För varje barns rätt att upptäcka världen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För varje barns rätt att upptäcka världen"

Transkript

1 För varje barns rätt att upptäcka världen Lär dig använda ditt trygghetslarm med GPS för barn tryggt och sunt!

2 Innehållsförteckning Vad är GPS? Hur fungerar GPS? Vad är GSM? Trygghetslarm med GPS Hur använder jag trygghetslarmet? Läsa av GPS positionen Läsa positionen på Internet Vilken mobiltelefon behöver jag? Skicka kommandon Övriga funktioner

3 1 Vad är GPS? GPS står för Global Positioning System (Global Positions System). GPS använder sig av 27 stycken satelliter som cirkulerar runt vårt jordklot, varav 24 är aktiva och 3 är reserver. Satelliterna täcker tillsammans hela jorden och vart vi än befinner oss så har man vi sikt mot åtminstone 3 satelliter samtidigt, förutsatt att vi inte befinner oss inomhus under ett solitt tak så klart. GPS tekniken utvecklades under 1970-talet av det amerkianska försvarsdepartementet och sattes i bruk GPS är tillgänglig för alla och gratis i privat bruk. Positionen bestäms av longitud, latitud och altitud. Dock är altituden, den som anger höjden, inte tillgänglig för privat bruk. Det har att göra med att man vill förhindra att GPS mottagare används på improviserade missiler. Det krävs kontakt med 4 satelliter för att få med altituden, något som vi privata användare alltså inte har tillgång till.

4 2 Hur fungerar GPS? För att kunna få sin position bestämd av en GPS mottagare så krävs att den befinner sig på en plats där den har kontakt med 3 satelliter. Som bilden ovan illustrerat så befinner sig den lilla gula cirkeln i mitten (se pilen) inom de tre satelliternas täckningsområden. Placerar man en GPS mottagare inom området kan man via satelliterna få dess position bestämd av de tre satelliterna med en exakthet på upp mot en halv meter. Detta kan liknas med att triangulera. Generationer innan vår använde sig av triangulering för att navigera ute på världshaven med hjälp av stjärnorna. Avståndet och vinkeln mellan stjärnorna gav en uppskattad position. Skillnaden idag är att man mäter tiden det tar för signalerna är färdas mellan satelliterna och GPS mottagaren för att fastställa positionen. För att kunna få fram en position så måste man också veta varje satellits position, det får man från 15 stycken markstationer som är placerade längs med eller i närheten av ekvatorn. Men hur får vi veta en GPS mottagares position om den t.ex. befinner sig inomhus och inte har kontakt med några satelliter? Jo, då får vi position via GSM istället.

5 3 Vad är GSM? GSM är en förkortning för Groupe Spécial Mobile och är ett globalt system för mobil kommunikation. Det var GSM som lade grunden för våra SIM kort och gjorde det även möjligt att skicka och ta emot SMS. I Europa, som ligger i frekvensområde 1, använder vi oss av frekvensområdena GSM-900 och GSM I USA t.ex. används frekvensområdena GSM-850 och GSM Det är viktigt att veta när man köper en GPS mottagare, köper man fel så fungerar den inte i vårt land. Vår GPS mottagare fungerar i både USA och i Europa. GSM mast GPS mottagare GSM mast Om en GPS mottagare befinner sig inomhus eller utan fri sikt mot himlen så får den sin position via GSM masterna istället. Positionen blir inte lika exakt som mot GPS men den ger ändå en ungefärlig position. Om du har en mobiltelefon kanske du känner igen den här bilden? Här kan du se att de blå punkten i mitten anger din ungefärliga position, medan den omgivande ljusare blå cirkeln visar inom vilket område du definitivt befinner dig. Att det blir så kan bero på två saker; antingen har din mobiltelefon inte kontakt med GPS eller så har du inte kopplat på eller så saknar din mobiltelefon GPS.

6 4 Trygghetslarm med GPS Som bilden nedan visar så har trygghetslarmet inte en egen display. Det har att göra med att den ska vara så liten som möjligt samt att det är inte på själva mottagaren man vill kunna se positionen eftersom den är ämnad som ett personskydd. Det är från distans man vill få information om var den som bär larmet befinner sig, alltså som i vårt fall barnet. Själva tekniken som behövs för att kunna ta emot signalerna från GPS tar mycket mindre plats än som ryms inuti skalet på dosan, det mesta av utrymmet går åt till att inhysa batteriet så att mottagaren får en användbar batteritid. Det här trygghetslarmet har en bra batteritid med en Standby tid på ca 60 timmar. Det innebär att om den bara är på så behövs den inte laddas på knappt 3 dygn. Om man ställer in den på att automatiskt rapportera sin position t.ex. var 3:e minut, så räcker den ungefär lika länge som en arbetsdag, inklusive resan till och från arbetet.

7 5 Hur använder jag trygghetslarmet? Hur du använder trygghetslarmet i just din familj kommer med tiden att visa sig och ni kommer att hitta era egna rutiner. Vi ger här ändå lite tips och idéer utifrån våra erfarenheter som förhoppningsvis kan ge dig en vägledning i hur man kan använda larmet i vardagen. Du kan, som tidigare nämnts, antingen välja att trygghetslarmet rapporterar sin position automatiskt, t.ex. var 3:e eller 5:e minut, eller så kan du låta den vara i standby läge för att spara på batteri och bara kontakta den vid eventuellt behov för att få reda på dess aktuella position. Är den i standby läge kan du ringa upp trygghetslarmet när som helst för att få en rapport om position skickat till dig. Om ditt barn ska iväg själv någonstans och du är orolig att något kan hända på vägen så kan det vara bra att låta trygghetslarmet rapportera sin position kontinuerligt. På så vis kan du snabbare få en överblick över hur ditt barn har rört sig och vart det kan befinna sig just nu. Med små barn så kan man stoppa med larmet i barnvagnen eller i någon ficka på kläderna. Det kan kännas tryggt när man besöker folkrika platser eller ska iväg och handla. Situationerna är olika i olika familjer, hur ser området ut där du bor? Hur brukar ditt barn agera? Har du ett barn som gärna drömmer sig bort och när som helst kan få för sig att gå iväg från dagis eller skolklassen? Har du ett barn i mellanåldern, som är stort nog att ta sig till skolan eller träningen själv eller men för liten för att freda sig själv vid hot eller angrepp? Eller vill du helt enkelt bara ta det säkra för det osäkra och låta ditt barn ha med sig trygghetslarmet ifall något skulle hända? Ladda din GPS på natten och låt den hänga i hallen nära ytterkläderna så kan ditt barn bara ta med sig den till skolan, kompisarna eller träningen. Prata ihop er, barn i alla åldrar kan förstå vad trygghetslarmet är för något.

8 I skidbacken eller under andra typer av semestrar är bra tillfällen att ta med sig trygghetslarmet. Om ni bestämmer er för att åka i olika backar för att därefter träffas om en timme för att äta lunch och olyckan är framme, kan föräldern snabbt få positionen och ta sig till platsen för att hjälpa till. Att packa med ett trygghetslarm med GPS funktion när ett barn ska ut och rida i naturen borde vara lika självklart som att bära hjälm idag. Det är så enkelt att ta med sid larmet. Här kanske inte kontinuerlig spårning behövs eftersom utflyckten sker utomhus under bar himmel och det är lätt att få kontakt med larmet, det viktiga är att larmet är med. Unga flickor kan vara en extra utsatt grupp, framför allt om de är ute ensamma på kvällstid och passerar genom områden som kan vara mörka och svårupptäckta för omgivningen. Det gäller så klart även yngre pojkar. Det kan vara klokt att alltid se till att de tar med sig ett trygghetslarm. Här kan föräldrar lära sina barn om hur de kan använda trygghetslarmets olika funktioner. Om barnet blir angripet eller ofredat kan det vara svårt att få fram sin mobiltelefon för att kalla på hjälp. Kanske har barnet till och med blivit av med mobiltelefonen. Lär barnen hur man bär trygghetslarmet lättillgängligt, så att de vid hotfulla tillfällen enkelt kan komma åt SOSknappen. Med ett tryck på SOS-knappen skickas ett diskret meddelande till föräldrarna som får positionen och kan ta sig till platsen för hjälp. När man befinner sig på folkrika platser med mindre barn kan det vara bra att låta trygghetslarmet gå på och rapportera sin position mer frekvent än vanligt. Kommer ni ifrån varandra så finns kanske inte tid för att vänta in 3 minuter innan nästa position rapporteras. Under de få dagar man vistas på en livlig semesterort kan det vara bra att ladda trygghetslarmet under natten och sedan låta barnet bära det under dagtid. Vårt trygghetslarm är vattentät men tål inte att badas med. Det finns jättebra påsar som skyddar vanliga mobiltelefoner som man kan använda om man vill ha med larmet vid bad. De finns att köpa hos återförsäljare av mobiltelefoner.

9 6 Läsa av GPS positionen Nu vet vi att trygghetslarmet kan få sin position från satelliterna genom det system som kallas GPS. Den kan också få sin position från mobiltelefonmasterna, GSM. Men hur får vi reda på positionen? Trygghetslarmet kan skicka sin position på två sätt: antingen som ett SMS meddelande till ett angivet mobiltelefonnummer eller genom att skicka datatrafik till en mottagande dator så vi kan se positionen på t.ex. Google maps. Vi går igenom SMS meddelanden. För att trygghetslarmet ska kunna skicka ett SMS så måste den ha ett SIM kort placerat i det. Varje SIM kort har som bekant ett eget telefonnummer tilldelat. Om vi ringer upp trygghetslarmet på det telefonnummer som hör till SIM kortet så kommer trygghetslarmet att skicka oss sin position i form utav ett SMS till oss. Ett SMS kan se ut så här. Det här SMS meddelandet talar om att det är nu (Now), med datum , samt en del annan information. Det finns en länk som börjar med Klickar vi på den så kommer vi att se positionen på Google maps, om vi har en mobil som kan visa Google maps. Du kan hela tiden styra din GPS mottagare från din mobiltelefon. Alla inställningar kan ske från mobiltelefonen. Om du t.ex. vill att din GPS mottagare automatiskt ska rapportera sin position var 5:e minut så skickar du ett speciellt kommando till den. Vi återkommer om det framöver. Om du inte kan ringa din GPS mottagaren så beror det med största sannolikhet på att den inte har kontakt med GSM nätet. Det är precis som med mobiltelefonen, saknar den täckning så går den inte att ringa till. Din GPS kan fortfarande ha kontakt med GPS och veta sin position, den kan bara inte förmedla den för tillfället. Prova igen lite senare.

10 7 Läsa positionen på Internet Om du inte vill att ditt trygghetslarm ska skicka sin position som ett SMS så kan du koppla den mot vår spårningstjänst. Det kan t.ex. kännas irriterande att var 30:e sekund få ett SMS med positionsuppgifter, det blir lätt väldigt många under en dag. Om trygghetslarmet istället skickar sin position till en kompatibel spårningstjänst så ser du aktuell position när du loggar in på spårningstjänsten. Du kan även följa tidigare rapporterade positioner. Det finns många olika spårningstjänster att använda. En del är gratis medan andra kostar att använda. Gratistjänsterna kan vara bra för den om är tekniskt kunnig, den kräver dock att du vet att den passar till din just ditt trygghetslarm eller GPS och den kräver att du vet hur man använder dem tillsammans. En betaltjänst erbjuder oftast support och de uppdaterar sin tjänst för sina kunder kontinuerligt. TryggaFöräldrar har en egen spårningstjänst som levereras av tillverkaren av trygghetslarmet. Vi samarbetar med myndigheter och kommuner för att säkerställa att du och ditt barn får så bra hjälp som möjligt att hitta varandra om något skulle hända. Om ditt trygghetslarm skickar sin position till en spårningstjänst sker det genom datatrafik, GPRS, och inte som SMS. Det kan vara mycket mer kostnadseffektivt att skicka datatrafik istället för SMS då storleken på det data som skickas är mycket liten. Det är bra att se över vilket abonnemang man har. Comviq bjuder alla TryggaFöräldrars kunder på ett SIM kort laddat med 50 kronor.

11 8 Vilken mobiltelefon behöver jag? Du kan använda vilken som helst mobiltelefon för att kunna kommunicera med ditt trygghetslarm, så länge den kan skicka och ta emot SMS. Vi rekommenderar att du har en så kallad Smartphone, som t.ex. Iphone, Samsung, HTC eller liknande. De har större skärmar som gör det lättare att läsa av en karta och de kan snabbare koppla upp sig mot Internet för att kunna se positionen. Har du inte en Smartphone så kan du alltid använda Internet till att följa positionen. Du skickar då ett kommando till ditt trygghetslarm att den ska rapportera sin position till spårningstjänsten. Som vi nämnde i kapitlet innan så skickar trygghetslarmet alltså inte ett SMS med sin position till din mobiltelefon, utan den skickar informationen om sin position som data till en mottagande IP adress. Du kan fortfarande ringa upp ditt trygghetslarm och få dess aktuella position som ett SMS även om GPS mottagaren är inställd på att skicka sin position till spårningstjänsten.

12 9 Skicka kommandon För att kunna skicka kommandon till trygghetslarmet så måste du ange behörighet för vilka telefonnummer som trygghetslarmet ska få ta emot kommandon ifrån. Du kan ange flera telefonnummer, vanligtvis brukar man ha antingen ett eller två nummer i en familj med två föräldrar. Man kan ställa in så att bara ett telefonnummer får skicka kommandon för att inte röra till det så att föräldrarna av misstag skickar olika kommandon samtidigt. Man kan fortfarande ställa in så att båda föräldrarnas telefonnummer kan ta emot nödmeddelanden och meddelanden om trygghetslarmets position. Med trygghetslarmet följer också en programvara som du kan installera på en dator. Via programmet kan du komma åt ditt trygghetslarm och göra inställningar därigenom. Det finns en mängd olika kommandon som du kan skicka till trygghetslarmet, det är en mycket avancerad liten pryl. Vi kommer dock att hålla oss till de mest grundläggande som att få reda på aktuell position, be trygghetslarmet att rapportera sin position kontinuerligt samt att ringa upp och lyssna av omgivningen kring larmet. När du tycker att du känner ditt trygghetslarm väl så är det upp till dig att lära dig de mer avancerade funktionerna. Personligen tycker vi att de grundläggande funktionerna räcker väl, men vi går här kort igenom vilka andra funktioner som ändå kan vara intressanta att känna till.

13 10 Övriga funktioner Nu har vi gått igenom att du med ett trygghetslarm kan: Få aktuell position genom att ringa upp trygghetslarmet. Lyssna av omgivningen kring trygghetslarmet genom att ringa upp det och inte lägga på direkt. Få trygghetslarmet att rapportera sin position kontinuerligt till en spårningstjänst som du kan följa på Internet Förutom de ovan nämnda grundläggande funktionerna kan nämnas följande: Geofence ruta in ett område, t.ex. runt ett dagis. Trygghetslarmet larmar automatiskt om den lämnar ett förutbestämt område (se bild). Speed alert ställ in en maxhastighet och trygghetslarmet larmar automatiskt om den hamnar i en rörelse som överskrider hastighetsgränsen. Move alert ställ in trygghetslarmet att larma om den börjar röra på sig (bra t.ex. om den är placerad i en barnvagn). Det många funktioner som man kan få med ett modern och bra trygghetslarm. I grund och botten handlar det dock om att kunna nå och få en position på någon man håller kärt, om något skulle inträffa. Kanske räcker det med att ditt barn bara har ett trygghetslarm som du kan skicka med vid behov, oavsett alla tekniska funktioner. TryggaFöräldrar arbetar för att föräldrar ska lära sig att förstå GPS tekniken bättre och lära sig att använda trygghetslarm på ett sunt sätt tillsammans med sina barn. Huvudsaken är att du har tillgång till ett trygghetslarm i hemmet.

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

redknows MiniFinder Användarmanual Axtech AB SV.

redknows MiniFinder Användarmanual Axtech AB SV. redknows MiniFinder Användarmanual Axtech AB 0314 S:t Jörgens väg 4, 422 49 Hisings Backa, Sweden Tel. 031-558866, Fax. 031-558869 info@axtech.se www.redknows.se SV. redknows är ett registrerat varumärke

Läs mer

3. LADDNING AV MINIFINDER...

3. LADDNING AV MINIFINDER... INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION... 5 2. SIM-KORT... 7 2.1 SÄTTA I OCH TA UR SIM-KORTET... 7 3. LADDNING AV MINIFINDER...... 9 4. STARTA UPP MINIFINDER... 10 4.1 STARTA UPP DITT LARM... 10 4. 2 PROGRAMMERA

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Studiehandledning för cirkelledare

Studiehandledning för cirkelledare Alla kan surfa Studiehandledning för cirkelledare 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning: Anki Bard-Sandström, SV Författare: Charlotta Olofsson och Petra Hoff Grafisk

Läs mer

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se

Rädda Barnen 107 88 Stockholm Landsvägen 39, Sundbyberg Tel: 08-698 90 00 kundservice@rb.se www.raddabarnen.se Rädda Barnen 2013 Författare: Anna Norlén Redaktion: Yara Anttila, Ylva Edling, Anna Fairbrass Formgivning: Lowe Brindfors Illustration: Moa Hoff/ Söderberg Agentur Första upplagan ISBN: 978-91-7321-446-9

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Ungas integritet på nätet

Ungas integritet på nätet Ungas integritet på nätet En guide för föräldrar, pedagoger och andra viktiga vuxna En publikation i serien.se:s Internetguider av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund Ungas integritet på nätet.se:s Internetguide,

Läs mer

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader?

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader? Den här lilla rapporten kan innebära att DU om 1-2 månad har tagit ett större kliv mot dina drömmar än du gjort under det senaste året. Det som vi tar upp här är EXREMT viktigt för alla som driver en verksamhet

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING Av och med: Tommy Kreutner Kreutner.se Skriven någon gång för ganska länge sedan Det var en gång en gammal bortglömd domän, domänen var fortfarande knuten till ett webbhotell

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Systematiskt jobbsök Per Norrman, Varberg 2015

Systematiskt jobbsök Per Norrman, Varberg 2015 Systematiskt jobbsök Per Norrman, Varberg 2015 Innehållsförteckning 1.Inledning...3 2.Steg 1 Kartlägg behov...5 2.1.Kontakt 1 - Mejla...6 2.2.Mall för mejlutskick...6 2.3.Respons...7 2.4.Kontakt 2 Ringa

Läs mer

TDC Mobil användarmanual

TDC Mobil användarmanual TDC Mobil användarmanual Sida 2 1. KOM IGÅNG MED TDC MOBIL...3 OM DU FÅTT ETT NYTT MOBILNUMMER...3 OM DU FLYTTAT DITT MOBILNUMMER TILL TDC...3 FLYTTA TELEFONBOKEN MELLAN TELEFONER...3 PIN- OCH PUK-KODER...4

Läs mer

Mitt säkra kort. Förord

Mitt säkra kort. Förord Mitt säkra kort Förord Instruktionerna som du nu kommer att läsa fungerar förutsatt att du följer dem till punkt och pricka. Du kommer att tjäna från 10.000 till över 100.000 kronor per månad beroende

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Hantera Livet Med ADHD/ADD

Hantera Livet Med ADHD/ADD Hantera Livet Med ADHD/ADD Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina Saker Och Ditt Liv Zemira Goja Copyright 2011 Coaching Center HANTERA Ditt ADHD/ADD Liv Tio Strategier Att Organisera Din Tid, Dina

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Datorstöd till din turnering

Datorstöd till din turnering Datorstöd till din turnering Cup Manager erbjuder modern resultatservice kombinerat med ett avancerat administrationsverktyg När man organiserar en turnering är det mycket att hålla reda på. Det som tar

Läs mer

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller Designprocessen 1/4 Genom hela vårt arbete med detta bidrag till Design Open har vi utgått efter den designprocess som Svensk Industridesign presenterar på sin hemsida, samt även kunskaper vi fått genom

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Men fråga mig bara är en vägledning som riktar sig till dig som jobbar med barn och unga. Här beskrivs vad sexuell exploatering är och

Läs mer

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil.

Häng med när jag tittar på hur vi kan använda en skrivare idag och hur den passar in i ett trådlöst nätverk och en mobil livsstil. 1 Så här lätt skaffar du dig en egen Trådlös skrivare http://www.omwlan.se/guider/tradlost skrivare.aspx 2011 08 12 Sidor 16 Att börja prata skrivare såhär en bra bit in på 10 talet känns för många kanske

Läs mer