VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program våren 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program våren 2011"

Transkript

1 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program våren 2011

2 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här ska hitta något som är intressant och passande för just er. Kom ihåg att en stor del av undervisningen sker utomhus eller i ouppvärmda lokaler. Se till att klä er efter väder och den aktivitet ni har bokat. Tillgänglighet: Vid varje program markeras hur tillgänglig den aktuella miljön är för någon som har en funktionsnedsättning. Meddela gärna vid bokning om ni har elever med särskilda behov. Välkomna till undervisningen våren 2011 önskar museipedagogerna. Vallby Friluftsmuseum kan erbjuda följande undervisningsprogram för förskola och skola: Påsktraditioner Herrgårdsbesök Torparliv en tidsresa Lär känna djuren Får och ull Så byggde vi Så bodde vi Hur var det att vara barn förr i tiden Västerås Skolmuseum kan erbjuda följande undervisningsprogram för förskola och skola: Gammaldags lektion Gammaldags skoldag Visning av skolmuseet Läs mer om de båda museerna och deras respektive program i häftet.

3 Vallby Friluftsmuseum är en grön oas i Västerås. Friluftsmuseet grundades 1921 och idag finns här ett 40 tal hus och gårdar som tillsammans ger en bild av Västmanland i äldre tider i staden och på landet, hos torpare, bönder, bergsmän och herrskap. De vackra gamla timmerhusen och dess täppor omges av grönskande åkrar och ängar. Här finns också lantrasdjur som hästar, får och getter, grisar, höns och gäss. I stadskvarteret finns hantverkare och värdshus. Mer information finns på hemsidan, Museet är öppet dagligen Bokningar och förfrågningar görs på: Telefon: , telefontid vardagar E post: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se Att tänka på vid ett besök på Vallby Friluftsmuseum Prata gärna med eleverna före besöket om vad ett friluftsmuseum är, ett museum utan tak och väggar. Byggnaderna är hitflyttade för att man har ansett dem vara värda att bevara för kommande generationer. Man får gärna gå fram och studera dessa på nära håll men tänk på att byggnader och andra anordningar är gamla och att de inte tål att man klättrar på dem. Du som vuxen är ansvarig för din elevgrupp under hela besöket. Djuren är svenska lantraser av det slag som funnits i Sverige under lång tid. Ett av museets uppdrag är att bevara dessa. Tänk på att djuren har museet som sitt hem och att de ska kunna känna sig trygga här. Man får inte mata eller skrämma våra djur. Odlingarna är till för att göra miljöerna mer levande och trovärdiga. En hel del av växtmaterialet är insamlat från olika delar av vårt län och har en historia. Vissa odlingar har skolelever själva arbetat med, var vänlig och respektera detta. Tag gärna med er matsäcken hit och sitt vid våra framställda picknickbord eller varför inte direkt i någon backe. Blir det regn går det att söka sig under tak på friluftsteatern. Observera att borden vid torget endast är till för värdshusets betalande gäster. Det är heller inte tillåtet att inta matsäck i direkt anslutning till någon av våra museibyggnader. Våra grillar är borttagna sedan 2004, då lagen om skydd mot olyckor infördes. Det är inte tillåtet att ta med engångsgrillar. Tänk på att alltid plocka upp efter er och lämna platsen lika snygg som när ni kom. Kom ihåg att en stor del av undervisningen bedrivs utomhus eller i ouppvärmda lokaler. Se till att klä er efter vädret och den aktivitet ni har bokat. Varmt välkomna!

4 Till dig som är lärare: Med hjälp av våra lärarhandledningar kan du själv visa klassen runt på Vallby Friluftsmuseum. I hagarna på friluftsmuseet kan ni titta på och lära mer om de lantrasdjur som fanns vid en gård för länge sedan. Museet arbetar med att bevara, visa och undervisa om de djur som idag anses skyddsvärda. Raser som funnits här i Sverige under århundraden och som är anpassade efter vårt klimat och vårt sätt att hålla djuren. I hela landet finns olika lantrasföreningar som arbetar med detta och i det arbetet har friluftsmuseet en del. Vår lärarhandledning innehåller information om var ni kan hitta de olika djurslagen, vad de heter, vad de har använts till, vad de äter och så vidare. Med handledningen blir det lättare för er att själva visa och prata med eleverna om museets djur. Här finns också information om många av de odlingar som finns på museiområdet. Kring de olika husen och gårdarna på museet har det på senare år vuxit fram planteringar, grönsaksland, humlegårdar och åkrar. Detta är ett pågående arbete som kommer att ta många år. Men mycket är redan gjort och vill man så kan man koncentrera sig på människans odlande genom tiderna eller bondens odlingar med åker, äng och kålgård. Ni kan också lära er mer om museets hus och gårdar. Med hjälp av handledningen kan du visa din klass runt i Västmanlands historia och byggnadstradition. Här kan du läsa om bergsmansgården Spikgården och bergsmannen som bodde där, soldaten i sitt torp eller brukspatronen på herrgården. I stadskvarteret hittar du arbetarbostaden och försäljningsbodarna från Arboga. Se på byggnaderna runt torget och fundera på hur det såg ut i Västerås vid sekelskiftet Välkommen att beställa en kostnadsfri lärarhandledning på eller hämta en via vår hemsida

5 Påsktraditioner Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: alla åldrar från år 1 och uppåt samt särskolan Pågår under tiden: 29 mars 14 april Tid: tisdag torsdag och Lektionstid: 45 minuter Kostnad: 400 kronor Max antal: 25 personer (inkl. personal) Tillgänglighet: Enplan men höga trösklar i museibyggnad Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndagfredag eller via I Prästgården håller mor Johanna på och förbereder för påskfirandet. Hon tar in fastlagsris, städar, lagar mat och bakar som alla andra. Men har hon inte lite konstiga saker för sig också? På skärtorsdagen ska hon absolut besöka kyrktornet och var har hon egentligen gjort av sin kvast? Den nyfikna grannfrun tittar förbi med några färgade ägg och lite skvaller från byn. Vad fanns det för föreställningar kring påsken och påskfirandet för några hundra år sedan? Välkommen på en resa i tiden där vi lär oss om påsken som förr ansågs vara den viktigaste kristna högtiden.

6 Får och ull Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: förskoleklass år 3, särskolan Pågår under tiden: 5 14 april Tid: tisdag torsdag Lektionstid: 60 minuter Kostnad: 400 kronor Max antal: 25 Tillgänglighet: Grus och gräs Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndagfredag eller via Följ med museibonden ut i fårhagen och hälsa på museets får och titta på den fina ullen. Vi får lära oss en del om fåren, till exempel varför man har får och vad de används till. Lektionen fortsätter inomhus där vi lär oss karda ull. Den kardade ullen använder vi sedan till att tova något som barnen får ta med sig hem.

7 Lär känna djuren Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: alla åldrar Pågår under tiden: vårterminen 2011 Tid: tisdag torsdag Lektionstid: 40 minuter Max antal: 25 Tillgänglighet: Grus och gräs Info och bokning: eller måndag fredag eller via Följ med djurskötaren på en vandring bland museets lantrasdjur. Hälsa på linderödsgalten Balder, nordsvenska brukshästen Elvis, gestrikefåret Astrid och många fler. Vi får veta vad djuren helst äter, när de får sina ungar, vad man få från dem och vilka djur som var vanliga på en gård förr. Om vi har tur får vi också se några nya djurungar i hagarna.

8 Så byggde vi Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: år 7 9 samt gymnasiet Pågår under tiden: april och maj Tid: onsdagar Lektionstid: 60 minuter Max antal: 30 Tillgänglighet: Delvis anpassat. Herrgården har ramper, övriga byggnader har trappor med ledstång. Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndagfredag eller via Ända sedan medeltiden har knuttimrade hus varit det vanliga i den här delen av Sverige, och det sättet att bygga har påverkat husens storlek och utformning. Vi besöker 1600 talsgården där vi studerar taket och den intressanta interiören. Soldattorpet visar den enklaste och vanligaste byggnadstypen under flera hundra år. Vi ser på den centralsvenska gården som är typisk för Västmanland under 1700 och 1800 talen med alla sina ekonomibyggnader. Vi besöker också bruksherrgården som byggdes 1702 med sin typiska takkonstruktion. Är det vi ser bara gamla minnen från en förgången tid, eller finns det delar som vi kan lära oss något av när vi ska bygga sunda hus i ett mer hållbart samhälle?

9 Så bodde vi Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: år 4 9 och särskolan Pågår under tiden: april och maj Tid: onsdagar och Lektionstid: 45 minuter Max antal: 30 Tillgänglighet: Trappor för att komma in i byggnaderna, vissa med ledstång. Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Vi går runt i några av museets olika byggnader och miljöer. Hur bodde vi i Sverige för 400 år sedan, eller för 90 år sedan? Vad byggdes husen av, och vem byggde? Det finns stora skillnader i hur man bodde förr och nu, men också hur olika människor bodde, hur många rum man kunde ha eller hur många barn man kunde ha utan en enda säng!

10 Hur var det att vara barn förr i tiden Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: förskoleklass år 3 Pågår under tiden: april och maj Tid: tisdag torsdag och Längd: 40 minuter Max antal: 25 Tillgänglighet: Trappor med ledstång, höga trösklar, brant backe, grus och gräs Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndagfredag eller via Följ med museipedagogen till museets soldattorp och byskola. Här får ni veta mer om hur det var att vara barn för ungefär 150 år sedan. Hur kunde en vanlig dag se ut? Vad lekte man, vad åt man, vad hade man på sig och vad lärde man sig?

11 Herrgårdsbesök Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: år 3 5 Pågår under tiden: 26 april 5 maj Tid: tisdag torsdag Lektionstid: 60 minuter Kostnad: 400 kronor Max antal: 30 Tillgänglighet: Grus och gräs fram till byggnad, byggnaden anpassad med ramper Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Hur levde man på en stor herrgård under 1700 talet? Vilka bodde och arbetade där? Hur såg det ut? Vi tar klassen med på en dramatiserad resa i tiden. Pigan Karin möter gruppen vid lanthandeln. Hon har just varit på torget och handlat åt sin matmor och nu ska hon hämta gruppen som får föreställa arbetssökande vid bruket. Via köksvägen tas de in i den stora herrgården, till pigans domäner.

12 Torparliv en tidsresa Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: förskolans 5 åringar Pågår under tiden: 17 maj 1 juni Tid: tisdag torsdag Lektionstid: cirka 90 minuter Kostnad: 500 kronor Max antal: 12 barn Tillgänglighet: Ej anpassat. Utomhus branta backar och trappa till torp. Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller telefontid måndag fredag Följ med museipedagogen på en resa i tiden. När vi kommit fram till museets soldattorp kliver vi in och tittar på hur det ser ut och jämför med hur det ser ut hemma hos oss. Sedan får både barn och vuxna ta på nya kläder och få nya namn. När vi gjort alla förberedelser sätter vi oss i ring och leker att vi gör en resa tillbaka i tiden för att besöka mor Maja som bor i ett torp för ungefär 100 år sedan. Hos mor Maja ska geten få mat, mattorna piskas, ved och vatten ska bäras in och mycket mer, barn och vuxna hjälps åt. När dagen är slut är det dags att ta adjö av mor Maja och resa tillbaka till vår egen tid.

13 Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum, Herrgärdsskolan Åldersgrupp: 5 åringar år 2 Pågår under tiden: vårterminen 2011 Tid: tisdag torsdag och Lektionstid: 1 timme Max antal: 25 Tillgänglighet: Hiss finns Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Vi reser 100 år tillbaka i tiden för en dag i skolan. När barnen fått låna tidsenliga kläder och namn ringer skolfröken i klockan och vi gör en tidsresa till Vi går in i skolsalen och leker skola, skriver på griffeltavla och lägger figurer med läggstickor. Skolfröken visar skolplanscher och uppstoppade fåglar. Lektionen avslutas med papperspyssel. Lärarhandledning med förberedelsematerial ingår och skickas till klassen med bokningsbekräftelsen.

14 Gammaldags skoldag Västerås Skolmuseum, Herrgärdsskolan Åldersgrupp: år 3 5 Pågår under tiden: vårterminen 2011 Tid: tisdag torsdag Lektionstid: 2 timmar Max antal: 25 Tillgänglighet: Hiss finns Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Vi reser 100 år tillbaka i tiden för en dag i skolan. När barnen fått låna tidsenliga kläder och namn ringer skolfröken i klockan och vi gör en tidsresa till I klassrummet blir det högläsning, räkning och välskrivning med bläck, gymnastikövningar i bänken och undervisning med skolplanscher. Lektionen avbryts av en rast då barnen får sitta i bänkarna och äta medhavd matsäck. Lärarhandledning med förberedelsematerial ingår och skickas till klassen med bokningsbekräftelsen.

15 Visning av skolmuseet Västerås Skolmuseum, Herrgärdsskolan Åldersgrupp: alla åldrar från år 1 och uppåt samt särskolan Pågår under tiden: februari april Tid: tisdag torsdag Lektionstid: 40 minuter Max antal: 30 Tillgänglighet: Hiss finns Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Museipedagogen visar runt i museet och berättar om skolan förr i tiden. Vi tittar på några av de saker som användes i undervisningen; planscher, uppstoppade fåglar, skelett och läskiga saker i burkar.

Pedagogiskt program Våren 2010

Pedagogiskt program Våren 2010 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2010 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2010. Vi erbjuder

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2013 är en grön oas i Västerås. Friluftsmuseet grundades 1921 och idag finns här ett 40-tal hus och gårdar som tillsammans ger en bild av Västmanland i äldre

Läs mer

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och

Läs mer

Pedagogiskt program. Våren 2014

Pedagogiskt program. Våren 2014 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2014 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2014. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2010

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2010 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2010 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för hösten 2010. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

Pedagogiskt program Våren 2015

Pedagogiskt program Våren 2015 Pedagogiskt program Våren 2015 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum Här är undervisningsprogrammet för våren 2015. Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här ska

Läs mer

Pedagogiskt program Hösten 2015

Pedagogiskt program Hösten 2015 Pedagogiskt program Hösten 2015 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum Här är undervisningsprogrammet för hösten 2015. Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här

Läs mer

Pedagogiskt program Våren 2016

Pedagogiskt program Våren 2016 Pedagogiskt program Våren 2016 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum Här är undervisningsprogrammet för våren 2016. Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här ska

Läs mer

VALLBY FRILUFTSMUSEUM

VALLBY FRILUFTSMUSEUM VALLBY FRILUFTSMUSEUM Pedagogiskt program våren 2017 Pedagogiskt program våren 2017 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum! Vi hoppas att ni här ska hitta ett program som är intressant och

Läs mer

Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum

Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum Åldersgrupp: förskolans 5-åringar till år 2 och särskolan Max antal: 30 Tid: Kan bokas 5 februari-8 mars, tis-tor kl. 10.00 och 11.00 Längd: ca 1 timme Kontakt: ulla.blomqvist@vasteras.se,

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2011

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2011 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2011 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för hösten 2011. Vi erbjuder

Läs mer

Man får INTE gå förbi den grå skärmen och ut i resten av magasinet! Detta är enbart en nödutgång.

Man får INTE gå förbi den grå skärmen och ut i resten av magasinet! Detta är enbart en nödutgång. Lärarhandledning För hundra år sedan - Skola Här får en pedagog från skolan gå in i rollen som fröken och göra sin egen skoldag med barnen mycket nöje! Allt i skolsalen får användas, men tänk på att det

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 Kontakt: Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 Hemsida: www.lund.se/kulan E-post: kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola ÖPPEN FÖRSKOLA Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 www.lund.se/kulan Email : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

SKOLPrOgram vår/sommar 2014

SKOLPrOgram vår/sommar 2014 SKOLProgram vår/sommar 2014 VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VÄLKOMMEN TILL VÅR SKOLVERKSAMHET VISNING I DET MEDELTIDA LÖDÖSE Under hela medeltiden var Lödöse Sveriges enda hamnstad på västkusten. Här

Läs mer

Lärarhandledning - Lär känna djuren

Lärarhandledning - Lär känna djuren Lärarhandledning - Lär känna djuren På Vallby Friluftsmuseum finns många olika lantrasdjur. Nästan alla är av gamla svenska lantraser eller allmogeraser som en del också kallas. I dag är de flesta av dem

Läs mer

Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.

Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. skansen.se Skansenbutiken Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Måndag 13 augusti Vi erbjuder pedagogisk verksamhet

Läs mer

Skolprogram. Vårterminen 2009

Skolprogram. Vårterminen 2009 1/5 Skolprogram Vårterminen 2009 Välkommen till ett nytt år på Falkenbergs museum med allt från persiska resor till lokal förankring. I vår kommer vi även att öppna upp Hindströmsgården för dramatiserade

Läs mer

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se

Öppen förskola. Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. kulansoppnaforskola@live.se Öppen förskola Höstterminen 2014 Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Hemsida: www.lund.se/kulan Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Gripsholmsskolans förskoleklass

Gripsholmsskolans förskoleklass Gripsholmsskolans förskoleklass Läsåret 2015/2016 Att börja i förskoleklassen är att ta första steget in i skolan. Det är ett stort steg och det är en spännande och intressant tid som börjar, både för

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live.

Öppen förskola. Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38. E-mail : kulansoppnaforskola@live. Öppen förskola Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 E-mail : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013

Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 2012-12-17 Dnr Program för enheternas öppna dörrar 22 25 januari, 2013 Jung och Kvänums förskolor Välkomnar tisdag 22 januari och torsdag 24 januari 09.00 11. 30 och 14.00 16.30. Guider finns som tar hand

Läs mer

Umeå 24 april - 5 maj 2017 och lite till. För alla elever och pedagoger från förskoleklass till årskurs 9

Umeå 24 april - 5 maj 2017 och lite till. För alla elever och pedagoger från förskoleklass till årskurs 9 Umeå 24 april - 5 maj 2017 och lite till För alla elever och pedagoger från förskoleklass till årskurs 9 Tisdag 25 april [1] Kemi - forskning och roliga experiment! Vi berättar hur forskare på kemiska

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20

Veckobrev för Opalen 1 v 18-20 Veckobrev för Opalen 1 v 18-20!!! Hej alla barn och föräldrar! 7 maj 2015 Tänk vad fort tiden går! Det gäller att stanna upp nu och njuta av det långa, ljusa och härliga dagarna. Vi startar inte upp så

Läs mer

Lärarhandledning - Lär känna djuren

Lärarhandledning - Lär känna djuren Lärarhandledning - Lär känna djuren På Vallby Friluftsmuseum finns en stor samling svenska lantrasdjur. Våra äldre husdjursraser är idag till stora delar utrotningshotade och man arbetar på olika sätt

Läs mer

Kultur i förskolan, 4-5 år

Kultur i förskolan, 4-5 år Fotograf: Martin Skoog Kultur i förskolan, 4-5 år Våren 2015 Välkommen till vårens kulturprogram! Varmt välkommen till en vår med teater, sång och mycket musikglädje! I vår får vi uppleva spännande föreställningar

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag

Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag Våra tre huvudmål för vår verksamhet med fokus på hållbarhet utveckling Vi personal ställde oss frågan; Vad är det viktigaste att ge våra barn i dag i den värld vi lever med miljöförstöring, stress, konflikter

Läs mer

S:t Hansgårdens temalektioner

S:t Hansgårdens temalektioner Innehållsförteckning S:t Hansgårdens temalektioner... 2 Anmälan... 2 Djur, årskurs 2-7... 3 Hantverk, årskurs 4-7... 4 Historia, årskurs 2-7... 5 Kropp och själ (årskurs 2-7)... 6 Livsmedel, årskurs 2-7...

Läs mer

Leka skola. Lärarhandledning för skolprogram, förskoleklass.

Leka skola. Lärarhandledning för skolprogram, förskoleklass. Leka skola för skolprogram, förskoleklass. LÄRARHANDLEDNING JAN 2015 INNEHÅLL Mål med leka skola... 1 Centralt innehåll i läroplanen som berörs av skolprogrammet... 1 Att leka skola... 2 Om skolan i början

Läs mer

ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV!

ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV! vårterminen 2011 SKOLBUSS SLOTT BOCKSTENSMANNEN VÄRLDSARV TEATER KONST ERBJUDANDE OM RESERABATT TILL HALLANDS LEVANDE KULTURLIV! Till skolor och förskolor i Halland Ett utvecklingsprojekt i samarbete mellan

Läs mer

Förskoleklass Bubblan

Förskoleklass Bubblan Sida 1 av 5 Skarpnäcks skola Förskoleklass Bubblan Bulleribock telenr: 0761291067 Bubblan telenr: 0761294382 Öppning och stängningsfritids telenr: 50815626 Veckobrev 30 mars 2012 för vecka 14, 16 och 17

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Rådslag Maserskolan

Rådslag Maserskolan Rådslag Maserskolan 2017-10-04 Vad innebär rådslaget? Alla vårdnadshavare inbjuds till ett rådslag vid ett tillfälle/termin. När du deltar i rådslaget representerar du enbart dig själv och är aldrig representant

Läs mer

Sommarlov. Fritidsgårdarna Bjuvs Kommun

Sommarlov. Fritidsgårdarna Bjuvs Kommun Sommarlov Fritidsgårdarna Bjuvs Kommun Bjuvs Fritidsgård Tel: 042-458 50 97 Vecka 25 Måndag 17 juni Öppet 13.00 17.00 Tisdag 18 juni Midsommarfest. Kostnad 100kr. Anmälan sker till personalen. obs! öppet

Läs mer

MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG. Jennifer i Gävle SIMNING OBS 2A slutar SIMNING OBS 2A slutar 13.

MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG. Jennifer i Gävle SIMNING OBS 2A slutar SIMNING OBS 2A slutar 13. 53 52 51 50 49 DECEMBER 2015 MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 30 november 1 2 3 4 Jennifer i Gävle Läsläxan in och 7 8 9 10 11 Läsläxa in och Biblioteket 2C Luciafirande Åk 5 lussar för hela skolan

Läs mer

Här kommer information om Bufff Uppsalas familjeaktiviteter sommar 2019

Här kommer information om Bufff Uppsalas familjeaktiviteter sommar 2019 Här kommer information om Bufff Uppsalas familjeaktiviteter sommar 2019 Kom och följ med Bufff på sommarens familjeaktiviteter! Bufff Uppsala genomför en familjeaktivitet varje månad där vi tillsammans

Läs mer

Avsändare: Almviks 4H-klubb Madrigalgatan 2 215 74 Malmö. HUVUD för kunskap. HJÄRTA för medkänsla. HAND för färdighet. HÄLSA för ett sunt levnadssätt

Avsändare: Almviks 4H-klubb Madrigalgatan 2 215 74 Malmö. HUVUD för kunskap. HJÄRTA för medkänsla. HAND för färdighet. HÄLSA för ett sunt levnadssätt Avsändare: Almviks 4H-klubb Madrigalgatan 2 215 74 Malmö HUVUD för kunskap HJÄRTA för medkänsla HAND för färdighet HÄLSA för ett sunt levnadssätt Almviks 4H-klubb Igelkott på besök sommaren 2013 Vårprogram

Läs mer

Sjösa förskola. Min tid i Sjösa är 30 % (efter förändring i ledar-resursen)och den tiden är fördelad på tisdagar och del av fredag.

Sjösa förskola. Min tid i Sjösa är 30 % (efter förändring i ledar-resursen)och den tiden är fördelad på tisdagar och del av fredag. Sjösa förskola Informationsbrev september 2016 Välkomna till en ny höst på Sjösa förskola, Vi njuter av ett härligt höstväder tillsammans med era barn och planerar för en höst med nya spännande utmaningar.

Läs mer

Linköpings naturskola

Linköpings naturskola Linköpings naturskola 2007 Jan-Erik Finnberg Program för höstterminen 2011 Linköpings naturskola Linköpings naturskola är en resurs för alla kommunala och fristående skolor och förskolor i kommunen. Vi

Läs mer

Välkommen till klasserna. 4-6 läsåret 2015-16

Välkommen till klasserna. 4-6 läsåret 2015-16 Välkommen till klasserna 4-6 läsåret 2015-16 Efter en skön sommar med både sol och regn hoppas vi att alla är sugna på att börja skolan igen! Här kommer viktig information till er, föräldrar och elever,

Läs mer

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen!

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! 1 ht 2013 vt 2014 2008 Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! Hajens telefonnummer: 240466 Hajens mobil: 076/7688595 Valens telefonnummer: 240465 Valens mobil: 070/3642466 Venhaga förskola avd.

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Abrahamsbergsskolans förskoleklass

Abrahamsbergsskolans förskoleklass Välkommen till Abrahamsbergsskolans förskoleklass Läsåret 2016/2017 Välkommen till Abrahamsbergsskolan Abrahamsbergsskolan ligger i Bromma, västra Stockholm. Vi är en grundskola med undervisning från förskoleklass

Läs mer

Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum?

Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Namn:. Innehåll Vad är ett museum?... 3 Det finns många olika museer. Vilka museer känner du till?... 3 Om du byggde ett museum, vad skulle det innehålla?... 3

Läs mer

VECKOBREV V PÄRLAN 1

VECKOBREV V PÄRLAN 1 VECKOBREV V. 49-51 PÄRLAN 1 Hej alla elever och föräldrar i Pärlan 1! 4 december 2014 Vi har nu landat i december månad och varje morgon hör jag flera barn som räknar ner till självaste julafton :) Tänk

Läs mer

Skolprogram. Hösten Gudmundstjärn Svartviks industriminnen Norra Berget. Sundsvalls museum Friluftsmuseerna

Skolprogram. Hösten Gudmundstjärn Svartviks industriminnen Norra Berget. Sundsvalls museum Friluftsmuseerna Skolprogram Sundsvalls museum Friluftsmuseerna Hösten 2016 Gudmundstjärn Svartviks industriminnen Norra Berget SUNDSVALLS MUSEUM FRILUFTSMUSEERNA Programmen är gratis för skolor och bokas via Ulrika Stenbäck.

Läs mer

Sommarlovsprogram 2018

Sommarlovsprogram 2018 Sommarlovsprogram 2018 Fritidsgårdarna Parkour i Färjestaden Prova på Parkour på banan nere vid Smaragdskolan. Aktiviteten vänder sig till er mellan åk 5 och 2:a året på gymnasiet och är helt kostnadsfri.

Läs mer

Gillska stugan Rapport om ett skolprojekt

Gillska stugan Rapport om ett skolprojekt Gillska stugan Rapport om ett skolprojekt Norra Bergets Kulturhistoriska verksamhet i samarbete med Föreningen Svartviksdagarna och Svartviks skola Innehållsförteckning Inledning sid 3 Syfte och målsättning

Läs mer

Information till skolor om naturum Store Mosse

Information till skolor om naturum Store Mosse Information till skolor om naturum Store Mosse Naturum Store Mosse har en permanent utställning om Store Mosses tillkomst, lab-rum för undersökningar av naturalier, bra referensbibliotek, mysig björnlya

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

VAD FÅR DET LOV ATT VARA?

VAD FÅR DET LOV ATT VARA? VAD FÅR DET LOV ATT VARA? EN GAMMAL HANDELBODSMILJÖ Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Januari 2012 VAD FÅR DET LOV ATT VARA? EN GAMMAL HANDELBODSMILJÖ Välkommen in i vår handelsbod! I utställningen

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Kurser för dig med intellektuell funktionsnedsättning

Kurser för dig med intellektuell funktionsnedsättning Sommaren 2015 Kurser för dig med intellektuell funktionsnedsättning Främst för dig som omfattas av LSS, till exempel går i särskolan, på Lärvux, arbetar i daglig verksamhet eller bor i gruppbostad. Studieförbundet

Läs mer

Hej alla små och stora medlemmar! Här kommer information om Bufff Stockholms aktiviteter för hösten/vintern 2016

Hej alla små och stora medlemmar! Här kommer information om Bufff Stockholms aktiviteter för hösten/vintern 2016 Hej alla små och stora medlemmar! Här kommer information om Bufff Stockholms aktiviteter för hösten/vintern 2016 Du kan alltid ringa gratis till Bufff s stöd telefon 020-200 330 Vill du ringa någon på

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

Lärarhandledning till: Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum?

Lärarhandledning till: Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Lärarhandledning till: Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Innehåll Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum?... 3 Åldersanpassning... 3 Tips till dig som lärare... 3 Vad är ett museum?... 3 Det finns

Läs mer

Leka skola. Lärarhandledning för skolprogram, förskoleklass.

Leka skola. Lärarhandledning för skolprogram, förskoleklass. SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! Lärarhandledning jan 2015 Leka skola Lärarhandledning för skolprogram, förskoleklass. SKANSEN SVERIGES STÖRSTA KLASSRUM! LÄRARHANDLEDNING DEC 2014 INNEHÅLL Mål med leka

Läs mer

Stödverksamhetens. Sommaraktiviteter

Stödverksamhetens. Sommaraktiviteter Stödverksamhetens Sommaraktiviteter 2012 Vem kan anmäla sig till aktiviteterna? Du som har en funktionsnedsättning är välkommen att anmäla dig. Så här anmäler du dig om du bor på gruppbostad: Tala om för

Läs mer

Veckobrev v 40. Gamla Uppsala Montessoriförskola 1 2015-10-07

Veckobrev v 40. Gamla Uppsala Montessoriförskola 1 2015-10-07 Veckobrev v 40 Personalens studieresa Hela personalgruppen reste förra helgen och måndagen till Paris tillsammans, för att besöka tre franska förskolor och för att öka vår sammanhållning. Det har varit

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning

Program för skolverksamhet. hösttermin 2018 Gymnasiet. Varbergs fästning Program för skolverksamhet hösttermin 2018 Gymnasiet 1 Varbergs fästning www.museumhalland.se 0340-82830 HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM BOCKSTENSMANNEN Bocksten Man TILLFÄLLIG UTSTÄLLNING HALLAND GENOM

Läs mer

Påsklovsprogram.

Påsklovsprogram. Påsklovsprogram 2006 www.ekebyfritids.se Måndag 10 april Idag åker vi och badar i Billesholm. Tyvärr gick det inte att boka badet så det är öppet för allmänheten. Vi har hyrt buss och åker alla på en gång.

Läs mer

Sportlov. Hörby februari 2016

Sportlov. Hörby februari 2016 Sportlov 2016 2016 Hörby 22-26 februari 2016 Skapa och pyssla: Sportlov på museet Sporta inomhus på museet. Hos oss kan du sporta med andra redskap; sax, penna, garn, färger och mycket annat. Du gör utsmyckningar

Läs mer

Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR

Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR Programblad september oktober 2018 för UMEÅ KÅR Frälsningsarmén Umeå Omslagsbild: Linnea Kampha, Umeå. SEPTEMBER Vecka 35 Fre 31/8 Lör 1/9 Sön 2/9 11.00 Gudstjänst. Enheten i Kristus. Vecka 36 Mån 3/9

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

S:ta Gertruds Förskoleklasser. Viggen Svalan Duvan

S:ta Gertruds Förskoleklasser. Viggen Svalan Duvan S:ta Gertruds Förskoleklasser Viggen Svalan Duvan 2016-2017 Välkomna till oss! Presentation S:t Gertrud skola Förskoleklassens uppdrag Hur ser en dag ut? Barnen berättar. Introduktionen i höst Frågor Organisation

Läs mer

Sommar med 4H. Baka sött som på Zachris tid. Sexornas disco. årskurs 1-6

Sommar med 4H. Baka sött som på Zachris tid. Sexornas disco. årskurs 1-6 2015 årskurs 1-6 Sommar med 4H 8-11.6 Coola tygtryck -dataspel, blommor eller grafiska mönster Ingen förhandsanmälan, för 4H-medlemmar, närmare uppgifter på Nykarleby 4H:s hemsida eller FB. Nykarleby 4H

Läs mer

Skolprogram på hembygdsmuseum

Skolprogram på hembygdsmuseum Skolprogram på hembygdsmuseum Maria Ekqvist Efter att ha jobbat två säsonger som sommarguide vid Pargas Hembygdsmuseum blev jag erbjuden att jobba kvar några timmar per vecka under hösten och hålla skolprogram

Läs mer

Lärarhandledning till: Vad är Naturhistoriska?

Lärarhandledning till: Vad är Naturhistoriska? Lärarhandledning till: Vad är Naturhistoriska? Innehåll Studiematerialet Upptäck Göteborgs Naturhistoriska museum... 3 Vad är ett museum?... 4 Det finns många olika museer. Vilka känner du till?... 4 Om

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

PEDAGOGISKT PROGRAM 2018

PEDAGOGISKT PROGRAM 2018 PEDAGOGISKT 2018 PROGRAM INNEHÅLLSFÖRTECKNING Museipedagogik på särskilt vis 2 Utställningar 3 Visningar 4-5 Medeltida hantverk och dans 6 Medeltida hantverk på särskilt vis 7 För de yngre 8 På egen hand

Läs mer

SPORTLOV Aktiviteter 12/2 18/2. Grästorps kommun. Vecka 7

SPORTLOV Aktiviteter 12/2 18/2. Grästorps kommun. Vecka 7 Grästorps kommun SPORTLOV 2018 Aktiviteter Vecka 7 12/2 18/2 Höstlovsprogrammet finns även på www.grastorp.se Evenemangskalendern har aktiviteter under hela året. MÅNDAG 12 FEBRUARI Sportlov på Älgens

Läs mer

Påsklov 2015. Påsklov. Hörby 30 mars-6 april 2015

Påsklov 2015. Påsklov. Hörby 30 mars-6 april 2015 Påsklov 2015 Hörby 30 mars-6 april 2015 Bada och lek på Lågedammsbadet Vi kommer ha vår populära leksak, bläckfisken, i vattnet måndag-torsdag 11.00-15.00 (ingen motionssimning denna tid). Skärtorsdag

Läs mer

VÄLKOMNA TILL HELSINGBORGS SKOLMUSEUM

VÄLKOMNA TILL HELSINGBORGS SKOLMUSEUM VÄLKOMNA TILL HELSINGBORGS SKOLMUSEUM Skolhistoria i Helsingborgs första folkskolehus Bergaliden 24 (vid Slottsvångsskolan) 252 23 Helsingborg Tel.042-144704 www.skolmuseum.se info@skolmuseum.se Redan

Läs mer

Fritidsnytt Augusti-September 2017

Fritidsnytt Augusti-September 2017 Augusti-September 2017 2015-03-24 Länsdans Datum: Plats: Tid: Avresa: Kostnad: : Fredag 25 augusti ABB, Magneten Västerås 19.30-23.00 18.45 från Q8 100 kr inträde och 100 kr buss Senast tisdag 22 augusti

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Kurser i Parelli Natural Horsemanship sommarhalvåret 2016

Kurser i Parelli Natural Horsemanship sommarhalvåret 2016 Kurser i Parelli sommarhalvåret 2016 Maj Börja med Parelli 30 april-1 maj Vill du få en ännu bättre relation med din häst? Vill du känna dig säker i hanteringen av din häst? Vill du förbereda din unghäst

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola IUP-plan för Sofia skola För pedagogerna! I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning av hur vi organiserar utvecklingssamtalen.

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11 Grästorps kommun Höstlov 2017 Aktiviteter Vecka 43/44 28/10-5/11 Höstlovsprogrammet finns även på www.grastorp.se Evenemangskalendern har aktiviteter under hela året. LÖRDAG 28 OKTOBER Vi arrangerar en

Läs mer

Inbjudningar för barn och ungdom sommaren 2015. Stjärnevikskollot, simskola, tennisskola, ridskola och Källängen. Vimmerby kommun

Inbjudningar för barn och ungdom sommaren 2015. Stjärnevikskollot, simskola, tennisskola, ridskola och Källängen. Vimmerby kommun Vimmerby kommun Kultur- och fritidsförvaltningen Inbjudningar för barn och ungdom sommaren 2015 Stjärnevikskollot, simskola, tennisskola, ridskola och Källängen Stjärnevik 2015 För alla barn i Vimmerby

Läs mer

Veckobrev för Opalen 1 v 6-8

Veckobrev för Opalen 1 v 6-8 Veckobrev för Opalen 1 v 6-8!!! 12 februari 2015 Hej alla barn och föräldrar!!!! Äntligen har det kommit snö och det är underbart att se vilken aktivitet det blir ute på än gång. Eleverna leker, bygger

Läs mer

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling

Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Robert Rauschenberg, Monogram, 1955-59 Estate of Robert Rauschenberg/BUS 2012, Stockholm/VAGA, NY. Till gruppbostäder och daglig verksamhet: Moderna Museet samling Välkomna till visningar och verkstad

Läs mer

Väla skola för 6-åringar

Väla skola för 6-åringar Väla skola för 6-åringar En skoldag år 1906 kan se ut så här: Vid Väla skola möts ni av magistern eller fröken som hälsar er välkomna. Vi går runt skolgården tillsammans och tittar på vad som finns här

Läs mer

Fritidsnytt April 2019

Fritidsnytt April 2019 April 2019 Länsdans Datum: Plats: Tid: Avresa: Kostnad: : Kvällens orkester: Fredag 12 april ABB Magneten Västerås 19.30-23.00 18.45 vid Q8-macken 100 kr inträde och 100 kronor resa Senast tisdag 9 april

Läs mer

Välkommen till Julita gård!

Välkommen till Julita gård! Julita gård 2014 23 Grind till lantbruksområdet M WC 22 21 20 26 Buss 27 WC P 24 Buss Lantbruksområdet Välkommen till Julita gård! 25 1. Entré & utgång Museibutik 2. Wärdshus 3. Bäckstugan 4. Pettsongården

Läs mer

OBS! Fler erbjudande kan finnas på

OBS! Fler erbjudande kan finnas på 1. Månadsdragning i konstföreningen 2. Gympa i flickskolan 3. Surdegsbakning, 24 oktober 4. L-Home, 25 oktober 5. Mörkervandring på Varbergs Fästning, 8 november, Ny 6. After work på Bruket, 9 november,

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Hogslaby-järnåldersbyn informationsmaterial

Hogslaby-järnåldersbyn informationsmaterial KULTURGARANTI ÅRSKURS 3 Hogslaby-järnåldersbyn informationsmaterial Hogslaby är kommunens järnåldersby där vi sedan 80-talet bedriver kulturpedagogisk verksamhet, främst riktat till barn och unga. Hogslaby

Läs mer

Allmän information: Skoltider: måndag- fredag 8:20-13:40. Barnens show hålls fredagen den 28/10 kl 12:30.

Allmän information: Skoltider: måndag- fredag 8:20-13:40. Barnens show hålls fredagen den 28/10 kl 12:30. Kom ihåg vecka 41 Förskoleklassen Idrott ute, ta med bra skor och eventuellt ombyte. Visa och berätta för Elvis Elevens val Efter en skön semester är det kul att vara tillbaka i Förskoleklassen. Veckans

Läs mer

Foto: Daniel Hjalmarsson. Stadsvandringar event.katrineholm.se

Foto: Daniel Hjalmarsson. Stadsvandringar event.katrineholm.se Foto: Daniel Hjalmarsson Stadsvandringar 2018 event.katrineholm.se MAJ Konstvandring Torsdag 17 maj klockan 18.00 19.30 En vandring där vi berättar om både äldre och nyare offentliga konstverk i Katrineholm.

Läs mer

Läs om vad som finns att göra här eller på

Läs om vad som finns att göra här eller på Vad vill du göra när du är ledig? Vad är du intresserad av? Vill du träffa kompisar? Har du idéer du vill förverkliga tillsammans med andra? Har du en funktionsvariation som gör att du behöver du extra

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Grovplanering HT 2014

Grovplanering HT 2014 Grovplanering HT 2014 Viktigt!!! Detta är en preliminär planering och inget som är huggit i sten vi kan ibland behöva ändra lite i planeringen. Vi tänker gå på sagostunder men programmet är inte klart

Läs mer