Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf. Maria Fälth (KD), vice ordf. Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf. Maria Fälth (KD), vice ordf. Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP)"

Transkript

1 Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdagen den 11 december 2013, klockan 8:30-10:10 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf. Maria Fälth (KD), vice ordf. Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP) Ersättare: Jan-Olof Halldén (M) Ibrahim Abdallah (S) Ulla Blücher (V) Övriga deltagande Linda Nordberg, S&P, Maria Lindeberg, S&P, Torgny Hagelin, chef S&P, 56 Anna-Lena Nylund, ekonomichef, S&P, 56 Dag Calminder, förhandlingsstrateg, KLK Emma Kaumheimer, sekr. S&P Utses att justera Leif Berglund Justeringens plats och tid Kanslienheten, den 17 december 2013 Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerande... ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kanslienheten Underskrift...

2 Kommunstyrelsens allmänna utskott Ansökan om bidrag - Kvinnojouren Klara (KS/2013:21) Under våren 2013 fanns ingen aktiv kvinnojour i Väsby. Därför beslöt kommunstyrelsens allmänna utskott på sitt möte den 21 maj 2013 ( 29) att öronmärka kronor till en eventuell kvinnojoursverksamhet. Nu i höst har en kvinnojour bildats, Kvinnojouren Klara. Den 25 november 2013 inkom föreningen med en ansökan om bidrag. Kvinnojouren Klara är en ideell förening som kommer att verka i Upplands Väsby. Föreningens ändamål är att bekämpa alla former av våld och förtryck mot kvinnor och barn. Arbetet ska vara opinionsbildande genom att påvisa det våld som finns, samt skapa debatt. Föreningen ska verka för att ge stöd till utsatta kvinnor och barn. Föreningen ansöker om bidrag ( kronor) för 2013 som ska ge föreningen möjlighet till kontraktsskrivning inför år 2014 på föreningslokal/kontor. Lokalen är tänkt att användas till medlems- och styrelsemöten, utbildningar, telefonstöd och annan rådgivning, som t.ex. möjlighet för kvinnor att träffa och samtal med advokat. I en förlängning är målet att ha lokalen öppen alla vardagar under kontorstid samt se över möjligheterna för att på sikt kunna bedriva ett tillhörande boende. Föreningens verksamhet kompletterar socialtjänsten med stöd och hjälp till utsatta kvinnor och föreningen vänder sig främst till personer utsatta för våld i nära relationer, främst kvinnor och deras barn. Målet för verksamheten 2013 är att hitta en lämplig föreningslokal/kontor för att komma igång med verksamheten, göra nödvändiga inköp och nå ut till allmänheten. Föreningen anser att deras verksamhet är av vikt eftersom många våldsutsatta väljer att enbart vända sig till en kvinnojour för råd och stöd eftersom de vågar eller vill inte vända sig till socialtjänsten. Kommunledningskontorets yttrande Enligt kommunens riktlinjer för föreningsbidrag till handikapp- och frivilligorganisationer ska den organisation som ansöker och beviljas bidrag, bedriva ideell verksamhet genom att dess medlemmar utför visst ideellt arbete på något område för samhällets eller andra människors bästa. Verksamheten ska utgöra ett komplement eller alternativ till social- och äldreförvaltningens egna insatser för människor i utsatta situationer. Organisationen ska även vara öppen för alla kommuninvånare, som faller inom ramen för organisationens verksamhet.

3 Kommunstyrelsens allmänna utskott Kommunledningskontoret anser att Kvinnojouren Klaras verksamhet är i linje med kommunens riktlinjer som definierar vilka föreningar som är berättigade bidrag. Därmed föreslår kommunledningskontoret att kommunstyrelsens allmänna utskott beviljar kronor i bidrag till Kvinnojouren Klara för verksamhetsåret Föreningen välkomnas att ansöka om bidrag för 2014 i februari/mars 2014 då ansökningen för föreningsbidrag till handikapp- och frivilligorganisationer öppnar. Förslag till beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott beslutar att bevilja kronor till Kvinnojouren Klara för verksamhetsåret Allmänna utskottets beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott beslutar att bevilja kronor till Kvinnojouren Klara för verksamhetsåret Särskilt yttrande Leif Berglund (S) lämnar följande särskilda yttrande: Det är bra att det återigen kommer igång en Kvinnojour i Upplands Väsby. Kvinnojourernas verksamhet är betydelsefull och förtjänar därför ett bra ekonomiskt stöd från Upplands Väsby kommun, som ger förutsättningar för en fungerande och kontinuerlig verksamhet. Kvinnojoursverksamheten kompletterar den kommunala socialtjänsten, men den har också en unik betydelse, främst för kvinnor och barn som utsatts för våld i nära relationer. I det korta perspektivet behöver föreningen ett ekonomiskt stöd för att kunna bygga upp en grundläggande stabilitet för sin verksamhet. Det handlar om en egen lokal för verksamheten. På sikt behöver kvinnojouren även ha möjligheter att kunna erbjuda utsatta personer boende. Det är tveksamt om kvinnojouren ska behöva söka bidrag ur föreningsbidragen till handikapp- och frivilligorganisationer, och därigenom tvingas konkurrera om medlen med handikapp- och frivilligorganisationer. Socialdemokraterna avsatte därför i sitt budgetförslag för kronor till kvinnojouren, som tas från de 14 miljoner vi föreslog skulle vara budgeten för kommunstyrelsens särskilda medel (buffert).

4 Kommunstyrelsens allmänna utskott Information om Ung i Väsby 2014 (KS/2013:18) Syftet med Ung i Väsby-forumet är öka ungdomarnas intresse i samhället och hur man kan påverka. Ett annat syfte med projektet är att ge tillfälle till att bilda en kontaktyta mellan ungdomarna och politiker. Planeringen för forumet 2014 kom igång i september i år då en ungdomsgrupp av åtta ungdomar bildades. Ungdomarna träffas cirka en gång i månaden för att planera forumet. Ung i Väsby-forumet ordnas för elfte året i rad och kommer att äga rum den 12 februari 2014 i Messingen. Efter förra årets succé där ungdomarna fick ta fram förslag för vad de ville ha på Torget under sommaren 2013 är förväntningarna höga på forumet Därför är det speciellt viktigt att forumet 2014 blir lyckat och har ett bra syfte så att ungdomarna känner att de får en reell påverkningsmöjlighet. Eftersom en av framgångsfaktorerna förra gången var samarbetet med andra projekt i kommunen har målet varit att även denna gång finna ett projekt att samarbeta med. Innevarande mandatperiod ska arbetet med en ny översiktsplan/kommunplan påbörjas. Ett inledande visionsarbete som ska utgöra en grund för upprättandet av översiktsplan har genomförts och beslut om en ny vision för Upplands Väsby har tagits i kommunfullmäktige den 15 april I årsskiftet ska arbetet med den nya översiktsplanen börja och rimligtvis bör ett förslag med grundstruktur finnas klart till sommaren För att få ett bra underlag för förstudien är det viktigt att samtliga invånare i kommunen får uttrycka sin åsikt om den, inte minst ungdomarna. Därför kommer temat för Ung i Väsby 2014 att vara kommunens nya översiktsplan Idén är förankrad hos rådet för medborgardialog samt hos ungdomsprojektgruppen som ansåg att det var ett mycket bra tema. Under Ung i Väsby-forumet har under de senaste åren även ordnats en politikerfrågestund med politikerna. Detta har uppskattats av ungdomarna, trots att tiden för frågestunden ofta varit knapp. För att utveckla frågestunden har man i år beslutat att ordna en speed-dating med politikerna (och även tjänstemännen) under forumet. Projektgruppen tyckte också detta var en bra idé, men att det vore bra att redan i förväg ha vissa teman för speed-datingen klara. Politikerna från kommunstyrelsens allmänna utskott, rådet för medborgardialog samt gruppledarna är inbjudna på forumet. Givetvis är även övriga intresserade politiker välkomna att delta i forumet. Även berörda tjänstemän samt rektorerna från samtliga skolor i

5 Kommunstyrelsens allmänna utskott Väsby är inbjudna. Viktigt är dock att de politiker och tjänstemän som kommer, bokar in den hela tiden som forumet kommer att äga rum. Det är viktigt att visa ungdomarna att deras åsikt är viktig och att man tar tillvara chansen att föra diskussioner med dem om de saker de tycker är viktiga när det gäller hur kommunen ska se ut i framtiden. Medel och resurser för projektet finns inom kommunstyrelsens budgetram. Budgeten för forumet 2014 är kronor, exklusive personalresurser. Kommunledningskontoret finansierar erforderliga personalresurser enligt särskilda överenskommelser med Stöd & Process. Förslag till beslut Allmänna utskottet godkänner ovan redovisade upplägg av Ung i Väsby Allmänna utskottets beslut Allmänna utskottet godkänner ovan redovisade upplägg av Ung i Väsby 2014.

6 Kommunstyrelsens allmänna utskott Val av ledamot till samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde (KS/2013:19) Kommunstyrelsens allmänna utskott beslöt den 3 februari att en samrådsgrupp för arbetet med det finska förvaltningsområdet skulle bildas med följande sammansättning: Upplands Väsby kommun, Eila Bromme (FP), ordförande Upplands Väsby kommun, Maria Fälth (KD), ledamot Upplands Väsby kommun, Eva Lindén (S), ledamot Sverigefinska skolan, Maija Vola, rektor, ledamot Finska PRO, Pia Pallin, ordförande, ledamot Finska församlingen i Upplands Väsby, Helka Sisättö-Elertsson, präst, ledamot Finska föreningen i Upplands Väsby, Anni Vartiainen, ordförande, ledamot På samrådsgruppens möte den 7 november 2013 beslöt samrådsgruppen att föreslå kommunstyrelsens allmänna utskott att utvidga samrådsgruppen med en representant för finsktalande romer. Förslaget är ordföranden i föreningen Öppet hus för unga romer, Helena Manner. Förslag till beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott väljer Helena Manner, ordföranden i föreningen Öppet hus för unga romer, som ledamot i samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde för perioden 1 januari december Allmänna utskottets beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott väljer Helena Manner, ordföranden i föreningen Öppet hus för unga romer, som ledamot i samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde för perioden 1 januari december Beslutet skickas till: Berörd person Sekreteraren för samrådsgruppen finskt förvaltningsområde Förtroendemannaregistret

7 Kommunstyrelsens allmänna utskott Omvärldsanalys december - kundperspektiv (KS/2013:102) På mötet med kommunstyrelsens allmänna utskott i september framfördes önskemål om att december månads redovisning av händelser i omvärlden ska behandla kundperspektivet jämställdhet samt insatser riktade mot unga. Maria Lindeberg, omvärldsanalyskoordinator, informerar om aktuella händelser. Jämställdhet Nu får två franska bolag böta för ojämställdhet Två franska bolag har dömts till böter för att inte arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor. Skola och utbildning På Frejaskolan i Gnesta har arbetet med normkritik resulterat i att killarna i nian nu går ut med högre betyg än riksgenomsnittet. I Piteå ställer man nu samma krav på pojkar och flickor i skolan. Det har lett till att pojkarna förbättrat sin skrivförmåga avsevärt. Snöröjning i Huddinge blir mer jämställd Gångvägar, cykelbanor och busshållsplatser ska plogas före större bilvägar. Det är lättare att köra bil i tio centimeter snö än att gå, resonerar Huddinge. Verktyg för jämställd stadsplanering Boverkets rapporter "Plats för trygghet" och "Vidga vyerna" hjälper kommunerna att ge jämställdhet genomslag och att synas i kommunernas planer, program och i den fysiska miljön.

8 Kommunstyrelsens allmänna utskott Gender budgeting Gender Budgeting handlar om att synliggöra människorna bakom siffrorna i en budget. Detta arbetar bland annat Göteborgs stad framgångsrikt med. Insatser riktade mot unga Ny chans för unga arbetslösa i Eskilstuna Nuevo K2 i Eskilstuna vänder sig till unga människor i Eskilstuna kommun som är mellan 18 och 29 år och som av olika anledningar har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Unga In Unga in i Tensta sjösattes i juni 2012 och sedan dess har det uppsökande arbetet resulterat i att 846 ungdomar plockats upp. Av dessa har 36 procent gått vidare till studier och 18 procent avancerat till arbete. Sommarjobb under gymnasiet viktig väg in på arbetsmarknaden Ungdomar hittar ofta sina första arbeten efter gymnasiet genom de kontakter de skapat på sommarjobb eller extrajobb under studietiden. Unga får inspiration av peptalk Kärnan i My Dream Nows verksamhet är att frivilliga från olika företag träffar eleverna två gånger per termin vilket kompletteras med att klassen får gå på studiebesök på något av företagen. Avhoppen från skolan har minskat och eleverna har blivit mer motiverada att tänka på sin framtid. Nu öppnas dörren för unga ingenjörer! IVA (Ingenjörsvetenskapsakademin) vill att kommuner och landsting ska vara arbetsgivare som lockar till sig praktikanter inom programmets ram.

9 Kommunstyrelsens allmänna utskott KFUM: Huddinge är Sveriges sämsta ungdomskommun Det är den kristna ungdomsrörelsen KFUM som sammanställt rankingen efter hur mycket kommunerna satsar på till exempel bibliotek, elevvård, musikskola och lärartäthet. Upplands Väsby har fallit från plats 89 förra året till plats 222 i år. Drive in-fotboll Flera studier visar att dagens ungdomar inte har någon ork i skolan, sover dåligt och får allt sämre kondition. Från och med i höst erbjuds barn och ungdomar i Sollentuna att delta i spontanfotboll på kvällar och helger. Projektet, är ett samarbete mellan SVEAB, kommunen, Djurgårdsandan och Sollentuna fotbollsklubb. Kommunledningskontorets förslag till beslut Informationen noteras till protokollet. Allmänna utskottets beslut 1. Informationen noteras till protokollet. 2. På sammanträdet den 5 februari 2014 får allmänna utskottet en visning i systemet Perspective, som är systemet som kommunen använder för omvärldsanalys.

10 Kommunstyrelsens allmänna utskott Information från förhandlingsstrateg Förhandlingsstrateg Dag Calminder informerar om arbetet med arbetsmarknadsforum för gymnasieungdomar i kommunen som är planerat att hållas i februari 2014 och om pågående utvecklingsarbete med de fackliga organisationerna. Information om Arbetsmarknadsforum Arbetsmarknadsforum är ett kommunövergripande forum med fokus på arbetslösa ungdomar år. Arbetet nystartade hösten 2013 och har tidigare funnits i kommunen, men med fokus på arbetslösa. Vi söker nu samarbete med Järfälla och Sigtuna för att kunna vara partners i större EU-projekt för ungdomar. Besked 12 december från programkontoret. Ett konkret arbete som nu görs är: Säsongs- och sommarjobbsmässan den 4 februari 2014 nu har flera företag börjat visa intresse. Besked den 12 december hur stor omfattningen blir. LO kommer att informera besökare från våra skolor om spelreglerna på arbetsmarknaden. Eventuellt kommer det att finnas starta eget information. Information om utvecklingsarbete med Kommunal, Vision, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet Fackliga organisationer ska aktivt bidra till kvalitetsutveckling av Upplands Väsby kommun. Arbetsgivaren behöver ge motsvarande förutsättningar för att vi ska lyckas. Vi kvalitetssäkrar samarbetet. Utgår från Upplands Väsby kommuns kvalitetspolicy. Klaras i befintligt budget och kräver inte mer arbetstid handlar om att prioritera rätt arbete och prioritera bort arbetsuppgifter som inte tillför parterna någon nytta. I dag är inte facken den resurs den har potential att vara utan befinner sig i en revisorsroll på grund av att de kommer in sent i processer med små möjligheter att kunna tillföra sin kompetens. Mål De fackliga organisationerna ska ha en konsultroll, komma in tidigt och bidra till verksamheten vilket ställer krav på både arbetsgivare och fackliga ombud. De fackliga

11 Kommunstyrelsens allmänna utskott organisationerna ska arbeta med utvecklingsfrågor, omvärldsbevakning och aktivt ta ansvar för den fackliga budgeten för att använda resurserna rätt. I avtalet ingår att vi ska arbeta partsgemensamt för att förändra attityder, värderingar, rutiner o processer för att kunna utveckla kvalitén i våra olika verksamheter. Förslag till beslut Informationen noteras till protokollet. Allmänna utskottets beslut 1. Informationen noteras till protokollet. 2. Allmänna utskottet ger förhandlingsstrategen i uppdrag att undersöka möjligheterna att erbjuda deltidsanställda utökad tjänstgöringsgrad upp till heltid. Ska även blicka bakåt och se vad som är bestämt sedan tidigare samt se framåt och idéer för att komma vidare. Information ges på sammanträdet den 5 februari 2014.

12 Kommunstyrelsens allmänna utskott Policy om Bisysslor för anställda i kommunen (KS/2013:517) Efter beslut i kommunstyrelsens allmänna utskott, , att ge kommunledningskontoret i uppdrag att utarbeta skriftliga rutiner för att säkerställa hanteringen av bisysslor, har ett förslag till policy om bisysslor hos anställda i Upplands Väsby kommun tagits fram. Policyn bygger på revisionsrapporten från Ernst & Young i augusti 2013, där revisorerna påtalade brister i kommunens rutiner beträffande bisysslor. Innehållet i dokumentet beaktar de synpunkter rapporten hade. Kommunledningskontorets förslag till beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott föreslår kommunstyrelsen besluta anta policyn om bisysslor. Allmänna utskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsens allmänna utskott föreslår att kommunstyrelsen beslutar enligt följande: 1. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar policyn för bisysslor för samtliga medarbetare och chefer i Upplands Väsby kommun. 2. Policyn gäller från den 1 mars 2014

13 Kommunstyrelsens allmänna utskott Omställningsavtal för förtroendevalda (KS/2013:447) Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har antagit en ny modell för förtroendevaldas omställning vid uppdragets slut. Den nya modellen kan användas lokalt om kommunfullmäktige väljer att anta den och ger då ett omställningsstöd upp till tre år. De förtroendevalda som redan idag har pensionsavtal som utgår från äldre modeller kommer att fortsätta lyda under dessa. Fakta om omställningsstödet: Modellen gäller endast för nya ledamöter från 2014, beslutet innebär att nuvarande förtroende-valda fortsätter att använda den modell man använder idag. Den nya modellen innebär: Alla förtroendevalda som haft sitt uppdrag i minst fyra år och till minst 40 procent ska få ta del av aktiva omställningsinsatser i likhet med övriga arbetsmarknaden (kan vara kompletterande utbildning eller rådgivning). Det är upp till varje kommun att bestämma omfattningen av dessa inklusive vilken kostnadsram som ska gälla. Det ekonomiska omställningsstödet utgår enligt följande. Varje tjänstgöringsår kvalificerar för tre månader. Omställningsstödet betalas ut i maximalt tre års tid och till en nivå av 85 procent av årsarvodet år 1 och 2 och 60 procent år 3. Stödet ska samordnas med andra inkomster under år två och tre. Förlängt ekonomiskt omställningsstöd kan utgå om en person är över 61 års ålder. I detta fall kan man ansöka om förlängt stöd, ett år i taget till 60 procent av årsarvodet. Detta gäller fram till att personen fyller 65 år. Här krävs minst 40 procent tjänstgöring under 8 års tid och att personen tidigare fått ekonomiskt omställningsstöd. Förändrade villkor för ålderspensionen görs i linje med det helt avgiftsbestämda avtal som SKL nyligen skrev med de fackliga motparterna. Detta baseras på utbetalda arvoden som tjänas in till 67 års ålder. Uppräkning sker med inkomstbasbeloppets förändring och ålderspension utbetalas tidigast från och med 61 års ålder.

14 Kommunstyrelsens allmänna utskott Förslag till beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott ställer sig positivt till förslaget om omställningsstöd och sänder ärendet vidare till kommunstyrelsen. Allmänna utskottets beslut Kommunstyrelsens allmänna utskott ställer sig positivt till förslaget om omställningsstöd. Allmänna utskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsens allmänna utskott föreslår att kommunstyrelsen beslutar enligt följande: Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar bestämmelser för omställningsstöd för förtroendevalda.

15 Kommunstyrelsens allmänna utskott Månadsrapport oktober 2013 (KS/2013:24) Resultatet per oktober är positivt och uppgår till 1,3 miljoner kronor. Resultatet uppkommer främst beroende av volymökningar inom it-driften plus 1,0 miljoner kronor. För att möta volymökningen har en nyanställning avseende it-support genomförts under september. Projektmedel som finns inom kontoret förbrukas inte linjärt och står för 0,5 miljoner kronor av resultatet. Resultatet för 2013 beräknas bli positivt med 0,3 miljoner kronor vilket är samma prognos som efter september. Stöd & Process förslag till beslut 1. Allmänna utskottet godkänner redovisningen av månadsrapporten. 2. Informationen noteras till protokollet. Allmänna utskottets beslut 1. Allmänna utskottet godkänner redovisningen av månadsrapporten. 2. Informationen noteras till protokollet.

16 Kommunstyrelsens allmänna utskott Sammanträdestider för allmänna utskottet 2014 (KS/2011:297) 5 februari mars april maj 8.30 Sommaruppehåll 17 september oktober december 8.30 Kommunledningskontorets förslag till beslut Allmänna utskottet antar förslaget till sammanträdestider för Allmänna utskottets beslut Allmänna utskottet antar förslaget till sammanträdestider för 2014.

17 Kommunstyrelsens allmänna utskott Tack för i år Ordförande, Kristina Klempt (FP) önskar ledamöter, ersättare och sekreteraren tack för i år samt önskar alla en god jul och ett gott nytt år. Oppositionsrådet Leif Berglund (S) önskar detsamma.

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Leif Berglund (S) Per-Erik Kanström (M) 1-6 Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-02-05 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdagen den 5 februari, klockan 8:30-10.15 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-02-10 1

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-02-10 1 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-02-10 1 Plats och tid Beslutande Messingen, lokal Lundström. Tisdagen den 10 februari, klockan 8:30-10.45 Ledamöter: Anders Rosén (V), ordf. Mathias Bohman (S), v

Läs mer

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 18 april 2012, klockan

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 18 april 2012, klockan Kommunstyrelsens allmänna utskott 2012-04-18 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 18 april 2012, klockan 8.30-10.50 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00

Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2012-02-22 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 22 februari 2012, klockan 8.30-10.00 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Per-Erik Kanström (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens allmänna utskott

Per-Erik Kanström (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens allmänna utskott Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-03-04 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvist torg 1. Lokal: Lundström. Onsdagen den 4 mars, klockan 8:30-10.00 Ledamöter: Anders Rosén (V), ordf. Mathias

Läs mer

Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf. Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP) Ibrahim Abdallah (S), tj.

Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf. Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP) Ibrahim Abdallah (S), tj. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-03-19 1 Plats och tid Skimmeln, Drabanten, Drabantvägen 9 Onsdagen den 19 mars 2014, klockan 8:30-9:50 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordf. Per-Erik

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-04-09 1. Ersättare:

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-04-09 1. Ersättare: Kommunstyrelsens allmänna utskott 2014-04-09 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, Dragonvägen 86 Onsdagen den 9 april 2014, klockan 08:30-09:30 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordförande

Läs mer

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, chef Väsby välfärd Kent Norström, utvecklingsledare Lidia Wasniewski, teamledare Jenny Magnusson, nämndsekreterare Kommunstyrelsens välfärdsutskott 2015-04-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Lundström Torsdagen den 16 april 2015, klockan 14:00 15:50 Ledamöter: Mathias Bohman (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesprotokoll. Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2011-05-11 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, plan 8, Vilundarummet Onsdagen den 11 maj 2011, klockan 09:30-12.00 Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Jan Eckert (M) Ann-Mari

Läs mer

Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordförande Per-Erik Kanström (M) Maria Fälth (KD) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Kristina Klempt (FP), ordförande Per-Erik Kanström (M) Maria Fälth (KD) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2013-02-27 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdagen den 27 februari 2013, klockan 8:30-10:40 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP),

Läs mer

Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Maria Fälth (KD), vice ordförande Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Maria Fälth (KD), vice ordförande Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2010-12-15 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 15 december 2010, klockan 8.30-11.30 Beslutande Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Kommunstyrelsens utskott för integration och 2016-09-08 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Dragonvägen 86, lokal: Blå rummet Torsdag den 8 september 2016, klockan 09:00-11.00 Ledamöter: Ibrahim Abdallah

Läs mer

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby

Kommunhuset, Dragonvägen 86, Upplands Väsby Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-02-24 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Måndagen den

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Plats och tid för sammanträdet. Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdagen den 16 november 2004 kl

FÖREDRAGNINGSLISTA. Plats och tid för sammanträdet. Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdagen den 16 november 2004 kl FÖREDRAGNINGSLISTA Plats och tid för sammanträdet Föredragande Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdagen den 16 november 2004 kl 08.30. Ärenden 1 Justering 2 Föregående mötesprotokoll 3

Läs mer

Ann-Christin Frickner (C) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens allmänna utskott

Ann-Christin Frickner (C) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens allmänna utskott Kommunstyrelsens allmänna utskott 2016-04-13 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Ragnvald Onsdagen den 13 april 2016, klockan 08:30-10:08 Ledamöter: Anders Rosén (V), ordförande Mathias Bohman (S) Lars

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-06-10 104

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2009-06-10 104 Utskottet Lärande och stöd 2009-06-10 104 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, kl 08.00-11.40 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (S) Lars-Ove Jansson (S) Lisbeth Öjstrand (FP) Margaretha von Wachenfeldt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1

Sammanträdesprotokoll. Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1 Kommunstyrelsens allmänna utskott 2015-09-16 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love almqvists torg 1. Lokal: Lundström Onsdagen den 16 september 2015, klockan 8:30-10.00 Ledamöter: Anders Rosén (V),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott 2012-12-13 1-9

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott 2012-12-13 1-9 Kommunstyrelsens personalutskott 2012-12-13 1-9 Plats och tid Personalkontorets sammanträdesrum, kl. 8.30 11.15 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Lena Andersson (M) Harald Lagerstedt (C) Marianne

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott. Ersättare: Jan-Erik Ek (M) Eila Bromme (FP)

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott. Ersättare: Jan-Erik Ek (M) Eila Bromme (FP) Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott 2014-03-19 1 Plats och tid Blacken, Drabantvägen 9 Onsdagen den 19 mars 2014, klockan 8:00 09:05 Beslutande Ledamöter: Jan-Olof Halldén (M), ordförande Torsten

Läs mer

Ledamöter: Kristina Klempt (C) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) 19-25 Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Kristina Klempt (C) ordf. Maria Fälth (KD) v. ordf. Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) 19-25 Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2013-04-17 1 Plats och tid Vilundarummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdagen den 17 april 2013, klockan 8:30-11:30 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (C)

Läs mer

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M)

Tommy Åsbacka, avdelningschef Jenny Magnusson, nämndsekreterare. Lars-Göran Sörqvist (M) Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2014-10-14 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby Tisdagen den

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjrättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2010-08-25 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 2, Plan 3 Onsdagen den 25 augusti 2010, klockan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2010-10-19 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 2, Plan 3 Tisdagen den 19 oktober 2010, klockan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens miljö- och planutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens miljö- och planutskott Kommunstyrelsens miljö- och planutskott 2014-08-18 1 Plats och tid Estrid, Messingen, Love Almqvists torg 1 Måndagen den 18 augusti, klockan 15:00-16:30 Beslutande Ledamöter: Ann-Christin Frickner-Larsson

Läs mer

Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Maria Fälth (KD) Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Maria Fälth (KD) Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2011-12-21 1 Plats och tid Vilunda-rummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 21 december 2011, klockan 8.30 10.50 Beslutande Ledamöter: Eila Bromme (FP),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2019-04-24, kl. 08:00-08:54 Sammanträdesdatum s. 1 (8) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Sofia Forsgren-Böhmer Sandra Pilemalm (L) Per

Läs mer

25 Anmälan om bisyssla 2018/ Ung drive 2018/ Övrig information 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

25 Anmälan om bisyssla 2018/ Ung drive 2018/ Övrig information 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 19 Godkännande av ärendelista 2018/1002 4 20 Personalärende 2018/1093 5 21 Statusrapport personalutskottet 2017/1334 6 22 Statistik inom personalområdet

Läs mer

Personal- och organisationsutskottet

Personal- och organisationsutskottet 2014-06-18 1 (10) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 13.15-16.00 Beslutande Börje Wilsborn (C), Andreas Granlöf (S) och Lola Frödeberg (VF) Övriga deltagare Annelie Ekstrand, 45 Utses att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldreomsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldreomsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Tid Klockan 13.15 14.00 Plats Strömsalen, Kinnaström Beslutande C Ulla-Maj Persson M Jörgen Hagman Lindén MBP Ylva Höglund C Erika Arnell tjänstgör för Rolf Hallberg (FP)

Läs mer

Kommunstyrelsesalen, kl 09:00 10:30. Dag Segrell, kommunchef, Hanna Hammarlund. Patrik Hjalmarsson. Ordförande Cecilia Vilhelmsson

Kommunstyrelsesalen, kl 09:00 10:30. Dag Segrell, kommunchef, Hanna Hammarlund. Patrik Hjalmarsson. Ordförande Cecilia Vilhelmsson Arbetsutskott 2015-08-10 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, kl 09:00 10:30 Beslutande Cecilia Vilhelmsson, S ordförande, Birgitta Gunnarsson, C, Monika Gideskog, M Ersättare Övriga deltagande Dag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida. Personal- och organisationsutskottet. Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sammanträdesprotokoll Sida. Personal- och organisationsutskottet. Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1 (10) Plats och tid Stadshuset kl. 13.15-15.45 Beslutande Ersättare Klas Håkanson (M) Annika Nicklasson (S) Börje Wilsborn (C) Marie Johansson (KD) Lola Frödeberg (VF) Magnus Olofsgård

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

Lagmannen, kommunhuset Strängnäs kl. 13:15-14:30. Se deltagarlista på sida två. Lennart Andersson (S) Mari-Anne Törnblom (M) Lennart Andersson (S)

Lagmannen, kommunhuset Strängnäs kl. 13:15-14:30. Se deltagarlista på sida två. Lennart Andersson (S) Mari-Anne Törnblom (M) Lennart Andersson (S) 1/9 Plats och tid Lagmannen, kommunhuset Strängnäs kl. 13:15-14:30 Paragrafer 32-41 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på sida två Se deltagarlista på

Läs mer

PROTOKOLL Personalutskott Paragrafer (9) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-15:00

PROTOKOLL Personalutskott Paragrafer (9) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-15:00 1 (9) Paragrafer 12-16 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Johan Pettersson (S) (ordförande) Christer Johansson

Läs mer

Jenny Brolin, nämndsekr. Margareta Persson & Solveig Johansson Grip, Handikapphistoriska föreningen. Bengt-Erik Johansson

Jenny Brolin, nämndsekr. Margareta Persson & Solveig Johansson Grip, Handikapphistoriska föreningen. Bengt-Erik Johansson Kommunala handikapprådet 2012-09-04 1 Plats och tid Beslutande Vilundarummet, plan 8, kommunhuset Tisdag den 4 september 2012, klockan 19:00 20:45 Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordf. Ibrahim Abdallah (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Sven-Olov Axelsson (S), ordförande Ingegerd Bennysson (S), 1:e vice ordförande Maria Nyberg (V) Pia Renman (M) Anneli Lyckeborn (FP)

Sven-Olov Axelsson (S), ordförande Ingegerd Bennysson (S), 1:e vice ordförande Maria Nyberg (V) Pia Renman (M) Anneli Lyckeborn (FP) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Måndagen den 24 februari 2014 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan 13:00-16:15 Sammanträdet ajournerades klockan 13:50-14:10 Sven-Olov

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-05-22 1 Plats och tid Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Upplands Väsby kommun Tisdagen den 22

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2011-09-20 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Plan 3, Upplands Väsby kommun

Läs mer

Stöd & Process, plan 6, Kommunhuset

Stöd & Process, plan 6, Kommunhuset Kommunala pensionärsrådet 2012-12-04 1 Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Tisdag den 4 december 2012, klockan 9:30-12.00 Beslutande Ledamöter: Kristina Klempt (FP) ordf Maria Fälth (KD) Nils

Läs mer

Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Maria Fälth (KD), vice ordförande Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP)

Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande Maria Fälth (KD), vice ordförande Per-Erik Kanström (M) Leif Berglund (S) Lars Valtersson (MP) Kommunstyrelsens allmänna utskott 2011-04-27 1 Plats och tid Vilunda-rummet, plan 8, kommunhuset, Dragonvägen 86 Onsdag den 27 april 2011, klockan 8.30-10.30 Beslutande Ledamöter: Eila Bromme (FP), ordförande

Läs mer

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Produktionsstyrelsen 2011-09-21 1 Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf.

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00

Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00 Kommunala pensionärsrådet 2011-11-02 1 Plats och tid Kommunhuset, Vilundarummet, plan 8 Onsdagen den 2 november 2011, klockan 9:30-12.00 Beslutande Ledamöter: Eila Bromme (FP) Jan Eckert (M) Ann-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-03-16

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-03-16 1(11) Plats och tid Beslutande Nämndhuset Nynäshamn, sammanträdesrummet på Kansliavdelningen, kl 10.00-12.05 Catrine Ek (MP), ordförande Daniel Adborn (FP) Thomas Johansson (S) Bodil Toll (M) Harry Bouveng

Läs mer

Ingemar Svanström, (c), ordförande Ingemar Bergquist, (kd) Nedzad Talovic (s) Socialchef Stellan Lindeberg

Ingemar Svanström, (c), ordförande Ingemar Bergquist, (kd) Nedzad Talovic (s) Socialchef Stellan Lindeberg Högsby kommun Protokoll 1(10) Socialutskottet Sammanträdesdatum 2007-01-10 Plats och tid Kommunhuset, kl 08.00-10.00 Beslutande Ingemar Svanström, (c), ordförande Ingemar Bergquist, (kd) Nedzad Talovic

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 314 kl. 13:00-15:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S) (ordförande) Kristian Vramsten (M) (vice ordförande) Solveig Hallin (S) Glenn Grimhage

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Spinnerskan i Mark AB 2015-06-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Spinnerskan i Mark AB 2015-06-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.30 10.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Anders Andersson FP S Per-Elof Isaksson Barbro Petersson S Tommy

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄK TIGES REVISORER SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 15.00 17.45 Beslutande Leif Nilsson (S), ordföran de Stig Johansson (M) Anders Eriksson (C) Maire Lautakoski

Läs mer

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Fredrik Drotte, KSB, 4 Elisabet Eriksson, KSB, 1-4 Sara Hugosson, sekr, S&P. Hanna Anagrius (V)

Thomas Thunblom, KSB Erik G. Olsson, KSB Fredrik Drotte, KSB, 4 Elisabet Eriksson, KSB, 1-4 Sara Hugosson, sekr, S&P. Hanna Anagrius (V) Byggnadsnämnden 2016-01-19 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 19 januari, 2016, klockan 18:00-19:11 Ledamöter: Olli Hakala (M), ordförande Halina

Läs mer

ARVIKA KOMMUN, Lärande och stödutskottet

ARVIKA KOMMUN, Lärande och stödutskottet Lärande och stöd 2007-01-16 Plats och tid Verkstaden, sal A+B klockan 08 30-15 10 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) 7-17 Lisbeth Öjstrand (fp) Ulf Westlund (s) Pia Everskog (v)

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesprotokoll. Kommunala pensionärsrådet Kommunala pensionärsrådet 2016-02-02 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvist torg 1. Lokal: Lundström. tisdagen den 2 februari 2016, klockan 09:00-12.30. Ledamöter: Ann Christin Martens (S),

Läs mer

Protokoll. Socialnämnden 2015-01-27 6-13

Protokoll. Socialnämnden 2015-01-27 6-13 Socialnämnden 6-13 2 6 Information från förvaltningschef och avdelningschefer...5 7 Flerårsstrategi för Socialnämnden 2015-2017...6 8 Samverkansavtal mellan Föreningen Kvinnojouren Olivia och Alingsås

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1217 kl. 13:00-15:25 ande ledamöter Ove Dröscher (S), ordförande Kristian Vramsten (M), vice ordförande Solveig Hallin (S) Marie Lindqvist (V) Glenn Grimhage (L) Ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2011-03-15 1 Plats och tid Beslutande Familjerättsbyrån, Industrivägen 22 B, Plan 3, Upplands Väsby kommun

Läs mer

Personal- och organisationsutskottet

Personal- och organisationsutskottet 2018-10-17 1 (10) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionsal, Stadshuset, 13.15-15.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Andreas Granlöf (S), Tommy Glans (VF), Lola Frödeberg (VF), Martina Jansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-30

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt FP Rolf Hallberg S S S Pelle Pellby, kl 13.30-16.45,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 314 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S) (ordförande) Kristian Vramsten (M) (vice ordförande) Solveig Hallin (S) Marie

Läs mer

Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Ibrahim Abdallah (S) Anders Holmberg Bengt-Erik Johansson

Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Ibrahim Abdallah (S) Anders Holmberg Bengt-Erik Johansson Kommunala handikapprådet 2011-05-31 1 Plats och tid HK-Center, Dragonvägen 64 Tisdagen den 31 maj 2011, klockan 18:00-20:00 Beslutande Ledamöter: Maria Fälth (KD), ordförande Ibrahim Abdallah (S) Anders

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-04 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Örestensrummet, kommunset, Kinna klockan 13.30-17.20 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt, kl 13.30-17.00 108-115

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15.

Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 15. 1 (12) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 10-11 Beslutande: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Inger Israelsson (v) Assar Nilsson (s), tj ers Övriga närvarande: Sune Höglander, teknisk chef, 40, 42 Arne

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-10.40 Beslutande Bo Bergman Lars Hagberg Göran Berglund Lars Rosander Lennart Beijer Övriga deltagande Magnus

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Kl. 17:00-17:10 måndagen den 12 juni 2017, Övergransalen, Kommunhuset, Bålsta Carina Lund (M), Ordförande

Läs mer

Kl. 10:00 torsdagen den 7 mars 2019, Kommunhuset, Bålsta

Kl. 10:00 torsdagen den 7 mars 2019, Kommunhuset, Bålsta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Kl. 10:00 torsdagen den 7 mars 2019, Kommunhuset, Bålsta Liselotte Grahn Elg (M), Ordförande Leif Zetterberg (C), tjänstgör

Läs mer

Lars Svensk (KD), ordförande Tomas Delgado Pinto (S), vice ordförande Catrin Björk (MP) Bengt-Olov Eriksson (S)

Lars Svensk (KD), ordförande Tomas Delgado Pinto (S), vice ordförande Catrin Björk (MP) Bengt-Olov Eriksson (S) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 09:00-11:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp 15-19 Anslaget sätts upp: 2019-06-27

Läs mer

Personal- och organisationsutskottet 2007-04-19 1 (11) Stiven Wiklund ordförande (s) Jan-Eric Berglund Björn Magnusson

Personal- och organisationsutskottet 2007-04-19 1 (11) Stiven Wiklund ordförande (s) Jan-Eric Berglund Björn Magnusson Personal- och organisationsutskottet 2007-04-19 1 (11) Plats och tid Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, måndag den 19 april 2007, kl 08.30-12.15 ande Stiven Wiklund ordförande (s) Jan-Eric

Läs mer

Närvarande ersättare Conny Timan (S) Fredrik Kjos (M) Jan-Erik Björk (KD)

Närvarande ersättare Conny Timan (S) Fredrik Kjos (M) Jan-Erik Björk (KD) PROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Gemaket, 15.00 16.00 Ajournering Beslutande Ledamöter Sara Ridderstedt, ordförande (MP) Mattias Peterson, 1:a vice ordförande (C) Göran Malmestedt, 2:e vice ordförande (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Bolmens sammanträdesrum, Kommunhuset i Gislaved, kl 14.00-16.45 Beslutande Solveig Davidsson (M) ordf. Jösta Forslund (M) Ulla Fredriksson (M) Ann-Britt Larsson (C) Elisabeth Andersson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-01-07 1(19 )

Kommunstyrelsen 2015-01-07 1(19 ) Kommunstyrelsen 2015-01-07 1(19 ) Plats och tid Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30-15.30 Beslutande Siw Gidlöf (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Per Aspengren (S) Lillemor Larsson (V)

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Sammanträdesdatum. ... Paragrafer Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Sammanträdesdatum. ... Paragrafer Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2017-09-18, kl 0800-0845 ande Laila Mäki, S Carolina Suikki, V Anita Sköld, M Övriga deltagande Elin Niemi, personalchef Utses

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-12-15 1(5) 148 Flerårsplan med budget 2015-2017 för Upplands Väsby kommun (KS/2014:11)

Kommunfullmäktige 2014-12-15 1(5) 148 Flerårsplan med budget 2015-2017 för Upplands Väsby kommun (KS/2014:11) Kommunfullmäktige 2014-12-15 1(5) 148 Flerårsplan med budget 2015-2017 för Upplands Väsby kommun () Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar enligt följande: 1. fastställa nämnders/styrelsers/utskotts

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Gemensamma nämnden för familjerättsliga frågor i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner 2012-12-11 1 Plats och tid Kommunhuset i Sigtuna, Södergatan 20, Märsta, lokal: Skölden Tisdagen den 11

Läs mer

Onsdagen den 12 november kl.14.00

Onsdagen den 12 november kl.14.00 1(4) Plats och tid Plenisalen, 13.00-13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Tjänstemän Se närvarolista sidan 2 Övriga Se

Läs mer

Kommunstyrelsens personalutskott

Kommunstyrelsens personalutskott 2017-05-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-05-18 kl. 14.00-16.15 Paragrafer 11-22 Utses att justera Dan Bülow Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult [Datum] Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens näringslivsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens näringslivsutskott Plats och tid Mölndals stadshus, rum 101 kl. 13:00-15:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Ulrika Frick (MP) (ordförande) Gabriela Nilsson (M) (vice ordförande) Gun Kristiansson (S) Kajsa

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Näringslivsnämnden 2010-05-03 22 (28) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, måndagen den 3 maj 2010, kl. 15.00-15.30 Beslutande Jörgen Larsson (S) ordf Raul Sevefjord (M) Robert Skoglund (S) Övriga deltagande

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(5) Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, Svalöv, kl 16.00-16.20 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Hans Lindström (SD), vice ordförande Anneli Persson (S), tjg. ers. för Krister Olsson (S) Aase

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1 (7) Plats och tid Östanå Wärdshus kl. 13.00-15.00 Beslutande Klas Håkanson (M) Lennart Lööw (S) Börje Wilsborn (C) Marie Johansson (KD) Lola Frödeberg (VF) Ersättare Nils-Erik Johansson

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

~:~~k... ... :... :?:~~:'J4~~.. >~.) H. HJO KOMMUN Kommunstyrelsens allmänna utskott. SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-03-26

~:~~k... ... :... :?:~~:'J4~~.. >~.) H. HJO KOMMUN Kommunstyrelsens allmänna utskott. SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-03-26 SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 Plats och tid Deltagande Stadshuset, kl 13.00 15.15 Beslutande Catrin Hulmarker (m), ordförande Tore Nolberger (m) Petter Jönsson (fp) Eva-Lott Gram (kd) Pierre R yden ( s) Tina

Läs mer

, kommunhuset. Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Li Merander Ordförande Arvid Persson Justerare Alejna Pllava

, kommunhuset. Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Li Merander Ordförande Arvid Persson Justerare Alejna Pllava Ungdomsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Beslutande 16:30, FORUM Örkelljunga Arvid Persson, Helena Lantz, Alejna Pllava, Krzysztof Muszanski, Ville Gustavsson, Elin Andersson Övriga närvarande

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, stadshuset Klockan 08:30-12:05 ajournering 10-10:15 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott 1(14) Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2013-09-18 - i Kommunhuset klockan 08:30-10:30 Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Tomas Nilsson (C) - förste vice ordförande Christer Olsson (S) - andre

Läs mer

Sammanträdesdatum. Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18. Innehållsförteckning. Ärenden

Sammanträdesdatum. Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18. Innehållsförteckning. Ärenden Vård- och Omsorgsnämnden 2004-11-18 1 (13) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 15.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30

Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30 Valnämnd 2014-08-25 1 Plats och tid Messingen, Love Almqvist torg 1 Måndagen den 25 augusti 2014, klockan 18:00-18:30 Beslutande Ledamöter: Jan Eckert (M), ordförande Olof Granström (KD), vice ordförande

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Sammanträdesdatum. Helen Johansson, personalkonsult, Paragrafer 1-8 Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Sammanträdesdatum. Helen Johansson, personalkonsult, Paragrafer 1-8 Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2018-03-12, kl 0830-1015 Beslutande Laila Mäki, S Carolina Suikki, V Anita Sköld, M Övriga deltagande Elin Niemi, personalchef

Läs mer

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C)

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-02 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kl. 08:30-11:40. Ajournering 09:05-09:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Ronny Löfquist

Läs mer

KS AU PROTOKOLL EXTRA

KS AU PROTOKOLL EXTRA KS AU PROTOKOLL EXTRA 1(11) Plats och tid Rådhuset, rådhussalen, kl. 10.00 11.25 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Insynsrepresentant. Kommunkontoret, tisdag 25 februari 2014, kl 08:30. Sekreterare Paragrafer 1-11 ANSLAG/BEVIS

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Insynsrepresentant. Kommunkontoret, tisdag 25 februari 2014, kl 08:30. Sekreterare Paragrafer 1-11 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Kommunhuset Heby kl 09:00-12:30 Beslutande Per Möller (C), ordf Sixten Larsson (M) Carl-Eric Thörngren (S) Ola Birgersson (C) Harald

Läs mer

Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den 11 juni 2015, kl. 14.00-16.00

Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den 11 juni 2015, kl. 14.00-16.00 : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 14.00-16.00 Beslutande Övriga närvarande Anders Albäck (FP), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande Per Skoog (S), 2:e vice ordförande Pamela

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25 1 (7) Jerker Carlsson, förvaltningschef Annelie Sandén, förvaltningssekreterare

Sammanträdesdatum Sida Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25 1 (7) Jerker Carlsson, förvaltningschef Annelie Sandén, förvaltningssekreterare Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25 1 (7) Plats och tid: Beslutande: Kisa Bibliotek 25 maj 2010 kl.13.00 Lena Käcker Johansson (kd), ordförande Bengt Nordin (m) Pia Tingvall (c) Conny Forsberg (s) Karin

Läs mer

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennart Engström (FP)

Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennart Engström (FP) 1 Plats och tid: Grön, 2013-05-29 kl 13:15-16:00 Beslutande: Övriga närvarande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennart Engström (FP) Hans-Börje Andersson,

Läs mer

Petra Wahlqvist, controller Sara Yousef, sekreterare Estefanía Luna Delgado, sekreterare

Petra Wahlqvist, controller Sara Yousef, sekreterare Estefanía Luna Delgado, sekreterare 1(7) Plats och tid Norrtäljesalen, torsdagen den 1 juni 2017 kl 10:00-10:25 Beslutande Ledamöter Louise Branting (C), ordf. Nils Matsson (M), v. ordf. Roine Wallin (L) Lars Hasselfeldt (KD) Ola Nordstrand

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens personalutskott 1(9) Tid och plats 2014-02-05 - i Kommunhuset klockan 10:00-12:00 Beslutande Övriga deltagande Justering Justerare Carina Zachau (M) - ordförande Tomas Nilsson (C) - förste vice ordförande Christer Olsson

Läs mer

Rådhus Skåne rum 107, kl. 09:30-11:30

Rådhus Skåne rum 107, kl. 09:30-11:30 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne rum 107, kl. 09:30-11:30 Beslutande Camilla Palm (M) Dan Berger (S) Dick Nystrand (SD) Boel Steen, HR-strateg Mattias Wirsén, HR-strateg Jenny Bondesson, HRspecialist Mari

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 314 kl. 13:00-15:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Ove Dröscher (S) (ordförande) Kristian Vramsten (M) (vice ordförande) Solveig Hallin (S) Marie Lindqvist

Läs mer

Ann-Christin Bingåker. Stefan Lamme. Pia Ingvarsson 2011-02-02

Ann-Christin Bingåker. Stefan Lamme. Pia Ingvarsson 2011-02-02 2011-01-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, tisdagen den 11 januari 2011 kl. 9.00 11.15 Beslutande Enl särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enl särskild förteckning, sid 2 Utses att justera

Läs mer