Att ha katt i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att ha katt i Göteborg"

Transkript

1 Att ha katt i Göteborg Information från miljöförvaltningen i Göteborgs Stad och Göteborgs Djurskyddsförening

2 Innehåll Att skaffa katt 3 Kattägarens ansvar 4 Katter på villovägar 8 Katten på resa 10 Kattpensionat 12 Skötsel av katten 12 Aktivering 13 Försäkringar 14 Till sist 14 Kontakter 15 Broschyren har tagits fram av Amanda Westfal och Stina Jakobsson som en del i ett examensarbete vid miljö- och hälsoskyddsprogrammet, Umeå universitet

3 Att skaffa katt Katten är ett av våra vanligaste och mest älskade husdjur. Den kommer att vara en kär vän i många år framöver, men man får inte glömma att den kräver daglig omsorg för att må bra. En katt kan leva i år, och som kattägare har man ansvar för katten under hela dess liv. Katter är självständiga och intelligenta djur, men de klarar sig inte helt på egen hand. Därför är det viktigt att tänka efter innan man skaffar katt, för hur söta kattungar än är måste man veta att man kommer att ha möjlighet att ta hand om katten så länge den lever. Planera noga innan du skaffar katt, ta reda på vilka behov katten har och vilka bestämmelser som gäller för att ha katt. Det finns mycket litteratur om katter att låna på biblioteken eller köpa i bokhandeln. När du ska skaffa katt måste du först bestämma dig för om du ska välja en raskatt eller en huskatt. Vill du ha en huskatt kan du gärna kontakta katthem eller djurskyddsföreningar som oftast har många katter som söker nya hem. Är du intresserad av en särskild ras finns flera olika kattklubbar där du kan få information och kontaktuppgifter till uppfödare av rasen. Om du väljer att köpa en kattunge är det viktigt att den är över 12 veckor gammal innan den tas från sin mamma. Inte förrän då är den mogen för att anpassa sig till de förändringar som ett nytt hem innebär. Den ska vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva. Det är bra om den också är avmaskad och veterinärbesiktigad.

4 Faktaruta I vissa fall krävs tillstånd för att ha katt. Om du till exempel har hand om fler än 9 katter som är äldre än 12 månader, föder upp 3 eller fler kullar per år eller använder katter i yrkesmässig verksamhet behöver du tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. Se utdrag ur lagtext, i mitten av broschyren, för information om när tillståndet krävs. Kattägarens ansvar Att vara kattägare innebär ett stort ansvar, både gentemot katten och mot andra människor. Kattens naturliga beteende är att röra sig fritt utomhus, men om du bor i ett tätbebyggt område måste du vara medveten om att utevistelse kan innebära risker för katten. Det är till exempel inte ovanligt att katter blir påkörda.

5 Olägenheter Tänk på att alla inte tycker om katter, en del är till och med rädda för dem. Många människor är dessutom allergiska mot katter. Din katt kan besvära omgivningen genom att använda barnens sandlådor eller grannens rabatter som toalett, klösa sönder eller håra ner utemöbler och liknande. Det är inte heller ovanligt att katter letar sig in i närbelägna bostäder genom öppna dörrar och fönster. Löpande honkatter och okastrerade hannar orsakar ofta olägenheter genom att jama och sprida lukt. Det finns lösningar på att hålla katter borta från områden där de inte är välkomna. Det kan till exempel vara doftsprayer som katter tycker är obehagliga, eller apparater som sänder ut ultraljud. Sådana produkter finns i vissa zoobutiker och hos trädgårdshandlare. Grannar som besväras av katter på den egna tomten kan använda sig av sådana produkter för att hålla katterna borta. Ibland kan det hjälpa med enkla metoder som att spruta vatten med blomspruta på katten när den kommer in på tomten. Vaccinering Det är viktigt att vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva. Sjukdomarna är plågsamma och svåra att behandla och kan sluta med att katten dör. Vaccinera din katt även om den bara vistas inomhus eftersom smitta kan komma in utifrån, exempelvis via dina skor. Rådfråga din veterinär om hur ofta din katt ska vaccineras.

6 ID-märkning Katten bör ID-märkas med mikrochip eller tatuering. ID-märkning underlättar i de fall då katten kommit bort eftersom det gör det möjligt att hitta ägaren (under förutsättning att denna finns registrerad i kattägarregistret). Mikrochip injiceras under huden och tatuering görs i vänster öra. Det finns för- och nackdelar med båda metoderna. Mikrochipet är en bestående märkning, men syns inte utan en speciell avläsare. Avläsare för mikrochip finns hos polisen och veterinärkliniker. Tatueringen går att se i örat på katten, men kan synas sämre med tiden. Vissa färger syns bättre än andra, svart brukar vara den färg som syns bäst. Ägarens namn, adress och telefonnummer ska registreras i det centrala kattägarregistret som idag finns hos Svenska Kennelklubben (SKK). Om katten byter ägare eller om du övertar en katt från någon annan ska kattägarregistret meddelas. Det gäller även om du flyttar, byter namn eller om katten dör. Glömmer du det är märkningen verkningslös. I kombination med ID-märkningen bör man sätta på katten ett halsband, då syns det direkt att katten har en ägare. Halsbandet ska vara anpassat för katter och utformat så att det lossnar om katten skulle fastna i något. Ibland lyckas katter tappa sitt halsband, därför är det inte lämpligt att använda halsband som enda märkning.

7 Kastrering Katter blir könsmogna när de är 6-10 månader gamla. Du kan märka det på att de blir rastlösa och börjar jama mer högljutt. Hankatter börjar oftast markera sitt revir genom att skvätta urin. Om du inte ska ägna dig åt seriös avel bör du kastrera din katt. Kastrerade katter upplevs ofta som mer tillgivna och lättare att ha som husdjur. De håller sig närmare hemmet och hankatterna blir inte heller lika benägna att slåss och urinmarkera för att försvara sitt revir. Du slipper dessutom att oroa dig för att din katt ska få oönskade kattungar. P-piller brukar ges till honkatter som alternativ till kastrering, men vid långvarig användning kan de öka risken för vissa sjukdomar. Om du ger din katt p-piller är det viktigt att de ges regelbundet och att du kontrollerar att katten verkligen har svalt hela pillret. Om en katt inte får sitt p-piller i tid finns risken att hon blir dräktig, eftersom honkatter börjar löpa omgående efter ett missat piller.

8 Katter på villovägar Katter kan av olika anledningar komma bort från sitt hem. Det behöver inte alltid betyda att ägaren har övergivit sin katt. Här följer några praktiska råd över hur du bör agera när din katt sprungit bort, eller när du träffar på en katt du misstänker är övergiven. Försvunna Om din katt försvinner ska du i första hand kontakta polismyndigheten, som är ansvarig för upphittade katter. Prata med grannar, sätt upp lappar i närområdet samt annonsera i dagstidningen om att din katt försvunnit. Du kan även ta kontakt med de olika djurhem som finns, katten kan ha blivit inlämnad till ett sådant. Om katten kommer bort är chansen att den kommer tillrätta större om den är ID-märkt och registrerad. Upphittade Vad gör man om man hittar en katt som verkar övergiven? Du kan börja med att prata med närboende och sätta upp lappar i området för att försäkra dig om att ägaren inte bor i närheten. Prova också att kontakta polismyndigheten och annonsera, i vissa tidningar får man annonsera gratis om upphittade djur. Om det trots allt verkar som att katten inte har någon ägare kan du ta kontakt med djurskyddsföreningar eller katthem som bedriver omplaceringsverksamhet för katter. I väntan på att få katten omplacerad kanske du själv har möjlighet att ta hand om den en tid. Förvildade I Göteborg finns flera tusen förvildade katter som tyvärr svälter och lider svårt under de blöta och kalla vintrarna. Man ska inte börja mata en katt utomhus som verkar övergiven.

9 Djurskyddslagen (1988:534) 2 Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. 3 Djur skall ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn. Fodret och vattnet skall vara av god kvalitet och anpassat efter det djurslag som utfodras. 9 Om ett djur är sjukt, skadat eller på annat sätt genom sitt beteende visar tecken på ohälsa, skall djuret snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär, eller andra åtgärder vidtas, om inte sjukdomen eller skadan är så svår att djuret måste avlivas omedelbart. 26 En tillsynsmyndighet får meddela de förelägganden och förbud som behövs för att denna lag eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen skall efterlevas. I beslut om förelägganden eller förbud får tillsynsmyndigheten sätta ut vite, dock inte i fall som avses i 29. Om någon inte rättar sig efter lagen eller föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen eller inte följer en tillsynsmyndighets föreläggande, får myndigheten besluta om rättelse på hans bekostnad. I brådskande fall får ett sådant beslut meddelas utan föregående föreläggande. 29 Länsstyrelsen skall meddela förbud att ha hand om djur eller ett visst slag av djur för den som 1. inte följer ett beslut som en kontrollmyndighet har meddelat enligt 26 och som är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt, 2. allvarligt har försummat tillsynen eller vården av ett djur, 3. har misshandlat ett djur, 4. har dömts för djurplågeri enligt 16 kap. 13 brottsbalken, eller 5. vid upprepade tillfällen dömts för brott enligt 36 eller 36 a eller vid upprepade tillfällen varit föremål för beslut enligt 26. Förbud skall inte meddelas, om det är uppenbart att ett upprepande inte kommer att inträffa. Om den mot vilken förbudet riktas är ägare av djuret, får länsstyrelsen dessutom ålägga honom att göra sig av med det och förbjuda honom att skaffa djur över huvud taget eller ett visst slag av djur. Förbudet kan avse viss tid eller gälla tills vidare. Lag (2006:809). 31 Länsstyrelsen skall besluta att ett djur skall tas om hand genom polismyndighetens försorg om 1. djuret otillbörligt utsätts för lidande och detta inte rättas till efter tillsägelse av kontrollmyndigheten, 2. ett beslut som meddelats enligt 26 inte följs och beslutet är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt,

10 3. ett beslut som meddelats enligt 29 inte följs, 4. den som har djuret i sin vård har dömts för djurplågeri enligt 16 kap 13 brottsbalken, eller 5. den som har djuret i sin vård vid upprepade tillfällen dömts för brott enligt 36 eller 36 a eller vid upprepade tillfällen varit föremål för beslut enligt 26. Lag (2006:809). Brottsbalk (1962:700) 16 kap 13 Om någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djur för lidande, dömes för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år. Lag (1972:629). Djurskyddsmyndighetens föreskrifter om kravet på tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) för hållande m.m. av häst, hund, katt och övriga sällskapsdjur (DFS 2004:5) 1 I 16 djurskyddslagen (1988:534) finns bestämmelser om krav på tillstånd för den som yrkesmässigt eller i större omfattning håller, föder upp, upplåter, säljer eller tar emot sällskapsdjur eller hästar för förvaring eller utfodring, eller använder hästar i ridskoleverksamhet. I dessa föreskrifter finns bestämmelser om när en verksamhet som avses i första stycket ska anses vara av större omfattning samt vilka verksamheter som är undantagna från kravet på tillstånd. 2 I dessa föreskrifter avses med foderdjur: ryggradsdjur som är avsedda att användas som föda till köttätande djur, förvaring eller utfodring av djur: verksamhet som innebär att samtidigt och regelbundet antingen ta emot andras djur mot ersättning eller ta emot djur i syfte att förmedla dem, hållande av djur: att ha hand om egna eller andras djur, sällskapsdjur: ryggradsdjur som används eller ska användas som sällskaps-, hobby- eller foderdjur, inklusive alla typer av hundar och katter, samt upplåtande av djur: verksamhet som innebär att, mot ersättning, låna ut djur. 5 Följande verksamheter med katt ska anses vara av större omfattning: 1. hållande av 10 eller fler katter äldre än 12 månader, 2. uppfödning av 3 eller fler kullar per år, 3. upplåtande av 3 eller fler katter per år, 4. försäljning av katter från 3 eller fler kullar per år av egen uppfödning,

11 5. försäljning av 3 eller fler katter per år från annans uppfödning, samt 6. förvaring eller utfodring av 4 eller fler katter. Lag om tillsyn över hundar och katter (SFS 2007:1150) 1 Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. 21 En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten. Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt (SJVFS 2008:5) 1 kap 4 Inomhusutrymmen för hundar och katter ska vara försedda med fönster för att släppa in dagsljus. 5 Förvaringsutrymmen, förutom bostäder, för hundar och katter ska vara konstruerade så att de är enkla att inspektera samt att rengöra och desinficera. 16 Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare. 17 Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett. 18 Hundar och katter ska dagligen ges foder. Fodret ska garantera tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel och ges i sådan mängd så att de inte blir för magra eller för feta. Om flera djur utfodras tillsammans, ska de ges möjlighet att äta utan att otillbörligen störas av andra djur. 19 Hundar och katter ska hållas tillfredställande rena och pälsen ska skötas. 3 kap 5 Om flera katter förvaras i ett utrymme utan möjlighet att gå ut, ska det finnas minst en kattlåda per två katter eller en så stor låda att den till ytan motsvarar en kattlåda per två katter. Kattlådan ska hållas tillfredställande ren. 6 Katter som hålls inomhus ska ha fri tillgång till dricksvatten. Katter som hålls helt eller delvis utomhus ska få tillgång till vatten minst två gånger per dag på sådant sätt att det inte omedelbart fryser, om de inte har tillgång till vatten från vattenautomat eller dylikt som erbjuder frostfritt vatten. 8 Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner.

12 9 Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder. Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger. Miljöbalk (SFS 1998:808) 9 kap 9 Bostäder och lokaler för allmänna ändamål skall brukas på ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer och hållas fria från ohyra och andra skadedjur. Ägare eller nyttjanderättshavare till berörd egendom skall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att hindra uppkomsten av eller undanröja olägenheter för människors hälsa. 3 kap 6 Sprängning och skjutning med eldvapen får inte utan tillstånd av polismyndigheten äga rum inom område som omfattas av detaljplan. Den som är under 18 år får inte utan tillstånd av polismyndigheten inom område som omfattas av detaljplan utomhus använda luft- eller fjädervapen med vilka kulor, hagel eller andra projektiler kan skjutas ut. Detsamma gäller utanför sådant område, om inte vapnet används under uppsikt av någon som har fyllt 20 år. Skjutbanor som inte hör till försvarsmakten får användas endast efter tillstånd av polismyndigheten. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om utförande och besiktning av skjutbana. Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 36 Husdjur och andra djur som hålls i fångenskap skall förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer. Ordningslag (1993:1617)

13 Katten kanske bor i närheten eller har kommit på villovägar och letar sig inte hem igen om den får mat någon annanstans. Börjar man mata katter på en plats kan det leda till att det samlas flera katter på stället, eftersom det finns tillgång till mat. Då finns risken att det bildas en grupp med katter som är mer eller mindre förvildade. Är de dessutom okastrerade förökar de sig snabbt och snart är där en hel koloni med förvildade katter. Stora grupper av katter ökar risken för sjukdomar som sedan lätt sprider sig vidare till våra husdjur. Om du börjar mata en katt kan du komma att bli betraktad som ägare till den. Ta i stället kontakt med fastighetsägaren i området för vidare hantering av problemet, se faktaruta. En okastrerad honkatt kan få ca 120 ungar under sitt liv. Det kan ge upphov till många förvildade katter, speciellt om kattungarna inte får möjlighet att vänja sig vid människor. Särskilt mellan åttonde och tolfte levnadsveckorna är det viktigt att de har mänsklig kontakt. Enligt 9 kapitlet 9 i miljöbalken skall fastighetsägaren ansvara för att boende i området inte utsätts för olägenheter. Om hyresgästerna anser att fastighetsägaren inte avhjälper problem, kan de kontakta miljöförvaltningen som kan ställa krav på fastighetsägaren. En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad får enligt 21 i lagen om tillsyn över hundar och katter avlivas av jakträttsinnehavaren, eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten. Avlivning av katter får endas ske enligt Statens Jordbruksverks föreskrifter och aldrig genom till exempel dränkning eller kvävning. Det är straffbart enligt djurskyddslagen. Faktaruta

14 Katten på resa Om du ska resa med din katt ska den transporteras i en bur eller väska som är anpassad till kattens storlek och har tät botten. De flesta bussar, spårvagnar och tåg tillåter att du tar med katten. Spårvagn, buss och båt Vid resa med Västtrafik går det bra att ta med katten utan extra kostnad men katten måste transporteras i bur eller väska. Du och din katt ska sitta längst bak i bussen eller i sista vagnen på spårvagnen. På Styrsöbolagets båtar ska pälsdjur placeras på höger sida i salongen eller utomhus på däck. Djur får inte placeras på sittplatser. Tåg och flyg På tåg brukar det finnas särskilda vagnar där djur är tillåtna. På flygresor ska du ha en godkänd flygtransportbur att frakta katten i. Kontakta det resebolag du tänker åka med för exakt information om vad som gäller hos dem. 10

15 Bil När du åker bil med katt bör transportburen av säkerhetsskäl gå att spänna fast i bilbältet. Det är viktigt att se till att ventilationen fungerar bra. Tänk på att det kan bli mycket varmt i en bil, framförallt sommartid. Katten får bara tillfälligt och under korta stunder lämnas ensam i bilen. Under långa bilresor bör katten ha tillgång till friskt vatten eller ges tillfälle att dricka minst var sjätte timma. Resa utomlands/sällskapsdjurspass Vid resor in och ut ur Sverige finns regler som måste följas. Inom EU-länder krävs bland annat att katten är ID-märkt, har sällskapsdjurspass och är vaccinerad mot rabies. Reglerna skiljer sig beroende på vilket land du ska resa till. Kontakta Jordbruksverket för närmare information. 11

16 Kattpensionat Katter ska ha tillsyn minst två gånger dagligen. Om du ska resa bort behöver du ha någon som ser till din katt medan du är borta. Om du inte har någon person i närheten som kan ställa upp som kattvakt kan du anlita ett kattpensionat. Det finns ett antal i Göteborg med omnejd som är godkända av miljöförvaltningen och som inspekteras regelbundet. Tänk på att kontakta pensionaten i god tid då de kan vara fullbokade. Miljöförvaltningen kan lämna förteckning över godkända kattpensionat. Skötsel av katten Gör det till en vana att känna igenom din katt dagligen så att du inte missar eventuella skador på den. Vissa katter behöver extra pälsvård för att inte bli toviga, och klorna kan behöva klippas. Det är ganska vanligt att katter drabbas av tandsten som kan avlägsnas hos veterinären. Det finns en bra skrift på apoteket som heter Hälsoråd för katt som alla kattägare borde ha hemma. 12

17 Aktivering Katter är födda till jägare och behöver få utlopp för sin jaktinstinkt genom att leka och busa. Förse din katt med leksaker, men låt den inte leka med garnnystan och andra saker som den kan tugga i sig. Att ligga högt upp och spana på omgivningen är en del av kattens naturliga beteende. Katter vässar gärna sina klor, en klösbräda/träd kan förhindra att de klöser på möblerna. Att lära katten att gå i sele och koppel redan när den är liten kan vara en fördel eftersom det innebär att ni kan ta promenader utomhus även om ni är bortresta eller bor så att katten inte har möjlighet att vistas fritt ute. Om du bor i villa kan du bygga en rastgård där katten kan få möjlighet att röra sig fritt. Om du har balkong kan du näta in den. Är balkongen mer än fem meter över marken och din katt vistas där ensam är det däremot ett krav att näta in den. 13

18 Försäkringar Din katt kan bli sjuk eller råka ut för en olycka. Kanske måste katten läggas in på djursjukhus, vilket kan bli dyrt. En veterinärvårdsförsäkring, eventuellt kombinerad med livförsäkring är då till god hjälp. Vissa försäkringsbolag ger rabatt om katten är ID-märkt. Kontakta olika försäkringsbolag för information. Till sist Ett kattliv är ganska kort i förhållande till ett människoliv. Förr eller senare måste du kanske fatta det svåra beslutet att låta avliva din katt. Det är din skyldighet att inte utsätta katten för onödigt lidande. Om din katt blir svårt sjuk eller alltför gammal och orkeslös, kan det bästa vara att låta den somna in. Veterinären kan ge katten en spruta så att den får somna lugnt och fridfullt. Vänd dig till veterinär eller djursjukhus för att få hjälp med detta. I Göteborg finns möjlighet till kremering av sällskapsdjur. Här finns också en djurbegravningsplats. Din veterinär kan hjälpa dig att ordna kremering av ditt djur. För att katten ska trivas med livet är det viktigt att du lär dig vad just din katt behöver för att må bra. Lycka till med din katt. 14

19 Kontakter Jordbruksverket Jönköping Göteborgs djurskyddsförening Mölndalsvägen Mölnlycke Länsstyrelsen Veterinärenheten Box Skara Miljöförvaltningen Göteborgs Stad Karl Johansgatan Göteborg Polismyndigheten i Västra Götaland Box Göteborg Kattförbundet SVERAK Åsbogatan Borås Svenska Kennelklubben Rinkebysvängen Spånga Begravningsföreningen För Smådjur Truls väg Pia Kjellberg (kontorstid) Kerstin Björkman (bostad) 15

20 Göteborgs Stad Grafiska Gruppen Länstryckeriet Maj 2008 Illustration: Elisabeth Sandahl-Bäwer Foto: Elisabeth Sandahl-Bäwer, Anna Holmberg Björk,, Stina Jakobsson, Josefine Lennerås

Information till dig som har hund eller katt

Information till dig som har hund eller katt Information till dig som har hund eller katt Hörby Brukshundsklubb www.hbbk.se webmaster@hbbk.se 0415-153 12 Miljökontoret 2011 Hundar i naturen Viktiga datum Under tiden 1 mars - 20 augusti får inga hundar

Läs mer

Innehåll. Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14

Innehåll. Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14 www.kattstatus.se kattstatus@gmail.com Innehåll Vad är kattstatus? s.4 Kastrering s.6 ID-märkning s.8 Vaccinering s.10 Försäkring s.12 Vår huskatt s.14 Fotograf Linda Karlström - www.lkfoto.se Kattstatus

Läs mer

Sep 2008. Hund. i Halmstad

Sep 2008. Hund. i Halmstad Sep 2008 Hund i Halmstad Nikita Hunden har en speciell plats i många människors hjärtan. Under sin livstid kommer den att skänka mycket glädje men den kräver också skötsel, tid och sällskap för att må

Läs mer

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R Katt Jordbruksinformation 16 2008 Uppdaterad september 2009 Foto: Jessica Svärd Djurskyddsbestämmelser KATT Om djurskyddsbestämmelserna... 3 Nyheter... 3 Djurskydd

Läs mer

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN KATT - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot katter

Läs mer

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress

Telefon/mobiltelefon Fax/e-postadress Hemsideadress Information Gällande regler: 16 Djurskyddslagen (SFS 1988:534). Läs mer på sista sidan. Sida 1 av 8 Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

April Hund. i Halmstad

April Hund. i Halmstad April 2011 Hund i Halmstad Nikita Bosse Hunden har en speciell plats i många människors hjärtan. Under sin livstid kommer den att skänka mycket glädje men den kräver också skötsel, tid och sällskap för

Läs mer

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt

Jordbruksinformation 3 2011. Djurskyddsbestämmelser. Katt Jordbruksinformation 3 2011 Djurskyddsbestämmelser Katt Grafisk form: Holmbergs i Malmö AB 2011 2 Innehåll Om djurskyddsbestämmelserna 5 Nya regler 5 Djurskydd för katter 6 Skötsel av katter 6 Utrymmen

Läs mer

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen

TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND FÖR VERKSAMHET MED HÄST, SÄLLSKAPSDJUR ELLER PÄLSDJUR Har du en djurhållning eller verksamhet med

Läs mer

TILLSTÅND. Enligt 16 djurskyddslagen. Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se. Kundtjänst 0771-223 223

TILLSTÅND. Enligt 16 djurskyddslagen. Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se. Kundtjänst 0771-223 223 Jordbruksverket har tagit över ansvaret för djurskyddsfrågor. www.sjv.se Kundtjänst 0771-223 223 TILLSTÅND Enligt 16 djurskyddslagen SWEDISH ANIMAL WELFARE AGENCY Djurskyddsinformation 06-2005 TILLSTÅND

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(6) Katt Allmän Katt 27 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Katt 28 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Katt 29 Tillsyn sker av katterna

Läs mer

Kastrera den du älskar

Kastrera den du älskar Kastrera den du älskar En broschyr om hur du som kattägare tar hand om din katt på bästa sätt. Katten har inte nio liv Du som är kattägare har ansvar för din katt. Det är ett lagbrott och djurplågeri att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillsyn över hundar och katter; SFS 2007:1150 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Inledande

Läs mer

Polisen informerar. Hundägare. Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. INFORMATION TILL HUNDÄGARE

Polisen informerar. Hundägare. Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. INFORMATION TILL HUNDÄGARE Polisen informerar Hundägare Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. Mina skyldigheter som hundägare Djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdom, ges tillräckligt med foder,

Läs mer

Hunden människans bästa vän

Hunden människans bästa vän Hunden människans bästa vän Det är både roligt och stimulerande att ha hund men också förenat med ett stort ansvar. Som hundägare får man inte glömma bort att det finns människor som är rädda för hundar,

Läs mer

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär INNEHÅLLSFÖRTECKNING FUNDERAR DU PÅ ATT SKAFFA HUND ELLER KATT? 3 DetTA gäller för både hund och katt 4 Tillsyn

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534); utfärdad den 27 november 2003. SFS 2003:1077 Utkom från trycket den 12 december 2003 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot hundar

Läs mer

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär att ha HUND eller KATT En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär INNEHÅLLSFÖRTECKNING FUNDERAR DU PÅ ATT SKAFFA HUND ELLER KATT? 3 DetTA gäller för både hund och katt 4 Tillsyn

Läs mer

Liten handbok för kattägare

Liten handbok för kattägare Liten handbok för kattägare 1 En okastrerad katthona föder cirka 120 kattungar under sitt liv. Vart tror du att de tar vägen? Hemlösa katter är ett stort problem i Sverige. Tvärtemot myten så klarar sig

Läs mer

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd:

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd: Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om uppfödning,

Läs mer

INFORMATION OM KATTER I MUNGA. Postadress Besöksadress Telefon/Fax Webb/E-post VÄSTERÅS Västra Ringvägen 1 VÄSTERÅS

INFORMATION OM KATTER I MUNGA. Postadress Besöksadress Telefon/Fax Webb/E-post VÄSTERÅS Västra Ringvägen 1 VÄSTERÅS INFORMATION OM KATTER I MUNGA Det finns många katter i Munga. Tyvärr saknar vissa av dem ägare som tar ansvar för dem och ser till att de får den vård och tillsyn de enligt djurskyddslagstiftningen ska

Läs mer

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534)

5, 6 Förvaring, utfodring och/eller upplåtelse av hund/katt (Djurskyddslag 1988:534) Munkedals kommun Miljö-och bygg v kontoret Ansökan om tillstånd enligt 16 djurskyddslagen 1988:534 Ansökan om tillstånd att yrkesmässigt eller i större omfattning bedriva hund- eller katthållning Ansökan

Läs mer

Checklista. A Kontrollplats. B Djurhållare. C Länsstyrelse Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll

Checklista. A Kontrollplats. B Djurhållare. C Länsstyrelse Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll A Kontrollplats Checklista Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll 1(8) Län Koordinat X Koordinat Y Fastighetsbeteckning Djurslag enligt kontroll Antal Djurkategori

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Checklista. Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll. Koordinat X

Checklista. Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll. Koordinat X A Kontrollplats Checklista Kontrollplatsnamn och besöksadress Kontrollplatsnr Datum för senaste kontroll 1(10) Koordinat X Koordinat Y Län Kommun Församling Fastighetsbeteckning Djurslag enligt PLATS Djurslag

Läs mer

ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE

ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE ATT HA HUND ELLER KATT I TIERPS KOMMUN INFORMATION TILL HUND OCH KATTÄGARE Okt 2006 ALLMÄNT Fr.o.m. 2005-01-01 krävs tillstånd för den, som yrkesmässigt eller i större omfattning håller, föder upp, upplåter

Läs mer

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Hundar Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Rättigheter och ansvar Länsstyrelsen i Skåne län 040/044 25 20 00 lansstyrelsen@m.lst.se www.lansstyrelsen.se/skane Jordbruksverket 036-15

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Lycka är att ha hund. Information till dig som är hundägare. Polismyndigheten i Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad

Lycka är att ha hund. Information till dig som är hundägare. Polismyndigheten i Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad Foto: Per Klaesson/Bildhuset Lycka är att ha hund Information till dig som är hundägare Polismyndigheten i Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad Som hundägare är du lyckligt lottad. Du

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Hund Allmän Hund 32 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Hund 33 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Hund 34 Tillsyn sker av hundarna

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Gnagare och Kanin Allmän Gnag 29 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Gnag 30 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Gnag 31 Tillsyn

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Det är ditt ansvar att följa lagen gentemot din hund eller katt!

Det är ditt ansvar att följa lagen gentemot din hund eller katt! Djurplågeri Utdrag ur Brottsbalken (1962:700) 16. kap. om brott och allmän ordning 13 Om någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet genom misshandel, överansträngning eller vanvård, eller på annat sätt,

Läs mer

Djurskyddsförordning (1988:539), L 2

Djurskyddsförordning (1988:539), L 2 Innehållsförteckning Djurskyddshäfte 1a Djurskyddslag (1988:534), L 1 sid Lagens tillämpningsområde 3 EG-bestämmelser som kompletteras av lagen 3 Definitioner 3 Grundläggande bestämmelser om hur djur skall

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN SÄLLSKAPSDJUR - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, sälja eller ta emot sällskapsdjur

Läs mer

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009

Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Förebygga smittor i kattgrupper Bengalklubben 15/11 2009 Ulrika Forshell, laboratorieveterinär Enhet för Virologi, Immunbiologi och parasitologi Parasitologisk diagnostik Vad är en katt? Har minimalt flockbeteende

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1(5) Ulf Johansson Djurskyddskontrollant 010-2245280 OLSSON LARS SANDTORP 37 533 96 GÖTENE Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2015-09-10 en kontroll

Läs mer

Rapport från kattprojektet 2014

Rapport från kattprojektet 2014 Rapport från kattprojektet 2014 Ett samverkansprojekt sammanställt av Länsstyrelsen i Gotlands län, Landsbygdsenheten, 2014. Foto. www.fotoakuten.se Sammanfattning Kattprojektet 2014 genomfördes av Länsstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Djurskyddslag (1988:534)

Djurskyddslag (1988:534) Djurskyddslag (1988:534) SFS nr: 1988:534 Departement/myndighet: Landsbygdsdepartementet Utfärdad: 1988-06-02 Omtryck: SFS 2003:1077 Ändrad: t.o.m. SFS 2012:526 Källa: Regeringskansliet / Lagrummet Lagens

Läs mer

Vårdhund på äldreboende tänk efter före! Vad ska man tänka på?

Vårdhund på äldreboende tänk efter före! Vad ska man tänka på? Vårdhund på äldreboende tänk efter före! Vad ska man tänka på? Hallå! Ni har kommit till Vårdhygien. Ja hallå! Nu har dom släpat hit en hund igen nu får ni göra nåt!!! Vårdhund? Livsmedelslag Personalhundar

Läs mer

katt- och smådjursförsäkring

katt- och smådjursförsäkring katt- och smådjursförsäkring I SAMARBETE MED 2012 2 Ömsens katt och smådjursförsäkring Försäkringar skapta för att uppfylla dina behov Vi försöker alltid skapa flexibla lösningar för våra kunder. Det är

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Hjo kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Hjo kommun Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Hjo kommun Dokumenttyp Ordningsföreskrifter Fastställd/upprättad 1996-01-25 av Kommunfullmäktige 5 Senast reviderad 2002-05-30 av Kommunfullmäktige 54 2014-02-27

Läs mer

Yttrande 2013-12-04. Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm

Yttrande 2013-12-04. Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm Yttrande 2013-12-04 Länsstyrelsen i Stockholms län Att: Sara Lord Enheten för länsveterinärer Box 22067 104 22 Stockholm Yttrande till underrättelse 282 10049 2013 Vi skulle vilja att du prioriterar tillståndet

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare.

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. Informationen togs fram i november 2010. Med denna broschyren vill vi från miljö- och hälsoskyddskontoret informera dig om de

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Duvor som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Duvor som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. Ej aktuell Checklista 1(6) Brevduva Allmän Duva 23 Tillsyn sker av duvorna i tillräcklig omfattning. DL 3, L80 4kap. 4, L80 4kap. 21 Duva 24 Duvor som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. L80 4kap. 23

Läs mer

Sveland KATT FÖRSÄKRING FÖR KATTUNGAR, VUXNA KATTER OCH KATTERIER

Sveland KATT FÖRSÄKRING FÖR KATTUNGAR, VUXNA KATTER OCH KATTERIER Sveland KATT FÖRSÄKRING FÖR KATTUNGAR, VUXNA KATTER OCH KATTERIER Sveland Junior TECKNAS FÖRE 5 MÅN. ÅLDER LIV + VETERINÄRVÅRD GÄLLER FÖR DOLDA FEL Självklart ska Du försäkra Din kattunge! Med Sveland

Läs mer

Svarsblankett till REMISS /17

Svarsblankett till REMISS /17 1(12) Datum 2019-04-08 Remissinstansens dnr: 5.2.17-7727/17 Remissinstans Svenska Djurskyddsföreningen Svarsblankett till REMISS 5.2.17-7727/17 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande

Läs mer

Vägledning i arbetet med egenkontroll

Vägledning i arbetet med egenkontroll Vägledning i arbetet med egenkontroll Här presenteras ett antal frågor som är anpassade till vad du som fastighetsägare bör tänka på och som kan vara en hjälp på vägen för införande av en egenkontroll.

Läs mer

Föreläggande med vite enligt djurskyddslagen

Föreläggande med vite enligt djurskyddslagen 1(8) Emma Filipsson Djurskyddskontrollant 010-2245312 ARVIDSSON CHRISTL BUDDEBERG 505 451 91 UDDEVALLA Delgivningskvitto Föreläggande med vite enligt djurskyddslagen Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd till lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter;

Läs mer

Att ha hund eller katt. En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär

Att ha hund eller katt. En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär Att ha hund eller katt En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen innebär Landsbygdsenheten 2018 Titel: Att ha hund och katt En broschyr för dig som vill veta mer om vad det egentligen

Läs mer

EFTERLYSNING EFTERLYSNING SÖKES FERTIL HANKATT

EFTERLYSNING EFTERLYSNING SÖKES FERTIL HANKATT EFTERLYSNING FERTIL HANKATT SÖKES EFTERLYSNING Brist på fertila hankatter Det är inte alltid lätt att leva med en fertil hankatt. De flesta kastrerar sina abessinier- och somalihanar tidigt och det är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om transport av farligt gods; SFS 2006:263 Utkom från trycket den 20 april 2006 utfärdad den 6 april 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande Inledande bestämmelser

Läs mer

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE Teknisk service/miljöenheten 1(5) ANSÖKAN Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering Skickas till: Teknisk service/miljöenheten Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Läs mer

Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt.

Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt. HFD 2017 ref. 5 Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt. 29 första stycket 4 och andra stycket djurskyddslagen (1988:534)

Läs mer

Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller

Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller Kurser i djurskyddsbedömning våren 2010 samt januari 2011 Björn Dahlén Djurskyddschef 1 Den svenska modellen Samtal,

Läs mer

på Gotland Några goda råd

på Gotland Några goda råd på Gotland Några goda råd Att ha hund innebär både glädje och ansvar. En hund är en familjemedlem för många år framöver, en medlem som både måste respekteras och skötas väl. Denna skrift är framtagen i

Läs mer

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Delegationsbeslut Datum 2015-04-07 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 58 85 / 34 20 39 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM

Läs mer

Inför besöket. Sista stunden

Inför besöket. Sista stunden Sista stunden Inför besöket Sista stunden Som djurägare kommer de flesta av oss till den dag då vi måste fatta det avgörande beslutet att låta vår familjemedlem få somna in. Oavsett anledningen är det

Läs mer

De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna.

De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna. Beddingestrand 2015-03-29 Motion Frank Rambris 4:33 Jag begär att hela styrelsen avgår. #1. De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna. Jag har påpekat nedan varje år. Det är samfällighets

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter

Allmänna lokala ordningsföreskrifter Allmänna lokala ordningsföreskrifter Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2008-03-27 (formalia reviderad 2014-08-07) Ansvarig för revidering: Kommunfullmäktige Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:610 Utkom från trycket den 2 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om arbetsmiljölagen

Läs mer

BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN

BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN BICHON FRISÉ ALLT OM RASEN BLI MED BICHON FRISÉ Innehåll Bli med Bichon Frisé 1 Bichon Frisé historiskt 2 Fakta om rasen 5 Aktivering 6 Fördelar med rashund 8 Pälsvård 11 Tips på vägen 12 Läser du den

Läs mer

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar MILJÖBALKEN Hänsynsregler I miljöbalken är bevisbördan omvänd vilket innebär att det är verksamhetsutövaren, dvs. den som bedriver en verksamhet eller äger

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46. Innehållsförteckning

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46. Innehållsförteckning Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande

Läs mer

Nya allmänna lokala ordningsföreskrifter för Staffanstorps kommun

Nya allmänna lokala ordningsföreskrifter för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 3:1 1(8) Antagen av kommunfullmäktige 134/95 Nya allmänna lokala ordningsföreskrifter för Staffanstorps kommun beslutade av kommunfullmäktige den 27 november 1995. Staffanstorps kommunfullmäktige

Läs mer

Våld mot djur och våld i nära relationer

Våld mot djur och våld i nära relationer Våld mot djur och våld i nära relationer Med svansen mellan benen Sällskapsdjur, hästar och lantbrukets djur är beroende av människors välvilja, att vi tar hand om dem och vill dem väl. När djur far illa

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228

Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens betänkande till ny djurskyddslag (SOU 2011:75). Dnr KS-KOM-2012-00228 Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2012-04-03 Handläggare Miljöinspektör Ingela Gammelby Direkttelefon 040-34 20 48 Ärende: 525:00842-2012 Yttrande till Kommunstyrelsen över djurskyddsutredningens

Läs mer

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m.

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. 1 (9) Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. Nedan finns en förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. med de ändringar som gjorts av Jordbruksverket. Här finner du även

Läs mer

Kommunal författningssamling för Östra Göinge kommun

Kommunal författningssamling för Östra Göinge kommun Kommunal författningssamling för Östra Göinge kommun Nr 1 Dnr TK 2006/76.003 Antaget av KF 2006-04-27, 53 ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTRA GÖINGE KOMMUN Östra Göinge kommun föreskriver följande

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Djur som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Djur som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. Ej aktuell Checklista 1(5) Reptil och Groddjur Allmän Rept 19 Tillsyn sker av djuren i tillräcklig omfattning. DL 3, L80 4kap. 4, L80 4kap. 21 Rept 20 Djur som har dött avlägsnas från djurutrymmet samma dag. L80

Läs mer

Rättssekretariatet. Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län. Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden. Rapport 2007:8

Rättssekretariatet. Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län. Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden. Rapport 2007:8 Rättssekretariatet Kattprojektet 2006-2007 i Västmanlands län Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden 1 Rapport 2007:8 Länsstyrelsen i Västmanlands län Handlingsplaner och riktlinjer för kattärenden,

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare.

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. Informationen togs fram i november 2010. Uppdatering 2018-02-15 Med denna broschyren vill vi från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia.

ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia. ATT RESA MED DJUR. Goda Råd från Evidensia. Funderar du på att ta med din hund eller katt på nästa semester utomlands? Då är du inte ensam. Ju mer vi människor reser, desto fler av oss vill också ta med

Läs mer

Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941

Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941 Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941 Motpart: Göteborgs Stad Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59

Läs mer

i Umeå kommun Information till hundägare från Miljökontoret och Tekniska kontoret

i Umeå kommun Information till hundägare från Miljökontoret och Tekniska kontoret i Umeå kommun Information till hundägare från Miljökontoret och Tekniska kontoret Information till hundägare HUND I UMEÅ KOMMUN är en informationsbroschyr från Tekniska kontorets parksektion och Miljökontoret

Läs mer

En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar

En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar En enda dos behandlar hund och katt mot farliga utländska maskar Information och goda råd om att resa med hund och katt En lyckad resa kräver planering Innan du ger dig iväg utomlands med ditt sällskapsdjur,

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Trosa kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Trosa kommun för Trosa kommun Antagen av kommunfullmäktige 1995-12-06, 163 Reviderad av kommunfullmäktige 1997-09-10, 132 Reviderad av kommunfullmäktige 2004-10-06, 74 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-18, 23

Läs mer

kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade

kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade kisse Försäkring för katter 1 januari 2009 För din älskade Ibland behövs mer än nio liv Även om din katt har nio liv behövs en bra försäkring. Folksams hör till de bästa på marknaden. Både när det gäller

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR TIDAHOLMS KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR TIDAHOLMS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR TIDAHOLMS KOMMUN 2009:2 ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR TIDAHOLMS KOMMUN. Beslutade av kommunfullmäktige den 22 juni 2009. Tidaholms kommun föreskriver följande

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN UTGIVEN AV KOMMUNKANSLIET Nr 6.1 Sid 1 (13) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 212/2006/401 2007-07-01 Kf 2007-06-25 73 2007-12-01 Kf 2007-10-29 116 (kompl 15) ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Nyttig information till dig som valpköpare

Nyttig information till dig som valpköpare Nyttig information till dig som valpköpare Av: Isabelle Zeland i samarbete med föreningen Cockerpoo Sverige (2016) Välkommen hem, älskade valp Han/hon är söt, gosig och kommer driva dig till vansinne!

Läs mer

VINDELNS KOMMUN Kommunfullmäktige den 18 december

VINDELNS KOMMUN Kommunfullmäktige den 18 december Allmänna lokala ordningsföreskrifter Vindelns kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner och länsstyrelser att meddela lokala föreskrifter enligt ordningslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i vapenlagen (1996:67); SFS 2006:386 Utkom från trycket den 31 maj 2006 utfärdad den 11 maj 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om vapenlagen (1996:67)

Läs mer

Förbudet gäller från 30 dagar efter att Exopet AB har tagit del av detta beslut.

Förbudet gäller från 30 dagar efter att Exopet AB har tagit del av detta beslut. Beslut 26 DL 1(6) EXOPET AB Tommy Säfström NYGATAN 37 311 31 FALKENBERG Förbud enligt djurskyddslagen Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 26 djurskyddslagen (1988:534) att förbjuda EXOPET AB, med

Läs mer

Hund och katt i bur. så säger djurskyddsreglerna

Hund och katt i bur. så säger djurskyddsreglerna Hund och katt i bur så säger djurskyddsreglerna Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSELE KOMMUN

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSELE KOMMUN 1(5) ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSELE KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige 1996-03-11, 12. Åsele kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632) med bemyndigande för kommuner

Läs mer

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Trosa kommun

Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Trosa kommun Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Trosa kommun Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Föreskrift Fastställd av kommunfullmäktige 2014-06-18, 82, Dnr KS 2014/67 Trosa kommun föreskriver följande

Läs mer

Frågor och svar om de nya reglerna för att resa med sällskapsdjur

Frågor och svar om de nya reglerna för att resa med sällskapsdjur Frågor och svar Nya regler för att resa med sällskapsdjur i och utanför EU Inledning Den 29 december 2014 infördes nya EU-regler för att resa med sällskapsdjur och nya pass för djuren. Här kan du läsa

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Checklista. Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. Ej aktuell. Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd.

Checklista. Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. Ej aktuell. Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd. Checklista 1(6) Försöksdjur Allmän Tillstånd 1 Det finns giltigt tillstånd enligt 19 a Djurskyddslagen. DL 19a, DL 20, DF 40, L50 4kap 1 2 Det finns giltigt godkännande av en djurförsöksetisk nämnd. DL

Läs mer

För din älskade. vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009

För din älskade. vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009 För din älskade vovve Försäkring för hundar 1 januari 2009 Hur mycket betyder din hund? Säkert är du mån om att din hund ska ha det bra. Det bästa du kan göra för att skydda den är att skaffa en riktigt

Läs mer

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN

ALLMÄNNA LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR SÖLVESBORGS KOMMUN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 6.1 Sid 1 (13) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 212/2006/401 2007-12-01 Kf 2007-10-29 116 (kompl 15) 2015/306 2016-04-01 Kf 2016-03-21 18 Kf 2016-06-20 14,

Läs mer

Utkom från trycket den 29 juni 2007. beslutade den 13 juni 2007.

Utkom från trycket den 29 juni 2007. beslutade den 13 juni 2007. Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna DFS 2007:3 råd om

Läs mer