Senaste Nytt nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Senaste Nytt nr"

Transkript

1 Senaste Nytt nr INNEHÅLL: - Inledning - Breeders Trophyhingstar genom åren - Helena Torstensson, unghästutbildare - Startlistor ger bidrag till Svensk Hästforskning - Vad är Swede Horse? Breeders Trophy-hingst - Framgångsrika svenskfödda hästar - Vad är Swede Horse? - Hur matchar du din häst mot finalerna? - Fanny Persson och Era af Östra Hult Foto: Sara Holmgren Nytt år! Då var det dags för årets första nyhetsbrev. Här på kontoret kretsar mycket just nu kring årets Bruksprov som hålls på Flyinge den 26 februari till den 6 mars. Veckan innan är det Göteborg Horse Show, och där finns i år möjlighet att saluföra era svenskfödda hästar. Läs mer om det på Förutom en glad ryttare och häst, kommer effekterna av snögalopperna väl till pass när det är dags för kval till årets Avel & Sportchampionat. Det kan kännas avlägset så här i början på året, men tiden går fort. Redan den 1 mars börjar kvalsäsongen. Årets regelverk är i stort sett de samma, men en del nyheter är på gång också. Mer om dem kan du läsa i nästa nyhetsbrev. Och så blir det förstås en del tips och goda råd på vägen. Den här gången är det Helena Torstensson, välkänd hopphästutbildare som numera har sin bas i Tyskland, som ger sin syn på unghästutbildning och systemen kring det. Dessutom bjuder vi på lite extra för alla kalenderbitare, Breeders Trophyhingstarna genom åren samt 2010 års statistik alla grenar. Trevlig läsning! Lottis Levin E. Swede Horse AB Svenskt Avel & Sport championat med finaler i Breeders Trophy 2011 Flyinge Fälttävlan 9-10 september Dressyr och hoppning 4-9 oktober Breeders Trophyhingstar genom åren 1992 Irco Marco Robin Z Robin Z Robin Z Irco Mena Cortez Chapman Everest Robin Z Robin Z Cortez Cortez Cortez Cardento Cardento Cardento Cardento Cardento Quite Easy 958

2 En av Helenas favorithästar, här på VM i Zangersheide: Quintender (Quinar - Contender). Foto: dpevents@gmail.com Helena Torstensson -hopphästutbildare av världsklass Helena Torstensson är beridare med flera års erfarenhet från de största stallen i Sverige och Tyskland. Hon har jobbat som hopphästhästutbildare i sammanlagt tio år, på Flyinge och hos Paul Schockemöhle. Vi ringde upp Helena för be henne berätta om sina erfarenheter. Helena har nu gått vidare i karriären och har tillsammans med sin sambo Heiko Rabenstein startat egen verksamhet i norra Tyskland, 30 minuter från Puttgarden. De hyr boxar på hos Peter Nagel Tornau, känd uppfödare och hingsthållare i Holstein. De driver sin verksamhet på halvtid och jobbar hos Peter på halvtid. På anläggningen finns hästar i alla åldrar, från föl till tävlingshästar och även avelshingstar. Helena tycker det skulle vara kul att starta ett samarbete med svenska uppfödare! Vi var lite nyfikna på Helenas syn och erfarenhet av utbildningen i Sverige och i Tyskland. Finns det några skillnader, i så fall vilka? Ja, det finns skillnader. I Tyskland utbildas hopphästarna mycket i dressyr, eller markarbete som man i Sverige nog skulle kalla det. Detta eftersom 4- och 5-åriga hästar i Tyskland endast går hoppklasser där de blir bedömda av domare, liknande vårt 4-årschampionat, och för att uppnå bra poäng där ska hästarna gå i ett jämnt rytmiskt tempo, byta galopp och hoppa med god teknik. Med andra ord poängteras de saker som visar att hästen är bra arbetad på marken. Systemets fördelar är att hästen blir välriden och lätt att rida för andra ryttare och därmed även lättare att sälja. Nackdelen kan vara att man kan gå miste om vissa talanger, de hästarna som behöver lite mer tid, speciellt i stora utbildningsstall. Helena hittar vi numera hos Peter Nagel Tornau i norra Tyskland.

3 Helena menar på att det svenska systemet med avdelning B för unghästar är bra. Där ska hästarna gå felfritt utan tidsfel och de lär sig på ett tidigt stadium att tänka själva. Det viktigaste med utbildningen är trots allt är en bra start i hästens tävlingskarriär, d.v.s. en bra grundutbildning av en duktig utbildare. Det ger hästen självförtroende och gör den senare lättare att vidareutbilda och tävla i högre klasser. Utbildningsystemens skillnader speglar sig även i skillnaderna mellan Avelschampionatet och Bundeschampionatet. Helena menar att Bundeschampionatet är en tävling där det läggs mycket vikt på hästens hoppteknik, ridbarhet och helhetsintryck; Avelschampionatets upplägg är närmare sporten. En av de allra viktigast sakerna inan hästen startar i finalerna är att de är väl förberedda. Helena tycker att just det fungerar lite bättre i Tyskland eftersom där kvalar man hästarna på speciella kvaltävlingar som då är tänkta att förbereda hästarna inför finalen. I Sverige är det viktigt att välja ut tävlingar med bra förberedande banor och gärna där tävlingsplatsen är av arenakaraktär, steget från kval till final blir då inte så stort. Tycker du att det finns någon skillnad på de svenska och tyska hopphästarna? Egentligen inte. Fördelen i Sverige är att stamboken är öppen och att man kan använda de bästa tyska hingstarna även i Sverige. Svenska hopphästar, och även ryttare, har ett bra rykte i Tyskland. Helena har ridit många hästar i Avelschampionatet, Scandinavian Open, Bundeschampionate och unghäst-vm i Zangersheide och jag kan inte låta bli att fråga henne vilken häst som är hennes absoluta favorit. Hon drar lite på svaret, men sedan säger hon- Då måste jag nog säga Quintender i Tyskland och Camiell-Flamingo Z i Sverige. Helena avslutar samtalet med att säga att hon gärna samarbetar med svenska uppfödare och hästägare. Vi hoppas förstås att vi får se henne på höstens Avelschampionat! av Lottis Levin Helena och Camiell Flamingo Z Foto: Marielle Andersson Gueye Rekordmånga startlistor köptes under Svensk Avel & Sportchampionat 2010: kr till Stiftelsen Hästforskning! Bland de 20 projekten som stiftelsen stödjer de kommande tre åren finns bland annat projekt om luftvägsinfektioner hos häst, banunderlag vid hästtävlingar, samt projekt om smärtbedömning och cortison-behandling av häst. Dessutom stöttas forskning om utfodring och reproduktion, samt arbetsmiljö, hästvälfärd och hästassisterad terapi. Filmklipp från 2010 års finaler i dressyr och hoppning kan köpas via Information inför 2011 Regelverket för 2011 kommer att publiceras i februari. Kvalperioden för samtliga grenar startar den 1 mars. Deltagarbevis kommer att kunna lösas from slutet av februari.

4 2010 års Breeders Trophy-hingst: Foto: Krister Lindh Quite Easy 958 Quite Easy var den mest framgångsrika fadershingsten i Breeders Trophy Det är en väldigt mångsidig förärvare på så sätt att han både ger bra hopphästar och dressyrhästar och dessutom har en bra exteriör. Han har betytt mycket för svensk avel och kan betraktas som unik. Det är svårt att hitta en så komplett hingst, säger Christina Olsson, ordförande Avelsvärderingsnämnden. Det är inte bara i Sverige som Quite Easy har gjort avtryck han är godkänd i de flesta avelsförbunden i Europa och har mängder med godkända söner. av Marie Lundmark Hopptoppen Quite Easy 31 Cornetto 14 Quidams Rubin 12 Feliciano 9 No Limit 9 Santa Cruz VDL 9 Dressyrtoppen Riccione 21 Quite Easy 14 Hip Hop 12 Rubinrot 11 Saigon 10 De Niro 10 - Quite Easys blod kommer att synas i resultatlistorna i många år framöver, både i Sverige och internationellt, spår Christina Olsson. Fälttävlanstoppen Quite Easy 27 Cardento 17 Robin Z 12 Crelido 10 Strong Statement xx 9 Saigon 8 Totalpoäng 2010 Quite Easy 72 Cardento 23 Riccione 21 Hip Hop 19 Saigon 18 Cornetto 14 Qalle 12 Quidams Rubin 12 Robin Z 12 Rubinrot 11 Crelido 10 De Niro 10 Saigon 10 Briar 9 Feliciano 9 No Limit 9 Santa Cruz VDL 9 Strong Statement xx 9 Weltman 9 Casa Grande 8 Tornesch 8 Danone 7 Landlord 7 Aerline H 6 Metall 6 Orlando 6 Don Primero 5 Indoctro 5 Jeopardy 5 L Acteur 4 Carson Ask 3 Diamant de Semilly 3 Emmerton 3 For Feeling 3 Baloubet du Rouet 2 Warsteiner 2 Årets Breeders Trophy hingst räknas efter de 20 högst placerade finalhästarna i respektive gren.

5 Campella (SWB) ) e. Cardento 933 u. Malvina Stanford Maraton 600 uppfödare: Lina Campbell Campella placerade sig i Breeders Trophy i hoppning som 6-åring, riden av Jens Wickström. Campella, som framgångsrikt tävlats i USA av Margie Engle, har köpts av sponsorer till Scott Smith. Smith säger till brittiska Horsemart bl a: Campella är den bästa häst som någon någonsin har köpt till mig. Hon är en riktig stjärna. Foto: Wiegaarden Beckham (SWB) Foto: Bob Langrish e. Bernstein 761 u. Kontesse (51) Koncerz xx Caracas 403 uppfödare: Johanna Nihlgård ägare: Lottie Mattsson Beckham kom 2:a i Breeders Trophy i dressyr som 6-åring, riden av MajChristine Ehnberg. Beckham, riden av Marina Mattson, placerade sig i både juniorryttarnas individuella samt kürprogram under tävlingarna 6-9 januari i Zwolle, Holland. Svenskfödda hästar som startat sin karriär under Svenskt Avel & Sportchampionat. Mejla gärna in bilder på svenskfödda hästar som tävlar internationellt, så publicerar vi dem i Swede Horse nyhetsbrev. info@swedehorse.com Vad är Swede Horse? Equine Swede Horse AB ägs till lika delar av Avelsföreningen Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH, och Svenska Ridsportförbundet, SvRF. Företaget bildades 1984 med syftet att konsekvent och långsiktigt arbeta för att stärka och marknadsföra gemensamma intressen för svensk ridsport och svensk ridhästavel. Målet är att svenska ryttare på svenskproducerade hästar skall nå internationella framgångar. Konkret bidrar Swede Horse till att sålla fram de bästa unga talangerna genom att anordna årgångstävlingarna Svenskt Avel- & Sportchampionat och Breeders Trophy för tre sexåriga svenskfödda ridhästar. Styrelsen består av ordförande Staffan Hammarskiöld, Lasse Berglund, SvRF, Ankie Ekstrand, SvRF, Maria Gretzer, SvRF, Ingrid Lewin, ASVH, Roland Nilsson, ASVH, Håkan Waltersson, ASVH samt Lottis Levin (adjungerad). Swede Horse har en deltidsanställd verksamhetsledare i Lottis Levin, som sitter på ASVH:s kansli i Flyinge. Har du frågor eller funderingar om Avel & Sportchampionaten eller Swede Horse? Det mesta finns på hemsidan men du är också välkommen att kontakta oss på telefon , eller via e-post info@swedehorse.com.

6 Det kom ett brev... Hej Swede Horse! Jag heter Fanny Persson och är 19 år. Jag tänkte berätta lite om hur jag matchar min fina unghäst, Era af Östra Hult. Hon blir åtta år 2011, men fick föl som 4-åring så hon tävlade tillsammans med 6-åringarna i förra årets Avel & Sportchampionat. Era är född hemma hos oss på midsommaraftons kväll, så jag har varit med från första stund. Redan som föl fick Era börja hinderträna på ett lekfullt sätt. På kvalitetsbedömningen fick Era 9,2 i totalpoäng med i hoppning, vilket la henne på en delad förstaplats i landet hade jag och Era ett toppenår, med en 4:e placering i 5-årsklassen i Falsterbo kvalade vi till finalerna på Flyinge, men tog ingen placering. Hur matchar du din häst mot finalerna? Skriv gärna till oss på info@swedehorse. com och berätta. Varje infört bidrag belönas med en bok. Jag är mån om att Era ska hålla både fysiskt och psykiskt. Därför rider jag nästan bara ut i skogen och hoppar max 1-2 gånger i veckan, var av den ena gången är gymnastikhoppning. Jag gör det mesta av markarbetet ute på fält och grusvägar. På så sätt behåller jag framåtbjudningen. Jag klättrar henne mycket för att hon ska bli stark och gör en hel del galopparbete på kuperade skogsvägar. Jag är också noga med att inte tävla henne för mycket. Våren 2010 valde jag ut fyra tävlingar och hon kvalade till Breeders direkt! Efter välförtjänt sommarvila i flock satte jag igång Era inför finalerna i oktober på Flyinge. Era är min bästa vän och det viktigaste är att hon mår bra och trivs. Hon gillar att tävla och få visa upp sig på hoppbanan, och jag älskar att få visa upp henne! Med vänlig hälsning Fanny Persson (Bilden visar mig och min fina Era af Östra Hult över sista hindret i omhoppningen under Falsterbo Horse Show) Tack Fanny för brevet, som belönas med boken Den svenska Varmblodiga Hästens Historia i 100 år. Du har fått det här nyhetsbrevet eftersom du finns med i ASVH:s eller SwedeHorse maillistor Om du inte vill ha nyhetsbrevet, är vi tacksamma om du mailar oss på info@swedehorse.com

Senaste Nytt nr

Senaste Nytt nr Senaste Nytt nr 3 2010 Svenskt Avel & Sportchampionat i fälttävlan främjar allsidig unghästutbildning Dubbelt så många deltagarbevis har lösts i fälttävlan i år jämfört med förra året. Fantastiskt! För

Läs mer

Senaste Nytt nr

Senaste Nytt nr Senaste Nytt nr 5 2010 INNEHÅLL: - Inledning Staffan Hammarskiöld - Bo Jenå, dressyrdomare - Vinnare dressyr 2010 - Lasse Berglund, hoppdomare - Vinnare hoppning 2010 - Auktionens dyraste häst Tack alla

Läs mer

Senaste Nytt nr

Senaste Nytt nr Senaste Nytt nr 1 2012 INNEHÅLL: - Inledning, Lottis Levin - Så matchar dressyrstjärnan Adelinde sina hästar - Hingstklasser i dressyr och hoppning - Årets Breeders Trophy-hingst 2011: Cardento 933 - Breeders

Läs mer

Senaste Nytt nr

Senaste Nytt nr Senaste Nytt nr 2 2011 Stoet, ditt trumfkort i avelsarbetet Som ni kanske har märkt har det talats mycket om stofrågor den senaste tiden, ja kanske mer än vanligt. ASVH har utnämnt 2011 till stoets år

Läs mer

Senaste Nytt nr

Senaste Nytt nr Senaste Nytt nr 4 2012 INNEHÅLL: - Inledning - Vinnare dressyr 2012 - Årets ryttare: Mia Runesson - Vinnare hoppning 2012 - Årets Breeders Trophy hingst - Hopphästauktionen - Tack till sponsorerna - Bästa

Läs mer

Utdrag ur Sto & Unghästreglemente

Utdrag ur Sto & Unghästreglemente Utdrag ur Sto & Unghästreglemente Beräkningsuppgifter för avelsvärdebokstav l 2012 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ASVH Service AB 1 7. Avelsvärdeklasser för ston Efter individuell avelsvärdering

Läs mer

Senaste Nytt nr

Senaste Nytt nr Senaste Nytt nr 3 2011 INNEHÅLL: - Inledning, Lottis Levin - Unghästseminarium i dressyr - Swede Horse informerar Nya sponsorer Finalklara 3-åringar Sponsorinfo - Vad är Swede Horse? - Hopphästauktion

Läs mer

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet?

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Petra Aittola Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Inledning I Sverige finns det årligen två olika stora championat för de unga hästarna. Den ena har blivit kallad som utomhuschampionat

Läs mer

Färs & Frosta Ryttartalanger 2011/2012

Färs & Frosta Ryttartalanger 2011/2012 Färs & Frosta Ryttartalanger 2011/2012 Anna Sandquist Hg3 Xuri d'ansa eller "Dansa" som hon kallas är ett sto född -06 efter Cortez - Jirlow. Ägare är KID lantbruk AB. Jag har haft Dansa sedan vintern

Läs mer

Senaste Nytt nr 2 2013

Senaste Nytt nr 2 2013 Senaste Nytt nr 2 2013 SWB något vi ska vara stolta över! Det här nyhetsbrevet är tillägnat SWB, den svenska varmblodiga ridhästen. En av Swede Horse uppgifter är just att marknadsföra den svenskfödda

Läs mer

Senaste Nytt nr

Senaste Nytt nr Senaste Nytt nr 1 2014 Farrington (SWB) e. Favorit Ask u. Sambuca VH (SWB) - Santa Cruz VDL INNEHÅLL: Förord Tomas Torgersen Lisen har gjort det igen - Fendi såld till Meredith Michaels Beerbaum! Swede

Läs mer

Senaste Nytt nr

Senaste Nytt nr Senaste Nytt nr 3 2012 INNEHÅLL: - Inledning, Roland Nilsson - På gång 2-7 oktober - Utmärkelser till bästa unga ryttare - Träffa Swede Horse ambassadörer - Ludwigs värld - Jeannas värld - Vinnare fälttävlan

Läs mer

Storeglemente Svenskt halvblod 2004 Fastställda av SH Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen

Storeglemente Svenskt halvblod 2004 Fastställda av SH Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Storeglemente Svenskt halvblod 2004 Fastställda av SH 2003-12-11 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen Svenskt halvblod (fastställda 031211) ALLMÄNT För att en häst skall få tillgodoräkna sig

Läs mer

Är man dressyrryttare så ska det väl framgå eller hur?

Är man dressyrryttare så ska det väl framgå eller hur? LFK har ju inte bara hoppryttare som tävlar för klubben utan även några duktiga dressyrryttare så vi har besökt Sofia Möller för att få veta lite mer om hennes liv. Om vi börjar från allra första början

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-04-17 15:19

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-04-17 15:19 FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-04-17 15:19 Folksam Scandinavian Open Särskilda bestämmelser Dressyr Samarbetspartner: Folksam Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda som importerade.

Läs mer

COPI. World Cup 1. Weltmeyer. Absatz. Romandeur II. Camus. Utrillo. Född 1993

COPI. World Cup 1. Weltmeyer. Absatz. Romandeur II. Camus. Utrillo. Född 1993 COPI World Cup 1 Absatz Utrillo Född 1993 Fader blev totalsegrare 1987 i bruksproven, vann Bundeschampionat i gång för 3-åringar. 1998 var han far till nästan 60 st godkända söner. Detta år blev han även

Läs mer

Lövsta Future Challenge Dressage 5 år

Lövsta Future Challenge Dressage 5 år Lövsta Future Challenge Dressage år - Minna Telde på Isaac, samt Peter Härnstam, Everlöv. Foto: Kim C Lundin B Tränarutbildning, Strömsholm - Maria Carlsson Handledare: Elisabeth Lundholm, Pether Markne

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14

FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14 FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2013 2014-01-27 14:14 Folksam Scandinavian Open 2014 Särskilda bestämmelser Dressyr Samarbetspartner: Folksam Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda

Läs mer

Swedish Warmblood Den svenska vägen till internationell framgång

Swedish Warmblood Den svenska vägen till internationell framgång Swedish Warmblood Den svenska vägen till internationell framgång Den svenska varmblodiga hästen KUNGLIGT ARV. Bra saker tar tid. högkvalitativ hästuppfödning och framgångar på tävlingsarenorna är ingenting

Läs mer

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013.

Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Presentationerna skrevs av ryttarna under hösten 2012 och har kompletterats med kommentar till mål 2013 av ryttarna själva under hösten 2013. Sandra Nilsson Född 95 Meriter : Lag-SM medaljer på ponny Startat

Läs mer

Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29

Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29 Program & Deltagarmeddelande Kvalitetsbedömning (SWB) Kvalitetsbedömning & 3-årstest ponny samt fölbedömning (SWB) 2015-08-29 Mellersta Norrlands Hästavelsförening 1 Domare: Kvalitets häst (SWB): Exteriör:

Läs mer

En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju.

En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju. En grå och mulen novemberdag åkte Karin och jag till Siri Swärd för en intervju. Siri har i princip ridit i hela sitt liv. Hon började på ett gotlandsruss, fortsatte med en shetlandsponny och sen en B-ponny.

Läs mer

Sambandet mellan dressyrhästars resultat i unghästchampionat och senare resultat

Sambandet mellan dressyrhästars resultat i unghästchampionat och senare resultat Sambandet mellan dressyrhästars resultat i unghästchampionat och senare resultat B-tränarutbildningen 2011-2012 Marie Munters 1 Innehåll: Sidan Inledning. 3 Frågeställning..3 Material och metoder.....3

Läs mer

TÄVLINGSREGLEMENTE FÖR UNGHÄSTCHAMPIONAT OCH FJORD-SM FÖR JUNIORER

TÄVLINGSREGLEMENTE FÖR UNGHÄSTCHAMPIONAT OCH FJORD-SM FÖR JUNIORER TÄVLINGSREGLEMENTE FÖR UNGHÄSTCHAMPIONAT OCH FJORD-SM FÖR JUNIORER SVENSKA SVENSKA FJORDHÄSTFÖRENINGEN Detta tävlingsreglemente ägs av Svenska Fjordhästföreningen (SFF). Det är SFF:s styrelse som äger

Läs mer

Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling. Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning

Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling. Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning Stilhoppningens betydelse i hästens utveckling Av: Anneli Wetterström B-tränarutbildning 2016-2017 1 Innehållsförteckning: Inledning sid 3 Syftet med arbetet sid 3 Metod och material sid 4 Frågeställningar

Läs mer

Saluhästar den 28 juli i Båstad Hopphästar

Saluhästar den 28 juli i Båstad Hopphästar Saluhästar den 28 juli i Båstad Hopphästar OBS! Listan kommer att uppdateras kontinuerligt då vissa foton/uppgifter väntas in. 1. Flip s Ninja FLIPPAN sista avkomma!!! 5- årigt sto 172 cm e Nabab du Reve

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47 FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 2015-02-05 14:47 Folksam Scandinavian Open Särskilda bestämmelser Hoppning Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda som importerade. Dessutom kommer

Läs mer

Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels internationella konkurrenskraft

Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels internationella konkurrenskraft Hopphästklubben, är en ideell förening, ö som bildades 2002 och som nu har ca 400 medlemmar Hopphästklubbens övergripande mål är att i samverkan med andra aktörer stärka svensk hoppsports och hopphästavels

Läs mer

Saluhästar den 28 juli i Båstad Hopphästar

Saluhästar den 28 juli i Båstad Hopphästar Saluhästar den 28 juli i Båstad Hopphästar OBS! Listan kommer att uppdateras kontinuerligt då vissa foton/uppgifter väntas in. 1. Flip s Ninja FLIPPAN sista avkomma!!! 5-årigt sto 172 cm e Nabab du Reve

Läs mer

Vandringspriser SWB Örebro

Vandringspriser SWB Örebro Vandringspriser 2018 Fölbedömning Familjen Nordqvists vandringspris till bästa länsfödda hoppföl Chase MB (SWB) hingst f. 2018 e. Charleston u. Usdorette-W ue. Indoctro Uppfödare: Annika Bäckgren Vanity

Läs mer

3-å rstestet 2014 i siffror

3-å rstestet 2014 i siffror -å rstestet 2014 i siffror Allmän information Antal visade -åringar 96 Andel i förhållande till antal i årgången 51 % Antal bedömningsplatser 24 (Inklusive 2 visningshelger på Flyinge) Antal avkommor per

Läs mer

Unghästtest 2018 Gävleborgs Hästavelsförening

Unghästtest 2018 Gävleborgs Hästavelsförening Unghästtest 2018 Gävleborgs Hästavelsförening Högbo Ridklubb 26 maj 2018 1 Unghästtest 2018 26 maj på Högbo Ridklubb, Sandviken Startar: 26 maj kl 09.00 Vägbeskrivning: Norr- & söderifrån: E4 mot Gävle

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 6 14 JULI :14 FOLKSAM OPEN 5 & 6 ÅR, HOPPNING

FALSTERBO HORSE SHOW 6 14 JULI :14 FOLKSAM OPEN 5 & 6 ÅR, HOPPNING FALSTERBO HORSE SHOW 6 14 JULI 2019 2019-05-20 15:14 FOLKSAM OPEN 5 & 6 ÅR, HOPPNING Serieanordnare: Stiftelsen Falsterbo Horse Show, organisationsnummer 847000-9203. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER DELTAGARE Öppet

Läs mer

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes

Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes Sundsmåla gård ligger några mil söder om Linköping. Här bor familjen Rinné, en riktig hästfamilj, där mamma Gunnel ridit i hela sitt liv, pappa Claes har ridit och sen Jonas som är hoppryttare och systern

Läs mer

Läs mer i papperstidningen, bli prenumerant här!

Läs mer i papperstidningen, bli prenumerant här! Närkontakt med VDL Stud Närkontakt med VDL Stud 01 OKTOBER 2015 AVELSNYHETER I Ridsport nummer 23 kan du läsa vårt stora reportage om Hollands största stuteri VDL Stud, idag ett riktigt stort hästnav med

Läs mer

SWB vinner mark på de internationella hopparenorna

SWB vinner mark på de internationella hopparenorna SWB vinner mark på de internationella hopparenorna Under det senaste året har svenskfödda hopphästar skapat rubriker runt om i världen. Inte minst har våren och sommaren 2013 inneburit stora internationella

Läs mer

Sto & Unghästreglemente

Sto & Unghästreglemente Sto & Unghästreglemente Bedömning av ston, föl och unghästar i Svensk Varmblodsavel 2016 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen SWB 1 Sto & Unghästreglemente Innehåll 1. Allmänt... 3 2. Avelsvärderingens

Läs mer

Ettåriga hopphästar Kriterieauktionen

Ettåriga hopphästar Kriterieauktionen Ettåriga hopphästar Kriterieauktionen Select Sale Torsdag 27 september Solvalla Hingstinformation Frontier Ask 1341 Född 2013 i Danmark (Favorit Ask-Caretino-Silvester) Modern Charett Ask var en av

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 7 15 JULI :29 FOLKSAM OPEN 5 & 6 ÅRIGA HÄSTAR DRESSYR

FALSTERBO HORSE SHOW 7 15 JULI :29 FOLKSAM OPEN 5 & 6 ÅRIGA HÄSTAR DRESSYR FALSTERBO HORSE SHOW 7 15 JULI 2018 2018-02-27 13:29 FOLKSAM OPEN 5 & 6 ÅRIGA HÄSTAR DRESSYR DELTAGARE Öppet för 5- och 6-åriga hästar, såväl svenskfödda som importerade. Dessutom kommer utländska ekipage

Läs mer

HIPPOLOGEN. Sommaren är kommen. Maria Bondéus. Nr 1 2012

HIPPOLOGEN. Sommaren är kommen. Maria Bondéus. Nr 1 2012 HIPPOLOGEN Nr 1 2012 Sommaren är kommen Det kan det vara svårt att ta till sig att detta ruggiga kalla väder skall representera sommar när jag till och med emellanåt sätter på mig mössan då jag skall ut

Läs mer

Övergripande Avelsmål. Avelsmål Exteriör. Avelsmål Hälsa. Avelsmål Hoppning (75%) Varför har vi. egentligen unghästtester?

Övergripande Avelsmål. Avelsmål Exteriör. Avelsmål Hälsa. Avelsmål Hoppning (75%) Varför har vi. egentligen unghästtester? Overall orthopaedic health 2016-01-29 Varför har vi egentligen unghästtester? Varför har vi egentligen Unghästtest? Framgång på tävlingsbanan = Avelsmålet Elisabeth Olsson, SWB Flyinge 15 januari 2016

Läs mer

BOLLERUP. -avel i världsklass. www.bollerup.se

BOLLERUP. -avel i världsklass. www.bollerup.se BOLLERUP -avel i världsklass www.bollerup.se Bakgrund Bollerup köpte sina första halvblodsston 1972. De som köptes in var Lankella 8714 f. 1969 e. Lansiär 377 u. Onkella 5661 e. Onkel 182 u. Andora 2284

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 Meddelande till ryttare Folksam Scandinavian Open

FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 Meddelande till ryttare Folksam Scandinavian Open FALSTERBO HORSE SHOW 4-12 juli 2015 Meddelande till ryttare Folksam Scandinavian Open Ekipage från Sverige, Danmark, Norge, Finland och kommer att delta. Antal kvalade: Dressyr 5-åringar: 52 Dressyr 6-åringar:

Läs mer

Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning

Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning Handbok för A, B & C tränare! Samt anvisningar för tränarutbildning Utgåva 7 Handbok för tränare! Tränarutbildningens bakgrund Tränarutbildningen startade 1991, bakgrunden till bildandet var då att de

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2014

FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2014 FALSTERBO HORSE SHOW 5-13 juli 2014 Meddelande till ryttare Ekipage från Sverige, Danmark, Norge, Finland och kommer att delta. Antal kvalade: Dressyr 5-åringar: 56 Dressyr 6-åringar: 29 Hoppning 5-åringar:

Läs mer

God Jul önskar Unga Uppfödare!

God Jul önskar Unga Uppfödare! Unga Uppfödare Nyheter God Jul önskar Unga Uppfödare! Unga Uppfödare avslutar nu sitt sjätte år och har idag 473 medlemmar. Unga Uppfödare består av häst- och avelsintresserade ungdomar, de flesta mellan

Läs mer

R I D S P O R T S AT S N I N G

R I D S P O R T S AT S N I N G Young Riders Academy RIDSPORTS AT SNI NG 2013 Young Riders Academy Young Riders Academy ger unga ryttartalanger en unik chans till utvecklingsmöjligheter inom hoppning eller dressyr på ett såväl sportsligt

Läs mer

KOMPETENSBESKRIVNING FÖR. Diplomerad Beridare. Gäller från

KOMPETENSBESKRIVNING FÖR. Diplomerad Beridare. Gäller från KOMPETENSBESKRIVNING FÖR Diplomerad Beridare Gäller från 2014-01-01 1 RIDSPORTENS YRKESPROV OCH DIPLOM Yrkesdiplomet är ridsportens kompetensbeskrivning och bekräftelse på yrkesmässighet avseende personlig

Läs mer

Sto & Unghästreglemente 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ASVH Service AB

Sto & Unghästreglemente 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ASVH Service AB Sto & Unghästreglemente 2011 Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen ASVH Service AB 1 Sto & Unghästreglemente 1. Allmänt 3 2. Avelsvärdering av ston och unghästar 3 3. ASVHs Stambok 4 3.1. Stambokens

Läs mer

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU.

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Där bor jag tillsammans med min häst Pilot. När vi inte går i skolan bor

Läs mer

Talangsatsingen. Det kommer även anordnas två teoritillfällen under terminens gång. Ett med fokus på kost och träning samt ett om mentalträning.

Talangsatsingen. Det kommer även anordnas två teoritillfällen under terminens gång. Ett med fokus på kost och träning samt ett om mentalträning. Talangsatsingen Nu är det dags för talangsatsningen att dra igång igen! Tack vare Idrottslyftet kommer LFK kunna fortsätta med talangsatsningen även i år. Detta innebär att vi kan ge våra medlemmar under

Läs mer

Nyhetsbrev KÅRF SENASTE NYTT FRÅN STYRELSEN. Övrig info

Nyhetsbrev KÅRF SENASTE NYTT FRÅN STYRELSEN. Övrig info Ditt fö retag Nyhetsbrev KÅRF SENASTE NYTT FRÅN STYRELSEN TITTA IN I STYRELSEARBETET Vi har styrelsemöte i slutet av varje månad och vill gärna ha synpunkter och idéer från er alla som vi kan ta med i

Läs mer

Sto & Unghästreglemente

Sto & Unghästreglemente Sto & Unghästreglemente Bedömning av ston, föl och unghästar i Svensk Varmblodsavel 2019 Fastställt 2018-09-19 av ASVH Service AB SWB 1 Sto & Unghästreglemente Innehåll 1. Allmänt... 3 2. Avelsvärderingens

Läs mer

Verksamhetsberättelse TS 2018

Verksamhetsberättelse TS 2018 Bilaga 1 Verksamhetsberättelse TS 2018 Tävlingssektionen har under 2016 anordnat 16 stycken tävlingar och fyra Pay and Jump. Vi har haft 3 547 starter fördelat på 2 444 starter i hoppning och 1 103 starter

Läs mer

HOPPHÄSTKLUBBEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

HOPPHÄSTKLUBBEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 HOPPHÄSTKLUBBEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Ordföranden har ordet Hopphästklubbens profil som idébank och tankesmedja har under verksamhetsåret 2012 förstärkts genom ett samarbetsavtal med LIME AB. Det

Läs mer

Svenska Ridsportförbundet Yrkesprov Beridare, reviderad 2012 KOMPETENSBESKRIVNING FÖR. Diplomerad Beridare

Svenska Ridsportförbundet Yrkesprov Beridare, reviderad 2012 KOMPETENSBESKRIVNING FÖR. Diplomerad Beridare KOMPETENSBESKRIVNING FÖR Diplomerad Beridare 1 RIDSPORTENS YRKESPROV OCH DIPLOM Yrkesdiplomet är ridsportens kompetensbeskrivning och bekräftelse på yrkesmässighet avseende personlig färdighet och tillämpad

Läs mer

Gun-Britt Pettersson 2018 Adjungerad

Gun-Britt Pettersson 2018 Adjungerad Årsberättelse 2018 VALDA LEDAMÖTER Ordinarie ledamot Vald för Åtgärd Sofia Mikko 2017-2018 Sittande Bitte Samuelsson 2018 Omval Marianne Hedberg 2018-2019 Omval Birgitta Dahlin 2018-2019 Omval Sara Grandin

Läs mer

Förändringar i SWBs bedömningsregelverk. Unghästtest Ridhästtest Fölbedömning Exteriörbedömning av ston

Förändringar i SWBs bedömningsregelverk. Unghästtest Ridhästtest Fölbedömning Exteriörbedömning av ston Förändringar i SWBs bedömningsregelverk 2019 Unghästtest Ridhästtest Fölbedömning av ston Namnändring SWB:s unghästbedömningar 3-årstest (Unghästtest för 3-åriga hästar) Unghästtest 4-årstest (Unghästtest

Läs mer

Om du går in på vår hemsida hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud.

Om du går in på vår hemsida  hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud. Kontakt Vill du veta mer? Om du går in på vår hemsida www.nbgkalmar.se hittar du mer information om Häst & Ridsport samt hela skolans utbud. Har du eller dina föräldrar frågor? Skicka e-post till info@nbgkalmar.se

Läs mer

Proposition för Bruksprovet 2015 Flyinge Kungsgård 9-14 mars

Proposition för Bruksprovet 2015 Flyinge Kungsgård 9-14 mars Särskilda bestämmelser Anmälan och betalning Anmälan och betalning sker via Tävlingsdatabasen (TDB) och öppnas 19 december 2014. Ordinarie anmälningstid utgår den 12 februari 2014 kl 18. Efteranmälan tas

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 8-16 juli :47

FALSTERBO HORSE SHOW 8-16 juli :47 FALSTERBO HORSE SHOW 8-16 juli 2017 2017-02-01 10:47 Folksam Open Särskilda bestämmelser Hoppning Deltagare Öppet för 5- och 6-åriga hästar såväl svenskfödda som importerade. Dessutom kommer utländska

Läs mer

Stora ögonblick att minnas

Stora ögonblick att minnas Stora ögonblick att minnas VI SES PÅ SVERIGES STÖRSTA HÄSTFEST! FRIENDS ARENA, STOCKHOLM 26 29 NOVEMBER 2015 WWW.SWEDENHORSESHOW.SE NYHET Spännande hoppklass Sweden Masters På söndagskvällen gör fem ryttare

Läs mer

Genetiska analyser av olika indikatorer på hållbarhet hos svenska ridhästar Bakgrund

Genetiska analyser av olika indikatorer på hållbarhet hos svenska ridhästar Bakgrund Genetiska analyser av olika indikatorer på hållbarhet hos svenska ridhästar Åsa Braam, Anna Näsholm, Lars Roepstorff och Jan Philipsson Sveriges Lantbruksuniversitet Bakgrund Avelsmål Dagens avelsmål för

Läs mer

FÖLVISNING PS FLYINGE & PARTNERS. Söndagen den 26.07 kl 11.00, beräknad tid per start ca 6 min. Startlista

FÖLVISNING PS FLYINGE & PARTNERS. Söndagen den 26.07 kl 11.00, beräknad tid per start ca 6 min. Startlista FÖLVISNING PS FLYINGE & PARTNERS Söndagen den 26.07 kl 11.00, beräknad tid per start ca 6 min. Startlista 1. Diabolic Ivar ELiTH, hingst, född 2015-05-09 e. Diarado u. Irma ue. Irco Mena Uppf: Lisa, Kjell

Läs mer

NU SÄTTER VI DEN SVENSKFÖDDA HÄSTEN I CENTRUM

NU SÄTTER VI DEN SVENSKFÖDDA HÄSTEN I CENTRUM NU SÄTTER VI DEN SVENSKFÖDDA HÄSTEN I CENTRUM VARFÖR BEHÖVS HORSES MADE IN SWEDEN? Vi har: Vikande betäckningssiffror inom nästan alla raser En icke-fungerande marknad, både utifrån köp- och säljperspektiv

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 2-10 juli 2016 Meddelande till ryttare Folksam Scandinavian Open

FALSTERBO HORSE SHOW 2-10 juli 2016 Meddelande till ryttare Folksam Scandinavian Open FALSTERBO HORSE SHOW 2-10 juli 2016 Meddelande till ryttare Folksam Scandinavian Open Ekipage från Sverige, Danmark, Norge, Finland och kommer att delta. Antal kvalade: Dressyr 5-åringar: 35 Dressyr 6-åringar:

Läs mer

TALANG UTVECKLING FÖR FÄLTTÄVLAN

TALANG UTVECKLING FÖR FÄLTTÄVLAN TALANG UTVECKLING FÖR FÄLTTÄVLAN Fälttävlanskommittén Version ett: augusti 2013. 1 RYTTARENS NIVÅ TÄVLING TRÄNING FOKUS FÄLTTÄVLAN UTVECKLINGSTRAPPA Denna utvecklingstrappa har skapats av Gunilla Fredriksson,

Läs mer

CHG Stuteri AB. Måndag.

CHG Stuteri AB. Måndag. Följ med på en resa i vår vardag med våra hästar Presentation: Vi som driver CHG stuteri heter Jessica och Henrik Håkansson. Vi startade vårt bolag på hösten 2013. Vi har valt att återberätta en vecka

Läs mer

UNGDOMSLANDSLAGETS BREDDTRÄNING ETT KONCEPT FÖR EN STARKARE BREDD

UNGDOMSLANDSLAGETS BREDDTRÄNING ETT KONCEPT FÖR EN STARKARE BREDD UNGDOMSLANDSLAGETS BREDDTRÄNING ETT KONCEPT FÖR EN STARKARE BREDD Svensk hoppsport har skördat stora framgångar de senaste åren men vi kan bli ännu bättre. Framför allt i de yngre åldersgrupperna. Därför

Läs mer

3-årstest 5 april 2012 Kungsgården i Flyinge

3-årstest 5 april 2012 Kungsgården i Flyinge 3-årstest 5 april 2012 Kungsgården i Flyinge Deltagarinformation Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus Samarbetspartner Välkommen till årets 1:a treårstest 5 april 2012 kl 09:00

Läs mer

3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge. Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus

3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge. Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus 3-årstest 12 april 2013 Kungsgården i Flyinge Arrangör: Flyinge Hästsportklubb & Varmblodsklubben Malmöhus Välkommen till årets 1:a treårstest 12 april 2013 på Kungsgården i Flyinge Ändringar/avanmälan

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 6 14 JULI :14 KRAFFT THE TOUR OF AMATEURS 6, 7 OCH 10 JULI 2019

FALSTERBO HORSE SHOW 6 14 JULI :14 KRAFFT THE TOUR OF AMATEURS 6, 7 OCH 10 JULI 2019 FALSTERBO HORSE SHOW 6 14 JULI 2019 2019-01-24 15:14 KRAFFT THE TOUR OF AMATEURS 6, 7 OCH 10 JULI 2019 Serieanordnare: Stiftelsen Falsterbo Horse Show, organisationsnummer 847000-9203 Så här går det till

Läs mer

Olycksfallsförsäkring för dig som umgås med hästar. hästsäker

Olycksfallsförsäkring för dig som umgås med hästar. hästsäker Olycksfallsförsäkring för dig som umgås med hästar hästsäker 3 För ett säkrare hästliv Att umgås med hästar är både roligt och stimulerande men inte helt riskfritt. Olycksfallsförsäkringen Hästsäker gäller

Läs mer

Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering.

Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering. 2017-10-16 Linköping Det här nyhetsbrevet kommer handla om stortävling i dressyr, biljettsläpp, teorivecka, dressyrclinic, nya hästar och lunchservering. Håll tillgodo Hej! Just nu städas och fixas det

Läs mer

Hästnäringens Nationella Stiftelse för hästnäringens bästa

Hästnäringens Nationella Stiftelse för hästnäringens bästa Hästnäringens Nationella Stiftelse för hästnäringens bästa För och med hästnäringen så arbetar vi. Som en paraplyorganisation vill vi förbättra villkoren för alla hästar och hästvänner stora som små, kända

Läs mer

Egen undersökning 6 Material och metoder 6 Resultat 6

Egen undersökning 6 Material och metoder 6 Resultat 6 Innehållsförteckning Referat 2 Inledning 2 Litteraturstudie 3 Kvalitetsbedömning 3 Bakgrund 3 Målsättning 3 Genomförande 3 Forskningsresultat 4 BLUP-index 5 Stokvalitet inom svensk halvblodsavel 6 Egen

Läs mer

Bengt Nabab Heston for U

Bengt Nabab Heston for U April 2015 Hej! Nu börjar det bli hektiskt ute i avelsstallen och snart börjar årets fölningar ta fart på allvar. Eftersom vi inte kan åka runt i Avelssverige och hälsa på alla våra nya svenskfödda hästar

Läs mer

Hej! Vad kul att du är intresserad av oss!

Hej! Vad kul att du är intresserad av oss! Hej! Vad kul att du är intresserad av oss! Att jobba hos oss Som försäljare på Qall arbetar du med att ringa nya och befintliga kunder. Den första tiden, under utbildningen, är det främst nykundsbearbetning

Läs mer

Slutrapport. Lönsamma häst En förstudie för E. Swede Horse AB

Slutrapport. Lönsamma häst En förstudie för E. Swede Horse AB Slutrapport Lönsamma häst En förstudie för E. Swede Horse AB finansierat av Jordbruksverkets projekt för främjande av Livskraftigt Hästföretagande 2009 Marie Lundmark, projektledare/ellberga AB 1. Sammanfattning

Läs mer

Häst & Ridsport. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på

Häst & Ridsport. Naturbruksprogrammet - Lantbruk. Läs mer på Häst & Ridsport Naturbruksprogrammet - Lantbruk Läs mer på www.ingelstorp.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a säkerhet, ergonomi, stallskötsel, sits- och balansträning Ditt första år på häst- och ridsport

Läs mer

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus #

tema avelsstoet Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl 52 hästfocus # 52 hästfocus #1 2012 www.hastfocus.se Kulltorps stuteri har en tanke bakom varje nytt föl R På Kulltorps stuteri har det i många år fötts upp vackra och framgångsrika welshponnyer sektion B, som har hävdat

Läs mer

Kick-off för alla tävlingsintresserade på So.R.K

Kick-off för alla tävlingsintresserade på So.R.K Kick-off för alla tävlingsintresserade på So.R.K 2019-02-09 Kick-off för alla tävlingsintresserade på Sork Dagens upplägg: Presentation av TSEK, tävlingsåret 2018 och kommande tävlingar 2019 Föreläsning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SVENSKT MÄSTERSKAP FÖR FJORDHÄSTAR

REGLEMENTE FÖR SVENSKT MÄSTERSKAP FÖR FJORDHÄSTAR REGLEMENTE FÖR SVENSKT MÄSTERSKAP FÖR FJORDHÄSTAR Svenska Fjordhästföreningen REGLERNA FASTSTÄLLDA 2015 av styrelsen Innehållsförteckning Mom 1 Arrangemang... 3 Mom 2 Reglementen... 4 2.1 Svenska Ridsportförbundets

Läs mer

Anvisningar för tränarutbildning Handbok för A, B & C tränare

Anvisningar för tränarutbildning Handbok för A, B & C tränare Anvisningar för tränarutbildning Handbok för A, B & C tränare Utgåva 8 Handbok för tränare Tränarutbildningens bakgrund Tränarutbildningen startade 1991, bakgrunden till bildandet var då att de som fungerade

Läs mer

Internationell profilering av svensk avel och sport En projektsatsning 2010 i samverkan mellan ASVH och Svenska Ridsportförbundet

Internationell profilering av svensk avel och sport En projektsatsning 2010 i samverkan mellan ASVH och Svenska Ridsportförbundet Internationell profilering av svensk avel och sport En projektsatsning 2010 i samverkan mellan ASVH och Svenska Ridsportförbundet med stöd av Jordbruksverkets satsning på Livskraftigt Hästföretagande 1

Läs mer

Fälttävlanskommittén möte augusti 2014 Protokoll Ridsportens Hus, Strömsholm

Fälttävlanskommittén möte augusti 2014 Protokoll Ridsportens Hus, Strömsholm Fälttävlanskommittén möte 24-25 augusti 2014 Protokoll Ridsportens Hus, Strömsholm Närvarande: Tomas Werngren, Mats G Andersson, Evelina Sparv, Sara Sjöborg Wik, Lars Christensson, Anna Hassö, Lena Bredberg

Läs mer

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång

Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång Emilie Wass Jag heter Emilie och fyller 25 år i sommar. Jag har ridit sedan jag var 9 år gammal och när jag var 11 år började jag på UPK. Det kändes på en gång att det var en extremt bra ridskola på alla

Läs mer

Båstad Ridcenter 2017

Båstad Ridcenter 2017 Båstad Ridcenter 2017 Saluhästvisning fredagen den 28 juli kl 11.00 Kvalitetshästar såväl hopp & gångarter Norra Vägen 145, 269 96 Båstad Varmt välkomna Arrangör: Båstad ridklubb 2017-07-26 Hopphästar

Läs mer

Behörighetskrav för domare inom SWB

Behörighetskrav för domare inom SWB Behörighetskrav för domare inom SWB Inledning Under 2010 har en kvalitetssäkring av SWBs domarsystem genomförts med hjälp av ekonomiska medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Arbetet har

Läs mer

Senaste Nytt. Årets höjdpunkter. PS Flyinge & Partners INNEHÅLL: HUVUDSPONSOR SPONSORER LÖVSTA FUTURE CHALLENGE

Senaste Nytt. Årets höjdpunkter. PS Flyinge & Partners INNEHÅLL: HUVUDSPONSOR SPONSORER LÖVSTA FUTURE CHALLENGE Senaste Nytt Årets höjdpunkter Nu är det drygt två månader sedan årets Avels gick av stapeln. Första veckan i oktober tog anrika Flyinge emot med ett strålande väder och dressyr- och hoppfinalerna genomfördes

Läs mer

Valberedningens förslag till val vid SAAF Årsmöte den 17 mars 2012 Fet stil = föreslagna val

Valberedningens förslag till val vid SAAF Årsmöte den 17 mars 2012 Fet stil = föreslagna val Svenska Angloarabföreningen Valberedningens förslag till val vid SAAF Årsmöte den 17 mars 2012 Fet stil = föreslagna val Styrelse Mandatperiod Notering, förslag Ordförande: Anders Wickman, Ulricehamn 1

Läs mer

Samverkan Ridsport-Hästavel Tränaren som förmedlare av den Svenskfödda hästen.

Samverkan Ridsport-Hästavel Tränaren som förmedlare av den Svenskfödda hästen. Samverkan Ridsport-Hästavel Tränaren som förmedlare av den Svenskfödda hästen. Introduktion. Sigrid Bergåkra. Med dessa nedskrivna tankar vill jag belysa att ridsportens tränare kan ha olika sätt att närma

Läs mer

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET Den nya grenen under SvRF Working Equitation WE - kommittéen Helena Wiklund och Jan Gustafsson Här är en gren som gör att alla kan mötas över gränserna oavsett hästeller ponnyras,

Läs mer

3-årstestet 2013 i siffror

3-årstestet 2013 i siffror ETH 201-06-1 -årstestet 201 i siffror Allmän information visade -åringar 991 Andel i förhållande till antal i årgången 8 % bedömningsplatser 25 (Ink 2 visningshelger på Flyinge och Strömsholm) ommor per

Läs mer

Kundutvärdering (Gudrun Svedberg)

Kundutvärdering (Gudrun Svedberg) Kundutvärdering (Gudrun Svedberg) Avresedatum: 2016 07 03 Destination: Portugal, Golega Allroundvecka Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten? Hur var boendet jämfört med

Läs mer

KUSK & RYTTARMEDDELANDE

KUSK & RYTTARMEDDELANDE KUSK & RYTTARMEDDELANDE KUSK OCH RYTTARMEDDELANDE GÄLLANDE SM FÖR FJORDHÄSTAR 12-17 JULI 2018, Varmt Välkommen till Grevagården, Skövde önskar vi i Skaraborgs Fjordhästförening och Vara hästsportklubb

Läs mer

RESULTAT VID TREÅRSTEST OCH KVALITETSBEDÖMNING FÖR AVKOMMOR FÖDDA I STIMULANSPAKETET ÅR

RESULTAT VID TREÅRSTEST OCH KVALITETSBEDÖMNING FÖR AVKOMMOR FÖDDA I STIMULANSPAKETET ÅR Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för Veterinärmedicin och husdjursvetenskap Hippologenheten Hippologiskt Examensarbete nr 384 2010 RESULTAT VID TREÅRSTEST OCH KVALITETSBEDÖMNING FÖR AVKOMMOR FÖDDA

Läs mer

Ryttarmeddelande. Varmt välkommen till Norrköping Int. Horse Show. Vi hoppas att du, dina hästskötare och hästar får en trevlig helg här i Norrköping.

Ryttarmeddelande. Varmt välkommen till Norrköping Int. Horse Show. Vi hoppas att du, dina hästskötare och hästar får en trevlig helg här i Norrköping. Ryttarmeddelande Varmt välkommen till Int. Horse Show. Vi hoppas att du, dina hästskötare och hästar får en trevlig helg här i. 1. TIDSPROGRAM SPONSOR Torsdag 21 maj 08.00 Klass 1 1,20 hoppning Nat. Unghäst

Läs mer

3-å rstestet 2015 i siffror

3-å rstestet 2015 i siffror -å rstestet 2015 i siffror Allmän information Antal visade -åringar 799 Andel i förhållande till antal i årgången 4 % Antal bedömningsplatser 2 (Inklusive 2 visningshelger på Flyinge) Antal avkommor per

Läs mer

FALSTERBO HORSE SHOW 6-14 JULI 2019 Meddelande till ryttare Folksam Open

FALSTERBO HORSE SHOW 6-14 JULI 2019 Meddelande till ryttare Folksam Open FALSTERBO HORSE SHOW 6-14 JULI 2019 Meddelande till ryttare Folksam Open Ekipage från Sverige, Danmark och Norge kommer att delta. Antal kvalade: Dressyr 5-åringar: 33 Dressyr 6-åringar: 21 Hoppning 5-åringar:

Läs mer