Märsta Sigtuna. 1. Vägskälet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Märsta Sigtuna. 1. Vägskälet"

Transkript

1 Märsta Sigtuna Denna cykeltur går hela vägen på cykelbanor från centrala Märsta till Sigtuna. Sträckan är omkring fem kilometer enkel resa. Du kommer att passera flera av de många gårdar i området som har sitt ursprung från yngre järnålder. De ålderdomliga gårdsnamnen och ättebackarna intill vittnar om en tid när de första gårdsbyarna kom till för år sedan. Cykelvägen följer i stort sett samma sträckning som enligt långt framskridna planer i början på 1900-talet skulle bli den nya järnvägen från Märsta station till Södertils hage i Sigtuna. Dessa planer strandade dock i brist på kapital. Vid Färjestadsbron kan du ansluta till nästa cykelled runt Sigtuna eller återvända till Märsta samma väg. Alternativt kan du välja den asfalterade cykelbanan över Rävsta friluftsområde. Du cyklar i så fall in på Munkholmsvägen svänger vänster på Anunds väg fram till Södertilsvägen. Där tar du höger förbi Tilkyrkan och så är du inne på cykelvägen fram till Valsta i Märsta. 1. Vägskälet Starta vid vägkorset Stockholmsvägen/Stationsgatan. Vid övergångsstället till Skogsvägen låg Ekilla torp till vänster om Stationsgatan och Arenberga soldattorp till höger. Här gick gamla riksvägen mellan Stockholm och Uppsala. Den kallades Riks 1 och Riks 13 när den löpte rakt igenom Märsta samhälle. Här drog det mäktiga tre dagar långa begravningsföljet fram med Johan III 1592 till gravplatsen i Uppsala domkyrka. 1.Vägskälet: Starta cykelturen i vägskälet Stationsgatan/Stockholmsvägen. Följ vägskyltar till Sigtuna. Cykelbana hela vägen.

2 2. Telegrafmonumentet På höger sida, där Monumentvägen korsar Stationsgatan, hittar du ett märkligt monument i skogsdungen. Vintern 1853 togs beslutet att bygga en elektrisk telegrafledning genom landet. Första sträckan blev Uppsala-Stockholm. På den bergknallen där du står nu började bygget. Linjearbetet pågick sedan samtidigt åt norr och söder. På sommaren samma år var linjen färdig. Så kallade guttaperkahattar i toppen på varje stolpe höll en järntråd. Som kommunikation används Morses telegrafsystem. Minnesmärket som står på platsen för byggstarten restes på 100-årsdagen Telegrafmonumentet: På höger sidan vid Monumentvägen står en minnessten och den första telegrafstolpen på linjen Uppsala-Stockholm som blev färdig Järngrinden vid Ekilla gård På vänster sida om Stationsgatan vid Tvärvägen ser du en ensam järngrind. Det är sista resterna av Ekilla gårds mangårdsbyggnad. En kort tid var gården ett frälsehemman för den ryske tolken Hans Flörich, men senare låg gården som lydgård under Steningegodset hittades en runsten i åkern nära vägövergången vid bäcken väster om gården. Stenen flyttades dock till den engelska parken i Steninge där det fortfarande står. Gårdens järnåldergravfält ligger nära platsen för mangårdsbyggnaden, dels i skogsbacken i öster och dels i slänten norr.

3 Den gamla herrgården på Ekilla revs för att ge plats åt en ny herrgårdsbyggnad Gården styckades av från Steninge 1905 och friköptes av lantbrukare Frans Andersson och hans hustru Anna Matilda Andersson. Under byggboomen i Märsta på 1960-talet såldes gården till dåvarande Märsta kommun för att ge plats år flerbostadshusen vid Tvärvägen. Ladugården användes en lång tid som bilverkstad innan den revs. Villabebyggelsen på högersidan om Stationsgatan är bland de första som kom till efter beslutet 1957 om att bygga Märsta till en servicestad till storflygplatsen. 3. Järngrinden vid Ekilla gård: På vänster sida om Stationsgatan vid Tvärvägen står två gamla grindar i backen som en sista rest av Ekilla gård. 4. Droppsta gård och tullen Nu fortsätter du västerut och svänger in till höger vid ljussignalerna på bussgatan Karlsborgsvägen. Till höger över åkrarna ses Droppsta gård, eller Dråpestad, som den hette på 1600-talet. Gården är från yngre järnålder och i markerna finns gott om lämningar av stensträngar och gårdsgravar. Framme vid väg 255 till Uppsala ser du till höger en ensam villa. Här låg långt in i vår tid en lanthandel och vägkorset har i alla tider kallats för Tullen.

4 4. Droppsta gård och Tullen: Vid Tullen, i korset för vägarna 255 och 263, ses till höger Tullstugan som var lanthandel långt in i vår tid. 5. Ölsta gård Cykelvägen går nu på gamla Sigtunavägen och strax har du på höger hand Ölsta gård. Första gången gården nämns i skriftlig originalhandling är den 17 oktober 1324 i samband med ett markbyte som gällde flera andra gårdar i trakten. Frälsebonden Carl Danson gjorde då markaffärer med ärkebiskop Olof och flera gårdar som låg under sätesgården Killinge i Sigtuna bytte ägare. Peter och Bengt är personerna som nämns som brukare på gården. År 1379 förekommer gården i någon köpehandling under Grans kyrka. Den kan alltså ligga som så kallad skattebefriad kyrkojord vid den tiden. Anders Hemmingson i Ölastom omnämns i riksarkivets pergamentsbrevsamling från år 1379 och Andris omnämns på gården År 1559 låg Ölsta i S:t Olof socken i Sigtuna. Gårdsnamnet kommer antagligen från ett tidigt personnamn, Ole eller Oli, som ägt gården. På båda sidor om vägen växer nya bostadsområden upp, till vänster Steningehöjden på den numer rivna Sundveda gårds marker och till höger villaområdet i Lilla Näsby och Ölsta.

5 5. Ölsta gård: Ölsta gård, under 1600-talet var den en av de många frälsegårdarna i trakterna runt Märsta. 6. Rävsta gård När du passerat viadukten under Sigtunavägen är du snart vid Rävsta gård till höger om vägen och mitt emot brädgården. Där huserar numer Montessoriskolan Josefinaskolan. Rävsta gård tillhör de gränshemman som vandrat mellan Odensalas och S:t Olofs församlingar flera gånger. Rävsta är en av storgårdarna i området och låg under frälset på Steninge på Oxenstierenas tid i slutet på 1500-talet och framöver. Två kyrkohemman i Rävsta bytte Gabriel Kristernsson Oxenstierna till sig från kronan I utbyte lämnade han tre gårdar i Rinkeby utanför Stockholm och en gård i Vigby på Lovön. Stora delar av Rävsta köptes in av kommunen på 1960-talet och förvandlades till friluftsområde mellan Sigtunavägen och Mälaren.

6 6. Rävsta gård: Rävsta gård som nu är lokal för Josefinaskolan. 7. Til På vänster sida om cykelvägen och i anslutning till campingplatsen ligger flera järnåldersgravfält som troligen tillhört Rävsta gård. Efter vägkorset till Munkholmen följer cykelvägen gamla infarten till Sigtuna. Här gick under vikingatiden rid- och vandringsleden från Sigtuna via Odensala till Roslagen. Flera runstenar markerar sträckningen. Det nya bostadsområdet Til på båda sidor om vägen har också sitt namn efter en tidigare gård på platsen. Det egendomliga namnet kan härledas från ordet tilja, det vill säga grova plankor eller träspång. Troligtvis syftar denna träbro på passagen över sankmarker och vatten vid nuvarande Färjestadsbron vid infarten till Sigtuna.

7 7. Til: Cykelvägen utmed gamla infarten till Sigtuna går rakt igenom det nya bostadsområdet Til. 8. Björkbacka Om du väljer bilvägen in till Sigtuna vid vägkorset i Til så har du ett nytt villaområde på höger hand, Björkbacka. Mitt i detta område står två runstenar, dels vid infarten till Håven, dels i en skogsbacke 150 meter närmare sjön. Stenarna markerar överfarten till Sigtuna under vikingatid. På andra sidan Garnsviken finns ytterligare en runsten och ett tusenårigt bryggläge för överfart med båtar. 8. Björkbacka: Runstenen i det nya villaområdet Björkbacka i Sigtuna står på sin ursprungliga plats i en fredad skogsbacke.

Valstarundan. I första skogsbacken till höger går en. tyder på att mäktiga gårdsherrar begravdes här på 500-talet och framåt.

Valstarundan. I första skogsbacken till höger går en. tyder på att mäktiga gårdsherrar begravdes här på 500-talet och framåt. Valstarundan Valstarundan Valstarundan passar bra både som cykeltur och promenad till fots. Fjorton kilometer utan alltför tunga backar. På turen möter du lämningar från järnålder, stormaktstid, men också

Läs mer

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe.

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe. Vikingaturen Vikingaturen Cykla två vikingaleder som slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet exakt på samma plats i dag som för tusen år sedan. Dessa rid- och vandringsleder gick högt på grusåsarna

Läs mer

U414 Norrsunda. Plats: Satt i Sparreksa gravkoret. Numer försvunnen.

U414 Norrsunda. Plats: Satt i Sparreksa gravkoret. Numer försvunnen. NORRSUNDA Norrsunda kyrka är synlig från E4:an mellan Stockholm och Uppsala i närheten av Märsta. Socknen är rik på fornminnen bl.a. finns här kung Nordians gravhög från folkvandringstiden. Det är en östtornskyrka

Läs mer

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön

Blåa Sjörundan runt Rönningesjön TEC Täby Extreme Challenge 21-22 mars, 2009 Banbeskrivning: Blåa Sjörundan runt Rönningesjön Vätskekontroll Tidtagningskontroll Start/mål för blå sjörundan. Mållinjen finns vid tidtagningskontrollen. Banlängden

Läs mer

AKTIVITETSGUIDE. För de aktiviteter där ingen anmälan anges, är det bara att dyka upp på samlingsplatsen.

AKTIVITETSGUIDE. För de aktiviteter där ingen anmälan anges, är det bara att dyka upp på samlingsplatsen. AKTIVITETSGUIDE För de aktiviteter där ingen anmälan anges, är det bara att dyka upp på samlingsplatsen. För mer information om våra aktiviteter, se hemsidan eller kontakta ordförande Karl-Erik Sturebrant:

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

Vägsträckan korsningen Enköpingsvägen/Håtunavägen - Höglunda

Vägsträckan korsningen Enköpingsvägen/Håtunavägen - Höglunda Vägsträckan korsningen Enköpingsvägen/Håtunavägen - Höglunda 1600-talets landsväg slingrade sig längs nuvarande Enköpingsvägen. En första delsträcka rätades när järnvägen anlades under 1870-talet och återstoden

Läs mer

POSTA NILLAS VANDRING VÄGBESKRIVNING.

POSTA NILLAS VANDRING VÄGBESKRIVNING. POSTA NILLAS VANDRING 2006. VÄGBESKRIVNING. 1. START Kristianstad Lilla torg. Gå västerut till Tivoliparken mot teatern. Vik av norrut (=höger), gå till 2. Badhuset. Följ Fiskarbackstigen norrut. Passera

Läs mer

FJÄRRVÄRME I STUREFORS

FJÄRRVÄRME I STUREFORS RAPPORT 2015:1 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING FJÄRRVÄRME I STUREFORS RAÄ 124, 151 M FL STUREFORS VISTS SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ERIKA RÄF Fjärrvärme i Sturefors Innehåll Sammanfattning.........................................................

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Inför jordvärme i Bona

Inför jordvärme i Bona UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför jordvärme i Bona Småland Bredestad socken Aneby kommun Fastighet Bona 1:7 Dnr 3.1.1-03074-2014 Marita Sjölin UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför

Läs mer

Årike Fyris naturreservat

Årike Fyris naturreservat Årike Fyris naturreservat Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-10-01. i + 1 Övre Föret 2 Fågelplattformen 3 Utsikt på Ultunaåsen 1 0 Karta med

Läs mer

Guide till de olympiska hindren

Guide till de olympiska hindren Guide till de olympiska hindren Tävlingen innehöll 33 hinder varav 22 låg i Sollentuna. Nu har vi knutit ihop 16 av dessa hinder i en slinga som startar och slutar vid Fäboda gård. Den totala sträckan

Läs mer

SIGTUNA. med Haga, St. Olof och St. Per. Mariakyrkan, byggd av dominikanorden, är den enda kyrka i Sigtuna som bevarades efter reformationen.

SIGTUNA. med Haga, St. Olof och St. Per. Mariakyrkan, byggd av dominikanorden, är den enda kyrka i Sigtuna som bevarades efter reformationen. SIGTUNA med Haga, St. Olof och St. Per Mariakyrkan, byggd av dominikanorden, är den enda kyrka i Sigtuna som bevarades efter reformationen. Konventet, som anslöt till kyrkans sydsida, förstördes däremot.

Läs mer

Västerhaninge 477:1 ARKEOLOGISTIK AB

Västerhaninge 477:1 ARKEOLOGISTIK AB Västerhaninge 477:1 Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av boplats Västerhaninge 477:1 inom fastigheten Årsta 1:4, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Stockholms län Göran Wertwein ARKEOLOGISTIK

Läs mer

Dalkarlskärret i Hammarskog

Dalkarlskärret i Hammarskog Dalkarlskärret i Hammarskog Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-08-07 2. Fågeltornet väster om grillplatsen. 3. Fågeltornet norr om grillplatsen.

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument

Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument Några Gravfält, Kyrkor och minnesmonument Björketorpsstenen är ett av Sveriges mäktigaste runstensmonument. Akta dig för att välta denna 4.2 meter höga runsten vid Björketorp för på den kan man läsa Mäktiga

Läs mer

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4 Arkeologisk utredning Dnr 431-540-15 Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Bild från skogsskiftet ut mot omgivande åker i

Läs mer

Guide till de olympiska hindren

Guide till de olympiska hindren Guide till de olympiska hindren Terrängritten i fälttävlan under OS1956 innehöll 33 hinder på Järvafältet varav 22 låg i Sollentuna. Nu har vi knutit ihop 16 av dessa hinder i en slinga som startar och

Läs mer

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN

SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SOMMEN EN BILDBERÄTTELSE OM SVARTÅN FRÅN SÄBYSJÖN TILL SJÖN SOMMEN EIJE FASTH Kapitel 1 Från Säbysjön till Vriggebo En bildberättelse om Svartån från Säbysjön till sjön Sommen

Läs mer

Runrapport från Riksantikvarieämbetet. Rengöring, granskning och uppmålning av runinskrifter i Östergötland 2011

Runrapport från Riksantikvarieämbetet. Rengöring, granskning och uppmålning av runinskrifter i Östergötland 2011 Runrapport från Riksantikvarieämbetet Rengöring, granskning och uppmålning av runinskrifter i Östergötland 2011 Riksantikvarieämbetet 2011 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se riksant@raa.se Datum 2011-10-10

Läs mer

Väg 77 vid Finsta Enligt skiss av Trafikverket våren 2015

Väg 77 vid Finsta Enligt skiss av Trafikverket våren 2015 Väg 77 vid Finsta Enligt skiss av Trafikverket våren 2015 Forntida försvar vid Finsta Sidan 1 av 10 Björkarn Gammelgården Vägens planerade sträckning korsar Finstaån mellan Björkarn och Gammelgården. Sidan

Läs mer

Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka

Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka Västra Skrävlinge by och Västra Skrävlinge Kyrka Kyrkbyn Under medeltiden (1060-1520) fanns det en kyrkby i Västra Skrävlinge. Man kallade kyrkbyn för byhem eftersom alla gårdarna låg samlade runt kyrkan.

Läs mer

Ohs starten på resan

Ohs starten på resan Ohs starten på resan Snart ska vi börja vår resa på Ohsabanan, men innan vi kliver på tåget gör vi en liten rundvandring i dagens Ohs bruk. Museijärnvägens anläggningar ligger huvudsakligen utanför det

Läs mer

Vandring den 18 april 2012 på Skogsö

Vandring den 18 april 2012 på Skogsö Vandring den 18 april 2012 på Skogsö För att använda en sliten klyscha Vi hade i alla fall tur med vädret, strålande sol och ca 10 grader. Vid startplatsen i Neglinge Från Slussen åkte vi 23 deltagare

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

NY PARK I ÅSBRO Igloo arkitekter

NY PARK I ÅSBRO Igloo arkitekter NY PARK I ÅSBRO FÖRSLAG TILL NY PARK I ÅSBRO Parkstråk Ett nytt parkstråk kopplar samman Tibon, Västra Å, naturen, Åsbro, Estabo och Tisaren. Stråket följer Åsbro Å som går från Tibon till Tisaren och

Läs mer

1 - Kraftprovet nordost via Hemsjö och Ebbamåla ca 45 km. 9 - SV mot Kylinge och över Ryssberget ca 30 km

1 - Kraftprovet nordost via Hemsjö och Ebbamåla ca 45 km. 9 - SV mot Kylinge och över Ryssberget ca 30 km Cykelrundor 1 - Kraftprovet nordost via Hemsjö och Ebbamåla ca 45 km 2 - Holjetrampet 31 km 4 - Norrtrampet via Brännarebygden ca 50 km 5 - Norrtrampet via Falsehult ca 60 km 6 Gillaruna-rundan SO mot

Läs mer

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet Hågadalen Nåsten Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-06-27 1. Ravinen vid Kvarnbofallet 2. Kung Björns hög 3. Fjärilsstigen i + X 1. Ravinen vid

Läs mer

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Riksintresse för kulturmiljövården Eriksgatan" Önnersta - Aspa (fd Penningby) (D43) KUNSKAPSUNDERLAG Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Värden Kunskapsvärde Ursprunglig vägsträckning, kontinuerligt brukad

Läs mer

TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010

TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010 TEC Täby Extreme Challenge 10-11 april, 2010 Banbeskrivning i bild Bilderna är till som hjälp för den som vill testa banan innan den snitslas dagarna innan loppet Se även övriga banbeskrivningar på hemsidan

Läs mer

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti.

Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Roadbook för BMW eventet Vättern runt 2012. Datum: 18-19:e Augusti. Bakgrund: Liksom förra året är även 2012 års upplaga ett 2 dagars event. Övernattningen sker i år på Aspa Herrgård som ligger ca 13 km

Läs mer

Arkeologi inför ny GC-bana i S. Ving socken, Ulricehamn kommun, Västergötland

Arkeologi inför ny GC-bana i S. Ving socken, Ulricehamn kommun, Västergötland Arkeologi inför ny GC-bana i S. Ving socken, Ulricehamn kommun, Västergötland Arkeologi inför ny GC-bana i S. Ving socken Hökerum Ulricehamn kommun Elinor Gustavsson Västarvet kulturmiljö/ Lödöse museum

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

C B 3. BESKRIVNING AV KORRIDORER. Korridor Öst. Korridor Väst. 0-alternativ. Beskrivning av korridorer

C B 3. BESKRIVNING AV KORRIDORER. Korridor Öst. Korridor Väst. 0-alternativ. Beskrivning av korridorer 3. BESKRIVNING AV KORRIDORER 3.1. Inledning Den planerade cykelleden ska ansluta till befintligt cykelnät i norr och söder. I norr finns två intressanta anslutningspunkter varav den västra punkten är en

Läs mer

En lång historia om ett kort och tragiskt liv

En lång historia om ett kort och tragiskt liv En lång historia om ett kort och tragiskt liv Vid en förberedande promenad inför en kommande aktivitet på Österhaninge begravningsplats fann vi denna vackra men lite avvikande, liggande gravsten, Den har

Läs mer

Kabelschakt söder om Skriketorp. Rapport 2018:96 Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning

Kabelschakt söder om Skriketorp. Rapport 2018:96 Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Kabelschakt söder om Skriketorp Rapport 2018:96 Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning Östergötlands län, Östergötland, Norrköpings kommun, Kvillinge socken, Kvillinge 188 Ann Westermark

Läs mer

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF

SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF SLÅFÄLLAN Torp under Ulfsnäs, FoF Information av Doris Fransson, Björkelund, vid torpvandringen 20180930. Slåfällan under Ulfsnäs Torpet låg 400 meter söder om Ulfsnäs, vid sjön Rusken. Byggdes 1815

Läs mer

BANBESKRIVNING! 100 miles (161 km) innebär 10 varv på banan, 50 miles (80,5 km) blir 5 varv. Det kortare alternativet på 20 miles (32 km) är 2 varv.

BANBESKRIVNING! 100 miles (161 km) innebär 10 varv på banan, 50 miles (80,5 km) blir 5 varv. Det kortare alternativet på 20 miles (32 km) är 2 varv. BANBESKRIVNING BANAN Ett varv på banan är 10 miles (16,1 km). 57 % av sträckan följer motionsspår och preparerade stigar, 16 % är asfalt, 15 % går på mindre grusvägar och 12 % på teknisk stig och över

Läs mer

Brista i Norrsunda socken

Brista i Norrsunda socken ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:24 FÖRUNDERSÖKNING Brista i Norrsunda socken Uppland, Norrsunda socken, Sigtuna kommun, RAÄ Norrsunda 3:1 och 194:1 Leif Karlenby ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:24 FÖRUNDERSÖKNING

Läs mer

Färdbeskrivning bil. 1

Färdbeskrivning bil. 1 1 Färdbeskrivning bil. 1 vers. 2 Cykla på banvallar i Glasriket Nybro Orrefors Gullaskruv - Målerås Sävsjöström Åseda Totalt ca 65 km Nybro Åseda Nybro Orrefors Målerås, längd ca 30 km Målerås Sävsjöström

Läs mer

Degerängsvägens profil

Degerängsvägens profil Plansch 8 Degerängsvägen. Se Plansch 8 Degerängsvägen. När landhöjningen fortskridit så långt att sundet mellan Nöckna och Nora försvunnit uppstod snart ett behov av en förbindelse mellan de två delarna

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Milstolpar i Upplands-Bro

Milstolpar i Upplands-Bro Milstolpar i Upplands-Bro 1 Inledning och översikt 2 Milstolplägen 1650. 3 Milstolplägen 1719. 4 Milstolplägen 1850. 1 Inledning och översikt Som amatörforskare har jag intresserat mej för att försöka

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Runrapport från Riksantikvarieämbetet. Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011

Runrapport från Riksantikvarieämbetet. Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011 Runrapport från Riksantikvarieämbetet Upprustning av runinskrifter i Uppsala län 2011 Riksantikvarieämbetet 2011 Box 1114 621 22 Visby www.raa.se riksant@raa.se Datum 2011-10-10 Dnr 322-4240-2011 Avdelning

Läs mer

TEC Täby Extreme Challenge mars, Banbeskrivning: Gröna Skogsrundan

TEC Täby Extreme Challenge mars, Banbeskrivning: Gröna Skogsrundan TEC Täby Extreme Challenge 21-22 mars, 2009 Banbeskrivning: Gröna Skogsrundan Tidtagningskontroll Vätskekontroll Tidtagningskontroll Start för gröna slingan. Banlängden inkluderar passering av vätskekontrollen

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Arkeologisk schaktövervakning Ny energibrunn och rörledning Njutångers kyrka Hälsingland 2014 Katarina Eriksson Bild 1. Schaktets sträckning inom kyrkogården i Njutånger.

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Kungshögen - Stockholms enda storhög

Kungshögen - Stockholms enda storhög Kungshögen - Stockholms enda storhög Med en diameter på 25 meter och en höjd av närmare tre meter är den unik i Stockholms stad. I storhögar begravdes personer med hög status, samt dyrbara föremål, vilket

Läs mer

Fornleden genom Fryksdalen

Fornleden genom Fryksdalen 1 2 Fornleden genom Fryksdalen I denna bildberättelse får vi följa två unga damers vandring genom Fryksdalen på en uråldrig färdled. Vi är en liten grupp som sedan en tid arbetar med ett projekt kring

Läs mer

PLANOMRÅDET. Placering

PLANOMRÅDET. Placering DEL 2 30 Placering Planområdet ligger väster om det som kallas Säve stationssamhälle, ca 12 kilometer norr om Göteborgs centrum på Hisingens nordöstra del. Säve ligger i ett område som länge varit utredningsområde

Läs mer

Backarna i Bälinge. Arkeologisk kontroll. Hans Göthberg. Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun

Backarna i Bälinge. Arkeologisk kontroll. Hans Göthberg. Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun Backarna i Bälinge Arkeologisk kontroll Hans Göthberg Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun 2 Upplandsmuseets rapporter 2016:11 Backarna i Bälinge

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Skala 1:8000 Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast

Läs mer

Stigar och leder i och omkring Nösund

Stigar och leder i och omkring Nösund Föreningen Nösund ektionen för tigar & Leder tigar och leder i och omkring Nösund Hjortsbacken - leden tora Rös - leden Brattebräcka - leden Vargklyftan - leden Röd - leden Kartmaterial: Lantmäteriet Dnr:

Läs mer

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan.

Riddarvägen. Närmsta trafikmiljö är gång och cykelbanan utmed Österskärsvägen samt Riddarvägen med vändplan. Riddarvägen Beskrivning: Beläggen på parkmark bredvid Österskärsskolan. Denna lekplats är avsedd för alla barn mellan 1 och 15 år. Lekredskapen är delvis separerade för små och större barn. Lekplatsen

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Spår från en svunnen tid. Skagershults socken Nordöstra delen HASSELFORS BYALAG TORPGRUPPEN

Spår från en svunnen tid. Skagershults socken Nordöstra delen HASSELFORS BYALAG TORPGRUPPEN Spår från en svunnen tid Skagershults socken Nordöstra delen HASSELFORS BYALAG TORPGRUPPEN OBS! Vid besök i inhägnade beteshagar får stängsel inte lämnas öppna. 27 26 34 33 24 22 23 25 28 29 30 32 31 21

Läs mer

Rapport från granskning och uppmålning av runstenar i Jämtland och Medelpad 2010. Jämtland. Medelpad

Rapport från granskning och uppmålning av runstenar i Jämtland och Medelpad 2010. Jämtland. Medelpad Datum 2010-12-10 Dnr 322-906-2011 Avdelning Förvaltningsavdelningen Enhet Kulturvårdsstöd Författare Thorgunn Snædal Rapport från granskning och uppmålning av runstenar i Jämtland och Medelpad 2010. Den

Läs mer

Tävlingsplatser, norra Sverige

Tävlingsplatser, norra Sverige Tävlingsplatser, norra Sverige Norður islandshästklubb Istöltbana vid Ice Hotel i Jukkasjärvi,17 km från Kiruna stad. E10 (som går mellan Luleå och Riksgränsen) norrut, ca 38 km norr om Svappavaara och

Läs mer

Cykelställen i Vaxholm

Cykelställen i Vaxholm Cykelställen i Vaxholm Vaxholms turistbyrå Vaxön 1.Start: Västerhamnen Följ kajen från Västerhamnen till rondellen, vid Söderhamnsplan tag höger och följ Strandgatan mot Kastellet. 2. Kastellet År 1548

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12 (27) Sammanträdesdatum 2009-06-25 71 TE06-00271/31 Gång-, cykel- och ridväg utmed Höglandavägen Beslut Nämnden för Teknik godkänner ny sträckningen

Läs mer

Östra Mälaren runt norrifrån

Östra Mälaren runt norrifrån Östra Mälaren runt norrifrån Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna

Läs mer

U410 Sigtuna (Til) Plats: Väster om infartsvägen till Björkbacka och Tilängen.

U410 Sigtuna (Til) Plats: Väster om infartsvägen till Björkbacka och Tilängen. ODENSALA Odensala är en välkänd offerplats till asaguden Oden under förkristen tid. Platsen hette då Odensharg. På samma plats reste de första kristna Odensalaborna vid 1000-talets slut en träkyrka. Samtidigt

Läs mer

Natur- och kulturvandring Sandviksåsen

Natur- och kulturvandring Sandviksåsen 2017-04-11 Natur- och kulturvandring Sandviksåsen Vaknade kanske tidigt på morgonen av att solen sken från en klarblå himmel men bara en grad varmt. Trots temperaturen kommer vi att få fint väder under

Läs mer

Skästa Hage E N K E LT O C H N Ä R A

Skästa Hage E N K E LT O C H N Ä R A Skästa Hage E N K E LT O C H N Ä R A Enkelt och nära från Erikslund till ditt paradis på landet på bara fem minuter Åk Riksväg 66 norrut från Västerås och sväng sedan vänster in på vägen mot Lillhärad.

Läs mer

Arboga kök Stockholms stad, RAÄ 843 Arkeologisk schaktövervakning 2014

Arboga kök Stockholms stad, RAÄ 843 Arkeologisk schaktövervakning 2014 Arboga kök Stockholms stad, RAÄ 843 Arkeologisk schaktövervakning 2014 John Hedlund Omslagsbild: Arboga kök 1962 fotograferat från ONO av Lennart af Petersens (SSM F68682). Stadsmuseet Box 15025 104 65

Läs mer

Hej, jag heter Runa. Vill du veta en hemlighet?

Hej, jag heter Runa. Vill du veta en hemlighet? Runstensjakt för stora och små Hej, jag heter Runa. Vill du veta en hemlighet? Ordet runa betyder visdom eller hemlighet. Runa kan också kallas stav. När du tänker på runor så tänker du kanske på runstenar?

Läs mer

Mobergs bönekammare. Spår från en svunnen tid. Skagershults socken SV Ödemarken. H a s s e l f o r s B y a l a g T o r p g r u p p e n

Mobergs bönekammare. Spår från en svunnen tid. Skagershults socken SV Ödemarken. H a s s e l f o r s B y a l a g T o r p g r u p p e n Mobergs bönekammare Spår från en svunnen tid Skagershults socken SV Ödemarken H a s s e l f o r s B y a l a g T o r p g r u p p e n 5 4 1 3 11 7 2 6 20 18 19 17 13 14 10 12 16 8 21 9 22 15 Här finns 22

Läs mer

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen I den slutliga utformningen av Nordkroksvägen flyttas plankorsningen närmare stationshuset Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun

Läs mer

Unnaryd 15:9 m.fl. i Unnaryd, Hylte kommun, Hallands län

Unnaryd 15:9 m.fl. i Unnaryd, Hylte kommun, Hallands län Detaljplan för Unnaryd 15:9 m.fl. i Unnaryd, Hylte kommun, Hallands län PLANBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad 2010-04-06 Reviderad 2010-10-29 Antagen av KF 2011-02-17 Lagakraftvunnen 2011-03-18

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Sigtuna kommun 01FS 1996:74 Sigtuna kommuns föreskrifter 15:26 Utkom från trycket den 25 april 1996 om allmänna lokala ordningsföreskrifter för Sigtuna kommun; beslutade

Läs mer

Natur och kulturstig Livered

Natur och kulturstig Livered Natur och kulturstig Livered Genom den här kyrkporten anlände en gång folket från Livereds gamla by till sin kyrka. I dag finns inte mycket kvar av byn. Området där liveredsborna levde och arbetade är

Läs mer

ALSTERN RUNT PÅ CYKEL

ALSTERN RUNT PÅ CYKEL ALSTERN RUNT PÅ CYKEL TREVLIG CYKLING I KULTURHISTORISKT LANDSKAP 1. På Alsters herrgård föddes Gustaf Fröding 1860. I dag finns här en minnesutställning om hans liv. Det finns kafé med lunchservering

Läs mer

Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2014!

Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2014! Sträckkommentarer för löpare och bilburna i St Olavsloppet 2014! Dag 3: fredag 27 juni Sandvika Åre 63,4 km Sträcka 25 Sandvika - Kalfjället 5,6 km Sandvika 63 39 06 N, 12 15 03 Ö Kalfjället 63 36 44 N,

Läs mer

Black River Run. 18 Augusti VÄSTERÅS & 50 miles BANBESKRIVNING

Black River Run. 18 Augusti VÄSTERÅS & 50 miles BANBESKRIVNING Black River Run 18 Augusti 2012 -- VÄSTERÅS -- 20 & 50 miles BANBESKRIVNING BANAN Ett varv på banan är 10 miles (16,1 km). 57 % av sträckan följer motionsspår och preparerade stigar, 16 % är asfalt, 15

Läs mer

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Må nu icke Talmannen och hans Karlar ångra sitt beslut att Eder dubba till Skogskarlar. Bevisa för Karlarna att de fattat rätt beslut genom att under kommande årsrunda

Läs mer

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst.

Närheten till stan har medfört, att allt fler av de icke jordägande röbäcksborna sökt sig till Umeå för sin utkomst. Så var det Förr Omkring 500 e Kr hade de inre delarna av Röbäcksslätten och sandåsen, där de äldre delarna av byn nu ligger torrlagts och det blev möjligt för människor att bosätta sig där. Stenåldersfynd

Läs mer

Gärdslätt Västergård 2:13

Gärdslätt Västergård 2:13 Rapport 2008:47 Arkeologisk förundersökning Gärdslätt Västergård 2:13 RAÄ 159 Rinna socken Boxholms kommun Östergötlands län Viktoria Björkhager Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L

Läs mer

4 Krämarstan på Myra under etableringsfasen och några år framåt:

4 Krämarstan på Myra under etableringsfasen och några år framåt: 4 Krämarstan på Myra under etableringsfasen och några år framåt: framåt Johan Eriksson Thor (f. 1848-05-12) 12) och hans hustru Maria Nilsdotter (f. 1852-11-15) 15)från Filipstad köpte den 10 juni 1901

Läs mer

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland

Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland Rapport Arkeologiska förundersökningar Kv Klockaren 6 & Stora Gatan Sigtuna, Uppland 1998-1999 Anders Wikström Sigtuna Museers Uppdrags Verksamhet Sigtuna Museum Stora Gatan 55 S-193 30 Sigtuna Tfn: 08/591

Läs mer

Trafikutredning Tvetavägen

Trafikutredning Tvetavägen Telge Inköp AB Version 1 Stockholm 2018-08-17 Datum 2018-08-17 Uppdragsnummer 1320035759 Utgåva/Status Version 1 Svante Nyberg Malin Lagervall Andreas Samuelsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Kolje i Ärentuna. Arkeologisk förundersökning inför flytt av runsten. Hans Göthberg. Raä 6:1 Kolje 7:1 Ärentuna socken Uppsala kommun

Kolje i Ärentuna. Arkeologisk förundersökning inför flytt av runsten. Hans Göthberg. Raä 6:1 Kolje 7:1 Ärentuna socken Uppsala kommun Kolje i Ärentuna Arkeologisk förundersökning inför flytt av runsten Hans Göthberg Raä 6:1 Kolje 7:1 Ärentuna socken Uppsala kommun 2 Upplandsmuseets rapporter 2015:24 Kolje i Ärentuna Arkeologisk förundersökning

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2

ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2 ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2 Lyckebyån som resurs: Arkeologiska lämningar, husgrunder, efter en borganläggning från 1200-talet, exempel på ett tidigt utnyttjande av det strategiska läget. Slåttermader

Läs mer

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12

S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 S1_007 Nils Gustav Petersson 1/12 Gustav Petersson Gustav föddes 1864-03-01 som fjärde barnet av åtta på gården Börje Börsgård, Nygård i Träslövs församling. De två äldsta syskonen dog dock inom en vecka

Läs mer

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan 2017-08-30 1 av 10 Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan Korta beskrivningar, nyttor, längder, kostnader och restider för Nya Ostkustbanans etapper utifrån Trafikverkets utredningsmaterial - samrådshandlingar

Läs mer

är öppen för på- och avstigning.

är öppen för på- och avstigning. Detaljplaneprogram Linbanans stationer Programförslaget innehåller fyra linbanestationer mellan Häggvik station och Väsjön. Möjlighet finns att förlänga sträckan med ytterligare en station i Södersätra.

Läs mer

Ingaryd/Åkerby-rundan vid Tenhult

Ingaryd/Åkerby-rundan vid Tenhult Ingaryd/Åkerby-rundan vid Tenhult Sidan 1 av 10 Ingaryd/Åkerby-rundan vid Tenhult En vandring i gammal småländsk kulturbygd med utgångspunkt och mål i Tenhult Sammanställd av Bertil Ström 2007 Finns tillgänglig

Läs mer

Elljusspåren i kommunen

Elljusspåren i kommunen Kontakt Kultur- och fritidskonsulent 0474-470 31 Avdelningschef 0474-470 33 Fotograf samtliga foton i foldern: Anders Eriksson Framtagen i samarbete med informationsenheten 2011-04-27 Elljusspåren i kommunen

Läs mer

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt.

Golfrundan. Beskrivning: Lättcyklade stigar och spår och en kort bit på asfalt. MTB på Skeviks Gård Skeviks Gård ligger mitt i ett område med fantastiska möjligheter till bra mtb-cykling oavsett om man vill ta en lugn fikatur, träna för cykelvasan eller köra tuffa tekniska stigar

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

Åsmestad - Kramshagen

Åsmestad - Kramshagen 1 Åsmestad - Kramshagen Ortnamnet Åsmestad Äldsta kända belägg härrör från 21/1 1331. 1 Namnet skrevs då (in)... Asmunstadhum. Liknande skrivningar förekommer senare under 1300- och 1400-talet. Ett par

Läs mer