Vad gjorde vi? Living Lab 12 April

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad gjorde vi? Living Lab 12 April"

Transkript

1 Vad gjorde vi? Living Lab 12 April Sammanfattning av dagen Länsbygderådet i samarbete med Region Västerbotten inbjöd till Livning Lab, ett idéseminarium för att utveckla tankar på nya modeller för service via teknik och e-handelslösningar. Maria Kristoffersson Region Västerbotten välkomnar de 31 deltagarna som kommit för att jobba den här dagen en blandning av ungdomar, byaföreningar, universitets människor, näringslivsmänniskor, företagare, landsbygdsutvecklare och kooperatörer. Lars-Ove Jonsson Ica ger en omvärldsanalys för vad som krävs av en butik idag och de utmaningar som butiker på landsbygden har. Han ger även inspel på nya sätt att leverera service på landsbygden. Speed Box: Man kan distribuera varor via ett boxsystem, Easy Pick från Speed International AB. Butiken fyller på varorna och kunderna hämtar när det passar dem via ett SMS där man får en kod som öppnar boxen. Kan vara både varor och post eller andra typer av saker som ska levereras. Man skulle även kunna ha en butik som levererar till grannbyn via ett boxsystem. Identitetskontrollen måste garanteras för vissa varor. Detta system kan även nyttjas för att lämna in post och paket, betaltjänster, biblioteksböcker, kommunala tjänster som ska levereras. Inköpsresor: Han berättar om inköpsresor som kommuner, byaföreningar eller företagarföreningar arrangerar för att få kunder till centralortens butiker. Varubussar: Varubussar som kör runt på landsbygden kan även det vara ett alternativ. Varulösa butiken: Han berättar om Österåkers arbete för att lösa servicen, den varulösa lanthandeln. En social mötesplats som även levererade var från grannbyns butik. En hembygdsgård med livsmedelsfunktion, distansarbetsplatser, företagarlokaler, mötesplats, apotek, system, spelombud, fotvärd, hårvård etc. en del at tjänsterna finansieras av kommunen inom hemtjänsten. De jobbade både med hemtjänst och handel. Det måste vara

2 intäktsfinansierat för att det ska vara hållbart på sikt. På veckan av byaföreningen och på helgerna av de lokala föreningarna och kyrkan. Diskussion: Det ställs frågor om fler goda exempel och vi kommer fram till att det idag handlar om att lära av andra goda exempel, hitta nya lösningar, se framåt och försöka se möjligheterna. Berith Oderståhl Gafsele berättar med kraft och snergi om deras mångåriga arbete. Man kan inte gräva ner sig och se allt som är dåligt, man måste se det som går, det positiva som finns och bygga på det. Det började med att det flyttade en utlänning till byn som gillade hundar och som startade hundpensionat. Vad är det där för tokskalle? Många myndigheter kallades till byn som inte gillade att hundar skällde om nätterna och var misstänksamma och ovana vid det nya. Idag ägs 22 fastigheter av Europeer, de har en mycket aktiv byaförening som har tre anställda. De arrangerar SM och VM i draghundstävlingar och de planerar för en året runt verksamhet med basen i hundar. De hyr ut sina draghundsleder som är 7,7 mil åt hundförare från hela Europa. De jobbar vidare med bygdegården som socialt nav i byn med soppmiddagar, sommarcafé, barmarksspår, handikappanpassning, service till boende och besökare som apotek post, livsmedelssamordning, köpresor etc. de ska jobba vidare för att få kontanthantering, myndighetsservice, turistinformation, bibliotek, samarbeta med hemtjänsten, distriktssköterskan och de vill skapa en miljövagn som ska kunna serva flera byar för sortering. Med nya bybor kommer nya behov och nya möjligheter blir synliga. Kommunen har varit med i alla led och är oerhört viktig som part. Det går sakta framåt. Gafsele, byn som int starn å Livskraften kommer från de nya byborna och de mång a föreningarna, 10 föreningar finns i byn och alla hjälps åt. Byn har många företagare som kommer på de lokala lösningarna och det sitter aldrig fast. Det är mycket jobb, det är positivt då vi tror på framtiden för Åsele kommun Att skolan lades ned har på sikt varit bra. Det blev ju något annat i skolan, ett hostel som skapar jobb och utveckling. Vårt jobb i Gafsele g er återverkningar i grannbyarna, och det är bra.

3 Torbjörn Wennerbro Tavelsjö Berättar om det arbete man gör i tre kommuner, Vindeln, Vännäs och Umeå där man byggt upp bredband, Bredbandsföreningen heter Tavelsjö Byanät och den nybildade föreningen heter Tavelsjöoch Rödåbygden Utveckling Ekonomisk Förening. Det är idag 82 byar anslutna till föreningens nät. Föreningarna i byarna jobbar även för turism, kultur och servicefrågorna. Man har nära jobb och service, kultur och utbildning. Vi ligger tillräckligt nära Umeå för att ha tillgång till Norrlands bästa arbetsmarknad och tillräckligt långt ifrån för att leva ett eget liv Lis områden måste finnas där entreprenörerna vill satsa, kommunerna kan inte peka ut något då de inte vet var intresset kommer att dyka upp. Det gäller att inte ha en offermentalitet på landsbygden. Det handlar om Falkä, föreeninga, och företaaga. Det måste vara kommersiella villkor för att skapa långsiktigheten, affärsmässigheten msåte vävas in i allt som görs. Vi har idag ett antal arbetsgrupper som jobbar med olika frågor som mat, uthyrning, musikevenemang, vandringsleder, företagarträffar, aktivitetsmeny, byggbar mark och handel. Landsbygdsborna har samma behov som människor i städerna. Så gör vi i Örnsköldsvik. Torbjörn Johansson, Ann-Katrin Zachrisson och Åke Holmberg berättar om hur man ska utveckla e-tjänster på landsbygden. E-förvaltning, E-goverment är ett sätt att underlätta för människor på landsbygden att nyttja tjänster via nätet. Det hödner likartade saker på flera ställen samtidigt. Det är ingen vits att jobba fram nya grejer som någon annan redan gjort. Att låna av varandra och utveckla vidare är det bästa för att nå längre. E-power to the people right on line En ny typ av mötesplats för att underlätta för människor att kommunicera med varandra och med myndigheter och förvaltningar. Systemet ska utvecklas utifrån människors behov och inte utifrån myndigheters behov. Människor på landsbygd ska ha samma möjligheter som i stan.

4 Användarmedverkan är viktigt för att få tjänsterna så nära människorna s behov och viljor som möjligt. Perspektivet är att byn vänder på perspektivet att utveckla sina styrkor och kvalitéer med hjälp av engagemang och modern teknik. En anslagstavla där man kan kommunicera. Fyra områden/ fyra Workpackage: Mötesplatser för individer, företag, myndigheter, föreningar, företag, ett socialt media som samhällsservicemodell. Framtidens byskola, små lärande miljöer, alla elever har en lap top, öppna nät, storytelling, näringslivssamverkan om framtidens e tjänster. Elektrisk hjälpreda där man får info istället för att söka info på nätet utifrån den profil man anger. E-me. Företagstjänster nätverk för samarbete, nätverk av människor som har tillit till varandra. Nästa steg, ISSI, Innerlandet drivs nu kommersiellt i ett privat, public partnership som är gemensamt ägt av universitetet, företag och individer. Fantastiska visioner och tror att människor ska jobba med det här viktiga. Men det tar tid att få engagemang från människor, man måste engagera de som berörs. Det finns mycket att bryta ner för att få folk att förstå att vi måste få besökare och fler människor till landsbygden. Galleria/webbshop. I maj sjösätts Gallerian. Man kan gå in på nätet, handlar från flera affärer, sökfunktion för speciella varor, betala och få varorna levererade hem eller till den plats man valt. Innerlandets Galleria. Man utbildar företagare på kvällar för att kunna nyttja sociala medier, internet och möjligheter att tjäna mer penar genom att nå ut med sina produkter/varor/tjänster. Företagarna kan skapa sin egen hemsida och utveckla den vidare för att den ska vara uppdaterad. Transporterna är dyra och tanken med Gallerian är att man har en mäklare för en by/flera byar som ser till att frakterna samordnas. Det finns småbutiker som blivit enormt stora för att de nyttjat nätet. Idag är det företag i två byar Bredbyn och Björna som är med i konceptet. Företagen som är med tjänar på att utbilda samt genom att ta betalt för att sälja tjänster till företag. Modellen ska vara billig att ta över av andra. Man bygger via utbildningarna ett kompetensnätverk. Gallerian är kopplad till orterna samtidigt som varje företag har egna hemsidor. Kund: en ingång, flera shoppar, en kundvagn, en kassa, gemensam transport. Shop: delad kostnad, mäklarsupport, marknadsföring. De som driver ICA skulle gärna vilja att alla beställde på internet, det blir enklare och tar mindre tid. I Björna ska man koppla in fiskevårdsområdena i en e-handelslösning för att sälja fiskekort, information om övernattning, service, upplevelser och aktiviteter i deras område. Systemen kommer att vara tillgänglig via smarta telefoner. Brockern/Mäklaren är den som ansvarar för att den lokala Gallerian sköts betalningar, frakter och betalt till leverantörerna. Brockern/ mäklaren får provision och ska ragga kunder. Tekniskt måste det lösas hur betalningsflödena ska gå. Så fort som möjligt ska säljaren ha betalt.

5 Sen arbeta vi gruppvis med de frågor vi hoppades finna svaren på: Några av deltagarna njöt extra av vårens fröjder. Hur skulle e-handelslösningar kunna vara modell för din bys behov av service? Kan modern teknik nyttjas för att tillgodose sin bys behov av varor och livsmedel? Vad behövs där det inte längre finns någon butik och vilka alternativa lösningar ser vi? Hur skulle tekniken kunna kopplas samma med distributionen? Hur kan e-handelslösningar vara ett komplement till butiker som fungerar och stödja butiker att överleva? Hur formar vi en social miljö? Finns sociala arenor som kan kompletteras med service både kommersiell och offentlig? Vilka tjänster ska tekniken leverera? Det kanske är tjänster och service som vi inte ser idag. Två spår; Där butiken inte finns och där man vill utveckla befintliga butiker. Vad gör vi om affären har lagt ner? Utökad hemtjänst, utökat hemsändingsstöd. Men även att den sociala funktionen måste fyllas så en samlingsplats måste finnas. Aktiva och engagerad hembygdsförening är en viktig del att vara på hugget så att n inte hamnar i offerrollen. Nya saker och nya lösningar. E-handel, webbshoppa, appar, samla olika funktioner i EN lokal för möten, handla mat, få apoteksvaror, tjänster. Innovativa och Positiva tankar. Näringsliv och entreprenörskap som drivkraft? Byn utan affär behov av fysisk mötesplats, där Easy pick/speedbox system kan vara en lösning. Speedbox/Easy pick i vägkorsningar där det passerar många människor. Enebacken tex. Där måste man hitta ett sätt att finansiera den lösningen. Samarbete mellan flera för att dela på kostnaderna. Diskussion: Det kostar ca 5000 kr/månad att driva en box-lösning. Hur ska kostnaderna fördelas mellan de som brukar boxen och de som levererar och vad är det offentliga intresset? Hur ska man få systemet lönsamt? Vad ska kommunen betala för att servicen finns till de äldre? Vilket pris läggs på kunden? Posten vad betalar de?

6 Byn som har affär att få affären att överleva är svårt, att ha en välsorterad kiosk är inte lönsamt. Man måste fylla butiken med fler tjänster och mer service. Lagt in ombudstjänster, bibliotekstjänster, återförsäljare, bensin, kaffeautomat, Samverkan mellan byar, där det inte finns lokal kan man gå till grannbyn där lokaler finns, Hur kan e-handel leverera service? E-handel är framtiden och är ett bra system där man har många som vill plocka ut sin färdiga kasse. ICA,s matkasse kommer att finnas på alla ICA butiker så småningom. Modern teknik måste nyttjas för landsbygdens möjligheter att nå service, varor och tjänster? Behovsbaserade koncept måste tas fram. Kommunikationsivern måste finnas och e- tjänster går inte att bromsa. Skolan är viktig där attityderna till framtiden måste utgå från ungarnas kreativitet. Testa skarpa koncept på användarna. Våga pröva sig fram med användarna i en by och justera efter det. Se det som pilotprojekt. Attitydförändringar är det viktigaste, både hos byborna och hos de som styr, politikerna. Hur tillgodoser vi alla människors behov och är det viktigt att landsbygden finns? Vad skulle det kosta om vi mister landsbygden? Teknik måste sättas in i ett social sammanhang, man måste bygga in möten mellan människor i de digitala tjänsterna. En mäklarfunktion fyller fler funktioner socialt. Återanvänd gamla beteenden, varubussarna är på G igen! Varubuss med e-handel tex. GPS teknik pushinformation för bussarna eller lastbilen så vet man när man kan åka, när varorna är på plats eller när man kan samlas. Dokumentera och sprid erfarenheter av kunskaper. Interaktivitet mellan tätort landsbygd Målgruppen måste involvera, bor i byn och jobbar någon annanstans, besökare, bor och jobbar i byn, bor men jobbar inte, Våra mål för dagen fylldes : Att få deltagare från byarna involverade i arbetet för att deras by ska få utökad och utvecklad service. Att vi får fram underlag för att forma modellernas innehåll. Att vi får fram underlag för ett konceptutveckling i de byar som vill pröva något nytt. Att vi vet vilka behov byarna har som dessa projekt ska fylla. Slutsatser av dagen: Formera ett arbetsgrupp omkring E-handel/Speedbox för befintliga butiker Formera en arbetsgrupp kring sociala mötesplatser med serviceutbud Formera en arbetsgrupp kring Speed box/ e-handel där butik inte finns

7 Ta fram informationsmaterial om alternativa servicemodeller, bilder och nedladdningsbart på nätet med goda exempel och även mindre lyckade försök. Försöka få fram fler PPP lösningar för att formera samarbeten kring service. Koncept för service måste kunna bli koncept som blir säljbara på internationell marknad. Kolla in Linas matkasse, ICA,s matkasse etc för landsbygd. Nyheter Vecka 20 kommer ICA handlarna att om de vill kunna jobba med ICA,s matkasse. Varje handlare bestämmer själv om han/hon vill jobba med den

espinn eservice plattform för Innelandet

espinn eservice plattform för Innelandet eservice plattform för Innelandet espinn - nästa steg mot Informationssamhället 3.0 likvärdig tjänste- och servicenivå inom Örnsköldsvi kommun med tillgång till samma service oavsett va han/hon bor i kommunen.

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Servicepunkter Journalnummer: 2009-7580 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden Vår butik! Totebo 2 En plats för bygden Denna folder har Kommunens Landsbygdsutvecklare tagit fram på uppmaning av oss i Totebo-Yxereds Samhällsförening. Vi har varit behjälpliga med en del information

Läs mer

PostNords landsbygdsundersökning

PostNords landsbygdsundersökning PostNords landsbygdsundersökning Emma Riblom 5 december 2013 Nordens ledande kommunikations och logistikföretag Erbjuder kommunikations- och logistiklösningar till, från och inom Norden Omsatte 39 Mdr

Läs mer

Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun?

Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun? Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun? Mycket pengar kommer in från turismen Positiv feedback från turister Bättre att samarbeta

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Etapp 2 2014 Etapp 3 2015

Etapp 2 2014 Etapp 3 2015 Etapp 2 2014 Etapp 3 2015 Bredband via fiber i Bodens kommun 2013-2015 Beviljade medel för 2013 Etapp 1 13.6 miljoner Beviljade medel för 2014 Etapp 2 10.3 miljoner + Privat medfinansiering 8000:- / st.

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

Framtidssäkra din Logistik!

Framtidssäkra din Logistik! Framtidssäkra din Logistik! Sara Ihrlund Consortio Fashion Group Bo Zetterqvist Svensk Digital Handel Logistikgruppens Uppdrag Hos medlemmar och i omvärlden: Hitta de för E-handeln viktigaste logistikfrågorna

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans Leader

Utvärdering Bygd och stad i balans Leader Utvärdering Bygd och stad i balans Leader 1 Innehåll Utvärdering... 1 Bygd och stad i balans Leader... 1 Bakgrund... 3 Metod... 3 Stärkt attraktivitet - fastighetsvärden... 4 Ortsvandringar... 4 Växtplatser...

Läs mer

Vår resa. Vi är själva

Vår resa. Vi är själva Vår resa Vi är själva Sportfiske skapar över 800 000 arbetstillfällen i USA och de amerikanska sportfiskarna spenderar över 48 miljarder dollar per år på sitt fiske American Sportfishing Assocation Vem?

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Konceptbeskrivning Ungagemang

Konceptbeskrivning Ungagemang Konceptbeskrivning Ungagemang Vad är Ungagemang? Syftet med Ungagemang är att skapa en fysisk mötesplats där unga ges verktyg och inspiration för att själva förvandla idéer till aktiviteter som skapar

Läs mer

Välkommen! Varmt väl m n loka affär! Uppe på kullen med utsikt över sjön hittar vi Brokinds affär. På

Välkommen! Varmt väl m n loka affär! Uppe på kullen med utsikt över sjön hittar vi Brokinds affär. På Din lokala affär 1 Välkommen! Uppe på kullen med utsikt över sjön hittar vi Brokinds affär. På trädäcket utanför affären finns det möjlighet att sitta i solen, läsa dagens tidning och dricka morgonkaffet.

Läs mer

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Bakgrund Denna handlingsplan är kopplad till Ronneby kommuns landsbygdspolitiska program och är framtagen efter en

Läs mer

En undersökning om samhällsservice i tätort

En undersökning om samhällsservice i tätort En undersökning om samhällsservice i tätort och på landsbygden d 20-204 Service för en fungerande vardag En god samhällsservice behövs för att få vardagen att fungera där man bor. TNS Sifo har på uppdrag

Läs mer

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 1 (8) MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 WORKSHOP Vilka möjligheter finns för unga på landsbygd? Grupp 1 1. Trygghet och stark gemenskap 2. Föreningar aktiva starka grupper 3. Företagandet

Läs mer

.. NYA Tibro VÄGGTIDNING. Lekande LATT. Digitala Väggtidningar Digital skyltning Kö-TV Vi stärker lokalsamhälle och handel. och lönsamt!

.. NYA Tibro VÄGGTIDNING. Lekande LATT. Digitala Väggtidningar Digital skyltning Kö-TV Vi stärker lokalsamhälle och handel. och lönsamt! Lekande LATT och lönsamt! NYA Tibro VÄGGTIDNING Digitala Väggtidningar Digital skyltning Kö-TV Vi stärker lokalsamhälle och handel Digital Väggtidning En Digital Väggtidning är en samarbetsmodell där en

Läs mer

Fråge enkät Service på Seskarö

Fråge enkät Service på Seskarö Fråge enkät Service på Seskarö Varje hushåll har fått en enkät. Om man är en familj bestående av flera medlemmar så vill vi gärna ha svar och synpunkter av så många familjemedlemmar som möjligt. I enkäten

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

The Frame Lake Model En modell som möter verkliga behov och leder till hållbar landsbygdsutveckling

The Frame Lake Model En modell som möter verkliga behov och leder till hållbar landsbygdsutveckling The Frame Lake Model En modell som möter verkliga behov och leder till hållbar landsbygdsutveckling Vi alla i projektet Innovationsupphandling X vill rikta ett stort Tack till Ramsjö! Tack alla Ramsjöbor

Läs mer

Guide. Starta eget företag

Guide. Starta eget företag Guide Starta eget företag Trygghetsrådet TRS Rehnsgatan 11, 7 trappor, 113 57 Stockholm Växel 08-442 97 40, trygghetsradet.trs@trs.se www.trs.se Trygghetsrådet TRS 2019 Starta eget första steget Den här

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 4. Sollerön 4,%. Kön Antal Procent. Kvinna 6 8,%. Man 6 6,9% Totalt 4,% Medelvärde,6.

Läs mer

Vi utforskar vi bygger relationer vi medskapar vi bygger lokal kapacitet - vi testar nytt vi dokumenterar och vi sprider.

Vi utforskar vi bygger relationer vi medskapar vi bygger lokal kapacitet - vi testar nytt vi dokumenterar och vi sprider. I årets sista nyhetsbrev från Service i samverkan besöker vi Arvidsjaur och den ansvarige tjänstepersonen Sofie Lundberg Nilsson, processledaren Bertil Degerlund samt ordförande för Hela Sverige ska leva

Läs mer

Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor.

Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor. Ett enkelt val. Här är framtidstron stark. Nya företag startas och byggkranar snurrar. Detta präglar den goda stämningen och klimatet mellan människor. VISION Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och

Läs mer

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär!

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär! Din lokala affär 1 Välkommen! Vid vägkanten i det natursköna Skeda udde ligger den lokala butiken. Här är kundservicen och ordväxlingen med grannarna centrala och viktiga delar för butiken. Det är också

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans

Utvärdering Bygd och stad i balans Utvärdering Bygd och stad i balans UTIFRÅN-PERSPEKTIV UTVÄRDERINGENS UTFORMNING SNABBGENOMGÅNG AV UTFALL SLUTSATSER & REKOMMENDATIONER Etapp 1: Utveckla servicegrad utanför centralorten Syfte: Att utveckla

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Hela landsbygden ska med!

Hela landsbygden ska med! Hela landsbygden ska med! När elen drogs in i stugorna på 50-talet var det ingen som kunde förutse hur mycket den kan användas till...... och idag vet vi att nya tjänster och användningsområden är på väg!

Läs mer

Fair Trade Grund del 1

Fair Trade Grund del 1 Fair Trade Grund del 1 Presentera er Hur kom du i kontakt med rörelsen? Vad är det som gör att du vill engagera dig? Från vilken butik kommer du? Vilka är dina förväntningar på kursen Syfte med kursen

Läs mer

Jonas Ogvall, Vd Svensk Digital Handel

Jonas Ogvall, Vd Svensk Digital Handel Jonas Ogvall, Vd EMOTA-EU Omvärldsbevakning & rapportering Riksdag Samhälle Press Leverantörer Påverkan & Förändring Betalningar & säkerhet EU-Bevakning Framtidssäkrar medlemmarnas digitala verksamhet

Läs mer

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening

Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Varaslättens Bredband Ekonomisk Förening Några stolpar FIBER ÄR FRAMTIDEN Idag finns det inga hastighetsbegränsningar BILLIGARE TJÄNSTER TV/Bredband/Telefon blir billigare ATTRAKTIVARE FASTIGHET Fastighetens

Läs mer

Lars-Hermans frågor. Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? Janne Sandahl Consulting AB

Lars-Hermans frågor. Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? Janne Sandahl Consulting AB Lars-Hermans frågor Har (de små) stadskärnorna någon framtid? Skulle det vara bra med Sturegatan som gågata? 2014-03-04 Janne Sandahl 1 Mina plattformar Mitt konsultföretag och dess nätverk KTH En förfärlig

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Sammanställd av Djurens Rätt Göteborg 1 Djurens Rätt Göteborg genomförde i december 2012 en utställning på Frölunda kulturhus

Läs mer

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10

Ockelbo. Framtidens centrum i fokus. Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Ockelbo Framtidens centrum i fokus Marlene Hassel Svenska Stadskärnor / 2014-02-10 Hur kan vi......utveckla en ort eller stad...öka attraktiviteten...och för vem? Ockelbos situation och möjligheter? -

Läs mer

Slutkonferens Bygd o stad i balans

Slutkonferens Bygd o stad i balans Slutkonferens Bygd o stad i balans VISION för landsbygden Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka. Bygd och stad

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro 1 (7) Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Inledning Svenska kyrkan ska vara ett redskap för Guds rike, och i varje

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010

NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010 NTF Västernorrland Årsmöte 24 mars 2010 Kort Historia 1999 Processen runt tågtrafiken i Norrland startar 2001 Intresseföreningen Norrtåg startar som på ett politiskt plan drivit tågfrågan i Norrland vidare.

Läs mer

8 goda skäl att välja Karlskronas stadsnät

8 goda skäl att välja Karlskronas stadsnät 8 goda skäl att välja Karlskronas stadsnät Vårt ansvar en fungerande vardag för dig Stadsnätet är ett fiberoptiskt kommunikationsnät i Karlskrona kommun. Via en och samma anslutning kan du välja mellan

Läs mer

Dialogmöte. Älghult 2014 06 03

Dialogmöte. Älghult 2014 06 03 2014-06-24 Dialogmöte Älghult 2014 06 03 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Anders Svensson, ekonomi och

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Presentation. Bygd o stad i balans

Presentation. Bygd o stad i balans Ett enkelt val. Presentation Årets hetaste Lantis plats 25 Näringslivsutvecklare Förvaltningschef Äldreomsorgschef Boendechef Volontär Hustru, mamma, mormor, farmor Husägare, sommarstugeägare, kattägare

Läs mer

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 7 00,00%. Kön Antal Procent. Kvinna 6 55,3%. Man,68% Totalt 7 00,00% Medelvärde,5.

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Företagsklimatet i Lycksele kommun 2018

Företagsklimatet i Lycksele kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Nominering Årets Leader

Nominering Årets Leader Nominering Årets Leader Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: 321:an Journalnummer: 20093696 Kontaktperson, (namn, telefonnummer och epostadress) i det nominerade förslaget:

Läs mer

Landsbygdshandeln som ökat turistmål

Landsbygdshandeln som ökat turistmål 2013-10-29 Slutrapport för projektet Landsbygdshandeln som ökat turistmål Projektledare Annette Petersson Innehållsförteckning 2. Projektets syfte och mål 2 3. Projektets organisation och styrning 3 4.

Läs mer

Lanthandeln som attraktiv mötesplats för utveckling Förslag på arbetsätt. Version 2012-10-21

Lanthandeln som attraktiv mötesplats för utveckling Förslag på arbetsätt. Version 2012-10-21 Lanthandeln som attraktiv mötesplats för utveckling Förslag på arbetsätt Version 2012-10-21 1 INLEDNING... 4 MÖTESPLATSEN VIKTIGT... 4 VAD ÄR EN ATTRAKTIV MILJÖ?... 4 UTVECKLINGSRESURSER... 5 RESURSER

Läs mer

Framtidens serier. hur ser de ut?

Framtidens serier. hur ser de ut? Framtidens serier hur ser de ut? Jag heter Yvette Gustafsson, och är serietecknare. Jag började teckna serier när jag studerade på Serie- och bildberättarprogrammet i Hofors 2004-2006. Under tiden där

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät

PROCESSBESKRIVNING BYALAG. Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät PROCESSBESKRIVNING BYALAG Hur det fungerar det när ni har bestämt er för fibernät Bredband i hela Sverige Målet för bredbandspolitiken är att Sverige ska ha bredband i världsklass. För att kunna realisera

Läs mer

Att bygga ett bynät i egen regi Handbok

Att bygga ett bynät i egen regi Handbok Att bygga ett bynät i egen regi Handbok Sanne Wikström och Ulf Grindgärds Varför bygga fibernät när vi redan har telefonledningen till alla hus? Och ett modem kostar ju inte så mycket idag. Det är en ganska

Läs mer

B y a p l a n B y a p l a n

B y a p l a n B y a p l a n Byaplan Byaplan Innehållsförteckning 1. Inledning...................................................... 3 2. Byaplan....................................................... 4 2.1 Vad är en byaplan och hur

Läs mer

Tavelsjö- och Rödåbygdens utveckling, ek. för. tel: 070 646 57 73 1

Tavelsjö- och Rödåbygdens utveckling, ek. för. tel: 070 646 57 73 1 Tavelsjön, flygbild Foto: Lars Lind 1 Centralort i området Vindeln Vännäs Gemensamma intressen i tre kommuner Umeå 2 tel: 070 646 57 73 1 Huvudmotivet - utveckling av en bygd är värdehöjande Enskilda -

Läs mer

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08

STORA BESÖKSDAGEN. Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 2012 STORA BESÖKSDAGEN Suzan Östman Bäckman Vingåkers Kommun 2012-06-08 Stora besöksdagen 2012 Syfte Syftet med besöken är att förbättra näringslivsklimatet, vårda befintligt näringsliv, ta del av företagarnas

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Pilotkommun. Sammanställning DIALOGTRÄFFAR SERVICEBEHOV 2013 Norsjö kommun VILKEN SERVICE BEHÖVER DU OCH DITT SAMHÄLLE? Barnomsorg? Dagligvaror?

Pilotkommun. Sammanställning DIALOGTRÄFFAR SERVICEBEHOV 2013 Norsjö kommun VILKEN SERVICE BEHÖVER DU OCH DITT SAMHÄLLE? Barnomsorg? Dagligvaror? Sammanställning DIALOGTRÄFFAR SERVICEBEHOV 2013 Norsjö kommun VILKEN SERVICE BEHÖVER DU OCH DITT SAMHÄLLE? Dagligvaror? Kollektivtrafik? Bibliotek? Hälsovård? Barnomsorg? Brandförsvar? Mobil och bredbandstäckning?

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

European Union. IT Västerbotten Eva-Marie Marklund, projektsamordnare www.itvasterbotten.org

European Union. IT Västerbotten Eva-Marie Marklund, projektsamordnare www.itvasterbotten.org IT Västerbotten Eva-Marie Marklund, projektsamordnare www.itvasterbotten.org Så här var det då Lokala nät Telefoni Sorsele Robertsfors Telia Malå Norsjö Skellefteå Token Ring Landstinget Umeå Nordmaling

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Intern impelmentering

Intern impelmentering Intern impelmentering sid 1 Hur kliver vi vinnande in i morgondagen? Vi tror det kan vara en framkomlig väg att tänka basutbud som grundefundament och istället för att diskutera en mängd mindre produkter

Läs mer

BID som samverkansform

BID som samverkansform BID som samverkansform Vad är BID? Internationell tillämpning Erfarenheter i Sverige Metod Drivkrafter Medborgardialog Hur går utvecklingen vidare i Sverige? Business Improvement District Skottland Innerstaden

Läs mer

NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT

NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT NORDISK E-HANDEL FLERMARKNADSÖVERSIKT @ ERIK HAGENRUD REGIONAL EXPORTRÅDGIVARE EXPORTRÅDET NORRBOTTEN / SKELLEFTEÅ VÄNDPUNKT 2010 FEM TRENDER INOM NORDISK E-HANDEL 1. Fortsatt snabb tillväxt 93 % av nordiska

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet HANDLINGSPLAN Sida 1 (6) Datum Kommunstyrelse förvaltningen Vår handläggare Näringslivsutvecklare Raymond Jennersjö Adressat Kommunstyrelsen Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020

Läs mer

Camilla Harrskog Intern information i en mobil applikation

Camilla Harrskog Intern information i en mobil applikation Camilla Harrskog Intern information i en mobil applikation Camilla om ICA-handlarnas Förbunds app Appen är nog den mest kostnadseffektiva produktion vi gjort. Den har hjälpt oss att slå rekord i ICA-handlare

Läs mer

Servicepunkter i Uppsala kommun. Stadsbyggnadsförvaltningen Ellen Johansson & Malin Ohlsson 28 maj 2018

Servicepunkter i Uppsala kommun. Stadsbyggnadsförvaltningen Ellen Johansson & Malin Ohlsson 28 maj 2018 Servicepunkter i Uppsala kommun Stadsbyggnadsförvaltningen Ellen Johansson & Malin Ohlsson 28 maj 2018 Vi ska bli en av Sveriges bästa landsbygdskommuner Vi är Sveriges mesta landsbygdskommun med 50 000

Läs mer

Service en avgörande attraktionsfråga

Service en avgörande attraktionsfråga Service en avgörande attraktionsfråga Service leder till attraktionskraft Tillgång till service är grundläggande för en kommuns attraktivitet och för näringslivets utveckling Utan service inga företag

Läs mer

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND Fibernät med EU-stöd Fibernät Tillgång till bredband och Internet är idag lika självklart som tillgång till elektricitet och

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA

FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA En av våra servicebilar FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA HISTORIA Freetrailer grundades i Danmark 2003 och kom till Sverige 2008. Bakom den rullande succén står ett par danska herrar med grundtanken

Läs mer

Checklista för att starta eget företag

Checklista för att starta eget företag Bra hjälp på vägen till eget företagande! Checklista för att starta eget företag Checklistan är ett enkelt och smart verktyg för ett lyckat företagande. Med en tydlig översikt får du snabbt klart för dig

Läs mer

Serviceplan Strömsunds kommun

Serviceplan Strömsunds kommun Serviceplan Strömsunds kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-20, 29 Utarbetad av Ville Welin SUAB 1 Innehållsförteckning 1.Inledning 3 2.Bakgrund..4 3.Mål o Syfte...5 -Övergripande mål

Läs mer

Finspångs Stadsnät Ett öppet nät

Finspångs Stadsnät Ett öppet nät Finspångs Stadsnät Ett öppet nät Finet Ett av kommunen helägt bolag Två affärsområden - IT-service & Stadsnät Öppet nät = Alla leverantörer är välkomna Finns i hela kommunen Vad är fiber? Optofiber är

Läs mer

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb Byagruppen Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid 2 Bakgrund sid 3 Varför pratar vi så mycket om begreppet

Läs mer

Dialogmöte. Åseda 2014 06 04

Dialogmöte. Åseda 2014 06 04 2014-06-24 Dialogmöte Åseda 2014 06 04 1. Välkomna Presentation av deltagare: PO Ekelund, kommunchef Magda Gyllenfjell, ny projektledare Annie Öhman, planerare/utvecklare Lars Gunnar Serell, ansvarig för

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Utredning av servicepunkter

Utredning av servicepunkter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Svendsén 2018-05-17 KS 2018/0524 Kommunstyrelsen Utredning av servicepunkter Förslag till beslut Kommunstyrelsen ger kommunledningskontoret i uppdrag

Läs mer

>>>Sista chansen att skaffa dig DLC Säsongsbiljett cirka 24 timmar innan vi stänger detta erbjudande

>>>Sista chansen att skaffa dig DLC Säsongsbiljett cirka 24 timmar innan vi stänger detta erbjudande Bäste Läsare Just nu kör vi ett riktigt bra erbjudande för alla som redan är med i DLC och även för dig som ännu inte är det! >>>Sista chansen att skaffa dig DLC Säsongsbiljett cirka 24 timmar innan vi

Läs mer

för dig inom besöksnäring och handel

för dig inom besöksnäring och handel Sammanställning After Work för dig inom besöksnäring och handel Sammanfattning Målet var att ta fram en handlingsplan med 2-4 konkreta frågor som kommunen tillsammans med Företagarna ska arbeta vidare

Läs mer

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN #industrinäger HÄNG MED PÅ 46 % SVARAR EFTER ATT DE SKULLE KUNNA TÄNKA SIG EN TEKNISK UTBILDNING PÅ GYMNASIET. 84 % AV ELEVERNA SOM DELTOG PÅ 2016 SÄGER ATT DE VET MER OM INDUSTRIFÖRETAG ÄN INNAN DERAS

Läs mer

Välkommen till ett nytt SNAB-år!

Välkommen till ett nytt SNAB-år! Verksamhetsplan 2015 Välkommen till ett nytt SNAB-år! Med företagens bästa i fokus kommer 2015 präglas av tillväxt och business to business. Konkret innebär det fokus på aktiviteter som skapar möjligheter

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Pilotkommun. Sammanställning DIALOGTRÄFFAR SERVICEBEHOV 2013 Kommunerna Malå och Norsjö VILKEN SERVICE BEHÖVER DU OCH DITT SAMHÄLLE? Barnomsorg?

Pilotkommun. Sammanställning DIALOGTRÄFFAR SERVICEBEHOV 2013 Kommunerna Malå och Norsjö VILKEN SERVICE BEHÖVER DU OCH DITT SAMHÄLLE? Barnomsorg? Sammanställning DIALOGTRÄFFAR SERVICEBEHOV 2013 Kommunerna Malå och Norsjö VILKEN SERVICE BEHÖVER DU OCH DITT SAMHÄLLE? Dagligvaror? Kollektivtrafik? Bibliotek? Hälsovård? Barnomsorg? Brandförsvar? Mobil

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 9. Kollektivtrafik. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 9 Kollektivtrafik April Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1. Svarsfrekvens Det är 85 personer 57 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av dem som

Läs mer

Hur tänker du om framtiden på landsbygden?

Hur tänker du om framtiden på landsbygden? DET BLIR SOM VI TÄNKER Hur tänker du om framtiden på landsbygden? Vision Möjligheternas Örnsköldsvik En hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka.

Läs mer

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg

Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01. Caroline Ullman & Johanna Lundberg Kommunikationsplan för ICA Student 2015-06-01 Caroline Ullman & Johanna Lundberg i i i Hej! Vi har pratat med studenter som har gett oss tips på hur de vill bli informerade och kommunicera med er på ICA

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

OBJEKTINFORMATION September 2013

OBJEKTINFORMATION September 2013 OBJEKTINFORMATION September 2013 Scandinavian Crown (Objekt S-6465) CETRÉL Företagsförmedling har i uppdrag att förmedla kontakt med potentiella köpare av detta företag och att projektleda en överlåtelseprocess.

Läs mer

Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn)

Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn) Möte om fiber i Jäderfors enbart för icke medlemmar samt alla boende öster om Järbovägen husen nr 520-620 (Gäller ej boende i byn) Som läget är nu är intresset för fiber jättestort i stora delar av Jäderfors.

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer