Riktlinjer för skrivning av namn Antagna av LRF Trädgård Plantskola.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för skrivning av namn Antagna av LRF Trädgård Plantskola."

Transkript

1 Helsingborg Riktlinjer för skrivning av namn Antagna av LRF Trädgård Plantskola. Bakgrund I början av april 2015 anordnade Hortax, en kommitté inom Royal Horticultural Society (RHS), en europeisk konferens på Wisley Garden i England. Växttaxonomer och professionella växtanvändare med intresse för nomenklatur samlades för att diskutera frågor kring namnsättning. Björn Aldén som är huvudredaktör för Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) var en av föreläsarna på konferensen. Åsa Bellner och Lottie Nilsson från Sveplant AB resp. E-planta ekonomisk förening deltog för sina medlemmars räkning för att lära sig mer om namnsättning och skrivsätt. Vill ni veta mer om konferensen, kontakta Sveplant AB eller E-planta så kan vi skicka sammanfattning och föreläsningsmaterial från konferensen. Namnsättning Hur namn hos växter med varumärkesrätt och växtförädlarrätt skrivs styrs till viss del av lagar. Övrig namnsättning är inte reglerad i lag utan styrs istället av en nomenklaturkod, International Code of Nomenclature for Cultivated Plants (ICNCP). Koden innehåller ett antal principer, regler och rekommendationer och finns för att främja tydlighet, stabilitet och standardisering vid namnsättning. Koden tar inte hänsyn till varumärken och några gemensamma regler för hur varumärken ska hanteras i nomenklaturen finns inte idag. I Sverige följer de flesta inom plantskolenäringen SKUD vid namnskrivning men denna behandlar inte sortskydd. SvePlantInfo och E-planta har i samråd med Björn Aldén tagit fram riktlinjer för ett gemensamt skrivsätt för skyddade plantskoleväxter som inte strider mot gällande lagstiftning och som tydligt visar sortskydd i form av växtförädlarrätt och varumärkesskydd. Det som påverkas av lagar måste beaktas vid namnsättning och vid namnskrivning i kataloger och på etiketter. Växtförädlarrätt En förädlare kan skydda sin sort på två sätt; med växtförädlarrätt och genom ett varumärke, vars benämning ( ordvarumärke ) i praktiken kommer att fungera som en handelsbeteckning för sorten (se nedan). För att få en växtförädlarrätt måste den nya sorten vara särskiljbar, enhetlig och stabil efter förökning. Växtförädlarrätten innebär att ingen får utnyttja sorten genom förökning, bearbetning, saluförande, import, export eller lagerhållning för förökningsändamål utan innehavarens samtycke. Växtförädlarrätten gäller i 30 år för potatis, vin och träd och 25 år för övriga växtslag och den kan inte förnyas. Genom licensavtal kan andra företag tillåtas att föröka eller handla med sorten. Handelsbeteckningar/ varumärke Handelsbeteckningar används ofta för sorter vars accepterade sortnamn anses vara olämpliga för eller menligt påverka marknadsföringen. Fall där handelsbeteckningar används/kan användas är: 1. När sortnamnen är svåruttalade, för oss svåruttalade namn från länder som Polen eller Ryssland, t.ex. i den ryska syrenen Krasavitsa Moskvy som oftast saluförs i Sverige under handelsbeteckningen BEAUTY OF MOSCOW.

2 2. För i Sverige välkända gamla fruktsorter, där de av oss sedan gammalt använda namnen inte är de internationellt accepterade sortnamnen. Så är äpplet HUSMODER en handelsbeteckning för en sort vars accepterade sortnamn är Mère de Ménage. 3. För sorter som skyddats med varumärke. Förekommer ofta ihop med växtförädlarrätt. Handelsbeteckningar ska enligt Nomenklaturkoden (ICNCP) alltid presenteras ihop med sortnamnet, vare sig detta har en växtförädlarrätt (då ofta ett kodnamn) eller inte. Ett varumärkesskydd kan förnyas vart tionde år och när till exempel växtförädlarrätten går ut är varumärket oftast så känt att det är det som efterfrågas. Varumärket har i sig ingen direkt koppling till en specifik sort och förädlaren kan för samma växt söka olika varumärken för olika länder. Det är även möjligt för förädlaren att byta/lägga till sort/sorter som säljs under varumärket. Det är därmed endast sortnamnet som garanterar rätt växtsort. Skrivsätt enligt Svensk Kulturväxtdatabas: Exempel: Hydrangea macrophylla THE ORIGINAL ( Bailmer ) Kodnamn = Accepterat sortnamn. Ev. växtförädlarrätt söks på detta namn Släkte Artepitet Handelsbeteckning /varumärke Rättsliga aspekter Enligt varumärkeslagen kan varumärken inte användas som ersättning för en varas namn. Varumärket ska därför alltid följas av ett sortnamn om det är en sort som är varan. Saknas detta finns risk att varumärket uppfattas som växtens generiska namn och varumärket riskerar att degenerera. Att varumärket har degenererat innebär att det inte längre kan anses åtnjuta varumärkesrättsligt skydd. Växtförädlarrätten säger att sortnamnet (den benämning som växtförädlarrätten är sökt under) måste framgå vid försäljning. Gör förädlarna eller växtproducenterna inte detta är det ett brott mot växtförädlarrätten och det blir svårt att hävda att denna gäller. Detta måste vi vara uppmärksamma på när vi skriver växtbeskrivningar och etiketter. Då affärssystemen som används i svenska plantskolor oftast inte accepterar mer än 40 tecken kommer namnen att behövas förkortas för att få in sortnamnet efter varumärket så att även detta kan nå slutkonsument via etikett eller skyltbild. Sveplant AB avser att påbörja detta arbete under Att sortens namn framgår ligger i förädlarnas och växtproducenternas intresse. Risken att varumärket undermineras är uppenbar och det är ett brott mot växtförädlarrätten om sortnamnet inte anges. Dessutom är det garantin för att rätt växtmaterial levereras.

3 Skrivsätt vetenskapligt namn Handelsbeteckning/ varumärke Handelsbeteckning/ varumärke ska skrivas så att det avviker typografiskt från hur resterande del av namnet skrivs. LRF Trädgård Plantskola och Sveplant AB har valt att skriva handelsbeteckningar/ varumärke enligt Björn Aldéns och Svengunnar Rymans bok Våra kulturväxters namn: ursprung och användning och använder därför kapitäler (=versaler på gemenernas höjd) till detta. Om det är tekniskt omöjligt att skriva kapitäler ska ett typsnitt som avviker användas, t ex versaler. Ex. Geranium ROZANNE ('Gerwat' PBR ) Sortnamn skrivs inom enkla anföringstecken efter artepitetet om det finns, annars efter släkte. Sortnamnet ska stå med enkla anföringstecken inom parantes efter varumärket, då varumärke finns. Ex. Geranium ROZANNE ( Gerwat PBR ) Ett registrerat varumärket följs av ett upphöjt (upphöjt om tekniskt möjligt) inringat R,. Symbolen tillhör inte det vetenskapliga namnet men vi väljer att skriva ut det, då det är en fördel för förädlarna, de som odlar och de som handlar med sorterna. Det visar att sorten är skyddad och brott behöver inte begås av misstag. Symbolen talar inte om i vilka länder varumärket är skyddat. Enligt våra riktlinjer skrivs symbolen ut om skydd finns i Sverige (gemenskapsvarumärke eller svenskt varumärke). Dessa uppgifter finns att hitta på söksida för varumärken, se sist i dokumentet. Ex. Geranium ROZANNE ( Gerwat PBR ) Ex. Lonicera caerulea var. kamtschatica ANJA E ( BLO D PBR ) När sorter med varumärke läggs in i systemen är det viktigt att varumärkesskyddet kontrolleras i varumärkesmyndigheternas register, då en del förädlare lägger till symbolen utan att ha registrerat varumärket (vilseledande marknadsföring). Varumärkesskydd gäller i 10 år och kan därefter förnyas. Datum för när varumärkesskyddet går ut måste därför registreras och kontrolleras vid utgång om det förnyats. Om man avser skydda sorten eller om man sökt varumärkesskydd, men detta ännu inte registrerats kan man skriva ett upphöjt TM, TM (trademark). Detta skrivsätt har vi valt att endast ange på våra egna svenska sorter då denna information ändras förhållandevis snabbt. Ex. Acer platanoides RAKET ( Ep Acera ) (en ny sort nominerad för E-status) Växtförädlarrätt Om sorten är skyddad med växtförädlarrätt ska sortnamnet följas av ett upphöjt (upphöjt om tekniskt möjligt) PBR, PBR (Plant Breeders Right). Symbolen tillhör inte det vetenskapliga namnet men vi väljer att skriva ut det, då det är en fördel för förädlarna, de som odlar och de som handlar med sorterna. Det visar att sorten är skyddad och brott behöver inte begås av misstag.

4 Ex. Geranium ROZANNE ('Gerwat' PBR ) En sort där provodling för växtförädlarrätt pågår, är skyddad under ansökningstiden. Detta anges genom tillägget PBR-AF (applied for). Detta skrivsätt har vi valt att endast skriva ut på våra egna svenska sorter. Ex. Sorbus LEGEND E ( Erik PBR-AF ) Symbolen PBR talar inte om i vilket/vilka länder sorten har växtförädlarrätt. Detta kan hittas på söksida för växtförädlarrätter, se längst ned i dokumentet. En växtförädlarrätt gäller i 25 till 30 år beroende på växtslag och utgångstid kan kontrolleras på denna söksida. Frökällor Enligt Björn Aldén finns det inga riktmärken för skrivning av frökällor, men eftersom LRF Trädgård Plantskola följer boken Våra kulturväxters namn, skrivs även frökällorna med kapitäler om tekniskt möjligt, annars ett avvikande typsnitt. Ex. Pinus mugo var. pumilio FK SAUHERAD E E-plantor För att tydliggöra att en växt har E-status följs det vetenskapliga namnet av stort E. Ex. Spiraea betulifolia Tor E Ex. Pinus mugo var. pumilio FK SAUHERAD E Serier Serier är ett marknadsföringsredskap och är oftast kopplat till ett varumärke. Vanligast förekommer serie-beteckningen inom fröförökade växter, men finns också inom vegetativt förökade växtgrupper, t ex rosor. Om man vill ange ett fullständigt sortnamn rekommenderar SKUD att serienamnet, precis som Grupp-namnet, sätts inom parentes efter växtens vetenskapliga släkt- eller artnamn. Ett exempel är Achillea (Desert Eve-Serien) DESERT EVE TERRACOTTA ('Dester') I SvePlantInfo skrivs serier in i namnet i de fall de finns inskrivna i SKUD, annars läggs de i regel in i infokoden. Löpande text Återkommer namnet på en växt flera gånger i löpande text räcker det att sortnamnet (inom enkla anföringstecken) eller varumärket/handelsbeteckningen (i kapitäler) skrivs ut utan upprepande av tecknen / / PBR / PBR-AF /E. Skrivsätt svenska namn Varumärke/handelsbeteckning För att inte riskera att ett varumärke blir varans generiska beteckning (=sortnamn) och därmed ogiltigt, måste sortnamnet även anges i det svenska namnet, dvs. om det inte redan skrivits ut i det vetenskapliga namnet. Om både det vetenskapliga och det svenska namnet finns med på etikett/skylt/text räcker det att sortnamnet (inom parentes) skrivs ut i det vetenskapliga namnet. Det svenska namnet behöver då bara anges med varumärket.

5 , blåbärstry ANJA E Om endast det svenska namnet skrivs ut (t ex etikett/skylt/text till privatkonsument), ska sortnamnet stå med inom parantes, med enkla anföringstecken, efter varumärket. Ex. blåbärstry ANJA E ( BLo D PBR ) Frökällor Frökällor kan enligt Nomenklaturkoden (ICNCP) likställas med sorter, då kravet på en sort formellt endast behöver avse dess stabilitet i den eller de karaktärer för vilken sorten utvalts. Men med tanke på att sorter traditionellt hos oss varit liktydigt med kloner (utan märkbar variation alls) så kommer frökälla fortfarande att användas i Sverige. För att tydliggöra att det är en frökälla skrivs denna ut även i det svenska namnet. Om både det vetenskapliga och det svenska namnet finns med på etikett/skylt/text räcker det att frökällan står i det vetenskapliga namnet. Det svenska namnet kan då skrivas utan frökällans namn. För vissa arter av E-plantor kan E:et rymma flera olika frökällor som E-planta inte valt att särskilja, t ex Sorbus intermedia E - oxel E, där frökällorna FK BOCKASKEDE, FK BJÖRSÄTER, FK NORRKÖPING, FK VÄSBY, FK ROSENDAL ingår. Frökällan skrivs då inte ut vare sig i det vetenskapliga namnet eller i det svenska utan artepitetet följs endast av ett E. Ex. Sorbus intermedia E, oxel E. E-plantor Privatkonsumenter använder främst det svenska namnet. För att markera E-status införs även E-beteckning i det svenska namnet. Det svenska artnamnet följs av sortnamnet och av ett E. Ex. björkspirea Tor E, svartaronia GLORIE ( Elisabeth PBR ) E. Om både det vetenskapliga och det svenska namnet skrivs ut tillsammans, och det finns en handelsbeteckning/ varumärke, räcker det att sortnamnet inom parantes skrivs ut inom parantes i det vetenskapliga namnet. Ex. Aronia melanocarpa GLORIE ( Elisabeth PBR ) E, svartaronia GLORIE Löpande text Återkommer namnet flera gånger i löpande text behöver man inte skriva ut sortnamnet inom parantes efter varumärket varje gång, en gång räcker. Man behöver inte heller upprepa tecknen / /E. Sammanfattning beteckningar PBR (Plant Breeders Right) Sorten innehar växtförädlarrätt. Är i regel royaltybelagd och får ej förökas utan tillstånd av sortägaren. PBR-AF (applied for) Provodling för växtförädlarrätt pågår. Sorten är skyddad under ansökningstiden. Är i regel royaltybelagd och får ej förökas utan tillstånd av sortägaren. Registrerat varumärke. Är i regel royaltybelagd och får ej säljas under varumärket utan tillstånd av sortägaren. Trademark = varumärke (eg. oregistrerat varumärke). Kan visa på att ansökan om varumärkesrätt gjorts men beslut ej klart. Sorten är

6 FK skyddad under ansökningstiden. Kan vara royaltybelagd och får ej säljas under varumärket utan tillstånd av sortägaren. Frökälla Var hittar man uppgifter om skrivsätt, växtförädlarrätter och registrerade varumärken? För att se hur ett namn ska skrivas och få uppgifter på växtförädlarrätter och varumärken ska du i första hand titta i SvePlantInfo. SvePlantInfo följer SKUD och registret kommer att uppdateras med sortskyddsinformation samt hur namnen ska förkortas för att anpassas till utskrifter. SvePlantInfo kommer även att lägga in uppgifter om giltighetstid på växtförädlarrätter och namnskydd där varumärke finns samt uppdatera dessa uppgifter löpande när varumärkesskydd/ växtförädlarrätt går ut. Även uppgifter om varumärkesskydd finns i EU, Sverige eller Norge samt var växtförädlarrätt gäller kommer att finnas med. Växter som ännu inte finns i SvePlantInfo ska vid inläggning i registret förses med information avseende sortskydd. Önskvärt är därför att de som vill lägga till en sort förser SvePlant med dessa uppgifter om man har möjlighet. Här kan man inte bara förlita sig på förädlaren utan bör själv kolla i de sökbara register som finns. Detta är tyvärr omständigt men förhoppningsvis kommer en portal att skapas där uppgifter gällande namn, sortskydd, växtförädlarrätt kan samlas. Detta var i alla fall en diskussionspunkt på den internationella namnkonferens som hölls av Hortax på Wisley Garden Växtförädlarrätt På europeiska växtsortmyndighetens (CPVO) hemsida, finns samtliga växtförädlarrätter registrerade. Svenska växtförädlarrätter finns registrerade hos Jordbruksverket men ses lättast på cpvo:s sida. För att kunna söka på hemsidan registrerar du dig som användare med ett användarnamn och ett login. Gå vidare till CPVO Extranet, logga in och gå till CPVO Variety Finder. Lättast är att söka på denominationsnamnet, dvs sortnamnet. En lista kommer upp på var växtförädlarrätter finns registrerade. Landskod SE = Sverige Landskod QZ = EU Klicka in på raden för att se när växtförädlarrätten går ut Varumärkesskydd För att se om ett varumärke är skyddat går det att söka på en hemsida för registrerade varumärken, På denna sida söker du endast på varumärket. Lägg till Nice Class 31 i avancerad sök för att begränsa till växter. I listan finner du vilken/ vilka varumärkesmyndigheter som beviljat skydd och därmed vilket land/ vilka länder det är skyddat i. PRV = Patent och registreringsverket, dvs skyddat i Sverige EM = Office for harmonization in the internal market, dvs skyddat i EU Klicka in på varumärket för att se utgångstid.

Varumärken. Svensk Information. Aktiespararna 4 feb 2012. Svensk Information AB

Varumärken. Svensk Information. Aktiespararna 4 feb 2012. Svensk Information AB Varumärken mer än visuell identitet Aktiespararna 4 feb 2012 Jessica von Otter, vd Definition Ett varumärke är ett namn, en symbol eller ett tecken, som används för att identifiera produkter eller tjänster.

Läs mer

Lag. om ändring av varumärkeslagen

Lag. om ändring av varumärkeslagen Lag om ändring av varumärkeslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i varumärkeslagen (7/1964) 57 2 mom., sådant det lyder i lag 1715/1995, ändras den finska språkdräkten i rubriken för 1 kap. samt

Läs mer

Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation

Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation Från utvecklingsprojekt till produktion och marknadsföring några goda exempel Elisabet Nilsson Gunnel Holm Stiftelsen Trädgårdsodlingens Elitplantstation EPS Äger varumärket E-planta Beslutar om E-märkning

Läs mer

Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan,

Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska sortlistan, Myndighet Statens jordbruksverk Diarienummer Dnr 3.6.16-07875/2019, Dnr 3.6.16-07876/2019. Rubrik Ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2001:33) om intagning av växtsorter i den svenska

Läs mer

Växtförädlarrättsförordning (1997:383)

Växtförädlarrättsförordning (1997:383) Växtförädlarrättsförordning (1997:383) Svensk författningssamling 1997:383 t.o.m. SFS 2011:600 SFS nr: 1997:383 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1997 06 05 Ändrad: t.o.m. SFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utsädesförordningen (2000:1330); SFS 2016:1181 Utkom från trycket den 9 december 2016 utfärdad den 1 december 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering.

varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering. varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering. VARUMÄRKESSKYDD när du har något som ingen annan har Varumärket är

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2013-11-12 707 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Domaininfo AB (org. nr 556492-8413) William Gibsons väg 1 433 76 Jonsered Ombud: Domain and Intellectual property Consultants,

Läs mer

Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort.

Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort. Sorter, sortutveckling och bevarande. Begreppet bevarandesort. Genomgången byggde främst på broschyren "Den odlade mångfalden". Följande togs upp: 1. odlingens historia 2. vad som skiljer vilt från tamt

Läs mer

Korsvis skydd, registreringspraxis

Korsvis skydd, registreringspraxis Korsvis skydd, registreringspraxis -Särskiljningsförmåga -Skyddsomfång Magnus Ahlgren, juristchef design- och varumärkesavdelningen Pariskonventionen Firmor; skydd inom det industriella rättsskyddet (Art

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7

Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 1.7.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 170/7 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1002/2005 av den 30 juni 2005 om ändring av förordning (EG) nr 1239/95 när det gäller beviljande av tvångslicenser

Läs mer

Hur viktigt är ditt varumärke?

Hur viktigt är ditt varumärke? Hur viktigt är ditt varumärke? Bygger du ditt varumärke för att du ska få göra fler och bättre affärer? Då är ett varumärkesskydd en klok investering. Skyddar dina idéer Ditt varumärke är inte vad du säger

Läs mer

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd Patentskydd - Vad är patent? Patent innebär en ensamrätt att utnyttja en uppfinning, en teknisk problemlösning, och gäller generellt i 20 år. Innebörden av patent är att ingen annan får använda uppfinningen

Läs mer

UPPHÄVANDE AV REGISTRERING

UPPHÄVANDE AV REGISTRERING UPPHÄVANDE AV REGISTRERING Invändningsärende nr 2015/00024/01 Natalie Olofsson Toftavägen 273 622 65 Gotlands Tofta Registrering nr 522933 INVÄNDARE Anki Karlsson Fredrik Nilsson Ringvägen 2 664 31 Grums

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 13-030 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 november 2013 PARTER Klagande Knobby Shop Aktiebolag, 556267-1528 Metallgatan 21 A, 262 72 Ängelholm Ombud: Fredrik Lüning Awapatent

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska Regeringskansliet Faktapromemoria Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter Justitiedepartementet 2014-09-01 Dokumentbeteckning

Läs mer

Elitväxter utvalda för din trädgård!

Elitväxter utvalda för din trädgård! Foto : www.naturligating.se Produktion : www.wakire.se Elitväxter utvalda för din trädgård! Här presenteras ett urval av E-plantor. Vill du veta mer? Njut av färska frukter & bär Fördelarna är många: E-märket

Läs mer

MOVIUM FAKTA #

MOVIUM FAKTA # MOVIUM FAKTA # 3 2013 Populus tremula Erecta pelarasp, och Lonicera involucrata Lycksele E skärmtry Lycksele. Foto: Lars Torstensson. växter för framtiden: utvecklingsarbete vid elitplantstationen och

Läs mer

LRF. Tillväxt Trädgård

LRF. Tillväxt Trädgård Producentföreningar LRF GRO SLU Alnarp LTJ fakulteten Rådgivningsbolag Hushållningssällskapen, Lovanggruppen, Grön Kompetens Cascada och Virgo Konsult Tillväxt Trädgård Företag BILAGA 4 TILLVÄXT TRÄDGÅRDS

Läs mer

Bilageförteckning. Innehållsförteckning

Bilageförteckning. Innehållsförteckning Immaterialrätt CASE Halmstad 2009-12-02 Johan Höcks 870624-4632 Erik Nykvist 810613-7139 Andreas Johansson 860101-4676 Johan Ohlsson 880530-2711 Arvid Nilsson 871126-4658 Innehållsförteckning Sammanfattning...1

Läs mer

Anmäla import av färska frukter, grönsaker och levande växter genom att fylla i en Hälsoinförselhandling för växter och växtskydd (CHED-PP)

Anmäla import av färska frukter, grönsaker och levande växter genom att fylla i en Hälsoinförselhandling för växter och växtskydd (CHED-PP) Anmäla import av färska frukter, grönsaker och levande växter genom att fylla i en Hälsoinförselhandling för växter och växtskydd (CHED-PP) Frukter, grönsaker, växter och växtprodukter för direkt import

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2009-12-14 337 ÄRENDENUMMER SÖKANDE OK-Q8 Bank AB c/o OK-Q8 AB 104 35 Stockholm Ombud: Sofia A c/o OK-Q8 AB 104 35 Stockholm MOTPART Jan O 29601 Marbella

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar EG

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av en internationell registrering som designerar EG KONTORET FÖR HARMONISERING INOM DEN INRE MARKNADEN Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling av Allmänna kommentarer Formuläret för ansökan om omvandling gäller omvandling

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 14-158 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 augusti 2015 Klagande Hyundai Motor Company 231, Yangjae-Dong, Seocho-Gu, Seoul 137-938, Republiken Korea Ombud: Christina Berggren

Läs mer

Anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur

Anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur Kommunikationsavdelningen BESLUT SLU ID: SLU ua 2019.2.7.1-1257 2019-03-20 Sändlista Beslut Universitetsdirektören beslutar att fastställa anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur för namngivning och

Läs mer

Konvergens. Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 3. Särskiljningsförmåga Figurmärken som innehåller beskrivande/ej särskiljande ord

Konvergens. Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 3. Särskiljningsförmåga Figurmärken som innehåller beskrivande/ej särskiljande ord SV SV Konvergens Vanliga frågor (FAQ) om den gemensamma praxisen CP 3. Särskiljningsförmåga Figurmärken som innehåller beskrivande/ej särskiljande ord A. GEMENSAM PRAXIS 1. Vilka myndigheter kommer att

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 14-140 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 20 augusti 2015 PARTER Klagande UBS Motpart Sailon Event AB, 556892-1174 Sankt Mickelsgatan 66, 129 38 Hägersten Ombud: Pontus Ewerlöf

Läs mer

Lag om växtförädlarrätt 22.12.2009/1279

Lag om växtförädlarrätt 22.12.2009/1279 Lag om växtförädlarrätt 22.12.2009/1279 I enlighet med riksdagens beslut förekrivs: 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på skydd av växtförädlarens rätt (växtförädlarrätt).

Läs mer

Användarmanual för organicxseeds

Användarmanual för organicxseeds Användarmanual för organicxseeds Logga in Logga in under Mitt konto överst till höger på sidan. Om du har glömt lösenordet klickar du på glömt ditt lösenord så får du ett nytt lösenord med e-post. Sök

Läs mer

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn Manual Spelarregistrering Manualen beskriver hur man lägger in spelare i sin spelartrupp och tilldelar fasta spelarnummer. Läs igenom manualen och följ den när du lägger in spelarna i ditt lag och föreningens

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) Del A ALLMÄNNA REGLER

RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) Del A ALLMÄNNA REGLER RIKTLINJER FÖR GRANSKNING AV GEMENSKAPSVARUMÄRKEN VID KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (VARUMÄRKEN OCH MÖNSTER) Del A ALLMÄNNA REGLER AVSNITT 9 UTVIDGNING Riktlinjer för prövning vid kontoret,

Läs mer

En översyn av EU:s varumärkessystem

En översyn av EU:s varumärkessystem En översyn av EU:s varumärkessystem SFIR 20 september 2013 Josefin Park Liv Bernitz Kommissionens förslag Ändringar i förordningen om gemenskapsvarumärken, KOM(2013)161 slutlig Omarbetning av direktivet

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 15-114 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 22 april 2016 PARTER Klagande Jean Leon, S.L. Chateau Leon, 08775 Torrelavid, Barcelona, Spanien Ombud: Gunilla Hedenquist Zacco Sweden

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (4) Mål nr 12-037 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 augusti 2013 Klagande Swedavia AB, 556797-0818 190 45 Stockholm-Arlanda Ombud: Ehrner & Delmar Patentbyrå AB Box 10316, 100 55 Stockholm

Läs mer

Nr 233/1993. Given i Helsingfors den 26 februari 1993. Lag. om handel med utsäde. I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap.

Nr 233/1993. Given i Helsingfors den 26 februari 1993. Lag. om handel med utsäde. I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Page 1 of 7 Nr 233/1993 Given i Helsingfors den 26 februari 1993 Lag om handel med utsäde I enlighet med riksdagens beslut stadgas: 1 kap. Allmänna stadganden 1 Syfte Syftet med denna lag är att upprätthålla

Läs mer

Lagen innehåller också bestämmelser om särskilda beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel som är skyddade i Europeiska unionen.

Lagen innehåller också bestämmelser om särskilda beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel som är skyddade i Europeiska unionen. SFS nr: 2010:1877 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L3 Rubrik: Varumärkeslag (2010:1877) Utfärdad: 2010-12-09 /Träder i kraft I:2011-07-01/ 1 kap. Grundläggande bestämmelser Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Beslut Härmed beslutas att domännamnet ryanair.se skall överföras till sökanden.

Beslut Härmed beslutas att domännamnet ryanair.se skall överföras till sökanden. BESLUT 2003-12-10 Ärendenr. 34 Sökande Ryanair Ltd., org. nr. 104547 Dublin Airport, Dublin 1 Irland Ombud: Owe H och Fredrik von B Setterwalls Advokatbyrå AB Arsenalgatan 6 111 47 Stockholm Tel. nr. 08-598

Läs mer

Form och design blir allt viktigare. Ofta räcker det inte med att ta fram en smart produkt. För att nå kommersiell framgång måste produkten dessutom

Form och design blir allt viktigare. Ofta räcker det inte med att ta fram en smart produkt. För att nå kommersiell framgång måste produkten dessutom DESIGN Design som inte är registrerad lever ofta en rättslös tillvaro, fri att kopiera och tillverka. Med den ensamrätt som en registrering innebär behåller du lättare kontrollen över din idé. Form och

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

a. Registrering av växtförädlarrätt jämte sortbenämning (UPOV) Grant of Protection and Approval of Variety Denomination

a. Registrering av växtförädlarrätt jämte sortbenämning (UPOV) Grant of Protection and Approval of Variety Denomination INNEHÅLL CONTENTS A VÄXTFÖRÄDLARRÄTT PLANT BREEDERS RIGHTS 2018:10 3 oktober 2018 Sida Page A-I Ansökningar om växtförädlarrätt Applications for Protection A-II Sortbenämningar Variety Denominations (UPOV)

Läs mer

Kort om immaterialrätt

Kort om immaterialrätt Kort om immaterialrätt Har du koll på verktygslådan för att stödja affärsidéer? Vill du ha uppslag till diskussioner kring immaterialrätt? 001 - symbolen används för att visa att upphovsrätt (copyright)

Läs mer

Observera förnyelsen av växtskyddslagstiftningen i plantskolan

Observera förnyelsen av växtskyddslagstiftningen i plantskolan Meddelande 20.6.2019 1 (7) Observera förnyelsen av växtskyddslagstiftningen i plantskolan Växtskyddslagstiftningen förnyas 14.12.2019, då EU:s växtskyddsförordning (EU) 2031/2016 börjar tillämpas. Förnyelsen

Läs mer

Elitväxter utvalda för din trädgård!

Elitväxter utvalda för din trädgård! Foto : www.naturligating.se Produktion : www.wakire.se Elitväxter utvalda för din trädgård! Här presenteras ett urval av E-plantor. Vill du veta mer? Njut av färska frukter & bär Få saker går upp emot

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2007-11-19 225 ÄRENDENUMMER SÖKANDE The IAMS Company (corp id # 31-0581456) One Procter and Gamble Plaza Cincinnatti, Ohio 45202 Förenta Staterna Ombud:

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-03-03 236 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Samsung Electronics Co. Ltd of Korea 416, Maetan-dong 443-742 Suweon-si, Kyungki-do, Republiken Korea Ombud Baker and

Läs mer

EU-kommissionens grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter

EU-kommissionens grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter YTTRANDE 2014-09-29 AD-411/2014/1904 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm josefin.park@regeringskansliet.se EU-kommissionens grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Beslut 2017-01-04 956 Ärendenummer Sökande Matvarupriser i Sverige AB (org.nr 556781-7340) Junkergatan 2B 126 53 Hägersten Innehavare Fredrik B. Saken Alternativt

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

a. Registrering av växtförädlarrätt jämte sortbenämning (UPOV) Grant of Protection and Approval of Variety Denomination

a. Registrering av växtförädlarrätt jämte sortbenämning (UPOV) Grant of Protection and Approval of Variety Denomination INNEHÅLL CONTENTS A VÄXTFÖRÄDLARRÄTT PLANT BREEDERS RIGHTS 2016:9 2 september 2016 Sida Page A-I Ansökningar om växtförädlarrätt Applications for Protection A-II Sortbenämningar Variety Denominations (UPOV)

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2009-06-26 315 ÄRENDENUMMER SÖKANDE SJ AB 105 50 Stockholm Ombud: Groth & Co KB Johan S 102 32 Stockholm MOTPART Christer A 302 45 Halmstad SAKEN Alternativt

Läs mer

ATF-alternativt tvistlösningsförfarande. Elisabeth Ekstrand

ATF-alternativt tvistlösningsförfarande. Elisabeth Ekstrand ATF-alternativt tvistlösningsförfarande Elisabeth Ekstrand Vad är ATF? Från NÖD till ATF 2003. UDRP (tvistlösning för generiska toppdomäner) är en förebild. Allmänna villkor binder innehavaren. Inga hinder

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om saluföring

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2014-06-02 758 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Stam fyra Östermalm AB (556851-3005) 113 88 Stockholm Ombud: Brann AB Att: Tomas J Box 12246 102 26 Stockholm INNEHAVARE

Läs mer

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur

SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur UMEÅ UNIVERSITET Studentcentrum Ladokgruppen SELMA manual Kursplan - Kurslitteratur Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Logga in och logga ut CAS... 3 Logga in:... 3 Logga ut:... 3 Söka ut kursplan...

Läs mer

En liten kurs om hur växternas vetenskapliga namn är uppbyggda. Texten är skriven av Ulf Eliasson och är hämtad från Allt om Trädgårds Forum.

En liten kurs om hur växternas vetenskapliga namn är uppbyggda. Texten är skriven av Ulf Eliasson och är hämtad från Allt om Trädgårds Forum. En liten kurs om hur växternas vetenskapliga namn är uppbyggda. Texten är skriven av Ulf Eliasson och är hämtad från Allt om Trädgårds Forum. 1. Växternas namn - artbegreppet Något att ha med sig genom

Läs mer

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Konsoliderat lagstiftningsdokument 25.2.2014 EP-PE_TC1-COD(2013)0089 ***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid första behandlingen den 25 februari 2014 inför antagandet

Läs mer

NYKVARN. Behandling av personuppgifter SPF Seniorerna Nykvarn

NYKVARN. Behandling av personuppgifter SPF Seniorerna Nykvarn NYKVARN GDPR inventering och analys 2018-06-28 Behandling av personuppgifter SPF Seniorerna Nykvarn och analys Behandling av personuppgifter förekommer i följande fall i SPF Seniorerna Nykvarns verksamhet:

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: ISSN Föreskrifter om ändrin

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: ISSN Föreskrifter om ändrin Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2002:50)

Läs mer

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling

Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling KONTORET FÖR HARMONISERING I DEN INRE MARKNADEN (KHIM) Varumärken och mönster Anmärkningar till formuläret för ansökan om omvandling Allmänna kommentarer Formuläret för ansökan om omvandling tillhandahålls

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2013-10-01 689 ÄRENDENUMMER SÖKANDE AB Trav och Galopp (556180-4161) Hästsportens hus Solvalla 168 64 Bromma Ombud: Bird & Bird Advokat KB, Att. Sara S

Läs mer

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter Eviras anvisning Eviras anvisning Tas i bruk 10/2009 TIHY Godkänd av Föredragande Mera information Matti Huttunen Pia Vilen Dataadministrationsenheten

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2014-06-26 763 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Elg & Catenacci Restauranger AB (org. nr. 556946-6609) Hornsbruksgatan 28 117 34 Stockholm INNEHAVARE Piotr R. SAKEN

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2010-11-17 430 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Emaco KonsultPoolen AB 421 32 V Frölunda Ombud: Business & Entertainment Law HB, Claes Å 411 17 Göteborg MOTPART Kjell

Läs mer

Insamling av uppgifter om internationell

Insamling av uppgifter om internationell Insamling av uppgifter om internationell mobilitet på forskarnivå 2017 Instruktion april 2018 Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Vad ska rapporteras... 2 3. Hämta hem Excelfilen... 3 4. Skicka filen till SCB...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i varumärkeslagen (2010:1877) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 20 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om varumärkeslagen

Läs mer

ANSÖKAN OM GEMENSKAPENS VÄXTFÖRÄDLARRÄTT TILL GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHET. Ifylls endast av det nationella organet

ANSÖKAN OM GEMENSKAPENS VÄXTFÖRÄDLARRÄTT TILL GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHET. Ifylls endast av det nationella organet Europeiska Unionen Gemenskapens växtsortsmyndighet ANSÖKAN OM GEMENSKAPENS VÄXTFÖRÄDLARRÄTT TILL GEMENSKAPENS VÄXTSORTSMYNDIGHET Via det nationella organet: Diarienummer: Ifylls endast av det nationella

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM163. EU:s anslutning till Lissabonöverenskommelsen. ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM163. EU:s anslutning till Lissabonöverenskommelsen. ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar Regeringskansliet Faktapromemoria EU:s anslutning till Lissabonöverenskommelsen för skydd av ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar Justitiedepartementet 2018-09-12 Dokumentbeteckning COM(2018)

Läs mer

Nya regler om varumärken samt ny lag om företagsnamn

Nya regler om varumärken samt ny lag om företagsnamn Nya regler om varumärken samt ny lag om företagsnamn Den 1 januari infördes nya regler i varumärkeslagen och dess författningar, avsedda att förnya och förenkla varumärkesrätten och samtidigt infördes

Läs mer

ATT RÅDA KLIENTER NATIONELLT OCH EUROPEISKT FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED ETT KORS. 10 november 2015 Magdalena Jerner, Zacco

ATT RÅDA KLIENTER NATIONELLT OCH EUROPEISKT FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED ETT KORS. 10 november 2015 Magdalena Jerner, Zacco ATT RÅDA KLIENTER NATIONELLT OCH EUROPEISKT FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED ETT KORS 10 november 2015 Magdalena Jerner, Zacco PROBLEM? Varierande praxis ett varumärke kan av PRV anses förväxlingsbart med en

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 18.05.2001 KOM(2001) 266 slutlig Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om komplettering av bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 1107/96 om registrering

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 11-195 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 januari 2013 Klagande Krav ekonomisk förening, 716422-5364 Box 1037, 751 40 Uppsala Ombud: Aros Patent AB Box 1544, 751 45 Uppsala

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-06-09 248 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Prevent Box 20133 104 60 Stockholm MOTPART Adam S 217 55 Malmö SAKEN Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet

Läs mer

Guide för ansökan om.fi-domännamn

Guide för ansökan om.fi-domännamn Guide för ansökan om.fi-domännamn Varje finländare kan lägga upp webbsidor vare sig det handlar om ett företag, ett innebandylag, en syförening eller en privatperson. Till internets grundläggande rättigheter

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2013-09-02 687 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Skjutsgruppen ideell förening (802461-7477) c/o Mattias J INNEHAVARE Sysware Gmbh (AmtsgerichtDHRB5192) Bedburger Str.

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Snabbmanual. F&H Varukatalog. Version 1

Snabbmanual. F&H Varukatalog. Version 1 Snabbmanual SE F&H Varukatalog Version Inhold LOGIN Användarlogin... KATALOG Framsida... 5 Sökning... 6 Filtrering... 7 Navigation... 8 Produktvisning... 9 BRANDS Översikt... 0 Produktlista... FAVORITER

Läs mer

så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket

så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket så lyckas du i internationella affärer tips från world intellectual property day 2015 patent- och registreringsverket Med immaterialrätt i bagaget så lyckas du i internationella affärer Vid World Intellectual

Läs mer

10374/1/15 REV 1 KSM/cwt DGG 3B

10374/1/15 REV 1 KSM/cwt DGG 3B Europeiska unionens råd Bryssel den 12 november 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0089 (COD) 10374/1/15 REV 1 PI 43 CODEC 950 PARLNAT 128 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Rådets ståndpunkt

Läs mer

ADMINSTRATIV PRAXIS VARUMÄRKEN 2015 Magdalena Jerner

ADMINSTRATIV PRAXIS VARUMÄRKEN 2015 Magdalena Jerner ADMINSTRATIV PRAXIS VARUMÄRKEN 2015 Magdalena Jerner 1 2016-01- @Copyright Zacco A/S ANTAL ÄRENDEN Högsta förvaltningsdomstolen 0 Patenbesvärsrätten 96 Förvaltningsrätten i Härnösand 0 Kammarrätten i Sundsvall

Läs mer

Insamling av uppgifter om internationell

Insamling av uppgifter om internationell Insamling av uppgifter om internationell mobilitet på forskarnivå 2018 Instruktion april 2019 Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Vad ska rapporteras... 2 3. Hämta hem Excelfilen... 3 4. Skicka filen till SCB...

Läs mer

Förordning (2006:817) om växtskydd m.m.

Förordning (2006:817) om växtskydd m.m. Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Syfte m.m. 1 [9111] Bestämmelserna i denna förordning har till syfte att kontrollera och hindra spridning av växtskadegörare som allvarligt kan skada växtodling,

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 97/00

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 97/00 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING Nr 97/00 Datum Dnr 20.10.2000 3227/565/2000 Ikraftträdelse- och giltighetstid 1.11.2000 tills vidare Bemyndigande 3, 4 och 5 lagen om plantmaterial (1205/1994)

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-03-11 232 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Leg Avenue Inc. 19691 E. Walnut Drive South City of Industry USA Ombud: Johan S Groth & Co KB Box 6107, 102 32 Stockholm

Läs mer

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ)

AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) AIG QuickGuard - Vanliga frågor (FAQ) Här presenteras ett antal frågor och svar med avsikt att tillhandahålla support till förmedlare

Läs mer

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER

PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 1 PREMIUM COMAI WEBBKALENDER 2.0 ADMINISTRATÖR utvecklar och säljer anpassningsbara smartphone 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4

Läs mer

Lag. om ändring av varumärkeslagen

Lag. om ändring av varumärkeslagen Lagförslag 1. Lag om ändring av varumärkeslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i varumärkeslagen (7/1964) 1 kap., 13, 14, 19, 25, 26, 27, 56 d och 61, av dem 13 sådan den lyder i lag 56/2000,

Läs mer

Bevarandesorter regler kring odling och försäljning. Vi stärker den gröna sektorn

Bevarandesorter regler kring odling och försäljning. Vi stärker den gröna sektorn Vi stärker den gröna sektorn Bevarandesorter regler kring odling och försäljning Vårt gröna kulturarv Växterna är en del av vårt kulturarv, lika viktiga att bevara som andra ting som vi människor skapat.

Läs mer

KÄNNETECKENSRÄTT ÄRENDEN PMÖD/PMD

KÄNNETECKENSRÄTT ÄRENDEN PMÖD/PMD KÄNNETECKENSRÄTT ÄRENDEN PMÖD/PMD ÅRETS TEMAN Förväxling beskrivande märken Ond tro Särskiljningsförmåga utstyrslar 2 Zacco 2017 FÖRVÄXLING BESKRIVANDE MÄRKEN PMÖÄ 9778-16 ROSLAGSÖL ROSLAGSÖL 3 Zacco 2017

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2010-12-12 444 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Johan Å 187 77 Täby MOTPART Håkan H Webshop Trollhättan 461 42 Trollhättan SAKEN Alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

Snabbguide till Netwise Office Web

Snabbguide till Netwise Office Web Snabbguide till Netwise Office Web I Netwise Office Web kan du göra hänvisningar och vidarekoppla din telefon, även tidsstyrda vidarekopplingar. Netwise är dessutom ett arbetsredskap för telefonisterna

Läs mer

Yttrande över En känneteckenrättslig reform (SOU 2016:79)

Yttrande över En känneteckenrättslig reform (SOU 2016:79) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Varumärkesförordning (2011:594)

Varumärkesförordning (2011:594) Varumärkesförordning (2011:594) Svensk författningssamling 2011:594 t.o.m. 2017:1061 SFS nr: 2011:594 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 2011 05 26 Ändrad: t.o.m. 2017:1061 Ändringsregister:

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2015-05-21 ÄRENDENUMMER 835 SÖKANDE WebHotel TjugoFyra AB (org/pers nr 556887-3946) Box 4028 128 04 Bagarmossen INNEHAVARE David E/Evig Webb SAKEN Alternativt

Läs mer

1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef

1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef 1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef Nya regler Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2018/848 Har trätt i kraft juni 2018 och ska tillämpas 1 januari 2021 Övergångsregler: Import

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2016:44 Statens jordbruksverks föreskrifter om saluföring

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-07 Dnr 470/2011 1 (5) Patent- och Registreringsverket Box 5055 102 42 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket

Läs mer

Manual för nya hemsidan. Grundläggande funktioner för lagledare

Manual för nya hemsidan. Grundläggande funktioner för lagledare Manual för nya hemsidan Grundläggande funktioner för lagledare Inledning Detta dokument beskriver de grundläggande funktionerna på Onyx nya hemsida och hur Du: Lägger ut en nyhet på ditt lags hemsida Lägger

Läs mer