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

9 SAKER SOM GÖR LIVET LÄTTARE

9 SAKER SOM GÖR LIVET LÄTTARE 9 SAKER SOM GÖR LIVET LÄTTARE ETT LÄTTARE VAL När det finns folk som offrar livet för att få rösta, är valet att utnyttja sin rösträtt rätt enkelt. Praktiskt är det också lätt att rösta. Att välja parti

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2014 Så här använde vi skattepengarna Nämndernas resultat och verksamhet Vad händer 2015? VIKTIGA HÄNDELSER 2014 Sannerudsskolan

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA staffanstorp BÄTTRE! Vi vill bygga en ännu bättre kommun! Staffanstorps kommun är och har varit framgångsrik på många sätt. God service till invånarna har förenats med låg skatt, samtidigt

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun.

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. Till dig som väljer väg för Sverige. Sverige är ett land att vara stolt över. Jag vet det. Min uppväxt, min trygghet

Läs mer

Framtidens Katrineholm

Framtidens Katrineholm Framtidens Katrineholm Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel del bra saker som politiker.

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Presentation kandidater

Presentation kandidater Presentation kandidater Riksdag & Landsting 2014-2018 Distriktskongressen 5-6 april i Ånge I denna broschyr hittar du den politiska valberedningens förslag till de sex översta namnen på valsedeln till

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

Tack så mycket för den här inbjudan!

Tack så mycket för den här inbjudan! FINANSROTELN SID 1 (17) 2011-02-08 pm DET TALADE ORDET GÄLLER 110219 ANFÖRANDE MODERATA UNGDOMSFÖRBUNDET STORSTOCKHOLM Tack så mycket för den här inbjudan! Det är fantastiskt att se så många mufare här.

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar.

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar. FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013 Föreläsningar som förändrar. Lära för Livet Seminarier Utbildning Talarförmedling Er partner inom individ-, ledarskaps- och teamutveckling Sveriges bästa talare

Läs mer

Ett bättre LEKSAND. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand. Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström

Ett bättre LEKSAND. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand. Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström Ett bättre LEKSAND. För alla. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström En attraktiv kommun för fler Leksand ska vara en bra kommun

Läs mer

Högre kvalitet i förskolan

Högre kvalitet i förskolan Stockholm 26 augusti 2010 Högre kvalitet i förskolan Första delen av den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/6 I dag presenterar vi rödgröna partier den första delen av vår regeringsplattform om förskolan

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer