Språkröret Nr Medlemsblad för Socialdemokraterna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Språkröret Nr 4 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna"

Transkript

1 Språkröret Nr Medlemsblad för Socialdemokraterna Vi behandlar kongressmotioner, träffar ombudskandidater och ställer gruppledarna mot väggen I april nästa år är det partikongress som hålls i Göteborg. Vårt medlemsmöte onsdagen den 26 september präglas av kongressen eftersom vi ska behandla sex inkomna motioner samt redovisa kandidater inför val av kongressombud. De tre som föreslagits är Susanne Petrusson, Johan Tolinsson och Britt Tönnberg. En av dessa ska senare väljas genom brevröstning. Under mötet har du dessutom chansen att ställa gruppledarna i nämnder och styrelser mot väggen, ta upp aktuella politiska frågor med dem samt komma med förslag. Välkommen till ett innehållsrikt medlemsmöte kl i ABF- huset!

2 Kungsbacka Arbetarekommun Expedition Verkstadsgatan Kungsbacka Tel Fax Bankgiro e-post Öppet måndag-torsdag Övrig tid hänvisas till telefon. Språkröret e-post Ombudsman Kent Stenhammar Tfn mobil E-post: Ordförande samt ansvarig utgivare för Språkröret Ingemar Lundin Tel E-post: Fjärås Soc. dem. förening Ordf. Ingemar Ingemarsson Tel E-post: Kungsbacka Soc. dem. förening Ordf. P-O Westerberg Mobil: Kungsbacka Soc. dem. Kvinnoklubb Ordf. Maj-Britt Rane-Andersson Tel E-post: LO-fackens Soc. dem. förening Ordf. Lisbeth Larsson Tel E-post: Löftadalens Soc. dem. förening Ordf. Olga Augustsson Tel E-post: Särö och Vallda Soc. dem. förening Ordf. Maj-Britt Rane-Andersson Tel E-post: Tölö-Älvsåker Soc. dem. förening Ordf. Johan Tolinsson Tel E-post: SSU Kalendarium 2012 September 19 18:30 Styrelsemöte + Planering Trålaren 19 Regionfullmäktige KF-grupp 26 19:00 Medlemsmöte Fullriggaren Motionsbeh. Inför Partikongress 2013 Oktober 6 Heldag Regiongruppen IF Metall Halmstad 9 18:00 Kommunfullmäktige 11 17:00 VU Trålaren KF-grupp 18 18:30 Styrelsemöte Trålaren 25 19:00 Medlemsmöte (Budget,etc) Esteten Regionfullmäktigegruppen Folkets Hus Falkenberg 31 Regionfullmäktigegruppen Falkenberg Kungsveteranerna och ABF:s PROGRAM FÖR ALLA DAGLEDIGA HÖSTEN 2012 Onsdagar klockan 13.00, lokal Fullriggaren ABF-huset, Verkstadsgatan 14. Telefon till ABF , Marianne Nilsson Soppa, bröd och kaffe med dopp och aktuella program. Entré 50:- 19 SEPTEMBER EKOLOGISKT NÄRODLAT RÄTTVISEMÄRKT, - VALET ÄR DITT! Medverkande från butik, odlare och producenter. 24 OKTOBER LIVET I ÄSKHULTS BY, DÅ OCH NU! Britta Nyström, intendenten på Äskhult berättar i ord och bild om hur de levde på Äskhult förr och hur verksamheten är idag. 28 NOVEMBER JULENS BLOMMOR, SÅNGER OCH KUNGS- BACKAS LUCIOR. Soppan byts ut mot ris a la Malta och till kaffet får vi besök av Kungsbackas lucia med tärnor. Tillsammans sjunger vi gamla kära julsånger till ackompanjemang av dragspel och gitarr och får lära oss konsten att arrangera julens blommor. Hjärtligt välkommen ABF och Kungsveteranerna Redaktionen för detta nummer: Per Hellstrand, Kent Stenhammar, Kristina Lundberg och Jan Lundberg

3 Kommunalråd Eva Borg Stadshuset Mobil Höst,ny skatteprognos och nya medlemmar Hoppas ni alla har haft en skön och avkopplande sommar. Hösten kommer smygande, det känns både på morgonen och kvällen, luften är kyligare. Men tiden går ju så fort, snart är det jul och snart är det sommar igen! I mitten av augusti kom en ny skatteprognos. Den visar att kommunen beräknas få in 46 miljoner kronor mer än vad som beräknades då kommunfullmäktige fattade beslut om kommunbudgeten för innevarande år. Vi socialdemokrater ville i vårt budgetförslag att nämnden för Förskola & Grundskola skulle få ytterligare 44 miljoner kronor mer än vad de styrande i kommunen föreslog. Vi ansåg att pengarna bland annat skulle användas till att minska antalet barn i barngrupperna i förskolan och på fritidshemmen. Ökad lärartäthet var ett annat angeläget område. Man kan väl säga att en budget är en kvalificerad gissning om hur det kommer att gå men jag vill påstå att våra beräkningar när det gäller skatteintäkter och statsbidrag inte är helt fel. Det återstår också några månader på det här året, så vi får väl se vad resultatet blir vid årsskiftet. Träff med nya medlemmar Jag har haft det stora nöjet att få träffa en hel del av våra nya medlemmar. Det är så roligt med dessa engagerade människor i olika åldrar. Att bestämma sig för att bli medlem i ett politiskt parti är ett stort steg att ta. På de här träffarna pratar vi om aktuella politiska frågor, vi fikar och har det trevligt. De är också med på våra gruppmöten som äger rum innan nämnderna har sina sammanträden. Det är bra att vi blir fler som diskuterar viktiga frågor, nu när vi är färre (S)- ledamöter ute i nämnderna. Men det senare ska vi minsann ändra på vid nästa val! Möt fullmäktigegruppen! Nu står vi inför en rad möten med kommunfullmäktigegruppen.. Alla medlemmar är välkomna på dessa möten! Vi är i Kungsbackarummet på Stadshuset. Kom till receptionen strax före kl 18 så hämtar vi er! Boka in den 24/9, 15/10, 19/11 och den 17/12 i din almanacka. Välkomna! Eva Borg (S) Kommunalråd Palme-filmen Genom sitt arbete mot rasim och intolerans och för demokrati, mänskliga rättigheter och fred inspirerade Olof Palme människor inte bara i Sverige - utan världen över. Nu spelas filmen om Olof Palme med titeln Palme. Arbetarekommunen hyrde Facklan lördagseftermiddagen den 15 september, alltså dagen efter premiären. Ett 75-tal medlemmar med närstående tog chansen att se filmen. Efteråt samlades deltagarna till mingel och samtal.. Tyvärr hade vi inte möjlighet att förannonsera om filmen i förra Språkröret, men i nästa nummer kommer rapport och recension. För dig som inte kunde delta finns fler chanser att se filmen antingen på bio eller längre fram som serie på SVT.

4 Jobben och hållbar miljö i fokus för Johan Tolinsson Kraftfulla insatser för att få bukt med arbetslösheten, hållbar miljö, bättre social trygghet, säkrare arbetsmiljö och bostäder för alla. Det är några hörnstenar när Johan Tolinsson skisserar huvuddragen i Socialdemokraternas politik som han vill se den. Johan valdes in i kommunfullmäktige 2006, är med i kommunstyrelsen från 2010 och har dessutom flera uppdrag i nämnder och styrelser. Men basen är fortfarande Posten och jobbet som brevbärare som han haft i Kungsbacka sedan Han arbetar ett par- tre dagar i veckan medan resten av arbetstiden plus åtskilliga kvällar går åt till politiken. Att förankringen bland arbetskamraterna på Posten betyder mycket understryker Johan flera gånger. - Det är skönt att kunna gå till jobbet, få synpunkter på olika politiska frågor från kamraterna samtidigt som jag kan berätta om hur politiken fungerar. Tidigare hade Johan Tolinsson flera tunga fackliga uppdrag men efterhand har politiken kommit i förgrunden. Nyligen valdes han dock till arbetsplatsombud, ett uppdrag han inledde sin fackliga bana med för drygt 20 år sedan! Det är viktigt att leva som man lär.johan använder cykeln flitigt för att ta sig fram i Kungsbacka.

5 Denna intervju som sker på Arbetarekommunens expedition en ljummen augustikväll ska fokusera en hel del på rikspolitiken. Detta eftersom Johan kandiderade till riksdagen i förra valet och gärna ställer upp i riksdagsvalet Vänster och grön Ideologiskt står han inte längst till vänster i partiet men vänster inom mitten som han uttrycker det. Statsvetarna talar ibland om en vertikal axel inom politiken som kompletterar den traditionella vänsterhögerskalan. Längst ner finns betong och högst upp grön. Här placerar sig Johan långt uppe i den gröna delen och när vi börjar diskutera partiets politik nämner han först hållbar miljö. Han säger att man måste ta miljön med bland annat stigande växthusgaser mycket mera på allvar för att våra barn och barnbarn ska ha en framtid. De återkommande skyfallen som drabbar bland annat Kungsbacka är bara ett av många exempel på klimathotet. Problemen med Kungsbackaåns översvämningar ser han på nära håll som vice ordförande i Tekniska nämnden. -Vi kan hämta goda exempel från omvärlden. Se på tyskarna som satsar på förnyelsebar energi som vind och sol samtidigt som de avvecklar fossila bränslekällor och kärnkraften. Det är djärvt och vi kan göra en hel del mycket mer i Sverige när det gäller energi men även transporter. Sverige har haft flera förlorade år när det gäller satsningar på hållbara transporter. Det gäller naturligtvis järnvägen men även sådant som cykelvägar och hyrcyklar som vi kan besluta om lokalt. Förbud mot biltrafik på vissa tider och sträckor är en annan fullt möjlig åtgärd. Bostäder i olika former för alla är en annan hörnsten i s-politiken som Johan lyfter fram. Det gäller inte bara för ungdomar utan även trygghetsboende för äldre där rikspolitiken måste bli mycket tydligare. Krafttag för arbetsmiljön - Arbetsmiljön är en annan viktig fråga där borgarnas nedskärningar inom tillsyn och forskning lett till stora problem ute på arbetsplatserna. -Arbetsmiljöverket har fått knappare resurser och Arbetslivsinstitutet är nedlagt. Regeringen har underminerat arbetsmiljön, detta är oerhört viktigt för oss att ta tag i och se till så det sker nysatsningar! Arbetslösheten och jobben har alltid stått i fokus för Socialdemokraterna och blir i högsta grad ett huvudtema i valet Regeringen har inte lagt fram några konkreta åtgärder för att minska arbetslösheten som nu bitit sig fast kring 8 procent personer har varit utan jobb i mer än två år och ungdomsarbetslösheten är uppe i skrämmande 20 procent. Johan Tolinsson konstaterar att det behövs en rad åtgärder både på kort och lång sikt. Arbetsmarknads- och bristyrkesutbildningar är exempel på det förstnämnda, bättre yrkesutbildningar och forskningssatsningar på det senare. De borgerliga så kallade reformerna har gått snett, ta t ex den sänkta restaurangmomsen där de få nya jobben nästan bara handlar om deltid som ingen kan försörja sig på. Och som ledamot av personal- och organisationsutskottet ser han ofta att alltfler hamnar i det sönderkritiserade arbetsmarknadsprogrammet fas 3 som innebär oavlönat eller extremt lågavlönat arbete på obestämd tid. -Forskning och innovationer talas det mycket om på riksplanet vilket är rätt. Men jag tror också vi kan göra mycket lokalt. Vår kommun borde kunna dra mycket större nytta av närheten till Universitetet och Chalmers i Göteborg. När det gäller välfärden har diskussionen om privatiseringen blivit allt intensivare i takt med att missförhållanden och finurliga skatteplaneringar avslöjas. Bland annat säger LO nej till vinster i välfärden medan partiet utreder. Johan är mycket tveksam till utvecklingen men ser samtidigt dilemmat i att privatiseringen gått långt och att det kan bli svårt att backa bandet. -I sak menar jag att vi inte ska ha privata aktörer som tjänar pengar på verksamheten, pengar som ju kommer från skattebetalarna. Inom skolan kan privata ägare möjligen vara OK så länge pengarna går tillbaka till eleverna, men inte inom vård och omsorg. Lösningen ligger nog i att skärpa kraven avsevärt när man skriver avtal samt få en mycket effektivare tillsyn. Sen är det en riksdagsfråga om privata aktörer som inte sköter sig ska stoppas, jag tycker definitivt det. Håll samman,var tydlig! Frågorna är många, utrymmet i Språkröret begränsat. Avslutningsvis resonerar Johan Tolinsson om hur viktigt det är att vi som parti är överens i politiken när vi en gång tagit ställning. -Ann Marie Lindgren skriver klokt i Aktuellt i Politiken om detta. Ska vi vinna valet 2014 måste vi vara överens om de stora dragen vad gäller miljön, kärnkraften, bostäderna, välfärden, ja även försvaret. Lokalt menar jag att det brister en del när vi ska stå upp bakom fattade beslut. Ta t ex det nya torget som vi sagt ja till men där partivänner i insändare nu kräver rivning av en omdiskuterad byggnad. Här menar jag att borgarna får ta beslut om byggnaden ska flyttas. Johan betonar även att politiska förslag måste diskuteras igenom noga. -Vi måste lära oss att tala om vad vi vill göra. Räcker intäkterna till en reform eller ett projekt? Här gäller det att vara mycket tydlig med vad partiet vill och sedan budgetera för det. Måste vi stryka något annat, kanske ha färre planteringar i kommunen i utbyte mot t ex ökad lärartäthet? Eller behöver vi höja skatten med en liten peng, något som kanske kortsiktigt slår mot våra egna väljare men långsiktigt är bra? Ska sjukvården effektiviseras än mer för att gå ihop även om det slår mot sjuka och gamla? Eller ska vi höja skatten något? Vi behöver djupare diskussion om sådana avvägningar både lokalt och på riksplanet innan vi lovar något! Per Hellstrand

6 Annonser Aktiviteter Insändare KOM MED I VÅR STUDIECIRKEL FN:s Kvinnokonvention Jämställdhet är en mänsklig rättighet! Ett ämne lika aktuellt för alla, män som kvinnor. Vi träffas, lär och diskuterar kvinnors situation i olika delar av världen. Vår första träff är Tisdagen den 2 oktober klockan på ABF. Då bestämmer vi dagar, tider och hur vi skall lägga upp arbetet i cirkeln. Anmäl dig till oss cirkelledare: Inga Calèn, Marianne Nilsson, STUDIECIRKEL TILL SKÖN MUSIK "Dansa dig harmonisk och mjuk i lederna" Tisdagar 10-12, i ABF:s lokal Fullriggaren mjukar vi upp våra leder och vårt leende till sköna rytmer för kropp och själ. Kom med du också! Kursen kostar 200:- för hela terminen. Anmäl dig till ABF:s expedition Välkomna till S-kvinnors höstprogram * Ensamkommande flyktingbarn i Kungsbacka Verksamhetschef Mia Christiansson, Fyrtornet i Kungsbacka berättar om sitt arbete och även om kommunens verksamhetssamarbete och kommande behov av fler platser Den 30 oktober på ABF i Kungsbacka Mötet arrangeras av S-kvinnor för alla s- medlemmar och sympatisörer. * Halländsk Kvinnokraft boken om spännande Hallandskvinnor Birgitta Tingdal, en av fem författare till boken Halländsk Kvinnokraft, berättar om inspirerande kvinnliga föredömen. Kom och låt er inspireras och hitta kanske en julklapp? Den 22 november kl i ABF-huset Att studera i grupp är både roligt och stärkande Kvinnorörelsen mer än 100 år

7 Ordf. S-kvinnor i Kungsbacka Maj Britt Rane Andersson Box Vallda E-post: Handling istället för prat om resurserna till skolan Nu har vi haft "sommarlov" och jag tänker tillbaka på vårterminen i skolverksamheten i Kungsbacka. Vad hände? Vad kommer att hända i höst? Av begärda 24 extra miljoner, fick nämnden 7 miljoner. Vårt S-förslag på 50 miljoner till förskolan och skolan röstades ner! Vad blir konsekvenserna? Redan i våras blev det nej till barnomsorg på obekväm tid (med bl a nattomsorg), nej till fortsatt ersättning till de fristående verksamheterna. En annan viktig fråga har dykt upp, hur ser det ut på våra arbetsplatser? Indikationer har kommit om att arbetsmiljön är riktigt usel på flera skolor! Hur gör vi? Hur gör Ni? Tiden räcker inte till för förskolans eller skolans personal för att leda det pedagogiska arbetet. I höst måste elever kanske tvingas byta skola i Onsala eftersom vi inte har "råd att bygga fler lokaler"! I internbudgeten som läggs i nämnden i september-oktober kommer verkligheten att synas. Det gäller inte bara att prata om bra skola och god barnomsorg, det gäller att se till att resurser finns i form av medarbetare och god miljö. Att vara kvalitetskommun förpliktigar, ska vi leva upp till det måste förskolan och skolan prioriteras NU! Vi Socialdemokrater har lagt en grund för detta, nu gäller det att alliansen hänger på. Ni har möjlighet senast i kommunfullmäktige i november! Maj-Britt Rane Andersson(s) vice ordf. Nämnden för Förskola och Grundskola Kommunstyrelsen vice ordf. Kommunfullmäktige Läxhjälp bara för rika i borgarnas Sverige Alltid är det de rika som kommer först! Nu har regeringen kommit med ett nytt förslag som gynnar dem som har råd, läxhjälp! Naturligtvis lockar detta många föräldrar, skatteavdrag är det ju ingen som avstår ifrån eller? Rut-avdraget skall utökas, tydligen finns en ordentlig marknad för detta. Vem har råd att betala 2000 kronor i månaden för läxhjälp? Jo de som har god inkomst naturligtvis. Än en gång ser regeringen till att klyftorna ökar. Men skolan måste se till att eleverna får den hjälp de behöver under lektionerna, inte utanför. Dessutom gynnar avdraget endast dem som tjänar en viss inkomst medan låginkomsttagare inte har någon nytta av det Jag är rädd att skolan inte får de resurser som behövs. Istället är det lösningar typ rut-tjänster som regeringen lägger fram, med andra ord våra skattepengar som välbeställda får nytta av. Var finns solidariteten? Nu är det dags att socialdemokraterna säger ifrån på skarpen! Maj-Britt Rane Andersson Viktigt lyfta fram våra s-kandidater Fick i min hand en intressant artikel som jag gärna vill förmedla till alla inför bland annat valrörelsen. Den heter "Partiet och kandidaterna" I de socialdemokratiska valrörelserna har kandidaterna ofta haft en undanskymd roll. Personerna har ingen betydelse det är politiken det handlar om" har varit den grundläggande inställningen. För den enskilde kandidaten har det handlat om personlig blygsamhet,"min person är ointressant- jag företräder bara partiet". Det har varit ett inåtvänt synsätt som utgått från ett internt perspektiv. För väljaren spelar människorna i politiken en allt viktigare roll. Man vill veta vilka som företräder partierna och de politiska alternativen, man vill känna kandidaternas bakgrund och erfarenhet och man vill kontakta kandidaterna. Om socialdemokraterna förmår att prata sakfrågor och personliga egenskaper samtidigt som frågor om system och förvaltning lämnas därhän kan samtalet och intresset för politik förbättras. Personvalet är en möjlighet eftersom vi behöver kandidater som budbärare och det förutsätter att de är välkända, att de rör sig ute bland väljarna och är utåtriktade och aktiva. Vi behöver visa att vi är människor av kött och blod och att vi bor bland väljarna, för om de ska ta kontakt med oss måste de veta var vi finns. Detta är några bra funderingar som jag läste ut ur artikeln så nu är det bara att kasta loss och starta valrörelsen inför 2014! Maj-Britt Rane Andersson

8 Hernan Chavez vet vad högerpolitik innebär - Sverige får inte bli landet där bara plånboken styr Socialdemokraterna i Kungsbacka får nu en ny politisk kraft med annorlunda bakgrund. Det är Hernan Chavez, 55, med rötter i Bolivia som går in som ersättare i Kommunfullmäktige och Fritidsnämnden efter Alexander Fornell som flyttat utomlands. När vi träffar Hernan i Stadshuset har han just fått en politisk orientering och uppdatering av vårt kommunalråd Eva Borg. Han ser fram mot att kunna påverka politiken och har många uppslag om hur Socialdemokraterna ska bedriva en aktiv opposition. Men först lite om Hernans bakgrund. Han kommer alltså från Bolivia, landet som fått sitt namn efter frihetshjälten Simon Bolivar. Vi börjar i militärdiktaturens Bolivia i slutet av 1970-talet då den unge studenten övervakades och förföljdes av regimen, ett öde han delar med många latinamerikanska flyktingar. -Jag var medlem i Socialistpartiet under studenttiden och hölls under ständig uppsikt. År 1980 bildades kortvarigt en ny civil regering innan militären åter tog makten. I mellantiden fick jag tillbaka mitt pass som myndigheterna hade beslagtagit och kunde lämna landet. Jag reste till Europa och fick så småningom asyl i Sverige. Hernan arbetade en tid på Östra sjukhuset och lärde sig svenska, tillbringade ett par år i Barcelona för att studera och återvände 1986 till Bolivia eftersom landet då åter hade fått en civil, mera demokratisk regering. Han fick arbete på Spaniens handelskammare i La Paz men märkte snart att politiken inte förändrats påtagligt. Högerpolitik och klyftor -De fattiga diskriminerades, högerpolitiken som bara gynnade den rika eliten levde kvar, klyftorna mellan olika landsdelar bestod. I Sverige hade jag lärt mig att så kan man inte ha det i ett land! Så efter några år reste jag tillbaka hit, läste in fil kand i bl a statskunskap vid Göteborgs Universitet och bildade så småningom familj. Sedan 12 år arbetar jag på Migrationsverket. Hernan Chavez politiska intresse för Socialdemokraterna väcktes när han studerade vid universitetet i Göteborg och fick en inblick i Sveriges utveckling under 1900-talet. Han blev imponerad av partiet som förvandlade ett fattigt bondeland till en rik och modern välfärdsstat. Ett tungt skäl till att Hernan nu ger sig in i politiken är att han ser denna välfärd hotad. -Man måste vara med och jobba när utvecklingen under den borgerliga regeringen går åt fel håll. Sverige är på väg att bli ett land som de flesta andra där plånboken avgör rätten till skola, vård och omsorg! Med den borgerliga privatiseringspolitiken ser jag att Sverige håller på att utarmas eftersom våra skattepengar läggs i kapitalisternas fickor istället för att gå till barnen, ungdomarna, de sjuka och äldre. Vad exempelvis färre anställda och därmed lägre kvalitet leder till ser vi dagligen exempel på. Men sådan är kapitalismens natur! Hernan höjer rösten och understryker sin uppfattning med tydliga gester. Och han slår fast att vissa saker måste drivas i offentlig regi och styras av allmänintresset. Kvalitet får kosta -Jag vill se fler visioner i partiet om hur vi ska organisera välfärden. Om privata företag kan ta ut sådana jättevinster som de gör måste man kunna effektivisera verksamheten i offentlig regi. Detta utan att ge avkall på kvaliteten eftersom vinsterna är så stora att de inte enbart kan förklaras av lägre personaltäthet och andra nedskärningar. Dessutom menar jag att visionerna inte bara får handla om kronor och ören, det är borgerlig retorik. Kvalitet måste få kosta men vi är rädda för att säga detta rent ut. Jag är övertygad om att folk är beredda betala lite högre skatt om de vet vart pengarna går.

9 Exempelvis att äldreomsorgen verkligen ska vara den bästa man kan få och att alla ska ha samma rätt till god omsorg. Visionerna måste också omfatta jobben och Hernan återknyter även när till hur Sverige byggdes ut till en modern välfärdsstat bland annat genom kraftful kraftfulla satsningar på infrastruktur, forskning och innovationer för spetsteknologi. Han tror mycket på grön tillväxt med satsningar på järnvägar och ny förnyelsebar energi. Men samtidigt anar han en tvekan hos Socialdemokraterna. -Vi är rädda för att borgarna ska beskylla oss för att panta landet. Ändå är det i praktiken nästan gratis för Sverige att låna pengar, nu har vi ett gyllene tillfälle att sätta fart på hjulen. Sker ingenting är risken stor att företag och kunskap flyttar ut, att goda forskare och duktiga tekniker och ingenjörer inte ser någon framtid här. Då tappar vi det mänskliga kapitalet och halkar ner till ett andra klassens land när det gäller produktionen och därmed även välfärden. Det gäller alltså att ha lång framförhållning på säg 10 till 20 år för att vi ska kunna vara med och konkurrera med våra produkter. De borgerliga har ett administrativt synsätt på statens inkomster och utgifter, de tänker bara på kronor och ören och på nästa val och inte på framtiden! Men tyvärr har vi en tendens att spela på deras planhalva och villkor genom att ibland använda oss av samma retorik i politiken. Beskatta konsumtionen Hernan Chavez funderingar över jobb och välfärd har lett fram till en konkret men måhända kontroversiella idé. Det gäller att göra den svenska industrin mer konkurrenskraftig. -Om man idag ser på de totala svenska lönekostnaderna i jämförelse med andra industriländer ligger vi ganska högt. Jag tänker på arbetsgivaravgifter och löner. Det är svårt i längden att konkurrera eftersom våra produkter kostar mycket. Vi kan ge exportindustrin draghjälp genom att sänka arbetsgivaravgiften. Detta skulle generera förutom billigare produkter även möjligheter för företag att nyanställa. Reformen kan bekostas med att beskatta vissa typer av konsumtion högre. Det skulle ge statskassan inkomster till välfärden samt utrymme för att sänka arbetsgivaravgifterna. Mycket handlar det om vilket samhälle vi ska ha, ett konsumtionssamhälle där man byter dator och mobil vartannat år eller ett välfärdssamhälle som är till för alla! Per Hellstrand FOTNOT: Information om Bolivia finns på nätet, bl a Wikipedia samt UD:s landöversikt. Googla t ex UD Bolivia.. Man måste engagera sig politiskt när samhället under den borgerliga regeringen går så totalt åt fel håll, säger Hernan Chavez. Nu går han in som ersättare (s) i kommunfullmäktige

10 Maud Lanne AU-ledamot i nämnden för äldreomsorgen V. ordförande Kungsbackanämnden Tel bostad Tänk om, gör rätt om dietisterna! Sedan 2011 ska tillgängligheten till vårdcentralernas olika yrkeskategorier vara hög. Det betyder att om man behöver träffa dietist, logoped, psykolog osv eller få medicinsk fotvård ska man inte behöva vänta mer än några veckor även om behovet inte är akut. Detta beslutades efter en motion från oss socialdemokrater då vi fått klagomål över att det ofta var lång väntetid till bland annat dessa yrkeskategorier. Ett mycket bra beslut som många patienter fortfarande inte känner till. Men tyvärr verkar Närsjukvårdens borgerliga politiker och chefer inte bry sig om politiskt fattade beslut. Halland är sorgligt nog näst sämst i Sverige på att möta invånarnas behov av dietist. Varje dietist i Halland har nu ca invånare på sin lott tre gånger så många som i de landsting/regioner som har flest dietister. Till råga på allt har Närsjukvården beslutat att minska antalet dietister! Framförallt är det i Kungsbacka dietistbemanningen dras ner från dagens 1,35 tjänst till 0,5. Även i Varberg och Falkenberg görs en minskning. Denna neddragning sker från en redan låg nivå. Detta är helt oacceptabelt enligt oss socialdemokrater. I våras kom socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. Där står: Hälsooch sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter med ohälsosamma matvanor. Hur andra regioner och landsting möter dessa nya riktlinjer ser lite olika ut, men många, även de som har fler dietister än Halland, nyanställer. Halland som har näst flest invånare per dietist minskar alltså istället tillgången på dietister ytterligare. Detta är helt fel väg att gå enligt oss socialdemokrater. Vi säger tänk om och gör rätt! Den socialdemokratiska synen är självklar, varje satsad krona i förebyggande hälsoarbete är en ren investering som kommer att betala sig mångfalt i framtiden. Därför är vi måna om att bibehålla och utveckla denna verksamhet. Järnvägar, och vapenexport i kongressmotioner från Kungsbacka Framtidssäkra järnvägens utbyggnad och drift, återskapa solidaritet och vi-känsla i samhället, förstatliga Telias koppar-och fibernät samt gör bredband tillgängligt för alla. Det är några förslag som förs fram i motioner från s- medlemmar i Kungsbacka till nästa års partikongress. De sex motionerna spänner över ett brett fält alltifrån infrastruktur till social välfärd och vapenexport. Alf Olofsson tar upp finansiering och drift av järnvägen och konstaterar att det finns stora brister både vad gäller infrastruktur, biljettsystem och information. Avregleringen av järnvägen har genomförts för snabbt och Sverige har gått längst i hela Europa. Bland Alfs förslag märks ökad lånefinansiering, stramare utformning av den fria konkurrensen samt åtgärder som gör tågresandet enklare och lättare. Dit hör reseplanering, biljettköp och betalning samt trafikinformation. Alf Olofsson vill även att samhället åter ska få full kontroll över den viktiga infrastrukturen telenät och bredband. Det ska ske genom att staten tar över. Idag har Skanova landets största öppna nät för telefoni och bredband. Skanova är helägt dotterbolag till Telia Sonera som till 37 procent ägs av svenska staten. Men efter utförsäljningen av Telia saknar samhället kontroll över nätet. Det är allvarligt eftersom denna infrastruktur är viktig för hela landet. Genom förstatligande uppnår man bäst effektivitet för samhället. Utbyggnaden av bredband måste styras så att jämlikhet uppnås, med andra ord att kostnaderna för den enskilde inte avgörs av var man bor. S-kvinnor i Kungsbacka står bakom en motion skriven av Birgitta Tingdal som tar upp den förlorade solidariteten i samhället. Att lyfta fram samarbetet mellan samhälle och individ ses i motionen som en av de viktigaste uppgifterna för partiet idag. Grundläggande funktioner ska vara en fråga för staten och samhället, inte för vinstdrivande företag. Övergripande gäller att socialdemokraterna tar helhetsgrepp för att återskapa en vi-känsla som ger större trivsel, trygghet och rättvisa i landet. Marianne Nilsson och Löftadalens S-förening kritiserar svensk vapenhandel och konstaterar att lagstiftningen om totalförbud urholkats kraftigt. Idag präglas vapenexporten av hemlighetsmakeri, stora pengar och tvivelaktiga band mellan näringsliv, myndigheter och politiker. Detta i kombination med slappa riktlinjer och tillämpningar öppnar för försäljningar till regimer som står för grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Motionen utmynnar i förslag om stopp av vapenhandel med diktaturer. Sverige måste också bli föregångsland genom restriktivare lagstiftning, korrekt tillämpning av lagen samt öppnare redovisning.

11 Jordbävningar och politik: Vi behöver demokrati istället för mullor i Iran Vi vet alla att jordbävningar är naturkatastrofer som kan inträffa precis när som helst. Men den jordbävning som nyligen drabbade den azerbadjanska delen av Iran väcker en och annan fråga. Alla i världen vet att Iran har stora rikedomar trots den sittande regimens usla kvalitet! Regimen utgörs nämligen av religiösa mullor, som inte bryr sig om sitt eget folk. Under de 33 år som de har regerat i Iran har deras enda mål varit att prioritera allt annat utom det egna folkets mest basala behov, som att ha tak över huvudet och bostäder som kan skydda människorna och deras familjer när landet drabbas av jordbävning. Men nu har minst 300 människor mist livet och 2000 personer har blivit skadade! Frågan är då vad regimen egentligen gör? Jo, den bygger en massa hus, lasarett, företag o.s.v. men inte i Iran utan i Venezuela och andra länder! Den skickar hur mycket pengar som helst till terrorgrupper och stödjer terroristhandlingar med enorma summor och finansierar terroristutbildningar över hela världen! Men aldrig någonsin satsas pengarna på det iranska folket! Om det händer en olycka där en obemedlad medborgare drabbas, måste han/hon först betala en massa pengar för den medicinska behandling som behövs. Om man inte har pengar måste man åka hem med sina skador obehandlade, utan att få någon som helst hjälp. Samtidigt finns den bästa servicen för dem som jobbar för regimen för att den ska uppnå sina smutsiga mål. Jag skulle vilja fråga Khamenei (han som säger sig "LIDA" för oss): Om vi skulle ha velat ha kvar en diktator som härskare, så hade vi redan tidigare en mycket MODERN diktator nämligen "SHAHEN"! Men vi vill ha demokrati. Vi iranier behöver absolut inte mullorna. Vi VILL att de diktatoriska mullorna ska lämna vårt land. Vi iranier vill och kan leva tillsammans med alla nationaliteter oavsett religion. Vi vill till 100 procent undvika folk som planerar terroraktioner eller fientligheter. Vi vill ha en dialog med våra motståndare för att lösa problemen i ömsesidig respekt. Vi behöver inte några mullor eller någon annan sorts översittare. Punkt, slut! Sist men inte minst. Det regimen i Iran gör just nu är helt unikt. Jag menar att vanligen när en president gör statsbesök i ett annat land och plötsligt en svår katastrof inträffar i det egna landet avbryter presidenten sitt besök omedelbart och åker hem för att vara med sitt folk. Men i Irans fall görs det helt tvärtom. När jordbävningen inträffade i Azerbadjan åkte Ahmadinejad med en delegation till Saudiarabien. Regimens TV rapporterade inte heller om jordbävningen under de första dagarna och regimen tackade dessutom nej till världens hjälp. Däremot har mina landsmän själva tagit initiativ till att samla in pengar/saker till de behövande men det satte regimen STOPP för. Vidare var jordbävningen ganska svag, magnitud 6,4 på richterskalan, varför det enligt många experter inte hade behövt bli några dödsoffer alls om bara en del förebyggande åtgärder hade vidtagits. Mary Berari, medlem i S-föreningen Centrum och i Kungsbackas S-förenin

12 Jonas Helgesson med föreläsning Motivation Jag bestämde mig någon gång i tonåren för att jag ska leva mitt liv utan ursäkter. Jag tänkte sluta tycka synd om mig. Jag bestämde mig för att tävla mot min kropp. Och framför allt: jag bestämde mig för att börja älska mig själv och se med förväntan vad livet har att erbjuda. När: 27 september Kl insläpp från kl Var: Pingstkyrkan Inlagsvägen 4 Pris: 80 kronor Biljetter: NHR:s kansli i Kungsbacka, Verkstadsgatan 14. Tfn tisdagar och fredagar samt vid entré på föreläsningsdagen. Jonas Helgesson är född och uppvuxen i Göteborg men bor sedan en tid tillbaka i Malmö. Han arbetar som föreläsare, författare, ståuppkomiker och skribent. Jonas har bland annat skrivit böckerna Grabben i kuvösen bredvid och Ett bra CP-liv. I sin föreläsning Motivation tar Jonas upp fråga Är livet bara till för de perfekta? Den frågan utgår Jonas från när han inspirerar oss att leva livet fullt ut. Skit händer så är det bara. Men hur reagerar vi? Det finns de som fyller sina liv med dagar och så finns det de som fyller sina dagar med liv. Jonas förmedlar en tro på livet och får oss att skippa våra ursäkter för att inte ge allt för det vi drömmer om. Han talar om vikten av rätt inställning, konsten att övervinna hinder och kraften i att fokusera det positiva. En viktig ingrediens i Jonas föreläsande är humor och han använder sig av den för att förmedla sina viktiga budskap. Jonas utmanar våra föreställningar och får oss att förstå men han utmanar också sig själv för att ständigt bli bättre.

Språkröret Nr 3 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna

Språkröret Nr 3 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Språkröret Nr 3 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Känn historiens vingslag Vårutflykt till Hunehals! Visst ska vi Socialdemokrater blicka framåt i politiken. Men det är också viktigt att känna till

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Språkröret Nr 5 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka

Språkröret Nr 5 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka Språkröret Nr 5 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka Häng med och diskutera Löfvens första S-budget! Fler jobb för Sverige är rubriken för Socialdemokraternas budgetförslag 2013. På medlemsmötet

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering, samarbetsregeringen.

Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering, samarbetsregeringen. Medlemsmöte 29 oktober! Vi diskuterar valet och får besök av riksdagsledamot Adnan Dibrani Vår nya regering! Statsminister Stefan Löfven presenterade fredagen den 3 oktober 2014 Sveriges nya regering,

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner Socialdemokraterna i Jönköpings län Residensgatan 1 556 13 Jönköping T: 036-165140 www.socialdemokraterna/jonkopingslan

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

1 maj 2013 Älmhult Gott folk och bästa mötesdeltagare

1 maj 2013 Älmhult Gott folk och bästa mötesdeltagare 1 maj 2013 Älmhult Lennart Värmby (V), gruppledare landstinget Kronoberg Gott folk och bästa mötesdeltagare vare sig ni är infödda Älmhultabor eller utsocknes som jag, så är det med glädje vi samlas här

Läs mer

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det.

Vi socialdemokrater vill satsa på sjukvåden. Vi är övertygade om att det krävs en bred offentlig sjukvård för att alla ska få vård som behöver det. Idag handlar mycket om val. Den 15 maj är det omval till Regionfullmäktige. Alla vi som bor i Västra Götaland ska återigen gå till vallokalen och lägga vår röst. Idag med alla val är det lätt att bli trött,

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Språkröret Nr5 2008. Välkommen till MEDLEMSMÖTE måndagen den 22 september kl 19.00 i ABF-huset, Verkstadsgatan 14.

Språkröret Nr5 2008. Välkommen till MEDLEMSMÖTE måndagen den 22 september kl 19.00 i ABF-huset, Verkstadsgatan 14. Språkröret Nr5 2008 Medlemsblad för Socialdemokraterna Kungsbacka Välkommen till MEDLEMSMÖTE måndagen den 22 september kl 19.00 i ABF-huset, Verkstadsgatan 14. Kl 19.00 Klimathotet blir allt påtagligare!

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Folkpartiet det självklara valet. Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista

Folkpartiet det självklara valet. Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista Folkpartiet det självklara valet Solweig Ericsson-Kurg nr 1 på Folkpartiets kommunlista Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokrati på 2000-talet Lättläst En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokratipropositionen har bearbetats till lättläst svenska av Kitte Arvidsson, Centrum

Läs mer

Dokumentation: Ett gott liv fo r alla, utbildning fo r kommunfullma ktige

Dokumentation: Ett gott liv fo r alla, utbildning fo r kommunfullma ktige Dokumentation: Ett gott liv fo r alla, utbildning fo r kommunfullma ktige 2015-08-28 Sunderby folkhögskola Anna Lindh Wikblad Vision Luleå 2050 Anna leder samhällsutvecklingskontoret, som är ett stöd för

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2014 Så här använde vi skattepengarna Nämndernas resultat och verksamhet Vad händer 2015? VIKTIGA HÄNDELSER 2014 Sannerudsskolan

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna Utlåtande Fackligt-politiskt arbete motionerna B24 B30, utom B24 4:e och 5:e att-satserna Motionerna B24 1:a att-satsen och B28 vill stärka den fackligpolitiska samverkan. Motion B30 vill att IF Metall

Läs mer

Nu kräver vi. 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET

Nu kräver vi. 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET Nu kräver vi förändring 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET Svenska kollektivavtal ska gälla på alla arbetsplatser i Sverige. Jorge Nunez, metallarbetare, Ludvika När politikerna

Läs mer

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson Atlingbo Resarve 122, 622 40 Romakloster matilda222@live.se, tel. 0720062382 Wisbygymnasiet Söder 621 82 VISBY Rektorsassistent Karin

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution.

Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution. HÄR BYGGS DET: Framtid Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution. Nordbygg Sustainable Days Featuring Germany 1 4 april 2014 Företag och experter bakom den världsledande tyska energitekniken

Läs mer

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare.

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare. Första Maj tal. Kamrater, det känns riktigt kul att få stå här i Emmaboda idag och få prata på första maj. De jag hade tänkta prata med er om idag är varför vi inte kan låta Borgarna vinna valet. Men innan

Läs mer

ETT ÅR KVAR TILL VALET: HUR STÅR DET TILL I SOCIALDEMOKRATINS SKYLTFÖNSTER? - SJU AV TIO VALLÖFTEN INTE UPPFYLLDA

ETT ÅR KVAR TILL VALET: HUR STÅR DET TILL I SOCIALDEMOKRATINS SKYLTFÖNSTER? - SJU AV TIO VALLÖFTEN INTE UPPFYLLDA ETT ÅR KVAR TILL VALET: HUR STÅR DET TILL I SOCIALDEMOKRATINS SKYLTFÖNSTER? - SJU AV TIO VALLÖFTEN INTE UPPFYLLDA GÖTEBORG SOCIALDEMOKRATINS SKYLTFÖNSTER 20 ÅR ÄR EN LÅNG TID I POLITIKEN Utmaningarna inom

Läs mer

Foto: Sofia Sabel. Aktiviteter

Foto: Sofia Sabel. Aktiviteter Foto: Sofia Sabel Aktiviteter 1 maj - 31 augusti 2015 Anhörigcenter Anhörigcenter är en informations- och mötesplats som vänder sig till dig som inom familjen, släkten eller vänkretsen stödjer en närstående

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv!

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! 1 Vårt samhälle Kongress 2014 2 Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! Kollektivtrafik. Barnomsorg. Utbildning i livets olika faser. Sjukvård. Föräldraförsäkring. Arbetsförmedling och arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND STUDIEPROGRAM 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND INLEDNING & INNEHÅLL I din hand har du nu studiefoldern för Socialdemokraterna Gotland 2007-2011. Här hittar du utbildningar, kurser och studiecirklar

Läs mer

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag

Demokrati. Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Sveriges Riksdag Demokrati Ordet demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder folkstyre. All makt utgår ifrån folket. Gustav Vasa kallade till två riksmöten 1527 och 1544 där präster, adel, borgare och bönder samlades

Läs mer

KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN

KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN Eva Holmström Tel: 660 73 17 Mobil: 070-773 19 35 E-post: eva.holmstrom@malmo.sap.se Andreas Schönström Tel: 660 73 20 Mobil: 070-773 19 33 E-post: andreas.schonstrom@malmo.sap.se

Läs mer

STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008)

STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008) STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008) Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle Studieprogram 2008 INNEHÅLL Arbetarekommunens studieverksamhet

Läs mer

www.facebook.com/socialdemokraterna/kungsbacka Välkommen alla nya!

www.facebook.com/socialdemokraterna/kungsbacka Välkommen alla nya! OBS! Från och med 1 april har expeditionen nya öppettider. Se sid 2. Nr 2 2015 www.facebook.com/socialdemokraterna/kungsbacka Välkommen alla nya! Lucas Stocklassa var yngst bland de nya medlemmarna som

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handledning till den lättlästa Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst Studieförbundet Vuxenskolan 2008 Projektledare: Eva Ekengren SV Förbundskansliet Författare: Kitte

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan

Spanska för nöjets skull UF. Affärsplan Spanska för nöjets skull UF Affärsplan 2005-2006 Magdalena Andersson Soltorgsgymnasiet Borlänge Innehållsförteckning 1. Spanska för nöjets skull UF 1.1 Affärsidé 1.2 Bakgrund 1.3 Tjänsten 2. Företaget

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

S-politiken - dyr för kommunerna

S-politiken - dyr för kommunerna S-politiken - dyr för kommunerna 2011-11-08 1 UNDERFINANSIERAD S-BUDGET RISKERAR ÖVER 5000 JOBB I KOMMUNSEKTORN SAMMANFATTNING 1. De socialdemokratiska satsningarna på kommunerna är underfinansierade.

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ekonomin växer när människor växer. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ekonomin växer när människor växer. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Ekonomin växer när människor växer Version: Beslutad version Ekonomin växer när människor växer Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle som ger välfärd och möjligheter åt alla.

Läs mer

Stort 30-års jubileum 1983-2013

Stort 30-års jubileum 1983-2013 RSMH Mittpunkten Malmö RIKSFÖRBUNDET FÖR SOCIAL OCH MENTAL HÄLSA Stort 30-års jubileum 1983-2013 Vi är alla människor, ej bara diagnoser Inflytande - Återhämtning - Självbestämmande Välkomna på konferens,

Läs mer

Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb.

Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb. 1(9) Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb. 75-dagars regel, A-kasse indragning från dag 76.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 Vi lever i en tid av för mycket arbete och för lite bildning; en tid då människor är så flitiga att det blir dumma. Oscar Wilde LO-facken i Avesta samarbetar med

Läs mer

SPRÅKRÖRET. Nr 3 2013. Jytte talar 1 maj i Kungsbacka. Johan påverkade Framtidskontraktet

SPRÅKRÖRET. Nr 3 2013. Jytte talar 1 maj i Kungsbacka. Johan påverkade Framtidskontraktet SPRÅKRÖRET Nr 3 2013 Jytte talar 1 maj i Kungsbacka Visst ställer du upp! Samling kl 10.30 på Varlaskolan, mötet börjar kl 11.00. Underhållning av Götaflickorna. Läs mer om vårt Förstamajfirande på sid

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 2 Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda arbetarekommuner 4 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 8 kandidater som kandiderar

Läs mer

Effekterna av vårdnadsbidraget

Effekterna av vårdnadsbidraget Effekterna av vårdnadsbidraget - Kraftiga neddragningar i förskolan - Begränsningar i barns rätt till förskola - Minskad jämställdhet i familjeliv och arbetsliv - Minskat deltagande i arbetslivet - Tillbakagång

Läs mer

En hållbar region med sikte på framtiden. Plattform för samarbetet

En hållbar region med sikte på framtiden. Plattform för samarbetet En hållbar region med sikte på framtiden Plattform för samarbetet En hållbar region med sikte på framtiden Region Kronoberg ska bidra till ett livskraftigt län där människor vill leva och arbeta. Vi ska

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Katrineholms kommun S+M en politisk bomb I Katrineholm hade Socialdemokraterna haft egen majoritet i 90 år när medborgarna gick till val år

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2014 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 september 31december 2015

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 september 31december 2015 Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 september 31december 2015 Anhörigstöd inom Vård och Omsorg Vi vänder oss till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en närstående i din närhet som inte klarar av vardagen

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden.

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014

Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Mer resurser till jobb, skola och välfärd eller fler skattesänkningar? Socialdemokraternas valplan 2014 Innehåll Vad avgör val? Förmågan att: Se människors problem och utmaningar Föreslå konkreta åtgärder

Läs mer

Frågor. o Verksamheten på vårdcentralen/hälsocentralen fortsätter som vanligt tills vidare,

Frågor. o Verksamheten på vårdcentralen/hälsocentralen fortsätter som vanligt tills vidare, Frågor Stänger verksamheten direkt? o Nej, verksamheten fortsätter att drivas vidare som ett konkursbo. Hur länge, det kan vi inte svara på. Konkursförvaltaren bestämmer om han/hon skall försöka att sälja

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

ETT JÄMSTÄLLT SKÅNE ÄR MÖJLIGT

ETT JÄMSTÄLLT SKÅNE ÄR MÖJLIGT ETT JÄMSTÄLLT SKÅNE ÄR MÖJLIGT S-KVINNOR I SKÅNE 2014 1 Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid. Den viktigaste lärdomen av socialdemokratins historia är just denna: samhället går att förändra Med dessa

Läs mer

Det är inte ideologier som styr på kåren

Det är inte ideologier som styr på kåren Styrelsen. Mikaela Peltz, Zakarias Pante och Katarina Nilsson representerar Socialdemokraterna, Moderaterna och Pedagogerna. Det är inte ideologier som styr på kåren Medier och politiker på riksnivå har

Läs mer

Fastslagna toppkandidater till riksdagen, regionen och kommunfullmäktige

Fastslagna toppkandidater till riksdagen, regionen och kommunfullmäktige Fastslagna toppkandidater till riksdagen, regionen och kommunfullmäktige Valda till kommunfullmäktigelistan i Malmö 1. Hanna Thomé, 37 år, kommunalråd Vilka politiska frågor är du mest intresserad av?

Läs mer

Dagens föreläsare EXPO 15-05- 11. En berättelse om tystnad. Visions värderingar. niclas.nilsson@expo.se. Niclas Nilsson

Dagens föreläsare EXPO 15-05- 11. En berättelse om tystnad. Visions värderingar. niclas.nilsson@expo.se. Niclas Nilsson 15-05- 11 Dagens föreläsare EXPO Niclas Nilsson niclas.nilsson@expo.se Visions värderingar Niclas Nilsson, utbildningschef Stiftelsen Expo Föreläsning om extremhögerns hot mot Visions värdegrund och arbete

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Förslag på verksamhetsplan för socialdemokraterna i Norrköping mars 2012- mars 20133 Temaår: Barn... 3 Studier... 4 Ledarskapsutbildning för ledande företrädare... 4 Media, retorik

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 3 Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 3 Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo Socialdemokraterna i Jönköpings län Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 3 Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo 2 (7) Kandidatpresentation inför Socialdemokraternas ordinarie

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 29-31 MAJ 2015 VALKRETS 2 Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda 4 ombud ska väljas i kretsen Presentation av de 8 kandidater som kandiderar i valkrets 3

Läs mer

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se

Rösta på mig. Stefan Käll Nr 2 på Folkpartiets riksdagslista www.folkpartiet.se/stefankall stefan.kall@liberal.se Ja till framtiden! Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor. Jag tror att jag kan uträtta en hel del bra saker som politiker.

Läs mer

Rådslagsmaterial Minskade klyftor

Rådslagsmaterial Minskade klyftor Rådslagsmaterial Minskade klyftor Socialdemokraterna i Örebro Örebro arbetarekommun har tagit initiativ till ett antal lokala rådslag. Rådslagen syftar till att öka kunskapen och debatten om respektive

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA staffanstorp BÄTTRE! Vi vill bygga en ännu bättre kommun! Staffanstorps kommun är och har varit framgångsrik på många sätt. God service till invånarna har förenats med låg skatt, samtidigt

Läs mer

Kandidater till extra partikongressen den 25/3-27/3 2011

Kandidater till extra partikongressen den 25/3-27/3 2011 Kandidater till extra partikongressen den 25/3-27/3 2011 Valkrets 1 Habo, och Mullsjö Arbetarekommuner 1 Kandidatpresentation inför Socialdemokraternas extra partikongress 25-27 mars 2011 i Stockholm.

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015

ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 ALLMÄNNA FÖRSVARSFÖRENINGEN ÖVERGRIPANDE STRATEGI 2013-2015 Antagen av årsstämman 15 maj 2013 ÖVERGRIPANDE STRATEGI 1. INRIKTNING Allmänna försvarsföreningens uppgift är och har alltid varit att lyfta

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

1. Val av justerare Eva Borg (S)

1. Val av justerare Eva Borg (S) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2015-04-28 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträde 5 maj 2015 klockan 8.30 i Kungsbacka rummet Ärende Beteckning Förslag 1. Val av justerare Eva Borg (S) 2. Taxor och

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad

Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad PLAN Stadskontoret Plan för LSS-verksamheten i Malmö stad Lättläst Den här planen är skriven på lättläst av Centrum för lättläst. Innehållsförteckning Så ska det vara i Malmö stad... 1 Om LSS och FN-konventionen...

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

NR Fråga Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna

NR Fråga Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet de gröna Fördelning av antal mandat i kommunfullmäktige efter valet 2010. Kommun Kommun M C FP KD S V MP SD Övriga Summa Jokkmokk 1 1 2 15 4 3 5 31 Jokkmokk Framtid i Jokkmokks kommun (3), Samernas Väl (2) Har

Läs mer

Studieprogram våren 2009

Studieprogram våren 2009 Studieprogram våren 2009 Medlemssidor Ny medlemsträff, Drop In Intro En chans för nyblivna medlemmar att under ett par timmar lära sig lite mer om partiet. En snabb översikt i vår ideologi erbjuds samt

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Snöbollsgatans förskola 2014/2015

LIKABEHANDLINGSPLAN. Snöbollsgatans förskola 2014/2015 LIKABEHANDLINGSPLAN Snöbollsgatans förskola 2014/2015 Innehållsförteckning Inledning syfte 3 Vision och mål 4 Diskrimineringsgrunderna 4 Nulägesbeskrivning och kartläggning 5 Riskanalys 5 Handlingsplan

Läs mer

ETT BÄTTRE UPPVIDINGE FÖR ALLA!

ETT BÄTTRE UPPVIDINGE FÖR ALLA! VALMANIFEST 2014 ETT BÄTTRE UPPVIDINGE FÖR ALLA! Vi Socialdemokrater vet att ensam inte är stark, framtidens Uppvidinge måste vi bygga tillsammans. Det finns inget vi och dom - det finns bara vi! Det som

Läs mer

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare

INTEGRATION. Integration. Svenska samhället. Invandrare 17 Människor flyttar från ett land till ett annat av olika anledningar. När nya människor kommer till ett land uppstår möjligheter, men också problem. Olika kulturer och åsikter ska leva sida vid sida.

Läs mer

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014

VALFILM OM VÄLFÄRDEN. Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VALFILM OM VÄLFÄRDEN Carin Jämtin, partisekreterare Jan Larsson, valledare 29 juli 2014 VAD ÄR KVALITET FÖR DE ÄLDRE? Flexibilitet att få påverka innehållet i omsorgen Kontinuitet att få omges med samma

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

BYGG KOMMUNISTEN UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS NR. 1 2011

BYGG KOMMUNISTEN UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS NR. 1 2011 BYGG KOMMUNISTEN UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS NR. 1 2011 BYGG KOMMUNISTEN Byggkommunisten utges av byggnadsarbetare som är medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti, där vi vill

Läs mer

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an

Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an Kommunal Norrbotten Sektion 12 12: an 2009-04-28 Ordförande Hej alla Kommunalare! Sedan senaste infobladet har vi haft årsmöte den nya styrelsen konstituerat sig och det innebär en del förändringar. Jan

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer