Språkröret Nr Medlemsblad för Socialdemokraterna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Språkröret Nr 4 2012 Medlemsblad för Socialdemokraterna"

Transkript

1 Språkröret Nr Medlemsblad för Socialdemokraterna Vi behandlar kongressmotioner, träffar ombudskandidater och ställer gruppledarna mot väggen I april nästa år är det partikongress som hålls i Göteborg. Vårt medlemsmöte onsdagen den 26 september präglas av kongressen eftersom vi ska behandla sex inkomna motioner samt redovisa kandidater inför val av kongressombud. De tre som föreslagits är Susanne Petrusson, Johan Tolinsson och Britt Tönnberg. En av dessa ska senare väljas genom brevröstning. Under mötet har du dessutom chansen att ställa gruppledarna i nämnder och styrelser mot väggen, ta upp aktuella politiska frågor med dem samt komma med förslag. Välkommen till ett innehållsrikt medlemsmöte kl i ABF- huset!

2 Kungsbacka Arbetarekommun Expedition Verkstadsgatan Kungsbacka Tel Fax Bankgiro e-post Öppet måndag-torsdag Övrig tid hänvisas till telefon. Språkröret e-post Ombudsman Kent Stenhammar Tfn mobil E-post: Ordförande samt ansvarig utgivare för Språkröret Ingemar Lundin Tel E-post: Fjärås Soc. dem. förening Ordf. Ingemar Ingemarsson Tel E-post: Kungsbacka Soc. dem. förening Ordf. P-O Westerberg Mobil: Kungsbacka Soc. dem. Kvinnoklubb Ordf. Maj-Britt Rane-Andersson Tel E-post: LO-fackens Soc. dem. förening Ordf. Lisbeth Larsson Tel E-post: Löftadalens Soc. dem. förening Ordf. Olga Augustsson Tel E-post: Särö och Vallda Soc. dem. förening Ordf. Maj-Britt Rane-Andersson Tel E-post: Tölö-Älvsåker Soc. dem. förening Ordf. Johan Tolinsson Tel E-post: SSU Kalendarium 2012 September 19 18:30 Styrelsemöte + Planering Trålaren 19 Regionfullmäktige KF-grupp 26 19:00 Medlemsmöte Fullriggaren Motionsbeh. Inför Partikongress 2013 Oktober 6 Heldag Regiongruppen IF Metall Halmstad 9 18:00 Kommunfullmäktige 11 17:00 VU Trålaren KF-grupp 18 18:30 Styrelsemöte Trålaren 25 19:00 Medlemsmöte (Budget,etc) Esteten Regionfullmäktigegruppen Folkets Hus Falkenberg 31 Regionfullmäktigegruppen Falkenberg Kungsveteranerna och ABF:s PROGRAM FÖR ALLA DAGLEDIGA HÖSTEN 2012 Onsdagar klockan 13.00, lokal Fullriggaren ABF-huset, Verkstadsgatan 14. Telefon till ABF , Marianne Nilsson Soppa, bröd och kaffe med dopp och aktuella program. Entré 50:- 19 SEPTEMBER EKOLOGISKT NÄRODLAT RÄTTVISEMÄRKT, - VALET ÄR DITT! Medverkande från butik, odlare och producenter. 24 OKTOBER LIVET I ÄSKHULTS BY, DÅ OCH NU! Britta Nyström, intendenten på Äskhult berättar i ord och bild om hur de levde på Äskhult förr och hur verksamheten är idag. 28 NOVEMBER JULENS BLOMMOR, SÅNGER OCH KUNGS- BACKAS LUCIOR. Soppan byts ut mot ris a la Malta och till kaffet får vi besök av Kungsbackas lucia med tärnor. Tillsammans sjunger vi gamla kära julsånger till ackompanjemang av dragspel och gitarr och får lära oss konsten att arrangera julens blommor. Hjärtligt välkommen ABF och Kungsveteranerna Redaktionen för detta nummer: Per Hellstrand, Kent Stenhammar, Kristina Lundberg och Jan Lundberg

3 Kommunalråd Eva Borg Stadshuset Mobil Höst,ny skatteprognos och nya medlemmar Hoppas ni alla har haft en skön och avkopplande sommar. Hösten kommer smygande, det känns både på morgonen och kvällen, luften är kyligare. Men tiden går ju så fort, snart är det jul och snart är det sommar igen! I mitten av augusti kom en ny skatteprognos. Den visar att kommunen beräknas få in 46 miljoner kronor mer än vad som beräknades då kommunfullmäktige fattade beslut om kommunbudgeten för innevarande år. Vi socialdemokrater ville i vårt budgetförslag att nämnden för Förskola & Grundskola skulle få ytterligare 44 miljoner kronor mer än vad de styrande i kommunen föreslog. Vi ansåg att pengarna bland annat skulle användas till att minska antalet barn i barngrupperna i förskolan och på fritidshemmen. Ökad lärartäthet var ett annat angeläget område. Man kan väl säga att en budget är en kvalificerad gissning om hur det kommer att gå men jag vill påstå att våra beräkningar när det gäller skatteintäkter och statsbidrag inte är helt fel. Det återstår också några månader på det här året, så vi får väl se vad resultatet blir vid årsskiftet. Träff med nya medlemmar Jag har haft det stora nöjet att få träffa en hel del av våra nya medlemmar. Det är så roligt med dessa engagerade människor i olika åldrar. Att bestämma sig för att bli medlem i ett politiskt parti är ett stort steg att ta. På de här träffarna pratar vi om aktuella politiska frågor, vi fikar och har det trevligt. De är också med på våra gruppmöten som äger rum innan nämnderna har sina sammanträden. Det är bra att vi blir fler som diskuterar viktiga frågor, nu när vi är färre (S)- ledamöter ute i nämnderna. Men det senare ska vi minsann ändra på vid nästa val! Möt fullmäktigegruppen! Nu står vi inför en rad möten med kommunfullmäktigegruppen.. Alla medlemmar är välkomna på dessa möten! Vi är i Kungsbackarummet på Stadshuset. Kom till receptionen strax före kl 18 så hämtar vi er! Boka in den 24/9, 15/10, 19/11 och den 17/12 i din almanacka. Välkomna! Eva Borg (S) Kommunalråd Palme-filmen Genom sitt arbete mot rasim och intolerans och för demokrati, mänskliga rättigheter och fred inspirerade Olof Palme människor inte bara i Sverige - utan världen över. Nu spelas filmen om Olof Palme med titeln Palme. Arbetarekommunen hyrde Facklan lördagseftermiddagen den 15 september, alltså dagen efter premiären. Ett 75-tal medlemmar med närstående tog chansen att se filmen. Efteråt samlades deltagarna till mingel och samtal.. Tyvärr hade vi inte möjlighet att förannonsera om filmen i förra Språkröret, men i nästa nummer kommer rapport och recension. För dig som inte kunde delta finns fler chanser att se filmen antingen på bio eller längre fram som serie på SVT.

4 Jobben och hållbar miljö i fokus för Johan Tolinsson Kraftfulla insatser för att få bukt med arbetslösheten, hållbar miljö, bättre social trygghet, säkrare arbetsmiljö och bostäder för alla. Det är några hörnstenar när Johan Tolinsson skisserar huvuddragen i Socialdemokraternas politik som han vill se den. Johan valdes in i kommunfullmäktige 2006, är med i kommunstyrelsen från 2010 och har dessutom flera uppdrag i nämnder och styrelser. Men basen är fortfarande Posten och jobbet som brevbärare som han haft i Kungsbacka sedan Han arbetar ett par- tre dagar i veckan medan resten av arbetstiden plus åtskilliga kvällar går åt till politiken. Att förankringen bland arbetskamraterna på Posten betyder mycket understryker Johan flera gånger. - Det är skönt att kunna gå till jobbet, få synpunkter på olika politiska frågor från kamraterna samtidigt som jag kan berätta om hur politiken fungerar. Tidigare hade Johan Tolinsson flera tunga fackliga uppdrag men efterhand har politiken kommit i förgrunden. Nyligen valdes han dock till arbetsplatsombud, ett uppdrag han inledde sin fackliga bana med för drygt 20 år sedan! Det är viktigt att leva som man lär.johan använder cykeln flitigt för att ta sig fram i Kungsbacka.

5 Denna intervju som sker på Arbetarekommunens expedition en ljummen augustikväll ska fokusera en hel del på rikspolitiken. Detta eftersom Johan kandiderade till riksdagen i förra valet och gärna ställer upp i riksdagsvalet Vänster och grön Ideologiskt står han inte längst till vänster i partiet men vänster inom mitten som han uttrycker det. Statsvetarna talar ibland om en vertikal axel inom politiken som kompletterar den traditionella vänsterhögerskalan. Längst ner finns betong och högst upp grön. Här placerar sig Johan långt uppe i den gröna delen och när vi börjar diskutera partiets politik nämner han först hållbar miljö. Han säger att man måste ta miljön med bland annat stigande växthusgaser mycket mera på allvar för att våra barn och barnbarn ska ha en framtid. De återkommande skyfallen som drabbar bland annat Kungsbacka är bara ett av många exempel på klimathotet. Problemen med Kungsbackaåns översvämningar ser han på nära håll som vice ordförande i Tekniska nämnden. -Vi kan hämta goda exempel från omvärlden. Se på tyskarna som satsar på förnyelsebar energi som vind och sol samtidigt som de avvecklar fossila bränslekällor och kärnkraften. Det är djärvt och vi kan göra en hel del mycket mer i Sverige när det gäller energi men även transporter. Sverige har haft flera förlorade år när det gäller satsningar på hållbara transporter. Det gäller naturligtvis järnvägen men även sådant som cykelvägar och hyrcyklar som vi kan besluta om lokalt. Förbud mot biltrafik på vissa tider och sträckor är en annan fullt möjlig åtgärd. Bostäder i olika former för alla är en annan hörnsten i s-politiken som Johan lyfter fram. Det gäller inte bara för ungdomar utan även trygghetsboende för äldre där rikspolitiken måste bli mycket tydligare. Krafttag för arbetsmiljön - Arbetsmiljön är en annan viktig fråga där borgarnas nedskärningar inom tillsyn och forskning lett till stora problem ute på arbetsplatserna. -Arbetsmiljöverket har fått knappare resurser och Arbetslivsinstitutet är nedlagt. Regeringen har underminerat arbetsmiljön, detta är oerhört viktigt för oss att ta tag i och se till så det sker nysatsningar! Arbetslösheten och jobben har alltid stått i fokus för Socialdemokraterna och blir i högsta grad ett huvudtema i valet Regeringen har inte lagt fram några konkreta åtgärder för att minska arbetslösheten som nu bitit sig fast kring 8 procent personer har varit utan jobb i mer än två år och ungdomsarbetslösheten är uppe i skrämmande 20 procent. Johan Tolinsson konstaterar att det behövs en rad åtgärder både på kort och lång sikt. Arbetsmarknads- och bristyrkesutbildningar är exempel på det förstnämnda, bättre yrkesutbildningar och forskningssatsningar på det senare. De borgerliga så kallade reformerna har gått snett, ta t ex den sänkta restaurangmomsen där de få nya jobben nästan bara handlar om deltid som ingen kan försörja sig på. Och som ledamot av personal- och organisationsutskottet ser han ofta att alltfler hamnar i det sönderkritiserade arbetsmarknadsprogrammet fas 3 som innebär oavlönat eller extremt lågavlönat arbete på obestämd tid. -Forskning och innovationer talas det mycket om på riksplanet vilket är rätt. Men jag tror också vi kan göra mycket lokalt. Vår kommun borde kunna dra mycket större nytta av närheten till Universitetet och Chalmers i Göteborg. När det gäller välfärden har diskussionen om privatiseringen blivit allt intensivare i takt med att missförhållanden och finurliga skatteplaneringar avslöjas. Bland annat säger LO nej till vinster i välfärden medan partiet utreder. Johan är mycket tveksam till utvecklingen men ser samtidigt dilemmat i att privatiseringen gått långt och att det kan bli svårt att backa bandet. -I sak menar jag att vi inte ska ha privata aktörer som tjänar pengar på verksamheten, pengar som ju kommer från skattebetalarna. Inom skolan kan privata ägare möjligen vara OK så länge pengarna går tillbaka till eleverna, men inte inom vård och omsorg. Lösningen ligger nog i att skärpa kraven avsevärt när man skriver avtal samt få en mycket effektivare tillsyn. Sen är det en riksdagsfråga om privata aktörer som inte sköter sig ska stoppas, jag tycker definitivt det. Håll samman,var tydlig! Frågorna är många, utrymmet i Språkröret begränsat. Avslutningsvis resonerar Johan Tolinsson om hur viktigt det är att vi som parti är överens i politiken när vi en gång tagit ställning. -Ann Marie Lindgren skriver klokt i Aktuellt i Politiken om detta. Ska vi vinna valet 2014 måste vi vara överens om de stora dragen vad gäller miljön, kärnkraften, bostäderna, välfärden, ja även försvaret. Lokalt menar jag att det brister en del när vi ska stå upp bakom fattade beslut. Ta t ex det nya torget som vi sagt ja till men där partivänner i insändare nu kräver rivning av en omdiskuterad byggnad. Här menar jag att borgarna får ta beslut om byggnaden ska flyttas. Johan betonar även att politiska förslag måste diskuteras igenom noga. -Vi måste lära oss att tala om vad vi vill göra. Räcker intäkterna till en reform eller ett projekt? Här gäller det att vara mycket tydlig med vad partiet vill och sedan budgetera för det. Måste vi stryka något annat, kanske ha färre planteringar i kommunen i utbyte mot t ex ökad lärartäthet? Eller behöver vi höja skatten med en liten peng, något som kanske kortsiktigt slår mot våra egna väljare men långsiktigt är bra? Ska sjukvården effektiviseras än mer för att gå ihop även om det slår mot sjuka och gamla? Eller ska vi höja skatten något? Vi behöver djupare diskussion om sådana avvägningar både lokalt och på riksplanet innan vi lovar något! Per Hellstrand

6 Annonser Aktiviteter Insändare KOM MED I VÅR STUDIECIRKEL FN:s Kvinnokonvention Jämställdhet är en mänsklig rättighet! Ett ämne lika aktuellt för alla, män som kvinnor. Vi träffas, lär och diskuterar kvinnors situation i olika delar av världen. Vår första träff är Tisdagen den 2 oktober klockan på ABF. Då bestämmer vi dagar, tider och hur vi skall lägga upp arbetet i cirkeln. Anmäl dig till oss cirkelledare: Inga Calèn, Marianne Nilsson, STUDIECIRKEL TILL SKÖN MUSIK "Dansa dig harmonisk och mjuk i lederna" Tisdagar 10-12, i ABF:s lokal Fullriggaren mjukar vi upp våra leder och vårt leende till sköna rytmer för kropp och själ. Kom med du också! Kursen kostar 200:- för hela terminen. Anmäl dig till ABF:s expedition Välkomna till S-kvinnors höstprogram * Ensamkommande flyktingbarn i Kungsbacka Verksamhetschef Mia Christiansson, Fyrtornet i Kungsbacka berättar om sitt arbete och även om kommunens verksamhetssamarbete och kommande behov av fler platser Den 30 oktober på ABF i Kungsbacka Mötet arrangeras av S-kvinnor för alla s- medlemmar och sympatisörer. * Halländsk Kvinnokraft boken om spännande Hallandskvinnor Birgitta Tingdal, en av fem författare till boken Halländsk Kvinnokraft, berättar om inspirerande kvinnliga föredömen. Kom och låt er inspireras och hitta kanske en julklapp? Den 22 november kl i ABF-huset Att studera i grupp är både roligt och stärkande Kvinnorörelsen mer än 100 år

7 Ordf. S-kvinnor i Kungsbacka Maj Britt Rane Andersson Box Vallda E-post: Handling istället för prat om resurserna till skolan Nu har vi haft "sommarlov" och jag tänker tillbaka på vårterminen i skolverksamheten i Kungsbacka. Vad hände? Vad kommer att hända i höst? Av begärda 24 extra miljoner, fick nämnden 7 miljoner. Vårt S-förslag på 50 miljoner till förskolan och skolan röstades ner! Vad blir konsekvenserna? Redan i våras blev det nej till barnomsorg på obekväm tid (med bl a nattomsorg), nej till fortsatt ersättning till de fristående verksamheterna. En annan viktig fråga har dykt upp, hur ser det ut på våra arbetsplatser? Indikationer har kommit om att arbetsmiljön är riktigt usel på flera skolor! Hur gör vi? Hur gör Ni? Tiden räcker inte till för förskolans eller skolans personal för att leda det pedagogiska arbetet. I höst måste elever kanske tvingas byta skola i Onsala eftersom vi inte har "råd att bygga fler lokaler"! I internbudgeten som läggs i nämnden i september-oktober kommer verkligheten att synas. Det gäller inte bara att prata om bra skola och god barnomsorg, det gäller att se till att resurser finns i form av medarbetare och god miljö. Att vara kvalitetskommun förpliktigar, ska vi leva upp till det måste förskolan och skolan prioriteras NU! Vi Socialdemokrater har lagt en grund för detta, nu gäller det att alliansen hänger på. Ni har möjlighet senast i kommunfullmäktige i november! Maj-Britt Rane Andersson(s) vice ordf. Nämnden för Förskola och Grundskola Kommunstyrelsen vice ordf. Kommunfullmäktige Läxhjälp bara för rika i borgarnas Sverige Alltid är det de rika som kommer först! Nu har regeringen kommit med ett nytt förslag som gynnar dem som har råd, läxhjälp! Naturligtvis lockar detta många föräldrar, skatteavdrag är det ju ingen som avstår ifrån eller? Rut-avdraget skall utökas, tydligen finns en ordentlig marknad för detta. Vem har råd att betala 2000 kronor i månaden för läxhjälp? Jo de som har god inkomst naturligtvis. Än en gång ser regeringen till att klyftorna ökar. Men skolan måste se till att eleverna får den hjälp de behöver under lektionerna, inte utanför. Dessutom gynnar avdraget endast dem som tjänar en viss inkomst medan låginkomsttagare inte har någon nytta av det Jag är rädd att skolan inte får de resurser som behövs. Istället är det lösningar typ rut-tjänster som regeringen lägger fram, med andra ord våra skattepengar som välbeställda får nytta av. Var finns solidariteten? Nu är det dags att socialdemokraterna säger ifrån på skarpen! Maj-Britt Rane Andersson Viktigt lyfta fram våra s-kandidater Fick i min hand en intressant artikel som jag gärna vill förmedla till alla inför bland annat valrörelsen. Den heter "Partiet och kandidaterna" I de socialdemokratiska valrörelserna har kandidaterna ofta haft en undanskymd roll. Personerna har ingen betydelse det är politiken det handlar om" har varit den grundläggande inställningen. För den enskilde kandidaten har det handlat om personlig blygsamhet,"min person är ointressant- jag företräder bara partiet". Det har varit ett inåtvänt synsätt som utgått från ett internt perspektiv. För väljaren spelar människorna i politiken en allt viktigare roll. Man vill veta vilka som företräder partierna och de politiska alternativen, man vill känna kandidaternas bakgrund och erfarenhet och man vill kontakta kandidaterna. Om socialdemokraterna förmår att prata sakfrågor och personliga egenskaper samtidigt som frågor om system och förvaltning lämnas därhän kan samtalet och intresset för politik förbättras. Personvalet är en möjlighet eftersom vi behöver kandidater som budbärare och det förutsätter att de är välkända, att de rör sig ute bland väljarna och är utåtriktade och aktiva. Vi behöver visa att vi är människor av kött och blod och att vi bor bland väljarna, för om de ska ta kontakt med oss måste de veta var vi finns. Detta är några bra funderingar som jag läste ut ur artikeln så nu är det bara att kasta loss och starta valrörelsen inför 2014! Maj-Britt Rane Andersson

8 Hernan Chavez vet vad högerpolitik innebär - Sverige får inte bli landet där bara plånboken styr Socialdemokraterna i Kungsbacka får nu en ny politisk kraft med annorlunda bakgrund. Det är Hernan Chavez, 55, med rötter i Bolivia som går in som ersättare i Kommunfullmäktige och Fritidsnämnden efter Alexander Fornell som flyttat utomlands. När vi träffar Hernan i Stadshuset har han just fått en politisk orientering och uppdatering av vårt kommunalråd Eva Borg. Han ser fram mot att kunna påverka politiken och har många uppslag om hur Socialdemokraterna ska bedriva en aktiv opposition. Men först lite om Hernans bakgrund. Han kommer alltså från Bolivia, landet som fått sitt namn efter frihetshjälten Simon Bolivar. Vi börjar i militärdiktaturens Bolivia i slutet av 1970-talet då den unge studenten övervakades och förföljdes av regimen, ett öde han delar med många latinamerikanska flyktingar. -Jag var medlem i Socialistpartiet under studenttiden och hölls under ständig uppsikt. År 1980 bildades kortvarigt en ny civil regering innan militären åter tog makten. I mellantiden fick jag tillbaka mitt pass som myndigheterna hade beslagtagit och kunde lämna landet. Jag reste till Europa och fick så småningom asyl i Sverige. Hernan arbetade en tid på Östra sjukhuset och lärde sig svenska, tillbringade ett par år i Barcelona för att studera och återvände 1986 till Bolivia eftersom landet då åter hade fått en civil, mera demokratisk regering. Han fick arbete på Spaniens handelskammare i La Paz men märkte snart att politiken inte förändrats påtagligt. Högerpolitik och klyftor -De fattiga diskriminerades, högerpolitiken som bara gynnade den rika eliten levde kvar, klyftorna mellan olika landsdelar bestod. I Sverige hade jag lärt mig att så kan man inte ha det i ett land! Så efter några år reste jag tillbaka hit, läste in fil kand i bl a statskunskap vid Göteborgs Universitet och bildade så småningom familj. Sedan 12 år arbetar jag på Migrationsverket. Hernan Chavez politiska intresse för Socialdemokraterna väcktes när han studerade vid universitetet i Göteborg och fick en inblick i Sveriges utveckling under 1900-talet. Han blev imponerad av partiet som förvandlade ett fattigt bondeland till en rik och modern välfärdsstat. Ett tungt skäl till att Hernan nu ger sig in i politiken är att han ser denna välfärd hotad. -Man måste vara med och jobba när utvecklingen under den borgerliga regeringen går åt fel håll. Sverige är på väg att bli ett land som de flesta andra där plånboken avgör rätten till skola, vård och omsorg! Med den borgerliga privatiseringspolitiken ser jag att Sverige håller på att utarmas eftersom våra skattepengar läggs i kapitalisternas fickor istället för att gå till barnen, ungdomarna, de sjuka och äldre. Vad exempelvis färre anställda och därmed lägre kvalitet leder till ser vi dagligen exempel på. Men sådan är kapitalismens natur! Hernan höjer rösten och understryker sin uppfattning med tydliga gester. Och han slår fast att vissa saker måste drivas i offentlig regi och styras av allmänintresset. Kvalitet får kosta -Jag vill se fler visioner i partiet om hur vi ska organisera välfärden. Om privata företag kan ta ut sådana jättevinster som de gör måste man kunna effektivisera verksamheten i offentlig regi. Detta utan att ge avkall på kvaliteten eftersom vinsterna är så stora att de inte enbart kan förklaras av lägre personaltäthet och andra nedskärningar. Dessutom menar jag att visionerna inte bara får handla om kronor och ören, det är borgerlig retorik. Kvalitet måste få kosta men vi är rädda för att säga detta rent ut. Jag är övertygad om att folk är beredda betala lite högre skatt om de vet vart pengarna går.

9 Exempelvis att äldreomsorgen verkligen ska vara den bästa man kan få och att alla ska ha samma rätt till god omsorg. Visionerna måste också omfatta jobben och Hernan återknyter även när till hur Sverige byggdes ut till en modern välfärdsstat bland annat genom kraftful kraftfulla satsningar på infrastruktur, forskning och innovationer för spetsteknologi. Han tror mycket på grön tillväxt med satsningar på järnvägar och ny förnyelsebar energi. Men samtidigt anar han en tvekan hos Socialdemokraterna. -Vi är rädda för att borgarna ska beskylla oss för att panta landet. Ändå är det i praktiken nästan gratis för Sverige att låna pengar, nu har vi ett gyllene tillfälle att sätta fart på hjulen. Sker ingenting är risken stor att företag och kunskap flyttar ut, att goda forskare och duktiga tekniker och ingenjörer inte ser någon framtid här. Då tappar vi det mänskliga kapitalet och halkar ner till ett andra klassens land när det gäller produktionen och därmed även välfärden. Det gäller alltså att ha lång framförhållning på säg 10 till 20 år för att vi ska kunna vara med och konkurrera med våra produkter. De borgerliga har ett administrativt synsätt på statens inkomster och utgifter, de tänker bara på kronor och ören och på nästa val och inte på framtiden! Men tyvärr har vi en tendens att spela på deras planhalva och villkor genom att ibland använda oss av samma retorik i politiken. Beskatta konsumtionen Hernan Chavez funderingar över jobb och välfärd har lett fram till en konkret men måhända kontroversiella idé. Det gäller att göra den svenska industrin mer konkurrenskraftig. -Om man idag ser på de totala svenska lönekostnaderna i jämförelse med andra industriländer ligger vi ganska högt. Jag tänker på arbetsgivaravgifter och löner. Det är svårt i längden att konkurrera eftersom våra produkter kostar mycket. Vi kan ge exportindustrin draghjälp genom att sänka arbetsgivaravgiften. Detta skulle generera förutom billigare produkter även möjligheter för företag att nyanställa. Reformen kan bekostas med att beskatta vissa typer av konsumtion högre. Det skulle ge statskassan inkomster till välfärden samt utrymme för att sänka arbetsgivaravgifterna. Mycket handlar det om vilket samhälle vi ska ha, ett konsumtionssamhälle där man byter dator och mobil vartannat år eller ett välfärdssamhälle som är till för alla! Per Hellstrand FOTNOT: Information om Bolivia finns på nätet, bl a Wikipedia samt UD:s landöversikt. Googla t ex UD Bolivia.. Man måste engagera sig politiskt när samhället under den borgerliga regeringen går så totalt åt fel håll, säger Hernan Chavez. Nu går han in som ersättare (s) i kommunfullmäktige

10 Maud Lanne AU-ledamot i nämnden för äldreomsorgen V. ordförande Kungsbackanämnden Tel bostad Tänk om, gör rätt om dietisterna! Sedan 2011 ska tillgängligheten till vårdcentralernas olika yrkeskategorier vara hög. Det betyder att om man behöver träffa dietist, logoped, psykolog osv eller få medicinsk fotvård ska man inte behöva vänta mer än några veckor även om behovet inte är akut. Detta beslutades efter en motion från oss socialdemokrater då vi fått klagomål över att det ofta var lång väntetid till bland annat dessa yrkeskategorier. Ett mycket bra beslut som många patienter fortfarande inte känner till. Men tyvärr verkar Närsjukvårdens borgerliga politiker och chefer inte bry sig om politiskt fattade beslut. Halland är sorgligt nog näst sämst i Sverige på att möta invånarnas behov av dietist. Varje dietist i Halland har nu ca invånare på sin lott tre gånger så många som i de landsting/regioner som har flest dietister. Till råga på allt har Närsjukvården beslutat att minska antalet dietister! Framförallt är det i Kungsbacka dietistbemanningen dras ner från dagens 1,35 tjänst till 0,5. Även i Varberg och Falkenberg görs en minskning. Denna neddragning sker från en redan låg nivå. Detta är helt oacceptabelt enligt oss socialdemokrater. I våras kom socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. Där står: Hälsooch sjukvården bör erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till patienter med ohälsosamma matvanor. Hur andra regioner och landsting möter dessa nya riktlinjer ser lite olika ut, men många, även de som har fler dietister än Halland, nyanställer. Halland som har näst flest invånare per dietist minskar alltså istället tillgången på dietister ytterligare. Detta är helt fel väg att gå enligt oss socialdemokrater. Vi säger tänk om och gör rätt! Den socialdemokratiska synen är självklar, varje satsad krona i förebyggande hälsoarbete är en ren investering som kommer att betala sig mångfalt i framtiden. Därför är vi måna om att bibehålla och utveckla denna verksamhet. Järnvägar, och vapenexport i kongressmotioner från Kungsbacka Framtidssäkra järnvägens utbyggnad och drift, återskapa solidaritet och vi-känsla i samhället, förstatliga Telias koppar-och fibernät samt gör bredband tillgängligt för alla. Det är några förslag som förs fram i motioner från s- medlemmar i Kungsbacka till nästa års partikongress. De sex motionerna spänner över ett brett fält alltifrån infrastruktur till social välfärd och vapenexport. Alf Olofsson tar upp finansiering och drift av järnvägen och konstaterar att det finns stora brister både vad gäller infrastruktur, biljettsystem och information. Avregleringen av järnvägen har genomförts för snabbt och Sverige har gått längst i hela Europa. Bland Alfs förslag märks ökad lånefinansiering, stramare utformning av den fria konkurrensen samt åtgärder som gör tågresandet enklare och lättare. Dit hör reseplanering, biljettköp och betalning samt trafikinformation. Alf Olofsson vill även att samhället åter ska få full kontroll över den viktiga infrastrukturen telenät och bredband. Det ska ske genom att staten tar över. Idag har Skanova landets största öppna nät för telefoni och bredband. Skanova är helägt dotterbolag till Telia Sonera som till 37 procent ägs av svenska staten. Men efter utförsäljningen av Telia saknar samhället kontroll över nätet. Det är allvarligt eftersom denna infrastruktur är viktig för hela landet. Genom förstatligande uppnår man bäst effektivitet för samhället. Utbyggnaden av bredband måste styras så att jämlikhet uppnås, med andra ord att kostnaderna för den enskilde inte avgörs av var man bor. S-kvinnor i Kungsbacka står bakom en motion skriven av Birgitta Tingdal som tar upp den förlorade solidariteten i samhället. Att lyfta fram samarbetet mellan samhälle och individ ses i motionen som en av de viktigaste uppgifterna för partiet idag. Grundläggande funktioner ska vara en fråga för staten och samhället, inte för vinstdrivande företag. Övergripande gäller att socialdemokraterna tar helhetsgrepp för att återskapa en vi-känsla som ger större trivsel, trygghet och rättvisa i landet. Marianne Nilsson och Löftadalens S-förening kritiserar svensk vapenhandel och konstaterar att lagstiftningen om totalförbud urholkats kraftigt. Idag präglas vapenexporten av hemlighetsmakeri, stora pengar och tvivelaktiga band mellan näringsliv, myndigheter och politiker. Detta i kombination med slappa riktlinjer och tillämpningar öppnar för försäljningar till regimer som står för grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Motionen utmynnar i förslag om stopp av vapenhandel med diktaturer. Sverige måste också bli föregångsland genom restriktivare lagstiftning, korrekt tillämpning av lagen samt öppnare redovisning.

11 Jordbävningar och politik: Vi behöver demokrati istället för mullor i Iran Vi vet alla att jordbävningar är naturkatastrofer som kan inträffa precis när som helst. Men den jordbävning som nyligen drabbade den azerbadjanska delen av Iran väcker en och annan fråga. Alla i världen vet att Iran har stora rikedomar trots den sittande regimens usla kvalitet! Regimen utgörs nämligen av religiösa mullor, som inte bryr sig om sitt eget folk. Under de 33 år som de har regerat i Iran har deras enda mål varit att prioritera allt annat utom det egna folkets mest basala behov, som att ha tak över huvudet och bostäder som kan skydda människorna och deras familjer när landet drabbas av jordbävning. Men nu har minst 300 människor mist livet och 2000 personer har blivit skadade! Frågan är då vad regimen egentligen gör? Jo, den bygger en massa hus, lasarett, företag o.s.v. men inte i Iran utan i Venezuela och andra länder! Den skickar hur mycket pengar som helst till terrorgrupper och stödjer terroristhandlingar med enorma summor och finansierar terroristutbildningar över hela världen! Men aldrig någonsin satsas pengarna på det iranska folket! Om det händer en olycka där en obemedlad medborgare drabbas, måste han/hon först betala en massa pengar för den medicinska behandling som behövs. Om man inte har pengar måste man åka hem med sina skador obehandlade, utan att få någon som helst hjälp. Samtidigt finns den bästa servicen för dem som jobbar för regimen för att den ska uppnå sina smutsiga mål. Jag skulle vilja fråga Khamenei (han som säger sig "LIDA" för oss): Om vi skulle ha velat ha kvar en diktator som härskare, så hade vi redan tidigare en mycket MODERN diktator nämligen "SHAHEN"! Men vi vill ha demokrati. Vi iranier behöver absolut inte mullorna. Vi VILL att de diktatoriska mullorna ska lämna vårt land. Vi iranier vill och kan leva tillsammans med alla nationaliteter oavsett religion. Vi vill till 100 procent undvika folk som planerar terroraktioner eller fientligheter. Vi vill ha en dialog med våra motståndare för att lösa problemen i ömsesidig respekt. Vi behöver inte några mullor eller någon annan sorts översittare. Punkt, slut! Sist men inte minst. Det regimen i Iran gör just nu är helt unikt. Jag menar att vanligen när en president gör statsbesök i ett annat land och plötsligt en svår katastrof inträffar i det egna landet avbryter presidenten sitt besök omedelbart och åker hem för att vara med sitt folk. Men i Irans fall görs det helt tvärtom. När jordbävningen inträffade i Azerbadjan åkte Ahmadinejad med en delegation till Saudiarabien. Regimens TV rapporterade inte heller om jordbävningen under de första dagarna och regimen tackade dessutom nej till världens hjälp. Däremot har mina landsmän själva tagit initiativ till att samla in pengar/saker till de behövande men det satte regimen STOPP för. Vidare var jordbävningen ganska svag, magnitud 6,4 på richterskalan, varför det enligt många experter inte hade behövt bli några dödsoffer alls om bara en del förebyggande åtgärder hade vidtagits. Mary Berari, medlem i S-föreningen Centrum och i Kungsbackas S-förenin

12 Jonas Helgesson med föreläsning Motivation Jag bestämde mig någon gång i tonåren för att jag ska leva mitt liv utan ursäkter. Jag tänkte sluta tycka synd om mig. Jag bestämde mig för att tävla mot min kropp. Och framför allt: jag bestämde mig för att börja älska mig själv och se med förväntan vad livet har att erbjuda. När: 27 september Kl insläpp från kl Var: Pingstkyrkan Inlagsvägen 4 Pris: 80 kronor Biljetter: NHR:s kansli i Kungsbacka, Verkstadsgatan 14. Tfn tisdagar och fredagar samt vid entré på föreläsningsdagen. Jonas Helgesson är född och uppvuxen i Göteborg men bor sedan en tid tillbaka i Malmö. Han arbetar som föreläsare, författare, ståuppkomiker och skribent. Jonas har bland annat skrivit böckerna Grabben i kuvösen bredvid och Ett bra CP-liv. I sin föreläsning Motivation tar Jonas upp fråga Är livet bara till för de perfekta? Den frågan utgår Jonas från när han inspirerar oss att leva livet fullt ut. Skit händer så är det bara. Men hur reagerar vi? Det finns de som fyller sina liv med dagar och så finns det de som fyller sina dagar med liv. Jonas förmedlar en tro på livet och får oss att skippa våra ursäkter för att inte ge allt för det vi drömmer om. Han talar om vikten av rätt inställning, konsten att övervinna hinder och kraften i att fokusera det positiva. En viktig ingrediens i Jonas föreläsande är humor och han använder sig av den för att förmedla sina viktiga budskap. Jonas utmanar våra föreställningar och får oss att förstå men han utmanar också sig själv för att ständigt bli bättre.

SPRÅKRÖRET Nr 4 2015 www.facebook.com/socialdemokraterna/kungsbacka

SPRÅKRÖRET Nr 4 2015 www.facebook.com/socialdemokraterna/kungsbacka Trevlig sommar! SPRÅKRÖRET Nr 4 2015 www.facebook.com/socialdemokraterna/kungsbacka Framtidens folkrörelse Det handlar om vårt parti som framtidens folkrörelse, viktiga jämställdhetsfrågor och jobben rapporterar

Läs mer

Jag yrkar : de skånska riksdagsledamöterna driver frågan om arbetstidsförkortning i de sammanhang de verkar,

Jag yrkar : de skånska riksdagsledamöterna driver frågan om arbetstidsförkortning i de sammanhang de verkar, I samband med den första egentliga arbetstidslagen trädde i kraft 1920 kom den högsta tillåtna veckoarbetstiden bli 48 timmar. Sedan 1973 när 40-timmarsveckan var helt genomförd, har det inte skett någon

Läs mer

ETT ÖREBRO FÖR ALLA! #2 SEPTEMBER 2006 EN TIDNING FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I ÖREBRO TILL HUSHÅLLEN I ÖREBRO KOMMUN. Bra liv och nära till allt

ETT ÖREBRO FÖR ALLA! #2 SEPTEMBER 2006 EN TIDNING FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I ÖREBRO TILL HUSHÅLLEN I ÖREBRO KOMMUN. Bra liv och nära till allt ETT ÖREBRO FÖR ALLA! #2 SEPTEMBER 2006 EN TIDNING FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I ÖREBRO TILL HUSHÅLLEN I ÖREBRO KOMMUN Bra liv och nära till allt 2 ETT ÖREBRO FÖR ALLA! Krönika Gör din röst hörd! "Vem ska man

Läs mer

Missa inte tåget 1 maj!

Missa inte tåget 1 maj! 3 april 2008 Medlemstidning för Svenska Kommunalarbetareförbundet avdelning Väst Missa inte tåget 1 maj! OPINION Demonstrera 1 maj - både för och emot! T iotusentals kvinnor inom vård och omsorg kan inte

Läs mer

Några stenkast härifrån, på Katarina Bangata, ligger Orionteatern.

Några stenkast härifrån, på Katarina Bangata, ligger Orionteatern. 1 Partivänner, Några stenkast härifrån, på Katarina Bangata, ligger Orionteatern. Konstnärliga ledare är Stina Oscarsson. Jag läste nyligen en artikel av henne. Med en blandning av vrede och sorg beskrev

Läs mer

Socialdemokraterna. arbete åt alla. Studiematerial

Socialdemokraterna. arbete åt alla. Studiematerial Socialdemokraterna arbete åt alla Studiematerial arbete åt alla ett studiematerial om Socialdemokraternas jobb- och näringspolitik Studiematerialet är framtaget av Socialdemokraterna i samverkan med ABF

Läs mer

NR 62. November 2010. Efter valet

NR 62. November 2010. Efter valet - BLADET NR 62 November 2010 Efter valet 2 -BLADET - BLADET BLADET NR 62 November 2010 Efter valet Från Angered till riksdagen Höstterminen på FiA har naturligtvis präglats av valet. De båda allmänna kurserna

Läs mer

Morgonbris tidning utgiven av S-kvinnor. Årgång:107. Nummer 2 2011. 40kr. KOM IGEN LENA!

Morgonbris tidning utgiven av S-kvinnor. Årgång:107. Nummer 2 2011. 40kr. KOM IGEN LENA! Rapport från arbetsgrupperna Framtidskommissionen Första maj morgonbris Morgonbris tidning utgiven av S-kvinnor. Årgång:107. Nummer 2 2011. 40kr. Extra Extra Partikongress! nystart men vart tog feminismen

Läs mer

Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25

Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25 Snabbprotokoll 2000/01:114 Fredagen den 18 maj Kl. 09.00-14.25 4 Vuxnas lärande och utvecklingen av vuxenutbildningen Föredrogs utbildningsutskottets betänkande 2000/01:UbU15 Vuxnas lärande och utvecklingen

Läs mer

Du är Gävle. Med vänlig hälsning, Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång. kommunalrådskandidater Socialdemokraterna i Gävle

Du är Gävle. Med vänlig hälsning, Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång. kommunalrådskandidater Socialdemokraterna i Gävle Du är Gävle. Ibland kan glappet kännas stort mellan invånare och politiker i alla färger. Att styra en kommun är komplext. Just därför får vi politiker aldrig hamna för långt bort från din verklighet,

Läs mer

Hälsningar från. #jobbskaparna. i Skåne

Hälsningar från. #jobbskaparna. i Skåne Hälsningar från #jobbskaparna i Skåne Till Skånes politiker Vi möter dagligen företagsamma människor i Skåne som arbetar för utveckling och förändring, i såväl de mindre som större sammanhangen. Det är

Läs mer

Allas lika värde. ledstjärna för HBT Öresunds S-förening. »Nya förskolor kräver kreativa lösningar» Carina Svensson, sidan 5

Allas lika värde. ledstjärna för HBT Öresunds S-förening. »Nya förskolor kräver kreativa lösningar» Carina Svensson, sidan 5 ess Hjärter Tidning för socialdemokraterna I Malmö Nr 5 18 oktober 2013 Palmedagen: Bekämpa klyftorna S-budget: Fler i arbete Vad gör du nu för tiden?»det ska finnas möjligheter att skaffa sig en bättre

Läs mer

VALFAKTAHÄFTE NR2 PROFIL OCH RETORIK

VALFAKTAHÄFTE NR2 PROFIL OCH RETORIK VALFAKTAHÄFTE NR2 PROFIL OCH RETORIK INLEDNING Under valrörelsen kommer vi i högre utsträckning än annars att sitta i debatter och hålla klasspressar (klassrumspresentationer). Många kommer under valrörelsen

Läs mer

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare.

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare. Första Maj tal. Kamrater, det känns riktigt kul att få stå här i Emmaboda idag och få prata på första maj. De jag hade tänkta prata med er om idag är varför vi inte kan låta Borgarna vinna valet. Men innan

Läs mer

OCH SEN DÅ......en rapport om tillstånd och framtidsdrömmar i lågkonjunkturens Västra Götaland

OCH SEN DÅ......en rapport om tillstånd och framtidsdrömmar i lågkonjunkturens Västra Götaland ...en rapport om tillstånd och framtidsdrömmar i lågkonjunkturens Västra Götaland Augusti 2009! 1 Och sen då... om framtidsdrömmar Syfte och bakgrund Syftet med denna rapport har varit att göra nedslag

Läs mer

hållbart Samhälle Läs om JObbSKAPARNA Närodlad politik En skola för alla Här skapar vi ett Halland behöver en centerpartiet.

hållbart Samhälle Läs om JObbSKAPARNA Närodlad politik En skola för alla Här skapar vi ett Halland behöver en centerpartiet. Hallandsbygdens tidningsförening nummer 3, 2014 Här skapar vi ett hållbart Samhälle Läs om JObbSKAPARNA Halland behöver en Närodlad politik En skola för alla centerpartiet.se/halland Sid 7 2 HALLANDSBYGDEN

Läs mer

AURORA. Kents röda önskelista. Motionera mera - ett sunt hälsoval! Vid denna. Att motionera. En högre växel! Möjligheternas. Ystad

AURORA. Kents röda önskelista. Motionera mera - ett sunt hälsoval! Vid denna. Att motionera. En högre växel! Möjligheternas. Ystad En högre växel! Vid denna tidpunkt på året är det vanligt att göra en reflektion över året som har gått, samtidigt som blicken fästs mot framtiden. Under året har vi tagit fram 25 stycken motioner till

Läs mer

Kommunal Stockholms län

Kommunal Stockholms län Stockholms län medlemstidningen medlemstidning för Kommunal Stockholms län nummer 8 / 2004 Halvtid i mandatperioden Det förekommer en hel del kritik från Kommunals medlemmar att den individuella lönesättningen

Läs mer

Vi önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År

Vi önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År ÖRNSKÖLDSVIKS ARBETAREKOMMUN Box 307 891 27 Örnsköldsvik Besöksadress Nygatan 5 Tel: 0660 88 770 E-post: socialdemokraterna@ornskolddsvik.com Hemsida: www.ornskoldsvik.sap.se Socialdemokraternas Medlemstidning

Läs mer

DISKUSSIONS- PROTOKOLL

DISKUSSIONS- PROTOKOLL DISKUSSIONS- PROTOKOLL Yttranden vid Riksteaterns kongress i Stockholm den 20-22 maj 2011 FREDAGEN DEN 20 MAJ Inledning Uppträdande av Jannes Fenomenala Orkester. 1 Kongressens öppnande (föredragningslistans

Läs mer

GRILLFESTEN. Läs i Kvartingen om:

GRILLFESTEN. Läs i Kvartingen om: 3 09 GRILLFESTEN...hölls för andra året i rad i Segmons folkpark. Pappers avd. 96 grillade för fullt och här fanns också en rad andra aktiviteter att delta i, t.ex. tipspromenad i LO-sektionens regi med

Läs mer

100 förslag för ökade klyftor

100 förslag för ökade klyftor 100 förslag för ökade klyftor 100 förslag för ökade klyftor...1 100 250 miljarder i skattesänkningar...3 99 Dyrare bredband...3 98 Avskaffad bibliotekslag...4 97 Skärpt arbetsvillkor i a-kassan...4 96

Läs mer

FÖRSTA LINJEN. En ny väg för Sverige. Utan en trygg välfärd kan vi inte nå full sysselsättning. Vi behöver fler fackliga kämpar i riksdagen

FÖRSTA LINJEN. En ny väg för Sverige. Utan en trygg välfärd kan vi inte nå full sysselsättning. Vi behöver fler fackliga kämpar i riksdagen FÖRSTA LINJEN Posttidning A Första linjen 4/2014 Årgång 1 sekostockholm.se Alexander Lindholm: Vi behöver fler fackliga kämpar i riksdagen Krönika Karl-Petter Thorwaldsson: Utan en trygg välfärd kan vi

Läs mer

Får kvinnor tjäna pengar på barn? Om vinst och kapitalism i förskolan Carolin Dahlman

Får kvinnor tjäna pengar på barn? Om vinst och kapitalism i förskolan Carolin Dahlman Får kvinnor tjäna pengar på barn? Om vinst och kapitalism i förskolan Carolin Dahlman Timbro/CVV FÖRFATTAREN OCH TIMBRO FÖRLAG 2003 SÄTTNING: ATELJÉ TYPSNITTET L&R TRYCK: ELANDERS GOTAB, STOCKHOLM 2003

Läs mer

Vänner. Hunden är människans bästa vän, men är människan alltid hundens? Idéburen kommunhjälp kräver eftertanke Vårdkedjan fyller 20 år

Vänner. Hunden är människans bästa vän, men är människan alltid hundens? Idéburen kommunhjälp kräver eftertanke Vårdkedjan fyller 20 år Idéburen kommunhjälp kräver eftertanke Vårdkedjan fyller 20 år I FOKUS Hampus var fast i krigsspel I RÖRELSE Brysselkontor firar accent En tidning från iogt-nto nr 9 2009 pris 20 kr SverigeS S törs ta

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Konkurserna står på lurpass i valfrihetens spår

Konkurserna står på lurpass i valfrihetens spår Nattis i Botkyrka Ett villkor för att kunna arbeta obekväm tid Konkurs slår hårt mot medlemmar sidan 4 Ungdomslöner ur olika perspektiv sidan 10-11 Nummer 2-12 LEDAREN Konkurserna står på lurpass i valfrihetens

Läs mer

R å n e n u p p h ö r d e när biljettf ö r s ä l j n i n g e n f ö r s v a n n

R å n e n u p p h ö r d e när biljettf ö r s ä l j n i n g e n f ö r s v a n n 5 september 2008 Medlemstidning för Svenska Kommunalarbetareförbundet avdelning Väst R å n e n u p p h ö r d e när biljettf ö r s ä l j n i n g e n f ö r s v a n n Sid 3 Michael - har d r ö m j o b b e

Läs mer

Förbundsordförande. och trygghet, kommunpolitiskt program 2011 Kapitel 10 Stärkt medborgarinflytande. Motioner 86-112

Förbundsordförande. och trygghet, kommunpolitiskt program 2011 Kapitel 10 Stärkt medborgarinflytande. Motioner 86-112 LEDARE Regeringen saknar inte visioner Blå Skåne Runt om i världen rasar kriser av olika slag. I både USA och Europa slåss regeringar med skenande underskott och ohållbara system. I Sverige är situationen

Läs mer

tt Sverige i sammanhållning olidaritet ch ansvar för älfärden

tt Sverige i sammanhållning olidaritet ch ansvar för älfärden olidaritet ch ansvar för älfärden tt Sverige i sammanhållning Jobbkongressen 2009 Häfte H Solidaritet och ansvar för välfärden Ett Sverige i sammanhållning Partistyrelsens utlåtanden och motioner som rör

Läs mer