Hur bra ser ditt barn?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur bra ser ditt barn?"

Transkript

1 Hur bra ser ditt barn? Bra syn ger en bättre start i livet

2 Synen kontrollerar största delen av våra intryck Liksom de flesta av sinnena börjar synen hos ett embryo att utvecklas efter bara ett par veckor och fortsätter sedan att utvecklas efter födseln. Utvecklingen av detta extremt avancerade sinne är mycket komplex i spädbarnsåldern och barndomen. Så utvecklas ditt barns syn När barnet föds fungerar ännu inte koordinationen mellan de två ögonen. På dag 5 kan barnet fixera blicken mycket längre. På dag 10 ser babyn konturerna av moderns ansikte. Synskärpan är dålig och vuxna misstänker ofta att babyn skannar ansiktskonturen. Månad 2 är synfältet litet och kontrastkänsligheten låg, mycket lägre än hos en vuxen. Månad 3 kan babyn följa handens rörelser och rörliga föremål. Månad 6 utvecklas mobiliteten kraftigt, vilket sammanfaller med tidpunkten då barnet börjar förflytta sig. Månad 12 underlättar nya framsteg babyns mentala föreställning och månad 15 är babyn väldigt driven i sitt förhållande till vuxna. Vid två års ålder sker en explosionsartad utveckling av intellekt och känslor som är kopplad till språket bara för att ge en ny dimension till utvecklingen av synen. Barnets syn kan jämföras med en vuxens. Och slutligen, från 3 till 10 år, är synen fullt utvecklad. Småbarns syn Nyföddas syn kontrolleras, särskilt om det finns riskfaktorer, dvs. om föräldrarna har synproblem; brytningsfel eller skelning.

3 Det finns två grundläggande perioder för undersökningen. Månad nio eftersom denna period har betydelse för utvecklingen av brytningsfel, och månad 24 eftersom det neurala systemets struktur ger en bra fingervisning om hur synen fungerar. Avvikelser hos ögat eller andra mer specifika tecken, om spädbarnet ofta gnuggar sig i ögonen för att åstadkomma stimulering t.ex., andra avvikelser som onormalt formad pupill; onormal rörelse hos ögonen; skelning eller om barnet skadar sig lite för mycket. Om du ser något av dessa tecken hos ditt barn bör du kontakta en optiker. Vid 9 månaders ålder görs en fysiologisk synundersökning för att kontrollera det neurala nätverkets struktur. Detta är i det skede som vi börjar se socialisering och samarbete hos barn. En undersökning vid denna tidpunkt kan snabbt upptäcka och kanske lösa vissa störningar. Småbarn vars föräldrar har glasögon löper ökad risk för ögonsjukdomar, liksom för tidigt födda barn. Andra tecken som föräldrar bör vara uppmärksamma på är barn med ögon som inte är raka, barn som inte ser med båda ögonen i samma riktning och barn som blinkar mycket. Syn och inlärning Synen kontrollerar största delen av våra intryck och därmed är en viktig faktor i inlärningsprocesser. Hos många barn är det visuella systemet inte moget nog att uppfatta elementen i modern undervisning. Detta kan skapa problem i inlärningen; i processen krävs nämnligen inte bara ett bra synminne, utan även förmågan att koncentrera sig på rätt sätt, för att utesluta irrelevanta synintryck som bordsgrannens bus eller något som pågår på skolgården. En hel del av undervisningen pågår på tavlan eller smartboarden bakom läraren. Därför måste barnet ha full kontroll över ögonens förmåga att anpassa sig, för att kunna fokusera växelvis på tavlan och i böckerna. Bland annat måste ögonen ska kunna inriktas på samma ställe, så att bokstäverna inte uppfattas dubbelt.

4 Växla snabbt fokus från tavlan till boken Dessutom måste barnet ha byggt upp samsynen för att kunna hålla bokstäver och siffror skarpa under långa tidsperioder. Bra syn bildar även en grund för en fungerande fin- och grovmotorik. Brist på mognad i det visuella systemet kan bland annat visa sig som koncentrationssvårigheter, brist på fantasi i fri lek, brist på intresse för att lära sig nya siffror och bokstäver, svagt intresse för att lyssna på berättelser och svårighet med spel, bollspel, teckning, pussel och mycket annat. Så skyddar du ditt barns syn Skydda ditt barns ögon med kvalitetsglas där behandlingarna ger bästa möjliga skydd. Välj lämpliga glasögonglas anpassade till ditt barns ansikte för att täcka ögonen. Ansiktsproportionerna är olika, och bågar utformas särskilt för att ta hänsyn till detta. Fram till 10 års ålder filtrerar inte ögats lins UVA och UVB effektivt. Det är därför viktigt att skydda barn mot överdriven UV-strålning och reflexer genom att se till att de använder solglasögon eller glas med en UV-blockerande antireflexbehandling. Barn är särskilt utsatta när det gäller de negativa effekterna av blått ljus. I dag gör barn många läxor online, och många barn har tillgång till digitala enheter, som de använder under allt längre stunder. Glasögon med en antireflexbehandling som filtrerar bort blått ljus är en bra lösning, som ger ögonen det skydd som behövs.

5 Glasögonglas för barn Nulux Active TrueForm enkelslipade glas för seende på långt och nära håll. TrueForm-tekniken kan minska ögontrötthet vid närseende. Nulux enkelslipade glas som kombinerar estetik med kompromisslös komfort. Hilux enkelslipade glas, perfekta för snabba justeringar och små korrigeringar. Executive bifokala glas med två synområden, för seende på långt och nära håll. Dessa glas förskrivs i allmänhet till barn som skelar kraftigt eller som har medfödd grå starr. Progressiva glas för barn - Hoya har ett stort sortiment med individuellt anpassade progressiva glas, med lätt tillvänjning. Dessa glas förskrivs i allmänhet till barn som skelar kraftigt eller som har medfödd grå starr.

6 Glasögon som tål tuffa tag Hi-Vision LongLife - Marknadens hårdaste antireflexbehandling Från fett till damm, repor och förändrade väderförhållanden dina glas går igenom mycket. Hoyas Hi-Vision LongLife är en innovativ och ovanligt hållbar antireflex-behandling som ger klarare, mindre anspänd syn, samtidigt som den förlänger livet och utseendet på dina glasögon. Den finns i kombination med BlueControl och UV Control och skyddar även dina ögon mot blått ljus från digitala skärmar och de skadliga effekterna av UV-strålar. Hi-Vision LongLife utnämndes till den bästa ytbehandlingen år 2015, baserat på resultat från oberoende forskning, och den är: Anti-reflektiv för klarare, mindre anspänd syn Upp till sju gånger mer reptålig än standardbehandlingar Enkel att rengöra tack vare vatten-, fett-, smuts- och dammavvisande lager Exceptionellt hållbar och tillförlitlig hållbart dammavvisande reptåligt lätt att rengöra vattenavvisande antireflex WINNER

7

8 Hi-Vision LongLife UV Control - skyddar mot skadlig UV strålning UV Control är en unik behandling som garanterar 100 % skydd mot skadliga UV-strålar. Skyddar ögonen mot åldrande pga. UV-ljus Förhindrar att UV-ljuset skadar ögonen Skyddar mot UV-relateerade ögonbesvär och ögonsjukdomar Vad är UV? UV är en del av ljuset från solen. Det är av stor betydelse i vårt dagliga liv, även om det är osynligt för blotta ögat. Det ger oss nödvändigt vitamin D så att vi håller oss friska och ökar vår känsla av välbefinnande tack vare dess inverkan på produktionen av endorfiner. Men UV-ljus har även många negativa effekter, t.ex. på huden och ögonen. De flesta av oss är medvetna om riskerna med UV-ljus på sommaren. Men under resten av året, när de skadliga effekterna kanske inte är lika märkbara som på sommaren, är det inte många som vidtar åtgärder för att skydda sig mot UV-ljuset. UV-ljusets effekt på ögonen Vi behöver UV-ljus för att hålla oss friska och må bra. Men för mycket UV-ljus kan vara skadligt. UV-ljus är den främsta orsaken till grå starr och andra ögonbesvär och ögonsjukdomar som kan leda till blindhet om de inte behandlas. UVA-strålar bidrar till att ögonen åldras och tidigt riskerar att drabbas av grå starr. UVB-strålar bränner hornhinnan, vilket är ganska smärtsamt och inte går att reparera.

9 Skillnaden Vanliga glasögon absorberar oftast UV-strålar mot ögonen tack vare materialet de är gjorda av. Men UV-strålarna reflekteras ändå in i ögonen via baksidan av glasen. Detta har nu ändrats. Hoya UV Control är en unik behandling som läggs direkt på baksidan av glasen. Den förhindrar att UV-strålarna reflekteras från båda hållen. De skadliga UV-strålarna kan därför inte reflekteras in i ögonen. Tillsammans med det UV-resistenta materialet är UV Control den mest mångsidiga lösningen som skyddar 100 % mot skadligt UV-ljus. För vem Vi utsätts alla för UV-strålar under huvuddelen av dygnets ljusa timmar. Du bör därför vidta nödvändiga åtgärder för att skydda ögonen. UV Control är för dig som bryr dig om dina ögons hälsa. Barn som tillbringar mycket tid utomhus är mer sårbara för de skadliga effekterna av UV än andra.

10 Skyddar mot blått ljus Hi-Vision LongLife BlueControl - Ta kontroll över det blå ljuset BlueControl är en skyddande beläggning som neutraliserar det blå ljuset från digitala skärmar. Datorer, LCD-skärmar och smarta telefoner har blivit en viktig del av livet. Dessa apparater kan ge oss obegränsad information och underhållning. Men för mycket av det blå ljuset kan vara skadligt för ögonen och på längre sikt orsaka skador på näthinnan. Tekniken förbättras för varje dag, men mängden blått ljus från apparater ökar. Barns ögon utvecklas fortfarande och de har ännu inte det skyddande pigment som hjälper till att filtrera bort en del av detta skadliga blåa ljus. Det är därför som barn utsätts för mest blått ljus och UV-ljus innan de är 18 år gamla. Det blå ljusets effekt på ögonen Alla som ofta använder digitala apparater kan uppleva olika besvär: Röda och irriterade ögon Ansträngda och trötta ögon Huvudvärk Dimsyn Sömnstörningar och trötthet under dagen BlueControl skyddar ögonen på följande sätt: Förebygger ansträngda och trötta ögon Reducerar blänk Ger ökad komfort och minskar anspänningar på synen Håller ögonen i bra skick Ger mer naturligt färgseende

11 Vårt perspektiv på syn och innovation Hoya är en global aktör inom optisk teknik och design som har många års erfarenhet av att skapa revolutionerande produkter. Vi driver ständigt marknaden framåt genom omfattande kund-, process- och produktanalyser. Med vår samlade kunskap och erfarenhet inom området har vi skapat en visionär innovationsplattform. InnoVision utgör grunden förhoyas nya teknik, design och tjänster och är en garanti för att alla produkter utformas med slutanvändaren i centrum. InnoVision bygger på fyra grundpelare: Visuell perception HOYA driver flera forskningsprogram för att förstå hur den mänskliga hjärnan reagerar på olika typer av stimuli. Visuell upplevelse Tillsammans med våra forskningspartner vill vi uppnå så exakt korrigering som möjligt av brister i det komplexa synsystemet. Designkontroll Genom att ständigt utvärdera den optiska utformningen och glaset får vi det resultat vi vill ha: bästa möjliga syn och komfort för bäraren i alla typer av situationer. Mänskligt beteende Genom att ta reda på hur människors vardag ser ut och kartlägga deras krav, behov och livsstilar kan HOYA ta fram en produkt som är perfekt anpassad till användaren.

12 Utveckling Inlärning Språk Motorik Bra syn ger en bättre start i livet Synen är viktig för barnets utveckling. Att få bra ögonvård regelbundet, även vid tidig ålder, kan hjälpa unga människor att uppnå sina drömmar. Enligt forskare är det mänskliga ögat ett viktigt instrument i utbildningen och spelar en viktig roll i utvecklingen av barnets språk och motorik. Därför är det mycket viktigt att barnet regelbundet går till en optiker för att säkerställa att ögonen är friska och fungerar som de ska. Problem med barnets ögon kan påverka inlärningsförmågan och även leda till sociala problem och problem med utvecklingen. För att säkerställa att barnet utvecklas på rätt sätt är det viktigt att identifiera och diagnostisera problem med ögonen från en tidig ålder. På detta sätt kan optiker, ögonvårdsspecialister och föräldrar gemensamt besluta om de mest lämpliga åtgärderna för att snabbt korrigera eller återställa barnets syn. Efter en synundersökning kan barnet bli rekommenderat att bära glasögon. Hoyas omfattande utbud av glas och ytbehandlingar kan kombineras för att skapa perfekta glasögon som passar barnets livsstil och behov.

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon.

Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Information om glasögon. Varför barn kan behöva glasögon. Ögats lins skall liksom linsen i en kamera skapa en skarp bild av omvärlden. I kameran ligger bilden på filmen och i ögat ligger bilden på näthinnan

Läs mer

Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77

Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 * ELLER RABAT T Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 * ATT ELLER RAB VAlkomna till Arets foretagare i NAssjO 2010 2010! Gör som kunder från hela höglandet, kom in, slås av den

Läs mer

DE VANLIGAST FÖREKOMMANDE RISKERNA

DE VANLIGAST FÖREKOMMANDE RISKERNA ÖGONSKYDD 1 DE VANLIGAST FÖREKOMMANDE RISKERNA Är du utsatt för följande risker i din arbetsmiljö? Stora flygande partiklar eller föremål Damm, rök, dis, små partiklar Heta vätskor, smält material Gaser,

Läs mer

Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT. Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk?

Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT. Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk? Nej, farfar. Det är en mus, inte en elefant! GRÅ STARR KATARAKT Hindrar din grå starr dig från att se livets alla små underverk? GRÅ STARR KATARAKT Ser du suddigt eller lider du av dimsyn? Ser du färger

Läs mer

Filtersolglasögon_2013 02 04 FILTERSOLGLASÖGON

Filtersolglasögon_2013 02 04 FILTERSOLGLASÖGON Filtersolglasögon_2013 02 04 FILTERSOLGLASÖGON 2 Varför Filtersolglasögon och inte vanliga solglasögon? Vilken skillnad innebär Filtersolglasögon för dig? VarflrVarför De flesta solglasögon har tagits

Läs mer

Filtersolglasögon från Multilens

Filtersolglasögon från Multilens Filtersolglasögon från Multilens Varför Filtersolglasögon och inte vanliga solglasögon? De flesta solglasögon har tagits fram med prioritet på en sak: Att de ska vara trendiga. Att de dessutom har skydd

Läs mer

Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration. Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid

Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration. Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid Neovaskulär (våt) åldersrelaterad makuladegeneration Identifiera symptomen och åtgärda dem i tid Bayer Medinfo hjälper dig med alla frågor om Bayers produkter. Telefon 020 785 8222 (vardagar kl. 9 15)

Läs mer

Säkerhet med valfrihet.

Säkerhet med valfrihet. NYHET Säkerhet med valfrihet. Skyddsglasögon precis som du vill ha dem. #protectiveeyewear six hundred 3M SecureFit 3M SecureFit är redan branschens förstahandsval när det gäller skyddsglasögon, och med

Läs mer

Hur påverkas vi av belysningen i vår omgivning?

Hur påverkas vi av belysningen i vår omgivning? Hur påverkas vi av belysningen i vår omgivning? Strålning Elektromagnetiska spektrumet Synlig strålning IR UV Våglängdsområden 100-280nm UV-C 280-315nm UV-B 315-400nm UV-A 400-780nm 780-1400nm 1400-3000nm

Läs mer

HOYAs affärssegment och produkter

HOYAs affärssegment och produkter Produktguide Om HOYA HOYAs affärssegment och produkter HOYA Corporation är en globalt ledande aktör inom informationsteknik, ögonvård, medicinteknik och bildteknik. HOYA har närmare 35 000 anställda i

Läs mer

Anders Giörloff Leg. Optiker

Anders Giörloff Leg. Optiker Anders Giörloff Leg. Optiker www.visuellergonomi.se www.foretagsoptikern.se Ögat Ögat Emmetropi - rättsynthet Hyperopi översynthet Myopi - närsynthet 1 Ögat Astigmatism Två fokuspunkter Enkelslipade Bifokala

Läs mer

VARDAG & ARBETE. Var rädd om dina ögon

VARDAG & ARBETE. Var rädd om dina ögon VARDAG & ARBETE Var rädd om dina ögon Filtersolglasögon inte bara för syns skull Bättre skydd Det skadliga ljuset är det kortvågiga ultravioletta ljuset samt det blå ljuset, som senare tids forskning har

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

OUTDOOR & SPORT. Avspänt seende Höjd prestation

OUTDOOR & SPORT. Avspänt seende Höjd prestation OUTDOOR & SPORT Avspänt seende Höjd prestation Filtersolglasögon inte bara för syns skull För dig som vistas mycket i ljusstarka miljöer är filtersolglasögon din bästa vän. De skyddar dina ögon från det

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

10: Nu går tåget! synundersökning. Stortorget Nässjö Tel Södra storg. 4 Eksjö Tel

10: Nu går tåget! synundersökning. Stortorget Nässjö Tel Södra storg. 4 Eksjö Tel Nu går tåget! 10: synundersökning Gäller t.o.m 2017-12-30 (ord. pris 360: ) Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö Tel 0381-16144 Svårt att hitta snygga glasögon? Nu är båda butikerna fyllda

Läs mer

Bra att veta inför din gråstarroperation

Bra att veta inför din gråstarroperation Bra att veta inför din gråstarroperation www.capioögon.se Välkommen! Snart kommer du att se bättre Du har en gråstarroperation inbokad hos oss. Gråstarroperation är Sveriges vanligaste operation och 90

Läs mer

Just nu! ELLER RABA 10 : Märkesglasögon till rätt pris!

Just nu! ELLER RABA 10 : Märkesglasögon till rätt pris! * Just nu! 10: TT ELLER RABA synundersökning Vid köp av glasögon ej Outlet Gäller t.o.m 2014-04-05 (ord. pris 340: ) Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö

Läs mer

Optik Synen och ögats behov. Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se

Optik Synen och ögats behov. Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se Optik Synen och ögats behov Hillevi Hemphälä Leg Optiker, licentiat, doktorand hillevi.hemphala@design.lth.se Ögats synfält -50 o 2 o 30 o Syngropen Gula fläcken, centrala seendet Synnerven -70 o Sidled-

Läs mer

Hål i gula fläcken makulahål

Hål i gula fläcken makulahål Hål i gula fläcken makulahål 1 Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synnerv Hornhinna Gula fläcken Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals synceller och fungerar som

Läs mer

10: Märkesglasögon till rätt pris! Just nu! synundersökning ELLER RABA. Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö Tel 0381-16144

10: Märkesglasögon till rätt pris! Just nu! synundersökning ELLER RABA. Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö Tel 0381-16144 Just nu! 10: synundersökning * TT ELLER RABA Vid köp av glasögon ej Outlet Gäller t.o.m 2013-11-02 (ord. pris 290: ) Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 Södra storg. 4 Eksjö

Läs mer

1 Information till patienter med hål i gula fläcken

1 Information till patienter med hål i gula fläcken 1 Information till patienter med hål i gula fläcken VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan

Läs mer

INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY. Ta din läsupplevelse till en ny nivå!

INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY. Ta din läsupplevelse till en ny nivå! INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON EASY Ta din läsupplevelse till en ny nivå! Läsning är inte som förr Förutsättningarna och sättet vi läser på är inte desamma som för bara några år sedan: Mängden information en

Läs mer

INDUSTRI LABORATORIUM BYGGNAD MEKANIK VÄRME/KYLA

INDUSTRI LABORATORIUM BYGGNAD MEKANIK VÄRME/KYLA INDUSTRI LABORATORIUM BYGGNAD MEKANIK VÄRME/KYLA Skyddsglasögon med individuell korrektion Safety Eyewear by Komfort och trygghet på jobbet. Skyddsglasögon med styrka från Carl Zeiss Vision ger högsta

Läs mer

u Leken ur ett historiskt perspektiv u Lek och samspel u Lekutveckling u Sinnen och perception u Barnets förmågor u Att skapa förutsättningar för lek

u Leken ur ett historiskt perspektiv u Lek och samspel u Lekutveckling u Sinnen och perception u Barnets förmågor u Att skapa förutsättningar för lek HUR HJÄLPER JAG DET LILLA BARNET ATT UPPTÄCKA VÄRLDEN? Innehåll u Leken ur ett historiskt perspektiv u Lek och samspel u Lekutveckling u Sinnen och perception u Barnets förmågor u Att skapa förutsättningar

Läs mer

4.497 kr. Stratofly (small) Enkelslipning RUDY PROJECT. Steg 1: Efter beställning skickar vi dig ett synreceptformulär!

4.497 kr. Stratofly (small) Enkelslipning RUDY PROJECT. Steg 1: Efter beställning skickar vi dig ett synreceptformulär! Stratofly (small) Enkelslipning RUDY PROJECT Steg 1: Efter beställning skickar vi dig ett synreceptformulär! Steg 2: Sportbrillor.se säkerställer sedan att ingen information saknas! Steg 3: Dina enkelslipade

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

ÖGONPÅVERKAN VID NÄRAKTIVITET Yvonne Löf, ortoptist Ögonmott. Växjö

ÖGONPÅVERKAN VID NÄRAKTIVITET Yvonne Löf, ortoptist Ögonmott. Växjö ÖGONPÅVERKAN VID NÄRAKTIVITET 170202 Yvonne Löf, ortoptist Ögonmott. Växjö 170202 Yvonne Löf, ortoptist ANATOMI ANATOMI ÖGONMUSKLER För att kunna se tydligt måste bilden hamna i gula fläcken. Riktningen

Läs mer

Binokulär läsning på kort håll

Binokulär läsning på kort håll Binokulär läsning på kort håll ML BINOVA _svensk version 1 2016-10-21 ML BINOVA EASY: +1,5 till +8 D ML BINOVA PRO: +3,0 till +16 D ML BINOVA RX: Upp till och med +20 D cyl -10 D VIKT: 13 45 gram LÄSAVSTÅND:

Läs mer

Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt

Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt Glaukom en vanlig ögonsjukdom insikt Pfizer AB, Vetenskapsvägen 10, 19190 Sollentuna, tel 08-550 520 00 www.pfizer.se Med åren påverkas kroppen på ett sätt som vi inte alltid kan styra. En del åkommor

Läs mer

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn Kvibergsnässkolan Individuell Utvecklingsplan Skriftligt omdöme för Elevens namn Termin Träningsskolan I läroplan för det obligatoriska skolväsendet står att läsa: Skolan ansvarar för att varje elev som

Läs mer

Hål i gula fläcken. makulahål

Hål i gula fläcken. makulahål Hål i gula fläcken makulahål Gula fläcken Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av miljontals små synceller och fungerar som ett slags film som fångar upp det vi ser. Syncellerna

Läs mer

Hjärnan, synen och synförändringar efter stroke

Hjärnan, synen och synförändringar efter stroke Hjärnan, synen och synförändringar efter stroke Märta Berthold Lindstedt, 20180914 Överläkare, Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken Stockholm marta.berthold-lindstedt@sll.se Vem är jag? Bild

Läs mer

3M Skyddsglasögon. Innovation. www.personskydd.se SKYDDSGLASÖGON

3M Skyddsglasögon. Innovation. www.personskydd.se SKYDDSGLASÖGON SKYDDSGLASÖGON 3M Skyddsglasögon www.personskydd.se 3M Svenska AB Personskydd 191 89 SOLLENTUNA Tel. 08-92 21 00, Fax. 08-92 22 88 E-post: industrisv@mmm.com www.personskydd.se Innovation Innehåll Inledning

Läs mer

Vad skall fungera för att vi skall se? Ögat Synnerven Bakre synbanan Syncentrum Associativa bansystem. Bakre synbanan

Vad skall fungera för att vi skall se? Ögat Synnerven Bakre synbanan Syncentrum Associativa bansystem. Bakre synbanan Synfunktion hos prematura barn Vad skall fungera för att vi skall se? Optiskt organ med hornhinna och lins som bryter ljuset Ögat Synnerven Bakre synbanan Syncentrum Associativa bansystem Eva Larsson Institutionen

Läs mer

Ögonskador. Distriktsveterinärerna tipsar

Ögonskador. Distriktsveterinärerna tipsar Ögonskador Distriktsveterinärerna tipsar 2 Ögonskador Ögat är en mycket känslig struktur, även en liten skada på hornhinnan kan göra mycket ont. Hästar får snabbt en inflammation i ögat som är mycket smärtsam

Läs mer

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg 87% av alla barnfamiljer har flera digitala medier hemma. Uppskattningsvis har var fjärde

Läs mer

Anateo PdM. Anateo. 74 % av optikerna anser att Digital Surfacing ger progressiva glas av högsta kvalitet

Anateo PdM. Anateo. 74 % av optikerna anser att Digital Surfacing ger progressiva glas av högsta kvalitet Att välja rätt PROGRESSIVDESIGN har aldrig varit enklare BBGR:s breda sortiment av progressiva glas har utformats för att passa olika behov och önskemål om pris och prestanda. För första gången har vi

Läs mer

Tryck 8:- Royalty 3:- Frakt 1:- Övrigt 3:- 15:- Överskott vid försäljningspris 100 kr Sverige 1 200 000 kr 101 SV 100 000 kr.

Tryck 8:- Royalty 3:- Frakt 1:- Övrigt 3:- 15:- Överskott vid försäljningspris 100 kr Sverige 1 200 000 kr 101 SV 100 000 kr. För att i första skedet sprida information om Sight First II och Lions arbete mot onödig blindhet ute i världen har Sten Jansson LC Fjugesta på uppdrag från guvernörsrådet tagit fram denna kalender. Tryck

Läs mer

Reseskildring Chile januari februari 2009

Reseskildring Chile januari februari 2009 Reseskildring Chile januari februari 2009 Vi vill börja med att tacka för Ert ekonomiska stöd till vår resa till Chile med Vision For All. Här är vår berättelse om hur Ert bidrag har hjälpt andra människor

Läs mer

Barnens ögon i fokus Stöd unik svensk forskning inom syn och dyslexi

Barnens ögon i fokus Stöd unik svensk forskning inom syn och dyslexi Barnens ögon i fokus Stöd unik svensk forskning inom syn och dyslexi MARIANNE BERNADOTTE CENTRUM Marianne Bernadotte: Ett mycket angeläget uppdrag I januari 1990 grundade vi min make Sigvard Bernadotte

Läs mer

ADHD och autism. Björn Kadesjö. Vad är ADHD? ADHD i olika åldrar 1/12 2004. Vad är ADHD? 1. ADHD i olika åldrar 1. Så vanligt är ADHD 2

ADHD och autism. Björn Kadesjö. Vad är ADHD? ADHD i olika åldrar 1/12 2004. Vad är ADHD? 1. ADHD i olika åldrar 1. Så vanligt är ADHD 2 1/12 2004 ADHD och autism Björn Kadesjö Vad är ADHD? 1 ADHD i olika åldrar 1 Så vanligt är ADHD 2 Samtidiga problem 2 Orsaker till ADHD 3 Behandling 3 ADHD och autism 4 Vad är ADHD? ADHD (attention deficit/hyperactivity

Läs mer

MOTORISKA/PERCEPTUEL LA FUNKTIONER

MOTORISKA/PERCEPTUEL LA FUNKTIONER MOTORISKA/PERCEPTUEL LA FUNKTIONER För att bättre kunna stimulera elevernas motoriska och perceptuella utveckling i skola och i förskola följer här en beskrivning av de olika områdena och hur de påverkar

Läs mer

Centralt innehåll. Rörelse. Hälsa och livsstil. Friluftsliv och utevistelse. Ämnesspecifika begrepp. Rörelse. Hälsa och livsstil.

Centralt innehåll. Rörelse. Hälsa och livsstil. Friluftsliv och utevistelse. Ämnesspecifika begrepp. Rörelse. Hälsa och livsstil. MOTORIK Fysiska aktiviteter, rörlighet och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om

Läs mer

Hål i gula fläcken. Patientinformation

Hål i gula fläcken. Patientinformation Hål i gula fläcken Patientinformation VAD ÄR HÅL I GULA FLÄCKEN? Gula fläcken (makula) är den centrala delen av näthinnan (retina) som svarar för synskärpan. Det är med gula fläcken man kan läsa och se

Läs mer

ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER

ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER Actinica Lotion skyddar huden mot UV-strålning och förebygger vissa former av hudcancer 2 Vad är hudcancer? Hudcancer är den vanligaste typen av cancer.

Läs mer

3 KAMPANJER. Vilken är lämpligast för dig?

3 KAMPANJER. Vilken är lämpligast för dig? 3 KAMPANJER Vilken är lämpligast för dig? Forskning i programutformning för kampanjer kring alternativa berättelser och motberättelser visar att många kampanjer inte är konstruerade på rätt sätt för att

Läs mer

MLBINO MLBINO BIFO. Binokulär läsning på kort avstånd. Bifocal ML Bino. Vår instegsmodell

MLBINO MLBINO BIFO. Binokulär läsning på kort avstånd. Bifocal ML Bino. Vår instegsmodell MLBINO Binokulär läsning på kort avstånd ADDItionsomfång: +4 till +20 dioptrier Synfält: 70º total Vikt: 26 34 gram läsavstånd: 25 8 cm Genom att titta på något på kortare avstånd kommer bilden på näthinnan

Läs mer

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer!

Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Tänk efter, vad gjorde du precis? Du kanske rätade på rygg och nacke en aning. Läs om Optergo Solution, ett unikt koncept som öppnar nya vyer! Lyft blicken! Sitt rätt & se tydligt! Ett unikt koncept för

Läs mer

Syn och synprövning. Marie Fällmar. Ortoptist, Ögonkliniken, SÄS. Studiedagar för Mödra- och Barnhälsovård 29 och 30 november 2007

Syn och synprövning. Marie Fällmar. Ortoptist, Ögonkliniken, SÄS. Studiedagar för Mödra- och Barnhälsovård 29 och 30 november 2007 Syn och synprövning Marie Fällmar Ortoptist, Ögonkliniken, SÄS Studiedagar för Mödra- och Barnhälsovård 29 och 30 november 2007 Skelprocessen Bild 1 Bild 2 1-2 Mask för strabism hos barn, konvergent (1)

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

Funktionell syn misa.moller@folkhalsan.fi

Funktionell syn misa.moller@folkhalsan.fi Funktionell syn Pargas - Kårkulla December 2013 Misa Möller/ Ped.mag. och mag. i synpedagogik och synnedsättning Folkhälsans Resurscenter misa.moller@folkhalsan.fi Synskador Orsak Synsystemet Viktiga steg

Läs mer

De svenska körkortskraven för synförmåga i det perifera synfältet är förändrade sedan september 2010 hur och varför?

De svenska körkortskraven för synförmåga i det perifera synfältet är förändrade sedan september 2010 hur och varför? De svenska körkortskraven för synförmåga i det perifera synfältet är förändrade sedan september 2010 hur och varför? Lars Englund Chefsläkare, Transportstyrelsens Trafikmedicinska Råd Om synförmåga i trafiken

Läs mer

MÄNNISKAN OCH LJUSET

MÄNNISKAN OCH LJUSET MÄNNISKAN OCH LJUSET Inom fysiken definierar man ljus som en elektromagnetisk strålning inom ett våglängdsområde som ögat är känsligt för. Det är alltså elektromagnetisk strålning som ger bilder på ögats

Läs mer

Gråstarrsoperation och sedan?

Gråstarrsoperation och sedan? Gråstarrsoperation och sedan? Eva Mönestam Docent, överläkare Ögonkliniken, Norrlands universitetssjukhus Operation av gråstarr är det vanligaste kirurgiska ingreppet i den industrialiserade världen. Under

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD)

Din guide till. Eylea används för att. så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) Din guide till Eylea används för att behandla en typ av åldersförändringar i gula fläcken, så kallad våt åldersrelaterad makuladegeneration (våt AMD) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post:

Läs mer

Prioritera synvård. Handledning för talare

Prioritera synvård. Handledning för talare Prioritera synvård Handledning för talare BILD 1 Presentation av talare. Syftet med den här presentationen är att informera om de synförändringar som kan inträffa när vi åldras och diskutera betydelsen

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning vid propp i ögats grenven, dvs grenvensocklusion (BRVO) 1 Din ögonklinik är: Kontakt: Telefon: Adress: E-post: 2 Välkommen till din Eylea-guide

Läs mer

Åldersförändringar i gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken Åldersförändringar i gula fläcken Synprövning på avstånd. Prövning av lässyn på nära håll. Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Gula fläcken, makula, är det område mitt på ögats näthinna där

Läs mer

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken Diabetes och ögat 2 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. När vi öppnar ögonen strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen

Läs mer

Grå starr (katarakt) Information inför operation

Grå starr (katarakt) Information inför operation Grå starr (katarakt) Information inför operation Vad är grå starr? Grå starr innebär att ögats lins är grumlad och inte släpper in tillräckligt med ljus i ögat. Detta leder till synnedsättning. Till en

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION

Ögonlaboration 1(1) ÖGONLABORATION Ögonlaboration 1(1) Uppsala Universitet Institutionen för Neurovetenskap, Fysiologi VT 08 GS, LJ För Neural reglering och rörelse ÖGONLABORATION Avsikten med laborationen är att illustrera teoretisk bakgrund

Läs mer

HUR SER DU EGENTLIGEN? En rapport om bilförares synskärpa från Trygg-Hansa

HUR SER DU EGENTLIGEN? En rapport om bilförares synskärpa från Trygg-Hansa HUR SER DU EGENTLIGEN? En rapport om bilförares synskärpa från Trygg-Hansa HUR SER DU EGENTLIGEN? Nära en tredjedel av alla bilförare i Sverige har svårt att läsa vad som står på skyltarna i trafiken.

Läs mer

Autismspektrumtillstånd

Autismspektrumtillstånd Autismspektrumtillstånd Beskrivning och hjälp till dig som möter barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd 2 Den här broschyren ger en beskrivning av vad autismområdet är och kan vara till hjälp för

Läs mer

Åldersförändringar i gula fläcken

Åldersförändringar i gula fläcken Åldersförändringar i gula fläcken 1 1 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fl äcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. Det är ett genialiskt system som utvecklats under miljontals år för att passa

Läs mer

MLBINOVA INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON. Tar läsupplevelsen till en ny nivå

MLBINOVA INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON. Tar läsupplevelsen till en ny nivå MLBINOVA INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON Tar läsupplevelsen till en ny nivå 2 3 MLBINOVA INGA VANLIGA LÄSGLASÖGON Förutsättningarna och sättet vi läser på är inte detsamma idag som för bara några år sedan, eftersom

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa

Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa 2 Synverksamheten Synverksamheten riktar sig till personer i alla åldrar med en varaktig måttlig till svår synnedsättning eller blindhet,

Läs mer

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi

LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi LUCENTIS (ranibizumab) För nedsatt syn på grund av koroidal neovaskularisering till följd av patologisk myopi Din guide till behandling med LUCENTIS Avsnitt 1 Om LUCENTIS Denna broschyr har tagits fram

Läs mer

Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet

Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet Kunskapsöversikt Syn och belysning för äldre i arbetslivet ISSN 1650-3171 Rapport 2012:16 Susanne Glimne Universitetsadjunkt/Leg. Optiker/Doktorand Optikerprogrammet Karolinska Institutet 2012-10-15 susanne.glimne@ki.se

Läs mer

LINSER ELLER GLASÖGON?

LINSER ELLER GLASÖGON? LINSER ELLER GLASÖGON? Många kämpar med denna fråga och behöver en hjälpande hand på traven. Därför har vi samlat nyttig information kring de två olika alternativen och vad du bör tänka på i ditt val.

Läs mer

Binokulär läsning på kort håll

Binokulär läsning på kort håll Binokulär läsning på kort håll ML BINOVA EASY: +1,5 TILL +8 D ML BINOVA PRO: +3,0 TILL +16 D ML BINOVA RX: UPP TILL OCH MED +20 D CYL -10 D VIKT: 13 14 GRAM LÄSAVSTÅND: 70 10 CM Förutsättningarna och sättet

Läs mer

Självskattning av mental trötthet

Självskattning av mental trötthet Självskattning av mental trötthet Namn: Datum: Arbetar du? Ja/Nej Ålder: Med det här formuläret vill vi ta reda på hur du mår. Vi är intresserade av ditt nuvarande tillstånd, d.v.s. ungefär hur du har

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17

Idunskolans lokala pedagogiska planering. Läsåren 2015/16 och 2016/17 Idunskolans lokala pedagogiska planering Läsåren 2015/16 och 2016/17 Kommunikation Språket är elevens främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom kommunikation utvecklar eleven sin identitet,

Läs mer

Diabetes och ögat. Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Det finns två typer av diabetes.

Diabetes och ögat. Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Det finns två typer av diabetes. Diabetes och ögat Diabetes är en av våra vanligaste sjukdomar. Diabetes kan i vissa fall medföra förändringar i kroppens blodkärl, bland annat i ögats näthinna. Om dessa inte upptäcks i tid kan de på sikt

Läs mer

De flesta människor uppskattar solens ljus. Tyvärr kan ögonen skadas av solljus.

De flesta människor uppskattar solens ljus. Tyvärr kan ögonen skadas av solljus. Meny Hoppa till innehåll Solglasögon De flesta människor uppskattar solens ljus. Tyvärr kan ögonen skadas av solljus. Därför är det viktigt att skydda dem. Att UV-strålning är farlig för oss vet vi. Men

Läs mer

Adaptiva glas för vardagsbruk

Adaptiva glas för vardagsbruk HITTA TRANSITIONS GLASET SOM PASSAR DITT LIV Transitions Adaptiva glas för vardagsbruk Inne och ute, hela dagen, alla dagar se livet i det bästa ljuset. Transitions Optimal balans mellan mörkhet utomhus

Läs mer

Rutin för anskaffning av arbetsglasögon

Rutin för anskaffning av arbetsglasögon GÖTEBORGS UNIVERSITET Fastighetsavdelningen Skyddsingenjör Christina Svensson RUTIN uppdaterad 2009-12-11 Dnr F8 1/09 (ersätter anvisningar F8 60/07, 2007-02-26) Rutin för anskaffning av arbetsglasögon

Läs mer

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan?

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Forskning visar att aspekter av begrepp om ljus i vardagstänkandet och inom naturvetenskapen skiljer sig åt. Vi vill utmana barnens

Läs mer

Produktinformation Gradallins klar lins spegellins (hel spegel) Polariserande lins Linser revo- & aka-lins Brun, grågrön, grå

Produktinformation Gradallins klar lins spegellins (hel spegel) Polariserande lins Linser revo- & aka-lins Brun, grågrön, grå eyewear Produktinformation Våra glasögon är kontrollerade och uppfyller EG Direktivet 89/686 enligt kraven i standard EN-1836:2005. Denna standard delar in linserna i fem olika kategorier utifrån den mängd

Läs mer

Om autism information för föräldrar

Om autism information för föräldrar Om autism information för föräldrar Välkommen till andra tillfället! INNEHÅLL Autism Information om diagnosen Föräldraperspektiv Kommunikation och socialt samspel Beteende Stress Mat/Sömn/Toa Tydliggörande

Läs mer

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du:

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: A.Mer av dig själv. B.Mindre av dig själv. C.Lika mycket av dig själv. ⱱ Hur hög måste en spegel vara för att du ska

Läs mer

Step Up! Ökad insikt om myter

Step Up! Ökad insikt om myter Step Up! Ökad insikt om myter IS IT TRUE THAT...? Människor som är blinda inte ser någonting! De flesta personer som är blinda har viss synförmåga. Det är bara ett litet fåtal som inte har någon synförmåga

Läs mer

ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT

ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT EN PILOTSTUDIE AV ROXOR-FILTER MED FRÅGAN: KAN MAN FÖRSTÄRKA SYNINTRYCK OCH SAMTIDIGT MINSKA BLÄNDNING? av Krister Inde, synpedagog, Karlstad Det synliga ljuset och kantfilter Det

Läs mer

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen 5.12 Psykologi I egenskap av en vetenskap som undersöker mänsklig aktivitet ger psykologin de studerande förutsättningar att på olika sätt iaktta och förstå människan och de faktorer som påverkar hennes

Läs mer

Teambesök 6 månader. 6 månaders hälsobesök i team. Barnets hälsa och utveckling. Psykomotoriska milstolpar

Teambesök 6 månader. 6 månaders hälsobesök i team. Barnets hälsa och utveckling. Psykomotoriska milstolpar Teambesök s hälsobesök i team Föräldrars frågor Uppföljning av tidigare hälsosamtal Identifiera eventuella behov av riktade insatser Uppföljning av utveckling samt somatisk undersökning Barnets hälsa och

Läs mer

optileks Individualiserade Enstyrke & Progressiva glas För Sport Bågar rx.adidaseyewear.se

optileks Individualiserade Enstyrke & Progressiva glas För Sport Bågar rx.adidaseyewear.se Individualiserade Enstyrke & Progressiva glas För Sport Bågar rx.adidaseyewear.se MATERIAL Trivex, en nästa generations polymer utvecklad från kemiteknik framtagen för militärt bruk. Det lätta materialet

Läs mer

Diabetisk näthinnesjukdom. Upptäck och behandla i tid

Diabetisk näthinnesjukdom. Upptäck och behandla i tid Diabetisk näthinnesjukdom Upptäck och behandla i tid Bayer Medinfo hjälper dig med alla frågor om Bayers produkter. Telefon 020 785 8222 (vardagar kl. 9 15) medinfo@bayer.fi Bayer Oy Kägelstranden 12,

Läs mer

Gymnastik och kul på loven. Föräldrar- Barn gymnastik. Barr och Bom. Sport och Spark. Födelsedagskalas. Karate. Lek och Lär

Gymnastik och kul på loven. Föräldrar- Barn gymnastik. Barr och Bom. Sport och Spark. Födelsedagskalas. Karate. Lek och Lär Föräldrar- Barn gymnastik Lek och Lär Barr och Bom Sport och Spark Karate Gymnastik och kul på loven Födelsedagskalas Ta tillvara varje steg i utvecklingen. En av livets största gåvor är självförtroende

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

Kristina Sargénius Landahl Specialistarbetsterapeut

Kristina Sargénius Landahl Specialistarbetsterapeut Kristina Sargénius Landahl Specialistarbetsterapeut 2015-11-09 Nedsatt primär visuell förmåga Nedsatt ackommodation Nedsatt vergens Synfältsbortfall Nedsatt visuell skärpa Nedsatt spatial kontrastsensitivitet

Läs mer

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens.

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens. DEMENS Ordet demens beskriver en uppsättning symptom som kan innebära förlust av intellektuella funktioner (som tänkande, minne och resonemang) som stör en persons dagliga funktion. Det är en grupp av

Läs mer

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken

Lins. Glaskropp. Hornhinna. Näthinna Gula fläcken Diabetes och ögat 1 3 Hornhinna Lins Glaskropp Näthinna Gula fläcken Synen är ett av våra viktigaste sinnen. Det är ett genialiskt system som utvecklats under miljontals år för att passa våra behov. När

Läs mer

Om dag och natt i barnfamiljen

Om dag och natt i barnfamiljen Om dag och natt i barnfamiljen Regelbundet dagsprogram och rutiner ger trygghet Regelbundet dagsprogram är viktigt för små barn, det inger trygghet och stärker känslan av att omvärlden är kontrollerbar.

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN 2014-2015 1. ENHET Daghemmet Äppelgården Piennarlenkki 6 01840 Klaukkala tel. 040 317 4704 paivakoti.appelgarden@nurmijarvi.fi 2. TIDSPERIOD

Läs mer

Högre komfort med fönsterfilmen som klarar allt.

Högre komfort med fönsterfilmen som klarar allt. Må bra på insidan. Högre komfort med fönsterfilmen som klarar allt. Njut av en perfekt inomhustemperatur året om. Ta tillvara på det naturliga dagsljuset, spara energi och förbättra isoleringen med upp

Läs mer

UPPLEVA tv och ljudsystem

UPPLEVA tv och ljudsystem UPPLEVA tv och ljudsystem Vardagslivet ställer höga krav på tv och ljudsystem. UPPLEVA är testad för att uppfylla våra strikta standarder för kvalitet och hållbarhet, samt högsta standard för hemmabruk.

Läs mer

3/19/13. Refraktionslära. Refraktionering. Kontrollera visus. Uppskatta felsynthet. Mätning av sfärisk felsynthet

3/19/13. Refraktionslära. Refraktionering. Kontrollera visus. Uppskatta felsynthet. Mätning av sfärisk felsynthet Refraktionslära Refraktionering Maja Östlund 2013-03-20 Donders metod - Sfär Stråltavla - Korscylinder - Franciscus Cornelis Donders 1818-1889 Kontrollera visus Monokulärt och binokulärt Uppskatta felsynthet

Läs mer