Översiktlig naturvärdesbedömning av Mörrum 67:74, 67:1 m fl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översiktlig naturvärdesbedömning av Mörrum 67:74, 67:1 m fl"

Transkript

1 RAPPORT 1(11) Ärende 2015/ Fastighet Mörrum 67:74, 67:1 m fl Handläggare Miljö- och hälsoskyddsinspektör Sofia Engzell sofia.engzell@miljovast.se Karlshamns kommun Att: Anna Ekman Rådhusgatan Karlshamn Översiktlig naturvärdesbedömning av Mörrum 67:74, 67:1 m fl Uppdrag och metodik På uppdrag av Karlshamns kommun har undertecknad genomfört en översiktlig naturvärdesbedömning av ett ca 3 ha stort föreslaget detaljplanområde beläget i nordvästra Mörrum. Områdets avgränsning visas i figur 1. Rapporten ska användas som en del av underlaget för framtagande av detaljplan för Mörrum 67:74, 67:1 m fl. Vägar, tomtmark och fotbollsplanen har inte inventerats. Uppgifter om dels naturvårdsintressanta arter i området och eventuella utpekade naturvårdsintressen i området har sökts i olika källor. Området har besökts i fält mellan kl. 8 och 10:30 av undertecknad och då inventerats med avseende på framför allt förekomst av strukturer som kan innebära högre naturvärden samt signalarter. På grund av årstiden har flera organismgrupper, till exempel insekter, inte kunnat inventeras. Möjligheten att inventera kärlväxter är mycket begränsad jämfört med under växtsäsongen. Vid inventeringstillfället var vädret klart, kallt och ganska blåsigt. Avgränsningar och begränsningar Denna inventering är gjord i syfte att utgöra ett underlag för kommunens handläggare i den fortsatta planprocessen. Metodiken är utformad speciellt för detta ändamål med målsättning att på ett tidseffektivt sätt ta fram ett underlag som kan användas som stöd och vägledning, samt att tillföra kommunekologens kunskap. Inventeringsrapporten har inte som syfte att utgöra ett underlag för dispensprövning, tillståndsansökan eller liknande. Inventeringen har inte heller gjorts utifrån svensk standard. Generellt biotopskydd Stenmurar i jordbruksmark, åkerholmar med flera miljöer omfattas av generellt biotopskydd (miljöbalken 7 kap. 11 och bilaga 1 till förordning 1998:1252). Det generella biotopskyddet infördes eftersom dessa miljöer ofta har en stor betydelse för den biologiska mångfalden. I denna typ av översiktliga naturvärdesbedömning klassas objekt, som bedöms kunna omfattas av generellt biotopskydd, oftast som objekt med naturvärde. Denna klassning bedöms bäst motsvara de värden som miljöbalken vill skydda med det generella biotopskyddet.

2 RAPPORT 2(11) Om man vid inventeringen påträffar sådana värden att en högre klassning anses vara motiverad, får det aktuella objektet en högre klassning. Däremot ges inte denna typ av objekt en lägre klassning än objekt med naturvärde. Detta då man vid en översiktlig inventering oftast inte får ett tillräckligt underlag för att göra en sådan bedömning. Dessutom kommer länsstyrelsen att göra den bedömningen vid en eventuell dispensprövning och deras bedömning bör inte föregripas. Sammanfattande omdöme Beskrivning Området består huvudsakligen av betesmark med relativt trivial flora. Betesmarken ligger på plan mark som tidigare varit åker. I utkanterna av betesmarken finns fyra impediment. Dessa består av berghällar med varierande jorddjup. På flera av dem finns block och stenar upplagda. Impedimenten har olika vegetation beroende på aktuellt jorddjupet. Här finns allt från hällmarksflora med mossor och lavar till stora ekar. I området finns också ett litet parti med klippt gräsmatta. I kanten på detta ligger en stor berghäll, som används mycket för lek av traktens barn. Dessutom finns det ett litet parti med en liten trädgårdskompost/faunadepå och några träd, bland annat en större ek. Kända naturvårdsintressen En stor ek finns markerad i länsstyrelsens kartskikt över skyddsvärda träd (LST GIS). I övrigt är inga naturvårdsintressen tidigare kända från området. Generella biotopskydd I detaljplanområdets norra och västra gränser finns stenmurar som sannolikt omfattas av generellt biotopskydd. I anslutning till områdets gränser finns också ett impediment som sannolikt omfattas av generellt biotopskydd för åkerholmar, samt ytterligare ett impediment som möjligen omfattas. Delar av båda impedimenten ligger utanför planområdet. För att få en slutlig bedömning om vad som omfattas av generellt biotopskydd, behöver samråd hållas med länsstyrelsen. Värdefulla strukturer I detaljplanområdet finns fyra större ekar, två i det östra impedimentet och två längs områdets gränser. På en av dessa ekar hittades signalarten grå skärelav (Schismatomma decolorans). Andra värdefulla strukturer i området är stenmurar och impediment. Av impedimenten bedöms det i planområdets nordvästra hörn samt det vid östra gränsen vara av störst värde ur naturvårdssynpunkt. I området finns sparsamt med död ved. I impedimentet vid östra gränsen finns någon stående, död, ganska klen trädstam. Det finns också en liten hög med död ved upplagd i

3 RAPPORT 3(11) anslutning till en trädgårdskompost utanför tomtmark. På denna plats står också en av de större ekarna. Högen med död ved kan ses som en oavsiktlig faunadepå. Naturvärdesbedömning Områdets högre naturvärden är knutna till den grövsta eken och den med grå skärelav. De övriga två större ekarna, impedimenten samt stenmurarna bedöms ha naturvärden. Betesmarken bedöms ha vissa naturvärden, liksom stenhällen och snåren kring denna samt partiet med en större ek och faunadepån. Övriga områden bedöms ha låga naturvärden. Inga naturvärden är kända i nära anslutning till planområdet. Sett i ett lite större perspektiv så ligger planområdet i ett stråk av värdefulla träd, där områdets större ekar bör ses som en del i det stråket. Övrigt Den största eken bör friställas inom något år. Samtliga fyra större ekar bör ses till regelbundet (ca vart 5:e 10:e år) och eventuellt sly som är på väg att växa upp i kronan röjas bort. Det vore gynnsamt att spara och gärna friställa ytterligare fyra fem yngre ekar i området, för att säkra kontinuiteten av värdefulla träd. Karta Figur 1 visar detaljplanområdets avgränsning.

4 RAPPORT 4(11) Historisk markanvändning På häradskartan från åren (Karlshamn J ) är det som idag är betesmark markerat som åker. De impediment/åkerholmar som finns idag, är markerade även på häradskartan. En kulturhistoriskt intressant notering är att den gräsbevuxna körvägen mellan Mörrum 9:24 och 9:25 under är en del av en väg som går genom hela planområdet i östvästlig riktning. Naturvärdesbedömning och vegetationsbeskrivning Karta över objekten finns i bilaga 2. Objekt med unika naturvärden Inga sådana objekt har konstaterats i området. Objekt med höga naturvärden 1) Ek med grå skärelav Eken har en diameter på drygt 60 cm. Den växer vid sydvästra hörnet av Mörrum 9:24, sannolikt helt eller delvis på tomtmark. Stengärdet runt tomten är lagt så det gör en liten krökt kring eken. (Bild 2) På eken växer signalarten grå skärelav (Schismatomma decolorans). Grå skärelav är en signalart som visar på lång kontinuitet av gamla ekar. Den förekommer nästan alltid tillsammans med många andra exklusiva organismer knutna till ek. Eken bedöms ha höga naturvärden. Bild 2. Ek med grå skärelav. I förgrunden ser man en del av den gräsbevuxna körvägen mellan Mörrum 9:24 och 9:25, som leder ner till betesmarken. 2) Grov ek Denna ek finns med i länsstyrelsens skikt över skyddsvärda träd. Den växer ca 20 meter ifrån eken med grå skärelav. Trädets diameter är drygt en meter. På eken finns ett savflöde, som gynnar insekter. Genom sin grovlek och närheten till eken med grå skärelav, bedöms även denna ek ha höga naturvärden.

5 RAPPORT 5(11) Sly är på väg att växa upp i ekens krona, vilket på sikt kan skada den allvarligt. Ur naturvårdssynpunkt bör eken friställas inom något år. Objekt med naturvärden 3) Östra impedimentet I östra delen av planområdet finns ett impediment som gränsar mot tomtmark (Mörrum 9:25 och 9:24). Impedimentet hade betats tidigare på säsongen men för närvarande gick där inga djur. Delområdet består av berghällar med varierande jorddjup. Här finns också partier med upplagda block och stenar. Södra delen är tätt bevuxen med busksnår och unga träd, bland annat slån, björnbär, förvildad syren, benved, vildapel och körsbär. Det finns också ett parti med nässlor och rallarrosor, som indikerar näringsrika förhållanden. Längre norrut blir buskarna glesare. På ett parti går berghällen i dagen. Här växer en relativt artrik hällmarksflora med bland annat vit fetknopp, kaukasiskt fetblad, krusig filtlav, palmmossa och husmossa. Mellan Mörrum 9:24 och 9:25 och ut till den öppna betesmarken går en gräsbevuxen körväg, som inte ingick i betesfållan. Den har fått ingå i impedimentet för enkelhetens skull och eftersom den för de flesta organismer inte är något spridningshinder utan snarast förbinder de två impedimentdelarna med varandra. Norr om körvägen dominerar träd av varierande ålder, bland annat de två ekar som bedöms ha högre naturvärden och beskrivs separat. Objektet bedöms ha naturvärden, då det erbjuder en variation av livsmiljöer. 4) Nordöstra impedimentet Vid områdets nordöstra gräns finns ett parti med en del hällar, upplagda stenblock och unga träd. Detta parti fortsätter norr om planområdet. Det är sammantaget (innanför och utanför planområdet) mindre än 0,5 ha. En mindre del av partiet gränsar mot tomtmark (Mörrum 9:24). För att få en slutlig bedömning om vad som omfattas av generellt biotopskydd, behöver samråd hållas med länsstyrelsen. Impedimentet var delvis avstängslat från betesmarken. Objektet omfattas eventuellt av generellt biotopskydd för åkerholmar. Det bedöms ha naturvärden, då det erbjuder en variation av livsmiljöer. 5) Nordvästra impedimentet I nordväst i planområdet ligger ett impediment i form av en berghäll med upplagda stenblock, samt ett stengärde som löper i nord-sydlig riktning i planområdets västra gräns (bild 3). Här växer några träd, mest ekar. Inga speciellt skyddsvärda arter eller signalarter noterades. Impedimentet fortsätter väster om planområdet. Sammanlagt är det mindre än 0,5 ha och omges av jordbruksmark (betesmark).

6 RAPPORT 6(11) De större av delområdets ekar passar i ålder som framtidsträd. Läget gör att de har förutsättningar att utveckla höga värden på lång sikt. Objektet omfattas eventuellt av generellt biotopskydd för åkerholmar. Objektet bedöms ha naturvärden, då det erbjuder en variation av livsmiljöer. Dessutom finns en möjlighet att områdets ekar utveckar högre värden på sikt. 6) Sydvästra impedimentet I sydväst finns ett impediment i form av en berghäll som fortsätter utanför planområdet. Det parti som ligger inom planområdet saknar till stora delar jordlager. Vegetationen domineras av lavar och mossor. Det finns även enstaka träd, mest gran. Objektet bedöms ha naturvärden, då det erbjuder en variation av livsmiljöer. Bild 3. Nordvästra impedimentet med västra betesmarken i förgrunden. En del av stenmuren längs västra gränsen syns längs krönet. 7) Ek vid norra plangränsen Eken växer vid stenmuren (bild 4). Den har en diameter på drygt 60 cm. Inga signalarter hittades vid den översiktliga inventeringen. Eken är ett värdefullt framtidsträd genom sin storlek och ålder. Eken bedöms vara ett naturvärde, då grova ekar generellt är livsmiljö för en mängd organismer mer eller mindre knutna till ek. Om eken får fortsatt gynnsamma livsvillkor, kommer dess naturvärden att öka med tiden.

7 RAPPORT 7(11) 8) Ek och faunadepå Strax öster om Mörrum 18:26 växer en stor ek inom planområdet. (I anslutning till denna finns ytterligare en stor ek men denna är på Mörrum 18:26 och därmed utanför planområdet.) På det lilla delområdet med eken finns också en liten hög med död ved upplagd i anslutning till en trädgårdskompost utanför tomtmark. Den döda veden i högen är värdefull, särskilt som liggande, död ved annars knappt förekommer i området. Högen kan ses som en oavsiktlig faunadepå. Eken och faunadepån bedöms ha naturvärden, då de erbjuder livsmiljö för många olika organismer. Faunadepån kan gärna fyllas på med mer död ved efterhand, till exempel om något träd avverkas i närheten eller om nedblåsta, grövre grenar behöver flyttas. Bild 4. Ek vid norra plangränsen samt del av stenmuren längs denna gräns. 9) Stenmurar Längs områdets norra gräns och längs delar av västra gränsen finns stenmurar (bild 3 och 4). Dessa kan omfattas av generellt biotopskydd. Stenmurarna är till största delen i ganska gott skick, även om det finns partier som är delvis raserade. Objektet omfattas eventuellt av generellt biotopskydd för stenmurar i jordbruksmark. Stenmurarna bedöms ha naturvärden då de erbjuder livsmiljö för många olika organismer. Objekt med vissa naturvärden 10) Berghäll I sydöstra hörnet av planområdet, i anslutning till Höralyckan-vägen, ligger en berghäll omgiven av gräsmatta. En upptrampad stig visar tydligt att hällen är flitigt besökt. En boende i planområdet bekräftar att det är en favoritlekplats för barn i grannskapet, även på vintern, då den tjänstgör som pulkabacke. Invid delar av hällen växer täta snår av framförallt björnbär samt ett par träd. I snåren hölls ett 40-tal pilfinkar och gråsparvar, som även besökte omgivande villaträdgårdar.

8 RAPPORT Berghällen med omgivande snår och träd bedöms ha vissa naturvärden, då delområdet innehåller flera olika livsmiljöer och helt tydligt nyttjas av områdets fågelliv. Bild 5. Stenhällen med omgivande snår och träd, sedd ifrån väster. 11) Östra, mellersta och västra betesmarkerna. På samtliga betesmarker gick hästar och betade vid inventeringstillfället. Det östra partiet var hårdast betat. Där noterades maskros, klöver, renfana och röllika. Partiet i mitten hade därutöver också johannesört och veronica. Västra partiet var snarlikt det mellersta, inga nya arter tillkom. Däremot låg det högre och var något torrare. Inga indikationer på högre naturvärden hittades i betesmarkerna. Insekter knutna till denna livsmiljö, t ex dyngbaggar, kunde inte inventeras på grund av årstiden. Möjligheten att inventera och artbestämma gräs och örter var av samma anledning begränsade. Betesmarkerna bedöms sammantaget ha vissa naturvärden. Detta då floran är ganska ensartad och det hårda betestrycket gör att mängden blommande växter är förhållandevis låg. Objekt med låga naturvärden 12) Gräsmatta Gräsmattan kring stenhällen är artfattig och intensivt skött. Den bedöms ha låga naturvärden. Detsamma gäller det lilla partiet norr om Mörrum 67:2. Denna del används idag som tomtmark och enligt uppgift från boende på Mörrum 67:2 avses den köpas och formellt införlivas med tomten. SE Sölvesborg Klostergatan 1 Tel: Fax: E-post: miljokontoret@miljovast.se Webb: miljovast.se 8(11)

9 RAPPORT 9(11) Övrigt Det vore gynnsamt att spara och gärna friställa ytterligare fyra fem yngre ekar i området, för att säkra kontinuiteten av värdefulla träd. Lämpliga träd finns t ex i delområde 5. Fåglar som noterats i området är gråsparv, pilfink, domherre, fasan och skata. Referenser Länsstyrelsen Blekinge län, Naturvårdsplan Blekinge. Länsstyrelsens WebbGIS länsfakta Blekinge: Nitare, Johan, Signalarter. Indikatorer på skyddsvärd skog. Skogsstyrelsens Förlag Rikets allmänna kartverks arkiv. Häradsekonomiska kartan Aktnamn: Karlshamn J Skogsstyrelsens websida Skogens pärlor: Bilagor Bilaga 1 Värdepyramid för naturvärden Kopia Akten

10 BILAGA 1 Värdepyramid för naturvärden Unika naturvärden Höga naturvärden Naturvärden Vissa naturvärden Låga naturvärden

11 BILAGA 2

Naturvärdesbedömning av Bjärnöhalvön

Naturvärdesbedömning av Bjärnöhalvön RAPPORT 1(7) Ärende 2012-2979 Fastighet Bjärnö 1:2 m fl Handläggare Biologpraktikant Felicia Alriksson felicia.alriksson@miljovast.se Karlshamns kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Att: Sofi Petersson

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Herrljunga kommun, Västra Götalands län Järnvägsplan 2017-05-30 Projektnummer: 146181 I denna bilaga beskrivs ingående de naturvärdesobjekt

Läs mer

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun 1(4) Handläggare Frida Nilsson Tfn 0142-853 86 frida.nilsson@mjolby.se Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun Uppdrag Miljökontoret

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås 2014-12-16 Trädinventering av Allégatan i Mönsterås Ecocom AB på uppdrag av Mönsterås kommun Inledning Ecocom AB har fått i uppdrag av Mönsterås kommun att genomföra en inventering av träden längs Allégatan

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE 2010-10-23 Lavinventering utmed Mölndalsån, Mölnlycke, Härryda kommun Naturcentrum AB har genomfört en översiktlig inventering

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Rapport Arendus 2014:10 SKAGS 1:4. Arkeologisk utredning. Skags 1:4 Östergarn socken Region Gotland Gotlands län 2014.

Rapport Arendus 2014:10 SKAGS 1:4. Arkeologisk utredning. Skags 1:4 Östergarn socken Region Gotland Gotlands län 2014. Rapport Arendus 2014:10 SKAGS 1:4 Arkeologisk utredning Skags 1:4 Östergarn socken Region Gotland Gotlands län 2014 Christian Hoffman Omslagsbild: Utredningsområdet vid Skags sett från sydväst Foto: Christian

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012 ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

Värdefulla. räd. TBroaryd. Inventerare: Hanna Torén, Biolog

Värdefulla. räd. TBroaryd. Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla räd TBroaryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Broaryd Under sommaren 2011 har Gislaveds kommun inventerat träd i och kring Broaryds tätort. Inventeringen är en del av Naturvårdsverkets

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson PM Naturinventering Täby IP 2015-09-30 Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson INLEDNING WSP har på uppdrag av Täby kommun utfört en naturinventering inom planerat detaljplanområde för

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun

Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Version 1.00 Projekt 7428 Upprättad 2017-05-17 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Norra Ängenäs, Melleruds kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB PM Inventering Floda Nova Inventering Floda Nova, Lerum kommun Den 21 februari 2018 besökte Ann Bertilsson,, området Floda Nova på fastigheterna Floda 20:239 och Floda 3:17. Området består idag av en sporthall,

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Läs mer

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog Naturvårdsutlåtande: Detaljplan för Åker 1:10 m.fl. Beställare: Ingemar Lind, SWECO FFNS Arkitekter AB Inledning Naturcentrum AB har på uppdrag av SWECO FFNS, Ingemar Lind, utfört översiktlig inventering,

Läs mer

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7383 Upprättad 2015-07-06 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Sammanfattning En inventering har skett

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Datum 2014-12-05 Rapport Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771

Läs mer

räd Värdefulla TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna alm vid kyrkogården i Reftele är den största almen i Reftele socken. Trädet mäter 400 cm i brösthöjdsomkrets. Värdefulla räd TReftele Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Reftele Under

Läs mer

Pro Natura

Pro Natura Pro Natura 2011-10-05 Översiktlig naturinventering och naturvärdesbedömning av planområde Andreastorpet i Tanums kommun. Berörda fastigheter: Svenneby 2:14 och Svenneby 2:67 Camilla Finsberg Pro Natura

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Biotopskyddsdispens för att ta bort del av en stenmur på fastigheten Finntorp 2:99 i Sotenäs kommun

Biotopskyddsdispens för att ta bort del av en stenmur på fastigheten Finntorp 2:99 i Sotenäs kommun BESLUT 2015-10-29 1(7) Naturavdelningen Ingvar Olofsson 010-224 56 76 Delg.kvitto Margareta Bruto Finntorp Gård 456 47 Bovallstrand bruto@telia.com Biotopskyddsdispens för att ta bort del av en stenmur

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (6) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av en detaljplan för

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH

ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH NATURCENTRUM AB NATURINVENTERINGAR ÖVERSIKTLIG BIOTOPKARTERING OCH NATURVÄRDESBEDÖMNING Kronetorps gård, Burlövs kommun UNDERLAG FÖR DETALJPLAN På uppdrag av FOJAB Arkitekter, Malmö 2010-03-18 Uppdragstagare

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer

INVENTERING AV MOSSOR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-27

INVENTERING AV MOSSOR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-27 INVENTERING AV MOSSOR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-27 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen

Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen Naturinventering i område vid Stätten, Evensås 1:6 m.fl. Lysekils kommun Komplettering öppen f.d. betesmark i östra delen utförd för Stätten Gård AB Lysekil Thomas Andersson www.ekonatura.se Oktober 2016

Läs mer

Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun

Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun Sammanfattning 3 Allmän beskrivning av området 4 Metodik 6 Resultat naturvärdesinventering 7 Delområden med naturvärden 7 Rekommendationer

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

T räd. Värdefulla. Anderstorp

T räd. Värdefulla. Anderstorp Ekekullen i Anderstorp är ett bra exempel på hur värdefulla träd ger karaktär och upplevelsevärden åt ett område i tätortsmiljö. Värdefulla T räd Anderstorp Inventerare : Hanna Torén, Biolog Värdefulla

Läs mer

Naturvärdesbedömning i norra delen av Riddersholms NR. Norrtälje kommun. Augusti 2013.

Naturvärdesbedömning i norra delen av Riddersholms NR. Norrtälje kommun. Augusti 2013. ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i norra delen

Läs mer

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017.

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Av Tobias Ivarsson, saperda@spray.se Inledning Under hösten 2017 gjordes några besök i skogarna norr om Öjaby då det finns planer på bebyggelse och

Läs mer

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna lind vid vägkanten i Kyrkobol är det största trädet i Gislaveds kommun. Linden har en omkrets på 646 cm i brösthöjd. Värdefulla räd THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Hestra

Läs mer

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Kompletterande inventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Kompletterande inventering inför detaljplan

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket 1 (9) Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket Bakgrund Det finns planer på att delvis omvandla industri/kontorsområdet Kabelverket i Älvsjö och ersätta en del av bebyggelsen i området

Läs mer

Förslag på kompensationsåtgärder och uttalande om naturvärden

Förslag på kompensationsåtgärder och uttalande om naturvärden Datum 2014-10-20 PM Förslag på kompensationsåtgärder och uttalande om naturvärden Detaljplan Håffrekullen 1:6 m fl Kungälvs kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun Version 1.00 Projekt 7381 Upprättad 2015-06-15 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Kroppavägen, Storfors Kommun Sammanfattning En inventering

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna alm i Götsbo är förmodligen den största almen i kommunen. Trädet har en omkrets på 586 cm. Värdefulla räd TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Burseryd Under sommaren 2013

Läs mer

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun.

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun. 2011-12-14 1 (5) Restaureringsplan för Kalvö i Natura 2000- området Sonekulla, Ronneby kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Kalvö. Postadress Besöksadress Telefon/Telefax

Läs mer

FÄLTBESÖK FINNTORP 2013-04-16

FÄLTBESÖK FINNTORP 2013-04-16 FÄLTBESÖK FINNTORP 2013-04-16 Deltagare Niklas Franc, Naturcentrum AB Magnus Karlsson, kommunbiolog Sotenäs kommun Meta och Ove Bruto, markägare Bakgrund och sammanfattning På möte den 11/4-2013 beslutade

Läs mer

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun

Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Naturvärdesinventering Hasselhöjden, Stenungsunds kommun Beställare: Stenungsunds kommun Strandvägen 15 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Jan Schuman Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [9] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun

Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun Konsekvensanalys av planförslag för Finntorp 1:99, Bovallstrand Sotenäs kommun På uppdrag av Fintorps Gård Maj 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Sammanfattning... 3 Konsekvenser

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö

PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö PM - naturvärdesbedömning av trädklädd betesmark vid Vallsjö Inledning En trädklädd betesmark har undersökts i syfte att göra en översiktlig bedömning av markens naturvärden. Det område som avgränsats

Läs mer

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget 2019-04-23 Naturcentrum nr 1893 Uppdragsgivare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg Uppdragsgivarens kontaktperson Henrik

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND

INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND PM INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND Pro Natura April 2019 Inventering, text och foto: Pro Natura Långåkersvägen 3 837 96 Undersåker Telefon: 073 685 54 63 e-post: fredrik.larsson@pro-natura.net

Läs mer

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna Värdefulla träd vid i Solna Värdefulla Ersätt Ersätt med träd med sidhuvud Beställning: Bostadsstiftelsen Signalisten, kontaktperson: Lena Pålsson, ALMA Arkitekter AB. Framställt av: Ekologigruppen AB.

Läs mer

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun På uppdrag av HB Arkitektbyrå Maj 2013 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se Tel. 0303-72 61 65 Fältarbete:

Läs mer

Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun. Foto: Boris Berglund

Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun. Foto: Boris Berglund Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun Foto: Boris Berglund 1 Bakgrund och beskrivning av lokalen 2007 gjorde Boris Berglund en inventering av hasselmus i Marks kommun på uppdrag av miljökontoret.

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker?

Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Hur har naturvärden påverkats av röjning/avverkning i betesmarker? Resultatet av en snabb inventering 2008 av trädklädda betesmarker som åtgärdats under och efter införandet av den s k 50-trädsregeln Leif

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Skötselplan för Käringtrötteberget

Skötselplan för Käringtrötteberget Datum Sida 1(9) 2018-05-30 Diarienummer 2014-00537 Skötselplan för Käringtrötteberget Tillhörande detaljplan Käringtrötteberget, Blidsäter 1:27 m.fl. Björsäter, Åtvidabergs kommun www.atvidaberg.se SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015

Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015 2015-05-19 Naturvärdesinventering vid väg 136, Ekerum Borgholms kommun, 2015 Inventering, bedömningar och rapportering är utförd av Marcus Arnesson, biolog på Ecocom AB Omslagsbild: Väg 136 vid infarten

Läs mer

Bedömning av naturvärden inför detaljplan: Distansgatan, Marconigatan samt Nymilsgatan

Bedömning av naturvärden inför detaljplan: Distansgatan, Marconigatan samt Nymilsgatan Bedömning av naturvärden inför detaljplan: Distansgatan, Marconigatan samt Nymilsgatan Inför detaljplan för Distansgatan har naturvärdesbedömningar gjorts i flera områden vid ett antal tillfällen. Inventering

Läs mer

Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm

Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm 2015-12-20 1 Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm På uppdrag av Reierstam arkitektur & projektutveckling AB har CONEC konsulterande ekologer

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN

INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN INVENTERING AV GENERELLA BIOTOPSKYDDSOBJEKT I NÖDINGE, ALE KOMMUN RAPPORT 2017-02-15 Johan Svedholm Uppdragsgivare Ale kommun Ledetvägen 6 449 51 Alafors Uppdragstagare Naturcentrum AB, 2016 Strandtorget

Läs mer

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun

Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturvärdesinventering av småbiotoper vid Slagsta, Eskilstuna kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Karolin Ring, Naturföretaget Foto: Karolin Ring Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum

Läs mer

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun

Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturvärdesinventering av Noret, Mora kommun Naturföretaget 2016 Inventering och rapport: Johan Kjetselberg, Naturföretaget Foto: Johan Kjetselberg Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-11

Läs mer

Pro Natura

Pro Natura Pro Natura 2012-05-28 Översiktlig naturinventering och naturvärdesbedömning av planområde Bräcke, Fjällbacka i Tanums kommun. Berörda fastigheter: Fjällbacka 163:1, Fjällbacka 176:124, Fjällbacka 189:1,

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Sammanfattning En naturvärdesinventering har utförts i samband med

Läs mer

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun RAPPORT 1(6) Datum 2013-08-29 Diarienr Västra Värmlands distrikt Roger Gran Sundsgatan 17, 661 40 Säffle roger.gran@skogsstyrelsen.se Tfn 0533-46176 Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken

Läs mer

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Huskvarna Ekologi 2014-12-17 Bakgrund 2014-09-28 genomfördes en allmän naturvärdesinventering inom fastigheten Bollebygds Prästgård 1:2. Inventeringen

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Gamla landsvägen i Spånga: underlag till detaljplan Spånga Oktober

Läs mer

Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan

Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan Utförd september 2014 NATURVÄRDESINVENTERING AV OMRÅDE VID FINNKROKEN, SÖDERKÖPINGS KOMMUN,

Läs mer

Gummarpsnäs, Edshult

Gummarpsnäs, Edshult Gummarpsnäs, Edshult Arkeologisk utredning inför detaljplaneläggning inom Gummarp 2:9, Edshults socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:37 Ann-Marie Nordman

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

Allmän ekologisk inventering

Allmän ekologisk inventering Hans Larsson Västerås stad Allmän ekologisk inventering Ett skogsområde vid Västerås golfklubb, Bjärby, 2008 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 3 Klassning av beskrivna objekt 3 Resultat 4 Delområdesbeskrivning

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer